"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Tea és Kávé a lélek érzéki italai - Bíró Csaba

2022.07.28 16:00

 

Tea a lélek érzéki itala.

A Tea a lélek itala, élvezete: nyugtató, üdítő, örömteli. Szükségünk van rá a mindennapok során, vele tudunk igazán kiegyensúlyozottan élni. Manapság egy kellemes beszélgetés, egy jó társalgás elengedhetetlen és nélkülözhetetlen kísérője. Mértékkel fogyasztva nagyon áldásos hatású ital az ember számára.

  

A Tea

--  A Tea nevű ital a Teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. Teának (Plantateának) nevezzük ezen kívül a tea leveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.
--  A tea növény (Camellia sinensis) két legelterjedtebb termesztett változata a Kínai tea (Camellia sinensis) és az Asszám tea (Camellia assamica). A Kínai tea levelei kisebbek, vaskosabbak, durvább erezetűek. Az Asszámi tea nagyobb levelű, vékonyabb, finomabb erezetű.
--  A tea cserjét főként Ázsia országaiban termesztik, trópusi és szubtrópusi éghajlaton.. -Kína, -India, -Srí Lanka, -Tajvan, -Japán, -Nepál, -Azerbajdzsán, -Grúzia, -Kenya, -Ausztrália a legfőbb tea termesztő országok. A tea kereskedelemben: Srí Lanka és Tajvan régi neve, Ceylon és Formosa használatos.
--  A tea cserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek, ezért fogyasztásuk előtt érdemes megvizsgálni, hogy hogyan hathatnak az emberi szervezetre.
--  A tea általában kedvező élettani hatású ital, ám néha okozhatnak élénkítő hatásuk miatt álmatlanságot. A gyógynövények teájának hatásai az illető növény gyógyító erejét hordozzák magukban, így rendkívül változatos és különböző betegségekre ható teákat különíthetünk el.

  

