"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Spanyol életöröm, a Fiesta világa - Lendvai Laura

2022.07.26 21:56

 

Spanyol életöröm, a Fiesta világa.

A spanyolok hatalmas életszeretete és ünneplési hajlandósága alakította ki a fiestákat, a vallásos hagyományokon és pogány szokásokon alapuló vigadozások rendszerét, a fiestákat, az ünnepeket. A kulturális sokszínűségnek köszönhetően szinte minden vidéken különböző szokások vannak, azonban ezek az országos ünnepekkel együtt áthatják a spanyol társadalmi életet.



España -- Spanyolország

Spanyolország, hivatalosan Spanyol Királyság, spanyolul és galiciai nyelven: Reino de España, katalánul: Regne d’Espanya, baszk nyelven: Espainiako Erresuma. A spanyol szó végső eredete a latin Hispanolus, azaz kb: ’hispánka’, amely espaignol alakban került a provanszálba, onnan español írásmóddal a spanyolba, majd a többi újlatin nyelvbe. A magyar nyelvben egy északolasz nyelvjárási – s-sel ejtett – spagnol alak honosodott meg. Azonban, míg nyelvünkben a „spanyol” szó egyaránt utalhat spanyolországi és spanyol nyelvű személyre vagy dologra, addig a spanyolban megkülönböztetik a spanyol spanyolországi, és a spanyolul beszélő, spanyol nyelvű fogalmakat egymástól: előbbire az español, az utóbbira a hispano vagy latino szót alkalmazzák. Az ország önelnevezése – España – a latin Hispania folytatása, a középkori spanyolban még Hespaña alakban is előfordult. Spanyolország egy független állam Dél-Európában, illetve Észak- és Nyugat-Afrikában, a hozzá tartozó Ceuta és Melilla autonóm városokkal, valamint a Kanári-szigetekkel. A spanyol szárazföld délről és keletről a Földközi-tenger, amelyben az országhoz tartozó Baleár-szigetek fekszenek, északról a Vizcayai-öböl és nyugatról az Atlanti-óceán alkot vele határt. A szárazföldön Portugáliával, Franciaországgal, Andorrával, Gibraltárral és Marokkóval határos. Spanyolország a legnagyobb a három független államból, amelyek az Ibériai-félszigeten fekszenek. Fővárosa Madrid.. A modern Spanyolország mai területén több nép is letelepedett, mint például a kelták, az ibériaiak, a rómaiak, a vizigótok és a mórok. A középkorban, több mint öt évszázadig, nagy területek voltak iszlám uralom alatt, melyeknek egy töredéke 1492-ig állt fenn, amikor az Aragónia és Kasztília keresztény királyságai 770 év után elszakadtak a móroktól. Ugyan abban az évben, Kolumbusz Kristóf elérte az Újvilágot, amivel megalakította a világuraló Spanyol Birodalmat. Spanyolország vált Európa legerősebb államává, de a háborúk és más belső gondok lesüllyesztették az országot. A 20. század közepén Francisco Franco alakított ki diktatúrát Spanyolországban, és demokratikus állam csak 1978-ban alakult ki. Az ország 1986-ban belépett az Európai Unióba, ezután Spanyolország gazdasági és kulturális reneszánszát élte. 1992-ben Barcelonában rendezték meg az Olimpiát... Spanyolország területének nagy részét fennsíkok és hegységek uralják. Az ország átlagos tengerszint feletti magassága 600 méter felett van. Portugáliával és Gibraltárral osztozik az Ibériai-félszigeten. Északon a Pireneusok természetes határt képez Franciaország és Andorra felé. Keleten és délkeleten a Földközi-tengerrel: 1663 km érintkezik, északon a Vizcayai-öböl, északnyugaton illetve délnyugaton a Cádizi-öböl jelenti szintén természetes határát az Atlanti-óceán: 711 km felé. Délen a Gibraltári-szoros választja el Afrikától: 14 km. A partok teljes hossza 3144 km. A királyság részei a szárazföldi területeken kívül még:
A Baleár-szigetek zászlaja Baleár-szigetek a Földközi-tengeren 5014 km², két főszigetből, Mallorca és Menorca, két kis szigetből, Ibiza és Formentera, illetve még 150 apró sziklából áll. A Kanári-szigetek az Atlanti-óceánban 7550 km², összesen 7 szigetből és 6 kisebb sziklaszigetből áll. Nyugati szigetei: Tenerife, La Palma, La Gomera, Hierro, keleti szigetei: Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote és öt kis sziget. 1100 km-re fekszik Cádiztól.



Spanyolország Történelme - Historia

A hódítás hosszú és kemény harcai után az Ibériai-félsziget a Római Birodalom Hispania nevű provinciája lett. A korai középkorban germán uralom alatt állott. Később a behatoló muszlimok hódították meg. Nagyon hosszú, átmeneti vereségeket hozó harcban az északi keresztény királyságok fokozatosan visszaszorították a muszlim uralmat, végül annak utolsó maradványát, Granadát is elfoglalták 1492-ben - abban az évben, amikor Kolumbusz felfedezte Amerikát. Ekkor világbirodalom teremtődött. Spanyolország lett Európa legerősebb hatalma. A világ vezető hatalma volt a 16. században és a 17. század első felében, de a folyamatos háborúk és más problémák fokozatosan aláásták erejét. Franciaország a 19. század elején megszállta Spanyolországot, ami káoszt váltott ki; a birodalom legnagyobb része függetlenné vált Spanyolországtól, ahol folytatódott a politikai instabilitás. A 20. században polgárháború pusztította az országot, azután autoriter kormányzata volt. Ezekben az években az ország stagnált, bár az időszak végét jelentős gazdasági fejlődés jellemezte. 1978-ban a demokráciát helyreállították parlamentáris alkotmányos monarchia formájában. 1986-ban Spanyolország csatlakozott az Európai Unióhoz; kulturális reneszánsz és komoly gazdasági növekedés követte a lépést.

A Spanyol nyelv - Idioma Español, Castellano

A spanyol vagy kasztíliai nyelv, spanyolul: lengua española vagy castellana, illetve, idioma español vagy castellano. A spanyol nyugati újlatin nyelvek egyike, közelebbről az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágán az újlatin nyelvek iberoromán csoportjába tartozik. A legtöbb anyanyelvi beszélővel rendelkező újlatin nyelv a világon, 400 millió ember anyanyelve, az összes nyelv közül pedig – különböző becslések alapján – az első kettő között szerepel a világon. A spanyol jelenleg 21 ország államnyelve: Argentína, Bolívia, Chile, Costa Rica, Dominika, Ecuador, Egyenlítői-Guinea, El Salvador, Guatemala, Honduras, Kolumbia, Kuba, Mexikó, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Spanyolország, Uruguay, Venezuela. A spanyol nyelvű irodalom szintén része a nyugati műveltségnek, s ezért, továbbá az amerikai földrész gazdasági jelentősége miatt sokan tanulják ezt a nyelvet. «El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla» „A kasztíliai spanyol az állam hivatalos spanyolországi nyelve. Minden spanyolnak kötelessége ismerni, és joga használni.”

Spanyolország Éghajlata

Spanyolország klímáját négy főbb részre oszthatjuk:
1. Óceáni éghajlat, 2. Kontinentális éghajlat, 3. Mediterrán éghajlat, 4. Szubtrópusi éghajlat.
1. Óceáni éghajlat:
Az észak-atlanti partvonal mentén. Csapadékos tél, mérsékelt, hűvös nyár.
Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Bilbao 42,0 °C, A Coruña 37,6 °C, Gijón 36,4 °C.
Legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok: Bilbao -8,6 °C, Oviedo -6,0 °C, Gijon és A Coruña -4,8 °C.
2. Kontinentális éghajlat:
Az ország belső részében. Hideg tél, gyakori havazásokkal északon, és forró nyár.
Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Sevilla 47,0 °C, Córdoba 46,6 °C, Badajoz 45,0 °C, Albacete és Zaragoza 42,6 °C, Madrid 42,2 °C, Burgos 41,8 °C, Valladolid 40,2 °C.
Legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok: Albacete -24,0 °C, Burgos -22,0 °C, Salamanca -20,0 °C, Teruel -19,0 °C, Madrid -14,8 °C, Sevilla -4,0 °C.
3. Mediterrán éghajlat:
Esős és enyhe tél. Mérsékelt nyár kellemes hőmérsékletű meleggel.
Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Murcia 47,2 °C, Malaga 44,2 °C, Valencia 42,5 °C, Alicante 41,4 °C, Palma de Mallorca 40,6 °C, Barcelona 39,8 °C.
Legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok: Gerona -13,0 °C, Barcelona -10,0 °C, Valencia -7,2 °C, Murcia -6,0 °C, Alicante -4,6 °C, Malaga -3,8 °C.
4. Szubtrópusi éghajlat:
A Kanári-szigeteken. A hőmérséklet 18 és 25 °C között mozog az egész év során.
Legmagasabb hőmérsékleti rekordok: Santa Cruz de Tenerife 42,6 °C.
Legalacsonyabb hőmérsékleti rekordok: Santa Cruz de Tenerife 10,2 °C.

Spanyolország Közigazgatása - Comunidades autónomas de régimen especial



1.    Cataluña -- Barcelona
2.    Aragón -- Zaragoza
3.    Navarra -- Pamplona
4.    Pais Vasco Euscadi -- Bilbao
5.    Cantabria -- Santander
6.    Astúrias -- Oviedo
7.    Galicia -- Santiago de Compostela
8.    Castilla y León -- León
9.    Madrid -- Madrid
10.  Castilla la Mancha -- Toledo
11.  Extremadura -- Badajoz
12.  Valenciana -- Valencia
13.  Murciana -- Murcia
14.  Andalúcia -- Sevilla
15.  Islas Baleares -- Palma de Mallorca
16.  Islas Canarias -- Las Palmas

A Legnagyobb Spanyol Városok és Székhelyek

   

Barcelona
Barcelona városa Észak-Spanyolország központja, Katalónia fővárosa: 3,5 millió lakossal. A város a Földközi-tenger mentén található, egy csodás kikötőváros. Egyszerre gyönyörű, látványosságokban gazdag, vidám és izgalmas. A  La Sagrada Família, a Szent Család templomot egyik fő látnivalója. Aztán ott a Ramblas, a város fő sétálóutcája, érdemes oda-vissza végigmenni rajta. Indulhatunk a kikötő felől, a Kolumbusz-szobortól, ahol a Ramblas előtt még bőven el lehet időzni, benézhetünk az Akváriumba, lehet üldögélni a kikötőben, a hajózás szerelmeseinek pedig a Tengerészeti Múzeum keltheti fel a figyelmét. A Montjuic hegyen sok látnivaló található a parkban, többek között az 1992-es nyári olimpiára épített Olimpiai Stadion is.

Zaragoza
Zaragoza városa a Spanyolországi Aragónia autonóm közösség székhelye. Spanyolország ötödik legnépesebb városa, 2008-ban 660 895 lakosa volt. Az Ebro folyó partján, egy völgyben fekszik, ahol a Huerva és a Gállego folyó beletorkollik az Ebroba. Az Ebro folyó alapvető a város életében, lakhatóvá teszi a földet. Mostanság, 2008 óta nagyon szépen rendben van tartva a folyó, hogy a zaragóziak kiélvezhessék, bicikliutakat és parkokat építettek. A folyó partja túlnyomó részt síkság, a déli oldalán egy enyhe megemelkedés található.

Pamplona
Pamplona a Pireneusi hegység dél-nyugati lábainál, Spanyolország északi részén található, a Navarrai autonóm közösség fővárosa, lakossága 200 ezer. A középkorban a város fontos kereskedelmi csomópont volt, - gazdagsága részben a Santiago de Compostellába tartó zarándokok által biztosított állandó forgalmon is alapult. Aki ki akarja hagyni zarándoklata során a Pireneusokon való átkelést, az ma is Pamplónából indul Santiágóba. A városban híres az utcai bikafuttatás és a bikaviadalok.

Bilbao
Bilbao, baszkul Bilbo, Baszkföld legnépesebb és legjelentősebb városa: 350 ezer lakossal, a Vizcaya, Bizkaia tartomány közigazgatási központja. A baszkok nemzeti fővárosuknak tekintik. Az Ibériai-félsziget északi részén fekvő városon a Nervión Nerbioi folyó folyik keresztül, a várostól északra található a Vizcayai-öböl, más néven Bilbao-öböl.

Santander
Santander a Cantabria tartomány fővárosa: 170 ezer lakosú kellemes kisváros, az Atlanti-óceán partján. A város nem túl sok látnivalóval vár, ezért fél nap alatt bejárható. Viszont jó bázis lehet a környék felfedezéséhez. Strandok is vannak errefelé, de nem fürödni érdemes jönni, hiszen az éghajlat itt jóval hűvösebb és csapadékosabb, mint Spanyolország többi részén. Viszont cserébe nagyon  szép zöld itt minden.

Oviedo
Oviedo városa Asturias tartomány székhelye, Spanyolország északnyugati részén, az Atlanti óceán partján. A város teljes lakossága: 225 ezer fő. Az északnyugaton elterülő városka valóságos ékszerdoboz, tele szép és tiszta utcákkal, terekkel és parkokkal. Rengeteg a templom és a katedrális is mindenfelé, mellette sok-sok műemlék található mindenfelé.

Santiago de Compostela
Santiago de Compostela városa Spanyolországban, Galicia autonóm közösségében helyezkedik el, annak fővárosa. A városnak közel: 100 ezer lakosa van, híres keresztény zarándokhelyként ismert, itt ér véget a Szent Jakab-út. A mai város már a római korban létezett. A Gallíciai provincia legfontosabb kikötője volt. A legenda szerint Compostela Idősebb Szent Jakab, spanyolul Santiago apostol temetkezési helye. A legismertebb katolikus zarándokhelyek egyike a világon. 1985-ben a várost az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 2000-ben Európa kulturális fővárosa volt.

León
León Castilla y León fővárosa, 135 ezer lakossal, nagy gyárakkal. Természetesen ezen felül egy gyönyörű és nyüzsgő város, csodás építészeti alkotássokkal, mint például a hatalmas székesegyház a nagy rózsaablakaival, vagy a Gaudi által tervezett kisebb palotának beillő építmény, a Casa de Botines. Azonban itt főleg a jókedvé is a főszerep, köszönhetően a sok ünnepnek. Az éttermek jók a legjobb tapas-os és itókázós helyek itt vannak.

Madrid
Madrid Spanyolország fővárosa és az azonos nevű tartomány székhelye. Területe: 607 km². Lakóinak száma 2011-ben: 3 millió, elővárosokkal együtt: 5 millió fő. London és Berlin után a harmadik legnépesebb város az Európai Unió területén. Területének több mint 50%-át utcák, terek és parkok alkotják. Prado: a világ legnagyobb művészeti kincsestára a Madridi Nemzeti Múzeum El Greco, Velázquez, Murillo, Goya, Botticelli, Tiziano, Rembrandt és más alkotók felbecsülhetetlen értékű műveivel. Az ország egyik leglátogatottabb múzeuma.

Toledo
Toledo város Spanyolország középső részén fekszik. Lakosainak száma 80 ezer fő, Kasztília-La Mancha autonóm közösség és Toledo tartomány székhelye. Prímási székhely, a római katolikus egyház spanyolországi központja. Történelmi belvárosa 1986 óta az UNESCO Világörökség része. Toledót egyrészt úgy ismerik, mint a három kultúra városát, mivel évszázadokon át keresztények, zsidók és arabok népesítették be. Történelmi központja a Tajo folyó jobb partján, egy kanyarulatban, domb tetején épült. Az újabb negyedek az óvárostól északra terülnek el.

Badajoz
Badajoz városa Extremadura tartomány székhelye: 150 ezer lakossal. Egy régi történelmi város, a felfedezők városa ez, hiszen sok-sok későbbi nagy felfedező innen indult az új világ meghódítására. A városban sok a régi műemlék jellegű épület, szobor és kapu. Mintha az idő is megállt volna itt, néha olyan érzése van errfelé járva sz embernek.

Valencia
Valencia városa Spanyolország harmadik legnagyobb városa közel 1 millió lakossal, egyben Valencia autonóm közösség és Valencia tartomány székhelye. A város Spanyolország keleti felén, a Földközi-tenger partján fekszik. A város klímája mediterrán. Az évi átlagos középhőmérséklet: 17,8 °C. Januárban: 11,5 °C, augusztusban: 25,5 °C az átlagos hőmérséklet. Télen a hőmérő higanyszála soha nem esik: 6 °C alá, nyáron viszont nappal: 40 °C feletti hőmérséklet nem ritka.

Murcia
Murcia fontos közlekedési csomópont, egyetemi város, püspöki székhely és idegenforgalmi központ Spanyolországban. Murcia tartomány székhelye is. Másfélszer annyi paprikát exportál, mint Magyarország. Lakossága dinamikusan gyarapszik: 1981-ben még csak 288 ezer fő volt, 2010-ben pedig már 441 főre növekedett. Murcia a Segura folyó partján, Madridtól, az ország fővárosától 350 km-re délkeletre, Cartagenától 45 km-re északnyugatra helyezkedik el. Közép-mediterrán klímával, évi 3000 órányi napsütéssel és mintegy 18 °C éves átlaghőmérséklettel rendelkezik.

Sevilla
Sevilla Spanyolország negyedik legnagyobb városa, Andalúzia és Sevilla tartomány fővárosa. Lakossága 2003-ban 710 000, az agglomerációval együtt 1 294 000. Egyetemi város. A sevillai székesegyház a világ legnagyobb gótikus temploma. Spanyolország déli részén, a Guadalquivir folyó partján fekszik. Noha szűk és kanyargós utcái vannak, mór építő művészetre emlékeztető házaival, műemlékeivel, gyönyörű kertjeivel egyike Spanyolország legérdekesebb városainak. Egy igazi hamisítatlan pörgő déli spanyol város, teli ünnepekkel, zenével, tánccal, flamencóval és bikaviadalokkal.

Palma de Mallorca
Palma, nem hivatalos, de elterjedt elnevezése Palma de Mallorca a Baleár-szigetek legnagyobb, és egyben fővárosa – egy 2005-ös népszámlálás szerint – 376 773 fő lakossal, akik a sziget lakosságának közel felét alkotják. A Son Sant Joan reptér nagy forgalmat bonyolít le nyaranta. Napjainkban Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelye kellemes klímájának és egyéb adottságainak köszönhetően.

Las Palmas
A sziget fővárosának, az 1478-ban alapított, a sziget északi részén található Las Palmas de Gran Canariának 377 ezer lakosa van, amellyel a Kanári-szigetek legnagyobb, és Spanyolország 8. legnagyobb városának számít. A színes házakkal teli, barátságos városnak csodálatos gasztronómiája, és gazdag kulturális élete van. Három strandja (Las Canteras, Las Alcaravaneras, és San Cristobal), valamint egy igen nagy kikötője van. Minden évben több mint 10 millió turista választja a Kanári szigeteket. Kellemes az időjárás, tiszta a tenger, gyönyörűek a tengerpartok és egyedi a természet.


Spanyolország tengerpartjai és városai

1.  Costa Verde -- "Zöld Part"
A Costa Verde, azaz "Zöld Part" Spanyolország Északi részén, az Atlanti-Óceáni partvonalán fekszik. A Costa Verde egyike Spanyolország titkainak, legalábbis a külföldiek szerint. Az Észak-Spanyolországi részek: Baszkföld, Cantabria, Asztúriai, tartományok partvonalán fekszik. Spanyolország északi részének egyik nagy múltú és sokat ígérő vidéke ez. Baszkföld, Kantábria, Asztúria mind autonómiával rendelkező független régiók, saját nyelvel és önálló kultúrával. A nagy déli szomszéd, Kasztília és León között terül el az Atlanti-óceán partján, a Vizcayai-öbölben. A Cantabriába vezető út mentén a halászfalvak sora, a szerény üdülőhelyek, az aranyló partok és sziklák mindenkinek tartogatnak meglepetéseket. A fenyők, az eukaliptuszfák, az erős fű és a tiszta, zöld tenger, mind a part nevét magyarázzák, a hely természetes szépségét pedig az erdők mögött emelkedő hegyek még inkább hangsúlyozzák.. A Costa Verde városai és települései:. Hendaya, Irun, San Sebastian, Bermeo, Algorta, Bilbao, Laredo, Santona, Santander, Llanes, Ribadesella, Colunga, Gijón, Salinas.

2.  Costa do Marisco -- "Kagyló Part"
A Costa do Marisco azaz "Kagyló Part" Spanyolország Észak-Nyugati részének, Atlanti-Óceáni partszakaszát öleli fel, amely a híres Galícia tartomány partszakasza. A Costa do Marisco kifejezés lefordítható a "Kagylók Partja" megjelölésre, ami onnan ered, hogy e partszakasz időnként: vad, hullámos, viharos vizei sok szép kagylót dobnak a partra. E partszakasz hatalmas múltú, már az ókor, később a középkor hajós népei mind bejárták és felfedezték ezeket az akkor még szinte érintetlen területeket. Galícia autonóm régió Spanyolország egyik történelmi régiója, 1980-tól autonóm közösség. Fővárosa Santiago de Compostela. A helyiek nyelvét galiciai nyelvnek hívják, és az autonóm közösségben a spanyol mellett hivatalos nyelv. Az archaikus vonásokat őrző galiciai nyelv a középkori portugálból alakult ki: nyelvtana és szókincse portugál, hangtanilag azonban a spanyolhoz áll közelebb. A Galíciai partvonal a halászfalvak sora, a vad és szépséges üdülőhelyek, a sziklás és meredek partok hazája, mindenkinek tartogatnak egyedi meglepetéseket.. A Costa do Marisco városai és települései:. Ribadeo, Foz, Ferrol, La Coruna, Finisterre, Camarinas, Carnota, Muros, Pontavedra, Vigo.

3.  Costa Brava -- "Vad Part"
A Costa Brava "Vad Partot" jelent, ez Spanyolország Észak-Keleti részén fekvő Földközi-tengeri partvonalat jelenti. A "Vad Part" elnevezés a partot szegélyező gyakran hegyes és sziklás szakaszok miatt történt. A Földközi-tenger és a hatalmas Pireneusok védelmét élvező vidék, homokpartokat, rejtett tengeröblöket, part menti szigeteket, festői hálsz falvakat, méltóságteljes várakat és nagyszerű klímát kínál az ideérkezőknek, s mindehhez gyönyörű hegyvidék nyújtja a hátteret. A történelmet, a művészetek emlékeit, a katedrálisokat és műemlékeket vad, buja táj öleli körül. Vad, romantikus sétányok, olajfák, pálmasorok, ligetek változatossága díszíti azt a partszakaszt, melyet a magas sziklák öblökre és hosszú szakaszokra tagolnak. Ez a Costa Brava, milliók kedvelt üdülőhelye - hihetetlen szépsége, napsütötte partja, égszínkék, tiszta tengervize, csodálatos növényvilága miatt. Lloret de Mar a spanyol tengerpart egyik leghíresebb helye. Lloret öt stranddal rendelkezik, ami együttesen hét kilométer hosszúságú strandot jelent. Az üdülőváros strandjai nagyobb részben homokkal borítottak, és a Costa Brava legtisztább, kék zászlóval kitüntetett strandjai közé tartoznak.. A Costa Brava városai és települései:. Cerberé, Portbou, Cadaques, Rosas, Llafranc, Palamós, Tossa del Mar, Lloret de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Calella, Canet de Mar, Arenys de Mar.

