"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Önellátó életmód és gazdálkodás - Bartók János

2022.07.26 20:05

 

Önellátó és környezetbarát gazdálkodás.

Az önellátó, önfenntartó életmód és gazdálkodás az önmagunk ellátást és életünk fenntartását jelenti természetes úton. Azt is jelenti egyben, hogy az illető nincs kiszolgáltatva az energia szolgáltatóknak sem. Nem érkezik a befizethetetlen "sárga veszedelem", a sárga csekkek formájában, hanem önmagát látja el mindennel amivel csak lehet és lehetséges..

Képtalálat a következőre: „természet”Képtalálat a következőre: „természet”

Önellátó és környezetbarát gazdálkodás.

Önellátás, önfenntartás. Szabad élet a sárga csekkek nélkül. Önellátás úgy, hogy közben nem kell rabszolgává válni. "Önműködő" önellátás, A megszokott életvitellel is lényeges eredményeket lehet elérni az önfenntartásban. Miért kell az önellátás.?. Azért, hogy szabad lehess, ne kelljen az életedet a legnagyobb kiadásokhoz igazítani. Ha megszabadulsz a jelentősebb rezsiktől, akkor nem kényszerülsz rá a magas bevételre, nyugodtabb életet élhetsz, lazább munkát is választhatsz. A háztartásod pénz igénye jelentősen csökken, ezért csökken a függőséged a főnöködtől, a politikától, a gazdasági helyzettől. Mellék hatásként pedig egészségesebb lehetsz lelkileg is és testileg is.
Az önműködő önelátás nem azt jelenti, hogy minden teljesen automatizált. De azt igen, hogy úgy valósulhatnak meg a fenti célok, hogy nem válnak robottá a mindennapok. Ha az élelmiszer önellátást is szívesen választod, akkor megismerheted az ásás, kapálás, permetezés nélküli kertészkedést éa a téli friss zöldségtermesztés önműködő lehetőségét. A cél az, hogy  kényelmesen éljünk, anyagi biztonságban és egészségesen. Ez jó hatással van a lelkünkre és a gondolkodásmódunkra is, ami aztán kihat a környezetünkre is. A nyugdíjas években az alacsony rezsire és az egészségre fokozottan szükség lesz, amikor az öregség a kiszolgáltatottsággal párosítva mindennapos keserűséget okozhatna. Az önellátást, vagyis egy bizonyos mértékű anyagi függetlenséget a technika, és más módszerek segítik. Ezt egészíti ki lehetőségként a rendszeres elfoglaltság, ami kellemes kertészkedést jelent.  Az öngondoskodásnak ez a formája az alacsony nyugdíj mellett így akár nem is nyomasztó, sőt nagy az ellentét, a betegségben, kiszolgáltatottságban töltött évek és az egészséges, szellemileg is aktív, nyugodt életmód között.

A Legfontosabb Önellátási területek

1. Lakhatás,
2. Energiaellátás, 
3. Szigeteltség, 
4. Akvapónia, 
5. Permakultúra, 
6. Nyers ételek, 
7. Háztartási vegyszerek, 
8. Költségcsökkentő tételek.

Önellátási lehetőségek

Lakhatás
Az építési anyagok, a technológia és a sok szállítás drága és környezetromboló. Szinte egy életen át tartó teher a lakhatás kialakítása. Pedig válogathatunk a természetes megoldások közt, ami lényegesen olcsóbb, egyszerűbb, kicsi a fenntartási költség, és akár semmivel sem rosszabb a komfort.

Energia
A drágán, környezetrombolóan felépített lakóházaink energiafalóak is. Az évtizedek alatt rengeteg pénzt fizetünk ki feleslegesen energiára. Pedig olcsóbb olyan házat építeni, vagy átakítani, hogy ne kelljen félni a számláktól.
Sőt, ellenkezőleg.!. Passzív jövedelemhez lehet jutni, energiatermeléssel. Szerepcsere, az eddigi szolgáltató fizet, a hálózatba visszatöltött áramért.

