A Szőlő és a Bor Misztériuma.
A Szőlő és a Bor Története
-- "A Szőlő és a Bor története az emberiség története" -- írja Babirus, francia ampelológus, mintegy megerősítve azt a kutatási eredményeken alapuló megállapítást, hogy a szőlő az egyik legrégebbi kultúr növényünk. A szőlő növény (vitis) őshonos volt valamennyi földrészen. Azonban hosszú volt az út térben és időben egyaránt, amelyet bejárva a vadon termő savanyú bogyójú ősszőlő több ezer éves termesztés és nemesítés eredményeként egy nemes kultúr növénnyé vált.. A szőlő művelés - amely a régészek és történészek kutatásai alapján mintegy: 10 ezer éves múltra tekint vissza..
-- A Szőlő kultúra eredeti őshazája a Transzkaukáziai térség volt, ez a Transzkaukázusi térség a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger közötti területeket foglalja magában. Az ezen területen fekvő országok ma:. Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország, Törökország, és Irán térsége. A szőlő termesztés őshazája tehát a Kaukázuson túli területeken keresendő. Az ott élő őslakók már időszámításunk előtt: 8000 körül ismerték és termelték az apró szemű ligeti szőlőt. Később ebből nemesítették ki a kerti szőlőt.
-- A Bor készítésének technológiáját valószínűleg az ókori egyiptomiak dolgozták ki. A későbbi az Európai szőlő és bor termelés kialakulását nagymértékben segítették az ókori: Görög és Római kereskedők, valamint a Római császárok, akik parancsban kötelezték a légiósokat a meghódított területeken szőlő telepítésére. A kereszténység elterjedése is fontos szerepet játszott a borkultúra fejlődésében, hiszen a szertartások elmaradhatatlan kelléke volt a misebor. Az Európai nagyhatalmak gyarmatszerző politikája révén a szőlőtermesztés hamarosan tért hódított a többi kontinensen is..
-- Földünkön jelenleg több mint: 10 millió hektáron telepítenek szőlőt, mely termő területek több mint: 70%-a Európában van. A XX.század utolsó évtizedei robbanásszerű fejlődést hoztak a bortermelésben és a borfogyasztásban. Míg a II. világháborút követő néhány évtizedben: Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Magyarország és Görögország rendelkezett jelentős minőségi bortermelő kapacitással, addig az elmúlt: 20-30 esztendő bebizonyította, hogy a világ más földrészei is alkalmasak kitűnő borok előállítására, például: Ausztrália, Dél-Afrika, USA-California, Argentína, Chile.
A Magyar Szőlő és Bor Története
-- Szőlő és a Bor termelés Magyarország területén már több ezer évre nyúlik vissza, így a Kárpát-medence legszebb területein ősi borvidékeket, történelmi bortermő helyeket találhatunk. Hazánk területén az első szőlőt időszámításunk előtt még a kelták, majd a rómaiak ültették, főként a Balaton-felvidéken és a Duna mentén. A magyaroknak már az őshazában Ázsiában a velük együtt élő népekkel együtt komoly tapasztalataik voltak a borászatról. A Kárpát-medencébe érkezvén ismét szépen művelt szőlőket találtak, amelyek tovább művelése nem okozott gondot..
-- Amikor: I. István királyunk megalapította a magyar államot, népét földművelésre fogta. Számos oklevél bizonyítja, hogy már ezekben a korai időkben is fontos szerepet játszott adózáskor, adományozáskor az a földterület amely alkalmas volt szőlő termesztésre. A tatárjárás súlyos pusztításokat okozott az országban, IV. Béla nemcsak az országot építette újra, hanem külhoni telepeseket is hozatott Magyarországra. A következő évszázadok a magyar bor felvirágzásának évei voltak. Kialakulnak a hegyközségek, a tokaji borok megjelennek a nemzetközi kereskedelemben is.
-- A Török időkben az elfoglalt területeken ugyan visszaesett a bortermelés, ezzel szemben az ország nyugati részén, illetve Erdélyben komoly borkonjunktúra alakult ki. A végvárakban állomásozó katonaság rengeteg bort fogyasztott, és a külföldi bor kereskedők is ezekről a területekről igyekeztek beszerezni a megszokott magyar borokat. 1686 után már a Habsburgok akadályozták a szőlő művelést sarcokal.
-- Az 1703-ban kirobbant szabadságharc fontos kelléke volt a bor, és mert: II. Rákóczi Ferenc Magyarország legnagyobb földbirtokosa volt, övé volt Tokaj-Hegyalja is, ezért ezzel a borral látták el a harcoló csapatokat. Az eladott borból befolyt pénzből pedig fegyvereket vásároltak. Rákóczi Tokaji bort küldött azokba az udvarokba, amelyek támogatását meg akarta nyerni, így ismerte és szerette meg a jófajta Tokaji bort a pápai udvar, a francia, az orosz és a német uralkodó is.
-- A szabadságharc leverése után: Mária Terézia rendeletekkel próbálta vissza szorítani a magyar bor kereskedelmet az osztrák borok javára, szerencsére ezek a rendeletek csak gátolták, de nem akadályozták a magyar bor kivitelét. A Napóleoni háborúk után bekövetkező agrárválság hazánk bortermelésében is vissza esést okozott. A magyar borászat megújítása: Széchenyi Istvánnak köszönhető, aki hathatósan támogatta a korszerű szőlő termesztést, a szakember képzést, az újító kísérleteket.