4.  Costa Dorada -- "Arany Part"
A Costa Dorada az "Arany Part" az itteni partokon található arany színű homokról kapta elnevezését. Spanyolország Észak-Keleti részén, Barcelonától délre található. Homokos strandokkal szegélyezett partja egyike Spanyolország legszebb, legkellemesebb és legnépszerűbb üdülőhelyeinek. A ragyogó aranyló homok, amelyről Costa Dorada nevét nyerte, csaknem megszakítás nélkül borítja a 240 km hosszú, nyugalmas mediterrán tengerpartot. A szezon egész október végéig tart. Barcelona az a város, amelyikbe pillanatok alatt bele lehet szeretni és igazából sosem lehet megunni. Mert egyszerre gyönyörű, látványosságokban gazdag, vidám és izgalmas. Három-négy napot minimum érdemes rászánni Barcelonára, ha szeretnénk egy tartalmas ízelítőt kapni belőle. Antoni Gaudí remekműveit mindenképp vegyük be a programba. Aki teheti a La Sagrada Famíliát, a Szent Család templomot is nézze meg. Aztán ott a Ramblas, a város fő sétálóutcája, érdemes oda-vissza végigmenni rajta. Indulhatunk a kikötő felől, a Kolumbusz-szobortól, ahol a Ramblas előtt még bőven el lehet időzni, benézhetünk az Akváriumba, lehet üldögélni a kikötőben, a hajózás szerelmeseinek pedig a Tengerészeti Múzeum keltheti fel a figyelmét. A Montjuic hegyen sok látnivaló található a parkban, többek között az 1992-es nyári olimpiára épített Olimpiai Stadion is. Tarragona, a korábbi római Tarraco, a strandok mellett, melyek között több kék zászlós is van, fontos római műemlékekkel várja az idelátogatókat. Régészeti leletei, köztük a római vízvezetékhíd, 2000 óta az UNESCO Világörökség részei. Salou 10 km-re van Tarragonától, strandjai és gyönyörű promenádja mellett, egyik fő attrakciója a világhírű Port Aventura vidámpark, a világ egyik legjobb vidámparkja.. A Costa Dorada városai és települései:. Mataro, Badalona, Barcelona, El Prat de Llobregat, Castelldefels, Garraf, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Torredembarra, Tarragona, Salou, Cambris.

5.  Costa del Azahar -- "Narancsvirág Part"
A Costa del Azahar azaz "Narancsvirág Part" a Spanyolország Keleti részének Földközi-tenger mentén található partvonalat jelenti. Spanyolország középső tengerparti része ez, Valencia tartományban, amely körülbelül 100 kilométer hosszan húzódik. A terület neve származik a narancsból, a narancs-sárga virágok látványából, a narancs ültetvények és a kultúra pedig végig kíséri a partvonalat, amelyet strandok és öblök szegélyeznek. Ez a szép terület tehát a nevét a narancs ültetvényektől kapta. Kertek, huerták, narancstáblák váltják egymás, ameddig csak a szem ellát. A terület: Vinaros és Valencia között fekszik, körülbelül 100 kilométer hosszan, és nagyon szép városok tarkítják ezen a vonalon végig. Castellón de la Plana városa gyönyörű pálmafáival és szép tengerpartjával mindig is egy nagyon kellemes hely volt. A partvonal fővárosa Valencia, a Földközi-tenger partján fekszik, Barcelonától 350 km-re délre, Madridtól 352 km-re keletre. A város klímája mediterrán. Az évi átlagos középhőmérséklet 17,8 °C. Januárban 11,5 °C, augusztusban 25,5 °C az átlagos hőmérséklet. Télen a hőmérő higanyszála soha nem esik 6 °C alá, nyáron viszont nappal 40 °C feletti hőmérséklet nem ritka. Érdemes megnézni a Városi Múzeumot, Museo de la Ciudad.. A Costa del Azahar városai és települései:. Vinaros, Benicarlo, Peníscola , Benicàsim, Castellón de la Plana, Burriana, Sagunto, Valencia.

6.  Costa Blanca -- "Fehér Part"
A Costa Blanca "Fehér Part" néven ismerik ezt a területet, a fehér homokja miatt, amely a napfény, a homok, a tenger, a jó és tartalmas nyaralást kereső emberek Mekkája. Spanyolország Keleti részén található ez a partvonal. Benidorm a tömegturizmus igényeit minden kényelemmel kiszolgálja. Ezen a nyüzsgő üdülőhelyen magasba emelkedő épületeket, nagyszerű tengerpartot és folyamatos szórakozási lehetőséget találunk. A tengerpart többi nyaralóhelye visszafogottabb, és sikerült néhány hagyományos spanyol vonást is megőrizniük. A Déniától Alteáig tartó partszakasznak még mindig van néhány érintetlen része, ahol tiszta tengerpart és hangulatos városok fogadnak. Próbáljuk ki magát Déniát, a luxuskategóriához tartozó Morairát vagy Calpot, Calpe, amelynek a Penon d’lfach, a hatalmas sziklás magaslat ad gyönyörű hátteret. Az ősi Altea festői, bár igen látogatott falu, míg Sierra de Aitana hegyeinek közepén termékeny völgyek húzódnak olyan erődítményekkel tarkítva, mint a kedves Guadalest. A Benidormtól délre fekvő Alicante megőrizte spanyol karakterét és sajátos hangulatát, tekintélyes és kedves város pálmafás ramblákkal, sétálóutcákkal, szép tengerparttal és egy Pazar fekvésű kastéllyal. Délebbre a tengerpart laposabb, homokdűnékkel, fenyőfákkal és nyaralókkal, amelyeket spanyolok és külföldiek egyaránt látogatnak.. A Costa Blanca városai és települései:. Oliva, Dénia, Altea, Albir, Benidorm, Villajoysa, Alicante, Santa Pola, Guardar del Segura, Torrevieja.

7.  Costa Calida -- "Meleg Part"
A Costa Calida  "Meleg Partnak" nevezett partvonal 50 kilométer hosszan húzódik, Spanyolország Dél-Keleti részén, a Földközi-tenger partján. Spanyolország legszebb partjaihoz tartozik ez a forró, déli, néhol már sivatagos part.. A Costa Calida szakasza San Pedro del Pinatar és Almeria közötti részen található. A legtöbb idelátogató spanyol imádja ezt a partszakaszt. A hely keresettsége annak köszönhető, hogy itt található a Mar Menor ,a "Kisebb tenger", amely 7 méter mély és gyógyhatásairól híres, karaktere a Holt-tengeréhez hasonló. Costa Cálidát La Manga de Mar Menornak is nevezik, ami annyit jelent "paradicsom a két tenger között". A Földközi-tengertől egy 22 km hosszú földsáv választja el. A búvárkodás szerelmeseinek ott a Cabo de Palos halászfalu, amelynél vízalatti rezervátum található. Costa Cálida remek hely a relaxációra és a sportolásra. Az itteni strandok homokja majdnem fehér, a víz pedig olyan meleg, hogy egész évben alkalmas a fürdőzésre. Cartagena a Costa Cálida, Meleg part "fővárosának" 2500 éves történelméről építészeti emlékek tanúskodnak. A Római Birodalomban, Carthago Nova néven egyik legfontosabb kikötőváros és polgári találkozóhely volt fürdőivel, körszínházaival, szobraival. Augustus császár Colonia Victrix Iulia Nova Carthagóra változtatta a nevét. Hispánia legvirágzóbb, legnépesebb városa volt egykoron.. A Costa Calida városai és települései:. San Pedro del Pinatar, Los Alcazáres, Los Blancos, La Manga, Cartagena, Puerto de Mazarrón, Aguilas, Mojacar, Carboneras, Rodalquilar, Almeria.

8.  Costa Tropical  -- "Trópusi Part"
A Costa Tropical jelentése "Trópusi Part", utalva a tenger és a hegység miatt itt kialakuló trópusi mikro klímára. A Costa Tropical Spanyolország Déli részén, a Földközi-tenger partvonalán, Andalúzia régió keleti részén helyezkedik el. A Costa Tropical tengerparti vonala a Dél-Spanyol hegység, a Sierra Nevada 2000-3000 méteres hegyláncai alatt húzódik. A Sierra Nevada spanyolul: "Havas Hegylánc-ot" jelent, itt található Spanyolország legmagasabb pontja, a 3479 m magas Mulhacén. Itt van Európa legdélebbi síparadicsoma a Földközi-tenger mentén, amely meleg klímájáról és a napsütéses órák magas számáról ismert. A Sierra Nevada Nemzeti Park itt található. A Costa Tropical fővárosai: Motril és Almuñécar. Motril alapvetően a gyártási és mezőgazdasági központ: kertészet, zöldségek, trópusi gyümölcsök, és némi cukornád. Almuñécar elsősorban nyaralóváros és üdülőváros. A Costa Tropical éghajlata a Sierra Nevada hegyláncának köszönhetően válik trópusivá, trópusi éghajlatúvá, hiszen a hegy bőségesebb vizet, öntözést, csapadékot biztosít, így ez a rész nedvesebb és nem olyan száraz mint a környező területek. Itt így buja, szinte trópusi növényzet alakulhat ki, a bőségesebb csapadéknak köszönhetően, mint a környező területeken. A Costa Tropical különleges mikroklímával rendelkező terület, ami nagyon kellemes. A tél nagyon enyhe, a nyár sem olyan forró és elviselhetetlen mint máshol, mint például a belsőbb területeken. A téli átlagos hőmérséklet itt: 18 °C, a nyári átlagos hőmérséklet: 32 °C.. A Costa Tropical számos történelmi látnivalót kínál, köztük őskori barlangrajzok, római kori emlékek, beleértve: utak, hidak, épületek..A Costa Tropical városai és települései:. Roquetas de Mar, Adra, Gualchos, Motril, Salobrena, Almunécar, Nerja.

9.  Costa del Sol -- "Napos Part"
A Costa del Sol, azaz a "Napos Part" Spanyolország Déli részén, a Földközi-tenger szinte egész andalúziai partját felöleli. Rendkívül enyhe és egyben kellemes éghajlata miatt csaknem 300 kilométer hosszan sűrűn benépesített üdülő- és turistaövezet alakult ki nemzetközi vendégsereggel. A táj erős szín-kontrasztjai és a változatos, buja flóra az, ami a Costa del Sol jellegét meghatározza. Fehérre meszelt házaival, agavéival és kaktuszaival, haciendáival, paraszt portáival és derűs falvaival Andalúzia igazi tükre. Spanyolország kulturális és történelmi látnivalóinak igen jelentős részét találjuk Andalúziában. Vendégeink változatos szervezett kirándulások keretében ismerkedhetnek meg Sevilla, Granada, Cordoba világhírű látványosságaival. Megtekinthetik Gibraltárt, de egyénileg bepillantást nyerhetnek a kis andalúz falvak színes életébe is. Málaga a part fővárosa és kikötővárosa, a Földközi-tenger partján. Costa del Sol, azaz a napos part központja és egyik legkedveltebb turistacélpontja, ami talán kiváló borainak, enyhe éghajlatának, és a napsütéses órák rendkívül magas számának köszönhető. Málaga Picasso szülővárosa is, de a híres festő csak 10 éves koráig élt itt. Marbella vitathatatlanul a Costa Del Sol gyöngyszeme. Hegyekkel körülölelt, exclusive mediterrán hangulatú városka, a gazdagok és előkelőek egyik kedvelt nyaralóhelye. A Costa del Sol városai és települései:. Rincon de la Vitória, La Cala del Moral, Malaga, Torremolinos, Benalmadena, Mijas, Fuengirola, Marbella, Puerto Banus, Estepona, Sotogrande, San Roque, La Linea de la Concepción, Gibraltar, Algeciras, Tarifa.

10.  Costa de la Luz -- "Fényes Part"
A Costa de la Luz, a "Fényes Part" Spanyolország Dél-Nyugati részén, Andalúzia régió szerencsére még kiépítetlen Földközi-tengeri és Atlanti-óceán parti részének találó neve. A part Tarifától indul, innen fantasztikus kilátás nyílik Gibraltárra és a tengerszorosokra Marokkó felé; majd hatalmas homokos szakaszokon, tűlevelű erdők és sziklák mentén vonul végig. A szörfösök kedvelt helye Tarifa, ahol bálnákat és delfineket is láthatunk, valamint megtekinthetjük Baelo Claudia római kori maradványait. Nyugatabbra és a szárazföld belseje felé találjuk Conil de la Fronterát, az egyik legelbűvölőbb „fehér várost” - festői kilátással és szűk utcák labirintusával. A város Spanyolország délnyugati részén az Atlanti-óceán partján a Cádizi-öbölbe benyúló félszigeten fekszik. Cádiz a part fővárosa tipikus andalúziai város, melynek óvárosi részei az El Pópulo, La Viña, vagy a Santa María élesen elüt az újabb városrészektől. Míg az óvárost a szűk, kis terekbe torkolló utcák jellemzik, addig az újabb részeken széles sugárutak futnak, modern épültek és nagy parkok jellemzik. A Costa de la Luz utolsó települése Isla Cristina városkája, itt ér véget a Spanyol tengerpart 10. híres szakasza.. A Costa de la Luz városai és települései:. Bárbate de Franco, Conil de la Frontera, Cádiz, El Puerto Santa Maria, Rota, Chipiona, Sanlúcar, Huelva, El Rompida, Isla Cristina.

11.  Islas Baleares -- Baleári szigetek
A Baleár-szigetek, katalánul: Illes Balears, spanyolul: Islas Baleares. Spanyolország egyik autonóm tartománya. Az Ibériai-félszigettől keletre 100–200 km távolságra, a Földközi-tenger nyugati medencéjében található. Napjainkban Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelye kellemes klímájának és egyéb adottságainak köszönhetően. Őslakosainak anyanyelve a katalán, de mindenki beszél spanyolul. A klimája igazi mediterrán, az éves átlaghőmérséklete 17 ºC és 18 ºC között van. A kellemes klíma, az évi több mint 300 napfényes nap, az isteni táj és tengerpartok, a sokszínű kulturális lehetőségek, relaxációs lehetőségek és a helyiek vendégszeretete tette ezt a szigetet egy látogatott központtá az egész világban. Néha csak eltölteni pár szép napot, néha emlékezni mindörökké. Az Islas Baleares városai és települései:. Ibiza, Formentera, Palma de Mallorca, Menorca.

12.  Islas Canarias -- Kanári szigetek
A Kanári-szigetek, spanyolul: Islas Canarias v. Las Canarias. Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét nagyobb és több kisebb sziget csoportját Marokkó partjaitól 125–200 km-re, az ész. 27–30 és a nyh. 13–18 foka között találjuk az Atlanti-óceánban. A szigetek összterülete 7500 km2. A turisztikai paradicsom két provinciára, tartományra oszlik. Las Palmas tartományhoz tartozik Lanzarote, Gran Canaria és Fuerteventura szigete, Santa Cruz de Tenerife tartományt Tenerife, La Palma, Gomera és Hierro alkotja. A sziget éghajlata egész évben kellemes meleg szubtrópusi. Termesztenek cukornádat és különféle gyümölcsöket, némi dohányt és kávét is – ezeket több településen fel is dolgozzák. A halászflották főleg a turistalátványosságoknak számító halpiacokra viszik portékájukat, de egy keveset konzervként továbbítanak a kontinensre. Manapság a Kanári-szigetek lakosainak legnagyobb része az idegenforgalomból él. Hotelek, éttermek, üzletek, strandok és a kapcsolódó szolgáltatók várják a látogatókat. Az Islas Canarias városai és települései:. Santa Cruz de La Palma, Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas, Arrecife.


Spanyol Ünnepek - Fiesta

A spanyolok boldog emberek, irigylésre méltóan azok. Országukat három tenger mossa, a nap süt rájuk, a természet ontja nekik kincseit, ők maguk pedig örök ünnepben élnek. Spanyolnak lenni tehát annyit jelent, hogy az élet szép. Ezt az elején leszögezhetjük. A helyzet persze ennél bonyolultabb, hiszen a spanyol is éppen olyan, mint a többi nép, történelme tele dicstelen és dicső emlékekkel, nyolc évszázados elnyomatással, majd világhatalmi büszkeséggel – voltak idők, amikor a spanyol armada hajói hetente arannyal színültig érkeztek meg az anyaországi kikötőkbe –, polgárháborúval, pusztulással és újjáéledéssel.
Műtörténeti kincsekben a spanyol a leggazdagabb, állapítja meg Móra Ferenc: „Neki tatár helyett, török helyett arabja volt, nem is egy-kétszáz esztendeig, hanem nyolc századon keresztül. Igaz, az arab nem pusztító nép volt, hanem építő, de azért a megőrzés dicsősége mégiscsak a spanyoloké. Ami szép volt, azt nem verte szét csak azért, mert az ellenség hagyta ott. Pártját fogta, megbecsülte, fönntartotta, ha római csinálta, ha zsidó, ha arab hódító.” Mórától tehát azt is megtudhatjuk, hogy Spanyolország nemcsak természeti, hanem épített kincseiben is párját ritkítja. Móra szereti és csodálja a spanyolokat, sőt érti is őket. Érzékeny íróember.
Az ország mindennapi életében nagy szerepet játszanak a színpompás népi ünnepek, fiesta, a vallási eredetű romériák, a helyi látványos több napos vigasságok. Minden városnak megvan a maga szentje, és annak az adott szent napjának ünnepe, azaz a fiesta mayor. Az egyik legszínesebb spanyol népünnepély a feria, azaz országos vásár, melyet minden évben, minden fontos helyen megrendeznek. A spanyolok semmivel össze nem hasonlítható életszeretete, ünneplési hajlandósága alakította ki a vallásos hagyományokon és pogány szokásokon alapuló vigadozások rendszerét, a fiestákat. A kulturális sokszínűségnek köszönhetően szinte minden vidéken különböző szokások vannak, azonban ezek az országos ünnepekkel együtt áthatják a spanyol társadalmi életet. Például Madridban, Szilveszter éjszakáján az új év a Puerta del Sol harangjának a szavára kezdődik, amiért ezrek utaznak ide vidékről; a hagyomány szerint minden kondulásra egy szőlőszemet kell megenni, akkor lesz jó az új esztendő. Ahhoz nem fér kétség, hogy a húsvéti körmenetek jelentik a legszentebb ceremóniát a spanyoloknak.
Színpompás, zenés/zajos felvonulások zajlanak országszerte március végén vagy április elején, a katolikus naptárnak megfelelően... Másrészről a legtöbb alkalom a mulatozásra a nyári hónapokban és a szüret idején adódik. A vigasságok időpontja területenként változik, ahogy a helyi szokások, táradalmi, gazdasági események, vallásos hagyományok megkívánják.... Például: a Pamplonai bikafuttatás, a barcelonai Szent Jordi és Mercé ünnepe, Valenciában a Las Fallas, Granadában a Reconquest fiestája. Sevillában az April Feria és Madridban Szent Izidor és a Verbena la Paloma fiesta... Ez a felsorolás csak egy kis ízelítő abból a több ezer rendezvényből, amit évente zajlik országszerte. Élj úgy mint a spanyolok, akiknek minden nap ünnep..



Flamenco - Flamenco ének és tánc

A tánc és a zene a spanyol folklór legismertebb elemei, vidékenként eltérő ritmusok, dallamok terjedtek el. Kedvelt spanyol népi táncok: a kasztíliai charrada és rueda, a galíciai munyeira és alborada, az andalúziai flamenco, fandango, sequidilla, sevillana, bolero és zapateado, a katalán sardanya, az aragóniai jota, az asztúriai danza prima és giraldilla, a baszk aurresku harci tánc, a ezpata dantza kardtánc és a zorziko. Elterjedt népi labdajáték a Baszkföldről származó pelota, amelyet ma már az ország más területein is szívesen játszanak, és a fallabdához hasonlítható. A Flamenco gyűjtőnév a spanyolországi Andalúziában élő cigányok által a 18–19. században elterjesztett népzenei és táncstílusokra. Három összetevőből: cigány, mór és spanyol keveredéssel jött létre mai formájában. Legősibb formája az ének, cante, amihez hangszeres kíséret (toque) és tánc (baile) kapcsolódhat. Mivel a flamenco tükre a spanyol cigányok életének, a teljes emberre hatást gyakorol: viselkedésében, életfelfogásában, öltözködésében, szerep-mintáiban, teljes valójában érzékelhető hatása. Mindenki aki érzi, mindenki aki átéli részt kap világából. A nép az éneken, a gitárjátékon és a táncon keresztül máig őrzi a "flamenco esszenciát", a flamenco szabályait, törvényeit. A flamenco, mint az ősi táncok, a mágikus rítusok szabályai szerint épül föl: a kör, a ceremóniamester és a résztvevők alkotják alapját.
Cante: az Ének.. Bár a flamenco az improvizált ének-tánc-zene hármas egységére épül, legfontosabb eleme, mondhatni a „flamenco szíve” az ének. A flamenco ének két csoportba sorolható, egyik a kötetlen ritmikájú libre, másik a szigurúan kötött ritmusú compas, mely a ritmusszerkezet alapján további alcsoportokra osztható. A szerkezeti kötöttségek mellett az előadás mindig improvizatzív, és érzelemgazdag: ahogy mondják, flamencót csak a „lélek legmélyéből” lehet énekelni.
Baile: a Tánc.. Ellentétben a cante különböző fajtáival, a tánccal kapcsolatban viszonylag kevés kutatást végeztek. Mivel a flamenco tánc és ének korán összefonódott, ugyanazok a hatások érték mindkét ágat és ugyanazok a stílusjegyek jellemzik mind az éneket, mind a táncot, természetesen a saját műfaji kereteiknek megfelelően. A tánc nem koreografált, hanem egy meghatározott motívumkészletből improvizál a táncos, az adott pillanat hangulatának megfelelően. A tánc ritmikája azonban olyannyira kötött, hogy a táncos mozgása (taps, lábdobogás) gyakorlatilag saját magának a ritmuskísérete. Kutatások kimutatták a flamenco tánc kapcsolatát a négy nagyobb indiai kultikus tánccal katak, kathakali, manipuri, bharata natyam.
A flamenco őshazája Andalúzia, de meg kell említeni Spanyolország, és az egész spanyol nép viszonyát a flamencóhoz. A műfaj kialakulásának ideje egybeesik a spanyol nemzettudat kialakulásával, a nemzeti romantika időszakával. Bár a spanyolok életét korántsem szövi át annyira a flamenco mint az Andalúziaikét, de mindenhol rendkívül népszerű, és a spanyol identitásnak szerves részét képezi.
--  A flamenco megtermékenyítőleg hatott más művészeti ágakra is. Klasszikus zenében legjellemzőbb példa rá Manuel de Falla, másik végleten, a populáris szórakoztató zene műfajában pedig a Gipsy Kings. A dalszövegek Federico Garcia Lorca verseit inspirálták, film művészetben pedig Carlos Saura több alkotásában is főszerepe van a flamenco táncnak. Andalúzia-szerte különböző alkotóktól több szobrot is állítottak a népszerű flamenco előadóknak, mint ahogy festmények is készülnek róluk.

