"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Népszerű konyhák világszerte - Bíró Csaba

2022.07.28 15:40

 

A Nagyvilág híres nemzeti konyhái.

A világon utazzunk bármerre, ahová csak eljutunk, első az adott ország gasztronómiája, konyhaművészete, az ami megfog. Az első szakács könyvek megjelenése több ezer éve történt, a legrégebbi kultúrákhoz kapcsolódik: az indiai, iráni, kínai, római kultúrkörhöz. A gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya, művészete, sokan vallják, hogy a „kettő együtt”.

 

A Nagyvilág Nemzeti Konyhái 

-- Talán nincs is olyan hely a Földön, ahová ha eljutunk, ne akarnánk bepillantást nyerni konyhaművészetébe. Olthatatlan kíváncsiságunk nemzeti specialitásokat kínáló éttermekbe, helyi kisvendéglőkbe, szerencsés esetben egy családi asztalhoz vezet bennünket. Talán nem részesülünk mindenhol kivételes kulináris élvezetekben, az alkalom mégis felejthetetlen élmény marad. Hogy miért, a válasz egyszerű. Egy nemzeti étel elfogyasztása több az éhség csillapításánál. Ízeiben benne van népének múltja, jelene, sőt sokak szerint jövője is.
-- Egy nemzet asztalánál ülve, mintha egy könyv nyílna ki előttünk. Egy olyan könyv, melyben a történelem és a kultúra lapjai követik egymást. Népviseletek, szokások, énekek és táncok, történelmi személyiségek, színészek, épületek, mind jelképei és tükörképei egy nemzetnek, azonban nem lehetséges egy adott nép kultúrájának megismerése konyha művészetének megtapasztalása nélkül.
-- "Ahány ház, annyi szokás." Ahány nemzet, annyiféle ízvilág. A földkerekség konyha művészete ezért mutat rendkívül színes és változatos képet. Vannak országok, melyek kivételesen kifinomult gasztronómiai kultúrával, évszázados múltra visszatekintő kulináris hagyományal rendelkeznek, ezáltal nagy hatást gyakorolva más nemzetségek konyháira.
-- A gasztro-kultúra történelme távoli időkre és távoli tájakra nyúlik vissza. Az ókorban az egyiptomi és görög konyhaművészet jelentőségéről beszélhetünk és a római gasztronómia világuralmának lehetünk tanúi. Európában, a középkorban és azt követően kezdtek az ételkészítés igazi hagyományai kialakulni, igaz ekkor még meglehetős egyhangúság uralkodott, húst ettek hússal, amit erős fűszerezéssel próbáltak ellensúlyozni.
-- A hagyományos európai és ázsiai konyhák sokáig konzervatívnak számítottak, a régi ízeket követve, hagyományos receptekkel dolgoztak, melyeken csak nagyon nehezen változtattak. Ezzel szemben a francia ínyenc-mesterség már a XVIII. században világuralomra tört és szerepe a nemzetközi konyhaművészeti értékek irányában máig meghatározó. A siker leginkább annak volt köszönhető, hogy gasztronómiai világukban folytonos újításra, állandó változásra és kreativitásra törekedtek, emelve a szakács művészet presztízsét és ezáltal hangsúlyozva művészi voltát. A franciák voltak az elsők, akik az ételkészítés művészetét kultúrájuk kifejezésére és azonosításukra tudatosan használták.
-- Keleten a gasztronómiai civilizáció máig legjelentősebb szereplőinek a kínai, az indiai, a thaiföldi és a japán konyhát tekintjük. E távoli tájakon az ősi vallások a konyhaművészet meghatározó irányadói voltak. Életmódjuk, értékeik, a harmóniára, természetességre, esztétikára való törekvés ételeikben is megmutatkoztak, mely hatás mind a mai napig tart. A keleti népek és emberek sokszor irigyelt nyugalma és kiegyensúlyozottsága ételeikben is kifejezésre jut. Megtapasztalhatjuk ezt mi magunk is, ha e távoli országokba utazunk, vagy ha a nemzeti specialitásaikat és étel különlegességeiket kínáló étteremben járunk.
-- Bármilyen is ízlésünk, bármilyen ételeket is kedvelünk, annyi bizonyos, hogy mindannyiunkat hajt a világ kultúráinak megismerése, melyhez a gasztronómia is szorosan hozzá tartozik. Le kell ülnünk asztalaikhoz, meg kell ismernünk ételeik ízvilágát, konyhaművészetük titkait, hogy teljes képet nyerhessünk egy országról. Rovatunkkal szeretnénk segítségére lenni, ablakot nyitni a világra, hogy közelebb kerülhessen ezekhez a nemzetekhez, hogy betekintést nyerjen gasztronómiai világukba.
 
 

- A Világ - 28. Leghíresebb Nemzeti Konyhája

 

- 1.  Amerikai konyha

-- Az Amerikai konyha kultúra az ország fiatal történelme miatt nem tekinthet vissza nagy múltra, azonban rövid története alatt is sokszínűvé vált. A bevándorlók a világ minden tájáról magukkal hozták étkezési kultúrájukat, miattuk pedig sokféle hatás érte az amerikai konyhát: angolszász-, latin európai-, latin amerikai-, angol-, spanyol-, olasz-, mexikói- konyhák szokásai tükröződnek benne.
-- Az Amerikai konyha egyik fő jellemzője a gyors és egyszerű ételkészítés, amelyet elősegítenek az előkészített félkész ételek és a praktikus konyhai eszközök. Az amerikai stílusú konyha kialakítása is ennek köszönhető.
-- Az Amerikai konyháról először mindenkinek a gyorséttermek: McDonald’s, Burger King, KFC- Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut, és gyorskaják jutnak eszébe: "Hamburger, Hot Dog, Sandwich. Ezt a sztereotípiát terjesztették el róla világszerte. De persze nem csak ebből áll az amerikai konyha, de a nagyvilág erről ismeri és ezekkel a dolgokkal azonosítják az emberek.
-- Azonban az tény, hogy a nemzetközi gyorsétterem-láncok legtöbbje az Amerikai Egyesült Államokból indult el világhódító útjára. A hamburger megjelenésével kezdett terjedni a gyorsétterem-láz, először az USA-ban. Kezdetben a "Hamburger és Hot dog volt az elsődleges termékük. Ezt követte a többi hasonló és egyforma, szalag és sablon étel. A gyors-éttermek éppen ezért később célpontjai lettek a globalizációt, vagy az USA tetteit ellenző csoportoknak.
-- Az Amerikaiak reggelire tojást és sonkát esznek, kekszet és sertéshúst vagy zabpelyhet tejjel. Az ebédre nem fektetnek túl nagy hangsúlyt, ilyenkor: káposztát, salátát, zöldbabot vagy jól megfűszerezett krumplit fogyasztanak. A vacsora mintegy eseménynek számít, ilyenkor: roston sült: marhát, baromfit, pulykát, nyulat, mókust, tengeri halat és rákot esznek, édes vagy nagyon csípős mártásokkal.
-- Az Amerikaiak fő húsa a marha, fő ételeik a roston sült húsok, főként a marha, a steak. A Barbecue a grillezés speciális formája, amikor parázs fölött grillezünk, hogy a húst vagy egyéb sütött anyagot füst is érje, ne csak hő vagy közvetlen láng. A normál grillezéshez képest ez sokkal lassúbb sütést jelent.
-- A "Barbecue technika lényege, hogy a zsírosabb húsokat bepácolják, lassú tűzön, finoman adagolt füstöléssel, hosszú órákon át sütik. A végeredmény egy kissé keményebb konzisztenciájú, pörzsanyagban gazdag, füstös ízvilágú hússzelet. A "Barbecue szósz egy fűszer keverékből áll, alapanyaga: hagyma, chili-paprika, paradicsom, mustár.
-- Ha valódi Amerikai konyhát keresünk akkor: Texas állam, a marhatartás fellegvára. Azért mert: Texas a "Barbecue, a "Steak, a "Grillezés fellegvára. A Steak házak, éttermek és étkezdék sokasága teszi Texas ízét a kíváncsiskodók nyelvére. Slágernek számít a marha hús mindenhogy, de rácsra kerül a sertéscomb, csirke és kolbász is, hogy a tányéron a titkos Barbecue szószok egyikével megbolondítva és dekorálva a krumpli és babsaláta mellett pompázzon.
-- A tipikus amerikai desszert különböző gyümölcsökből áll: alma, körte, eper, szeder és más erdei gyümölcs. Ezenkívül az amerikai vendéglőkben lehet kapni különböző pudingokat, gyümölcsből vagy sajtból készült felfújtakat.


- 2.  Angol konyha

-- Az Angol konyháról, a Brit konyháról megoszlanak a vélemények. Elsősorban a Franciák tesznek csípős megjegyzéseket e témában. Francia eredetű az a mondás is, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei, amíg nem kerülnek a konyhába." Az eredeti angol konyha készítés módjai valóban egyszerűek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minőségű húsokat, jóízű halakat, laktató lepényeket, pudingokat, mégsem élnek fenntartás nélkül az asztal örömeivel.
-- Az Angolok azonban állítják hogy konyhájuk igen is különleges a maga nemében, hiszen ételeikre nagy hatással volt a Francia konyha és az akkor még Brit gyarmatnak számító: India, ahonnan sok fűszer és fűszer keverék honosodott meg egész Nagy-Britanniában.
-- Angliának tény hogy Európa sok gasztronómiai különlegességet köszönhet, Angliából terjedt el több fogás. Ezek közé tartoznak a "Sendwich, a szendvics készítés, amellyel, egy sakk játszma nagy sietségében: Sandwich gróf próbálkozott meg először, az eredmény jól ismert.
-- A Tea kultúra kialakulása is Angliának köszönhető, melynek Európai útja, a XVII. századi Angliából indult el, de ide sorolhatjuk a különböző "Pie, a pudingok megszületése és elterjedése is.
-- Az Angoloknál kialakult egy sajátságos étkezési rend, mely a fogalommá vált "Angol-reggelivel" indul. Gyümölcslével kezdenek, melyet a "Porridge: zabkása; követ - vagy inkább követett. Napjainkban már inkább a divatosabb és talán egészségesebb müzlit választják. Majd a pirítós következik, melyet vajjal, mézzel, dzsemmel kennek meg, ki-ki a maga ízlése szerint.
-- A legkedveltebb dzsem a "Marmalade: narancs-dzsem, de asztalra kerül még eper- és sárgabarack dzsem is. Világszerte ismert reggelijük a sült sonka tojással "Ham&Eggs, illetve a húsos sült szalonna tojással "Bacon&Eggs. Reggeli után jön az elmaradhatatlan fekete tea, amelyet tejjel, tejszínnel vagy önmagában, de semmiképpen sem cukorral fogyasztanak. Érdekes, hogy míg Angliában már 1652-ben voltak kávéházak, a reggelt mégsem kávéval indítják.
-- Az ebédet rendszerint az iskolában, munkahelyen fogyasztják, ami általában szendvicsből, könnyű levesekből, vagy kalóriaszegény salátákból áll. Leveseik főleg csirke- és marhahúsból készülnek, legismertebb levesük mégis az ír ürügulyás. Ezt követi a mindennapi, szigorúan betartott ötórai tea, melyhez kísérőként kekszet, kétszersültet fogyasztanak.
-- Az Angoloknál a tradícióhoz, konzervativizmushoz híven a vacsora számít a nap legfontosabb étkezésének. Néhol még ma is hódolnak ama régi szokásnak, miszerint a sülteket egészben teszik az asztalra, majd a családfőre bízzák, hogy felszeletelje azt. Ki gondolná, hogy ebből alakult ki az elegáns felszolgálási (angol felszolgálási) mód.
-- A hal- és rák- ételek mellett: birkát-, baromfit-, marhahúst- fogyasztanak leggyakrabban, mely utóbbit ki kell emelnünk, mint a jólét szimbólumát. Az utóbbi időben a kergemarha-kór eredményeképpen csökkent a népszerűsége. Ennek számos elkészítési módját ismerik. A legkedveltebb a "Sültbélszín, amúgy angolosan: "rare, azaz véresen vagy félig átsütve. Ehhez kísérőként barna mártást, valamint vízben főtt zöldségeket adnak, melyek tetejére vajat tesznek.
-- A sülteken kívül igen közkedvelt még a "Yorki sonka, a "Gesztenyés pulyka, a "Vadhús, ezeket mind-mind különféle mártással tálalják. A legismertebb mártások közé tartoznak a "Cumberland-, a "Menta-, "Alma-, és "Egresmártás, valamint a nálunk is jól ismert: "Worcester-szósz.
-- Anglia legnépszerűbb gyors étele a "Fish&Chips: tőkehal hasáb burgonyával. Először a XIX. század végén jelent meg a szigetországban, és hódit mind a mai napig. Ez egy nagyon széles körben elterjedt gyorsétel, gyorskaja, az országban mindenhol kapható, éttermekben, büfékben, vendéglőkben.
-- Említésre méltó még a szintén XVII. században Angliában elterjedt "Pie, pite, lepény, amely ízlés szerint tölthető zöldségekkel, csirkehússal, tojással, de cseresznyével, almával és egyéb gyümölcsökkel is. Másik kedvelt desszertjük a puding, melynek számos változata ismert, a legismertebb mégis a karácsonyi puding, melyet 4-6 héttel az ünnepek előtt kezdenek készíteni.
-- Az italok közül legkedveltebbek a whisky, a gin és a vodka. Miután Angliában nem terem meg a szőlő, így kénytelenek a bort importálni, melyek közül a francia és a német borokat, ezen belül a vörös borokat részesítik előnyben. Az angolok nagy sör ivók, de a hazai sörökkel szemben (gyömbérsör, burton) inkább az import söröket kedvelik.
-- Végezetül szólnunk kell még a "Marmite-ról, ami nélkül egy igazi angol ember nem is utazik sehová. Ez egy keserű, fekete színű mártás szerűség, állagában nagyon hasonlít a mogyoró krémre. Íze a sűrített Unicum-hoz hasonlítható, így csak igazi ínyenceknek ajánljuk..


- 3.  Arab konyha

-- Az Arab világ hatalmas, ha ránézzünk a térképre akkor holdsarló alakú az a földrésznyi szélességű táj, amely az Indiai-óceánra néző Musqattól az Atlanti-óceán partján fekvő Casablancáig terjed. Földközi-tenger mosta partját öblök szaggatják, kopár hegyeinek komor látványát bibliai termékenységű folyóvölgyek enyhítik, sivatagjaiban beduinok barangolnak, oázisok pompáznak.
-- Az Arab városokban, falvakban lakók száma a több százmilliót is meghaladja, s csaknem mindnyájan egy néphez tartoznak: arabok. Egy nyelv, egy vallás, egy kultúrkör. Az egy nyelv egységes a templomokban, de a jemeni földműves már nem érti meg a líbiai beduint. Egy kultúrkör, de más és más őstörténeti múlttal s közép- és újkori behatással.
-- Az Arab konyhában húsokban a legkedveltebb: a bárány, birka, borjú, kecske, teve, csirke, a tengerparton a hal, s mindenfelé kedvelt a zöldség. S mindez igen sokféle változatban. A sokféle egységben kimutathatóan csak egy az általános, a mindennapi életben uralkodó vonás: a Korán tanítása: "Tilos nektek a döglött, állat, a vér, a disznóhús. A bor, a szerencsejáték. Sátán förtelmes műve ez mind. Kerüljétek el!"
-- Az igazi arabot, az igazi muszlimot az különbözteti meg mindenki mástól, hogy nem eszik disznóhúst és nem fogyaszt alkoholos italokat. Igaz, nem mindenhol tartják be olyan szigorúan a vallás parancsait, mint Szaúd-Arábiában. Egyiptom és Libanon, mindkettőben élnek keresztények, így bizonyos vonatkozásokban liberálisabb. Olyan összejöveteleken, ahol a jelenlévő európaiak kedvéért alkoholos italokat is felszolgálnak, és ha a rangidős vagy a családfő nem utasít vissza egy pohár italt, általában mások is elfogadják.
-- A disznóhús az más. Igazi muszlim számára élvezhetetlen. S ez az adott klimatikus viszonyok között érthető. Van olyan arab ország, ahol árulnak sertéshúst, de nem arab hentesek. A huzamosabb ideje ott lakó európaiak is leszoknak róla, mert megérzik nem éppen kellemes szagát. Európába visszatérve sem szoknak könnyen vissza rá. Ebből a szempontból egységesnek mondható az arab konyha.
-- Az Arab világ sokféle, keleten erős a török hatás, s ahogy a Földközi-tenger partján nyugat felé haladunk, egyre jobban érződik az olasz, a spanyol, a francia, Marokkóban már a szenegáli konyha hatása is. Így azonos alapon igen változatos az arab gasztronómia.
-- Fantasztikus fűszereket használnak. Csaknem mindenfelé ismert a szezámmagból készült, tahinimártással fogyasztott padlizsán vagy csicseriborsó, a hagymából, paradicsomból, búzadarából, petrezselyemből álló, esetleg borsmentával meghintett saláta, a taboulé, mindenhol kedvelt a bárány, a birka, de abból is megvannak a helyi különlegességek.
-- Jemenben legkedveltebb a roston sült birkacomb, Kuvaitban az étvágy gerjesztő petrezselyem saláta és a fűszeres rántott csirke, Szíriában a nyárson sült birka, Egyiptomban a "Falafel, a sült vagy párolt galamb, Líbiában a zöldséges csirkemell, a "Csisa, Tunéziában a "Töltött padlizsán, Algériában a sült "Tojásos cukkini, Marokkóban a "Kuszkusz. A név húsos fogást jelenti, másrészt azt a gabonafélét, amiből készítik, ami lehet: búzadara, árpagyöngy, köles.
-- Az Arabok vendég szeretete szinte utolérhetetlen ami legfőképp az ételek , italok kínálásában tükröződik. Az arab konyha sok és sokféle fűszert használ. Az alapfűszerek: a fekete-bors, szegfűszeg és a fahéj. Ezenkívül az egzotikus keleti, indiai fűszerek sem hiányozhatnak az ételekből: "szárított koriander, zöld koriánder, fodormenta, gyömbér, tárkony, rozmaring, szegfűbors, szerecsendió, babérlevél, ánizs, kardamom-mag és még sok más a mi konyháinkban nem, vagy csak ritkán használatos ízesítők és fűszerek.
-- Az arab a magyar konyhához hasonlóan sok hagymát és fokhagymát használnak, de mégis nagyon különbözik tőle, mert a fűszerezés tévedhetetlenül keleti ízeket ad az ételeknek. Nagyon gondosan összeválogatják, hogy melyik ételbe milyen illatos fűszerkeverék kerüljön. Az asztalokról nem hiányozhat az erős paprika szósz sem, ami mondhatni pokolian erős.
-- Húsok közül a birkahús a legkedveltebb. Az itteni fajtában nincs faggyú, a zsír a farok alatt gyűlik össze egy csomóban , ezért nincs jellegzetes faggyú szaga mint az otthoninak. A birkán kívül borjút, szárnyasokat, halat és tevehúst használ. Disznót természetesen nem. A tevehús kissé száraz, de jó íze van.
-- Aki vegetáriánus ételre vágyik az is megtalálja a magának valót. Az arab konyha nagyon sok zöldséget használ. A zöldségekkel töltött, olajban sült tésztafélék, a padlizsánkrémek, a csicseriborsóból készített ínyencségek, más különféle finomságok közül nehezen tud választani az utazó, aki a helyi ételeket is szívesen kipróbálja.
-- Az édességek nagyon finomak ne hagyjuk ki a megkóstolásukat. Édesebbek a mi ízlés világunknál, általában sok cukor sziruppal leöntve, pisztáciával, túróval, datolyával töltve, lepárolt virág illattal megbolondítva..
-- A kenyér papír vékonyságú, alkalmas arra, hogy a kézzel való evésnél könnyen meg lehessen fogni a falatot vele. Vidéken az asszonyok még ma is minden nap frissen sütik a kenyeret a vályogból készített kemencében.
Az év minden szakában szívesen tesznek yoghurt italt az ételek mellé, ami vízzel felhígított yoghurt, fodormentával vagy fokhagymával ízesítve. A bőséges étkezés után "kötelező" egy forró pohár tea vagy kávé.
-- A frissen pörkölt kávémagból készített korom fekete ital olyan sűrű, hogy szinte ráragad a csésze falára. Olyan erős, és keserű, hogy mellbe vágja az embert. Ha mellé még egy vízipipát is elpöfékelünk nem biztos, hogy fel tudunk állni a helyünkről szédülés nélkül.
-- Arab konyha szótár: "Khubz Arabi: Arab kenyér, kerek kenyér, amiből könnyen készíthetünk szendvicset. "Arayess: jól átsütött bárány szendvics. "Ataif: palacsinta dióval vagy sajttal töltött töltve, sziruppal leöntve. "Baba Ghanoush: sült padlizsán, tahinából, olíva olajból készült püré mártással. "Bamia: Zsenge okra és bárányhús paradicsom raguban. "Baklava: Édes sütemény, mézes és citromos szirupban, dióval töltött kalács, háromszög alakúra szeletelik.
-- "Bukhari Rice: Rizzsel sült bárányhús hagymával, citrommal, sárgarépával, paradicsommal. "Burghul: a főzött és szárított búzamag, amit bárányhússal kevernek. "Cardamom: Illatos fűszer a gyömbér családból, az arab ételek ízesítésére használják. "Ejje: Arab rántotta. "Falafel: darált csicseriborsó gombóc fűszeresen jól átsütve. "Fatayer: spenóttal, hússal, sajttal töltött kalács. "Fattoush: pirított uborka, paradicsom, menta saláta. "Foul: főzött bab és piros lencse, olíva olajjal és köménnyel körítve. "Halva: édes sütemény, gyümölcsöt és diót raknak bele.
-- "Kahwa: Kávé arabosan. "Kabsa: hagyományos arab étel, a rizses hús. "Kebab: roston sült hús darabkák vagy faszén felett főzött hal. "Kunafi: Hosszú, édes, fehér túróval, dióval és sziruppal töltött kalács. "Markok: bárány és tök paprikás. "Mezze: az előétel arab elnevezése. "Mouhammara: a földimogyoró, olívaolaj, kömény és chili keveréke, arab kenyérrel fogyasztják. "Moutabel: padlizsán mártás, tahinával, olívaolajjal és citromlével.


