"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Magyarország éghajlata és időjárási értékei - Bíró Csaba

2022.07.26 21:33

 

Magyarország éghajlata és időjárása.

Magyarország a 45°45' és 48°35' északi szélességek között fekszik, nagyjából középen az Egyenlítő és az Északi-sark között, a szoláris éghajlati felosztás szerint a mérsékelt éghajlati övben található. Éghajlatunk nagyon változékonynak mondható. A változékonyság fő oka az, hogy éghajlatunkra a kiegyenlítettebb hőmérséklet járású hatások szinte minden irányból egyaránt hatnak.

Magyarország Éghajlata és Időjárása

Magyarország a 45°45' és 48°35' északi szélességek között fekszik, nagyjából középen az Egyenlítő és az Északi-sark között, a szoláris éghajlati felosztás szerint a mérsékelt övben. Éghajlata nagyon változékony. A változékonyság egyik fő oka az, hogy éghajlatra a kiegyenlítettebb hőmérséklet járású, csapadékos Óceáni, a szélsőséges hőmérsékletű, kevés csapadékú Kontinentális, illetve a nyáron száraz, télen csapadékos Mediterrán éghajlat egyaránt hatással van, ezen klíma típusok közül bármelyik hosszabb-rövidebb időre uralkodóvá válhat.

Az országon belül az időjárásban ezért jelentős különbségek fordulhatnak elő az ország viszonylag kis területe és sík felszíne ellenére. Éghajlatunk másik fő meghatározója a domborzat. Mivel az ország a Kárpát-medence alján fekszik, felszínének több mint a fele: 200 méter tengerszint feletti magasságnál alacsonyabb síkság, illetve alacsony terület, a 400 méter feletti területek aránya pedig kevesebb, mint: 2 százalék, elsősorban a Kárpátok hatását kell kiemelni.

Magyarország a tengerektől való távolság tekintetében is közép helyet foglal el az Atlanti-óceán és az Eurázsiai kontinens belseje között. A nyári félévben a hozzánk érkező légtömegek: 60-70 %-ában a tengeri eredetűek, télen inkább a szárazföldi származásúak vannak hangsúlyban. A meteorológiai elemek ÉNy-DK-i irányítottsága az Atlanti-óceán, a DNy-ÉK-i pedig a Földközi-tenger hatását mutatja. Az ország a nyugati szelek övében található, elhelyezkedéséből adódóan az Alpok és a Kárpátok vonulataitól körülölelve az uralkodó szélirány az északnyugati, míg a délies szeleknek másod maximuma van.

Magyarországot ha valamely, globális rendszerezésre szolgáló éghajlati felosztás, például Köppen-féle osztályozás szerint szeretnénk besorolni, bármelyiket is alkalmaznánk az ország területére, az alkalmatlan lenne a hazánk egyes tájai közötti éghajlati különbségek feltárására. Ezért más osztályozási módszert kell követnünk. Ezt: Péczeli György munkája alapján tehetjük meg, aki az ariditási index és a vegetációs időszak figyelembe vételével: 16. éghajlati körzetet különített el, melyekből hazánk területén: 12. figyelhető meg.

E felosztás alapján elmondható, hogy hazánk legnagyobb részén, az Alföld túlnyomó részén és a Kisalföldön a mérsékelten meleg, száraz klíma tartomány található. A Körös-Maros-köze, valamint a Duna alsó szakaszának térsége a meleg-száraz tartományba esik. A Nyírségben inkább a mérsékelten hűvös-száraz, míg a Szatmári-síkon a mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves klíma figyelhető meg leginkább.

A Dél-Dunántúlon a mérsékelten meleg, mérsékelten száraz és a mérsékelten meleg, mérsékelten nedves, míg a Nyugat-Dunántúlon a mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz és a mérsékelten hűvös, mérsékelten nedves klíma körzetek jellemzőek. Középhegységeink magasabb régióiban leginkább a hűvös, mérsékelten száraz, valamint a hűvös, mérsékelten nedves körzetek találhatók. Mindössze a Kőszegi-hegységben érvényesülnek a hűvös-nedves klíma sajátosságai.

Magyarország Hőmérsékleti Viszonyai

Magyarország túlnyomó részén az évi középhőmérséklet: 10 és 11 °C között alakul. A levegő hőmérsékletének nagytérségű eloszlását befolyásoló legfontosabb tényezők a földrajzi elhelyezkedés, a tengerszint feletti magasság, valamint a tenger távolság. Az éves középhőmérséklet térképe jól tükrözi a domborzatot. A legalacsonyabb értékek a magasabb területeken, a Bakony és az Alpokalja egyes vidékein, az Északi-Középhegységben jelennek meg, itt általában a középhőmérséklet a 8°C-ot sem éri el. 11°C-nál magasabb értékek csupán elszórtan, a délies lejtőkön fordulnak elő.

Az átlag hőmérséklet térbeli eloszlása egyértelmű DNy-ÉK-i csökkenést mutat, ami a Földközi-tenger melegítő és a Szibériai anticiklon hűtő hatásának köszönhető. A gyorsuló melegedés miatt az utolsó 10 évben a 11°C-os átlagot meghaladó térségek az ország déli részén elterjedtek. A domborzat hatása a hőmérsékletre egyértelmű, télen gyakran fordul elő inverzió, amikor a hőmérséklet a magassággal nem csökken, hanem növekszik. A  magasabban fekvő területek melegebbek, mivel kimagaslanak a Kárpát-medence alján fekvő légtömegekből.

Az 1970-2000-es időszak átlagában január első hetei a leghidegebbek az év során, de egy adott évben bármely téli hónap lehet a leghidegebb. A januári középhőmérséklet, és általában a tél középhőmérséklete évről évre változékonyan alakul. A nyár időjárása kiegyenlítettebb, a nyári hónapok hőmérsékletének évről évre való változékonysága általában kisebb, mint a téli hónapoké. Az év legmelegebb időszaka július vége és augusztus eleje.



Magyarország Hőmérsékleti Átlagértékei

Ha egyetlen szóval kellene jellemezni hazánk időjárását, talán a változékonyság lenne a megfelelő kifejezés. Elég egyetlen pillantást vetnünk akár az éves középhőmérsékletet, akár a csapadékösszeget ábrázoló grafikonra. Magyarország túlnyomó részén az évi középhőmérséklet: 10 -12 °C között alakul. A levegő hőmérsékletének nagytérségű eloszlását befolyásoló legfontosabb tényezők a földrajzi elhelyezkedés, a tengerszint feletti magasság, valamint a tenger távolság.

