"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Svájc mediterrán szeglete Ticino - Bíró Csaba

2022.07.27 11:53

 

Svájc mediterrán szeglete Ticino-Tessin.

Svájc mediterrán déli szeglete Ticino-Tessin, más néven olasz Svájc. Vadregényes tájak, rusztikus kis falvak, buja növényzet, mediterrán hangulat. Egy tucat oka is van annak, amiért érdemes útra kelni Svájc legdélibb vidékére, Ticino kantonba.

   

  Ticino–Tessin -- Svájc Legdélibb Mediterrán Virágoskertje

Ticino olaszul, vagy Tessin németül, Svájc egyetlen olasz nyelvű kantonja, melyet a Római Birodalom bukása után – stratégiailag fontos fekvése miatt – sokan szerettek volna megszerezni. A régió számtalan csata helyszíne volt, míg 1803-ban svájci kanton nem lett. A kanton nevét a Ticino folyóról kapta, amely a Pó egyik mellékfolyója. Svájcban a Szent Gotthard magaslaton ered és Lago Maggiore tavon folyik keresztül... Zürich-ből robogunk dél felé, átkelünk a Gotthard-hágón, fantasztikus három ezres magaslatok keretezik a látóhatárt. A tér néhol olyannyira leszűkül, hogy az ember úgy érzi, ha nagyon akarná, akár a meredek sziklafalakat is elérhetné. Ideát zuhog az eső, de a Gotthard túloldalán már szikrázó napsütés fogad. De nem csak az időjárás változik meg. Magunk mögött hagyjuk a kimért svájci precizitást, a geometriai pontossággal megtervezett kerteket, Svájc legdélibb szegletében már olykor-olykor diszkrét, mediterrán lazaság is tapasztalható. Ticino déli része felé Svájc legmelegebb és legnaposabb tájára érünk, a növényzet dúsabbá válik, füge és olaj fák, szőlő lugasok díszítik a domboldalakat. A Lago Maggiore és a Lago di Lugano tavak vidékére érve pedig már igazi mediterrán vidék fogad minket, délszaki fák és növények pompáznak:. pálmák, agavék, ciprusok, eukaliptuszok élnek mindenfelé. E növények között a virágok is otthon vannak:. azaleák, magnóliák, mimózák, oleanderek virágoznak szerteszét.

   

1. Ariolo – Ticino legészakibb városkája
 

Ariolo a Ticinói kanton legészakibb városkája: 2000 lakossal, 1155 méter magasan fekszik. Ha Svájc északi részeiről érkezünk, ez az első állomásunk. Itt jut le a hágó útja és a Gotthard vasút is itt ér ki a nagy alagútból. Még itt jellegzetesen alpesi és svájci a táj, fenyvesekkel és legelőkkel. A Ticino völgyének Arioló és Biasca közötti szakasza a "Valle Levantina".

2. Biasca – A déli "Valle Riviera" kezdete
 

Biasca városkája 3000 lakossal rendelkezik, amely már csak 300 méterrel fekszik a tenger szintje felett. A Ticino völgy neve Biasca és Bellinzona között a "Valle Riviera". Rá is szolgál e terület a "Riviéra Völgye" névre, hiszen innentől hirtelen délszakivá változik a táj. A növényzet dúsabbá válik, füge és olaj fákkal, szőlő lugasokkal, pálmákkal és eukaliptuszokkal.

3. Bellinzona – Három erőd egy városban
 

Bellinzona, Ticino kanton székhelye és harmadik legnagyobb városa 20 000 lakosával. A hivatalos nyelv itt már az olasz mindenhol. A város földrajzi helyzete miatt évszázadokon át fontos szerepet játszott a Gotthard-hágón keresztül zajló közlekedésben; délről úgy tekintettek rá, mint kulcs az Alpokhoz, északról pedig úgy, mint kulcs Itáliához. Pozíciójának fontosságát bizonyítják a város erődjei is, melyek az Alpok északi oldaláról érkező hódítók ellen védték a lombard várost.  Stratégiailag kulcsfontosságú település a Szent Gotthárd, Lukmanier, és Szent Bernát-hágóhoz vezető úton. Középkori épületeit – a város védőfalát, a városközpontot, és Bellinzona várait -- Castelgrande, Castello di Montebello, Castello di Sasso Corbaro -- az UNESCO 2000-ben a világörökség részévé nyilvánította. A három erőd ma a világörökség részét képezi. A legrégebbi vár, a VI. században épült Castelgrande a város központjában egy sziklás kiszögellésen áll, nem messze tőle a XIII. századi, tipikus lombard stílusban épült Castello di Montebello magasodik. A legmagasabban fekvő, gesztenye fákkal körülvett erődöt, a Castello di Sasso Corbarót a XV. században, alig fél év alatt építették fel. Bellinzona mediterrán hangulatú főterének meghatározó épülete a Santi Pietro e Stefano templom, körötte hangulatos teraszok csalogatják a turistákat. A főtér pezsgése szombatonként különösen felélénkül. Néhány éve ugyanis a helyi kereskedők újra felélesztették a hétvégi piacok középkorig visszanyúló hagyományát.

