"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Makrobiotika, hosszú életű emberek - Bíró Csaba

2022.07.28 15:54

 

Makrobiotika, a hosszú élet tudománya.

A Makrobiotika görög szó és a hosszú életűséggel foglalkozó tudományt jelenti. Elnevezését onnan nyerte, hogy a görög történet író Hérodotosz az Etiópia utazásai során egy bizonyos helyen sok magas életkort megért emberekre akadt, őket nevezte el makróbiótáknak, azaz hosszú életűeknek..

Képtalálat a következőre: „macrobiotica”

A Makrobiotikáról és annak követőiről

--  A makrobiotika görög szó, amely a hosszú élet tudományát és művészetét jelenti.  Elnevezését onnan nyerte, hogy a görög történetíró Hérodotosz, az Etiópia utazásai során magas életkort megért emberekre bukkant, őket nevezte el "makró-biótáknak", azaz "hosszú-életűeknek".
--  A makróbióták lenyűgőzték a tudóst, ámulattal tapasztalta, hogy az Etiópok között nem volt beteg ember és a 120-130 éves életkor ott közönséges és mindennapi jelenség volt. A kérdéseire azt a választ kapta, hogy az etiópok bölcseik tanításai alapján a tűz útján előállított mesterséges táplálékokat és a húst mellőzték. Egészséges étrendjük így zöldségből, gyümölcsből, tejtermékekből és kenyérből állott...
--  A makrobiotika életfelfogása a követőinek hosszú és egészséges életet ígér. A makrobiotika hagyománya több ezer évre, évezredekre nyúlik vissza, amelyet Ázsiában és Európában is egyaránt műveltek, már az ókorban is. Már Hippokratész is azt vallotta, hogy a megfelelő élelmiszer alapozza meg az egészséges és hosszú életet. A makrobiotika szerint az étkezés egyszerű és kiegyensúlyozott legyen.
--  A makrobiotika alapfilozófiája az egység: az ember a világ része, és a világmindenség törvényszerűségei vonatkoznak rá. Ha ezt az ember megszegi, az egészségével kell fizetnie. Mint ahogy a természetben, az emberi szervezetben is folyik a küzdelem az ellentétes erők között. Ezen erők küzdelmének az ingadozása, túlsúlyba jutása, a küzdelem kimenetele határozza meg az egészséget vagy a betegséget.
--  A makrobiotikus elmélet alappillére a jin-jang. Az ősi kínai tanítás szerint minden természeti dolog energia kettősből képzett. Ellentétes, de kiegészítő erők folytonos mozgásban reagálnak egymásra. Minden lény és dolog születése és létezése, változása és halála a jin és a jang állandó változásán nyugszik.
--  A jin és a jang tehát a teremtés és minden dolog változásának, az univerzum minden lényének eredete, ősforrása. A jin-jang az univerzum törvénye, minden lény általános rendje, az élet és a halál alapja.
--  A makrobiotika az ízeket és a színeket is kapcsolatba hozza. Öt alapízt különböztet meg:. savanyú, keserű, édes, sós, csípős. Ezek az adott évszakkal harmonizálnak. A tavaszt a savanyú íz jelképezi a savanyú ételek gyorsító energiát adnak. Savanyú a jó kenyér, a savanyú káposzta, az ecet. Előnyös a májra és a epehólyagra.
--  A nyárral a keserű vagy égett íz harmonizál. A keserű jó hatással van a szívre és a vékonybélre. Szétszóródó energiája van a pitypangnak, a bojtorjánnak, a fekete szezámmagnak, a kukorica néhány fajtájának. A késő nyárra inkább az édes íz jellemző, ilyenek a teljes gabonafélék, zöldségek, és a gyümölcsök egy része. Ezeknek tápláló energiájuk van.
