"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Olasz stílus és életöröm, Dolce Vita - Nárai Annabella

2022.07.26 21:59

 

Olasz stílus és életöröm - Dolce Vita.

Az olasz életérzés hallatán szinte mindenki a "dolce vita" kifejezésre asszociál, amely az "édes élet", az élet igazi élvezete, a divat, a design, és a gasztronómia találkozása. Divat: Jól ápoltság és stílus. Lakberendezés: Visszafogott luxus és elegancia. Gasztronómia: Sokféleség és változatos kulináris élvezetek.

   

Itália fekvése és tájai

--  Itália, Olaszország, olaszul: Italia, az Olasz Köztársaság, olaszul: Repubblica Italiana. Itália egy ország Dél-Európában, amely magába foglalja a Pó folyó völgyét, az Appennin-félszigetet és a Földközi-tenger két legnagyobb szigetét, Szicíliát és Szardíniát. Az olaszok saját országukat:. "Lo Stivale - a Csizma", "Il Belpaese - a Szépország", vagy: "La Penisola - a Félsziget"-nek hívják..
--  Olaszország számos jól ismert, befolyásos európai kultúra otthona volt, például az etruszkoké, a görögöké és a rómaiaké. Fővárosa, Róma, történelmi világváros, mint az ókori Római birodalom bölcsője. Olaszország a Földközi-tenger középső medencéjébe nyúló, csizma alakú félszigeten, az Appennin-félszigeten, két nagy szigeten, Szicílián és Szardínián terül el, valamint sok kisebb sziget tartozik hozzá.
--  Itáliát a Földközi-tenger különböző bel-tengerei és perem-tengerei veszik körül: az Adriai-tenger keletről, a Tirrén-tenger nyugatról, a Jón-tenger délről és a Ligur-tenger északnyugatról. Az ország északi határvonalát az Alpok vonulatai adják. Északon Franciaországgal, Svájccal, Ausztriával és Szlovéniával határos. Olaszország területén enklávéként fekszik a Vatikán pápai állam és San Marino, a világ legrégibb köztársasága. Svájc területén, Ticino kantonban helyezkedik el Campione d’Italia, olasz enklávé..
--  Itália éghajlati szempontból sokrétű, mindenféle éghajlati típus megtalálható itt. Az Alpok vidéke hegyvidéki éghajlatú, télen-nyáron alacsony hőmérsékletű, bőséges a csapadék. A Pó-síkságon száraz kontinentális idő uralkodik, a tél hideg és ködös, a nyár fullasztóan meleg, a csapadék eloszlása egyenletes.
--  Az ország közepétől, Firenzétől kezdődően Rómán át Nápolyig már mediterrán éghajlat uralkodik, enyhe tél és meleg nyár van, hó itt már ritkán hull.. Dél Itáliában, Nápolytól kezdődően egész délen Szicíliáig már igazi mediterrán éghajlatot találunk, a nyár meleg, forró és száraz, a tél enyhe, a csapadék rendszertelen...
--  Itália domborzati szempontból a következő nagytájakra osztható: Az Alpok: Olaszországban két részből áll: A Nyugat-Alpok láncai a francia határnál kezdődnek. Ennek legmagasabb csúcsai az olasz-francia és az olasz-svájci határ szélén sorakoznak, mint a Monte Bianco, franciául Mont Blanc: 4807 méter, a Cervino, svájci Matterhorn: 4478 m, és a Monte Rosa: 4633 m. A hegyláncok között hágók biztosítják évszázadok óta a közlekedést.
--  A Kelet-Alpok legszebb vonulatai mészkő és dolomit alkotta hegyláncok. Mesés szépségű a Dolomitok lánca, amelynek legmagasabb pontja a Marmolada: 3342 m. Az Alpok déli lábánál a jégkorszaki gleccserek végmorénái mögött gleccser tavak, Alpesi tavak fekszenek, mint a Garda-tó, a Lago Maggiore, a Lago di Como és a Lago di Luganói tavai...
--  A Pó-alföld: Az ország északi részén terül el az Alpok hegyláncaitól délre, az alatt. Harmad- és negyedidőszaki tengeri, tavi, folyóvízi feltöltéssel alakult ki. Délnyugati oldalán széles síkságok, medencék jöttek létre. Itália legtermékenyebb, gondosan megművelt területe, egyúttal az ország éléstára...
--  Az Appenninek: A Nyugat-Alpok folytatásának tekinthető az Itálián körülbelül 1000 km hosszan végighúzódó hegyvonulat. A hegység a Pó folyó alföldjét délről szegélyezi, majd észak-déli irányban halad végig a félszigeten. Nyugatról és keletről dombságok kapcsolódnak hozzá, vagy közvetlenül a tenger határolja. Az Appenninek a legfiatalabb gyűrt hegység Európában, a földtörténeti harmadidőszak végén, a negyedidőszak elején keletkezett. Az Appenninek legmagasabb csúcsa az Abruzzókban magasodó Gran Sasso d’Italia: 2914 m.
--  Az Appenninek területén jelentős vulkanizmus zajlott a pleisztocén és holocén időszakában. A vulkánok egy része még ma is aktív, mit például a Vezúv, az Etna és a Stromboli.. Olaszország aktív vulkánjai: Az Etna: aktív vulkán Szícília keleti partján. Az 1190 km²-es területen fekvő hegy 3320 méteres magasságával Európa legnagyobb vulkánja. Az Etna két város, Messina és Catania közelében, a Simeto és az Alcantara folyók között fekszik a Riviera dei Ciclopinak nevezett vidéken.
--  A Vezúv az európai kontinens egyetlen működő vulkánja Olaszország Campania régiójában, Nápolytól 9 km-rel keletre. Ismertségét elsősorban a i. sz. 79-es kitörésének köszönheti, amelynek eredményeként hamuja és lávája eltemette Pompeji, Herculaneum, Oplontis és Stabiae római településeket. Azóta számtalanszor kitört, utoljára 1944-ben..

   

La Dolce Vita - Az Édes Élet, az olasz stílus

--  Az olasz élet érzés hallatán szinte mindenki a "dolce vita"-ra asszociál, amely az élet igazi élvezete, a divat, a design, és a gasztronómia találkozása. Divat: Jól ápoltság és stílus. Lakberendezés: Visszafogott luxus és elegancia. Gasztronómia: Sokféleség és kulináris élvezetek. Az elegancia és stílus az olaszok vérében van.
--  Olaszország az az ország, amely a külső megjelenést nagy becsben tartja. Persze fontos a belső szépség is, de az olaszok csak akkor fognak értékelni, ha ápolt vagy, kifogástalan ízléssel válogatott ruhákat hordasz, és megjelenésed egy csinos cipővel fokozod. Az olaszok minden alkalomra megtalálják a legmegfelelőbb ruha darabot és az ahhoz passzoló tervezőt. 
--  Az igazi különleges alkalomra Valentino kreációi a legmegfelelőbbek. Armani újra értelmezte az elegancia fogalmát, Versace pedig a csillogás jelentőségét. De folytathatnánk a sort: -Prada, -Gucci, -Missoni, -Ferragamo, -Ferre, -Cavalli nevével is. Egy biztos, ha a stílusos olaszok a luxus tervezők ruháit nem engedhetik meg maguknak, megjelenésüket akkor is körüllengi az elegancia és a kifogástalan ízlés..

A Lakberendezés: Visszafogott luxus és elegancia.

--  Ha Olaszország hallatán gyakran a macho és rámenős férfiak jutnak eszünkbe, a design esetében erről szó sincs: stílus, elegancia és visszafogott luxus jellemzik az olasz lakberendezést, bútor tervezést és belső építészetet. Már a híres reneszánsz építész Andrea Palladio (1508-1580) is arra törekedett, hogy oszlopokból, ívekből és alakzatokból is harmonikus egészet komponáljon. Manapság a legfontosabb design elv: a tökéletesen kivitelezett műalkotás.
--  A Kedvenc árnyalatok, a meleg homok színek: szürke, bézs, olíva. A formák visszafogottak, gyakran minimalisták, az anyagok ezzel ellentétben különlegesek és magas minőségűek. Azt, hogy Itália a design egyik világszintű központja, mi sem bizonyítja jobban, hogy minden év májusában, Milánóban rendezik meg az egyik legrangosabb bútor kiállítást. Minotti és Natuzzi kanapéi és díványai, Alessi konyhai eszközei vagy Piaggio Vespa motorja mind-mind az olasz design és forma tervezés ikonikus alkotásai.

Gasztronómia: Sokféleség és kulináris élvezetek

--  Az olasz konyháról mindenki azt gondolja, hogy jól ismeri, hiszen az olasz éttermek, trattoriák, oszteriák, enotékák és pizzériák a világ szinte minden részén megtalálhatóak.  Az olasz gasztronómia hihetetlenül változatos, középpontjában mindig az adott régió jellegzetes és frissen hozzáférhető terményei állnak. Prosciutto, pármai sonka, balzsam ecet, bivaly mozarella, parmezán sajt, mascarpone mind egyedi olasz termékek, úgy mint a tészták végtelen sora, amelyek formái, színei és íze elvarázsolja még a legnagyobb gurmandokat is.
--  Az ország gasztronómiai sokfélesége lenyűgöző: a szicíliai paradicsomban gazdag, tengeri étkei, Calabria fűszeres sonkái, Trentino tartomány testes sajtos rizottói, Toszkána nemesen egyszerű zöldséges ételei mind-mind valódi kulináris élvezetet nyújtanak. Az olasz konyha nem egységes és nem felel meg annak, amit a külföldiek a pizza-paszta-rizotto háromszög alatt értenek. Az olaszok számára sokkal inkább regionális konyhák sokságát jelenti, így például Milánóban leggyakrabban sáfránnyal fűszereznek, Dél-Olaszországban és Szicíliában pecorino sajtot, Toszkánában pedig főleg rozmaringot használnak ugyanerre a célra.

A Filművészet - La Cinema -- Híres Olasz Filrendezők

--  A film történethez Olaszország két jelentős irányzattal is hozzájárult. Az első a verizmus a némafilm korában gyökerező stílus volt, amely ragaszkodott a természetszerű beállításokhoz. A második korszak a neorealizmus volt, a II. világháború után egész Európa filmművészetére nagy hatást gyakorolt az olasz neorealizmus.
--  Az olasz új hullám neorealista nagy film rendezői:. Vittorio De Sica (Sora, 1901-1974), Luchino Visconti (Milánó, 1906-1976), Roberto Rossellini (Róma, 1906-1977), Michelangelo Antonioni (Ferrara, 1912–2007), Federico Fellini (Rimini, 1920–1993), Pier Paolo Pasolini (Bologna, 1922–1975), Dino Risi (Milano, 1916-2008).. Az 1990-es és 2000-es évek nagy olasz film sikerei leginkább két rendező: Giuseppe Tornatore (Bagheria, 1956-) és Roberto Benigni (Arezzo, 1952-) film rendezők nevéhez fűződnek...
--  A nagy neorealista filmrendezők leghíresebb filmjei: Fellini -- La strada (1954), Le notti di Cabiria (1957), La dolce vita (1960), Amarcord (1973), De Sica -- Ladri di biciclette (1948), Stazione Termini (1952), Visconti --  Rocco e i suo fratelli (1960), Il Gattopardo (1963), Rossellini -- Roma città aperta (1945), Viaggio in Italia (1954), Antonioni -- Le amiche (1955), La notte (1960), Pasolini -- Mamma Roma (1962), Il Decameron (1970), Risi -- Un amore a Roma (1960), Profumo di donna (1974)....
--  Az 1990-es és 2000-es évek nagy olasz film sikerei leginkább két rendező: Giuseppe Tornatore (Bagheria, 1956-) és Roberto Benigni (Arezzo, 1952-) filmrendezők nevéhez fűződnek. Leghíresebb filmjeik:.Tornatore -- Cinema Paradiso (1988), La leggenda del pianista sull'oceano (1988), Begnini -- Pinocchio (2002), La tigre e la neve (2005).

Híres Olasz Filmszínészek és Filmszínésznők

--  Az olasz film színészek, film csillagok névsorából kiemelkedik: a sokoldalú jellem ábrázolás mestereként ismert: Marcello Mastroianni (Fontana Liri, 1924–1996) és Alberto Sordi (Róma, 1920-2003.), az egyetemes film történet tehetsége: Anna Magnani (Roma, 1908-1973), Giulietta Masina (San Giorgio, 1921-1994), és Sophia Loren (Roma, 1934-), a szépségével hódító Gina Lollobrigida (Subiaco, 1927-), és Claudia Cardinale (Tunis, 1938-)...
--  A további világhírű színészek és színésznők: Marco Ferreri (Milano 1928-), Carlo Pedersoli "Bud Spencer" (Napoli, 1929-), Mario Girotti "Terence Hill" (Venezia, 1939-), Franco Nero (Parma, 1941-), Michele Placido (Apulia 1946-), Monica Vitti (Roma, 1931-), Virna Lisi (Ancona, 1936-), Stefania Sandrelli (Viareggio, 1946-), Ornella Muti (Roma 1955-)....
--  Az 1990-es és 2000-es évek nagy olasz film sikerei leginkább 4-5 színművész nevéhez fűződnek. Az 1990-es évek legnagyobb színész sztárjai pedig: Sergio Castellito (Roma, 1953-), Nicola Farron (Oristano, 1964-), Agnese Nano (Roma, 1965-), Monica Bellucci (Città di Castello, 1964-), és Maria-Grazia Cucinotta (Messina, 1968-) voltak.

A Zene - La Musica

--  Itália alkotó- és előadó- művészei elsősorban az opera terén nyújtottak magas teljesítményt. Híres klasszikus zeneszerzők: Antonio Vivaldi (Venezia, 1678–1741), Gaetano Donizetti (Bergamo, 1797–1848), Giacomo Puccini (Lucca, 1858–1924), Gioacchino Rossini (Pesaro, 1792–1868), Giuseppe Verdi (Parma, 1813–1901).
--  Az előadó művészek között: Enrico Caruso (Napoli, 1873-1921) híres olasz opera énekes volt. Ő volt az első sztártenor, akit főleg a lemez felvételei tettek híressé. A modern kor két legnagyobbja pedig: Luciano Pavarotti (Modena, 1935–2007) és Andrea Bocelli (Napoli, 1958-) ők népszerűsítik a klasszikus zenei műfajokat.
--  A dallamos, esetenként szentimentális olasz könnyűzene az 1960-as években egész Európában népszerű volt. Néhány jelentős képviselője: Domenico Modugno (Bari, 1928-1994), Adriano Celentano (Milano, 1938), Gianni Morandi (Monghidoro, 1944-), Toto Cutugno (Fosdivono, 1943-), Albano Carrisi (Brindisi, 1943-), Gigliola Cinquetti (Verona, 1947-), Raffaella Carrá (Bologna, 1943-), Rita Pavone (Torino, 1945-)...
--  Az 1980-as években az ún. italodisco stílussal Olaszország egy időre ismét meghatározta a világon a zenei divatot. E műfajban Sabrina Salerno (Genova, 1968-), Romina Power (Los Angeles, 1951-) Den Harrow (Novara, 1962-), Mike Mareen (Bologna, 1960-) tartoztak Európa-szerte a legnépszerűbbek közé....
--  A 2000-es években a legnépszerűbb olasz zenészek elsősorban a könnyűzenében, a ritmusos és fülbemászóan szép dallamú popzenében alkottak maradandót. A legnevesebbek énekesek és zenészek: Amedeo Minghi (Roma, 1947-), Eros Ramazzotti (Roma, 1963-), Zucchero - Adelmo Fornaciari (Reggio Emilia, 1955-), Gigi D’Alessio (Napoli, 1967-), Marco Masini (Firenze, 1964), Alessandro Britti (Roma, 1968-), Tiziano Ferro (Latina, 1980-), Gianna Nannini (Siena, 1956-), Laura Pausini (Faenza, 1974), Irene Grandi (Firenze, 1969-), Cristina D’Avena (Bologna, 1964-), Giorgia Todrani (Roma, 1971-), Mietta (Taranto, 1969-), Nina Zilli (Piacenza, 1980), Anna Tatangelo (Sora, 1987-)...

           

A Divat - La Moda

-- Az olasz divat világhírű, a legtöbb nagy divat márkával és a legtöbb híres divat tervezővel ők rendelkeznek a világon. Az olaszok legendásan jól öltözködnek, a stílus egyszerűen a vérükben van. Olasznak lenni egyet jelent a stílussal, az eleganciával és a misztikummal. Minden a formák és színek összhatásáról szól, hiszen a lényeg a harmóniában lakozik. Az olaszok nemcsak különleges alkalmakkor tündökölnek - ők mindig igyekeznek a legjobbat kihozni magukból.
--  Az olasz nők mindennapos viseletében látszólag nincs semmi extra, kedvelik a finom összeállításokat, és olykor a kirívó cuccokat éppúgy bevállalják, de nem sok egyénit adnak bele. Teljes mértékben trendkövetőek, ám leginkább a saját országukra jellemző irányzatokat helyezik előtérbe - kivéve persze Milánót. Az északi donnák nagyon adnak a minőségre, ezért nem meglepő náluk, ha valaki még a közértbe járós alap öltözékét is exkluzív darabokból állítja össze, és gyakran bújik neves tervezők kreációiba.
--  Náluk ez nem presztízs kérdés, hanem teljesen magától értetődő és természetes dolog, hiszen az északi régiókban ezt sokan megtehetik. Talán ez és még egy valami van, amivel kitűnnek: hogy nagyon jó érzékük van az összhangra. A fiatalokra azonban egészen más jellemző, ők kicsapongóbbak, figyelik a világ trendjeit, és jóval bohémebben értelmezik a divatot. Milánóban már csak az egyetemisták miatt is nagyon vegyes az utcakép. Az ország a divatáru készítésének fellegvára. Textilipari centrumai: Milánó, Torino, Varese, Bergamo, Cremona és Firenze........
--  A leghíresebb világszerte ismert olasz divat tervezők:. Guccio Gucci (Firenze, 1881-1953.), Giorgio Bulgari (Roma, 1890-1966.), Mario Prada (Milano, 1898-1958.), Salvatore Ferragamo (Firenze, 1898-1960.), Ottavio Missoni (Ragusa, 1921-), Valentino Garavani (Voghera, 1932-), Giorgio Armani (Piacenza, 1934-), Roberto Cavalli (Firenze, 1940-), Gianni Versace (Reggio di Calabria, 1946 - Miami, 1997.), Gianfranco Ferre (Legnano, 1944-2007.), Domenico Dolce (Palermo, 1958-), Stefano Gabbana (Venezia, 1962-), Giuliana Benetton (Treviso, 1937-), Laura Biagiotti (Roma, 1943-), Alberta Ferretti (Rimini, 1950-).   

A Gasztronómia - La Gastronomia

--  Az olasz konyha az egyik legismertebb és legnépszerűbb szerte a világon. Az ételek a mediterrán nyarakat, a napfényt és a jó kedvet idézik fel, bizonyára ezért is olyan népes az olasz ízek kedvelői. A fogások elkészítése nem kíván bonyolult konyha technikai ismereteket, nincs szükség különleges alap anyagokra, nélkülözhetetlen viszont az olívaolaj, a durva tengeri só, a fekete bors, a bazsalikom, a rozmaring és a parmezán sajt, mégis mennyei aromák születnek.
--  Az olasz finomságokkal mindig biztos a siker. Emellett nagyon változatos az ízvilága. A pizza, és a spagetti mellett megkóstolhatjuk a makaróni salátát, a sajtos brokkolit, és a szicíliai narancs desszertet is. Az olasz konyha ezer színűsége a földrajzi helyzetéből adódik. Egységes olasz konyháról, mint olyan, nem beszélhetünk, mivel Olaszországban nagyok a földrajzi távolságok és az éghajlati különbségek, így a mezőgazdaság eltérő ágazatai fejlődtek ki.
--  Az olaszok napi étkezésére az olcsó tészta ételek: pasta jellemzőek. Olaszországban gyárilag több száz félét készítenek. Ma már az országhatáron túl is elterjedt a spagetti, a makaróni, a lasagna, a canelloni, a tortellini, és a tagliatelle. A tésztákat vagdalt húsokkal, mártásokkal, pestoval, zöldségekkel, gombával, felvágottakkal, hallal variálják, de feltétként használnak kagylót, rákot, tojást vagy füstölt szalonnát is.
--  Egy különleges olasz specialitás a világszerte elterjedt pizza, amelyet gombával, sonkával, zöldséggel, tenger gyümölcseivel, hallal készítenek, majd a tetejére reszelt sajtot tesznek. A pizza eredete a római időkbe nyúlik vissza, amikor még „megkent” vagy „feltéttel kínált” kenyér volt. Attól kezdve, hogy felhajtották a kenyér szélét, nehogy lecsússzon vagy leessen róla a feltét, már alakulóban volt a pizza, aminek számtalan variációjából a legfinomabb bizonyára otthon készül. A "frutti di mare", azaz a tenger gyümölcsei egy hagyományos olasz étek, mindenféle tengeri herkentyűvel összerakott tál, amelyben: halak, polipok, rákok és kagylók vannak..
--  A Desszertek közül olasz földön készül a világhírű olasz fagylalt: gelato, amelyet itáliai cukrászok találtak fel. Az olasz itallapokon a bor foglalja el a legelőkelőbb helyet, az itáliai szőlőfajták többségét az igencsak bor kedvelő rómaiak telepítették és szorgosan fogyasztották a nedűt. Ismertek ezenkívül még a vermutok, mint a Cinzano, a Martini, és más aperitifek, mint a Campari. Egy jó minőségű olasz törköly pálinka a grappa. Az olaszok erős eszpresszó kávéja világszerte elismert és nagy népszerűségnek örvend. Olasz földről terjedt el a capuccino is...
--  Földrajzi tájegységek szerint: A kontinentális klímájú észak-olaszországi régiókban kukoricát és rizst termesztenek. Az Alpok lejtőin szarvasmarhát és sertést tartanak. Konyhaművészetük a megtermelt alapanyagokból dolgozik, így étkezésük alapvetően jellemző a polenta, a rizs, a marhahús és a tejtermékek. Piemonte gazdag szarvasgomba lelőhely, Lombardiában gyártják a gorgonzola sajtot, Friuli–Venezia Giuliában készül a San Daniele sonka és Emilia–Romagna specialitásai a balzsamecet, a pármai sonka és a parmezán. A Déli országrészben a mediterrán éghajlat az uralkodó, így annak jellemző növényeit használják étkezésük során. Sok zöldségfélét, paprikát, paradicsomot és tökféléket fogyasztanak. Közkedvelt és az ételkészítésnél elmaradhatatlan az olívaolaj.
--  A tengerből sok halat, rákot és egyéb tenger gyümölcseit nyernek ki, így ezen alapanyagoknak széles felhasználási módja alakult ki. Állattenyésztésükre a bárány jellemző, amely számtalan étel alapjául szolgál. Campaniából vált világhíressé a pizza, Szicíliából a fagylalt és Pugliából a peperoncino. Szinte minden étkezésnél fogyasztanak valamilyen tésztafélét, északon általában friss, házilag készítettet, délen a száraztészta elterjedt. Ezen kívül minden régiónak megvan a kedvelt tésztaféléje, mint például Pugliában az orecchiete és Abruzzoban a maccheroni alla chitarra. Olaszországban több mint: 150 féle tésztát gyártanak.

  

Az Olasz Stílus ABC-je, A-tól - Z-ig....

Al dente
Al dente jelentése „fogkemény”-re főzött tészta, spagetti. Az olaszok nemzeti eledele a tészta, és számukra csakis az al dentére főzött tészta az igazi, mivel a különféle szószokat a roppanós tészta szívja fel igazán.

Alessi
Alessi az olasz design egyik ikonikus alakja. Legtöbbünknek Alessi Philippe Starck citrom facsarójáról lehet ismerős a neve, de az Alessi termékek sora szinte végtelen, a bögrétől kezdve a sörnyitóig megtalálunk mindent, amire egy háztartásban szükségünk lehet.

Bella Figura
Az olasz stílus és kultúra eszménye a „la bella figura”, az imponáló megjelenés és a megnyerő fellépés. Ennek köszönhetően minden olasz, társadalmi pozíciójától és vagyoni helyzetétől függetlenül, kifogástalanul öltözik és viselkedik. Ahogy állnak, mozognak, vagy akár csak ülnek: mindent végtelenül elegánsan és harmonikusan tesznek.

Caffé
Az olasz kávé - caffé, szintén egy életérzés, egy olasznak minden nap be kell ugrani valahová meginni egy jó kávét. Az espresso, cappuccino, macchiato, ristretto nevek szinte mindenhol mindenkinek ismerősen hangzanak. Ezek a kifejezések az olasz kávékultúra legfontosabb italait jelölik. Az itáliai félsziget kávékultúrája 1901-ben kezdett kimagasodni az Európai mezőnyből, amikor Luigi Bezzera szabadalmaztatta a kazános rendszerű kávégépet, mely a mai espresso gépek ősének mondható. Ez az új technológia hozta létre azt az espresso-nak hívott új italt, melynek neve is utal elkészítésére: készítése során ugyanis nagy nyomású gőzzel préselik át a kávét. Bezzera megoldása – minden zsenialitása mellett – nem volt tökéletes, hiszen a kávét ténylegesen főzték, tehát a víz és a vízgőz hőmérséklete 100°C felett volt.

Cappuccino
A cappuccino kávé a krémes espresso és a habosított tej tökéletes elegye, "házassága". A tökéletes cappuccino egy rész kávéból, egy rész 60-70 °C-os tejből és egy rész tejhabból készül. A kávézási szokásaikról híres olaszoktól került át nyelvünkbe a jól ismert kapucsínó. Helyesírás szempontjából talán ez az egyik legproblémásabb olasz szó a magyarban. Eredetileg cappuccino formában írandó, azonban az olasz alak átvétele komoly gondot okozott, és a legtöbb esetben helytelenül használták. Fonetikusan, kapucsínó alakban kell írni, ezáltal elkerülhetők az eredeti alak írásából származó helyesírási hibák is. Nevének eredete érdekes. A ’csuklya, kapucni’ jelentésű capuccio szóból ered, ez pedig vagy a késői latin caputium ’fejrevaló, csuklya’ átvétele a latin caput ’fej’ szóból, vagy pedig, és ez a valószínűbb, az olasz cappa ’csuklyás köpeny’ származéka az azonos latin szóból. A szó a kapucinusok viseletének a tartozékára, illetve színére utal.

Calcio
Calcio, az olasz foci, a labdarúgás rendkívül népszerű Itáliában. Szinte mindenki szurkol valamely klubcsapatnak. Az olasz labdarúgó-válogatott nagyon népszerű az egész országban. A csapat beceneve az Azzurri (azúrkékek) vagy a Squadra Azzurra (azúrkék csapat). Történetük során négyszer hódították el a világbajnoki címet (1934, 1938, 1982, 2006) egyszer az Európa-bajnoki címet (1968) valamint egyszer az Olimpia-bajnoki címet (1936). Emellett kétszer megnyerték a Közép-európai kupát is.

Chianti
A Chianti Olaszország egyik leghíresebb vörösbora. A Chianti termőterülete az itáliai Toscana tartomány egyik ősi bortermelő vidéke, amely a Firenze, Arezzo, Siena és Grosseto környéki településekre terjed ki. A Chianti csomagolása jellegzetes: a széles szájú palackokat szalmafonatos kosárkában („fiasco”) helyezik el, illetve árusítják.

Dolce&Gabbana
A Dolce & Gabbana a Milánói székhelyű világszerte nagyon népszerű olasz divatház. 1985-ben alapították a Milánó melletti Legnanóban: - Domenico Dolce és - Stefano Gabbana divattervezők. A vállalat saját parfüm- és szemüvegmárkával rendelkezik, valamint a ruhák mellett luxus karórák, pénztárcák és ékszerek forgalmazásával is foglalkozik.

Enzo Ferrari
Enzo Ferrari alapította 1929-ben a Ferrari gyárat Scuderia Ferrari néven, mely ekkor még csak versenyautókat gyártott. A Ferrari mára legendás márkává vált. 1947-ben került az utakra első közúti sportautó modelljük. Jelenleg az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező sportautó márka. A gyár története szorosan összefonódik a Forma 1 versenyekkel. A Ferrari a világ legsikeresebb és legnagyobb tradíciókkal rendelkező Forma 1-es csapata és az egyetlen jelenleg is létező versenyistálló, amely már az első Forma 1-es idényben is elindult, 1950. május 21-én, a Monacói Nagydíjon.

Eros Ramazotti
Eros Ramazzotti (Róma, 1963. október 28. –) világhíres olasz énekes és dalszövegíró. 1982-ben jelent meg első, Ad un amico (Barátomnak) c. kislemeze. Terra promessa ("Az ígéret földje") című számával 1984-ben a San Remó-i dalfesztiválon megnyerte az „Év Hangja” díjat. Ramazzotti albumai – amelyek tartalmaznak szívből jövő önéletrajzi ihletésű balladákat és erősen rock stílusú dalokat is – hamar világhírnevet hoztak neki. Az 1990-es évek végére már világsztár, szinte minden albumot két nyelven, olaszul és spanyolul készít el. Nagyon népszerű Kubában, Németországban, Mexikóban és Argentínában. Világszerte több mint 38 millió albumot adott el.

Espresso Italiano
Espresso Italiano, azaz a tipikus olasz kávé, amelyet mindennap gyakran fogyasztanak Itália lakói. Eszpresszó kávéról, röviden: presszókávé, de olasz eredete után elnevezése "espresso" akkor beszélünk, ha a 88-92 °C-os vizet 9 atmoszféra nyomással préseli át az erre alkalmas gép, a mintegy 7 gramm őrölt kávéból készült, tömörített "pogácsán", 20-30 másodperc alatt. Az eredmény 25-35 ml főzet. A rövidebb espresso-t ristretto-nak, a hosszabbat lungo-nak hívják. Ezek szolgálnak alapul a cappuccino, a macchiato, a latte macchiato és számos más kávéital készítéséhez. A megfelelő minőségű kávéból a fenti paraméterek betartásával készített espresso tetején 2–4 mm vastagságú, hosszabb ideig megmaradó sűrű krém (crema) képződik. Az itáliai félsziget kávékultúrája 1901-ben kezdett kimagasodni az Európai mezőnyből, amikor Luigi Bezzera szabadalmaztatta a kazános rendszerű kávégépet, mely a mai espresso gépek ősének mondható. Ez az új technológia hozta létre azt az espresso-nak hívott új italt, melynek neve is utal elkészítésére: készítése során ugyanis nagy nyomású gőzzel préselik át a kávét. Bezzera megoldása – minden zsenialitása mellett – nem volt tökéletes, hiszen a kávét ténylegesen főzték, tehát a víz és a vízgőz hőmérséklete 100°C felett volt.

Facciamo un giro
Az olasz életérzés alapja és jelentése: Facciamo un giro: - "Menjünk egy kört, sétáljunk egyet”. Ez leginkább a vacsora utáni sétákat jelenti, amikor a családok találkoznak a Piazzán (a téren), beszélgetnek, pletykálnak. Ejtsd: fáccsámó un dzsíró.

Federico Fellini
Federico Fellini (Rimini, 1920. január 2. – Róma, 1993. október 31.) olasz filmrendező és forgatókönyvíró. Az Országúton, az Édes élet, a 8 és ½, később a Fellini-Róma és az Amarcord új utat jelöltek ki a filmművészetben. Fellini filmjeiben a valóság, az emlékek és az álmok sajátos módon olvadnak eggyé. Művei az emberi kiszolgáltatottságot, képmutatást, ostobaságot és együgyűséget szeretetteljes, gyakran harsány humorral jelenítik meg. Talán nincs is még egy olyan rendező a filmvilágban, akinek alkotásai annyi személyes élményből és emlékből épülnének fel, mint Fellinié.