     

Bikaviadal - Corrida de Toros

Spanyolország legnevezetesebb tradíciója a bikaviadal - corrida de toros. Az országban több mint 300 aréna szolgálja a véleményeket megosztó „nemzeti sportot” vagy a tüntetők és környezetvédők szerint „véres mészárlást”. Az újságokban a sportrovatokban szerepel. Az ország első nagy arénája Madridban épült fel 1749-ben. A hagyomány változó megítélését jelzi, hogy Katalóniában, gyakorlatilag Barcelonában az autonóm parlament 2012. január 1-jétől a bikaviadalokat betiltotta. A bikaviadal a mai formájában Spanyolországból származó látványosság, melynek során egy arénában az ember – meghatározott szabályrendszer szerint – felbőszített, kifejezetten erre a célra tenyésztett, vad bikával küzd meg, melyet a corrida során kifárasztanak, és a játék végén a főhős, a matador (’leölő’) – aki díszes, középkori stílusú egyenruhában lép színre – megöl. A látványosság a világ egyik legősibb, máig fennmaradt szokása, pontos eredete azonban vitatott. Egyesek az ókori rómaiak gladiátorjátékaihoz, illetve a görög és krétai „bikakultuszhoz” (tauromachia) vezetik vissza, míg mások szerint az ókori Ibériában alakult ki, és csupán véletlen a párhuzam a hasonló római és görög játékokkal. Spanyolországban az ember bikával való küzdelmének első reprezentációja egy keltibér kőtömbről származik a rómaiak által az i. e. 1. században alapított Cluniából származik.
A véres játék pontos koreográfia szerint zajlik le. A spanyolok nem épp a pontosságukról híresek, de ebben a kérdésben nem ismernek tréfát A viadal mindig pontosan kezdődik, általában délután öt órakor.
Ha esik az eső, a viadalt nem rendezik meg, hiszen a napfény fontos kelléke a színjátéknak. „El sol es el mejor torero”, azaz „a nap a legjobb bikaviador”. Egy bikaviadal alatt hat bika pusztul el három matador keze által. A koreográfia évszázadokon át alig változott. A bika és az emberek küzdelme három részből áll, és soha nem tart tovább 15-20 percnél. Ennyi idő alatt ugyanis a bika kiismerheti ellenfelét, s ha a küzdelem elhúzódna, veszélyessé válna. A teljes műsor kb. 2 és fél órát tart.
A küzdelem napján az állatokat sötét kamrákba zárják, inni már nem kapnak. Rendszerint – a tilalom ellenére – már ekkor felbőszítik őket: szemébe vazelint vagy más, a látást korlátozó anyagot dörzsölnek, orrlyukait vattával eltömítik, heréit elszorítják. Az arénába lépő állatot elvakítja a fény, keresi a kijáratot, de hiába – azonnal megkezdődik a tortúra.
A „műsor” első felvonásában lovon érkező picador legfőbb feladata, hogy az állatot valamelyest legyengítse, de úgy, hogy a bika súlyos sérüléseket ne szerezzen. Lándzsáját többször is a bika marjába döfi, hogy annak nyakizmait kifárassza. A cél az, hogy a bika a későbbiekben minél lentebb tartsa a fejét. A lándzsával 10-14 centiméter mély és sokszor 40 (!) centiméternyi szélességű sebeket ejt a bikán, majd a lándzsát jól meg is forgatja, hogy a bikát még jobban felbőszítse. Ekkor érzékelteti a közönség is együttérzését a bika iránt "toro, toro" kiáltásokkal.
A lovak szeme le van takarva s így nem is tudják, hogy mi történik, altestüket matracszerű takaró borítja, „hogy kiküszöböljék azt az iszonyú látványt, amely oly undorító a külföldiek és a turisták szemének”, nevezetesen, a felöklelt ló zsigereit. Ha ugyanis a bika elég erős és ügyes, akkor képes a ló alá nyúlni és azt feldönteni. Számítások szerint évente 3-4000 ló pusztul el a porondon.
Ezután következik az igazi dráma 3 felvonásban. A három banderillero köpenyeiket lengetve csalogatja, futtatja az állatot. Feladatuk ezen kívül az, hogy a banderilla nevű 70 cm hosszú szigonyt párosával a bika marjába szúrják. Ezek a botocskák gyújtóval is el vannak látva, hogy ha már semmi egyébbel dühbe hozni nem tudják, meggyújtsák a bika szőrét. Ha a bika kiszámíthatatlan, akkor le is cserélhetik, mert túl veszélyes lehet.
Az utolsó felvonás két szereplője a matador és a bika. Mindeddig a matador az aréna szélén figyeli az állat mozgását, majd köszönti az elnököt és muletájával (kis bot vörös posztóval) kecses, nagy ívű mozdulatokat végez. A matador sikeres manővereit ekkor "olé, olé" felkiáltással díjazza a közönség. A matador az állat fejét a muleta segítségével lefelé kényszeríti és a szarvak közt behajolva, a két lapocka között az állatba szúrja kardját. A kard nem elég hosszú, hogy elérje a szívet, ezért a cél az aorta elmetszése, mely azonnali halált okoz. Egy szúrással kell kivégeznie a bikát, mert különben csak kontár. A szúrás azonban csak a legritkább esetben hatol el a szívig, sokkal gyakoribb, hogy a bika tüdejét szúrja át.
Sport vagy állatkínzás.?. A legjobb matadorok Spanyolországban a focistákhoz hasonló népszerűségnek örvendenek, hatalmas összegeket keresnek és a legszebb modellek keresik a kegyeiket. Mégis, egyre erősebb a bikaviadalok iránti ellenszenv a hispán országban.
A kérdésre nincs egyértelmű válasz, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Egyesek szerint a bikaviadal része a spanyol kultúrának és hagyományrendszernek, mások szerint az állatkínzás nem a kultúra része, és minden hagyománynak vége szakad egyszer. Sokan úgy vélik, hogy ma bikaviadal sport, mivel az ember próbára teszi magát fizikailag és szellemileg is, hibáznia pedig nem szabad. Az állatvédők szerint viszont a bikáknak fájdalmat okoznak, felesleges szenvedésnek teszik ki őket és szinte a nullával egyenlő az esélyük arra, hogy élve megússzák a viadalt.
A spanyolok jelentős része nem ért egyet a bikaviadalokkal, sőt a spanyol állatvédelmi törvényben benne foglaltatik a bikaviadalok betiltása. A kegyetlen tradíció ennek ellenére még mindig virágzik. A minisztériumok jelentős pénzeket fordítanak a nagy nemzeti ünnepek látványosságaira - köztük a bikaviadalokra, bikafuttatásra is. Így például a minden év júliusában Pamplonában megrendezésre kerülő 9 napig tartó bikafuttatásra. A látványosság rengeteg turistát vonz, Pamplona ilyenkor megtelik a hagyományosan piros-fehérbe öltözött ünneplőkkel. A kilenc napon át zajló futtatás alatt rengeteg bika töri lábát a városka szűk utcáin, ahogy a falakhoz, ajtókhoz csapódnak, mindeközben a turisták botokkal bökdösik őket és a farkukat húzkodják. Az állatvédő szervezetek rendszerint tüntetést szerveznek az ünnep alatt, ilyenkor meztelen (esetleg műanyag szarvat viselő) aktivisták próbálják jobb belátásra bírni a fesztivál szervezőit.
Bikaviadalok a világban még máshol is vannak. Kevesen tudják, hogy nemcsak Spanyolországban, hanem Európán belül még Portugáliában és Franciaországban, sőt több Dél-Amerikai országban, Mexikóban és Kolumbiában is rendeznek bikaviadalokat. Portugáliában is nagy a bikaviadalok divatja, de ott kevésbé brutálisan bánnak az állatokkal. Hergelik a bikát, amíg az teljesen ki nem merül és a földre nem rogy, de nem ölik meg az arénában. A Thaiföld déli részén élő parasztok a rizsbetakarítást követően rendeznek bikaviadalt, ott azonban a bikák egymás ellen küzdenek. Az Egyesült Államokban, Kaliforniában is rendeznek viadalokat, de ott ,szelídek" a kaliforniai matadorok: nem sebesíthetik meg az állatokat, ezért sokszor ők maguk szenvednek csonttörést, vagy sebeket és zúzódásokat szereznek a viadalok közben.

Gasztronómia - Gastronomia

Az Ibériai-félsziget déli részén terem a zöld olívabogyó, ezt használják koktélokhoz, hideg és meleg ételekhez egyaránt. Leveseik a hideg gazpacho és a meleg, húsos cocido, a két levesfajtát sokféleképpen készítik. Spanyolország legismertebb étele a paella a sáfránnyal sárgára színezett jó minőségű rizs, ehhez különféle zöldséget, halat, rákot, kagylót és húst adnak. A paellának ugyancsak sok változata kedvelt, közismert a valenciai paella. Húsételek közül birkát, bárányt, marhát, borjút, sertéshúst, csirkét fogyasztanak. Speciális spanyol étel a bikaviadalokon elhullott állatból feldolgozott bikahús. Salátából elterjedt a zöldsaláta, a paprika, a paradicsom, az uborka, a rizs, a karfiol, és a gyümölcsök felhasználásával készített saláták. Desszertként gyümölcs, gyümölcssaláta, puding, fagylalt kerül az asztalra. Bárokban kóstolható meg a sörkorcsolyaként készített ún. tapas, melyet italok mellé szervíroznak. A spanyolok borkedvelő és sörfogyasztó nép. Boraik közt főleg könnyű száraz, némileg fanyar ízhatásúakat találunk. A jerez mi sherry néven ismerjük, a tokaji borok ízvilágára emlékeztet édes és száraz változattal. Speciális spanyol alkoholtartalmú ital a bólészerű sangria, melyet gyümölcsökkel, fanyar vörösborral készítik, bolondítottabb fajtája a pezsgős sangria, sangria especial. A spanyolok mindent később csinálnak, később reggeliznek, 9-10 óra tájékán, de nem túl bőségesen, viszont az ebéd már bőséges: 14-15 óra tájban, a vacsora – főleg nyáron – meg még bőségesebb, 21-22 óra tájékán fogyasztják el, a késő esti órákban zajlik.

Spanyol Borok

Spanyolország a világon a legnagyobb, összesen 1,2 millió hektáros szőlővidékkel rendelkezik, ezzel 300 000 hektárral megelőzve Franciaországot és Olaszországot is. Az északi vidékek és a hegység kivételével az ország kiváló bortermelő vidék, szőlőinek nagy része magasabban fekszik mint bármely francia borvidék. Természetesen a tengerparti, tengerhez közeli övezetekben is van bőségesen szőlőterület. Spanyolország dicsekedhet a világon legnagyobb mennyiségben termesztett fehér szőlővel, az Airén-nel, amely 3-400.000 hektáron terül el – és szinte kizárólag csak az országban található.
Fő borvidékek:
1. Rioja: A borvidék az Ebro felső völgyében található, itt jó minőségű vörösborokat termelnek. Termesztett szőlőfajták: Garnacha, Mazuelo és Tempranillo.
2. Allela: Elsősorban Marfil névvel hoznak itt forgalomba könnyű, egyszerű fehér asztali borokat. Az itteni fő szőlőfajták: Aien, Garnacho, Tempranillo.
3. Panades: Leghíresebb az itt készített fehér pezsgőalapbor, de készítenek fehér- és vörösborokat is. A főbb telepített szőlőfajták: Airen, Malvasia, Xarello, Sumoll és a Monastrell.
4. Tarragona: A borvidék a Madeira, Malaga és Sherry édes likőrborairól ismert. Elterjedt szőlőfajták: Malvasia, Moscatel, Carinena, Picapoll, Garnacho.
5. Valdepenas: Az ország legnagyobb borvidéke közép Spanyolországban, Madrid alatt. itt készül a spanyol borok egyharmada elsősorban asztali bor minőségben. Fő fajták: Airen, Tempranillo, Tintobasto.
6. Priorato: A magas alkoholtartalmú csemegebor készítéséről híres a borvidék kelet Spanyolországban. Fő fajták: Airen, Tempranillo, Garnacho.
7. Malaga: A dél-spanyolországi Malaga városa és környéke a híres desszertboráról a Malaga borról híres. A Palomino, Pedro Ximenez és a Moscatel szőlőfajtákból készülnek a magas alkoholtartalmú és tömény Malaga borok.
8. Jerez de la Frontera: Spanyolország legdélebbi borvidéke, ahol 10 000 hektár szőlőterület található. A Palomino, a Pedro Jimenez és a Moscatel szőlőfajták felhasználásával készülnek a világhírű Jerez azaz Sherry borok.
9. Utiel-Requena: A legrégebbi vidékek egyike, ahol több mint 2500 éve folyamatosan foglalkoznak szőlőtermesztéssel. Fő szőlőfajta a Bobal.

Sport

A sport elsősorban a labdarúgást jelenti Hispániában. A spanyol labdarúgó válogatott első komolyabb sikerét 1964-ben érte el, amikor Európa-bajnok lett. 2008-ban ismét Európa-bajnok, 2010-ben pedig megszerezte története első világbajnoki címét is, majd 2012-ben ismét Európa bajnok lett a csapat. A triplázással történelmet írt a spanyol labdarúgó válogatott.!.  A válogatott mellett rendkívül sikeresek a spanyol klubcsapatok. Európa legeredményesebbjei a híres spanyol és katalán klubcsapatok. A Spanyol bajnokság és Európa három legsikeresebb csapata, amelyek eddig minden szezont az első osztályban töltötték a:. - Real Madrid, - Barcelona, - Athletic Bilbao. További nagyon neves és sikeres spanyol klub-csapatok: - Atlético Madrid, - Valencia, - Deportivo La Coruna, - FC Sevilla, - Real Betis Sevilla. A nemzetközi kupagyőzelmeket nézve a Real Madrid a világ legeredményesebb és legnagyobb klubcsapata, majd követi őt másodikként az FC Barcelona.

Spanyolország 10. Tengerparti Tájegysége

A Spanyolország tengerpartja az Ibériai-félsziget koronája, a spanyol tengerpart összesen: 3200 kilométer hosszúságú. Ebből az Atlanti-Óceáni partszakasz: 700 kilométer, míg a Földközi-tengeri partszakasz: 2500 kilométer hosszúságú.

1. Costa Verde -- "Zöld Part"
A Costa Verde, azaz "Zöld Part" Spanyolország Északi részén, az Atlanti-Óceáni partvonalán fekszik. A Costa Verde egyike Spanyolország titkainak, legalábbis a külföldiek szerint. Az Észak-Spanyolországi részek: Baszkföld, Cantabria, Asztúriai, tartományok partvonalán fekszik. Spanyolország északi részének egyik nagy múltú és sokat ígérő vidéke ez. Baszkföld, Kantábria, Asztúria mind autonómiával rendelkező független régiók, saját nyelvel és önálló kultúrával. A nagy déli szomszéd, Kasztília és León között terül el az Atlanti-óceán partján, a Vizcayai-öbölben. A Cantabriába vezető út mentén a halászfalvak sora, a szerény üdülőhelyek, az aranyló partok és sziklák mindenkinek tartogatnak meglepetéseket. A fenyők, az eukaliptuszfák, az erős fű és a tiszta, zöld tenger, mind a part nevét magyarázzák, a hely természetes szépségét pedig az erdők mögött emelkedő hegyek még inkább hangsúlyozzák.. A Costa Verde városai és települései:. Hendaya, Irun, San Sebastian, Bermeo, Algorta, Bilbao, Laredo, Santona, Santander, Llanes, Ribadesella, Colunga, Gijón, Salinas.

2. Costa do Marisco -- "Kagyló Part"
A Costa do Marisco azaz "Kagyló Part" Spanyolország Észak-Nyugati részének, Atlanti-Óceáni partszakaszát öleli fel, amely a híres Galícia tartomány partszakasza. A Costa do Marisco kifejezés lefordítható a "Kagylók Partja" megjelölésre, ami onnan ered, hogy e partszakasz időnként: vad, hullámos, viharos vizei sok szép kagylót dobnak a partra. E partszakasz hatalmas múltú, már az ókor, később a középkor hajós népei mind bejárták és felfedezték ezeket az akkor még szinte érintetlen területeket. Galícia autonóm régió Spanyolország egyik történelmi régiója, 1980-tól autonóm közösség. Fővárosa Santiago de Compostela. A helyiek nyelvét galiciai nyelvnek hívják, és az autonóm közösségben a spanyol mellett hivatalos nyelv. Az archaikus vonásokat őrző galiciai nyelv a középkori portugálból alakult ki: nyelvtana és szókincse portugál, hangtanilag azonban a spanyolhoz áll közelebb. A Galíciai partvonal a halászfalvak sora, a vad és szépséges üdülőhelyek, a sziklás és meredek partok hazája, mindenkinek tartogatnak egyedi meglepetéseket.. A Costa do Marisco városai és települései:. Ribadeo, Foz, Ferrol, La Coruna, Finisterre, Camarinas, Carnota, Muros, Pontavedra, Vigo.

3. Costa Brava -- "Vad Part"
A Costa Brava "Vad Partot" jelent, ez Spanyolország Észak-Keleti részén fekvő Földközi-tengeri partvonalat jelenti. A "Vad Part" elnevezés a partot szegélyező gyakran hegyes és sziklás szakaszok miatt történt. A Földközi-tenger és a hatalmas Pireneusok védelmét élvező vidék, homokpartokat, rejtett tengeröblöket, part menti szigeteket, festői hálsz falvakat, méltóságteljes várakat és nagyszerű klímát kínál az ideérkezőknek, s mindehhez gyönyörű hegyvidék nyújtja a hátteret. A történelmet, a művészetek emlékeit, a katedrálisokat és műemlékeket vad, buja táj öleli körül. Vad, romantikus sétányok, olajfák, pálmasorok, ligetek változatossága díszíti azt a partszakaszt, melyet a magas sziklák öblökre és hosszú szakaszokra tagolnak. Ez a Costa Brava, milliók kedvelt üdülőhelye - hihetetlen szépsége, napsütötte partja, égszínkék, tiszta tengervize, csodálatos növényvilága miatt. Lloret de Mar a spanyol tengerpart egyik leghíresebb helye. Lloret öt stranddal rendelkezik, ami együttesen hét kilométer hosszúságú strandot jelent. Az üdülőváros strandjai nagyobb részben homokkal borítottak, és a Costa Brava legtisztább, kék zászlóval kitüntetett strandjai közé tartoznak.. A Costa Brava városai és települései:. Cerberé, Portbou, Cadaques, Rosas, Llafranc, Palamós, Tossa del Mar, Lloret de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Calella, Canet de Mar, Arenys de Mar.

4. Costa Dorada -- "Arany Part"
A Costa Dorada az "Arany Part" az itteni partokon található arany színű homokról kapta elnevezését. Spanyolország Észak-Keleti részén, Barcelonától délre található. Homokos strandokkal szegélyezett partja egyike Spanyolország legszebb, legkellemesebb és legnépszerűbb üdülőhelyeinek. A ragyogó aranyló homok, amelyről Costa Dorada nevét nyerte, csaknem megszakítás nélkül borítja a 240 km hosszú, nyugalmas mediterrán tengerpartot. A szezon egész október végéig tart. Barcelona az a város, amelyikbe pillanatok alatt bele lehet szeretni és igazából sosem lehet megunni. Mert egyszerre gyönyörű, látványosságokban gazdag, vidám és izgalmas. Három-négy napot minimum érdemes rászánni Barcelonára, ha szeretnénk egy tartalmas ízelítőt kapni belőle. Antoni Gaudí remekműveit mindenképp vegyük be a programba. Aki teheti a La Sagrada Famíliát, a Szent Család templomot is nézze meg. Aztán ott a Ramblas, a város fő sétálóutcája, érdemes oda-vissza végigmenni rajta. Indulhatunk a kikötő felől, a Kolumbusz-szobortól, ahol a Ramblas előtt még bőven el lehet időzni, benézhetünk az Akváriumba, lehet üldögélni a kikötőben, a hajózás szerelmeseinek pedig a Tengerészeti Múzeum keltheti fel a figyelmét. A Montjuic hegyen sok látnivaló található a parkban, többek között az 1992-es nyári olimpiára épített Olimpiai Stadion is. Tarragona, a korábbi római Tarraco, a strandok mellett, melyek között több kék zászlós is van, fontos római műemlékekkel várja az idelátogatókat. Régészeti leletei, köztük a római vízvezetékhíd, 2000 óta az UNESCO Világörökség részei. Salou 10 km-re van Tarragonától, strandjai és gyönyörű promenádja mellett, egyik fő attrakciója a világhírű Port Aventura vidámpark, a világ egyik legjobb vidámparkja.. A Costa Dorada városai és települései:. Mataro, Badalona, Barcelona, El Prat de Llobregat, Castelldefels, Garraf, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Torredembarra, Tarragona, Salou, Cambris.

5. Costa del Azahar -- "Narancsvirág Part"
A Costa del Azahar azaz "Narancsvirág Part" a Spanyolország Keleti részének Földközi-tenger mentén található partvonalat jelenti. Spanyolország középső tengerparti része ez, Valencia tartományban, amely körülbelül 100 kilométer hosszan húzódik. A terület neve származik a narancsból, a narancs-sárga virágok látványából, a narancs ültetvények és a kultúra pedig végig kíséri a partvonalat, amelyet strandok és öblök szegélyeznek. Ez a szép terület tehát a nevét a narancs ültetvényektől kapta. Kertek, huerták, narancstáblák váltják egymás, ameddig csak a szem ellát. A terület: Vinaros és Valencia között fekszik, körülbelül 100 kilométer hosszan, és nagyon szép városok tarkítják ezen a vonalon végig. Castellón de la Plana városa gyönyörű pálmafáival és szép tengerpartjával mindig is egy nagyon kellemes hely volt. A partvonal fővárosa Valencia, a Földközi-tenger partján fekszik, Barcelonától 350 km-re délre, Madridtól 352 km-re keletre. A város klímája mediterrán. Az évi átlagos középhőmérséklet 17,8 °C. Januárban 11,5 °C, augusztusban 25,5 °C az átlagos hőmérséklet. Télen a hőmérő higanyszála soha nem esik 6 °C alá, nyáron viszont nappal 40 °C feletti hőmérséklet nem ritka. Érdemes megnézni a Városi Múzeumot, Museo de la Ciudad.. A Costa del Azahar városai és települései:. Vinaros, Benicarlo, Peníscola , Benicàsim, Castellón de la Plana, Burriana, Sagunto, Valencia.

6. Costa Blanca -- "Fehér Part"
A Costa Blanca "Fehér Part" néven ismerik ezt a területet, a fehér homokja miatt, amely a napfény, a homok, a tenger, a jó és tartalmas nyaralást kereső emberek Mekkája. Spanyolország Keleti részén található ez a partvonal. Benidorm a tömegturizmus igényeit minden kényelemmel kiszolgálja. Ezen a nyüzsgő üdülőhelyen magasba emelkedő épületeket, nagyszerű tengerpartot és folyamatos szórakozási lehetőséget találunk. A tengerpart többi nyaralóhelye visszafogottabb, és sikerült néhány hagyományos spanyol vonást is megőrizniük. A Déniától Alteáig tartó partszakasznak még mindig van néhány érintetlen része, ahol tiszta tengerpart és hangulatos városok fogadnak. Próbáljuk ki magát Déniát, a luxuskategóriához tartozó Morairát vagy Calpot, Calpe, amelynek a Penon d’lfach, a hatalmas sziklás magaslat ad gyönyörű hátteret. Az ősi Altea festői, bár igen látogatott falu, míg Sierra de Aitana hegyeinek közepén termékeny völgyek húzódnak olyan erődítményekkel tarkítva, mint a kedves Guadalest. A Benidormtól délre fekvő Alicante megőrizte spanyol karakterét és sajátos hangulatát, tekintélyes és kedves város pálmafás ramblákkal, sétálóutcákkal, szép tengerparttal és egy Pazar fekvésű kastéllyal. Délebbre a tengerpart laposabb, homokdűnékkel, fenyőfákkal és nyaralókkal, amelyeket spanyolok és külföldiek egyaránt látogatnak.. A Costa Blanca városai és települései:. Oliva, Dénia, Altea, Albir, Benidorm, Villajoysa, Alicante, Santa Pola, Guardar del Segura, Torrevieja.

