"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Magyarország legszebb bicikli útjai - Detre Attila

2022.07.27 16:12

 

Magyarország 15 legszebb kerékpár útvonala.

Magyarország Top 15, azaz 15 legszebb bringa útvonala található meg itt. Ezek az utak keresztül-kasul behálózzák egész Magyarországot, az ország legszebb természeti területeit. A Dunakanyartól az Őrségig, a Tisza-tótól a Balaton át a Fertő-tóig minden nagyobb tájegységet és tavat bejárhatunk a bicikliútakon...

 

1. Dunakanyari kerékpárút - 115 kilométer

Dunakanyari kerékpárút: Budapest--Szentendre--Leányfalu--Dunabogdány--Visegrád (Dunakanyar, Urak asztala-590 méter)--Dömös--Pilismarót--Esztergom--Pilisszentlélek (Dobogó Kő-700 méter)--Pilisszentkereszt--Pomáz--Budakalász--Budapest.

Magyarország egyik legszebb kerékpáros útvonala ez a Dunakanyar mentén, a Visegrádi hegységen és a Pilisi hegységen át vezet. Budapesttől - Leányfaluig kiépített kerékpár úton, utána főútvonalon csodálhatjuk a természeti környezet szépségeit. A Börzsöny, a Pilis és Visegrádi-hegység között futó Duna itt mutatja meg az egyik legszebb arcát. Visegrádnál van az Urak Asztalát, Pilisszentléleknél a Dobogó-Kő csúcsát is megmászathatjuk. A turisták körében is népszerű Dunakanyar-menti településeken sok a gyalogos turista és a sétáló, ezért érdemes lassabb tempóban haladni és a csengőt használni. A táv körülbelül: 115 kilométer.

 

2. Velencei-tó kerékpárút - 45 kilométer

Velencei-tavi kerékpárút: Székesfehérvár--Dinnyés--Agárd--Gárdony--Kápolnásnyék--Velencefürdő--Velence--Nadap (Meleg hegy-352 méter)--Sukoró--Pákozd (Emlékpark, Természetvédelmi terület)--Székesfehérvár.

A Velencei-tó szép és barátságos, változatos természeti környezetben karikázhatjuk körbe a tavat és nem is kell sokat utaznunk a fővárostól. A tó déli része strand, az északi természetvédelmi terület. Érdemes megnézni a pákozdi csata százéves évfordulójára elkészült emlékművet és a Pákozd- Sukoró-Pátka közötti területet, az egykori csata helyszínét. Itt minden szeptemberben eljátsszák az 1848-ban történt eseményeket. Tovább haladva a Nadapi templomban megnézhetjük azt a keresztelő medencét, amelyben még: 1800-ban Vörösmarty Mihályt keresztelkedett. Kápolnásnyéken a Vörösmarty Emlék múzeumot a falutól elkülönítve, a 70-es út déli oldalán, egy tágas kert közepén találjuk. Hatalmasra nőtt vadgesztenyefák sora vezet az épülethez, ahol a költő használati tárgyaiból őriznek néhányat. A tó körül kerülésének távja körülbelül: 45 km.

 

3. Fertő-tó kerékpárút - 140 kilométer

Fertő-tó kerékpárút: Sopron--Fertőrákos--Mörbisch--Rust--Oggau--Jois--Donnerskirchen--Purbach--Winden--Neusidl am See--Weiden--Podersdorf--Ilmitz--Apetlon--Pamhagen--Fertőd--Fertőszéplak--Hegykő--Fertőboz--Balf--Sopron.

Az Ausztriába is átnyúló és egyedülálló Fertő-tavi kerékpárúton kiválóan olvasható, részletes információkat - így például távolsági adatokat - is tartalmazó táblák mellett, kiszélesített hidakon át vezet az út és újonnan kialakított, egyedi tervezésű pihenőhelyek mellet halad el. A Fertő-tó túra útvonala Európai színtű és minőségű, ezt a túra útvonalat több Európai biciklis szervezet, köztük a Német: Hangeres és a Spanyol: Cycling Experience is méltatja. A Nyugati határ mentén érződik, hogy a szolgáltatók is minőségi kínálatra törekednek és hogy hosszútávon gondolkodnak. A tavat a sport emberek akár: 1 nap alatt is körbekerülik, a kirándulók pedig kényelmesen: 2 nap alatt. A Fertő-tó körbe kerülésének távja körülbelül: 140 kilométer.