- 4.  Argentin konyha

-- Az Argentin konyhán erősen érezhető az Európai hatás, hiszen Argentína népességének nagy része Európai származású, főként spanyol és olasz, csak kisebb részben: indián és mesztic. Az Argentin konyha a Spanyol, Baszk, Olasz ételek keveréke, de egy dologban azonos, konyhájuk alapja a marhahús.
-- Az Argentin ételek alapja a marhahús, szinte az egész konyhájuk erre épül, az Argentin: "Steak szerte a világon híres. Az ország adottságai kedveztek az állattartásnak, a végtelen pampák földjén. A marha fogyasztás kultusza a pampákon kezdődött el a lenézett tehén pásztorok, a "gauchók" között. A húst egy függőlegesen a földbe szúrt, alkalmas vas szerkezetre húzva sütötték meg a nyílt tűz mellett. A nyárson rendesen kellett forgatni és átrakni, hogy az egész átsüljön és meg ne égjen.
-- Az Argentinok nemzeti eledele az "Empanadas: a marha hússal töltött tésztaféle, amit könnyű előételként fogyasztanak. Nemzeti specialitás az "Empanadán kívül a "Carbonada ragu, ez egytál étel, benne szintén: marhahús, kukorica, sütőtök, paradicsom és burgonya. Finom a "Mulligan ragu is. A "Gaucho steak pedig a húsevők álma.
-- Az Argentin marha húsból készült steak-ek: "Argentin steak, "Gaucho Steak, "Pampa steak. Az igazi ínyencek a marhahúst angolosan, "rare" módon átsütve fogyasztják. Ilyenkor a steak közepe szép piros és véres marad,. A Michelin-csillagos magas konyhai hagyomány szerint így a legjobb ízű a hús. A steak színe azt mutatja, hogy milyen hőmérsékleten, és mennyi ideig sütötték. Általában a közepesre sütött, a szép barnára pirított az ideális.
-- Argentínában a legnépszerűbb főzési eljárás a grillezés: egy-egy közös főzőcskézés során a marhahús mellett mindenféle más húst is sütnek, kolbászfélék, hal, és természetesen zöldségek is pirulnak a tűzön. Az argentinok ilyenkor mindig összejönnek, hosszasan étkeznek, hiszen közben folyamatosan beszélgetnek. Jellemző, hogy a napi utolsó étkezést mindig későn, este: 9-10 óra után fogyasztják el.
-- Az Argentinok sok tésztát fogyasztanak, a legjellemzőbb azonban mégis a marhahús. Ez érthető, ha belegondolunk abba, hogy az ország adottságai sokkal inkább kedveznek az állattartásnak, mint a növénytermesztésnek.
-- Argentína tengerparti ország lévén népszerűek a különböző: a halak és tengeri herkentyűk, polip, rák, kagyló, amelyeket minden elképzelhető módon fogyasztanak: grillezve, sütve, filézva, marinálva, főzve.
-- Az Argentinoknak is van tea szertartásuk. A teaként fogyasztott ital a "Mate, ami egy bizonyos fű-féle forrázata, amelyet növényi termésből kialakított „csészéből” isznak, speciális szívókával. A matet egy-egy korty után körbeadják, ezzel tisztelik meg egymást, a vendégeket.


- 5.  Ausztriai konyha

-- Ausztria az Alpok országa, de az Osztrák konyha remekeit magyar szemmel az Osztrák-Magyar Monarchia alatti hosszú együttélésnek köszönhetően szinte hazainak érezzük. A különböző népek, az egykori korona országok; Magyarország, Szlovákia, Morvaország, Szilézia, Elzász, Burgundia, Toscana, Horvátország. Monarchián belüli együttélése jelentősen befolyásolta konyháik fejlődését, rányomta bélyegüket főzési szokásaikra.
-- Ezen hatásoknak is köszönhető az Osztrák konyha sokrétűsége, amit a Francia konyha hatása, amely elsősorban a császári udvaron keresztül érvényesült, tovább színesített. Ausztriában századok óta nagy becsben tartják a gasztronómiai élvezeteket, az osztrák konyha receptjei apáról fiúra öröklődnek, így az osztrák konyhának a sokféle hatás ellenére is megmaradt a sajátos arculata. Ha létezik az osztrák konyhának reneszánsza, akkor az mindenek előtt a régi termékek újra felfedezésében keresendő.
-- Korunk osztrák konyhájához visszatérve elmondhatjuk, hogy a hideg előételeknek nincs nagy kultusza Ausztriában, viszont hozzánk hasonlóan szeretik a jóízű, tartalmas leveseket, az ebéd az osztrákok számára sem lehet igazi, ha nem adnak hozzá gőzölgő húslevest grízgaluskával, májgombóccal.
-- Ausztria konyhája, az Osztrák konyha többféle hatásból alakult ki, a környező országok konyhája: német, magyar, cseh, szerb, horvát is hatással volt rá. A különböző osztrák régiók, tartományok ételei is hatással voltak rá: "Bécsi szelet, "Karintiai ritschert, "Tiroli gombóc. A Bécsi konyha fő fogása a "Wiener schnitzel, a Bécsi szelet, az aranysárga bécsi szelet. Schnitzel, vagyis rántott. Ez az elkészítési eljárás, a hús klopfolása, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatása, végül olajban való kisütése.
-- Ausztria ételeik alapja a borjú és disznó hús. A paraszti ételek közül a "Ritschert egytál étel árpából, babbal és füstölt hússal. Az úgynevezett "Frigga a karintiai favágók étele: a szalonnát lepirítják, sajtot olvasztanak rá és puliszkával tálalják. A Tiroli szalonnás húsgombóc is egy elterjedt ínyencség. Híresek az osztrák édességek, kuglófok, sütemények, a Bécsi Sacher-torta, a Linzi "Linzer, Isler.
-- Magyaros hús ételeink: gulyások, pörköltek vagy más paprikásan készült ételek Ausztriában, ezen belül is leginkább Bécsben nagyon népszerűek. Ezen ételeknél legfeljebb annyi az eltérés, hogy az osztrák konyha bővebb, lisztel sűrített lével készíti el ezeket. Osztrák szomszédaink kiváló minőségű hentes árukkal rendelkeznek - pácolt sonkák, virslifélék és egyéb töltelékes áruk -, melyeket reggelire vagy napközbeni étkezésekre fogyasztanak.
-- Az Alpokból alá zúduló kristály tiszta vizű hegyi patakok rendkívül gazdagok pisztrángban, ezért sok halételük készül pisztrángból, de kedvelik a fogast is, valamint számos tengeri halat, rákot, kagylót is importálnak. A húsok közül azonban kétségtelenül a marhahúsé a vezető szerep, hiszen az alpesi legelőkön nagy számban nevelt marhák húsa rendkívül ízletes. Vannak olyan osztrák vendéglők, ahol több mint húszféle főtt, sült, párolt marhahús ételt kínálnak a vendégnek.
-- A főtt marha húsból is legalább ötfélét: a csontos szegyhúst, a szaftos lábszárhúst valamint a fartő változatait. Méltán népszerű a Tafelspitz, a főtt táblafartő, amelyet általában húslében párolnak és sült burgonyával, snidlingmártással, spenóttal, ecetes tormával és almapürével körítve tálalnak vagy egyszerű meleg mártásokat pl. paradicsom-, kapor-, fokhagyma- vagy zsemlemártást adnak hozzá.
-- A borjú hús ételek is kedveltek, többek között ebből készül a közismert: "Wiener Schnitzl, azaz a bécsi szelet, de ezen kívül sokféle szeletet készítenek borjúból például sonkával, szardellával, sajttal, stb. A híres bécsi szeletről itt említenénk meg, hogy valójában nem bécsi találmány. Osztrák források ugyan állítják, hogy Ferdinánd császár főszakácsa, Leopold Grunzmüller találta fel, de valószínűbb hogy Radetzky marsall hozta magával Milánóból, ahová V. Károly spanyol zsoldosai révén jutott el.
-- Az Osztrákok marha és borjú hús mellett szívesen fogyasztanak szárnyasokat, elsősorban csirkéből készített ételeket is, nagy népszerűségnek örvend mind a rántott, mind a sült csirke. Ausztriából indult ki a "Wienerwald éttermek elterjedése, mely étterem lánc főként csirkéből és szárnyas belsőségekből -zúza, máj- készült ételeket kínál. Kisebb mértékben ugyan, de az osztrák konyha is használ sertés- és vad húsokat, valamint belsőségeket. A rántott, vagy egyéb módon bundázott ételeiket sertés zsírban sütik ki, míg a főzéshez inkább vajat használnak.
-- A salátáikat hozzánk magyarokhoz hasonlóan, és sok más néptől eltérően a húsételekhez fogyasztják. Kedvelik az olajos citromos ízesítésű salátákat és a tejfölös dresszingeket.
-- Ausztriában egy jó ebéd vagy vacsora elképzelhetetlen tészta nélkül. Meleg tésztákból rendkívül nagy a választék. A könnyű kelt tésztából készült briós, vagy kuglóf osztrák készítmények, de megtalálhatók a cseh gyümölcsízes gombócok, fánkok is. Salzburg különlegessége a salzburgi galuska, kitűnő a stíriai metélt, de készítenek réteseket - elsősorban almásrétest, de a rétest tölthetik még meggyel, mákkal vagy káposztával, kínálhatják édesen vagy sósan, sőt olykor tejszínnel megöntözve.
-- A különböző smarnik, morzsák, szintén jeles készítményei az osztrák konyhának. Az osztrákok világhírű tésztája a "Sacher torta, ez a sötét étcsokoládéval bevont torta, amelyet "Franz Sacher, a Sacher ház alapítója talált ki, de népszerű desszert, a "Bécsi kocka, a "Linz városából való "Linzer, és "Isler Elterjedtek továbbá a különböző olasz fagylaltok, parfék, krémek.
-- A kávét hosszúra főzik, de erős, aromás és folyékony tejszínt vagy tejszínhabot adnak hozzá. Kedveltek a különféle gyümölcspálinkák, s jó minőségű száraz fehér borokat termelnek. A Bécs környéki falvakban sok gazda méri a saját borát, csülköt, füstölt sonkát, kolbászt, házikenyeret adva hozzá borkorcsolyának. Szintén magas a sörfogyasztás, a sört szívesen isszák étkezés előtt és étkezés alatt is.


- 6.  Bécsi konyha

-- A Bécsi konyha az egyetlen a nagy konyhák közül, amelyet egy város után neveztek el. Mégpedig az osztrák főváros: Bécs - Wien után, hiszen az ételek gazdagsága és az ínyenc elkészítési módok jóvoltából a bécsi konyha nagy hírnévnek örvend. A Bécsi konyha hírvivői a fent részletesen bemutatott aranysárga "Wiener schnitzel: a bécsi szelet, a finom sütemények, a kuglófok, a "Sacher-torta, valamint a kávé különlegességek. A belvárostól távolabb elhelyezkedő Grinzing kisvendéglőinek hangulata és az ott fogyasztható specialitások semmihez sem hasonlíthatóak.
-- A századfordulón: Erich Felder így ír a Bécsi konyháról: "A Bécsi konyha politikai jelentőségét mind ez idáig kevéssé méltatták, pedig ha úgy vesszük, a bécsi háziasszonyok fazekában a nemzetiségek megbékélése, a népek testvérisége fő. A villásreggeli jó étvágyú pártolóinak étlapján már a kora délelőtti órákban zavartalan békességben szerepel a hazai virsli a szerb marhahússal és a szegedi gulyással.
-- A Bécsi konyhában jól megférnek egymással: "Tiroli gombóc, "Stájer sterc, "Cseh talkedli, a birodalmi tanácsban képviselt királyságok és országok ősi étkei. Bécs a jó szomszéd szívélyességével fogadta be az olaszoktól a "Rizottót, a törököktől a "Piláfot, de a zord észak felé szorosan zárva vannak az osztrák szakács mesterség birodalmának határai. A pudingok és más efféle gyanús, zsemle szőke tészta féleségek, francia társaikkal együtt, kívül rekedtek a határon. A birodalom tartományaitól és a szomszéd országoktól átvett konyha művészeti remekek a bécsi tűzhelyre kerülve gyakran még finomabbá lettek, mint az eredetiek."
-- A Bécsi konyha, az Osztrák konyha többféle hatásból alakult ki, a környező országok konyhája: Német, Magyar, Cseh, Szerb, Horvát is hatással volt rá. Meg persze a többi osztrák régió: Karintia, Stájerország, Salzburg, Tirol szokásai és konyha művészete is erősen hatott rá.
-- A Bécsi konyha fő fogása a "Wiener schnitzel, a Bécsi szelet, az aranysárga bécsi szelet. "Schnitzel, vagyis rántott. Ez az elkészítési eljárás, a hús klopfolása, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatása, végül olajban való kisütése.
-- A "Wiener schnitzel borjúhúsból készül, és ezt a nevet az osztrák törvények szerint le is védették. Sajnálatos módon a két elnevezést. "Schnitzel és "Wiener schnitzel, az éttermekben világszerte rosszul, felcserélve használják. Ételeik alapja a borjú és disznó hús.
-- A Duna menti városban tehát a különféle kultúrák elemei az idő folyamán egyedülálló újdonságokká forrtak össze. A "helyi" ételek származási helyét vizsgálva Európa majdnem minden országát megtaláljuk. Bécsben végül a Duna menti országok konyhája egyesült, melyeket itt tovább tökéletesítettek, finomítottak.
-- A Bécsi "szleng" megismerése és elsajátítása nagymértékben könnyíti, hogy a vendég a megfelelő ételt pontosan tudja megrendelni. Ilyen például a "Melange" - az ismert kávé tejből készült habbal - vagy a császármorzsa, lekváros derelye és túrós rétes. Bécsben a jó kedély, mint igazi "bécsi" adalék sem hiányozhat asztalunkról, amely a kávéházban éppúgy megtalálható, mint a kerti borozóban.
-- A "Heurige, a tipikus Bécsi borozó. Bécs az egyetlen városhatáron belül szőlő termesztéssel foglalkozó világváros. A valódi "Bécsi heuriget a fenyő ágakból készített borkimérő cégérről vagy az "Ausg`steckt" feliratú tábláról lehet felismerni, csak ezekben szolgálnak fel igazi házi bort. A kerti borozót, amely egykor az idősebb és fiatalabb borbarátok törzshelyének számított, napjainkban a turisták sem vetik meg.
-- Évente a világ minden részéről érkező turisták ezrei üldögélnek a többnyire zöldre festett fapadokon, hogy a nevezetes "negyedes poharakból" élvezzék a nedűt. A kezdők: "Grinzingben, Sieveringben és Neustiftben dőzsölnek, a haladók inkább: "Stammersdorfot, Strebersdorfot és Oberlaat választják. Itt lehet kipróbálni a bécsi fehérborokat, mint a "Zöld Veltelini, "Müller Thurgau, "Neuburger, "Olaszrizling, "Rajnai Rizling, "Fehér burgundi. Valamint a vörösborokat, mint a "Kékoportó, St. Laurent és Zweigelt, vagy a háziasított borokat is, amelyek több szőlőfajtából készülnek.
-- A Bécsi mintegy: 500 üzem, 722 hektár szőlőt művel, és 150 kerti borozóban méri "portékáját". Ennek ékes példája a Reinprecht család, amely Grinzingben 20 hektáron gazdálkodik, és évente 150 ezer liter bort ad el. Ez naponta akár: 2500 vendéget is jelenthet. Vagy a Mayer család, amely 1683-ban, Bécs második török megszállása után Grinzingben és Heiligenstadtban néhány elhagyatott szőlőskertet újra művelés alá vont, és "Mayer am Pfarrplatz" néven azóta is ott gazdálkodik. Beethoven egykor ebben a házban írta: 9. szimfóniáját.
-- A Bécsi életben 20 évvel ezelőtt még mindennapos dolognak számított, hogy a kerti borozóba az emberek uzsonna csomagot vittek magukkal, és ehhez bort rendeltek. Napjainkban a borhoz gazdag büfékínálat társul. A paletta a langyos köményes sülttől és pácolt hústól a sonkás flekkenen és sertéssültön keresztül egészen a véres hurkáig, sült csirkéig terjed. A Bécsi vincellérek azonban nemcsak szőlőt szüretelnek. A szőlőskertek gondozásával hozzájárulnak egy páratlan kultúrtáj, a helyiek és messziről érkezők számára egyaránt pótolhatatlan üdülő terület fennmaradásához.
-- A Bécsi kávéházak nagyon régiek. És kora ellenére, vagy talán épp azért, élőbb és gazdagabb mint valaha. A hangulatos tradicionális kávéházakon és az apró presszókon kívül Bécsben ismernek még kávézó-éttermet, kávézó-cukrászdát, valamint a kávéház kombinációját kocsmával, könyvesbolttal, bárral, zenés lokállal, kabaré színpaddal.
-- Napjainkban arra is mutatkoznak törekvések, hogy a kávézónak is a gyorséttermi kultúrára jellemző jelleget adjanak. Lényegében azonban a kávéház megmarad továbbra is oázisnak a hétköznapokban, egy olyan helynek, ahol meghúzódhatunk, ahol találkozhatunk, ahol átadhatjuk magunkat a ráérés élvezetének. A bécsi kávéház régi és mégis fiatal. A híres bécsi kávéházak közé tartoznak többek között a "Mozart, a "Landtmann, valamint a "Schottering kávéházak.


- 7.  Brazil konyha

-- Brazília az Amazonas, a vérpezsdítő Riói karnevál, a csodásan finom aranybarna kávé országa. A Brazil konyha az indiánok, az afrikai rabszolgák, és a portugál telepesek étkezési kultúráját az egyes területekre jellemző különleges alapanyagokkal ötvözi.
-- Brazília sokszínűsége kedvező éghajlati adottságai mellett valószínűleg abból fakad, hogy az elmúlt évszázadok folyamán különböző kultúrák össze olvadásának helyszínévé vált. Az ország "fiatal", természeti kincsei, hangulatos városai, egzotikus ételei, a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. A lakosság rendkívül színes összetételű, mégsem vitatéma a származás: portugálok, olaszok, arabok, és afrikaiak élnek békésen egymás mellett: brazilként.
-- Az evés Brazíliában majdnem olyan érzéki, mint a tánc. A brazil reggeli általában könnyű, kenyér és vaj, gyümölcslé, néha gyümölcs, valamint kávé tejjel. Zamatos gyümölcsök: banán, papaya, ananász, graviola, acai, kesudió és maracuja.
-- Brazíliában a legfontosabb étkezés az ebéd, alapvetően: hús, rizs, bab és utána a kávé. A brazilok a hús szerelmesei, és még a legszegényebbek is esznek húst: naponta. A köret lehet: kukorica, rizs, bab és manióka. Brazil nemzeti étel az egytál, húsos: "Feijoada és "Churrasco barbecue, a vegyes grillhús nyársról.
-- Portugália hatásai: gulyás szerű ételek, a grillezett és füstölt húsok, a tojás alapú édességek és a sajt készítés hagyománya. Afrikai hagyatékként gyakran találkozunk a brazil receptekben pálma olajjal, kókusszal, banánnal, bámiával, szárított rákkal. Később az arany-láz idején a Kínából, Japánból, Német, Olaszországból érkező szerencse vadászok magukkal hozták a saját nemzeti szokásaikat is.
-- A legtöbb nemzeti ételükben megtalálható a rizs és a bab. A brazilok legfontosabb alapanyagai a rizs és a bab. Az egyik fő nemzeti fogas a "Cozido, egy igen tartalmas sűrű húsleves, vagy inkább egytálétel, brutális krumpli darabokkal, marhahússal, kolbászokkal. Van benne "Okra is, amit kevesen ismerünk, itt azonban elég gyakori zöldség, zöldbab hosszúságú, édeskés és tele van apró, ehető, borsószerű magokkal.
-- A helyi konyha művészetben a rizs és a bab dominál, általában sültekhez, csirkékhez, halhoz tálalva fogyasztják őket. A legnevezetesebb ételkülönlegességek és kókusztejjel ízesített tengeri hal, a "Moqueca, a hagymával és borssal ízesített zöldség, a "Caruru valamint a babos sült, a "Feijoada. A legnépszerűbb utcai gyorsétel az "Acarajé, a tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal kínált sült bab.
-- A "Fejioada, a nemzeti étel az úgynevezett "Feijoada. Tábortűz fölött egy edénybe szárított marhahúst, füstölt kolbászt, marhahúst és sertéshúst tesznek, sok zsírral, sóval, babbal, és órákon át párolják. A pörköltet megszórják pirított maniókával, és káposztával tálalják, meg egy szelet naranccsal. A legtöbb étteremben állandó menü ebédre.
-- A "Churrascaria éttermek specialitása: hihetetlen adagokat adnak, mindenféle húst kínálva: marhát, disznót, csirkét, sőt olykor még aligátort is. Hozzá köret a szabad saláta bárból. Nevezetes étel különlegesség a kókusztejjel ízesített tengeri hal, a "Moqueca, s a hagymával és borssal ízesített zöldség, a "Caruru is. Kedvelt utcai gyors étel az "Acarajé, a tenger gyümölcseivel, paradicsom szósszal kínált sült bab.
-- Brazília a folyók és tengerpartok mentén halban és rákban gazdag az ételkínálat, a "Pirarucu húsa a csirkéhez hasonló, de ízletes a "Tambaqui, a "Dourado, és a "Tucunare is. Finom párolt szószokkal fogyasztják.
-- Brazília italai érdekesek. Brazília nemzeti koktélja a "Caipirinha. Alapanyaga a "Cachaca cukornádpárlat, de nem melaszból készül, hanem magából a cukornád kisajtolt levéből erjesztik. Ennek köszönheti semlegesebb és könnyebb ízét.
-- Brazíliáról nem lenne teljes a kép, ha nem ejtenénk szót a híres Brazil kávéról, amelyet úton-útfélen isznak, a boltokban pedig ingyen kínálják a vásárlóknak. Egyetlen „hibája”, hogy az európai fekete kávéhoz szokott gyomornak harmat gyenge, ráadásul rendszeresen túlédesítik. Az apró üveg poharakban felszolgált kávéból a helyiek tucatnál is többet isznak naponta.
-- A Brazil sör általában világos, a csapolt sör neve "Chope vagy "Chopp (Shoppi). Palackozott sörök: Brahma, Skol, Antartica, de a legjobb az Itaipava és a Bohemia. Az édeskés fekete sörük közül a Xingut érdemes megkóstolni. A legjobb Német sört Rio Grande do Sulban főzik. És csak itt. A legismertebb szénsavas és alkoholmentes gyümölcsturmix a Guarana Antarktisz. A különleges gyümölcs leveknek meg se szeri, se száma.


