"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Sörök története és népszerűsége - Deme Barbara

2022.07.28 15:17

 

Sörök története és népszerűsége.

A sör az egyik legrégebbi és máig is az egyik legnépszerűbb ital. A sör, régiesen: ser, serital, malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában kis alkohol tartalmú és élvezetes ital.

     

A Sör Története

--  A Sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már az Egyiptomi Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki.
--  Pontosan nem tudjuk, hogy mikor készítettek először sört a világon, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak sörfőzéssel a Kr. e. 5. évezredben. Egyiptomban a rabszolgáktól kezdve a gazdagokig népszerű italnak számított a sör, amit ebben az időben még datolyával vagy datolyalevéllel ízesítettek és kő korsókból szalma vagy nád szállal szívtak ki..
--  A sörkészítés legrégebbi írásos bizonyítéka Mezopotámiából származik az i. e. 3. évezredből, a „monument Bleu”. A sörkészítést már ismerték, sőt törvényben is szabályozták. A sörök minőségének biztosítására vonatkozó szabályokat Hammurápi törvényoszlopán szabályozták, és azok megszegőit súlyos büntetésekkel illették..
--  Az Égi Tehén mítosza címen ismert egyiptomi szöveg szerint: Ré főisten az Elephantos szigeti papok és a sör segítségével menti meg az emberiséget. A megmenekülésről az áradás évszak első hónapjának 20. napján emlékeztek meg, amely napot a „Részegség ünnepe” néven ismertek.
--  A sörnek és az élelemnek a neve az egyiptomi nyelvben közös gyökerű. Több előkelő személy sírfeliratában olvasható a következő fordulat: „Megvédtem a szegényeket a gazdagoktól, kenyeret, sört, lepényt adtam az éhezőknek, ruhát a mezteleneknek.” A Démotikus álmoskönyv-ben több sörrel kapcsolatos álom magyarázata is megtalálható, például meleg sörrel álmodni fájdalmat jelent..
--  Az ókori Babilóniában Hammurapi király még nevezetes törvényoszlopára is feljegyeztette a sörkészítés szabályait. A babiloniak mézzel és gyümölcs sűrítménnyel varázsolták ízesebbé ezt az italt. Az európai sörtörténet folyamatosan fejlődött át az ókorból a középkorba: még az első században Tacitus a már letelepedett, gabona termesztő germánoktól ír. Germán katonai csapatok sörfőző alkalmatosságát hozták felszínre az ásatások: Nagy Konstantin császár idejéből, a negyedik századból.
--  A korai középkorban Északnyugat-Európa, Flandria, azaz mai Belgiumban nevezetes a sörfőzésről. Britanniában pedig a katolikus egyház már az 5. században elítélte a mértéktelen sörfogyasztást. Azonban az ókori és kora középkori söröket inkább árpalének kellene nevezni, mintsem sörnek, mert hiányzott belőlük a komló..
--  A sörfőzés hagyománya nagyban kapcsolódik a kolostorokhoz. A parasztok az egyházi adót gyakran sörben fizették meg, illetve a szerzetesek saját maguk is főzték a sört, hogy megkönnyítsék a böjtölést, mivel az ivás nem tilos a böjt alatt sem. A szerzetesek sokat javítottak a sörfőzés technikáján, úgy tartják, hogy ők terjesztették el Nyugat-Európában a komlót a sör ízesítéséhez.. Angliában a tömeges sörfőzés VIII. Henrik (1491-1547) uralkodásától virágzott fel, s ekkortól terjedtek el a felső erjesztésű (ale) fajták.
--  Bajorországban már 1516-ban sör tisztasági törvényt hoztak, ami szabályozta, hogy sör kizárólag: 'maláta, komló, élesztő, és víz' hozzá adásával készülhet, adalék anyagok nélkül. A középkor végi serfőző céhek az ipari forradalom során átadták a helyüket serfőzdéknek, amik idővel sörgyárakká nőttek. Ezekből pedig az utóbbi évtizedekben a felvásárlások és egyesülések nyomán nagy söripari konszernek jöttek létre.

