"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Paulo Coelho egy mágus naplója - Bíró Csaba

2022.07.27 18:48

 

Egy Mágus Naplója - Paulo Coelho

Paulo Coelho napjaink egyik legnépszerűbb írója, az ezoterikus irodalom szimbóluma. Népszerűségét jórészt a mondanivalójával és gördülékeny stílusával érte el. Előszeretettel ír spirituális utazásokról és az egyéni boldogsághoz vezető utakról. Coelho regényeiben jelen van a vallás, a misztika, a szerelem, a nehéz döntések, a kétségbeesett érzelmek és a tragikus emberi sorsok ábrázolása. Könyvei döntő hatással voltak emberek millióinak életére világszerte.

https://3.bp.blogspot.com/-9VYAdoGhMgg/TqvXUpGfKzI/AAAAAAAADic/zmwv0fp7e6Q/s320/Paulo+coelho.bmp

Paulo Coelho élete

--  Paulo Coelho: Brazíliában, Rio de Janeiro-ban született: 1947. augusztus 24-én. Egy Jezsuita iskolában tanult, s már fiatal korában írói pályára készült. Mikor ezt édesanyja tudtára adta, ő azt mondta neki: „Drágám, apád mérnök. Egy felelősségteljes ember, tiszta rálátással a világra. Tudod te tulajdonképpen mit jelent írónak lenni?” Kutatásai után Coelho az alábbi következtetésre jutott: az írók „mindig szemüvegesek és soha nem fésülködnek” és „küldetésük van és saját generációjuk soha nem értheti meg őket”.
--  Coelho magába fordulása és ellenállása, hogy saját útját járhassa, arra késztette szüleit, hogy elmegyógyintézetbe vigyék fiukat, akit háromszori szökési kísérlet után 20 éves korában engedtek ki. Coelho később azt nyilatkozta: „Nem azért tették, mert bántani akartak, de nem tudták mit tegyenek... Nem akartak tönkretenni, azért tették, hogy megmentsenek.
--  Coelho fiatalkori lázadásából kifolyólag hippi lett. Eleinte dalszövegeket írt, majd újságíróként dolgozott. 25 éves korától kezdve tanulmányozta a mágiát és az okkultizmust, a természetfölötti jelenségek tanát. Gyalog megtette a 830 kilométeres zarándokutat: El Camino, Santiago de Compostelába. Ennek emlékére írta meg az "Egy mágus naplója" című regényét, amely nagy sikert aratott Brazíliában. 1999 márciusában a világ legtöbbet olvasott írójának minősítették a francia: Lyre magazin alapján.
--  Az 1979-es iszlám forradalom óta ő az első nem-muszlim vallású ember, akit meghívtak Iránba egy vallási eszmecserére. 2002-től a brazil írói akadémia tagja. Művei mintegy: 140 országban, 56 nyelven, több mint 45 millió példányban fogytak el. 2015-ben már több mint: 22 millió rajongója van a Facebookon.
--  Coelho regényeiben jelen van a vallás, a misztika, a szerelem, a nehéz döntések, a kétségbeesett érzelmek és a tragikus emberi sorsok ábrázolása.„Könyvei döntő hatással voltak emberek millióinak életére” (New York Times)
--  Magyarországon az Athenaeum Kiadó adja ki a könyveit, az eladási statisztikák szerint ő számít Magyarországon az elmúlt 15 év legnépszerűbb külföldi szerzőjének.

Paulo Coelho stílusa

--  Paulo Coelho napjaink legnépszerűbb írói közé tartozik, amit jórészt mondani valójával és gördülékeny stílusával ért el. Előszeretettel ír spirituális utazásokról, gyakran boncolgatja az emberi lelket, megpróbálja elemezni, miként juthat el az egyén a boldogsághoz. A műveiben előszeretettel merít a családi témákból, élethűen ábrázolja a házasságtörés metodikáját.
--  Teszi mindezt úgy, hogy a gyakran sablonos mondat paneleket vallásos-misztikus témával tölti fel. A vallásban és miszticizmusban nem ragaszkodik egy irányzathoz, hanem a vallási pluralizmust, vallási szinkretizmust követi: felhasznál elemeket a kereszténységből, az iszlámból, a buddhizmusból, a taoizmusból, de gyakran merít a természet vallásokból is.
--  Felveti az élet úgynevezett nagy kérdéseit és állít róluk valamit, amit ugyanazzal a retorikával ad elő, mint egy vallási vezető. Abban rejlik Coelho vonzereje, mint bármelyik vallásnak. Problémákat vet fel, amikben érintett vagyok és válaszokat kínál, ráadásul történetek formájában, amitől rögtön úgy érzem, megértettem ezeket a válaszokat. Olykor még magát is belekomponálja a sztoriba, ahogy egy jó előadótól elvárjuk.
--  Fontos, hogy Coelho a nagy igazságokat mindig pofonegyszerű stílusban írja meg, másfél sornál hosszabb mondatokat nem is igazán találni nála. Ez maximalizálja az olvasó közönséget, hiszen nem zár ki senkit, nem kell birkóznod vele, mert nagyjából olyan egyszerű, mint egy harmadikos olvasókönyv.