 

4. Balatoni kerékpárút - 200 kilométer

Balatoni kerékpárút: Siófok-- Zamárdi--Balatonföldvár--Balatonszárszó--Balatonboglár--Fonyód--Balatonberény--Keszthely--Szigliget--Badacsonytomaj (Badacsony hegy 437-m)--Révfülöp--Balatonszepezd--Balatonakali--Tihany--Balatonfüred--Balatonalmádi--Balatonfűzfő--Balatonkenese--Balatonaliga--Siófok.

A Balaton nemcsak Magyarország, de Európa legnagyabb tava, így nagy hagyomány van a Balaton körüli kerékpár túráknak. Az út a Balaton nyári fővárosából, Siófokról indul és halad a déli parton végig nyugat felé. A szolgáltatások évről évre jobbak, a komp segítségével az útvonal variálható, megszakítható, a Káli medencével és a Balaton felvidéki vártúrákkal remekül kiegészíthető. Badacsonynál akár hegymászást is be lehet iktatni egy kis borozással feldobva. A Balatoni bicikli túrák még a legmelegebb nyári hónapokban is végigjárhatók, mert a főútvonalakról könnyedén letérhetünk a part irányába és egy gyors fürdéssel lehűthetjük magunkat. A Balaton körbe kerülésének távja körülbelül: 200 kilométer, teljesítéséhez általában: 2-3 napra van szükség.

 

5. Bakonyi kerékpárút - 102 kilométer

Bakonyi kerékpárút: Veszprém--Pula--Öcs (Kab Hegy-600 méter)--Halimba--Szőc--Nyírád--Sümeg (Várpark)--Tapolca--Gyulakeszi--Monostorapáti (Káli-medence)--Kapolcs--Vígánpetend--Nagyvázsony--Veszprém.

A Bakony, Bakonyerdő mintegy 4 ezer négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja. A Déli-Bakonyt nyugatról a Marcal-medence, délről a Tapolcai-medence és a Vázsonyi-árok, keletről a Veszprémi-fennsík, északról pedig a Devecseri-árok határolja. Legmagasabb pontja a Kab-hegy: 600 méter. A Bakony déli nyúlványa lejtősen ereszkedik a Balatonra. Az ÉNy-i széltől védett táj régi falvaival, szőlő ültetvényeivel a Földközi-tenger mediterrán partjait idézi. Ezért nevezik „Balatoni riviérának” is. Az út szép és változatos Veszprémből indul, elmegy a bakony legmagasabb pontja mellett, majd érintí Sümeget és Tapolcát is. Innen az út visszafordul és Monostorapátinál a Káli-medencét is megcsodálhatjuk, majd visszatérünk Veszprémbe. A túra teljes távja körülbelül: 50 km.

 

6. Felső-Tiszai kerékpárút - 60 kilométer

Felső-Tiszai kerékpárút: Nyíregyháza--Nagycserkesz--Tiszavasvári--Tiszalök--Tiszaeszlár--Tiszanagyfalu--Rakamaz--Tokaj (Pincék, Tokaji Kopasz-hegy-512 méter)--Tímár--Szabolcs--Balsa--Gávavencselő-Tiszabercel--Paszab--Nagyhalász--Nyíregyháza.