A Tea története

--  A legenda szerint Kínában, Kr. e. 2737-ban Shen Nong kínai császár rendeletileg tette kötelezővé a víz fogyasztás előtti föl forralását. Az ő nevéhez kötődik a tea felfedezése is. A hagyomány szerint egyszer a császár épp vizet forralt egy kiránduláson, amikor a fákról tea levelek hullottak a melegítő edénybe. Az amúgy hobbi tudós császár a főzetet megkóstolta, és ízlett neki. Így fedezték fel a teát...
--  A tea közkedvelt ital és élvezeti cikk. Amióta ötezer évvel ezelőtt a kínai császárnak a csészéjébe fújta a tea levelet a szél, a tea politikát csinált és történelmet írt. Életünket, a tengeri hajózást, a gazdaságot és a kereskedelmet is befolyásolta a teázás. Írásos formában először a Kr. e. III. században említik. Egy tekintélyes kínai sebész a teát ajánlotta az éberség és a koncentrációs képesség javítására.
--  A teával szembeni növekvő kereslet kielégítése érdekében a földművesek kis tea cserjéket kezdtek ültetni. Írásos dokumentumok szerint: 350 körül a dombos Kínai: Szecsuán tartományban már mezőgazdasági méretekben termesztették a teát. A telepítés, szüret, szárítás, és feldolgozás eredményes mezőgazdasági módszerré fejlődött..
--  Az V.-VI. században Kínában gyorsan növekedett a tea népszerűsége, és a Jangce folyó mentén újabb és újabb ültetvények jelentek meg. A teát királyoknak kínálták ajándékként, és a más országokkal folytatott kereskedelem értékes áru cikke lett. Idővel a kínaiak kifejlesztették a zöld teát. A fekete teával ellentétben a zöld tea készítéséhez nem fermentálják a leveleket (a levelek nedves környezetben való erjesztése és oxidálása), így könnyebb az aromája és jobban oltja a szomjat.
--  További fejlesztések eredménye volt a vörös tea (Oolong), melyet csak részben szárítanak, és a fekete tea, melyet teljesen fermentálnak, így több benne a színanyag és erősebb. A fekete tea emellett jobban eltartható, aminek például a hosszú európai szállítóút miatt nagy jelentősége volt.
--  A Tang-dinasztia idejében (618-906.) a teát már nemcsak gyógyászati céllal itták, hanem élvezeti cikként is fogyasztották. Ezt az időszakot nevezzük a tea aranykorának. Az ital elkészítése és felszolgálása ünnepélyes szertartássá vált, a termelést és a feldolgozást pedig gondosan ellenőrizték, és szigorú szabályok vonatkoztak rá. Például a szüretelők nem fogyaszthattak fokhagymát, hagymát vagy erős fűszereket, nehogy az ujjhegyeken megmaradó erős szagok beszennyezzék a leveleket.
--  Egy sokat utazó Buddhista szerzetes hozta a tea magokat Kínából Japánba a IX. században. Miközben a régi kínai tea rituálék lassan kihaltak, a japánok a buddhista hittel párhuzamosan kialakítottak egy ünnepélyes ceremóniát. A mai napig is gyakorolják ezt a japán kultúra magjának számító hagyományt. Az első kínai tea leveleket még nyitott edényekben forralták fel.
--  A Ming-dinasztia idejében (1368-1644) azonban felismerték, hogy a tea levelek forró vízben való áztatása eredményezi a legjobb ízhatást, ezért egy fedeles edényt kezdtek alkalmazni, mely megtartotta a meleget. Bár az edényt eredetileg a bor felforralására használták, remekül használták teafőzésre is. A tea forraló edénynek ebből a kezdetleges példányából alakult ki a híres kínai porcelán mai formája.
--  A tea növényt először a portugál és holland kereskedő flotta hozta a XVI. században Európába. Franciaország, Németország, Portugália, Hollandia és Olaszország akkoriban már elkezdett teát importálni, de ezekben az országokban egészen a XVII. századig a kávé volt a legkedveltebb ital. Angliában és Oroszországban azonban egyre nagyobb volt a piaca ennek a forró kínai italnak. A tea túlnyomórészt tengeri úton érkezett Európába, Oroszországot az akár háromszáz állatból is álló teve karavánokkal szárazföldi úton érték el.
--  A tea sorsa forduló pontjához érkezett, amikor 1662-ben II. Károly feleségül vette a portugál hercegnőt, Braganzai Katalint. Anglia új királynéja szenvedélyes tea fogyasztó volt már jóval azelőtt is, hogy új hazájába érkezett volna. Hozománya része volt egy láda értékes kínai tea is, melyet az udvarban élő főúri barátainak kínált. Hamarosan terjedni kezdett az új ital hírneve, és egyre többen akarták megkóstolni.
--  A magas árak miatt ez az élvezet csak a gazdagok előjoga maradt. A magas árakat a hatalmas importadók okozták, melyet az igencsak meggyötört Angol állam kincstár bevételeinek növelése érdekében vetettek ki. Ez különösen az Amerikai kolóniákat bosszantotta, mert nekik nem volt befolyásuk az adó politika irányítására. Ennek volt a következménye a csempészés és a Brit: 'East India Company' termékeinek bojkottja.
--  A konfliktus 1773-ban, a "Bostoni tea délután" néven elhíresült eseményben érte el tetőpontját. Ekkor ugyanis a város polgárai az 'East India Company' kikötőben tartózkodó három rakomány teáját behajították a tengerbe. A történelem könyvek ezt a napot jegyzik fel az Amerikai függetlenség kezdeteként..
--  A XVIII. század végére a tea vált a legkedveltebb Angol itallá, reggeli italként megelőzve az „Ale"-t, az angol sört is. A teafogyasztás jelentős növekedésének alapja a kereskedelmi korlátozások leépítése volt. Egyrészt 1784-ben elfogadták a „Commutation Act" törvényt, mely drasztikusan csökkentette a teára kivetett adók mértékét: 119%-ról 12,5%-ra. Másrészt pedig a „Navigation Acts" törvény hatályon kívül helyezése megszüntette az "East India Company" kereskedelmi monopóliumát, így megnyílt a piac.
--  Megszüntetéséig ez a rendelkezés csak Brit hajóknak engedélyezte a tea behozatalát Brit kikötőkbe. A piac megnyitása előnybe hozta a gyors Amerikai kereskedő hajókat. A keskenyebb, és hatalmas vitorlákkal felszerelt ún. „Tea Clipper" hajók mindössze száz nap alatt tették meg a hosszú tengeri utat Kínába, szemben az angol hajók egy évével. Még versenyeket is rendeztek, és fogadásokat kötöttek a „Tea Clipperekre". Olyan időszak volt ez, mely az 1860-as évekre a gőzhajó feltalálásával és a Szuezi Csatorna megnyitásával hamarosan véget is ért. A hatalmas út így: 7000 km-rel lett rövidebb.
--  1900-ig az éves Angol teafogyasztás: 100 000 tonnára növekedett. A teázás a délutáni teázás szokásával, könnyű étkezés ebéd és vacsora között, a Brit hétköznapok máig fontos részévé vált. A tea élvezete Európában sehol máshol nem része annyira a hétköznapoknak, mint Angliában. Mégis, Anglia az egy főre jutó éves 3,2 kg-os tea fogyasztásával csak a hetedik az európai ranglistán. Az írek az elsők..
--  1998-as adatok szerint a világ első tea fogyasztója Paraguay, ahol fejenként 11,7 kg fogy évente. Ez nagyjából fejenként napi 15 csészének felel meg. Évente nagyjából 3,5 millió tonna teát termelnek a világon a szükségletek fedezésére. 1952-1998 között Európa legfontosabb tea kereskedelmi központja a Londoni „Tea Exchange" rendszeres árverései voltak. Ma már a gyártó országok tőzsdéin folyik a teakereskedelem. Ezek között olyan városokat találunk, mint: Kalkutta, Colombo és Mombasa.

