"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Piros lámpás negyedek világszerte - Bíró Csaba

2022.07.27 14:44

 

Piros lámpás negyedek a nagyvilágban.

A Nagyvilágban található híressé vált: Piros Lámpás Negyedekből képzeletben körbejárjuk a 7. legérdekesebb és leghíresebb: Piros Lámpás Negyedet "Red Light District". Elmeséljük azt is, hogy a legősibb mesterség ősidők óta virágzik, és még azt is, hogy az efféle helyek nemcsak a vágyak kielégítésére szolgálnak.

  

Piros Lámpás Negyedek - "Red Light District"

-- A Piros lámpás negyedek világszerte sok látogatónak elsőre nagy meglepetést okoznak. Általában a legmeglepőbb sajátosságuk az, hogy ezek a negyedek kifejezetten szépek. A híres piros lámpák fényei világítják be sejtelmesen az éjszakai utcákat és házakat, még a környező hidak is pirosan fénylenek. Többnyire a piros lámpás negyedek a hírükkel ellentétben a városok legbiztonságosabb részei közé tartoznak, ellenőrzőttek, tiszták, rendezettek.
-- A kormány egy idő után úgy döntött, hogy legális keretek közé tereli a prostitúciót. Kijelölnek a városban egy területet, egy türelmi zónát, ahol a legősibb mesterség legálisan űzhető. Az ablak mögött lévő lányok ugyanúgy adót fizetnek mint bárki más. A szexturizmust alapvetően két dolog generálja: egyrészt a különbség különböző országokban élő emberek kultúrája és anyagi körülményei között, másrészt pedig a legális lehetőségek közti különbség.
-- A prostituált szó a latin „prostere” igéből származik, jelentése: kiáll, árul, árulja magát. Az ókor számos kultúrájában találkozunk a szakrális, valláshoz kötődő prostitúció jelenségével. A templomi prostituáltat az általa szolgált istennő időleges megtestesülésének tekintették, aki szeretkezés közben fizetővendégét is „isteni állapotba” emelte.
-- Babilonban minden asszony köteles volt életében legalább egyszer Istár szentélyébe vonulni, és fizetség ellenében odaadni magát valamelyik férfinak. A díjazást az oltárra helyezték, mint megszabadulásuk árát. A szép asszonyok hamar elkerültek onnan, de voltak, akik több évet is eltöltöttek a templomban, míg végre valaki hajlandó volt közeledni hozzájuk. Egyiptomban is létezett ez a kultusz, elsősorban Amon isten és Bászet istennő kultuszához kapcsolódva.
-----------------------------------------------------------------------------

A Világ: 7. Leghíresebb Piros Lámpás Negyede

1.  Amsterdam -- De Wallen -- Red Light District -- Hollandia 

  