Élelmiszerek
Az élelmiszeripar végterméke ipari termék. Amiben még van egy kis élet, tehát még élelmiszer, azt meg sokszor a konyha technika öli meg. Nagyon kevés mikroanyagot, vitamint és enzimet kap a szervezetünk. Kalóriából viszont túl sokat. Ez a minőségi éhezés. Eltávolodtunk a természetes ételektől. Ha nem jelentene problémát átállni egy egyszerűbb és természetesebb étkezésre, akkor sok újdonságot fedezhetsz fel élelmiszerként, és jelentősen csökkentheted az eddigi élelmiszerkiadásaidat. De ha nem akarsz lemondani a legjobb ételeidről, akkor is maradnak lehetőségek, amivel kis ráfordítással is el lehet érni érezhető eredményt. Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar, két nagyon erős függőséget kialakító terület.  A saját termelésű egészséges élelmiszerekkel mindkét függőség a töredékére esik. Nem a hagyományos mezőgazdaságra alapozott élelmiszertermelésre kell gondolni. Ötletes és látványos bio megoldásokat alkalmazva, kevesebb munkával is meg lehet termelni az élelmiszert. Még lakásban élők számára is vannak lehetőségek. Egyél egészséges élelmiszereket.!.

Egészség
Ha semmid sincs, de egészséges vagy, akkor van jövőd. Ha beteg vagy, akkor hiába van meg minden egyebed. A betegség és a gyógyszerfüggőség kiszolgáltatottsághoz vezet. Baj van, ha nincsen ilyenkor pénzed.
Betegek akkor leszünk, ha nem kapjuk meg a szükséges tápanyagokat vagy ha olyat kap a szervezet, ami árt neki. Hiány és méreg, két ok a betegségre. Az élelmiszeripartól mindkettőt megkapjuk. Ez már bőséges ok a megbetegedéshez, de ehhez jönnek még a környezeti ártalmak, földből, vízből, levegőből. Ezt az otthonunkban még fokozzuk is, meglepő, milyen sok mérget használunk a lakásban. Ráadás ehhez az önpusztító életmód. És még nincsen vége, hisz a gyógyulás reményében szintetikus vegyszereket eszünk. Meg is van a következménye. Mára a negyedik halálok: a gyógyszerek mellékhatásai. Mitől lennénk így egészségesek.?. Az egészség felé visz a jó közérzet, a belső egyensúly is.  Minél gazdagabb a lélek, annál  kevésbé  van szüksége a külső  gazdagságra. Tompa szellemmel nehéz megérteni az élet szép dolgait. A sivatag élővilágát is lehet csodálni, de azért a trópusi őserdő mégiscsak más. A test, a lélek és a szellem egymást éltetik, ha nincsenek harmóniában egymással, akkor ez előbb utóbb esetleg betegségben mutatkozik meg. Szerencsére mindhárom fejleszthető. Ha az egyik fejlődik, magával húzza a másik kettőt is.

Háztartási vegyszerek
A háztartásban használt rengeteg féle vegyszert használunk. Tényleg szükségesek ezek ? A sok reklám megtette a hatását. Vegyszerek vannak a fürdőben, a WC-ben, a konyhában a garázsban, a tükör körül. Még fehérebb ... még puhább ... még illatosabb ... és még mérgezőbb. Mérgekre adunk ki pénzt, azután meg arra, hogy a szervezetünkben és a környezetben okozott kár hatásait vegyi módszerekkel Hozzuk helyre.
Olcsó és környezetbarát tisztítószerek >>

Víz
Családi házban lakva a vízkérdés tipikusan az a terület, amit egyszer kell jól kialakítani és nincsen vele gond, teszi a dolgát.
Az ivóvíz, a háztartási víz, az esővíz és a szennyvíz kezelésének egymásra épülő rendszere, mindenképpen egy megtérülő befektetés, emellett pedig hatékonyan tudja támogatni az élelmiszertermelésünket. Sőt ....

Költségkímélő megoldások
Minden rezsit nem lehet önellátással kikerülni. Ezeknél annyit tehetünk, hogy keressük a legkevesebb pénzt igénylő megoldást. A függőséget a pénzigény okozza, ezért nekünk az az érdekünk, hogy a lehető legkevesebb legyen a pénzforgalmunk. A családi költségvetésben a sok kicsi rezsinek is van súlya, összességében ezt a tételt is csökkenteni kell. Érdemes időnként tudatosan felülvizsgálni az árakat.