Magyarországon az eddig mért legnagyobb meleg: 41,9 °C volt, az eddig mért legnagyobb hideg pedig: - 35,0 °C volt. Tehát a kilengés, a két szélsőérték közötti különbség hatalmas: 77 °C. Magyarország éghajlata kontinentális, három éghajlati terület határán helyezkedik el. Az ország időjárását 4. fő zóna határozza meg. 1.) Keleti nedves Kontinentális, 2.) Nyugati Óceáni, 3.) Északi sarkvidéki légtömegek, 4.) Déli mediterrán hatás egyaránt alakítja.

Magyarország évi középhőmérséklete: 10 és 12 °C között mozog, amelynek magas: 20-25 °C az ingadozása. A hőmérséklet átlagos értéke januárban a legalacsonyabb: - 4-6 °C, és júliusban a legmagasabb: 25-30 °C. A napsütéses órák száma évente: 1700-2100 óra között van, ez az Alpokalján a legalacsonyabb, és a Dél-Alföldön a legmagasabb. Magyarország éghajlata is változik, melegszik folyamatosan. A 2000. év kitűnik minden adat sorból, a legmelegebbek egyike volt, másfelől a XX. század legszárazabb éve volt.


Magyarország Időjárási és Hőmérsékleti Rekordjai

Abszolút hőmérsékleti maximum
+ 41,9 °C - Kiskunhalas - 2007. július 20.
Abszolút hőmérsékleti minimum
- 35,0 °C - Miskolc - 1940. február 16.
Legmagasabb napi középhőmérséklet
+ 33,3 °C - Dunaújváros - 2007. július 20.
Legalacsonyabb napi középhőmérséklet
- 26,8 °C - Baja - 1942. január 24.
Legmagasabb évi középhőmérséklet
+ 13,3 °C - Szeged belterület - 2007.
Legalacsonyabb évi középhőmérséklet
+ 4,2 °C - Kékestető - 1980.
Évi maximális napfénytartam összege
2501 óra - Szeged - 2003.
Évi minimális napfénytartam összege
1398 óra - Sopron - 1972.
Legnagyobb évi csapadékösszeg
1370 mm - Kőszeg - 1971.
Legkisebb évi csapadékösszeg
203 mm - Szeged - 2000.
Hótakaró legnagyobb vastagsága
151 cm - Kőszeg, Stájerházak - 1947 február.
Balaton vízének maximális hőmérséklete
31,5 °C - Siófok - 2006. július, 2009. július.
Balaton vízének maximális idejű jégpáncélja
110 nap - 1962-1963 telén....
 
Magyarország Időjárási és Hőmérsékleti Rekordjai

Január
Január az év első hónapja, a tél leghidegebb hónapja. A leghidegebb eddig mért hőmérsékleti érték az év első hónapjában: Baján volt: (-34,1 °C, 1942. Január. 24.). A hónap közepétől fogva az 1942-es év összesen: 11 minimum hőmérsékleti rekord értékkel rendelkezik, az évek szerinti legtöbb eredménnyel. Az eddig mért legmagasabb hőmérsékleti érték Januárban: Mázán: (+20,0 °C, 2002. Január. 29.) volt. Elméleti szinten: 54,1 °C lenne a hőingás, ha a minimum és a maximum hőmérsékleti rekord egyazon napon következik be ugyanazon a földrajzi koordinátán.

Február
Február az utolsó téli hónap, ami egy hideg hónap. Februárban mérték hazánk eddig mért legalacsonyabb hőmérsékleti értékét: Miskolc: (-35,0 °C, 1940. Február. 16.). A legmagasabb eddig mért Februári hőmérsékleti érték: Sárvár: (+23,5 °C, 2019. Február 28.). Februárban az eddig mért hőmérsékleti szélsőértékek alapján: 58,5 °C adódna a maximális hőingás, ami a hónapok közül a legmagasabb érték. A legrégebbi napi hőmérsékleti rekord ebben a hónapban: 1903 óta tartja magát (Február. 23.). Az év második hónapjában az 1998-as évben: 7 maximum hőmérsékleti rekord dőlt meg.

Március
Március meteorológiailag az első tavaszi hónap, de ennek ellenére ez még általában egy hideg hónapnak számít, félig téli, félig tavaszi hónapnak számíthatjuk a sokéves hőmérsékleti átlagokat tekintve. Március átmenetet és hidat képez a tél és a tavasz között. A Márciusi legalacsonyabb hőmérséklet: Lenti: (-27,0 °C, 1963. Március 1.). A legmagasabb hőmérséklet érték: Barcs: (+28,4 °C, 1977. Március. 24.). A Március havi abszolút hőingás így: 55,4 °C-nak adódik. A legrégebbi napi hőmérsékleti rekord ebben a hónapban 1903 óta tartja magát (Március. 28.).

Április
Április a középső, a második tavaszi hónap, ami: szeszélyes, változékony időjárású, langyos meleg és időnként hűvös is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet a hónapban: Zabar: (-11,9 °C, 2020. Április.1.)  A legmagasabb hőmérséklet pedig: Debrecen: (+33,6 °C, 1926. Április. 25.). A havi abszolút hőingás ez alapján: 45,5 °C. A legrégebbi napi hőmérsékleti rekord ebben a hónapban: 1902 óta tartja magát (Április. 29.). Átlagosan a hónap közép hőmérséklete: 11 °C körül alakul. Az Április havi középhőmérséklet: 2018-ban volt a legmagasabb: 1901 óta. Ekkor: 15,63 °C volt a havi középhőmérséklet.

Május
Május az utolsó tavaszi hónap, ami már kellemes meleg hónapnak számít, és a legszebb hónapnak tartják, ekkor már minden zöldbe borul, és minden virágzik. A Május hónapra jellemzőek az egyre emelkedő, egyre magasabb hőmérsékleti értékek. A Május hónapban mért legalacsonyabb hőmérséklet: Zabar: (-6,4 °C, 2007. Május. 2.). A legmagasabb hőmérséklet a hónap során: Kaposvár: (+36,0 °C, 1896. Május. 28.). A havi abszolút hőingás így: 42,4 °C. Május legrégebbi hőmérsékleti rekordjai: 1896 óta tartják magukat (Május. 27.,28.).