7. Costa Calida -- "Meleg Part"
A Costa Calida  "Meleg Partnak" nevezett partvonal 50 kilométer hosszan húzódik, Spanyolország Dél-Keleti részén, a Földközi-tenger partján. Spanyolország legszebb partjaihoz tartozik ez a forró, déli, néhol már sivatagos part.. A Costa Calida szakasza San Pedro del Pinatar és Almeria közötti részen található. A legtöbb idelátogató spanyol imádja ezt a partszakaszt. A hely keresettsége annak köszönhető, hogy itt található a Mar Menor ,a "Kisebb tenger", amely 7 méter mély és gyógyhatásairól híres, karaktere a Holt-tengeréhez hasonló. Costa Cálidát La Manga de Mar Menornak is nevezik, ami annyit jelent "paradicsom a két tenger között". A Földközi-tengertől egy 22 km hosszú földsáv választja el. A búvárkodás szerelmeseinek ott a Cabo de Palos halászfalu, amelynél vízalatti rezervátum található. Costa Cálida remek hely a relaxációra és a sportolásra. Az itteni strandok homokja majdnem fehér, a víz pedig olyan meleg, hogy egész évben alkalmas a fürdőzésre. Cartagena a Costa Cálida, Meleg part "fővárosának" 2500 éves történelméről építészeti emlékek tanúskodnak. A Római Birodalomban, Carthago Nova néven egyik legfontosabb kikötőváros és polgári találkozóhely volt fürdőivel, körszínházaival, szobraival. Augustus császár Colonia Victrix Iulia Nova Carthagóra változtatta a nevét. Hispánia legvirágzóbb, legnépesebb városa volt egykoron.. A Costa Calida városai és települései:. San Pedro del Pinatar, Los Alcazáres, Los Blancos, La Manga, Cartagena, Puerto de Mazarrón, Aguilas, Mojacar, Carboneras, Rodalquilar, Almeria.

8. Costa Tropical  -- "Trópusi Part"
A Costa Tropical jelentése "Trópusi Part", utalva a tenger és a hegység miatt itt kialakuló trópusi mikro klímára. A Costa Tropical Spanyolország Déli részén, a Földközi-tenger partvonalán, Andalúzia régió keleti részén helyezkedik el. A Costa Tropical tengerparti vonala a Dél-Spanyol hegység, a Sierra Nevada 2000-3000 méteres hegyláncai alatt húzódik. A Sierra Nevada spanyolul: "Havas Hegylánc-ot" jelent, itt található Spanyolország legmagasabb pontja, a 3479 m magas Mulhacén. Itt van Európa legdélebbi síparadicsoma a Földközi-tenger mentén, amely meleg klímájáról és a napsütéses órák magas számáról ismert. A Sierra Nevada Nemzeti Park itt található. A Costa Tropical fővárosai: Motril és Almuñécar. Motril alapvetően a gyártási és mezőgazdasági központ: kertészet, zöldségek, trópusi gyümölcsök, és némi cukornád. Almuñécar elsősorban nyaralóváros és üdülőváros. A Costa Tropical éghajlata a Sierra Nevada hegyláncának köszönhetően válik trópusivá, trópusi éghajlatúvá, hiszen a hegy bőségesebb vizet, öntözést, csapadékot biztosít, így ez a rész nedvesebb és nem olyan száraz mint a környező területek. Itt így buja, szinte trópusi növényzet alakulhat ki, a bőségesebb csapadéknak köszönhetően, mint a környező területeken. A Costa Tropical különleges mikroklímával rendelkező terület, ami nagyon kellemes. A tél nagyon enyhe, a nyár sem olyan forró és elviselhetetlen mint máshol, mint például a belsőbb területeken. A téli átlagos hőmérséklet itt: 18 °C, a nyári átlagos hőmérséklet: 32 °C.. A Costa Tropical számos történelmi látnivalót kínál, köztük őskori barlangrajzok, római kori emlékek, beleértve: utak, hidak, épületek..A Costa Tropical városai és települései:. Roquetas de Mar, Adra, Gualchos, Motril, Salobrena, Almunécar, Nerja.

9. Costa del Sol -- "Napos Part"
A Costa del Sol, azaz a "Napos Part" Spanyolország Déli részén, a Földközi-tenger szinte egész andalúziai partját felöleli. Rendkívül enyhe és egyben kellemes éghajlata miatt csaknem 300 kilométer hosszan sűrűn benépesített üdülő- és turistaövezet alakult ki nemzetközi vendégsereggel. A táj erős szín-kontrasztjai és a változatos, buja flóra az, ami a Costa del Sol jellegét meghatározza. Fehérre meszelt házaival, agavéival és kaktuszaival, haciendáival, paraszt portáival és derűs falvaival Andalúzia igazi tükre. Spanyolország kulturális és történelmi látnivalóinak igen jelentős részét találjuk Andalúziában. Vendégeink változatos szervezett kirándulások keretében ismerkedhetnek meg Sevilla, Granada, Cordoba világhírű látványosságaival. Megtekinthetik Gibraltárt, de egyénileg bepillantást nyerhetnek a kis andalúz falvak színes életébe is. Málaga a part fővárosa és kikötővárosa, a Földközi-tenger partján. Costa del Sol, azaz a napos part központja és egyik legkedveltebb turistacélpontja, ami talán kiváló borainak, enyhe éghajlatának, és a napsütéses órák rendkívül magas számának köszönhető. Málaga Picasso szülővárosa is, de a híres festő csak 10 éves koráig élt itt. Marbella vitathatatlanul a Costa Del Sol gyöngyszeme. Hegyekkel körülölelt, exclusive mediterrán hangulatú városka, a gazdagok és előkelőek egyik kedvelt nyaralóhelye. A Costa del Sol városai és települései:. Rincon de la Vitória, La Cala del Moral, Malaga, Torremolinos, Benalmadena, Mijas, Fuengirola, Marbella, Puerto Banus, Estepona, Sotogrande, San Roque, La Linea de la Concepción, Gibraltar, Algeciras, Tarifa.

10. Costa de la Luz -- "Fényes Part"
A Costa de la Luz, a "Fényes Part" Spanyolország Dél-Nyugati részén, Andalúzia régió szerencsére még kiépítetlen Földközi-tengeri és Atlanti-óceán parti részének találó neve. A part Tarifától indul, innen fantasztikus kilátás nyílik Gibraltárra és a tengerszorosokra Marokkó felé; majd hatalmas homokos szakaszokon, tűlevelű erdők és sziklák mentén vonul végig. A szörfösök kedvelt helye Tarifa, ahol bálnákat és delfineket is láthatunk, valamint megtekinthetjük Baelo Claudia római kori maradványait. Nyugatabbra és a szárazföld belseje felé találjuk Conil de la Fronterát, az egyik legelbűvölőbb „fehér várost” - festői kilátással és szűk utcák labirintusával. A város Spanyolország délnyugati részén az Atlanti-óceán partján a Cádizi-öbölbe benyúló félszigeten fekszik. Cádiz a part fővárosa tipikus andalúziai város, melynek óvárosi részei az El Pópulo, La Viña, vagy a Santa María élesen elüt az újabb városrészektől. Míg az óvárost a szűk, kis terekbe torkolló utcák jellemzik, addig az újabb részeken széles sugárutak futnak, modern épültek és nagy parkok jellemzik. A Costa de la Luz utolsó települése Isla Cristina városkája, itt ér véget a Spanyol tengerpart 10. híres szakasza.. A Costa de la Luz városai és települései:. Bárbate de Franco, Conil de la Frontera, Cádiz, El Puerto Santa Maria, Rota, Chipiona, Sanlúcar, Huelva, El Rompida, Isla Cristina.
 

A Spanyol Tengerpart -- 3200 km - 116 Ciudad.

   
 
A Spanyolország tengerpartja az Ibériai-félsziget koronája, a spanyol tengerpart összesen: 3200. kilométer hosszúságú és ezt: 116. város koronázza. Ebből az Atlanti-Óceáni partszakasz: 700 kilométer, míg a Földközi-tengeri partszakasz: 2500 kilométer hosszúságú.

  Spanyolország Tengerpartjai és Városai  
            3200 Kilométer - 116 Város       
        


Costa Verde -- "Zöld Part" -- Atlanti Óceán

1.  Hendaya
Hendaya az Észak-Spanyolország és Baszkföld első települése az Atlanti-óceáni partján, a Francia-Spanyol határt átlépve. Hendaye városát 14 000 ember lakja, akik nagy része főleg a turizmusból él. A város egy népszerű tengerparti üdülőhely az Atlanti-óceán partján, a "baszk riviéra" egyik gyöngyszeme. A város szépen rendezett és két jól elkülöníthető részből áll: az egyik oldalon, az ősi mag, a Szent Vincent templom, a környékén a SNCF végállomás található, a másik negyedben a strand mellett az óceán a turisták özönével. A strand legutóbbi fejlesztésre a nyugati homokföveny kialakítása volt, így még szélesebb és nagyobb befogadó lett, a folyó torkolatától. A Casino épülete igen impozáns látvány, amely a neo-mór stílusban épült, 1885-ben. A festői látvány a magasabb részen a régi halászati kikötő a Caneta, remek kilátás nyílik róla az egész öbölre: Txingudi, Hondarribia.

2.  Irún
Irún az Észak-Spanyolország és Baszkföld második települése az Atlanti-óceáni partján. Irun Baszkföld egyik legnagyobb városa, lakossága: 62 000. Mivel közvetlenül a francia határánál fekszik, így fontos kereskedelmi és logisztikai központ. A város folyója a Bidasoa (franciául: Bidassoa) határfolyó bal partján terül el, vele szemben a jobb parton Hendaye francia határváros fekszik. A városnak fejlett vasúti infrastruktúrája van, mivel itt találkoznak a francia SNCF normál nyomtávolságú 1 435 mm-es és a spanyol RENFE 1 668 milliméteres nyomtávú vonatai. Irún közigazgatási területéhez tartozik a Bidasoa folyón fekvő Fácánok szigete (franciául: Île des Faisans, spanyolul: Isla de los Faisanes), itt írták alá 1659. november 7-én a pireneusi békeszerződést. Irún legfőbb fesztiválja az Alarde, amelyet a félszigeti háború alkalmából rendeznek meg, ez egy színpompás felvonulási ünnepség.

3.  San Sebastian
San Sebastián, baszkul: Donostia, Észak-Spanyolországi város Baszkföldön, az Atlanti-óceán partján, Gipuzkoa tartomány fővárosa. San Sebastian: 188 000 fős lakosságával Baszkföld második legnagyobb városa Bilbao után, és mivel 20 km-re fekszik a Francia határtól, fontos kereskedelmi és logisztikai központ. A város jelentős idegforgalmi központ, igazi kozmopolita nagyváros és egyben az egyik legnépszerűbb üdülőhely. Kagyló alakú öblének arany homokja és a türkiz színű hullámok első pillantásra leveszik a lábáról az utazót. A város természetes szépsége a kitűnő helyi konyhával párosulva felsőfokra emeli a nyaralás élményét. San Sebastian azon kevés városok egyike, ahol több, szám szerint 13 Michelin-csillagos éttermet találunk. Elsőosztályú éttermei nagyjából a párizsi belváros nívójával vetekszenek. San Sebastiannak három strandja van, a Playa de la Concha, Ondaretta, és a Playa de Gros. Közülük La Concha a világ egyik legszebb strandja a széles, félhold alakú öbölben, de ez a legforgalmasabb is. Ha ide jövünk strandolni, a nap bármely szakában bikini-party hangulatba csöppenhetünk. Évente itt kerül megrendezésre a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál. San Sebastian 2016-ban Wrocław-al együtt Európa kulturális fővárosa lesz.

4.  Bermeo
Bermeo városkája Észak-Spanyolország, Baszkföld Atlanti-óceáni partján fekszik egy félszigeten. Bermeo az egyik legfontosabb halászati település Baszkföldön: 17 500 lakossal. A városnak hosszú tengeri múltja, évezredes tengeri hagyományi vannak, a gazdasága továbbra is erősen a halászati ágazathoz kötődik. Bermeo az egykori színes halászfalu mára egy nagyobbacska várossá nőtte ki magát, de azért a régi báját mégis megőrizte. A történelmi belvárosban lévő ház sora a régi időket idézi meg a látogatók számára, több évszázados épületek sorakoznak itt egymás mellett. A városnak a kikötők és a halászati partok mellett egy szép hosszú tengerparti strandja is van. Az Arribolas Beach egy 5 kilométer hosszú homokos tengerpart, sziklák nélkül, így ez egy kitűnő hely a családi strandolásra.

5.  Algorta
Algorta városkája Észak-Spanyolország, Baszkföld Atlanti-óceáni partján fekszik, a baszk főváros: Bilbao közelében. Algorta az egyik fontos és jelentős halászati település Baszkföldön: 30 000 lakossal. A városnak hosszú tengeri múltja van, amely szorosan kötődik a tengerparti halászathoz. Algorta mivel Bilbao közelében fekszik, így a nagyváros lakosságának is egy kellemes hétvégi és téli-nyári pihenőhelye. Az egykori színes halászfalu mára egy nagyobbacska várossá nőtte ki magát, de azért a régi báját mégis megőrizte. A történelmi belvárosban lévő ház sora a régi időket idézi meg a látogatók számára, több évszázados épületek sorakoznak itt egymás mellett. A városnak a kikötők és a halászati partok mellett egy szép tengerparti strandja is van. Az Algorta Beach egy 4 kilométer hosszú homokos tengerpart, sziklák nélkül, így ez egy kitűnő hely a családi strandolásra.

6.  Bilbao
Bilbao, baszkul: Bilbo, Baszkföld (Euskadi) fővárosa, legnépesebb és legjelentősebb városa: 350 000 lakossal, Vizcaya (Bizkaia) tartomány közigazgatási központja. A baszkok nemzeti fővárosuknak tekintik. Az Ibériai-félsziget északi részén, az Atlanti-Óceán partján fekvő városon a Nervión folyó folyik keresztül, a várostól északra található a Vizcayai-öböl, más néven Bilbao-öböl. A várost 1300. június 15-én alapította Don Diego López de Haro, Vizcaya grófja. Azelőtt már létezett Bilbao mai helyén egy római kori település Bellum Vadum néven. A 19-20. századi erős iparosodása folytán a város Spanyolország második legiparosodottabb régiójává vált, Barcelona után. A városban található a híres Guggeinheim Múzeum, amely a világ egyik leghatalmasabb magán gyűjteményével büszkélkedik, ezért jelenleg is annyira népszerű. A baszk kormányzat a kortárs művészeti gyűjtemény megépítésével próbálta megújítani az érdeklődést Bilbao iránt. A városban található az egyik legnagyobb fedett piac Európában, ez a Rivera Piac. Spanyolország szerte híres az Athletic Bilbao, amely a város futballklubja, amelynek érdekessége, hogy még soha nem esett ki az első osztályból, erre csak másik két spanyol csapat volt képes eddig az Atleti Bilbaon kívül, az FC Barcelona, és a Real Madrid.

7.  Laredo
Laredo egy Észak-Spanyol kisváros az Atlanti-óceán partján, Kantábria tartományban. Laredo 50 km-re fekszik a fővárostól, Santander-től, a városka lakossága: 12 000. Laredo alapját a halászat és a szolgáltatási szektor szolgáltatja a turizmussal. Laredo városát tartják az egyik legfontosabb üdülőhelyek Cantabriai tengerparton. Végig a partvonalán szépen gondozott tiszta strandokkal rendelkező tengerpartjai vannak. A helyi ipar feldolgozása alapján a halászati termékek, különösen a szardella és a családi vállalkozások magas számban megtalálhatóak a településen.

8.  Santoña
Santoña egy Észak-Spanyol kisváros az Atlanti-óceán partján, Kantábria tartományban. Santoña városkája az azonos nevű öbölben fekszik, 40 km-re a főváros Santander-től. Santoña egy 12 000 lakosú kisváros, amely két zónára oszlik, egy városi sima területre, és egy hegyvidéki magasabb területre. A Mount Buciero a keleti határ, Brusco a nyugati határ, Berria a tengerparti stranddal az északi határ. A San Martin rész tevődik a halászati kikötőre és strandra. A városka nagyon szép fekvésű, a hegyek ölelésében már messziről is egy pompás látványt nyújt az utazónak.

9.  Santander
Santander egy Észak-Spanyolországi város, az Atlanti-óceán partján, Kantábria autonóm közösségének északi részén. A város lakossága: 180 000 fő. Santander tengeri kikötő, iparváros, a Vizcaya-öböl üdülőhelye és Kantábria tartomány fővárosa. Főbb iparágai: hajógyártás, kőolaj-fimomítás, bőrfeldolgozás, vegyipar, hírközlés, gépgyártás. Santander szép homokos tengerparti strandokkal rendelkezik, amelyek mindenki számára élvezetes kikapcsolódást nyújtanak. A város közelében az Altamira-barlangokban 13 000-20 000 éves, kőkorszaki festményekkel díszített barlangokat fedeztek fel az 1800-as évek végén. Ez korlátozott keretek között látogatható. Santander város előtti öböl bejáratánál található a Mouro sziget, ezen áll a világítótorony. 1860 óta működik itt, hogy igazodási pontot adjon a hajósoknak. A világító torony magassága 18,39 méter, de a sziget magassága miatt a fény közel 39 méteres magasságban van. Heves viharok idején festői látványt nyújtanak a világítótoronyt szinte beterítő hullámok.

10.  Llanes
Llanes egy szép kisváros Észak-Spanyolország, Asztúria tartomány Atlanti-óceáni partján, a város lakossága: 13 000 fő. Llanes hagyományos halászati kikötő, aktív kikötő és számos figyelemre méltó emlékkel és hagyománnyal rendelkezik. Egy emléktábla állít emléket a 65 hajósok Llanes-ben, akik hajóztak három hajón, a spanyol Armada tagjaiként 1588-ban (a Santa Ana, a San Nicolas, és a Santelmo). A városban fennmaradt a városfal a mai napig: 1206-ból, másik emléktábla állít emléket V. Károly császár látogatásának 1517-ből. Ma Llanes jelenleg is aktív halászati kikötő, és a gazdaság fellendítését turizmus a nyári turizmust hozta meg. A város egy jó választás a nyári tengeri vakáció kellemes eltöltésére, hagyományos üzletek és éttermek, mind a és a város körül vannak. Három nagy strand található a parton. A Paseo de San Pedro teremt meg egy kellemes tengerparti hangulatot.

11.  Ribadesella
Ribadesella városkája Észak-Spanyolország, Asztúria tartomány Atlanti-óceáni partján fekszik, a város lakossága: 10 000 fő. A város egy népszerű óceánparti nyaralóhely, a turisták részéről szinte egész évben látogatott hely. Az augusztus első hétvégéjén, a híres Descenso Internacional del Sella (International Descent a Sella) evezős versenyre kerül itt sor, ahol evezősök a világ minden tájáról gyűlnek össze, hogy megtegyék a 20 kilométeres távot a Sella folyón rekordidő alatt. Ez a város is ismert őskori barlangokról, az úgynevezett: Tito Bustillo barlangokról, amelyek nyitva állnak a látogatók előtt egész évben. Ribadesella nagyon sok látnivalót kínál látogatói számára: szép tájak, tengerpart, történelem, sport, érintetlen természet. Érdemes felkeresni annak aki erre, e környéken jár..

12.  Colunga
Colunga városkája Észak-Spanyolország, Asztúria tartomány Atlanti-óceáni partján fekszik, a város lakossága: 9 000 fő. A város egy népszerű óceánparti nyaralóhely, a turisták részéről szinte egész évben látogatott hely. A szeptember első hétvégéjén, a híres Colungo Internacional del Sella (International Colungo a Sella) hajó és vitorlás versenyre kerül itt sor, ahol a hajósok különböző szakágakban a világ minden tájáról össze gyűlnek, hogy összemérjék az erejüket egymással. Ez a város is ismert őskori barlangokról, az úgynevezett: Tito Bustillo barlangokról, amelyek nyitva állnak a látogatók előtt egész évben. Colunga nagyon sok látnivalót kínál látogatói számára: szép tájak, tengerpart, történelem, sport, érintetlen természet. Érdemes felkeresni annak aki erre, e környéken jár..

13.  Gijón
Gijón város Spanyolország-Északnyugati részén, Asztúria tartomány Atlanti-óceáni partján fekszik. Asztúria autonóm közösség fővárosa. A provincia legnagyobb városa és központja, lakossága: 275 000 fő.. Gijón az egyik legfontosabb kikötő az ország északi partján. Gazdaságában a nehézipar, a kohászat, a hajógyártás emelkedik ki. A város a római korban és a középkorban: Gigia néven volt ismert. Gijón óceáni éghajlata nedves, az Atlanti-óceán partján, enyhe hőmérséklet és magas páratartalom jellemzi egész évben. A mai modern Gijon életében jelentős a halászat és a turizmus is. A városközpont közelében húzódó: hosszú, homokos strand nyáron igen népszerű. A városi kikötő ad otthont egy jelentős yacht flottának: a Royal Astur Yacht Club a legfontosabb yacht club a városban. Az egyik legjelentősebb kulturális esemény a városban a Nemzetközi Filmfesztivál, elismerten az egyik a legjobb Spanyolországban.

14. Salinas
Salinas városkája Észak-Spanyolország, Asztúria tartomány Atlanti-óceáni partján fekszik, a város lakossága: 4700 fő. Salinas híres tengerparti üdülőhely, 4 kilométeres stranddal, így ez az egyik leghosszabb strandja Asztúria tartománynak. A strandja 3 részre oszlik: Salinas, The Espartal, San Juan. Salinas egyike a fő strandoknak az óceán partján, otthontad a: surf, surf-kajak, boogie versenyeknek. Minden nyáron itt tartják a Vans Salinas Longboard Surfing fesztivált, ahol a helyi szörfösök és más szörfösök a nemzetközi színtéren is összemérik egymást. A parton számos: bár, étterem, piknik terület található, többségük néhány méterre a strandtól, ami egy kellemes séta keretében télen és nyáron egyaránt élvezhető. A Philippe Cousteau Anchor Múzeum itt található, ami a tengeri élővilágot mutatja be, Salinas La Peñon félsziget közelében.

Costa do Marisco -- "Kagylós Part" -- Atlanti Óceán

15.  Ribadeo
Ribadeo városa Északnyugat-Spanyolországban, Galíciában található az Atlanti-óceán partján. Ribadeo az Atlanti-Óceánpart, a Costa do Marisco partjának első városa Galicíában, a város lakossága: 10 200 fő. A város a tengeri hajózás és halászat egyik ősrégi helye. Ezt sok régi középkori emlék bizonyítja, régi hajók és bárkák emlékei, maradványai. A város létezésére őskori emberi települések nyomai találhatóak ebben a galíciai városban, ezt támasztják alá a rengeteg: sírkamrák és megalitikus emlékek, valamint: Petroglyphs és egyéb régészeti leletek. A föníciaiak létesítettek ezen a területen különböző központokat, szárított és sózott tőkehal állomásokat. Ezután a görögök és rómaik jöttek, a római időkben, az ie 1. században, a halászkikötő létezett ebben az öbölben. A város néhány szép óceánparti hellyel is rendelkezik a szabadidő kellemes eltöltésére.

16.  Foz
Foz városa Északnyugat-Spanyolországban, Galíciában található az Atlanti-óceán partján, a Costa do Marisco partvonalán. Foz város lakossága: 9 100 fő, a kisváros lakossága régóta stagnál. Ezen az óceáni területen kezdődnek el a sziklásabb partok, itt már egyre meredekebbé válik minden. A város létezésére őskori emberi települések nyomai találhatóak ebben a galíciai városban, ezt támasztják alá a sírkamrák és megalitikus emlékek, valamint: Petroglyphs és egyéb régészeti leletek. A föníciaiak létesítettek ezen a területen különböző központokat, szárított és sózott tőkehal állomásokat. Ezután a görögök és rómaik jöttek, a római időkben, az ie 1. században, a halászkikötő létezett ebben az öbölben. A város sok szép óceán-parti hellyel rendelkezik, meredek sziklás partok és laposabb felületek váltják itt egymást, a hely igazán alkalmas a csendes szabadidő eltöltésére.