-- Amszterdam és a világ talán leghíresebb piros lámpás negyede több dolognak is köszönheti sikerét. A hely 500 éves történelme és az Amszterdami óváros csatornákkal teli, lenyűgöző hangulata már önmagában is turista csalogató, de a holland kormány nem volt rest legálissá tenni a prostitúciót és a könnyű drogokat. Ami fellendítette az érdeklődést, amik így együtt persze hogy sok bulizni és ismerkedni vágyó turistára volt elképesztően vonzó hatással.
-- Ma már ennek köszönhetően körülbelül: 25 ezer prostituált dolgozik a városban, és ezeknek körülbelül a fele Kelet-Európából költözött oda, a többi Nyugat-Európából, Afrikából, Dél-Amerikából és a Távol-Keletről érkezett. Kérdés, hogy a helybéliek minderre mennyire büszkék, de most nem ez a fő témánk, hanem inkább az, hogy Amszterdamnak köszönhető az a ma már több más nagyvárosban is jelen lévő hagyomány, hogy a lányok piros lámpás kirakatokban ülve kelletik bájaikat és kínálják portékájukat, vagyis a testüket. Fényképezni szigorúan tilos.. A lányok időnként akár a kirakaton át történő kopogással is próbálják magukra felhívni leendő ügyfeleik figyelmét.
-- A peepshow-k, szexszínházak, a Cassa Rosso a leghíresebb, ahol óránként új előadások kezdődnek, szexshopok és coffee shopok tömkelege mellett néhány egészen különleges helyet is találhatunk. Itt található a világ legnagyobb szex múzeuma, valamint a Banán bár nevű hely, amely a város legénybúcsú központja, ahol háziasszonyok szórakoztatják az egybegyűlt férfiakat. Akad itt csak nők számára nyílt szexshop, ahol el lehet kerülni a másik nem kínos pillantásait jöhetnek be férfiak is, de csak a női partnerük társaságában, és a legextrémebb hálószobai ruházatot is errefelé érdemes keresgélnünk.
-- Amsterdam a Múzeumok városa, ebben a városban van a legtöbb múzeum ekkora területen. Amszterdam kulturális mivoltja gyakran feledésbe merül a mértéktelen mennyiségű coffee shop-oknak köszönhetően. Amszterdamnak pedig több múzeuma van négyzetméterenként mint bármely más városnak a világon.. Amszterdam így városnézés szempontjából egy verhetetlen választás..
-- Amsterdam a Biciklik városa is, talán ebben a városban van a legtöbb bicikli a világon. Biciklit bárhol lehet bérelni, csak ragadja meg a fényképezőjét és biciklizzen el a csatornákig, útközben megállva egy kis süteményre, kávéra és csodálja meg az öreg kereskedői villák látványát és élvezze Jordaan macskaköves utcáinak és a Vondelparknak buja hangulatát. Amszterdam varázsa még évszázadok után is megbabonázó erejű....
-- A De Wallen sok más piros lámpás negyeddel ellentétben nappal sem zár be, és gyakran láthatunk itt szervezett turista csoportokat végigmenni a vörös kirakatokkal teli utcákon és sikátorokon, de az igaz, hogy a hely este tíz után van csak igazán formában, amikor a coffee shopokból a zene kihallatszik az utcára, a vörös lámpa fénye beragyogja a sikátorokat, és a hömpölygő tömeg elárasztja a negyedet. A közbiztonság kifejezetten jó, zsebelésnél komolyabb bűncselekmény csak elvétve fordul elő errefelé, ennek ellenére gyomorforgató egy élmény.
-- Sok látogatónak ez a Piros Lámpás Negyed okozza a legnagyobb meglepetést. Egyfajta szexuális vidámpark. Legmeglepőbb sajátossága, hogy maga a negyed kifejezetten szép. A híres piros lámpák fénye világítja be a csatorna menti házakat és a hidak is pirosan vannak kivilágítva. Amszterdam nagyfokú toleranciájáról hires és ez alól nem lehet kivétel a prostitúció sem. A kormány úgy döntött, hogy legális keretek közé tereli a prostitúciót. Az ablak mögött lévő lányok ugyanúgy adót fizetnek mint bárki más. Sok diáklány űzi e mesterséget, melyből aztán tanulmányaikat tudják finanszírozni.
-- Ám ide mindig sötétedés után érdemes ellátogatni, mert akkor kezdődik itt az élet. Rengeteg peepshow-val, szexshop-pal, coffeeshop-pal és bárral fogunk itt találkozni. A lányokon kívül a legfelkapottabb látványosság a Casa Rosso, mely egy igencsak borsos belépőt elkérő szexszínház. A negyedben van egy "kakukktojás" utca is, ahol ha egy kicsit jobban odafigyelünk, akkor látjuk, hogy a lányok nem is annyira lányok. Bár a környék elvileg biztonságos, azért legyünk óvatosak mikor egy-egy csendesebb utcába térünk.
-- Az ablak mögött álló hölgyeket fényképezni szigorúan tilos. Kérjük ezt tartsák is be, az esetleges nézeteltérés elkerülése végett. A negyedben a legtöbb ablakon találkozhatunk a piros körbe foglalt és áthúzott fényképezőgép rajzával. Ha ez mégis elkerülné figyelmét, akkor az ablak mögött álló hölgyek ideges kopogása majd biztosan emlékezteti arra, hogy szigorúan tilos fényképezni őket. Az is lehet, hogy a negyed biztonsági őrei kiveszik gépünkből a filmet, megkérnek minket, hogy azonnal távozzunk. Ha valakinek valóban szüksége van pár fotóra, inkább mentse le az internetről.
-- A történetiség kedvéért: Hollandiában 1815 és 1996 között illegális volt a prostitúció. 1996-ban azonban a holland kormány úgy döntött, hogy adót vet ki rá. A statisztikák szerint ma már több, mint: 25.000-en űzik itt a "legősibb" mesterséget, és ezek fele illegális bevándorló. Mint a világ sok más városában, itt is rengeteg bordélyház működik, de ami tipikusan helyi sajátosság az nem más, mint az a sok ablak, amiket az a bizonyos "piros lámpa" világít meg.
------------------------------------------------------------------------