Június
Június az első nyári hónap, az év hatodik hónapja, az év közepe. Az eddigi rekordok alapján a leghidegebb mért hőmérséklet: Csákvár: (-0,9 °C, 1977. Június. 2.). A legmagasabb hőmérsékleti érték pedig: Kecskemét: (+40,0 °C, 2021. Június. 24). Így a havi abszolút hőingás: 40,9 °C-nak adódik. A legrégebbi napi hőmérsékleti rekord ebben a hónapban: 1896 óta tartja magát (Június. 26.). Megfigyelhető, hogy a hónap végén számos napi minimum hőmérsékleti rekorddal büszkélkedhet: Zabar település, amely az országos minimum rekordok számát is vezeti.

Július
Július a második, a középső nyári hónap, ami a nyár közepének is számít és így a legmelegebb hónapnak számít. A Július hónap során mért legalacsonyabb hőmérséklet: Csákvár: (+2,0 °C, 1961. Július. 7.)  A legmagasabb hőmérsékleti rekord a hónapban: Kiskunhalas: (+41,9 °C, 2007. Július. 20.). A Kiskunhalason mért rekord a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet is. Ez alapján a Júliusi abszolút hőingás: 39,9 °C, ami a legalacsonyabb a 12 hónap közül. A legrégebbi napi hőmérsékleti rekord ebben a hónapban: 1908 óta tartja magát: (Július. 14.).

Augusztus
Az Augusztus a nyár utolsó hónapja, ami szintén nagyon meleg és forró hónap, a nyár második legmelegebb hónapja. Az Augusztus eleje és közepe általában nagyon meleg, a hónap végétől szokott jönni a lehűlés. Az Augusztusi eddig mért legalacsonyabb hőmérséklet a hónapban: Balatonfüred: (+1,0 °C, 1893. Augusztus. 29-30.). A valaha mért legmagasabb napi hőmérsékleti rekord: Békéscsaba: (+41,7 °C, 2000. Augusztus. 21). Az Augusztus havi abszolút hőingás: 40,7 °C. A legrégebbi napi hőmérsékleti rekordok ebben a hónapban: 1893 óta tartják magukat (Augusztus. 1.,2.,9.,11.,29.,30.,31.).

Szeptember
Szeptember az ősz első hónapja, ami nagyon kellemes, meleg, napos időjárást szokott megjeleníteni. A szüret hónapja is ez, ekkora érnek be a bársonyosan simogató nap fényében a gyümölcsök. Az eddig mért legalacsonyabb hőmérséklet a hónapban: Borsodnádasd: (-5,5 °C, 1977. Szeptember. 29). A legmagasabb hőmérséklet a hónapban: Szeged: (+38,2 °C, 1946. Szeptember. 9.) Ez alapján az abszolút hőingás Szeptemberben: 43,7 °C. A legrégebbi napi hőmérsékleti rekordok ebben a hónapban: 1902 óta tartják magukat: (Szeptember. 22.,23.).

Október
Október a második őszi hónap, ami szép és napos, már kicsit hűvösebb, de még általában enyhe és langyos időjárású. A falevelek már sárgulnak a nap fényében, aranysárga színűvé válik minden, erre mondják hogy aranyidő. Október eddigi legalacsonyabb hőmérsékleti értéke: Túrkeve: (-16,8 °C, 1920. Október. 31.). A maximum hőmérsékleti rekord: Püspökladány: (+32,9 °C, 1932. Október. 1.). A hőingadozás ez alapján maximum: 49,7 fok a hónapban az eddig mért adatok alapján. A legrégebbi Októberi hőmérsékleti rekordok: 1908 óta tartják magukat: (Október. 21.,22.,23.).

November
November az ősz utolsó és befejező hónapja, ami már hidegebb, hűvösebb, esősebb időjárású. A lehűlés itt már intenzívebb, megjelennek az éjszakai fagyok, a nappali hőmérséklet pedig fokozatosan csökken. November eddigi legalacsonyabb hőmérsékleti értéke: Baja: (-23,0 °C, 1988. November. 24). A maximum hőmérsékleti rekord: Debrecen: (+25,5 °C, 1997. November. 8.). A hőingadozás ez alapján maximum: 48,5 fok az év tizenegyedik hónapjában. A  Novemberi legrégebbi hőmérsékleti rekord: 1902 óta tartja magát: (November. 28.).

December
December a tél első hónapja, és az év utolsó hónapja. December a téli idő kezdete, már lehet hó és hideg, havazhat is. December egy szép hónap, a karácsonyi ünnepkör hónapja, mindent beleng a forralt bor és a fahéj illata. A Decemberi eddigi minimum hőmérsékleti értéke: Zabar: (-28,3 °C, 2002. December. 26.).  A maximum hőmérsékleti rekord: Marcali: (+22,0 °C, 1989. December. 17.). A hőingadozás az eddig mért adatok alapján: 50,3 fokot tehet ki maximum. Az év tizenkettedik hónapjában a legrégebbi hőmérsékleti rekordok: 1902 óta tartják magukat: (December: 12.,13.,14.,15.,16.)
 
Magyarország Időjárási és Hőmérsékleti Rekordjai

Magyarország hőmérsékleti rekordjainak listája az ország hőmérsékleti szélsőértékeit tartalmazza. A mérések kezdete óta: (1890-óta) mért adatok napjainkig bezárólag tartalmazzák az év adott napján előfordult minimum és maximum hőmérsékletek értékeit, azonban csak a legfrissebb rekordokat, vagyis a korábbi évek aznap mért azonos értékű rekordjai nem szerepelnek itt.

Egy adott nap mérési időszaka előző nap este 7 órától aznap este 7 óráig tart. Az eddig mért leghidegebb: -35 °C volt (1940. Február 16., Miskolc), míg a legmelegebb: +41,9 °C volt (2007. Július. 20., Kiskunhalas). Ez alapján hazánkban: 76,9 °C fok a legszélsőségesebb hőmérsékletek közti tartomány értéke, míg a napi hőingás rekordja 31,1 °C.

Napi minimum, azaz napi legalacsonyabb hőmérsékleti rekord leggyakrabban: Zabar-Salgótarján: 52-alk, Putnok-Ózd: 38-alk,  Csákvár-Székesfehérvár: 20-alk, Miskolc: 18-alk, Dobogókő: 17-alk, Kékestető: 16-alk, Borsodnádasd: 11-alk, Balatonfüred: 10.-alkalommal mértek minimumot az alábbi hőmérsékleti listák alapján.