17.  Ferrol
Ferrol városa Északnyugat-Spanyolországban, Galíciában található az Atlanti-óceán partján, lakossága: 72 000 fő. A város egyik fő központja a tengeri hajógyártásnak, a spanyol haditengerészet egyik fő központja. Ezt megelőzően, a 17. században, Ferrol volt a legfontosabb arzenál Európában. A város volt a bölcsője a spanyol tábornok és diktátor: Francisco Franco alakjának 1892-ben. A város létezésére őskori emberi települések nyomai találhatóak ebben a galíciai városban, ezt támasztják alá a rengeteg: sírkamrák és megalitikus emlékek, valamint: Petroglyphs és egyéb régészeti leletek. A föníciaiak létesítettek ezen a területen különböző központokat, szárított és sózott tőkehal állomásokat. Ezután a görögök és rómaik jöttek, a római időkben, az ie 1. században, a halászkikötő létezett a Ferrol öbölben. A város néhány szép óceánparti hellyel is rendelkezik a szabadidő kellemes eltöltésére.

18.  La Coruña
La Coruña egy Északnyugat-Spanyolországi város Galiciában, az Atlanti-óceán partján. La Coruña az Atlanti-óceán egyik legforgalmasabb kikötője, ipari és kereskedelmi központ, lakossága: 245 000. A város neve a római Caronium névre megy vissza. Ennek Crunia változata először a 12. században II. Ferdinánd León-i király uralkodása alatt tűnik fel. A Crunia alakban 1262-ben említik először. Ebből a 18. századra alakul ki fokozatosan a név mai változata. A város nevét ma hol a spanyol, hol a galiciai alakban használják. A város már a középkorban fontos kikötő volt és ma is az, a térség ipara főként a hajógyártásban és halászatban nyilvánul meg. Egy hatalmas, sok kilométer hosszú stranddal is büszkélkedik a város az óceán partján. A város fő nevezetessége a Herkules-torony, egy 2000 éves világítótorony, mely ma is működik. (Torre de Hércules), Városháza (Palacio Municipal), Tartományi Szépművészeti Múzeum (Museo Provincial de Belas Artes), Kapucinusok temploma (Igrexa dos Capuchinos), Tudományok háza (Casa das ciencias), Szent Antal-vár (Castelo de San Antón).

19.  Finisterre
Finisterre városkája Északnyugat-Spanyolországban, Galiciában, a Finisterre-félszigeten található, a sziklás félsziget nyugati oldalán, az Atlanti-óceán partján fekszik, Galícia tartományban. Finisterre egy: 5000 lakosú kisváros, amely nagyon híres több okból is. A helység neve abból ered, hogy a római korban azt hitték, hogy a vége az ismert a világ vége, a föld vége. Innen ered az ókori név: Finis-terrae, Finisterre, ami azt jelenti, "vége a földnek." Ez a legnyugatibb pontja Spanyolországnak. Azt mondják, ez a legnyugatibb pontja az Ibériai-félszigetnek. Azonban, Cabo da Roca foka Portugáliában: 10,3 km-el nyugatabbra van, így az a legnyugatibb pontja a kontinentális Európának. Finisterra látványos strandjai meredek sziklákon vezetnek le az óceán partjára. Az El Camino - Szent Jakab zarándokút itt ér véget, számos szikla van a területen vallási legendával, mint például a "szent kövek", a "festett kövek", a "kő szék".

20.  Camariñas
Camariñas egy település Északnyugat-Spanyolországban, Galícia tartományban. Camariñas egy 6200 lakosú csodás fekvésű kisváros az óceán partján, a Tierra de Soneira félszigetén. A hely egy fontos halászati központ és egy ősrégi halászfalu. A helység híres egész Spanyolországban a gyönyörű fekvése és természeti adottságai miatt. Ez az északnyugati táj a lenyűgöző sziklák vidéke, a Cape Vilan (Cabo Vilan) foknál, ami arra utal, hogy itt merész, vad áramlatok is gyakorta vannak. A védett természeti érték sorra található itt, nagyon tiszta vizű strandokkal.

21.  Carnota
Carnota egy település Északnyugat-Spanyolországban, Galíciában. Carnota egy 5200 lakosú kisváros, egy festőien szép öbölben. A település neve a "Carn" szóból származik amik jelentése: "Kő". Carnota híressége a fenséges: Hórreo, - Magtár, ami itt a legnagyobb a világon. A Hórreo házak Galícia látványos hírességei főként a tengerparton. Carnota híres több mint 7 kilométer hosszú tengerparti strandjáról, ami az egyik leghosszabb az összes Galíciai strand közül. A strandjai olyan tiszták és olyan szépek, hogy minden listán a 100. legjobb strand közt van a világon.

22.  Muros
Muros egy jól ismert Északnyugati-Spanyol város Galíciában, az Atlanti-óceán partján. Muros a 15 000 lakosú város az öböl északi bejáratánál található, az úgynevezett "Muros y Noia Rias". Muros egy népszerű és ismert tengerparti üdülőhely, sok turista és látogató érkezik ide Spanyolország minden részéről. Muros régen egy tipikus halászfalu volt és ma is sok ember dolgozik a halászatban, a mezőgazdaságban, és a turizmusban. Muros városába érve az első dolog amit észreveszel, az épített kikötő, amelyen vonzó sétány fut végig hosszasan a tengerparton. A tengerparti sétány tűnik fel annak elsőként, aki megérkezik a városba, ez egy kissé alacsonyabb szinten van az út mögött. A szállodákból innen zavartalan kilátást nyújtanak az óceánra. A tengerparti út végig szépen kanyarog az öböl környékén. Muros ismert a kitűnő óceánparti strandjairól, kitűnő strandok találhatóak városszerte.

23.  Pontevedra
Pontevedra egy Északnyugat-Spanyolországi város Galiciában, az Atlanti-óceán partján, lakossága: 82 000. Ez a fővárosa mind a Comarca megye és Pontevedra tartománynak is Galíciában. A város neve valószínűleg latin kompozíció, Pontis (híd) és Vetera, Veterum (régi, régóta), tehát: "Régi Híd". Pontevedra város hosszú tengeri és kereskedelmi hagyományokkal büszkélkedhet. A történelmi belvárosa az egyik legnagyobb és legelegánsabb történelmi negyedekkel büszkélkedik egész Galíciában. Szélén található a torkolat, az azonos nevű, a régi város húzódik ezután, amelyet utcák és terek hálózata borít be, és tartalmazza főbb polgári és egyházi épületeket.. Az éghajlat Óceáni végig ezen a partvidéken: a Costa Verde vonalán, így itt is, 0ami kissé hűvösebb időjárást jelent egész évben, mint a délebbi, Földközi-tengeri spanyol partokon megszokott. A kellemes éghajlat nyáron remek, nem annyira forró.

24.  Vigo
Vigo városa Északnyugat-Spanyolország, Galiciában, az Atlanti-óceáni partján fekszik, a Portugál határ közelében. Vigo Galicia nevű autonóm közösségének legnagyobb városa: 293 725 fős lakosságával, a körzetébe tartozó területen összesen: 420 672 ember él, így Spanyolország tizennegyedik legnagyobb nagyvárosi körzete. A város a szép óceán partjáról, halászatáról, ételeiről, kulturális és éjszakai életéről illetve RC Celta de Vigo nevű foci csapatáról ismert. Vigónak hosszú történelme van, egy hegyi erődre (Castro) és egy római településre épült. Általánosan elfogadott az a nézet, hogy neve a latin "Vicus" szóból származik. A középkor alatt a kis falu a környező városokhoz, főként Tuihoz tartozott, és számos viking támadásnak esett áldozatul. A Vigói Egyetem, amely híressé vált, a város hegyes, külső területén helyezkedik el. A város nevezetességei: Halászkikötő (Dársena del Berbés), Castelos-palota (Paso de Castelos), San Sebastian-erőd (Castillo de San Sebastián), Castro-erőd (Castillo de Castro), Cíes-szigetek (Islas Cíes).

Spanyolország Földközi-Tengerparti Városai

Costa Brava -- "Vad Part" -- Földközi Tenger


25.  Cerbére
Cerbére község Északkelet-Spanyolország, Katalónia tartomány első Katalán-Spanyol települése a Francia-Spanyol határt átlépve, ez a spanyol Földközi-tengerpart kapuja, a Costa Brava kezdete. Cerbére 2000 lakosú hangulatos kis település, egy szép tenger öböl rajzolja meg sziluettjét. Cerbère település fontos turisztikai központ, amely gyakran a tenger alatti búvárkodás szerelmeseinek a találkozóhelye. A telepölés A Cerbère-Banyuls Nemzeti Természetvédelmi Terület 1974-ben jött létre, ez volt az első tengerparti természetvédelmi terület, és ez kiterjed mintegy 1600 hektár tengeri területre.

26.  Portbou
Portbou a második települése a Costa Brava partvonalának a Földközi-tenger partján, Katalóniában. Portbou egy 2000 lakosú község egy csendes és védett tenger öbölben, ami egy úgynevezett "természetes amfiteátrum". Ez védelmet nyújt az időjárás szélsőségei ellen, és csodálatos mikroklímát biztosít a helynek. A hegyről leérve a partra egy elképesztően gyönyörű kavicsos strand fogadja a látogatót. Portbou nem igazán egy fő turisztikai célpont, kiesik a nagyobb csomópontok közül, így ez a szép hely ennek köszönhetően remek és csendes strandokkal megáldott.

27.  Cadaques
Cadaques falucskája Salvador Dali kedvenc helye, általa vált híressé a 2500 lakosú katalán település. Salvador Dali szerint, aki itt élt, és festett, Cadaques a világ legszebb faluja. És valóban, Cadaques, a Costa Brava egyik legszebb települése. Dalin kívül még számos művészt bűvölt el a csendes kis halászfalu. Nincs még egy ekkora település a világon, ahol ennyi híres művész fordult meg, például, csak néhányat említve: Duchamps, Picasso, Matisse, vagy Max Ernst. Cadaques nem csak a külföldi turisták népszerű üdülőhelye: mivel Barcelonától csak 2,5 órát kell utazni, sok spanyolnak, főleg Barcelona-i lakosnak Cadaquesben van hétvégi háza. Nem véletlen: Cadaques fehér házaival, és hamisíthatatlan hangulatával egy csodálatos, romlatlan, gyönyörű, kevés más településhez hasonlítható halászfalu.

28.  Rosas
Rosas egy 3150 lakosú település Katalóniában, a Földközi-tenger partján, a Costa Brava partvonalán. Rosas egy gyönyörűen megáldott tenger öbölben fekszik, nagyszerű természeti adottságokkal rendelkező kis falu. Rosast csodás lagúnái miatt sokan Velencéhez hasonlítják kicsiben. A település fontos halászati kikötő és idegenforgalmi hely a piheni és fürdőzni vágyok számára. A hegytetőn áll a kastély: Castell de la Trinitat, amely egy középkori építésű kastély. Rosas településtől 1 km-re található egy Aqua-park, ami sokak szerint a Costa Brava legjobbja.

29.  Llafranc
Llafranc a Barcelonaiak kedvenc üdülőhelye természeti szépségével csábít rengeteg belföldi, és külföldi, főleg nyugat-európai üdülőt. Az 5000 lakosú üdülőhely homokos, biztonságos, lassan mélyülő tengerpartja a kisgyermekes családok számára is ideális választás. Llafranc számos sportolási lehetőséget is nyújt: tenisz-klubjában 24 teniszpálya található, három búváriskolája is van, illetve három golfpálya is található a közelben. Llafranc a Costa Brava egyik luxushelyének számít: egy tengerre néző kis házért itt kb. 5 millió Eurót kell fizetni. Llafrancban szinte tapintani lehet a tipikus katalán légkört, amelyhez a Sangria, és a remek katalán ínyencségek is hozzájárulnak. A Sant Sebastian világítótorony az azonos nevű hegyen csodás kilátást nyújt Llafrancra, és a környező településekre.

30.  Palamós
Palamós egy 30 000 lakosú város a Földközi-tenger partján, a Costa Brava partvonalán. Az 1279-ben alapított Palamos városkája Rosas és Tossa de Mar között fekszik, és a Costa Brava legmélyebb, és legnagyobb természetes öblében található. Három kilométer hosszú, homokos stranddal, és nyüzsgő éjszakai élettel rendelkezik, így nagyon kedvelt turistacélpont. Palamos a Costa Brava egyik fő kikötője, az egyik utolsó megmaradt halász flottával. A város fő gazdasági tevékenységét a halászati és parafa gyártása adta. A hatvanas években azonban gyors növekedésnek indult a turizmus. A város éjszakai életének középpontjában a régi kikötő van, amely körül bárok és éttermek vannak.

31.  Tossa de Mar
Tossa de Mar a "Spanyol - Saint Tropez", a Costa Brava éke. A 6000 lakosú Tossa de Mar a Costa Brava egyik leggyönyörűbb települése. A népszerű üdülőhelytől, Lloret de Martól mindössze pár kilométerre, és pár perces buszútra található, ezért vétek lenne kihagyni Tossa de Mar megtekintését. Tossa hangulatos, és csodaszép óvárosa, mely az egyik legismertebb Costa Brava-i nevezetesség, egy kis domb tetején fekszik. A dombról gyönyörű kilátás nyílik Tossára, ráadásul a kilátást még szebbé teszi, ha az egyik dombon lévő kert helyiségben elfogyasztunk egy Sangriát. Tossa de Mar megmaradt annak, ami volt: egy 16. századi, csodálatos hangulatú, mindenkit azonnal rabul ejtő mediterrán falucskának, diszkók, és gyorséttermek nélkül.

32.  Lloret de Mar
Lloret de Mar a híressé vált Costa Brava leghíresebb és legismertebb fővárosa és üdülővárosa. Lloret de Mar: 40 000 állandó lakosú város, Barcelonától 70 km-re északra fekszik a Costa Braván. A rómaiak által alapított település egy halász faluból vált mára a vidék turisztikai központjává, Hotel oázissá. A fő stranad a - "Lloret Beach" gyönyörű fehér homokos, hossza: 2 km, szélessége: 50 m, az egyik legnépszerűbb Costa Brava strandjai közt és többször elnyerte a "Kék Zászlót" a tisztaságáért. A város Spanyolország egyik legnagyobb vízi parkjának és remek termál fürdők otthona. Lloret de Mar településen egy hatalmas csúszdapark, a Waterworld található. Nívós vendéglők, bárok, diszkók, híres DJ-ék fogadják a turistákat. Feltűnően szép, pálmafás, granulált, homokos tengerpartja rabul ejti a nyaralni vágyókat. Lloret de Mar egy nagyvilági hely, így elsősorban tehát a bulizást kedvelő fiatalok tetszését fogja elnyerni.

33.  Blanes
Blanes városa a Costa Brava Katalónia tartományának egyik fő nyaraló helye a tengerparton. Blanes: 40 000 állandó lakosú kisváros, mely Európa legszebb botanikus kertjével büszkélkedik. A Jardin Botanico Marimutra botanikus kert 16 hektárnyi hegyvonulaton terül el, mely a tengerparttal párhuzamosan fekszik és ennek köszönhetően az ide látogatók a természeti kincsek mellett páratlan panorámában is gyönyörködhetnek. Blanes legnépszerűbb strandja a Playa de Sabadell, mely 5 kilométer hosszú, finom homokú, széles partszakasz. A mellette húzódó tengerparti sétány, sportolásra és sétára hívogat, míg a központi részén számos kitűnő étterem és szórakozóhely csábítja a látogatókat. A Cala de Santa Christina nevű strandot érdemes meglátogatnia, mely az érintetlen természet élményét nyújtja.

34.  Malgrat de Mar
Malgrat de Mar városa a Costa Brava egyik ismert nyaralóhelye: 20 000 lakossal, ami mára összeépült Santa Susannával. A város fő nevezetessége az óvárosban található gótikus templom, és a világítótorony. Hangulatos utcácskák és éttermek, és pezsgő éjszakai élet jellemzi a várost. Az élvezetek iránt fogékonyaknak érdemes ellátogatni a Marinelandba - ez egy aquapark csúszdákkal, delfin-, fóka-, és papagáj- show-kkal. Malgrat de Mar központja a több kilométer hosszú, homokkal borított tengerpart mentén épült ki. A homokos tengerpartot helyenként kisebb tengerbe nyúló sziklás tarajok osztják hangulatos öblökre. A tengerparton épült sétány mentén számos szórakozóhelyet és bárt találunk, de a város sokkal nyugisabb, mint az éjszakai életéről híres Lloret de Mar.

35.  Pineda de Mar
Pineda de Mar az elmúlt néhány évben lett népszerű üdülőhelye a Costa Brava-nak. A 18 000 lakosú település egyébként nagy múltú, már a római korban is létezett itt lakóövezet, bizonyítja ezt a római vízvezeték. Pineda katalán kifejezés, a Pinar fenyőt jelent, az itt lévő fenyőkről kapta nevét a település. A fenyők mellett tölgyesek is vannak itt, ez a fák városa. Pineda de Mar szép homokos tengerparti strandokkal és kellemes hőmérsékletű vízzel büszkélkedhet. Számos bár, étterem, üzlet található a környéken, mindenki megtalálhatja a számára ideális pihenési formát.

36.  Calella
Calella városa a Földközi-tengerparti Costa Brava egyik utolsó települése 18 000 lakosával. A város Barcelonától 50 km-re északra fekszik. Calella egy rendkívül kedvelt üdülőhely, elsősorban 2 kilométer hosszú, széles, homokos, tengerparti strandja miatt. A városban üzletek, diszkók, éttermek és sörözők várják a kikapcsolódni vágyókat. A parti sétányon bárok és kávézók sorakoznak. A strandon rengeteg vízi sportolási lehetőség közül válogathatunk. Aki ide eljut annak már érdemes tenni egy kirándulást a fővárosba, Barcelonába is, hiszen innen már egyáltalán nincs messze.

37.  Canet de Mar
Canet de Mar a Földközi-tengerparti Costa Brava utolsó előtti települése, lakossága 15 000. A tengerpartja egy homokos övezetben áll, a gránit sziklák bomlásának következtében. A strandok laposak és átlagos szélességük 50 méter, főleg aranyszínű homokból állnak, könnyen megközelíthetőek gyalog vagy kerékpárral. A part menti növényzet védett, ahol őshonos növények találhatóak. A bóják 200 méterre vannak a tengerben, és vannak bemeneti és kimeneti csatorna a hajók számára. A Canet Beach a városi fő strand, ami 1500 méter hosszú, ez egy szép városi strand. Több helyen lehet enni és inni végig a tengerparton, a vízét "Kék Zászló" által kiválóra minősítették.

38.  Arenys de Mar
Arenys de Mar a Földközi-tengerparti Costa Brava utolsó települése 14 000 lakosával. A város Barcelonától 40 km-re északra fekszik. Arenys katalán szó jelentése: a "homok" és de Mar jelentése: "a tenger", Arenys de Mar összetett jelentése: "homok hegynek felfelé".. Arenys de Mar az egyik legfontosabb üdülő települése a Costa Brava partjának. Arenys kikötője sok éven át az egyetlen tengeri összeköttetésben állt Barcelonával, így régi kereskedelmi kapcsolataik vannak. Arenys tengerparti strandjai szépek és tiszták, aranyló homokkal díszelegnek a turisták számára, akik imádják itt eltölteni a szabadságukat, mert itt minden a tengerről és a pihenésről szól..  

Costa Dorada -- "Arany Part" -- Földközi Tenger

39.  Mataro
Mataró városa a Costa Dorada első települése a Földközi-tenger partján, Katalóniában. Mataro egy katalán nagyváros: 122 500 lakosa van, 30 km-re fekszik a katalán fővárostól: Barcelonától. Mataró története a római időkbe nyúlik vissza, amikor még csak egy falu, egy úgynevezett "Iluro" vagy "Illuro" volt. A városban található romok egy első században épített római fürdőház emlékét őrzik, helyi nevén: Torre Llauder volt, amit a közelmúltban fedeztek fel és látogatható. A parti N-II autópálya ugyanazon az úton megy, mint az eredeti római út. Mataró szép homokos strandokkal van ellátva. Mataró látnivalói: La Riera (Főutca), Plaza de Santa Ana (Főtér), La Playa Principal (Herceg strand). A Costa Dorada északi szomszédjától, a Costa Bravától különbözik, tengerpartja kevésbé tagolt, itt végtelen hosszú, sima, finom arany homokos strandok sorakoznak, a partvonal nevét is az itt domináló arany színről kapta.

40.  Badalona
Badalona városa a Costa Dorada második települése a Földközi-tenger partján, Katalóniában. Badalona egy katalán nagyváros: 200 000 lakosával Katalónia harmadik legnagyobb városa, 25 km-re fekszik a katalán fővárostól: Barcelonától. Badalona várost a 3. században alapították, az ókori római időkben: Baetulo néven volt ismert. A mai modern katalán város Barcelona provincia meghatározó ipari területe: textil és üvegipar, hajóépítés, halászat a legfőbb iparágai. A város legfontosabb sport komplexum a Palau Municipal d'Esports de Badalona (Városi Sport Palota), amely elnyerte a Mies van der Rohe-díjat 1992-ben. A város 8 kilométeres szép és hosszú homokos strandokkal rendelkezik, amelyek kíváló felszereltségük okán nagyon sokan látogatnak. Badalona látnivalói: Casa de la Vila (Városháza), Godmar Castle (Godmar Kastély), La Rambla, Római város, Római fürdő.

41.  Barcelona
Barcelona városa Észak-Kelet Spanyolországban, a Földközi-tenger partján fekszik, Katalónia fővárosa, Spanyolország második legnagyobb városa, lakossága: 2 millió fő. Barcelona a Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa, mintegy 120 km-re délre a Pireneusoktól és a francia határtól. Délen a Llobregat folyó, északon pedig a Besós folyó határolja. Barcelona elismerten egy globális világváros, kulturális, pénzügyi, kereskedelmi és idegenforgalmi szempontból is. Pezsgő és lüktető életű centrum, egy színes világváros. Itt van a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötője, fontos kommunikációs pont Spanyolország és Franciaország között az autópálya-kapcsolat és a nagy sebességű vasút közlekedése révén. Barcelona egy mediterrán éghajlatú város, a Földközi-tenger, így a tél rövid, viszonylag hűvös, az átlagos hőmérséklet körülbelül 10 °C, a nyár száraz, hosszú napi átlagos hőmérséklet 30 °C.... Barcelonában 7 városi strand található, a legismertebb a Playa Barceloneta. A város fő látnivalói: - Sagrada Família (Szent Család temploma, Gaudí műve), Palau Güell (Güell Palota), Les Rambles (Rambla a főutca), Port Vell (Kikötő), Kolumbusz szobra, Placa d'Espanya (Világkiállítás helyszíne), Museu Picasso (Picasso Múzeum), Nou Camp Stadion: (FC Barcelona Stadionja) - Montjuïc (Olimpiai Stadion).

42.  El Prat de Llobregat
El Prat de Llobregat városa a Földközi-tenger partján fekszik, Barcelonától 10 km-re délre, a Llobregat folyó delta torkolatában és a Földközi-tenger között. El Prat egy katalán nagyváros: 65 000 lakosával, itt található El Prat repülőtere is. El Prat hagyományosan egy mezőgazdasági város volt, amely később átalakult ipari várossá. Nagyobb ipari üzemek és gyárak találhatóak itt. Azért szép parkok is vannak itt. Az itteni tengerpart strandjai inkább nagy városias jellegűek, a helyből, a város nagyságából adódóan. Két nagyobb strand is található itt, amelyek nyáron általában eléggé zsúfoltak. Az itteni strandok a nagyváros közelsége miatt nem olyan nyugodtak és érintetlenek.

43.  Castelldefels
Castelldefels városa a Földközi-tenger partján fekszik, a Costa Dorada partvonalán, Barcelonától 20 km-re délre. Castelldefels egy nagyváros: 62 000 lakosával. A város híres tengerparti strandja: a Long Beach, ami több mint 5 kilométer hosszúságú, ezért ez a terület lakóhelye sok híres sportolóknak, még Barcelona közelsége miatt is. A városban található egy középkori vár, ami a legrégibb építmény itt. Az olcsó éttermektől az 1. osztályúakig mindenki megtalálja itt az igényeinek és a pénztárcájának megfelelőt, a nemzetközi konyhától a tipikus katalán ételekig minden megkóstolható itt. Az éjszakai kikapcsolódásról számos bár, lokál, és klub gondoskodik.