Ez a túra az ország egy érintetlen szegletébe enged bepillantást. A közhiedelemmel ellentétben az itteni falvak rendezettek, virágosak, a porták tiszták, és a helybéliek már nemcsak a fesztiválok idején számolnak a turistákkal, hanem tulajdonképpen egész évben. Akik leszállnának a nyeregből és pihenésképpen beiktatnának egy kis evezést, azok a Tiszalöki szolgáltatókkal könnyedén megegyezhetnek hajó bérlésről és a biciklik elszállításáról. A Vidám Delfin Kempingben például 140 darab hajó közül választhatunk plusz melegkonyhát és szállást is találunk, ha csak másnap indulnánk. A Szatmári Tiszahát természeti szépségekben és kulturális értékekben is gazdag. Tokaj a magyar bor és az aszú fővárosa, plusz a hegyről nagyszerű a kilátás a Tiszára. Tokajban közel 4 órás bor busz programmal egészíthetjük ki a kirándulást. A bor buszozás során kísérővel fedezhetjük fel a világörökség védelem alatt álló történelmi borvidék hangulatos pincéit és gasztronómiai kínálatát. A legszebb ajándékokért érdemes betérni Nagyhalászra, a Bereg kincseit felvonultató ház ajándék boltjába, ahol 20 féle pálinka, 8 féle aszalt gyümölcs, és szilvalekvár, valamint különböző népművészeti emléktárgyak közül válogathatunk. A táv egy nap alatt is kényelmesen teljesíthető, körülbelül: 60 kilométer.

 

7. Mátrai kerékpárút - 95 kilométer.

Mátrai kerékpártúra: Eger--Egerszalók--Verpelét--Kisnána--Markaz--Abasár--Mátrafüred--Mátraháza (Kékestető-1014 méter)-- Parád--Parádfürdő--Recsk--Sirok--Egerbakta--Eger.

A Mátra az Északi-középhegység egyik, vulkanikus eredetű tagja, amely: 900 négyzetkilométeren terül el a Cserhát és a Bükk hegységek között. Itt található Magyarország két legmagasabb hegycsúcsa, a Kékes: 1014 méter, és a Galya-tető: 965 méter. A legmagasabb magyar hegy csúcsok mind itt a Mátrában találhatóak. A Mátra kiterjedése Kelet-Nyugati irányban: 40–50 km, ezen vezet végig körben ez a kerékpár túra. A magyar bringa útvonalak közül ez a legnehezebb, a legkomolyabb, a nagy szint különbségek miatt. Igen embert próbáló feladat végigmenni rajta. A kemény hegyi szakaszokkal szabdalt túra út távjának hossza közel: 95 kilométer.

 

8. Hortobágyi kerékpárút - 100 kilométer

Hortobágyi kerékpárút: Debrecen--Hajdúböszörmény--Balmazújváros--Hortobágy (Hortobágyi Nemzeti Park)--Kócsújfalú--Nagyiván--Mihályhalma--Nádudvar--Hajdúszoboszló--Hajdúszovát--Debrecen.

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első nemzeti parkja, melyet: 1973-ban hozott létre az Országos Természetvédelmi Hivatal. Területe: 82 000 hektár. 1999-ben Marrákesben, az UNESCO Világörökség Bizottságának ülésén felvették a Hortobágyi Nemzeti Park egész területét a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára. A Hortobágy olyan táj, amelyet sajátos története, értékes élővilága, egyedülálló néphagyománya jellegzetesen magyar vonásokkal ruház fel. Az egykori sztyepp néhány száz évvel ezelőtt még az Alföldön kalandozó Tisza hatása alatt állt. A táj kialakulásában az embernek meghatározó szerepe volt. Mai képét a 19. század víz rendezéseivel, folyók szabályozása, mocsarak lecsapolása, a legeltető állat tartással, az erdők kivágásával, felégetésével alakították ki, melyek hatása a keleti sztyeppék hangulatát idézi. A Hortobágyi kerékpártúra a megye székhelyről: Debrecen városából indul ki, az út nyugati irányban halad a Hortobágy felé, Hortobágy településnél pihenő és nézelődés, majd a teljes nemzeti park területét megkerülve halad vissza Debrecenbe. A táv: 100 km.

 

9. Tisza-tó kerékpárút - 60 kilométer

Tisza-tó kerékpárút: Tiszafüred--Tiszaszőlős--Tiszaderzs--Abádszalók--Kisköre--Tiszanána--Sarud--Poroszló--Tiszafüred.