- 8.  Francia konyha

--  A Francia konyha alapvetően a Római kori, valamint az Olasz sütés-főzési módszereket vette át, és fejlesztette tovább, mely utóbbit főleg az uralkodói osztály igényei indították el. Ebben a tevékenységben különösen: XIV. Lajos főudvarmestere: Béchamel márki jeleskedett olyannyira, hogy mára már a francia lett a gasztronómia nyelve. Miután a XVI. századi francia konyhát a pazarlás jellemezte, a kor előre haladtával szükségessé vált némi reformáció.
--  A Francia konyha modern kori megszületése felé az első lépést: "Antoine Careme tette, aki az akkori francia külügyminiszter és I. Miklós orosz cár konyha mestere volt. Őt követte "Urban Dubois és Emile Bernard, akik Le Cuisine Classique című művükben megfogalmazták mindazt, ami maga a szakács művészet: az ízek fontossága, az ételek élvezhetősége, a tálak és ételek tetszésének jelentősége. Az ő munkásságukat folytatta: "August Escoffier, aki nemcsak új ételeket alkotott, de a tálalás művészetét is magasságokba emelte, különböző nemzetek ételeit ötvözte a francia konyha sajátosságaival.
--  A Francia konyha egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy ételei vajjal vagy növényi zsiradékkal készülnek, ezáltal könnyen emészthetőek. Ehhez hozzájárul az is, hogy fűszereket csak körültekintően, mértékkel használnak, akkor is leginkább friss állapotban. Ilyenek a kakukkfű, a tárkony, a bazsalikom, a petrezselyemzöld, a turbolya. Kedvelik még a babérlevelet, a szerecsendiót, a fahéjat, a borsot, az utóbbiból viszonylag sokat használnak.
-- Konyhájuk másik, számunkra igen kedves tulajdonsága, a változatosság. Előszeretettel fogyasztanak tengeri és édesvízi halakat, csigákat, kagylót, osztrigát különféle mártásokkal. Fontos megemlítenünk, hogy a francia konyha adta a világ hideg és meleg alap mártásainak nagy részét, melyeket régebben külön szakácsok a "Saucier-k készítették.
-- A francia alap mártásoknak három fő csoportja van: a világos, a felvert és a barna- vagy spanyol mártás. E három fő csoporton belül találjuk a tej-, a bársonyos, a hollandi és a béarni mártást, valamint a spanyol és barna vadmártást. A hideg mártások nagy csoportjába tartoznak a majonéz alapú mártások és egyéb hideg mártások, a "Vinaigrette-mártás. Ezek a mártások könnyen tovább fejleszthetőek, ha különböző fűszerekkel vagy anyagokkal dúsítjuk őket.
-- Franciaország gasztronómiáját gyakran a "Francia konyha" alá szokás besorolni, és sokan egy finomkodó, mesterkélt konyhát értenek alatta, pedig ez egy hatalmas tévedés. A Francia konyha sokszínűsége az Olasz és a Kínai konyhával vetekszik. A Francia konyha lenyűgöző sokszínűségét az ország nagy területe, a klimatikus viszonyok sokfélesége, a földrajzi változatosság garantálja. A specialitások és különlegességek, mint: "osztriga, libamáj, töltött szárnyasok hétvégén kerülnek asztalra.
-- A Franciák táplálkozása egészséges, sok gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztanak. Fontos, hogy vajjal, a mediterrán területeken olíva-olajjal sütnek. Legjobban a friss, zöld ”füveket” kedvelik; a kakukkfüvet, tárkonyt, turbolyát, bazsalikomot, petrezselymet, gyakori a babérlevél, fahéj, szegfűszeg, sáfrány, szerecsendió, gyömbér, kömény is fűszerezéshez. Elsősorban: "marhahús, borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vadhúsok kerülnek az asztalra, sertést szinte alig esznek. Elkészítési módját tekintve egyben, szeletben sülve, vagy grillezve készítik.
-- A Francia: "Cuisine régionale, a tájkonyha alapvető fontosságú Franciaországban. Minden vidéknek, régiónak, tartománynak megvannak a saját hagyományai és speciális ételei. "Paul Bocuse francia szakács, a "Nouvelle cuisine egyik legnagyobb alakja. "Paul Bocuse a tradicionális, a régi: "Haute cuisine classique-kal szemben megalkotta a "Nouvelle cuisine az alacsony kalória tartalmú és a jó minőségű, friss alapanyagokra épülő konyhát.
-- A Franciák igen sokféle levest is készítenek, "Zöldségleveseket, "Krémleveseket, "Gyümölcsleveseket, "Húsleveseket, de talán a leghíresebbek a francia "Hagymaleves, a "Kagylóleves, és a "Homárleves.
-- A húsok közül elsősorban marhahúst fogyasztanak, de számos módját ismerik: a borjú, az ürühús, bárányhús elkészítésének is. A sertéshúsból készült ételek sok más európai országhoz hasonlóan ritkábban szerepelnek az étlapon. A felsoroltak mellett igen kedveltek a házi és vad szárnyasokból, a vadhúsokból készített ételeket is.
-- A Franciák az étkezés befejezőjének a sajtot tekintik. Franciaországban mintegy: "360 fajta, féle sajtot készítenek. Akár ott így az év összes napján ehetünk másfajta sajtot. Ezeket a kemény: például: "Ementáli, a félkemény: például: "Edami, "Trappista, és a lágysajtok: például: "Camembert csoportjába sorolhatjuk. Nem ritka, hogy egy sajtot az előállítás helyéről nevezzenek el, így védve annak minőségét és hírnevét, hiszen így csak az adott terület használhatja ezt az elnevezést a termékre.
-- Külön említést érdemel a nemes penésszel érő: "Roquefort sajt, melynek megszületéséről mulatságosabbnál mulatságosabb történetek járnak szájról szájra a franciák között. Az étkezések végén általában háromféle sajtot találunk az asztalon, melyhez kísérőként: "borsot, vajat, sót, almát, körtét, diót tálalnak és természetesen a sajtokkal tökéletesen harmonizáló bort.
-- Franciaország a jó bor hazája, kedvelik az "Cedar az almabort, a "Vin a fehér- és vörös- bort, valamint a "Rosé a rosé- bort, amelyek mind-mind Franciaország különböző vidékeiről származnak. A fentiek alapján nem meglepő, hogy sok étel készítéséhez használnak bort. A francia konyhában nélkülözhetetlen a "Cognac a borpárlat likőr, amely pástétomok és egyéb ételek ízesítésére szolgál.
-- A Franciák ételeik sűrítéséhez burgonya lisztet használnak, rántást ritkán alkalmaznak. A csőben sütés: "gratinírozás francia készítési mód, de konyha technikájukban számos más olyan eljárás is van, mint: "szotírozás, a "flambírozás, amely mind azt bizonyítja, hogy az európai konyhaművészet alakulásában igen nagy szerepet játszott a francia konyha. Franciaországban több nemzethez hasonlóan táj egységenként változnak a fogások, híres konyháik: a Bretagne-i, Elzász-i, Lyon-i, Provence-i, és Marseille-i sem szégyenkezhet.
 

- 9.  Görög konyha

-- A Görög konyhaművészet leírását egy ókori bölcs mondással kezdjük: "Élvezd az életet, élvezd, de módjával" - Epikurosz. Ez a bölcs mondás szinte szó szerint igaz volt a görögökre. Az ógörögök számára sokkal fontosabb volt az ízek harmóniája, minthogy jól teletömjék a hasukat. Éppen ezért rengeteg fűszert, zöldséget használtak ételeik elkészítésénél.
-- A mai tradicionális Görög ételeket az Ógörögök nem is ismerték, hisz abban az időben még nem létezett rizs, paradicsom, cukor, burgonya, paprika, kávé. Főbb alapanyagaik a búza, az olaj, az olajbogyó és a bor voltat. Gyakran ettek húst, főként sertés- és marhahúst, ami mára szinte teljesen megváltozott, és eltűnt étrendjükből.
-- Napjainkban a görög konyha sok hasonlóságot mutat más mediterrán országokéval. Sertéshúst az éghajlati viszonyok miatt csak ritkán fogyasztanak, inkább a "marhahús-, "birkahús, "kecskehús a jellemző. A húsok számos elkészítési formáját ismerik (sült, pörkölt, grill), különféle fűszereket használva, pedig ízek ezreit produkálják.
-- Ételeik főszereplői így tehát a fűszerek, leginkább az oregano és a bazsalikom a meghatározó, de a koriander, a fahéj, a kömény, az olajbogyó és az olívaolaj is közkedvelt, utóbbi nemcsak főzésre, de salátáik gazdagítására, azok ízeinek kiemelésére is szolgál.
-- A Görög konyha Európa egyik, vagy talán legösszetettebb gasztronómiája, ókori görög hagyományú. Kellemesen fűszeres egészséges, teli van zöldséggel, hal ételekkel, különleges húsokkal. A görögök konyha művészete sok változáson ment keresztül az évszázadok során, míg eljutott mostani formájába, amely meghódította az egész Európai kontinenst. Gondoljunk a görög éttermekre: "Tavernákra, "Gyros bárokra, "Görög salátára, ami egyetlen étterem kínálatából sem hiányozhat.
-- A "Gyros egy tál függőleges nyárson sült hús, amelynek külső, ropogós rétegét vékony csíkokra szeletelve, függőlegesen vágják le, és pitába tekerik. A "Dolmadákia  rizzsel és hússal töltött paprika. A "Fakesz paradicsom leves. A "Faszouláda  bableves, paradicsommal és olajjal ízesítve. A "Freszkó szardella olajban sütve. A "Kalamariakia  sült tintahal, A "Mouszaka rakott krumplihoz hasonló krumpli, padlizsán, darált hús, A "Paidakia faszén parázson ropogósra sütött fűszeres bárány karaj. A "Pszáriszoupa hal leves. A "Souvlaki bárány vagy kecske kebab. A "Tzatiki joghurt szósz, uborkával, fokhagymával, olajjal.
-- A Görögök törekednek arra, hogy mindig a legfrissebb zöldségekkel gazdálkodjanak. Salátáig nemcsak köretként vagy dekorációként, de önálló fogásként is megállják helyüket. Kísérőként feta sajtot használnak, melynek enyhén sós íze tökéletes harmóniát alkot a zöldségekkel.
-- Miután a görögök az egészséges táplálkozás hívei, ami helyi adottság is, étrendjükben számos hal és tenger gyümölcsei recept is fellelhető, melyek nemcsak ízletesek, de bővelkednek: A- és D-vitaminokban, foszfátokban, kalciumban, magnéziumban és jódban.
-- Igazi, már-már királyi csemegének számít a báránysült, amely - a hús minőségének köszönhetően - mellőz minden olyan kellemetlen "illatot", ami miatt a legtöbben még esélyt sem adnak egy kóstolónak. Egy biztos: mentás joghurt- vagy citromos-tojásos mártással mennyei eledel.
-- A nap bármely szakában fogyaszthatóak a tojással, spenóttal, hagymával, sajttal töltött piték, melyeket félkész állapotban az üzletekben is megtalálhatunk.
-- A szőlő mellett kedvenc gyümölcseik még a füge, a dió, a mandula és a mogyoró, melyeket süteményeik töltelékeként is előszeretettel használnak. Süteményeik általában igen édesek, leginkább a török csemegékhez hasonlíthatóak.
-- A Görög szeszes italok közül igen kedvelt aperitif az "Ouzo az ánizsos pálinka. A "Metaxa ami egy borpárlat és bor elegyítésével, majd fűszerezésével készült szeszes italáról híres görög italmárka. Boraik többnyire édes, testes, aromás borok. Ilyen "Retsina, a fenyőgyantával ízesített fehérbor, vagy a "Mavrodafni, melyet leginkább gyümölccsel érdemes megkóstolni. A görög sörök jó minőségű, világos sörök.
-- Étkezés után szinte elmaradhatatlan a kávé, melynek két változata ismert: az egyik a "Tourkikos ami zaccos feketekávé, és a "Nescafé ami egy könnyebb kávé forma.
-- Ha turistaként igazi helyi specialitásra vágyik az ember, mindenképpen a falu vagy város szélén található kis vendéglőkben: Tavernákban megbújó kis éttermekben próbálkozzon. Itt nemcsak étvágyát csillapíthatja, de felfedezheti az igazi Görögországot, a tradicionális görög táncot és zenét, azt a fajta hangulatot, amit a turizmus elől el van zárva.
 

- 10.  Horvát konyha

-- Tipikusan egy Horvát konyháról nem beszélhetünk. Horvátország történelmének, és fekvésének köszönhetően különböző régióinak más és más tipikus főztjei vannak. Ráadásul a különböző horvát területek ízei sem tipikus horvát ételek. Horvátország rengeteg hatásnak volt kitéve történelme folyamán, így a horvát ízek tulajdonképpen görög, magyar (Szlavóniában), török (Horvátország szívében), és olasz (Isztriában, és Dalmáciában) ételek "Horvátosított" változatai. Természetesen a Szerb, és Bosnyák ételek közül is sok megkóstolható Horvátországban.
-- A Horvát tengerparti részekre a tipikus mediterrán, és halételek a jellemzőek. A Magyarországgal határos területeken főleg magyaros ételek hódítanak, Horvátország középső részén pedig török koszttal találkozhatnak az utazók. A horvát ételek kevésbé zsírosak, mint a magyarok, zsír helyett olajat használnak az elkészítésükhöz.
-- A Horvátok roston vagy nyárson sütnek, hús helyett pedig általában halat esznek. Előszeretettel használnak vörösbort szinte mindenhez. Összességében elmondható, hogy a horvát ételek sok helyen nagymértékben hasonlítanak az olaszokhoz. Az alábbiakban tehát olyan ízek lesznek bemutatva, amelyek Horvátországban megkóstolhatók, de legtöbbször csak bizonyos területeken.
-- A Dalmát konyha legjellemzőbb fogását természetesen a tipikus halételek adják. Érdekesség, hogy itt a halakat bor és tengervíz keverékében főzik. Leginkább: "Tonhalat, "Tintahalat, "Makrélát, "Szardíniát, "Szardellát esznek. A "Fehér halak húsa még ízletesebb. Ezekből ugyanakkor kevesebbet fognak ki, így igazi ínyencségnek számítanak, ami az árukban is megmutatkozik. A halakat rostélyon, főzve, vagy brodet módra készítik. Felszolgálnak még különböző: rák- és polip- fajtákat, tintahalakat, és cápaféléket is.
-- "Osztrigát és "Kagylót főleg a Lim-fjord, vagy Ston környékén, tehát a lelőhelyek közelében lehet megfizethető áron fogyasztani. Kedvelt, és igen finom étel Horvátországban a "Girice, egy gyufaszál nagyságú szardella fajta, amit citrommal tálalnak. Dalmáciában jellegzetes húsételnek számít a "Prlolica ami olajban, fokhagymában sütött marhahús. A "Janjenita Zára városának tipikus húsétele, ez egy roston, vagy nyárson sült bárányt takar.
-- Horvátországban nincs a leves fogyasztásának olyan hagyománya, mint Magyarországon. Ha levest esznek, az általában: "Brodet vagy "Brudet a hal leves, amit agyag edényben, parázson főznek. Dalmáciában még kedvelt a citrom leves is, ezt tojásból, cukorból, és fahéjból készítik. A "Manestra Isztria különlegessége: vörösborral leöntött, pirított tésztából készített leves, zöldséggel és babbal.
-- Népszerű sütemény Horvátországban a "Burek, melyet szinte minden horvátországi pékségben árulnak. A magyarországi rétesekhez hasonlítható. A "Burek tölteléke túró, vagy hagymán pirított marhahús. Szintén a magyar réteshez hasonló a Zágráb környékén kapható: "Strukli, amit almával, vagy sajttal töltenek. Roppant laktató, igen kalóriadús étel. A "Pritula egy mazsolás-likőrös kelt tésztából készített sütemény. A "Rozsota egy tejből, tojásból, és karamellből készült édesség, ők Dalmácia különlegességei. Horvát fagylaltot: "Sladoled is bátran fogyasszunk étkezés utáni desszertként.
-- Tipikus horvát kísérő étel a "Gnocchi a kukoricalisztből készült galuska, de persze főtt burgonyát, és rizst is gyakran tálalnak, valamin puliszkát is sokszor használnak köretnek. Gyakori horvát előétel a "Prsut, a szárított sonka, melyet olajbogyóval szolgálnak fel. Az "Ajvart is gyakran használják köretként, vagy előételként, ez paradicsomból, padlizsánból, és zöld paprikából készített készült szósz.
-- A szerb eredetű "Cevapcici, húsdarabkák hagyma karikákkal egybesütve is igen népszerű előétel. Dalmáciában már a "Kebabbal is találkozhatunk. Természetesen a különböző "Juhsajtok, és az itthon is ismert "Kulen szalámi is említést érdemelnek. Horvátországban még "Szarvasgombát is ehetünk, mely az elmondások szerint legalább olyan jó, mint francia, vagy olasz társai. Isztriában "Tartuf néven juthatunk hozzá.
-- A Magyarországon nem ismert Dalmát káposztát salátaként, vagy főzelékként tálalják. A "Blitvát egy dalmát répafajtából állítják elő, ezt szintén salátaként fogyaszthatjuk el. Ha horvát piacon járunk, érdemes fügét és szentjánoskenyeret vásárolni, hisz ezekhez Magyarországon nehéz hozzájutni.


- 11.  Indiai konyha

-- Az Indiai konyha főként csípős, erős ételekből áll. Az indiai konyha ebben kicsit hasonlít a magyar konyhához, de az indiai fűszerek teljesen eltérnek a magyar fűszerektől, viszont a magyar cseresznye paprikához képest enyhébbek az indiai fűszerek. A fűszerezés köztudottan növeli az étvágyat, segít az emésztésben, ezért ez fontos.
-- Az Indiai konyha kedveltebb húsa: a "birka, a "csirke. Az éttermekben, hotelekben persze minden étel kapható. Az indiai konyhára jellemző, hogy a menüt túlfőzik, így biztos baktérium mentesek. Az indiai vegetáriánusok fogásai sokfélék, zöldségben és gyümölcsben gazdagok, igen népszerűek.
-- Az Indiai konyhában rengeteg: "25 fűszert használnak, melyek speciális ízeket adnak az ételeknek. Hasonlóság az indiai és a magyar konyha között a paprika használata. "Karit használnak "Curry, amit magyarul tévesen "Körrinek neveznek. A "Kari őrölt fűszer keveréket jelent.
-- Az indiaiak híresen édes szájúak, így nem csoda, hogy az országba látogatók, a rengeteg egzotikus desszert féleség, szirupba mártott golyó és sütemény között válogathatnak. A "Halavák az édességek önálló fogásként is fogyaszthatók.
-- "Ha valaki szeretettel és áhítattal áldoz Nekem egy levelet, virágot, gyümölcsöt vagy egy kis vizet, én elfogadom azt. Óh, Kunti fia, ajánld fel Nekem mindazt, amit cselekszel, eszel, elajándékozol, valamennyi vezekléseddel együtt." (Bhagavad-gita 9.26-27.)
-- Magyarországon sokan úgy tudják, hogy Indiában nem esznek húst. Ez a kérdés igen bonyolult. Az Indiai lakosság több mint: 80%-a hindu, 13%-a muzulmán, 2-3%-a keresztény. Annak érdekében, hogy előjogaikat megőrizzék, kialakították a kasztrendszert, amely korlátokat emelt a papok "bráhminok, harcosok és a "vaisják kereskedők, földművesek közé.
-- A hinduizmus az egyes rétegek és csoportok számára csak rájuk vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz. Így a bráhminok nem ehettek húst, a harcosoknak viszont erejük fenntartásához szinte elengedhetetlen volt. Külön kategória az érinthetetlenek, akik a legpiszkosabb munkát végezték, így bármit megehettek. Indiában minden mélyen vallási gyökerű. Megeszik a csirkét, a halat, a bárányt, de egy hindu soha nem enne meg egy marhát, melyet szent állatként tisztelnek.
-- Az indiaiak igen szeretik a csípős ételeket, a különféle fűszereket. A fűszereknek Indiában mindig nagy szerepe volt. Már az i.e. 1500-1000 előtti időkben is használták őket, az egyik legősibb kereskedelmi árunak számított. Először i.e. 2000 körül a Főníciaiak vittek indiai fűszert a Közel-Keletre. A fűszer ma is India egyik legjelentősebb bevételi forrása. Már a civilizáció kezdete óta felismerték azok gyógyító hatását, mely generációról generációra öröklődik.
-- Indiában a fekete aranyat, a "Borsot a hús tartósítására és pácolására használják, de szinte minden ételben megtalálható. A "Kurkuma igen jellegzetes színű fűszerük, főleg színezésre használják. A "Kardamom mag a fűszerek királynője Indiában, főleg édességekbe keverik, de ajánlják köhögés, erős fejfájás és egyéb "bajok" orvosságaként is.
-- Jellegzetes még a "Fahéj, melyet húsok és rizsételek ízesítésére használnak. Állítólag megelőzi a túl korai fogamzást, bár India népességét tekintve ez nem tűnik túl hiteles gyógymódnak. A "Szegfűszeget, a magyarokkal ellentétben, nemcsak édességekbe, de zöldséges currykbe, rizses és húsos ételekbe is beleteszik, de fog bántalmakra is kiváló. A "Mustármagot rizsbe, zöldséges és hüvelyes ételekben használják.
-- Az "Ánizs igen szokatlan ételízesítő, de miután úgy tartják, hogy elősegíti az emésztést, az étkezés elmaradhatatlan tartozékának számít. A "Babérlevél íze és nagysága eltér a magyarországiétól. A "Rizses, "Currys ételek ízét jelentősen meghatározza, a levélből sajtolt olaj állítólag  jó az idegekre, a hisztériára is. A "Gyömbért már a görögök és rómaiak is Indiából hozatták. Szinte minden indiai zöldség és hús ételben megtalálható, csakúgy mint a hagyma és a fokhagyma. A sót is a fűszerek közé sorolják, amelynek igen nagy a szerepe az ételek tartósításában. Eredetileg a cukor is fűszer volt. Először: isz: 300-500 között Indiában állítottak elő cukrot.
-- Indiában szinte az évszakok határozzák meg az étrendet. Télen általában burgonyát, sárgarépát, káposztát, paradicsomot, borsót főznek, nyáron padlizsánt, babot, a monszunesők idején főleg spenótot, uborkát és paprikát. A zöldségek elkészíthetőek currynek, amely nemcsak egy növény neve, de eredetileg a zöldséges ételek elkészítési módját és fűszerezését jelenti. A zöldségeket vagy fűszeres lében főzik meg, vagy pedig szintén fűszerezve olajban sütik ki.
-- Az indiai konyhában igen sokféle tejterméket használnak, ilyen a joghurt, az aludttej, a sűrített tej, azaz a "khoya", vagy az olvasztott vaj, azaz a "ghee", amely a legelterjedtebbnek számít. Az étkezés elmaradhatatlan fogása a rizs, ebből legalább kétszer tálalnak. Sokféle módon ízesítik, pl. kókusszal, különféle fűszerekkel, zöldségekkel, mandulával, kesudióval vagy pisztáciával.
-- A húsok közül először a halat érdemes megemlíteni, melynek számtalan elkészítési módja ismert. Készítik őket fűszerezve, kisütve, fűszeres lében, de ha halról van szó, soha nem hagyják ki a kókuszt.
-- Az indiai étkezésben a legelterjedtebb húsféle mégis a csirke, melynek egyik leghíresebbike a "Tandoori csirke. A Nevét: "Tandoori a közhiedelemmel ellentétben nem egy városról kapta, a "Tandoor nem más, mint egy igen régi eredetű, hordozható, agyagból készített kemence neve.
-- A birkahúsok közül nagyon kedvelt a darált húsból készült ételek, a húsgombócok, valamint a "Kabab ami nálunk a "Saslikhoz hasonlít. Sertéshúst csak bizonyos népcsoportok fogyasztanak indiában. Darált húsból és a karajból igen sok ízletes étel készíthető.
-- Az indiai étkezés elengedhetetlen kellékei a kenyérfélék, amelyeket mindig frissen készítenek, s miután a gyúródeszka kerek és kicsi, a legtöbb lepény és kenyér is ilyen alakú és nagyságú. Általában tűzhelyen, zsiradékban sütik ki.
-- Az indiai édességek rendkívül sziruposak, csömörek. Az alapanyagok között fontos szerepe van a tejtermékeknek, a mandulának és a pisztáciának, a vaníliának és a rózsavíznek is. Népszerűek a pudingok, a búzadarából készült édességek, a palacsinta és a halva is. A legtöbb édesség gyorsan és egyszerűen elkészíthető.
-- Szólnunk kell még az indiai italokról is. Legtöbbször, akármilyen meglepő is vizet isznak. Ezzel kezdik az étkezést, közben is iszogatnak, majd a végén a pohárban megmaradt vízzel öblítik le ujjaikat. Szeretik még hűsítő gyanánt az aludttej savóját, a szárított rózsabimbóból készített rózsaitalt, valamint az igazi gyümölcsleveket: mangó, narancs, ananász. Falun még ma is főzik a kókuszpálma levéből és gyümölcsből nyert házi pálinkát.


