"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Magyarország szakrális helyei, tájai - Bíró Csaba

2022.07.27 16:16

 

Magyarországi Szakrális helyek.

Szakrális és Vallási eredetű helyek azok, ahol a nagyobb hatású és pozitív energiák összpontosultak, zarándoklatok és szertartások céljaira szolgáltak, templomoknak, kolostoroknak adtak otthont. Számos szakrális épület, emlékhely, és az ezeket összekötő zarándok út rendszer hálózza be keresztül és kasul az országot, és jól illeszkedik bele nagyobb nemzetközi zarándok útak véráramába..

Magyarországi szakrális helyek - 35

-- A szakrális helyek, az erőhelyek az úgynevezett szent tér kategóriájába tartoznak, hiszen ott magasabb rezgésű és erősebb energiák vannak jelen, mint máshol. Szentté azonban csak akkor válik, ha az ember ezt felismeri, és tudatosan arra használja, hogy ott kapcsolatba lépjen ezekkel a nagy energiákkal.
-- A természetben rengeteg erőhely van, ahol különböző minőségű és erősségű energiákat észlelhetünk. Általában az egyéni érzékenység dönti el, hogy kinek melyik a megfelelő, ki, mit él át ezeken a pontokon. Erőhely lehet egyébként a tengerpart, egy szikla, de akár egy szép kert is.
-- A saját erő helyünket, erő pontunkat, úgy találjuk meg, ha megfigyeljük, ha érzékeljük azt, hol érezzük magunkat nagyon jól, hol esik jól időzni, hol töltődik fel lelkünk, szellemünk, és hol enyhülnek testi bajaink.
-- Régi tapasztalat az is, hogy azokon a helyeken, ahova sokan járnak gyógyulást remélve, lágyabb, inkább az érzésekre, érzelmekre ható, finomabb energiák tapasztalhatók meg. A magasan fekvő, nehezen megközelíthető helyeken, ahová kevesen jutnak el, erősebb, tisztább, elsősorban a tudatra ható energiák működnek.
-- Az ősi tudás nyomában Őseink – akik még sokkal szorosabb kapcsolatban voltak a természettel, mint a ma rohanó embere – könnyebben felismerték az ilyen helyeket. Megfigyelték, hogy az ilyen tájakon a növényzet dúsabb, egészségesebb, magasabb, az állatok nagyobbak, a vizek tisztábbak, a levegő lágyabb, no és persze az ott élő emberek békésebbek, nyugodtabbak voltak.
-- Más esetben csodás jelek utaltak a hely különlegességére. Aradi Lajos Pilis-kutató szerint elterjedt volt az a hit is, mely szerint egy varázs erejű állat egy egész nemzetet vezethet a csodálatos vidékre. Erre a magyar mondavilágban is akad példa, gondoljunk csak a turulmadár vagy a csodaszarvas legendájára.
-- A régebbi korok emberei a szentélyeket és templomokat is olyan helyekre építették, ahol a legnagyobb pozitív energiák összpontosultak, hogy a hívők a szentélyben emelkedettebb lelki állapotba kerüljenek.
-- Magyarországon 35. kiemelten fontos szakrális hely található. Ha manapság valaki fel szeretne töltődni vagy újra vissza szeretne találni a természetbe, nem kell mást tennie, mint felkeresnie egy magyarországi erőhelyet, és ott feltöltenie lemerült energiaraktárait.

---- Magyarországi 35. Kiemelt Szakrális Hely ----

1. Badacsonytomaj -- Badacsony hegy, Szent György hegy

     
Badacsonytomaj - Badacsony hegy és Szent György hegy. A Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye: 437 méter, a Balaton két öble közé ékelődve magasodik. A csaknem kerek hegy kerülete 11 km, észak-déli irányban kissé megnyúlt tető régiójának átmérője: 1,5 km. Oldalát: 280 méteres magasságig – szőlő termesztésre kiválóan alkalmas – különféle laza üledékek borítják, efelett szürke bazalt sziklák és kő folyások bukkannak elő az erdő sűrűjéből. A Szent György-hegy a Badacsony mellett a Balaton-felvidék másik legjelentősebb tanúhegye, magassága: 415 méter. Oldalán hatalmas bazaltoszlopok, bazalorgonák találhatóak. A két hegy rendkívül nagy és pozitív energiákat ad ki magából, a pompás hegyekről csodás panoráma nyílik az egész Balatonra.

2. Balatonudvari temető -- Szív-alakú sírkövek


A Balatonudvari temetőben - szív-alakú sírkövek találhatóak. A szív alakú sírkövek, fehér mészkőből faragottak, csúcsaikkal mélyednek a földbe. A több mint hatvan sírkő, mint népi műemlék különlegességnek számít, mert hazánkban hozzájuk hasonlót csak egy-két helyen látni. A műemlék temetőt az 1770-80-as években nyitották meg a református és római katolikus hívek számára. A szív-alakú sírköveket a monda szerint egy "udvari" kőműves legény készítette az akali határban fejtett kövekből.

3. Becske -- Megvilágosodás Sztúpa

Ámulatba ejtő drónfotókon a zalaszántói sztúpa | CsodalatosBalaton.hu
A Becskei - Buddhista sztúpát 2008. szeptember 14-én, a Becske község mellett található Csigahegyen avatták fel Magyarország új, szám szerint hetedik Buddhista sztúpáját. A megvilágosodás-sztúpa felavatását a tiszteletreméltó Nepáli Buddhista mester, Serab Gyalcen rinpocse végezte. A Buddhista tanítások szerint nyolc fő sztúpaforma létezik. Mindegyik egy-egy fontos eseményt ábrázol Buddha életéből. A kilenc méter magas Becskei - Megvilágosodás Sztúpa - Buddha 35 éves korában elért megvilágosodását jelképezi.

4. Bükkszentkereszt -- Boldogasszony-köve

Bükkszentkereszt - gyógyító falu a Bükkben - Csodahelyek
A Bükkszentkereszti - Boldogasszony köve, a gyógyító kövek csoportjába tartozik. Bükkszentkereszt Miskolctól néhány kilométerre fekszik csodálatos környezetben. Bükkszentkereszt azon misztikus helyek egyike, ahová a emberek ezrei jönnek évről évre, hogy eljussanak a természet különleges energiáját sugárzó köveket és fákat rejtő zarándok helyre. A Bükk-hegység kőzettani és ásványtani szempontból egyedülálló, Magyarországon nincs rokona. Sok millió évvel ezelőtt a Balkán környékén keletkezett és a földgyűrődések folyamán került a jelenlegi helyére. Kis mennyiségben sokféle ásványkincse van.