--  A természetes édes íz ellazítja a testet, nyugtató hatással van a lépre, a gyomorra, a hasnyál mirigyre. Az agresszív édes íz, a cukor és a méz éppen ellenkező hatást vált ki a szervezetben. Az ősszel a csípős íz harmonizál, hiszen az ősz is "csípős". A csípős ételek, mint a hagyma, a retek, a gyömbér, a bors, segítik a keringést a testben, serkenti a tüdő és a vastagbél működését.
--  Kerülni kell azonban a túlságosan erős ízeket, mert azok túlműködést okoznak, irritálják a beleket, a májat és a tüdőt. A téllel a só harmonizál, a jó minőségű só lágyítja a megkeményedett szerveket, erősíti a vesét és a húgyhólyagot.
--  A makrobiotika öt alapszínt is megkülönböztet:. a zöldet, pirosat, sárgát, fehéret és feketét. A tavasz színe a zöld, jó hatással van az epére és a májra. A nyár, a tűz színe a piros, ami az életenergiát jelképezi, élénkít. A piros a szív és a vékonybél színe. A nyárutó színe a sárga, a lép, a hasnyálmirigy a gyomor segítője. A tüdő és a vastagbél színe a fehér, míg a fekete a veséé és a húgyhólyagé. Ezekből következően nem mindegy, hogyan terítjük meg asztalunkat. Az a jó, ha mind az öt szín szerepel, mert az öt szín együttes jelenléte jó közérzetet ad.
--  A színeket a jin és jang tulajdonságok szerint is besoroljuk, ami szerint a növényekről is megállapítható, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Itt a színskálát a szivárvány színei szerint osztották fel: vörös, narancs, sárga, zöld, kék, indigókék és lila. A vörös, narancs és sárga inkább jang tulajdonságú, míg a kék, a lila inkább jin. A répa tehát inkább jangabb minőségű a céklánál.
--  Figyelembe veszik azt is, hogy a növény a föld alatt, vagy a föld fölött nő. Amelyik a Föld középpontja felé tör, az a jang erők hatása alatt áll, és minél magasabbra nő egy növény a föld fölé, annál inkább jin tulajdonságú. A cseresznye tehát erősebb jin, mint a káposzta. A túlnyomó részt jang tulajdonságú növények lassan, míg a jin jellegűek gyorsabban nőnek.  
--  A makrobiotika nemcsak egy táplálkozási életmód, étrend és receptgyűjtemény, annál jóval több: a taoista filozófián alapuló életrend, életfilozófia, ezek elveinek gyakorlati alkalmazása az egészségesen töltött, hosszú, kiegyensúlyozott, nyugodt élet érdekében. Az ajánlatosnak tartott táplálkozási mód jól jellemzi ezt a teljes körű életprogramot.
--  A makrobiotika összhangot teremt az egyetemes étrendi hagyományokkal, az ökológiai renddel. A követőinek azokat a táplálkozási szokásokat ajánlja figyelmébe, amelyek az adott éghajlati öv, földrajzi övezet lakói számára évezredek óta kialakultak, a legmegfelelőbbnek bizonyultak.
--  Tehát nekünk például nem a Kínai és Indiai makrobiotikus étrendet kell követnünk, hanem a magyar gasztronómiai hagyományokat érdemes felelevenítenünk. Hasonlóképpen a makrobiotika figyelembe veszi az évszakok váltakozását. Fontos, hogy mindent a maga érési idejében és helyén kell fogyasztani, a természet rendje szerint, másképp a szervezetünk nem tud a változásokhoz alkalmazkodni.
--  Tekintettel van az egyéni különbségekre is, hiszen más étrendre van szükségünk télen, mint tavasszal vagy nyáron, és egészen más jellegű táplálkozást igényel egy egészséges, aktív középkorú ember, mint egy gyermek vagy egy idős, illetve valamilyen krónikus betegségben szenvedő beteg.

