"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Fatima és Lourdes csodája, Mária Jelenések - Bíró Csaba

2022.07.27 14:06

 

Fatima és Lourdes csodás jelenései.

Fatima és Lourdes a világ két legcsodásabb és leghíresebb Mária jelenése, amelyek megható és reményteli története mindmáig élő. A Búcsújáró helyek, zarándok helyek, e két kiemelkedő helyszíne ahol a szent atmoszféra szinte érzékelhető, tapintható. A térben rezeg valami nagyszerűnek a közös érzete. Annyira érzékelhető mindez, hogy a Föld szinte összeér a Mennyel.

Fatima csodái, Fatimai Mária jelenések

Fátima városka Portugália középső részén fekszik, a Santarémi kerületben található, Lisszabon fővárosától közúton: 120 kilométerre, észak-keletre. Az 1917-es Fatimai: Szűz-Mária jelenések tették világhírűvé az addig eldugott és ismeretlen városkát

A Fatimai jelenések, számszerűen: 6. jelenés, 1917-ben történtek a Portugáliai Fátima városka közelében. A Római katolikus egyház által elfogadott álláspont szerint a Szűzanya valóban megjelent a három pásztor gyeremeknek. A hatodik jelenés, a napcsoda, 1917. október 13-án történt, és a becslések szerint: 70.000 ember látta.

1917. Május 13-án három pásztor gyermek egy kis nyájat őrzött a Fátima kisváros melletti: Cova da Iria nevű helyen. A gyermekek neve: Lúcia Santos (10 éves, élt 2005-ig), unokaöccse: Francisco Marto (9 éves, élt 1919-ig), unokahúga: Jacinta Marto (7 éves, élt 1920-ig). A déli Rózsafüzér-imádság után a közelükben levő kövekből kis házat építettek azon a helyen, ahol ma a Bazilika áll.

Hirtelen sugárzó fényt láttak, amelyet villámnak véltek. Elhatározták, hogy hazamennek, de rögtön egy második villám világította meg a helyet kissé távolabb, lent, és egy kis tölgyfa bokor felett, ahol ma a jelenési kápolna áll, láttak egy szépséges: Hölgyet, aki elmondásuk szerint ragyogóbb volt a Napnál és kezei között Rózsafüzért tartott.

A Hölgy azt mondta a három pásztor gyermeknek, hogy sokat kell imádkozniuk, és meghívta őket, hogy öt egymást követő hónap: 13. napján ugyanazon órában ismét jöjjenek: Cova da Iriába. A gyermekek így is tettek, és a Hölgy mind az ötször eljött hozzájuk.

Első Fatimai titok

A Július 13-i jelenés során a Szűzanya három titkot tárt fel a gyerekeknek. A Pokol Látomása: "Szűzanya egy hatalmas tűztengert mutatott, ami a föld alatt látszott. Emberi formájú démonok és lelkek voltak alámerülve, mint égő, átlátszó széndarabok, mind megfeketedett vagy bronz színben ragyogott, a tűzvészben lebegtek, majd az égbe emelkedtek a lángok segítségével, amelyek belőlük indultak füstfelhőket okádva, majd körülvéve minket súlytalanul, fájdalmas és kétségbeesett sikolyok és nyögések közepette visszahulltak.

Nagyon megrémültünk, reszkettünk a félelemtől. A démonokat meg lehetett különböztetni, ijesztő és visszataszító hasonlóságukról a félelmetes és ismeretlen állatokhoz, mind fekete és átlátszó. A látomás hosszúnak tűnt, de pillanatnyi volt. Hogyan hálálhatnánk meg szeretett mennyei Anyánknak, aki első Megjelenésének útmutatásaival felkészített minket a Mennybe utazásra. Úgy gondolom, máskülönben meghaltunk volna a félelemtől és rettegéstől.”

Második Fatimai titok

A második titok az az állítás, hogy az I. világháború végéhez közeledik, de ha nem hagyják abba Isten megbántását, egy még szörnyűbb háború (II. világháború) eljövetelét jósolja meg. A második rész kéri Oroszország felajánlását Mária Szeplőtelen Szívének: "Láttad a Poklot, ahová a szegény, bűnösök lelke kerül. Isten meg akarja alapítani a földön Szeplőtelen Szívem tiszteletét, hogy megmentse őket. 