Fiat
A Fiat Olaszország legnagyobb járműgyára; központja az észak-olaszországi Torino városában található. A cég neve a "FIAT" - „Fabbrica Italiana Automobili Torino” (Olasz Autógyár Torino) kifejezésből alkotott betűszó. A céget 1899-ben alapította Giovanni Agnelli. A második világháború idején az üzemben harckocsik és repülőgépek készültek. 1957-ben mutatták be a Fiat népautóját, a Cinquecentót (magyarul ötszázas). A modell 1975-ig volt gyártásban, de gyártotta a Steyr-Puch is. A céget 1963 és 1996 között az alapító unokája, Gianni Agnelli irányította, aki a 2003-ban bekövetkezett haláláig tiszteletbeli igazgató maradt.

Firenze
Firenze Olaszország egyik nagyvárosa, egyben Toszkána régió székhelye, Itália kulturális és művészeti központja. Az Arno folyó két partján, annak völgyében elterülő város nagyon hosszú múltra tekint vissza. Hosszú ideig a Medici család uralta. 1865-1870 között az Olasz Királyság fővárosa volt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. A várost a „reneszánsz bölcsőjeként” is emlegetik. Történelmi belvárosát 1982-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 1986-ban Európa kulturális fővárosa volt.

Frutti di Mare
Frutti di Mare jelentése a "tenger gyümölcsei", amely mindenféle tengeri herkentyűt tartalmaz, amit a tenger vizéből kifognak. A Frutti di Mare: halak, polipok, kagylók, csigák, homárok, moszatok gyűjtőneve, az olaszok finom falatai...

Gelato
Ha a napfényes Itáliában fagylaltot kóstolunk, az ókortól népszerű csemege kultúráját ízlelhetjük meg. A Gelato Italiano - az olasz fagylalt talán a legfinomabb. A desszertek közül olasz földön készül a világhírű olasz fagylalt a Gelato, amelyet itáliai cukrászok találtak fel. A Gelato Granita Nápolyi fagylaltkülönlegesség: a krémes fagylaltot édes tésztában, azaz briósban kínálják.

Gianni Morandi
Gianni Morandi (Monghidoro, 1944. december 11. –) olasz énekes és színész. Az egyik legsikeresebb olasz énekes, aki karrierje során 49 millió lemezt adott el hazáját és az egész világot beleszámítva. Az elmúlt 40 évben Olaszországban megőrizte népszerűségét, lemezei milliós példányszámban keltek el, és számtalan televíziós showműsorban és filmben lépett fel

Gina Lollobrigida
Gina Lollobrigida (Subiaco, 1927. július 4. –) Golden Globe-díjas olasz filmszínésznő, fotóművész. Eredeti neve: Luigina Lollobrigida, közismert beceneve: Lollo. Az 1950-es évek, 1960-as évek világviszonylatban is egyik legnépszerűbb filmcsillaga volt. Noha jellemábrázoló képességei vitathatatlanok, számos filmjében elsősorban dekoratív külseje miatt szerepeltették.

Giorgio Armani
Giorgio Armani (Piacenza, 1934. július 11. -) a legsikeresebb olasz divattervező. Armani az amerikai Forbes magazin listáján az olasz milliárdosok között a harmadik helyen szerepel. Piacenzában született, 1957-ben Milánóba költözött, ahol egy divatüzlet kirakatrendezőjeként kezdett el dolgozni. Ezt követően a Milánói La Rinascente áruház férfidivat-osztályának beszerzőjeként dolgozott. 1975-ben párja, Sergio Galeotti építész bátorítására született meg a Giorgio Armani férfidivatmárka, melyet a női részleg követett. Később ezt a kiegészítők piacán is megjelent, így ma létezik Armani-fehérnemű, -napszemüveg, -fürdőruha, -gyermekruházat és -ékszer. Több Hollywoodi film látványvilágához járult hozzá. Vállalkozásai értékét 2012-ben 7,2 milliárd dollárra becsülte a Forbes.

Isola di Capri
Capri a Nápolyi-öböl déli részén, a Sorrentói-félszigethez közel fekszik. Kellemes éghajlatának köszönhetően már a rómaiak korában népszerű üdülőhely volt. A sziget területén két község osztozik: Anacapri és Capri. A számos római kori emlék mellett (Villa Jovis, Augustus király kertjei) fő természeti látnivalói a tengerből kiemelkedő Faraglioni sziklák valamint a híres Grotta Azzurra (Kék barlang).

La Scala
A világ egyik legismertebb operaháza 1778. augusztus 3-án nyitotta meg kapuit a közönség előtt Mária Terézia kezdeményezésére, Nuovo Regio Ducal Teatro alla Scala néven, Salieri L’Europa riconosciuta című darabjával. A milánóiak az operaidényekben péntek kivételével mindennap mehettek előadásra. Egy-egy opera vagy táncjáték átlag harmincszor ment, méghozzá szinte egymás után, igen rövid megszakításokkal. Az első három előadást a szerző volt köteles irányítani. Minden évben három új operát mutattak be, ebből kettő ősbemutató, egyenesen a színház számára, továbbá négy táncjáték, két komolyabb és két tréfás tárgyú zenemű.

Leonardo da Vinci
Leonardo (1452. április 15. – 1519. május 2.) az itáliai származású zseni, polihisztor, azaz: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író. A Vinci melletti Anchianóban született Toszkánában, élete jelentős részét Firenzében töltötte. Leonardót sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, akinek láthatólagos végtelen kíváncsisága csak a felfedezéseinek erejével volt egyenlő. Széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják, és bizonyos vélemények szerint akár ő is lehetett minden idők legműveltebb és legsokoldalúbb embere.

Mafia
A maffia, olaszul: mafia, a szó jelentése a szervezett bűnözői csoport, tagjai a maffiózók, az olasz mafioso kifejezésből. A maffia egyes tagjai szerint e bűnszövetkezet valódi neve Cosa Nostraszó szerinti magyar fordításban „a mi ügyünk” „a mi dolgunk”. Az első maffia a 19. század során alakult ki Szicíliában, Olaszországban. Olasz rendőrségi vélemények szerint manapság valójában nem egy maffiáról, hanem maffiákról beszélhetünk, mivel több helyi szervezésű maffiacsoport jött létre, amelyek külön-külön más tartományokban működnek és azonkívül még külföldre is kiterjesztették tevékenységüket. Több, egymástól független és egymással versengő szervezetből áll: - Cosa Nostra (Szicília), - Camorra (Campania), - 'Ndrangheta (Calabria), - Sacra Corona Unita (Puglia)..

Marcello Mastroianni
Marcello Mastroianni (Olaszország, Fontana Liri, 1924. szeptember 28. – Párizs, 1996. december 19.) olasz színész, az egyetemes filmművészet egyik legismertebb alakja. Eredeti neve: Marcello Vincenzo Domenico Mastrojanni. Sokoldalú jellemábrázoló volt, aki a legkülönbözőbb műfajokban bizonyította kivételes tehetségét, és harmonikusan dolgozott együtt a legeltérőbb stílusú és temperamentumú rendezőkkel. Mastroiannit évtizedeken át a „latin szerető” (angolul: latin lover) megtestesítőjeként emlegette a bulvársajtó, a színész pedig hasztalan próbálta cáfolni a róla kialakult Casanova-képet. Az tény, hogy nem volt a hűséges férj mintaképe: A nők évtizedeken át a sármos szívtiprót látták benne, de ő cáfolni igyekezett ezt a róla kialakult, hamis képet. Öccse Ruggero Mastroianni vágó.

Michelangelo
Michelangelo Buonarroti (1475. március 6. – Róma, 1564. február 18.) az olasz reneszánsz kimagasló mestere, egyike a képzőművészet legnagyobb alakjainak. Bár önmagát mindig szobrásznak tartotta, nemcsak a szobrászatban, hanem a festészetben, az építészetben és a lírában is maradandót, jelentőset alkotott. Ifjúkorát Firenzében, Velencében és Bolognában, valamint Rómában töltötte – 1498-99-ben készítette el Pietà márvány csoportját. 1501 és 1504 között született a Dávid, a reneszánsz művészet egyik legismertebb alkotása, amelyet a kortársak il Gigante (az óriás) néven becéztek, több mint 4 méteres magassága miatt. További jelentős művei: a Szent Péter Bazilika kupolája és apszisa, a Sixtus-kápolna freskói, Az utolsó ítélet, valamint a Campidoglio tér Rómában.

Monica Bellucci
Monica Bellucci (Città di Castello, Umbria, Olaszország, 1964. szeptember 30.-) világhírű olasz színésznő, modell. Monica Bellucci a modern idők, az 1990-es és 2000-es évek olasz szexszimbóluma, az imádott és sokak által rajongott női ideál megtestesítője. A nemzetközi áttörést a 2000-ben bemutatott Maléna című film hozta meg számára. Az Oscar-díjas Giuseppe Tornatore által rendezett drámában egy álmos szicíliai kisváros mindennapjait ismerhetjük meg. Maléna a kisváros szépe volt..

Napoli
Napoli, magyarul Nápoly Dél-Olaszország legnagyobb városa és a Campania régió székhelye. A város környékének gazdag történelme és kulturális élete van. Híres a népszokásairól és konyhájáról. A nápolyi nyelv (napulitano), Olaszország egyik leggazdagabb és legszínesebb regionális nyelve, mely sok jellemzőjében eltér a hivatalos olasz nyelvtől. Történelmi jelentősége, valamint kiemelkedő gazdasági teljesítménye révén Nápolyt Dél-Olaszország nem hivatalos fővárosának tartják.

Neorealismo
A neorealizmus olasz filmirányzat, melynek első darabja és alapműve Luchino Visconti Megszállottság (Ossessione) című filmje. Csak 1945 után mutatták be mozikban, de már előbb nagy hatást tett az egész olasz filmszakmára. Egyébként a kifejezést Umberto Barbaro használja először 1943-ban. A neorealizmus gyökeresen szakított az addigi olasz film hamis valóságábrázolásával, dokumentarista szemléletet honosított meg, és óriási hatást tett az egész európai filmművészetre.  A II. világháború után egész Európa filmművészetére nagy hatást gyakorolt az olasz neorealizmus. Az olasz új hullám nagy rendezői: Luchino Visconti (1906-1976), Federico Fellini (1920–1993), Michelangelo Antonioni (1912–2007), Pier Paolo Pasolini (1922–1975).

Nicola Conte
Nicola Conte, a nu-jazz mozgalom meghatározó alakja. Conte küldetésének tekinti a jazz népszerűsítését, és táncparkettre vitelét, felszabadítva ezzel az energiát mind a közönségből, mind a zenészekből. Producerként és DJ-ként egyaránt tevékenykedik, és az elmúlt néhány évben a kortárs jazz egyik legnagyobb figurájává nőtte ki magát.

’O sole mio
Az ’O sole mio a világ talán leghíresebb nápolyi dala, melyet 1898-ban szereztek. Számtalan művész feldolgozta ezt a népszerű művet, Luciano Pavarotti 1980-ban ezzel a dallal nyert Grammy-díjat. Egy érdekesség: az 1920-as Antwerpeni Olimpián ezt a dalt játszották le amikor nem találták az olasz himnuszt.

Pasta
Az olaszok napi étkezésére az olcsó tésztaételek, pasta - tészta, a jellemzőek. Olaszországban gyárilag több száz féle tésztát készítenek. Az alakjuk és formájuk szerint nagyon sokféle van: cannelloni-, casarecce-, farfalle-, fettucine-, fusilli-, gnocchi-, macaroni-, penne-, ravioli-, spaghetti-, tagliatelle-, tortellini-. Ma már az országhatáron túl is elterjedt a spagetti, a makaróni, a lasagna, a canelloni, a tortellini, és a tagliatelle. A tésztákat vagdalt húsokkal, mártásokkal, pestoval, zöldségekkel, gombával, felvágottakkal, hallal variálják, de feltétként használnak kagylót, rákot, tojást vagy füstölt szalonnát is.

Pavarotti
Luciano Pavarotti (Modena, 1935. október 12. – Modena, 2007. szeptember 6.) olasz operaénekes, a Három Tenor egyike, minden idők egyik legnagyobb sztártenorja. 1972-es Metropolitan-beli előadása után lett világhírű, ahol Donizetti: Az ezred lánya című operájában, Tonio áriájában („Ah! Mes amis") egymás után kilenc magas „C"-t énekelt ki. A nézők 17 alkalommal tapsolták vissza a színpadra. Karrierje során számtalan operában szerepelt, több tucat CD-t adott ki, énekelt a Queen-nel, Bryan Adams-szel és Jon Bon Jovival is.

Pier Paolo Pasolini
Pier Paolo Pasolini (Bologna, 1922. március 5. – Ostia, 1975. november 2.) olasz író, költő, teoretikus és filmrendező. Pasolini minden idők legsokoldalúbb olasz művésze volt. A szélesebb közönség – főleg Magyarországon – inkább filmrendezőként ismeri. Pasolini egyike a 20. század legjelentősebb és legsokoldalúbb művészeinek, aki mind magánéletével, mind pedig művészeti tevékenységével örökös viták és támadások kereszttüzében állt.

Pizza
Különleges olasz étel specialitás a világszerte elterjedt Pizza. A Pizza alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, amelyet gombával, sonkával, zöldséggel, tenger gyümölcseivel, hallal készítenek, majd a tetejére reszelt sajtot tesznek. A pizza első megjelenése még az ókor idejére tehető, a dél-itáliai görög kolóniák és a rómaiak is készítették már. A modern pizza feltalálását a Nápolyi: Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő - Pietro e basta così sütődében dolgozott, és 1889-ben Umberto király látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A változatos feltétek nélküli, csak paradicsom szósszal, bazsalikommal és mozzarella sajttal ízesített „alap”-pizzát Pizza Margherita -nak hívják.

Ristretto
Eszpresszó kávéról akkor beszélünk, ha a: 88-92 °C-os vizet 9 atmoszféra nyomással préseli át az erre alkalmas gép, a mintegy 7g őrölt kávéból készült, tömörített "pogácsán", 20-30 másodperc alatt. Az eredmény 25-35 ml főzet. A rövidebb espresso-t ristretto-nak hívják, ez tartalmazza a kávé minden eszenciáját. A megfelelő minőségű kávéból a fenti paraméterek betartásával készített espresso tetején 2-4 mm vastagságú, hosszabb ideig megmaradó sűrű krém (crema) képződik. Az olaszok a ristretto kávét pár másodperc alatt, munkába rohanás közben szeretik leginkább elfogyasztani.

Roberto Baggio
Roberto Baggio (Caldogno, 1967. február 18. –) volt olasz válogatott labdarúgó. Baggio minden idők legnépszerűbb olasz labdarúgója. Élete első élvonalbeli bajnokiját: 1986. szeptember 21-én játszotta, a Fiorentina színeiben, s a bemutatkozás sikeres volt: 2-0-ra legyőzték a Sampdoriát. A válogatottban 56 alkalommal lépett pályára, s gyakorlatilag minden második mérkőzésen rúgott egy gólt: 27-nél állt meg. Baggio mindhárom tradicionális "nagy" olasz klubban megfordult, a Juventusban 1990 és 1995 között, a Milanban az 1995-1996-os és az 1996-1997-es, az Interben az 1998-1999-es és az 1999-2000-es bajnokságban szerepelt. Ő volt az, akit klub színektől függetlenül mindenki szeretett.

Roma
Róma Olaszország fővárosa, Lazio régió központja, a hajdani Római Birodalom székhelye. Az ország legnagyobb és legnépesebb városa több mint 2,7 millió lakossal. Területén található a Vatikán, a katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. Története több mint két és fél ezer évet ölel fel. A Római Királyság, a Római Köztársaság és a Római Birodalom fővárosa volt. Utóbbi Nyugat-Európa és a Földközi-tenger menti országok hatalmi központja volt az i. e. 1. századtól az i. sz. 7. századig. 2007-ben Róma volt a világon a 11. és az Európai Unióban a 3. leglátogatottabb város, továbbá a turisták legnépszerűbb olaszországi célpontja. Központját az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította. Múzeumai és műemlékei, mint a Colosseum és a Forum Romanum a világ 50 leglátogatottabb turisztikai célpontjai között vannak.

San Remo
A Sanremói Fesztivál - "Festival della canzone italiana Sanremo", Olaszország leghíresebb fesztiválja, minden évben február végén rendezik meg a Liguria régióban lévő San Remo városában. A Földközi-tenger partján fekvő San Remo az olasz Riviéra egyik csodásan szép központja. Az első ilyen dalfesztiválra 1951-ben került sor, melyet kezdetben az olasz dalfesztiválnak neveztek. Az akkori győztes Nilla Pizzi volt. Ez a műsor adta az ötletet az Euróvíziós Dalfesztiválhoz.

Spaghetti
A Spaghetti a legnépszerűbb olasz tésztaétel, egy hosszú és vékony tésztaféle. Az olasz konyha tipikus étele. Sokféleképp felhasználható, népszerű és az egész nyugati kultúrában elterjedt. A spagetti az olasz spaghetto szó többes számából származik, amely a „spago” kicsinyítőképzős alakja. Jelentése: „vékony húr”. A „spagetti” szó nyelvileg „kicsi húrnak” is fordítható. A spagettinit (vékony spagettit) kevesebb ideig kell főzni, mint a rendes spagettit. Létezik azonban a spagettoni (vastag spagetti) is, amely főzési ideje hosszabb. A spagetti mindhárom típusa hosszabb, mint a többi körprofilú tésztáé, amilyen például a vermicelli (cérnametélt) is.

Sophia Loren
Sophia Loren (1934. szeptember 20.-) világhírű olasz filmszínésznő. Eredeti neve: Sofia Villani Scicolone. Nemcsak színésznőként közismert: a tökéletes feleség, családanya és háziasszony mintaképének számít, főleg hazájában. Szakácskönyveket is írt, s a nevével fémjelzett szemüvegek Magyarországon sem ismeretlenek. Évtizedek óta a női elegancia egyik megtestesítője. Legnépszerűbb filmjei: Egy asszony meg a lánya, Házasság olasz módra, El Cid, Tegnap, ma, holnap, Egy különleges nap.

Toscana
Toscana a tipikus olasz táj, a legszebb itáliai kép ami szemünk előtt csillog. Toscana Közép-Olaszország adminisztratív közigazgatási régiója, székhelye és fővárosa Firenze. A mesés szépségű táj, a Földközi-tenger partvidéke, a számos történelmi és művészet történeti látnivalóban bővelkedő város, mint Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Cortona, Volterra – egész évben vonzóvá teszik Toszkánát a turisták számára. A 14. században Toszkána a művészetek és az irodalom igazi kulturális központjává vált: ehhez olyan személyiségek járultak hozzá tevékenységükkel, mint Dante, Giotto, a humanista Petrarca és Boccaccio. A toszkán nyelv egész Itália irodalmi nyelvévé vált. Az olasz reneszánsz szülőföldje, kiemelkedő alkotásokkal az építészet, festészet és szobrászat területén.

Umberto Eco
Umberto Eco (Alessandria, 1932. január 5. – ) olasz író, a modern európai kultúra nagy irodalmára és tréfamestere. Az igazi világhírt A rózsa neve című regényével nyerte el. Az amerikai filmipar is felfigyelt rá, és megbízták a francia Jean-Jacques Annaud-t, hogy Sean Connery-vel és Christian Slaterrel a főszerepben filmre vigye a történetet. „Meg akartam ölni egy szerzetest" – nyilatkozta szerényen Eco, amikor motivációiról kérdezték.

Vespa
A leghíresebb olasz motormárka, amelyet mindig és mindenhol láthatunk egész Itália szerte. Ezzel száguldoznak városokban, falvakban, utcákon, tereken. Szinte minden olasz családban előfordul legalább egy Vespa motor. A Piaggio 1946 óta gyártja, több híres film szimbóluma – ezzel járja be Audrey Hepburn a római utcákat a Római vakáció című filmben. Az olasz design csúcsterméke.

Vino
Itália földjén kiváló borok vannak, Vino Bianco és Vino Rosso, azaz a fehér borok és vörös borok egyaránt kitűnőek. Az olasz itallapokon a bor foglalja el a legelőkelőbb helyet, az itáliai szőlőfajták többségét az igencsak borkedvelő rómaiak telepítették és szorgosan fogyasztották a nedűt. Ismertek ezenkívül még a vermutok, mint a Cinzano, a Martini, és más aperitifek, mint a Campari. Jó minőségű törkölypálinka a Grappa.

Zucchero
Zucchero olasz blues énekes,Adelmo Fornaciari néven született, aki később felvette a Zucchero művésznevet. 1982-ben debütált a Sanremó-i fesztiválon az „Una notte che vola via” című dalával, mellyel a döntőbe bejutott. 1987-ben jelent meg a „Senza una donna” című száma, ami Olaszországban óriási sikert ért el. 1992-ben ebből készített duettet Paul Younggal. Ezzel a dallal világhírű lett.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Itália Tengerparti Városai és Települései.

  

Az Itáliai tengerpart hossza megegyezik az Appennini-félsziget (Penisola Appenninica)  hosszával, ami a teljes partvonalának hosszát tekintve: 2800 kilométer és 178 város fekszik rajta. Az Appennini félsziget egyike Dél-Európa három nagy félszigetének: -Appennini, -Balkáni, -Ibériai. A Pó völgyétől indul és mintegy 1000 km hosszan, déli irányban benyúlik a Földközi-tengerbe. Jellegzetes alakja miatt gyakran az olasz csizmaként (Lo Stivale) emlegetik.. Alakját három félszigetnek köszönheti: a Calabriai: a csizma orra, -Salentói: a csizma sarka, -Gargano-félsziget a sarkantyú.. Nyugaton a Ligur-tenger és a Tirrén-Tenger határolják, délen a Jón-tenger, keleten pedig az Adriai-tenger. A félsziget gerincét a névadó: Appenninek hegyvonulat alkotja. Itália elnevezései: -La Penisola, -Il Belpaese, -Lo Stivale, szép utazást..

- Itália Tengerpartja: 2800 kilométer - 178 város -

Mare Adriatico - Adriai Tenger - "Riviera del Sole"

1. Trieste
Trieste városa, magyarul: Trieszt egy Észak Itáliai kikötőváros az Adriai-tenger északi partján, Friuli-Venezia Giulia régió közigazgatási székhelye. Trieszt egy: 210 000 lakosú nagyváros, ipari és kereskedelmi központ. A város a Trieszti-öböl központjában fekszik, Velencétől 160, Ljubljanától 95 km távolságra. Két ismert obszervatórium található itt, a csillagvizsgáló és a geofizikai, amely köré szerveződött az 1924-ben létrejött egyetem is. A város székhelye a kávé termékeiről ismert: Illycaffè vállalkozásnak, a Generali Biztosító és az osztrák alapítású Lloyd Triestino hajózási társaságnak. Trieszt 1382-től 1918-ig a Habsburg Birodalom része volt, a birodalom legfontosabb hajózási és hadi kikötőjeként. Itt határozták meg az Adria feletti magasságot, mint a hazai magasságmérés alapját. A város a Saint-Germaini békeszerződéssel került 1918-ban Olaszországhoz. 1945-ben Jugoszlávia a vegyes lakosságú környékével együtt a magáénak követelte, így lett a Hidegháború egyik konfliktusa, majd 1954-től ismét Olaszország része. Határ menti fekvése Szlovénia 2004-es Európai Uniós csatlakozásával kezdett jelentősen oldódni, majd a 2007-es Schengeni egyezményhez való csatlakozásukat követően korlátozásként meg is szűnt. A 21. század ismét a kultúrák, az etnikai csoportok, és vallások sokszínűségéről szól, vegyítve Trieszt gazdag történelmével.. Trieste Látnivalói:. -Castello di Miramare, -Piazza dell’Unita d'Italia, -Palazzo Municipio, -Palazzo Governo, -Palazzo Dreher, -Teatro Romano, -Canale Grande, -Molo Aduce, -Museo del Mare, -Porto di Trieste.

2.  Duino
Duino egy kicsi: 4 600 lakosú tengerparti település az Adriai-tenger partjának talán legészakibb pontján, Trieszttől Észak-Nyugatra. Ha jó az idő, ellátni az egyik irányban Triesztig, a másik irányban Monfalcone hajóépítő kikötőjéig, sőt a toronyban lévő iránytáblák alapján jól beazonosíthatók Szlovénia és Horvátország partjai, sőt Grado városa is. A Rilke-ösvény legmegdöbbentőbb része az, amikor a sziklákon túrázva egyszer csak elénk tárul Duino vára. Fontos megjegyezni, hogy az ösvénynek ez a Duino felőli szakasza akadálymentesített ösvény, tehát a sziklák tetejéről kerekes-székesek is ráláthatnak Duino várára. Castello di Duino, azaz A Duinói kastély a település fő látványossága. A félszigeten lévő középkori kastély egykor a nemesek nyári rezidenciája volt. Szép innen a kilátás a tengerre.

3. Grado
Grado városkája Észak-Olaszország keleti csücskében, a Trieszti-öbölben, az Adriai-tenger partján fekvő kis város, a térség leghíresebb fürdőhelyeinek egyike. Grado egy: 8 440 lakosú kisváros, a település autóval két középkori úttá alakított gáton közelíthető meg. Az egyik gáton Aquileia felől, míg a másikon Monfalcone felől közelíthetjük meg a kis Velenceként is emlegetett várost. A kisvárost körülbelül 2000 éve lakják, akkoriban Aquileia kikötője volt, majd annak vetélytársává is emelkedett. A történelmi belvárost (Grado Vecchia) az 5. században építették ki, miután, 452-ben Attila hun király elől, Velencéhez hasonlóan, a környék lakossága Grado lagúnája szigeteire menekült. Grado a későbbiek folyamán a turizmus fellendülésével tört fel, Grado a 19. század második fele óta közkedvelt fürdőhely.

4.  Lignano
Lignano egy: 6 740 lakosú község az Adriai-tenger partján, Friuli-Venezia Giulia régióban. A település Velencétől és Trieszttől egyaránt 90-90 km-re helyezkedik el egy homokos félszigeten. Lignano városától kezdődik a homokos Adria part, így e hely a kelet felől érkezők első állomása. Lignano az Adriai-tenger egyik legkedveltebb üdülőhelye. Strandjai kiérdemelték a "Kék Zászlót". Lignano strandja 8 km hosszú, finom homokos, az olasz adria legtöbb északi nyaralóhelyéhez hasonlóan lassan mélyülő, így kisgyermekes családok számára is igen alkalmas. A Lignano-i gazdaság motorja természetesen a turizmus, évente 4 millió vendégéjszakát töltenek el itt a látogatók. Lignano a listán Rimini (16 millió), Bibione és Jesolo (6-6 millió)) után a harmadik legfontosabb üdülőhely Olaszországban.

5.  Bibione
Bibione üdülőhelye az Adriai-tenger északi partján fekszik, Veneto régióban, Velencétől 60 km-re keletre. Bibione egy: 9 700 lakosú nyaralóhely. A napfény, a tenger, a finom homok adja Bibione vonzerejét a nyaralók számára. Napfény Európa szívében – így is nevezik Bibionét, ezt a kellemes észak-olasz nyaralóhelyet az Adriai-tenger partján, félúton az elbűvölő Velence és Trieszt közt. A városka 10 kilométer hosszú parti fövenyének puha homokja, az Adria-tenger vizének tisztasága miatt az 1950-es évek óta kedvelt hely. Bibione ma lüktetően eleven fürdőhely, ahol a tengerparti nyaralás feledhetetlen élmény. Lido del Sole, Bibionénak a termálfürdő mögötti része, csöndes, kertvárosias terület. Ezen a részen a strand kevésbé zsúfolt, ezért ideális a családoknak, főleg a kisgyerekkel nyaralók számára.

6.  Caorle
Caorle üdülőhelye az Adriai-tenger északi partján fekszik, Veneto régióban, Velencétől 50 km-re keletre. Caorle egy: 11 700 lakosú nyaralóhely. Caorle az egyik legkedveltebb, festői üdülőhely az Adriai-tenger északi partvidékén, Olaszországban, Veneto tartományban. A település 2000 éves, melyet halászok és juhászok alapítottak a Iulia Concordia légiós támaszpont közelségének köszönhetően. Az 5. században Caorle volt Észak-Olaszország egyik legnagyobb városa, az egyik kereskedelmi központja és kikötője. Az éghajlatváltozás miatt később lakosainak nagy része Velencébe költözött át. Caorle ma 15 km finom homokos tengerparttal rendelkezik, sekélyvizű strandja sok lehetőséggel várja a turistákat. Ernest Hemingway kedvenc olasz városa volt, ahol több regényén is dolgozott.

7.  Jésolo
Jésolo üdülő város Veneto régióban, az Adriai-tenger északi partvidékén fekszik. A 25 000 lakosú város érdekessége, hogy két központja van, az egyik, az „óvárosi” (Centro Storico), mely maga Jesolo központja, és a másik, mely Lido di Jesolo főutcája. Az így kialakult helyzettel egyedi az olasz városok között. A római időkben a város mai területét a lagúna vize borította. A város gazdasága ma egyedül a turizmuson alapszik. Az egyik városrész, Lido di Jesolo maga 15 km-es homokos stranddal rendelkezik, mely a város legfőbb vonzereje. Az ide látogatók száma az utóbbi években eléri az évi 6 millió főt. Aqualandia van itt, mely Olaszország legnagyobb víziparkja (80 000 m²), legfőbb látványossága a világ legmagasabb csúszdája (42 m), melynek végén a lecsúszó ember közel 100 km/h-s sebességet érhet el.

8.  Lido di Venezia
Lido di Venezia az Adriai-tenger északi partján fekszik, Velence előtt. Lido a legnagyobb, 12 kilométer hosszan elnyúló sziget Velence partja előtt, a Porto di Lido és a Porto Malamocco bejárata között: 18 000 lakossal. Közigazgatásilag a város részét alkotja, Lido - Pellestrina (municipalità) körzet egyik fele. Pellestrina mellett a másik olyan sziget a Velencei lagúnában, melyen közúti közlekedés zajlik. A városnak mediterrán éghajlata van, hosszú és meleg nyarakkal, valamint enyhe telekkel, több csapadékkal. Az évi középhőmérséklet kedvező: 15 °C közötti, a januári átlag: 7 °C, a július átlag: 25 °C..Lido di Venezia első fürdőjét 1857-ben alapították, amely 80 méter hosszan a tengerbe nyúló cölöpökön nyugvó építmény volt. 1888-ban a Lido strandján felállították az első faházakat, amely idevonzotta Európából az üdülővendégeket, s a Lidonak híre kelt a kontinensen. Lido nevét a világon számos fürdőhely átvette. A XX. század elején Európa divatos fürdőhelyeként ismerték, és ma is így ismerik.. Lido di Venezia Látnivalói:. -Laguna di Venezia, -Porto di Lido, -Porto Malamocco, -Piazzale Santa Maria, -Hotel des Bains, -Casa Licia. 