  

4. Locarno – A Lago Maggiore fővárosa
 

Locarno a Lago Maggiore tó partján fekszik, Ticino második legnagyobb városa a 22 000 lakosságával. A város már márciusban magnóliáktól és hortenziáktól illatozik. Svájc legalacsonyabban fekvő települése a 190 méter tengerszint feletti magasságával. Locarno egész Svájc napfényben leggazdagabb városa, itt a legtöbb a napsütéses órák száma. A város már a Római Birodalom idejében is kedvelt nyaralóhely volt, XX. századi népszerűségét azonban az 1925-ös Locarnói békekonferenciának köszönheti, mely után egész Európa megismerte az idilli környezetben fekvő város nevét. A város egyik legismertebb látványossága és zarándokhelye a Madonna del Sasso-templom, mely egy kiugró sziklaormon áll, és tekint le a városra. A templom egy látomásnak állít emléket, 1480-ban ezen a helyen jelent meg Szűz Mária egy Locarnói szerzetesnek... A város fő látnivalói, a Santa Maria Assunta templom, 16-17. században épült, hozzátartozik egy kapucinus kolostor is. A Piazza Grande, árkádos épületekkel körbevett tér. A Giardini Pubblici park, ahol a kaszinó is található.. 1946 óta minden év augusztusban Locarnóra figyel a nemzetközi filmvilág. A locarnói filmfesztivál idején szabadtéri mozivá alakul a város gyönyörű reneszánsz főtere, a Piazza Grande is, ahol esténként a pazar díszletek között nyolcezren tekinthetik meg a versenyben levő filmeket.

5. Lugano – Lago di Lugano és virágözön

Lugano város Ticino kanton legnagyobb városa, lakossága 65 000 fő, amellyel a kilencedik legnépesebb svájci város. Lugano a Luganói-tó partján és a Monte Brè hegy oldalán, csodálatos környezetben fekszik, sokan Svájc egyik legszebb városának tartják, szerintem az is. Természeti környezete egyedülálló, a teraszos fekvése a tó partján szinte állandó napfényben pompázik. Lugano a parkok, a virágok és a villák városa, mely tavasztól mediterrán virágözönben tobzódik. Lugano városa sajátos klímája miatt egész Svájc legmelegebb városa, a tölgyek éppúgy jól érzik itt magukat, mint az olajfák vagy a pálmák... A Lago di Lugano vidékén már egy igazi mediterrán vidék tárul elénk délszaki növényekkel:. pálmák, agavék, ciprusok, eukaliptuszok között virítanak a mindig viruló:. azaleák, magnóliák, mimózák, oleanderek virágoznak mindenfelé... Már a pályaudvarról kilépve előkerülnek a fényképezőgépek, hisz a látvány képeslapra kívánkozik. A hegyek ölelésében fekvő tó vize türkizben pompázik, alattunk az ezerszínű város épp sziesztázni készül. Az óvárost a pályaudvarról induló siklóval pár perc alatt elérhetjük, de a hangulatos utcákon, mediterrán villák és égbe nyúló pálmák mellett elhaladva gyalogosan is hamar leérünk. Útközben érdemes betérni a román stílusban épült San Lorenzo-katedrálisba, melynek teraszáról egy kicsit közelebbről is szemügyre vehetjük a lábunk előtt elterülő várost. A város múzeumai:. Museo d'Arte Moderna – Modern művészetek múzeuma, Museo delle culture europee – Európa Múzeum, Museo cantonale d'arte – Kantoni művészeti múzeum, Museo storico – Történeti Múzeum, Museo civico di belle arti – Városi Művészeti Múzeum, Museo Wilhelm Schmid – Wilhem Schmid Múzeum, Galleria Gottardo – Gottardo Galéria.... Az óvárosban az árkádos tereken, szűk sikátorokon kellemes sétákat tehetünk, de Lugano leghívogatóbb látványossága mégiscsak a tó, melynek megkapó szépsége leginkább az autómentes Parco Civicióban élvezhető. Akkor sajnáltam csak igazán, hogy nem vittem magammal fürdőruhát, mikor megpillantottam a város strandját. Azt hiszem, kevés ilyen hely van, ahol ennyire gyönyörű környezetben lehet fürdőzni. A tóparti látképet az öbölbe nyúló hegyek, a Monte Brè: 925 méter és a Monte San Salvatore: 915 méter uralja. A környékbeli  900 méteres hegyekre felvonóval is feljuthatunk, de kellemes turistautak is várják a túrázás szerelmeseit.