Meddig él az ember és az állat

--  Az ember sokszor becsmérli az állatokat, azonban arra nem is gondol, hogy semmiben sem tud "felnőni" hozzájuk. Az állatok felülmúlják az embert szinte mindenben, sebességben, gyorsaságban, látásban, hallásban, szaglásban, és természetesen az életkor hosszúságában is.. Általános tapasztalat, hogy az állatok többszörösét éli meg tenyész érettségének mint az ember.
--  Nézzünk néhány példát az állatvilágból. Macska - tenyészérettség: 2 év, életkor: 10 év.. Kutya - tenyészérettség: 2 év, életkor: 12 év..  Ló - tenyészérettség: 3 év, életkor: 20 év..  Szamár - tenyészérettség: 3 év, életkor: 20 év.. Zsiráf - tenyészérettség: 8 év, életkor: 50 év.. Elefánt - tenyészérettség: 10 év, életkor: 70 év.. Mocsári Teknős - tenyészérettség: 20 év, életkor: 120 év.. Galapagos Teknős - tenyészérettség: 20 év, életkor: 400 év.. Az állatoknál, az állatvilágban tehát a király a vegetáriánus életmódot folytató Galapgos-teknősbéka, amelynek várható élettartama eléri a 400 esztendőt...
--  Az ember teljes kifejlődéséhez hozzávetőlegesen 20 esztendő szükséges. Természetesen - hasonlóan az állatvilághoz - eltéréseket itt is tapasztalhatunk, mint az akcelerációt vagy ennek ellenkezőjét. Ha az állatokra érvényes törvényt vesszük alapul, az ember életkora 5 X 20 = 100 esztendő kellene hogy legyen. Ugyanakkor a gyakorlat ezt nem igazolja, hiszen a többmilliós populációból jó, ha néhány ember megéli a 100 évét, a centenáriumát. A törvényszerűség kuriozitássá válik.. A táplálkozás teljesértékűségét az egészség jelzi, kisebbértékűségét a betegség mutatja.
--  Az egészséges táplálkozás a vegetáriánus életmód, a növényi alapanyagokra épülő. Már sok ezer évvel ezelőtt a bölcsek tudták, hogy a növények fogyasztásával napenergiát juttatunk a szervezetünkbe. Hiszen a nap energiája mozgat mindent, az egész életet. Ahol zöld növény, színes virág, és édes gyümölcs terem, ott életet adó és áldott napsugár van. A növény felfogja és elraktározza a napsugarakat. Ebben keletkezik az újabb eleven anyag, a más-más színű fény iránt érzékeny, sokféle ásványi anyaggal átszőtt tápanyagok, ekkor keletkeznek az enzimek, hormonok, vitaminok, egyszóval az áldott fényenergia képződmények..
--  Gyakori jelenség, hogy a szellemi képesség növekedése mellett a fizikai állapot romlása következik be. Ha a szellemi képességet, illetve az élet lényegét felfelé ívelő vonallal ábrázolnak, ezen két vonal metszőpontja ötven évre esne. Az ember az egész létidejének a közepén jut fel erőinek arra a magaslatára, melyet tetőpontnak nevezhetünk. A 100. évet elérő embernél ez az időszak az 50. életévnél van jelen. A hosszú életűség  királya, a 250. évet élt Matuzsálem a 125. évében volt a legteljesítőképesebb.!.
--  Edmond Bordeaux Székely szerint az összes hosszú életű ember vegetáriánus volt, nagyon keveset evett, és azt is csak egyszer, de legfeljebb kétszer egy nap. A szigorú mértékletesség evésben is ivásban tisztává teszi az érzékszerveket és az értelmet, a memóriát megbízhatóvá, a testet élénkké és erőssé, a mozgást szabályossá és könnyeddé; és a lélek kevésbé érezvén földi terhét természetes szabadságának többségét gyakorolhatja..
--  Meglehetősen gyakori eset, hogy a középkorú ember ezt észleli, hogy munkája nem teljes értékű, és félig rokkant. Szervezetünk ellenálló képessége és tartalma nagyrészt a magunkhoz vett táplálékok és folyadékok ésszerű megválasztásától és nem utolsósorban a belélegzett levegő minőségétől függ.
--  A várható emberi élet tartamra három fontos dolog van befolyással: 1. A jó minőségű élelmiszer és ivóvíz, 2. A tiszta környezet és oxigéndús levegő, 3. A megfelelő testmozgás és fizikai munka.. Ha ez a három alapfeltétel adott az ember számára akkor hosszú, boldog, és egészséges életet élhet.. Ha csak az ember fiziológiáját és genetikáját vesszük alapul, akkor egészséges életmóddal minden további nélkül 200. esztendőt is megélhet egy ember. De persze ettől még akár több is lehetséges, mint a múltbéli példák is bizonyítják...

A hosszú életűek tanulsága

--  A makrobiotikával napjainkban a gerontológia tudományága foglalkozik. Az e tudományággal foglalkozó tudósok véleménye abban megegyezik, hogy a magas életkort elért emberek mind vegetáriánusok voltak, akik tápanyagaik megválasztása mellett mindig nagyon mértékletesen ettek, naponta egyszer-kétszer.
--  A makrobiotika - ha úgy tetszik gerontológia - világából nem könnyű következtetéseket levonni. S most mégis megpróbálom. Kik éltek legtovább a történelem folyamán. Lássuk az eredményhirdetést, az első hat helyezett makrobiotát..