  

A Tea szüretelése és feldolgozása

--  A tea növény egy örökzöld fa, amely: 5–6 méter magasra is megnőhet, a tea ültetvényeken azonban: 1–2 méter magasra visszametszik. A cserjéről hároméves korában szedhető először levél, a legjobb minőségű árut: 7-8 éves koráig adja.
--  Kétféle éghajlat kedvez legjobban a tea cserje optimális növekedésének: a trópusi és szubtrópusi éghajlat, és a humuszos talaj. Az ültetvények helye is nagyban befolyásolja a növekedés ütemét, ezért a legjobb hegyoldalra telepíteni. Ugyanis minél magasabban fekszik az ültetvény, annál jobb minőségű teát termesztenek rajta.
--  A tea cserje leveleit a leszedést követően az oxidáció és a hervadás elkerülése érdekében nagyon gyorsan fel kell dolgozni. A te feldolgozásának négy fázisa ismeretes, a 4. fázis a következő: -1. Fonnyasztás, -2. Sodrás, -3. Erjesztés, -4. Aszalás és Szárítás.
--  A Fekete teát erjesztik és gőzölik, a Zöld teát erjesztés nélkül gőzölik, majd utána szárítják. A világ teatermésének döntő többségét fekete teának dolgozzák föl. Az eltérő feldolgozási módok miatt kétféle tea jön létre, az egyiket: Fekete teának, a másikat: Zöld teának nevezzük.
--  A Fekete tea előállítása során a levelek egy jelentős oxidációs folyamaton mennek keresztül. Ennek következtében a tea elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, ezáltal az íze karakteresebb lesz.
--  A Zöld tea elkészítésénél az oxidációs folyamat rövid, az antioxidáns összetevők érintetlenek maradnak. Éppen ezért a zöld teának több jótékony hatása van a feketével szemben.
--  A fekete teákat általában a származási hely alapján nevezik el: Darjeeling, Assam, Ceylon, és így tovább. A legtöbb zöld tea viszont megőrizte hagyományos, japán vagy kínai nevét: Genmaicha, Houjicha, Pouchong stb.
--  A zöld teák elismerten több antioxidánst tartalmaznak, mint a fekete teák. A fehér teák ízletes italt eredményeznek gyakori, alig érezhető édes utóízzel. Mindegyik változat kapható „tiszta” formában, melyben csak egyféle tea található, vagy keverékekben (blend).

A Tea élettani hatásai

--  A teát eredetileg orvosságként használták és mint gyógynövény került be először napi italaink közé. A tea magas koffein tartalmú, önmagában is: gyógyító, élénkítő, regeneráló hatású. Az emberi szervezetre gyakorolt hatásai kifejezetten kedvezőek és jótékonyak.
--  Az egyik történet szerint Buddha fedezte fel a teát, midőn egy napon a kertben meditálva egy tea levél hullott csészéjébe. Egy másik történet szerint amikor Bodhidarma lemetszette szemhéjait, hogy ne hulljon álom szemére meditáció közben, az első tearügyek ott pattantak ki, ahova szemhéjai hullottak.
--  Ismét más történet szerint i. e. 2737-ben Sen Nung kínai császár forró ivóvizébe utazása közben egy vad teanövényről levelek hullottak, sárgás-barna folyadékot eredményezve. Kíváncsiságból megízlelte a keveréket, és megkedvelte ízét és frissítő hatását.
--  A Sri Lankai tradicionális orvoslás szerint a Camellia sinensis fekete teájának szexuálisan stimuláló hatása van a férfiakra. Ennek a népi megfigyelésnek a tudományos igazolására indult egy kísérlet 2008-ban. A kísérlet során három különböző erősségű fekete teát adtak hím patkányoknak, majd három órával később fogékony nőstényeket engedtek be hozzájuk.
--  Az eredmények szerint a fekete tea afrodiziákumként működik: az ejakulációig eltelő időt meghosszabbítja és emeli a tesztoszteron szintet. Nagy előny, hogy a fekete teának nincs toxikus hatása.
--  A kutatók következtetése szerint a fekete tea itala gyorsan és biztonságosan működő orális afrodiziákumként funkcionálhat egyes szexuális zavarok kezelésére, mint például a korai magömlés és a lecsökkent libidó.
--  Egyébként a zöld tea hatása hasonló, mint a feketéé szinte azonos összetevőik miatt. Sri Lankán praktikus tanácsként egy-két csésze meleg tea elfogyasztását javasolták szeretkezés előtt, főleg az idegesség megszüntetése és a szexuális működés javítása céljából.