 

A Sörkészítés, Sörgyártás

Sörtisztaság a Sörkészítésnél

Az 1516-os Reinheitsgebot, - a Bajor sörtisztasági törvény szerint, a sörkészítéshez a következő négy alapanyag szükséges: -maláta, -komló, -élesztő, -víz.. Amennyiben a gyártó nem ragaszkodik a tisztasági törvényhez, akkor ún. pótanyagot is felhasználhat a sör gyártásához. Leggyakrabban használt pótanyag a kukorica őrlemény, a rizs, az árpa és különböző szénhidrát tartalmú termékek.

Malátázás

A sör készítésének első lépéseként az árpából malátát kell készíteni. Ehhez a gondosan megtisztított árpát mindenekelőtt nagy, alul kúposan végződő hengerekben beáztatják. A hengerekből a vizet időnként leeresztik, majd frissel pótolják, közben pedig levegőáram befúvatásával keverik a vizes árpatömeget, miáltal az árpa jól megmosódik és szellőződik. 2-4 nap alatt az árpa kb. 50% vizet vesz fel. Az áztatott árpát magas páratartalmú, meleg helyiségben szétterítik, csíráztatják. A sörmaláta így 8-10 nap alatt készül el, mikor is a gyökércsíra hossza a mag hosszának mintegy másfélszerese lesz, a levélcsíra a héj alatt marad és a mag 1/2 – 3/4 részéig ér. A csírakezdemények eltávolítása után a gabonaszemeket kiszárítják. A kiszárítási folyamat időtartama és hőmérséklete meghatározza az elkészült maláta típusát. Maláta készítéskor tulajdonképpen olyan enzimek aktiválódnak és termelődnek, amelyek a sörfőzés azaz más néven cefrézés során a malátában található keményítő és egyéb makromolekulák bontását végzik. A zöld maláta nagy víztartalma folytán romlandó, ezért ezt szárítják, aszalják. A friss maláta egy, rendszerint 2-3 emeletes aszaló berendezés legfelső emeletére, annak alsóbb emeleteire kerül, melyeken a hőmérséklet fokozatosan emelkedik. A végső aszalási hőmérséklet a pilseni típusú malátáknál: 66-88 °C, a Bécsi típusúnál: 88-100 °C, a bajor típusúnál pedig: 94-112 °C. A Pilseni típusú maláta világos sárga marad, a Bécsi típusú aranysárga lesz, a bajor típusú azonban sötétebb színűvé válik. Az aszalt malátát most csírátlanító és fényező gépeken engedik át. A csírákat tördelik és külön választják. A barna sörök készítésére pörkölt maláta is kell, mely célból a megnedvesített malátát forgó dobokban: 120-130 °C-ig hevítik fel. Az előkészített malátát mindenekelőtt megőrlik, hogy belseje lisztté hulljon szét, héja pedig nagy darabokban maradjon. Ennek célja, hogy cefrézéskor a cefréző víz minél nagyobb felületen hasson.

Cefrézés

Miután a malátát előkészítették, megkezdődhet a tényleges sörfőzési folyamat. Erre Észak-Európában, Angliában és Amerikában az ú.n. infúziós eljárást, míg Közép-Európában a dekokciós eljárást alkalmazzák. A dekokciós eljárás esetén a maláta őrleményt nagy cefréző kádban langyos vízzel keverik, és a keverék: 1/3 részét főzőüstbe eresztik. Ezt a részletet itt fokozatosan forrásig melegítik, majd egy ideig forralják, aztán vissza szivattyúzzák a keverék többi részéhez a cefréző kádba. Ettől a cefre: 50-55 °C-ra melegszik. Ugyanezt az eljárást még kétszer megismétlik, amire a cefre: 62 °C-ra, majd: 75 °C-ra melegszik fel. Ezután addig keverik a cefrét, míg a keményítő elcukrosodása befejeződik. Ez abból vehető észre, hogy a cefre jódoldattal nem adja a keményítőre jellemző kék színeződést. Az infúziós eljárás esetében, az egész cefrét egyszerre melegítik fel a kellő: 65-72 °C-os hőmérsékletre. A sörlé szűrésére szolgáló szűrőkádak kettős fenekű nagy kerek kádak, melyeknek felső feneke lyukacsos. Az ide szívatott cefrét ülepítik, ahol a lerakódott törköly szolgál szűrőrétegként. A leszűrt cefrének ún. extraktja (oldott anyaga) mintegy: 92-94% szénhidrátot (ebből: 74-82% erjeszthető, a többi pedig dextrin), továbbá: 4-6% fehérjét tartalmaz. Ezt a szűrt levet vezetik aztán a komló forraló üstbe, ahol folytatódik a sör előállításának menete.