1.  Matuzsálem - 250 esztendő - (Apja: Perzsa, Anyja: Szír)
2.  Li Ching-Yuen - 250 esztendő - (Apja: Kínai, Anyja: Kínai)
3.  John MacCrain - 210 esztendő - (Apja: Skót, Anyja: Skót)
4.  Henry Jenkins - 170 esztendő - (Apja: Angol, Anyja: Skót)
5.  Parr Tamás - 152 esztendő - (Apja: Magyar, Anyja: Angol)
6.  Desmond Katharina - 145 esztendő - (Apja: Ír, Anyja: Ír)
7.  ifj. Parr Tamás - 125 esztendő - (Apja: Magyar, Anyja: Ír)


1.  Matuzsálem -- 250 esztendő

--  Mikor valaki nagyon hosszú ideig él, előszeretettel mondják rá: "Matuzsálemi kort ért meg". Matuzsálem a hosszú életűek királya. Hiszen több könyv, így a biblia szerint is Matuzsálem 969 évet élt. Nos azért jobban vizsgálódva kiderül a valóság. A 969 év megélése viszont csak mítosz. Zarahusztra (i. e. 6664) egyértelműen leírja, hogy az akkori év, amikor Matuzsálem élt, három hónapból állt. Így könnyen kiszámítható az, hogy Matuzsálem: 250 esztendőt élt meg...
--  Gondolom, hogy ha abban az időben lett volna Guiness-rekordok könyve, Matuzsálem annak az első oldalára kerül. Azt hiszem, hogy túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a legértékesebb világrekord az övé.!. Matuzsálem szigorúan vegetáriánus életformát folytatott egész élet folyamán. Az édesapja perzsa volt, az édesanya szír, akik szintén vegetáriánusok voltak. A  leírások szerint apja Henoch a pár hónapos Matuzsálemet már hideg vizű folyókba mártotta, így edzvén a testét.
--  No de a bölcselkedések helyett hallgassuk meg a legilletékesebbet, Matuzsálemet, aki: 233 éves korában a következőt mondta:. ""A legmagasabb, amire az embernek törekednie kell, abban áll, hogy sikeres küzdelmet folytasson a benne felülkerekedő állatiasság ellen, és azt a hatalma alá rendelni törekedjék. Csak abban az esetben, ha alsófokú tulajdonságait, vágyait legyőzni képes, és azoktól magát fokozatosan függetlenítheti, így szabályozódhat élete az egészség, az okosság, és az erkölcsösség felé.
--  Majd így küzdheti ki a teljes boldogságot, így válhatik teljessé és egészé, mert aki egész az egészséges. Emellett legyen mindig nagyon mértékletes és kis étkű, egyen sok gyümölcsöt és zöldséget."".. Úgy érzem Matuzsálemnek hinnünk kell, ebben ő az autentikus személy, hiszen a hosszú életűség műfajában ő a bajnok.!.

2.  Li Ching-Yuen -- 250 esztendő

--  A Li Ching-Yuen kínai harcművész, természetgyógyász és hadi taktikai tanácsadó 250 év hosszú élet után 1928 május 6-án halt meg. Nehéz elhinni, hogy ilyen sokáig élhet valaki, de professzor Wu Chung-chieh, a Chengdu University tanára talált olyan császári dokumentumot, melyben 1827-ben a Császár Kormánya gratulál Li,Ching-Yuen mesternek 150. születésnapja alkalmából.
--  Li mester történetére Generális Zang Sen figyelt fel előszőr, akit 1927-ben a mester meg is látogatott. A generális nagyon elcsodálkozott a mester fiatalosságán, frissességén és erején. Az egy évvel később bekövetkezett halála előtt a mester állítólag azt mondat barátainak: Mindent megtettem amit meg kellett ezen a Földön tennem így most már haza megyek.
--  Li mester élete nagy részét a hegyekben töltötte, ahol gyógynövényekkel foglalkozott és Chi-qong -t tanított.. 130 éves korában találkozott egy idős remetével akitől megtanult egy Chi-qong gyakorlat sort, melyhez jellegzetes légzési és hang technikák csatlakoznak és egy meghatározott táplálkozási forma. A mester vallomása szerint hosszú életét annak köszönheti, hogy ezeket a gyakorlatokat: 120 éven keresztül mindennap, rendszeresen, pontosan és őszintén végezte el.
--  Li mester szerint a hosszú élet titka:. Legyen nyugodt a szíved, Ülj mint egy teknős béka, Járj fürgén mint egy galamb, Aludj mint egy kutya. A mester egészséges nyers koszton élt, vegetáriánus volt, táplálkozásának még többféle kínai gyógynövény is részét képezte, többek között a vad ginseng, he shou wu, reishi gomba, ázsiai gázló és nem utolsó sorban a goji bogyó.