Napi maximum, azaz napi legmagasabb hőmérsékletet leggyakrabban: Püspökladány-Szerep: 30-alk, Kaposvár: 19-alk, Budapest: 18-alk, Szeged: 18-alk, Csongrád: 15-alk, Sellye: 14-alk, Ásotthalom: 12-alk, Békéscsaba: 12-alk, Pécs: 12-alk,  Sopron: 12-alk, Túrkeve: 12.-alkalommal mértek maximumot az alábbi listák alapján.
 
Magyarország Időjárási és Hőmérsékleti Rekordjai
 
                                   Január -- January -- Gennaio  
Nap Minimum °C Helyszín Év Maximum °C Helyszín Év
01.      -24,2 Lenti 1969      +17,5 Marcali 2022
02.      -22,7 Debrecen  1905      +16,4 Szentgotthárd 1992
03.      -25,0 Kecskemét 1954      +16,2 Sellye 2003
04.      -27,5 Bábolna 1938      +15,7 Drávaszabolcs 2022
05.      -26,2 Zirc 1947      +18,2 Sellye 2022
06.      -26,5 Putnok 1938      +17,4 Barcs 2018
07.      -24,6 Baja 1947      +17,6 Mohács  2018
08.      -28,1 Nagymaros 2017      +17,6 Máza 2005
09.      -27,5 Putnok 1985      +16,4 Sopron 1998
10.      -25,7 Zirc 1940      +19,7 Sopron 2015
11.      -28,0 Zirc 1940      +18,3 Sopron 2015
12.      -31,9 Zabar 2003      +16,0 Marcali 1976
13.      -30,3 Paks 1987      +17,8 Sopron 2007
14.      -26,0 Nyíregyháza 1982      +17,0 Sopron 1948
15.      -27,5 Putnok 1942      +13,6 Szombathely 2011
16.      -29,5 Putnok 1942      +16,0 Sellye 2015
17.      -27,0 Nyíregyháza 1954      +17,0 Barcs 1939
18.      -24,6 Bábolna 1942      +17,0 Kaposvár 1918
19.      -27,5 Bábolna 1942      +17,9 Ásotthalom 1939
20.      -26,5 Kecskemét 1940      +17,5 Rábagyarmat 2008
21.      -28,2 Zirc 1942      +16,5 Szentgotthárd 1993
22.      -31,2 Zirc 1942      +16,6 Sellye 2021
23.      -30,0 Tatabánya 1942      +16,5 Kaposvár 1985
24.      -34,1        Baja               1942       +15,5 Sopron 1993
25.      -30,5 Putnok 1942      +15,0 Esztergom 1993
26.      -29,5 Putnok 1942      +17,0 Komárom 1995
27.      -28,5 Putnok 1942      +16,8 Pécs 1936
28.      -29,0 Putnok 1954      +18,9 Rábagyarmat 2002
29.      -27,0 Balatonfüred  1893      +20,0        Máza                 2002
30.      -27,5 Szeged 1950      +18,4 Kapuvár, Sellye 2002
31.      -27,8 Szeged 1987      +16,7 Drávaszabolcs 2020
                                 Február -- February -- Febbraio  
Nap Minimum °C Helyszín Év Maximum °C Helyszín Év
01.      -28,2 Túrkeve 1947      +19,8 Kőszeg 1944
02.      -26,2 Putnok 1963      +18,2 Drávaszabolcs 2020
03.      -28,0 Putnok 1950      +17,0 Baja 1926
04.      -28,5 Putnok 1950      +18,1 Letenye 2021
05.      -26,2 Putnok 1954      +22,5 Szentgotthárd 2004
06.      -27,1 Békéscsaba 1954      +21,0 Kiskunhalas 2004
07.      -27,7 Putnok 1954      +20,2 Szombathely 1995
08.      -26,2 Kecskemét 1929      +17,9 Pécs 2001
09.      -28,0 Jászberény 1917      +18,6 Baja 2001
10.      -30,0 Kecskemét 1929      +19,2 Ásotthalom 1958
11.      -33,0 Kecskemét 1929      +20,1 Ásotthalom 1958
12.      -27,0 Jászberény 1935      +22,9 Rábagyarmat 1998
13.      -27,3 Szeged 1935      +21,8 Rábagyarmat 1998
14.      -27,2 Szeged 1932      +21,2 Ásotthalom 1958
15.      -28,2 Miskolc  1940      +21,4 Szombathely 1998
16.      -35,0       Miskolc         1940      +22,2 Sopron 1998
17.      -32,0 Miskolc 1940      +21,5 Fertőrákos 2022
18.      -33,6 Putnok 1940      +18,2 Pécs 1955
19.      -32,4 Putnok 1940      +17,8 Sümeg 1998
20.      -22,5 Baja 1932      +20,5 Paks 1989
21.      -24,2 Nagykanizsa 1978      +19,9 Barcs 1966
22.      -30,2 Siófok 1929      +21,8 Ásotthalom 1966
23.      -23,5 Szarvas 1954      +22,3 Kalocsa 1903
24.      -22,0 Ózd 1940      +21,1 Sopron  2020
25.      -23,1 Győr 1956      +22,4 Nagykáta 1990
26.      -22,0 Zirc 1948      +20,4 Kiskunfélegyháza 2021
27.      -24,5 Ózd 1986      +19,7 Sopron 1998
28.      -29,0 Pápa 1963      +23,5        Sárvár                  2019
29.      -15,2 Miskolc 1932      +19,5 Nagykanizsa 1960
                                          Március -- March -- Marzo  
Nap Minimum °C Helyszín Év Maximum °C Helyszín Év
01.      -27,0        Lenti                  1963       +19,3 Szeged  1934
02.      -25,2 Pápa 1963      +20,5 Nagykanizsa 2008
03.      -22,4 Putnok 1940      +22,8 Túrkeve 1918
04.      -22,0 Paks 1987      +21,7 Pécs 2019
05.      -21,4 Kaposvár 1987      +24,0 Keszthely 1920
06.      -16,5 Salgótarján 1929      +22,4 Kalocsa 1920
07.      -18,2 Miskolc 1940      +24,9 Siófok 1920
08.      -19,5 Pápa 1987      +24,8 Siófok 1920
09.      -18,8 Vásárosnamény 2006      +25,0 Békéscsaba 1975
10.      -17,4 Nyíregyháza 1958      +22,3 Budapest  1961
11.      -17,1 Lenti 1976      +23,0 Marcali 1990
12.      -19,8 Kalocsa 1976      +25,0 Marcali 1990
13.      -18,6 Cegléd 1976      +22,0 Békéscsaba 2001
14.      -18,0 Baja 1932      +22,3 Szentgotthárd 1957
15.      -16,4 Szombathely 1953      +22,7 Szeged 1979
16.      -14,2 Nyíregyháza 2013      +22,2 Sárospatak 1972
17.      -18,2 Vásárosnamény 2013      +24,5 Baja 2012
18.      -14,5 Eger 1964      +24,8 Kiskunhalas 2004
19.      -19,5 Nyíregyháza 1962      +25,2 Kiskunhalas 2004
20.      -16,5 Nyíregyháza 1962      +25,4 Nagykáta 1990
21.      -12,2 Galyatető 1976      +27,4 Nyíregyháza 1974
22.      -15,2 Nyíregyháza 2018      +27,0 Nyíregyháza 1974
23.      -11,7 Salgótarján 2003      +27,1 Tiszakécske 1977
24.      -15,0 Győr 1958      +28,4        Barcs              1977
25.      -11,5 Kékestető 2013      +26,1 Budapest 1921
26.      -9,7 Szécsény 1998      +26,1 Debrecen 1921