Szellemi, lelki önállóság
Az önellátás igénye magában hordozza a gondolkodás önállóságát. Szellemi és lelki alultápláltságban, értéktelen dolgok bűvkörében nehezen képzelhető el az elszakadás a civilizációs életmódtól. Bár törekszünk automatizmusokra, fotelból azért nem megy az önellátás. Szükség van egy egészséges karakteres jellemre, kellenek okok, célok, amik világossá teszik, miért is jó ezt az utat választani. Ehhez viszont folyamatosan fejlődni kell.

Házépítés Önellátóan

Passzív ház - Aktív ház - Autonóm ház.. Nem kell fűtés, nem kell klíma, mégis jó idő van.

Passzív ház
Nagyjából azt jelenti, hogy nem kell költeni energiaszámlára. Vagy csak minimálisat. Nem kell fűteni.
Így nem kell költeni a kémény megépítésére és a fűtési eszközökre és meg lehet spórolni a klíma megépítésének a költségét is.  Ezek jelentős tételek, és azért nincsen ezekre szükség, mert a lakóteret olyan hatásos szigetelőréteg veszi körül, hogy azon keresztül csak minimális meleg tud átjutni. A többrétegű nyílászárók is nagyon jól szigetelnek, a zárásuk pedig annyira jó, hogy a lakásban akár vákumot is lehetne csinálni. Vagyis nincsen olyan, hogy befúj a levegő a réseken.
A lakás a kiváló hőszigetelés miatt bemelegszik már az elektromos készülékek hulladékhőjétől, a konyhai melegtől, a napsütéstől, de még a lakók által leadott meleg is számít. Mint ahogy az istállókban is meleg van, ha vannak lakói.
Ha sarkítva fogalmazunk, akkor egy új építésű lakás költségszámításakor 2 utat választhatunk:
    - Hagyományos építési mód, folyamatosan magas fenntartási rezsivel, egyre problémásabb eladási lehetőséggel.
    - Passzívház, ahol a fűtéshez, klimatizáláshoz szükséges beruházások és munkadíjak fedezetét a szigetelésre és a természeti energiák hasznosítására költjük.

Aktív ház
Ez a passzívházaknál is jobb. Mindennel rendelkezik, mint amivel a passzívház, de, több energiát termel, mint amennyit felhasznál. Itt azonban jelentős műszaki eszközöket kell kiépíteni, amik a nap vagy a szél energiáját hasznosítják, elektromos árammá alakítják, majd a hálózatba táplálják. Ezt az áramszolgáltatónak műszakilag támogatnia kell, köteles átvenni és kifizetnie.
Az aktív ház megépítése egyértelműen többletköltséget igényel. Ez egy befektetés, ami passzív jövedelmet termel. A passzív jövedelemnek kiemelt szerepe van az anyagi függetlenség elérésében. Az önellátással kiegészítve adja meg azt a létbiztonságot, ami minden cselekvő, gondolkodó embernek megjárna.

Autonóm ház
Olyan aktív ház, ami még önellátó is. Nem függ semmiben sem egy külső ellátótól. Megtermeli az áramot, saját ivóvíz, öntözővíz ellátása van, kezeli a szennyvizet, nem kell benne fűteni és természetesen meleg vizet is csinál. Mindezt úgy, hogy a felhasznált építőanyagai ahol csak lehet természetesek, így később lebomlanak, vagy újrahasznosíthatóak.