3.  John MacCrain -- 210 esztendő

--  A skót John MacCrain 210 évig élt. Egész életén át vegetáriánus volt, naponta csak egyszer táplálkozott. Erejéről és kitartásáról volt nevezetes. Még 157 éves korában is ereje teljében volt, ekkor még birkózásban fiatalokat győzött le. A régi britek életmódját követte, akik oly mértékletesen éltek, hogy csak ritkán ettek, és mindig mértékletesen.
--  A régi britek még egykor jóval: 100 év fölött éltek, nem volt ritka köztük a 120-130 éves ember sem. MacCrain tápanyagokat csak kizárólag mindig akkor vett magához, ha éhséget érzett. Szinte csak kizárólag nyers koszton élt, főtt ételeket és leveseket egyáltalán nem fogyasztott.
--  Étrendje tiszta és egyszerű alapanyagokból állt, kenyér, vaj, sajt, és sok-sok zöldség és gyümölcs szerepelt a napi étrendjében. Sokat böjtölt, tisztító kúrákat tartott minden évszakban teste regenerációja érdekében. A skót makrobióta egész életén át sokat sportolt, futott és úszott, a testi ereje legendás volt.
--  MacCrain ezt mondta az egészségről: "A helyes magatartás szilárd alapja a tudás. Megváltó ereje csak a tudásnak van. Az embernek elsősorban az eszme tanítása alapján szellemileg kell újjászületnie, hogy életének tökéletesedésére irányuló kormányát biztos kézzel vezesse. A cselekvésnek gondolati és hit meggyőződése támogatására van szüksége. Mindezt nekünk magunknak kell létrehoznunk és fenntartanunk.

4.  Henry Jenkins -- 170 esztendő

--  A 170 évet megélt angol Jenkins 1500. május 17-én született Yorkshire grófságban, és ugyanott halt meg, Boltonban, 1670. december 6-án. Életmódja a legegyszerűbb volt. Sohasem reggelizett, ebédjét pedig, amely tej, vagy sajt, vagy mézes kenyér volt gyümölcsökkel egészítette ki. k.
--  Jenkins napjában csak egyszer étkezett ő is, melynek időpontja mindig a nap csúcspontján, délután három óra körül volt. Itala folyóvíz volt, de szerette a sört is, azonban azt csak hetente egyszer élvezte. Ha közérzetében rosszabbodást tapasztalt, kitörni készülő betegségét böjttel előzte meg. Ezt az eljárását mindig siker koronázta. 
--  Jenkins anyag cseréjének tökéletessége abban állt, hogy tápanyagainak megválasztásán kívül élet működésének a délelőtti órákban pihenőt adott. A szabadban való fürdés sportjának volt a nagy híve, télen és nyáron egyaránt. Sokan bámulták meg 130 éves korában, mikor zajló folyamokat úszott át. Emellett még ilyen korában is több száz kilométert volt képes gyalog és futva megtenni, ha valahová hosszabb távra kellett utaznia.
--  Jenkins 1665-ben egy olyan ügyben vett részt többször is tanúskodás céljából, amely 140 évvel előbb történt. Egy alkalommal fiai kíséretében jelent meg a tárgyaláson, akik közül az egyik: 100, a másik: 102 éves volt. Ha nem éri baleset, valószínűleg életkora a 170 esztendőt is meghaladta volna...