2.  Hamburg -- St. Pauli -- Reeperbahn -- Németország  

      

-- Hamburg észak Németország legnagyobb kikötővárosa és szórakoztató központja, a város egyedi légkörű és utánozhatatlan hangulatú. A városának Sankt Pauli kerületében található a híres vörös lámpás negyed, a Reeperbahn-on. A kerületnek: 30 ezer lakosa van, St. Pauli: 2,6 km²-en terül el az Elba folyó partján, közel Hamburg híres-hírhedt kikötőjéhez.
-- A 17. század elején ezen a területen jött létre a 'Hamburger Berg' nevű külváros Hamburg falain kívül, Altona városához közel. A név az 1620 körül védelmi célokból épített magaslatra utal, ahonnan kiválóan be lehetett látni a környéket, a dombon lévő ágyúkkal pedig tűz alá lehetett venni az ellenséget.
-- Nemsokára a területre költöztek azok az iparosok, akik a „szaguk”, vagy az általuk keltett zaj miatt Hamburg belsejében nem voltak kívánatosak. A kötélverők, németül: Reeper, is itt telepedtek le, mert itt elég helyük volt a mesterségük gyakorlására. St. Pauli leghíresebb utcája, a Reeperbahn is innen kapta a nevét. A század végén már dologházakat és pestiskórházakat találunk a területen. A kerület a később épült templomáról kapta a nevét.
-- St. Pauliban régi és nagy hagyománya van a szórakoztató iparnak. A Hamburgi kikötőben várakozó tengerészek közül sok töltötte szabadidejét a helyi örömlányok tanyáján, társaságában. Mindmáig itt található Hamburg vöröslámpás negyede. St. Paulinak saját labdarúgó csapata van, az FC St. Pauli.
-- St. Pauli erősen kötődik a zenéhez. A Beatles is zenélt itt, még híressé válásuk előtt. Hans Albers zenész és énekes is szoros kapcsolatban van a kerülettel, ő alkotta a városrész nem hivatalos himnuszát, az "Auf der Reeperbahn Nachts um Halb Eins”-t. A kerület a német punk mozgalmak központjaként is ismert.
-- A Reeperbahn utcája a második legnépszerűbb turisztikai látványosság Hamburgban a kikötő után. Nem csoda, hogy már a Beatles tagjai is teljesen odáig voltak érte. John Lennon nyilatkozta egyszer, hogy „Liverpoolban születtem, de Hamburgban nőttem fel”, és ne legyenek kétségeink afelől, hogy a négy gombafejű a város melyik részében töltötte el a legtöbb időt.
-- Európa egyik legnagyobb piros lámpás negyede nemcsak szexshopokkal, bordélyházakkal, sztriptízklubokkal, szexmúzeummal és erotikus színházzal büszkélkedhet, hanem igazi színházak, exkluzív bárok, éttermek és diszkók gyűjtőhelye is egyben, ahol nemcsak a perverz éjszakai baglyok, hanem a helyi diákok, a turisták és színház kedvelők is örömmel fordulnak meg.
-- Ám este nyolc-kilenc előtt nem igazán érdemes idelátogatni, hétvégente pedig gyakran elviselhetetlenül nagy a tömeg, ezért érdemes inkább a hétköznap estéket, éjszakákat megcélozni.
-- Davidstrasse: Klasszikus hangulatú utcácska, melyben az éjszakai pillangók az utcán álldogálva próbálják elcsábítani a járókelő férfiakat. Első látásra talán veszélyesnek tűnhet a hely, de az utcában található rendőr kapitányságnak köszönhetően ez a város egyik legbiztonságosabb része.
-- Herbertstrasse: Piros lámpás kirakatok, melyekben örömlányok ülnek kihívó „ruházatban”. Hivatalosan nincs megtiltva ide a nők belépése, de nem javallott, és a rendőrség is igyekszik lebeszélni a látogatásról a női érdeklődőket.
---------------------------------------------------------------------------