- 12.  Indonéz konyha

-- Indonézia Dél-Kelet Ázsiában fekszik, a világ negyedik legnépesebb országa, egyben a világ legnépesebb muszlim többségű országa. Ezt sokan nem tudják. Indonézia hatalmas ország: 1800 szigetből álló: 250 millió lakosú ország Ázsia egyetlen olyan országa, melynek területe átnyúlik a déli féltekére.
-- Az Indonéz konyha Ázsia igazán nagy konyháihoz, a "Kínaihoz, a Vietnamihoz, a Thaihoz képest nincs túlbonyolítva, ezekhez képest egyszerűnek tekinthető. Ilyen minőségében egyébként Európai ízléssel is érthető és élvezhető, nem kell könyveket bújni a fűszerek kielemzéséhez, másrészt kevesebb fűszert használnak, mint az előbb említett ázsiai élkonyhákban.
-- Az indonéz gasztronómia egyszerűségét mi sem illusztrálja jobban, mint a hivatalos "nemzeti étel, már ha ilyesmi van egy ekkora és ilyen népes országban: a "Nasi goreng, vagyis a "Sült rizs. A "Nasi goreng tényleg nem egy bonyolult fogás. A főtt rizst átpirítják, belekevernek fokhagymát, csilit, szójaszószt és némi zöldséget a szín kedvéért, a tetejére pedig raknak egy agyonsütött tükörtojást. Bár sokféle verzió létezik: zöldborsós, bazsalikomos, sültcsirkés, az alapfelállás mindig ugyanaz.
-- A "Satay, a pálcikákra felhúzott: "csirke, disznó, kecske, birka, hal jellegzetes ízű, citromfüves mogyoró szósszal az indonéz konyha egyik legjobb fogása. A mogyoró szószban három összetevő van, ami indonéz gasztro-léptékkel mérve már igazi ízkavalkád. A "Satay a legjobb, ha a mártás házilag készítik, és érezhető benne a mogyoró.
A "Satay húsos ételek közül az egyik gyakorta készített indonéz fogás a földimogyoróból készített szósszal kínált fűszeres nyárs, a "Saté, amit "Satay-ként ismerünk a Thai konyhából.
-- Emellett nagyon népszerűek a "Szója alapú ételek, különösen a "Tofu változatai, illetve a Jávai eredetű: "Tempeh, amely a helyiek fontos fehérje forrása a mai napig, rengeteg elkészítési módja ismeretes. A "Tempeh-ből készítenek sülteket, felhasználják ragukhoz, salátákhoz és szendvicsekhez is. Indonéziában nagyon népszerű a "Tempeh-vel készített hamburger.
-- Az indonéz konyha kedvelt alapanyaga a "baromfi és a "hal, de emellett szívesen fogyasztják a "marha, a vízi bivaly, a kecske és a birka húsát is. A szigetcsoport jelentős részén az iszlám törvényeinek megfelelően nem fogyasztanak sertéshúst, de a nem muzulmán lakosság körében: disznó- és vaddisznó- hússal is főznek.
-- A földimogyoró fontos és meghatározó alapanyaga az indonéz konyhának. A hódítók közül idővel a hollandok számára is megkerülhetetlen elemmé vált a "Pindakaas. Jakartában kedvelt "Street foodnak számít a "rizses, "tofus, földimogyorós egytálétel, a "Ketoprak vagy a "Karedok saláta, amelynek szintén elengedhetetlen alapanyaga a földimogyoró.
-- A hús és a rizs mellett számos zöldség és gumó is szerves részét képezi az indonéz konyhának. Az általunk ismertek közül gyakori alapanyag a spenót, a kukorica, a mogyoró-hagyma, a krumpli, de persze használnak helyi, nekünk egzotikusnak számító alapanyagokat is, ilyen a "papaja, a "taró, a "yam gyökér, a "Kenyérfa termése és a "Manióka vagy "Tápióka.
-- Az Indonéz szigetek gasztronómiájának nagyon fontos alapanyaga a "Kókusz. A "Kókusz fontos alapanyag: nem csak a húst és a kókusztejet használják, de frissítőként a friss kókuszvizet is előszeretettel fogyasztják.


- 13.  Iráni konyha, Perzsa konyha

-- Az Iráni, a Perzsa konyha  hatalmas múltra, régi hagyományokra tekinthet vissza, hiszen a Perzsa civilizáció a legősibbek közé tartozik. Az Iráni vendégszeretet közismert és messze földön híres. A barátságos pillantások, a kedves szavak, egy kedélyes csevegés után bátran végig lehet kóstolni az iráni ételféleségek színes skáláját. Iránban mindig nagyobb mennyiségű ételt szolgálnak fel vendég számára.
-- Az Iráni konyha igen változatos, és főleg nagyon egészséges. Az ízvilágában, ételeiben sok mindenben emlékeztet a Közel-Kelet egyéb nemzeteinek konyhájára, de megvannak a sajátos, csak rá jellemző különlegességei is. A földrajzi, éghajlati, etnikai sokszínűség számos gasztronómiai meglepetéssel szolgál az Iránban utazók, túrázók számára.
 -- Az ételek készítésekor mindig számolnak néhány hívatlan vendéggel, ha bárki betoppan, őt is megvendégelhessék! Ha családnál járunk, nem ritka, hogy az ételt szőnyegen, vagy földön egy terítőn szolgálják fel. Az ételek elfogyasztásához villát és kanalat szolgálnak fel, a kés nem tartozik hagyományos értelemben a perzsa terítékhez.
-- A Perzsa reggeli fő tartozékai a forró, összecsavarható lepény-kenyér, akár többfajta is, szezámmagos és más ízesítéssel, melyhez joghurtot, a masztot, sajtot, túrót, esetleg gyümölcsöt adnak. Nehezebb fizikai munkásoknak perzsa húsétel is dukál reggelire, de a tejes ételek fogyasztása inkább jellemző. Manapság a modern szendvicsbárok korában Iránban is lehet már hamburgert, különböző sajtos, húsos szendvicseket is reggelizni.
-- Érdekes módon a mai Iránban alig fogyasztanak kávét, a teafogyasztás kultúrája szinte teljesen kiszorította az egykor oly divatos afrikai gyökerekkel rendelkező kávé kultúrát. Iránban a víz csaknem az egész ország területén iható.
-- A Perzsa főételek elmaradhatatlan kelléke a forró vajas, sáfrányos párolt rizs. A különösen ízletes omlós, kitűnő minőségű "Kaszpi rizs minden iráni főétkezés elmaradhatatlan része. Emellett különös szerep jut a fűszereknek is. Áz Iráni fűszerek igen változatosak és a magyartól teljesen eltérő ízvilágot alkotnak. Az iráni konyhában ezzel együtt azonban módjával fűszereznek, óvakodnak az extrém ízektől.
-- A legkedveltebbek a savanykás ízhatást kölcsönző fűszerek, mivel a forró éghajlaton ez talán a leghűsítőbb. A lista élén a "sáfrány áll, de mellette a "szumak, a "kurkuma, "kardamom, "bors, "görögszéna, "fokhagyma, főleg a kaszpi-ételeknél is kedvelt. Ha iráni vendégségben vagyunk, az étkezőasztal elmaradhatatlan része a citrom vagy citromlé, melyet szinte mindenhez használnak.
-- A húsételek terén leginkább: bárányt-, csirkét-, marhát-, halat-, fogyasztanak Iránban. A húsokat mindig sütik.
-- A "Kebab a leginkább elterjedt ételféleség Iránban. A "Kebab, a grillezett nyárson sült hús, melyet szinte minden húsból készítenek, gyakran keverve a húsfajtákat is. A gyorsan fogyasztható ételt a nyársról leszelt húsforgácsokból és öntetekből állítják össze, utána "Pitában tálalják ami utcán is fogyasztható.
-- A "Cselou Kebab egy igazi népi étel, ez a régifajta vajdarabbal, sáfrányos, szumakkal meghintett forró rizzsel tálalt főleg darált húsból "Bárány Kebab, melyhez apró korommal pettyezett sült paradicsom is dukál. Lehet persze másfajta húsból is készíteni, például a citromos, sáfrányos pácban előkészített csirkéből. Igazán finom például a tebrizi koftegombóc, ez a darált húsból rizsből és fűszerek hozzáadásából készített ételféleség. A feszendzsán a gourmandok igazi kedvence lehet, ha Iránba vetődnek: a diós, gránátalmás, kardamomos szószban úszkáló csirke vagy bárányhús igazi pikáns ízvilágot kínál.
-- A "Horeste Gormeszebzi: zöldséges hús, amely marha és birka húsból készül, egy nagyon finom étel. A húst megsütik, majd: sóval, borssal, curryvel, mentával fűszerezik. Az így elkészített spenótot hozzáadják a húshoz. Belereszelik egy citrom héját, és citromlével ízesítjük. Polóval együtt tálalják..
-- A "Mirza Gaszemi: a paradicsomos padlizsán tojással, egy tipikus finom és ízletes vegetáriánus étel, hiszen az iráni konyhában a vega ételek is bőven megtalálhatóak. A padlizsánokat olajban kisütik, fokhagymával, kurkumával, borssal, sóval ízesítik, a tojásokat ráöntik és összefőzik.
-- A  "Khorest Qeime a lencsés báránypörkölt, "Ghorme szábzi a szárított, párolt zöldség szószban megpárolt savanykás húsétel, ami szintén ínycsiklandó meglepetései a perzsa konyhának. Népi eledel, a perzsa szőnyegmosók gulyáslevesre emlékeztető étke volt az "Abgust vagy más néven "Dizi, ez a csicseriborsóval, babbal, krumplival, kurkumával ízesített sűrű bárányleves, melynek előbb a levét, majd pedig a sűrűjét illik elfogyasztani kenyérrel.
-- A főételek mellett fontos a zöldségköretek jelentősége is. A frissen vágott saláták, a menta, a citromfű, répa, uborka, zöldsaláta, párolt és nyers zöldségek igen fontos kellékei a perzsa konyhának. Ezek nélkül a kiváló köretek nélkül az ételek nem tudnák kiadni igazi ízüket és zamatukat.
-- Desszertnek ajánlható a speciális iráni "Sáfrányos fagylalt, vagy a "Faludé, ezt az üvegrizsből, rózsavízből készült speciális déliráni édességet, vagy éppen a "Szohant, Qom városának büszkeségét, e vajas, karamellás, pisztáciás rózsavizes ostyát, esetleg az "Iszfaháni gezt, ezt a liszt, cukor, pisztácia és szintén rózsavíz hozzáadásával készült száraz édességet.
-- De nem lenne teljes a sorozat a kiváló iráni gyümölcsök nélkül sem. Aki egyszer kóstolta az iráni sárgadinnyét vagy görögdinnyét, vagy turmixot fogyasztott belőle, annak nem kell más, nem kell több. De jó szívvel ajánlhatja az ember a "Szávei gránátalmát, a "Khorászáni szőlőt, a "Natanzi körtét, a "Bámi datolyát, a "Kermáni mangót is. Ha pedig nassolni akarunk még, ne feledjük a világhírű iráni: "Pisztáciát, "Kesudiót, "Mandulát, "Földimogyorót.
-- Az Iráni színes bazárok ezerféle forgatagában mindenki talál magának való finomságot, keleti édességet, émelyítő szirupos sütit az ezernyi íz közül. Bár Iránban nem lehet alkoholt fogyasztani, de mindezek az italok és ételek bőségesen kárpótolják az utazót.


- 14.  Japán konyha

-- A Japán konyha az egyik legegészségesebb a világon, hiszen alapját: a zöldségek és a halak képezik. A Buddhizmus hatásának köszönhetően a húsfogyasztás csak későn vált elfogadottá. A Japánok az ételeket evőpálcika segítségével fogyasztják, ami a IX. században, Kínának köszönhetően honosodott meg Japánban. Fontos eleme még konyhájuknak a Koreából átvett szójaszósz és a tengeri alga.
-- A Japán konyha alapelemének számító zöldségek a sziget természeti adottságainak köszönhetően bőven teremnek. A zöldségekből álló salátákat gyakran keverik a tengeri algák valamelyikével. A legismertebb japán leves a mizo leves, ami a hal-pépből (dashi), valamint mizo-pasztából készül.
-- A "Sushi a japán konyha alapétele, legismertebbje, igazi alapfogás: "Rizsből és a "Sashimiből nyers halból áll. A Sushi fajtái: "Nigiri Sushi: rizságyra fektetett sashimi és wasabi. "Maki Sushi: algalapba tekert rizs és sashimi. "Inari Sushi: algalapból készített töltött sushi.
-- A "Wasabi: a japán torma, rendkívül erős fűszer, natúran fogyasztják. A Sushihoz kínált szójaszószba is bele szoktak keverni egy kisebb adag wasabit. Sashimit ezekből készítenek: lazac, tonhal, hering, lepényhal, tigrisrák, illetve omlettet is szoktak rakni rá..
-- Japánban a konyha művészetnek kiemelt szerepe van. A főzés itt nem egyszerűen az ételek elkészítését jelenti, hanem valódi művészeti ágként tartják számon. A japán konyha nem csak Európából tekintve mondható különlegesnek. A japán szigetek rendkívüli izoláltságuk és természeti adottságaik miatt is egzotikumot alkotnak a gasztronómia területén.
-- A Japán konyhaművészet kezdetei elég jól behatárolhatóak. A középkorban a szigeteken éhínség pusztított, melyet a rossz és nehezen megművelhető termőföldek eredményeztek. A japánoknak nem volt más választásuk, mint, hogy újfajta élelmiszer termelési módok után nézzenek. Néhány bátor szerzetes útra kelt és tanulni indult a szomszédos "Cathajba, ahol sok hasznos dolgot sajátítottak el kínai barátaiktól. Többek között azt, hogy létezik egy olyan növény, mely helyettesítheti a húsokat és a halat. Ez pedig a "Szója, vagy ahogyan ők nevezik a "Földek húsa".
-- A Japánok tehát nem röstelltek más nemzetektől, főleg a Kínaiaktól tanulni, ám a tanultakat mindig sikerült saját ízlésük szerint átformálniuk. Így történt ez a marhahús esetében is. A történetírók szerint az első "Steak Japánban: 1894-ben került az asztalra, méghozzá az amerikai főkonzul egyik fogadásán. A japán emberek visszataszítónak találták, hogy oly jámbor állat, mint a marha eledellé váljon. Ám a nyugatiak "szelíd" rábeszélésére lassacskán felvették az étlapokra és amolyan japán módra, elkezdték készíteni.
-- Az "Kobamarha a legkeresettebb marhahús japánban, melynek különlegességét az adja, hogy az állatokat még életükben sörrel itatják és bőrüket olajjal kenegetik. A húst hajszálvékonyan szelik és csillagászati összegekért árulják a piacokon és üzletekben.
-- Kínához hasonlóan Japánban is a legfontosabb étel alapanyag a "Rizs. Természetesen nem véletlen ez a hasonlóság, hiszen a japánok i.e. 300 körül tanulták el a rizs termesztés tudományát. Japán földrajzi adottságait tekintve ez nem is volt olyan egyszerű, hiszen a magas hegyek miatt csak igen kevés alkalmas földterület jutott rizs termesztésre. Éppen emiatt a rizs fogyasztása a XIX. század végéig csak a gazdagok kiváltsága volt.
-- A "Rizs, mint a japánok legalapvetőbb tápláléka különleges jelentőséggel bír. A szigetek társadalmának felépítésében és jellemzőiben is tükröződik, hogy a fő táplálék megtermelése nem mindennapi erőfeszítéseket kívánt az emberektől. A rizsföldek rendben tartása és a jó termés érdekében kitűnően szervezett és fegyelmezett munkára volt szükség. A rizst leginkább üresen fogyasztják, minden étkezéskor külön tálkából. Ha más ételekkel összekeverik, akkor már más elnevezéssel illetik.
-- A japán konyhaművészet jellemzője, hogy az ételek többsége szinte nyersen kerül az asztalra. Hitük szerint, ha az istenek azt akarták volna, hogy főve vagy sütve együnk valamit, akkor úgy teremtették volna meg. Ilyen nyers étel például a már nálunk is jól ismert sushi, mely nyers halból, vagy garnélarákból és enyhén pácolt rizsből áll.
-- Ha fontossági sorrendet állítunk fel az étkezések között, akkor Japánban a vacsora áll az első helyen. A reggeli és az ebéd általában gyors és egyszerű ételekből áll, míg a vacsora többfogásos és minden szempontból igényesebb étkezés. A vacsora előtt elengedhetetlen legalább egy gyűszűnyi "Szakhé rizspárlat elfogyasztása, mely nem más, mint felmelegített rizsbor.
-- A fogásokat japánban máshogyan kell értelmezni, mint mifelénk. A főfogás ismeretlen, inkább sokféle kisebb adag étel a jellemző, melyek közül az alacsony asztalnál térdelők kedvükre válogathatnak. Minden étkezés szerves része a tea, melyet minden alkalomkor szoktak fogyasztani, oly annyira, hogy az éttermekben ingyen kínálják a vendégeknek.
-- Ha a konyhaművészetről szólunk Japán esetében érdemes a tálalásról is szólnunk néhány szót. Japánul a tálalást "Vosou"-nak mondják, mely magyarul annyit tesz: "szépen felöltöztetni.

