"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Magyarország legszebb túra útjai - Detre Attila

2022.07.27 16:14

 

Magyarország Legszebb Túra Útvonalai.

Magyarország bővelkedik a szebbnél szebb túra utakban. Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Hossza: 1128 km. A Kéktúra útvonala  Nyugat - Kelet irányban halad, a Vas megyei: Írott-kőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei: Hollóháza között: 1128 km hosszúságban kék sávval jelzett turista út.



Kéktúra Magyarországon

-- Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az Írott-Kőtől egészen Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút. Hossza: 1128 km. A Kéktúra útvonala: Nyugat és Kelet irányban halad, a Vas megyei Írott-kőtől a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza között: 1128 km hosszúságban kék sávval jelzett turistaút. A Kéktúra nemcsak Magyarország, de Európa első hosszú távú turista útja is. A Rockenbauer Pál: -Dél-Dunántúli Kéktúrával és az Alföldi Kéktúrával egy kört alkot, melyet Országos Kék Körnek is neveznek.
-- Az Országos Kéktúra egy jelvény szerző túra mozgalom, a teljesítéséért egy jelvényt lehet kapni. Teljesítése nincs időponthoz kötve, és időtartama sincs korlátozva. Nem verseny, így teljesítéséért nevezési díjat sem kell fizetni. A teljes útvonal illetve az egyes szakaszok végigjárásához ajánlott turista térképeket, illetve turista kalauzokat beszerezni, hogy a teljesíteni kívánt túraszakasz előtt megtervezhessük, hogy mely látnivalókért állunk meg vagy térünk le a Kéktúra jelzett nyomvonaláról.
-- Az Országos Kéktúra hatéves kortól, állampolgárságra való tekintet nélkül, bármely irányban, bárhogyan szakaszokra bontva, gyalog, sível, vegyesen is teljesíthető. A Kéktúra nincs időponthoz kötve, és időtartama sincs korlátozva. Elfogadott az útvonal egyéni és a csoportos végigjárása is. Nem szükséges semmilyen egyesületi tagnak lenni a túra teljesítéséhez, de az egyesületi tagok a jelvényt illetve a füzetet kedvezményes áron tudják beszerezni.
-- A Túra nem verseny, így teljesítéséért nevezési díjat sem kell fizetni. Az Országos Kéktúra egy úgynevezett jelvényszerző túra mozgalom, tehát a teljesítéséért díjat, azaz egy jelvényt lehet kapni. A jelvényt kiadó szervezet, a Magyar Természetjáró Szövetség felé igazolni kell azt, hogy az útvonalat teljesítettük.
-- A Kéktúra 1128 km-es szakaszát nem kell egyben bejárni. Azt a túrázó saját idő beosztásához szabva tetszőlegesen szakaszolhatja. A lényeg, hogy a kezdő és a végpont egy-egy pecsételő hely legyen. Ami fontos, a túra megszakításakor és az ott történő újrakezdésekor is pecsételni, dátumozni kell.
-- A Kéktúrázóknak a túra teljesítését hitelt érdemlő módon igazolni kell. Ez bélyegzéssel és dátumozással történik. Most itt bemutatunk néhány kiemelkedően szép, látványos túrát, túrautat a Magyarországon található több ezer túraút közül. A túrautak folyamatosan bővülő választéka várja a túrázókat.

Szent István Vándorlás

-- 1938-ban Szent István király halálának: 900. évfordulójára készült el az akkor még: 910 km-es út, dr. Cholnoky Jenő – a Magyar Turista Egyesület elnöke kezdeményezésére. Sümegtől a Nagy-Milicig a kék jelzést 10 év alatt (1928-1938) festették fel a Kinizsi Encián szakosztály turistái.
-- 1937-ben a Magyar Turista Szövetség vándorgyűlésén, Bugacon született meg a határozat, hogy a Szövetség fennállásának 25. évfordulóját 1938-ban az Országos Kék út megnyitásával ünnepli meg. A nyitótúrát Szent István vándorlásnak keresztelték el. A mozgalom eredeti célja szerint öt évente tartottak jubileumi túrákat.