5. Cserépváralja -- Nagy-kúp

    
A Cserépváraljai - kaptárkövek hazánk legmonumentálisabb kaptárkövei: 10 lelőhelyen 20 kaptárkövet ismerünk, amelyeken összesen: 132 fülke számolható össze, Cserépváralja határában, a Mangó-tetőn találhatóak. A nagy kaptárkő déli oldala szabályos kúp formájú, majd: 10-13 méter magas, és 25 fülke található benne. Tőle keletre: 25 méterre látható a kisebb kúp, amelyben: 5 fülke van. A kaptárkövek zöme kúpformájú, köztük impozáns méretűek is vannak. Talán a legismertebb a Mangó-tető déli oldalából kimagasló Nagykúp, amelyet az idősebb lakosok Ördögtorony néven is emlegetnek.

6. Csíksomlyó -- Kegyhely

  
Csíksomlyó - Kegyhely. Csíksomlyó az egykori Magyarországhoz tartozó Erdélyben található, Hargita megyében, Csíkszereda mellett. Csíksomlyó 1959-óta Csíkszereda település része. A falu Csíkszereda központjától 3 km-re északkeletre, a Somlyó-patak völgyében található. Csíksomlyó a vallásos székelyek híres Mária-kegyhelye, búcsújáróhelye, és szellemi életének több évszázados központja. Minden évben pünkösdkor itt zajlik a híres, több százezer zarándok részvételével a Csíksomlyói búcsú. Már az 1300-as években is volt itt kegyhely. A mai kegytemplomot az 1800-as években építették, belső berendezésének kialakítása 72 évig tartott. A Madonna-szobra a fafaragó művészet remeke, 1520-ban készült, a korabeli Madonna-szobrok közül ez a legnagyobb.

7. Fertőrákos -- Mithras-szentély


A Fertőrákosi - Mithras szentély, Fertőrákoson ma a Világörökséggé nyilvánított területen található a 6000 éves vallás Fertőrákosi sziklakápolnája, amelyben Julianus római császár is mutatott be áldozatot. A szentélyt a Carnuntum-i Római légióban szolgáló katonák hozták létre Mithras, a győzhetetlen napisten tiszteletére, 1800 évvel ezelőtt. Lajta mészkőbe vésett, a bikaölő Mithrast ábrázoló eredeti római, festett dombormű látható. Sopron közelében, Fertőrákos és az Ausztriai: Fertőmeggyes között, a Fertő- Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett római kori templomot rejt az erdő. Az irodalom Mithras-szentély, Mithras-barlang, Mithraeum néven említi.

8. Hajdúböszörmény -- Kopjafás temető


A Hajdúböszörményi - Kopjafás temető, egy csónakos fejfás temető, a szakrális emlékek iránt érdeklődő látogatóknak sajátos élményben lehet része, ha ellátogatnak a Nyugati temetőként emlegetett, egykori református temetőbe, ahol a 19. századi jellegzetes Hajdúböszörményi sírjelek, a csónak alakú fejfák láthatóak. Protestáns temetőinkben nyugvó elhunytak jelölésére szolgált a fából faragott, bárdolt fejfa, mely méretével, díszítésével, formájával utalt az elhunyt korára, nemére és vagyoni helyzetére.

9. Majkapuszta -- Kamalduli remeteség


A Majkapusztai - Kamalduli remeteség, Majkpuszta, Oroszlány városnál található. A cella együttest, templomot és apátsági épületet tartalmazó remeteség a némasági fogadalmat tett kamalduli rend ősi reguláinak megfelelően épült barokk stílusban: 1733-1769 között, F. A. Pilgram tervei alapján. A zárt kerítéssel körülvett térségben szabályos rendben sorakoznak a fehér falú, piros cserepes remetelakok. A közép pontban felépült templomnak ma már csak a harangtornya áll.

10. Máriagyűd -- Mária kegyhely

Képtalálat a következőre: „máriakéménd”
Márigyűd - Mária kegyhelye, Magyarország déli részén, Pécstől 20 kilométerre délre, Siklós mellett található. Máriagyűdi kegyhely története régre vezet vissza. A Máriagyűdön vezetett keresztül egykor az Eszéket Péccsel összekötõ római út. A hegy alatti forrásnál állt az Istenanya szobra, melyet az itt élõ keresztények állítottak. A Pécsváradi bencések 1006-ban kápolnát építettek a szobor fölé. 1148-ban II. Géza király, a görög császár elleni hadjárata során, itt kért segítséget a Szűzanyától, s õ nagyobbította meg az előzőleg megépített kápolnát. A kegytemplomtól keletre van a Szentkút, amelynek vizét egykor a híres gyûdi korsókban vitték haza a zarándokok. Minden Mária-napon illetve jelesebb egyházi ünnepekkor búcsút tartanak itt, vagyis 25-27 alkalommal évente

11. Máriakéménd -- Mária kegyhely

Képtalálat a következőre: „máriakéménd”
Máriakéménd - Mária kegyhely, Magyarország déli részén, Baranya megyében, Pécstől 25 kilométerre található. A búcsújáró hely kialakulása egy csodás jelenéshez kötõdik. 1740 áprilisában a Szent Miklós-templom romjai között néhány helybeli kislány füvet gyűjtött, amikor egy mélyedésben a kis Jézust karján tartó Szûzanya fényben tündöklõ szobrát pillantották meg. A szobrot nem tudták kiemelni a földbõl, eltűnt. A jelenés hírére hamarosan közelrõl és távolról jöttek zarándokok1746-ban kezdték meg a kizárólag a zarándokok által gyűjtött adományokból a régi kápolna helyén egy új nagy templom építését. 1753-ban fejezõdött be a nagyobb templom építése. Az egy évtizeddel korábbi Mária-kápolna - a középkori romokon - az új templom szentélye lett. A kéméndiek 1754-ben rózsafüzér-társulatot alakítottak..