-- A 19. század második felében szakkönyvek, szaklapok jelentek meg, az 1863-as hamburgi világkiállításon elismerték a Tokaj-hegyaljai bor elsőségét, Bécsben, Párizsban, Londonban is első díjat nyertek a magyar borok. 1875-ben hazánkban is megjelent a filoxéra-járvány, mely a szőlőkertek kétharmadát tönkretette. Állami támogatással folyamatosan újratelepítették az elpusztult szőlőket, és a századforduló környékén már újabb földeket is művelésbe fogtak, valamint megindult a szőlő termesztés az Alföldi homok talajon is.
-- A változatos összetételű talaj, a bort érlelő, kényeztető éghajlat és napsütés, valamint az évszázadok során kialakult helyi borkészítési szokások sokasága mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a magyar bor ma is világhírnévnek örvend. Magyarországon napjainkban: 22 borvidékünk van, amelynek összterülete: 70 ezer hektár. Nagyjából: 70 ezer hektár földterületen termő szőlőt tartalmaz. A szőlő területek gazdag kínálata méltóan képviseli hazánkat Európában és a Világon is....
Idézetek a Borról
-- Hamvas Béla filozófus írja a bor filozófiája című művében: ""A bornépek, a magyarok, görögök, dalmátok, franciák, olaszok, spanyolok, és a portugálok. A közös jellemzőjük ezeknek a bornépeknek, hogy nincsenek világuralmi becsvágyaik. A bornépek nem világtörténeti, hanem aranykori hagyományokban élnek. A bornépek borvidékei mindig nagyon szépek és idillikusak, a régi letűnt csodás korok szép és magas kultúráját idézi a szemünk elé""..
-- Pilinszky János így ír a borról: ""A szőlő, a must, a bor halhatatlan. A szőlő halála csak átváltozás. A szőlőből must lesz, a mustból bor. A szőlő ereje velünk marad, halálával kellett bevennie az időtlenséget. Ha körülnézel a pincében, vajon gondolsz arra, hogy isteneket őrzöl hordóidba zárva. Minden borospince a halhatatlanság szigete.""
-- Fornády Elemér a magyar borászat egyik kiemelkedő alakja a következő hitvallást tette: ""A magyar bor a magyar föld és a magyar napsugár örök és harmonikus szerelmének a gyümölcse. Magyarország és a magyar bor egymástól elválaszthatatlan fogalmak. Ami Magyarországot széppé és sajátossá, népének életmódját az idegen előtt is vonzóvá teszi, az elsősorban a bor, az áldott magyar földnek a legnemesebb termése""..
-- Szeremley Huba a Badacsonyi borász és világutazó a következő megállapítást tette: ""Nekünk magyaroknak a borhoz kötődő szakrális kapcsolatunk egy genetikai kódoltság eredménye. Mi ezt még az őshazából, Ázsiából hoztuk magunkkal, és több ezer évre nyúlik vissza. Egyetlen más nációnak sincs olyan alapja a borászatban mint nekünk magyaroknak, legyenek azok akár a görögök, olaszok, franciák vagy akárki más.. Egyszer minden magyar férfi életében eljön az idő, amikor majd úgy érzi, hogy meg kell csinálnia a saját borát. Feltámad a benne lévő ősi vágy, hogy legyen egy kis szőlője, pincéje és saját bora, amelyet le tud rakni majd a családja és vendégei asztalára. A hosszú út végén csak ez lesz az egyetlen biztos pont Isten mellett"".
A Bor és a Vallás
-- Kevés olyan dolog van, amely a világ vallásaiban egységesen olyan fontos helyet kapott volna, mint a szőlő és a bor, legyen szó az ókori több-isten-hívő kultúrákról, természeti vallásokról vagy a Buddhizmustól egészen a Mohamedán, Zsidó és Keresztény vallásig. Az emberi tevékenységek egyik legrégibb formája a mezőgazdaság. Az ezzel foglalkozó ember már az őskor óta meg kellett, hogy küzdjön a természet erőivel. Jött az aszály, lehetett túl sok eső, jégeső, fagy, elvihette a termést több betegség, kártevő is.
-- Ezek a veszedelmek Démoklész kardjaként függtek a földművesek feje felett, s a különféle pusztításokat minden esetben a világ dolgait irányító természetfölötti erők, istenek, égi szellemek bosszújának, vagy csak egyszerűen azok játékának tartották. A legegyszerűbb védekezési módok ezek ellenében csak az lehetett, hogy az emberek igyekeztek kiengesztelni a háborgó vagy gonosz szellemeket, illetve azokat a jó istenségeket imádni, akik a bajoktól, ártó szellemektől oltalmazzák őket.
-- Még az sem véletlen, hogy a földművelő, szőlőtermesztő, és gyümölcstermelő népesség vallásaiban a legfontosabbak az időjárást és ezen keresztül a termést befolyásoló istenek voltak, a nap, az eső, a szél, a föld, a víz isteneit megtaláljuk minden régi nagy kultúrában Dél-Amerikától, Afrikán át Eurázsiáig.
-- A Bibliában: Noé nevével kapcsolatban esik szó először a borról. Az ember a bort már a vízözön előtt ismerte. A Bibliai hagyomány: Noénak tulajdonítja a szőlő művelést, sőt egyes teológusok szerint: Noé jelentése: nyugalom, vigasztal, is erre utal. A Bibliából tudjuk azt is, hogy a szőlőt - füge fára futtatták, vagy karót vertek mellé és rendszeresen tisztították a gaztól. Az Újszövetségben Krisztus első csodatétele is a borhoz kötődik. A víz borrá változtatása a kánai menyegzőn történt.