Paulo Coelho mítosz

--  Paulo Coelho-t sokan utálják, még többen rajonganak érte, de azt senki sem tagadja, hogy Coelho korunk legolvasottabb írója. A 67 éves brazil mester valamire nyilvánvalóan ráérzett - legyen az a valami spirituális igazság vagy hatékony marketingstratégia. Sokan próbálták már megfejteni a brazil írópápa legféltettebb titkait.
--  "Az Alkimista" című regényét: 80 nyelvre fordították le, eddigi közel: 30 könyvéből világszerte: 190 millió példányt adtak el, Coelho élet bölcsességei ásványvizes palackokról hirdetik a boldog élet titkát, Facebookon: 25 millióan, Twitteren: 10 millióan követik. A New York Times-ban írták róla: „Könyvei döntő hatással voltak emberek millióinak életére. Egy-egy sorát "a szeretet egyszerűen csak van", közel százezren like-olják.
--  A Coelhót körül lengő pátosz előidézésében sokat segít, hogy a kiadók egy presztízs kiadvány köntösébe bújtatják szövegeit: "Kemény kötés, védő borító, letisztult dizájn, lehetőleg magas művészeti referenciával, például egy festmény részlettel. Ránézésre megvan az illúzió, hogy fajsúlyos dolgot kapok. Ezt aztán a szövegek utalásai is megerősítik: sokat idéz a Bibliából, más vallások szent szövegeiből, vagy az úgynevezett szépirodalomból."
--  Az Anti-Coelho nem Coelho tagadása vagy Coelho gyűlölete. Inkább megerősítése annak az aforizmatikus gondolkodásnak és szöveg modellnek, amit a brazil mágus képvisel. Sokszor a jól megszokott ezoterikus közhelyeket hozza.



>>>>>>>  Paulo Coelho könyvtár  <<<<<<<<
>>>>>>>>>>>>  12. Könyv  <<<<<<<<<<<<<<


1.  O diário de um mago -- Egy mágus naplója, Zarándoklat - "1987"
Paulo Coelho a főhős – a szerző maga, három hónapos zarándok útra indul: Spanyolországba, a Galíciai: Santiago de Compostela híres zarándok útjára és zarándok helyére, hogy visszanyerje a RAM-rend mesterét megillető kardot. E rend minden mesterének be kell járnia a "Nagy Utat", mert csak így válhat méltóvá erre a címre. "Minden ember keresi a forrásokat, melyek a dolgok értelmét segítenek felfedezni. Egyik lehetséges út a mágikus világ megismerése". Paulo Coelhónak közel ezer kilométeres zarándoklata során számos veszéllyel kellett szembenéznie. Útközben mágikus gyakorlatokat tanult, amelyek emberfölötti képességekkel ruházták fel. Találkozott a szellem világgal, megküzdött a maga démonaival, megharcolta a maga harcait. A szerző szerint az ember számára a legfőbb veszély mindenekelőtt önmaga. Elsősorban önmagunkkal kell szembe néznünk, le kell győznünk a gyarlóságainkat, félelmeinket, szenvedélyeinket. Csak így közelíthetjük meg a tökéletességet és a szeretetet. Isten bennünk van – sugallja az író – ez nem csak kevesek kiváltsága, hanem mindenkié. A "Zarándoklat" "Egy mágus naplója" képes felébreszteni az utazás iránti vágyat. De nem a szervezett, buszos, repülőgépes, csoportos utazást, hanem az ember közelibb, gyalogos túrákat a régi szent helyekhez.

2.  O Alquimista -- Az Alkimista - "1988"
Az Alkimista - O Alquimista című regényt: Paulo Coelho fő művének tartják. 1988-ban írta meg, mellyel egy csapásra nemzetközi hírnevet szerzett. "Az alkimista" minden idők legnagyobb könyv sikere, bestseller-e világszerte, az író hazájában, Brazíliában, közel kétszáz kiadásban látott napvilágot. A regény főhőse: Santiago, a spanyol, andalúziai pásztor fiú, a mese elemekkel átszőtt kalandos történetét a kritikusok: Antoine Saint-Exupéry: "Kis Herceg"-éhez szokták hasonlítani. Santiago az andalúziai pásztor fiú története – zarándok útja – miután kétszer látja azt az álmot, hogy valahol a Piramisok lábánál elásott kincs várja, elindul megkeresni azt. Végig zarándokol Afrika északi, sivatagos, Szaharai-részén: Marokkón, Algérián, Líbián, Egyiptomon, ahol szokatlan élményekkel töltekezik. Találkozik, az "Alkimistával", akitől megtanulja, hogy mindig hallgasson a szívére, vegye észre a jeleket, és igyekezzék beteljesíteni álmait, cigány jósnővel, üveg árussal, tolvajjal, Sálem királyával, Fátimával a sivatagi oázis leányával is. Mindenki segíti útján, de a kincs pontos lelőhelyét nem tudja közülük senki, még a titokzatos "Alkimista" sem. Santiagónak meg kell tanulnia olvasni a titkos jelek között, de a legfontosabb, hogy a szívére hallgasson, és a saját álmait kövesse. Csak így érheti el szíve vágyát, így teljesítheti be: személyes történetét.

3.  Brida -- Brida - "1990"
Brida, a fiatal és gyönyörű ír nő az élet értelmét és az univerzum titkait kutatja. A huszonegy éves Brida ezért keresi fel: Írországban, a Dublintól csaknem 150 kilométerre élő - Folki Mágust, mert mágiát szeretne tanulni, saját bevallása szerint azért, hogy választ találjon élete bizonyos kérdéseire, hogy megismerje az okkult erőket, illetve hogy esetleg elutazzon a múltba és a jövőbe. Találkozik a bölcs férfival, aki megtanítja, hogyan győzze le a félelmeit, és egy érett nővel, aki megmutatja neki, hogyan táncoljon a világ rejtett dallamára. Mindketten meglátják a Bridában rejtőző különleges képességeket, de hagyják, hogy egyedül induljon felfedező útjára. Brida igyekszik megismerni a sorsát, keresve a kényes egyensúlyt szerelmi kapcsolata és új, egyre inkább átlényegülő önmaga között. A Brida gyönyörű és misztikus történet szerelemről és bátorságról, ami felfedi az Erósz spirituális és az spiritualitás erotikus oldalát is. Brida egy kusza történet hitről, szerelemről, mágiáról, és ami a legfontosabb, saját lelki társunk megtalálásáról. Ami felettébb tetszett, hogy a történet főszereplője egy átlagos nő, átlagos gondolatokkal, és problémákkal. Mind azokat a válaszokat keressük, amiket Brida is keresett, ami értelmet ad az életünknek, nem számít, hogy miben hiszünk, hiszen a hitünk mind ugyanazt a célt szolgálja.

