"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Torták az édességek királynői - Deme Barbara

2022.07.28 15:25

 

Torták az édességek királynői.

A tortát szinte mindenki szereti, egy édes élvezet amely megédesíti a napjainkat. Mióta az eszünket tudjuk, kapunk tortát szülinapra, névnapra. A filmekből, régi szakács könyvekből tudjuk, hogy már több száz évvel ezelőtt is készültek emeletes torták, habos torták különleges alkalmakra. A torta története egészen az ókorig nyúlik vissza, nagyon régi jelképes és szimbolikus hagyományai vannak.

Képtalálat a következőre: „torta”Képtalálat a következőre: „torta”

A Torta története

-- A Torta története, a torta történelme az ókorba nyúlik vissza, legalább: 2-3 ezer évre kell visszamennünk az időben ahhoz, hogy kutatni tudjuk a kialakulásukat. Már az ókorban, az ókori: Görögök és Rómaiak is ettek tortának nevezett édességeket, de azok lényegesen egyszerűbb külsővel és íz világgal rendelkeztek, mint a mai torták. Kenyérszerűek és mézzel, diófélékkel ízesítettek voltak.
-- Történelmi ismereteink szerint: Philipposz fia, Makedóniai Alexandrosz azaz, Nagy Sándor találta fel a tortát. Történt, hogy Alexandrosz megrendezte az ismert történelem legnagyobb lakodalmi ünnepségét Perzsiában, Susa városában. Tízezer makedón férfit királyi módon rábeszéltek, hogy vegyen el feleségül egy-egy perzsa nőt, azaz tízezer leány és özvegyasszony a makedón hadsereg arája lett. Alexandrosz szinte mindenben találékony volt, egyébként is szeretett meglepetéssel örömet okozni.
-- Az ókorban a katonák napi élelmezési adagként egy darab: 60 dkg-os kenyeret kaptak. A kenyér alakja lapos és kerek volt, akkora, mint egy mai átlagos torta. A kenyeret durva őrlésű árpából, rozsból vagy búzából sütötték. A Susai lakodalom napján azonban a torta: gabona, mandula, dió, és szárított gyümölcs darabkák mézes tésztájából készült, félbevágva és betöltve: ánizsos, kecsketúrós, mézes krémmel. A tetejét szintén mézbe mártott rózsa szirmokkal díszítették.
-- A torta igaz története ez lenne. Eltelt: 2300 év és még mindig nem találtunk ki ennél jobbat. A torta ma is kevert édes tésztából, krémből, bevonóból és tetején díszből áll. A Görögök az ókorban már gyakran fogyasztottak ünnepi alkalmakkor tortát különböző ízesítésekkel. A Rómaiak szintén fogyasztottak már torta formájú édesített kenyereket különböző díszítésekkel.
-- Európában a 17. század végén jelent meg az első torta, ami már hasonlított a mai tortáinkhoz. Nem véletlenül váratott magára, egyrészt nem voltak megfelelő technikák és eszközök sem a torták sütéséhez és kivitelezéséhez. Akkoriban a kerek volt a preferált forma. Egyszerű lapos tepsi és különböző anyagú kerek formákat használtak, ami lehetett fémből, fából vagy papírból is és állíthatóak voltak.
-- A torta mázak is népszerűek voltak, cukorból és tojásfehérjéből készültek különleges technikával, mert a mázat kis ideig sütötték majd nagyon gyorsan lehűtötték, így egy fényes kemény mázat kaptak. Gyakori ízesítő volt a citrom, mazsola és áfonya ezek a gyümölcsök sűrűn szerepeltek a tortákban.
-- Később a 19. században megjelent a sütőpor. A Cassell szakácskönyve: London, 1894- már sütőporos recepteket ír, és megjelenik a több rétegű torta. A vajas krémek is teret hódítanak- vaj-tejszín-porcukor és aromák- melyekkel töltik és bevonják a tortákat.