 
6. Ticinói völgyek – Ahol lelassul az idő

Locarno-ból bármelyik égtáj felé is indulunk, egyszerűen nem hozhatunk rossz döntést, mindenhol csupa szépség vár ránk. Északra a Val Verzasca húzódik, melynek sziklás völgyét gyönyörű kis falvak szegélyezik, a szomszédban, az Alpok déli lejtőinek egyik legmélyebb völgyében a Maggia folyó tör magának utat, nyugatra pedig a vadregényes Centovalli kápráztatja el az utazót.. Alig hagyjuk el Locarnót, máris egy gyönyörűség mellett robogunk el, a hídról lepillantunk az alattunk húzódó mélybe, a látványtól megszólalni sem tudunk, de a vonatot már késő megállítani. A másnapi programról azonban nincs több vita, egyértelmű, hogy ezt a helyet látnunk kell.. A Maggia folyó mély völgye, melynek legalacsonyabban és legmagasabban fekvő települése között 1200 méter a szintkülönbség, nemcsak itt, Ponte Brollánál, de szinte a völgy teljes hosszában fantasztikus látványt nyújt. A folyó az óriási, hófehér sziklákat egészen elképesztő módon formálta meg, mintha egy szobrász hagyta volna itt a keze nyomát. A sziklák közt apró öblök csillognak, a buja, part menti növényzetből kicsiny vízesések zuhognak alá. A Maggia folyó a kanton területének ötödét barangolja be, szétágazó folyóvölgyei úgy markolnak bele Ticinóba, mint egy kéz. A meredek sziklafalakkal határolt völgyeket számos romantikus kőhíd, óriási sziklák, rusztikus kis falvak, kápolnák, változatos növény- és állat- világ és mintegy 800 km hosszú turista út teszi a túrázók kedvelt úti céljává.

  

7. Centovalli - A Hegyek ölelésében

Centovalli a Locarno környékének, attól 4 kilométerre, a másik rendkívüli tája – a száz völgy. A Locarno-ból induló kis vonattal egészen Olaszországig utazhatunk, miközben 83 hídon és 34 alagúton robogunk keresztül. A völgyben vonatozva rá kell döbbennünk, a nyüzsgő városokban érzett magány talán össze sem hasonlítható azzal, amit a völgyben lakók élnek meg. A meredek hegyoldalakban elszórva álló házak környezetében közel s távol nincs senki, csak az erdők, a hegyek és a tátongó mélység. A hegyeket megkerülni hosszadalmas lenne, ezért sok helyen még ma is a völgy innenső oldaláról juttatják át a szükséges élelmet, egy, a völgy felett átvezető drótkötél segítségével, melyre a megrakott ládát akasztják.... Centovalli látnivalói közül nem könnyű választani. Mi a 900 méteres magasságban fekvő Rasa mellett döntünk, ahová csak gyalog vagy felvonóval lehet feljutni. A kőből épült házak között sétálgatva mintha lelassulna az idő – és vele együtt mi is. A sziklákon fekve akár órákig el tudnánk nézni a napfényben úszó völgyet. A szemközti hegyoldalon egy falu aprócska házai süttetik magukat, odébb egy víztározó türkizkék vize csillog, a hegycsúcs alatt apró hófoltok fehérlenek. Rasa számtalan turista út kiinduló pontja is, melyeken gyalogosan is bejárhatjuk Centovalli gyönyörű vidékét. De ez már egy következő út programja lesz…