3.  Paris -- Pigalle -- Franciaország  

 

-- Párizs vöröslámpás negyede a Pigalle, ahol minden a fülledt erotikáról szól. Szinte minden sarkon található szex shop, vagy egy óvszer automata, és az egy négyzetméterre jutó fallikus szimbólumok száma is alighanem itt a legmagasabb a világon. Itt működik a világ leghíresebb mulatója is, a Moulin Rouge. A táncos lokál, pillanatok alatt közkedvelt lett, hiszen a szórakozóhely hölgyei nem minden esetben maradtak a táncnál, többre is kaphatóak voltak. A negyed szívében találjuk még az Erotika Múzeumot, amely talán az egyetlen, késő éjszakáig nyitva tartó tárlat Párizsban.
-- Ha egy város nem egy, hanem akár több piros lámpás negyeddel is rendelkezik, az sok mindent elárul. A francia fővárosban a Rue St. Denis-t is kiemelhetnénk, de sajnos nem ott található a világ leghíresebb bordélyháza és szórakozóhelye, a fényes múlttal rendelkező Moulin Rouge.
-- A Montmartre környékét már régóta különféle gyanús népek gyülekező helyeként tartják számon, és a környékről az a hír járja, hogy ha az ember errefelé vesz egy gyanúsan túlárazott üveg pezsgőt, automatikusan dukál hozzá egy lány is.
-- A szokásos: peepshow-, szexshop-, sztriptízbár- tömegen kívül a Pigalle-t leginkább a kabarék és természetesen a szexkabarék világa különbözteti meg a világ hasonló negyedeitől. A franciáknál a prostitúció korántsem annyira megvetett foglalkozás, mint a világ más részein, sőt az örömlányok gyakran előadó művészként is komoly sikereket aratnak a negyedben, de ha valaki látta Baz Luhrmann Moulin Rouge című filmjét, annak mindezt nem kell bemutatni.
-- Errefelé a lányokat nem szorították bordély házakba, így szabadon flangálnak az utcán a következő ügyfélre várva, de a hely nem csak a prostitúció paradicsoma. Olyan művészek laktak itt életük során, mint Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, Pablo Picasso és Maurice Neumont, és a művészet jegyében itt is akad egy erotika múzeum.
----------------------------------------------------------------------------

4.  Soho -- London -- Anglia  

  

-- A Londonban található Soho negyed sokáig egy rossz hírű "piros lámpás negyed" volt. A mai napig virágzik itt a szex ipar, de ma már kulturáltan, szigorú keretek közé szorítva. Nappal kellemes sétát tehetünk a kis üzletekkel, a kínai-, indiai-, japán-, olasz-, francia vendéglőkkel tűzdelt utcákon. A vásárlás közben a kávéházak egy rövid pihenés lehetőségét kínálják. A negyed zenészek, művészek lakhelye.
-- A Soho, London egyik híres negyede, mely már a 17. század óta „létezik”. Kezdetben kétes ügyek helyszíne, örömlányok munkahelye volt ez a városrész. Az '1980-as évektől kezdve viszont a helyzet egyre jobban konszolidálódott, és napjainkban a Soho már irodaházaknak és éttermeknek is otthont ad.
-- Azért a legtöbben természetesen azért jönnek el ide, hogy szórakozzanak, pubok, kocsmák, sörözők váltják egymást, és éttermek, hotelek, kávézók, üzletek is tarkítják a képet.. Érdemes azt tudni, hogy a szabályt, miszerint 18 évesnél fiatalabbakat nem lehet beendgedni, elég komolyan veszik.
-- Elhelyezkedés: Körülbelül: 2.6 négyzet kilóméteres terület, mely a West End területén van, könnyen bejárható. Négy nagy út is határolja, melyek mindegyikéről be tudunk sétálni ebbe a negyedbe. Ezek az utak a következők: Oxford Street, Regent Street, Leicester Square, Charing Cross Road. A következő metró megállóknál érdemes leszállni: Piccadilly Circus, Oxford Circus, Tottenham Court Road, Leicester Square, Covent Garden.
-------------------------------------------------------------------------