Ha megteszik, amit nektek mondok, sok lélek meg fog menekülni és béke lesz. A háború a végéhez közeledik, de ha az emberek nem hagyják abba Isten megbántását, egy rosszabb fog kitörni XI. Piusz pápa méltósága alatt. Ha egy éjjel ismeretlen fényt láttok majd, tudjátok, hogy ez az a nagy jel Istentől, hogy közeledik a világ megbüntetése a sok gonoszságáért, háborúval, éhínséggel, az Egyház és a Szentatya üldözésével. Ennek megakadályozására jönni fogok és kérni fogom Oroszország felajánlását Szeplőtelen Szívemnek és az elsőszombati engesztelő szentáldozást. 

Ha kérésemet teljesítik, Oroszország meg fog térni, és béke lesz; ha nem, elterjeszti tévtanait a világban, háborúkat és az Egyház üldözését okozva. A jókat fel fogják áldozni; a Szentatya sokat fog szenvedni; nemzetek fognak elpusztulni. Végül Szeplőtelen Szívem győzedelmeskedni fog. A Szentatya felajánlja nekem Oroszországot, s az megtér és a béke időszaka fog újra a világra köszönteni.”

Harmadik Fatimai titok

Az 1917. Július 13-án, a Fatimai Béke-völgyben kinyilatkoztatott titok harmadik része: Az én Istenem iránti engedelmességből – aki Őexcellenciája, a Főtisztelendő Leiria-i Püspök úr, valamint Ön és az én szentséges Anyám által adott erre parancsot nekem – írok Önnek. A két, már korábban elmondott rész után Miasszonyunk bal oldalán, egy kicsit magasabban láttunk egy angyalt, bal kezében láng-pallossal; szikrázva lángokat bocsátott ki magából, mintha föl akarná gyújtani a világot; de a lángok kialudtak, amikor találkoztak a Miasszonyunk felénk nyújtott jobbjából áradó sugárzással.

Az Angyal jobb kezével a Földre mutatva hangos szóval mondta: 'Bűnbánat, bűnbánat, bűnbánat. Egy igen nagy fényességben, ami Isten, láttunk 'valami olyasmit, mintha tükör előtt vonultak volna emberek', láttunk egy fehérbe öltözött püspököt 'akiről úgy gondoltuk, ő a Szentatya'. Sok más püspök, pap, szerzetes és szerzetesnő ment föl egy meredek hegyre, melynek csúcsán nagy kereszt állt fatörzsekből, mintha hántolatlan paratölgy lett volna; a Szentatya, mielőtt odaért, egy félig lerombolt, félig düledező városon ment keresztül botladozó léptekkel.

Az atya fájdalommal és aggodalommal telve imádkozott az út mentén heverő holtak lelkéért; fölérve a hegy tetejére, térdre borult a nagy kereszt lábánál, és egy csoport katona lőfegyverekkel és nyíllal tüzelve rá, megölte őt. Ugyanígy haltak meg egymás után csoportokban a püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők, különféle világi emberek, különböző társadalmi osztályokból és állásokból való férfiak és nők. A kereszt két szára alatt két angyal állt, mindegyiknél kristály öntözőkanna, melybe összegyűjtötték a vértanúk vérét, s öntözték vele az Istenhez közeledő lelkeket.

A Fatimai Nap-csoda

Tudósítás a Nap-csodáról az Ilustracao Portugueza, 1917. október 29-i számában Az utolsó jelenéskor, 1917. október 13-án az egyes becslések szerint: 70.000 ember volt jelen. A megjelenő: Hölgy azt mondta, ő a: Rózsafüzér királynője, és ezen a helyen állítsanak kápolnát a tiszteletére. A jelenés végén mindenki láthatta a Nap-csodát: a Nap egy ezüst koronghoz vált hasonlóvá, szabad szemmel is lehetett szemlélni, saját tengelye körül forgott, mint egy tűzkerék, majd úgy tűnt, mintha a földre zuhanna.

A Napcsoda után a Fátimai jelenések Portugáliában az általános érdeklődés és figyelem középpontjába kerültek. Az első hosszabb beszámolót: Formigao atya közölte 1921-ben. Kezdetben ő maga sem hitt a történetek hitelességében, de az 1917. október 13-i jelenés meggyőzte őt, és utána már nem voltak kétségei. A Római katolikus egyház 13 év múlva adott ki hivatalos állásfoglalást az ügyről, anélkül, hogy kitért volna minden részletre.