4.  Na margem do rio Piedra eu sentei --  A Piedra folyó partján ültem - "1994"
A Piedra folyónál ültem, és sírtam című regénye a már megjelent: "Veronika meg akar halni" és "Az ördög és Prym kisasszony" címűekkel trilógiát alkot, melyek ugyan teljesen eltérő környezetben játszódnak, de mindegyikük egy-egy próbatételt ábrázol. Veronica magát győzi le, Prym kisasszony az őt és faluját próbára tevő ördögöt, Pilar pedig, jelen regényünk főhőse szerelme vallási elhivatottsága felett győzedelmeskedik. Pilar, a 28 éves joghallgató megcsömörlik napjainak egyhangúságától, és amikor véletlenül találkozik gyerekkori pajtásával, aki időközben bizonyos vallási fanatizmus bálványa lett, együtt elindulnak megkeresni azt a csodát, ami megváltoztathatja életük egyhangúságát. A Pireneusok hegyeinek spanyol és francia részén utazgatnak, kolostorokat, templomokat látogatnak. Pilar megismerkedik különös klerikus és laikus figurákkal, miközben egyre jobban beleszeret egykori pajtásába. A szerzetes barát válaszút elé kerül: maradjon-e a rendben, vagy a szerelem oltárán feláldozza-e csodatévő erejét. Pilar a Piedra folyó mellett írja le érzéseit, emlékezvén a 137. zsoltára: Babilon folyóvizeinél, ott ültünk és sírtunk. A száműzött emberek nem énekelhették azokat a dalokat, amelyek a szívükből szóltak volna.

5.  Veronika decide morrer -- Veronika meg akar halni - "1998"
Paulo Coelho - "A Piedra folyónál ültem, és sírtam", a "Veronika megakar halni", "Az ördög és Prym kisasszony" című regényei trilógiát alkotnak, melyek ugyan teljesen eltérő környezetben játszódnak, de mindegyikük egy-egy próbatételt ábrázol. Pilar a szerelme vallási elhivatottsága felett győzedelmeskedik, Veronika magát győzi le, Prym kisasszony pedig az őt és faluját próbára tevő ördögöt. A huszonnégy éves Veronikának látszólag mindene megvan: barátok, szeretők, család, állás, valaminek mégis a hiányát érzi. Ezért egy reggel úgy dönt: megöli magát. Bevesz egy maréknyi altatót... Egy ideg klinikán tér magához, és az orvos közli vele: csupán napjai vannak hátra. Ezekben a napokban a lány új barátokra talál, új vonásokat, új vágyakat fedez föl magában. Rájön arra, nem könnyű eldönteni, hogy ki a "normális" és ki az "őrült", és hogy rajtunk múlik, milyen életet élünk... Nem vagyok egy hatalmas Coelho rajongó, de azt kell mondjam, ez a könyv akkor is jó. Néha mindannyian érezzük azt, amit Veronika érzett, mielőtt öngyilkosságot követett el. A hétköznapok megszokott rutinját, és azt, hogy néha azt érezzük, már belefáradtunk ebbe. De mindig van miért élni, túl kell emelkednünk a mindennapokon, hiszen mindenben rejlik valami apró csoda. Számomra ezt jelentette ez a könyv. Sose adjuk fel, merjünk nagyot álmodni, hogy boldogok legyünk.

6.  O demônio e a Srta Prym -- Az ördög és Prym kisasszony - "2000"
"Az ördög és Prym kisasszony"-ban Coelho egy zárt közösség próbatételét ábrázolja. Egy hegyvidéki kis falucskában játszódik, ahol főleg öreg emberek, földművesek és pásztorok leszármazottai élnek. Egy szép napon titokzatos idegen érkezik a faluba, akiben többen az ördögöt vélik fölfedezni. Az idegen gazdagságot ígérve ráveszi: Prym kisasszonyt, a fiatal szálloda alkalmazottat arra, beszélje rá a falu népét, hogy öljenek meg valakit maguk közül, és olyan jutalmat kapnak, amivel újra felvirágoztathatják a falut. Chantal Prym, aki nagyon szeretné megváltoztatni az életét, vajon minden gátlás nélkül az idegen bűntársa lesz? A falu közössége enged-e a kísértésnek, és valóban kiválaszt soraiból egy bűnbakot? Dönteni kell: vállalják-e egy bűnbak feláldozását vagy sem. Ezúttal kecsegtető jutalom is várna rájuk, banális földi jó. Mert az ember lelkét és jövőjét itt aranyban mérik. A kialakult szituáció kísértőnek és megkísértettnek egyaránt önismereti tréning, az "ördög" végül megérti, hogy az ember nem jó vagy rossz, hanem egyszerre mindkettő, és hogy önuralom kérdése minden. Meg választásé. Prym kisasszony pedig megtanulja, hogyan kell megvalósítani az álmokat. Ha nem tudnák: nem nyavalyogni kell, hanem cselekedni kell.