 
- 15.  Kínai konyha

-- A Kínai konyha talán a legelterjedtebb és legnépszerűbb a világon, szinte minden ország minden nagyobb városában találkozhatunk Kínai étteremmel. Mindenki volt már Kínai étteremben és már mindenki evett Kínai ételt.  A Kínai konyha az egyik legrégebbi a világon, történetének kezdete nagyjából az i.e. 8000-re tehető. Hunan tartományban ekkortájt indult meg ugyanis a rizs termesztés. A Kínai ételek fő alapanyagai:. rizs, zöldségek, gyümölcsök.
-- A Kínai konyha szereti az 5-ös számot, ennek jegyében sok "ötös lista született. Kínában az öt leggyakrabban használt: mag:. rizs-, köles-, búza-, bab-, kukorica-. Az öt leggyakrabban fogyasztott: hús:. sertés-, szárnyasok-, marha-, juh-, ló-. Az öt legkedveltebb: gyümölcs:. őszibarack-, szilva-, sárgabarack-, gesztenye-, datolya-. Az öt legkedveltebb: fűszer:. édeskömény-, szegfűszeg-, szecsuáni bors-, csillagánizs-, fahéj-.
-- A "Wok és a sütés Kínai találmány. A wok egy Kínából származó főzéshez használt edény, melyet hagyományosan egész Kelet-Ázsiában használnak. Alakja leginkább egy gömb metszetére hasonlít. A wok univerzálisan használható konyhai eszköz, segítségével lehet kevés, vagy bő olajban sütni, főzni, párolni, vagy a fölé helyezett bambusz gőzölő edényekben gőzölni. A wok a kínai konyha elengedhetetlen része, de mára már az egész világon használják.
-- A Szecsuáni konyha fő jellegzetessége a csípősség, amely főleg a chili és a szecsuáni bors használatából ered. Ezek mellett többféle csípős fűszert alkalmaznak és előszeretettel használják a csillagánizst, a gyömbért, a fokhagymát is.
-- A Kínai konyha rendkívül változatos. Egy monda szerint a császár, ha egy évben kénytelen volt kétszer ugyanazt az ételt enni, levágatta szakácsának a kezét. A hatalmas birodalomban az évezredek során, a leleményes szakácsok és az egyszerű emberek is, a lehető legtöbb alapanyagot kutatták fel és mesterien ötvözték azokat.
-- Kína mai gasztronómiai gazdagságához nagyban hozzájárult az időszámításunk előtt VI. században élt: Lao-ce, aki a Taoizmussal hosszú századokon keresztül meghatározta a kínai gondolkodást, hirdette a természethez való visszatérést. A "Taoizmus hívei az egyszerű, békés életet keresték. Bár nem voltak az igazi értelemben vett vegetáriánusok, főleg növényi élelmiszereket fogyasztottak. A "Buddhizmus végül széleskörűen hozzájárult ahhoz, hogy a kínai konyha a legegészségesebb és nem utolsó sorban az egyik legfinomabb legyen.
-- A Kínairól beszélve a világ egyik legkülönlegesebb konyhájáról van szó, melyben az alapanyagok elegyítésének és elkészítési módjainak száma szinte végtelen. A kínai konyhát a legrégebbi időktől fogva kétféle csoportra osztják, a "Fan-ra és a "Caj-ra.
-- A "Fan-hoz a gabonafélék és egyéb keményítőben dús tápanyagok, főtt gabona-, főtt rizs-, búza-, köles-, esetleg kukoricalisztből készült lepény, pogácsa, gombóc, metélt tészta.
-- A "Caj-hoz a zöldségből és húsból készült fogások tartoznak. A zöldséget és a húst falatnyi darabokra vágják, melyeket a legkülönfélébb módon kevernek, ízesítenek, sütnek, főznek. A táplálkozás egyensúlya a távol keleti országban nem csak az ízek és az élvezet miatt, hanem az egészség érdekében is fontos.
-- Az egyensúlyhoz az is hozzátartozik, hogy minden étkezésnél megfelelő mennyiségű: "fan-t és "caj-t fogyasszanak. E kettő közül a "fan a főtáplálék, amely jóllakat, a "caj másodlagos, amely az ételt csupán ízesebbé, élvezetesebbé teszi.
-- A "Zöldségek a kínai konyhában kiemelkedő helyen állnak az alapanyagok között. Néhány különlegességtől eltekintve; mint például a lótuszmag, különféle gombák, bambuszrügy, tengeri moszatok; az európai konyhák számára is ismertek. A zöldségeket általában párolják, vagy kevés ideig csöppnyi olajban sütik, melynek köszönhetően sok értékes tápanyagot őriznek meg bennük.
-- Az átlagos kínaiak étrendjében első helyen természetesen a "Rizs áll, a második helyezett növény a "Szója, mely egyike a legsokoldalúbban felhasználható növényeknek. Alig van olyan kínai étel, amelyben a "Szója valamilyen formában ne szerepelne:. mártás, csíra, tészta, sajt, tej, stb.
-- A húsok közül a csirke és a kacsa a legnépszerűbbek. A csirke semleges íze sok variációs lehetőségre ad alkalmat. A kacsa elengedhetetlen szereplője a kínai konyhának. Szinte minden egyes részét feldolgozzák, így készítenek sült kacsát, kacsabél pörköltet, kacsalevest, kacsafejet és sült májat. A híres "Pekingi kacsa nem hiányozhat egyetlen rangos étterem étlapjáról sem, felszolgálásának, sőt még sütésének is szertartása van. Az autentikus recept szerint körtefa-lángon kell sütni, és kézzel fogyasztani.
-- A szárnyasok után a sertéshús a legelterjedtebb húsfajta, melyet szintén rengeteg variációban készítenek, leggyakoribb mégis az erős láng fölötti gyors sütés, vagy a pácolás utáni gőzölés. A marhahús fogyasztása szinte elhanyagolható Kínában, bár tenyésztenek marhákat, de inkább munkára fogják őket, mintsem megeszik.
-- A halak, rákok, békák és a kagylók legnagyobb bánatukra, szintén nagy népszerűségnek örvendenek. Sütve, főve, párolva és szárítva is készítik, és különféle mártásokkal tálalják őket.
-- A nép élelmezésben a rizs után fontosak a különféle tészták is. Állítólag a híres olasz "Pasta is Kínából való. Marco Polo hozta magával Kínából a tésztát kalandos utazásaiból. A különféle metéltek, gőzölt cipócskák, töltött batyuk és tekercsek mindennaposak a kínaiak asztalán, és a reggel kivételével a nap minden szakaszában találkozhatunk velük.
-- A felhasznált nyersanyagok többségét kisebb darabokra összevágva készítik el, hiszen az étkezéshez pálcikákat használnak, a mi evőeszközeink közül, csak a kanalat használják leveseik elfogyasztásához. Akiknek lehetőségük van rá ételeiket míves porcelán tálkákban tálalják. Az ünnepi étkezések nem ritkán: 10-12 fogásból állnak. A régebbi időkben akár: 100 fogás sem volt ritka, az előkelő háztartásokban.
-- A fogásokat az európai szokásoktól eltérő sorrendben szolgálják fel. A hal és húsétel felszolgálása sokszor egy időben történik, majd következik egy leves és egy cukrozott vagy édes fogás. Aztán újra halat, valamint baromfit adnak, majd az étkezést újabb leves zárja le. A nyugati ember szemében egy igazi kínai vacsora talán kicsit illetlennek tűnik, mert a keletiek kevésbé tartják fontosnak az asztal makulátlanságát, inkább tobzódnak az ételekben.
-- Kína sokféle, a "nyugati" ember számára minimum megütközést kiváltó "csemegékben" is bővelkedik. A medvebocs-talp ínyencségként és talizmánként is nagyon népszerű, de fogyasztanak frissen vágott kölyökkutyát is, melynek húsa állítólag édeskés. Igen kedvelt a cápauszony leves, mely a tradíciók szerint legkevesebb hatvan órán át fő, mindemellett kínálnak még fülesbaglyot, kígyóból készült pörköltet.
-- Az italok közül a rizsből készült boron és pálinkán kívül a tea a legfontosabb. Több száz féle teát ismernek, melyek két fő csoportra oszthatóak, zöld és fekete teákra. A teakészítésnek kitüntetett figyelmet szentelnek, általában cserépedényben forralják a vizet és üresen mindenféle ízesítő nélkül isszák.
-- A fent leírtakban igyekeztünk a kínai konyha érdekesebb és fontosabb momentumait kiemelni. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy Kína sem a régi. A nyugati konyhák hatása már érzékelhető a nagyobb városokban, ez a tendencia persze fordítva is igaz. Érdemes tanulnunk a keleti szakácsművészettől, mely nem csak az ízek, hanem az élet harmóniájának is hordozója.
 

- 16.  Magyar konyha

-- A Magyar konyha nagy múltra tekint vissza, bőséges és változatos az ételek tekintetében. "Aki magyar, addig eszik, Míg a koporsóba teszik." A magyar ételek elkészítési módja napjainkban, talán szerencsére, korántsem azonos őseinkével. A középkor előtti korban már megtalálhatóak azon ételek alapjai, amelyeket fejlesztett formában ma is ismerünk.
-- A "Bablevest az Osztjákoktól örököltük, az Azerbajdzsánoktól a "Gulyáslevest, a "Töltött káposzta őse a "Szárma amit a Törököktől kaptunk. Ez a szőlő vagy káposzta levélbe töltött és rizzsel kevert hús, ami pedig török eredetű étel. Többek között ezek is bizonyíték arra, hogy a török hódítás igen nagy hatással volt a magyar konyha kialakulására.
-- A sertéshússal és zsírral készült ételek nagy számban történő előfordulása is török időkre vezethető vissza. A portyázó törökök minden háziállatot elvittek, kivéve a sertést, hisz azt muzulmánok lévén nem ehették. A sertészsír használata konyhánk egyik jellegzetessége volt. A zsírban pirított vöröshagymához pirospaprikát adva megkapjuk a "Pörköltalapot, amit a magyaros ételek zöménél: "Pörköltek, "Gulyások, "Tokányok- készítésénél alkalmaznak.
-- Az régi magyar konyhában a paprikát még nem ismerték, először Spanyolországban bukkant fel a XV. század végén, ahol borsként használták. Így született az angol elnevezése: "Pepper. Magyarországra a török megszállás idején került, s mint paraszti fűszert, lenézték, ezért a nemesi körökben való elterjedése igen sokáig tartott. Megjelenésével háttérbe szorult a sáfrány, a gyömbér, a bazsalikom.
-- A törökök más zöldség féléket is magukkal hoztak, például a "Paradicsomot. Ebben az időben termesztettek először "Cseresznyét és "Meggyet. Még a "Kukorica is török közvetítéssel került hozzánk, évszázadokon keresztül úgy is hívták, hogy "Törökbúza.
-- Néhány étel, amelyet a törökök hoztak magukkal, a nemzeti hagyomány részévé vált. A "Pitah, amiből a lángos lett, a "Rétes, a "Pogácsa a bogaca szóból származik a neve, vagy a "Tarhonya. Az egyik legfontosabb azonban a "Kávé volt, amely nagy szerepet játszott egy fontos kulturális jelenség, a kávéház megszületésében. Mária Terézia és II. József idején a bécsi udvar konyhája teljesen francia volt, amely természetesen hatott a magyarok étkezésére is.
-- Az akkoriban megjelent szakács könyvekben erőlevesről, párolásról, becsináltról írnak. Magyarországon igen nagy a kínálat a levesekből, az alapanyagok és az elkészítési módok terén egyaránt. A levesek egy részét rántással sűrítik. Ez az elkészítési mód jószerint csak a magyar konyhára jellemző. A levesek között sok egytálétel jellegű, laktató fogást találunk. A "Bableves, "Jókai bableves, "Palócleves, de vannak könnyebb, "Zöldség és "Gyümölcs levesek is.
-- A magyar ételeket három nagyobb csoportba oszthatjuk: "Levesek, "Pörköltek, "Népies ételek. A pörköltek jellemzője a piros paprikás szín, a sűrű és szaftos lé. A "pörkölés" a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete volt, lényege, hogy hagymás zsírban pörkölték a feldarabolt húst, és addig keverték, míg vizét elvesztve zsírjára pirult. Tűzről levéve paprikázták, pirosították, és utána kevés vízzel felöntve párolták, ezután tálalták.
-- A magyar levesek: "Bableves, "Babgulyás, "Gulyásleves, "Halászlé, "Jókai Bableves, "Krumplileves, "Lebbencsleves, "Lencseleves, "Palócleves. A magyar pörköltek: "Birkapörkölt, "Marhapörkölt, "Sertéspörkölt, "Pacalpörkölt, "Csirkepaprikás, "Nyúlpaprikás. A népi, a paraszti ételek: "Paprikás krumpli, Pásztor tarhonya, Töltött káposzta, Töltött paprika, Túrós csusza, Mákos tészta, Mákos guba. A magyar kalácsok, sütemények: "Bejgli, "Fánk, "Pogácsa, "Rétes, "Kürtös kalács.
-- A sós tészták, a burgonyás és káposztás kocka önálló fogásként is megállják a helyüket. A különféle, gyümölccsel töltött gombócaink burgonya tésztából készülnek. A "Palacsinta, a "Rétes, az "Aranygaluska, a "Fánk, Túró gombóc rendkívül finom desszertként szolgálhatnak.
-- Bár a magyarok a franciáktól tanulták el a cukrász sütemények készítését, az osztrákoktól a házi tésztákét, tészta féléink igazi gasztronómiai büszkeségeink. Az első cukrászda a XVIII. század közepén nyílt Budapesten. A magyar cukrász sütemények közismertek: "Dobostorta, "Rigó Jancsi, "Somlói galuska, "Rákóczi-túrós, "Gundel palacsinta, "Madártej mind magyar találmányok, világhírű magyar édességek.
-- A magyar szakácsművészet mai kiválóságai három elődjüknek köszönhetik a legtöbbet: "Marchal József, "Dobos C. József, "Gundel Károly. Marchal József Franciaországban tanult, ahol elsajátította a francia konyha titkait. Szakácsa volt: III. Napóleonnak, Albert főhercegnek, Ferenc Józsefnek. Dobos C. József őse Rákóczi szakácsa volt, ő maga élelmiszer üzletet nyitott Budapesten. Itt alkotta meg és kezdte árulni: 1885-ben a híres "Dobostortát. Gundel Károly volt a legnagyobb vendéglős, leszármazottai közül többen vezettek különféle éttermeket és szállodákat. A legtöbb magyar vendéglő étlapján megtalálhatóak étel kreációi.

 

- 17.  Marokkói konyha

-- Marokkót nevezhetjük Észak-Afrika konyhájának is, hiszen keverednek benne a környékbeli országok ízei. Izgalmas ízeit több kultúra: "Berber, "Arab, "Mediterrán, "Mór, "Andalúz, "Francia – is meghatározta. A Marokkói konyha gyors elterjedését a nyugati világban részben a gyarmatosító franciáknak köszönheti. Alapételei egyáltalán nem csengenek már ismeretlenül: a "Tagine, a "Kuszkusz, "Harira elnevezések olyannyira bekerültek a hétköznapokba, hogy tagine-t már áruházakban is lehet kapni.
-- A Marokkói ételek legnépszerűbb fogásai, minden főétkezésben szerepet kapnak. A "Tagine, a "Kuszkusz, a Harissa, a "Marinált, a "Grillezett húsok, "Halak. A Marokkói konyha a Közép-Keletinél fűszeresebb, csípősebb, néhány tipikus és méltán népszerű fűszerkeveréket is használ. A pikáns és csípős ízei miatt világszerte kedvelt.
-- A Tipikus marokkói ebéd hideg és meleg salátákkal kezdődik. Főételnek Tagine-t, Kuszkuszt, Grillezett húsokat szolgálnak fel, egy nagyobb szabású ebédnél ezek közül akár több is kerülhet az asztalra, majd az étkezés végén mentateát fogyasztanak. Desszertként általában sok friss gyümölcsöt fogyasztanak, de gyakran előfordul a fahéjas narancs saláta is. Az édes, szirupos süteményeket inkább délutáni teához fogyasztják.
-- A "Tagine egyszerre jelenti a kúp alakú fedővel rendelkező cserépedényt, és az egytálételt, ami ebben készül. Az edény lényege, hogy amíg a húsok és zöldségek puhára főnek benne, a kúp alakú fedő a gőzt visszacsorgatja az ételre, így biztosítva az egyenletes párolást. A főzési idő alatt az aromás fűszerek teljesen átjárják az egész ételt, a végeredmény egy csodás illatos és ízletes étel. 
-- A "Tagine készülhet: marhahúsból, birkahúsból, vagy csirkehúsból, fűszerekkel és zöldségekkel bőven ellátva. Ám készülhet kizárólag zöldségekből és aszalt gyümölcsökből is. Az egyik legfinomabb változat, amit az ára miatt ritkábban előforduló bárányhússal és sóval eltett citrommal készül, ami egy rendkívül finom ízhatású tagine.
-- A "Kuszkusz a legismertebb Berber-Marokkói étel, étek. A "kuszkusz elkészítése egy kúpos cserépedényben történik. Az étel tartalma: búzadara, marhahús, birkahús, vagy csirkehús, amit sok zöldséggel és fűszerekkel készítenek el összesütve. A kuszkusz tulajdonképpen a sivatag tarhonyája, durum-búzából készített tésztaétel. Eredeti hazájában, Észak-Afrikában is köretként eszik, szószos zöldség- vagy hús- ételekhez.
-- A "Harissa a marokkói "erős pista", nagyon csípős is lehet, de a paprika mellett fűszerek és citrom teszik igazán különlegessé. Kuszkuszhoz, levesekhez, tészta ételekhez egyaránt fogyasztják. A híres Ras el Hanout keverék rengeteg variációban létezik: 30-40 fűszer is kerülhet bele, attól függően, hogy ki készíti.
-- A "Harira az egyik legismertebb marokkói étel nem más, mint egy tartalmas, fűszeres csicseriborsós lencseleves, amelyet Ramadan (1 hónapos böjt) alatt fogyasztanak leginkább.
-- A "Pastilla a másik világhírű, ízletes, de kissé bizarr ételük. A "Pastilla egy  rétestésztában sült édes-fahéjas fűszerezésű húsos töltelékkel készülő sütemény mandulával és porcukorral meghintve.
-- A "Saláta tál ami egy marokkói étkezésből nem maradhat el a vegyes-saláta. A marokkóiak kedvelt vegyes salátáját könnyű elkészíteni, és rendkívül egészséges is. Általában az alábbi változatot készítik, ami egy bőséges főétkezés tökéletes kiegészítője lehet. Egyszerűen: sárgarépát, zellert, saláta, lilahagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, koriander, olívabogyó, olívaolaj. 
-- A "Hét zöldség, a marokkói emberek egészséges nép, és egyáltalán nem véletlen egybeesés, hogy a kuszkuszt rendszerint hét zöldséggel kínálják. Így egy étkezés alatt több tápanyagot kapnak, mint a napi ötszöri étkezésre ajánlott bevitel. A zöldségek ráadásul alacsony zsírtartalmúak, segítenek megőrizni a karcsú alakot, és meglehetősen bőségesek a szükséges vitaminokban és ásványi anyagokban, hogy egészségesen tartsák szervezetünket.


- 18.  Mexikói konyha

-- A Mexikói konyha fantasztikus és varázslatos ízekkel kápráztatja el az embereket. A mexikói konyha számos olyan hagyományos recepttel büszkélkedhet, amely meghódította a világot. Mexikó minden államában más és más a specialitás, de az egész országra jellemző, hogy nagyon sok tengeri állatból készült ételt fogyasztanak. Ételek jellegzetes ízét elsősorban a speciális fűszerek adják.
-- A Mexikóiak ajándékozták a világnak a "Kukoricát, a "Csokoládét és a "Vaníliát. De manapság is sokan merítenek ihletet az ottani szokásokból. Így ha a "Tortilla, a "Burrito, vagy a "Tequila ízét szeretnéd élvezni, nem kell Mexikóba utaznod, valószínűleg Európa bármely nagyvárosában megtalálod.
-- A vanília, avokádó, paradicsom, kukorica, csokoládé, papaya, guava csak néhány azon ételek közül, amit Mexikónak köszönhetünk. Minden országnak vannak jellegzetességei, ami megkülönbözteti őket a többi országoktól. Mexikót az ételei jellemzik. A mexikói konyhára, mint ahogy más népek konyhájára is, nagy hatással volt a spanyol, francia és az amerikai konyha.
-- Mexikó első a világon a paprika fogyasztásában, és körülbelül húszféle borsot használnak. Jellemzően nagyon csípősen főznek. Tipikusan mexikói növény a paprika, a csípős paprikáik világhírűek: "Chili, "Jalaepeno, "Habanero, "Poblano, "Serrano, "Tabasco paprikák mind nagyon csípősek. Belőlük készül a pikáns "Salsa szósz. A Mexikói ételek három alapja tulajdonképpen: a "Paprika, "Bab, "Marhahús.
-- A Mexikóiak tradicionális ételeikhez három alapanyagot nagyon gyakran használnak, ezekből legalább egy megtalálható minden ételükben: "Tortilla, "Bab, "Chili. Konyhájuk, ízlésük kicsit hasonlít a magyar konyhához. Amellett, hogy nagyon sok paprikát használnak, szinte mindenhez "Tortilla, a helyi kenyér féleség dukál.
-- Mexikó a mártások országa, szinte minden étel mellé kínálnak ilyet. Az ország egyik fő tápláléka a kukorica, és az ebből készült ételek. A tortillát különböző módon eszik. Az egyik változat a "Tacos. Ebben az esetben a "Tortillát és a töltelékeket külön-külön tálalják, és mindenki maga tölti meg a lepényét.
-- A "Burrito, az "Enchilada, a "Tacos, és a "Fajitas azok a legismertebb ételek, melyeket minden Mexikóba érkező meg szeretne kóstolni. Lényegében tortilláról van szó, amiben különböző salátás, marhahúsos, túrós, babos, tejfölös, paradicsom szószos tölteléket tesznek. A tortilla egyfajta kukorica- vagy búza- lisztből készült kenyér lepény. De a burritos és az enchilada csak egy kis része a mexikói konyhának, aki szeretné jobban megismerni a konyhát, annak nem szabad itt leragadni.
-- A "Tortilla kenyér lepény nagyon sokféle változata létezik. Készülhet kukoricalisztből vagy búzalisztből, süthetik olajban, de sütőben is. A legnépszerűbb előételek mexikóban a "tortilla, a "nachos, a "guacemola, a "chimichanga, a "quesadillas. Ezeket szívesen ízesítik "Salsa szósszal.
-- A "Chili con carne: talán az első mexikói étel, amivel az ember találkozik. Nevének szó szerinti jelentése chili hússal, azonban a darált marhahúson és a chilin kívül elengedhetetlen eleme a paradicsom, sőt, a legtöbb esetben a bab és a kukorica sem maradhat ki belőle. A kiadós, fűszeres egytálétel mellé általában tortillát szokás fogyasztani, de a kukoricakása is passzol hozzá. A vegetáriánusoknak készül a "Chili sin carne, azaz a húsmentes változat.
-- A "Taco: tulajdonképpen egy félbehajtott tortilla, aminek tölteléke rendkívül változatos lehet a darált hústól kezdve a zöldségeken át a halig, így mindenki megtalálhatja a saját szájíze szerinti tacót. Gyakran kíséri avokádóból, lime levéből, hagymából és paradicsomból quacamole vagy salsa mártás.
-- A "Burrito: a tacoval ellentétben a burrito feltekert, legtöbbször búzalisztből készült tortillát, ebbe csomagolják be a tölteléket. Utóbbi leggyakrabban darált húsból és babból áll, de természetesen ez az étel is azért vált rendkívül nészerűvé, mert az elkészítési variációk száma gyakorlatilag végtelen.
-- A "Quesadilla: abban különbözik első sorban a tacótól és a burritótól, hogy a tortillát először megsütik, és arra kerül rá a töltelék. Ez a legtöbb esetben sajtot jelent, amit kiegészíthet hús, hal és zöldség is, szintén széles terepet engedve a szakács fantáziájának.
-- A "Fajitas: elnevezés első sorban sült, grillezet húsokat, hagymát és paprikát takar, amit gyakran egészít ki rizs, és a tortilla sem maradhat el mellőle. Kerülhet mellé még zöldség és különféle szószok is, esetleg sajt. Bár alapvetően nem street food, ma már gyakran tortillába tekerik, ezzel is megkönnyítve a fogyasztását.
-- Az "Enchillada: világszerte közkedvelt mexikói specialitás az Enchillada. A húsból, babból, zöldségekből álló tölteléket kukoricalisztből készült tortillába csavarják, majd az egészet nyakon öntik chili paprikából és paradicsomból készült szósszal. Se szeri, se száma a különböző változatoknak halastól a vegetáriánusig.
-- Mexikó minden régiójának megvannak a saját gasztronómiai hagyományai, de a legjellegzetesebb ízekkel: "Puebla, "Oaxaca, "Yucatán, "Baja tagállamokban találkozhatunk. Az itteni különlegességek illatukkal, ízeikkel és kinézetükkel bűvölnek el. Például Baja államban ötvöződnek az Azték konyha és a Spanyol konyha jellegzetességei.
-- A "Mole poblano nevű ételt a mexikóiak már régóta készítik, ami szárított csípős paprikát, diót, különböző fűszereket, magokat és kakaót tartalmaz. Mexikó déli része az ízletes, szárított füvekkel és csípős paprikával készített sültjeiről híres. A csendes óceáni part egyik specialitása a paradicsomos zöldséges körítéssel tálalt tenger gyümölcseiből készült étel, amit egy nagy csésze kávé kíséretében kínálnak.
-- A "Tamales a mexikói kaják kedvelőinek egy kedvelt fogása, ami egy kicsi és gőzölt kukoricalepény banánlevélbe göngyölve. A főzelékek és a levesek nem túl kedvelt ételek az országban. Mexikóban kedvelik az édességeket. Nagyon népszerűek a fagylalt hozzá adásával készített desszertek, de a gyümölcsös és pudinggal készített finomságok is.
-- A "Tequilla a mexikóiak jellegzetes és erős alkoholos itala, ami agave kaktuszból készül. Ezt a nagyon erős italt gyakran üdítővel hígítva isszák. A "Coronita sör is világhírűvé vált a kellemes és könnyed íze miatt, ami kukoricából készül. A "Coronita kukorica sör világszerte mintegy 150 országban forgalmazott mexikói sör. A gyártó adatai szerint ez az ország legnagyobb mennyiségben eladott söre, a legnagyobb mennyiségben importált sör, a világ első számú mexikói söre
 