-- A keresztény vallás alapítójának, Jézus Krisztusnak életében a bor különösen kitüntető szerephez jut. Jézus a példa beszédeiben: "Munkásokat felfogadó szőlősgazda, Gonosz szőlőmunkások, Jézus a szőlőtő, mi a szőlővesszők", szívesen használ szőlővel és borral kapcsolatos képeket. Krisztus példa beszédeiben olvashatjuk, hogy a bort a gyógyításban is használták: "És hozzá járulván, bekötözé annak sebeit, olajat és bort töltvén azokba."...
-- Az ókori Görögöknél komoly kultusza alakult ki: Dionüszosz-nak, az ókori Rómaiaknál pedig: Bacchus-nak. Ezek az istenek már az időközben nagy jelentőséggel bíró szőlőtermelők, és a bor önálló istenségei voltak, azt is mondhatnánk, némileg "szakosodtak" erre a területre, bár ne hanyagoljuk el azt a tényt sem, hogy: Róma isteneinek sorában legalább ilyen nagy jelentősége volt a szőlő, a gabona, a szántóföldi gazdálkodás, a földművesek isteneinek: Liber-nek és Démeter-nek is.
-- Dionüszosz boristennek a fején szőlő levelekből font koszorú volt, míg kezében tartott egy boros poharat és a thürszoszt, amely egy hosszú szüreti bot volt, végén egy tobozzal, és szőlő levelekkel díszítve. A bor ünnepei a Görögéknél a Dionüsziák voltak, a Rómaiaknál a Bacchanáliák voltak, amelyeket évente négyszer rendeztek meg, minden évszakban egyet. Ekkor három napig tartó féktelen mulatozás vette kezdetét, csapra verték a hordókat és aztán mindenki kedvére ihatott a borból egészen a teljes kéjmámorig orgiákkal kísérve...
A Szőlőfajták a Világon és Magyarországon
-- A bor termő szőlő (Vitis vinifera) a szőlő félék (Vitaceae) családjának legnevezetesebb, gazdaságilag legjelentősebb faja, mint neve is mutatja, a legfontosabb bortermő szőlő.. A bortermő szőlő az ókorban kinemesített növényfajok egyike. Távolabbi őse a ligeti szőlő: (Vitis silvertis), amiből mintegy: 10 000 éve fejlődött ki a kerti szőlő: (Vitis sativa, Vitis vinifera), amit időszámításunk előtt: 4000–5000 évvel vontak termelésbe a Kaukázuson túl, a Transz-Kaukázusi térségben, a mai Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Örményország, Törökország vidékén.
-- Az erdei szőlő, ligeti szőlő, kerti szőlő, európai szőlő, bortermő szőlő fogalmakat a különböző szerzők rendszeresen egymást átfedő értelemben használják. A nagyobb fürtű és nagyobb bogyójú bortermő szőlő mintegy: 2000–3000 éves termesztés és szelekció hosszú és szép eredménye.
-- Az új faj elődjénél nagyobb, jellegzetes alakú magvait a régészek az i. e. 2. évezred elejének–közepének kultúr rétegeiben, Azerbajdzsánban tárták fel. Bort már Ázsiában erjesztettek a szőlő levéből, és Mezopotámiában fejlett bor kereskedelem alakult ki. I. e. 2100-ban Hammurapi már törvénnyel büntette a bor-hamisítókat. A borkészítés technikáját az egyiptomiak fejlesztették tovább.
-- A szőlőt i. e. 600 körül a föníciaiak és karthágóiak hozták át Európába. Útjaikon már külön üveg edényeket rendszeresítettek a borok szállítására, ivóedényeket annak fogyasztásához. A bor a görögöknél, főleg Itáliában tett szert komolyabb kulturális szerepre: a szőlő és bor termelés fejlődését Dionüszosz kultusza segítette elő. A szőlőkultúra a római birodalomban látványosan továbbfejlődött, a hatalmas területeket meghódító római katonák sokfelé elterjesztették a szőlőt világszerte.
A Szőlő Felépítése
-- A szőlő egy fás szárú kúszó növény, kacsokkal kapaszkodó lián, mely vadon fejlődve a környezetében lévő tárgyakra, fákra, bokrokra igyekszik felkapaszkodni, napfényhez, élettérhez jutni. A szőlő mindig keresi a fényt, a napfény felé fordulva felfelé tör a magasba. Egyedi sajátossága még az is, hogy minél nehezebb és sanyarúbb talajon él, annál nemesebb gyümölcsöt terem.
-- A szőlő művelés körülményei között a szőlőnövényt metszéssel és egyéb fitotechnikai beavatkozások segítségével igyekszünk a termesztési célnak megfelelőre alakítani. Levelei karéjosak, 3–7 karéj. Bogyó termése: sötét-lila, halvány-zöld, sárga, bogyónként többnyire: 2–4 maggal.
A Szőlő Fajták Listája Világszerte -- 400. Szőlőfajta.
-- A Szőlő termés felhasználása szerint vannak: borszőlő-fajták, fehérborszőlő-fajták, minőségi fehérborszőlő-fajták, tömegborszőlő-fajták, vörösborszőlő-fajták, csemegeszőlő-fajták, direkt termő rezisztens hibrid-fajták, mazsolaszőlő-fajták.
-- A világon jelenleg mintegy: 400. olyan szőlő fajta van a legjobban elterjedve, amit bor készítésére használnak. A 400. szőlőfajta közül: 200. fehér szőlő fajta, 200. vörös szőlő fajta van széles körű termesztés alá vonva.