A Tea kultúrája

--  A tea mint frissítő ital és a mindennapi társasági élet része már a 8. századi Kínában közkedvelt volt. A vendéglátás kifinomult módjaként a költészet világába is bevonult. Japán a 15. század folyamán az esztéticizmus rangjára emelte a teázást.
-- A keleti kultúrákban a teak észítésnek külön hagyománya és ceremóniája van. A ma is életben lévő tea szertartás a 12. század folyamán a Kínai zen-buddhizmus megjelenésével együtt fejlődött ki Japánban. A tea ott az egészség megőrzésének legfontosabb eszköze. A Japán teaszertartás ezért igazi ceremónia, mely a vendéglátó, a vendégek és a teamester között zajlik.
--  A tea ivás gyakran társasági esemény. Szokás teát napközben is inni, különösen reggel, az élénkítő hatása miatt: teofillint és (néha tein-ként hívott) koffeint tartalmaz. Nagy-Britanniában és Írországban a tea, vagyis tee nem csak az ital neve, de a késő délutáni könnyű étkezést (uzsonnát) is így hívják, még akkor is, ha tea helyett sört, almabort vagy gyümölcslevet isznak.
--  Az ötórai tea olyan fontos eseménnyé vált, hogy napjainkig fennmaradt. Gyakran (Anglián kívül) ezt high tea-nek nevezik, az angol high tea viszont egy esti étkezést jelent; a kifejezés valószínűleg onnan származik, hogy az étkezés a „nagy asztalnál” történt (high table), vagy pedig a nappaliban gyakori kisebb asztalnál.
--  A Devonshire tea a legfőbb tea ceremónia Brit nemzetközösségben, mely megtalálható az Egyesült Királyság, Ausztrália, India és Új-Zéland tea házaiban. A Devonshire tea szinte teljesen ismeretlen az USA-ban, valószínűleg a kávéval és az amerikai palacsintákkal kapcsolatos összeférhetetlensége miatt.
--  Számtalan tea ceremónia ismert más kultúrákban, melyek leghíresebbike a bonyolult, formális és békés japán teaszertartás és az üzleti, tömeges és zajos Yum Cha. Az USA-ban a teát gyakran jéggel és citrom szelettel szolgálják fel (ice tea, 'jeges tea').

Tea készítés és fogyasztás

--  A fekete teákhoz használt víznek forrás ponton: (100 °C) kell lennie, kivéve az érzékenyebb Darjeeling teákat, ahol kissé alacsonyabb hőmérséklet javasolt. Mivel a forráspont csökken a magassággal, magashegyi környezetben igen nehéz a fekete teákat jól elkészíteni.
--  A zöld teákhoz használt víz, a legtöbb forrás szerint: (80 °C) körül kell legyen, minél jobb minőségűek a tea levelek, annál alacsonyabb a hőmérséklet, a magasabb hőmérsékletnél az értékes antioxidáns-tartalom megsérülhet, pont az, ami miatt a zöld tea olyan értékes. Javasolt az edényt, melyben a teát áztatjuk átmelegíteni, hogy a tea ne hűljön le azonnal forrázás közben.
--  A tea gyakori ízesítői: a cukor és méz, a citromlé, citromsav, fahéj, vanília. A szeszes italok: a bor, pálinka, brandy, rum, továbbá: a vaj és a tej. A legtöbb ínyenc nem használ tejszínt, mivel az túl erősíti a tea aromáját, míg a vaj és a tej semlegesíti a maradék tannint.
--  Amikor a teát tejjel fogyasztják, az ínyencek mindig a tejhez adják a teát és nem fordítva. Ezzel megelőzik a tej csomósodását, jobb emulziót és kellemesebb ízt nyernek. A szeszes italokat csak nagyon kis mennyiségben, közvetlenül a fogyasztás előtt adjuk hozzá, mert elnyomhatják a tea aromáját.
------------------------------------------------------------------------


-------------------------------------------------------------------------------------------

Tea Márkák Világszerte  (2010)

Amerika-i teák
-American Tea Room, -Capital Teas, -Numi Organic, -Red Diamond.  
Angol teák
-Earl Gray, -English Breakfast, -Lipton, -Pickwick, -Tetley, -Twinings.
Ír teák
-Barrys, -Irish Cream, -Lyons Tea, -Nambarrie.
India-i teák
-Assam, -Darjeling, -Jemca, -Salengo, -Ripador.
Japán teák
-Ayatka, -Benoist, -Gen Mai Cha, -Tanganda
Kína-i teák
-Da Hong Pao, -Dai Pai Dong, -Lapsang Souchong, -Ten Ren Tea.
Nepál-i teák
-Rakura, -Rodlaka, -Sertan.
Srí Lanka-i teák
-Ceylon, -Dilmah, -Glengettie.
Tajvan-i teák
-Chatime, -Formosa, -Ringtons.
--------------------------------------------------------------------------