9.  Venezia
Venezia, Velence a lagúnák városa, Észak-Kelet Itáliai Veneto régió székhelye, Észak-kelet Olaszország: 280 000 lakosú fővárosa. A várost sokszor illetik az: "Adria királynője", a "Lagúnák városa" és a "Fény városa" jelzőkkel. Az Adriai-tenger északi részén fekvő mocsaras Velencei lagúnában fekszik, amely két jelentős folyó, a Pó és a Piave torkolata között húzódik. A szigetvilág valamivel több mint 7 km²-re terjed ki. A „Comune” területe azonban ennél sokkal nagyobb, magába foglalja Burano, Murano, illetve Lidót a nyílt tenger felé. Velence létrejötte mind a természet, mind az ember munkájának köszönhető, ám a környezeti feltételeket a természeti tényezők alakították ki: a lagúnák és szigeteik. A Canal Grande egy csatorna, ami egyben a város fő közlekedési útvonala, Velence legszélesebb vízi útja. 3 km hosszúságú, és átlagosan 4–5 méter mély. Több mint 100 palota illetve több templom sorakozik fel a csatorna mindkét partján. A Canal Grande fölött négy híd ível át, leghíresebb, legnagyobb és legrégibb hídja a Rialto-híd. Velence és Lagúnái 1987-óta a Világörökség részét képezi. Megmentésére évről évre újabb és újabb ötletek születnek, de eddig még nem tudták megállítani a város süllyedését. Az UNESCO helyi intézménye a Szent Márk tér egyik épületében van. Velence a mai napig a kultúra egyik fellegvára, rendezvényei, ünnepei, múzeumai, kiállításai, színházai, hangversenyei, fesztiváljai tanúskodnak. A Velencei karnevál: évente februárban megrendezett világhírű tél búcsúztató.. Venezia Látnivalói:. -Canal Grande, -Piazza San Marco, -Basilica di San Marco, -Basilica di Santa Maria, -Campanile di San Marco, -Palazzo Ducale, -Palazzo Cavalli, -Museo Civico, -Ponte di Rialto, -Ponte dei Sospiri, -Venezia e la sua Laguna, -Gondole, -Vaporetti..

10.  Murano
Murano egy apró halászfalu: 5 000 fő lakossággal, 2 km-re fekszik Velencétől, a település maga is öt apró sziget össze épüléséből keletkezett. Murano már a római korban lakott település volt. Később lakói halászatból és só termelésből éltek, a sziget kereskedelmi központ is volt. Murano 1292 óta a velencei üveggyártás központja, különösen a 16. században élte virágkorát e tevékenységnek köszönhetően. A 14. században elkezdődött az üvegtermékek exportja, a sziget eleinte tükreinek és üveg gyöngyeinek köszönhetően vált világhírűvé. 1861 óta a Museo Vetrario mutatja be az üveg gyártás történetét. A szigeten számos középkori palota díszeleg, például a késő gótikus palota: a Palazzo da Mula, valamint sok, a 19. században téglából épített üveggyár és más ipari célú épület található itt meg.

11.  Burano
Burano egy apró halászfalu: 5 000 fős lakossággal, 7 km-re fekszik Velencétől, a velencei lagúna szigete, pontosabban Velencéhez hasonló, 0,21 km² összterületű szigetcsoportja, amelynek részeit hidak kötik össze egymással. Burano Velencétől, észak-keleti irányban, a lagúna északi részén fekszik. A szigetet valószínűleg már a római korban is lakták, majd a 6. században fejlődött ki jobban. Fő nevezetessége élénk színűre festett házai és csipke készítése. A szigetet fahíd köti össze a szomszédos szigettel. Burano legfőbb nevezetességét az élénk színűre festett lakóházai jelentik. A sziget virágkora óta a mai napig az önkormányzat adja ki az engedélyt arra, hogy az egyes házakat milyen színűre lehet festeni. Ennek köszönheti a sziget a változatos pasztell színek egyvelegében pompázó szép utcaképét.

12.  Chioggia
Chioggia városa Itália Észak-Keleti részén, Veneto régióban, az Adriai-tenger partján fekszik, Velencétől 40-km-re délre. Chioggia becenevén a "Piccola Venezia", a "Kis Velence" egy miniatűr változata a szomszédos nagyvárosnak. Chioggia 50 000 lakosú városkájában csatornák vannak, amelyek közül a legfontosabb a Canale Vena, és mellette a jellegzetes szűk utcák is Velencéhez hasonlatosak. Chioggia középkori városában több régi palota és templom található. Olaszország egyik népszerű nyaralóhelye Chioggia, amely leginkább Velencéhez és Jesolohoz hasonlítható. A város jellegzetessége, hogy szó szerint mindent megkaphatunk itt, ami szem-száj ingere, és habár sokan elsőre nem ismerik, mégis évente egyre több visszatérő turista van itt, hiszen aki egyszer ide jön nyaralni, többet nem is vágyik másra. Chioggián az Adriai-tenger partvonalán át több kilométeren keresztül húzódó strand található, amely gondozott, tisztán tartott, így sokan szeretnek ide jönni fürdeni.. Chioggia Látnivalói:. -Centro Storico, -Canale Vena, -Ponte di Canal Vena, -Duomo e Chiesa di San Martino, -Palazzo Comunale, -Palazzo Municipale, -Loggia dei Bandi.

13.  Rosalina Mare
Rosolina Mare üdülő városa az Észak-Kelet Olasz Adriai-tenger partján, 60 km-es távolságra fekszik Velencétől délre a Pó folyó deltájánál.  Rosolina Mare egy 6 500 lakosú nyaralóhely, az üdülőhelyet fenyőerdő borítja, partját széles, 10 kilométeres homokos strand szegélyezi. Rosolina Mare nyugodtabb üdülőhely, a kulturális kirándulások (Velence, Chioggia, Bologna, Ferrara, Ravenna), remek kiinduló pontja, és sok impozáns természeti látnivalóval büszkélkedhet. A városka önmagában csendes, apró, homokos strandja hosszú kilométereken át várja a nyaralókat kellemes pihenésre. Egy nem túl tipikus különlegességgel is megörvendezteti a gyerekeket és játékos kedvű felnőtteket: van egy tengerparti vízi csúszdája is. Rosolina Mare központjában: kávézók, éttermek, üzletek, bárok várják a nyaralókat.

14.  Porto Viro
Porto Viro egy olasz város Észak-Kelet Itália, Veneto régió, Adriai-tengerpartján. Porto Viro 14 250 lakosú városkája Veneto tartomány utolsó előtti tengerparti települése. A város a Pó folyó delta torkolatában fekszik, itt ömlik a folyó az Adriai-tengerbe. A "Delta del Po" Regionális Parkban itt létesült, ami bemutatja a térség gazdag vízi állatvilágát, sokrétű madár faunáját. A község területe részben a tengerszint alatt fekszik és számos strand található ezeken a területeken. Ez egy folyami, homokos, hordalékos termékeny terület, otthona hordalékos völgyek, mocsarak, lagúnák, zátonyok alakzatainak. A területen homokos szigetek jönnek létre. A városka különböző szerteágazó partjai nyaraló helyek.

15.  Porto Tolle
Porto Tolle egy olasz város Észak-Kelet Itália, Veneto régió, Adriai-tengerpartján. Porto Tolle 10 150 lakosú városkája Veneto tartomány utolsó tengerparti települése. A város a Pó folyó delta torkolatában fekszik, itt ömlik a folyó az Adriai-tengerbe. A "Delta del Po" Regionális Parkban itt létesült, ami bemutatja a térség gazdag vízi állatvilágát, sokrétű madár faunáját. A község területe részben a tengerszint alatt fekszik és számos strand található ezeken a területeken. Ez egy folyami, homokos, hordalékos termékeny terület, otthona hordalékos völgyek, mocsarak, lagúnák, zátonyok alakzatainak. A területen homokos szigetek jönnek létre. A városka különböző szerteágazó partjai nyaraló helyek. A gazdaság húzóágazata az idegenforgalom, és az e köré kiépült szolgáltatóipar.

16.  Comacchio
Comacchio városa Itália Észak-Keleti részén, Emilia-Romagna régióban, az Adriai-tenger partján fekszik. Comacchio városa 23 000 lakosú, a "kis Velence", néven említik, mert egy varázslatos lagúna város. A tiszta és őszinte vitalitás veszi körül a környezetét, ami körülveszi. Az átlátszó fényerősség emlékeztet arra, hogy közel vagyunk a tengerhez. A fény elárasztja a várost, ami a csatornák vizéből tükröződik vissza. Comacchio a Pó folyó deltája mellett fekszik, a Po Delta Regionális Park itt található, ami bemutatja a térség gazdag vízi állatvilágát, sokrétű madár faunáját. A Lido di Comacchio a város strandja, ami csupán 2 kilométerre van a belvárostól a tengernél. A több kilométer hosszú homokos strand ideális hely egy kellemes nyaralásra, vagy a családdal és barátokkal egy pihentető hétvége eltöltésére.

17.  Porto Garibaldi
Porto Garibaldi települése Itália Észak-Keleti részén, Emilia-Romagna régióban, az Adriai-tenger partján fekszik. Porto Garibaldi 4 000 lakosú kisváros, amely az Adriai-tenger partjára épült. Ez egy fontos halászati hely és tengeri kikötő, valamint a tengerparti üdülőhely. A Porto Garibaldi az északi oldalon született a kikötővel, és a legrégebbi település ezen tengerparton az üdülőhelyek sorában. A város névadója Giuseppe Garibaldi, az olasz nemzeti hős emlékére kapta ezt a nevet a tengerparti település. A gazdaság Porto Garibaldi számára elsősorban a nyári turizmus, és a számos e köré épült szolgáltatások igen bőséges száma: strand, bárok, kávézók, éttermek, és a halászati helyek.

18.  Lido di Spina
Lido di Spina települése Itália Észak-Keleti részén, Emilia-Romagna régióban, az Adriai-tenger partján fekszik. Porto Garibaldi 4 000 lakosú kisváros, amely az Adriai-tenger partjára épült. Ez egy fontos halászati hely és tengeri kikötő, valamint a tengerparti üdülőhely. A Porto Garibaldi az északi oldalon született a kikötővel, és a legrégebbi település ezen tengerparton az üdülőhelyek sorában. A város névadója Giuseppe Garibaldi, az olasz nemzeti hős emlékére kapta ezt a nevet a tengerparti település. Lido di Spina számára jelentős a nyári turizmus, a strand és az egyéb idegenforgalmi szolgáltatások. A gazdaság húzó ágazata az idegenforgalom, és az e köré kiépült szolgáltatóipar.

19.  Lido di Adriano
Lido di Adriano kis települése Ravenna tengerpartja, a csendes hangulatos üdülőváros Ravennától 12 km-re található. Lido di adriano 4 300 lakosú kistelepülés, egy kellemes olasz üdülőhely az Adriai-tengerparton. Karnyújtásnyira van Ravenna 8 UNESCO Világörökség részét képező műemlékétől. Lido di Adriano kevésbé zsúfolt és zajos város, mint az észak-olasz adriai városok, mégis minden adott egy kellemes családi nyaraláshoz. Lido di Adriano-ban kedvező áron lehet nyaralni. Homokos tengerpartja ideális családos üdülésre, gyermekeknek kiváló. A környéken számtalan tematikus park várja a turistákat. A gazdaság húzóágazata az idegenforgalom, és az e köré kiépült szolgáltatóipar.

20.  Ravenna
Ravenna olasz város Emilia-Romagna régióban, Észak-Kelet Itáliában, a várost csatorna köti össze az Adriai-tengerrel. Ravenna egy történelmi város, régi és nagy múltú, műemlékeben gazdag, 155 000 lakosú nagynak mondható város.  Egykor egy bizonyos időszakban a Nyugat-Római birodalom, majd az Osztro-Gót királyság, majd a Ravennai exarchatus fővárosa volt, most Ravenna megye székhelye. Kora keresztény műemlékei az UNESCO Világörökség listáján szerepelnek. Ravenna Itália egyik legrégebbi városa, legalább 4 ezer éves, eredetét valószínűleg az etruszkoknak köszönheti. Későbben gallok és azután rómaiak birtokába került. I.e. 88-ban a város lakói római polgárjogot nyertek.. A város virágkorát akkor élte, mikor Honorius császár 402-ben a Nyugat-Római Birodalom székhelyét Milánóból ide tette át. Ekkor pompás épületekkel díszítették és a tengerig csatornát építettek.. Ravenna Látnivalói:. -Centro Storico, -Piazza del Popolo, -Palazzo del Popolo, -Palazzetto Veneto, -Basilica di San Vitale, -Basilica di San Francesco, -Duomo di Ravenna, -Mausoleo di Galla Placidia, -Mausoleo di Teodorico, -Teatro Alighieri.

21.  Cérvia
Cérvia egy olasz város Észak-Kelet Itáliában, Emilia-Romagna régióban, Ravenna megyében, az Adriai-tenger partján. Cervia egy 22 000 lakosú város,  8 km hosszú homokos tengerparttal várja a tenger és a napfény szerelmeseit. Homokos tengerpartja ideális családos üdülésre, gyermekeknek kiváló. A környéken számtalan tematikus park várja a turistákat. A gazdaság húzóágazata az idegenforgalom, és az e köré kiépült szolgáltatóipar. A Cervia-i tengerpart melletti sétányon kerékpárút húzódik végig, amely egy remek lehetőség a sportolásra. A biciklizés kedvelői is remek túrákat tehetnek a környéken, annál is inkább, hogy Cérvia kerékpár kölcsönző rendszer (La Perla in bici) működik: a kerékpárokkal szabadon lehet mozogni a városban. Akik a fürdésen, napozáson, és szórakozáson kívül egy gyönyörű, hangulatos helyre is szeretnének kirándulni, azoknak érdemes megtekinteni a Riccionétól mindössze 25 km-re lévő erdős dombokat.. Cervia Látnivalói:. -Porto Canale, -Il Faro, La Cattedrale, -Museo del Sale, -Riserva Naturale Pineta di Cervia, -La Spiaggia di Cérvia.

22.  Cesenatico
Cesenatico egy olasz város Észak-Kelet Itáliában, Emilia-Romagna régióban, Ravenna megyében, az Adriai-tenger partján. Cesenatico egy 20 000 lakosú város,  7 km hosszú homokos tengerparttal várja a napozás szerelmeseit. Kisgyermekekkel érkező családok körében igen népszerű hely, de néhány éjszakai szórakozó helyének köszönhetően a fiatalok közt is kedvelt. Bár a szórakozás és éjszakai élet szempontjából nem hasonlítható össze: a zsúfoltabb, zajosabb, és bohémabb Rimini-vel. Ugyanakkor Casenatico rendezettségben, színvonalban nem marad el délebbi "társától", Riminihez hasonlóan minden igényt kielégít. Cesenatico-t 1302-ben alapították. Jelképe a Porto Canale, Cesenatico kikötő csatornája melynek tervrajzait Leonardo da Vinci készítette. Az 1 km hosszú, 1500-ban épített csatornát eredetileg 15 km hosszúra tervezték: a cél az volt, hogy elérje Cesena városát. A Canale mentén öreg, díszes, tarka vitorlás hajók láthatók. A városból kiemelkedik a Piazza Andrea Costán épített 120 méter magas felhőkarcoló, a "Grattacielo", amely Olaszország egyik legmagasabb épülete. Az érdeklődök a tengerészeti múzeumot is megtekinthetik.. Cesenatico Látnivalói:. -Porto Canale, -Piazza Andrea Costa, -Grattacielo, -Grand Hotel, -La Spiaggia di Cesenatico.

23.  Bellária Marina
Bellaria Marina egy olasz város Emilia-Romagna régióban, Észak-Kelet Itáliában, az Adriai-tenger partján. Bellaria Marina egy 18 000 lakosú város, 7 km hosszú homokos tengerparttal várja a napozás szerelmeseit. Kisgyermekekkel érkező családok körében igen népszerű hely ez is. A városnak nagy, finom homokos, sekély vizű strandja van, a tengerpart látványát meghatározzák a hotelek, és az apartmanszállók, valamint a környező dombok. Bár a szórakozás és éjszakai élet szempontjából nem hasonlítható össze: a zsúfoltabb, zajosabb, és bohémabb Rimini-vel. Ugyanakkor Bellária Marina rendezettségben, színvonalban, tisztaságban nem marad el délebbi "társától", Riminihez hasonlóan minden igényt kielégít. Tipikusan egy szép és nyugodt családi üdülőhelynek számít Bellária Marina.

24.  Rimini
Rimini város Olaszország Észak-Keleti részén, Emilia-Romagna régiójában, Rimini megye székhelye. Rimini területe 134 km², népessége: 145 500 fő. Rimini hagyományos iparágai a hajózás és a halászat, és Riccione mellett a legnépszerűbb üdülőközpont az Adriai Riviérán. A Rómaiak a Kr. e. 3. században alapították Ariminum kolóniát. A régiót korábban már etruszkok, italicus umberek, görögök és gallok is lakták. A Via Flaminia, amely Augustus diadalívétől indul, Rómával köti össze Riminit. Ma Rimini Európa legnagyobb üdülőközpontja. Tengerpartja 12 km hosszú és igen széles, homokos, a víz pedig sekély, emiatt különösen alkalmas fürdőzésre. Az első fürdőhelyet 1843-ban építették. A 19. század végén a Secolo című milánói napilap kijelentette, hogy Rimini strandjai az első számúak egész Olaszországban, mind az éghajlat, mind a partszakasz szépsége, mind a lakosok vendég szeretete miatt. A mai modern Rimini vonzza a turistákat szép nyaralóhelyei miatt. A tengerparton bicikliút is található, amely valamennyi Adria-parti településen áthaladó bicikliút, a Cicloviva Adriatica egy szakasza.. Rimini látnivalói:. -La Spiaggia di Rimini, -Porto di Rimini, -Il Ponte di Tiberio, -Palazzo dell' Arengo, -Piazza Cavour, -L' Arco d'Augusto, -Corso d'Augusto.

25.  Riccione
Riccione város Emilia-Romagna régióban, Észak-Kelet Itáliában, az Adriai-tenger partján fekszik. Riccione egy 35 000 lakosú város,  8 km hosszú homokos tengerparttal várja a tenger és s napfény szerelmeseit. A 35 ezres lakosságú Riccione területéről már Kr. e. 2. századból is származnak régészeti leletek. A Riccione-i turizmus a 19. századtól indult fejlődésnek: kezdetben gazdag Bologna-i emberek építettek itt villát. Az 1930-as évekre már 80 hotel volt itt, és évi 30 ezer turista kereste fel a várost. 1934-ben Mussolini is villát építtetett Riccionéban - az 1997-ben felújított villa ma is megtekinthető. A II. világháború után a turizmus további fejlődésnek indult: olyan hírességek választották Riccionét üdülési célpontjuknak, mint Pelé, valamint számos híres olasz színész, és énekes. Mára Riccione, a közvetlen mellette fekvő Rimini mellett, Észak-Olaszország legismertebb üdülőhelye lett. Strandjai arany homokosak, számos sportolási lehetőséggel. A diszkók nagy száma miatt fiatalok körében igen népszerű hely. Főutcáin, a Viale Dante-n, és a Viale Ceccarini-n a egymást érik az éjszakai szórakozó helyek. Riccione, vidámparkjai miatt is egy kedvelt nyaralóhely.. Riccione látnivalói:. -La Spiaggia di Riccione, -Lungomare, -Viale Dante, -Viale Ceccarini, -Villa Mussolini.

26.  Misano Adriatico
Misano Adriatico város Emilia-Romagna régióban, Közép-Kelet Itáliában, az Adriai-tenger partján fekszik. Innen kezdődik a közép táj, a középső Adria szakasz, ami már még melegebb. Misano Adriatico egy 12 350 lakosú kisváros, zöld dombok felszínén alakult ki az Adriai-tenger partján. Területén eredetileg mezőgazdasággal foglalkoztak, az eredeti Misano erősen gyökerezik a hátországban, a tenger mögötti zöld területeken, ahol találni bőségesen jól termő földeket, és egy oázist, a Conca folyót. Ma már természetesen itt is a turizmus viszi a prímet, mint szinte mindegyik Adriai-tengerparti településen. Tipikusan egy szép és nyugodt családi üdülőhelynek számít Misano Adriatico városkája.. Misano Adriatico:. -Citta Centro, -Via Petrarca, -Fontana della Chiocciola

27.  Cattolica
Cattolica város Emilia-Romagna régióban, Közép-Kelet Itáliában, az Adriai-tenger partján fekszik. Cattolica egy 16 200 lakosú város. Cattolica Riminitől: 24, Riccione városától pedig 10 km-re, található. A Cattolica, azaz katolikus név onnan ered, hogy a zarándokok Loreto zarándokhelyre menve, mindig itt álltak meg egy utolsót pihenni. A város tengerpartjának egyik első látogatója Lucien Bonaparte, Napóleon öccse volt. 1823-ban a számára túl zajos Rimini helyett inkább Cattolicát választotta. A városnak nagy, finom homokos, sekély vizű strandja van, a tengerpart látványát meghatározzák a hotelek, és az apartman szállók, valamint a környező dombok. Tipikusan családi üdülőhelynek számít, a strandon mindenfelé kisgyerekeket látni, igazi családi atmoszférája van ennek a nyaralóhelynek. A Piazza I. Maggión esténként Cattolica hangulatos zenélő-táncoló szökőkútjának fény- és vízjátékaiban lehet gyönyörködni. Aki csupán strandolásra, a tengerparton való sütkérezésre vágyik, annak megfelelő lehet e szép, jó minőségű, modern infrastruktúrával rendelkező kisváros. Számos éttermében remek fogások fogyaszthatók, itt odafigyelnek a vendégre.. Cattolica Látnivalói:. -Viale Dante Alighieri, -Piazza I Maggio, -Lungomare Rasi Spinelli, -Porto Turistico, -Spiaggia..

28.  Pésaro
Pésaro városa a Itáliai Középső-Keleti részén, Marche régióban, az Adriai-tenger partján található. Pésaro lakosainak száma: 94 900 fő, ezzel Marche második legnépesebb városa Ancona után. Pesaro az Adriai-tenger partján fekszik. 2005-ben a 7 km hosszú homokos tengerpartja elnyerte a "Kék Zászló" jelzést. Megközelíthető az A14 autópályán, a SS 16 és SS 3 autóutakon; vonattal, valamint repülővel Rimini és Falconara Marittima repülőtereiről. Előző 30, utóbbi 45 km-re található. Legfontosabb műemléke a hercegi palota, amelyet Alessandro Sforza építtetett a 15. században, és amely jelenleg a prefektúrának ad otthont. A palotától pár lépésre találhat a híres zeneszerző Gioacchino Rossini szülőháza, ami ma a zeneszerző emléke előtt tisztelgő múzeum. A székesegyházat egy késő római épület maradványaira emelték. Román-gótikus homlokzata máig befejezetlen. A város bútorgyártása jelentős, itt készül az olasz bútorok 20 %-a. Földrajzi fekvéséből kifolyólag fontos bevételi forrást jelent az idegenforgalom.. Pésaro Látnivalói:. -La Spiaggia di Pésaro, -Piazza del Popolo, -Duomo di Pésaro, -Palazzo Ducale, -Rocca Costanza, -Monte Ardizio.

29.  Fano
Fano egy kikötőváros az olasz Adriai-tenger Középső-Keleti partján, Marche régióban. Fano 12 kilométerre van mindössze a szomszédos Pesarótól, 284 km-re észak-keletre fekszik Rómától. Fano lakossága: 64 000 fő, amely egy jelentős és kies várossá teszi. Fano neve a latin nyelvből Fanum Fortunae umbriai város azon templom mellett keletkezett, melyet a rómaiak itt a Metaurus folyónál i. e. 207-ben a Hasdrubalon nyert győzelem emlékére a szerencse isten asszonyának, Fortunának, emeltek. Augustus idejében a város Coloniává lett: Colonia Julia Fanestris néven. Fano gazdag történelemmel rendelkező város, ennek ellenére modern hangulatú hely, széles utcákkal. Ugyanakkor, történelmi nevezetességei is megmaradtak. Így a tengerpart mellett, Fano óvárosában különböző nevezetességeket lehet megtekinteni..Sportolási lehetőségekben sincs hiány: a vízisportok mellett Fano-ban lehetőség van, többek között, teniszezésre, lovaglásra, bowlingozásra, focizásra, és kosárlabdázásra is.. Fano Látnivalói:. -Centro Storico, -Porta Maggiore, -L'Arco d'Augusto, -Palazzo della Ragione, -Duomo di Fano, -Via Flaminia, -Spiaggie..

30.  Senigállia
Senigállia egy kikötőváros az olasz Adriai-tenger Középső-Keleti partján, Marche régióban. Senigállia Anconától 25 km-re északra elhelyezkedő Közép-Adriai nyaralóhely, a környék egyik legismertebb, legnépszerűbb üdülőhelye. Senigalia egy 45 000 lakosú város, már 1853 óta híres 10 km hosszú, gondozott, aranyhomokos, kék zászlós strandjáról, a Spiaggia di Vellutoról. Ez magyarul "Bársony Partot" jelent, amely nevet a különösen finom homok miatt érdemelte ki az itteni tengerpart. Senigallia bájához tartozik az is, hogy a Misa folyó kettészeli a várost. Senigallia gazdag történelemmel rendelkező város, ennek ellenére modern hangulatú hely, széles utcákkal. Ugyanakkor, történelmi nevezetességei is megmaradtak. Így a tengerpart mellett, Senigallia óvárosában különböző nevezetességeket lehet megtekinteni. Ilyenek a Rocca Roveresca erőd, amely jelenlegi formáját a 15. század 2. felében nyerte el, de korábban már évszázadokig szolgált védelmi célokat. Vagy a 16. századi Palazzo del Duca, a Palazzetto Baviera vagy a Piazza Roma, 16. századi városházával.. Senigállia Látnivalói:. -Palazzo del Duca, -Palazetto Baviera, -Piazza Roma, -Rocca Roveresca, -Museo d'Arte, -Museo d'Storia, -Spiaggia di Velluto.

31.  Falconara Marittima
Falconara Marittima egy kikötőváros Itália Középső-Keleti részén, Marche régióban, az Adriai-tenger partján. Falconara Marittima egy 26 300 lakosú város, mivel elég közel van Ancona városához, amellyel közösen alkot egy városi területet, egy szinte egybefüggő homokos tengerpartot, kiterjesztik közös kapcsolataikat az egész part mentén. A hosszú, homokos strand nagyon sok turista által látogatott a nyári szezonban, de természetesen a helyi lakosság és a környékbeli lakosság is előszeretettel látogatja. Falconara partja szemben az Anconai öbölre néz, ami egy érdekes parti táj. Aki a strandolásra, a tengerparton való sütkérezésre vágyik, annak tökéletesen megfelelő hely Falconara, a kisváros modern infrastruktúrával rendelkezik. A város számos éttermében nagyszerű ételek fogyaszthatók el.. Falconara Marittima Látnivalói:. -Castello di Falconara, -Chiesa di Santa Maria, -Porto di Marittima, -Spiaggia di Mimi.

32.  Ancona
Ancona egy kikötőváros Itália Középső-Keleti részén, Marche régióban, az Adriai-tenger partján. Ancona megye és egyúttal Marche régió fővárosa, lakossága: 101 000 fő. Neve a görög nyelvből származik és könyököt jelent; ezt a kiszögellést nevezik „Itália könyökének”. Rómától 280 km-re észak-keletre, Bolognától 200 km-re délre fekszik. A várost Kr. e. 387-ben alapította Dionüsziosz szürakuszai király. Görög neve: Ankón volt, a latin: Ancon Dorica. A római birodalom az illír háborúban foglalta el, Kr. e. 268-ban. A város már a kezdetektől igen jelentős volt, mert innen vezet a legrövidebb tengeri út Dalmáciába, ráadásul egy mészkőszirt védelmében ez az Adria teljes partján Itália egyetlen jó, természetes kikötője. Traianus császár meg nagyobbíttatta a kikötőt. Ancona az Adriai-tenger partján, a Conero-hegy északi vonulata által képzett félszigeten terül el. A félsziget alakítja ki az Anconai-öblöt. Mint minden Adria-parti olasz városból, Anconából is látszik a napfelkelte a tenger felől, de az egyetlen olyan város, ahonnan a naplementét is megfigyelhetjük a tengeren, mivel a félszigetet keletről is és nyugatról is áztatja a tenger. A város területe dombokon és völgyeken osztozik. Ancona a "Riviera del Sole" tengerparti szakasz központi részén fekszik. A 20. század elején Ancona volt a Triesztből és Rijekából érkező hajók legfontosabb kikötő helye.. Ancona Látnivalói:. -Porto di Ancona, -Spiaggia di Limi, -Piazza del Plebiscito, -Duomo di San Ciriaco, -Palazzo Ferretti, -Museo Omero, -Monte Cornero (572 m).

33.  Porto Recanti
Porto Recanti egy kikötőváros Itália Középső-Keleti részén, Marche régióban, az Adriai-tenger partján. Porto Recanti egy: 12 200 főből álló város az olasz Adriai-tenger partján. Porto Recanati ad otthont számos családi tulajdonban lévő étteremnek és üzletnek, amelyek magas színvonalú minőséget biztosítva veszik körül a várost. Porto Recanti hírnevét ez alapozta meg az idegenforgalmi ágazat számára. Porto Recanati szolgáltat folyamatos rendezvényeket a tavaszi-nyári turisztikai szezonban az olaszok számára, a strand és az éves Aeronautica Militare Air-show. Porto Recanati éttermeiben széles választékát találjuk a helyben fogott tengeri herkentyűknek: beleértve homár, tengeri sügér, és Calamari. A helyi specialitás az: "Abrudete di Porto Recanati", ez egy hagyományos halász étel. A város is büszkélkedhet egy nagy halpiaccal, ami a város külterületén található. A város nevezetessége a Castello Svevo (Sváb-Kastély), amely a 15. században épült, ez az impozáns kastély ad most otthont a Városi Művészeti Galériának.. Porto Recanti Látnivalói:. -Porto di Recanto, -Spiaggia di Reno, -Castello Svevo, -Palazzo Volpini.

34.  Civitanova Marche
Civitanova Marche egy kikötőváros Itália Középső-Keleti részén, Marche régióban, az Adriai-tenger partján. Civitanove Marche egy: 40 100 lakosságú város az olasz Adriai-tenger partján. A város amellett hogy főként egy tengerparti nyaraló városnak mondható, gazdag a történelmi műemlékekben is. A város területe dombok és völgyek határán fekszik, itt már nem olyan sík és szelíd a talaj mint az északi Adrián. Innen kezd vadabbá, hegyesebbé, sziklásabbá válni a tengeri táj. a város egy kedvelt és népszerű nyaralóhely. Minden nyáron, augusztusban egy tradicionális tengeri ünnep kerül itt megrendezésre, ez a "Tengeri Fesztivál".. Civitanove Marche Látnivalói:. -Palazzo Cesarini Sforza, -Chiesa di San Marone, -Chiesa di San Paolo, -Villa Conti, -Villa Eugenia, -Museo Storico, -Museo delle Arti..

35.  Porto Sant Elpidio
Porto Sant Elpidio városka Itália Középső-Keleti részén, Marche régióban, az Adriai-tenger partján fekszik. Porto San Elpidio egy: 21 200 lakosú kisváros az olasz Adriai-tenger partján. Porto Sant Elpidio középkori alapítású település és csak később növekedett nagyobbá. Ma 5 kilométer hosszú tengerparti strandja az egyik leghosszabb a környéken. A város címere viszonylag új keletű. Ez egy Samnite pajzs; a felső sáv a tenger, rajta egy vitorlás hajó, ez jelenti a halászok munkáját a napon. Az alsó piros sávon a dolgozó méh látható, jelezve a fáradságos jellegű munkáját Porto Sant Elpidio lakóinak. A pajzs alatt van egy latin szöveg: "Litore Fulget", aminek jelentése "ragyog a tengerparton", ami jelzi a város fekvését a tenger partjánál.