Lucia, Jacinta, Francisco élete

A három gyermek közül kettő spanyol náthában meghalt: Francisco 1919-ben, Jacinta 1920-ban. Az egyedüli túlélő: Lúcia volt csak, aki először Dorottya-rendi, majd Karmelita apáca lett, ismét megjelent a Szűzanya Spanyolországban, 1925. december 10-én és 1926. február 15-én Pontevedrában, majd 1929. június 13-án Tuy-ban, a rendházban. Kérte az öt első szombati ájtatosság elvégzését: rózsafüzér imádkozása, elmélkedés a rózsafüzér: 15 titkáról, szentgyónás és áldozás végzése, és Oroszország ajánlása Szűz Mária Szívének. Ezt a látogatást az 1917. július 13-i jelenés előre megmondta az egyik ún. fátimai titokban.

Lúcia nővér évekkel később leírta, hogy a három pásztor gyermeknek már: 1916 áprilisa és októbere között háromszor jelent meg egy Angyal, aki imádságra és bűnbánatra szólította fel őket.

1917 óta zarándokok ezrei érkeznek Cova da Iriába, évente: 5 millióan keresik fel a szent helyet. 1919. április 28-án a helyszínen építeni kezdték az ún. Jelenési kápolnát. 1921. október 13-án első alkalommal tartottak itt szentmisét.

A Leiria-i püspök 1922. május 3-án adta ki rendeletét a kánoni per elindításáról a Fátimai jelenésekkel kapcsolatban. 1927. június 26-án első alkalommal vezetett a püspök hivatalos ünnepséget Cova da Iriába, útközben megáldotta a Reguengo do Fetal-i keresztút állomásait. 1930. október 13-án Isteni Gondviselés című rendeletében a jelenéseket hivatalosan elfogadottnak nyilvánította, és engedélyezte a Szűzanya tiszteletét Fátimában.

A Fátimai üzenet értelmében 1931. május 13-án a portugál püspökök Portugáliát, 1942. október 31-én XII. Piusz pápa rádió beszédében a világot ajánlotta fel Szűz Máriának.

1946. május 13-án Masella bíboros, a pápai legátus megkoronázta a jelenési kápolna Szűzanya-szobrát, amelyet portugál asszonyok hálából állíttattak azért, hogy Portugáliát elkerülte a II. világháború. 1951. október 13-án Tedeschini bíboros Fátimában zárta le a szentévet. 1956. május 13-án Roncalli Velencei pátriárka vezette a zarándoklat ünnepségeit. 1965. május 13-án Cento bíboros átadta a Fátimai szentélynek az Arany Rózsát.

Több pápa is ellátogatott a jelenések helyére. 1967. május 13-án, az ötvenedik évfordulón VI. Pál pápa ment Fátimába a világ békéjéért és az egyház egységéért könyörögni, 1977. július 10-én: I. János Pál pápa zarándokolt a szent helyre, 1982. május 12–13-án pedig: II. János Pál pápa kereste fel Fátimát, hálából, amiért életben maradt, miután az előző évben merényletet kíséreltek meg ellene a Szent Péter téren. II. János Pál felajánlotta az emberiséget Máriának. 

1991. Május 12–13-án, a merénylet 10. évfordulóján ismét ellátogatott Fátimába. Ferenc pápa: 2017. május 13-án szentté avatta: Jacinta és Francisco személyét is.

Fatima világhírű zarándok helyé válik

Fátima városka lakosainak száma: 12 ezer fő volt. Itt történtek a híres Fátimai jelenések 1917-ben. Fatima Portugália középső részén, a Santarémi kerületben található, Lisszabontól közúton: 120 km-re észak-keletre.

Fátima-i zarándok helyet a Spanyol: Santiago de Compostelával és a Francia: Lourdes-dal tartják egyenértékűnek. Május 13-án és Október 13-án sok ezren zarándokolnak ide, hogy megemlékezzenek arról, hogy a Szűzanya ezen a napon megjelent a három gyermeknek.

A Neo-barokk Bazilikát szentek szobrai díszítik. A Bazilika tornya: 65 méter magas, körfolyosója pedig kétszer akkora, mint a Római Szent Péter-bazilikáé. A festett üveg ablakok a jelenéseket ábrázolják.