7.  Onze minutos -- Tizenegy perc - "2003"
A Tizenegy perc - Onze minutos egy 2003-as Paulo Coelho-regény, témája egy Maria nevű fiatal prostituált lány élete. Maria 20 éves korában egy brazil kisvárosból: Rió de Janeiro városába utazik azzal a homályos céllal, hogy valaminek történnie kell, nem élhet olyan unalmasan, megszokottan, mint előtte. A Rió-i Copacabana strandján egy férfi munkát ajánl neki. Svájcba utazik, ahol rövid de annál embertelenebb bárban táncolás után prostituáltként kezd dolgozni a Rue de Berne-en, Genf piros lámpás negyedének szívében. A regény fő kérdései a szexszel, szexualitással, prostitúcióval, megszentelt szexszel foglalkoznak, szex és szerelem kapcsolatáról szólnak. Maria munkája során a szex rengeteg megnyilvánulásával találkozik az egyszerű, érzelem mentes aktustól a szado-mazochizmusig, és eközben a körülötte élők és kliensei életén gondolkodik, szerelemre vágyik, de egyben fél is tőle, végül is megtalálja az életben. A regény nagyszerűsége abban áll, hogy a szex igen kényes témájáról Coelho nem nyers durvasággal vagy hideg távolság tartással, hanem egyszerűen, nyugalommal, természetesen beszél legfelkavaróbb jelenetek során ugyanúgy, mint egy átlagos nap elmesélésénél, ami új megvilágításba helyezi a szexet, visszahelyezve a legtermészetesebb cselekvések sorába.

8.  O Zahir -- A Zahir - "2005"
A könyv mottója: "Jorge Luis Borges szerint a Zahir eszméje az iszlám hagyományban gyökerezik, és valamikor a 18. században született. A Zahir arabul azt jelenti: látható, jelenlévő, valami, amit nem lehet nem észrevenni. Az önéletrajzi ihletésű regény főhőse a jómódú író, akinek felesége: Esther tízévi nyitott házasság után búcsú nélkül váratlanul eltűnik. A tudósítóként dolgozó nő eltűnését az író semmivel nem tudja magának megmagyarázni. Végül egy különös fiatalember: Mikhail azt ígéri, hogy elvezeti őt az eltűnt feleségéhez. Így kezdődik a hosszú-hosszú szerelmi zarándoklat: az eltűnt feleség: Zahir-rá, vagyis rögeszmévé változik, amitől az író - Párizsból elindulva egyre kitartóbban folytatja a keresést. A közel három éven keresztül tartó spirituális utazás a kötet utolsó lapjain, a Kazahsztáni sztyeppéken ér véget. Itt egy különös, spirituális szertartás részese lesz. Elérkezik: Esther-hez, szerelmük változatlan, de az író már megváltozott, más ember lett a hosszú zarándoklat után. Coelho műve bepillantást enged a brazil szerző életébe, összegzi írói munkásságát, tükröt tart vágyainak és kétségeinek, feltárja féltve őrzött titkait. Ebben az önéletrajzi ihletésű műben Coelho eléggé közel engedi magához olvasóit. Ez a regénye nem hagyott mély nyomokat bennem, csak hozta az ezoterikus közhelyeket.

9.  O Aleph -- Alef - "2010"
Paulo Coelho 2006-ban spirituális válságba került: úgy érezte egyedül van, és lelki fejlődése megakadt. Ha követi Mesterének tanácsát – menjen egy olyan helyre: "ahová a szíve vágyik", talán rátalál a megoldásra és az előre vezető útra. Több országban megfordult, végül Oroszországban találta magát. Úgy döntött, a hatalmas: 9288 kilométeres távolságot vonaton teszi meg. Három ember kísérte útján: egy Tao mester, orosz kiadója, és egy különleges török nő: Hilal… Útja az első állomástól kezdve spirituális kutatássá válik. A vonaton Coelho és Hilal hamarosan felfedezik, hogy sorsuk egyszer régen, egy másik időben és térben már összefonódott. Hilal zöld szemébe tekintve rátalál az "Alef"-nek nevezett pontra, amelyben tér és idő egyesül. A vonaton Coelho ismét önmagára talált. A regényében a világszerte elismert szerző újra felfedezi az életet oly gyönyörűvé tevő csodákat és kincseket. Egy időn kívüli helyre követi a tökéletes szerelmet, és végigjárja a lélek útját. Az "Alef", mint ötlet nagyon tetszett. Akit érdekel a spiritualitás, hisz abban,hogy nem egy életünk van és minden inkarnációban szembe kell néznünk azzal amit előző életünkben nem tudtunk megoldani, akinek meggyőződése, hogy véletlenek nincsenek és az Angyalok segítik utunkat mindenkor, annak ez a könyv nem fog csalódást okozni.

10.  Manuscrito encontrado em Accra -- Az Accrai kézirat - "2013"
1099. július 14. Jeruzsálem a keresztesek támadására készült, amikor egy görög férfi, akit Koptnak hívtak, összegyűjtötte a város lakóit egy térre. A tömegben keresztények, moszlimok, zsidók lesték a Kopt szavait, melyektől azt várták, hogy felkészíthetik őket az elkerülhetetlen harcra. De a Kopt, az idős bölcs nem a harcról beszélt, hanem a mindennapok nehézségeiben rejtőző tudásra irányította figyelmüket. Míg az ellenség a falak alatt gyülekezett, az emberek a valódi ellenségről, a veszteségről és a magányról kérdezték. A Kopt pedig megosztotta velük tudását a harcról, a változásról, a bölcsességről, a félelemről, a szépségről, a szerelemről és a hűségről. Szavaiból egy évezreddel később is ugyanolyan tisztán árad a tudás és a bölcsesség. Bár Coelho neve fémjelzi, mégis ez egy átirat. Az eredeti valószínűleg Kr. u. 1307-ben keletkezett forrásmunka, így nem tudni mennyit tett hozzá a szerző. A könyv szerkezeti felépítése tetszett. A bölcsességek, intelmek, tanácsok egy részénél úgy éreztem: ezt már olvastam valahol. Egynéhány, ha nem is szó szerint szerepel is korábbi munkáiban. Inkább az új gondolatokra, egy témakör másféle megközelítésére voltam fogékonyabb, mint a már ismert közhelyekre. 