Komlózás

A sörfőzéshez használt komló a Humulus lupulus nővirágzata. A toboz-pikkelyek belső részén kehely alakú mirigy van, melyben a sörfőzés szempontjából értékes anyagok: illó olaj, gyanta, csersav és más keserű anyagok foglaltatnak. Az illóolaj és a keserű anyag zamatot, ízt ad, a gyanta pedig antiszeptikus hatású, különösen a tejsavas és rothasztó baktériumok fejlődését gátolja. A komlóval való főzés célja a fehérjék kicsapása, a sörlé töményítése és sterilizálása. A cefrét a komlóval 1–1,5 óráig erősen forralják. A főzött sörlevet újból szűrik, azután hűtik. A hűtésnél fontos, hogy a sörlé levegőt vegyen fel, erre az élesztőnek van szüksége, azután gyors legyen a lehűlés, különösen a veszélyes hőfokok között (50-30 °C), hogy tejsavas, illetőleg vajsavas infekció bajt ne okozzon.

Erjesztés

Ezt követően az erjesztésre kerül a sor, ami mesterségesen hűtött helyiségben történik, hogy ezzel is gátolják a káros baktériumok elszaporodását. Az erjesztés két nem élesen elkülöníthető részre osztható: főerjedésre és utóerjedésre. Az alsóerjesztésű élesztővel készülő sört: 5-9 °C, a felsőerjesztésű élesztővel készülő sört: 10-25 °C között erjesztik. Eközben hekto literenként: 0,4-0,5 liter sűrű élesztő péppel keverik a sörlevet. A 20-400, esetenként akár több ezer hektoliter nagyságú erjesztő edényeket fából, fémből, paraffinozott betonból készítik. Ezekben a lehűtött és élesztővel kevert sörlé hamarosan erjedni kezd és vastag, sűrű, nyálkás hab borítja felületét. 4-7 nap múlva a hab kezd összeesni, felszíne a komló gyantától megbarnul, ezzel jelzi, hogy a főerjedés túl van a tetőpontján. 7-14 nap alatt az élesztő leülepedik. Ekkor a sörlé extraktjának: 50-60%-a elerjedt és az új sör lefejthető az élesztő-üledékről (seprőről). Az élesztő-üledék alsó és legfelső része részben elhalt sejtekből, vagy vadélesztővel kevert sejtekből áll, míg középső rétege az ún. „magélesztő”. Ezt elkülönítve, jeges vízzel mossák és ezzel oltják be a következő főzés friss sörlevét.

Ászokolás

A főerjedés után lefejtett sör ászokolása (utóerjedése) és ezzel az érése az ászok pincében történik. Ezeket a pincéket állandóan 0 °C-on tartják, ahol a sör nagy, belül fehér szurokkal bevont fahordókban vagy fém tartályokban áll és hosszadalmas utóerjedésen megy át. A 2-5 hónapos ászokolás alatt lezajlik az utóerjedés, a sör megtisztul és szén-dioxiddal telítődik, kialakul habszerkezete és jellegzetes íz harmóniája.