44.  Garraf
Garraf  települése a Costa Dorada partvonalán van, egy kis tengerparti falu, Sitges és Castelldefels között található, Katalóniában. Garraf egy 2000 lakosú település, egy festői látványú falu a Garraf Massif hegy lábánál. Garraf területén található egy védett park, a Garraf Természeti Park. Közigazgatásilag Garraf - Sitges önkormányzathoz tartozik. Garraf korábban egy kis halászfalu volt, később a turizmus fellendülésének köszönhetően egy nyaraló és üdülő övezetté nőtte ki magát. Garraf egy sport kikötő is, Port del Garraf, ami sporthajók kikötésének ad otthont.

45.  Sitges
Sitges egy 27 000 lakosú felkapott és divatos város, a Barcelona Sants pályaudvarról mindössze 30-35 perces vonatútra található. Sitges egyrészt hangulatos és szép városka, ahol a strandoláson kívül is találunk szépségeket, érdekességeket, másrészt már sokkal tisztább a tenger és a part, mint Barcelonában. Már a strandra kiérve és a homokra lépve, érezni fogjuk, hogy érdemes volt kicsit utazni, hogy olyan parton pihenjünk, ahol sokkal jobban érezhetjük magunkat, mint Barcelonában bárhol. Sitges gazdaság alapja a turizmus és a kultúra, amely több mint 17 homokos strandban és 4500 szállodai ágyban jut kifejezésre, a fele négycsillagos szálloda. Sok itt kulturális rendezvény, a hely népszerű  a melegek és leszbikusok körében, ez az egyik legnagyobb meleg-barát hely a világon.

46.  Vilanova i la Geltrú
Vilanova i la Geltrú egy 66 000 lakosú Katalóniai város a Costa Dorada tengerpartján. Korábban a halászati kikötő volt, majd a város a századfordulón rohamos fejlődésnek indult. A mezőgazdaság és a borászat volt itt a fő tevékenység ehhez pedig kapcsolódott a velük való tengeri kereskedelem a 18. és 19. században. A borászatnak itt a mai napig nagy hagyományai vannak, remek muskotályos szőlőfajtákat termelnek itt és deszert borokat készítenek belőlük. A városnak gyönyörű pálmafás tengerpartja van, finom homokkal övezve. A városban található a Tengerészeti Múzeum - Museum de Maritime, és itt kerül megrendezésre minden évben a: Vilanova International World Music Festival..

47.  Torredembarra
Torredembarra egy 15 000 lakosú város, Katalónia és Costa Dorada egyik utolsó természetes tengerpartjának a lelőhelye. Ez az Els Muntanyans, ahol dűnék, és lagunák találhatók. Ezek gyakorlatilag mára eltüntek Katalóniából, e természeti képződmények csak itt láthatók. Az Els Muntanyanson csodálható még a természetes, háborítatlan flóra, és fauna. Ezen kívül további kék zászlós strandok is vannak itt (La Paella, Baix a Mar, El Canyadell - Spanyolország legújabb, 1999-ben épített világítótornyával), a tengerpartot még érdekesebbé teszi a 2000 m hosszú, és 15 m magas El Roquer szikla. Torredembarra városközpontjában megcsodálható az 1565-től 1580-ig épített kastély, amelynek felújítása 1998-ban kezdődött.

48.  Tarragona
Tarragona a 144 ezres lakossággal a Costa Dorada déli partjának fővárosa a Földközi-tenger partján. A korábbi római kori: Tarraco település a mai város elődje, ami időszámításunk előtt már létezett. A strandok mellett, melyek között több kék zászlós is van, fontos római műemlékekkel várja az idelátogatókat. Régészeti leletei: Római Amfiteátrum (Amphiteatro Romano) és a Római Vízvezetékhíd (Aqüeducte de les Ferreres), 2000 óta az UNESCO Világörökség részei. A várost körülölelő falak Kr. e. 3. századból maradtak fenn, bár a középkorban módosították őket. Az Amfiteátrum, amely egykor 14 ezer nézőt volt képes befogadni. Tarragona nagy strandja 5 kilométer hosszú és pálmafás, nincs tömeg, tiszta és puha a homok, tágasak a partszakaszok. A városban több érdekes rendezvényt is tartanak: egyik a január végén-február elején megrendezett Carnaval Tarragona, az egyik legérdekesebb és legfontosabb spanyolországi karnevál, ahol az egyik legteljesebb katalán rituális szertartást lehet megcsodálni. A karnevál utolsó vasárnapján tartják a fő parádét, amely Spanyolország egyik legnagyobb parádéja, a résztvevők, és a nézők számát tekintve egyaránt. Kiemelendő még a Tarragonai Nemzetközi Tűzijátékverseny amelyet július első hetében, a Punta del Miracle öbölben tartanak, és ahol légi, és vízi tűzijátékok is megtekinthetők.

49.  Salou
Salou a Costa Brava fővárosaként ismert: 27 000 lakosú üdülőváros. Salou 10 km-re van Tarragonától, és 90 km-re Barcelonától. Strandjai, és gyönyörű promenádja mellett, egyik fő attrakciója a világhírű Port Aventura vidámpark, a világ egyik legjobb vidámparkja. Salou a Costa Dorada turisztikai központja: számos gyönyörű tengerpartja, és magas szintű turisztikai szolgáltatásai méltán teszik népszerűvé. Salou egyik legszebb része csodálatos promenádja, a Passeig Jaume, amely a Llevant strandtól, Salou legnagyobb strandjától, a számos többi strandig tart. Salounak nem kevesebb, mint 34 kék zászlós tengerpartja van. A Costa Dorada fővárosaként szórakozási lehetőségekből sincs hiány: amellett hogy itt található Európa egyik legnagyobb vidámparkja, amelyhez egy aquapark is tartozik, Salouhoz közel van egy másik vízi vidámpark (Aquopolis) is, amelynek egy delfinárium is része.

50.  Cambrils
Cambrils városa Salou mellett található a Costa Dorada szegélyén, Cambrils 28 000 lakosú városa sokkal több, mint egy üdülőváros: a tömegturizmus káros hatásait eddig elkerülő régi halászfalu. A halászfalu festői utcáit járva érezhető a hely varázsa: ókori római, és középkori múltja. Itt található: Via Agusta, az egykori római út, amely innen vezetett tovább Tarragona felé. A legtöbb turista itt spanyol, nem pedig külföldi, akik hétvégi házukat e festői helyen vették meg, hogy itt zavartalanul pihenhessenek. A városnak összesen 9 kilométernyi tengeri part szakasszal, és remek, finom homokos strandokkal rendelkező partvonala van. Itt tehát nem a nagy tömegre, és pezsgő éjszakai életre, a turisták özönére kell számítani, hanem egy csendes, gyönyörű halászfalu hangulatára. Érdemes ellátogatni ide.

Costa del Azahar -- "Narancsvirág Part" -- Földközi Tenger

51.  Vinaros
Vinaros a Costa del Azahar, a Narancsvirág Part első városaként ismert: 28 800 lakosú üdülőváros, a Földközi-tenger partján, Valencia autonóm közösségben. Vinaros első történelmi feljegyzése 1233-ból való, amikor még egy mór falucska volt. A város nőtt és fejlődött a 16. és a 17. században, köszönhetően a kereskedelemnek, a hajóépítésnek és valenciai borkészítésnek. A város gazdasága erősen visszaesett a 20. század elején bekövetkezett filoxéra járvány miatt, ami a régió szőlőterületeit elpusztította és a bortermelés visszavetette. Vinaros mai jóléte kötődik: a turizmus, a halászat, a hajózás fellendüléséhez. A városnak szép homokos strandjai vannak. A konyhájában híres itt az ízletes garnélarák.

52.  Benicarlo
Benicarlo a Costa del Azahar, a Narancsvirág Part ismert városa: 26 600 lakosú üdülőváros, a Földközi-tenger partján, Valencia autonóm közösségben. Benicarlo környékén is mint Valencia többi vidékén, nagy múltja van a borászatnak, a különféle kiváló borok készítésnek. A város fő építészeti látnivalója két templom: az Iglesia de San Bartolomé és az Iglesia de San Pedro. A város több híres éves fesztiválnak is otthont ad, amelyek közül leghíresebb a: Fiesta de la Alcachofa. A régi halászkikötő a város egy szép pontja, ahol az egykori emlékek feltűnnek. A városnak vannak homokos és betonozott strandjai is, amelyek közül mindenki kedvére válogathat.

53.  Peñíscola
Peñíscola a Costa del Azahar vonalán, a Serra d'Irta mentén, a Földközi-tenger partján fekszik. A 7800 lakosú város egy népszerű idegenforgalmi célpont. Peñíscola várost gyakran nevezik a "Valenciai Gibraltárnak", utalva arra hogy ez a város is hasonlóan Gibraltárhoz, egy erődített félszigeten fekszik. Tulajdonképpen egy erődített tengeri kikötő és a világító torony épült egy sziklás földnyelvre. A város története a föníciai, majd a görög, aztán a római időkbe nyúlik vissza, sok nép megfordult itt. A városi kastély 1417-ben épült, később új falakat építettek hozzá amikor 1960-ban Anthony Mann - El Cid című filmét itt forgatták. A kastély jelenleg is a város egyik népszerű turisztikai attrakciója, a strandok és a környező szép területek ezzel együtt egy népszerű családi üdülőhelyé teszik.

54.  Torreblanca
Torreblanca a Földközi-tenger partján, a Costa del Azahar partvonalán fekvő 6200 lakosú nyaralóvároska. Torreblanca egy sokak által kedvelt turista hely, amely a nyári időszakban a többszörösére nő köszönhetően a tengerparti turizmus felvirágzásának, az idelátogató sok turistának. A hegyek között és a part egy vékony csíkján művelt területeken termelnek itt narancsot és zöldségeket. A rainfed területeken bőséges itt a: mandula, olajbogyó, és szőlő. Az itteni szőlőből híres muskotály bort készítenek. A különféle mezőgazdasági ágazatok ellenére mára mégis az idegenforgalmi szektor dominál a másik felett. A városnak hosszú homokos strandja van, amit sokan látogatnak.
 
55.  Oropesa del Mar
Oropesa del Mar a Földközi-tenger partján, a Costa del Azahar partvonalán fekvő 10 700 lakosú nyaralóváros. Híres tengerparti mediterrán strandok találhatóak itt. Közel van a Sierra de Oropesa, ami kiemeli a narancs ligetek szép képét és keretezi a tengerrel. A várost körülvevő hegyek itt természetes területek, amelyek ellentmondanak a tengeri mesterkéltségnek. Őshonos növényzet jellemző ezen a környéken. A Playetas Bellver strand a város sziklás partja az öbölben, itt a táj sziklákkal és fenyőfákkal körülvett tipikus mediterrán növényzet. A város két legjobb és legtisztább "Kék Zászlós" strandja: Playa de la Concha és a Les Amplaries strandok, itt már a fehér homok dominál.

56.  Benicasim
Benicasim a Földközi-tenger partjának, a Costa del Azahar partvonalának az egyik tipikus: 18 000 lakosú városa. A "Via Verde" (Zöld út) itt húzódik, ami összeköti Benicasim és Oropesa városait egymással, ez egy 5,5 kilométer hosszú kerékpár út. Benicasim összesen 6 kilométer hosszú homokos stranddal és sétánnyal büszkélkedik. Benicasim konyhája sokféle dolgot kínál, amely egyesíti a tenger gyümölcseit és a helyi kertek zöldségeit. A jellegzetes helyi ételeket fogyasztja itt a lakosság: a rizs minden fajta elkészítési módját, mint "paella", fekete rizs, rizottó, "arrosejat" és sült rizs, a fideuá, a caragolada (csiga), és oropesina, amely egy helyi mandula desszert.

57.  Castellón de la Plana
Castellón de la Plana városa Spanyolország keleti részén, a Földközi-tenger partján fekszik, Castellón tartomány székhelye, Valencia autonóm közösség csodásan szép képű tengeri kikötővárosa. Castellón de la Plana a Costa del Azahar gyöngye, a legszebb pálmafás és narancsfás nagyvárosa, a város lakossága: 180 000. A város hátterében magasodik a Desert de les Palmes 730 méter magas hegycsúcsa. A várost hivatalosan 1251. szeptember 8-án alapították, egy királyi felhatalmazással. Ettől kezdve gyors fejlődésnek indult a város, sorra épültek a házak és az új lakónegyedek. Castellón 10 km hosszú tengerparti stranddal van megáldva, ennek 3 része: Serradal, Gurugu, Pinar, minőségi mindegyikük, írták le ezt 2008-ban, amikor az utolsó kettő "Kék Zászlót" kapott. A város fő látnivalói: Plaza Puerta del Sol, Plaza Independencia, Castelo de la Plana, Palacio Municipal, Parque Ribalta.

58.  Burriana
Burriana a Földközi-tenger partján, a Costa del Azahar partvonalán gyorsan kifejlődött modern és dinamikus: 34 000 lakosú város. A város minden irányból hatalmas narancsfa területek veszik körül amíg csak a szem ellát. A város mintegy 15 kilométer hosszú tengerparttal rendelkezik. Ebben több remek strand is található, beleértve Borriana fő Beach-ét az "El Arenal" nevűt, amely az egyik legvonzóbb folt a Costa de Azahar-on főleg a nyári időszakban. Az "El Arenal" mintegy 2 kilométeres partszakaszával elnyerte a kék zászlót, amely elismeri a csodálatos homok és víz minőséget. A tengerpart mintegy 1,5 km-re van a központtól. A nyár folyamán a tengerparti lakosság mintegy megháromszorozódik a turisták miatt.

59.  Sagunto
Sagunto a Földközi-tenger partján, a Costa del Azahar partvonalán fekvő ősi város, 65 000 lakossal. A város Valenciától 30 km-re északra fekszik, a termékeny Camp de Morvedre területén. Sagunto egy ókori város, a római korban: Saguntum néven volt ismert. A város dúskál az ókori és középkori műemlékekben, mellette szép hosszú homokos stranddal is rendelkezik. A Citadella (Vár), ezt látni a domb tetején, római eredetű, megőrzite festői falú bástyáit. A római színház, részben felújított, a 20. század végén. Megállapítást nyer, az északi lejtőn a fellegvár hegy. A gótikus esglèsia de Santa Maria (Szűz Mária-templom), a Placa Major (Fő tér).A Palau Municipal (City Palace), vagy városháza

60.  Valencia
Valencia városa Spanyolország keleti részén, a Földközi-tenger partján fekszik, Valencia autonóm közösség fővárosa és kikötőváros, lakossága: 1 millió, amivel Spanyolország harmadik legnagyobb városa. A város Barcelonától 350 km-re délre, Madridtól 352 km-re keletre található. A várost a római konzul Decimus Iunius Brutus alapította Kr. e. 138-ban Valentia néven. 100 évvel később az első római kolónia is létrejött, ettől kezdve virágzott fel Valencia. A város klímája tipikus mediterrán, az évi átlagos középhőmérséklet 18,4 °C. Januárban 12,5 °C, augusztusban 27,5 °C az átlagos hőmérséklet. Télen a hőmérő higanyszála többnyire nem esik 6 °C alá, nyáron viszont nappal 40 °C feletti hőmérséklet is előfordulhat. Az évi csapadék mennyisége 500 mm. Tengerparti kikötővárosként, a homokos tengerpart, és a tenger is hozzájárul a város csodálatos atmoszférájához. Valenciában tehát van minden, amit csak egy város adhat: régi, és ultramodern épületek, számos szórakozási, és kulturális lehetőség, valamint több homokos tengerpart, és Spanyolország első számú kikötője. A város látnivalói: Puerto de Valencia, Mercado Central, Palacio Böil, Museo Ciudad, Museo Marítimo, Museo Municipal, Estadio de Mestalla, Plaza de Toros.. A város strandjai: Playa de las Arenas, El Cabanyal, El Saler, La Devesa, Malvarossa, Pinedo.

Costa Blanca -- "Fehér Part" -- Földközi Tenger

61.  Oliva
Oliva városa a Costa Blanca első települése Spanyolország keleti részén, a Földközi-tenger partján. Oliva egy 27 300 lakosú város, amely hely nagy történeti hagyományokkal rendelkezik. Oliva ókori eredetű, római kori város, a neve pedig az olivo, az olajbogyó termesztésre utal, az olajbogyó ültetvényeket itt évezredek óta szorgosan művelik itt. Az óváros utcái az ókori és középkori történelem tanúi. A "Fiesta" ünnepek egész évben zajlanak itt: a "Falles Fiesta" márciusban, júliusban a "Setmana Santa" a Szent Hét. Az emberek a belvárosban sétálni élmény, a tapas, kávé, bor, mellett ülni egyszerűen pihentető a barátokkal. Minden pénteken van itt piac, a rengeteg friss helyi alapanyagokból és pékárukból válogathatunk. Oliva 7 km tengerpartja remek strandokat rejt, sok tartalmaz belőle homokdűnéket.

62.  Dénia
Dénia városa a Costa Blanca kiemelt helye a Földközi-tengerparton, egy népszerű nyaraló város. Dénia a 44 400 lakosú város nyáron egy nyüzsgő nagyvárossá válik a sok vendégének köszönhetően. A komphajó naponta indul innen: Ibiza és a többi Baleár-szigetekre. A tengeri kikötője szép látvány. Dénia vára egy sziklás területen nyílik a városra. A 11. században épült és kilátást nyújt a város körül, a tenger felé, és a környező területekre. A várban található a Palau del Governador múzeum. A belvárosban a Museu Etnològic további részleteket árul el a város történelméből és a kultúrájából. A nemzeti bika futtatásra júliusban kerül itt sor, ami szintén sok érdeklődőt vonz ide.

63.  Altea
Altea városa a Costa Blanca "fehér városa" a fehér házaival a Földközi-tengerparton. A szép fehér városka lakossága 23 7000 emberből áll. A gyönyörű Altea távol van a tömeg turizmustól, de egy csodaszép helység, mint minden a Costa Blancán. A város, modern kikötője ellenére, megtartotta régi atmoszféráját. A gyönyörű történelmi óvárosa, a fantasztikus temploma, a labirintus szerű utcái, és fehér házai hamisíthatatlan és egyedi hangulatot adnak Alteának. A művészetre fogékonyak sok apró galériát is felfedezhetnek ebben a kisvárosban, hiszen sok művész alkot itt ebben a csodás miliőben. Altea sok szép, régi épülete, és temploma is el fogja varázsolni az ide utazókat.

64.  Albir
Albir városkája a Costa Blanca meghitt és csöndes helye a Földközi-tengerparton. Albir 6400 lakosú városkája Altea és Benidorm között található félúton. Albir ideális hely azoknak, akik nyugodtan szeretnék kiélvezni a Costa Blanca semmihez sem hasonlítandó légkörét és szépségét. Albir jó felszereltségű, tiszta strandjai a nyugodtabb fürdést és pihenést szolgálják, egy olyan városban, ahol minden van, de mégsem vágynak Benidormhoz hasonló nagy városok zsúfolt strandjaira. Albir 1 kilométer hosszú strandja természetesen kék zászlós, azaz a lehető legtisztább homokú, és vizű, és a legjobb minőségű szolgáltatásokkal rendelkező. A kellemest pihenésre vágyó emberek helye ez.

65.  Benidorm
Benidorm városa Spanyolország keleti részén, a Földközi-tenger partján fekszik, Valencia autonóm közösségben, a Costa Blanca partján. Benidorm város lakossága: 75 000 ezer fő, de a nyári időszakban a Spanyolország egyik legnépszerűbb üdülőhelyén tartózkodók száma meghaladja a félmilliót. A város az 1950-es években indult rohamos fejlődésnek. Az egykori halászfalu mára égig érő modern épületekkel, 10-20 emeletes házakkal teli üdülő várossá alakult át. Benidormban van az egyik legtöbb szállás a Földközi-tenger partján. A nyári hónapokban lakosainak száma megközelíti az egymilliót. Aki először lát Benidormról képet, azt hiheti hogy Miamit látja, vagy egy másik amerikai nagyvárost: a parton lévő felhőkarcolók és toronyházak Európában egyedülálló hangulatot árasztanak. Legmagasabb épülete a 186 méter magas Gran Hotel Bali, amely egyben Európa legmagasabb szállodája. Benidorm éjszakai élete leírhatatlan: rengeteg diszkó, pub, karaoke-bár, kocsma várja azokat, akik nyaralásuk alatt éjszaka nem aludni, hanem szórakozni szeretnének. Benidorm 5 kilométeres partszakaszán lévő három strandja, a Levante, Poniente, Mal Pas mind kék zászlós, tehát az Európai Unió felmérése szerint a lehető legtisztább. Benidorm sose fogy ki a látnivalókból, és az időtöltésekből: a diszkók, és vízi sportokból...

66.  Villajoyosa
Villajoyosa, a "vidám város" a Costa Blanca tengerpartjának 33 000 lakosú városa. Villayosa 26 kilométerre található Alicante városától. A régi halászfalu onnan kapta a"vidám" jelzőt, hogy házai vidám, élénk színekre vannak festve, meszelve, amely nagyon egyedivé teszi a városképet. A festésnek korábban az volt a szerepe, hogy a halászok könnyebben haza találjanak. Villajoyosa több, régi történelmi épülettel is rendelkezik: római kori hidakkal, gótikus templommal, és egy 16. századi őrtoronnyal. Villajoyosa a csokoládéról is híres: a Csokoládé múzeumot biztos nem fogják az kihagyni az édesszájúak, az élettel teli halpiac pedig a gasztronómiai élményeket keresők kedvence.

67.  Alicante
Alicante városa Spanyolország keleti részén, a Földközi-tenger partján fekszik, Valencia tartományban, a Costa Blanca fővárosa és legfontosabb városa, lakossága: 335 000. A város az Európai iparjogvédelem egyik központja, a BPHH székhelye. A települést Akra Leuka néven az ókori görögök alapították i.e. 325 körül. A rómaiak i.e. 201-ben foglalták el; neve uralmuk idején Lucentum volt. Alicante Benidorm-hoz hasonlóan kristálytiszta tengervízzel, finom, fehér homokos tengerparttal, és pezsgő éjszakai élettel rendelkezik. Ugyan több a lakosa, mint Benidorm-nak, de mégis kevésbé felkapott turista célpont, valamivel nyugodtabb Benidorm-nál. A város tele van kultúrával, és történelemmel, a fürdésen, és napozáson kívül rengeteg látványosságot kínál: több remek múzeumot, régi barokk épületeket, és szép műemlékekeket, és mindent, amit egy tengerparti nagyvárost nyújthat. Alicante leghíresebb nevezetessége a sziklán található Castillo de Santa Barbara kastély, ahova sziklába vájt liftel is feljuthatnunk. A város nevezetességei: Puerto de Alicante, Plaza Luceros, Plaza Santisima, Mercado Central, Museo Arquelógico, Teatro Principal, Explanada de España, Castillo de Santa Barbara, Parque de Canalejas, Parque de El Palmeral, Playa de Alicante.

68.  Santa Pola
Santa Pola városa Spanyolország keleti részén, a Földközi-tenger partján fekszik, a Costa Blanca fehér partjának utolsó előtti települése. Santa Pola egy 32 000 lakosú város, a város egy védett tengerparti öbölben található. A város fontos só lepároló telepekkel rendelkezik. Természeti parkja a: Park Salines de Santa Pola. A település: Santa Pola neve a Szent Pál névből ered. A város római kori, az egykori római falu: Portus Ilicitanus romjaira telepedett. Santa Pola a part menti halászat és turisztika települése. Lakossága a többszörösére nő mindig a nyár folyamán.