12. Márianosztra -- Mária kegyhely


Márianosztra - Mária kegyhely. Márianosztrát Nagy Lajos király 1352-ben alapította a magyar beavató pálos rend szerzeteseivel karöltve. Márianosztra ma Pest megyéhez tartozik, annak északi részén a Duna mellett, a Börzsöny-hegység egyik kies völgyében fekszik. Fő búcsúnapja Jézus Öt Szent Sebe tiszteletére július 5-6-án van. Itt kiáltott fel Hunyadi János segítő társa a török elleni hadjáratok során, Kapisztrán Szent János - Giovanni de Capistrano, hogy ha valaki élő szentekkel akar találkozni, jöjjön el Márianosztrára, a Pálos szerzetesekhez. Ez az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok számára épített kolostor és templom kisebb megszakításokkal 1786-ig, a szerzetesrendek feloszlatásáig a Pálosoké maradt.

13. Máriapócs -- Mária kegyhely

 
Máriapócs - Mária kegyhely, világszerte ismert Mária-kegyhely, a hírnevét a görög katolikus Máriapócsi kegytemplomnak köszönheti. Máriapócs Szabolcs–Szatmár–Bereg megye déli részén, Nyíregyházától 30 km-re található. Pócs egy 2 ezer lakosú kis falucska. E csoda története 1696-ban kezdődött, amikor a Szent Liturgia közben az egyik pócsi gazda megriadva látta, hogy az ikonosztáz Istenszülő képén Mária szeméből könnyek folynak, az arcvonásai fájdalmat tükröznek. A templomi gyülekezet is csakhamar tudomást szerzett a csodás könnyezésről. Másnap már nagy tömeg vonult a templomba. 2003-ban Máripócs, Magyarország legismertebb kegyhelyeként, felvételt nyert az Európai Máriás Hálózat-ba, mint az a hely, ahol Mária könnyei bűnbánatot ébresztenek, könnyeket fakasztanak, és megtérést eredményeznek. A településen található egy Turul-szobor is

14. Mátrafüred -- Máriácska zarándokhely

     
Mátrafüredi - Máriácska zarándokhely, Mátrafüred központjához két kilométerre, a Kallók völgyében található, a zarándokhely mintegy 300 éve búcsújáró hely. Mátrafüreden egy közkedvelt úti cél a frekventált, sűrű látogatottságú, a Mátrafüredi erdőben található Máriácska kegyhely, mely a Mária Út északi szárnyán helyezkedik el. A közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüreden "1713-tól tartják a Bene-búcsút.

15. Mátraverebély -- Szentkút


Mátraverebély - Szentkút, és a Remetebarlangok Salgótarjántól délre 20 kilométerre található. A 21-es sz. főútról Mátraverebély községnél kell letérni, ahonnan 5 km-es bekötőút visz Szentkút völgyébe. A településen található Szűz Mária kegyhely Magyarország egyik legfontosabb vallási zarándokhelye, melyet napjainkban évente 200 ezernél is több hívő keres fel. A hagyomány szerint 1091-92-ben Szent László király ellenségei elől menekült, mikor egy szakadék fölé ért. Innen reménytelen volt a továbbjutás, de lovával ugratott egyet, és ekkor fakadt itt az első forrás. A Mátraverebély, Szentkút forrás vizének gyógyító hatásához már a középkorban is legendák fűződtek.

16. Ópusztaszer -- Nemzeti Történeti Emlékpark


Ópusztaszer - Nemzeti Történeti Emlékpark. Ópusztaszer leginkább a - Nemzeti Történeti Emlékpark-ról ismert. Ezen kívül itt található még a Szer-Monostora, ez egy romkert, egy Turul szobor, valamint a Csillagösvény Labirintus is, ami egy tematikus sövénylabirintus és élménypark. Ópusztaszer egy ősi magyar szakrális hely, több ezer esztendeje ismert találkozó helye volt az ős-magyaroknak. Ópusztaszer nevét 1200 körül említette először írásos oklevél: Scer-Szer néven. Anonymus leírása szerint a sokadszora visszatérő és honfoglaló magyarok, Árpád és nemesei gyűlést tartottak, ahol megállapították az ország törvényeit: "Szerét ejtették" az ország dolgainak. A gyűlés emlékére pedig a helyet "Szer"-nek nevezték el.

17. Pákozd -- Ingókövek

A pákozdi ingókövek nyomában • Gyalogtúra » TERMÉSZETJÁRÓ - FÖLDÖN, VÍZEN,  KÉT KERÉKEN
Pákozd - Ingókövek, a Velencei-tó északi parján, Pákozdnál találhatóak. A Velencei-hegység lepusztult felszínéből előbukkanó gránit tömbök ellenálltak az eróziónak, s a köztük lévő hasadékokból a víz és a szél felszínalakító munkája hordta ki a törmeléket és a mállási anyagot. Napjainkra a környezetükből kiemelkedő, lekerekített élű, egymásra tornyozódó sziklacsoportok formájában bukkannak a felszínre. Némelyikük festői, esetenként bizarr formációt alkotva olybá hat, mintha a bizonytalan egyensúlyi helyzetű sziklákat emberkéz hányta volna egymásra.

18. Petőfiszállás -- Pálosszentkút


Petőfiszállás - Szentkút, a Pálosszentkút Petőfiszállás határában található. A Kiskunság népének búcsújáróhelye Bács-Kiskun megyében, a volt Kiskunfélegyházi járásban, a Kalocsa-kecskeméti egyházmegye területén lévő kegyhely volt mindig is. Pálosszentkút - Petőfiszállási kegyhely alkalmas a világ zajától való elvonulásra, a magányos vagy kisebb csoportos lelki programokra, az elmélyedésre. A régi kolostor épület Mária-múzeumában nemcsak a kegyhellyel, hanem általában a Mária-tisztelettel kapcsolatos tárgyi emlékek láthatók a világ minden tájáról: szobrok, rózsafüzérek, képek és könyvek

19. Pécs -- Ókeresztény sírkamrák

  
Pécs - Ókeresztény sírkamrák. A Pécsi ókeresztény sírkamrák elnevezésű régészeti bemutatóhely Pécs belvárosának északnyugati részén, a Pécsi székesegyház környékén található. A Világörökségek listájára felvett műemlék együttes több részlete már látogatható. A Pécsi ókeresztény sírkamrák a Szent István tér alatt található, IV-VI. századi ókeresztény temető húzódik alatta. Az eddigi kutatások és ásatások különböző sírépítményeket, és több mint száz sírt tártak fel itt, egy három karélyos sírkápolna (Cella Trichora), egy hét karélyos temetői épület (Cella Septichora) és egy mauzóleum köré csoportosulva. Magyarország legnagyobb és legjelentősebb ókori temetői épülete az Ókeresztény Mauzóleum.