Palackozás

A kész sört rendszerint zárt cellulóz szűrőn átsajtolva szállító hordókba vagy palackokba fejtik. A szállító hordók belseje szintén fehér szurokkal van bevonva, hogy a sör ne ivódjék be a dongákba és ott később savanyodás, penészedés ne álljon be. A palacksört rendesen pasztőrözik: 60-70 °C-on, hogy tartósabb legyen. A kész sör alkohol- és extrakt- tartalma természetesen attól függ, hogy milyen sűrű cefrét készítettek és mennyire erjesztették el. Átlagosan azt mondhatjuk, hogy a sörök alkohol tartalma: 2--5% közt ingadozik. Az erjedésnél az alkalmazott élesztő-típus szerint a dextrinek, esetleg maltóz is maradhat erjedetlenül, például az édes bajor söröknél.

     

Sörök, Sörfajták

--  A söröket csupán erjesztési eljárásuk alapján három nagy csoportba oszthatjuk. Az első ilyen csoport a spontán erjesztésű sörök csoportja, amelyet manapság már csak Belgium egyes tájain főznek, ahol az erjesztést vadon élő és kizárólag az adott tájékon előforduló élesztő törzsekkel végzik, valamint: 30-40% búzát és a szokásosnál akár: 6-10-szer nagyobb mennyiségnyi komlót adagolnak. Nagyobb csoportot alkotnak a felső erjesztésű sörök. Nevüket onnan kapták, hogy az erjesztés során az élesztő a sörlé tetején lebeg. Elsősorban Nagy-Britannia területén, és a házi sörfőzdékben elterjedtek.
--  A felső erjesztésű sörök erjesztésére jellemző még, hogy viszonylag rövid ideig, közel szoba hőmérsékleten (kb. 10-21°C) megy végbe, és az élesztő egyes mellék termékei benne maradnak a sörben, különleges gyümölcsös, olajos ízt adva az italnak. E sörök rendszerint árpából készülnek, és az alapanyag pörkölésétől függően lesz a sör sötétebb vagy világosabb, ha nem pörkölik.
--  A harmadik, és egyben legmodernebb csoport az alsó erjesztésű sörök köre, amely a XIX. századtól tört előre, és mára a legelterjedtebb, és legtöbb sört tartalmazó csoporttá vált. Itt az élesztő az erjesztés során a sörlé aljára süllyed, az erjesztés viszonylag alacsony hőfokon (6-8°C), az érlelés pedig minimum egy hét: 0°C körüli hőmérsékleten történik. Fontos jellemző, hogy e sörök főzéséhez a komló meg nem termékenyített nőivarú virágát használják, és a fejtés előtt általában pasztörizálják, azaz 1-2 percre 70°C-ra melegítik őket, hogy a sörben található mikro organizmusok elpusztuljanak.



A Sörivás élettani hatásai

--  A sör a legegészségesebb alkoholos italok egyike. A sörben lévő alkohol mennyiség hatása, ha a normál kereteken belül maradunk, többnyire elenyésző. A sörnek nagyon sok pozitív hatása van, melyeket tudományos eredmények bizonyítanak.
--  A Sör nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek az alkohollal együtt a szervezet enzim aktivitását, az anyagcsere folyamatok jótékony gyorsítását eredményezik. Nátriumban szegény, nem tartalmaz zsírokat és 92%-nál több vízből áll. Két európai országban már receptre kapható a sör, aki: Lengyelországban és Csehországban vesekő betegségben szenved, sörét a társadalom biztosítás fizeti.
--  Az egy főre eső sör fogyasztás szerint sorolja fel az országokat egy lista a 2010-es állapot szerint. A klasszikus nagy sör nemzetek vannak a dobogó első három fokán. Az elsők a Csehek, majd a Németek és az Osztrákok követik őket. A Magyarok az előkelő 24. helyen állnak, ami világviszonylatban egy igen szép eredmény.

A Sörívás pozitív hatásai

--  Jelentős antioxidáns tartalmú,
--  Vízhajtó és vesekő-képződést megelőző,
--  Az ártalmas LDL koleszterin szintjét csökkenti, a jó HDL koleszterint növeli,
--  Nyugtató, altató hatású, feszültségoldó.
--  Magas vitamintartalmú (B1, B2, B3, B6, B9, H),
--  Jelentős mennyiségű ásványi anyagot (Cu, Fe, Zn, Mg) tartalmaz,
--  Vírusfertőzések elleni védelem,
--  Stimulálja az immunrendszert (xanthohumol-tartalma miatt),
--  Magas tápértékű, normál fogyasztása nem hizlal.