White Wine Grapes In The World List --- 200 Fehér Bor Szőlők Listája a Világszerte --- 200 |
|||||
Afuz Ali -![]() |
Aidini -![]() |
Airen -![]() |
|||
Albana -![]() |
Albanella -![]() |
Albarolla -![]() |
|||
Albarello Blanco -![]() |
Albariño Blanco -![]() |
Albillo de Madrid -![]() |
|||
Aligoté -![]() |
Alvarinho -![]() |
Ansonica -![]() |
|||
Arany Sárfehér -![]() |
Arbois Blanc -![]() |
Arinto -![]() |
|||
Arneis -![]() |
Aspirino -![]() |
Assyrtiko -![]() |
|||
Attila -![]() |
Avesso Branco -![]() |
Azal Branco -![]() |
|||
Bakator -![]() |
Balafánt -![]() |
Bálint -![]() |
|||
Bánáti Rizling -![]() |
Barbera Bianca -![]() |
Batoca -![]() |
|||
Bellone -![]() |
Bianca -![]() |
Biancame -![]() |
|||
Bianchello -![]() |
Bianchetta -![]() |
Biancolella -![]() |
|||
Boal -![]() |
Bogdanuša -![]() |
Bombino Bianco -![]() |
|||
Bosco -![]() |
Bovale -![]() |
Bouvier -![]() |
|||
Budai Zöld -![]() |
Cardinal White -![]() |
Catarratto -![]() |
|||
Chardonnay -![]() |
Chasselas Blanc -![]() |
Chenin Blanc -![]() |
|||
Cicka -![]() |
Cinanda -![]() |
Cinsault Blanc -![]() |
|||
Clairette Blanc -![]() |
Cococciola -![]() |
Colikauri -![]() |
|||
Colombard -![]() |
Cortese -![]() |
Csaba Gyöngye -![]() |
|||
Cserszegi Fűszeres ![]() |
Deleware White -![]() |
Doña Blanca -![]() |
|||
Durello -![]() |
Elbling -![]() |
Emir -![]() |
Ezerfürtű -![]() |
Ezerjó -![]() |
Falanghina -![]() |
|||
Favorit -![]() |
Fehér Dinka -![]() |
Fehér Gohér -![]() |
|||
Fehér Szlanka -![]() |
Fetească Alba ![]() |
Fetească Regală ![]() |
|||
Fiano -![]() |
Folle Blanche -![]() |
Furmint -![]() |
|||
Gamay Blanc -![]() |
Garganega -![]() |
Garnacha Blanca ![]() |
|||
Gohér -![]() |
Grasă de Cotnari -![]() |
Grechetto -![]() |
|||
Greco Bianco -![]() |
Grillo -![]() |
Grk -![]() |
|||
Grüner Veltliner ![]() |
Gutenborner ![]() |
Irsai Olivér -![]() |
|||
Isabella -![]() |
Italia -![]() |
Hárslevelű -![]() |
|||
Juhfark -![]() |
Jubileum -![]() |
Kanzler -![]() |
|||
Karát -![]() |
Kéknyelű -![]() |
Kerner -![]() |
|||
Királyleányka -![]() |
Korona -![]() |
Kövi Dinka -![]() |
|||
Kövérszőlő -![]() |
Kunleány -![]() |
Krstač -![]() |
|||
Lambrusco Bianco -![]() |
Laureira Blanca -![]() |
Leányka -![]() |
|||
Macabeo -![]() |
Malvasia Bianca -![]() |
Malvasia Candia -![]() |
|||
Malvazija Istarska -![]() |
Marsanne -![]() |
Mátrai Muskotály ![]() |
|||
Merseguera -![]() |
Mézes Fehér -![]() |
Minella Bianca -![]() |
|||
Moscato Bianco -![]() |
Moscato Giallo -![]() |
Moscato d'Asti -![]() |
|||
Moscato de Samos -![]() |
Moscatel de Malaga -![]() |
Moscatel de Setúbal ![]() |
|||
Moschofilero -![]() |
Mtsvane -![]() |
Muscadelle -![]() |
Muscat Alexandria -![]() |
Muscat Blanc -![]() |
Muscat Lunel -![]() |
|||
Muscat Ottonel -![]() |
Muscat Rose -![]() |
Muscat Rouge -![]() |
|||
Müller Thurgau -![]() |
Nasco de Cagliari -![]() |
Nektár -![]() |
|||
Nosiola -![]() |
Nuragus de Cagliari -![]() |
Pannónia Kincse -![]() |
|||
Palomino -![]() |
Parellada -![]() |
Pascal Blanc -![]() |
|||
Pecorino -![]() |
Pedro Jimenez -![]() |
Picpoul Blanc -![]() |
|||
Picardan Blanc -![]() |
Picolit -![]() |
Pigato -![]() |
|||
Pinot Blanc -![]() |
Pinot Gris -![]() |
Piros Dinka -![]() |
|||
Piros Szlanka -![]() |
Platina -![]() |
Pošip -![]() |
|||
Pozsonyi Fehér -![]() |
Pölöskei Muskotály -![]() |
Prié Blanc -![]() |
|||
Prosecco -![]() |
Prošek -![]() |
Rabigato -![]() |
|||
Regner -![]() |
Ribolla Gialla -![]() |
Rkaciteli -![]() |
|||
Riesling Italian -![]() |
Riesling Rhine -![]() |
Riesling Sylvaner -![]() |
|||
Rotter Veltliner -![]() |
Roussanne -![]() |
Sárfehér -![]() |
|||
Sauvignon Blanc -![]() |
Savatiano -![]() |
Semillon -![]() |
|||
Sercial -![]() |
Smederevka -![]() |
Sultana -![]() |
|||
Szerémi Zöld -![]() |
Szőlőskert Királynője ![]() |
Tămăjosa -![]() |