20. Pécsvárad -- Zengő


Pécsvárad - Zengő. A helyi néphagyomány és az ezzel egybecsengő rádioesztéta mérések eredményei egyaránt arról tanúskodnak, hogy a Mecsek-hegység legmagasabb pontja, a Zengő csúcs - 682 méter is a Föld  rendkívüli erejű energia kibocsátású pontjainak egyike. A tervezett és szerencsére meghiúsult NATO-radarállomás e csúcson történő létesítésének szándéka nem a puszta véletlenen múlott. A hadászati szakemberek be voltak avatva a Zengő geomantikai kulcs szerepébe, és azzal is tisztában voltak, hogy az az erő koncentráció, mely itt érvényesül, kedvező módon befolyásolná a katonai radar működését. Elsősorban ennek az erőnek és a sajátos és egyedüli talaj- és klimatikus viszonyoknak is köszönhető, hogy egy Európa-szerte egyedülálló növényritkaság, a Bánáti Bazsarózsa csak és kizárólag itt virágzik és itt tenyészik. A világon fellelhető teljes állomány 90 %-a itt van  jelen.

21. Pilisszántó -- Keresztes kő


A Pilisszántói - keresztes-kő a Pálosokig vezet vissza, a faluban Pálos kolostor működött a 13. századtól, melynek romjai még feltárásra várnak. Itt a Pilisszántói temetőben találták 2000-ben a Keresztes Kővet. A Pálos Keresztes Kő nevet kapta, mivel többek szerint ez a kődarab a Pálos rendet alapító Özséb sírkövének egy darabja lehet. A kőlap jelenleg a Pilisszántói római katolikus templom közepén, a padozat alatti üregben, úgy: 1,5 m mélyen, jól láthatóan, vastag üveglap alatt van elhelyezve. Keresztes kő, egy nagy, és két kisebb keresztet ábrázoló kő. A krónikák szerint a kolostort Özséb a Pilis-hegy lábánál, a forrás és a hármas barlang szomszédságában alapította. 

22. Pilisszentkereszt -- Dobogó-kő

Pilis látnivalók, kirándulási lehetőségek - Utazáskatalógus
Dobogó-kő - Pilisszentkereszt. A Dobogó-kő népszerű kiránduló- és üdülőhely, a Visegrádi-hegység legmagasabb pontja: 700 méter. A hegy csúcson húzódik: Komárom-Esztergom megye (Dömös) és Pest megye (Pilisszentkereszt) határa. Dobogókő mint település rész Pilisszentkereszthez tartozik, állandó lakosainak száma 135 fő. Az ősi és ezoterikus nézetek szerint Dobogókőn és környékén, a Pilisben található - "a Föld szívcsakrája”, azaz „bolygónk dobogó szíve”, ami az ott tartózkodók szervezetét feltölti energiával. Az Ősmagyar Táltos Egyház szerint a szívcsakra a Rám-hegyen, a Ferenczy-sziklánál található; vezetőjük Laoszi lámákat és Buddhista szerzeteseket is elvitt oda. Eredeti nevén Buda, mai nevén Buddha őrzi a környék ősi eredetét.

23. Sicambria romjai -- Ős-Buda vára

Pilis Keresztje - meseszép zarándokhely Pilisszántón » I Love Dunakanyar
Sicambria romjai, Ős-Buda vára. Az Árpád-kor krónikásai a XII. és XIII. századbeli írásaikban már elég sok adatot közöltek Attila városáról, Sicambriáról. Anonymus például azt írja krónikájában, hogy Attila, a hunok vezére a Duna mellett királyi lakot alkotott magának a felső hévízeknél, azt erős falakkal megerősítette, s az ott talált régi műveket megújíttatta. Ezt várost az ő korában a németek Etzelburg-nak, a magyarok Budavárnak neveztek.

24. Somogybabodi -- Szentkút


Somogybabodi - Szentkút egy csodás hely, a település környéke pazar természeti látnivalókat kínál. A szentkút csodatevő vízre esküsznek a helybeliek. Az egykori búcsújáró helyet egy helyi lakos fedezte fel ismét. 1917-ig Nagyboldogasszony napján zarándokoltak ide a hívek, s két kisebb tó is volt itt. Egy gát szakadás után elfolyt a víz, a területet elhanyagolták. Az 1990-es években az önkormányzat szabályozta a forrás vízét, s parkerdő létesítését tervezik, hogy újra kedvelt kiránduló hellyé váljon Szentkút és Somogybabod térsége.

25. Somogyvámos -- Krisna-völgy

Krisna-völgy | Katica tanya   
Somogyvámos - Krisna-völgy. A Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm. Krisna-völgy a jelentős történelmi múlttal bíró kis somogyi falu, Somogyvámos határában található, a Balatontól 30 km-re. Itt élnek szeretetben és boldogságban a Krisna közösség tagjai, hívei. Krisna-völgy egy békés sziget a rohanó hétköznapok tengerén, a Balatontól csak harminc kilométerre, Kaposvár irányában. Kétszázhatvan hektáron fekvő területünk – mely egyben kulturális központ és biofarm is – igazán szép látnivalókkal és új élményekkel kecsegtet az idelátogatók számára.

26. Sukoró -- Ingókő

Sukoró új gyöngyszeme a felújított turistaház | Sokszínű vidék
Sukorói - Ingókő, Gyapjas-zsák-Ingókő: sajátos kőzetpusztulási forma. Az alig kiegyensúlyozott, vagy annak tűnő kőtömb néhány másik tetején. Leggyakoribb a hűlési repedések mentén négyszöges hasábokra tagolódó mélységi magmás kőzetek körében, amelyek hasábjai éleiken, csúcsaikon erősebben pusztulnak. Ezek a kövek egykor az izzó lávával együtt merevedtek meg, jóval a felszín alatt. Később, a földmozgások és az időjárás erodáló hatásának következtében a felszínre kerültek. Ilyen ismert sukorói ingókő a Gyapjaszsák.