36.  Porto Sant Giorgio
Porto Sant Giorgio városka Itália Középső-Keleti részén, Marche régióban, az Adriai-tenger partján fekszik. Porto Sant Giorgio egy: 16 400 lakosú kisváros az olasz Adriai-tenger partján. Porto Sant Giorgio egy középkori alapítású régi település, amely később fejlődött csak nagyobb méretű helységgé. 1853-ban a városban súlyos árvíz pusztított, amelynek során számos értékes középkori műemléképület elpusztult. 1860-ban Giuseppe Garibaldi csapatai elfoglalták és az egyesült Olasz Királysághoz csatolták. Hét évvel később erődjét elbontották. A második világháború során sorozatos angolszász bombatámadások érték, amit később helyreállítottak. Porto Sant Giorgio modern házai már messziről is szépen sorakoznak a tengerparton.

37.  San Benedetto del Tronto
San Benedetto del Tronto városa Itália Középső-Keleti részén, Marche régióban, az Adriai-tenger partján fekszik. San Benedetto del Tronto egy nagyon szép: 50 000 lakosú város az olasz Adriai-tenger partján. A város nevét egy Benedetto nevű mártírról kapta. A Torrione torony a legrégebbi és legmagasabb ismert pontja a városnak. A torony 18 méter magas, és egy teljes kilátás nyílik a városra. San Benedetto egy igazi mediterrán város jellemzőit ölti magára, hiszen több ezer pálmafa, és a több mint 5 kilométer hosszú homokos tengerpart a legfőbb csábereje. A "Riviera delle Palme" városi strand 1998-óta évente elnyerte a "Kék Zászló" kitüntetést tisztaságáért. A strandok és kikötők védelme miatt nagyon fontos a környezet tudatos nevelés, ami ebben a városban megvalósul. Dinamikusan fejlődő városban, igyekeznek kielégíteni a turisták minden igényét, számos lehetőség van itt kikapcsolódásra, mint tenisz, futball, vitorlázás, búvárkodás.. San Benedetto Látnivalói:. -Centro, -Viale Buozzi, -Torrione, -Torre Guelfa, -Museo del Mare, -Porto di San Benedetto, -Lungomare, -Riviera delle Palme.

38.  Alba Adriatica
Alba Adriatica község Itália Középső-Keleti részén, Olaszország Abruzzo régiójában, Teramo megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Alba Adriatica egy 12 300 lakosú település, Olaszország egyik legnépszerűbb tengerparti üdülővárosa. Alba Adriatica strandját Ezüst-partnak nevezik. Határai: Colonnella, Corropoli, Martinsicuro, és Tortoreto. 1956-ig Tortoreto része volt Tortoreto Stazione néven. Területét már a neolitikum során lakták. A római kor idején a közeli: Iulia Novához, ma Giulianova tartozott. A középkor során nemesi családok birtoka volt. A város ma egy népszerű és kedvelt tengerparti nyaralóhely, szinte egész Olaszországban ismert, strandja egymás után sorozatban 13-szor nyerte el a "Kék Zászlót", ami egy kiemelkedő eredmény.. Alba Adriatica:. -Porto di Adriatica, -Spiaggia di Alba, -Torre della Vibrata, -La Ciclovia Adriatica.

39.  Giulianova
Giulianova község Itália Középső-keleti részén, Olaszország Abruzzo régiójában, Teramo megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Giulianova egy 23 800 lakosú település, a Salinello és Tordino folyók közti vízválasztó területén fekszik, az Adriai-tengerpartján. Nyugaton Mosciano Sant’Angelo községgel, délen Roseto Abruzzival, északon Tortorettóval, keleten pedig az Adriai-tengerrel határos. Az i. e. 3 században alapították a rómaiak Iulia Nova néven. A középkorban Castel San Flaviano név alatt volt ismert. 1460-ban elpusztították az Alessandro Sforza és Jacopo Piccinino nemesek közötti csatákban, de az 1470-es évek elejére újjáépítették. Ezt követően területére ígényt tartott úgy a Pápai Állam, valamint a Nápolyi Királyság is, hiszen jelentős kikötővárosa volt az Adriai-tengernek. A turizmus fejlődésével egyidőben, a 19-20. században fejlődött ki a két tengerparti üdülőközpontja: Giulianova Nova és Borgo Marinaro.. Giulianova Látnivalói:. -Viale Splendore, -Palazzo Bartolomei, -Palazzo Kursaal, -Villa Romana, -Porto Turistico, -Giulianova Lido.

40.  Roseto Abruzzi
Roseto Abruzzi község Itália Középső-Keleti részén, Olaszország Abruzzo régiójában, Teramo megyében, az Adriai-tenger partján fekszik.A település vidéke az ókor óta lakott vidék. Roseto Abruzzi egy: 24 600 lakosú kisváros a tengerpart vonalát követve. A település legrégebbi része Montepagano, ami 1927-ig a község központ szerepét is ellátta. A 19. század végén alakult ki a tengerparton Marina di Montepagano, amelyet később átneveztek Rosburgónak, majd 1927-ben felvette mai nevét. A modern Roseto Abruzzi az Abruzzói térség lakosainak egyik kedvelt nyaralóhelye, amit szép számmal látogatnak.. Roseto Abruzzi Látnivalói:. -Villa Clemente, -Cappella Russicum-ortodox kápolna, -Madonna dell’Annunciazione-templom, -Sacro Cuore-templom, -Madonna dell’Assunta-templom.

41.  Pineto
Pineto község Itália Középső-Keleti részén, Olaszország Abruzzo régiójában, Teramo megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Pineto egy 14 300 lakosú festői kisváros az Adria-partján. A város neve Pina-Fenyő (Pinus Pinea), a parton található sok szép fenyőről kapta nevét. Pineto egy 20. századi tengerparti üdülőhely az Adriai-tenger partján, a homokos strandok és fenyőfák árnyékában, ahogy a város neve is mutatja. A település első említése 1362-ből származik. A következő századokban nemesi birtok volt. Önálló községgé a 19. század elején vált, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. A tengerpart itt gyönyörű és fenyvesekkel teli, egy nyugodt és csendes üdülőhely. A városka strandja meghitten szép "Kék Zászlós" minősítésű, nagyon tiszta vizű.. Pineto Látnivalói:. -Lido di Pineto, -Spiaggia di Pina, -Chiesa di Sant' Agnese, -Torre di Cerrano, -La Ciclovia Adriatica.

42.  Montesilvano Marina
Montesilvano Marina városa Itália Középső-Keleti részén, Olaszország Abruzzo régiójában, Pescara megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Montesilvano egy: 45 600 lakosú festői kisváros az Adria-partján. A város nevének jelentése: Monte-Silvano = Hegyi-Erdő.. Nevét a part melletti dombokról és a sok szép fenyőről kapta. A városban található az Adriai-tenger, így a turizmus itt első helyen áll. A helység széles választékát kínálja a szállás helyeknek: szállodák, panziók, bérlakások várják a turistákat. Montesilvano közvetlenül északra fekszik Pescara városától, amelyhez fizikailag gyakorlatilag csatlakoztatva van. Montesilvano két részre oszlik, Montesilvano Marina és Montesilvano Colle, azaz a tengerpartra és a dombra. Az előbbi a nyüzsgő, zsúfolt tengerparti üdülőhely; az utóbbi az eredeti középkori comune és fellegvár.. Montesilvano Látnivalói:. -Montesilvano Colle, -Castello di Montesilvano, -Montesilvano Marina, -Spiaggia di Silvana, -Pino d' Aleppo.

43.  Pescara
Pescara kikötő városa Itália Középső-Keleti részén, Abruzzo régióban, az Adriai-tenger partján fekszik. Pescara a régió fővárosa és legnépesebb városa: 120 000 fős lakosságával. A város az Aterno-Pescara folyó völgyében fekszik. 1926-ban, a folyó déli partján fekvő Pescara és az északi partján fekvő Castellamare Adriatico városa egyesítésével jött létre. A város története a rómaiak idejére nyúlik vissza, amikor: Aeternum néven fontos kereskedelmi központ volt a Via Claudia Valeria és Via Tiburtina utak mentén. Az ókori város volt a Róma és a keleti provinciák közötti kereskedelem egyik fontos állomása. Legjelentősebb templomában Jupitert tisztelték: Jovis Aternium. Pescara Abruzzo régió legjelentősebb városa: ipari központ és egyben üdülőváros az Adriai-tenger partján, több mint 20 kilométer hosszú partszakaszával. Pescara és Chieti városa között húzódik Abruzzo ipari magja. Gabriele D'Annunzio a híres író a város szülötte, a város felsőoktatási intézménye a Gabriele D’Annunzio Egyetem. A várost a második világháború során sorozatos angolszász bombázások érték, ám újjáépítése után Olaszország egyik legmodernebb városa lett.. Az évi középhőmérséklet igen jó: 15 °C között mozog, a januári átlag: 8 °C, a július átlag: 24 °C.. Pescara Látnivalói:. -Centro Storico, -Porto di Pescara, -Palazzo del Governo, -Palazzetto Imperato, -Museo dell Genti D’Abruzzo, -Colle Renazzo.  

44.  Francavilla al Mare
Francavilla al Mare község Itália Középső-keleti részén, Olaszország Abruzzo régiójában, Chieti megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Francavilla al Mare egy: 25 100 lakosú település, a megye északi részén fekszik, az Adriai-tenger partján. A település a 9-10. században alakult ki. A következő századokban nemesi birtok volt. Önállóságát a 19. század elején nyerte el, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. A város éghajlata mérsékelten meleg, hasonló mint a közeli város Pescara mediterrán éghajlata. Az átlagos évi hőmérséklet 15 °C között mozog, a januári középhőmérséklet: 8 °C, a júliusi középhőmérséklet: 24 °C. A tél általában enyhe, a szezonális átlag 7,6 °C és a nyár meleg, de nem forró, szezonális átlag: 23,6 °C átlagosan. A csapadék összege 730 mm évente, többnyire koncentrált szeptember és április között. A nyári szárazság kevésbé kifejezett, mint más földközi-tengeri szigeteken.. Francavilla al Mare Látnivalói:. -Citta Centrale, -Torre Argento, -Torre Masci, -Villa Terra, -Villa Olivella, -Museo Navale.

45.  Ortona
Ortona város Itália Középső-Keleti részén, Abruzzo régiójában, Chieti megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Ortona városának lakossága: 23 300 fő. Ortona eredetéről nagyon kevés régészeti adat áll rendelkezésre. Első telepesei valószínűleg a főníciaiak voltak, akiket később a rómaiak váltottak. A Nyugatrómai Birodalom bukása után a Bizánci Birodalom majd a Longobárd Királyság uralma alá került. 1258-ban hozták a városba Khíosz szigetéről Szent Tamás ereklyéit. A 15. században épültek fel falai és védművei. 1427-ben a velencei flotta elpusztította a város kikötőjét. 1860 után az újonnan megalakult Olasz Királyság része lett, és az ország egyik legnépszerűbb tengerparti üdülővárosa. A város látnivalói: a Castello, a város erődje, és a Palazzo Farnese, a középkori nemesi palota.. Ortona Látnivalói:. -Castello Aragonese, -Cattedrale di San Tommaso, -Chiesa di San Rocco, -Palazzo Farnese, -Museo Civico, -Porto di Ortona, -Banderia Blu d' Europa.

46.  Vasto
Vasto város Itália Középső-Keleti részén, Molise régiójában, Campobasso megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Vasto városának lakossága: 34 600 fő. A legendák szerint a görög hős, Diomédesz alapította. Az első régészeti leletek i. e. 13 századból származnak. Histonium a frentanusok legjelentősebb települése volt az Adriai-tenger partján. Julius Caesar uralkodása idején Liber Colonirarum lett, de tulajdonképpeni coloniává nem vált, megmaradt municipiumnak. A Nyugatrómai Birodalom bukása után a gótok, majd longobárdok és frankok ellenőrzése alá került. A középkor során a Nápolyi Királysághoz tartozott, nemesi családok birtokolták. Önállóságát a 19. század elején nyerte el, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust.. Vasto Látnivalói:. -Castello Caldoresco-középkori vár, -Santa Maria Incoronata-templom, -Sant’Antonio-templom, -Santa Maria Maggiore-templom.

47.  Termoli
Termoli város Itália Középső-Keleti részén, Molise régiójában, Campobasso megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Termoli városának lakossága: 33 300 fő. A vidéket már a neolitikumban lakták, ezt számos feltárt nekropolisz bizonyítja. A római időkből villák romjait tárták fel. Első írásos említése azonban a 10. századból származik, amikor egy longobárd grófság székhelye volt. A 11. századtól a normann Szicíliai Királyság része lett. A 19. században nyerte el önállóságát, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. A második világháborút követően indult gyors fejlődésnek, mint tengerparti üdülőközpont. A Castello Svevo – a 11. században épült majd 1240-ben II. Frigyes parancsára átépítették. A Cattedrale – a város 9-10. században épült katedrálisban őrzik Szent Basso és Szent Timóteus ereklyéit. Termoli strandjai híresek, a jó minőségük miatt, a part és víz itt egyaránt mindenhol szép tiszta., Termoli Látnivalói:. -Castello Svevo, -Cattedrale di Santa Maria, -Porto di Termoli, -Spiaggia di Sant Antonio.

48.  Vieste
Vieste város Itália Dél-keleti részén, Puglia régiójában, Foggia megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Vieste 14 000 lakosú város, a Déli rész kezdete, innen kezdődik el a Dél-Adriai partszakasz. A Gargano-félsziget keleti részén az Adriai-tenger partján fekszik. A város környéke főként dombvidéki jellegű, melynek legmagasabb pontja 815 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. A város közigazgatási területének jelentős része a -Gargano Nemzeti Park- területén fekszik. Területének 40%-a erdő, 20%-a macchia, 20%-a mezőgazdasági művelés alatt van. A szikár és napos domb oldalain honos az Aleppói fenyő (Pinus halepensis), az örökzöld Pistacia lentiscus, s a Garrigue gyűjtőnéven említett, alacsony növésű bozótnövények. Déli sziklás partvidékén helyenként előfordul a fatermetű kutyatej. Az északi fekvésű, hűvösebb éghajlatú dombokon gyakori a magyaltölgy. Erődítményének sziklaszirtjein megtalálható az országos viszonylatban is rendkívül ritkaságnak számító jeges kristályvirág. A Sziklás tenger partszakaszain a vörhenyes fecske fészkel. A kígyófajok közül előfordul a leopárdsikló és az áspisvipera ismert.. Vieste Látnivalói:. -Citta Vecchia, -Via Vesta, -Porto di Vieste, -Spiaggai del Castello, -Parco Nazionale del Gargano.

49.  Mattinata
Mattinata község Itália Dél-Keleti részén, Puglia régiójában, Foggia megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Mattinata a Gargano Nemzeti Park területén fekszik. Mattinata ma egy 6 450 lakosú település. Az első települést a város területén a rómaiak alapították Matinum néven, az i. e. 1 évszázadban. A várost többszörösen is elpusztították kisebb méretű cunamik. A középkor során Monte Sant'Angelóból érkező, elsősorban pásztorok és földművesek telepedtek meg itt. A település önállóságát 1954-ben nyerte el. A település egy kiváló tengerparti nyaralásra is alkalmas, hiszen a Gargano félsziget nagyon szép. A község nevezetességei: Monte Saraceno - egy földrajzi fok, amelyen egy 10. századi szaracén őrtorony romjai láthatók. Grotto Campana, azaz Harang-barlang, karsztbarlang.

50.  Manfredónia
Manfredónia város Itália Dél-Keleti részén, Puglia régiójában, Foggia megyében található. Az Adriai-tenger partján, a Gargano-hegységtől délre fekszik. Manfredónia egy: 56 400 lakosú város, amely tengerparti és történelmi élményeket is kínál. A mai Manfredonia területén először a daunusok telepedtek le és alapították meg városukat, Sipontumot. A város alapítója a homéroszi legendák szerint Diomédesz fia volt, Siponto. A daunusokat a görögök követték, őket pedig a szamniszok hódították meg. I. e. 335-ben I. Alexandrosz, epiruszi király, Nagy Sándor fia foglalta el. I. e. 189-ben római kolónia lett. Jelentős települése volt a Luceria, Aecae, Arpi és Aequum Tuticum városain keresztülhaladó, Beneventumot a Via Appiával összekötő útnak. A város erődítménye (Castello), amelyet a Stauffenek kezdték el építeni, majd az Anjouk uralkodása idején fejezték be.. Manfredónia Látnivalói:. -Porto di Manfredonia, -Castello Svevo, -Chiesa San Domenico, -Palazzo San Domenico, -Palazzo Mettola, -Palazzo Celestini

51.  Barletta
Barletta város Itália Dél-Keleti részén, Puglia régiójában, Barletta megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Barletta a térség egyik nagyvárosa, lakossága: 92 700. Barletta az Adriai-tenger sziklás partján fekszik, az Ofanto folyó torkolatának vidékén, a Manfredóniai-öböl délnyugati felén a Gargano-félsziget előtt. A város mezőgazdaságilag termékeny, mediterrán éghajlatú síkságon fekszik. Eredete i. e. 3 századra vezethető vissza, amikor Bardulos név alatt volt ismert. A 16. század elején a franciák és spanyolok között lezajlott Barletta-i lovagi ütközet színhelye volt: 1503-ban. A második világháborúban a város volt az első olasz ellenállási mozgalom színhelye. Barletta mezőgazdasági és idegenforgalmi övezet, számtalan gyümölcsfélét termelnek itt és sok látogató érkezik a városba minden irányból.. Barletta Látnivalói:. -Castello di Barletta, -Cattedrale di Santa Maria Maggiore, -Palazzo della Marra, -Palazzo Santacroce, -Giardini del Castello,  -Via Duomo, Porta Marina, -Teatro Curci, -Villa Bonelli.

52.  Trani
Trani város Itália Dél-Keleti részén, Puglia régiójában, Barletta megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Trani lakossága: 55 700 fő. Az óváros egy félszigeten fekszik. Ettől délre, egy természetes öbölben alakult ki a kikötője. Az öböl egy mára már kiszáradt folyó torkolatából alakult ki. A város területe enyhén a tengerpart felé lejt. Legmagasabb pontja 226 méter, átlagos magassága 7 méterAz ókori Turenum a 9. században indult gyors fejlődésnek, miután a szomszédos Canosa feldúlását követően megszilárdult a helyi püspök hatalma. A 11. században élte virágkorát. A kelettel való gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolatainak és egyre jelentősebb egyházi szerepének köszönhetően a század végén elkezdték katedrálisának építését, amely az apuliai romanikaegyik kiemelkedő alkotása. A városbeli építkezésekhez főleg a környékén kitermelt márványszerű mészkövet, az úgynevezett trani márványt használták, ennek köszönhetően alakult ki a történelmi központ egységes, fehér városképe. A város környékének kőfejtőiből származik az úgynevezett trani márvány, amely tulajdonképpen könnyen megmunkálható dolomit.. Trani Látnivalói:. -Castello Normanno-Svevo, -Piazza della Republica, -Piazza Plebescito, -Palazzo Bianchi, -Palazzo Barbera, Palazzo Beltrani, -Palazzo Pugliese.

53.  Bisceglie
Bisceglie város Itália Dél-Keleti részén, Puglia régiójában, Barletta megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Bisceglie lakossága: 55 100 fő, Baritól északnyugatra az Adriai-tenger partján fekszik. A települést a normannok alapították a 11. században. 1042-től Robert Guiscard birtoka volt. Halála után Trani grófjainak birtokába került. Virágkorát az Anjou-ház uralkodása idején érte el, ekkor jelentős kereskedelmi központja volt az Adriai-tenger déli részén. A várost a 16. században erősítették meg. A Castello Normanno - a város erődje. A Santa Margherita-templom a 12. században épült román stílusban. A városnak jellegzetes mediterrán éghajlata van, hosszú és meleg nyarakkal, valamint enyhe telekkel, kevés csapadékkal. Az évi középhőmérséklet kedvező: 18 °C között mozog, a januári átlag: 10 °C, a július átlag: 28 °C.. Bisceglie Látnivalói:. -Castello Normano, -Chiesa di Sant Adoeno, -Chiesa di San Matteo, -Palazzo Tupputi, -Museo Civico, -Dolmen della Chianca.

54.  Molfetta
Molfetta város Itália Dél-Keleti részén, Puglia régiójában, Bari megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. A tengerparti város lakossága: 60 500 főből áll. Az i. e. 6. évezredtől kezdődően a város határában fekvő barlangokat közel kétezer évig az ősember lakta. A mai település elődjét, egy kis halászfalut, valószínűleg görög telepesek alapították az i. e. 4. században. A keresztes háborúk idején vált jelentős településsé, ugyanis a Szentföldre vezető út egyik fontos kikötője lett. A 16–17. századig területe egy kis, part menti szigetre korlátozódott, majd a szárazföldtől elválasztó csatorna feltöltése után déli irányban terjeszkedett tovább, és a történelmi, falakkal körülvett óváros fokozatosan elnéptelenedett. Ezt tetőzte, hogy 1964-ben néhány épület összeomlott. Az 1990-es évek végén, 2000-es évek elején az óváros utcáit felújították, az omladozó palotákat helyreállították. A város nevezetessége a pulo mellett a román stílusban épült régi dóm, a San Corrado, amely Otranto, Bitonto, Troia és Bari katedrálisaival együtt szerepel a világörökségnek javasolt helyszínek között.. Molfetta Látnivalói:. -Centro Storico, Via Piazza, -Piazza Municipo, -Duomo di San Corrado, -Palazzo Giovene, -Palazzo Nesta, -Porto di Molfetta.

55.  Giovinazzo
Giovinazzo város Itália Dél-Keleti részén, Puglia régiójában, Bari megyében, az Adriai-tenger partján fekszik. Giovinazzo lakossága: 20 300 fő, a város Baritól északra, 20 km-re fekszik. A várost a rómaiak alapították Natolium néven, valószínűleg a pun háborúk során elpusztított peucetius Netium helyén. A középkor során gazdag kereskedőváros volt, szoros kapcsolatokat ápolt Velencével. Mivel mér nagyon délen járunk, a városnak jellegzetes mediterrán éghajlata van, hosszú és meleg nyarakkal, valamint enyhe telekkel, kevés csapadékkal. Az évi középhőmérséklet ideális: 18 °C között mozog, a januári átlag: 10 °C, a július átlag: 28 °C. A városnak remek strandja van, a kiváló éghajlat miatt hosszú nyári szezonnal.. Giovinazzo Látnivalói:. -Porto di Giovinazzo, -Piazza Vittorio Emanuele, -Piazza San Salvatore, -Cattedrale di Giovinazzo, -Palazzo di Giovinazzo, -Palazzo Ducale, -Arco Traiano.

56.  Bari
Bari városa Itália Dél-Keleti részén fekszik, Puglia régió fővárosa és székhelye, Dél-Olaszország Adriai fővárosa, a dél második legnagyobb városa Napoli után, lakossága: 325 000 fő. Bari az Adriai-tenger puglia-i partjának déli részén fekszik, a hozzátartozó településekkel együtt mintegy 42 km hosszan. A történelmi Óváros (Barivecchia) egy kis félszigeten helyezkedik el a régi kikötő mellett. Az óváros labirintus szerű, rendszertelenül szerteágazó utcácskákkal rendelkezik. Itt van a San Nicola-bazilika a román kori építészet egyik legszebb példája, az úgynevezett Apulia-i romanika egyik kiemelkedő alkotása. Az Újváros (Murattiano), a Murat-negyed az óvárostól délre terül el, nevét Joachim Murat nápolyi királyról kapta, aki 1813-ban rendelte el felépítését a város lakás problémáinak enyhítésére. A gondosan megtervezett, rácsos utcaszerkezetű városrész is érdekes. Bari rendelkezik Napoli után a második legfejlettebb gazdasággal Dél-Olaszországban, köszönhetően stratégiai helyzetének és kikötőjének. Bari Puglia régió legfejlettebb gazdasági központja, és itt a legmagasabb a régióban az egy főre jutó jövedelem is. A város legjelentősebb ünnepe a Festa di San Nicola a minden évben május 7–10. között, Szent Miklós tiszteletére tartott ünnep. Ekkor zarándokok ezrei látogatnak el Bariba, a szent ereklyéihez.. Bari Látnivalói:. -Citta Vecchia "Barivecchia", -Basilica di San Nicola, -Chiesa di San Michele, -Palazzo del Sedile, -Castello Normanno-Svevo, -Citta Nuova "Murattiano", -Palazzo Ateneo, -Teatro Petruzzelli, -Teatro Piccinni, -Porto di Bari.

57.  Mola di Bari
Mola di Bari község Itália Dél-Keleti részén fekszik, Puglia régiójában, Bari megyében, az Adriai-tenger partján. Mola di Bari lakossága: 25 500 fő, a nagy szomszéd Bari mellékvárosa. Belvárosát tipikus mediterrán stílusú, fehérre meszelt épületek tarkítják. Gazdaságának fő mozgató rugója a halászat. A város területét már a neolitikumban is lakták, ennek bizonyítéka számos régészeti lelet. A város eredetéről azonban keveset tudni. Első írásos említése 1277-ből származik, amikor I. Anjou Károly elrendelte a város újjáépítését és falainak megerősítését. A későbbi századokban nemesi birtok volt és csak 1670-ben sikerült ismét önálló településsé válnia a Nápolyi Királyságon belül.. A városnak déli meleg mediterrán éghajlata van, forró, száraz nyár és enyhe tél jellemzi. Az évi középhőmérséklet ideális: 19 °C, a januári átlag: 11 °C, a július átlag: 30 °C. A városnak remek strandja van.. Mola di Bari Látnivalói:. -Castello Angioino, -Basilica di San Nicola, -Chiesa di Santissima Rosario, -Teatro Comunale, -Spiaggia.

58.  Monopoli
Monopoli város Itália Dél-Keleti részén fekszik, Puglia régiójában, Bari megyében, az Adriai-tenger partján. Monopoli lakossága: 45 400 fő, az Adriai-tenger partján fekszik, Baritól délkeletre. A település a görögök által alapított Gnathia városához tartozó kis falucska volt. Miután az Osztro-Gótok 854-ben elpusztították Gnathiát, annak lakosai Monopoliba menekültek. Innen származik a város neve is, melynek jelentése „egyetlen város”. A következő évszázadokban a normannok, bizánciak és Stauffenek birtoka volt. 1484-ben Velence uralma alá került, minek köszönhetően az Adriai-tenger egyik jelentős kikötőjévé nőtte ki magát. 1545-ben önálló városi rangot kapott. 1861-ben lett az egyesült Olaszország része.. Monopoli Látnivalói:. -Porto Vecchia, -Piazza Vittorio Emanuele, -Palazzo Palmieri, -Chiesa di San Pietro, -Chiesa di San Salvatore.

59.  Brindisi
Brindisi kikötővárosa Itália Dél-Keleti részén fekszik, Puglia régiójában, Brindisi megyében, az Adriai-tenger partján. Brindisi lakossága: 88 380 fő. Brindisi egy csodaszép kikötőváros a dél-olaszországi Puglia régióban, az "Olasz csizma" sarkában. Történelme regényes, a város pedig egy igazi déli mediterrán paradicsom. Romantikus óváros, pálmafás tengerparti sétányok, homokos és köves strandok és persze hadihajók és jachtok minden mennyiségben. A város a Salentói-síkság északnyugati részén fekszik Lecce és Bari között nagyjából félúton, az Adriai-tenger partján egy kis öböl partján. Az öböl, amely egy kiváló természetes kikötő, mélyen benyúlik a szárazföldbe nyugati irányban és két ágra szakad. Brindisi óvárosa a két ág közötti félszigetre épült. A legendák szerint a várost a görög hős, Diomédesz alapította. A régészeti kutatások szerint a várost Illyriából származó telepesek alapították, még a rómaiak terjeszkedése előtt. Latin megnevezése: Brundisium a görög Brentesion-ból származik, jelentése "őz feje" a kikötőjének alakjára utal.. A Római oszlopok - a város jelképei, ezek a híres  Via Appia végét jelző oszlopok. San Pietro Schiavoni Régészeti Park, az ókori Brindisi feltárt romjait mutatja be.. Brindisi Látnivalói:. -Via Appia, -San Pietro Schiavoni Park, -Duomo di Brindisi, -Fonte Grande, -Castello Svevo, -Castello Alfonsino, -Porto di Brindisi.

60.  San Cataldo
San Cataldo község Itália Dél-Keleti részén fekszik, Puglia régiójában, Lecce megyében, az Adriai-tenger partján. San Cataldo egy kis település, lakossága mindössze: 1 000 fő. San Cataldo az "Olasz csizma" sarkában található kis Adria-tengerparti település, amelynek fő gazdasági alapja a nyári turizmus. A római időkben még ez a hely egy nagyobb kikötőnek volt az otthona, ami azonban a későbbiekben elnéptelenedett. Az egykori maradványokból már csak kevés látható, ami megmaradt az csupán a világítótorony. A település szép partú, enyhén köves strandokkal, és nagyon tiszta vizű tengerrel rendelkezik. Híres déli fürdőhely ez, sokak szeretnek ide jönni a déli emberek közül.

61.  Otranto
Otranto község Itália Dél-Keleti részén fekszik, Puglia régiójában, Lecce megyében, az Adriai-tenger partján. Otranto lakossága: 5 600 fő, az "Olasz csizma" sarkában található kis Adria-tengerparti település. A város a Salentói-félsziget keleti partján fekszik, Dél-Olaszországban. A város közigazgatási határán belül elterülő "Otrantói-fok" Olaszország legkeletebbi pontja. A róla elnevezett "Otrantói-szoros" itt a legszűkebb, mindössze 71 kilométernyi vízfelület választja el az albániai: Vlora városától, egyben az Adriai- és Jón-tenger, tágabb értelemben Földközi-tenger határát jelzi. Ennek ellenére kikötője kicsi, jelentéktelen kereskedelmi forgalma van. Az első világháború során a város közelében, az Otrantói-szorosban több heves csatát vívtak egymással az antant- és a központi hatalmak, az osztrák-magyar és olasz fél. A város híres az 1915-ös "Otrantói csatáról" mint a legnagyobb mediterránumban zajló csata során jelentékeny német-osztrák-magyar győzelem született Horthy Miklós kapitány vezetésével.. Otranto Látnivalói: -Capo Omonimo, -Canale di Otranto, -Baia di Otranto, -Porto di Otranto, -Lungomare degli Eroi, -Spiaggia Conca, -Castello di Otranto, -Castello Aragonese, -Duomo di Otranto, -Chiesa di Santa Maria.

62.  Tricase
Tricase község Itália Dél-Keleti részén fekszik, Puglia régiójában, Lecce megyében, az Adriai-tenger partján. Tricase lakossága: 8 700 fő, az "Olasz csizma" sarkában található kis Adria-tengerparti település. A görög alapítású település első írásos említése a 13. századból származik. 1806-ig hűbéri birtok volt, majd ezt követően önálló község. Nevét illetően több hipotézis létezik: egyes hely történészek szerint három falu (tri casale) összeolvadásával keletkezett, más vélemények szerint a latin inter casa-ből származik, aminek jelentése falvak közötti. A település peremvidékén ókori, megalitikus építmények maradványait tárták fel, ami arra utal, hogy első említése előtt már jóval korábban lakott terület volt.. Tricase Látnivalói:. -San Domenico-templom - a domonkosok egykori nagytemploma a 18. századbai, -San Michele Arcangelo-templom - a 17. században épült, -Madonna di Costantinopoli-templom - a 17. században épült, -Palazzo Principesco dei Gallone - a 17. században épült a vidék hűbérurai számára.