Tea Termelés Világranglistája  (2010)

1.     Kína  - 44,6  mt/év
2.     India  - 30,4  mt/év
3.     Srí Lanka  -  25,3  mt/év
4.     Kenya  - 24,2  mt/év
5.     Törökország  - 18,4  mt/év
6.     Vietnam  - 17,6  mt/év
7.     Irán  - 15,8  mt/év 
8.     Indonézia  - 12,7  mt/év
9.     Japán  - 9,6  mt/év
10.   Argentína  - 8,5  mt/év
11.   Bangladesh  - 6,5  mt/év
12.   Tanzánia  - 6,3  mt/év
13.   Thailand  - 6,2  mt/év
14.   Tajvan  - 5,4  mt/év
15.   Nepál  - 5,2  mt/év
------------------------------------------------------------------------

Tea Fogyasztás Világranglistája  (2010)

1.     Törökország  - 7,6  kg/év
2.     Írország  - 6,4  kg/év
3.     Anglia  -  6,3  kg/év
4.     Marokkó  - 6,2  kg/év
5.     Arab Emirátusok  - 6,0  kg/év
6.     Kuvait  - 5,9  kg/év
7.     Quatar  - 5,8  kg/év 
8.     Malta  - 5,7  kg/év
9.     Bahamas  - 5,6  kg/év
10.   Kina  - 5,5  kg/év
11.   Japán  - 5,4  kg/év
12.   Oroszország  - 5,3  kg/év
13.   Kazakhsztán  - 5,2  kg/év
14.   Grúzia  - 5,1  kg/év
15.   Szíria  - 5,0  kg/év

-----------------------------------------------------------------------

A Kávé az élvezetek fekete itala.

A Kávé az ínyenc kifinomultság itala, élvezete nyugtató, üdítő, örömteli. Szükségünk van rá mindig és nem tudunk nélküle kiegyensúlyozottan élni. Manapság a kávé egy kellemes beszélgetés, egy jó társalgás elengedhetetlen kísérője. Mértékkel fogyasztva áldásos hatású az emberi szervezet számára.

     

A Kávé

--  A Kávé (Coffea) nemzetség sok fajt számlál, ám csak két fajának terméséből készítenek kávét: az Arab kávéból (Coffea arabica) és a Robuszta kávéból (Coffea canephora). A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. Az Arab kávé adja a jobb kávé alapanyagot, a Robuszta kávé pedig erősebb és ellenállóbb. Az Arab kávé adja a kereskedelemben kapható kávé: 75%-át. A Robuszta kávé igénytelenebb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat.
--  A kávé egyrészt azon termékeknek a megnevezése, melyeket bizonyos kávéfajok magjainak feldolgozásával állít elő a mezőgazdaság és az ipar. Például: pörkölt kávé, szemes kávé, babkávé, őrölt kávé, másrészt annak az italnak a megnevezése, melyet az előbb említett termékekből készítenek, s amely világszerte népszerű élvezeti cikk. A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már létezik olyan kávé is, amely koffein mentesebb.
--  A kávé cserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak: 900 méter feletti, Trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadék mennyiség és a 20-25 °C közötti hőmérséklet. A termő területe a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az arab kávét favorizálja.
--  Ma Brazília a világ legnagyobb kávé termelője, amelyet: Vietnam, Kolumbia, Indonézia követ a sorban. Sok más kávé termelő ország is van, de azok termelési volumene jelentősen kisebb. India jó minőségű robusztát, Etiópia a legdrágább és a legkeresettebb kávéfajtát: 'Bluemonte' termeli. Brazília és a szegényebb kávétermelő országok: Kongói Köztársaság, Elefántcsontpart, Nigéria, Kenya között ellentétek vannak.
--  A kávé szó eredetének megfejtésére két megoldás is kínálkozik. Az elterjedtebb vélemény szerint egy: Etiópiai vidék, Kaffa nevéből származik, ahonnan a kávét Jemenbe szállították. A másik lehetőség az Arab: Kahwa szó, amelyből a mi kávé szavunk ered, ez azonban eredetileg bort jelentett, s csak később vitték át a megnevezést a fekete italra. A 16. században már az egész arab világban a főzött, élénkítő hatású italt jelentette.