-----------------------------------------------------------------

Sörök és Sörfajták Világszerte  (2015)

Amerikai sörök (6)
--Anchor Liberty, --Anchor Porter, --Flying Dog, --Miller, --Rolling Rock, --Sierra Nevada.
Angol sörök (22)
--Adnams, --Aston Manor, --Badger, --Bass, --Belhaven, --Black Sheep, --Boddingtons, --Brain, --Buffys, --Burtonwood, --Cains, --Carlsberg-Tetley, --Daleside, --Freedom, --Goddards, --Isle Of Skye, --O'Hanlon's Brewing Company Ltd., --Sheperd-Neame, --Smiles, --St. Peters, --Theakston, --Wye Valley.
Argentin sörök (4)
--Aspanes, --Banti, --Orales, --Quilmes.
Ausztriai sörök (20)
--Brau-AG, --Buckler, --Gösser, --Zipfer, --Steffl, --Edelweiss, --Egger, --Kaiser, --Kaltenhausen, --Kapsreiter, --Murauer, --Ottakringer, --Puntigamer, --Schladminger, --Schlossgold, --Schwechater, --Stiegl, --Pittinger, --Wieselburger, --Zwettler.
Ausztrál sörök (4) 
--Foster's, --Oxford Black, --Sheaf Stout, --Southwark Stout.
Belga sörök (40)
--Achel, --Brasserie Achoufee, --Abbaye de Rocs, --Bink, --Brewery Angerik, --Brasserie des Fagnes, --Brasserie de Silly, --Brasserie Vapeur, --Chimay, --Brewery De Block, --De Dool, --Delirium Tremens, --Den Ostensche Baron, --Des Geants, --De Proefbrouwerij, --DeKoninck, --Dubuisson Brewery, --Brasserie DuPont, --Fantome, --Jupiler, --Kwak, --Rochefort, --Leffe, --Maes-Alken, --Malheur, --Mortals, --Moortgate (Duvel), --Orval, --Palm, --Radermacher Distillery, --Rodenbach, --Satan, --Stella Artois, --Strubbe, --Ter Dolen, --Urthel, --Val Dieu, --Van Steenberge, --Vandenbossche, --Vapeur, --Lindemans.
Bolgár sörök (4)
--Astika, --Kamenitza, --Sumensko Pivo, --Zagorka.
Brazil sörök (4)
--Brahma, --Itaipava, --Skol, --Storia.
Cseh sörök (30)
--Branik Ostrava, --Bohemia, --Budweiser Budvar, --Gambrinus, --Jezek, --Kacov, --Konrad, --Kozel, --Krušovice, --Novopacké Pivo, --Pardál, --Pardubický --Pilsner Urquell, --Primator Double, --Primator Premium, --Primator Stout, --Primus, --Samson, --Staropramen, --Staropramen Cerny, --Staropramen Jedenáctka, --Starobrno, --Svijanský Baron, --Svijanský Kneza, --Svijanský Knize, --Svijanský Maz, --Radegast, --Rychtář Premium, --Zlatopramen.
Dán sörök (4)
--Carlsberg, --Tuborg, --Faxe, --Royal Pilsner.
Egyiptomi sörök (4)
--Luxor, --Lasa, --Sakara, --Stella.
Finn sörök (6)
--Lapin Kulta, --Karhu, --Karjala, --Koff, --Olvi, --Sahti.
Francia sörök (6)
--Adelscott, --1664, --Fischer, --Jenlain, --Kronenbourg, --Torra.
Görög sörök (7)
--Alfa, --Bios, --Brink's, --Fix, --Pils Hellas, --Magnus, --Mythos.
Holland sörök (28)
--Alfa, --Amstel, --Bavaria, --Brand, --Budels, --De Leckere, --Den Engel, --De Pelgrim, --De Schans, --Dommelsch, --Drie Ringen, --Grolsch, --Grunn, --Gulpener, --Haagse, --Heineken, --Hertog Jan, --Hoegaarden, --Hoeksch, --Koelschip, --La Trappe, --Leeuw, --Lindeboom, --Maximiliaam, --Scheldebrouwerij, --Snab, --Stichtse Heeren, --Us Heit.
Horvát sörök (5)
--Karlovačko, --Ožujsko, --Tomislav, --Velebitsko, --Zagrebacka.
Ír sörök (5)
--Beamish, --Caffreys, --Guinness, --Kilkenny, --Murphys.
Japán sörök (4)
--Asahi, --Kirin, --Kuan, --Sapporo.
Kanadai sörök (6)
--Labatts, --Molson, --Moosehead, --Nelson, --Selar, --Tradom.
Kínai sörök (6)
--Tsingtao, --Shanghai, --Tianmuhu, --Snow, --Reeb, --Harbin.
Lengyel sörök (15)