 
  8. A Nagy Tavak– Lago Maggiore, Lago di Lugano

Lago Maggiore, a Nagy Tó: Dél-Svájc és Észak-Itália területén fekszik, 80 %-a Itáliához, 20 %-a Svájchoz tartozik. Az Alpok déli részétől egészen a Pó-síkság széléig terjed. A Lago Maggiore Tengerszint feletti magassága: 193 méter, Területe: 212 km², Hosszúsága: 66 km , Szélessége: 10 km, Átlagos mélysége: 177 méter, Legmélyebb pontja: 372 méter.. Más felső-olaszországi tavakhoz hasonlóan a jégkorszaki gleccserek olvadása során alakult ki. Különösen az északi oldalról magas sziklafalak veszik körül. Olaszország második legnagyobb tava a Garda-tó után. Legmélyebb pontja 372 méter, a tófenék több mint 170 méterrel a tengerszint alatt található, ezzel a Lago Maggiore Svájc legmélyebb tava, bár a legmélyebb pont az olasz területen fekszik. 1826 óta közlekedik a tavon személyszállító hajó. 1852-ben a tavi közlekedés irányítását és átszervezését átvette az Ausztriai Lloyd Hajótársaság. Ma a Navigazione Laghi 25 hajóból álló flottát üzemeltet a tavon.                                                       

Lago di Lugano, Luganói-tó, dél-svájc és észak-itália területén található, 60 %-a Svájchoz, 40 %-a Olaszországhoz tartozik. A tó nevét a Svájchoz tartozó Lugano város nevéről kapta.. A Lago di Lugano Tengerszint feletti magassága: 271 méter, Területe: 48 km², Hosszúsága: 25 km , Szélessége: 4 km, Átlagos mélysége: 130 méter, Legmélyebb pontja: 288 méter.. A Luganói-tó furcsa, kacskaringós alakú, gleccser vágta képződmény az Alpokban, amely akkor látszik igazán, amikor siklóval felmegyünk a San Salvatore-hegy tetejére. Akármerre nézünk is, vizet látunk, pedig nem szigeten, hanem tó partján állunk. Ahogy kanyarog az 1-3 km széles tó keskeny szalagja, úgy változnak az országhatárok is: egymásba kuszálódva látjuk az olasz és svájci hegyeket, településeket. A hegyek között megbúvó, fürdőzésre és vízi sportokra alkalmas tó, a mediterrán éghajlat és a pálmafás sétányok igazi riviérai hangulatot árasztanak.               

Lago di Como, Comói-tó egy glaciális eredetű tó az észak itáliai lombardiában, néhány kilométerre a svájci határtól. A tó nevét Comó városáról kapta. A Lago di Como Tengerszint feletti magassága: 270 méter, Területe: 146 km², Hosszúsága: 46 km , Szélessége: 5 km, Átlagos mélysége: 155 méter, Legmélyebb pontja: 410 méter.. A területével az ország harmadik legnagyobb tava a Garda-tó és a Lago Maggiore után. A tó Y alakú. Északi ága Colicónál kezdődik, míg délnyugati és délkeleti ágai Comónál, illetve Leccónál végződnek. Bellagio, Menaggio és Varenna a tó három ágának találkozásánál fekszenek, és kompjáratok kötik össze őket. Több mint 400 méteres mélységével Európa egyik legmélyebb tava, és a tófenék több mint: 200 méterrel a tengerszint alatt található.

Lago di Garda, Garda-tó Itália legnagyobb tava. A tó az utolsó jégkorszakban utolsóként képződött. Köszönhetően elhelyezkedésének, a mediterrán flórának és faunának, a kellemes klímának, a Garda-tó az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-Olaszországban.. A Lago di Garda Tengerszint feletti magassága: 150 méter, Területe: 370 km², Hosszúsága: 50 km , Szélessége: 17 km, Átlagos mélysége: 135 méter, Legmélyebb pontja: 350 méter.. Az Alpok és a Pó-síkság között, illetve Trentino-Alto Adige, Lombardia és Veneto régiók határán fekszik. Déli partja a Verona és Brescia közötti útvonaltól kissé északra található.