      

A Kávé története

--  A kávé az egyik legnépszerűbb és legismertebb italunk világszerte. Néhány évszázad alatt a világ minden részén elterjedt. Diadalmas útjában nem tudták feltartóztatni sem a vallási tilalmak, sem az uralkodók rendelkezései, melyek a kávé fogyasztást igyekeztek korlátozni vagy betiltani. A kávét ma már az egész világon szeretik, becsülik nemes ízéért, finom illatáért, frissítő, élénkítő hatásáért. Térhódítása ma sem szűnt meg, fogyasztása ma is folyamatosan növekszik.
--  A kávé nevű nagyszerű italnak a teához hasonlóan pontosan nem ismerjük sem a származási helyét, sem felfedezésének történetét és idejét. Csak azt tudjuk, hogy a kávét körülbelül: 2000 éve fogyasztják. A kávéfogyasztás valóságos szenvedéllyé vált mindenhol. Otthon és munka helyünkön, utazás vagy szórakozás közben rendszeresen kávét iszunk, vendégeinket is azzal kínáljuk. Mindennapi életünk szerves részévé vált a kávé.
--  A kávé származásáról, ahogy már említettük, nincsenek hiteles adataink. Annál több legenda terjedt el viszont felfedezéséről és első felhasználási helyeiről. E legendák elsősorban az iszlám országaiban keletkeztek, és igyekeztek a kávé származását visszavezetni a vallás elterjedésének első szakaszaiba, erősítve azt a hitet, hogy a kávét az iszlám fedezte fel, annak szent itala.
--  Egyik ilyen hagyomány szerint az első csésze kávét Allah nevében Gábriel arkangyal nyújtotta át. Mohamed prófétának, hogy elűzze testi fáradtságát és megőrizze szellemének frissességét. Így vált a kávé "isteni itallá". Az araboknál sok évszázados kultusza van a kávé főzésének és ivásának, ami szinte szertartásként megy végbe. A Korán ugyanis tiltja az igaz hívőknek a borivást, de tiltott és a muzulmánoknál hiányzó bort jól helyettesíti a kávé, amit az "iszlám borának" is neveznek.
--  A sok legenda közül, melyek a kávéról keletkeztek, kiemelkedik Abd el Kadír írása. A király egyszer nagy haragra gyúlt és elűzte Omart. A férfi szomorúan hagyta el a várost, és céltalanul bolyongott a sivatagban. Szégyenében újra mestere szellemét idézte. Imája közben csodálatos madarat hallott. Feltekintve, egy ismeretlen fa ágán megpillantott egy Allah dicsőségét zengő, pompás kis madarat.
--  Közelebbről is megnézte a fényes, csillogó levelű fát: sok fehér virágot és érett bogyókat látott rajta. Megkóstolta a gyümölcsöket és jól lakott velük. Felfrissülve hálát adott Shadhelinek majd a zsebét megtömte bogyókkal. Estére tüzet rakott és vízben megfőzte a magával hozott gyökereket, valamint a jó ízű bogyókat. A leves felfrissítette, fáradtsága eltűnt: így fedezte fel a kávét.
-- Eddig a legenda. Több változatát megtaláljuk más országokban is, például: Indiában, Iránban, Etiópiában. Egyik változat szerint: Omar, Mokhából való elűzetése után, mikor felfedezte csodálatos hatását, az oázisok lakóival és a zarándokokkal is megismertette a kávét. Ennek híre ment, mire a Mokhai király visszahívta Omart, aki vele ugyancsak megkedveltette a kávéivást. A király engedélyével ezután Omar Mokhában maradt, és mérte a kávét az ottani lakosoknak.
--  Augustus Naironi professzor, a Padova-i egyetem tudósa, 1671-ben megjelent könyvében összegyűjtötte a kávéval kapcsolatos értesüléseit. A kötetben szerepel egy olyan történet is, melyet azóta a világ minden részén átvettek és - bár nincs hiteles alapja - úgy tekintik, mint a kávé felfedezésének történetét.
--  Abesszínia, Etiópiai: Kaffa nevű tartományában élő kopt szerzetesek kecskenyáját a kolostor közelében legeltették. A pásztor egyik nap tanácsot kért a szerzetesektől, mi lehet az oka annak, hogy a kecskék az elmúlt éjszakákon nem pihentek, hanem nyugtalanul mozgolódtak. A pásztor semmiről sem tudott számot adni, ami ezt a szokatlan jelenséget magyarázhatná. A papok, hogy megfejtsék a rejtélyt, kimentek a legelőre. A kecskék éppen egy élénkzöld levelű, fehér virágokkal és érett bogyókkal telt fáról lakmároztak.
--  A szerzetesek arra gyanakodtak, hogy ez az ismeretlen növény okozza az állatok nyugtalanságát. Megkóstolva a fa gyümölcsét, kellemes ízűnek találták. Vittek belőle a kolostorba, hogy ott közelebbről is megvizsgálják. Este szokott ájtatosságuk előtt, megfőzték a gyümölcsöket. A levesnek jó íze volt. Éjszaka meglepetve tapasztalták, hogy nem álmosak, holott máskor alig tudták nyitva tartani a szemüket a fáradtságtól. Ettől kezdve rendszeresen fogyasztották az új italt, melyről elterjedt a környéken, hogy felfrissíti az embert.
--  Így fedezték fel, e történet szerint a kávét Kaffában, Abesszíniában, ahonnan később a világ minden részére átterjedt a fogyasztása. Ez a megállapítás, bár nincs történelmi alapja vagy hitelessége, közel állhat a valósághoz, hiszen az egész világon elterjedt a kávé, és ezzel együtt szinte nemzetközivé vált a kávé név is. Az Abesszíniai Kaffa városnév és a kávé szó közötti összefüggés a világ különböző népeinek nyelvében is tükröződik.
--  A kávé számtalan nyelven azonos és hasonló. A kávé -angolul: coffeee, -arabul: quahwa, -törökül: kahve, -görögül: coféo, -németül: kaffee, -olaszul: café, -spanyolul: café, -portugálul: café, -franciául: café, -hollandul: koffie, -dánul: koffe, -svédül: koffe, -norvégül: koffe, -románul: cofea, -oroszul: kophe, -lengyelül: kawa, -csehül: káwa, -szerbül: kava, -magyarul: kávé..
--  A Közel-Kelet minden kávéfogyasztó országa magának tulajdonítja a kávé felfedezését, és ezt a legkülönfélébb hagyományokkal igyekszik igazolni. Egyesek pl. a kávé szót a perzsa Kawus Kai király nevéből származtatják. A király ugyanis - mint a hagyomány tartja - szerette a kávét és elfogyasztása után "szárnyas kocsin utazott a felhők között az égbe". Ez az utazás természetesen a kávéfogyasztással járó felemelkedést, a szellem magasabb régióiba való "szárnyalást" jelképezi.
--  Önkéntelenül felmerül a kérdés : ha a kávé valóban Kaffából származik, és innen is kapta nevét, akkor a kávé helyett olyan gyakran használt mokka szó honnan ered. Feltehetően Jemeni: Mokha városából származik. Izgató ez a kérdés, különösen azután, ha elolvastuk hazánkfia, F. Almási Balogh Pál, a híres orvostudós 1831-ben megjelent könyvét, mely a kávé, a tea és a csokoládé történetével, természetrajzával és orvosi vonatkozásaival foglalkozik. E könyv érdekessége, hogy írója Széchenyi Istvánnak, majd rövid ideig Kossuth Lajosnak volt háziorvosa.
--  A kávé származási helyeként: Ranzi az előzőkkel ellentétben, Adent tünteti fel. Adenből Mekkába, majd innen Medinán keresztül a 16. században Kairóba is eljutott a kávé, írja. E feltevés szerint tehát ugyancsak lehetséges a kávé Kaffai származása. Kaffából esetleg Adenen keresztül jutott el Mekkába, a zarándok találkozóhelyére. Ők a mekkai kávéivó helyeken megismerték, majd megszerették a kávé nagyszerű tulajdonságait, és a kávéivás szokását magukkal vitték saját hazájukba: az iszlám országaiba, Észak-Afrikába, továbbá a törökökhöz, a perzsákhoz, sőt Indiába is.