- 19.  Német konyha

-- Német gasztronómia néven a különböző, Németországban uralkodó főzési irányzatokat foglalhatjuk össze. Tehát nincs egybefüggő „Német konyha”, hiszen minden régió saját, egyedi ételekkel rendelkezik. A déli régiók konyhája, mint: Bajorország és Schwaben, és gyakran ide sorolható Ausztria és Svájc is, rengeteg hasonlóságot mutat. A délnyugati országrészben erős a francia, a nyugati határvidéken a holland, a keleti végeken a kelet-európai konyha hatása.
-- A Német ételekről legtöbbször a nehéz, zsíros fogások jutnak eszünkbe. Az idegeneknek először a "Sauerkraut ugrik be, pedig ez minden vidéken más és más. Sok német a melegkonyha fogalmára az "Eintopf”ra az egytálételre gondol. Általánosságban megállapíthatjuk, hogy a német konyha a nehéz, húsos ételeket részesíti előnyben. Ez Németország relatív északi fekvésével igazolható, hisz a zord tél idején a kalória pótlásra különös figyelmet kell fordítani.
-- Az éghajlat adottságok kicsúcsosodnak a sok burgonya készítményben is. Bár a burgonyát csak néhány évszázada ismerik Európában, mégis Németország a világ legnagyobb burgonya felhasználói közé tartozik. A savanyú káposzta ugyanúgy, ami a téli időszakban a C-vitamin-pótlást biztosítja, hiszen nem sok gyümölcs terem meg az országban.
-- Tradicionálisan az ebéd a német fő étkezés, amit 12 és 14 óra között fogyasztanak el. A vacsora leggyakrabban csak néhány falat vagy egy szendvics. Az utóbbi idők vándorló munka beosztása oda vezetett, hogy sok német főétkezése estére tolódott. A reggeli zsemle, pirítós vagy kenyér, mézzel, vagy lekvárral, néhány szelet felvágott vagy sajt. Nagyon kedvelt a müzli tejjel, joghurttal vagy más tejtermékkel fogyasztva.
-- Németország a maga: 300 fajta kenyerével világbajnok a kenyér sokféleségét illetően. A kenyér szeretet észak-déli irányban jelentősen változik. Mint minden kulináris hagyománynak, így a német kenyér evésnek is földrajzi és politikai háttere van. A kenyér Németországban már régóta nem csak táplálék, hanem egy alap élelmiszerből a világörökség része lett. A német kenyér általában: "fekete és "barna, rozslisztből és búzalisztből változó keverési összetételben készítik
-- Feltűnő, hogy Németországban milyen sokféle különböző kenyérfajtát találhatunk, mint például a "Pumpernickel egy vesztfáliai rozsdarából készült kenyér, a "Mischbrot” kevert kenyér rozslisztből és búzalisztből, "Vollkornbrot egész magos kenyér, a "Roggenmischbrote a főként rozsból készülő kenyér, az "Andechser Brot-tól a sörrel kelesztett kenyér, a "Wellnesskruste öregtésztával kelesztett duplán sütött kenyér.
-- A sertés-, marha-, és szárnyas- a legkedveltebb húsféleségek. Az utóbbiak közül a tyúk- és a vadkacsa- a legtöbbször felhasznált, de liba- és pulyka- is gyakran kerül az asztalra. Az ökörhúst- is gyakran fogyasztják, többnyire főve. Vadászati szezonban a vad is nagyon kedvelt, elsősorban a vaddisznó-, a nyúl-, az őz-. A birka és a kecske, bár a kereskedelemben kaphatók, a legtöbb vidéken nem túl népszerűek. A lóhús néhány vidék specialitásaként fellelhető, de nem különösebben gyakori. Gyakran kolbászként fogyasztják a húst, és tipikus német szokás a darált húsból: "Hackepeter” fűszerezett húskrém készítése.
-- A legszélesebb körben elterjedt tengeri hal még mindig a hering, a legkülönfélébb elkészítési módozatokkal. Szintén gyakori a lazac fogyasztása az egész országban. Az édesvízi halak közül a pisztráng áll az első helyen az étlapokon, de pontyot és keszeget is gyakran szolgálnak fel. Szintén nagyon kedvelt a fogas, vagy más néven süllő is. A tenger gyümölcsei elsősorban az északi és a keleti tenger régióiban elterjedtek. A halat gyakorta grillezve tálalják.
-- A Bajor konyha a kulturális és földrajzi közelségnél fogva a cseh és az osztrák konyhával rokon. Erre példa a tésztafélék és a gombócok garmadája. Ilyenek többek között a gőzgombóc, szilvás gombóc, zsemlegombóc, májgombóc. Szintén jellemzőek a kitűnő húsételek, mint a ropogós bajor sertéssült, a burgonyagombóc és a káposztasaláta. Hasonló körettel kínálják a nagyon népszerű vadkacsát is, melyet párolt lila káposztával szolgálnak fel.
-- A Bajor étlap fő fogásai közül nem hiányozhat az ökörmell és a süllő sem. A Bajor életmód jellemzője a „második reggeli”, amelyre fehér kolbászt, "Leberkas”t vagy "Sertéskoronát esznek. A fehérkolbászt és a "Leberkäse”t édes mustárral és pereccel eszik, a sertéskoronához tormát és nehéz fekete kenyeret adnak. Szívesen isznak hozzá világos vagy búzasört, amit Bajorországban még a munkahelyeken is megengednek.
-- A mustár kedvelt velejárója a kolbászoknak, és gyakran nagyon erős. Az ország déli részén ismert egy édes változata, Bajorországban nürnbergi, Ausztriában kremsi mustár, amit csaknem kizárólag a bajor fehér-kolbászhoz és a "Leberkäs-hez kínálnak. Magyarországon húskenyérként ismert. A torma szintén ismert fűszer alapanyag. A fokhagyma, ami jellegzetes szaga miatt hosszú ideig kimondottan mellőzött volt, soha nem játszott számottevő szerepet a tradicionális német konyha művészetben, az utóbbi évtizedekben azonban francia és olasz behatásra egyre erősödő népszerűségnek örvend.
-- Általánosságban a német ételek sem túl erősek, sem túl fűszeresek, a kedvenc zöldfűszerek hagyományosan többek között a petrezselyem, kakukkfű, babérlevél, metélőhagyma, a fűszerek pedig a fehér bors, a boróka és a fűszerkömény. Más, időközben megkedvelt fűszerek például a bazsalikom és az oregánó, valamint az utóbbi időben a chili paprika is.
-- A Németország "Sör nagyhatalom, a "Deutsches Bier sokféle sörfajtát jelenthet. Léteznek helyi sörök és országszerte elterjedtek. A sör a német kultúra fontos része, 400 féle sörük van és összesen: 1300 sörgyár működik Németországban, ami több, mint minden más országban. A világos sör (Pils), és a búzasör (Weizenbier) a kedveltebbek. A legjobb német sörmárkák: "Beck's, Bitburger, Erdinger, Krombacher, Oettinger, Paulaner, Radeberger, Veltins, Warsteiner.


- 20.  Itália konyha, Olasz konyha

-- Az Itáliai, az Olasz konyha az egyik legnépszerűbb a világon, eredetét keresve egészen az ókorig, a Római Birodalom idejéig kell vissza tekintenünk. Az Itáliai: Pompei városában, melyet: ie. 79-ben a Vezúv elpusztított, a XVIII. században megkezdett ásatások során több száz személyes étkező helyet és konyhát, valamint beépített italpultokat is feltártak. Ezen ásatások és a fennmaradt írások is azt bizonyítják, hogy a mai Itália ízei Róma hagyományait követik.
-- Az Olasz étkezési szokások kialakulásában a gazdasági, a földrajzi és egyéb tényezők mellett kétség kívül szerepet játszott az olasz "életfilozófia" is. Az olaszok szeretnek enni, kedvelik a jó ételeket, ami nem feltétlenül drágát, különlegeset jelent. A legegyszerűbb ételt is olyan odaadással, mondhatni szenvedéllyel készítik, fogyasztják és vitatják meg, mint a drága vendéglők luxus fogásait.
-- Az Olasz konyhát rendkívüli választékosság és könnyedség jellemzi. Ételeik készítéséhez leggyakrabban olíva-olajat használnak, de más növényi zsiradékok is kedveltek. Az országot határoló tengerek bőségesen ellátják az olaszokat halakkal és rákokkal, ezen kívül állattenyésztésük nagy mennyiségben biztosít konyháikra: szarvasmarhát, bárányt, kecskét, baromfit. A vadételek is nagy népszerűségnek örvendenek, legfinomabb csemegéik a vadszárnyasok és nyulak.
-- Előételeik közül a tésztafélék, közismerten igen kiváltságos helyet foglalnak el. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és olíva olajjal keverik össze. A tésztákra általában kevés öntetet tesznek, melyben a főszerepet legtöbb esetben a paradicsom játssza. Ezen kívül számos töltött tésztaféléjük van, amelyeket darált hússal, különféle ragukkal, vagy reszelt sajttal meghintve csőben sütve tálalnak. Zöldségekből is számos előételt készítenek.
-- A "Leveseik közül a legismertebbek a "Minestrone (zöldségleves) és a "Brodo (húsleves). Az előző sűrű és igen tartalmas zöldségleves, az utóbbit marhahúsból, kolbászból és sonkából készítik. Leveseik elmaradhatatlan kísérője a reszelt parmezán sajt.
-- "Antipasto: ez az olasz előétel, amely mindenhol megtalálható, előétel a főétel előtt. Az olasz előétel választék olyan sokszínű, mint a festő palettája: az olajos szardíniától a papírvékonyra szeletelt, nyers pármai sonkán át a paprika-, paradicsom-, saláta-, gomba- mártásban tálalt gombáig.
-- "Frutti di mare, a tenger gyümölcsei kifejezést használják a tengeri állatokból készített ételekre. Az olasz konyha a tengeri:. halak, rákok, osztrigák, csigák, polipok számos fajtáját használja fel. A "Homár, a "Languszta, "Scampi (kicsi rákok) meleg és hideg változata is fellelhető étlapjaikon. Halaikat roston vagy rántva, mártással és vajjal főzve készítik. a Frutti di mare lehet: "Leves, "Saláta, "Spagetti, "Pizza feltéte.
-- "Pasta, a tészta félék az olasz konyha alapjait, minden étel tésztával készül. A tészták alakjuk és formájuk alapján sokfélék lehetnek:. "Spaghetti (hosszú), "Maccheroni (hosszú), "Bucatini (csőtészta), "Canelloni (csőtészta), "Conchiglioni (kagyló), "Farfalle (pillangó), "Fettuccine (szalagtészta), "Fusilli (csavart), "Lasagne (lapos), "Pappardelle (szalagtészta), "Penne (csőtészta), "Ravioli (töltött), "Rigatoni (csőtészta) "Tagliatelle (lapos-tészta).
-- "Pizza: egy régi olasz eredetű étel, ami mára az egész világon elterjedt. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepény-kenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek, a tésztát végül reszelt sajttal szórják meg és sütőben megsütik. Jellegzetes fűszerei közé tartozik az oregánó és a pepperoni. Az eredeti olasz pizzára szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és olíva olajat tesznek, erre kerülhet további feltét.
-- A húsféléket sütéssel, főzéssel, párolással, nyárson sütéssel készítik. A marha-, borjú-, bárány- és szárnyas ételeiket számos változatban különféle ragukkal és zöldségkörettel tálalják. Félangolos húsféléket éppúgy készítenek, mint párolt vagy vajban pirítottakat. Előszeretettel fogyasztják a házi nyulat, amelyet sütve vagy párolva készítenek. Az olasz hús készítmények közül a leghíresebbek speciálisan készített felvágottakat "Mortadella és a különlegesen füstölt sonkák.
-- A húsételekhez zöldség- és burgonya- köretet tálalnak. A zöldfőzelékek készítési módja a francia és angol konyháéval megegyezik. Egyszerűen sós vízben főzik meg az alapanyagokat, majd nyers vagy olvasztott vajjal, fűszerezve tálalják.
-- A salátaféléknek nagy kultusza van az olasz konyhában. Az év minden szakában található náluk friss zöldsaláta, készítésüknél szűz oliva-olajat használnak, de egyéb dresszingeket, önteteket is készítenek, melyeket leginkább citromlével ízesítenek.
-- Az olasz konyha, piros paprikán és paradicsomon kívül, valamennyi, nálunk is ismert fűszerfélét alkalmaz. Az ízesítésnél előszeretettel használják a rozmaringot és az oreganot is. A különböző ételekhez készített mártásoknál törekednek a szép színekre, ezért nem sajnálják a pénzt az egyik legdrágább fűszerre, a sáfrányra sem. Étkeik ízesítéséhez, akárcsak a magyarok az olaszok is gyakran használnak borokat.
-- Az olasz étkezések a franciákhoz hasonlóan szinte elképzelhetetlenek "Sajtok nélkül. A sajtokhoz kísérőként gyümölcsöt, hagymát vagy retekfélét tálalnak. A déligyümölcseik szinte minden étkezés alkalmával felbukkannak: olíva, citrom, narancs, mandarin.
-- Az étkezéseket, az egész világon ismert méreg erős presszó kávéval "Caffe espresso zárják. Boraik minőségével a franciák utáni, előkelő második helyet szerezték meg a világpiacon. Az olasz borok, leginkább a "Chianti borok különlegessége a fonott üveg, mely egykor az üvegek sérülését volt hivatott megakadályozni. Aperitifként kedvelt a "Cinzano, az étkezés záró akkordjaként pedig egyes területeken előszeretettel fogyasztanak "Grappa pálinkát.


- 21.  Orosz konyha

-- Az Orosz konyha a hiánygazdálkodás ínséges ideje előtt messze földön híres volt. Meglepő módon a Franciákra tette a legnagyobb hatást, holott az arisztokratikus konyha nem más, mint csupa francia étel a helyi ízléshez igazítva. Az orosz nép ételeit a cárok uralkodása alatt leginkább az egyszerűség jellemezte, ezzel szemben a főurak a bizánci birodalom pazarló ételkészítési módszereit alkalmazták.
-- Az Oroszország területén minden éghajlat típus megtalálható. Az országot körülvevő tengerekben, a hatalmas tavakban és folyókban megtalálhatók a különféle halak, rákok és hüllőfélék. Ételeik az éghajlati viszonyoknak megfelelően változnak. A Kaukázusban főként kecskét és juhot fogyasztanak, viszont Szibériában a nagy hideg miatt a zsíros ételeket részesítik előnyben.
-- Az Oroszok étkezésére jellemző a bőséges reggeli, amely húsfélékből, halakból, tojásfélékből és zöldségsalátákból áll. A hal igen népszerű Oroszországban, főleg az édesvízi halak, például az "Amur és "Csuka. Igazi csemege a Kaszpi-tengerből származó "Tokhal, amely nemcsak húsa, de a belőle nyert "Kaviár miatt is közkedvelt. Az ebéd és a vacsora bevezetője a "Zakuszki" a franciáknál is megtalálható, amely vegyes ízelítőt jelent. Összetevője a rendelkezésre álló tengeri és folyami halak, főzelék- és húsfélék alkotják, így a különféle szárnyas-, hal- és rák- saláták, sajtfélék és salátafélék.
-- Oroszországban már a múlt században szokás volt együtt tálalni különféle hideg ételeket, ezt a szokást a franciák később átvették, finomítottak is rajta, így ma már a világon mindenhol elterjedt fogás. Az oroszok fő étkezésnek az ebédet tekintik, amelyet délután 1 és 3 óra között fogyasztanak. A vacsora náluk este 7-kor kezdődik, de miután nincs olyan jelentősége, mint az ebédnek, a fogások is egyszerűbbek. Így nem tartalmaz levest és desszertet, csak egy kevés előételt, és valamilyen halból vagy húsból készített ételt.
-- Leveseik sűrűek, bőven főznek bele különféle húsokat és zöldségféléket. Készítenek erő- és krém- leveseket, de ezeket a húsételek után vagy közben fogyasztják. Az orosz leves kultúra tulajdonké
-- A "Borcsleves az egyik nemzeti ételük, amely egy világszerte elterjedt orosz étel. Káposztával, hússal, céklával, egyéb zöldségekkel főzik, tejfölözik, de természetesen többféle módon is elkészíthető. A "Scsí szintén kedvelt leveseik közé sorolható, amely tulajdonképpen "Káposztalevest takar, de "cári" kivitelben vadhússal és áfonyával dúsítják.
-- Meleg előételeik főként főtt vagy sült tésztafélékből, hal- és tojás- ételekből állnak. Tésztaféléik "Pelmenyi hasonlítanak az olasz raviolihoz, amelyet: sertés-, marha-, vad- hússal töltenek meg. A húsok minden fajtáját előszeretettel felhasználják az ételeikben.
-- A sütéshez olajat, vajat, sertészsírt, de birka- és marha faggyút is alkalmaznak. A különféle szárnyasokat és vadakat is előszeretettel készítik el. Húsételeiket sültként vagy párolva tálalják, köretként sült burgonyát, káposztaféléket és sok salátát fogyasztanak. A hagyományos konyhatechnikai eljáráson kívül igen nagy kultusza van a rostélyon és a nyárson sütésnek. A kaukázusi saslik pl. birkahúsból készül nyárson sütve.
-- A "Pirog egy közismert orosz ételféleség, amely kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Neve valószínűleg a "Pir, lakoma szóból ered. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel: lengyeleknél, cseheknél, ukránoknál. A "Pirog általában a nagyobb méretű, míg a "Pirozsok kisebb. A kelt tésztát készíthetik édesen vagy sósan, a tölteléktől függően.
-- A "Pirogot nemcsak sós, de almás, túrós töltelékkel is készítik. Ha sós tésztát készítenek, a töltelék lehet szinte bármilyen zöldség: káposzta, gomba, burgonya, vagy hús. Az édes tésztába pedig általában gyümölcsfélék:. málna, szeder, eper, ribizli, alma, barack kerülnek. Ezután a töltött tészta buckákat megkenik tojás sárgájával, és vagy forró olajban vagy sütőben sütik.
-- Nagyon szeretik a nyers hagymát, a zöldhagymának még a szárát is felhasználják. Az uborkát szeletelve, paradicsommal, hagymával, ecettel és olajjal ízesítve készítik. A káposztát nyersen, salátának vagy savanyítva, természetesen hagymával és olajjal elkeverve szeretik.
-- A főzelék népi étek, leginkább káposztából, tökből, babból, borsóból és lencséből készítik. Fűszerezésre, ízesítésre az ismerteken kívül savanyított, erjesztett tejtermékeket is felhasználnak. A kefir és joghurt mellett fogyasztanak juh- és kecskesajtot, túrót is. A sajtok kiegészítő fogásként - a franciákhoz hasonlóan - is szerepelnek étrendjükben.
-- Az Oroszok szinte mindenhez "Kenyeret fogyasztanak. Leginkább a rozsból készült kenyeret részesítik előnyben. Vajas és omlós tésztából készítik süteményeiket. A "Fagylaltjaik és "Parfé készítményeik nagyon finomak, az év bármelyik szakában kaphatóak. A gyümölcsöket mindig héjastul fogyasztják.
-- Az "Tea kultúra köztudottan magas szintű, nagyon sok teát fogyasztanak, amelynek külön szertartása is van. A "Teát  speciális forralóban: "Szamovárban főzik és gyümölcs lekvárral édesítik, emellett azonban a tejeskávét is kedvelik. A "Vodka az oroszok legkedveltebb alkoholos itala, amely egy gabona párlat, ami jellemzően: 40% alkoholtartalmú. Emellett kedveltek a különféle borpárlatok és pálinkafélék, amelyeket reggeli előtt is szívesen isznak.