Itt a Tisza tónál indul az ország kerékpáros szezonnyitója. Április 24-25-én, Tiszafüreden rendezik meg a Bike- Fest nevű rendezvényt. Ekkor már nyári üzemmódra áll át maga a tó is. A környék ma már igen fejlett jól kiépített, rengeteg az igényes program és szállás adó. Érdemes késő tavasszal indulni, mert nyaranta tízezrek pihennek a tónál, és még többen jönnek a Halas napok és a Vízi karnevál idején. A Tisza-tavi régióban: 27 kerékpáros túra központ található több mint: 500 járműből álló kerékpár parkkal, bicikli nyergekkel, és sisakokkal. Léteznek olyan pihenő pontok is, ahol kerékpáros gyors szerviz áll rendelkezésre, és szükség esetén alapvető alkatrészeket is cserélhetünk. Magyarország második legnagyobb tava közel: 60 kilométeres aszfalt burkolatú kerékpárúton kerékpározható körbe. A természet barátok szövetsége által ajánlott, Tiszafüred-Tiszaderzs-Abádszalók-Kisköre-Poroszló-Tiszafüred, a táv: 60 km.

 

10. Alpok-Aljai kerékpárút - 100 kiloméer

Alpok-Aljai kerékpárút: Köszeg--Kőszegfalva--Gencsapáti--Szombathely--Kisunyom--Körmend--Pinkamindszent--Moschendorf--Eberau--Höll--Pornóapáti--Horvátlövő--Vaskeresztes (Vas hegy-415 méter)--Felsőcsatár--Narda--Bucsu-Bozsok--Velem (Írott Kő-882 méter)--Kőszeg.

Az Alpokalja varázslatos erdei környezetben a Nyugati magyar határszélhez rövidtávon, de erős szint emelkedés mellett kerekezhetünk egészen Kőszegtől körbe vissza Kőszegig. A Kőszegtől délre elterülő hegység közel: 900 méter magas csúcsa az Írott-kő. A hegy lábánál vezető, kijelölt kerékpáros kiránduló úton kitáblázott, kis forgalmú, kerékpáros barát utakon nyugodtan lehet haladni. Az itt kiépült Natúrparkot és a Cáki pincesort lassabb tempóban a nyeregből leszállva érdemes végigjárni. Ha szerencsés időpontban érkezünk a népi kismesterségek bemutató helyére, Velembe, a kirakodó vásárt megint csak jobb gyalog végignézni. A túrázóknak egyedül a Szombathelyre bevezető úton kell nagyobb forgalomra számítaniuk. A táv körülbelül: 100 kilométer.

 

11. Őrségi és Muravidéki kerékpárút - 110 kilométer

Örség és Muravidék kerékpárút: Szentgotthárd--Farkasfa--Szalafő--Őriszentpéter--Bajánsenye--Magyarszombatfa--Velemér--Szentgyörgyvölgy--Csesztreg--Lenti--Rédics--Dolga Vas--Lendva--Hotiza--Crensovci--Beltinci--Muraszombat--Vaneca--Mackovci--Otovci--Martinje--Felsőszölnők--Alsószölnök--Szentgotthárd.

Az Őrség zömében Nyugat-Magyarországon, kisebb részben a Szlovéniai Muravidéken található történeti és néprajzi tájegység. Nevét onnan kapta, hogy a régi magyarok őrálló helyeket telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére. Látni valókban és természeti kincsekben, a történelmi múltat idéző értékekben, nagyon gazdag tájegysége hazánknak. Az ország kis délnyugati szegletében találjuk meg e tájat, Vas és Zala megye osztozik rajta. Az utak szinte végig kellemesen dombosak, szép kis emelkedőkkel és lejtőkkel, amelyeken végig jól lehet haladni. Az Őrségből Szlovéniába áthaladva a Mura vidék szintén szép dombos. Az út végig mesebeli kis falvakat érint, amely így talán az ország legszebb és legbarátságosabb kerékpárútja.. Távja: 110 kilométer.

 

12. Kiskunsági kerékpárút - 120 kilométer

Kiskunsági kerékpárút: Kiskunfélegyháza--Gátér--Csongrád (Tisza)--Felgyő--Csanytelek--Baks--Ópusztaszer (Nemzeti Történeti Emlékpark)--Kistelek--Kömpöc-Kiskunmajsa--Kiskunhalas--Jászszentlászló--Kiskunfélegyháza.