A Capelinha das Aparições a jelenések helyén épült. Mária koronájában van az a golyó, amelyet az 1981-es merénylet után kivettek II. János Pál pápa testéből. A szentélytől délre őrzik a gyermekek házát a Casa dos Pastorinhosban.

Fatima legmegragadóbb látványa a sok zarándok odaadása és hite, akik térden állva közelítik meg a mai kegyhelyet. Gyertyákat égetnek hálából a Szűzanya csodáiért. A sétányt esténként több ezer gyertya világítja meg a Földtől egészen a Mennyig.

 

Lourdes-i csodás Mária jelenések.

Lourdes és Fatima a világ két legcsodásabb és leghíresebb Mária jelenése, amelyek megható és reményteli története mindmáig élő. A Búcsújáró helyek, zarándok helyek, e két kiemelkedő helyszíne ahol a szent atmoszféra szinte érzékelhető, tapintható. A térben rezeg valami nagyszerűnek a közös érzete. Annyira érzékelhető mindez, hogy a Föld szinte összeér a Mennyel.

Frissülés: Hazai kitérő után, irány a 15254 lakosú Lourdes...Incorrupt Corpses: The Truth Behind the Bodies That Never Decompose » Page  3 of 10

Lourdes csodái, Lourdes-i Mária jelenések

A Franciaországi: Lourdes a Pireneusok között, a Gave patak mentén húzódik meg a Francia-Spanyol határ mentén, közel a Földközi tengerhez. A kegyhely a jelenések elõtt szinte a világtól elzárt, hegyek közötti kis település volt.

1858. Február 11. Bernadette Soubirous egy szép és bájos kislány csodálatos története. A Lourdes-i eseményekben nem csupán egy Mária-kegyhely létrejöttét, nem csupán a bűnbánatra, az imára, a rózsafüzér imádságra való buzdítást kell látnunk. Még csak nem is egy zarándok helyet, ahol betegek gyógyulhatnak meg. Sokkal fontosabb itt is a lélektani, pedagógiai szándék kifejeződése. A Szent Szűz hívja övéit. A zarándokok pedig magukkal viszik az emberszerető Boldogasszony áldásos hírét.

1858. Február 11-én, három gyermek, Bernadette Soubirous, Maria Soubirous, a helyi szegény molnár lányai, és Janka Abadie fát szedegetnek a Massabielle szikla környékén. A malom patakon átgázolnak, de a 14 éves beteges: Bernadett elmarad társaitól. Váratlanul erõs szél zúgásra lesz figyelmes, és feltekintve a patak túloldalán egy szikla hasadékban a Szent Szűzet pillantja meg.

1858. Február 11-én a Lourdes melletti Massabielle-barlangnál az egyszerű és szegény, 14 éves lánynak: Bernadette Soubirous-nak megjelent a Szűzanya. A "Hölgy", aki a Massabielle-barlangban megjelent, hófehér ruhát és vakító fehér köpenyt viselt, égszínkék öv volt derekán, lábát arany rózsa díszítette, és kezében rózsafüzért tartott.

1858. Február 11-én a három gyermek, Bernadette Soubirous, Maria Soubirous, Janka Abadie fát szedegetett a Massabielle szikla környékén. A gyermekek a malom patakon is átgázoltak. A 14 éves: Bernadette azonban elmaradt társaitól, hogy lehúzza cipőjét és harisnyáját. Közben váratlan erős szél zúgásra lett figyelmes. Amint felnézett, a patak túlsó oldalán egy szikla hasadékban a Szent Szüzet pillantotta meg. A jelenés asszonya természetfölötti fénytől övezve, gyönyörű fehér ruhában tűnt fel. A lábait aranyrózsa díszítette, derekát pedig kék öv fonta körül. Fejéről dús fátyol hullott alá. 

A Szent Szűz imádságra kulcsolt keze hófehér rózsafüzért tartott, amelynek szemeit aranylánc fogta egybe. Bernadett ijedtében rózsafüzére után kapott, de félelmében még keresztet sem tudott vetni. A Hölgy ekkor bátorítólag rámosolygott a gyermekre, lassan, méltóságteljesen keresztet vetett, de nem szólt semmit. Bernadett mindenben követte a Szent Szűzet. Ő is keresztet vetett, majd pedig térden állva imádkozni kezdte a rózsafüzért. Amikor befejezte, Jézus anyja intett Bernadettnek, hogy menjen közelebb, de ő nem merte megközelíteni. Erre a jelenés eltűnt.