63.  Gagliano del Capo
Gagliano del Capo község Itália Dél-Keleti részén fekszik, Puglia régiójában, Lecce megyében, az Adriai-tenger partján. Gagliano del Capo lakossága: 5 300 fő, az "Olasz csizma" legdélebbi sarkában található. A települést valószínűleg a 13-15. században alapították. Védőfalai 1413-1421 között épültek fel. A kalózok által gyakran kifosztott Dél-Salento egyik legjelentősebb települései volt falainak köszönhetően. Támadások esetén a szomszéd települések lakói itt leltek menedékre. Több nemesi család is birtokolta. 1806-ban vált önállóvá, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Gagliano del Capo Látnivalói:. -San Rocco-templom (16. század), -Madonna Immacolata-kápolna (19. század), -San Francesco di Paola-templom (17. század), -Palazzo Ciardo, -Vincenzo Ciardo festő szülőháza.

64.  Santa Maria di Léuca
Santa Maria di Léuca község Itália Dél-Keleti részén fekszik, Puglia régiójában, Lecce megyében, az Adriai-tenger partján. Santa Maria Léuca lakossága: 1 100 fő. A Santa Maria di Leuca-fok Olaszország Puglia régiójában található, a Salentói-félsziget legdélebbi pontja, délkeleti végpontja. A fok jelöli a határt az Adriai-tenger és a Jón-tenger között. A görög alapítású település az ókorban Promontorium Iapygium vagy Promontorium Sallentinum néven volt ismert és területén egy Minerva római istennőnek szentelt templom állt. Ennek helyén ma egy 48 méter magas világítótorony áll. Közigazgatásilag Castrignano del Capo községhez tartozik. Része a Costa Otranto – Santa Maria di Leuca, és a Bosco di Tricase Nemzeti Parknak. A végponton tiszta tenger és remek fürdőhelyek vannak.. Santa Maria di Léuca Látnivalói:. -Porto di Leuca, Faro di Santa Maria Leuca, -Basilica di Santa Maria, -Chiesa di Cristo Re, -Grotta Diavolo, -Grotta Porcinara, -Grotta Morigo.

Mare Ionico - Jón Tenger - "Costa Ionico"

65.  Gallipoli
Gallipoli városa Itália Déli részén fekszik, Puglia régiójában, Lecce megyében, a Jón-tenger partján. Gallipoli lakossága: 20 400 fő, a Salentina félszigeten, az "Olasz csizma" sarkának nyugati partján helyezkedik el, annak a legdélebbi városa.  A görög alapítású város neve: "Kallipolis" azt jelenti "Szép város". Gallipoli városa két részre oszlik, a modern város és a régi város. Az új város tartalmazza a legújabb épületeket, beleértve még néhány kisebb felhőkarcolót is. A régi város egy mészkő szigeten található, ehhez kapcsolódik a szárazfölddel épült híd a 16. században. Az elmúlt időkben Gallipoli gazdasága a nemzetközi bor és olaj kereskedelmen alapult. Napjainkban a legfontosabb tevékenysége a halászat és az idegenforgalom. A városnak déli mediterrán éghajlata van, meleg nyár és enyhe tél jellemzi. Az évi középhőmérséklet ideális: 20 °C, a januári átlag: 12 °C, a július átlag: 30 °C. A turizmus élvezetes egész évben, köszönhetően az enyhe éghajlatnak. A nyári szezon kezdődik májusban és októberben ér véget, amikor az időjárás szinte mindig meleg és tiszta.. Gallipoli Látnivalói:. -"Perla della Ionio", -Porto di Gallipoli, -Lido di Gallipoli, -Castello di Gallipoli, -Fontana Greca, -Basilica di Sant' Agata, -Palazzo Pirelli, -Palazzo Specolizzi, -Palazzo Romito.

66.  Porto Cesareo
Porto Cesareo község Itália Déli részén fekszik, Puglia régiójában, Lecce megyében, a Jón-tenger partján. Porto Cesareo lakossága: 5 600 fő, a Salentina félszigeten, az "Olasz csizma" sarkának nyugati partján helyezkedik el, annak második legdélebbi városa. A tipikus dél-olaszországi halászfalu a Tarantói-öböl partján helyezkedik el. Keskeny utcák és fehérre meszelt házak jellemzik. A város régi nevezetessége a Porto Cesareo őrtorony. A régészeti leletek szerint az első települést ezen a vidéken a görögök alapították. A rómaiak Portus Sasinae néven volt ismert. Napjainkban gazdaságának fő mozgatórugója a turizmus, aminek fellendülését elsősorban 17 kilométer hosszú homokos partszakaszának köszönheti. A tengerpart mellett számos kis lakatlan sziget fekszik, melyek egy természetvédelmi rezervátumot alkotnak.

67.  Campomarino
Campomarino község Itália Déli részén fekszik, Puglia régiójában, Lecce megyében, a Jón-tenger partján. Campomarino lakossága: 1 000 fő, a Salentina félszigeten, az "Olasz csizma" sarkának nyugati partján helyezkedik el. Campomarino elsősorban nyári tengerparti üdülőhely, itt szinte minden erre épül. Campomarino, mint általában az egész itteni part, híres a strandok szépségéről és érintetlenségéről. A település 9 kilométer hosszú fehér homokos tengerparttal rendelkezik, amelyek rendkívül változatosak, a legszebb strandok vannak itt Puglia régióban. A kikötője természetesen mindenféle hajót fogad a szezonban. Az itteni strandok nagy turisztikai potenciállal rendelkeznek, főleg annak a ténynek köszönhetően, hogy a klíma lehetővé teszi, hogy gyümölcsét élvezzük áprilistól októberig.

68.  Taranto
Taranto kikötő városa Itália Déli részén fekszik, Puglia régiójának második, Dél-Olaszország harmadik legnagyobb városa: 200 000 lakosságával. A város az "Olasz csizma" talpán helyezkedik el. Tarantót az i. e. 8. században a spártai görögök alapították Taras néven, egyetlen dél-itáliai gyarmat városukként. A római időkben Tarantum volt. Taranto gazdagságát mindenekelőtt a tengerének köszönheti: kikötő, halászat, turizmus. Taranto, amelyet gyakran „két tenger városának” is neveznek, a Jón-tenger egyik öblének, a Tarantói-öbölnek a partján fekszik. A két „tenger”, a Mar Grande és Mar Piccolo, amelyek partjain a város fekszik, lényegében két kisebb öböl. Az egykori Akropolisz, a mai történelmi városközpont a Città vecchia a Mar Piccolo (beltenger) és a Mar Grande közé ékelődő kis szigeten alakult ki. A város a névadója a tarantula pókfajnak, amelynek csípéséről a hagyományok úgy tartják, őrületet okoz, de legalábbis a 'Tarantella' nevű dél-olasz tánc által bemutatott rángatózást. A tarantella hagyományos dél-olasz 4/4-es ütemű, gyors tánc, amely Taranto városából származik. Taranto történelmi központja, ahol a legtöbb látnivaló található, két részből áll: a Città Vecchia (azaz Óváros) a római citadella helyén, a Mar Piccolo és Mar Grande közé ékelődő szigeten fekszik, míg a másik a Città Nuova (azaz Újváros).. Taranto Látnivalói:. -Citta Vecchia, -Ponte Girevole, -Castello Aragonese, -Cattedrale di San Cataldo, - Citta Nuova, - Piazza Archita, -Palazzo di Cittá.

69.  Lido Metaponto
Lido Metaponto község Itália Déli részén, Basilicata régióban, Matera megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Lido Metaponto: 1 000 lakosú település, az "Olasz csizma" talpán helyezkedik el. Az ókori görög alapítású város ma virágzó tengerparti üdülőhely, a nyári hónapokban egy forgalmas hely, a turisták számára pedig egy igazi élmény. A területén több mint húsz a kemping található, egy tucat szálloda, és főleg a hosszú strandok tarkítják, amelyek vonzzák a turistákat, nappal strand és este szabadtéri diszkó. A városnak tipikus mediterrán éghajlata van: enyhe telekkel és meleg nyarakkal. Metaponto kikötője számos családnak nyújt megélhetőségi lehetőséget.

70.  Policoro Marina
Policoro Marina város Itália Déli részén, Basilicata régióban, Matera megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Policoro Marina: 16 500 lakosú település, az "Olasz csizma" talpán helyezkedik el. Policoro Basilica régió tengerparti fővárosa, legnagyobb városa. Az ókori görög alapítású város ma virágzó tengerparti üdülőhely, szép strandokkal, a nyári hónapokban egy forgalmas hely, a turisták számára pedig egy igazi élmény. A városnak tipikus mediterrán éghajlata van: enyhe telekkel és forró nyarakkal. A város főbb látnivalói:. Hérakleia romjai, Santa Maria d’Anglona-szentély, Madonna del Ponte-szentély (18. század), Buon Pastore-templom (a Jó pásztor temploma).

71.  Nova Siri
Nova Siri község Itália Déli részén, Basilicata régióban, Matera megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Nova Siri: 6 600 lakosú település, az "Olasz csizma" talpán helyezkedik el. Az ókori görög alapítású város ma virágzó tengerparti üdülőhely, a nyári hónapokban egy forgalmas hely, a turisták számára pedig egy igazi élmény. Nova Siri jólétét és gazdagságát a tengerének köszönheti. Az édes és tiszta víz, a kellemes klíma, a zöld partok, a változatos hal állomány révén az évszázadok során a város a lakók számára jövedelmező volt és jólétet adott.. Főbb látnivalói:. Santa Maria Assunta-templom, Madonna della Sulla-kápolna, Sant’Antonio da Padova-templom..

72.  Trebisacce
Trebisacce község Itália Déli részén, Calabria régióban, Cosenza megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Trebisacce: 8 700 lakosú település, az "Olasz csizma" talpán helyezkedik el. A város 73 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, szép kilátással a Jón-tengerre. Az egykori kis halászfalú az utóbbi évtizedekben nőtt nagyobb településsé, a kedvező tengerparti környezetének és éghajlatának köszönhetően. A gyümölcsök közül: a narancs, mandarin, szőlő, görögdinnye jellemzik az itteni vidéket. A vidék borairól is nevezetes: aleatico, lizzano, primitivo. A sütemények közül helyi jellegzetesség a mézzel és mandulából készült carteddàte..

73.  Cariati
Cariati község Itália Déli részén, Calabria régióban, Cosenza megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Cariati egy: 8 500 lakosú település, az "Olasz csizma" talpán helyezkedik el. A megye keleti részén fekszik, a Tarantói-öböl partján. A település i. e. 4-5. században a a Bruttiusok alapították. A település valószínűleg az egykoron itt álló Diána kariatidájáról (szentély) kapta nevét. A 10. században Korion néven volt ismert. A 19. század elején vált önálló településsé, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Napjainkban gazdasága a turizmuson alapul. Tengerpartja 2009-ben és 2010-ben is kiérdemelte a Kék Zászlót (Bandiera Blu) vize tisztasága miatt.

74.  Ciro Marina
Ciro Marina község Itália Déli részén, Calabria régiójában, Crotone megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Ciro Marina egy 15 250 lakosú város,az "Olasz csizma" orrának keleti oldalán helyezkedik el, területére esik az Alice-fok. Ciro Marina ismert és híres a Ciro DOC nevű kiváló vörös boráról, amely az itt található szőlő ültetvények, a Gaglioppo szőlőfajtából állítanak elő. Ciro Marina természeti erőforrásai a tiszta és szép Jón-tengerparti strandok és a történelmi helyek, amelyek növelik a város gazdaságát.. Ciro Marina Látnivalói:. -Palazzo Siciliani, -Palazzo Porti, -Palazzo Marchese Terranova, -Palazzo Caparra, -Chiesa di San Michele, -Chiesa di Santa Croce, -Alice So.

75.  Crotone
Crotone város Itália Déli részén, Calabria régiójában, Crotone megyében, a Jón-tenger partján található. Crotone városának lakossága: 60 100 fő, az "Olasz csizma" orrának keleti oldalán helyezkedik el. A várost i. e. 710-ben Akháj-Görög telepesek alapították Krotón néven. Évszázadokon keresztül Krotón volt Magna Graecia egyik legvirágzóbb városa. Lakosai elsősorban fizikai erejükről és egyszerű életvitelükről voltak híresek. I. e. 588-tól kezdődően Krotónból számos olimpiai győztes került ki, közülük a leghíresebb Milón volt. Hérodotosz szerint a Krotónból származtak Görögország leghíresebb orvosai is. I. e. 530-ban Püthagorasz itt alapította meg iskoláját. Tanítványai közül a leghíresebbek Alkmaión és Philolaosz voltak. A város tengerpartja egy ideális hely. A város kikötőjét elsősorban turistahajók veszik igénybe.. Crotone Látnivalói:. -Porto di Crotone, -Duomo Santa Maria Assunta, -Chiesa di Santa Rita, -Palazzo Morelli, -Palazzo Morace, -Palazzo Montalcini, -Teatro Apollo, -Spiagge.

76.  Catanzaro
Catanzaro város Itália Déli részén, Calabria régiójában, Catanzaro megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Catanzaro lakossága: 88 600 fő, a régió és a megye székhelye, az "Olasz csizma" orrának keleti oldalán helyezkedik el. A város egy sziklás fennsík tetején épült fel, amelyet a Fiumarella folyó szel át. A városhoz tartozik a Jón-tenger partján fekvő Catanzaro Lido település is. A várost i. e. 500 körül görög telepesek alapították, a város neve a Kata Zaro görög kifejezésből származik, aminek jelentése a "virágos hegyoldal." A Catanzarónál lévő, két tengert elválasztó földszoros a legkeskenyebb ilyen szakasz Európában: a Jón-tenger és a Tirrén-tenger között csak 30 km a távolság. Az elővárosokkal együtt 22 kilométeren elterülő település két főbb részét a kontinens egyik legmagasabb hídja köti össze, 5 kilométerre található innen a szintén hozzátartozó tengerparti üdülő település, Catanzaro Lido, klasszikus tengerparti promenádjával. Az alig 100 ezres lakosú Catanzaro fontos egyetemi város, így esténként fiatalok hada veszi birtokba a város lejtős, cukrászdákkal, fagyizókkal és elegáns üzletekkel teli főutcáját. A városban járva érdemes megnézni a katedrálist és a bizánci templomot. A legjobb ha a városban sétálgatunk és beülünk valamelyik 19. századi kávézó egyikébe.. Catanzaro Látnivalói:. -Centro Storico, -Duomo di Catanzaro, -Palazzo di Vetro, -Università, -Villa Margherita, -Parco Biodiversità Mediterranea, -Ponte, -Porto, -Spiaggia.

77.  Soverato
Soverato város Itália Déli részén, Calabria régiójában, Catanzaro megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Soverato lakossága: 8 400 fő, az "Olasz csizma" orrának keleti oldalán helyezkedik el. A település alapításáról nem léteznek pontos adatok. Valószínűleg a 9. században alapították a szaracén portyázások elől menekülő lakosok. Középkori épületeinek nagy része az 1783-as Calabriai földrengésben elpusztult. A 19. század elején vált önálló községgé, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Itt található az 1980-ban megépített: Giardino Botanico Santicelli botanikus kert, amely több mint 1000 mediterrán és egzotikus növénynek ad otthont.

78.  Roccella Ionica
Roccella Ionica település Itália Déli részén, Calabria régiójában, Catanzaro megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Roccella Ionica lakossága: 6 300 fő, az "Olasz csizma" orrának keleti oldalán helyezkedik el. A település valószínűleg egy ókori, görög alapítású város utódja. Első írásos említése Rupella néven a 11. századból származik. A következő századok során a tengerparton portyázó török kalózok többször is kifosztották. A 19. században nyerte el önállóságát, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Roccella Ionica tengerpartját a Jón-tenger tiszta sós vize mossa amely többször kiérdemelte a Kék Zászlót (Bandiera Blu) vize tisztasága miatt.

79.  Gióiosa Ionica
Gióiosa Ionica település Itália Déli részén, Calabria régiójában, Catanzaro megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Gióiosa Ionica lakossága: 7 400 fő, az "Olasz csizma" orrának keleti oldalán helyezkedik el. A települést a Magna Graeciába érkező görög telepesek alapították Mitra néven. I. e. 210-ban a rómaiak fennhatósága alá került. 986-ban a szaracénok kifosztották, ezt követően épültek meg a települést védő falak és bástyák. A 11. századtól a Szicíliai Királyság része volt. Korabeli épületeinek nagy része az 1783-as Calabriai földrengésben elpusztult. A 19. században lett önálló, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Gióiosa Ionica tengerpartját a Jón-tenger tiszta sós vize mossa amely többször kiérdemelte a Kék Zászlót (Bandiera Blu) vize tisztasága miatt.

80.  Siderno
Siderno település Itália Déli részén, Calabria régiójában, Catanzaro megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Siderno lakossága: 16 900 fő, az "Olasz csizma" orrának keleti oldalán helyezkedik el. Siderno a Jón-tenger partján fekszik. Két város részből áll. Az óvárosból (Siderno superiore), amely a domboldalon helyezkedik el; és az újvárosból (Siderno Marina), amely a tengerparton alakult ki. Első említése Siderone néven a 14. századból származik, de valószínűleg a 9-10. században alapították a szaracén fosztogatások elől menekülő locri lakosok. Korabeli épületeinek nagy része az 1783-as Calabriai földrengésben elpusztult. A 19. században nyerte el önállóságát, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. A város tengerpartja szép és homokos partvonalú.

81.  Bovalino
Bovalino település Itália Déli részén, Calabria régiójában, Reggio Calabria megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Bovalino lakossága: 8 900 fő, az "Olasz csizma" orrának keleti oldalán helyezkedik el. A települést a 12-13. században alapították. Korabeli épületeinek nagy része az 1783-as calabriai földrengésben elpusztult. A 19. században nyerte el önállóságát, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Főbb látnivalói:. Maria SS. del Rosario-templom, Santa Maria della Neve e Santa Caterina Vergine-templom, Santa Maria delle Grazie-templom, Santa Maria del Soccorso-templom, Santa Caterina-templom.

82.  Bianco
Bianco település Itália Déli részén, Calabria régiójában, Reggio Calabria megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Bianco lakossága: 4 120 fő, az "Olasz csizma" orrának keleti oldalán helyezkedik el. Bianco ami azt jelenti "Fehér", a település nevét köszönheti annak, hogy mészkő hegyek veszik körül a várost, és a tenger felől úgy tűnt a tengerészeknek, mint egy fehér folt a tengerparton. A görög eredetű: Bianco szőlőfajtát termesztik itt, amiből a település híres fehér bora készül. A fehér község strandja a korai 2000-es évek elején többször is elnyerte a "Kék Zászlót" a tiszta tengervize okán, amely minden évben nagy számban vonzza a turistákat a világ minden tájáról.

83.  Brancaleone
Brancaleone település Itália Déli részén, Calabria régiójában, Reggio Calabria megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Brancaleone lakossága: 3 900 fő, az "Olasz csizma" orrának keleti oldalán helyezkedik el. A települést a 12-13. században alapították. Korabeli épületeinek nagy része az 1783-as calabriai földrengésben elpusztult. A 19. században nyerte el önállóságát, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Innen már át lehet látni a szemközti, a szomszédos Szicília szigetére. Az itteni éghajlat szicíliai, meleg mediterrán, forró és száraz nyár, enyhe tél jellemzi. Az évi középhőmérséklet ideális: 20 °C, a januári átlag: 12 °C, a júliusi átlag: 32 °C.

84.  Melito di Porto Salvo
Melito di Porto Salvo település Itália Déli részén, Calabria régiójában, Reggio Calabria megyében, a Jón-tenger partján fekszik. Mélito lakossága: 11 700 fő, az "Olasz csizma" orrának keleti oldalán helyezkedik el, a csizma orrának ez a legdélebbi pontja. Az Itáliai félsziget legdélebbi pontján járunk itt. A 16-17. században alapították. Korabeli épületeinek nagy része az 1783-as calabriai földrengésben elpusztult. A 19. században nyerte el önállóságát, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Itt szálltak partra 1860. augusztus 19-én Giuseppe Garibaldi és csapatai Nápoly felé menet. Innen már átlátni a szemközti, szomszédos Szicília szigetére.

Mare Tirreno - Tirrén Tenger - "Costa Viola"

85.  Reggio Calabria
Reggio Calabria városa Itália Dél-Nyugati részének legdélebbi pontja, Calabria régióban, Reggio Calabria megyében, a Jón-tenger és a Tirrén-tenger találkozásánál fekszik. Reggio Calabria a déli "Olasz csizma" orrának és lábfejének fővárosa: 180 000 lakosságú nagyváros. Az i. e. 8. században alapított város az olasz csizma orrán helyezkedik el, a Messinai-szoros keleti partján, átellenben Szicíliával. Reggio Calabria az olasz csizma orrában található város, mely közelebb van Afrikához, mint Rómához. Egyedülálló fekvése egy páratlan természeti látvány főszereplőjévé teszi: a Tirrén- és a Jón-tenger mossák partjait, határai az Appenninek lábáig húzódnak, és előtte Szicília az Etna fenséges csúcsával teszik tökéletessé a panorámát. A várost a legenda szerint az i. e. 8. században görög hajósok alapították: Rhègion néven, a rómaiak idején: Rhègium volt. A calabriai dialektus átmenetet képez a nápolyi nyelv és szicíliai nyelv között. Erős görög jelleggel rendelkezik, ami a vidék évszázados görög múltjára vezethető vissza. Nemcsak az érintetlen természet, a határtalan tenger, de a dél-olasz mentalitás is elvarázsolja az ide látogatót. A városnak déli mediterrán éghajlata van, meleg nyár és enyhe tél jellemzi. Az évi középhőmérséklet ideális: 20 °C, a januári átlag: 12 °C, a július átlag: 32 °C. A Lido Zerbi a város legszebb, finom homokos strandja.. Reggio Calabria Látnivalói:. -Centro Storico, -Lungomare Falcomatà, -Porto Antico, -Piazza Italia, -Museo Magna Graecia, -Castello Aragonese, -Terme Romane, -Teatro Cilea, -Università „Dante Alighieri”, -Universitá Mediterranea, -Lido Zerbi.

86.  Villa San Giovanni
Villa San Giovanni város Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Reggio Calabria megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Villa San Giovanni az "Olasz csizma" orrának nyugati oldalán helyezkedik el, lakossága: 15 150 fő. A Messinai-szoros partján fekszik, a Pezzo-fok szomszédságában, amely a legközelebbi pont Calabria és Szicília között, mindössze: 5 kilométer egymástól. Villa San Giovanni városát rendszeres kompjáratok kötik össze Messina városával (vasúti komp is). A Messinai-szoros: Stretto di Messina, egy keskeny tenger-szoros: Itália félszigete és Szicília szigete között. A Tirrén-tengert köti össze a Jón-tengerrel. A legkisebb távolság a sziget keleti és félsziget nyugati csücske között mindössze: 5 km. Stratégiai fekvése miatt már az ókorban fontos szerepet játszott. A rómaiak Colonna Reggina néven egy őr állomást létesítettek itt, a Capuából Rhegium felé haladó Via Popilia mentén. Az ókorban Poszeidón tiszteletére még egy templomot is építettek a mai város területén. A város a 18. századtól kezdődően a 20. század elejéig az egyik legfontosabb selyemkészítő település volt Itáliában.. Villa San Giovanni Látnivalói:. -Stretto di Messina, -Punta Pezzo, -Rosso del Porto, -Traghettamento, -Municipio, -Fontana Vecchia.

87.  Scilla
Scilla község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Reggio Calabria megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Scilla az "Olasz csizma" orrának nyugati oldalán helyezkedik el, a Scilla-fok területén fekszik, a Messinai-szorosban, lakossága: 5 033 fő. A Scilla-fok, olasz nyelven: Capo Scilla a Messinai-szoros bejáratánál lévő fok, amely a szorost a Gioiai-öböltől elválasztja. Nevét az Odüsszeia tengeri szörnyéről Szkülláról kapta. A területén Rhegium lakosai egy erődőt építettek a szoros védelme érdekében. Ezen romok napjainkban is láthatók. Körülöttük épült ki Scilla városa. Az ókori város romjai megtekinthetők. A part menti sziklákon magasodik a falu híressége: a Castello dei Ruffo erőd. Scilla homokos strandját hátterében a heggyel Európa legszebb strandjai közé sorolják.

88.  Bagnara Calabra
Bagnara Calabra község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Reggio Calabria megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Bagnara Calabra az "Olasz csizma" orrának nyugati oldalán helyezkedik el, lakossága: 10 050 fő. Bagnara Calabra települése híres és szép tengerparti fürdőhely, a Costa Viola központja. A Costa Viola egy földrajzi tájegység a Calabriai-félsziget északnyugati partvidékén, a Messinai-szoros és a Gioiai-öböl partján. Területileg magába foglalja a Gioia Tauro-i síkság nagy részét valamint a Scilla-fokot is. Neve Platóntól származik, akit rabul ejtett a tenger vizének kékes-lilás árnyalata, mikor elhajózott a calabriai partok mellett.

89.  Palmi
Palmi község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Reggio Calabria megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Palmi az "Olasz csizma" orrának nyugati oldalán helyezkedik el, lakossága: 18 720 fő. A Gioia Tauro-i síkságon fekszik a Monte Sant’ Elia lábainál, a Costa Viola partvidéken. Határai: Gióia Tauro és Seminara. A 10. században alapították a szaracénok által elpusztított Taurianum helyén. A 11. századtól kezdődően a normann Szicíliai Királyság része lett. A középkorban nemesi családok birtoka volt. Korabeli épületeinek nagy része az 1783-as calabriai földrengésben elpusztult. Palmi egy igazi szép üdülőhely.. Palmi Látnivalói:. -Palmi Taureana, a tengerparti üdülőhely, -Az ókori Taurianum romjai. -Maria SS. del Carmelo-templom, -San Rocco-templom, -San Francesco d’Assisi-templom.

90.  Góia Tauro
Góia Tauro község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Reggio Calabria megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Góia Tauro az "Olasz csizma" orrának nyugati oldalán helyezkedik el, lakossága: 19 260 fő. A Gioia Tauro-i síkságon fekszik a Monte Sant’ Elia lábainál, a Costa Viola partvidéken. Az ókori Metaurosz városa helyén épült fel, amelyet a Magna Graeciába érkező görög telepesek alapítottak. Korabeli épületeinek nagy része az 1783-as calabriai földrengésben elpusztult. A 19. században lett önálló, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Góia eg szép fürdőhely.. Góia Tauro Látnivalói:. -Sant’ Ippolito-katedrális, -Sant’Antonio-templom, -San Gaetano Catanoso-templom, -San Francesco di Paola-templom, -Madonna Immacolata-templom, -Sacra Famiglia-templom.

91.  Nicotera
Nicotera község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Reggio Calabria megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Nicotera az "Olasz csizma" orrának nyugati oldalán helyezkedik el, lakossága: 6 350 fő. A település az ókori Medmi helyén alakult ki, amely a rómaiak fennhatósága idején Calabria egyik legfontosabb városa volt. 1065-ben Robert Guiscard csapatai meghódították és ezzel a normann Szicíliai Királyság részévé vált. Ebben az időszakban épült fel vára és katedrálisa. A középkorban nemesi családok birtoka volt. A 19. század elején vált önálló községgé, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Nicotera strandjai szépek és vizük pedig tiszta.

92.  Tropea
Tropea község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Vibo Valentina megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Tropea az "Olasz csizma" orrának nyugati oldalán helyezkedik el, lakossága: 7 120 fő. Tropea festői óvárosa a partvidékből merőlegesen kiemelkedő 40 m magas mészkő sziklán fekszik. Tropea olyan szép, hogy egy kötelező elem az utazó számára. A város a tengerparton magasodó sziklákra épült, s ennek megfelelően a belváros egyes pontjairól lélegzetelállító látványban lehet részünk: a Szent Eufémia-öböl apró öbleiben lévő hangulatos homokos strandok 80-100 méterrel alattunk húzódnak. A látkép meghatározó része a városka előtti szigeten, az Isola Bellán lévő, kastélyra emlékeztető templom. A templom alatti domb-ba a szerzetesek barlangokat vájtak, amelyek védhelyek.

93.  Pizzo
Pizzo község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Vibo Valentia megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik.
Pizzo lakossága: 8 980, a Santa Eufemia-öböl partján fekszik, a tengerpartról látni Stromboli szigetét. A települést a Magna Graeciába érkező görög telepesek alapították. A városka egyik legjobb fagyizója, a Korzón található Tonino. Még vöröshagymás fagylaltot is kínál a vendégeknek, de van itt tintahal- és szalámi-fagyi is. Szintén calabriai különlegességnek számít az olívaolajban tartósított hegyvidéki gomba, a szárított paradicsom, vagy a darált olajbogyó-krém. Pizzo nevezetessége az 1492-ben épült Castello (Vár). A Pizzo környéki földeken szinte az összes gazda hagymát termeszt, ugyanis innen származik a híres Cipolla di Pizzo, a Pizzo-i vöröshagyma, ami igazi különlegesség.

94.  Lamezia Terme
Lamezia Terme város Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Catanzaro megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Lamezia Terme lakossága: 70 450 fő. A város Santa Eufemia-öböl partján fekszik a Santa Eufemia-síkság keleti végén, Cosenzától 70 km-re nyugatra, Reggio Calabriától 135 km-re észak-keletre. A községet 1968-ban alakították ki: -Nicastro, -Sambiase, -Sant’Eufemia Lamezia települések egyesítésével a vidék gazdasági életének, potenciáljának erősítése céljából. Ezzel párhuzamosan azonban a Calabriai bűnszövetkezet: a ’Ndrangheta jelenléte is erősödött. Nicastro városát a 9. században alapították a bizánciak: "Neo Castrum" néven, amelynek jelentése: "Új Vár." Lamezia Terme egy hangulatos város hegyre épülve. A város girbe-gurba utcái, sikátorai, kopottas házai igazi dél-olasz hangulatot árasztanak, és itt is - mint mindenhol - az esti órákban a helyeik ellepik a főutcát, valamint a környező tereket és kezdetét veszi a klasszikus korzózás.. Lamezia Terme Látnivalói:. -Centro Storico, -Piazza Italia, -Corso Numistrano, -Corso Nicotera, -Castello Normanno, -Cattedrale San Pietro e Paolo, -Palazzo D' Ippolito.

95.  Amantea
Amantea község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Cosenza megyében. a Tirrén-tenger partján fekszik. Amantea városa: 13 400 lakosú, a Catocastro folyó völgyében fekszik, a megye déli részén, a Tirrén-tengerpartján. Amanteát a rómaiak által alapított Temesa városa helyén építették a középkor első századaiban a bizánciak, Nepetia néven. A 7. században a szaracénok foglalták el és frissen alapított emirátusuk (Amanteai Emirátus) székhelyévé tették. A 8. század elején II. Niképhorosz bizánci császár seregeinek sikerült visszafoglalniuk. A középkor során a Tropeai püspökséghez tartozott, 1870-ben lett önálló. A község ma egy szép tengerparti üdülőhely, szép parttal.. Amantea Látnivalói:. -Centro Storico, -Corso Vittorio Emanuele, -Duomo di Amantea, -Castello di Amantea, -Palazzo delle Clarisse, Porto di Turistico.