27.      -11,0 Jászberény 1918      +25,6 Sopron 2006
28.      -11,4 Nyíregyháza 1918      +25,0 Budapest 1949
29.      -11,0 Debrecen 1918      +26,0 Mohács 1989
30.      -12,0 Nyíregyháza 1931      +26,9 Debrecen 1911
31.      -12,1 Túrkeve 1931      +27,8 Békéscsaba 1975
                                          Április -- April -- Aprile  
Nap Minimum °C Helyszín Év Maximum °C Helyszín Év
01.      -11,9         Zabar             2020        +27,7 Körmend            1989
02.      -11,3 Nyíregyháza 2020      +26,3 Békéscsaba 2017
03.      -8,6 Salgótarján 2020      +27,0 Kazincbarcika 2017
04.      -7,1 Kékestető 2022      +28,2 Kaposvár 1946
05.      -10,0 Dobogókő 1929      +28,6 Békéscsaba 1989
06.      -8,6 Kékestető 2003      +28,7 Mezőhegyes 1968
07.      -10,9 Szécsény 2002      +28,5 Szeged 1986
08.      -10,1 Zabar 2002      +30,2 Szeged 1939
09.      -10,4 Zabar 2003      +29,6 Budapest  1939
10.      -9,0 Zabar 2012      +29,0 Berettyóújfalu 1939
11.      -7,2 Salgótarján 1995      +27,4 Cegléd 1989
12.      -8,5 Csákvár 1968      +27,8 Paks 2018
13.      -7,9 Szécsény 1997      +27,5 Orosháza 1906
14.      -8,1 Karcag 1997      +28,7 Túrkeve 1939
15.      -8,9 Zabar 2020      +27,6 Csongrád 1952
16.      -7,3 Kékestető 1997      +29,2 Pécs 2015
17.      -6,4 Zabar 2017      +29,6 Kaposvár 1947
18.      -7,8 Miskolc 1933      +30,0 Gödöllő 1920
19.      -8,5 Miskolc 1955      +32,0 Püspökladány 1920
20.      -7,6 Békéscsaba 1955      +30,5 Püspökladány 1920
21.      -7,1 Kékestető 2017      +31,0 Orosháza 1950
22.      -5,7 Kékestető 1959      +30,0 Tiszabecs 1995
23.      -5,6 Szombathely 1938      +30,6 Esztergom 1995
24.      -5,2 Miskolc 2017      +32,0 Túrkeve 1926
25.      -5,8 Szokolya 1988      +33,6        Debrecen        1926
26.      -5,7 Zabar 2021      +30,9 Békéssámson 2019
27.      -5,5 Galyatető 1984      +31,0 Eger 1909
28.      -5,9 Zabar 2021      +31,3 Békéscsaba 2012
29.      -5,0 Nyíregyháza 1902      +31,4 Szeged 2018
30.      -4,5 Kékestető 1976      +32,6 Szeged 2013
                                          Május -- May -- Maggio  
Nap Minimum°C Helyszín Év Maximum°C Helyszín Év
01.      -4,4 Miskolc 1944      +32,9 Budapest 2012
02.      -6,4 Zabar              2007      +33,3 Törökszentmiklós 2012
03.      -5,6 Zabar 2007      +32,6 Szolnok 2012
04.      -3,5 Zabar 2021      +32,4 Szolnok 2018
05.      -2,5 Putnok 1958      +33,4 Kaposvár 1946
06.      -4,2 Zabar 2011      +33,9 Baja 2013
07.      -2,3 Kékestető 1999      +34,4 Tiszaroff 2003
08.      -2,8 Dobogókő 1909      +34,5 Bácsalmás 2003
09.      -3,8 Putnok 1941      +34,0 Kiskunhalas 2003
10.      -2,5 Galyatető 2017      +33,0 Püspökladány 1934
11.      -2,4 Zabar 2017      +33,8 Kiskunhalas 2003
12.      -4,4 Szentgotthárd 1978      +35,5 Ásotthalom 1958
13.      -4,1 Zabar 2020      +35,0 Kaposvár 1945
14.      -2,1 Kékestető 1980      +34,0 Kaposvár 1945
15.      -3,1 Borsodnádasd 1980      +35,0 Kaposvár 1945
16.      -1,1 Paks 1995      +35,0 Izsák 1983
17.      -1,2 Zabar 2016      +33,5 Tiszakécske 1983
18.      -2,0 Pápa 2012      +35,0 Vásárosnamény 1994
19.      -1,2 Zabar 2022      +34,5 Szeged 1996
20.      -2,4 Putnok 1952      +34,0 Cegléd 1979
21.      -2,6 Pécs 1952      +35,0 Eger 1920
22.      -3,3 Zabar 2020      +34,7 Tiszafüred 2007
23.      -0,6 Kékestető 1980      +33,7 Tiszafüred 2007
24.      -1,4 Zabar 2004      +34,2 Tiszafüred 2007
25.      -3,2 Putnok 1991      +33,6 Eger 1920
26.      -0,8 Putnok 1991      +35,0 Csongrád 1950
27.      -1,0 Miskolc 1927      +35,0 Kaposvár 1896
28.      -0,8 Borsodnádasd 1977      +36,0      Kaposvár             1896
29.      +0,4 Kékestető 1966      +34,0 Eger 1929
30.      -0,7 Kékestető 1966      +34,4 Debrecen 2005
31.      -1,2 Miskolc 1955      +35,0 Eger 1925
                                        Június -- June -- Giugno 
Nap Minimum °C Helyszín Év Maximum °C Helyszín Év
01.      +0,1 Zabar 2006      +35,7 Püspökladány   1925
02.      -0,9         Csákvár              1977       +35,4 Jászberény     1927
03.      -0,2 Debrecen 1928      +37,2 Püspökladány 1921
04.      -0,4 Lenti 1962      +37,3 Püspökladány 1921
05.      -0,2 Debrecen 1918      +37,2 Jászberény 1921
06.       0,0 Debrecen 1918      +35,1 Bácsalmás 1998
07.      -0,4 Kékestető 1962      +36,2 Kaposvár 1917
08.      +0,6 Kékestető 1962      +37,0 Budapest 1945
09.      +1,7 Zabar 2006      +35,8 Mohács 1996
10.      +2,0 Csákvár 1962      +36,7 Kaposvár 1916
11.      +4,1 Szekszárd 2006      +36,9 Felcsút 2003
12.      +2,8 Szombathely 1967      +36,0 Eger 1910
13.      +1,8 Kékestető 1974      +36,9 Kecskemét 2000
14.      +1,3 Zabar 2009      +38,8 Kecskemét 2000
15.      +3,4 Galyatető 1982      +35,8 Budakalász 2019
16.      +2,5 Borsodnádasd 1982      +35,7 Kiskunhalas 2019
17.      +1,8 Zabar 2000      +36,2 Tiszakécske 1991
18.      +1,1 Zabar 2000      +39,2 Túrkeve 1918
19.      +2,9 Zabar 2000      +37,3 Kelebia 2013
20.      +3,9 Zirc 1978      +37,0  Újpest 2013
21.      +4,0 Sopron 1910      +38,2 Kaposvár 1917
22.      +3,0 Dobogókő 1921      +37,6 Tiszaroff 2000
23.      +3,0 Putnok 1949      +37,8 Dombegyház 2021
24.      +3,1 Dobogókő 1921      +40.0       Kecskemét     2021 
25.      +3,5 Ásotthalom 1918      +38,3 Szarvas 1962
26.      +1,0 Balatonfüred 1896      +36,1 Csongrád 1938
27.      +3,1 Zabar 2000      +37,5 Cegléd 1994
28.      +0,3 Zabar 2000      +39,9 Püspökladány 1935