11.  O Monte Cinco -- Az ötödik hegy - "2017"
Az ötödik hegy, a lebilincselő történelmi és lélektani kalandregény világhírű brazil szerzője Paulo Coelho. A Krisztus előtti: 9. században járunk. Akháb izraeli király felesége kívánságára üldözőbe veszi azokat, akik nem imádják a Föníciai - Ötödik Hegy isteneit, és fejét veszi az Úr prófétáinak. Illés azonban megmenekül, és az Úr angyalának szavára elhagyja Izraelt. A vérszomjas Libanoni hercegnő: Jázabel hazájában, egy özvegyasszony házában lel menedékre, hogy ott várja ki küldetését: le kell győznie a világszép: Jézabelt. A fiatal próféta életébe váratlanul beköszönt a szerelem, a rövid békés időszaknak azonban hamarosan vége szakad, és Illésnek szembesülnie kell azzal, mit is jelent, hogy sorsát nem maga irányítja. Paulo Coelho regényét olvasva az Ótestamentum és a 21. század találkozásának lehetünk tanúi: a bibliai Illés próféta útkeresése a ma esendő emberének állhatatos próbálkozásaira emlékeztet. A hit, a tudás, a szerelem és a sors kérdéskörét mesterien boncolgató író ezúttal is azt teszi, amihez a legjobban ért: elgondolkodtat és megríkat, tanít és mosolyt csal az arcunkra.

12.  Hippi -- Hippi - "2018"
A Hippi című regény történetének két főszereplője, a fiatal brazil: Paulo, és a holland lány: Karla. Paulo, a lázadó brazil ifjú, Hollandiában, Amszterdamban összefut: Karlával, a holland lánnyal, aki őt szemeli ki arra, hogy közösen: Nepálba utazzanak. A fiú már korábban belekóstolt a "Hippi életérzésbe", megismert sok embert és részt vett többféle utazáson, de még mindig úgy érzi, hogy valami hiányzik, még kutatnia kell, hogy megtalálja azt az igazságot vagy szellemiséget, ami teljesebbé teheti az életét. Karla helyzete hasonló abból a szempontból, hogy ő is keres valamit, ami értelmet adhat az életének, ugyanakkor sokkal kiábrándultabb és fásultabb a fiúnál. Kettejük útja Hollandiában keresztezi egymást, ahol a lány éppen arra vár, hogy a sors megajándékozza egy lehetséges útitárssal, aki elkíséri őt Nepálba. Elindultak egy kemény, fapados buszon: Ázsia ismeretlen tájaira. Kalandos útjuk során nemcsak a veszélyekkel, hanem az előítéletekkel is szembe kellett nézniük. Ezzel megkezdődik kalandjuk a Magic Bus-al, mely országokat és kontinenseket átszelve igyekszik Nepál felé, hogy közelebb segítse utasait az igazság megtalálásához. Paulo Coelho regénye, amely a szerző élményekben gazdag élet történetéből is merít, megtudhatjuk, itt saját utat kereső fiatalokról volt szó, akik visszatértek az ősi filozófiákhoz.



>>>>>  Paulo Coelho összes művei  <<<<<
>>>>>>>>>>>  32. Könyv  <<<<<<<<<<<<<<


1.   1982 -- Arquivos do Inferno -- Pokol-archívum
2.   1986 -- O Manual Prático do Vampirismo -- A vámpírizmus gyakorlati kézikönyve
3.   1987 -- O diário de um mago -- Egy mágus naplója, Zarándoklat
4.   1988 -- O Alquimista -- Az Alkimista
5.   1990 -- Brida -- Brida
6.   1991 -- O Dom Supremo -- A legnagyobb ajándék
7.   1992 -- As valkírias -- A valkűrök
8.   1993 -- Maktub -- Maktub
9.   1994 -- Na margem do rio Piedra eu sentei --  A Piedra folyó partján ültem 
10.  1996 -- O Monte Cinco -- Az ötödik hegy
11.  1997 -- O manual do guerreiro da luz -- A fény harcosának kézikönyve
12.  1997 -- Letras do amor de um profeta -- Szerelmeslevelek egy prófétától
13.  1998 -- Veronika decide morrer -- Veronika meg akar halni
14.  1998 -- Palavras essenciais -- Összegző szavak
15.  2000 -- O demônio e a Srta Prym -- Az ördög és Prym kisasszony
16.  2001 -- Histórias para pais, filhos e netos -- Apák, fiúk és unokák
17.  2003 -- Onze minutos -- Tizenegy perc
18.  2004 -- E no sétimo dia -- És a hetedik napon
19.  2004 -- O Gênio e as Rosas -- A dzsinn és a rózsák
20.  2004 -- Viagens -- Utazások
21.  2005 -- Caminhos Recolhidos -- Feltámadt utak
22.  2005 -- O Zahir -- A Zahir
23.  2006 -- A Bruxa de Portobello -- A Portobellói boszorkány
24.  2007 -- Vida: Citações selecionadas -- Élet: idézetgyűjtemény
25.  2009 -- O vencedor está só -- A győztes egyedül van
26.  2010 -- O Aleph -- Alef
27.  2012 -- Ser como um rio que flui -- Mint az áradó folyó
28.  2013 -- Manuscrito encontrado em Accra -- Az Accrai kézirat
29.  2014 -- Adultério -- Házasságtörés
30.  2016 -- A Espiã -- A kém
31.  2017 -- O Monte Cinco -- Az ötödik hegy
32.  2018 -- Hippi -- Hippi