A Kiskunsági kerékpár túra végigvezet a Kiskunság központjain: Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason, Kiskunmajsán, és az Alföld történelmi helyein is keresztülhalad a kellemes családi túra. Az év települését: Csongrádot is érinti a Tisza folyóval együtt. Érdemes kipróbálni a városban a korongozást és felkeresni néhány fazekas műhelyt. Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékpark, Kiskunfélegyházán pedig a szecessziós, Zsolnay majolika díszítésű, mázas cserép borítású városháza szinte kihagyhatatlan látványosság, míg Kiskunhalason szintén ugyanezek. A táv körülbelül: 120 kilométer.

 

13. Dél-Alföldi kerékpárút - 120 kilométer

Dél-Alföldi kerékpárút: Szeged--Domaszék--Mórahalom--Ásotthalom--Kelebia--Öttömös--Ruzsa--Zákányszék--Bordány--Kiskundorozsma--Szeged.

A Dél-Alföldi kerékpártúra Szegedről indul, nyugat felé halad folyamatosan remek kerékpár útakon, a magyar-szerb határ mentén, érinti: Domaszék, Mórahalom, Ásotthalom és Kelebia településeit. A táj szép és sík, emelkedők nélküli, egyenletes és kies, barátságos, kellemesen és folyamatos tempóban lehet haladni rajta lévő kerékpár utakon. Kelebiánál északnak fordul, Öttömös felé veszi az irányt, majd Ruzsa és Zákányszék jön közuton. Ezután Bordánytól ismét jó minőségű kerékpáruton haladhatunk ismét Szegedig. A körtáv hossza: 120 kilométer.

 

14. Zselici kerékpárút - 70 kilométer

Zselici kerékpárút: Kaposvár--Zselickislak--Zselicszentpál--Simonfa--Bőszénfa--Boldogasszonyfa--Szentlászló--Szulimán--Somogyhárságy--Kishárságy--Zselickisfalud (Zselici tájvédelmi park)--Szilvásszentmárton--Szenna--Kaposvár.

A Zselici kerékpár túra Kaposvár városából indul, érintetlen erdei környezetben, alacsony forgalmú közúton és erdészeti utakon haladó túra, a tájvédelmi körzetet is érinti. Szinte minden faluban kínálnak jófajta somogyi dödöllét, de megkóstolhatjuk híres gálosfai szarvasragu polentával és burgonyafánkkal. A Zselic mintegy: 1200 km² területű dombság a Dunántúli-dombság déli részén, Somogy és Baranya megye határán. Tengerszint feletti magassága átlag: 200-250 méter, magasabb pontjai az északnyugat-délkeleti irányú Duna-Dráva vízválasztó vonalon találhatók. Legmagasabb pontja, a Hollófészek: 358 m. Számos forrása és patak jellegű vízfolyása van. Természeti értékeit jelentős mértékben jellegzetes erdő társulásai adják. A Zselici túra távja: 70 km.

 

15. Mecseki és Villányi kerékpárút - 130 kilométer

Mecseki és Villányi kerékpárút: Pécs--Pellérd--Görcsöny--Diósviszló--Márfa--Harkány--Siklós--Máriagyűd--Kisharsány--Nagyharsány--Villány (Villányi Pincék, Szársomlyó hegy-447 méter)--Bóly--Szederkény--Máriakéménd--Pécsvárad--Komló--Sikonda--Mánfa--Magyarszék--Magyarhertelend--Abaliget--Orfű--Pécs.

  

A Mecsekalji és a Villányi kerékpárut Magyarország legdélebbi és legmelegebb részén halad végig. Pécsről indulva megcsodálhatjuk a Mecseklajai táj szépségét, majd dél felé haladva Harkány fürdővárosa következik. Ezután a Villányi hegység jön, Siklós szép kis városkája, majd Villány vörösbor városka a csodás pince sorokkal és a kitűnő borokkal. Ezután észak felé kanyarodunk vissza, Bóly irányába megyünk, elhagyva Máriakéménd búcsújáró helye jön egy kis megállóval, pihenővel. Folytatjuk utunkat, Pécsvárad és Komló hegyes terepein, majd Abaliget és Orfű csodás természeti helyei következnek. Az út ezután ismét Pécsre érve fejeződik be, ami nagyjából: 130 kilométer.