69.  Guardamar del Segura
Guardamar del Segura városa Spanyolország keleti részén, a Földközi-tenger partján fekszik, a Costa Blanca fehér partjának utolsó települése. Guardamar del Segura lakossága: 16 800 emberből áll, a város egy védett tengerparti öbölben található. A város neve is ezt jelzi: egy védett erődben található, amelyet fallal is körül vettek egykoron. A város környékének területei híresek fenyveseiről, fenyő erdőiről. A 800 hektáros erdő területein megtalálható: Agavé, Ciprus, Eukaliptusz, Palma, Pinea. A város strandjai az erdőkkel nagyon szép természeti környezetben fekszenek.
 
70.  Torrevieja
Torrevieja Spanyolország délkeleti részén, a Földközi-tenger partján, Valencia tartományban, Alicante-tól 60 km-re délre található. Torrevieja a Costa Blanca "Fehér Part" utolsó, legdélebbi városa, lakossága 100 000. A város különleges a fekvése: egy nagy sós vizű Laguna, a Salada de Torrevieja és a Földközi-tenger között fekszik. Az évi napsütéses órák száma nagyon magas: 2900 óra. Tél gyakorlatilag nincs. A hőmérséklet nagyon kiegyenlített: télen 14-18 °C, nyáron 30-34 °C. Torrevieja a habanéra ibériai hazája, itt van a Habanéra múzeum. A habanera a kubai zene egyik legősibb tartóoszlopa, egyben egy táncfajta, a kubai táncok közül elsőként ez vált ismerté. Torrevieja nagyon szép strandjai La Zenia-nál vannak, a Mata hatalmas homokos partszakasz, sok az ember, de nem zsúfolt. Számtalan bevásárló központ található Torreviejában és mégis a Habaneras üzletház ajánlható, ahol június végétől augusztus végéig minden nagy márkát körülbelül 10 euróért lehet megvenni. Gyönyörű bazár sora van, nagy éjszakai élettel, akinek golfozni van kedve, Villamartin golfpályáin teheti. A város látnivalói: Museo Habanera, Puerto de Torrevieja, Paseo Maritimo, Playa de Torremata, Playa de Cura.

Costa Calida -- "Meleg Part" -- Földközi Tenger

71.  San Pedro del Pinatar
San Pedro del Pinatar városa Spanyolország délkeleti részén, a Costa Calida partján fekszik, Murcia tartományban. A San Pedro del Pinatar a Costa Calida forró partjának első városa, jelentése: Szent Péter a Fenyőerdő. A város lakossága: 25 000 fő, a város körülbelül 50 km-re fekszik a tartományi főváros, Murcia városától. San Pedro del Pinatar egy kis félszigeten fekszik, 14 kilométer hosszú tengerparttal rendelkezik, amely kiemelkedő helyet foglal el így. A terep egy többnyire alacsonyan fekvő tengerparti depresszió, az átlagos magassága csak 13 méter tengerszint feletti magasságban van. San Pedro egy nagyon népszerű nyaralóhely gyönyörű természeti környezete okán is, hiszen csodás fenyő erdők veszik körül.

72.  Los Alcazáres
Los Alcazáres Spanyolország délkeleti részén a Costa Calida vonalán fekszik. Los Alcazares egy 16 400 lakosú város, amely telis-tele van szebbnél szebb tengerparti strandokkal. Los Alcazáres arról híres, hogy itt vannak a legjobb strandok az egész Murcia-i régióban, sokan közülük már elnyerték a "Kék Zászlót" is a tisztasági és biztonsági kritériumok alapján. A Los Alcazares oldalán a Mar Menor tenger strandjai húzódnak. Los Alcázares tengerparti hossza 12 km, meleg és tiszta vízzel, amely hoszan a partoknál nem több, mint 7 méter mély, így a legnagyobb medence a világon. Esther Williams hollywoodi színésznő és híres úszó kedvenc helye volt ez.

73.  Los Blancos
Los Blancos Spanyolország délkeleti részén a Costa Calida vonalán fekszik. Los Blancos egy 12 300 lakosú város, amely telis-tele van szebbnél szebb tengerparti strandokkal. Los Alcazáres arról híres, hogy itt vannak a legjobb strandok az egész Murcia-i régióban, sokan közülük már elnyerték a "Kék Zászlót" is a tisztasági és biztonsági kritériumok alapján. A Los Alcazares oldalán a Mar Menor tenger strandjai húzódnak. Los Alcázares tengerparti hossza 12 km, meleg és tiszta vízzel, amely hoszan a partoknál nem több, mint 7 méter mély, így a legnagyobb medence a világon. Esther Williams hollywoodi színésznő és híres úszó kedvenc helye volt ez.

74.  La Manga
La Manga del Mar Menor tengeri üdülőhely Spanyolország délkeleti részén, közvetlenül a Földközi-tenger partján, Murcia tartomány egyik kellemes klímájú térségében található, lakossága 12 000. La Manga nevét a földnyelv formájára utaló: Manga, "ujj, kar" szó után kapta. A különleges természeti adottságoknak köszönhetően kapta a partszakasz a Costa Cálida, azaz a Meleg Part elnevezést. La Manga 22 km hosszú nyitott földsáv, amely ketté választja a Mar Menor -t (Kis Tenger) a Mar Mayor-t (Nagy Tenger, azaz a Földközi-tenger). A földnyelv legkeskenyebb pontja mindössze 100 méter, legszélesebb pontja 1,5 km széles. A Mar Menor (Kis-tenger) a maga 170 km²-es felszínével Európa legnagyobb kiterjedésű sós vizű tava, melynek átlagos mélysége 3,5 m, legmélyebb pontja 6,5 m, kerülete pedig meghaladja a 73 km-t. A Mar Menor egy lenyűgöző, természet alkotta medence, melynek egész évben kiemelkedően magas – a nyári hónapokban 30 °C, a téli hónapokban 15 °C – hőmérsékletét az évi átlagos 320 napsütéses napok száma, ami 3000 óra évente. A tó vizének 50%-os sótartalma Európában egyedülálló, gyógyító hatású. A sekély, nyugodt vizű Mar Menor valamennyi vízi sport számára ideális terepe. Spanyolországban ezt a területet nyilvánították elsőként Estación Nauticává, azaz vízi sportokra alkalmas területté.

75.  Cartagena
Cartagena város Spanyolország délkeleti részén, Murcia autonóm közösségben, a Földközi-tenger partján fekszik. Cartagena a Costa Calida fővárosa, egy 217 000 lakosú nagyváros, ősi romokra épülve. Spanyolország legfontosabb hadikikötője volt sokáig a Földközi-tengeren, polgári kikötője ma is jelentős. A Costa Cálida "Meleg part" fővárosának 2500 éves történelméről építészeti emlékek tanúskodnak, így a „pun fal”. A várost i. e. 228. évben Hasdrubal Barkas karthágói vezér alapította, majd Scipio hadai foglalták el i. e. 209-ben. A Római Birodalomban a Tarraconensis provinciában Carthago Nova néven egyik legfontosabb kikötőváros és polgári találkozóhely volt fürdőivel, körszínházaival, szobraival. Augustus császár Colonia Victrix Iulia Nova Carthagóra változtatta a nevét. Hispánia legvirágzóbb, legnépesebb városa volt. Kerülete akkori mértékegység szerint 40 stádium volt. Az 1960-as évektől kezdődött a turizmus dinamikus fejlesztése, a régi város mellé egy új város is kiépült. A mai modern Cartagena városrésze szép házakkal és utakkal épült, bárok és kávézok sorakoznak itt. A városi kikötő remekül néz ki, a bejárata 700 méter széles. Mindkét oldalát dombok védik. A város nagy strandja a Cala Cortina, a régi strandja az El Portus. A város fő látnivalói: Plaza Las Monjas, Casas Consistoriales, Teatro Romano, El Portus.

76.  Puerto de Mazarrón
Puerto de Mazarrón városa Spanyolország délkeleti részén, a Földközi-tenger partján, a Costa Calida partvonalán fekszik, Murcia tartományban. Puerto de Mazarrón egy 11 000 lakosú ősi település, a városa föníciai alapítású, 2500 éves, azokban a hajós időkben virágzott. Évekkel ezelőtt találtak itt egy tizenkét méter hosszú hajót, amely föníciai kivitelezéssel készült. Ez a hajó azzal is büszkélkedhet, hogy a legteljesebb ősi hajó, amelyet eddig találtak világszerte. A városban sok régi rom található mindenfelé. A város hosszanti homokos strandja a Playa del Puerto.

77.  Águilas
Águilas kikötőváros Spanyolország délkeleti részében, Murcia tartományban, a Földközi-tengeri partján, a Costa Cálidán található. A város lakossága 31 200, tengerpartja mintegy 28 kilométer hosszúságú. A római időkben a város neve: Aquila volt. A város egy kis félszigetnek a szárazföld felé eső oldalán épült, két öböl között. Az egyik öböl, a délkeletre fekvő Puerto Poniente kiváló kikötő, az északkeletre fekvő Puerto Poniente viszont rossz időben kissé veszélyes hely a hajóknak. Águilas strandjai: Playa Amarilla, Playa Calabarilla, Playa de la Colonía.

78.  Mojacár
Mojácar település Spanyolország délkeleti részén, Andalucía régióban, a Földközi-tenger partján található. Mojacár az első tengerparti település északról Andalucia tartománynak, lakossága: 7700 fő. Mojacár egy magas hegyi falu a tengerpart fölé magasodva, megjelenése vonzó a hagyományos fehér színű házaival. Mojácar több mint 3000 napsütéses órával évente vonzza a turistákat, a nyaralni vágyókat. Csapadék itt ritkán van, átlagosan: 200 mm évente. Az éves átlagos hőmérséklet 20 °C körüli. A tél általában enyhe: 16-18 °C, a nyár meleg és forró:  38-40 °C.

79.  Carboneras
Carboneras település Spanyolország délkeleti részén, Andalucía régióban található. Carboneras lakossága 8000 fő, tengerszint feletti magassága 10 méter. Híres halászati hagyományai vannak, melynek 78%-át a saját területén belül végzik. Itt található a legnagyobb tengervíz sótlanító üzem Európában. A Természeti Parkja a Cabo de Gata-Nijar. Csodálatosan szép délszaki növények találhatóak itt mindenfelé amerre csak a szem ellát. A településnek szépséges és remek tisztaságú tengerparti strandjai is vannak, a legszebb strandja a Playa de los Muertos..

80.  Rodalquilar
Rodalquilar települése Spanyolország délkeleti részén, Andalucía régióban fekszik, 30 kilométerre Almeria városától. Rodalquilar 1100 lakosú kis település, egy zárt öbölben. A természeti parkja a: Park Cabo de Gata-Nijar, amelyben ókori arany bányák találhatóak. A Rodalquilar arany kitermelése az 1800-as években kezdődött el újra és az 1900-as években záródott le. Rodalquilar tengerparti zónáiban, a tenger mélyén feltárt föníciai, görög, valamint római hajók roncsainak rakományai – ezüst- és ólomrudak, továbbá különféle árukkal megrakott agyagedények kerültek elő.

81.  Almeria
Almería egy Földközi-tengerparti város, Spanyolország délkeleti részén, Andalúzia tartományban. Almeria a térség egyik nagyvárosa, lakossága: 192 000. Almería már az ókorban is jelentős kikötő volt, a római korban itt már város állt. A középkorban pedig a mór kalózok bázisa volt, egészen addig míg a mórokat ki nem űzték Spanyolországból. Hatalmas erőd őrzi ennek a középkori időszaknak az emlékét. A modern Almería sót dolgoz fel, s a környező, azonos nevű, száraz tartomány áru cikkeit - gyümölcsfélék, vas, ólom - exportálja. A környék mezőgazdasági központja, ahol üvegházi növény termesztéssel is foglalkoznak. A primőr zöldséget és gyümölcsöt európai országokba szállítják. Almeria szép tengerparttal és kikötővel megáldott hely. Paseo de Coches, a modern tengerparti sétány, kertek és pálmafák otthona. Alcazba a város mór építésű vára 1522-ből, amely hatalmas erődítményével lenyűgöző. Almería egy forró és száraz szubtrópusi klímával bír, ez a legszárazabb város Európában. Az Európai kontinensen itt jelent meg először a sivatag, a város környéke sivatagos területű. Ezen a környéken forgatta annak idején Sergio Leone híressé vált "spagetti" western filmjeit.

Costa del Tropical -- "Trópusi Part" -- Földközi Tenger

82.  Roquetas de Mar
Roquetas de Mar városa Spanyolország délkeleti részén, Andalucía tartományban, a Földközi-tenger partján fekszik. Roquetas egy 23 000 lakosú város, a Costa Tropical első városa, Spanyolország azon városai közé tartozik, amelyek az "Urbanizacion ", idegenforgalmi területen, szállodák, éttermek, és üzletek sokaságával rendelkeznek. Roquetas üdülőhely a nyári hónapokban, kap sok látogatót Európából, főként az Egyesült Királyság , Írország, és Németország turistáiból. Roquetas de Mar egyike a legforgalmasabb nyaralóhelyeknek. A hatalmas strandok vannak itt, de tény, sokszor zsúfoltak. Roquetas számos létesítménye: szállodák, éttermek, tapas bárok, a Bull Ring, nyelviskolák.

83.  Adra
Adra városa Spanyolország délkeleti részén, Andalucia tartományban, a Costa Tropical partvonalán fekszik. Adra egy 23 200 fős város és arról nevezetes, hogy ez volt az utolsó fellegvára a móroknak Spanyolországban. Az 1492-es évben Boabdil erői itt legyőzték őket és a mórok hatalma itt ért véget Spanyolországban. Adra Museum a fő látványosság itt, a látogatók a múzeum három termében tölthetik szabadidejüket. A múzeum bemutatja az itteni kulturális örökséget, a föníciai, pun, és római civilizációkat, amely oktató és szórakoztató egyszerre. Fontos kiállításai nemzeti presztízs időszakonként tartanak itt sikerrel. A strandokról szólva, van itt mindenféle, homokos, sziklás, és betonozott is.

84.  Gualchos
Gualchos települése Spanyolország déli részén, Andalucia régióban, a Costa Tropical partvonalán fekszik. A falu lakossága 3700 fő, közelében van Gualchos, Romeral, és La Mamola. A település körül számos szép kis öböl található, pont a meredek és sziklás partján Granadának, a hegy lábánál. Ezek a kis strandok nem zsúfoltak itt a Costa Tropicalon. Két fő ünnepe van a falunak, az első San Juan ünnepe június 24-én, a nyári napforduló idején itt mindenhol tábortüzek világítanak. A másik pedig Virgen del Carmen ünnepe szeptemberben, mivel a halász falu ünnepli védőszentjét, Virgen del Carment. Az ünnepek alatt hatalmas felvonulások vannak itt sok zenés programokkal együtt.

85.  Motril
Motril városa Spanyolország déli részén, Andalucia régióban, a Földközi-tenger partján, a Costa Tropical partvonalán fekszik. Motril városa a második legnagyobb város a tartományban, a lakosság száma: 61 170. Motril egy csodálatos és dinamikus város a Földközi-tenger partján trópusi éghajlattal és trópusi növényekkel. 320 napsütéses nap van itt egy évben, örök a napfény ragyogása. Motril fő terményei a cukornád és a trópusi gyümölcsök: avokádó, alma, guava, mangó, citrom, narancs, banán. Motril belvárosa pezsgő életű és üzletekkel teli, híres temploma a Santuario de Nuestra Señora. Motril a jó strandok helye, a partok itt mindenütt kavicsosak, híres strandja a Costa Tropical ami sok látogatót vonz. Motril strandjai: Costa Tropical, Playa Granda, Playa Poniente, Playa Carchuna.

86.  Salobreña
Salobreña város Spanyolország déli részén, Andalucia régióban, a Costa Tropical partján fekszik. Salobreña története 6000 évre nyúlik vissza, a város lakossága 13 200 fő. Salobreña két részre oszlik. Az első rész a régi város, amely a sziklás hegy tetején áll, fehérre meszelt házak, meredek szűk utcák vannak itt, akár mint egy 10. századi mór kastély. Ez "El Castillo De Salobreña", ami az egyik fő turisztikai látványosság. A második városrész lentebb a part felé húzódik, ez az új Salobreña, új házakkal, villákkal. Az egész várost körben cukornád mezők veszik körül. Az utolsó megmaradt nádcukor gyár Európában itt található, a part mentén nyugatra. A strandok itt kavicsosak, apró kavicsúak. Salobreña 4 jó strandja: Playa Guardia, Playa Charca, Playa Meris, Playa Solamar.

87.  Almuñécar
Almuñécar városa Spanyolország déli részén, Andalucia régióban, egy trópusi völgyben fekszik, az úgynevezett Costa Tropical partszakaszon, Granadától 76 km-re, Malagától 85 km-re. A város lakossága: 27 700, leginkább, mint fürdőhely ismert, azonban ennél lényegesen több mindent találunk itt. A városon érződik az ezeréves történelem és a különböző kultúrák hatásai. Festői szépségű óvárosa a tipikusan fehérre meszelt andalúz házaival, kesekeny zegzúgos utcáival, ez a Barrio de San Miguel, és a virágos belső udvaraival elragadja a látogatókat. A modern városrész az óváros körül és a tengerpartra épült. Fejlett infrastruktúrával, széles körű sport- és szabadidős tevékenységek és éjszakai élet várja a turistákat. A város a nyári hónapokban pezsgő életet él, azonban a téli hónapokban nyugodt, csendes kisváros. A legjobb strandok: Playa Caluna, Playa Ivierno, Playa Soledad.

88.  Nerja
Nerja városa Spanyolország déli részén, Andalucía régióban, a Földközi-tenger partján, a Costa Tropical partján fekszik. Nerja városának lakossága: 21 100 emberből áll, óvárosa tipikus Andalúziai faluk hangulatát nyújtja szűk utcáival, és fehér házaival. A városának régi története, és több ősi látványossága van: a Nerjai cseppkő barlangban 1959-ben felfedezett őskori festmények ma Spanyolország 3. leglátogatottabb nevezetességének számítanak. Ezen kívül római emlékeket is találhatunk a városban. Nerja tengerpartja is gyönyörű: csodás öblöket fedezhetünk fel a sziklák mögött. Nerja a túrázok, és búvárok paradicsoma is: a Sierra de Almijara és a Sierra Tejeda hegyeinek köszönhetően. A híres Burriana strand remek, az egyik "kék Zászlós" tengerpartnak számít. A gyönyörű kék tengerről, és a hegyekről csodálatos fotókat készíthetünk, ha ellátogatunk Nerja kilátó fennsíkjára, melyet Európa teraszának hívnak.

Costa del Sol -- "Napos Part" -- Földközi Tenger

89.  Rincón de la Vitoria
Rincón de la Victoria városa Spanyolország déli részén, Andalucia régióban, Malaga tartományban, Malagától mindössze 12 km-re keletre fekszik. Rincón a híres Costa del Sol első városa, lakossága: 26 400. A város a kellemes tengeri szellő és a szép strandok otthona, viszonylagos nyugalom van itt a Costa del Sol többi városához képest. Rincón egy nagyra nőtt halászati faluból lett városka, a Casa Fuerte erőd a város egyik régebbi, középkori emléke, míg a Bezmiliana kastély szintén egy középkori építésű vár. Playa del Rincón a város tengerpartjának 3,6 kilométer hosszú, kavicsos és sötét homokos strandja. Ez egy nagyon kedvelt és népszerű helynek számít itt.

90.  La Cala del Moral
La Cala del Moral városa Spanyolország déli részén, Andalucia régióban, Malaga tartományban, Malagától mindössze 10 kilométerre található. La Cala a híres Costa del Sol második városa, lakossága: 13 100. A város szinte egybenőtt a szomszédos Rincón városkával, a tengerpartjaik is szinte összeérnek. A Promenade Cantal: a hegyen futó városi sétány, amelyről látványos kilátás nyílik a városra, itt található a Virgen del Carmen szentély. A város strandja a - Playa Cala del Moral, ez egy kavicsos és sötét homokos strand, közepes hullámokkal, és mellette egy szép sétánnyal.

91.  Malaga
Málaga kikötőváros Spanyolország déli részén, Andalúzia régió déli részén, a Földközi-tenger partján fekszik. Malaga a Costa del Sol, azaz a "Napos Part" fővárosa és központja: 580 000 fős lakosságával. Malaga az egyik legkedveltebb turistacélpont Európában, ami kiváló éghajlatának, jó borainak, és a sok napsütéses napjának köszönhető. Málaga a híres festő Picasso szülővárosa. A mai város területén i. e. 1000-ben a föníciaiak alapítottak települést, Malaka néven. Később a rómaiak, az arabok, majd a spanyolok birtokolták. A város Malaka nevének jelentése só - mivel a kikötőben halászott halakat sóval tartósították. Malaga éghajlata kiváló, a klíma mediterrán enyhe téllel és kellemesen meleg nyárral. Az évi középhőmérséklet 20 °C. Az átlag hőmérséklet augusztusban 25 °C. Télen az átlag hőmérséklet 15 °C. Az Alcazba a város 8 századi mór palotája. A Plaza de Toros bikaviadal aréna a legnagyobb Malagai aréna 1874-ben épült, és 14 000 néző befogadására alkalmas. Málaga tengerparti strandjai rendkívül jól felszereltek, kavicsosak és homokosak, a strandokat sokszor élő flamenco-zene teszi még jobbá. Málaga két fő strandja a híres: La Malagueta és a Las Acacias. Mindkettő: 1200 m hosszú és 45 m széles. Malaga látnivalói: Alcazba, Castillo Gibralfaro, Plaza de Toros, Calle Larios, Catedral La Manquita, Museo Picasso.

92.  Torremolinos
Torremolinos városa Spanyolország déli részén, Andalucia régióban, a Földközi-tenger partján fekszik. Torremolinos, "Dél-Spanyolország és Andalúzia válasza Benidorm-ra".. Torremolinos a Costa del Sol legnagyobb üdülőhelyének számít, lakossága 68 400. Torremolinos egy jól kiépített nyaralóváros, egy szórakozóhely, számos kávézóval, kocsmával, étteremmel, pörgős éjszakai élettel, rengeteg szórakozóhellyel, strandokkal, és persze az elmaradhatatlan vízi Aqua-parkkal, amely itt az Aqualand nevet viseli, valamint vidámparkkal: Tivoli World. A kulturális élményeket keresők, és a Spanyolországot megismerni szándékozók ne Torremolinost válasszák, de azok, akik egy felejthetetlen, aktív, bulizással, és élményekkel teli nyaralásra vágynak, mindenképpen ide jöjjenek.

93.  Benalmadena
Benalmadena Spanyolország déli részén a Costa del Solon fekszik. Benalmadena egy 58 800 lakosú város, Malaga városától 12 km-re nyugatra, Torremolinos, és Fuengirola között. A nyugati világ legnagyobb buddhista sztúpája található itt, amely 33 méter magas, és 2003-ban építették. A város két részből áll: az eredeti település, és az új építésű város. Benalmadena Pueblo a tengerszint felett 200 méterrel fekszik. Benalmadena Costa a strandok, a diszkók, a szállodák, és a kikötő színhelye. 8 km hosszú strandján a homok laza és tiszta. Itt van a SeaLife Aquarium és Selwo Marina Delfinárium. Parque Paloma egy 100 ezer hektáros gyönyörű park, egy nagy tóval, és vadállatokkal. Arroyo városrésznél számos attrakció található, a Tivoli World vidámpark, a Teleferico, amely a 769 méter magas Calamorro hegy tetejére visz fel, ahonnan csodás kilátás nyílik a Sierra Nevadára és a Giblaltárra.