A Szűzanya összesen: 18. alkalommal jelent meg Február 11-től egészen Július 16-áig, bűnbánatot és engesztelést kérve. Február 25-én felszólította Bernadette-et, fakasszon forrást a barlang meghatározott pontján, igyon belőle és mosdjon meg benne. Március 2-án megbízta a kislányt, "Mondja meg a papságnak, hogy építsenek kápolnát és jöjjenek körmenetben” a jelenések helyére. Március 4-én már több mint tízezren kísérték el Bernadette-et a barlanghoz, de a látomásokban csak a kislány részesült. Március 25-én a Hölgy a nevét is elárulta: "Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás."

Franciaországban a jelenések híre gyorsan terjedt, egyre nagyobb tömegek látogattak Lourdes-ba, a Pireneusok között, a Pau patak partján fekvő városkába, és a jelenések helyén fakadt forráshoz, mely 120 ezer liter vizet ad naponta. A forrásnál kezdettől fogva tapasztaltak csodás gyógyulásokat. A jelenéseket egyházi és világi hatóságok vizsgálták. Azok természetfeletti jellegét 1862-ben a Tarbes-i püspök, Lourdes a Tarbes-i egyházmegye területén fekszik, majd 1891-ben XIII. Leó pápa hivatalosan is elismerte.

1862-ben templomot kezdtek építeni a forrás feletti sziklára, amely 1876-ra elkészült, s melynek IX. Piusz pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. A barlangban Bernadette útmutatásával elkészült a Szűzanya márvány szobra. A forrás mellett fürdő épült.

A Szűzanya Lourdes-i megjelenését először a Tarbes-i egyházmegyében ünnepelték, 1890-től. 1908-tól, a jelenések 50. évfordulójától kezdve X. Piusz pápa kiterjesztette az ünneplést az egész Egyházra.

A Lourdes-i jelenés helyén a sok csodálatos gyógyulás igazolta Mária Istentől kapott hatalmát. Lourdes világhírű zarándokhely lett, ahova milliók zarándokolnak el engesztelni és gyógyulásért vagy megnyugvásért imádkozni. A megmagyarázhatatlan gyógyulások száma sok ezer, ebből hetvenet ismer el az Egyház csodás gyógyulásnak. A lelki gyógyulások száma felmérhetetlen.

Szent II. János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11., a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a betegek világnapja. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”.

Bernadette Soubirous

Bernadette Soubirous, Marie-Bernard Soubirous, (Lourdes, 1844. január 7. – Nevers, 1879. április 16.) a szülő városával azonosított: Lourdes-i Mária-jelenések tanúja. Bernadette szentté avatása óta használatos a "Soubirous Szent Bernadett", vagy "Lourdes-i Szent Bernadett" elnevezése is.

Bernadette szegény családban született, édesapja: François Soubirous molnár, édesanyja: Louise Casterot volt. Legidősebb gyermekként, öt testvére mellett nevelkedett. Bernadette egy nagyon szép és vékony kislány volt, aki gyermek korában sokat betegeskedett.

Bernadette: 14 éves korában látta első alkalommal Máriát, aki összesen: 18 alkalommal jelent meg neki. Eleinte hitetlenség kísérte a jelenéseket, ám idővel nemcsak a falu népe, hanem az egyházi vezetés is hitelesnek ismerte el. Mindaddig azonban Bernadette-nek sok meg nem értésen kellett keresztül mennie.

Bernadette: 1858. Február 11-én a Gave-folyócska közelében, egy barlangban sugárzó fehérbe öltözött Szépséges-Női alakot látott, aki szótlanul rámosolygott, majd eltűnt. A szép ismeretlen Hölgy három nap múlva újra megjelent, és ettől kezdve: Július 16-áig bezárólag még további: 16 alkalommal. Február 18-án, a harmadik találkozás alkalmával már meg is szólította a lányt, és Február 25-én megmutatta a gyermeknek a barlang lábánál lévő rejtett forrást. Március 26-án a Szűzanya megnyilatkozott előtte. Többször is felszólította, hogy menjen a falu papjához, és mondja meg neki, hogy építtessen templomot a forrás mellé, és tegye zarándok hellyé.