27. Szatmárcseke -- Csónakos fejfás temető

Így csinálják a profik: rengeteg erdõt telepítenek a Pilis térségében |  Agrárium, mezőgazdaság és élelmiszeripar
Szatmárcseke - Csónakos fejfás temető, műemlék jellegű református temető. Páratlan látványt nyújt a közel 600, ember magasságú, stilizált emberfejet, illetve csónakban, fekvő embert szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert. Egyelőre megdönthetetlen magyarázat nincs a csónakos fejfák eredetére. Vannak, akik úgy vélik, hogy az ősi ugor csónakos temetkezési szokás utolsó emléke, ez azonban romantikus tévhit. Mások szerint azért temetkeztek így, mert a falut körülvevő vizek áradásakor a halottakat csak csónakban vihették a temetőbe, azonban errefelé ladikkal jártak és a bárkás, félbárkás és deszkás temetés volt a hagyományos.

28. Szurdokpüspöki -- Szentkút, Istenanyánk szent kútja


Szurdokpüspöki - Szentkút - Istenanyánk szent kútja. Szurdokpüspöki-Hollósdombon  a Táltos Hagyaték őrzői újjáépítették a több ezer éves Istenanya kutat, mely Mátyás király korát megelőzően Magyarország három leghíresebb szent helyének egyike volt. Szent István királyunk idejében Szurdokpüspöki egyike volt Magyarország szellemi központjainak. Az itt található Istenanyánk szentkútjának helye is egy szakrális hely, mely csodálatos energiája által sok embernek nyújt testi, lelki gyógyulást.

29. Tápiószentmárton -- Attila domb, Kincsem lovaspark


Tápiószentmárton - Attila domb. Tápiószentmárton Pest megye délkeleti részén, Budapest és Szolnok között félúton, az Alföld és a Gödöllõi dombság találkozásánál helyezkedik el. Tápiószentmárton - Attila domb, Kincsem lovaspark. A 15 hektáron érezhető természeti erő, mely a köztudatban „energia” fogalomként ismert, az egész Kincsem Lovaspark területén megnyilvánul, beleértve annak létesítményeit: szálloda, étterem, istállók, udvar is. A feljegyzések szerint már az õskor óta lakott a település, melyet a falu határában talált "szkíta aranyszarvas" is bizonyít. Elsõ okleveles említése 1459-bõl származik. Ma a település területe: 17.500 hektár, 5087 lakosával a Tápió-mente legnagyobb lélekszámú faluja.

30. Telkibánya -- Kopjafás temető

Így csinálják a profik: rengeteg erdõt telepítenek a Pilis térségében |  Agrárium, mezőgazdaság és élelmiszeripar
Telkibánya - Kopjafás temetője messze földön híres kopjafáiról. Telkibányát az elmúlt évszázadban a táj szépsége és a ma már pusztuló kopjafás temető tette vonzóvá. A vártemplomot körülvevő temetőben a fejfák az "oszlopos-rovásos" kopjafák csoportjába tartoznak. A fából faragott sírjelek nemcsak míves és méltóságteljes emlékek, de árulkodnak az elhunyt neméről, koráról. Egyszerűségükkel mentesek minden felesleges cirádától, vagy díszítő elemtől, méltóságteljesek, évszázadokon keresztül megtartották formájukat.

31. Tar -- Sztupa

A Tari - Sztupa a Mátra aljában, a Zagyva folyó mentén fekvő Tar község határában áll a Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark Központja a Buddhista kegyeleti emlékmű, a Kőrösi Csoma Sándor Békesztúpa, amely a tudós halálának 150. évfordulója alkalmából épült 1992-ben, Őszentsége a Dalai Láma szentelte fel. A Kőrösi Csoma Sándor Emlékparkot a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség hozta létre és tartja fenn, az egyetemes emberi értékek, valamint nemzetünk ősi hagyományának felbecsülhetetlen értékei hirdetésének, fenntartásának és ápolásának céljából.

32. Villány -- Szársomlyó

20+ Villány ideas | magyarország, olcsó utazás, utazás
A Villányi - Szársomlyó hegy. A Szársomlyó-hegy, más nevei: Harsányi-hegy, Nagyharsányi-hegy, a Villányi hegység legmagasabb: 447 méteres hegye Villánynál, Baranya megyében. A Szársomlyó lábánál elhelyezkedő települések: Kisharsány, Nagyharsány, Villány. A középhegység vonulatával nem összefüggő, nyugati irányból cukorsüveg látványú mészkő szigethegy hossza mintegy: 3,2, szélessége: 1,7 kilométer. Mintegy: 300 méterrel emelkedik a Dráva sík fölé. Nevébe azért került a „tar, kopasz” jelentésű szár előtag, mert meredek, sziklás oldalain nem tudott megkapaszkodni erdő. A hegy pozitív hatása és klímája mediterrán jellegzetességeket mutat, különösen déli oldala meleg, ahol a Villányi szőlő ültetvények találhatók.

33. Visegrád -- Várhegy, Fellegvár

  
Visegrád - Várhegy, Fellegvár - 328 méter. Visegrád városkája Pest megye északi részén, a Dunakenyarban található. Magyarország egyik legkisebb, de egyik legrégibb városa. Népszerű kirándulóhely, régészeti jelentősége kiemelkedő. A Duna kanyarban, a Duna folyam jobb partján, Budapesttől északra: 30 km-re található, a Visegrádi-hegységhez tartozó hegyek koszorújában. A Várhegy: 328 méter magas. Visegrád egy energia központ, gazdag régészeti lelőhely: -neolitikus, -rézkori, -bronzkori, -vaskori telepek jellemzik, -avar, -hun, -kelta, -római kori lelőhelyek veszik körbe..

34. Zalaszántó -- Sztupa


A Zalaszántói - Sztupa. Európa legnagyobb, Kelet-Európa első Buddhista szentélye (sztúpája). A Zalaszántói Sztupa a szentély a Zalaszántó mellett található Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben. Benne: Buda (Buddha) földi maradványának néhány darabját őrzik, díszes tartóban lévő apró csont szilánkokat. A hófehér építmény: 30 m magas és 24 m széles. A Sztúpa szent épületébe ereklyék és felszentelt tárgyak nyertek elhelyezést, közelében békességet és nyugalmat talál minden zarándok.