5.  Parr Tamás -- 152 esztendő

--  A legnagyobb életkort megélt magyar Parr Tamás... A híres Parr Tamásról, a magyar Matuzsálemről sokat írtak, és egyike azoknak a makrobiótáknak, akinek az életmódja és szokásai a nagyszámú autentikus feljegyzés révén váltak ismeretessé.  Parr Tamás 1483-ben született. Charles Dickens őt választotta egyik novellájának fő alakjául. Angol paraszt családból települt Magyarországra. Azt hiszem, hogy Parr Tamás az egyik legérdekesebb magyar a történelemben.
--  Ő csak 80 éves korában gondolt arra először, hogy megnősüljön, de negyven évvel később is fiatalos külsőnek örvendett. Az első feleségét túlélte, aki két gyermekkel ajándékozta meg. Ezután a második házasságából származó fia, aki szintén a Tamás nevet viselte, örökölte apja génjeit és követte életmódját, így pedig 125 évet élt meg. Parr Tamás egészen 152 éves koráig nehéz fizikai munkát végzett, az ide vonatkozó írások szerint a cséphadarót órákon át fáradhatatlanul tudta kezelni.
--  Erejének és munka képességének 152 éves koráig történő megőrzését a tűz hozzájárulása nélkül élvezett tápanyagok, a vegetáriánus életmód és a mértékletesség tette lehetővé. Étkezésében a friss aludttejet részesítette előnyben kevéske kenyérrel. Néha tejterméket túrót és sajtot is fogyasztott.
-- Mint mondotta Parr Tamás többször, a magas hő által előállított ételeink közül a kenyér egyedül az, amely szervezetünk hasznára válik. A kenyér az egyetlen táplálék, amely a kihűlés folyamata után életadó energia forrássá alakul. Bár nem volt nagy szónok, de előszeretettel hirdette: "A húsevés egyenlő a korai halállal."
--  Végül több orvos rábeszélésére megváltoztatott étrendje következtében, plethorában, bővérűségben pusztult el. Parr Tamás halála 1635. december 16-án következett be, 152 éves és 9. hónapos korában. A tíz uralkodót átélt makrobióta holt testét Angliába szállították, ahol a Westminster apátságban más hírességek mellett helyeztetett örök nyugalomra.  
 
6.  Desmond Katharina -- 145 esztendő

--  Az Ír származású grófnő, Desmond Katharina, aki a híres: Saint-Germain tanítványa volt, összesen: 145 tavaszt ért meg.!. A vegetáriánus "dizőzt" kora az "élet titka birtokosának" nevezte. A kiváló szépségű nemes hölgy vegetáriánus életmódot folytatott, többnyire gyümölcsökkel táplálkozott, egyszerűen és mértékletesen evett és élt. A szépségét és fiatalságát mindvégig megőrizte, egész életén át kecses és bájos maradt.
--  A főrangúak tánc mulatságán: 100 éves korán túl is rendszeresen megjelent, szerepelt, és könnyed, kecses mozdulatai, valamint művészi tánca révén tűnt ki. Életkorát még akkor sem hitték el, amikor azt okmányokkal igazolta. A kiváló szépségű hölgy, súlyos sebesülése következtében I. A csodálatos életmódú hölgy, Jakab uralma alatt halt meg. Biográfiai adatai mellett életének részleteiről: Sir Walter Raleighs is írt. (History of the World).

7.  ifj. Parr tamás -- 125 esztendő  

--  ifjabb: Parr Tamás a híres: Parr Tamás fia, aki apjához hasonlóan szép hosszú életkort ért meg, ő 125 évet élt. Az ifjabb Tamás örökölte apja génjeit és mellette követe egészséges életmódját is természetes és magától értő módon. Ő sem volt nagy szónok, de gyakran elmondta ha megkérdezték tőle miben rejlik az egészség . Európa egykori legöregebb emberének, ifjabb Parr Tamásnak az intelmeit, a tanácsait érdemes megfontolni.
--  ifj Parr Tamás: "Mindenkinek a lelkére kötöm, hogy hatvanadik életéve előtt ne nősüljön meg, én is így tettem és nem bántam meg sohasem.. Továbbá, ha valaki sokáig akar élni, akkor nagyon mértékletesnek kell lennie. Enni csak ritkán és keveset kell. Aki sokáig akar élni az a bosszúságoktól is óvakodjék és örvendjen minden csekélységnek. Több évtized óta falun élek és igyekszem az életmódomat a legegyszerűbbre redukálni. Olyan kevés ruhát hordok, amennyit csak lehet, reggelim csak egy csésze tea, délben is keveset eszem, sült krumplit, sajtot, zöldséget és gyümölcsöt".