Paulo Coelho - Díjai

--  Bambi -- (Németország 2002)
--  Kulturális dialógus -- (Németország 2001)
--  Huszonharmadik nemzetközi díj -- (Olaszország 2001)
--  Kristálytükör-díj -- (Lengyelország 2000)
--  Tisztelet légia tagja -- (Franciaország 2000)
--  Galícia díja -- (Spanyolország 1999)
--  Rio Branco-rend hordozója -- (Brazília 1998)
--  Arany Bestseller -- (Jugoszlávia 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002)
--  Nemzetközi Flaiano díj -- (Olaszország 1996)
--  Művészet és irodalom lovagja -- (Franciaország 1996)


Paulo Coelho - ahogyan látja a világot

Álmodni nem olyan könnyű, mint hinnénk. Éppen ellenkezőleg. Veszélyes is lehet. Amikor álmodunk, hatalmas energiákat indítunk útnak, és tovább nem rejtegethetjük magunk elől az életünk valódi értelmét.
--"Álom"--

Az álmodozás felvidít, mert tudjuk, hogy többre vagyunk képesek, mint amennyit megteszünk. Az álmodozás kockázatmentes. Csak az a veszélyes, ha valóra akarjuk váltani az álmainkat.
--"Álmodozás"--

Keresd azoknak a társaságát, akik az öröm óráiban melletted vannak. Mert az ő lelkükben nyoma sincs a féltékenységnek vagy irigységnek: csak boldogok, ha boldognak látnak téged.
--"Barátság"--

A barátság olyan, mint egy folyó: kikerüli a sziklákat, alkalmazkodik a völgyekhez és a hegyekhez, néha tóvá alakul, míg meg nem telik a gödör, és akkor folytathatja az útját.
--"Barátság"--

Nem azok a barátaid, akiket mindenki bámul, akik elkápráztatnak. (...) Azok a barátaid, akik nem várnak arra, hogy a dolgok így vagy úgy eldőljenek, hogy aztán ők is eldöntsék, hogyan viselkedjenek. Minden egyes tettükkel döntenek, akkor is, ha tudják, hogy ez kockázatos.
--"Barátság"--

A Béke Útja olyan, mint egy folyó, és mert nem áll ellen semminek, már az előtt győz, mielőtt belekezdene bármibe. A béke művészete legyőzhetetlen, hiszen nem harcol semmivel, csak önmagával. Győzd le önmagad és legyőzöd a világot.
--"Béke"--

Az igazi bölcsesség az, ha tiszteljük az egyszerű cselekvéseinket, hiszen ezek visznek oda, ahova el kell jutnunk.
--"Bölcsesség"--

Senki nem tudja, mit hoz a holnap, mert minden napnak elég a maga történése, legyen az rossz vagy jó.
--"Carpe diem"--

Az itt és mostban minden benne van, amit valaha átéltél és amit majd át fogsz élni. A világ a jelen pillanatban teremtetik és pusztul el.
--"Carpe diem"--

A sors senkivel sem igazságtalan. Mindannyian szabadon döntjük el, hogy szeretjük vagy utáljuk, amit csinálunk. Ha szeretjük, mindennapi tevékenységünkben megtalálhatjuk ugyanazt az örömöt, amit azok éreznek, akik elindultak az álmaik után.
--"Döntés"--

Az életünk előre meg van tervezve, egészen a legapróbb részletekig: megszületünk, tanulunk, egyetemre megyünk, keresünk egy férjet, hozzámegyünk - akkor is, ha a világ legrosszabb férje, nehogy azt mondják a többiek, hogy nem kellünk senkinek -, aztán gyerekeket szülünk, megöregszünk, és esténként kiülünk egy székre a ház elé, hogy nézzük az arra járókat, miközben úgy teszünk, mintha mindent tudnánk az életről, de egy pillanatra sem tudjuk elhallgattatni a szívünk hangját, amely azt ismételgeti: kipróbálhatnál valami mást is.
--"Élet"--

Nem te választod az életedet: ő választ téged. Nem értheted meg, miért jut neked több öröm vagy több szomorúság. Csak fogadd el és menj tovább. Az életünket nem választhatjuk meg, de azt mi döntjük el, hogy mit kezdünk a kapott örömökkel és bánatokkal.
--"Élet"--

Add, hogy meglássuk a sivatag minden homokszemcséjében a különbözőség csodáját, és ez adjon nekünk erőt, hogy elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk! Mert ahogy nincs két egyforma homokszem az egész világon, ugyanúgy nincs két egyforma ember sem, akik ugyanúgy gondolkodnak és cselekszenek!
--"Elfogadás"--

Az emlékezet egy folyó, amely mindig visszafelé folyik.
--"Emlékezés"--

Az emlékek szeszélyesek, tele vannak képekkel, apró részletekkel, jelentéktelennek tűnő hangokkal, amelyek még mindig össze tudják szorítani a szívünket.
--"Emlékezés"--

Az emlékek magukkal hozzák azt a démont is, amelynek neve Melankólia.
--"Emlékezés"--

A napraforgó mindig napraforgó marad, akkor is, ha még nem tudod megkülönböztetni a többi virágtól. Bármennyire is szeretnéd, nem változtathatod sem rózsává, sem tulipánná, országunk jelképévé. Ha meg akarja tagadni önmagát, csak megkeseredik és már életében halott lesz. Ezért tanuld meg derűs nyugalommal követni a sorsod, bármilyen legyen is.
--"Egyéniség"--

Az aggodalom az ember vele született tulajdonsága, és mivel sohasem tudjuk legyőzni, meg kell tanulnunk együtt élni vele, akárcsak a viharokkal.
--"Félelem"--

A csodák nem a természet törvényeinek ellentmondó dolgok; csak azért gondoljuk, hogy azok, mert nem ismerjük a természet törvényeit.
--"Filozófia"--