Országos Kéktúra

-- 1961-re már valóban országos méretűvé vált a mozgalom, és megalakult a Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) Kék-túra Bizottsága. 1964-ben, Thuróczy Lajos szerkesztésében, színes térképmelléklettel látott napvilágot a Sümegtől a Nagy-Milicig terjedő útvonal minden korábbinál részletesebb leírását magába foglaló kis kézikönyv, mely „Az Országos Kék-túra útvonala mentén” címet viselte.
-- 1977-ben meghosszabbították az utat a Velem fölé magasodó, Kőszegi-hegység egyik magaslatán álló Szent Vid templomig. A túraútvonal nyugati végét egy emlékművel jelölték meg, amely ma is áll a templom mögött.
-- Az évtized végén, 1979-ben Rockenbauer Pál a Magyar Televízió forgató csoportjával vágott neki az útnak, s „Másfélmillió lépés Magyarországon” címmel forgatott úti filmjük mérföldkővé vált az Országos Kéktúra történetében.
-- Az 1989-es évig a vasfüggöny miatt az Írott-kő magyar oldalról nem volt látogatható, mint ahogy a hegység határsávba eső területei sem egészen 1989-ig. A határsáv 1989-es megszűntével az útvonal új végpontja az Írott-kő kilátó lett.

Rockenbauer Pál: "Dél-Dunántuli Kéktúra"

-- Rockenbauer Pál és csapata 7 évvel később ismét útra kelt és az akkori nyugati végpontból elindultak dél felé, hogy maguk választotta úton előbb a „Dél-Dunántúli Kék-túra” nyugati végpontját, Kaposvárt, majd onnan ezen az úton végigmenve Szekszárdot érjék el „Még egymillió lépés” megtétele után. Ez a szakasz 1989-től vált a Kék út szerves részévé „Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra” néven.

Alföldi Kéktúra

-- Ezzel egy időben megszületett a terv az út további bővítésére, ismét egy film, a Rockenbauer Pál emlékének dedikált „Kerekek és lépések…” kapcsán. 1992-ben felfestették Szekszárdtól Öttömösig a Bács-Kiskun megyei kék jelzést, a következő nagy egység, az „Alföldi Kéktúra” első szakaszát.
-- A keleti megyék, így Csongrád megye is, egymás után csatlakoztak saját útvonalukkal, míg a Millecentenárium évére (1996) elkészült a hatalmas kör, összeért a Kék út nyugati és keleti vége, teljes egésszé formálva ezzel az Országos Kéktúrát.

A Kék Kör

-- A Kék-kör útvonalát bejárva több helyi (megyei, tájegységi) túramozgalom is teljesíthető. A legrégebbi külön is túramozgalomként számon tartott túramozgalmak a Veszprém megyei Kéktúra, a Dorogtól-Nógrádig túra, illetve a Bükk-Mátra útjain túramozgalom. Az évek alatt fokozatosan kiépült Alföldi Kéktúra szinte minden szakasza önmagában is teljesíthető.
-- Külön érdemel említést a Kohász Kéktúra. Az 1960-as évek óta teljesíthető túramozgalom útvonala az észak-magyarországi kohászvárosokat köti össze. Salgótarjántól Ózdon át Miskolc-Diósgyőrig vezet. Nyomvonala egy rövid szakasztól (Dédestapolcsány – Mályinka) eltekintve nem esik egybe a Kék-kör útvonalával.
-- Hasonlóan önálló útja van a Balaton-felvidéki Kéktúrának, mely a Badacsonyi hajó állomástól Pétfürdőig húzódik 94 km-en át. Ennél rövidebb, de szintén említést érdemel a Börzsönyi Kéktúra, amely Szobtól Nagybörzsönyön és Kemencén át, Drégely várát érintve Diósjenőig tart. A Gödöllői kék Bag település vasútállomásától a Gödöllői arborétumig (Gödöllő és Isaszeg között található) közel 20 km-en át vezeti a turistát a Gödöllői-dombságban.