|||
Tamjanka -![]() |
Terret Blanc -![]() |
Terret Gris -![]() |
|||
Torrontés -![]() |
Tocai Friulano -![]() |
Traminer Aromatico ![]() |
|||
Trebbiano -![]() |
Xarello -![]() |
Xinisteri -![]() |
Verdicchio -![]() |
Verduzzo -![]() |
Vermentio -![]() |
|||
Vernaccio -![]() |
Vespaiola -![]() |
Vidiano -![]() |
|||
Vilana -![]() |
Viktória Gyöngye -![]() |
Viognier -![]() |
|||
Viosinho -![]() |
Vital -![]() |
Vitovska -![]() |
|||
Viura -![]() |
Zala Gyöngye -![]() |
Zefir -![]() |
|||
Zengő -![]() |
Zenit -![]() |
Zeus -![]() |
|||
Zéta -![]() |
Zierfandler -![]() |
Zilavka -![]() |
------------------------------
Red Wine Grapes In The World List --- 200 Vörös Bor Szőlők Listája a Világszerte --- 200 |
|||||
Agiorgitiko -![]() |
Aglianico -![]() |
Albarin Negro -![]() |
|||
Aleatico -![]() |
Alexandrouli -![]() |
Alicante -![]() |
|||
Alvarelhão -![]() |
Amaral -![]() |
Ancelotta -![]() |
|||
Aramon Noir -![]() |
Aspiran Noir -![]() |
Băbească Neagră ![]() |
|||
Babić -![]() |
Baga -![]() |
Barbarossa -![]() |
|||
Barbera Nera -![]() |
Bastardo -![]() |
Bellone -![]() |
|||
Bíbor Kadarka -![]() |
Black Muscat -![]() |
Black Rose -![]() |
|||
Blatina -![]() |
Blauburger -![]() |
Blaufrankisch -![]() |
|||
Bobal -![]() |
Boğazkere -![]() |
Bombino Nero -![]() |
|||
Bonamico -![]() |
Bonarda -![]() |
Bonda -![]() |
|||
Brachetto -![]() |
Brugnola -![]() |
Brunello -![]() |
|||
Cabernet Franc -![]() |
Cabernet Sauvignon ![]() |
Caddu -![]() |
|||
Caiño Bravo -![]() |
Caiño Tinto -![]() |
Caladoc -![]() |
|||
Calabrese -![]() |
Canaiolo Nero -![]() |
Carignan -![]() |
|||
Cardinal Red -![]() |
Carménére -![]() |
Casetta -![]() |
|||
Castellano -![]() |
Castiglione -![]() |
Catanese Nero -![]() |
|||
Cesanese -![]() |
Chasselas Rouge -![]() |
Cinsault Rouge -![]() |
|||
Clairette Ronde -![]() |
Clinton -![]() |
Colombana -![]() |
|||
Colorino -![]() |
Corvina Veronese -![]() |
Croatina -![]() |
|||
Deleware Red -![]() |
Dingać -![]() |
Dobričič -![]() |
Dolcetto -![]() |
Dornfelder -![]() |
Duna Gyöngye -![]() |
|||
Duras -![]() |
Duret -![]() |
Ederna -![]() |
|||
Ekim Kara -![]() |
Enantio -![]() |
Espadeiro -![]() |
|||
Feteăscă Neagră -![]() |
Folle Noir -![]() |
Fontana -![]() |
|||
Franconia -![]() |
Frapatto -![]() |
Freisa -![]() |
|||
Gaglioppo -![]() |
Gamay Beaujolais -![]() |
Gamay Noir -![]() |
|||
Garnacha Tinta -![]() |
Garro -![]() |
Giró -![]() |
|||
Graciano -![]() |
Greco Nero -![]() |
Grignolino -![]() |
|||
Gropello -![]() |
Jaén Tinto -![]() |
Juan Garcia -![]() |
|||
Kadarka -![]() |
Kármin -![]() |
Kotsifali -![]() |
|||
Kratosija -![]() |
Lacrima -![]() |
Lambrusco Rosso -![]() |
|||
Laureira Tinta -![]() |
Liatiko -![]() |
Limnio -![]() |
|||
Madrasa -![]() |
Malbec -![]() |
Malvasia Nera -![]() |
|||
Mammolo -![]() |
Mandilaria -![]() |
Mavrodafni -![]() |
|||
Medina -![]() |
Medoc Noir -![]() |
Medrese -![]() |
|||
Melnika Siroka -![]() |
Merlot -![]() |
Mencia -![]() |
|||
Molinara -![]() |
Monastrell -![]() |
Mondeuse Noir -![]() |
|||
Monica -![]() |
Montalcino -![]() |
Montepulciano -![]() |
|||
Morenillo -![]() |
Morisca -![]() |
Moristel -![]() |
|||
Moscato Rosso -![]() |
Mourisco -![]() |
Mourvedré -![]() |
Mudzuretuli -![]() |
Muscardin -![]() |
Muscat Hamburg -![]() |
|||
Nebbiolo -![]() |
Neagrara -![]() |
Negroamaro -![]() |
|||
Nerello -![]() |
Nerello Cappuccio -![]() |
Nerello Mascalese -![]() |
|||
Nero -![]() |
Nero d'Avola -![]() |
Nielluccio Corsica -![]() |
|||
Oporto -![]() |
Otello -![]() |
Öküzgözü -![]() |
|||
Pamid -![]() |
Perricone Nero -![]() |
Petit Bouschet -![]() |
|||
Petit Verdot -![]() |
Picpoul Noir -![]() |
Picardan Rouge -![]() |
|||
Pignolo -![]() |
Pinot Meunier -![]() |
Pinot Noir -![]() |
|||
Pinotage -![]() |
Plavac Mali -![]() |
Poštup -![]() |
|||