Bernadette elbeszélését hitetlenség fogadta, de a lány a legszigorúbb kihallgatások alatt is ragaszkodott kijelentései igazságához. Ezután pedig a forrás mellett valóban csodálatos gyógyulások tanúja lett a falu népe. A csodák világhírűvé tették, s ma Lourdes a világ legnagyobb Mária-búcsújáró helye, a reménység forrása, ahol még ma is sok ember meggyógyul az ott fakadó víztől, a tudomány pedig nem talál erre magyarázatot.

Bernadette életét gyökeresen megváltoztatta látomása, ezért elhatározta, hogy szerzetesnő lesz. 1866-ban, 22 évesen belépett a szomszédos város: Nevers, Saint-Gilgard nevű kolostorába. Itt sem volt egyszerű az élete, mert a Noviciákat felügyelő mesternő sok szenvedést okozott neki.

Bernadette mindössze: 35 éves volt, amikor: 1879. április 16-án csont tuberkulózisban meghalt. Három nappal később a kolostor kertjének kis kápolnájában temették el.

Bernadette több mint 30 évig nyugodott a Nevers-i kolostor temetőjében. Amikor 1909-ben boldoggá avatásának előkészületeit végezték, az egyházi hatóságok két orvos jelenlétében kinyitották a sírt. Az eléjük táruló látványtól a jelenlévőknek a lélegzetük is elállt. Bernadette úgy feküdt párnáin, mintha mi sem történt volna vele. 

Bernadette testén az oszlás legcsekélyebb jele sem volt tapasztalható, az idő nem hagyott rajta nyomot, úgy látszott, mintha aludna. Számolt be erről egy szemtanú. A hivatalos vizsgálat befejezése után új ruhába öltöztették, és a vizsgálati jegyzőkönyvvel együtt koporsóba zárták.

Bernadette boldoggá avatása kapcsán 1925. augusztus 3-án, Bernadette testét ünnepélyes keretek között helyezték el a Saint-Gilgard kolostor templomában. Azóta ott nyugszik, üveg koporsóban, arcát és kezét vékony viasz réteg borítja. XI. Piusz pápa avatta szentté, 1933-ban.

A Lourdes-i jelenések híre Európa szerte elterjedt, és igen komoly tisztelete kifejlődött. Sok katolikus templomban megjelentek a Lourdes-i barlangok, amelyekben Máriát, a jelenéseknek megfelelően rózsafüzérrel, Bernadette-et pedig Mária előtt térdelve ábrázolják. Külön ima forma is kialakult, a Lourdes-i kilenced, amit Február 2-ától kezdve 11-ig, 9 napon át imádkoznak.

A Lourdes-i jelenések és csodás gyógyulások hatására: Szent II. János Pál pápa 1992-ben elrendelte, hogy: Február 11. a Római katolikus egyházban a betegek világnapja legyen.

Lourdes világhírű zarándok helyé válik

Lourdes egy kis mezőváros Délnyugat-Franciaországban, a Francia-Spanyol határ közelében, a Pireneusok lábánál fekszik. A város ma jelentős zarándokhely, amely azután alakult ki, hogy egy helyi lánynak: Bernadette Soubirousnak megjelent Szűz Mária.

Lourdes város egyik látnivalója a várkastélya. Neve az arab: Louerda szóból származik, ami Rózsát jelent. A község a Pireneusok északi lábánál fekszik. A Pic du Jer nevű hegyre sikló-vasút vezet. Folyója a Gave de Pau.

Lourdes a Szűz Mária-tisztelet egyik leghíresebb zarándokhelye. Repülőgéppel könnyen megközelíthető, Pau Pyrénées Repülőtér, Tarbes-Lourdes-Pyrénées Repülőtér, de sokan a különvonatot választják, ahol lelki felkészüléssel várják az érkezést.

Lourdes városába azok a betegek utaznak főként, akik felépülésüket már nem bízzák gyógyszerekre. Úgy tartják, hogy a Szűz Mária-jelenés helyszínén, a barlangból kifolyó forrásvíz gyógyító hatású. Elsősorban: paralízisben, tuberkulózisban, rákban, vakságban szenvedők reménykedhetnek. A csodával határos gyógyulásokat egy 1883-ban alakult Orvostudományi Iroda vizsgálja ki, amely a városban működik.