A Kéktúra kapcsolata az Európai túra mozgalmakkal

-- Itthoni kiépülésével párhuzamosan a 1980-as évektől kezdve a Kék-kör útvonala fokozatosan integráns részévé vált az európai hosszútávú turistaút hálózatnak. 1980. október 26-án a keletnémet, a lengyel, a csehszlovák és a magyar szövetségek Zakopanéban határozatot hoznak az EB (Eisenach-Budapest) vagy más néven „Barátság” Nemzetközi hegyi túra létrehozásáról, melynek zárószakaszává vált az Országos Kék-túra keleti fele.
-- Az évtized végére az EWV-vel kialakuló kapcsolatoknak köszönhetően, a nyugati szakasz vált az E4 keleti végévé. Az akkori tervek messze estek a mára megvalósult állapottól, azóta az EB út is megszűnt. Az E4 magába foglalja a teljes Országos Kék-túra mellett az Alföldi Kék-túra északkeleti szakaszát is, mely utóbbi a teljesen átdolgozott E3 út részét is képezi egyben.
-- Az 1990-es éveket beárnyékoló Délszláv háború miatt, az eredetileg Jugoszlávián áthaladó E7 utat is át kellett tervezni. E tekintetben pedig a Kék-kör frissen elkészült délmagyarországi szakaszai (Dél-Dunántúli Kék-túra, Alföldi Kék-túra) jöttek számításba.
-- 1998 nyarára elkészültek a szlovén és a román határig tartó bekötőutak is, a „hivatalos átadás” azonban még 3 évet váratott magára, mígnem 2001-ben az Európa-túra megrendezésével az E7 magyarországi szakaszán is végighaladt a nagy nemzetközi vándorlás 5. számú stafétája.

DonauknieVisegrad.jpg

Magyarországi Kéktúra - Országos Kéktúra

Szakasz (-tól, -ig) --- Táv (-km) --- Szint (- +/- m) --- Idő (-ó:p-)
1.   sz. túra --- Írott-kő - Sárvár vá.--- 69,5 km --- +541/-1265 --- 18:11'
2.   sz. túra --- Sárvár vá. - Sümeg vá. --- 72,3 km --- +553/-518 --- 18:58'
3.   sz. túra --- Sümeg vá. -  Keszthely --- 43,8 km --- +792/-836 --- 12:11'
4.   sz. túra --- Keszthely - Tapolca --- 27,0 km --- +510/-509 --- 7:35'
5.   sz. túra --- Tapolca - Badacsonytördemic vá. --- 16,7 km --- +477/-394 ---     4:57'
6.   sz. túra --- Badacsonytördemic vá. - Nagyvázsony --- 45,4 km --- +1646/-- 14:02'
7.   sz. túra --- Nagyvázsony - Városlőd-Kislőd vá. --- 24,1 km --- +603/-557 --- 7:00'
8.   sz. túra --- Városlőd-Kislőd vá. - Zirc vá. --- 41,0 km --- +1128/-1045 --- 12:03'
9.   sz. túra --- Zirc vá. - Bodajk, Csókakő --- 58,9 km --- +1338/-1578 --- 16:53'
10. sz. túra --- Bodajk, Csókakő - Szárliget vá. --- 49,7 km --- +1322/-1235 --- 14:34'
11. sz. túra --- Szárliget vá. - Dorog vá. --- 65,1 km ---    +2000/-2098 --- 19:32'
12. sz. túra --- Dorog vá. - Piliscsaba vá. --- 18,6 km --- +504/-402 --- 5:27'
13. sz. túra --- Piliscsaba vá. - Hűvösvölgy --- 20,9 km --- +541/-529 ---    6:07'
14. sz. túra --- Hűvösvölgy - Rozália téglagyár --- 14,2 km --- +496/-602 --- 3:45'
15. sz. túra --- Rozália téglagyár - Dobogó-kő --- 22,2 km --- +1058/-486 --- 7:17'
16. sz. túra --- Dobogó-kő - Visegrád, komp     --- 24,2 km --- +611/-1200 --- 7:02'
17. sz. túra --- Nagymaros, komp - Nógrád --- 38,7 km --- +1571/-1465 --- 12:15'
18. sz. túra --- Nógrád - Becske --- 60,2 km --- +1806/-1839 --- 18:02'
19. sz. túra --- Becske - Mátraverebély v.mh. --- 69,6 km ---    +2047/-2087 --- 20:43'
20. sz. túra --- Mátraverebély v.mh. - Mátraháza --- 27,6 km --- +1303/-774 --- 9:05'
21. sz. túra --- Mátraháza - Sirok v.mh. --- 21,6 km ---    +854/-1424 --- 6:48'
22. sz. túra --- Sirok v.mh. - Szarvaskő vá. --- 19,9 km --- +582/-512 ---    5:55'
23. sz. túra --- Szarvaskő vá. - Putnok vá. --- 57,3 km --- +2085/-2164 --- 17:44'
24. sz. túra --- Putnok vá. - Bódvaszilas --- 62,5 km --- +1615/-1598 ---    18:12'
25. sz. túra --- Bódvaszilas - Boldogkőváralja v.mh. --- 62,7 km --- +1190/-1192 --- 17:35'
26. sz. túra --- Boldogkőváralja v.mh. - Sátoraljaújhely --- 51,6 km --- +1580/ --- 15:39'
27. sz. túra --- Sátoraljaújhely - Hollóháza --- 42,9 km --- +1460/-1345 --- 13:08'
--- Összesen --- 1128 kilométer --- +30213/-30550 --- 332:24'                  
 