35. Zamárdi -- Szamárkő -- Pogány szertartás helye


Zamárdi - Szamárkő - Pogány szertartás helye. A nyári napforduló ünnepe, a kultikus tűzgyújtások ideje. Ez egyrészt a nap, másrészt a megtisztulás szimbóluma is. Az érdekes, sziklatömböt Zamárdi nyugati faluvégén, a Kiserdő dombhajlatai között találjuk meg. Zamárdi, Szamárkő a pogány szertartás helye, honfoglalás előtt áldozati hely volt. Évezredekkel ezelőtt egy ismeretlen nép "termékenység-varázslatot" mutatott be a kő körül bizonyos szertartások között. A pogány isten-anya és a napisten tiszteletére terményeket, állatokat áldoztak fel, égettek el annak érdekében, hogy bő termésük és sok állatuk legyen. Később a kelták is használták a helyet, és a kő körül földvárat építettek.koszorújában. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Magyarországi energiadús helyek.

Hazánkban számos olyan pozitív energiával bíró táj van, amik gyógyító hatással vannak ránk, testi és lelki vonatkozásban egyaránt. Ha szép az időjárás, az mindig kedvez nekünk abban, hogy ezeken a különleges helyeken, ezeken a szent pontokon feltöltsük testünket és lelkünket, a kimerült energia tartalékainkat.

 

 

---- Magyarországon Található: 60. Szent György Pontok ----

- 1. Andocs, - 2. Árpádhalom, - 3. Ásotthalom, - 4. Badacsonytomaj, - 5. Baja, - 6. Búcsúszentlászló, 7. Bükkszentkereszt, - 8. Bodajk, - 9. Budakeszi, - 10. Budapest, Gellérthegy, - 11. Celldömölk, Ság-hegy - 12. Csatka, - 13. Csobánka,  - 14. Dömös, - 15. Eger, - 16. Egerszalók, - 17. Esztergom, - 18. Fertőrákos, - 19. Fertőszentmiklós, - 20. Gencsapáti, - 21. Győr, - 22. Gyöngyös, - 23. Gyula, - 24. Kaposszerdahely, - 25. Kékkút, - 26. Kunágota, - 27. Kunszentmárton, - 28. Lenti, - 29. Majkapuszta, - 30. Máriagyűd, - 31. Mátrafüred, - 32. Mátraverebély, - 33. Ópusztaszer, - 34. Pannonhalma, - 35. Pákozd, - 36. Petőfiszállás, - 37. Pécs, - 38. Pilisszentiván, - 39. Pilisszántó, Keresztes-kő, - 40. Pilisszentkereszt, Dobogó-kő, 41. Somlószőlős, Somló hegy, - 42. Somogybabodi, - 43. Somogyvámos, - 44. Sopron, Magas-bérc, - 45. Sümeg, - 46. Szarvas, - 47. Szeged, - 48. Szentendre, - 49. Szentes - 50. Székesfehérvár, - 51. Szigetvár, - 52. Tápiószentmárton, - 53. Tata, - 54. Tokaj, - 55. Velence, - 56. Vértessomló, - 57. Villány, - 58. Visegrád, - 59. Zalaszántó, - 60. Zamárdi.

https://i209.photobucket.com/albums/bb29/phiji_2007/EARTHHARMONICS.jpg

Szent helyek

-- Az ősi elképzelés szerint: Szent György-vonalak, vagy más néven: Ley-vonalak, Sárkány-vonalak hálózzák be a Földet. Kialakulásuk a Föld mágnesességére vezethető vissza. Ezek egyfajta rezgések, energia rendszerek. Ahol a vonalak keresztezik egymást, azok az akupunktúrás pontok, hasonlóan az emberi test akupunktúrás pontjaihoz. A többszörös metszetek egyben szakrális, szentnek tekintett helyek. Magyarországon - 60. ilyen fő hely, ilyen fő csomópont található...
-- Az erő helyek az úgynevezett szent tér kategóriájába tartoznak, hiszen ott magasabb rezgésű és erősebb energiák vannak jelen, mint máshol. Szentté azonban csak akkor válik, ha az ember ezt felismeri, és tudatosan arra használja, hogy ott kapcsolatba lépjen ezekkel a nagy energiákkal.
-- A természetben rengeteg erőhely van, ahol különböző minőségű és erősségű energiákat észlelhetünk. Általában az egyéni érzékenység dönti el, hogy kinek melyik a megfelelő, ki, mit él át ezeken a pontokon. Erő hely lehet egyébként a tengerpart, egy szikla, de akár egy szép kert is. A saját erő helyünket úgy találjuk meg, ha megfigyeljük, hol érezzük magunkat jól, hol esik jól időzni, hol töltődik fel lelkünk, szellemünk, és hol enyhülnek testi bajaink.
-- A Földet, ahogy testünket is, energiavonalak hálózzák be. Ezeket egyesek a Föld meridiánjának vagy Szent György-vonalaknak nevezik, amik különböző rezgéssel bíró energiarendszerek. Ahol ezek a vonalak keresztezik egymást, ott jótékony energiák összpontosulnak. Magyarország pedig rendkívül gazdag ilyen jótékony erőhelyekben, ahol különböző mennyiségű és minőségű sugárzásokat, rezgéseket észlelhetünk.
-- Az, hogy számunka mi bizonyul erőhelynek, energiamezőnek, úgy tudjuk megállapítani, ha megtapasztaljuk, hol érezzük magunkat igazán jól, mikor érezzük, hogy lelkileg és szellemileg is töltődünk és még akár egészégi állapotunk is javul. Az energiarezgések megtapasztalása során észlelhetünk a kezünkön, a lábunkon, vagy akár az egész testünkön melegséget, bizsergést. Az utóbbi időben újra felerősödött az érdeklődés eme tájak iránt, hiszen ma már nem csak a természetgyógyászati körökben vallják, hogy a betegségek energia hiányos állapotokban alakulnak ki. Mivel az ember és a Föld folyamatos kölcsönhatásban van, így ezeken a jótékony erőhelyeken a hiányzó testi energiamezők feltöltődnek, segítve ezzel is a gyógyulást vagy a betegségek megelőzését.
-- Ha a hosszú hétvégén egy igazán energiadús kirándulásra vágyunk, akkor érdemes ezeket a helyeket felkeresni. Sokan állítják, hogy az erőközpont a Pilis szívében található. Dobogókő a Föld szívcsakrája, ami archaikus energiát őriz. Az egyik legismertebb energiaközpontként tartják számon, ami egyenrangú lehet a Stonehenge, a Machu Piccu vagy akár Delphoi jósda jelentőségével is. Itt megújul, gyógyul és feltöltődik az ember. Egyúttal remek hely a túrázók és a pihenni vágyók számára is, hiszen gyönyörű a kilátás és tiszta a levegő. Mivel rendkívül magas az energiaszint, a pilisszentkereszti ciszterci kolostor romjait ugyancsak erőhelyként tartják számon.
-- A Tápiószentmárton határában emelkedő Attila-domb a test- és lélekregeneráló hatásáról ismert, ami egész lényünket bizsergeti, így a teljes szervezetünkre jótékony hatással van. Hazánkban található Európa legnagyobb Buddhista szentélye a Zalaszántói Sztúpa, amit a Dalai Láma avatott fel. Itt már nem csak energetikailag, hanem érzelmileg is töltődünk, hiszen a szívcsakránkra van nagy hatással. A Zala megyében található Lenti egyedülálló Európában abban a tekintetben, hogy itt nemcsak a természetes gyógyító sugárzás van jelen, hanem a gyógyvíz is megtalálható. A Szent György Energia parkban ható földsugárzások harmonizálják az energia áramlását és helyre állítják a testi-lelki egyensúlyt..
-- Bükkszentkeresztet a különleges energiát sugárzó, gyógyító kövek és fák zarándokhelyeként tartják számon, ugyanis a Bükkben van egy energia háromszög és ezen háromszög csúcsain a legnagyobb a sugárzás. Ezen csúcsok közül a legismertebb a Boldogasszony kövének gyógyító hatása. Feltöltődésre alkalmas energiaközpontban számít Gyula is. Az itt található energiapontok beindítják az öngyógyulás folyamatát, ezáltal energikusabbak leszünk és önbizalmunk is növekszik.