A Torta mint szimbólum

-- A torta mint jelkép és szimbólum már régen jelen volt a különböző népek életében. Ősi vallási szertartások alkalmával használták az antik "tortákat" vagyis kerek lepényeket, kenyereket. A kerek, kör alak általában az élet ciklikusságát szimbolizálja. Konkrétabban a napot és a holdat. Ebből ered, hogy manapság vallási ünnepeknek is  aktív résztvevője a torta vagy sütemény. Húsvéti kalács, karácsonyi sütemények amiket megfelelő szimbólumokkal díszítenek.
-- A Görög ókori hagyományokban a születésnapi torta kerek vagy félhold alakú mézes süteményeket vagy kenyeret készítettek Artemisznek, a Hold istennőjének. A gyertya gyújtás a tortán is a görögökhöz nyúlik vissza, akik az Artemisznek ajánlott tortára tettek gyertyát, hogy az úgy ragyogjon, mint a Hold. Úgy tartották, a gyertya füstje elviszi imájukat az istennőhöz. Más elképzelés szerint a gyertya az élet lángját szimbolizálja.
-- A Római világban az esküvői torta termékenységi szimbólum volt. A menyasszony fején egy kisebb tortát törtek szét, hogy biztosított legyen a gyermekáldás. Fontos volt az is, hogy a tortából az első szeletet az ünnepelt vágja, különben nem lesz szerencséje. Ha pedig a neve is szerepel a tortán, azt szeletelés előtt le kell törölni, mivel rossz ómen, ha a saját nevünket is felvágjuk.
-- Az emeletes torta eredete a középkori Angliába nyúlik vissza, ahol az volt a szokás, hogy a vendégek tortát hoztak, s ezeket egymás tetejére tették. Az ifjú párnak pedig e felett a "torta hegy" felett kelett az első hitvesi csókot váltania. Később egy cukrásznak támadt az az ötlete, hogy ezt a sok tortát bevonják cukor mázzal, így született meg az első emeletes torta.
-- A 17. századra egyre fontosabb lett a külcsín, ami a születésnapi tortákra is kihatott: bevonatok, rétegek, dekorációk kerültek rájuk. Ezek a sütemények már a mai torták elődei voltak, amely a technológiai fejlődésnek köszönhető: megbízható sütők, különböző formák és a finomított cukor elterjedése segítette a cukrászokat, és kerek formákat készítettek fából vagy fémből.
-- A 18. századra a cukor és az eszközök ára csökkent emiatt ezek egyre elterjedtebbé váltak, ilyen módon megfizethetőbbé is vált az egyszerűbb embereknek is.
-- A 19. századra alakult ki a ma is megszokott forma, amely ízében és megjelenésében a finomított fehér liszt és élesztő helyett a sütőpor elterjedése befolyásolt.

Torta az életünkben

-- A 20. század jelensége a torta, amely túllépett az ebédlő asztalon betöltött szerepéből, és amíg el nem kezdik felvágni, sőt, egy kicsit még azon túl is, önálló képzőművészeti alkotásként van jelen. A design, dizájn torták szerte a világon sok vidámságot keltenek az emberekben. Az amerikai Amanda Rettke torta designer például azt találta ki, hogy a tortái felszeletelésekor elénk táruló kép, megkomponált képpé álljon össze. Úgy rétegezi a tortát, hogy a szeletek oldalain a rétegek önálló színmintákat, virágmintákat adjanak ki, vagy tárgyak, házak, fák, madarak figuráit jelenítsék meg.
-- Szintén egy másik területről érkezett a torta dizájnerek közé: Ann Goldberg, aki korábban a NASA-nál dolgozott, mint mérnök. Ma már egy Californiai cukrász vállalkozás tulajdonosa. Az ő tortái azonban nem belül, hanem a külső formájukban válnak egy különleges mű alkotásokká. Első látásra olykor rá sem lehet jönni, hogy itt valamiféle ehető süteménnyel állunk szemben, hiszen a pulton akár egy varrógépet, tévét, virágot, vagy egy tál ételt látunk.
-- Ezek a műalkotások kizárólag azzal okoznak egy kis szomorúságot, hogy nemsokára el fognak tűnni a szánkban, és így úgy érezzük, mintha az alkotójuk hiába hozta volna létre azt a különleges többletet, amitől a tortánk nem pusztán süti. Ez azonban nem baj, hiszen így azt is tudjuk egy kicsit gyakorolni, hogy semmihez sem kell örökké ragaszkodnunk, még ahhoz sem, amit esetleg, mint a szépség és az alkotás megtestesítőjét, a legnagyobb értéknek tartunk. Minden múlékony, ezért mindenről le kell mondanunk, de minden újraalkotható is. 
-- A torta designernek holnap is lesznek jó ötletei, nem ez volt az utolsó produktuma. És ha meggondoljuk, hogy bizonyos, jól bejáratott torták – mint például az Esterházy-, a Sacher-, a Dobos torta – hiába készülnek mindig ugyanazon recept alapján, mégsem sikerülnek mindig tökéletesen ugyanolyanra, akkor beláthatjuk, hogy az sem tragédia, ha jóízűen eltüntetünk egy marcipános díszítésű, csoki öntetű Eiffel-tornyot a tányérunkról. A dolgok változékonyak, ezért jó, ha megtanulunk egy kicsit mindig túllépni rajtuk.

Képtalálat a következőre: „torta dolce”Képtalálat a következőre: „torta sacher”

Torta fajták - 50 - kedvelt torta variáció

Alma torta
Ananász torta
Banán torta
Barackos-mák torta
Barackos-túró torta
Bounty torta
Citrom torta
Csokoládé torta
Diós torta
Dobos torta
Eper torta
Esterházy torta
Fatörzs torta
Fekete erdő torta
Gesztenye torta
Gyümölcs torta
Joghurt torta
Kakaó torta
Karamell torta
Kávé torta
Kirsch torta
Kókusz torta
Linzer torta
Lúdláb torta
Madártej torta
Málna torta
Mandula krém torta
Marcipán torta
Mascarpone torta
Mákos-almás torta
Mákos-meggyes torta 
Meggy torta
Mogyoró krém torta
Mozart torta
Narancs torta
Nutellás torta
Oreo torta
Orosz krém torta
Puncs torta
Répa torta
Rigó jancsi torta
Sacher torta
Sajt torta
Somlói torta
Tiramisu torta
Trüffel torta
Túró torta
Vanília torta