Hasznos
Igénybe vehető mindenféle szokásos hitel, biztosítás, támogatást is lehet szerezni, amit nem kell visszafizetni. A minősített passzív ház adókedvezménnyel is járhat. A környezetvédelmi és az energiahelyzet miatt 2019-től az új állami beruházásoknál, 2021-től pedig a magánszektorban is már csak minimális energiafelhasználású épületeket lehet építeni. Addigra a gondolkodásunkban is, az igényünkben is egyre természetesebbé válik a passzívház közeli kategória. Mivel ezeknek a házaknak az építési költsége nem több, mint a hagyományos házaké, ez azt jelenti, hogy problémásabb lesz a hagyományos házak adásvétele, nehezebben lehet megszabadulni az energiafaló lakásoktól.
Az utólagos hőszigetelések jelentősen javítják az energia háztartást, de nem lehet olyan jó hatásfokú szigetelést elérni mint a passzívházaknál, mert technikai és esztétikai határokkal kell szembekerülni.
A passzív ház szigetelésű szintet teljesíteni nem egyszerű. A nagyon közeli értéket viszont érezhetően kisebb költséggel is el lehet érni. Nyertünk valamennyit, de mit veszítünk ? Ha a hidegebb időkben néhány kosárnyi fával azért be kell fűteni, az még nem a világ vége. Családi házas környezetben nem biztos, hogy érződik ez a plusz rezsi. Ha vannak a kertben, fák, bokrok, akkor  a tavaszi metszés, koronaigazítás,  fiatalítás során minden évben keletkezik  tüzelőanyag. Ha ezt ki is kell még egészíteni,  talán nem olyan nagy baj. Nem az a cél, hogy a pénzügyi egyenleg tökéletes legyen. Van annak varázsa, ha ropog a tűz a cserépkályhában, vagy neki lehet dőlni, amikor jól esne átmelegedni.  Tipp: Érdemes kiszámolni, mennyi pénzt jelent évente, ha nem kellene ezután fűteni és csak a töredékét kellene fizetni a meleg víz költségnek. Ezt az összeget aztán szorozni kell még az évekkel, kamatokkal,  drágulással.

Alternatív házak, építési technológiák
A fenti besorolást a lehetőségek és igények szerint többféle technológiával el lehet érni. Az egyes építési módok nem jobbak a másiknál. Azt kell keresni, amelyik a legjobban simul az elképzelésekhez és a helyileg megvalósítható feltételekhez. Mindegyiknek van olyan előnye és hátránya, amelyben egyedi. Nem legjobb egyik csak, nekünk a legközelebbi. Szükség van erre a megközelítésre, kár lenne beleerőltetni magunkat és a családunkat egy előre eldöntött megoldásba. Házépítési lehetőségek, amiket érdemes elemezni:. - Földház, - Dombház, - Szalmabálaház, - Szalmaház, - Vályogház, - Szupervályogház, - Könnyűszerkezetes ház, - Készház, - Rönkház.

Energia Önellátás

Első szigetelés
Először is szigetelés.!. Lyukas vödörbe nem érdemes vizet hordani. Egyszer kell jól megcsinálni, ami hosszú időn keresztül megállítja a pénz kidobást, ezzel együtt a függőséget. A szigetelési költség egyszeri kiadás, a megtakarítás rendszeres, hosszabb távon. A beruházás megtérülését nem csak pénzügyi mérleggel kell értékelni, hanem legalább ilyen fontos a teher nélküli jobb lelkiállapot, és a megmaradó, esetleg gyarapodó pénzzel elérhető cselekvő képesség. Ami akár finanszírozhatja a következő lépését a függetlenedésnek. Sajnos a pénztől való függetlenedéshez először pénz kell, de el lehet kezdeni kicsiben is. Érdemes mielőbb elzárni azokat a csapokat, amin kifolyik a pénz.

Utólagos szigetelés
A neten erre rengeteg lehetőséget lehet találni. Sajnos a ma használatos szigetelési technológia drága, ráadásul nem biztos, hogy az előállításához, helyszínre szállításához szükséges környezeti ártalmak kisebbek, mint az élettartamuk során elért környezeti szennyezés csökkentés. Utólagosan szigetelni szalmabálával is lehet. Nagyon sok előnyös tulajdonsága van !
Számolni kell, hogy megéri-e. Az északi fal, ahol kevés az ablak, mindenképpen esélyes. Az is eredmény, ha csak ez készül el.