Szent György-vonalak

-- Az ősi elképzelés szerint: Szent György-vonalak vagy más néven: Sárkány-vonalak hálózzák be a Földet. Kialakulásuk a Föld mágnesességére vezethető vissza. Ezek egyfajta rezgések, energia rendszerek. Ahol a vonalak keresztezik egymást, azok az akupunktúrás pontok, hasonlóan az emberi test akupunktúrás pontjaihoz. A töbszörös metszetek egyben szakrális, szentnek tekintett helyek.
-- A régi embereknek pontos ismeretei voltak a Föld nevű élőlény testén futó energia vonalak geomantika és ezek kereszteződési- és csomópontjainak a hollétéről. Magyarországon e vonal-rendszert: Szent György-vonalaknak, Nagy-Britanniában: Ley-vonalaknak, Kínában: Sárkány-vonalaknak nevezik. Én ezt a jelenséget a Föld ideg-rendszerének hívom.
-- A régi embernek tudomása volt arról is, hogy az energetikai csomópontok milyen jellegű erőket bocsátanak ki magukból, negatívat, rombolót (jin-típusút) vagy pozitívat, gyógyítót (jang-típusút). E csomópontok a Föld mélyén és felületén szabályos hálórendszert alkotnak, mely rendszernek a hazai „kunhalmok” is részei. A XIX. és XX. századok fordulóján közel: 40.000 ilyen halmot tartottak számon. Ezek némelyike őrdombként, míg zömük helyi előkelőségek temetkezési helyeiként szolgáltak.
-- Az ős- és ókor szakrális-kultikus helyeit: szentélyeit, templomait általában a Föld energia hálójának gyógyító erejű csomópontjain létesítették. Középkori eredetű Mária-búcsújáróhelyeink többsége is ilyen erőkisugárzási övezetben van. Ez a jelenség világszerte érvényesül. A belső-ázsiai és szibériai, oroszországi ilyen halmokat kurgánoknak nevezik, a brit szigeteken a halomsírok pedig a szkíta szarmata örökség részei.
-- Az energia koncentráció hatalmas ezeken a területeken. Olyan erős az energetizáló tér, hogy pár perces ott-tartózkodás során képes feltölteni auránkat. Lakni ezeken a helyeken nem egészséges és nem ajánlott, a túl sok energia nem kezelhető az ember számára. A Kárpát-medencének egyedülállóan kitüntetett szerepe van a Szent György-vonalak rendszerében, itt ugyanis az akupunktúrás pontoknak olyan sűrűsödése fedezhető fel, amely páratlan a Földön. Elsősorban templomokat, bazilikákat építenek ilyen pontokra.
-- A régi papok a szent helyek építése előtt bemérték e vonalak találkozási pontjait, és meghatározott helyekre építették a templomokat. Hogyha hosszú ideig szeretnénk tartózkodni ilyen energetikai pontokon, az túltöltődéshez vezethet, melynek hatására ingerültebbek, idegesebbek, feszültebbek leszünk. A gyerekeknél túlzott aktivitás, állandó mozgás kényszer jelentkezhet túltöltődöttség esetén. A Szent György-kereszteződésekhez általában katedrálisokat építenek, míg a Ley-kereszteződéshez templomok oltára épül.
-- Magyarországon további fontos helyek; Gyula- a legerősebb energiaközpont, itt megjelennek a gyógyforrások is - Szentendre, Lenti, Százhalombatta, Bélapátfalva, Esztergom, Tata, Szentes - ahol öt templom és a főutca is egy erővonalon helyezkedik el. Orgondaszentmiklós falu helyén mára csak két kunhalom maradt, a Kis-és Nagy Orgonda. Szintén híres a a püspökladányi Boldogasszony halom, melyen egy Árpád-kori kápolna maradványai láthatók.
-- Kiemelném még Kunágotát, ahol egy nagyon érdekes hiedelem él mind a mai napig. A közeli Cikó-dombról, azt tartják, ha valaki a tavaszi napéjegyenlőség éjszakáján kimegy oda, a tündérek elragadják a lelkét. Cikó a gólya népies elnevezése, és tudjuk, hogy a gólya a Rák havának, középső holdház jelzőállata, amely 90°-os szöget zár be a napéjegyenlőségi Kossal.
 Ekkor tetőzik az erővonalak erőssége, és ha ezt figyelembe vesszük, már nem is tűnik annyira fantazmagóriának mindez." 
-- Min alapszik ez a hatás, hogyan segítenek gyógyulni a szent helyek.? Ahogy a Föld energiavonalai párhuzamba állíthatóak az emberi meridiánokkal, az energiapontok az ember akupunktúrás pontjaival, úgy igaz az is, hogy az embert és a Földet egyaránt egy elektro mágneses jellegű erőtér, az aura veszi körül. Betegségeink, sőt lelki kibillentségeink is előbb megmutatkoznak az aurában, mint a testen, hideg pontok, szakadások, foltok formájában.
-- Ezek a szakadások hasonlítanak ahhoz, mint amikor egy finom kábel hálózatban zárlatok és szakadások keletkeznek - az információ átvitel hiányos lesz, az öngyógyító mechanizmusok hiányosan fognak működni, ezért előbbutóbb elváltozások jelentkeznek a testen is. A „szent helyek”, energiapontok segítenek ezeket a szakadásokat újra összeforrasztani, vagyis beindítani az öngyógyulás folyamatát, ha ez szükséges, és ezáltal energikusabbak, önbizalommal teltebbek is vagyunk, mintha ezer szakadáson, lyukon szökne az életenergiánk…
-- Honnan lehet a különleges energiájú helyeket felismerni.? A növényzet nagyon sokat elárul. Ahol a növény szenved, ott az embernek sincs jó dolga. Kerülendőek az  házak”, ahol az ugyanolyan fekvésű lakó is megbetegszik - ugyanabban a betegségben… Ahol viszont a növényzet virul, ott az ember is egészséges lesz.
-- Aggasztó, hogy egyes modern vasbeton- és acél- szerkezetes épületben nem élnek meg a szoba növények. A növényzetet, mint jelzést ősidők óta figyelik az emberek. Ugyanígy  a letelepedő állatok viselkedése is árulkodó: madárfészek, egészséges vadon élő állatok jelenléte jó jel. A fák, mivel évtizedekig - olykor évszázadokig - egy helyben állnak, különösen megbízható jelei a helyben található energiáknak. A szabályos körben növő egészséges fák fontos helyek.
-- Az ország legnagyobb erővonal csomópontjai találhatók a: Pilis, Szentendre, Fertőszentmiklós, Csobánka, Gyula, Lenti térségeiben. Ezek a helyek sok szempontból kitüntetettek. Az egyes nagyobb csomópontokban impulzus-mágnestér van jelen. Ráadásul ez a tér asszimetrikus és igen nagy frekvencián oszcillálnak. Ez a fajta tér nemcsak az agyra és a viselkedésre hat, különböző parajelenségek formájában, hanem magának a térnek a szerkezetére is. Ilyen helyeken - adott időpontokban - nyílik meg az időkapu, tárul fel a jövő vagy a múlt.
-- De a térkapu is megnyílhat, vagyis ha valaki ismeri ezen helyek titkát, a tér egy másik pontján is meg tud jelenni, esetleg egy párhuzamos világban is. Vagy térben, vagy időben lehet utazni, a kettőben együtt sohasem. A tér és idő kapcsolatában hasonló az összefüggés Einstein által felismert anyag-energia ekvivalenciához, azzal a különbséggel, hogy az idő és tér vonatkozásában még helyett kap a dimenziószám, valamint néhány egyéb érték. Az idő és térkapuk használatával a természet szinte korlátlan uraivá válhatunk. Még egyenlőre csak nagyon kevesen vagyunk alkalmasak erre..