29.      +3,4 Zabar 2000      +38,4 Dévaványa 2022
30.      +2,4 Zabar 2002      +39,6 Berettyóújfalu 2022
                                          Július -- July -- Luglio  
Nap Minimum°C Helyszín Év Maximum°C Helyszín Év
01.      +3,9 Zabar 2002      +41,3 Csongrád 1950
02.      +2,7 Csákvár 1960      +38,4 Túrkeve 2012
03.      +3,0 Balatonföldvár 1937      +38,8 Csongrád 1950
04.      +4,0 Balatonföldvár 1934      +39,8 Csongrád 1950
05.      +4,4 Kékestető 1960      +41,3 Pécs 1950
06.      +3,0 Csákvár 1962      +41,6 Csongrád 1950
07.      +2,0         Csákvár            1961        +38,7 Békéssámson 2015
08.      +4,5 Pápa  1984      +40,2 Pécs 2021
09.      +4,3 Csákvár 1962      +37,9 Pécs 2011
10.      +3,5 Zabar 2019      +39,1 Túrkeve 2011
11.      +3,1 Zabar 2015      +38,5 Eger 1922
12.      +3,8 Zabar 2019      +38,9 Eger 1922
13.      +3,9 Csákvár 1968      +38,2 Tokaj 1991
14.      +3,2 Dobogókő 1919      +39,0 Eger 1908
15.      +4,2 Dobogókő 1919      +38,5 Csongrád 1952
16.      +4,2 Dobogókő 1919      +40,0 Püspökladány 1928
17.      +5,4 Zabar 2022      +41,1 Püspökladány 1928
18.      +3,8 Zabar 2022      +41,0 Dunaújváros 2007
19.      +3,6 Szécsény 1996      +41,0 Kiskunhalas 2007
20.      +3,4 Szécsény 1996      +41,9        Kiskunhalas             2007
21.      +5,5 Szombathely 1996      +40,5 Túrkeve 2007
22.      +4,4 Borsodnádasd 1983      +40,3 Tiszaújváros 2007
23.      +3,0 Dobogókő 1919      +41,5 Hódmezővásárhely 2022
24.      +5,2 Dobogókő 1919      +39,8 Szeged 2007
25.      +4,7 Galyatető 1986      +40,5 Szeged 2022
26.      +5,0 Dobogókő 1919      +40,4 Püspökladány 1921
27.      +4,0 Dobogókő 1919      +41,0 Püspökladány 1921
28.      +4,5 Dobogókő 1918      +40,9 Püspökladány 1921
29.      +5,8 Somogyszob 1992      +40,0 Baja 2013
30.      +5,8 Salgótarján 1940      +40,5 Püspökladány 1921
31.      +3,0 Zabar 2007      +39,4 Püspökladány 1917
                                     Augusztus -- August -- Agosto  
Nap Minimum °C Helyszín Év Maximum °C Helyszín Év
01.      +3,0 Balatonfüred 1893      +40,3 Püspökladány 1917
02.      +5,0 Balatonfüred 1893      +40,5 Püspökladány 1917
03.      +1,4 Csákvár 1971      +40,1 Békéssámson 2017
04.      +4,2 Dobogókő 1919      +41,4 Békéssámson 2017
05.      +4,8 Dobogókő 1919      +40,0 Orosháza 1905
06.      +4,9 Szokolya 1976      +40,2 Orosháza 1905
07.      +3,8 Miskolc 1987      +39,8 Jászberény 1927
08.      +3,5 Dobogókő 1919      +40,6 Győr 2013
09.      +4,0 Balatonfüred 1893      +39,5 Baja 2013
10.      +4,8 Miskolc 1980      +39,0 Csongrád 1948
11.      +5,0 Balatonfüred 1893      +40,6 Püspökladány 1921
12.      +4,5 Murakeresztúr 2016      +40,8 Püspökladány 1921
13.      +4,0 Zabar 2016      +39,8 Kaposvár 1946
14.      +3,5 Zabar 2012      +39,7 Ásotthalom 1957
15.      +4,2 Zabar 2012      +41,5 Csongrád 1952
16.      +3,3 Zabar 2013      +40,2 Nyíregyháza 1952
17.      +4,4 Zabar 2013      +37,0 Baja 2022
18.      +4,9 Zabar 2014      +39,6 Pécs 1946
19.      +4,6 Nagykanizsa 1981      +39,6 Baja 2022
20.      +3,1 Putnok 1949      +39,5 Kecskemét 2000
21.      +3,2 Putnok 1949      +41,7         Békéscsaba         2000
22.      +3,7 Putnok 1986      +39,4 Berettyóújfalu 1943
23.      +3,0 Borsodnádasd 1976      +39,4 Túrkeve 2007
24.      +2,6 Zabar 2017      +40,4 Baja 2012
25.      +1,5 Nagykanizsa 1980      +39,2 Baja 2011
26.      +2,0 Borsodnádasd 1980      +38,6 Komárom 1992
27.      +3,2 Miskolc 1993      +39,3 Csongrád 1950
28.      +1,7 Zabar 2012      +39,8 Csongrád 1950
29.      +1,0          Balatonfüred     1893      +39,0 Csongrád 1950
30.      +1,0          Balatonfüred     1893      +38,2 Debrecen 1992
31.      +2,0 Balatonfüred 1893      +38,2 Komárom 1950
                                Szeptember -- September -- Settembre  
Nap Minimum °C Helyszín Év Maximum °C Helyszín Év
01.      +2,3 Salgótarján 1940      +36,9 Dombegyház     2015
02.      -0,5 Csákvár 1962      +36,0 Csongrád 2015
03.      +1,1 Csákvár 1959      +35,0 Békéscsaba 1944
04.      +0,8 Nyíregyháza 2003      +34,1 Budapest  1948
05.      +2,0 Miskolc 1986      +35,0 Budapest  1948
06.      +1,2 Miskolc 2021      +37,3 Csongrád 1946
07.      +0,3 Szolnok 2000      +37,6 Szeged 2008
08.      -1,0 Miskolc 1991      +35,6 Szeged 1946
09.      -0,5 Salgótarján 1991      +38,2        Szeged          1946
10.      -1,5 Csákvár 1962      +35,0 Szeged 1928
11.      -0,8 Nyíregyháza 2004      +34,9 Bugac 2011
12.       0,0 Debrecen 1911      +35,1 Budapest 1947
13.       0,0 Eger 1908      +36,0 Kalocsa 1905
14.      -1,0 Putnok 1977      +36,5 Budapest 1947
15.      -2,4 Csákvár 1962      +37,0 Budapest 1947
16.      -2,1 Csákvár 1962      +36,2 Budapest 1947
17.      -2,0 Barcs 1979      +37,6 Budapest 1947
18.      -1,9 Csákvár 1959      +37,3 Budapest 2015
19.      -4,0 Csákvár 1959      +36,4 Budapest 1947
20.      -3,0 Szeged 1922      +36,1 Túrkeve 1917
21.      -1,5 Zabar 2007      +35,2 Budapest 1917
22.      -2,0 Eger 1902      +32,7 Máza 2003
23.      -3,0 Eger 1902      +35,0 Ásotthalom 1918
24.      -3,0 Putnok 1948      +36,7 Túrkeve 1918
25.      -2,2 Putnok 1977      +37,8 Túrkeve 1918
26.      -4,2 Dobogókő 1906      +32,7 Budapest  1947
27.      -4,0 Eger 1906      +33,2 Kaposvár 1942
28.      -4,5 Borsodnádasd 1977      +33,0 Püspökladány 1932
29.      -5,5         Borsodnádasd     1977       +32,0 Püspökladány 1932
30.      -4,2 Csákvár 1970      +34,0 Szeged 1932