Azok, akik szenvedést okoznak másoknak, hatalmuk gyakorlása pillanatában egy ismeretlen szörnyeteg hatása alá kerülnek, de mihelyt hazatérnek, szerető családapákká, hű hazafiakká és csodálatos férjekké változnak.
--"Hatalom"--

Akár kanyargós, akár egyenes úton haladunk, akár a legmagasabb hegy tetejére, akár a tenger mélyére megyünk, mindig bíznunk kell a kézben, amely vezet.
--"Hit"--

A férfiak génjeiben benne van a hűtlenség. A nő akkor hűtlenkedik, ha nincs benne elég önérzet, és a testével együtt kicsit a szívét is odaadja. Ez már valódi bűn. Rablás.
--"Hűtlenség"--

Isten szemében semmi sem haszontalan ezen a világon. Még a fáról lehulló falevél sem, vagy az elhullajtott hajszál, vagy az eltaposott rovar, ami útban volt. Minden létnek van értelme.
--"Isten"--

A titok a jelenben rejtőzik; ha a jelenre összpontosítasz, meg tudod jobbítani. És ha jobbá tetted a jelent, akkor az is, ami utána következik, jobb lesz. Felejtsd el a jövőt, s éljed életed minden napját a Törvény tanítása szerint, és abban a hitben, hogy Isten gondoskodik gyermekeiről. Minden nap magában hordozza az Örökkévalóságot.
--"Jelen"--

A hegyeket már megmászták, az űrhajósok már eljutottak a világűrbe, s a tengereken sincs már egyetlen aprócska sziget sem, amit ne fedeztek volna föl. De hátravan még a lélek meghódítása.
--"Lélek"--

Miként a szeretet isteni állapot, a magány emberi állapot. És aki érti az élet csodáját, abban e kettő gond nélkül megfér egymás mellett.
--"Magány"--

Nézem az embereket, akik jönnek és mennek, és mindannyian nagyon belemerülnek a saját kis világukba, amely olyan apró, hogy belefér egy mobiltelefon képernyőjébe - nem csoda, hogy nem tudják levenni róla a szemüket és a fülüket.
--"Média"--

Az egyetlen módja a probléma megoldásának, ha helyrehozzuk a hibákat és túllépünk a konfliktusokon... Egy örökkévalóságon keresztül találkozunk és elválunk. Az elmenetelt visszatérés követi, és a visszatérést pedig mindig újabb elmenetel.
--"Megbocsátás"--

Hagyd, hogy néha elragadjon az éjszaka, nézd a csillagokat és engedd, hogy megrészegítsen a végtelenség érzése. Az éjszaka, a maga minden sötétségével, egyben út is a megvilágosodás felé. Az éjszaka, melynek misztériumai közelebb visznek minket Istenhez, olyan, akár a sötét kút, melynek a legmélyén szomjoltó víz van: fekete árnyaiban valahol ott rejlik a láng, amely fellobbanthatja a lelkünket.
--"Mindennapok"--

Találd ki, mit akarsz, és igyekezz túlteljesíteni az elvárásaidat. (...) Gyakorolj rengeteget, és tedd nagyon magasra a lécet, válassz olyan távoli célt, amit csak nagyon nehezen érhetsz el. Mert ez a művész missziója: átlépni a saját korlátait. Az a művész, aki keveset akar és azt el is éri, tévúton jár.
--"Motiváció"--

Az emberi lény nem csak arra teremtetett, hogy keresse a bölcsességet, hanem arra is, hogy fölszántsa a földet, várja az esőt, elültesse a búzát, learassa a termést, megőrölje a magokat, és megsüsse a kenyeret.
--"Munka"--

A nyár közeledtével furcsa gondolataink támadnak: kisebbnek érezzük magunkat, mert több időt töltünk a szabadban, és ez új távlatokat ad a világnak. Távolabb kerül a horizont, a házunk falain és a felhőkön is túlra.
--"Nyár"--

Aki kopogtat, annak ajtót nyitnak. Aki kér, az tudja, hogy kap. Aki vigaszt nyújt, az tudja, ő is vigaszra lel.
--"Nyitottság"--

Az olyan szavak, mint "optimizmus" vagy "remény", amelyeket azokban a könyvekben lehet olvasni, amelyek az életre akarnak felkészíteni és az önbizalmat hivatottak növelni - tényleg csupán szavak. Azok a bölcsek, akik kimondták őket, talán az értelmüket keresték, minket pedig kísérleti nyúlként használtak, hogy megnézzék, hogyan hatnak ránk.
--"Optimizmus"--

Eljön az idő, amikor mind ugyanazt csináljuk. A gyerekek megnőnek, elköltöznek egy másik városba, vagy akár másik országba, mi pedig nyugdíjasok leszünk és mossuk az autónkat - még akkor is, ha megengedhetnénk magunknak, hogy ezt más tegye meg helyettünk. Mert egy bizonyos kor után fontos, hogy jelentéktelen dolgokkal üssük el az időnket, megmutassuk a világnak, hogy még működik a testünk, nem felejtettük el becsülni a pénzt, és továbbra is alázattal végezzük a teendőinket.
--"Öregedés"--

Álmainkért küzdeni kell, a cél eléréséhez összpontosítanunk kell, erőfeszítéseket kell tennünk. Ám arról se feledkezzünk meg, hogy az élet apró örömök szövete. Amit azért kaptunk, hogy bátorítsanak.
--"Öröm"--

Vannak emberek, akikben évekig csak nő a feszültség anélkül, hogy ezt észrevennék, aztán egyszer csak valami apróság kiveri náluk a biztosítékot. Akkor azt mondják: "Elég. Nem akarom ezt tovább." Van, aki megöli magát. Mások elválnak. És olyanok is akadnak, akik Afrika éhínségtől sújtott területeire utaznak, hogy megváltsák a világot.
--"Pszichológia"--