96.  San Lucido
San Lucido község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Cosenza megyében. a Tirrén-tenger partján fekszik. San Lucido község: 5 900 lakosú falu, egy kistelepülés. A település valószínűleg az egy földrengés által elpusztított ókori kikötő,Clampetia helyén épült fel. A nevét itt megtelepedő baziliánus szerzetesektől kapta, akik kolostorukat Szent Anicétről nevezték el (San Niceto, majd San Liceto, végül San Lucito). A 11. századtól a cosenzai püspökök birtoka volt, a 15. századtól pedig nápolyi nemesi családok birtokolták. A 19. század elején vált önálló községgé, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust.. San Lucido Látnivalói:. -Centro, -Chiesa di San Giovanni, -Chiesa di Pietà, -Palazzo Zagarese, -Mare dalla Panoramica.

97.  Paola
Paola község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Cosenza megyében. a Tirrén-tenger partján fekszik. Paola városa: 16 160 lakosú, Calabria legnevezetesebb zarándokhelye. Paola északon a tengerparon Fuscaldóval, délen San Lucidóval határos, a szárazföld irányában pedig Montalto Uffugóval és San Filivel. Cosenzától 35 km-re fekszik. A megye hatodik legnagyobb községe. A legközelebbi repülőtér Lamezia Terme, ami 50 km-re található. Fontos vasúti csomópont. A települést az enotrik alapították. Neve valószínűleg: a Pabula vagy Pabulumlatin szóból ered, ami legelőt jelent. A 13. századig elszórtan lakták, Fuscaldo része volt. A 15. század végére várossá nőtte ki magát.. Paola Látnivalói:. -San Francesco di Paola-szentélly, -Madonna dell’Annunziata katedrális, -S.S. Rosario-templom.

98.  Fuscaldo
Fuscaldo község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Cosenza megyében. a Tirrén-tenger partján fekszik. Fuscaldo község: 8 800 lakosú, Calabria egyik régi városa. A hagyományok szerint a települést a cannaei csata után itt végigvonuló oszkok alapították. Nevének első említése a 16. századból származik, de korabeli dokumentumok tanúsága szerint már az 1200-as években lakott vidék volt, különböző földesurak birtoka. A középkorban nápolyi nemesi családok birtoka volt. A 19. század elején vált önálló községgé, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Fuscaldo tengerpartja váltakozó, kavicsos és sziklás, a fürdőzés itt kissé vadregényes élmény.

99.  Belvedere Marittimo
Belvedere Marittimo község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Cosenza megyében. a Tirrén-tenger partján fekszik. Belvedere Marittimo község: 9 400 lakosú, Calabria egyik régi városa. A város két különálló részből áll: a középkori város, amely áll egy sziklás párkányon, mintegy 150 m-rel a tengerszint felett, és a legtöbb helyes Marinara, úgy alakult ki a parton, és az úgynevezett Marina di Belvedere. Az utóbbi, épült az újabb időkben, ez egy turisztikai rezidencia övezet. A város élvezi a különösen enyhe téli klíma, a forró nyarak, de nem elviselhetetlenül forró. Látnivalói:. -Santa Maria del Popolo-templom, -Madonna delle Grazie-templom (1446), -Madonna del Rosario-templom (1091).

100.  Diamante
Diamante község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Cosenza megyében. a Tirrén-tenger partján fekszik. Diamante község: 5 000 lakosú. A Tirrén-tenger partján, Calabria nyugati partvidékén, a Riviera dei Cedrin (Citrus-riviéra), Cosenzatól 78 km-re északra fekszik. Határai: Belvedere Marittimo, Buonvicino, Grisolia és Maierà. Az első említése a 16. század elejéről származik, amikor megépítették erődítményét. Mezőgazdaságának jelentős terménye a Cédrát Citrom (Citrus medica), amelynek gyümölcsét főként a cukrászatban és likőrök készítéséhez használják. A cédrátcitrom ezenkívül a zsidó szukkót négy különböző növényből készült ünnepi csokrának egyike, ezért a rabbik a termés egyötödét felvásárolják. A Paprika-fesztivál (Peperoncino Festival) szeptemberben van itt.

101.  Santa Maria del Cedro
Santa Maria del Cedro község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Cosenza megyében. a Tirrén-tenger partján fekszik. Santa Maria del Cedro község: 4 900 lakosú.  A Tirrén-tenger partján fekszik a Lao és Abatemarco folyók torkolata között. Része a Pollino Nemzeti Parknak. Határai: Grisolia, Orsomarso, Scalea és Verbicaro. A település területén állt az ókori görögök egyik nagy városa Laosz, amelyet a szübarisziak alapítottak, miután városukat a krótonii seregek i. e. 510-ben elpusztították. Sztrabón szerint Laosz méreteiben Pompejivel vetekedett. A mai települést a 17. században alapították. Látnivalói: -San Michele-romjai, -Laosz romjai.

102.  Scalea
Scalea község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Cosenza megyében. a Tirrén-tenger partján fekszik. Scalea község: 10 350 lakosú. Scalea egy, a Policastrói-öblöt délről határoló félszigeten fekszik, a megye észak-nyugati részén. A legrégebbi városrészei lépcsősen helyezkednek el egy dombtetőn, míg az újabb városrészek a tengerparton terülnek el. A települést a normannok alapították a 11. században, a vidék szaracén kalózok elleni védelme céljából, de már az ókorban lakott vidék volt. Scalea napjainkban egy nagyon népszerű üdülő központ.. Scalea Látnivalói:. Torre di Talao (15. századi őrtorony), -Normann vár romjai, -San Cataldo-templom (11. század).

103.  Praia Mare
Praia Mare község Itália Dél-Nyugati részén, Calabria régiójában, Cosenza megyében. a Tirrén-tenger partján fekszik. Praia Mare község: 6 600 lakosú, Calabria és Basilica régió határa. Eredetileg egy kis halászfalu volt a tengerpart és a Noce folyó között, amely tulajdonképpen Calabria és Basilicata természetes határa. 1928-ig Praia d’Aieta néven a szomszédos Aieta község része volt. Az 1960-as évektől jelentős növekedésnek indult az Agnelli-család befektetéseinek köszönhetően és mára már elsősorban az idegenforgalom jelenti a lakosok fő bevételi forrását.. Praia Mare Látnivalói:. -Castello di Fiuzzi, -Madonna della Grotta-templom, -Grotta Azzurra (Kék Barlang).

104.  Maratea
Maratea város Itália Dél-Nyugati részén, Basilicata régiójában, Potenza megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Maratea Basilicata régió egyetlen Tirrén-tengeri települése, lakossága: 5 000 fő. Maratea a régió egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, gyakran a Tirrén-tenger gyöngyszemeként is emlegetik. A település elődje a mai San Biagio frazioné területén álló egykori ókori görög település volt. Egyes történészek szerint a 8. században elpusztított Blanda helyén épült ki, amely az egyik legjelentősebb dél-itáliai püspöki székhely volt.. Maratea Látnivalói:. -Marathia Inferior (Történelmi Központ), -Palazzo Picone, -Palazzo d’Orlando, -Palazzo de Lieto, -Il Guttro.
 
Mare Tirreno - Tirrén Tenger - "Costa Azzurra"

105.  Sapri
Sapri község Itália Dél-Nyugati részén, Campania régiójában, Salerno megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Sapri lakossága: 7 120 fő. Sapri kis települése a híres Campania régió legdélebbi tengerparti helysége. A település a 17. században alakult ki, egy elpusztult, ókori római település helyén. A nagy múltú hely a következő századokban nemesi birtok volt. A 19. században nyerte el önállóságát, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Sapri híres dél Campaniai tengerparti üdülőhely, régóta népszerű strandjaival évről-évre sok vendéget vonz. Strandja többször is elnyerte már a Kék Zászlót "Banderia Blu" vizének tisztasága elismeréseként.. Sapri Látnivalói:. -Golfo di Policastro, -Porto Turistico, -Spiaggia di Sapri, -Spiaggia di Uliveto, -Chiesa di Santa Croce.

106.  Vibonati
Vibonati község Itália Dél-Nyugati részén, Campania régiójában, Salerno megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Vibonati lakossága: 3 800 fő. A Policastrói-öböl partján fekszik, Sapritól észak-nyugatrara a szárazföld belseje felé, a Cacafava valamint a Villamare folyók völgyében. A Cilento és Vallo di Diano Nemzeti Park része. A régészeti és történelmi kutatások szerint Vibonatit valószínűleg római telepesek alapították: Vibo ad Siccam néven, amelyről Cicero is említést tett feljegyzéseiben. Első írásos említése 1415-ből származik, amikor a ravellói grófok birtoka volt. 1806-ig a Caracciolo nemesi család birtokolta, majd önálló község lett. Vibonati az öböl partján egy szép látvány.. Vibonati Látnivalói:. -Golfo di Policastro, -Porto Turistico, -Chiesa di Sant' Antonio, -Parco Nazionale di Cliento.

107.  Policastro
Policastro község Itália Dél-Nyugati részén, Campania régiójában, Salerno megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Policastro lakossága: 3 500 fő.  A város része a Cilento és Vallo di Diano Nemzeti Parknak, amelynek a természeti környezet áll a középpontjában és amely oly jellemző a mediterrán országokban. Ez az egyik fő turisztikai hely ezen a vidéken, különösen nyáron, köszönhetően annak a kitűnő víz minőségének, amely itt található, és amely kiérdemelte a "Kék Zászlós" strand díjat 2000 óta minden évben. A város strandja a Lentiscelle, amely egy szép homokos part.. Policastro Látnivalói:. -Golfo di Policastro, -Porto Turistico, -Piazza San Mauro, -Chiesa San Leopoldo, -Spiaggia Santa Maria, -Parco Nazionale di Cliento.

107.  Marina di Camerota
Marina di Camerota község Itália Dél-Nyugati részén, Campania régiójában, Salerno megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Marina di Camerota lakossága: 3 500 fő. A város része a Cilento és Vallo di Diano Nemzeti Parknak, amelynek a természeti környezet áll a középpontjában és amely oly jellemző a mediterrán országokban. Ez az egyik fő turisztikai hely ezen a vidéken, különösen nyáron, köszönhetően annak a kitűnő víz minőségének, amely itt található, és amely kiérdemelte a "Kék Zászlós" strand díjat 2000 óta minden évben. A város strandja a Lentiscelle, amely egy szép homokos part.. Marina di Camerota Látnivalói:. -Piazza San Domenico, -Leona di Caprera, -Spiaggia Lentiscelle.

108.  Agropoli
Agropoli község Itália Dél-Nyugati részén, Campania régiójában, Salerno megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Agropoli lakossága: 21 000 fő, a cilentói tengerpart legjelentősebb városa. A Tirrén-tenger partján, a Salernói-öbölbe benyúló kis félszigeten fekszik. Agropoli területe már a neolitikum óta lakott vidék. Az első állandó település azonban csak a bronzkor végén, a vaskor elején alakult ki. A városhoz közeli Testene folyó torkolatánál az ókorban még egy öböl volt, amely napjainkra teljesen feltöltődött. Ezt az öblöt használták kikötőnek az itt megtelepedő görögök, akik i. e. 625-ben megalapították: Poseidoniát, a későbbi Paestumot. A rómaiak a félszigettől keletre egy másik települést alapítottak i. e. 1 században. Agropoli városát tekintik a Cilento és Vallo di Diano Nemzeti Park kapujának, amely egyike a legkedveltebb olaszországi turista célpontnak. A városban számos műemlék épület található: a Castrum maradványai, a San Francesco-kolostor romjai, és a San Marco- és San Francesco-templomok.. Agropoli Látnivalói:. -Centro Storico, -Porto di Agropoli, -Porta d' Ingresso, -Torre San Marco, -Chiesa di San Francesco, -Chiesa di San Marco, -La Baia di San Francesco.

109.  Salerno
Salerno város Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Salerno megye székhelye, a Tirrén-tenger partján, a Salernói-öbölben fekszik. Salerno lakossága: 130 000, a Campaniai tengerparti régió egyik nagyvárosa, a San Liberatore hegy lábánál fekszik egy csodálatos panorámában. A 11. és 12. században itt létesült az első középkori orvosi egyetem, a kora középkor legfontosabb egészségügyi oktatási intézménye, a Schola Medica Salernitana. 1943-ban, a második világháború idején ide menekült az olasz király, miután különbéke-tárgyalások kezdődtek Olaszország és a szövetségesek között. Itt alakult meg a rövid életű „déli kormány”. Az Avalanche hadműveletben, az olaszországi partraszállás során (1943-ban a szövetségesek Salerno mellett is tettek partra csapatokat. A város gazdasága a turizmusra, vendéglátásara, és a szolgáltatásokra épül, a helyi ipar jórésze nem élte túl az 1970-es évek válságát, kivéve a kerámia készítést és az élelmiszeripart. Salerno a Tirrén-tenger egyik legforgalmasabb kikötője. Évente 7 millió tonna áru halad itt keresztül, ennek 60%-a konténerekben.. Salerno Látnivalói:. -Golfo di Salerno, -Porto di Salerno, -Lungomare, -Castello di Arechi, -Palazzo Agostino, -Palazzo Barone, -Teatro Verdi, -Villa Comunale, -Monte San Liberatore (466 m)

110.  Vietri sul Mare
Vietri Sul Mare község Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Salerno megyében, a Tirrén-tenger partján, a Salernói-öbölben fekszik. A Vietri egy: 7 900 lakosú fürdőhely a 40 km hosszú Amalfi-part keleti végén, a Monte Liberatore lábainál fekszik, Salerno szomszédságában. Az Amalfi-part többi településével együtt 1997 óta része az UNESCO Világörökségének. Valószínűleg az etruszkok alapították. Egyes hagyományok szerint Vietri őse az ókori írók által említett titokzatos Marcina lenne, amelynek létezését még nem sikerült bizonyítani. 1806-ig Cava de’ Tirreni része volt. Salerno városához való közelsége miatt, gyakran ennek elővárosaként tartják számon. Az óváros központja pontja a San Giovanni Battista-dóm elbűvölő harangtornyával, amelyet majolikák díszítenek és amely a város csodatevő helyeként van számon tartva. Különösen közkedvelt a Marina di Vietriben fekvő homokos tengerpart számos modern fürdővel. Vietri a színes és gyönyörű kerámiájáról híres.. Vietri sul Mare Látnivalói:. -Costeria Amalfitana, -Porto Turistico, Chiesa di Margherita, -Torre di Marina, -Torretta Belvedere, -Ponte di Molina, -Parco Croce.

111.  Amalfi
Amalfi városa a Sorrentói-félsziget délkeleti részén fekszik, a Salernói-öböl partján, a Monte Cerreto (1315 m) lábánál, Salerno városától nyugatra. Amalfi a csodaszép panoráma városa: 5 700 lakosú, meredek sziklafalak közé, a Canneto patak által létrehozott völgybe települt, amely a Lattari-hegység mészkő vonulatának déli lejtőiről ered. Tengerpartját a hegyvidékről lehordott törmelékes kőzetek és a tenger mozgásai következtében lerakott üledékek alkotják. Partja mentén a tenger hirtelen, 400 m-ig mélyül. Alacsony fekvése miatt: átlag magassága 6 m a tengerszint felett. Az első telepesek az Amalfi-part vidékén római nemesek voltak, akik a csodálatos természeti környezettől elragadtatva, a part szurdokaiban, völgyeiben építtették fel villájukat. A legrégebbi leletek a Kr. e. 1. századból származnak mind Amalfi, mind a környékbeli: Maiori, Minori, Positano és Tramonti területéről. A legendák szerint a város Héraklész egyik szerelme, egy Amalphi nevű nimfa után kapta a nevét, akit ezen a vidéken temettek el. Amalfi a Limoncello a citrom-likőr gyártás egyik nagy központja, ugyanis a legjobb citromfajták az Amalfi-parton teremnek. A legízesebb citromfajta a "sfusato amalfitano", amelyet nemesítéssel állítottak elő.. Amalfi Látnivalói: -Costeria Amalfitana, -Porto di Amalfi, -Corso Repubblica Marina, -Palazzo Municipio, -Duomo di Amalfi, -Cattedrale Sant' Andrea, -Museo Civico, -Monte Cerreto (1315 m).

112.  Sorrento
Sorrento kikötőváros a Sorrentói-félsziget délkeleti részén fekszik, a Salernói-öböl partján, Napoli városától délre. Sorrento város lakossága: 16 500 fő.  A városka az egyik legjelentősebb olaszországi turisztikai célpont. A görög alapítású majd római: Surrentum mindig is híres hely volt. Számos lenyűgöző kilátó helyéről: Napoli, Capri, és a Vezúv is jól látható. Nagyon egyedi hangulatú hely - gyönyörű természeti környezetben fekszik: dombok, hegyek és öblök határolják, mediterrán gyümölcsfák illata érezhető, légkörét a sziklára épített házak is meghatározzák. A hely szépségét sokan felfedezték, a tömeg turizmus egyik központja, ezért sajnos számítani kell tömegre is. A fürdés és napozás után érdemes megkóstolni a remek helyi specialitásokat, híresen jó éttermek vannak errefelé. A helyi pizzák, tésztafélék, a pastiera-torta, vagy a babá Sorrento különlegességei közé tartoznak. A finom fogások mellé pedig nincs is jobb, mint kortyolgatni a helyi borokból. Sorrento egyenletes, enyhe éghajlatánál és gyönyörű fekvésénél fogva számos külföldi látogatja és választja téli lakóhelyéül. Déli mediterrán éghajlata van, meleg nyár és enyhe tél jellemzi. Az évi középhőmérséklet ideális: 18 °C, a januári átlag: 11 °C, a júliusi átlag: 29 °C. Sorrento híres készítménye a Limoncello, ami citrom, alkohol, víz és cukor keveréke.. Sorrento Látnivalói:. -Penisola Sorrentina, -Palazzo Ferola, -Palazzo Correale, -Villa Tritone, -Chiesa Santa Anna, -Chiesa San Francesco.

113.  Sant Agnello
Sant Agnello község Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Napoli megyében, a Tirrén-tenger partján, a Salernói-öbölben fekszik. Sant Agnello lakossága: 8 990 fő, Napoli-tól 25 km-re délkeletre, a Sorrentói-félszigeten fekszik. Noha a terület már i. e. 5000 évvel lakott volt, az első tulajdonképpeni települést az oszkok alapították i. e. 200 században, nagyjából Sorrento városával egyidőben. Miután Sorrento vonzás körzetében fekszik, a két település történelme nagyrészt összefügg egymással. A település 1806-ban lett önálló. Az első polgármesteri választásokat viszont jóval később, 1866-ban tartották. Sant Agnello látnivalói:. -Penisola Sorrentina, -Golfo di Salerno, -Golfo del Pecoriello, -Piazza Matteotti, -Piazzetta Marinella, -Villa Crawford, -Villa Nicolini, -Chiesa di Santi Prisco ed Agnello.

114.  Castellemare di Stabia
Castellemare di Stabia Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Napoli megyében, a Tirrén-tenger partján, a Salernói-öbölben fekszik. Castellemare lakossága: 66 300 fő, Napoli-tól 20 km-re délkeletre fekszik. Castellammare di Stabia a római Stabiae város helyén épült, amelyet a Vezúv 79-es kitörése Pompejivel és Herculaneummal együtt elpusztított. Az egykori római város feltárt romjai látogathatók. Nevét valószínűleg az után a 9. századi vár után kapta, amely egy 100 m magas tengerparti dombra épült. A város a római patriciusok kedvenc üdülőhelye volt, aminek bizonyítéka a számos feltárt villa. A romokat 1749-ben kezdték el kiásni, de 1782-ben az ásatási munkálatokat a frissen felfedezett Pompejire összpontosították és csak 1950 után indították újra. A város hajógyára a legrégebbi ilyen jellegű létesítmény a térségben, 1783-ban alapították.. Castellemare di Stabia Látnivalói:. -Il Porto, -Piazza Principe, -Piazza Orologio, -Piazza Cristoforo Colombo, -Palazzo Farnese, -Castelo Mediavale, -Monte Faito (1130 m).

115.  Torre Annunziata
Torre Annunziata Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Napoli megyében, a Tirrén-tenger partján, a Napoli-öbölben, a Vezúv lábánál fekszik. Torre Annunziata lakossága: 43 200 fő. Torre Annunziata város az egykori Oplontis nevű, a Vezúv által 79-ben elpusztított római település helyén épült ki. Legfőbb turisztikai vonzereje a római kori: Villa Poppaea, amelyet Pompeji és Herculaneum régészeti leleteivel közösen az UNESCO 1997-ben a Világörökség részévé nyilvánított. A 19. század elején talált római villa romokból arra következtettek, hogy már a rómaiak idején állt itt egy település. A Villa Poppea  egy hatalmas római-kori építmény, amely ma 10 méterrel a tengerszint alatt fekszik. Nero tulajdona volt, akinek második felesége Poppaea Sabina használta, amikor nem tartózkodott Rómában. A régészeti leletek alapján tudni lehet, hogy a Vezúv 79-es kitörése során senki nem tartózkodott az épületben.. Torre Annunziata Látnivalói:. -La Citta Antica, -Villa Poppea, -Villa di Caio Siculi, -Therme, -Chiesa di Santa Maria, -Chiesa di Santi Giuseppe, -Golfo di Napoli, -Vesuvio (1280 m).

116.  Torre del Greco
Torre del Greco Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Napoli megyében, a Tirrén-tenger partján, a Napoli-öbölben, a Vezúv lábánál fekszik. Torre del Greco lakossága: 85 300 fő. A rómaiak idejében Herculaneum egyik gazdag külvárosa volt, amely a Vezúv 79-es kitörésekor elpusztult. A Római Birodalom bukása után két bizánci település Sora és Calastro alakult ki ezen a területen. Nevét a 11. században említik: "Turris Octava" néven, majd később már az "Alias del Greco" néven. Nevét valószínűleg egy római őrtorony után kapta, amelynek fontos szerepe volt a Capri szigetével való kapcsolatban. Egyes vélemények szerint Caesar Augustus császár egyik villájának tornya volt. Régészeti leletek, a Vezúv 79-es kitörése során elpusztított római villák közül 1974-ben kiásták a Villa Sora romjait. Torre del Greco elsősorban korall- és gyöngy- halászatáról ismert, amely a 17. századtól kezdve gazdasági életének vezető ágazata. Virág korában: 215 halász hajó állt a gyöngy halászok rendelkezésére. Ma már nincsemek korall halászok, mert a kézműiparhoz szükséges nyers korallt inkább a Távol-Keletről importálják. A halászata azonban napjainkban is jelentős.. Torre del Greco Látnivalói:. -La Citta Antica, -Villa Ercole, -Villa Maria, -Villa Sora,  -Golfo di Napoli, -Vesuvio (1280 m).  

117.  Pompei
Pompei Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Napoli megyében, a Tirrén-tenger partján, a Napoli-öbölben, a Vezúv lábánál fekszik. Pompei lakossága: 25 300 fő. A mai Pompei városa elődjének árnyékában alakult ki. A Római Birodalom egyik leggazdagabb városát Kr. u. 79-ben a Vezúv kitöréséből származó vulkáni hamu teljesen betemette és a környéket lakhatatlanná tette az elkövetkező évszázadokra. Csak a 3-4. században kezdett ismét benépesülni. A kora középkor során a Vezúv további kitörései nem kedveztek fejlődésének. A település első temploma, a San Salvatore di Valle, a 11. században épült a Sarno folyó partján, az egykori római település helyétől nem messze. A templom körül kis település alakult ki, amelynek első hivatalos írásos emléke 1511-ből származik. A területet az évszázadok során számos nemesi család birtokolta. A település 1928-ban vált önálló községgé. Pompeji romvárosa, a Vezúv 79-es kitörésben elpusztult város romjai ma az UNESCO Világörökség részét képezik, Herculaneum és Torre Annunziata római leleteivel együtt. A Vergine Rosario-bazilika, 1876-ban épült. A San Salvatore-templom 1740-ben épült.. Pompei Látnivalói:. -La Citta Antica Pompei, -Basilica di Vergine Rosario, -Chiesa di San Salvatore, -Golfo di Napoli, -Vesuvio (1280 m).

118.  Ercolano
Ercolano Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Napoli megyében, a Tirrén-tenger partján, a Napoli-öbölben, a Vezúv lábánál fekszik. Ercolano lakossága: 52 000 fő, Napoli-tól 8 km-re délkeletre fekszik. Ercolano a Vezúv 79-es kitörése során elpusztított Herculaneum helyén épült, a Vezúv nyugati lejtőjén, a vulkán és a tengerpart között. Ercolanót, 79-ig Herculaneum néven ismert, valószínűleg az oszkok alapították az i. e. 8. században, később etruszk majd szamniszi fennhatóság alá került. A rómaiak alatt a város neves tengerparti üdülőhely volt, ahol a birodalom leggazdagabb polgárai töltötték nyári szabadidejüket. A Vezúv 79-es kitörése során a várost vastagon betakarta a vulkáni hamu. A vidék ezt követően majdnem ezer évig lakatlan maradt. Újra népesedésének nyomai 1000 környékéről származnak: a Castel di Resina egy közeli dombra épült erődítmény volt. Herculaneum mai legfontosabb turisztikai vonzereje, a 79-ben, a Vezúv kitörése által elpusztított római város maradványai. Ma az UNESCO Világörökség része. A Vezúvi villák, nemesi villák sora, amely Nápolytól Ercolano városáig húzódik. A Vezúvi Nemzeti Park – Ercolanóból indul a Vezúvra felkapaszkodó út.. Ercolano Látnivalói:. -Golfo di Napoli, -La Citta Antica Herculaneum, -Parco Nazionale di Vesuvio, -Ville Vesuviane, -Vesuvio (1280 m).

119.  Portici
Portici Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Napoli megyében, a Tirrén-tenger partján, a Napoli-öbölben, a Vezúv lábánál fekszik. Portici lakossága: 54 000 fő, Napoli-tól 7 km-re délkeletre fekszik. Portici területét már valószínűleg a rómaiak is lakták. A címerében három betű van: Q P A, amelyet a lakosok rövidítésnek tartanak, egy római polgár, Quintus Portius Aquila nevét sejtik mögötte, akinek – feltételezhetően – villája volt itt, s ennek területén keletkezett a település. Az első régészeti leletek alapján története a kora középkorra (728-ra) vezethető vissza. A település ekkor a Caraffa és Migliano nemesi családok birtoka volt.. A Portici királyi palota - Palazzo reale di portici az egykori Bourbon királyi palota Porticiben. Napjainkban a Nápolyi egyetem tulajdona, amely egy nagy és szép botanikus kertet üzemeltet egykori kertjében. Portici Látnivalói:. -Golfo di Napoli, -La Citta Antica, -Palazzo Reale di Portici, -Porto della Citta, -Ville Vesuviane, -Vesuvio (1280 m).

120.  Napoli
Napoli kikötővárosa Dél-Itália legnagyobb városa, Campania régió és Napoli megye székhelye, a Tirrén-tenger partján, a Napoli-öbölben fekszik. A város lakossága 1,5 millió, ezzel Róma és Milánó után a harmadik legnagyobb olasz város. A Nápolyi-öböl partja egy 30 km átmérőjű egykori szuper vulkán kalderája. A város félúton fekszik két aktív vulkáni terület, a Vezúv és a Campi Flegrei között. A város alapításakor, az első kolóniát Parthenopé néven a Rodosz szigetéről érkező görög tengerészek alapították. Napoli az öböl északi partján fekszik, délkeleti városrészei a Vezúv lejtőjére kapaszkodnak fel, keleti irányban a síkság felé terjeszkedik. A történelmi belvárosától nyugatra egy dombvonulat húzódik, amely kettészeli a mai várost: a Vomero-domb (190 m) illetve a Posillipói-domb (160 m). Napoli hatalmas metropolisz, hegyes-völgyes, szűk, sikátorszerű utcákkal, sötét alakokkal, egyedi: ember-típussal, nyelvel, hagyományokkal, viselkedéssel. A városban kettősség van, keveredik: a fény és sötét, szép és csúnya, kosz és tisztaság. A dél olasz metropolisz egy külön világ, más mint Itália többi része. A város környékének gazdag történelme és kulturális élete van. Híres a népszokásairól és konyhájáról, a Pizza szülőhazája. A nápolyi nyelv: Napulitano, Itália egyik legszínesebb regionális nyelve, mely sokban eltér a hivatalos olasz nyelvtől. Történelmi jelentősége, valamint kiemelkedő gazdasági teljesítménye révén Nápolyt Dél-Olaszország nem hivatalos fővárosának tartják.. Napoli Látnivalói:. -Golfo di Napoli, -Vesuvio (1280 m), -Monte Sant’Angelo (167 m), -Posillipo (160 m), -Centro Antico, -Via Tribunali, -Piazza Plebiscito, -Piazza Garibaldi, -Piazza Bellini, -Castel Nuovo, -Castel Capuano, -Castel dell' Ovo, -Castel Sant 'Elmo, -Palazzo Reale, -Museo Nazionale, -Museo San Martino, -Museo Attore Napoletano.

121.  Pozzuoli
Pozzuoli Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Napoli megyében, a Tirrén-tenger partján, a Napoli-öbölben, a Campi Flegrei területén fekszik. Pozzuoli lakossága: 80 000 fő, Napoli-tól 8 km-re északra található. Kezdetben görög gyarmatváros volt Dicaearchia néven. Az ókori rómaiak Puteoli névre keresztelték át. Mind a görög, mind a római település, korának fontos városa volt. A rómaiak Kr. e. 194-ben hozták létre itt saját kolóniájukat. A város neve latinul: "Kutacskát" jelent és a környéken található számos hévíz-feltörésre utal. Itt horgonyoztak le a birodalom különböző részeiről érkező, gabonával megrakott hajók. Kikötője volt egész Campania felix fő áru átrakóhelye, beleértve a fújt üveget, a mozaiklapokat, a kovácsolt vasat és a márványt. A közeli Misenum a római hadihajók, a korabeli világ legnagyobb flottájának fő bázisa volt. A hagyomány szerint Rómába utazva Pál apostol itt ért partot hajóútja után, hét napig itt időzött, majd útitársaival együtt a Via Appián indult el Rómába. Az Amphitheatrum Flavium – a harmadik legnagyobb amfiteátrum Olaszország területén a Római Colosseum és Acapuai mögött. Vespasianus és Titus császárok uralkodása idején épült és 20 000 néző befogadására volt képes. Itt született Sophia Loren színésznő, aki 2005-ben átvette Pozzuoli tiszteletbeli polgára címet.. Pozzuoli Látnivalói:. -Centro Antico, -Necropoli Romana, -Arco Felice, -Tempio di Serapide, -Amphitheatrum Flavium, -Anfiteatro Minore, -Accademia Aeronautica, -Lungomare.

122.  Bacoli
Bacoli Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Napoli megyében, a Tirrén-tenger partján, a Napoli-öbölben fekszik. Bacoli lakossága: 10 260 fő, Napoli-tól 15 km-re északra található. A mai Bacolit alkotó településeket görög tengerészek alapították. A legenda szerint a tengerészeket nappal egy fehér galamb, éjszaka pedig egy rejtélyes furulya hangja vezérelte erre vidékre. Egy másik legenda szerint Héraklész ide hozta Gérüón marháit (latinul boves) és így kapta a település a Bauli nevet. Miután a város Magna Graecia része lett, Cumae lett a vidék központi települése, leigázva a szomszédos népek településeit. A római időkben sikerült megőriznie görög hagyományait. Ekkor épültek meg Misenum hadikikötője, Baiae termái valamint hadi akadémiája. A birodalom bukása után a vidék gyors hanyatlásnak indult. A spanyol al-királyok uralkodása idején, a 17. században kezdték ismét benépesíteni a vidéket. 1919-ig Pozzuoli része volt, ezt követően vált önálló községgé.. Bacioli Látnivalói:. -Centro Antico, -Baiae, -Misenum, -Porto Turistico, -Costa di Bacoli.