94.  Mijas
Mijas városa Spanyolország déli részén, Andalucia régióban, Fuengirola szomszédságában fekvő település. Mijas 73 000 lakosú városa a Costa del Sol szívében, dombvidéken, 450 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő település. Mijas városnak két része van, az egyik: Mijas Pueblo, a domb oldalon fekvő falu. A másik: Mijas Costa, a tengerparton fekvő város. Mijas fehérre festett házaival egy tipikus, roppant hangulatos andalúz kisváros. Itt található a Ferias, Spanyolország egyik legősibb bikaviadal-arénája. Mijas Costa 5 kilométeres tengeri partszakasza Európa egyik legtisztább strandjának számít. Mijasban számos sport: tenisz, golf, és vízisport űzhető. Mijas a golf sport mekkája Spanyolországban, a La Cala Resort golf központ a legnagyobb golf resort egész Spanyolországban.

95.  Fuengirola
Fuengirola városa Spanyolország déli részén, a Földközi-tenger partján, a Costa del Sol partján fekszik. A Malagától 40 km-re található Fuengirola egy 71 500 lakosú város, bár népszerű célpont a turisták körében, mégis család barátabb kikapcsolódást kínál, mint Torremolinos. Fuengirola híres a tiszta, szépen karbantartott, 7 km-es homokos tengerpartjáról. Bár népszerűsége révén rendkívül beépített, sok történelmi emlék, egy római villa maradványa, és egy park található a településen, és megcsodálhatjuk a régi, és az új kikötőt, ahova minden héten friss halárú érkezik. Az állatkertben Andalúzia növény- és állat- különlegességeit, és egyéb természeti szépségeiben gyönyörködhetünk. A piacon egy igazi spanyol piacot ismerhetünk meg, miközben friss, lédús spanyol gyümölcshöz jutunk, a Sohail vár tornyából pedig beláthatjuk az egész partot. Mindenképp megemlítendő még a Fuengirola központjában található a Pueblo Lopez, amely egy tipikus andalúz faluhoz hasonlít, gyönyörű, fehér házaival. A város látnivalói: Castillo Sohail, Roman Ruins, Pablo Lopez, Plaza de Toros, Puerto Fuengirola, Bioparc Fuengirola.

96.  Marbella
Marbella híres város Dél-Spanyolország, Andalúzia régió, Földközi-tengeri Costa del Sol partján fekszik. Marbella lakossága: 142 000, ebből jelentős a külföldiek száma (britek, németek, skandinávok, marokkóiak) A középkorban halász település, a 19. században vas-, ólom-, és grafit-bányáiról volt ismert. Ma egy elegáns, a hírességek által látogatott üdülőhely. Több strandja van, amelyek mintegy 20 km hosszúságban sorakoznak a part mentén. Télen a golf játéké a főszerep. Marbella a Costa del Sol legexkluzívabb, legelegánsabb üdülőhelye, a gazdagok, és szépek városa. Több herceg, és trónörökös, híres politikusok, olajmágnások, valamint olyan híres színészek nyaralnak itt, mint: Sean Connery, George Clooney, Antonio Banderas. A Luxus-Yachtok, Ferrarik, Porschék sora Monte Carlo-hoz teszi hasonlóvá a járműparkot. Az elegáns üzletek, éttermek, és a hírességek luxusvillái mellett, Marbella óvárosában kanyargós, szűk utcácskákat, hangulatos tereket, és régi, római, és mór műemlékeket fedezhetünk fel. A város látnivalói: Barrio Alto, Aqua-Park, Crocodilo-Park, Puerto Banus, Playa de Bajadilla, Playa de Fontanilla..

97.  Puerto Banus
Puerto Banaus Spanyolország déli részén, Andalúcia régióban, a Costa del Sol-on található 12 000 lakosú település. Puerto Banusban található a világ egyik leghíresebb kikötője: az 1970-ben nyílt Puerto a szuper gazdagok luxus-jachtjait fogadja, akik aztán a Banos méregdrága üzleteiben "shoppingolnak". A kikötőben a világ leggazdagabb embereinek luxushajói, és -jachtjai találhatók, összesen 915 darab, melyek között ott van például a szaúdi király hajója, a városban pedig: Bentley, Ferrari, Porsche autókkal közlekednek. Puerto Banusban a világ leghíresebb divatházainak, és legdrágább, legexkluzívabb márkáinak mind van üzlete, de a turisták számára is találhatók itt megfizethető árszinvonalú butikok. Aki pedig megunta a vásárolgatást, az betérhet egy helyi, hangulatos hal étterembe. Puerto Banus éjszakai élete is nagyon mozgalmas, itt aztán alaposan kiszórakozhatja magát az ember.

98.  Estepona
Estepona Spanyolország déli részén, a Costa del Sol partvonalán fekszik. A város lakossága 58 600, vonzereje mikroklímájának köszönhető, az év 325 napján süt a nap. A turizmus térhódítása ellenére Esteponáról elmondható, hogy még megtartotta természetes báját. 21 km-es partvonalán két kék zászlós strand is található. Sok tapas-bárja, fehér házai, szűk utcái, és csodálatos terei igen népszerű turista célponttá teszik. Nem éjszakai életéről, vagy különleges szép tengerpartjáról ismert, inkább az ínyencek kedvenc helye. A helyi spanyol konyhától, sok mediterrán ételig, még olasz és francia ételek is fogyaszthatóak itt. Érdekes kirándulás lehet innen Gibraltár, amely Esteponától 40 perc autózásra található, és ahol vámmentes vásárlás lehetséges, sok más meglepetés mellett.

99.  Sotogrande
Sotogrande település Spanyolország déli részén, Andalusia régióban, a Costa del Sol partvonalán fekszik. Sotogrande a földből kinőtt 2500 lakosú luxus település, ingatlan fejlesztési projekt. Sotogrande a legnagyobb magántulajdonban lévő lakóingatlan fejlesztés Andalúziában. A terület beépítése 1962-ben kezdődött, amikor idilli partokat fedeztek itt fel és egy ingatlan fejlesztés mellett döntöttek. Eredetileg egy lakópark volt, amely luxus lakópark egyre jobban terjeszkedett és bővült, és végül már egy kis településsé nőtte ki magát. Sotogrande olyan gazdag emberek nyári otthona mint: Sir Peter Caruana, Tony Blair, Emilio Botin, Ana Rosa Quintana. Sotogrande jól ismert építészeti kirakat a Costa del Sol-on, egy 21. századi új és modern design, ami merőben eltér az itteniektől.

100.  San Roque
San Roque városa Spanyolország déli részén, Andalucia régióban, a Costa del Sol partvonalán fekvő város. San Roque 25 500 lakosú városa - nem meglepő módon - fehér városa 112 méterrel a tengerszint felett található. San Roque már őskor óta lakott hely. A legrégebbi ismert település, a romos város Carteia a föníciaiak által alapított. Ez lett a föníciai tradepost és kialakult egy karthágói város ie. 228-ban. A fő kereskedelmi termék a helyi bor és a hal volt. San Roque egy kifejezetten szép, történelmi város, bár a régi épületeket már körbevették a modern építmények. Több szép egyházi épületet is találhatunk itt, például a Saint Roch kápolnát, vagy a Paris templomot. Szép és tiszta strandok találhatóak itt. San Roque 72 lyukas golfpályája egyike a Costa del Sol három legjobb golfpályájának.

101.  La Linea de la Concepción
La Linea de la Concepción városa Spanyolország déli részén, a Földközi-tenger partján, a Costa del Sol partvonalán, Gibraltár előtti földnyelven fekszik. A város lakossága: 64 600, amely szoros kereskedelmi kapcsolatokat ápol a szomszédos angol gyarmattal, Gibraltárral. La Linea határvonalat jelent egyébként. La Linea egy középkori alapítású város, az 1800-as években kezdett el gyorsan növekedni. La Linea strandjai a következők: Playa de Levante, Playa de La Atunara, La Alcaidesa, Playa de La Hacienda, Playa de Poniente, Playa de Santa Bárbara, Playa de Torrenueva. E strandok közül több "Kék Zászlós" is van, amely díjat minden évben a legjobb Európai strandok kapják meg. A város látnivalói: Basilica La Linea, Plaza de Iglesia, Museo Cruz Herrera, Museo Taurino, Reina Sofia Park.

102.  Gibraltár
Gibraltár egy Dél-Spanyolországi Brit tengerentúli terület, városállam, mely közel fekszik az Ibériai-félsziget legdélibb pontjához, s partjánál van a Gibraltári-szoros. Északon Spanyolországgal határos, a terület régóta fontos terepe a Brit Haditengerészetnek. Gibraltár területe: 6,5 km², lakossága: 30 000 fő. voltaképpen egy 425 m magas, 1250 m széles mészkőszirt, a Gibraltár-szikla, talán Héraklész oszlopainak egyike. Észak és kelet felé meredek sziklák határolják. A szárazfölddel keskeny földnyelv köti össze, amely helyenként még az 1 km szélességet sem éri el. A nyugati oldal laposabb, itt helyezkedik el az angolok hadi és kereskedelmi kikötője. A kis méretekre jellemző, hogy a közúti forgalomnak szintbeli kereszteződése (!) van a repülőtérrel – gépkocsikkal a repülőgépek számára elsőbbséget kell adni. Gibraltár teljes egészében az Európai kontinens területén van, Spanyolországtól körülvéve, az afrikai földrésztől a Gibraltári-szoros választja el. A szoros túlpartján, Gibraltárral szemben szintén egy idegen ellenőrzés alatt álló terület van, Marokkóba ékelődve, a Spanyolország autonóm tartományát képező Ceuta.

103.  Algeciras
Algeciras város Spanyolország déli részén, Andalúzia autonóm közösségének déli csücskén, a Gibraltári-szoros tengeröblének a partján található. A város lakossága 117 000 fő, amely: iparváros, kikötőváros, és téli üdülőhely. Rendszeres kompjáratok indulnak innen: Tangerbe, Ceutába, Gibraltárba. A város környéke már a legősibb időkben lakott volt, de a mai várost a közeli Gibraltárból menekült spanyolok népesítették be, miután az angolok megszállták azok területét 1704-ben. A város bővelkedik az építészeti emlékekben és műemlékekben egyaránt. A város jellegzetes utcái egyenesek és meredekek, és sok szép park található köztük. A városnak 6 km hosszúságban vannak tengerparti strandjai. Az 5 strand a következő: Rinconcillo, La Concha, El Chinarral, San Garcia, és Getares. A város látnivalói: La Plaza Alta Algeciras, Galerias de Arte, Puerto Baloa, Parque Acacias, Parque Maria Cristina.

104.  Tarifa
Tarifa Spanyolország és Nyugat-Európa legdélibb városa, az Ibériai Félsziget legdélebbi kiszögelésén, Andalucía régióban, partját a Földközi-tenger mossa. Tarifa városa 18 400 lakosú, egy felkapott üdülőhely, több mint 50 hotel és apartman van csak az óvárosban. Sokféle ember megfordul itt: arabok, európaiak, amerikaiak, japánok, és kínaiak. Mediterrán éghajlat jellemzi a várost, a júliusi középhőmérséklet 21 °C. A város neve a római időben Julia Transducta volt. Itt telepedtek le a Tangerhez közeli Zelis lakói, akik a kikötőben: Tarifát, pénzt szedtek, innen ered a város neve. A kikötő és a város között található Guzman kastélyt muszlim vezetők építtették a 10. században. A városra jellemző az erős tengeri szél, így ez a szörfösök egyik paradicsoma, a legjobb strandja a Playa Punta Paloma..

Costa de la Luz -- "Fényes Part" -- Földközi Tenger

105.  Barbaté de Franco
Barbaté de Franco város Spanyolország délnyugati részén, Andalucia régióban, Cadiz megyében, a Földközi tenger partján fekszik, ez a Costa de la Luz első települése. Barbaté egy 22 000 lakosú takaros település egy szép természeti környezetben. A legfontosabb iparágak itt a gazdasági halászat és horgászat, a falusi turizmus és a tengerparti strandok. Itt található a - La Breña y Marismas del Barbate - Természeti Park. Barbate de Franco arról is ismert, hogy az egykori spanyol "diktátor" General Francisco Franco sok időt töltött el itt. Barbate halászati hagyományai régi időkre nyúlnak vissza, a római időkben, amikor a halak sózással való tartósítása volt a csúcs, már a település fénykorát élet. A város varázsát emeli a jól megtervezett és vonzó központi tere: a "Plaza de la Inmaculada", mellette a Városháza és a Szent Pál-templom. Barbaté varázsával egész évben vonzza a turistákat.

106.  Conil de la Frontera
Conil de la Frontera város Spanyolország délnyugati részén, Andalucia régióban, Cadiz megyében, a Földközi tenger partján fekszik, ez a Costa de la Luz második települése. Conil egy 21 000 lakosú település festői, fehér házakkal teli, és magas szállodákat nélkülöző üdülő településnek hat, fehér homokos strandja van: Playa La Fontanilla, Playa El Roqueo, Playa Fuente del Gallo, Playa Punta Lejos, Playa Cala del Aceite és Playa los Bateles. Közülük a leghosszabb, és legnépszerűbb a Playa los Bateles. Mint a Costa de la Luznál általában, Conil de la Fronteránál is elmondható, hogy egy romlatlan, festői településről van szó, ami még nem épült be, és természeti szépségeit nem rontották el. A legtöbb turista itt is spanyol, de néha német szót is hallani. Conil de la Frontera éjszakai életére sem lehet panasz: számos étterem, bár, és diszkó található itt.

107.  Chiclana de la Frontera
Chiclana de la Frontera város Spanyolország délnyugati részén, Andalucia régióban, Cádiz tartományban, a Costa de la Luz partján fekszik. Chiclana egy 82 600 lakosú város, 20 kilométerre Cadiz városától. Az itteni terület egy termékeny régió sok mezőgazdasági területtel megáldva, ideértve a szőlő ültetvényeket is. Bort készítenek már ezen a terület évszázadok óta, a 16. században a nőt meg az itteni bor kereskedelem az újonnan felfedezett Amerika földrész felé. A mai gazdasága nagyban függ a modern ipartól, főként a tengeri kikötő, az áruszállítás, a só feldolgozás, és a turizmus jelentős gazdasági tényező. Chiclana strandja a Playa de la Barrosa, ami 3,7 kilométer hosszú kíválő felszereltségű fürdőhely, mellette szállodák és golfpályák találhatóak. A város látnivalói: Plaza Mayor, Torre del Puerco, Torre del Reloj, Chiclana Casa, Playa de la Barossa.

108.  San Fernando
San Fernando város Spanyolország délnyugati részén, Andalucia régióban, Cádiz tartományban, a Földközi-tenger partján, a Costa de la Luz partján fekszik. San Fernando egy nagyváros: 97 500 lakosa van. A város is használja a "La Isla" (The Island, A Sziget) nevet, de a város már nem egy sziget, hanem a félsziget, hiszen már összenőtt a szárazfölddel. A város meleg és párás, az átlagos hőmérséklet körülbelül 19 °C, a nyári átlag: 32 °C, a téli átlag: 12 °C. A városban mintegy 3000 a napsütéses órák száma évente. Az átlagos csapadékmennyiség körülbelül 600 mm. A szél gyakran erős, a legerősebb szél általában a keleti és délnyugati tavasszal és ősszel. Az területen számos fenyő, olíva, tölgy él, a Parque Forestal park népszerű a túrázók és hegyi kerékpárosok körében. A városnak jó Flamencó tánciskolái vannak. Tengerpartja népszerű hétvégi hely a helyiek körében.

109.  Cadiz
Cádiz város Délnyugat-Spanyolországban, Andalúziában, Cádiz tartomány fővárosa és székhelye, a nagyváros lakossága: 133 300. Cádiz egész Nyugat-Európa legrégebbi, ma is álló városa. Alapítását Kr. e. 1104-re teszik. A várost eredetileg Gadir néven a föníciaiak alapították. A név jelentése "falakkal körülvett város". Már akkor a félsziget egyik fontos kereskedelmi központja volt, melyet az ősi nyugat-európai városok közül a legrégibbnek tartanak. Cádiz tipikus andalúz városnak számít, jól fennmaradt, ősi műemlékekkel. Óvárosa, amely a városfal maradványain belül terül el, kontrasztot alkot az újabb résszel, ahol széles sugárutak húzódnak, és modern épületek láthatóak. A gyönyörű várost még szebbé teszi számos parkja, melyek közül sokat egzotikus növények díszítenek. Cádiznak sok műemléke, történelmi kincse, és nevezetessége van. Egyik legismertebb látnivalója a gyönyörű, fehér katedrálisa, ami 1776-ban neo klasszicista stílusban épült. Az óvárosban számos gyönyörű tér található, legszebb közülük a Plaza de Mina. Cadiz strandjai közül a legszebb az 500 m hosszú La Playa de la Caleta. Cadiz 4 strandja: Playa la Caleta (óváros), Playa Santa María del Mar (újváros), Playa de la Víctoria (újváros), Playa de Cortadura (a város szélén). Cádizba szépségén és nevezetességein kívül világhírű karneválára is érdemes ellátogatni. Cadiz látnivalói: Catedral Nueva, Catedral Vieja, Plaza de Mina, Torre Tavira, Gran Teatro Falla, Puerto Cadiz.

110.  El Puerto Santa Maria
El Puerto Santa Maria város Spanyolország délnyugati részén, Andalucia régióban, Cádiz tartományban, a Földközi-tenger partján, a Costa de la Luz partján fekszik. El Puerto egy nagyváros: 88 300 lakosa van. A város 10 km-re fekszik Cádiz városától, az egész Cádiz-i öböl legismertebb városa, miután ebből a kikötőből futott ki Columbus hajója a második amerikai útjára. A legfontosabb gazdasági tevékenység itt a turizmus, főleg azért, mert a strandok remekek errefelé, valamint a bikaviadalok szintén látogatottak a nyár folyamán. Vannak itt komoly kereskedelmi fejlesztések és fejlett a bor ágazat. A város nevezetességei: Castillo San Marcos, Bullring El Puerto, Iglesia Mayor, Antiguo Matadero.  

111.  Rota
Rota város Spanyolország délnyugati részén, Andalucia régióban, Cádiz tartományban, a Földközi-tenger partján, a Costa de la Luz partján fekszik. Rota városának: 26 300 lakosa van. A város túlnyomórészt egy turisztikai hely, az idegenforgalomból és a halászatból él. A városba egész Európából jönnek ide vakációzni, a kitűnő tengerpartjai miatt. A hagyományos étel itt az: Arranque, amely apróra vágott kenyér, paradicsom, paprika, fokhagyma, só, olívaolaj. A helyi bor, az úgynevezett tintilla, sötét érett szőlőből készül. Ez megtalálható a számos Bodega kínálatában, a régi városban, a helyi bor neve: El Gato. Rota a gasztronómiai élvezetek városa. A spanyol emberek élvezik az ételeket, mint a caracoles (csiga), menudo (pacal leves), chicharrón (rántott sertés), gazpacho (hideg paradicsomleves).

112.  Chipiona
Chipiona város Spanyolország délnyugati részén, Andalucia régióban, Cádiz tartományban, a Földközi-tenger partján, a Costa de la Luz partján fekszik. Chipiona város lakossága: 18 900 fő, amely a nyári szezonban megsokszorozódik. Chipiona a leginkább emblematikus műemléke az El Faro Chipiona világítótornya. Ez a legnagyobb világítótorony Spanyolországban, a 3. legnagyobb Európában, és az 5. legnagyobb a világon. Magassága az alapvonaltól mintegy 69 méterre nyúlik. Itt Muscat azaz Muskotály szőlőt termelnek, amelyből kiváló borokat állítanak itt elő. Chipiona híresen jó strandokkal büszkélkedhet, amelyek a következőek: Playa de Montillo, Playa de la Cruz, Playa de Regla. A kép csalóka, a nappal oly álmos kis halászfalu éjszakára mindig a zenétől hangos bárok és pubok „tengerévé” változik.

113.  Sanlúcar
Sanlúcar város Spanyolország délnyugati részén, Andalucia régióban, Cádiz tartományban, a Földközi-tenger partján, a Costa de la Luz partján fekszik. Sanlúcar város lakossága: 65 500. Sanlúcar egyike Spanyolország két ismertebb sherry termelő városának, a másik a közeli Jerez de la Frontera. Az emberek itt főként két dologgal foglalkoztak mindig: az egyik a halászat, a másik a borászat. Sanlúcar a szép tenger és a jó strandok otthona, a Playa de Sanlúcar egy remek hely. Ha belekóstolunk az igazi spanyol éjszakai életbe, ne feledjük az egyik alapszabályt: késői kezdés, korai – reggeli – befejezés! Hogyan tölthetnénk el kellemesen az estét, mint barátok közt, ital társaságában, vagy esetleg, kellemes vacsorát elfogyasztva a csillagos ég alatt. Bárok és éttermek állnak rendelkezésünkre.

114.  Huelva
Huelva város Délnyugat-Spanyolországban, Andalúziában, a Földközi-tenger partján, a Costa de la Luz 2 fő városának egyike, Cádiz mellett, az Odiel és Tinto folyók összefolyásánál fekszik. A város mintegy 5000 éve lakott, a mai modern Huelva lakossága: 150 000. Huelva, a tengerparti város Dél-Spanyolország 2 nagy folyója, a portugál határnál lévő Guadiana és Guadalquivir között fekszik. A várost a főniciaiak Onoba néven említik, görögök meg is tartották ezt a nevet. A város környéke modern bányászati szerepe mellett elsősorban tengeri kikötőként fontos, és fejlődő kereskedelmi központként jelentős. A belső kikötő főbb szerepe a személy forgalom. A külső kikötő bonyolítja az áruforgalmat.Huelva és környéke egyeteme mellett számos kulturális örökséggel bír. Legismertebb művészei a Nobel-díjas Juan Ramón Jiménez költő és Antonio León Ortega szobrász, Nicolas Tenorio Cerero író és Daniel Vázquez Díaz festő. Az Odiel nyugati partján híddal összekötött Aljaraque-ban egy éjjel-nappal szabadon látogatható hagyományos Andalúz kert mellett a Teatro Cinema Corrales is gazdag kulturális életet nyújt. Az egyik legjelentősebb kulturális rendezvénye a városnak a minden évben megrendezésre kerülő Huelvai Ibéro-amerikai Filmfesztivál.. Huelva látnivalói: Gran Teatro, Plaza de Monjas, Park Palomas, Parque Moret, Catedral de Merced, Puerto Interior, Puerto Exterior.

115.  El Rompido
El Ropido város Spanyolország délnyugati részén, Andalucia régióban, Cádiz tartományban, a Földközi-tenger partján, a Costa de la Luz partján fekszik. El Rompido város lakossága: 17 800 fő. El Rompido a halászatból és a turizmusból él mint szinte az összes település itt errefelé a tengerparton. A városban számos bár található, a vízparton pedig rengeteg hal étterem. A város központjában található a Iglesia de Nuestra Senora del Carmen, és egy kis tér az úgynevezett Plaza de las Sirenas ahol az éves nyári vásár kerül megrendezésre. A faluban van néhány csodálatos hely, ahonnan remek kilátás nyílik a 300 méter széles torkolatra, amely álló homokdűnék és gyönyörű strandok otthona mindkét oldalán. Hajóval egy szép kirándulás tehető az itteni tenger torkolatba, amely egy igazi élmény.

116.  Isla Cristina
Isla Cristina város Spanyolország délnyugati részén, Andalucia régióban, Cádiz tartományban, a Földközi-tenger partján, a Costa de la Luz partján fekszik. Isla Cristina város lakossága:  20 150 emberből áll. Ez Spanyolország utolsó városa a portugál határ mentén. A város 3. jelképe: a víz, a fügefa, és a tenger, amely tükrözi a kultúra, a történelem, és a kereskedelem hagyományait. Isla Cristina továbbra is az egyik legfontosabb halászati hely Huelva tartományban, a fogásait nagyra tartják a mai napig. Mellette egy népszerű nyári üdülőhely, különösen a spanyolok számára az. Az 5 kilométer hosszú egybefüggő strandján több "Kék Zászlós" strand hely is található. A kellemes klíma az év bármely szakában fürdőzésre alkalmas, az úszás szerelmeseinek az itteni tenger kiváló alkalmat kínál a sportolásra.