A Kávé szüretelése és feldolgozása

--  A kávé szemek szüretelését kézzel végzik, mert csak a piros, érett magokat lehet leszedni. Ezután a termőhelytől függően száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, mert a kávé bogyó nem tárolható. Ahol a napsütéses órák száma elegendő, ott a magokat négy hétig kiterítve szárítják a napon, majd egy hántoló gép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól.
--  Vietnamban és az Elefántcsontparton óriási vermekben elföldelik és a következő évben a magokat kiásva átmossák. Így a hántolás költségét megspórolják. Ahol viszont az időjárás csapadékosabb, ott nedves eljárással dolgozzák fel a kávé szemeket. A kávébabot és a gyümölcshúst gépekkel elválasztják egymástól, majd a babot egy speciális folyadékban áztatják és mossák.
--  Ezután elég 10-14 napi szárítás. A kávét mindkét esetben további tisztításnak, válogatásnak vetik alá, és ezután szállítják el. A feldolgozás utolsó fázisa a pörkölés, amelyet folyamatosan emelkedő hőfokon végeznek. Utána derül ki, milyen minőségű a kávé, milyen íz- és illat- anyagokkal rendelkezik.

A Kávé élettani hatásai

--  A kávé legismertebb hatóanyaga a koffein néven ismert alkaloid. Koffeint a kávén kívül kis mértékben tartalmaz a: -tea, -kóladió, -kakaó is. A koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelet hajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, teljesítmény növekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítmény csökkenés követ.
--  Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 perc múlva a test szinte minden szövetében kimutatható a koffein. Koncentrációja kb. félóra alatt eléri a maximumot, majd lassan lecsökken. 3-6 óra múlva a koncentráció mintegy a fele a maximumnak. Nagy koffein adag (kb. 300 mg fölött) kézremegést, vértolulást, szívtáji nyomást okoz. A koffein mellett a kávéban sokféle sav is található, amelyek a kávé ízét befolyásolják. Például a csokoládé ízért a 2-metil-valeriánsav, a karamell ízért a piroszőlősav a felelős.
--  A kávé mértékletes fogyasztás esetén serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalat. Valójában nem tart „ébren”: a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni.