A makrobiótika összegzése és tanulsága

--  Matuzsálem a király... Aki őt nemzette vegetáriánus mozgalom megteremtője volt. Az Ős-Perzsák voltak az első vegetáriánusok. A tabella további helyezettjei mindannyian valamilyen módon angolszászok. Nem véletlen ez sem. Angliában alakultak meg az első vegetáriánus egyesületek.
--  Ma is a nagy világvárosok között: Londonban, Anglia fővárosában van a legtöbb vegetáriánus étterem, szám szerint: 200.!. Így a történelem tükrében is igazolható a vegetarianizmus elsődlegessége. Anglia népe, az Angolszászok hideg vérűek. Ez legalább annyira fontos a várható élet tartamot illetően mint a vegetarianizmus...
--  A világszerte folytatott kutatások összegzése alapján kiemelten 6. olyan helyet találtak a Földön, ahol kiemelkedően magas életkort értek el az ott élő emberek egy igen jelentős része, ezeken a vidékeken igazi makróbióták élnek. Ez a 6. vidék a következő:. -1. Okinawa - Japán, -2. Tibet - Kína, -3. Hunzák - Pakisztán, -4. Etiópia - Afrika, -5. Kaukázus vidéke - Grúzia, Örményország, -6. Ikaria szigete - Görögország....
--  Az első helyen: Okinawa szigete áll Japánban, ahol többen érik meg: 100. születésnapjukat, mint bárhol máshol a világon. A Japán legdélibb régiójában elhelyezkedő szigetcsoport területén az emberek rendkívül mértékletesen esznek és nyugodtan élnek. Amíg nyugaton az emberek gyakran esznek csupán azért, hogy elűzzék az unalmat, vagy frusztrációt kompenzáljanak, addig keleten teljesen más módon gondolkoznak a táplálkozásról. Ha egy Okinawai embert megkérdeznek arról, miben látja a hosszú élet titkát, jó eséllyel az egyszerű, de tápanyagban gazdag, teljes értékű táplálékot jelöli meg... 
--  A második helyen: Tibet áll a Himalája vidékén, ami szintén nem véletlen, egy remek környezet és magas szellemi kultúra.  A Kínában található Tibetet azt hiszem senkinek sem kell külön bemutatni. A Buddhista szerzetesek életmódja, táplálkozása példaértékű mindenféle tekintetben, és magas életkoruk is az. A szerzetesek meditálnak, jóga és tantrikus lelkigyakorlatok, mágikus szövegek, mantrák ismétléseivel végzik vallási tevékenységüket, ebben különféle tárgyak és tevékenységek is segíthetik őket. ... 
--  A Hunzák népe Pakisztán északi részén élnek, a fehér hunok leszármazottai, a magyarok rokonai. A területet a civilizáció teljesen elkerülte, így a nagyon tiszta környezet, a levegő, az élelmeik és ivóvizük tisztasága mellett nagyon keveset esznek és sokat böjtölnek, életmódjuk példaértékű...Egyik ismertségük onnan ered, hogy a rákbetegséget nem ismerik. Táplálkozási szokásukra az jellemző, hogy nagyon sok kajszibarackot esznek a magjuk belsejével együtt. Ezenkívül húst nagyon ritkán ettek és ételeik legalább 80%-át nyersen fogyasztották.. Vallásuk: "We are all from the same God. - "Mindannyian ugyanazon Istentől vagyunk.”
--  Az Afrikában található Etiópok hosszú életűsége régi hírű. Az itteni emberek keveset esznek és csak egészséges növényi élelmeket, mellette sokat mozognak.. Táplálkozási szokásaikat a hús mentes életmód jellemzi. Fő táplálék forrásaik:gabonafélék, magvak, zöldségek, gyümölcsök. A tejtermékek, melyeket nyersen, főzés nélkül fogyasztanak. Szintetikus táplálékról nem hallottak, nem esznek hántolt: rizst, cikrot, sót. Az etiópok élelmeiket  főzés nélkül fogyasztják, húst pedig csak igen ritkán esznek....