Alföldi Kéktúra

Szakasz kezdete ---- Szakasz vége ---- Táv (km)
1.   sz. túra --- Szekszárd - Keselyűsi Csárda --- 16,5 km
2.   sz. túra --- Keselyűsi Csárda - Baja --- 22,7 km
3.   sz. túra --- Baja - Ósükösd --- 14 km
4.   sz. túra --- Ósükösd - Hajósi Pincék --- 36 km
5.   sz. túra --- Hajósi Pincék - Pici-paci tanya --- 27,7 km
6.   sz. túra --- Pici-paci tanya - Petróczi Iskola --- 33,3 km
7.   sz. túra --- Petróczi Iskola - Ruzsa --- 21,5 km
8.   sz. túra --- Ruzsa - Bordány --- 19,5 km
9.   sz. túra --- Bordány - Sándorfalva ---    18 km
10. sz. túra --- Sándorfalva - Ópusztaszer --- 19,5 km
11. sz. túra --- Ópusztaszer - Mindszent --- 8,5 km
12. sz. túra --- Mindszent - Tompahát --- 22,2 km
13. sz. túra --- Tompahát - Nagymágocs --- 10,8 km
14. sz. túra --- Nagymágocs - Eperjes --- 23 km
15. sz. túra --- Eperjes - Szarvas --- 26 km
16. sz. túra --- Szarvas - Peresi Bemutató Ház --- 18 km
17. sz. túra --- Peresi Bemutató Ház - Mezőtúr ---    15 km
18. sz. túra --- Mezőtúr - Ecsegfalva --- 27,6 km
19. sz. túra --- Ecsegfalva - Rétihely Bemutató Központ --- 10 km
20. sz. túra --- Rétihely Bemutató Központ - Körösladány --- 25 km
21. sz. túra --- Körösladány - Csolt monostor --- 23,5 km
22. sz. túra --- Csolt monostor - Geszt --- 30,2 km
23. sz. túra --- Geszt - Körösszakál ---    28,4 km
24. sz. túra --- Körösszakál - Furta --- 25,2 km
25. sz. túra --- Furta - Berettyóújfalu ---    18,9 km
26. sz. túra --- Berettyóújfalu - Hencida --- 15,7 km
27. sz. túra --- Hencida - Nagykereki --- 13,2 km
28. sz. túra --- Nagykereki - Pocsaj --- 16,2 km
29. sz. túra --- Pocsaj - Álmosd --- 32,1 km
30. sz. túra --- Álmosd - Kepecs --- 14,1 km
31. sz. túra --- Kepecs - Vekeri Pihenőközpont --- 22,3 km
32. sz. túra --- Vekeri Pihenőközpont - Halápi Csárda --- 18,5 km
33. sz. túra --- Halápi Csárda - Nyíracsád --    23,3 km
34. sz. túra --- Nyíracsád - Nyírbátor --- 35,5 km
35. sz. túra --- Nyírbátor - Vaja --- 15,5 km
36. sz. túra --- Vaja - Gyulaháza --- 19 km
37. sz. túra --- Gyulaháza - Kisvárda --- 11 km
38. sz. túra --- Kisvárda - Tiszakanyár --- 14,5 km
39. sz. túra --- Tiszakanyár - Cigánd gátőrház --- 18,3 km
40. sz. túra --- Cigánd gátőrház - Sátoraljaújhely --- 30,3 km
--- Összesen --- 850 kilométer
 