Primitivo -![]() |
Prieto Picudo -![]() |
Prokupac -![]() |
|||
Prugnolo Gentile -![]() |
Raboso -![]() |
Ramisco -![]() |
|||
Rebo -![]() |
Romé -![]() |
Romeiko -![]() |
|||
Rondinella -![]() |
Rossese -![]() |
Rossignola -![]() |
|||
Rubintos -![]() |
Sagrantino -![]() |
Sangiovese -![]() |
|||
Saperavi -![]() |
Schiava -![]() |
Sciacarello -![]() |
|||
Shiraz -![]() |
Sousão -![]() |
Sumoll -![]() |
|||
Tannat -![]() |
Tempranillo -![]() |
Teroldego -![]() |
|||
Terret Noir -![]() |
Tibouren -![]() |
Tintilia -![]() |
|||
Tinta Amarela -![]() |
Tinta Barroca -![]() |
Tinta Cao -![]() |
|||
Tinta Carvalha -![]() |
Tinta Francisca -![]() |
Tinta Miuda -![]() |
Tinta Negra -![]() |
Tinta Pinha -![]() |
Tinta Madeira -![]() |
|||
Tinto Basto -![]() |
Tinto Fino -![]() |
Tinto Ramo -![]() |
|||
Touriga Francesca ![]() |
Touriga Nacional -![]() |
Trollinger -![]() |
|||
Turán -![]() |
Usakhelauri -![]() |
Uva di Troia -![]() |
|||
Uva Rara -![]() |
Uva Tosca -![]() |
Vaccarese -![]() |
|||
Vadfekete -![]() |
Vespolina -![]() |
Vranac -![]() |
|||
Xinomavro -![]() |
Zinfandel -![]() |
Zweigelt -![]() |
Magyar Szőlő Fajták Listája: -- 55. Szőlőfajta
-- A magyar szőlőfajták száma igen tekintélyes, szép számmal vannak magyar fajták termesztés alá vonva, szám szerint: 55. magyar szőlőfajta van jelenleg regisztrálva.
-- A magyar szőlőfajták közül számos ősi magyar szőlő fajta van, évezredes hagyománnyal, de vannak újabb fajták is, amelyeket a 20. században nemesítettek.
Hungarian Grapes Variets List --- 55. Grapes Magyar Szőlő Fajták Listája --- 55. Szőlőfajta |
|||||
Arany Sárfehér -![]() |
Attila -![]() |
Bakator -![]() |
|||
Balafánt -![]() |
Bálint -![]() |
Bánáti Rizling -![]() |
|||
Bianca -![]() |
Bíbor Kadarka -![]() |
Budai Zöld -![]() |
|||
Csaba Gyöngye ![]() |
Cserszegi Fűszeres ![]() |
Ezerfürtű -![]() |
|||
Ezerjó -![]() |
Fehér Dinka -![]() |
Fehér Szlanka -![]() |
|||
Furmint -![]() |
Gohér -![]() |
Hárslevelű -![]() |
|||
Irsai Olivér -![]() |
Juhfark -![]() |
Jubileum -![]() |
|||
Kadarka -![]() |
Karát -![]() |
Kármin -![]() |
|||
Korona -![]() |
Kéknyelű -![]() |
Királyleányka -![]() |
|||
Kövérszőlő -![]() |
Kövidinka -![]() |
Kunleány -![]() |
|||
Leányka -![]() |
Mátrai Muskotály -![]() |
Medina -![]() |
|||
Mézes Fehér -![]() |
Nektár -![]() |
Pannónia Kincse -![]() |
|||
Piros Dinka -![]() |
Piros Szlanka -![]() |
Platina -![]() |
|||
Pozsonyi Fehér ![]() |
Pölöskei Muskotály ![]() |
Rubintos -![]() |
|||
Sárfehér -![]() |
Szerémi Zöld -![]() |
Szőlőskert Királynője ![]() |
|||
Turán -![]() |
Vadfekete -![]() |
Viktória Gyöngye -![]() |
|||
Zala Gyöngye -![]() |
Zefir -![]() |
Zengő -![]() |
|||
Zenit -![]() |
Zeus -![]() |
Zéta -![]() |
A Bor Készítése
-- A szőlő termesztését és bor előállításának legfontosabb szabályait a világ legtöbb országában törvényileg szabályozzák. A leszüretelt szőlő-fürtöket összezúzzák, hogy a préselés minél könnyebb legyen. Ez korábban taposással történt. Újabban szőlődarálót vagy bogyózó gépet használnak, főként a vörösbor előállításánál.
-- A szőlő levét, a mustot, préseléssel választják el a szőlő szilárd részeitől. A mustot hordókba töltik, ahol élesztőgombák hatására alkoholos erjedésnek indul. Az erjedés befejeztével a bort átfejtik tiszta hordókba, hogy a hordó alján leülepedett seprőtől elválasszák. Vörösbor esetén az erjesztés „héjon” történik, kádakban vagy speciális vörösbor erjesztő acél tartályokban, körfejtéses, Ganimede.
-- Ezalatt a keletkező alkohol hatására a kékszőlő héjából a színező anyagok kioldódnak. A préselés az erjedés végén történik meg. Ha a kékszőlőt nem a héján erjesztik, hanem rögtön préselik vagy rövidebb ideig a héján áztatják, akkor világosabb színű rozé bort kapunk. A kékszőlő rövidebb idejű: 24-48 óra héjon áztatásával készítik a siller bort.