--  A Kaukázus vidékének tisztasága régi hírű, és az itt élő emberek egészséges és egyszerű életmódja is az. A Kaukázus vidékének országai: Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország. Nagyon sok volt mindig is ezen a vidéken a 100. éven felüli ember, egyáltalán nem számított ez itt ritkaságnak...A kutatók a 20. század elejétől az elért magas életkorúk és a kiváló egészségi állapotuk miatt figyeltek fel rájuk. Mindezeket a természetes életmódjuknak és táplálkozásuknak, a tiszta levegőnek és ivóvíznek, a rengeteg mozgásnak és a hosszú éhezési periódusoknak tulajdonították... 
--  A Görögországhoz tartozó: Ikaría szigetének lakói átlagosan 15 évvel tovább élnek, mint a többi európai ember. Ikaría lakói még a hagyományos mediterrán étrendhez viszonyítva is sok halat, valamint zöldséget esznek, és viszonylag kevés húst fogyasztanak. A 90 évnél idősebb szigetlakók esetében tízből hatan még mindig nagyon aktívak fizikailag, míg Európa többi részén ez az arány mindössze: 20 százalék. A helyiek olívaolajban készítik az ételek többségét és a hegyoldalakról gyűjtött, vadon termő zöldségeket, illetve gyógyfüveket táplálkozási és gyógyászati célokra használják. Az idősebbek kedvelt napi itala az egyebek között szárított zsályából, kakukkfűből, mentából és kamillából főzött tea, amelyet helyi mézzel édesítenek..
--  Már bölcs Salamon is megmondta, hogy az evés több embert ölt meg mint a fegyver, az evésbe többen haltak már bele mint a háborúkba. Arisztotelész, Nagy Sándor tanára is hangoztatta azt, hogy tele gyomorral még soha senki nem produkált nagyot. A neves fizikus, Roger Bacon az emberi élet megvalósítható idő tartamát: 200 évre becsülte meg. Ennek a nem elérését az emberi tudatlanságból származó hibáknak tulajdonította..
--  Az ideális táplálkozás, az embernek való igazi táplálék a nyers koszt, natúran és tisztán, minél egyszerűbb és kisebb összetételben. A természetben megtalálható: gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek és a kenyér tartozik az embernek való étkek kategóriájába. A magas hő segítségével előállított táplálékaink közül a kenyér az egyetlen amely a szervezetünk hasznára válik.
--  A kenyér az egyetlen tápanyag, amely a kihűlés után életadó energiaforrássá alakul. A főzés a növényi sejthalmazok szerves értékét lefokozza, állagukban az oszlás folyamata indul meg. A búza és a rozskészítmények kivételével minden más hőkezeléssel előállított tápanyag rövid idő után romlik. A Pompeji és Herculaenum romjai közt talált kenyerek teljesen szárazak és kemények voltak. Az vizsgálatok, az analízisek után megállapították azt, hogy tápértéküket megtartották....
--  A magas életkorúakról tárgyaló források még egy általános jellemvonást megjegyeznek: "valamennyien jóindulatú és nyugodt, mosolygós és mindig mindennek örülő, víg kedélyű emberek voltak. A gyűlöletet és az irigységet még hírből sem ismerték, a környezetüket mindig jósággal és szeretettel árasztották el."..
--  A vegetáriánusok életének egyik fő területét képezi a várható élettartam hosszának lehetősége. Az életcél az élettartamuk és életminőségük minél hosszabbra való nyújtása szellemi frissességben és testi egészségben.  A várható élettartam hossza három alapvető tényezőben állapítható meg:. -1. Öröklőt tényezők, -2. Az egészséges és mértékletes táplálkozás, -3. a test mozgásképességének a megőrzése..
--  Meddig élhet tehát az ember mindezek tudása alapján.?. Ha csak az ember fiziológiáját és genetikáját vesszük alapul, akkor egészséges életmóddal minden további nélkül: 200 esztendőt is megélhet egy ember. Ha csak az állatoktól vesszük az összehasonlítást, akkor is legalább: 120-130 esztendőt élhetünk minimálisan. De persze ettől még sokkal többre vagyunk predesztinálva. Tehát a jövőben van még bőven hova fejlődnünk..