123.  Monte Procida
Procida Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Napoli megyében, a Tirrén-tenger partján, a Napoli-öbölben fekszik. Procida lakossága: 10 260 fő, Napoli-tól 20 km-re északra található. A település története szorosan kapcsolódik Cumae és Misenuméhoz, amelyeket a i. e. 9. században alapítottak görög telepesek. A Misenói-fokoturaló Monte fontos szerepet játszott a Misenumba vezető tengeri útvonalak védelmében. A Római Birodalom bukása után egy kis grófság alakult ki Misenum területén, amely a Nápolyi Hercegségnek volt alárendelve és amelyhez Procida szigete is tartozott. Misenum és Monte ekkor már egy összefüggő erődrendszerrel rendelkezett, emiatt a történészek gyakran: Castrum - erődített város néven emlegetik. A sorozatos barbár és szaracéntámadások miatt a város a 8. századra teljesen elnéptelenedett. Ekkor a vidék a Procidai báró fennhatósága alá került. Monte de Procida 1970-ben vált önálló községgé és azóta fejlődik.. Monte Procida Látnivalói:. -Centro Antico, -Misenum, -Thermae.

124.  Castel Volturno
Castel Volturno Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Caserta megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Castel Volturno lakossága: 23 220 fő, Napoli-tól 35 km-re északra található. A Campaniai-síkság északi végében fekszik, a Volturno folyó torkolatának bal oldalán. A települést az ókor során alapították az etruszkok Volturnum név alatt. A második pun háború idején (i. e. 215) a rómaiak megerősítették, és a Hannibalt támogató Capua városa elleni hadi bázisként használták. I. e. 194-ben Volturnum római kolónia lett. A város első hídja a Volturno folyón keresztül Domitianus császár uralkodása idején épült fel. A település 1812-ben vált önállóvá Két Szicília Királyságán belül. A településnek az 1950-es évekig halászfalu jellege volt. Az új Volturnot átívelő híd megépítése következtében gazdasága fellendült, ehhez hozzájárult két tengerparti üdülőtelep: Vilaggio Coppola és Baia Verde.. Castel Volturno Látnivalói:. - Castello di Volturno, -Torre di Patria, -Chiesa di San Rocco, -Chiesa di Santa Maria Annunziata, -San Castrese.

125.  Mondragone  
Mondragone község Itália Dél-Nyugati részén, Campania régióban, Caserta megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Mondragone lakossága: 27 340 fő, Napoli-tól 45 km-re északra található. A település az ókori római colonia, Sinuessa helyén épült ki, amely a Via Appia egyik jelentős állomása volt. A várost i. e. 217-ben Hannibal seregei kifosztották. Az újjáépített várost az 5. században pusztították el véglegesen a szaracénok. A mai település a 14. század elején alakult ki. A következő századokban nemesi birtok volt. A 19. században nyerte el önállóságát, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust. Mondragone ma egy jelentős üdülő település, egy népszerű fürdő és üdülőhely, több kilométeres homokos part szakasz mentén. Mondragone Látnivalói:. -Via Appia, -Chiesa di Santa Maria, -Chiesa di San Rufino, -Chiesa di San Nicola.
 
Mare Tirreno - Tirrén Tenger - "Costa Romana"

126.  Formia
Formia városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Latina megyében, a Tirrén-tenger partján található. A város félúton fekszik: Róma és Napoli között, az egykori római kori úton: a Via Appia vonalán. Formia egy: 36 700 lakosú város, teli ókori római emlékekkel. A város római alapítású. i.e. 180 körül alapították a tengerparton védelmi és kikötő céljából. Az ókori Via Appia út bazalt kövezete máig jó állapotban megmaradt itt. Találni itt szent helyeket, kultikus részeket. A rómaiak szemében mindig is fontos volt a túlvilági, az emberfeletti hatalommal bíró erők kegyeinek elnyerése, a fennálló hatalom igazolni igyekezett az istenekkel való jó viszonyát, sőt a császárkorban magukat a császárokat is isteni színben tüntették fel. Így a római államnak mindig is volt hivatalos vallása: meghatározott istenei, szertartásai, ceremóniái.. Formia Látnivalói:. -Centro Antico, -Via Appia, Fontana Romana, -Rovine Romane, -Duomo di Sant' Erasmo, -Tomba di Cicerone, -Parco Riviera di Ulisse, -Porto di Formia.

127.  Gaeta
Gaeta városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Latina megyében, a Tirrén-tenger partján található. A város félúton fekszik: Róma és Napoli között, az egykori római kori úton: a Via Appia vonalán. Gaeta egy: 20 400 lakosú város, teli ókori római emlékekkel. Gaeta egy hegyfokon nyúlik a Gaetai-öböl fölé szép tengeri kilátással. Az ősi Caieta, lejtőin található a hegyfokon Torre di Orlando, remek kilátással a Földközi-tengerre. A klasszikus korban Caieta szép volt, mérsékelt éghajlatú, mint a szomszédos Formia és Sperlonga. Volt a helynek turisztikája, a tengerparti villák a gazdag rómaiak nyaralóhelyei voltak. A Via Appia jó összeköttetést nyújtott Rómával. A mai Gaeta is szintén egy nagyon híres tengerparti nyaralóhely, remek homokos strandokkal, mint a Serapo és a Fontania.. Gaeta Látnivalói:. -Via Appia, Palazzo Arcivescovile, -Tempio di San Francesco, -Chiesa di San Giovanni, -Torre di Orlando, -Grotta del Turco, -Spiaggia di Serapo, -Spiaggia di Fontania.

128.  Terracina
Terracina városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Latina megyében, a Tirrén-tenger partján található. Terracina ma mintegy: 35 000 lelket számlál, viszont nyáron az idegenforgalmi főszezonban ennek többszörösét fogadják be a népszerű Terracinai szállodák, apartmanok, kempingek. Egy ősi római város az olasz csizmaszár közepén: Róma, Nápoly között félúton épült a Via Appia mentén a tengerparton. Nagyon jó a fekvese , az Ausoni- hegyek megvédik finom homokos, 15 km hosszú tengerpartját. Klímája tavasszal és ősszel is kellemes, így lehetőség van májusban és októberben is a fürdésre. A látványosságok, a szép homokos tengerpart, a főváros és Nápoly viszonylagos közelsége (100-120 km) miatt a különféle nemzetiségű turisták körében roppant kedvelt üdülőhely. Sajátos színei a nagy festőt, Gaugaint is elkápráztatták. A városból kellemes kirándulási lehetőségek: Pompei, Monte Cassino, Capri, Caserta, Gaeta, Sperlonga. Áthajózhatunk a Tirrén- tenger apró kis vulkanikus eredetű szigeteire.. Terracina Látnivalói:. -Via Appia, -Foro Emiliano, -Porta Romana, -Porta Maggio, -Piazza Garibaldi, -Spiaggia di Terra.

129.  San Felice Circeo
San Felice Circeo község Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Latina megyében, a Tirrén-tenger partján található. San Felice Circeo ma mintegy: 8 600 lelket számlál, viszont nyáron az idegenforgalmi főszezonban ennek többszörösét fogadják be a népszerű strandjai. A strandok itt váltakozóak, többfélék lehetnek, hol sziklás, hol pedig homokos. A római kori városka bővelkedik az antik ókori építészeti és műemlékekben. Itt található a Circeo Nemzeti Park, amely nagyon sokféle tengerpart növény és állatfaj védett othona ezen a szép helyen. San Felice Circeo Látnivalói:. -Porto Antico, -Mura Ciclopiche, -Parco Nazionale Circeo, -Grota Breuil, -Grotta Capre, -Grotta Guattari.

130.  Sabaudia
Sabaudia városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Latina megyében, a Tirrén-tenger partján található. Sabaudia ma mintegy: 17 400 lelket számlál. Sabaudia tengerparti város és környéke egy kellemes hely. A várost a lecsapolt mocsarak mentén építették fel a múlt században. Ez a partszakasz annak aki először jár erre igen érdekes. Kevés hotel van, azok is magasabb áron, mint amit az észak-olasz Adria kínál, de egészen más a hangulat is. Vadregényes a táj, hangulatos homokdűnék között, fahidakon és fapallókon közelíthetjük meg a szabad strandot.!. Egészen különleges és egyéni a strand hangulata. Mintha valami egzotikus tájon lennénk, a külvilágot kirekesztve, a strandon való pihenés teljes kikapcsolódást nyújt. Szállásunk 4 csillagos hotelben volt, mely minden igényt kielégített.

131.  Nettuno
Nettuno városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Latina megyében, a Tirrén-tenger partján található. Nettuno ma mintegy: 18 600 lelket számlál. A várost a lecsapolt mocsarak mentén építették fel a múlt században és a Római isten Neptun tiszteletére kapta a Nettuno nevet. Nettuno egy turisztikai kikötő, 860 hajónak ad otthont, és több sport bevásárló központnak, horgászat és a vitorlázás, valamint egy nagy yacht klub is van itt. Nettuno városa a Cacchione DOC borok otthona. A strandok itt váltakozóak, többfélék lehetnek, hol sziklás, hol pedig homokos partok váltogatják egymást. Akik a nyugodtabb és csendesebb fürdőzést részesítik előnyben azoknak kedvező hely ez a pihenésre.  

132.  Latina
Latina városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Latina megyében, a Tirrén-tenger partján található. Latina ma mintegy: 120 400 lelket számláló nagyvárosa a Róma alatti térségnek. Latina központja a Tirrén-tengertől 2 km-re helyezkedik el egy széles sík területen. Területének egy része a Circeo Nemzeti Parkhoz tartozik. A várost a lecsapolt mocsarak mentén építették fel a múlt században. A várost 1932. június 30-án alapították Littoria néven, és egyike a legfiatalabb olasz városoknak. Jelenlegi nevét 1946-ban kapta. Latina Lazio régió a Pontini-síkság: Agro-pontino nevű mocsaras tájegységén fekszik, amely a kezdetektől fogva rurális terület, gyéren lakott, és ahol nem tervezték nagyobb urbánus központok létrehozását. A fasizmus ideje alatt azonban Valentino Orsolini, a mocsarak lecsapolásáért és a térség csatornázásáért felelős kormánybiztos rájött, hogy Cisterna és Terracina már nem tudják ellátni a növekvő igényeket, és új adminisztratív központot tervezett a gyéren lakott területre, amelyből egy nagy város épült ki.. Latina Látnivalói:. -Centro Storico, -Piazza del Popolo, -Piazza Libertá, -Citta Cattedrale, -Porto di Latina, -Spiaggia di Latina.

133.  Anzio
Anzio városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Latina megyében, a Tirrén-tenger partján található. Anzio ma mintegy: 20 400 lelket számlál, Rómától 40 km-re délre fekszik. Anzio fürdő- és üdülő- helyként ismert, az ókori római: Antium helyén találjuk. A rómaiak i.e. 314-ben már villákat építettek itt. Később is főként a legelőkelőbbek építtettek itt villákat. A II. világháborúban a szomszédos Nettunóval együtt igen súlyos károkat szenvedett. A leglátványosabb ókori maradványok a Néró császár által építtetett kikötőhöz, valamint Néró villájához tartoznak. Ezeket Grotte di Nerone néven emlegetik. A tengerparti dombok némelyik barlangjában mozaikpadló van, és számos szobrot találtak itt. A pályaudvasr mögötti Villa Spigarelliben sok római kori leletet őriznek. Anzio környékén több kisebb település van, kiépített tengeri fürdővel és kempinggel. A part mentén számos megmaradt Római kori villa ékeskedik, csodálatos betekintést nyújtva az ókorba. A tenger partján végig találhatunk strandokat, szállodákat, éttermeket.. Anzio Látnivalói: -Centro Antico, -Grotte di Nerone, Villa di Nerone, Villa Romani, -Teatro Romano, Porto di Anzio, Spiaggia Antica.

134.  Lido di Roma Ostia
Lido di Ostia városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Roma megyében, a Tirrén-tenger partján található. Lido di Ostia ma mintegy: 85 500 lelket számlál, Rómától 5 km-re nyugatra fekszik. A Rómához legközelebb eső tengerparti üdülőhely, ez főváros Róma tengerparti strandja, a rómaiak kedvenc hétvégi nyaralóhelye. Ostia Antica a római birodalom idején virágzó kikötőváros volt. Fejlődését a tenger, a Tevere és a főváros közelségének köszönhette. Neve Ostium - a tenger szája - is erre enged következtetni. Ostia Antica-ban és a környékén megtalálhatóak ennek a letűnt korszaknak a nyomai - régészeti park, leletek, épület maradványok. Az 5 km-re lévő Lido di Ostia a XX.sz. elején indult fejlődésnek. Az 1930-as években a főváros egyik kerülete lett, ekkor épültek a fővárost a tengerparttal összekötő utak, a város modernizálódott. Lido di Ostia széles tengerpartján szabad és fizető strandok váltakoznak: bérelhető napernyők és nyugágyak, éttermek, bárok.. Lido di Ostia Látnivalói:. -Ostia Antica, -Lido di Mare, -Mare di Spiaggia.

135.  Fiumicino
Fiumicino városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Roma megyében, a Tirrén-tenger partján található. Fiumicino ma mintegy: 70 100 lelket számlál, Rómától 6 km-re nyugatra fekszik. A Rómához második legközelebb eső tengerparti város, a repülőteréről ismert. De tengerparti üdülőhely is, ez a főváros Róma tengerparti strandja, a rómaiak egyik kedvenc hétvégi nyaralóhelye. Fiumicino sokak által a repülőteréről ismert, pedig tengerpart is van itt. Az egyik legfontosabb halászati központ ez a Tirrén-tengeren. Nyaranta tengerpartjának köszönhetően virágzik az idegenforgalom. A városban található Róma repülőtere az "Aeroporto Internazionale Leonardo da Vinci". Fiumicino reptere a legforgalmasabb repülőtere Olaszországnak és a hatodik legforgalmasabb reptér Európában.. Fiumicino Látnivalói:. -Aeroporto di Fiumicino, -Porto di Fiumicino, -Museo Navi Romane, -Torre di Palidoro, -Spiaggia.

136.  Ladispoli
Ladispoli városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Roma megyében, a Tirrén-tenger partján található. Ladispoli: 37 300 lakosú kisváros, mintegy 40 km-re észak-nyugatra fekszik Rómától. Ladispoli egy római alapítású város, kikötő- és üdülő- helyként ismert volt már az ókori rómaiaknál is, erről tanúskodnak az itt található villák maradványai. Ladispoli a Rómához való viszonylagos közelsége miatt népszerű üdülőhely a fővárosi lakosok körében is, akik hétvégén előszeretettel ellátogatnak ide. Találni itt külföldi turistákat is a nyári szezonban, hiszen a strandok szépek. Ladispoli Látnivalói:. -Centro Antico, -Piazza Marescotti, -Villa Romana, -Lungomare, -Porto, -Spiaggia.

137.  Santa Marinella
Santa Marinella városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Roma megyében, a Tirrén-tenger partján található. Santa Marinella: 20 000 lakosú kisváros, mintegy 50 km-re észak-nyugatra fekszik Rómától. A város magában foglalja a tengerparti üdülöhelyet: Santa Severa (az ókori Pyrgi ) és egy középkori várat. Santa Marinella városkáját a Tirrén-tenger egyik gyöngyszemének nevezik. Nagyon szép sziklás és homokos strandok vannak errefelé, mellé nagyon tiszta tengervíz dukál itt. A világhírű szerelmes párnak: Ingrid Bergman színésznőnek és Roberto Rossellini rendezőnek is volt itt villája. A hely népszerű mind a helyiek mind a külföldiek körében egyaránt.. Santa Marinella Látnivalói:. -Castello Odescalchi, -Museo del Territorio, -Porto Turistico, -La Spiaggia di Santa Marinella.

138.  Civitavecchia
Civitavecchia kikötő városa Itália Közép-Nyugati részén, Lazio régióban, Roma megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. A Civitavecchia városnév jelentése: "Ősi Város", a város lakossága: 51 450. A modern város már több etruszk település romjaira épült. A kikötőt a 2. században alakították ki, Traianus idejében. Az első írásos előfordulása Centum Cellae néven maradt fent. Civitavecchia Róma legfontosabb kikötője, 1849-ben azonban elfoglalták a franciák.1859-ben nyílt meg a Róma-Civitavecchia Vasútvonal. A gazdaság alapja a kikötő, valamint az újabban fellendülőben levő átmenő idegenforgalom, ami annak köszönhető, hogy a tenger felől érkezve Civitavecchia kötelező állomás a Rómába tartók számára. Civitavecchia a nagy tengeri körutazások egyik fő kiindulópontja a Földközi-tenger térségében. Innen minden hova el lehet jutni. Menetrendszerű hajójáratok indulnak innen: Szardíniára, Szicíliára, Máltára, Barcelonába, Tuniszba is.. Civitavecchia Látnivalói:. -Centro Antico, -Porto Antico, Porto di Civitavecchia, -Antica Roma, -Forte Michelangelo, -Terme Taurine.

139.  Porto Ercole
Porto Ercole kikötő faluja Itália Közép-Nyugati részén, Toscana régióban, Grosetto megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Porto Ercole falu lakossága: 2 800 fő. Porto Ercole az Argentario hegyfok mellett található egy nagyon szép kis védett öbölben fekszik. A 2014-es esztendő januárjában Porto Ercole lett a legszebb falu Olaszországban egy szavazáson. Sok látogató özönlik a drámai szépségű Porto Ercole falu partvidékére, derűs kicsi falvába, hogy bejárja a teraszos domb oldalakat átszelő szédítő ösvényeket. A közép olasz part enyhe, balzsamos éghajlatot élvez, híres virág- és élelmiszer- piacáról, a jachtok szerelmeseit vonzza, akik hajóikkal gyakran látogatják a festői falusi kikötőt.

140.  Porto Santo Stefano
Porto Santo Stefano kikötő városa Itália Közép-Nyugati részén, Toscana régióban, Grosetto megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Porto Santo Stefano város lakossága: 8 800 fő. A város a Monte Argentario hegy lábánál fekszik, festőien szép környezetben. A városka házai felkúsznak egészen a hegyre, szép panorámát biztosítva onnan a vándornak. A partvonal védett kis öbleiben meghitt és idillikus tengerparti fürdőzést élvezhetünk. A szép teraszos hegyoldal lépcsőin terem itt mindenféle gyümölcs és szőlő, pompás zöldbe öltöztetve a partot. A régi kikötőben hajók és yachtok pihennek, az utasaik pedig élvezik itt az életet, mert itt tényleg minden nagyon szép.

141.  Follonica
Follonica városa Itália Közép-Nyugati részén, Toscana régióban, Grosetto megyében, a Tirrén-tenger partján fekszik. Follonica város lakossága: 21 770 fő. Follonica Elba szigetével szemben fekszik, kellemes klímája és csodaszép tengerpartja tette keresetté a túristák körében. Ideális nyaralóhely családok számára is, annak ellenére, hogy a strand kicsit keskeny a városban. Az apartmanok 400 méter távolságra fekszenek a tengerparttól. A Salciaina negyedet modernebb házak jellemzik, kedvezőbb áron. A központtól délre fekszik ez a negyed. A Pratoranieri negyed a központtól északra fekszik, hangulatosabb, kisebb villaszerű házakkal, picit magasabb áron. A tengerparti strand nem túl széles: 30-50 m, viszont végignyúlik a város teljes hosszán, 7-8 km-en át, szép sárga homokkal. Vannak itt fizetős strandok is, de nagyon sok a szabad strand is van, így hétvégén is lesz itt helyed.. Follonica Látnivalói:. -Porto di Follonica, -Spiaggia Grande, -Castello di Valle, -Chiesa di San Leopoldo, -Riserva Naturale Tomboli di Follonica.

Mar Ligure - Ligur Tenger - "Riviera di Levante"

142.  Piombino
Piombino városa Itália Közép-Nyugati részén, Toscana régióban, Grosetto megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Piombino lakossága: 21 770 fő. Piombino az etruszk alapokra a középkorban épített reneszánsz várost. Egy időben Napoleon testvére, Elisa Buonaparte is kormányozta. Ma egy dinamikusan fejlődő, modern város foglalja egészséges egésszé mindezen történelmi hagyatékokat. A belvárost egykor védelmi céllal övező városfal nagy része épségben fennmaradt, ahonnan szűk, középkori utcácskák vezetnek az 1200 körüli eredetű kastélyhoz (Castello).Tengerparti sétányáról varázslatos panoráma nyílik a Toszkán Szigetvilágra. Piombino közel 30 km hosszan rendelkezik homokos és sziklás strandokkal, ahol a vízi sportok minden fajtáját művelni lehet. Kikötőjébe naponta érkeznek az Etruszk Riviérát behajózó bérelt vitorlások, aki pedig nem rendelkezik vezetői engedéllyel, annak még mindig ott a lehetőség, hogy szervezett hajó kiránduláson vegyen részt, vagy vízi taxit béreljen.. Piombino Látnivalói:. -Centro Storico, -Porto di Piombino, -Piazzetta del Mare, -Piazza Bovio, -Palazzo Comunale, -Cittadella, -Torrione, -Torre Mozza, -Torre Nuova.

143.  Populonia
Populonia falu Itália Közép-Nyugati részén, Toscana régióban, Grosetto megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Populonia lakossága: 1 070 fő. A falu leglátványosabb bizonyítéka egy ősi kultúrának, az etruszknak, amelyről egyre többet tud meg az emberiség a régészetnek és kísérő tudományainak köszönhetően. Baratti-öbölben 80 hektáron terül el a szabadtéri Archeológiai Park, ahol az építészeti kultúrán túl, az akkori világ egyik legfontosabb vaskitermelő-, feldolgozó- és kereskedő városának mesterségébe tekinthetünk be. Fel kell azonban mászni a dombtetőre, hogy a felejthetetlen emléket teljessé tegyük. Sétáljunk végig a középkori falucska rövidke utcáin, majd a reneszánsz kori kastély árnyékából élvezzük a csodálatos tengeri panorámát. Az igazi csoda mégis az az összhang, melyet a felszínre hozott ősi világ és a modern üdülőhely szomszédsága teremt. Barattiban modern kikötő, kiváló kiindulópont lehet a szigetek felé tervezett kirándulásra, felkészült vitorlás-, surf- és búvár- iskolák is várják a turistákat.. Populonia Látnivalói:. -Golfo di Baratti, -Antico Storico, -Civilita Etrusca, -Necropoli.

144.  San Vincenzo
San Vincenzo városa Itália Közép-Nyugati részén, Toscana régióban, Livorno megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. San Vincenzo lakossága: 6 780 fő. A mai modern város már eszünkbe sem juttatja, milyen ősi település köveit is járjuk. Nagyon kedvelt üdülőhely, erről tanúskodik a számtalan hotel, üdülő, étterem… Finom homokos strandjai kilómétereken keresztül uralják a tengerpartot, gazdag sport lehetőséget nyújtva mindenki igényeire. Kikötője szomszédságában elegáns sétáló utca húzódik, azok számára is, akik csak szemüket gyönyörködtetik az árbócokon megcsillanó napfényben.Kellemes kirándulási lehetőség a város fölötti dombokon San Carlo falva, ahonnan csodálatos panoráma nyílik 360 fokban úgy a tengerpart – a Baratti-öböl – és a város, mint a dús növényzetű dombvidék felé.. San Vincenzo Látnivalói:. -Golfo di Baratti, -Antico Storico, -Civilita Etrusca, -Necropoli.

145.  Marina Cecina
Marina Cecina városa Itália Közép-Nyugati részén, Toscana régióban, Livorno megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Marina Cecina lakossága: 29 460 fő. Az Etruszk Riviéra fontos központja, ideális fekvésének köszönhetően kiindulópontja lehet úgy a tengerpartot, mint a környező dombvidéket célba vevő kirándulásoknak, ezért olaszok és külföldiek is szívesen választják nyaralásuk „telephelyéül”. Finom homokos és kavicsos strandjai egy hosszú szakaszon gazdagon kiépítettek (Lungomare di Marina di Cecina) szállodákkal, éttermekkel, bárokkal, szórakozó helyekkel, fizetős strandokkal. Tavasztól őszig igazi NON STOP tengerparti élet van itt, szól a zene, kirakodó vásárban szórhatjuk Eurónkat, ismerkedhetünk a világ minden tájáról ide érkező turistákkal. Nyugodtabb szakasza is van Cecina tengerpartjának, hiszen ott a közel 15 kilóméter hosszú Pineta, amelyet Granduca Leopoldo di Toscana tervezett, hogy megvédje a környező ültetvényeket a számukra kártékony tengeri sótól dús szelektől. A fenyveserdő ma kiváló árnyékos alternatívája a forró levegőnek és az égető napnak. Nyugodtan egész naposra tervezhetjük itt a tengerpartozást, ha akarunk, behúzódhatunk az árnyékba pihenni és a gyerekek délutáni alvására.. Marina Cecina Látnivalói:. -Porto di Marina, -Lungomare di Marina, -Chiesa di Sant'Antonio, -Parco Archeologico, -Parco Giallorose.

146.  Rosignano Marittimo
Rosignano Marittimo városa Itália Közép-Nyugati részén, Toscana régióban, Livorno megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Rosignano Marittimo lakossága: 31 760 fő. Egy domb tetejére épült ez az antik település; az 1100 körül épült, és az 1500-as években kibővített erődítménye mintha dominálni akarná az egész vidéket. Csodálatos panorama nyílik innen a tengerre és a környező dombvidékre; a szomszédos apró falvakkal együtt kedvelt kiránduló helye a kerékpárosoknak. Érdemes is ide felkerekezni már csak azért is, mert a falu múzeuma őrzi a vidék gazdagon feltárt etruszk leleteit. Kuriózum a karácsonyi élő betlehemes bemutatója, mely minden évben különleges varázst kölcsönöz az ünnepeknek. Közigazgatásilag a településhez tartoznak ugyan északi irányban Castiglioncello, délre pedig Vada. A parti övezet kellemes sétákra csalogat a nyári estéken. Egészen új, modern kikötője egyre több turistahajót csábít egy napos kikötésre, hiszen elegáns bárok, éttermek, üzletek várják az ide látogatókat. A kikötő azonban egész évben sétálók tömegével van tele, hisz az itt parkoló hajók néhány luxus változata igazi látványosság.. Rosignano Marittimo Látnivalói:. -Castello di Rosignano, -Chiesa di San Giovanni, -Spiaggia, -Porto di Medici, -Monte Pelato (378 m).

147. Castiglioncello
Castiglioncello falu Itália Közép-Nyugati részén, Toscana régióban, Livorno megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Castiglioncello lakossága: 3 960 fő. A Livornót körülölelő utolsó hegyeket dominálja ez az etruszk falu. A helyi és a környező etruszk leleteket itt őrzik. Később a Medici családnak is megtetszett a vidék, az általuk emelt torony ma is látogatható. Igazán híres Castiglioncello a XIX. század közepe felé válik, amikor egy híres kritikus villát építtet itt magának, ez ma a Pasquini Kastély – , ahol a kor divatos Macchiaioli irányzatának leghíresebb festőit látta vendégül. A kastély ma is fontos kulturális rendezvények helyszíne. Castiglioncello hire ezek után már szárnyall a művész világban, hamarosan kimondottan elite nyaralóhelyként ismert, neves olasz színészek is ide járnak pihenni (Gassman, Mastroianni, Sordi…). A szállodák és éttermek büszkén őrzik e látogatások emlékeit, és az egész település építészeti stílusában is visszaköszön ez a kiemelt jólét. Vörös köves sziklái között mesés kis öblök bújnak meg, melyek közül néhány fizetős strandként funkcionál, máshol szabad a fürdőzés. Pinea erdője tenisz pályákban, séta ösvényekben gazdag, tengerparti sétányán még a tél közepén is hömpölyög a napfürdőzők tömege.. Castiglioncello Látnivalói:. -Torre di Castiglioncello, -Castello Pasquini, -Villa Celestina, -Chiesa di Sant Andrea, -Baia del Quercetano, -Porto.

148.  Livorno
Livorno kikötő városa Itália Közép-Nyugati részén, Toscana régióban, Livorno megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Livorno lakossága: 155 450 fő. A mediterrán Toszkána Livornónál kezdődik, az Etruszk Riviéra északi kapuja – és egyben legnagyobb városa. Livorno és a tenger elválaszthatatlan szimbiózisban élnek egymással, egész egzisztenciája, léte a tengerre épült, mely – mint az emberi szívbe az erek – a Medici csatornákon keresztül beszivárog egészen a város szívéig, és élteti, dobogtatja azt. És nemcsak a várost, dobogtatja maguk a Livornóiak szívét is, ez az erős ragaszkodás és szeretet érződik viselkedésükben és karakterükben. Livornóban alapult 1881-ben Olaszország előkelő Tengerészeti Akadémiája, mely több, mint egy évszázada neveli ki a Katonai Tengerészet tisztjeit. A legnagyobb hőségben is pedáns – diplomata táskás, fehér kesztyűs és kalapos – fiatal kadettek is, akik rövid kimenőjüket kihasználva igyekeznek a kikötő felé. Az évente megrendezésre kerülő Vitorlás Trófea verseny a város hajós hagyományainak életben tartását szolgálja, ugyanúgy, mint a tengeren és a csatornákon szervezett evezős versenyek. Hogy a helyiek mennyire szeretik a tengert, annak az is látványos bizonyítéka, hogy hogyan is építették ki a partját. A Fortezza Vecchia-tól egészen a város déli széléig: 9 kilóméter hosszan összefüggő tengerparti sétány húzódik. Hol díszburkolatos járda, hol kavicsos, növényzettel övezett sétány, helyenként strandok, itt-ott teraszos éttermek, bárok, szállodák vannak.. Livorno Látnivalói:. -Centro Storico, -Porto di Livorno, -Fortezza Vecchia, -Fortezza Nuova, -Lungomare, -Piazza della Repubblica, -Piazza Grande, -Duomo di Livorno, -Teatro Goldoni, -Accademia Navale, -Hotel Palazzo, -Palazzo Larderel, -Castello Boccale, -Castello Sonnino, -Villa Mimbelli.

149.  Pisa
Pisa városa Itália Közép-Nyugati részén, Toscana régióban, Pisa megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Pisa lakossága: 100 400 fő. Pisa az egyik leghíresebb város Itáliában, a megye és az érsekség székhelye, az egyik legrégebbi olasz város. A városközpont a Ligur-tengertől: 6 kilométerre fekszik. Marina di Pisa a város tengerparti kerülete. A város központja a Piazza dei Miracoli és Piazza del Duomo (Dóm-tér). A Pisai: Ferde Torony (Torre Pendente) a város jelképe és híressége. A híres "Ferde Torony" 56 méter magas, építése 200 évig tartott és három szakaszban történt. A fehér márványból készült harangtorony első szintjének építése 1173. augusztus 9-én kezdődött. A szintet klasszikus oszlopfőkkel díszített oszlopok szegélyezik. Az építész személy azonossága mindmáig vitatott. Sok éven át a tervezést Guglielmónak és Pisanónak tulajdonították.. Pisa tengerparti nyaralóhelye: Marina di Pisa körülbelül: 6 kilométerre fekszik a várostól. Akár kerékpárral is meglátogatható, az út az Arnó folyó mellett halad egészen a tengerig. Busszal is kijuthatunk, a 10-es járat közlekedik a városból a tengerpartra. Marina di Pisa hosszan elnyúló üdülő övezetet alkot. A parton mediterrán fenyőerdő húzódik, a tengerparttal párhuzamosan. A táj gyönyörű, itt megérthetjük miért is szeretik olyan sokan Toscanát.. Pisa Látnivalói:. -Centro Storico, -Piazza del Duomo, Duomo di Pisa, -Torre Pendente, -Palazzo Reale, -Palazzo Pretorio, -Giardino di Scotto, -Orto Botanico, -Marina di Pisa.