A Bor Készítési eljárásai Szerint
-- Normál Bor: Hagyományos eljárással és hordóban.
-- Aszúbor: Részben aszú szőlőből készült bor.
-- Barrique: Kiégetett tölgyfa hordóban érlelt bor.
-- Cuvée: Több fajta szőlőből készült bor
-- Jégbor: Fagyott szőlőből készült bor
-- Pezsgő: A bor második érése magában a palackban megy végbe
A Borok szín szerint
A boroknál általában négy színt különböztetünk meg, ezek a következők:
* Fehér - A fehér szőlőkből készül, a halványtól a sűrűnek tetsző
aranyló-méz árnyalatig.
* Rozé - A rózsaszín vagy rózsás különböző árnyalatai, vörös szőlőből
készül, úgy, hogy a mustot nem hagyják olyan sokáig állni a ledarált
szőlőn, mint a sillerbor és a vörösbor esetében, hanem szinte azonnal
leveszik.
* Siller - A vörösborokra jellemző tulajdonságú, kevésbé mélyvörös,
illatos és nem savas bor. Úgy készítik, mint a vörösborokat, csak az
erjesztés során nem várják meg, hogy a kék szőlő héjából teljesen
kiázzanak a csersavak, az ízek és a színek, hanem a borász ízlésének
megfelelő pillanatban préseli ki, amikor a bor színe még csak közelít
a vörös felé.
* Vörös - A vöröstől a mély-bordóig terjedő árnyalatok. Kék szőlőből
készül, a must sokáig a ledarált, kipréselt szőlőszemeken marad, így
árnyalatai nagyon sötétek lesznek.
A Borok cukortartalom szerint
A borokat a cukortartalom függvényében az alábbi kategóriákba sorolják
a bortörvény szerint.
* Száraz - 4 g/l - A bor cukortartalma kevesebb mint: 4 g/l vagy
legfeljebb: 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett,
titrálható savtartalmat, de legfeljebb: 9 g/l lehet.
* Félszáraz - 4-12 g/l - A bor cukortartalma: 4-12 g/l között van vagy
legfeljebb: 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett
titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb: 18 g/l.
* Félédes - 12-45 g/l
* Édes: - 45 g/l
A Borfajták a minőségi besorolásuk szerint
1. * Asztali bor
Asztali bornak nevezhető az osztályba sorolt és megyei fajta listában
szereplő bor szőlőfajtákból származó, legalább: 13 tömegszázalék
természetes eredetű szőlőből származó cukrot tartalmazó ital.
Minimálisan: 9% a tényleges alkoholtartalma. Az asztali borok többnyire
a síkvidéki telepítésű borszőlőből készített különösebb fajta és
táj jelleg nélküli tömegborok. Névként alkalmazható általános vagy
fantázianév, a borvidékre nem utaló termőhely, fajtanév külön-külön
vagy együttesen. Ilyenek, pl.: Pincemester, Asztali Vörös, Asztali
Fehér, Kadét Fehér, Lőrinc Barát, Koccintós.
2. ** Táj bor
Tájbornak nevezhető az olyan szabályozott földrajzi jelzéssel ellátott
asztali bor, amely az adott földrajzi egység terméséből származik.
Teljes egészében a meghatározott tájbor készítésére alkalmas
szőlőfajták mustjából készül. A tájborok az asztali kategória
legjobbjai, egyedi borok, amelyek garantálják a fogyasztó számára a
minőséget a címkén feltüntetett termőhelyről. Fajtái többek között:
Alföldi: Kékfrankos, Duna-Melléki: Kékfrankos, Duna-Melléki: Chardonnay,
Balaton-Melléki: Irsai Olivér, Észak-Dunántúli: Zöld Veltelini,
Dél-Dunántúli: Zweigelt, Felső-Magyarországi: Hárslevelű,
Felső-Magyarországi: Leányka.
3. *** Meghatározott termőhelyről származó minőségi bor
A meghatározott termőhelyről származó minőségi bor esetén a
szőlőtermés legalább: 15 tömegszázalék természetes eredetű cukrot
tartalmaz. A termőhelyre és a fajtára, esetleg a készítési módra vagy
az évjáratra jellemző, határozottan felismerhető illat-, íz- és
zamatanyagokat tartalmaz. A származásában és minőségében: 100%-ban,
fajta és évjárat vonatkozásában: 85%-ban meg kell felelnie az
elnevezésnek és a jelölésnek. A körzet, település és dűlő nevei csak
borvidék és borvidéki régió nevével együtt jelölhető a bor címkéjén.
4. **** Védett eredetű bor
Olyan meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amely termelői
kezdeményezésű, egyedi szabályozású termék. A védett eredetű bor
földrajzi eredete egyedileg a borvidékre vagy azon belül kisebb
területi egységre határolt. A borkészítésre felhasznált szőlőfajták a
szőlőtermesztés, a borkészítés technológiája és kiszerelése egyedileg
szabályozott. A védett eredetű bor készítésekor a must cukortartalmát
növelni, a savtartalmát kémiai úton megváltoztatni nem szabad.
Értékesíteni csak a szüretet követő év augusztus 20-ától lehet. Védett
eredetű bornak számítanak a Tokaji bor különlegességek, az Egri
borvidéken a Debrői Hárslevelű és az Egri Bikavér, a Kunsági
borvidéken az Izsáki Arany Sárfehér, a Nagy-Somlói borvidéken a Somlói:
Furmint, a Hárslevelű, a Juhfark, az Olaszrizling.