                                        Október -- October -- Ottobre  
Nap Minimum°C Helyszín Év Maximum°C Helyszín Év
01.      -4,2 Nagykanizsa 1959      +32,9        Püspökladány         1932 
02.      -4,5 Dobogókő 1931      +31,3 Túrkeve  1919
03.      -4,3 Szécsény 2013      +30,8 Pécs 2020
04.      -9,3 Zabar 2013      +30,0 Bácsalmás 1985
05.      -8,6 Zabar 2013      +31,5 Püspökladány 1935
06.      -7,1 Nyírlugos 2013      +32,4 Szarvas 1935
07.      -6,3 Csákvár 1959      +29,5 Szeged 1911
08.      -6,2 Nyírlugos 2019      +29,8 Szeged 1935
09.      -5,8 Miskolc 1947      +29,5 Kecskemét 1935
10.      -5,0 Miskolc 1925      +28,2 Szeged 1997
11.      -6,0 Putnok 1948      +27,9 Simontornya 2014
12.      -5,0 Putnok 1948      +28,6 Mezőtúr 2013
13.      -6,6 Székesfehérvár 1992      +29,1 Mezőhegyes 1993
14.      -8,0 Székesfehérvár 1992      +28,9 Békéscsaba 2000
15.      -7,8 Csákvár 1959      +28,5 Püspökladány 1916
16.      -6,8 Zabar 2011      +29,3 Pécs 1953
17.      -8,1 Vásárosnamény 2011      +29,3 Pécs 1953
18.      -8,7 Nyírlugos 2011      +28,8 Csongrád 1953
19.      -7,4 Zabar 2006      +27,6 Berettyóújfalu 1961
20.      -8,0 Csákvár 1967      +26,9 Adony 2019
21.      -10,0 Sopron 1908      +28,0 Adony 2019
22.      -9,0 Eger 1908      +28,7 Hódmezővásárhely 2019
23.      -12,0 Sopron 1908      +28,3 Hódmezővásárhely 2019
24.      -8,4 Paks 1990      +27,0 Püspökladány 1999
25.      -10,0 Miskolc 1997      +27,4 Sellye 1999
26.      -11,5 Putnok 1947      +26,0 Budapest  1923
27.      -10,6 Székesfehérvár 1979      +26,0 Balatonfenyves 1952
28.      -12,1 Szécsény 1997      +27,5 Jászberény 1913
29.      -12,5 Szécsény 1997      +25,9 Püspökladány 1923
30.      -13,1 Nyíregyháza 1920      +26,0 Pécs 1926
31.      -16,8 Túrkeve              1920      +26,1 Paks 2001
                                       November -- November -- Novembre  
Nap Minimum °C Helyszín Év Maximum °C Helyszín Év
01.      -17,0 Túrkeve  1920      +24,9 Szeged  1926
02.      -15,1 Túrkeve  1920      +23,2 Ásotthalom 1928
03.      -12,1 Nyíregyháza 1920      +23,5 Sopron 1970
04.      -12,2 Zabar 2006      +24,7 Szeged  1963
05.      -12,3 Borsodnádasd 1988      +24,4 Ásotthalom 1963
06.      -13,3 Borsodnádasd 1988      +23,0 Mezőhegyes 1963
07.      -11,3 Debrecen  1908      +24,6 Kecskemét 2014
08.      -13,6 Debrecen 1908      +25,5        Debrecen          1997
09.      -10,8 Székesfehérvár 1956      +23,8 Nagykanizsa 2015
10.      -13,4 Paks 1988      +23,0 Pécs 1927
11.      -13,0 Eger 1897      +23,6 Nagykanizsa 2015
12.      -13,4 Paks 1988      +22,7 Szekszárd 2015
13.      -11,5 Sopron 1908      +24,0 Kaposvár 1969
14.      -14,3 Borsodnádasd 1983      +24,3 Sellye 2000
15.      -15,3 Zirc 1983      +24,0 Fonyód 2002
16.      -16,2 Debrecen 1908      +24,7 Baja 1963
17.      -18,2 Siófok 1908      +23,1 Máza 2002
18.      -14,7 Siófok 1908      +22,7 Máza 2002
19.      -16,7 Zirc 1993      +20,4 Kalocsa 1970
20.      -15,7 Borsodnádasd 1993      +20,1 Orosháza 1926
21.      -13,7 Borsodnádasd 1999      +21,0 Kecskemét 1926
22.      -14,8 Szolnok 1971      +20,3 Püspökladány 1926
23.      -17,2 Tatabánya 1988      +22,0 Szombathely 1947
24.      -23,0       Baja                      1988      +21,2 Somogyszob 1984
25.      -21,0 Kalocsa 1988      +20,0 Máza 2003
26.      -22,8 Nagymaros 1975      +19,4 Máza 2006
27.      -16,0 Baja 1993      +19,5 Sellye 2003
28.      -16,0 Siófok 1902      +18,9 Máza 2012
29.      -20,0 Ásotthalom 1915      +18,2 Kaposvár 1930
30.      -18,0 Kecskemét 1925      +18,1 Kaposvár 1930
                                      December -- December -- Dicembre  
Nap Minimum °C Helyszín Év Maximum °C Helyszín Év
01.      -22,0 Jászberény 1925      +18,0 Kőszeg 1939
02.      -19,4 Tiszaroff 1973      +17,4 Békéscsaba 1959
03.      -26,4 Putnok 1973      +18,4 Békéscsaba 1959
04.      -23,2 Miskolc 1925      +17,8 Baja 1961
05.      -25,5 Miskolc 1925      +18,5 Balatonfenyves 1960
06.      -21,0 Miskolc 1925      +19,1 Máza 2006
07.      -22,0 Jászberény 1925      +18,5 Sellye 2010
08.      -20,5 Jászberény 1925      +18,5 Máza 2006
09.      -24,5 Jászberény 1925      +18,2 Agárd 2006
10.      -23,0 Mosonmagyaróvár 1933      +17,5 Ásotthalom 1915
11.      -20,7 Kalocsa 1902      +17,1 Kalocsa 1915
12.      -24,0 Eger 1902      +18,8 Drávaszabolcs 2017
13.      -25,2 Debrecen 1902      +18,1 Békéscsaba 1957
14.      -28,0 Debrecen 1902      +17,2 Drávaszabolcs 2014
15.      -26,2 Debrecen 1902      +19,0 Kisbér 1989
16.      -27,0 Debrecen 1902      +20,0 Kisbér 1989
17.      -24,6 Tatabánya 1940      +22,0        Marcali              1989
18.      -23,9 Kecskemét 1963      +19,2 Letenye 1989
19.      -24,0 Lenti 1963      +21,0 Kapuvár 1989
20.      -22,6 Jászberény 1933      +17,0 Sellye 2019
21.      -26,0 Miskolc 1927      +18,6 Körmend 1989
22.      -27,0 Jászberény 1927      +17,1 Letenye 1989
23.      -24,2 Jászberény 1933      +18,5 Sellye 2009
24.      -26,6 Putnok 1963      +17,7 Békéscsaba 1958
25.      -26,1 Orosháza 2001      +21,8 Sellye 2009
26.      -28,3        Zabar                     2002      +18,3 Sellye 2009
27.      -25,2 Szécsény 1996      +15,5 Békéscsaba 2013
28.      -27,7 Szécsény 1996      +16,5 Sopron 1987
29.      -24,9 Zirc 1937      +19,1 Somogyszob 1985
30.      -23,0 Bábolna 1937      +16,6 Szeged 1987
31.      -26,0 Miskolc 1923      +16,5 Sopron 1920