5.  Zürich -- Langstrasse -- Svájc   

  

-- A Zürich-i éjszakai élet is lehet színes és változatos, Svájcról gondolta e volna ezt régebben valaki, bizonyára nem sokan. Zürich bohém negyedének és éjszakai életének központja, vörös lámpás negyede a Langstrasse. A Langstrasse Zürich legszínesebb és legváltozatos kerületében található, a belvárosban, nem messze a Hauptbanhof-tól. A negyed még Európai összehasonlításban is megállja a helyét, sőt az élmezőnybe tartozik.
-- A Langstrasse, szó szerint "hosszú utcát" jelent, ez egy valóban hosszú, kilométer hosszú utca a belvárosban. Az utca Zürich: 4. kerületében található, a belváros szívében. A Langstrasse eleje kezdődik a kerületi bíróságok épületeivel, majd az utca véget ér a Zürich Hauptbahnhof épületénél. Az utca számtalan remek éttermnek is helyet ad, ahol a nemzetközi étel specialitások özöne megtalálható, bővelkedik a jobbnál jobb éttermekben.
-- A Langstrassén kóstolhat az ember nemzetközi specialitásokat, és élvezheti a multikulturális vásárlási lehetőségeket, akár csak egy a nap folyamán is. Persze leginkább a pezsgő éjszakai élet vonzó itt sokak számára, az utcában található: bárok, klubok, vörös lámpás lokálok miatt. A Langstrasse sosem alszik, itt mindig állandó mozogásban van az élet, az egész nap folyamán. A világ számtalan nemzetisége megtalálható itt, minden egyes kontinensről.
-- A belvárosi negyed az adventi időszakra válik a legszebbé, a díszkivilágítás színes csillagai alatt nemzetközi cégek és hangulatos karácsonyi vásárok kínálata hívogat különleges ajándék vadászatra. Zürich-ben november végén kezdődik az év leghangulatosabb időszaka. Amikor a Lucy in the Sky with Diamonds elnevezésű díszkivilágítás: 12 ezer színes kristályból álló csillagözöne fényleni kezd a Bahnhofstrasse felett, és Zürich óvárosának kis utcáira és régi épületeire arany fénygirlandok varázsolnak romantikus hangulatot, ekkor elérkezik a hagyományokban gazdag város karácsonyi vásárainak időszaka.
-----------------------------------------------------------------------

6.  Bangkok -- Patpong -- Thaiföld  

    