- 22.  Portugál konyha

-- A Portugál konyha sokszínű és ellentmondásos. Egyrészt tükröződik benne az, hogy az Európa nyugati végében van, és sok ételt úgymond belterjesen találtak ki. Másrészt a tenger, a hajdani hatalmas gyarmat birodalma, néhai világ kereskedelmi nyüzsgése miatt rengeteg étel, fűszer, recept részben vagy egészben távoli tájakról való. A turista Portugáliában gyorsan, könnyen ráérez arra, hogy a helyi népek született ínyencek és fontos szerepet adnak életükben az evésnek. A világon sok helyen naponta háromszor, esetleg négyszer szoktak étkezni, Portugáliában viszont 5+1-szer.
-- A 15. században Tengerész Henrik, portugál herceg megbízta felfedezőit, hogy ahova csak eljutnak, onnan hozzanak vissza Portugáliába minden egzotikus gyümölcsöt, magot, dióféléket és növényeket. Ennek eredményeképpen a felfedezések kora merőben megváltoztatta és új utakra terelte a portugál konyhát és a főzési szokásokat szerte a világon. Paradicsom és burgonya, valamint tea bevándoroltak Európába, a brazil ananászt bemutatták az Azori-szigeteknek, a brazil chili paprika Angolában termett, az afrikai kávé Brazíliába vándorolt, szintén Brazíliából indult útnak a kesudió és kötött ki Afrikában és Indiában.
-- A portugál konyha valamivel fűszeresebb és gazdagabb, mint a spanyol. Ennek oka, hogy a portugálok, felfedezéseik korában messzebbre jutottak, mint a spanyolok, így több fűszert hoztak magukkal, például: kömény és koriander. A portugáloknak is megvannak a jellegzetes nemzeti ételeik, mint a zarzuella, ami halszeletekből, homárból, garnélarákból, kagylóból álló, sós mandulával, fehérborral ízesített étel.
-- A portugálok munkába menet egy kis presszóban isznak meg egy kávét egy kis sütivel. Mint más mediterrán országban, itt sem megy ez sietve. Aztán jön a tízórai ugyancsak sütivel, például vanília krémes: pasta di nata és valamilyen inni valóval. Portugáliában legalább egy-másfél órás az ebéd szünet és az emberek egy közeli, családias kisvendéglőben falatoznak. Két-három fogásból áll az ebéd. A megszokott házias ételeket fogyasztják.
-- A portugálok bevallottan két dolgot szeretnek a legjobban csinálni: enni és inni. Tengerparti ország lévén adott, hogy a menün a halak szerepelnek túlsúlyban. Híres a szardíniájuk, melyet sokszor grill rácson sütögetnek az utcán, valamelyik kapualjban. Ilyenkor szeretik megvendégelni az épp arra járókat is.
-- A "Bacalhau a portugál nemzeti eledel, ezt szinte mindenhol lehet kapni. Nagyon büszkék rá, pedig sok más finomabb hal van. Az ország igazi kedvence tehát a "Bacalhau, azaz a tőkehal, melyet több mint 300-féle képen tudnak elkészíteni. Aki a halat és tengeri ételeket szereti, az nem fog csalódni. Portugáliában minden van, amit csak el lehet képzelni. Az előételnek felszolgált fokhagymás, olajos rák "Gambas egyszerű és nagyon finom.
-- A "Zarzuella is portugál nemzeti étel, ami: halszeletekből, homárból, garnélarákból, kagylóból, borból áll. Az Ibériai országot tengerparti, hajós nép lakja. Így természetes, hogy itt népszerűek a halételek, különösen a tőkehalból készült ételek viszik a prímet.
-- A "Cozido Portuguesa a következő nemzeti étel már nem hallal, hanem különböző húsokkal készül. Ez egy sűrű pörkölt sok zöldséggel és hússal. Az általános kedvenc a sertés, amit szintén nagyon sokféle módon készítenek el és tálalnak. Az ország északi felén igazi csemegének számít a ropogósra sült malac. Kedvelik a disznóhúsból készült kolbászt, a "Chourizót. Szintén tipikus ételnek számít, bár nem mindenki kedveli, a belsőségekből készült gulyást babbal.
-- A portugál utazás nem lehet teljes bor kóstoló nélkül. Mindenképpen megéri betérni valamelyik borászatba, ahol megismerkedhetünk az adott termelővel és a gyártás folyamatával. A végén pedig fény derül arra is, hogy mit rejtenek a nyirkos pincék mélyén szundikáló, pókhálós hordók.
-- Az ország borrégiói közül az Alentejoi a legnagyobb, a Douro pedig a legrégebbi, a leghíresebb és egyben a világörökség része. Annak idején Marques de Pombal úgy rendelkezett, hogy csak az Alto Douroban készült borból állíthatnak elő portóit, így ez lett a világ első körülhatárolt borvidéke.
-- A portói egy likőrbor, ezért nekünk, magyaroknak, talán inkább ínyencségnek számít az édes íze miatt. Az angolok egyenesen rajonganak érte, de bizonyára a világ többi részén is kedvelik, hiszen a legnagyobb mennyiséget kivitelre palackozzák.
-- Története azzal kezdődött, hogy a tengeren szállított, exportra szánt bor megsínylette a hosszú utazást, így felmerült az ötlet, hogy brandyvel tartósítsák. Ezzel az alkohol tartalom jóval magasabbra emelkedett és így már hosszú ideig tudták tárolni a közkedvelt italt.
-- Ma már számos változata létezik. A három fő típusa az aranysárga színű, fehérszőlőből készült Branco, a nagy fahordókban, maximum 5 évig érlelt, vörös színű, gyümölcsös Ruby és a nála jóval idősebb borokat fémjelző, több különböző fajtájú és évjáratú bor házasításából előállított, karakteresebb, zamatosabb Tawny.
 

- 23.  Spanyol konyha

-- A Spanyol konyhát talán egy egész élet is kevés lenne megismerni, mert Spanyol honban nem beszélhetünk egységes konyhaművészetről. Ez a nagy ország számos kiterjedt és kulturálisan is sokszínű tájegységből áll, mely vidékek fiai és leányai saját ízeikre és specialitásaikra esküsznek. Legkevesebb tizenöt táj konyháját különböztethetjük meg, melyek közül talán a leghíresebbek: a Baszk, az Aragóniai, a Katalán és Madridi, Andalúz. A Római és Görög gasztronómia és a hosszan tartó mór megszállás hatása kimutatható az Ibériai konyhán, az étkezési szokásokat azonban mindenekelőtt a tenger és a föld gazdagsága alakította ki.
-- A Spanyol konyha nagyon változatos az ország sokszínű földrajzi adottságai miatt. A főzés fő alapanyaga: az olíva-olaj, sokan ennek tulajdonítják, hogy Spanyolországban, és általában a Mediterrán országokban sokkal magasabb az átlagéletkor. Spanyolország a világ olívaolaj-termelésének: 44 százalékát adja. Spanyolország egyik fő nemzeti étele a "Paella, amely Valenciából származik.
-- A "Paella fő összetevői: a rizs, a sáfrány, és az olívaolaj, ezen kívül tengeri falatokkal, hússal, és zöldségekkel körítik. Serpenyőben készítik, sofrito-alappal. A serpenyő alján lévő rizst megpirítják.
-- A "Cocido tipikus spanyol főételnek számít a Paella mellett. A "Cocido általában különböző: húsokat, kolbászokat, zöldségeket, babot tartalmaz. Ez egy igen bőséges és laktató ételnek számít spanyol konyha szinten, hiszen szinte minden megtalálható benne.
-- A "Tapas is nagyon népszerű, ami falatkákat jelent, népszerű előétel. A vacsora előtt fogyasztják, mellé: bort, sört, sangriát isznak. A Tapas általában többféle, igen erősen ízesített tengeri falatokból, esetleg húsból, és kolbászból áll.
-- A "Tortilla de patata, vagy gyakran csak Tortillának hívják, szintén igen elterjedt. Ez gyakorlatilag egy tojásból készült omlett, sült paradicsommal.  Európa más részein göngyölve ismerik, de lapított formában is tálalják.
-- A "Gazpacho a paradicsom leves Andalúziából származik, de egész Spanyolországban találkozhatunk vele. Hidegen felszolgált leves, amelynek fontos összetevője a paradicsom, ezen kívül olívaolajat, fokhagymát, uborkát, erős paprikát, száraz kenyeret, ecetet tartalmaz. Nincs két étterem aki hasonlóan készíti.
-- A "Chorizo a híres spanyol kolbász, ami az Asztúriai konyhából származik, és kiváló minőségű. A spanyol konyha jellegzetes kolbász terméke, amely nagyon hasonlít a magyar füstölt kolbászhoz. Mindenféle ételhez használják, de önmagában is nagyon finom.
-- A "Jamón serrano a híres spanyol sonka, amely vékony szeletekben, nyersen felszolgált sonka, hasonló az olasz "Prosciuttohoz. A Jamón sonka a spanyol gasztronómia kulcseleme, akárcsak az olívaolaj. Mindenhez fogyasztják, mindenféle párosításban egy kiváló ételnek számít.
-- A "Churro egy másik tradicionális spanyol fogyasztása desszertként. A ropogós édességet, mely: vízből, sóból és lisztből áll, megcukrozzák és általában forró csokoládéba mártogatják (chocolate con churros). Tölteni is szokták. A "Crema catalana, a Katalán desszert, Barcelona környékén, tojássárgából készült krém, felszínét karamellízált cukorral fedik be.
-- A "Crema Catalana, a Katalán krém egy népszerű édesség, desszert Katalóniában, Barcelona környékén. A finom fogás tojássárgából készült krémből áll, melynek felszínét karamellízált cukorral fedik be. Egy nagyon finom kis édesség.
Spanyolország gasztronómiájáról nem írhatunk úgy, hogy ne említsük, híresen finom borait. Az egész országban nagy hagyományai vannak a bortermelésnek, és persze a borfogyasztásának is.
-- Valamelyest egységbe fogják a spanyol konyha ezerfelé futó szálait az állandóan felbukkanó alapanyagok és fűszerek. Ilyenek például a zsiradékok, melyek közül a spanyolok szinte kizárólag disznózsírt, vagy olívaolajat használnak sütésre-főzésre. Nem ritkán mindkettőt egyszerre. Kifejezetten spanyol jellegzetesség a mandula használata, melyet szinte mindenféle ételbe tesznek és magában, sózva, vagy édesen is gyakran ropogtatják. Több tucat mandulás sütemény és torta színesíti a spanyol desszertek sorát. A fokhagyma, szinte minden formája, szintén karakteres résztvevője a spanyol ételeknek, lángon pirított és friss formában is felhasználják.
-- A spanyolok különösen érzékenyek a fokhagyma levesükre, melynek majd két tucat elkészítését ismerik és - többek szerint - e leves elkészítési módja megosztja a mediterrán ország társadalmát is. A zöldségek közül a padlizsán, a zöldpaprika és az olívabogyó a legnépszerűbbek, sütve, párolva és főleg nyersen jelennek meg a különféle receptekben. Ha igazán spanyolosan szeretnénk fűszerezni ételeinket, érdemes beszerezni sáfrányt, ánizst és fahéjat, mely utóbbit húsok, kolbászok ízesítésére is használnak. A fűszerekkel egyébként nem spórol egyetlen egy igazi spanyol szakács sem, minél markánsabb egy étel íze, annál jobb.
-- A hús készítmények tekintetében a legkülönlegesebb és kifejezetten spanyol alapanyag az ún. hegyi sonka, vagy ahogyan arrafelé nevezik: "Jamón serrano. Ez a sonka rengeteg spanyol ínyencség alapját képezi. Készítése egyszerű, ám nem szokványos: A nyers sonkát szellős helyen egyszerűen megérlelik, mindenféle sózást, pácolást vagy füstölést mellőzve. Bár ez az eledel elterjedt egész Spanyolországban, más a zamata a déli - Sierra Nevada-i - és más az északi - Pireneusokban érlelt - sonkának.
-- Nagy és kockázatos feladat lenne eldönteni, hogy mely spanyol táj ízei a legkifinomultabbak, a legjobbak. Erre talán jobb nem is vállalkozni. Egy országrészt azonban érdemes kiemelni, ha a főzés művészetéről és a gasztronómiai hagyományokról van szó, ez Baszkföld. A baszkok komolyan veszik az étkezést és a főzést is. Tripasoknak hívják azon férfiúkat, akik szeretnek enni és főzni is. A tripasok szervezetbe tömörülnek és jól felszerelt konyhákban, alapanyagok bőséges választéka mellett hódolnak a konyha művészetének. Ez a több évszázados hagyomány a magyarázata annak, hogy Spanyolország legjobb séfjei Baszkföldről származnak.
-- Hispánia napos lejtőin teremnek azok a szőlőfürtök melyekből a különlegesen jó minőségű, világszerte híres borokat készítik. A "Sherry talán a legismertebb spanyol bor, amit az egész világon ismernek, otthona a gyönyörű "Andalúz kisváros, "Jerez. Ez a sötét színű vörösbor igen bonyolult eljárásokkal készülő, házasított nedű, melynek alkoholtartalma meghaladhatja a 18%-ot is. A fehérborok közül a muskotályos szőlőből készített, édes, aranysárga színű "Malaga bor a legkiválóbb, melyet főleg desszertekhez fogyasztanak. A "Sangria is nagyon népszerű enyhén alkoholos ital: borból, narancsból, citromból, gyümölcsléből készített üdítőital: 6-7%-os alkoholtartalmú.
-- A spanyol étkezési szokásokat elsősorban a mediterrán éghajlat befolyásolja. A spanyolok később kelnek és később is ebédelnek, fél három körül, melyet természetesen a jól megérdemelt szieszta zár. A vacsora ideje, így nem ritkán akár éjfélre is tolódhat, amely akárcsak az ebéd, valamilyen meleg, ám az ebédnél könnyebb ételt, például: halat és levest jelent.
-- A spanyol konyha az európai konyhák egyik legkiválóbbja, melyet annak köszönhet, hogy hosszú időn keresztül a kontinens íz-világától különállóan fejlődött és annak, hogy a félszigetre érkeztek először olyan különlegességek, mint a paradicsom, csokoládé, a burgonya és a kukorica. Ezeken kívül, a bevezetőben említett keleti hatások és a mediterrán éghajlat adta sajátosságok egybeolvadása adja a hispán konyhák különlegességét és főleg ízletességét.


- 24.  Szerb konyha

-- A Szerb konyha nagyon változatos, hiszen: Görög, Török, Bolgár, Magyar ízek keverednek ételeikben, tehát egy biztos, fűszeres és karakteres finomságokkal találkozhatunk itt. Előszeretettel használják a húst, tésztát, zöldségeket és a friss, házi alapanyagokat. Szerbiában a konyha nem más, mint a ház „szíve”, egy olyan központi hely, ahol a mindennapi élet zajlik és a családtagok összegyűlnek.
-- A Szerb specialitások közé tartozik: a burek, a grill húsok, a kajmak, szárított, érlelt sonka és a töltött káposzta is. A szerb konyha földrajzi kiterjedése függ a különböző vidékek (Sumadija, Dél-Szerbia, Kelet-Szerbia, Vajdaság) történelmétől. Szerbiában van egy mondás, mi szerint a helyi emberek számára három dolog igazán fontos az életben. A jó zene, a jó italok és nem utolsó sorban a jó ételek. A szerb konyhának hatalmas szerepe van a mindennapokban, az egyik legfontosabb része a szerb kultúrának.
-- A Sumadijai konyhát tekinthetjük az igazi szerb konyhának. A vendéget először gyümölcsből készült "Szlatkóval, cukor szirupban főtt gyümölccsel kínálják, a "Csorba (raguleves) a menü elhagyhatatlan része, fő ételnek töltött szárított paprikát, lecsót, töltött káposztát, lakodalmas káposztát tálalnak. Étel különlegességként: harang alatt sütött hús, rostélyon sült pecsenyét és más rostélyon sült ételeket kínálnak. A saláták közül a legkedveltebb a sült paprika, az ajvár, a sopszka és az urnebesz saláta .
-- A kelet-szerbiai konyhára a bolgár és a román konyha volt a legnagyobb hatással, sok tejből és tejtermékből, valamint teljes őrlésű gabonafélékből birkahúsból, bárányhúsból készült ételt készítenek.    
-- A dél-szerbiai konyhán érezhetőek a keleti hatások. Szerbiában Leskovac városában készítik a legjobb rostélyost. A régióban a paprikának van meghatározó szerepe, nem mint fűszernek, hanem mint ételnek. A paprikából előételeket, leveseket és főételeket, valamint salátákat készítenek, ilyenek a tejfölös paprika, sajttal töltött szárított paprika, szerb ragu leves, úgynevezett csorba, lecsó, zagyvalék, sült paprika saláta és a savanyított paprika.
-- A vajdasági konyhára az Osztrák-Magyar Monarchia hatott a legnagyobb mértékben, ezért mutat nagy hasonlóságot a vajdasági és a magyar konyha. A vajdasági ételekkel tanyákon, csárdákban és gyógyfürdőkben találkozhatunk leggyakrabban. Ezeket a vendéglátó létesítményeket tekintik a vajdasági turizmus jövőjének. A vajdasági konyha alatt gazdag és energia dús táplálékot értünk, a húsok és zöldségfélék sok fajtáját, a sokszínű tészta kínálatot, de a kínálatban megtalálható a folyami hal és a vadhús is.
-- Vajdaságban igen közkedveltek a paprikások, melyeket ünnepekkor, születésnapokon, lakodalmakban szolgálnak fel, de ugyanígy a hétvégi kirándulók kedvelt étele is. Különösen érdekes a bográcsban főtt halászlé, ami régen a szegények étele volt, mostanság pedig mind többet készítik. A többi paprikás sem veszített a közkedveltségéből: az üsző, a borjú, a birka, a szárnyas vagy a disznó. Ezenkívül sokat főzik a köröm, a pacal és a krumpli paprikást is.
-- A "Csevapcica jellegzetes szerb étel, darált: -marha, -sertés, -birka húsból készült szivar alakú húsrúd, hagymával, sóval és borsal keverve, roston és vaslapon sütik. Általában hasáb burgonyával, tejfölös hagymával, ajvárral, és lepénnyel tálalják.
-- A "Pljeskavica jellegzetes szerb étel, darált: -marha, -sertés, -birka húsból készült húspogácsa, hagymával, sóval és borsal keverve, roston és vaslapon sütik. Általában hasáb burgonyával, hagymával, paprikával, ajvárral, és lepénnyel tálalják.
-- Az "Ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, szósz, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele. Az Ajvár kiváló különféle pikáns mártások készítéséhez. Az egész Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában. A paprikától függően lehet édes vagy csípős is.
-- A "Sopszka saláta: paprika, paradicsom, uborka, vöröshagyma és petrezselyemzöld összekeverésével készítik, melyet juhsajt, olaj és borecet hozzáadásával készített öntettel ízesítenek. A hűtve tálalt ételt reszelt juhsajttal szórják meg. Előételként és utóételként egyaránt fogyasztják.
-- A "Burek a Balkán egyik kultikus étele, édessége, süteménye és annyira elterjedt és hétköznapi, mint a fánk. Ha valaki a rétest szereti, akkor ezt is fogja. A Burek egy vékony, rétes tésztához hasonló, vékonyra nyújtott tésztából és általában valamilyen sós (túró, hús, zöldséges, ritkábban édes) töltelékkel készült pék sütemény. Az egykori Oszmán Birodalomhoz tartozó országokban ma is népszerű, főleg a Balkánon.


- 25.  Thai konyha

-- A Thai konyha az ízek és a színek harmóniája és tobzódása. Az ázsiai konyhák közül az egyik legnépszerűbb konyhát sok hatás érte az évszázadok alatt, mégis sikerült megőriznie egyedi és sokszínű arculatát. Ennek az egyediségnek talán az is lehet az oka, hogy az egykor Sziámként ismert országot soha nem foglalták el, nem voltak gyarmatosítók, akik a saját receptjeiket, konyhájukat magukkal hozva alaposan felforgatták volna a helyiek étkezési szokásait. Ennek ellenére egy igen kellemes házasság formájában a thai konyhában ötvöződik a nyugat és a kelet.
-- A Thai konyhát jellemzi a vízi életmód, a vízben élő állatok a vízi növények fűszerekkel kombinálva adják a thai konyha gerincét. A nagyobb darabokban kínált hús nem jellemző a thai konyhára, inkább az apró, harapásnyi falatokra metélt zöldség és hús. A thai konyhában sokszor párolják az ételeket, szeretik a grillezést és a sütést. A kínaiak jóvoltából egy idő után megjelent a "wok, és ezzel együtt az olajban sült ételek is. A "wok után, a nagy hódítások idejében a portugál, holland, francia, japán hatások is hangoltak a thai konyhán. A portugál misszionáriusoknak köszönhetően honosodott meg a chili, s manapság már elképzelhetetlen nélküle a thai konyha.
-- A Thai-ok napi három főétkezés mellett különösen kedvelik a különféle snackeket. A reggeli, az ebéd és a vacsora mellett szívesen fogyasztanak frissen sült falatokat, amikből igen széles választék található az utcai bódékban, kifőzdékben. Kedvelt a tavaszi tekercs, a marha- és csirke satay, a különféle mártásokkal kínált zöldségek, a levesek, a saláták és a desszertek.
-- A Thai étkezéseknél az ételeket nem európai mód tálalják, hanem fajtákként kerülnek az asztalra, amiből bárki tud venni. Egyedül nem is igazán szeretnek enni, mert úgy tartják, hogy egyedül enni balszerencsét jelent. Épp ezért legtöbbször sokan ülnek az asztalhoz, hogy megosszák egymással az ételt, és együtt élvezzék az izgalmas ízeket.
-- A Thai konyhára jellemző harmónia alapja, hogy az ételeik nagy részében egyszerre van jelen a sós, az édes, a savanyú és a fűszeres. Az ételek azonban nem csak ízükben gazdagok, hanem hatnak a többi érzékszervünkre is. Így a száj mellett a szem és az orr számára is kellemes meglepetéseket tartogat a thai konyha.
-- Egy tipikus thai étkezés tartalmaz levest, párolt fogást, sült fogást, valamilyen meleg salátát és hozzájuk illő mártásokat. Zárásként desszert következik: gyümölcs vagy édesség. Az így kínált fogásokat azonban a legtöbb esetben nem pálcikával fogyasztják, annak ellenére, hogy kínai közvetítéssel már régen megérkezett hozzájuk a pálcika , hanem sajátos mód villával és kanállal. Mivel a hozzávalókat legtöbbször harapásnyi falatokra vágva készítik el, így nincs szükségük késre.
-- Bármi is kerüljön asztalra, a rizs mindig az étkezés részét képezi. A rizs fajtája régiónként változik, van, ahol ragacsos rizst szolgálnak fel, van, ahol párolt, pergőbb szemű, illatos jázmin rizst. A ragacsos rizsből egyébként gyakorta készítenek desszerteket is. A különféle gyümölcsök:. papaya, mangó, durian, szőlő, kókusz vagy dinnye mellett a rizses sütemények a legjellemzőbb desszertek. A thai konyhában az európaiak számára is könnyedén elfogadható alapanyagok mellett megjelenik a tücsök, a selyemhernyó vagy például a vörös hangya lárva is, ezeket viszont inkább nem részletezzük.
-- A Thai konyhát meghatározó fűszerek közül az egyik legismertebb a "chili. A chili mellett megkerülhetetlen fűszer a galanga gyökér és a citromfű, valamint a curry paszta. A curry pasztából többfélét is készítenek, a legismertebbek a zöld, a piros, a sárga, a panang, a massaman és a jungle curry. A thai curry sokban különbözik indiai rokonától, egyrészt állagában, másrészt összetételében. A thai curryben a helyi fűszerek dominálnak, mint például a korábban említett galanga és a citromfű. A fűszereket fokhagymával, halszósszal, citromlével, kókusz tejjel, hagymával összedolgozzák, és az így kapott pasztát adják az ételekhez.
-- A legtöbb thai fogást ízesítő citromfű egy igen szívós évelő, ami főleg Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában nő. A zöldhagymára emlékeztető növény citrusos íze igen kedvelt. A benne lévő citrál illóolajat rovarriasztónak és különféle kozmetikai szerek illatosítására is használják. Főzéskor általában egészben használjuk és a végén kiszedjük az elkészült ételből. A citrusos ízek nem csak a citromfűben és a "galanga györkér ízében jelenik meg, hanem a "kaffír lime levelében is, amivel a "Tom Yum (fűszeres rák- vagy csirkeleves) és a "Tom Kha (kókusztejes csirkeleves) leveseket ízesítik, valamint a curry pasztákhoz is fel szokták használni. A portugálok által meghonosított "chili mellett a felsorolt fűszereken kívül a thai konyhához szorosan köthető a koriander, a szegfűszeg, a kurkuma és a bazsalikom is.
-- A Thai konyhában fontos szerephez jutó zöldségek között található a kínai fehér káposzta, avagy a "bok choy, a "daikon vagy a "vízi-gesztenye. Ezen kívül a thai konyha szeret gombával, padlizsánnal, szójababcsírával dolgozni, valamint a kókuszból nyert folyadékot, az úgynevezett kókusz tejjel is igen sok ételhez használja.
-- Ahogy a kínai konyhában a szójaszósz, úgy a thai konyhában az ételek nagy százalékánál a halszósz a meghatározó ízesítő. A hal-szósz vitaminokban gazdag, erőteljes ízű szósz, amit nem csak főzéskor adnak az ételekhez, hanem tálaláskor is az asztalra kerül az utólagos ízesítéshez. A halszósz mellett szójaszószt is használnak, illetve kedvelt a szójaszósszal ízesített fűszeres, sós osztrigaszósz, amit leggyakrabban húsokhoz adnak, de zöldségeket is ízesítenek vele. A legfélelmetesebb azonban az úgynevezett Sri Racha szósz, ami egész Thaiföldön igen népszerű. A chili-alapokon nyugvó szósz emlékeztet a Tabascóra, bár ebben az ecet helyett inkább a chiliben rejlő erő dominál.
-- Az egyik, talán legismertebb Thai fogás a sült rizstésztás: "Pad Thai, ami egészen újkeletű étel. A "Pad thai receptje a második világháborút követően született a thai kormány megbízására, afféle szimbólumként, ami jelképezi a thai nemzetet. A Pad thainak azonban nem kellett túl nagy propaganda, olyan jól sikerült, hogy azóta világszerte népszerűvé vált. A Pad thai receptek régiónként változnak, azonban azt a thai hagyományt követik, hogy az étel magában hordozza az édes, a sós és a savanyú ízeket, ügyesen harmóniát teremtve köztük.. A legkedveltebb thai fogások: a fűszeres garnélarák leves, a "Tom Yum Kung, a Pad thai, a Kaeng Phet Pet Yang, ami sült kacsából készített curry, illetve a "Kai Phat Mer Mamuang Himmaphan, ami kesudiós csirkét takar.
 