A Földünk Csakra pontjai

-- A Föld csakrapontjai az egész világon átívelnek. Azt is gondolhatnánk, hogy a keleti tanok gyakorlói részesedhetnek csupán az energiaközpontok csodájában, ugyanis ők azok, akik igazán közel érzik magukhoz ezt a filozófiát. A bolygónkon elhelyezkedő csakrapontok kelettől nyugatig mindenhol ott vannak, nem csak a buddhista szellemiségű emberek közelében. Ebben is megnyilvánul a világ bipoláris rendszere.
-- A csakra az ősi indiai nyelv, a szankszrit szerint kereket jelent. Ez az örökké mozgó kerék a keleti ábrázolásokon lótuszvirág formájában jelenik meg leggyakrabban, tölcséres virágkehely formája miatt. A csakráknak mindig harmóniában kell lenniük az univerzális energiákkal, hiszen az táplálja őket. A csakrák az ember fizikai szemmel láthatatlan szellemi részeinek szervei.
-- Hét csakra található az emberi testben, amelyek a szivárvány hét színével közel megegyező rezgés tartományban működnek. A csakrák fejlődése teremti meg az alapját annak, hogy a szellemi világokat és azok lényeit megismerjük, így a csakrák szellemi érzék szerveknek is tekinthetők. A csakrák ott keletkeznek, ahol bizonyos energia áramlatok tartósan keresztezik egymást. Éppúgy, ahogy az emberi testben, a Földön is fellelhető a hét csakrapont.

-- 1. Gyökércsakra: Izrael, Jeruzsálem. Archaikus képben úgy jelenik meg, mint a Mágus (akár Jézus), aki megállja a helyét a földön és a túlvilágon, és aki tökéletesen elvégzi a dolgát.
-- 2. Szexcsakra: Andok, Peru. Ezt régen a maják működtették. Azt mondják, hogy ezért nem találtak csontvázakat tőlük, mert kollektívan más létsíkra vándoroltak.
-- 3. Köldökcsakra: Ausztrália, Darwin. mely jelenleg nem működik. Ezen a területen az őslakosok telepátiát használtak ahhoz, hogy nagy távolságokban is kommunikálhassanak egymással, és harmóniában éljenek.
-- 4. Szívcsakra: Magyarország, Dobogókő. A csakrák „közepe”. Minden magyar embernek kötelessége, hogy óvja a Föld szívcsakráját, melyet saját szívcsakrájának védelmével is elősegíthet.l.
-- 5. Torokcsakra:
 India, Gangesz. Ha Indiában a Gangesz folyó, vagy akár bármely arannyal borított templomhoz tér be az ember, biztos lehet benne, hogy kultikus erőkkel feltöltődve érkezik haza.
-- 6. Homlokcsakra: Amerika, Bermuda-háromszög: a harmadik szem helye, melyről az embereknek javarészt a rejtélyes eltűnések jutnak az eszükbe, melyek a mai napig nem tisztázottak.
-- 7. Koronacsakra: Tibet, ahol a szellem összekapcsolódik a felsőbb szellemiséggel. Itt nyílik meg az univerzális tudat kapuja. A tibeti buddhisták is a transzcendentális tudásra, a megvilágosodásra törekednek évezredek óta.