--Karpackie, --Van Pur, --Roger, --Okocim, --Imperator, --Tyskie, --Warka, --Lech, --Żywiec, --Tatra, --Dębowe Mocne, --Lezajsk, --Redd's, --Harnaś, --Żubr.
Macedón sörök (2)
--Skopsko, --Trisan.
Magyar sörök (15)
--Arany Ászok, --Balatoni Világos, --Borsodi Világos, --Borsodi Bivaly, --Dreher Classic, --Dreher Bak, --Kanizsai Világos, --Kőbányai Sör, --Sárkány Sör, --Soproni Ászok, --Soproni 1895, --Soproni Fekete Démon, --Szalon Barna, --Szalon Búza, --Szalon Világos.
Mexikói sörök (12)
--Coronita, --Coronita Cerveza, --Desperados, --Sol, --Dos Equis, --Tecate, --Bohemia, --Modelo Especial, --Montejo, --Leon Negra, --Modelo Negra.
Német sörök (90)
--Aktien-Brauerei, --Aldersbacher, --Allgaeuer, --Alpirsbacher, --Altenburg, --Altenmünster, --Andechs, --Astra, --Auer, --Augustiner, --Ayinger, --Becks, --Berliner-Kindl, --Berliner-Pilsner, --Bischoff, --Bischofshof, --Bitburger, --Brauhaus-Schweinfurt, --Caiman, --Clausthaler, --DAB, --Diebels, --Dinkel-Acker, --Distelhauser, --Duckstein, --Eder's, --Eichbaum, --Einsiedler, --Engelbrau, --Erdinger, --Erharting, --Eschweger, --Franziskaner, --Fuerstenberg, --Gilde, --Goldochsen, --Hacker-Pschorr, --Hacklberg, --Hasseröder, --Hofbräu, --Holsten, --Innstadt, --Ilzer, --Jever, --Kaltenberg, --Karlsberg, --König, --Königsbacher, --Köstritzer, --Krombacher, --Kuchlbauer, --Kulmbacher, --Lauterbacher, --Lederer, --Leikeim, --Licher, --Löwenbräu, --Lübzer, --Mahrs, --Maisels Weisse, --Meckatzer, --Memminger Brauerei, --Oettinger, --Paulaner, --Pinkus, --Potts, --Radeberger, --Reissdorf Kölsch, --Riedenburger, --Rolinck, --Sanwald, --Scherdel, --Schlösser, --Schneider, --Schöfferhofer, --Schultheiss, --Spaten, --Sternquell, --Tucher, --Uerige, --Ulmer Bier, --Ustersbacher, --Veltins, --Warsteiner, --Weihenstephan, --Weltenburger Kloster Bier, --Wernesgrüner, --Wieninger.
Norvég sörök (6)
--Aass Bryggeri, --Grans Bryggeri, --Hansa Borg Bryggerier ASA, --Macks Olbryggeri, --Nordmorsbrygg, --Ringnes.
Olasz sörök (4)
--Birra Moretti, --Birra Peroni, --Nastro Azzurro, --Forst.
Orosz sörök (4)
--Baltika, --Nevskoje, --Ochakovo, --Starij Gold.
Portugál sörök (4) 
--Cristal, --Sagres, --Super Bock, --Tango.
Román sörök (30)
--Albacher, --Alutus, --Azuga, --Bâlea, --Bürger, --Bergenbier, --Bucegi, --Caraiman, --Ciuc, --Ciucaş, --Craiova, --Dracula, --Gambrinus, --Golden Bräu, --Haţegana, --Harghita, --Kronbier, --Kronstad, --Margineni, --Neumarkt, --Noroc, --Regina, --Regun, --Sailer, --Servus, --Silva, --Stejar, --Timişoreana, --Trei Stejari, --Ursus.
Spanyol sörök (5)
--Estrella Damm, -- Estrella Galicia, --Estrella Levante, --San Miguel, --Zaragozana.
Svájci sörök (5)
--Feldschlössen, --Kündigbrau, --Panaché, --Strammer, --Unser Bier.
Svéd sörök (7)
--Mariestads, --Norrlands Guld, --Old Gold, -- Postiljon, --Pripps, --Pripps Blå, --Spendrups.
Szerb sörök (4)
--Jelen Pivo, --Lav Pivo, --MB Pivo, --Nikšićko Pivo.
Szlovák sörök (15)
--Zlatý Bažant, --Smädný Mních, --Stein, --Corgoň, --Gemer, --Popper, --Šariš, --Steiger, --Tatran, --Topvar, --Urpin, --Martinský Zdroj, --Martiner, --Kelt, --Edelmann
Szlovén sörök (4)
--Laško Pivo, --IC Cider, --Zlatorog, --Union Pivo.
Ukrán sörök (10)
--Obolon, --Sarmat, --Cherniviske, --Lvivske, --Slavutich, --Korona, --Desant, --Dnipro, --Jantar, --Rohany.
--------------------------------------------------------------------------