Kávék a Föld kontinensein

--  A kávé világa nagyon hasonlít a borok világára. Csakúgy mint a bornál a szőlő, az időjárási viszonyok és a borász szakértelme, a kávé minőségét is kávé fajtája, a mikro klíma, a talaj, a feldolgozás, és a pörkölés módszere határozza meg.
--  A Föld két különböző részén termesztett babkávénak és az abból készült kávénak eltérő az ízvilága, testessége és savassága. Ezek a tulajdonságok függnek az éghajlattól, a talajtól, a feldolgozás módszerétől és a babkávé fajtájától.
--  Etiópia a kávé történelmi születési helye. A kávétermesztő országok között egyedi, mivel ugyanannyi kávét fogyasztanak el az országban, amennyit exportálnak. Sok etióp ember úgy érzi, hogy a kávé az ő ajándékuk a világnak.
-- A Föld legfőbb kávé termelő országai: Afrika: -Etiópia, -Ghana, -Kenya, -Tanzánia, -Kongó, -Angola. Ázsia: -India, -Indonézia, -Jemen, -Vietnam. Amerika: -Brazília, -Costa Rica, -Kolumbia, -Kuba, -Peru.
-------------------------------------------------------------------------

 i..
-------------------------------------------------------------------------

Kávé Márkák Világszerte  (2010)

Amerikai kávék
-Bokar Coffee, -Caribou Caffee, -New Coffee, -Peet Coffee, -Philz Coffee.
Angol kávék
-Caffé Nero, -Cafédirect, -Camp Coffee, -Douwe Egberts, -Omnia.
Brazil Kávék
-Café Bom Dia, -Brasiliana, -Brasiliero, -Brasil Santos, -Borbon Santos.
Costa Rica-i kávék
- Café Britt, -Costa Caffé, -Café Rey, -Café Rondoldo.
Etióp kávék
-Bluemonte, -Harar, -Sidamo, -Yirgacheffe, -Zantarto.
Jemen-i kávék
-Mocha, -Mochatino, -Sarmanot, -Raldser.
Kenya-i kávék
-Fancy, -Galalor, -Latornisal, -Samgonertal.
Kolumbia-i kávék
-Granos, -Juan Valdez, -Sello Rojo, -Supremo.
Német kávék
-Dallmayr, -Eduscho, -Jacobs, -Löfbergs, -Melitta, -Tchibo.
Olasz kávék
-Corsini, -Corso Verona, -Costadoro, -Espresso, -Lavazza, -Mauro, -Mokarabia, -Molinari, -Morettino, -Pellini, -Piazza d'Oro, -Segafredo, -Vergnano, -Zanetti.
Svájci kávék
-Davidoff, -Nescafé, -Nestlé, -Ricoré.
----------------------------------------------------------------------

Kávé Termelés Világranglistája  (2020)

1.     Brazília  - 42,5  mt/év
2.     Kolumbia  - 16,4  mt/év
3.     Vietnam  -  11,6  mt/év
4.     Indonézia  - 8,2  mt/év
5.     Ethiópia  - 7,6  mt/év
6.     India  - 5,9  mt/év
7.     Mexikó  - 5,8  mt/év 
8.     Guetamala  - 4,8  mt/év
9.     Peru  - 4,6  mt/év
10.   Costa Rica  - 4,5  mt/év
11.   Kenya  - 3,5  mt/év
12.   Tanzánia  - 2,5  mt/év
13.   Angola  - 2,2  mt/év
14.   Ghana  - 2,1  mt/év
15.   Kuba  - 2,0  mt/év
----------------------------------------------------------------------

Kávé Fogyasztás Világranglistája  (2020)

1.     Finnország  - 12,0  kg/év
2.     Norvégia  - 10,4  kg/év
3.     Dánia  - 10,2  kg/év
4.     Hollandia  - 8,6  kg/év
5.     Belgium  - 8,5  kg/év
6.     Svédország  - 8,4  kg/év
7.     Svájc  - 7,9  kg/év 
8.     Ausztria  - 7,6  kg/év
9.     Olaszország  - 6,6  kg/év
10.   Brazília  - 6,4  kg/év
11.   Argentína  - 6,1  kg/év
12.   Franciaország  - 5,8  kg/év
13.   Németország  - 5,7  kg/év
14.   Görögország  - 5,5  kg/év
15.   Spanyolország  - 5,4  kg/év

----------------------------------------------------------------------