-- Bár Bangkok városában három nagyobb piros lámpás negyed (Nana Plaza, Soi Cowboy és Patpong) is található, az utóbbi tehet leginkább arról, hogy a város már jó ideje a prostitúció és a vad éjszakai élet fellegváraként szerepel az emberek fejében. Ezt elsősorban azzal az egyszerű ténnyel érte el, hogy az amerikai turisták (ők kapták fel a helyet először még a hetvenes években) kevesebb mint ötven dollárért tudtak-tudnak itt egyéjszakás partnerhez jutni.
-- A három negyed közül a Patpong nemcsak a leghíresebb, hanem a legextrémebb is. A másik két város rész formálisabb mivoltához képest itt a lányok, akik olykor nem is lányok, gyakran láthatók anyaszült meztelenül, és a hagyományos sztriptíz-rúdtánc mellett-helyett egyes test részeikkel olyan show műsorokat adnak elő, amelyek után az ember alig hisz a szemének.
-- Patpong negyede két, egymással párhuzamos, rendkívül hosszú utcából áll, ahol egymás hegyén-hátán állnak a gogobárok, ötcsillagos hotelek, diszkók és „hagyományos” bárok, az utcák végén pedig a hamisítás fellegvára áll, egy éjszakai piac, ahol sok tízezer írott CD-ből és DVD-ből válogathatunk, melynek nem kis része természetesen pornográf.
-- Többféle klub található itt, az egyszerű ismerkedőstől, ahol szinte elhitetik a turistával, hogy ő most ismerkedik, nem pedig egy prostituáltat szed fel. Kezdve a rúdtáncoson és a karaokén át egészen a masszázs szalonokig és a pingpong show-kig, ezt mindenki képzelje el magának, de az mindegyikben közös, hogy mindenhol rendkívül sokan vannak, és mázli kell ahhoz, hogy az ember ülő helyet találjon.
-- A Bangkok-i Patpong-ban a rendőrségi szabályozás meglehetősen laza, mégiscsak a város egyik legjelentősebb idegenforgalmi övezetéről és bevételi forrásáról van szó, így sajnos nem ritka, hogy kiskorúak is keverednek a testüket tömegesen áruba bocsátó lányok közé.
------------------------------------------------------------------------

7.  Tokió -- Kabukicho -- Japán 



-- Japán legnagyobb piros lámpás negyede egy óriási színházról kapta a nevét, amelyet elkezdtek építeni, ám sosem fejeztek be, de a neve azért ráragadt a környékre. Ha az Európai ember nappal teszi be a lábát a negyedbe, és nem érti a japán feliratokat, könnyen azt hiheti, hogy ez is csak egy olyan környék Tokióban, mint bármelyik másik.
-- A Tokiói városrész, amely sosem alszik, sötétedés után már egészen más képet mutat. A neon fények felkapcsolásával és az éjszakai élet arcainak megjelenésével nem lesznek kétségeink. Nini, ott egy fickó cápa bőrből készült öltönyben. Hát igen, a jakuza tagokat néha egész könnyen ki lehet szúrni, itt pedig akad belőlük dögivel.
-- Ha pedig szórólapokat osztogató, miniszoknyás lányokat látunk, akik minden férfi viccein hangosan és pajkosan hahotáznak, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy ők pár perc múlva egy bárban fognak ülni a férfi ölében, a mellüket a kiszemelt „áldozathoz” dörgölve, miközben várják a méregdrága koktéljaikat.
-- Ennél tovább azonban egy nyugati turista nem juthat Kabukichóban. Japánban tiltott a prostitúció, de a tokiói rendőrség ezt csak annyiban veszi komolyan, hogy nem hagyja a helyi lányokat idegenekkel lefeküdni. Bezzeg a japán férfiakkal. A hely tele van exkluzív szexklubokkal, ám ezek nagy része a jakuza irányítása alatt áll, és európaiként erősen korlátozott lehetőségekkel bírunk.
-- A Kabukicho negyed azonban még így is nagyon közkedvelt, ugyanis elképesztő éttermei vannak, melyek sokasága miatt a konkurencia harc következtében a japán árakhoz képest egész olcsón tudunk nagyon finomakat enni és inni.
-- Aztán ott vannak a privát szobákban előadott sztriptíz show-k, a meztelen pincérekkel dolgozó teaházak, a masszázs szalonok, a peep show-k, a pornó színházak vagy az ún. soaplandek, melyek különféle erotikus fürdetési szolgáltatásokat takarnak.
-- 300 szexshop, 200 klub, 80 hotel és több száz bár és étterem, napi átlagosan: 150 ezer látogatóval és jó közbiztonsággal. Ennek ellenére egy európai nő jobb, ha messziről elkerüli ezeket a helyeket, hiszen a jakuza- és triád- tagok előszeretettel próbálják a klubjaikba csábítani őket munkaerőnek.
-----------------------------------------------------------------------