5. ***** Különleges minőségű bor
Olyan meghatározott termőhelyről származó különleges minőségű bor,
amely teljesen egyedi és specifikus, csak egy adott és teljesen egyedi
földrajzi területen, termőhelyen található. Ilyen például a különleges
minőségű: Tokaji Aszú, az Egri és Szekszárdi Bikavér, amely egyedien
csak ott van, ott lelhető fel, csak azon a sajátságos éghajlati és
talajtani területen. A nevet így csak ők használhatják egyedül, más
nem. A Tokaji bor különlegességek védett eredetű borok. A Tokaji
borvidéken termelt, földrajzi eredet megjelöléssel rendelkező borok.
A Borívók Tízparancsolata
A Borivók Tízparancsolata egyfajta iránymutatás a helyes bor fogyasztáshoz. Több változata is ismert, nem "kőbe vésett" szabály, de nagyjából helyes és iránymutató, amely: 10. pontban sorolja fel útmutatásait.
-- 1. Bort soha ne igyál éhgyomorra.
-- 2. Borivás előtt ne egyél édes ételeket.
-- 3. Mindig légy figyelemmel az egyes borfajták hőmérsékletére.
-- 4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál.
-- 5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát.
-- 6. Nemes borokat mindig tisztán igyál, soha ne keverd vízzel.
-- 7. Tarts mértéket a borivásban.
-- 8. Jobban ízlik a bor, ha eszel valami "hozzá illőt".
-- 9. Szeresd a bort, de légy erősebb nála.
-- 10. Bármikor bort iszol, gondolj arra, mennyi fáradságos munka van egy pohárban.
The Famous Wine Regions Of The World -- 105. Wine Regions A Világ Híres Borvidékei -- 105. Borvidék |
|||||
1 | Ahr-Rhein ![]() |
2 | Alella ![]() |
3 | Alsace ![]() |
4 | Armagnac ![]() |
5 | Asti ![]() |
6 | Badacsony ![]() |
7 | Baden-Rhein ![]() |
8 | Balatonboglár ![]() |
9 | Banat ![]() |
10 | Barbaresco ![]() |
11 | Bardolino ![]() |
12 | Barolo ![]() |
13 | Barossa Valley ![]() |
14 | Beaujolais ![]() |
15 | Bordeaux ![]() |
16 | Bourgogne ![]() |
17 | Burgenland ![]() |
18 | Cagliari ![]() |
19 | Caldaro ![]() |
20 | Cahors ![]() |
21 | Castelli Romani ![]() |
22 | Central Valley ![]() |
23 | Chablis ![]() |
24 | Champagne ![]() |
25 | Châteauneuf-Pape ![]() |
26 | Chianti ![]() |
27 | Ciro-Calabria ![]() |
28 | Cognac ![]() |
29 | Codru ![]() |
30 | Commandaria ![]() |
31 | Corse-Ajaccio ![]() |
32 | Côte d'Or ![]() |
33 | Côtes-du-Rhône ![]() |
34 | Cotnari ![]() |
35 | Dalmazia ![]() |
36 | Dão ![]() |
37 | Douro ![]() |
38 | Eger ![]() |
39 | Emilia-Romagna ![]() |
40 | Etna ![]() |
41 | Frascati ![]() |
42 | Frontignan ![]() |
43 | Friuli ![]() |
44 | Gumpoldkirchen ![]() |
45 | Hawkes Bay ![]() |
46 | Hermitage ![]() |
47 | Istria ![]() |
48 | Jerez-Sanlúcar ![]() |
49 | Kakheti ![]() |
50 | Krete ![]() |
51 | Krim ![]() |
52 | Lacrima Christi ![]() |
53 | Languedoc ![]() |
54 | Lambrusco ![]() |
55 | La-Mancha ![]() |
56 | La-Rioja ![]() |
57 | Loire Valley ![]() |
58 | Madeira ![]() |
59 | Macedónia ![]() |
60 | Malaga ![]() |
61 | Malokarpatské ![]() |
62 | Marlborough ![]() |
63 | Marsala ![]() |
64 | Mendoza Valley ![]() |
65 | Melnik ![]() |
66 | Minis ![]() |
67 | Montalcino ![]() |
68 | Montepulciano ![]() |
69 | Murfatlar ![]() |
70 | Napa Valley ![]() |
71 | Paarl ![]() |
72 | Panades ![]() |
73 | Peloponnesos ![]() |
74 | Podgorica ![]() |
75 | Podravje ![]() |
76 | Primorje ![]() |
77 | Priorato ![]() |
78 | Provence ![]() |
79 | Rhein-Hessen ![]() |
80 | Rhein-Pflaz ![]() |
81 | Samos ![]() |
82 | Santorini ![]() |
83 | Santiago Valley ![]() |
84 | Serra Gaucha ![]() |
85 | Setubal ![]() |
86 | Soave ![]() |
87 | Somló ![]() |
88 | Sonoma Valley ![]() |
89 | Sopron ![]() |
90 | Srem ![]() |
91 | Stellenbosch ![]() |
92 | Szekszárd ![]() |
93 | Tarragona ![]() |
94 | Ticino ![]() |
95 | Tikves ![]() |
96 | Tokaj ![]() |
97 | Toro ![]() |
98 | Trebinje ![]() |
99 | Valencia ![]() |
00 | Valpolicella ![]() |
01 | Villány ![]() |
02 | Vinho Verde ![]() |
03 | Wachau ![]() |
04 | Wallis ![]() |
05 | Western Cape ![]() |