Ablakszigetelés
Ha átszellőzik a lakás az ablakréseken, akkor nehéz meleget csinálni. De szerencsére 1-2 ezer forintból, és pár óra saját munkával olyan tökéletesen meg lehet oldani az ablakrések szigeteltségét, hogy a tesztelésre használt gyertya lángja meg se rezzen. Az ablaküvegek is sok felesleges fűtésért felelnek, de ennek a csökkentésére is van egy jóval barátságosabb lehetőség, mint a teljes nyílászárócsere.

Légkollektor
A legolcsóbb, napenergiát hasznosító napkollektor féle. Ez nem vizet melegít, hanem levegőt. Olyan, mint a sörkollektor, de egy kicsit más a szerkezete. Ez egy lemezes légkollektor.
A légkollektorok alkalmassá tehetők fűtésre, hűtésre, szellőztetésre, páramentesítésre, aszalásra. Sok hulladékot, maradékot fel lehet használni a házilagos megépítéséhez.

Faelgázosító kazán
A központi kazános fűtések sok gépészetet, - és mivel legtöbbször nem gravitációs rendszerek - a szivattyú miatt még áramot is kívánnak. Építkezés előtt még le lehet mondani róla, de ha ez már adottság, akkor a kazán hatásfokán lehet még spórolni. A hagyományos kazánok sok olyan gázt kiengednek a kéményen, ami még éghető lett volna. A faelgázosító kazánok ezt is elégetik, ezért sokkal jobb hatásfokkal dolgoznak és a kezelésük is kényelmesebb. Számolni kell, kinél hogyan térül meg.

Hővisszanyerős szellőztetés
Kész van már a nyílás zárók légszigetelése ? Az jó. Akkor most már nem megy ki a meleg, de az  a baj, hogy nem jön be a friss levegő. Kinyithatjuk az ablakot, de akkor a hideg is bejön. Emmiatt viszont el szokott maradni az ablaknyitás. Már csak azért is, mert bentről egy darabig nem vesszük észre, hogy már rossz a levegő. Alattomosan jönnek a tünetek, nem látni pontosan az összefüggést, miért nyűgösek a felnőttek, aluszékony a gyerek, vagy miért forgolódós az alvás.

Napelemek
A legkellemetlenebb terület. Egy érdemleges rendszert kiépíteni több millió forintba is kerülhet. Így esetleg túl hosszú a megtérülési idő. Ez az egyik legnagyobb háztartási energetikai beruházás. Mára (2013) mégis sokkal jobbak az esélyek, mert jelentősen csökkentek az árak. Már pályázat nélkül is elfogadható a megtérülés. Olyan befektetésnek is felfogható, ami 10% fölött hoz. Ez nagyon jónak számít. Érdemes, törekedni rá, mert a passzív jövedelemből származó pénznek fontos szerepe van az önellátás rendszerében. Ez a pénz bevétel kell azokra a kiadásokra, amiket pénzért tudunk csak megszerezni.
Ha a barkácsolás nem probléma, akkor van olcsó megoldás a napelemes házi erőmű megépítésére, de az áresések miatt nagyon át kell gondolni, hogy a kész gyári, vagy a házi kivitelezés az olcsóbb..