A Római katolikus egyház összesen: 68 esetet fogad el csodás gyógyulásnak, amely nem fizikai vagy pszichologikus hatás alatt történt, amit a víz gyógyító erejének tulajdonítanak. A legutolsó ilyen beteg porckorong-sérv miatt lebénult: Serge François volt, aki 2002. április 12-én volt a barlangnál, és tartósan meggyógyult.

A Lourdes-i: Miasszonyunk Bazilika, 25 ezer férőhelyes földalatti templom, melyet a magyar származású: Pierre Vago építész, Pier Luigi Nervi, Eugéne Freyssinet világhírű szerkezet tervező mérnökök közreműködésével tervezett.

A legfőbb szentélyt a barlang és a forrás köré építették, ahol Bernadett az első jelenését átélte. A mintegy: 50 hektárnyi területen kápolnákat, templomokat, fürdőket és kórházakat is létesítettek. Az eredeti forrás, amelyet Bernadett felfedezett, ma a barlang bejáratánál látható, megvilágítva és üvegfallal védve.

Massabielle Barlang: a Gave folyó mellett található, melyet a Massabielle szikla ural. 9,5 méter mély a barlang. 1858-ban itt jelent meg a Szent Szűz a 14 éves Lourdes-i kislánynak, Bernadette Soubirous-nak. A barlang mélyén az oltár bal oldalán található a Forrás, melyet a Szent Szűz kérése szerint Bernadette fakasztott kezével. A Forrás vize csatornázva van és táplálja a szökőkutakat, a medencéket illetve a vízvezetéket.

A Rózsafüzér Bazilika szorosan illeszkedik a Lourdes-i Szentélyek kiterjedt kompozíciójába. Mi több, ez a bazilika Lourdes képének egyik legmeghatározóbb eleme az elliptikus formájú két nagy lépcsőkorláttal az előtérben. A Rózsafüzér Bazilika római-bizánci stílusban épült, két feljárója az Atya két kitárt karját jelképezi, mely várja a zarándokokat. Innen lehet eljutni a Szeplőtelen Fogantatás Bazilikába, mely a Barlang felett található.

A Szeplőtelen Fogantatás Bazilikája, amely: 51 méter hosszú, 21 méter széles, 19 méter magas. Templom hajója: 9 egyenlő oszlop közre van osztva. 13.sz-i gótikus stílusban épült, 1871. augusztus 15-én lett megáldva és 1876. júliusában lett felszentelve. 1908-ban két kis harangtorony lett hozzáépítve, mely összeköti a Rózsafüzér Bazilikával.

A Miasszonyunk Bazilikája, mely a föld alatt: 12 ezer m²-en terül el, és 25 ezer embert képes befogadni. Területe egy 201 m x 81 m ovális. A Bazilika: 1958. március 25-én, a Jelenések 100. évfordulóján lett felszentelve a későbbi: XXIII. János Pápa által. Befogadó képessége: 25.000 fő. A Bazilikában: 39 szenteket ábrázoló mennyezet, valamint: 52 üvegmozaik díszíti.

A Kripta a Massabielle sziklánál, a Szeplőtelen Fogantatás Bazilikája és a Rózsafüzér Bazilika között található. 1866. május 19-én avatták fel ezt a 120 férőhelyes kriptát, mely első a szentélyek között. A bejárat fölött található egy X. Szent Piusz mozaik. Egy hosszú fedett folyosó vezet befele egy csendes ima helyre.

A Szent Bernadette Templom, a Szentélyek utolsó helyszíne, amit: 1988-ban avattak fel. A Massabielle Barlanggal szemben, a Gave de Pau folyó jobb partján található. Ez a modern templom mozdítható válaszfalakkal van ellátva, helyileg pedig ott található, ahol Bernadette Soubirous az utolsó jelenést látta 1858. július 16-án.

A Lourdes-i zarándok turizmus a város egyik legfontosabb bevételének számít. Évente: 5-6 millió ember keresi fel. 1958-ban 8 millió zarándokot jegyeztek fel. 2008 kivételes év volt, mert a jelenések 150. évfordulóját ünnepelték, így: 9 millió zarándok érkezett a városba.