A Sörgyártás Világranglistája  (2015)

1.     Kína -  44,3  klh/év
2.     Amerikai Egyesült Államok -  22,9  klh/év
3.     Brazília -  13,4  klh/év 
4.     Oroszország -  10,2  klh/év
5.     Németország -  9,6  klh/év
6.     Anglia -  9,4  klh/év
7.     Ausztrália -  8,6  klh/év
8.     Kanada -  7,6  klh/év
9.     Japán -  6,2  klh/év
10.   Argentína -  6,1  klh/év

11.   Spanyolország -  5,9  klh/év
12.   Hollandia -  5,4  klh/év
13.   Belgium -  5,3  klh/év
14.   Lengyelország -  5,2  klh/év
15.   Csehország -  5,1  klh/év

------------------------------------------------------------------------

A Sörfogyasztás Világranglistája  (2015)

1.     Csehország -  148,2  liter/év
2.     Németország -  125,8  liter/év
3.     Ausztria -  120,6  liter/év
4.     Írország -  119,5  liter/év
5.     Lengyelország -  98,5  liter/év
6.     Anglia -  96,1  liter/év
7.     Kanada -  92,2  liter/év
8.     Románia -  90,8  liter/év
9.     Finnország -  88,8  liter/év
10.   Szlovénia -  88,6  liter/év
11.   Litvánia -  85,2  liter/év
12.   Ausztrália -  85,1  liter/év
13.   Amerikai Egyesült Államok -  84,5 liter/év
14.   Hollandia -  83,5  liter/év
15.   Horvátország -  83,3  liter/év
16.   Spanyolország -  82,3  liter/év
17.   Belgium -  82,0  liter/év
18.   Szlovákia -  79,9  liter/év
19.   Dánia -  78,4  liter/év
20.   Bulgária -  77,9  liter/év
21.   Svájc -  77,7  liter/év
22.   Új-Zéland -  75,5  liter/év
23.   Oroszország -  72,5  liter/év
24.   Magyarország -  72,3  liter/év

------------------------------------------------------------------------