150.  Viareggio
Viareggio városa Itália Észak-Nyugati részén, Toscana régióban, Lucca megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Viareggio lakossága: 65 550 fő. Viareggio egy híres tengerparti város és üdülőhely, egy nagyon szép és vonzó város mindenki számára. A Ligur-törzsek itteni megtelepedése idején indult el a város történelme, az i.e. 2 században. A város mára egy fejlett turista központtá vált, a városnak 10 km hosszú homokos tengerparti strandja van. A város "Kék Zászlós" - "Banderia Blu" strandjai a Riviera della Versilia tengerpart szakasz része. A tengerparti város fő látványossága: a strandja és a pálmafás sétánya, melyet: Art deco stílusú villák és teraszos kávézók öveznek. Itt található az egyik leghíresebb olasz strand, a Neptun fürdő, amely 1864-től üzemel Viareggio tengerpartján. Viareggio karneválját 1873 óta a farsangi időszakban: februárban rendezik meg mindig, a 130 éves hagyományra visszatekintő híres karnevált sokak számára vonzó.. Viareggio Látnivalói:. -Porto di Viareggio, -Spiaggia di Neptun, -Grand Hotel, -Hotel Liberty, -Torre Matilde, -Chiesa di San Paolino, -Palazzo Liberty, -Villa Orlandi, -Villa Borbone, -Villa Puccini.

151.  Forte dei Marmi
Forte dei Marmi városa Itália Észak-Nyugati részén, Toscana régióban, Lucca megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Forte dei Marmi lakossága: 7 750 fő. A Toscana-i tartomány északi részén fekszik, közel Liguria tartományhoz. Forte dei Marmi nagy turisztikai hagyományokkal rendelkező üdülő település, egy nagyon hangulatos kisváros. Forte dei Marmi az olasz Riviéra egyik népszerű helye, a Versiliai part egyik gyöngye. A divatos üdülőhely: bárok, lokálok, éjszakai klubok központja, híres emberek találkozási pontja, a nyár folyamán sok szereplő nyaralóhelye: sport csillagok és hírességek a szórakoztató világa. A tengerparton a szabad strandok és fizetős strand szervizek váltakoznak, bérelhető napernyő és nyugágyak, nyugszékek, éttermek és bárak találhatók mindenhol.. Forte dei Marmi Látnivalói:. -Fortino di Notte, -Fortino, -Spiaggia, -Municipio, -Casa Mann Borgese, -Villa Antonietta, -Villa Bertelli, -Villa Agnelli..

152.  Marina di Massa
Marina di Massa városa Itália Észak-Nyugati részén, Toscana régióban, Carrara megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Marina di Massa lakossága: 19 600 fő. Marina di Massa már első ránézésre is gyönyörű, tipikus új stílusú üdülő város: pálmákkal, bagnokkal, szórakozási, és bevásárlási lehetőségekkel. Kiemelt látnivaló nincs, de mindent meg kell nézni. A város 8,5 km hosszú tengerparttal büszkélkedik, amelyben mesterséges zátonyok vannak kialakítva. A tengerpart itt errefelé nagyon szép vonalakkal tarkított mindenfelé. A városnak "Kék Zászlós" strandjai vannak, a "Banderia Blu" kitüntetést azok a strandok kapják, amelyek nagyon tiszta víz minőséggel rendelkeznek, itt pedig az van.. Marina di Massa Látnivalói:. -La Costa, Le Scogliere, -Marina, -Spiaggia, -Villa Belmare.

153.  Carrara
Carrara városa Itália Észak-Nyugati részén, Toscana régióban, Carrara megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Carrara lakossága: 65 400 fő. Carrara városa 6 kilométerre fekszik a tengertől, hozzá tartozik: Marina di Carrara települése a tengerparton. Carrara városa a márványáról lett világhírű, világhírét a környékén bányászott: fehér és szürke márványnak köszönheti. Már az i.e. 4. században volt itt település, amikor az apuáni ligurok éltek a környéken. A mai város a márványbányák munkásainak településéből alakult ki, amelyeket az ókori rómaiak az i.e. II. század elején létesítettek, miután elfoglalták Liguriát. A Carrarai márványt már az ókori rómaiak is használták, a Római Pantheon és Traianus-oszlop is ebből készült Rómában. A Reneszánsz számos remeke, így Michelangelo Dávid-szobra is carrarai márványból készült. Michelangelo számára carrarai márvány minden más kőnél értékesebb volt. Marina di Carrrara tengerpartja 6 km hosszan szép húzódik el szép partszakaszokkal.. Carrara Látnivalói:. -Marmo di Carrara, -Duomo di Carrara, Piazza Alberica, -Marina di Carrara, -Porto di Carrara, -Spiaggia di Carrara.

154.  Lérici
Lérici városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, La Spezia megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Lérici városának lakossága: 10 000 fő. Lérici város Liguria tartomány legdélebbi városa az olasz Riviérán, a Riviera di Levante partszakaszán. Az ősi Ligur település már a rómaiak idejében is jegyzett hely volt a hajó kikötőjéről, a kereskedelmi és üdülő övezetéről. A település szép és takaros utcákkal és üzletekkel van ellátva, egy kies hely, ami mindenfelől idevonzza a turistákat. A városnak "Kék Zászlós" strandjai vannak, a "Banderia Blu" kitüntetést azok a strandok kapják, amelyek nagyon tiszta víz minőséggel rendelkeznek, itt pedig az van..Lérici Látnivalói:. -Centro Storico, -Municipio, -Castello di Lérici, -Castello di San Terenzo, -Spiaggia di San Terenzo, -Porto di Lérici.

155.  La Spézia
La Spézia városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, La Spezia megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. La Spézia városának lakossága: 92 500 fő. La Spezia, liguri dialektusban: Spèsa egy város és megyeszékhely Olaszország Liguria régiójában, az azonos nevű öböl északi partján. Az ősi Ligur város kikötője több évezredes, már a római időkben is egy fontos találkozási pont volt. A városban van az ország legnagyobb hadikikőtője illetve a legnagyobb hadiipari vállalata az OTO Melara. A város a Speziai-öböl északi részén fekszik egy szűk völgyben. Egyes negyedei színes házaival felkúsznak a várost övező dombvidékre. A várostól nyugatra található: a Cinque Terre Nemzeti Park. A város Liguria és Toszkána határától pár km-re helyezkedik el, egy természetes öböl központjában, amelynek nevét is adja. A várost Riminivel összekötő képzeletbeli egyenes választóvonal az északi és középső–déli olasz dialektusok, a nyugati és keleti újlatin nyelvek között.. La Spézia Látnivalói:. -Porto di La Spézia, -Castello San Giorgio, -Gardini Pubblici, -Museo Formentini, -Museo Amedeo, -Museo Navale, -Teatro Civico

156.  Porto Venere
Porto Venere község Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, La Spezia megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Porto Venere község lakossága: 3 700 fő. Porto Venere vagy Portovenere: liguri dialektusban Portivène község 1997 óta a közeli: Palmaria, Tino, és Tinetto szigetekkel, valamint a Cinque Terrével együtt az UNESCO Világörökségének része. Az ősi: Portus Veneris eredete az i.e. 1 évszázadra nyúlik vissza. A legendák szerint a mai Péter apostolnak szentelt templom helyén az ókorban Venus temploma állt, s valószínűleg innen származik a település elnevezése. Egy másik magyarázat szerint a névadója egy remete volt: Szent Venerius. Már a rómaiak idején jelentős halászfalu volt. A középkorban fejlődését a folyamatos kalóztámadások gátolták. Emiatt építették fel az erődjét a 12. században. A Vezzano család hűbérbirtoka volt, majd a 13. században a Genovai Köztársaság hódította meg. Az óváros 1494-ben elpusztult az aragóniai flotta bombázásaitól, ekkor kezdett kiépülni az újváros.. Porto Venere Látnivalói:. -Centro Storico, -Castello Doria, -Forte Cavour, -Torre Scola, -Grotta di Byron, -Porto.

157.  Riomaggiore
Riomaggiore község Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, La Spezia megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Riomaggiore község lakossága: 2 400 fő. A római falú: Rivus Major, Rio Maggiore, jelentése: "nagy folyó". Riomaggiore 1997 óta a közeli: Palmaria, Tino és Tinetto szigetekkel, valamint a Cinque Terre többi településével együtt az UNESCO Világörökségének része. A bizottság indoklása szerint a kelet-liguri riviéra, Cinque Terre és Porto Venere között egy kiemelkedő értékű kulturális helyszín, egy rendkívül festői táj, amely az ember és természet harmonikus kölcsönhatásának révén jött létre és amely évezredek óta jól szemlélteti azt a hagyományos életformát, ami napjainkban is meghatározza az itt élő közösségek társadalmi és gazdasági életét. Riomaggiore és Manorla között húzódik a sziklás tengerparton végigfutó keskeny gyalogosút, a: "Via dell’Amore" - jelentése: a "szerelem útja", amelyet világszerte az egyik legszebb tengerparti sétánynak tartanak. Az út 1920-ban jött létre a két település közötti vasúti alagút építésekor.. Riomaggiore Látnivalói:. -Panorama di Rio, -Porto Turistico, -Marina, -Via dell Amore.

158.  Levanto
Levanto község Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, La Spezia megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Levanto község lakossága: 5 400 fő. Levanto eredete a rómaiak idejére nyúlik vissza, amikor területén egy Ceula nevű kis település létezett. Fekvésének köszönhetően fontos közlekedési csomópont volt Ligurián belül. Temploma a 9. században épült fel. Ez egyben őrtoronyként is szolgált a tengeren garázdálkodó kalózok elleni védelemben. 1229-ben a Genovai Köztársaság szerezte meg, s ezt követően stratégiai jelentősége hanyatlani kezdett. A genovaiaknak köszönhetően kiépült kereskedelmi kikötője, ami új lendületet adott a kis település gazdasági életének virágzásában. Levanto városkát egy szép és virágos hátterű, Liguri homokos tengerparti strand koronázza.. Levanto Látnivalói:. -Riviera di Levante, -Porto Turistico, -Spiaggia di Levanto, -Castello di Levanto, -Villa Agnelli.

159.  Dévia Marina
Dévia Marina község Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Genova megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Levanto község lakossága: 1 500 fő. Deiva Marina egy védett völgyben található a Ligur-tenger partján, az üdülő helyet hegyek veszik körül, köztük a legmagasabb a Mount San Nicolao: 847 méter a tengerszint felett. Devia Marina a Riviera di Levante egy jól ismert és kedvelt tengerparti üdülőhelye. A hosszú homokos tengerparti strandja: Spiaggia di Devia Marina nagyon népszerű a turisták körében. Nyáron és télen egyaránt sokan vannak itt. A Tengeri Alpok védelme által különleges mikroklíma alakult ki ebben a városban. Az évi középhőmérséklet ideális: 17 °C, a januári átlag: 10 °C, a július átlag: 27 °C, így szinte egész évben kellemes körülmények között pihenhetünk itt.. Dévia Marina Látnivalói:. -Riviera di Levante, -Porto Turistico, -Spiaggia di Dévia, -Castello di Armo.

160.  Sestri Levante
Sestri Levante városkája Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Genova megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Sestri Levante város lakossága: 18 700 fő. Sestri Levante a Földközi-tenger partján fekszik, 56 kilométerre Genovától. A hajdani halász falu ma egy turisták által kedvelt forró pont. A teljesség érzetét hordozza magával a már-már mesébe illő táj. Sestri Levante az olasz Riviéra gyöngye, kék tenger, zöld háttér, pálmafák, homokos strandok vannak itt. A város nagyon különleges éghajlatú, egyedi mikroklíma van itt a tengeri Alpok védelmének köszönhetően. Az évi középhőmérséklet ideális: 17 °C, a januári átlag: 10 °C, a július átlag: 27 °C.. Sestri Levante Látnivalói:. - Porto di Levante, Palazzo Durazzo Pallavcini, -Villa Brignole, -Villa Gualino, -Sestri di Spiaggia, -Baia del Silenzio.

161.  Lavagna
Lavagna városkája Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Genova megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Lavagna község lakossága: 13 400 fő. Lavagna a Földközi-tenger partján fekszik, 50 kilométerre Genovától. Lavagna a római időkben alakult, mint Lavania. Egyes történészek szerint ez már időszámításunk előtt volt. A 1198-as esztendőtől hűbérbirtoka volt a Fieschi családnak, majd a Genovai Köztársaság része lett. 1815-től a Szardíniai Királyság része lett, majd később az Olasz Királyságé. Lavagna ma egy turisztikai kikötő város az olasz Riviera di Levante híres partszakaszán. Ma egy hosszú és egyenes strandja van, nyáron telis-tele a turisták egész hadával.. Lavagna látnivalói:. -Centro Storico, -Basilica di Santo Stefano, -Chiesa di Santa Giulia, -Casa Carbone, -Spiaggia.

162.  Chiavari
Chiavari városkája Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Genova megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Chiavari városának lakossága: 28 000 fő. Az észak-olasz város a 8. legkeresettebb turista célpont Genova tartományban. Turisztikai értéke a nagyon tiszta tengervizének, illetve a tipikus genovai stílusú palotáinak valamint régi, nemesi épületeinek és szép templomainak köszönhető. A város Hotelei igen híresek. A Hotel Ferrari, Chiavari szívében, a történelmi központ és a tengerparti sétány között van. A Hotel Mignon, 200 méterre található a tengertől és Chiavari központjától, amely egy gyönyörű épület. A Hotel Monte Rosa, a 20. század kezdetén letette a vendéglátás alapjait, amit azóta folyamatosan fejlesztenek. A Hotel Santa Maria tengerre néző kilátást és a barátságos kiszolgálást kínál, Chiavari tengerparti sétányán található, a gyönyörű 'Kék Zászlós' strandok mellett.. Chiavari Látnivalói:. -Centro Storico, -Porto di Chiavari, -Lungomare, -Hotel Ferrari, -Hotel Mignon, -Hotel Monta Rosa, -Hotel Santa Maria.

163.  Rapallo
Rapallo városkája Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Genova megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Rapallo városának lakossága: 30 000 fő, Genovától 25 km-re található. Rapallot hegyvidéki területek veszik körbe, a nyugati és keleti határait egyaránt. A hegyek a következők: Monte Zuccarello (617 m), Monte Castello (665 m), Monte Perini (689 m), Monte Crocetta (638 m), Monte Grondone (710 m). A város központjában régi plébánia templomot láthatunk, melynek harangtornya 1753-ból való. A város közelében egy magaslaton találjuk a híres kegy templomot, a Madonna di Montallegót. Innen szép kilátás nyílik a Rapallói-öbölre. A Rapalloi strandok kiválóak, finom homokos partjait a tiszta kék Liguriai hullámok nyalogatják. Sok turista visszajáró vendég.. Rapallo Látnivalói:. -Centro Storico, -Lungomare, -Porto di Rapallo, -Torre Civica, -Castello Cinquecentesco, -Castello Punta Pagana, -Villa Tigullio.

164.  Portofino
Portofino község Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Genova megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Portofino község lakossága: 1 000 fő. Portofino, ligur nyelven: Portofin egy olasz község Liguria régióban a Ligur tenger egyik legszebb természetes kikötőjében. A község a Tigullio-öböl nyugati részén fekszik, Genovától 36 km-re, Rapallotól 7 km-re nyugatra. Elérhető az A12-es autópályán Rapallo kijárattól. Északon Santa Margherita Ligure községgel, délen és keleten a Ligur-tengerrel, nyugaton pedig Camogli községgel határos. Hat másik községgel együtt alkotja a Portofinói Regionális Természeti Parkot, és itt találjuk a Portofinói tengeri rezervátumot is.. Portofino Látnivalói:. -Il Porto di Portofino, -Piazzetta, -Chiesa di San Martino, -La Costa, -La Panorama, -Spiaggia.

165.  Santa Margherita
Santa Margherita község Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Genova megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Santa Margherita község lakossága: 9 600 fő. Santa Margherita Ligure a Riviera di Levante partszakaszán fekszik, Portofino észak-nyugati részén, egy zárt medencéjében, Tigullio-öből belső részén. A település mintegy 31 km-re van Genova-tól keletre, hegyekkel borított mediterrán növényzet van itt: -erdei fenyők, -pálmák, -gesztenyék, -olajfák. Szép a kilátás az úgynevezett "Costa dei Delfini "-Delfinek tengerpartjára, amely összeköti a várost Portofino-val. A várost északról Rapallo, délen Camogli és Portofino, nyugatot Camogli és a keleti részt a Ligur-tenger határolja. A település Santa Margherita Ligure a Portofinoi a Regionális Természeti Park területéhez tartozik. Míg a Portofino-i öböl a tengeri természetvédelmi területhez tartozik.. Santa Margherita Látnivalói:. -Porto, -Lungomare, -Municipio, -Castello Santa Margherita, -Castello Cinquecentesco, -Castello di Paraggi, -La Cucina, -San Lorenzo della Costa.

166.  Recco
Recco városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Genova megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Recco város lakossága: 10 700 fő. Recco városa alapjában véve három dologról híres, a focaccia nevű ételről, a vízilabda sportjáról, és arról, hogy egészen különleges tűzijátékokat rendeznek itt. A patronokat olyan ágyúkból lövik ki, amelynek egészen különleges kialakításuk van. A tengerpart is nagyon szép itt, háttérben a Tengeri-Alpok biztosítja a város védelmét a hideg betörések ellen. Recco tengerpartjának kavicsos strandja van, a vonattól nem túl messze, kb. 10-15 perc csak gyalog. Az itteni levegő és sós víz együttes hatása csodálatos érzés.. Recco Látnivalói:. -Porto di Recco, -La Torretta Simbolo di Recco, -Chiesa di San Martino, -La Piscina di Punta Sant'Anna, -Spiaggia.

167.  Nervi
Nervi városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Genova megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Nervi város lakossága: 10 800 fő. Nervi tengerpartja mindenképpen olyan hely, amit ha Genovába megy az ember, akkor meg kell nézni. Vonattal a legegyszerűbb megközelíteni. Az autóval érkezőknek a vasútállomás parkolójában célszerű parkolni. Rögtön a vasútállomástól indul egy sétány, ami a parkba vezet, nagyon szép, sokan csináltatják itt az esküvői képeket. Több múzeum és kastély található ebben a parkban, mint például a Villa Serra kastély is. A parkban sokszor vannak rendezvények, kisebb koncertek, és innen indul az Passeggiata Anita Garibaldi, egészen sokáig vezet, ami a tengert követi, csodaszép kilátással.. Nervi Látnivalói:. -Porto di Nervi, Spiaggia di Capolungo, -Passeggiata Anita Garibaldi, -Torre Gropallo, -Viale delle Palme, -Chiesa di San Siro, -Villa Sera, -Parchi di Nervi, -Monte Moro.

Mar Ligure - Ligur Tenger - "Riviera di Ponente"

168.  Genova
Genova kikötő városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Genova megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Genova: 620 000 lakosú nagyváros, világváros, divatváros, Ligúria fővárosa, Itália legnagyobb kikötője, és a Földközi-tenger második legnagyobb kikötője Marseille után. A Nyugati- és Keleti- Riviéra találkozásánál fekszik, fontos közlekedési csomópont. Genova területét évezredekkel ezelőtt már a görögök is lakták, majd ligurok és rómaik jöttek, de a kikötő már régen is működött. A város szíve - A Régi kikötő (Porto Vecchio): a hegyek között, a Genovai-öbölben terül el. Először csak tíz mólója volt, de ez kevésnek bizonyult, így szükségessé vált egy új kikötő felépítése is. Itt emelkedik a La Lanterna, azaz a világ legrégebbi működő világítótornya. A Piazza de Ferrari: a modern és az ősi Genova találkozási pontja e forgalmas és nyüzsgő tér. Északi végében a Carlo Felice Színház, azaz az Opera magasodik. A nyugati szegletében a Dózsepalota (Palazzo Ducale) áll. Ugyancsak itt található az a ház, ahol állítólag Kolumbusz Kristóf (Casa Cristoforo Colombo) született.. Genova Látnivalói:. -Porto Vecchio Antico, -La Lanterna, Porto di Nevi, -Pegli Lido, -Piazza de Ferrari, -Palazzo Ducale, -Teatro Carlo Felice, -Cattedrale di San Lorenzo, -Palazzo Borsa, -Casa Cristoforo Colombo, -Museo Mare, -Villa Grimaldi, -Forte Diamante, -Forte Sperone.

169.  Savona
Savona kikötő városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Savona megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Savona városának lakossága: 60 000 fő. A város észak-nyugati régió központ, Savona megye székhelye, egy forgalmas kikötő város. A városból kompok indulnak Korzika szigetére. Egykori lakosai között volt Kolumbusz Kristóf is. Savona régió Genovától nyugatra, az Olasz -Riviéra Ponente részén található. A régió központja a főleg iparáról és forgalmas, nagy kikötőjéről ismert sokak által. Savona már az ősi időkben lakott volt a Ligur törzsek által, majd Római befolyás alá került. Ezt követően Savona része volt a Szardínia  majd Piemonti királyságnak, végül pedig része lett az egységes Olaszországnak. A mai modern város iparilag és technikailag fejlett központ. A várostól keleti és nyugati irányba haladva számos ismert, narancs- és pálma- fákkal, virágokkal díszített, szállodákkal, villákkal ékes üdülőhely várja a turistákat.. Savona Látnivalói:. -Porto di Savona, -Piazza Aurelio, -Piazza Leon Pancaldo, -Torre Leon Pancaldo, -Fortezza Primar, -Cattedrale dell' Assunta, -Teatro Sacco, -Museo Civico, -Palazzo Rovere, -Palazzo Gavotti.

170.  Finale Ligure
Finale Ligure városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Savona megyében, a Ligur-tenger partján található. Finale Ligure városának lakossága: 11 700 fő. Finale Ligure városa a Riviera di Ponente partvonalának egyik ékessége, egyik nagyon szép tengerparti városa. A pálmafák, virágok, és a kék tenger látványa tájképpé színezi az előttünk megjelenő képet. A turisták egyik mekkája itt található, ebben a ragyogó és élénk színű városkában, amely a nyár beköszöntével még jobban pezseg és élvezkedik. Minden van itt amire a tökéletes nyaraláshoz szüksége van az embernek: homokos part, tiszta víz, kiváló éghajlat, ragyogó napsütés.. Finale Ligure Látnivalói:. -Porto di Finale, -Spiaggia di Ligure, -Spiaggia di Final Pia, -Lungomare, -Castel San Giovanni, -Castel Gavone, -Palazzo Buraggi.

171.  Pietra Ligure
Pietra Ligure városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Savona megyében, a Ligur-tenger partján található. Pietra Ligure városának lakossága: 10 150 fő. Pietra Ligure városa a Riviera di Ponente partvonalának egyik ékessége, egyik nagyon szép tengerparti városa. A pálmafák, virágok, és a kék tenger látványa csodás szépségű festménnyé festi előttünk a képet. A város strandja a korai 2000-es évek elején többször is elnyerte a "Kék Zászlót" - "Banderia Blu" a tiszta tengervize és szép tengerpartja jutalmaként. A város nagy idegenforgalmi vonzerővel bír, minden évben nagy számban vonzza a turistákat a világ minden tájáról. Érthető, ez maga a paradicsom a napsütésben.. Pietra Ligure Látnivalói:. -Porto di Pietra, -Lungomare, -Spiaggia di Luna, -Basilica di San Nicolo, -Castello di Pietra Ligure.

172.  Albenga
Albenga városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Savona megyében, a Ligur-tenger partján található. Albenga városának lakossága: 23 500 fő. A római kori kikötőváros, Albium a középkorig szerepet játszott a tengeri kereskedelemben. A tenger azonban visszahúzodott, és a mai Albengának nevezett város a Centa-folyó partján rekedt. A város nevezetességei a román stílusú tégla épületek, különösképp a San Michele-katedrális körül álló három 13. századi torony. A katedrálistól délre fekszik az 5. századi Battistero. A Piazza San Michele 14. századi palotájában nyílt meg a Museo Navale Romano (múzeum), miután kiemelték a partok előtt Kr. e. 100 körül elsüllyedt római gályát. A múzeumban kiállították a roncsokból kiemelt tárgyakat is. Albegna híres a jó strandjairól.. Albenga Látnivalói:. -Centro Storico, -Palazzo Peloso Cepolla, -Museo Navale Romano, -Cattedrale di San Michele, -Piazzetta dei Leoni.

173.  Alassio
Alassio városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Savona megyében, a Ligur-tenger partján található. Alassio városának lakossága: 11 100 fő. A római alapítású város régóta kedvelt üdülőhelye még a hírességeknek is, mivel olyan elegáns és szép. Alassio a közönséges földi halandók és az ünnepelt hírességek körében egyaránt népszerű. A fürdőhely kellemes öbölben fekszik, előtte 2-3 km hosszú homokos strand húzódik.. A finom fogások mellé pedig nincs is jobb, mint kortyolgatni a helyi borokból. Alassio egyenletes, enyhe éghajlatánál és gyönyörű fekvésénél fogva kellemes hely, számos külföldi látogatja és választja téli lakóhelyéül is.. Alassio Látnivalói:. -Porto di Alassio, -Spiaggia in Notturna, -Torrione Saraceno, -Municipio, -Palazzo Ferrero, -Muretto di Alassio.

174.  Diano Marina
Diano Marina városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Imperia megyében, a Ligur-tenger partján található. Diano Marina városának lakossága: 6 700 fő. Diano Marina a Ponentei Riviérán, Imperiától 7 km-re helyezkedik el. A Via Aurelia főútvonal mellett található, és van kijárata az A10-es autópályán is. A település legjelentősebb bevételi forrása az idegenforgalom, valamint a mezőgazdaság. Paradicsomot, bazsalikomot és olivát termesztenek itt. A középkori városmag építészeti és történelmi szempontból is nagy jelentőségű. A San Michele Arcangelo templomot a 10. században építették Ventimiglia grófjai egy korábbi pogány szentély helyén.. Diano Marina Látnivalói:. -Centro Storico, -Porto di Diano, -Spiaggia di Maria, -Palazzo Vecchio, -Chiesa di San Michele.

175.  Imperia
Imperia városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Imperia megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Imperia városának lakossága: 42 400 fő. A város a Virágok riviéráján (Riviera dei Fiori) fekszik. A település névadója az Impero folyó, amelyik mai nevét a 18. században kapta. Imperia 1923-ban jött létre, Mussolini akaratából tizenegy szomszédos község egyesítésével, amelyek közül a két legnagyobb Oneglia és Porto Maurizio. Imperia több jelentős élelmiszeripari vállalat székhelye, elsősorban a tésztagyártás és az olívaolaj-készítés területén, de újabban igyekszik kihasználni az idegenforgalom által nyújtott lehetőségeket is. Imperiában az olasz nyelv ligur dialektusát beszélik kis változtatásokkal. Elsősorban az idősek használják az apró városrészekben, ahol még ma is élnek a hagyományok. A településen jelentős olajbogyó-termesztés zajlik, az ipar is ehhez kötődik. Továbbá jelentős a városi virágkertészet. Az iparágak közül a legjelentősebb a hajógyártás, hajójavítás, de jelentős a gyógyszer- és parfüm- ipar is.. Imperia Látnivalói:. -Porto di Imperia, -Spiaggia Fiore, -Duomo di San Maurizio, -Museo Centrale, -Teatro Cavour, -Villa Vallo.

176.  San Remo
San Remo városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Imperia megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. San Remo: 55 000 lakosú gyönyörű város, az üdülőhely a régió nyugati part szakaszán fekszik, a francia határtól mintegy 20 kilométerre. Az egykori római város neve a Sant Eremo di San Romolo név fonetikus rövidülése, amely a szentre utal. San Remo a Capo Nero és a Capo Verde közötti széles öböl partján terül el, éghajlata az egészen a tengerig lehúzódó Tengeri-Alpoknak köszönhetően egész évben, még télen is egyenletesen enyhe. A közeli hegycsúcsok: Piano Carparo: 901 m, Monte-Caggio: 1090 m, Monte Bignone: 1298 m védik a várost és egyenletes éghajlatot adnak. Nyáron kedvelt fürdőhely. Különösen ismert Sanremo „Kasbah”-nak nevezett keleties negyede, tele sikátorokkal és átjárókkal a La Pignának nevezett óvárosban. Világszerte ismert a San Remói kaszinó, valamint a Riviera dei Fiori -Virágospart, amely a szegfűiről, rózsáiról és virágpiacáról nevezetes. Nem véletlenül hívják Sanremót „virágvárosnak”, hiszen gazdasági jólétét nagyrészt a virág- és növény- termesztésnek köszönheti. A növénytermesztési ágazatban mintegy 2000 vállalkozás és számtalan exportcég dolgozik. San Remo 1951 óta, minden évben megrendezi a híres Sanremói dalfesztivált a Teatro Aristonban.. San Remo Látnivalói:. -Centro Storico, -Porto Vecchio, -La Pagina, -Kasbah, -Casino di Sanremo, -Teatro Ariston, -Palazzo Bellevue, -Villa Zirio, -Festival della Canzone Italiana.

177.  Bordigheria
Bordigheria városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Imperia megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Bordigheria városának lakossága: 11 600 fő. Bordigheria az utolsó előtti városa az olasz Riviera di Ponente partvonalának. A település eredete az ókorra vezethető vissza. Valószínűleg a ligurok alapították, majd a rómaiak foglalták el. Nevének első írásos említése a 13. századból származik Burdigheta alakban, ami a Bordiga szóból származik, amelynek jelentése tóparti nádas. A település egy korabeli bencés kolostor körül alakult ki. Hosszú ideig Ventimiglia fennhatósága alatt állt. A 19. század elején vált önálló községgé. A napóleoni háborúk során a franciák szerezték meg, majd 1815-ben, utána a Szárd-Piemonti Királysághoz csatolták. Az város kellemesen enyhe mediterrán éghajlatú: 20 °C. A városban nagyon szép parkok és egy egzotikus botanikus kert is található... Bordigheria Látnivalói:. -Centro Storico, -Citta Vecchia, -Municipio, -Palazzo Comunale, -Giardino Esotico Pallanca.

178.  Ventimiglia
Ventimiglia városa Itália Észak-Nyugati részén, Liguria régióban, Imperia megyében, a Ligur-tenger partján fekszik. Ventimiglia városának lakossága: 23 800 fő. A közeli Ventimiglia Franciaország kapuja, Genovától 160 km-re délnyugatra, a francia-olasz határtól körülbelül 7 km-re található a Genovai-öbölben, kis kikötővel. A város a virágkertészet központja, egyébként kellemes város kitűnő piaccal és kissé ódon óvárossal. Kedvelt város a francia turisták körében is a határ közelsége és a hely szépsége miatt. A római amfiteátrum maradványai (i.e. 2. század első fele) láthatóak, és számos további épület romjait fedezték fel, közöttük az ókori városfal nyomait, egy szép mozaikot 1852-ben. Látnivalója a 11. századi Duomo. Mortola faluban, Ventimigliától körülbelül 4 km-re van, megtekinthetik a Giardino Hanburyt. A botanikus kert 5 kontinens növényeit mutatja be.. Ventimiglia Látnivalói:. -Centro Storico, -Porto di Ventimiglia, -Teatro Romano, -Villa Hanbury, -Giardini Botanici Hanbury, -Cactus Park.