Élelmiszer Önellátás

Az Élelmiszer önellátás fontos, ha tele van a kamra, akkor nem számít az élelmiszer áremelés. Ma már drágább az idő. Ezért oldjuk meg úgy az önfenntartást, hogy minden meglegyen amire szükségünk lehet a kertből, de ez ne jelentse azt, hogy teljesen leköt az ezzel járó munka. Ne akadályozza az önellátást a más elfoglaltságokkal való összeegyeztethetetlen idő, vagy energia. Jó lenne lazábban annál, mint ahogyan ezt a nagyszüleinknél láttuk, de vegyük át tőlük azt a tudást, amit ma már nem használunk. Lessük el más népek tudását is, alkalmazzuk a mai ötleteket és a technikát. Dolgozni most is kell, aki nem szereti a növényeket, annak ezután is teher marad a munka. Aki szereti, az pedig még több örömöt fog találni benne, kevesebb munkával.!.
Mi kell az élelmiszer önellátáshoz.?. Az önellátáshoz kell. Kell egy tanya körülbelül 10 hektár földdel, akkor talán lehet. Azon termelni -- gabonaféléket:. - búza, - árpa, - kukorica, - rozs, - zab,.. zöldségféléket:. - burgonya, - bab, - rizs, - hagyma, - káposzta, - paradicsom, - paprika, - petrezselyem, - sárgarépa, - dinnye, - tök,.. gyümölcsöket:. - alma, - körte, - barack, - szilva, - cseresznye, - meggy... Állatokat tartani: - baromfit, - juhot, - kecskét, - szarvasmarhát, tejet előállítani, abból sajtót és túrót készíteni. De mindehhez persze kemény munka kell az egész év folyamán..
Növénytermesztés - könnyítésekkel
Törekszünk arra, hogy minél többet kihozzunk, egy adott területből. A fajtaválasztással, a művelési móddal, az egymást segítő növényekkel. Szakítunk a hagyományos ágyásokkal. De figyelünk a talajerőutánpótlássra, a vegyszermentességre, a terület folyamatos beültetettségére, valamint nagyszerű ötleteket alkalmazunk.
Nyers zöldségek
Nem újdonság, hogy 42 fok felett elpusztulnak a növények élő részei. Tudjuk, mégis főzünk. Valakik kipróbálták, hogy mi lenne, ha sok nyers zöldséget ennénk. Sőt, mi lenne, ha szinte csak ilyeneket ennénk ? Tudom, erre bekapcsol a sziréna, hogy kell enni húst ....
Akvapónia
A halak trágyája a vizet nitrátossá teszik. A növények növekedésének egy szakasza fokozottan igényli a nitrogént. Nem lehetne a kettőt összekapcsolni ? A halak vizével öntözzük a növényeket, ami a gyökérzónában megtisztul és mehet vissza a halakhoz. A halak és a növények egymást segítik. Etetjük a halakat és nőnek a növények is. Meleg helyen ez télen is működik. Így mindig van friss zöld és friss hal.
Kenyérsütés otthon
Bár ma már vannak kiváló pékségek, de még ha a szomszédunkban lenne is, nem versenyezhetnek azzal a kenyérrel, ami otthon készül. Mert hogy ez nem akármilyen kenyér !
Tartósítás
Bőséges asztal télen is, vegyszerek nélkül. Üvegben, hordóban, padláson, polcon, pincében, veremben és még máshol is, mindenütt lehet élelmiszer. Télen is lehet enni változatos, egészséges ételeket. A tavaszi fáradtságot el is felejtheted.
Talajerő utánpótlás
Azt mindenki tudja, hogy jó termés a jó földből lesz. És mitől lesz jó a föld.
1. Nem mérgezzük meg a földben lakó baktériumokat és más hasznos élőlényeket. Ha ezek elpusztulnak, akkor hiába vannak ásványi anyagok a földben, nem tudja a növény hasznosítani.
2. Nem csak veszünk, adunk is. Vissza kell pótolni a földtől elvett értékeket.
A műtrágyázással megszegjük az első szabályt. Ha nincsen műtrágyázás, akkor meg a másodikat. Hogyan lehet mindkét szempontot betartani..

Az önellátó gazdálkodás és életmód összefoglalása
    
Az igazi önellátás és önfenntartás a mai modern világban többet ér bárminél, mindennél többet ér, az maga az élet és a jövő. Az önellátás több, mint csak egy pénzügyi előny. Egy szemléletmód, ami tagadja a fogyasztáson, az állandó növekedésen, a sikert csak az állandó profitban mérhető gazdasági berendezkedést. A profitelvű gazdaság a Földet tönkretette és végveszélybe sodorta, láthatjuk azt, hogy ez a továbbiakban nem járható út. Valószínűleg ha a jövőben minél több mindent az önfenntartásra alapozva alakítasz ki magad körül, annál inkább magtalálhatod és megélheted azt a lelki békét, amit a civilizált világ már szinte egyáltalán nem ismer. Az önellátással nem az a cél, hogy történelmünkben visszalépjünk pár évszázadot vagy évtizedet. Továbbra is kényelmesen akarunk élni, úgy, hogy a technikai vívmányokat felhasználjuk, de nem úgy, hogy a Föld ellen fordítjuk, hanem úgy, hogy a Földel harmóniában éljünk.