- 26.  Török konyha

-- A Török konyha művészet jól ismert Európában. A leggyakrabban használt alapanyagok: "padlizsán, zöldpaprika, hagyma, lencse, bab, paradicsom, fokhagyma és uborka. A legkedveltebb gyümölcsféleségek közé tartozik: "szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a sárgadinnye, a füge, a citrom; a törökök kedvelik a magvakat és dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót. A leginkább használt fűszerek: "petrezselyem, melynek csak a levelét hasznosítják, a köménymag, a feketebors, a paprika, a menta és a kakukkfű.
-- A Török konyhát jelentősen befolyásolta az Oszmán Birodalom sokszínűsége, multikulturális környezete. Az oszmán konyhaművészet egyesítette a birodalom területén élő népek ételeit és elkészítési módszereit. A legnagyobb befolyást a Görög és Közel-keleti konyha gyakorolt rá, de keveredtek benne az ősi, Közép-Ázsiai török hagyományok is.
-- A legízletesebb fehér sajtok és joghurtok juhtejből készülnek. Népszerű köret a "Pilav (rizs) és a "Bulgur (főzött majd kiszárított búzakása). Az "olíva-olaj széleskörűen elterjedt, leginkább Törökország nyugati területein, ahol bőven találhatóak olajfaligetek. Az "olívabogyó (zöld, fekete, rózsaszín) kedvelt előétel.
-- A kenyér búzából, árpából és kukoricából készül. Jellegzetesen török kenyér a "Pide (pita) és a "Tandır (kerek tűzhely) melynek a belső oldalán sütik ki a kenyér tésztát. A hagyományos török szokások szerint kis adagokat szolgálnak fel, és sok kenyeret fogyasztanak az ételekhez. Kenyeret mindenféle ételhez felszolgálnak, a rizs és a bulgur mellé is.
-- Az egyik legnépszerűbb kenyérféleség a "simit vagy "gevrek, mely gyűrű alakú és szezám maggal szórják meg. Önmagában vagy sajttal és lekvárral fogyasztják, utóbbi időben többféle, péksüteménnyé alakított "simitet lehet kapni, melyek különféle töltelékkel kaphatóak.
-- A hús mindig is luxuscikknek számított Törökországban. A legnépszerűbb húsáru a "bárányhús, melyet leginkább ünnepeken például esküvő fogyasztottak, illetve a "Kurban Bayramı (Áldozati Ünnep) idején "Etli Pilav (húsos rizs) formájában. Amikor a húsipar megjelent Törökországban, a húsáru mindenki számára könnyen elérhető élelmiszerré vált és bekerült a törökök mindennapi étrendjébe.
-- A "Kebab arab eredetű, jellegzetes balkáni, török húsétel. Általában darált birka vagy bárányhúsból készül, és erősen fűszerezett. Jellemzően a török adana kebab nevű étel az, amit a világon „kebab” alatt értenek. A hozzávaló fűszerekkel összegyúrt darálthús gombócokat kolbászkákká formázzák és tenyérrel a hosszú lapos nyársra nyomkodják. Nyílt tűzön, zsírozott nyársra vagy pálcikára tűzve, a parázs fölött gyakran forgatva, egyenletesen sütik meg.
-- A "Döner kebab eredete az "Iszkender kebab, amely Mehmetoğlu İskender Efendi 19. századi gasztronómiai találmánya. Manapság világszerte elterjedt, és az iskender kebab alapján készül a "Döner kebab”, amelyet függőleges elektromos nyárson folyamatosan grillezett és rétegesen nyársra húzott hússzeletekből készítenek. A gyorsan fogyasztható ételt a nyársról leszelt húsforgácsokból és különféle öntetekből állítják össze. A vásárlóknak pitában tálalják az utcán is fogyasztható ínyencséget. Európában és világszerte a török gasztronómiát jellemző kebabot, ma már inkább így ismerik és nem a tányérban felszolgált hagyományos formájában.
-- A "Döner kebabot szendvics formájában, pitában szolgálják fel. Ez a fajta Döner már az 1960-as években is kapható volt Isztambulban. A zöldségekkel és szósszal pitában tálalt döner 1971-ben jelent meg Németországban, Berlinben, mert az eredeti, pitában felszolgált döner nem nyerte el a német vásárlók tetszését.
-- A "Döner kebab manapság gyors éttermekben és utcán árult, "Pitába vagy "Dürüm lepénybe töltött étel. A "Döner kebabot egy Németországi török bevándorlótól, Kadir Nurman vette fel először üzlete étlapjának kínálatára 1971-ben, a Berlin belvárosban, a Bahnhof Zoo vasútállomás közelében. Felfedezte, hogy hiába a kitűnő étterme, az embereknek nincs idejük bemenni, és megvárni, míg elkészül a hagyományos kebab. A Berlini éttermében először kínálta pitában a különféle joghurtos öntettel, salátával készült kebabját. Ekkor újította meg, hogy modernizált formában jobban eladható gyorsétellé váljon.
-- Az "Adana kebab apró darált húsból álló rúd, ami szintén faszén parázson sül, hosszúkás étel, a jugoszláv utód államokban ćevapinak nevezett nyársonsült, illetve a bolgárkabapcse vagy a román mititei. Romániában azonban kevesebb fűszerrel és szódabikarbónával készítik. Általában öt darab ujjacska méretű húst tálalnak fel egyszerre. A ćevapi szokásos kiegészítője a vöröshagyma és az ajvár, Bulgáriában ljutenica.
-- A "Pastirma az egyik leghíresebb marhahúsból készült étel, zöldségekkel és fűszerekkel.
-- A "Lahmacun a törökök saját pizza-félesége: a lahmacun rendkívül vékony tésztájú, paradicsomos, darálthúsos étel, melyhez külön tányéron friss zöldségféléket szolgálnak fel, amelyeket a tésztába kell csavarni, és így, összetekerve kell fogyasztani az ételt. A másik pizza-féleség a pide, mely hosszúkás alakú és különféle feltétekkel kapható, sajtos, darálthúsos.
-- A "Meze különféle előételek csoportja, melyeket akár főételként is lehet fogyasztani. Törökországban az éttermekben általában többféle mezét is felszolgálnak előételként, és érdekesség, hogy a legtöbb étteremben ezt kérni sem kell. A "Köfte (fasírt-féleség ami lapos és széles alakú), a "Haydari (fokhagymás joghurtos saláta), a "Pilaki (bab, fokhagyma, olíva olaj),
-- A "Börek (vékony tészta rétegekből készült étel hús, sajt vagy zöldség töltelékkel), a "Kısır (apróra tört bulgur különféle fűszerekkel és zöldségekkel keverve), a "Dolma (rizzsel vagy hússal töltött szőlőlevél, padlizsán vagy paprika), a "Humusz (szezám mag, csicseriborsó, fokhagyma, olívaolaj és citromlé),.
-- "Baklava a desszert, édesség. Az egyik legismertebb török édesség a baklava. Népszerűek a tejes édességek, például a muhallebi, sütlaç (tejberizs); kedvelt a helva, a kadayıf, a künefe, a revani (búzadarából és keményítőből készül).
-- A "Lokum az egyik legismertebb és legkülönlegesebb török édesség, vagy "Turkish Delight, a vattacukorhoz hasonló édesség.
-- Az Italok is sokfélék. Bár a legtöbb török muzulmán, az alkoholos italok kedveltek; a Ramadan idején azonban nem fogyasztanak alkoholt. Népszerűek a sörök, mint az "Efes Pilsen. Anatóliában pedig már időszámításunk előtt is készítettek bort. A "Raki jellegzetesen ánizs ízű alkoholos ital, melyet általában a mezével fogyasztanak. Népszerű még a "Boza (erjesztett ital búzából), az alkohol mentes italok között az "Ayran (joghurtital).
-- A "Tea egy hagyományos török ital. A teát különleges, vékony, harang alakú üveg pohárkából fogyasztják, cukorral, de citromlé nélkül. A teát egy kétrészes teás kannában készítik, melynek alsó részében vizet forralnak, felső részébe helyezik a tea leveleket.  
-- A "Kávé is hagyományos, a török kávét egyszerű fém kávé kiöntő edényben főzik: a vízbe belekeverik az őrölt kávét, majd forrásig főzik. Ezután habját leöntik, majd újra felforralják a kávét. A kávé elfogyasztása után jósolni is szoktak a kihűlt kávé zaccból.


- 27.  Vietnami konyha

-- A Vietnami konyha is a nagy és változatos Ázsiai konyhák közé tartozik. A Vietnami konyha alappillére a "Rizs, mint oly sok más Távol-keleti Ázisai országban. Már csak azért is, mert Vietnamban a rizst igen kreatívan fogyasztják: némi túlzással a rizst rizzsel és még több rizzsel esznek.
-- A rizs mellett vitathatatlanul a zöldségek, valamint a halak és a tenger gyümölcsei játsszák a legfontosabb szerepet a vietnami konyhában. A fűszer növények gyakran kerülnek a tavaszi tekercsbe, de lehetnek saláta alkotók is, az étkezés kiegészítői, szinte mindig asztalra kerülnek. Számos, nálunk ismeretlen zöld fűszernövény mellett a bazsalikom több fajtáját is használják, leggyakrabban a Thai bazsalikomot.
-- A már említett kapor mellett fontos fűszernövény a citromfű, a menta, a metélőhagyma vagy más néven snidling, a nálunk alig ismert, kissé csípős mustárfű, az ánizsos aromájú vörös perillafű vagy másként: fekete peszterce.
-- A legjellegzetesebb a gyakran vietnami korianderként is emlegetett, hegyes zöld levelekkel rendelkező fűszernövény, amely igen aromás, kissé csípős. Természetesen a koriander és a tőle igencsak különböző hosszú levelű koriander is szerepel a vietnami zöld fűszerek minden képzeletet felülmúlóan színes palettáján.
-- Egy tradicionális vietnami étkezés során az ételek nem egymást követő sorban, hanem egyszerre kerülnek az asztalra: színes, illatos ételforgatag, rengeteg rizzsel vagy rizstésztával és zöldséggel. Az étkezés a kultúra fontos része, az sem véletlen, hogy a "Vietnámi újév, a hét napon át tartó "Tet-ünnep egyben a legnagyobb lakomák ideje, ország részenként eltérő szokásokkal, hagyományokkal. Ilyenkor a legszegényebbek asztalára is bőségesen kerül jó falat.
-- A "Banhmi névre hallgató vietnami szendviccsel érdemes kezdeni. Alapja a franciánál lényegesen kisebb méretű vietnámi bagett, amit soha nem vágnak teljesen ketté. Ebbe kerül aztán fűszeres húspástétom, majonéz, sok-sok zöldség, részben frissen, részben savanyított formában, sonka vagy sült, illetve főtt hús felszeletelve. Ma már kínálják sajttal, karikázott főtt tojással is. Számtalan variációja létezik. Igazi tartalmas gyorsétel.
-- A "Pho világszerte a vietnámi éttermek sztárja. A "Pho jellegzetes tésztaleves Vietnám nemzeti ételévé vált, bár rejtély, hogy a francia konyhából a vietnámiba került marhahús miként is lett ennek a tűzforrón tálalt levesnek a része, mindenesetre tény, hogy először Hanoiban szolgálták fel, és onnan került délre, majd terjedt el az egész országban. A jó "Pho bo elkészítése nem egyszerű. Rengeteg jó minőségű alapanyag és sok türelem szükséges hozzá.
-- A Vietnámi konyha fogásai nem csupán azért egészségesek, mert friss zöldségekből készülnek, rengetegféle saláta akad közöttük. Sok fogást pedig, főként az északi országrészben a kínai konyha hirtelen pirított fogásaihoz hasonlóan rendkívül forró serpenyőben, általában "Wokban, nagyon gyorsan, rázva pirítják.
-- A zöldségfélékhez hal vagy apróra kockázott hús is kerülhet, rizstésztával vagy párolt rizzsel kínálják. Mivel az evőeszköz rendszerint itt is, akárcsak Kínában vagy számos ázsiai országban az evőpálcika, a rizs ragadós rizst jelent, amit így is könnyű fogyasztani.
-- A hirtelen pirított fogások mellett a sült húsok, olajban sütött: rákok, halak is gyakoriak a vietnámi ételek sorában, ahogy a különféle fűszerezéssel készült hús- vagy hal- gombócok is. Elmaradhatatlan kísérő a rizs mellett a fűszernövényekből és zöldségfélékből összeállított tálak, szószok, saláták.
-- Vietnamban terem: ananász-, kókusz-, mangó-, papaya-, de olyan - nálunk csak ritkán hozzáférhető - különlegesség is, mint a szinte Vietnám nemzeti gyümölcseként is számon tartott: pitaya- sárkánygyümölcs, licsi-, mangusztán-, soursop-. A jákafa gyümölcse, amely leginkább jackfruitként- ismert, a karambola- vagy csillaggyümölcs-, és még sok megismerésre váró egzotikus gyümölcs.


- 28.  Zsidó konyha

-- A Zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb előírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz "Kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza, és sajátosságai a Biblia számos vallási előírásában gyökereznek. Az előírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak. A zsidó ételekre vonatkozó fő törvények lényegében három csoportra oszthatók:
-- 1. Csak kóser hús fogyasztható.!. "Ne egyetek semmiféle utálatosat. Ezek az állatok, amelyeket ehettek: "szarvasmarha, juh, kecske, szarvas, gazella, dámvad, vadkecske, antilop, nyársas antilop, és kőszáli zerge". (Mózes V. könyve 14,3-5). Ez a törvény a különböző állatok húsát tiszta (kóser) és tisztátalan, tiltott (tréfli) húsokra osztja. Tisztátalan az elejtett és széttépett állatok húsa, a disznó, a nyúl, a teve, és a ló húsa. A disznóé olyan mértékben tisztátalan, hogy igazából hozzáérni sem szabad! A marha, a szárnyasok (a strucc kivételével), a bárány és a kecske viszont kóser húsnak minősülnek, és a halak közül azok, amelyek uszonnyal és pikkellyel rendelkeznek. Ezért nem ehető például a harcsa és az angolna, illetve a tengeri halak jó része.
-- 2. A húst vérteleníteni kell.!. "Csupán a vérét nem szabad elfogyasztanotok, azt öntsd a földre, mint a vizet."[Mózes V. könyve 12,16] A vér tilalma szerint csak kivéreztetett hús fogyasztható. A vallási törvény előírja, hogy a húsokat fél óráig vízben, egy óráig sóban kell áztatni, majd háromszor kiöblíteni, hogy minden vérrög kioldódjon belőle. A májat főzés előtt alapos sütéssel vértelenítik, a szív csúcsát pedig le kell vágni mielőtt elkészítik. Az állat levágásánál fontos, hogy az állatot csak képzett szakember (sakter) vághatja le, egyetlen vágással, hogy minél kevesebbet szenvedjen.
-- 3. A tejes és a húsos ételek különválasztása. "A gödölyét ne főzd meg anyja tejében." [Mózes V. könyve 14,21]  Ez a rövid bibliai idézet a gyökere annak, hogy a zsidó konyhában nemcsak a tejes és a húsos/zsíros ételek, de az ezek elkészítéséhez használt edények is elkülönülnek, sőt, azok az eszközök is, amelyeket a táplálkozás során igénybe vesznek. Pl. konyharuha, abrosz, sótartó, kenyérkosár stb. Ezek az edények és eszközök a konyha különböző helyeire kerülnek a tárolás során is, és a mosogató külön medencéiben tisztítják őket. Vannak azonban olyan ételek, amelyek sem a húsos-, sem a tejes kategóriába nem tartoznak, a "párvék (párosak), ezek mindkét ételcsoporttal vegyíthetők. A "párvék például a "kóser halak, a tojás, és minden olyan dolog, ami a földből terem: zöldségfélék, magvak, gyümölcsök, cukor, só, kávé stb.
-- A fő törvények mellett más szabályok is hatottak a jellegzetes zsidó ételek kialakítására, főképp az ünnepek illetve ünnepi ételek tekintetében. Ilyen például a sólet, amely a szombat kedvelt eledele. Szombaton ugyanis a munka tilalma mellett főzni sem lehet, ezért a "Sólet nyersanyagát (a babot és a füstölt húst) már pénteken összeállítják, és a kemencében, vagy forró téglák között mintegy 12 órán át érlelik.
-- Az ünnepi ételhez hozzátartozik a hidegen összeállított hagymás-májas tojás, és az almás kugli is, na meg természetesen a hangulatos gyertyafény és a szertartás, ami tovább emeli az ünnep fényét. A szombat előestéjén - azaz péntek este - töltött halat, és kalácsot illendő fogyasztani.
-- Ahogyan megvannak a "Sabbath tradicionális ünnepi ételei, úgy a többi ünnepnek is megvannak a maga ínyencségei. Ilyen például az újévkor fogyasztott mézes sárgarépa főzelék, és a kerek újévi kalács, amit mézbe mártogatnak, hogy az új év édesen teljen. Ilyen a "Sátrak ünnepén és a "Tóra ünnepén feltálalt "liba és "kacsa pecsenye, "töltött káposzta és "flódni is. "Flódnit egyébként purimkor, a zsidó farsangon is esznek, amikor a farsangi süteményekből kóstolót illik küldenie a szorgos háziasszonynak, ezért mindig nagy sütés-főzés veri fel a házat.
-- A híres leves betétként is használatos: kovásztalan "macesz gombóc a húsvét (ez esetben természetesen nem Jézus feltámadását jelzi, hanem az egyiptomi kivonulást), a "peszah egyik eledele. Készítését az a tilalom hívta életre, amely ebben az időszakban megtiltja a kovászos étel fogyasztását.
-- Tipikusan húsvéti ételek még a "borscs, a főtt marhahús, és az ízletes borral, és dióval ízesített sütemények is, de diós vagy gesztenyés sütemény járja hanukkakor is, amikor a zsidó asztalon olajban sült fánkot, és palacsintát is találunk. A tejes ételek a gyász- és böjt napok szokásos fogásai.
-- A vallásos zsidó a szeszes italok közül sem iszik meg bármit, hiszen az ókori hagyomány szerint a pogány áldozati célra használt bor fogyasztása, sőt bármilyen felhasználása is tilos. Ez a törvény később kiterjedt a pogányok által készített minden borfajtára azzal a magyarázattal, hogy a bor esetleg idegen, kultikus célra beszentelt szőlőtábláról származhat. Ugyanez vonatkozik a szőlőlére és a borecetre is..
-- Ennek ellenére a zsidók isznak bort, de csakis olyat, amely saját készítésű mustból, sőt, saját termesztésű szőlőből, folyamatos ellenőrzés mellett készült. A bornál jóval nevezetesebb a "kóser (szilva) pálinka, amelyet a "gójok (hitetlenek) is előszeretettel fogyasztanak. Egyes régi zsidók a maguk igazolására külön hagyományt teremtettek, így a Biblia alapján a kóser bort Noéig, a kóser szilva eredetét Salamon királyig vezették vissza.
-- Természetesen a zsidó konyha is halad a korral. Ma már az ételek nagy részét libazsír helyett olajjal készítik (kivételt képez ez alól a már említett maceszgombóc), és cukor helyett használható a szacharin is. Vannak olyan ételek, például a halételek, amelyek készítésénél eleve nem szabad zsírt használni. A vegyi úton előállított élelmiszerek, például a mesterséges színezékek és aromaanyagok bevonultak a zsidó konyhába is. Ezek a párve (azaz semleges) ételek közé kerültek, használhatók a húsos, a tejes ételek készítéséhez is.
-- És végül, de nem utolsó sorban álljon itt néhány sor magáról az étkezésről, és annak szabályairól. Mint már szó volt róla, más teríték szükséges a tejes, és más a húsos ételekhez, amelyek lehetőleg színben is eltérnek. Ez azért fontos, mert ha bármilyen konyhai eszköznél csere történik, utána csak rabbi segítségével lehet újra kóserré tenni azokat, amennyiben egyáltalán lehet. A porcelán- és cserépedények például nem kóserolhatók.
-- Társaságban nem illik vizet inni, de ha mégis, el kell fordulni a pohárral, mivel vizet csak az iszik, aki szomjas - ez viszont nem tartozik senkire. Férjes asszony bort se igyon, ha nincs mellette a férje, de ha jelen van, akkor is csak néhány kortyot fogyasszon. Az evés és az ivás "tempójára" is vannak szabályok. Az ivásnál illetlen egy hörpintésre kiinni a poharat, mert az falánkságot mutat, de aki túl sok kortyra issza ki poharát, az felvágósnak tűnik.
-- Az ételből sem illik egyszerre túl nagyot harapni, és elvárt úgy felállni az asztaltól, hogy az ember még ne legyen túlságosan jóllakott. A zsidó konyha tehát szigorú ősi törvények szerint szerveződik, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lenne változatos és ízletes. Így néha nap még annak is érdemes belekóstolnia, aki nem szándékozik feladni a maga tréfli konyháját és ételeit.