Dél-Dunántúli Kéktúra

Szakasz kezdete ---- Szakasz vége ---- Táv (km)
1.   sz. túra --- Írott-kő - Bozsok --- 7,8 km
2.   sz. túra --- Bozsok - Szombathely-Olad --- 14,6 km
3.   sz. túra --- Szombathely-Olad - Ják --- 17,0 km
4.   sz. túra --- Ják - Egyházasrádóc --- 10,4 km
5.   sz. túra --- Egyházasrádóc - Molnaszecsőd ---    8,4 km
6.   sz. túra --- Molnaszecsőd - Szarvaskend --- 8,8 km
7.   sz. túra --- Szarvaskend - Nádasd --- 8,5 km
8.   sz. túra --- Nádasd - Hímfai-tó --- 6,3 km
9.   sz. túra --- Hímfai-tó - Hegyhátszentmárton --- 7,5 km
10. sz. túra --- Hegyhátszentmárton - Kondorfa ---    12,0 km
11. sz. túra --- Kondorfa - Szalafő --- 6,5 km
12. sz. túra --- Szalafő - Őriszentpéter --- 7,9 km
13. sz. túra --- Őriszentpéter - Bajánsenye --- 6,4 km
14. sz. túra --- Bajánsenye - Magyarszombatfa --- 9,2 km
15. sz. túra --- Magyarszombatfa - Szentgyörgyvölgy --- 12,0 km
16. sz. túra --- Szentgyörgyvölgy - Alsószenterzsébet --- 8,2 km
17. sz. túra --- Alsószenterzsébet - Pusztaszentpéter --- 10,0 km
18. sz. túra --- Pusztaszentpéter - Zalalövő --- 10,0 km
19. sz. túra --- Zalalövő - Kustánszeg --- 13,8 km
20. sz. túra --- Kustánszeg - Becsvölgye --- 8,5 km    
21. sz. túra --- Becsvölgye - Zalatárnok --- 10,8 km
22. sz. túra --- Zalatárnok - Szentpéterfölde --- 12,4 km
23. sz. túra --- Szentpéterfölde - Lasztonya --- 9,0 km
24. sz. túra --- Lasztonya - Bázakerettye ---     8,4 km
25. sz. túra --- Bázakerettye - Valkonya --- 12,2 km
26. sz. túra --- Valkonya - Homokkomárom --- 11,7 km
27. sz. túra --- Homokkomárom - Palin --- 7,5 km
28. sz. túra --- Palin - Nagybakónak --- 16,5 km
29. sz. túra --- Nagybakónak - Zalakaros -- 16,0 km
30. sz. túra --- Zalakaros - Zalakomár --- 7,3 km
31. sz. túra --- Zalakomár - Nagyszakácsi --- 15,6 km
32. sz. túra --- Nagyszakácsi - Felsőkak ---     16,2 km
33. sz. túra --- Felsőkak - Somogysárd --- 15,0 km
34. sz. túra --- Somogysárd - Kaposmérő --- 15,2 km
35. sz. túra --- Kaposmérő - Szenna --- 7,8 km
36. sz. túra --- Szenna - Zselickisfalud --- 8,3 km
37. sz. túra --- Zselickisfalud - Simonfa --- 17,0 km
38. sz. túra --- Simonfa - Gálosfa --- 7,0 km
39. sz. túra --- Gálosfa - Alsókövesd --    13,3 km
40. sz. túra --- Alsókövesd - Abaliget --- 15,8 km
41. sz. túra --- Abaliget - Jakab-hegy --- 11,5 km
42. sz. túra --- Jakab-hegy - Remete-rét --- 7,5 km
43. sz. túra --- Remete-rét - Bátaapáti --- 11,2 km
44. sz. túra --- Bátaapáti - Mórágy --- 6,5 km
45. sz. túra --- Mórágy - Szekszárd --- 17,3 km
--- Összesen --- 570 kilométer