Akinek valódi problémái vannak, annak nincs ideje depressziósnak lenni.
--"Pszichológia"--

Néha az utunkba sodródik valami, de mivel még nem jött el a mi időnk, tovább is áll, nem érint meg minket, csak súrol, de azért ahhoz elég egyértelmű, hogy megértsük.
--"Sors"--

A szerelem a másik emberben való hit, és az arcát mindig homály kell, hogy fedje. Minden pillanatot érzéssel kell megélnünk, mert ha megfejteni és megérteni próbáljuk, szertefoszlik a varázslat.
--"Szerelem"--

A szerelem nemcsak egy érzés: művészet. És mint minden művészethez, nem elég az ihlet, rengeteg munka is kell hozzá.
--"Szerelem"--

A Másik Felünket föl lehet ismerni a szeme csillogásából - az emberek az idők kezdete óta így ismerik föl az igaz szerelmüket.
--"Szerelem"--

A legfontosabb lecke: megtanulni szeretni. Egyre jobban szeretni. Mert eltűnnek a nyelvek, a próféciák, az országok, és az utca, ahol lakom, a villanyoszlopok, ez a ház, a nappali bútorai... és eltűnik az én testem is. De egy dolog örökké megmarad az univerzum lelkében: a szeretetem. A hibáim ellenére, a rossz döntéseim ellenére, amelyek szenvedést okoztak másoknak, és minden olyan pillanat ellenére is, amikor azt hittem, hogy nem létezik.
--"Szeretet"--

Miért fontosabb a Szeretet a Hitnél: mert a Hit csak egy út, amely elvezet a Nagyobb Szeretethez. Miért fontosabb a Szeretet a Jótékonyságnál? Mert a Jótékonyság csak a Szeretet egyik megnyilvánulása. És az egész mindig fontosabb, mint valamely része.
--"Szeretet"--

Azt akarjuk, hogy a párunk örökké pontosan ugyanaz az ember maradjon, akivel az oltár előtt álltunk és jegygyűrűt cseréltünk. Mintha meg tudnánk állítani az időt.
Nem tudjuk. Nem is kell. A bölcsesség és a tapasztalat nem változtatja meg az embert. Az idő nem változtatja meg az embert. Az egyetlen dolog, ami megváltoztat: a szeretet.
--"Szeretet"--

Semmi nem fontosabb, mint hogy adni tudjuk abból, ami a Szeretet tükröződése az életünkben. Ez az igazi egyetemes nyelv.
--"Szeretet"--

Az élet nem hosszú vakáció, hanem állandó tanulás. És a legfontosabb lecke: megtanulni szeretni.
--"Szeretet"--

Néha mindannyiunkat hatalmába kerít valami megmagyarázhatatlan szomorúság, amin sehogy sem tudunk úrrá lenni.. Rádöbbenünk, hogy elmúlt a mágikus pillanat, anélkül, hogy csináltunk volna valamit, s az élet többé nem fedi fel előttünk csodáit.
--"Szomorúság"--

Én egy olyan választ keresek, amelyet egyelőre nem találok sehol. Miután tucatnyi bölcselkedő könyvet elolvastam, egyértelművé vált számomra, hogy nem megyek velük semmire. Miközben olvastam, hatottak rám, de amint becsuktam a könyvet, el is múlt a hatásuk. Csak mondatok, szavak, amelyek olyan ideális világot mutatnak be, amilyen egész egyszerűen nem létezik. Még annak sem, aki kitalálta őket.
--"Tanács"--

A természet körforgásában nem létezik sem győzelem, sem vereség. Csak a mozgás létezik.
--"Természet"--

Még a legmagasabb fák is... apró magvakból sarjadnak. Vésd ezt az eszedbe, és ne akard siettetni az időt!
--"Türelem"--

Mi rossz van az unalomban? Őszintén szólva, egyáltalán semmi. Csak... csak az a titkos rettegés, hogy mi van, ha váratlanul, egyik pillanatról a másikra minden megváltozik, és én ott állok felkészületlenül.
--"Unalom"--

Amikor az ember határozott cél felé tart, nagyon fontos, hogy az útnak is szenteljen figyelmet. Az út az, amely mindig megmutatja a célba érés legjobb módját, s útközben gazdagodunk.
--"Út"--

Sokkal fontosabb felfedezni egy olyan templomot, amiről még senki sem hallott, mint elmenni Rómába és kötelezően megnézni a Sixtus-kápolnát, kétszázezer másik turistával együtt, akik a füledbe kiabálnak. Természetesen menj el a Sixtus-kápolnába is, de sétálj az utcákon, vessz el a sikátorokban, ízleld meg annak szabadságát, hogy keresel valamit, amiről nem is tudod, hogy micsoda.
--"Utazás"--

Ez a való világ csupán képmása és tükre a Paradicsomnak. Ennek a világnak a puszta léte azt bizonyítja, hogy létezik egy tökéletesebb világ. Ezt azért teremtette az Isten, hogy az emberek a látható dolgokon keresztül fölfoghassák az ő lelki tanítását és bölcsességének csodáit.
--"Vallás"--

Nem kell mindig mindenkinek boldognak lennie. Igazából erre senki sem képes. Meg kell tanulnunk kezelni az élet valóságát..
--"Valóság"--

Hihetetlen, mennyire értenek hozzá az elveszett lelkek, hogy felismerjék egymást, és egymásra találjanak, egyesítve a fájdalmaikat.
--"Vigasz"--

A virágok arra tanítanak, hogy semmi sem örök: sem a szépség, sem a hervadás, hiszen a magokból új növények serkennek. Jusson eszedbe ez, ha örömet, fájdalmat vagy bánatot érzel. Minden elmúlik, megöregszik, meghal és újjászületik.
--"Vigasz"--