Magyarország Hőmérsékleti Rekordjai az Év 12. Hónapjára Lebontva

                    Magyarországi Hőmérsékleti Rekordok Évi 12. Hónapra  
Hónap Minimum °C Helyszín Év Maximum °C Helyszín Év
Január      -31,1 Baja 1942      +20,0 Máza 2002
Február      -35,0 Miskolc 1940      +23,5 Sárvár 2019
Március      -27,0 Lenti 1963      +28,4 Barcs 1977
Április      -11,9 Zabar 2020      +33,6 Debrecen 2021
Május      -6,4 Zabar 2007      +36,0 Kaposvár 1896
Június      -0,9 Csákvár 1977      +40,0 Kecskemét 2021
Július      +2,0 Csákvár 1961      +41,9 Kiskunhalas 2007
Augusztus      +1,0 Balatonfüred 1893      +41,7 Békéscsaba 2000
Szeptember      -5,5 Borsodnádasd 1977      +38,2 Szeged 1946
Október      -16,8 Túrkeve 1920      +32,9 Püspökladány 1932
November      -23,0 Baja 1988      +25,5 Debrecen 1997
December      -28,3 Zabar 2002      +22,0 Marcali 1989

Magyarország és a Kárpát Medence Városainak Hőmérsékleti Rekordjai

                     Kárpát-Medence Városainak Hőmérsékleti Rekordjai  
Nap Minimum °C   Város   Év Maximum °C   Város   Év
01.      -30,2 Budapest 1942      +40,4 Budapest 2002
02.      -32,1 Békéscsaba  1940      +41,7 Békéscsaba 2000
03.      -38,2 Brassó 1942      +36,2 Brassó 2002
04.      -38,1 Csíkszereda 1942      +36,4 Csíkszereda 2002
05.      -32,4 Debrecen 1934      +41,2 Debrecen 2002
06.      -10,2 Fiume 1956      +40,4 Fiume 2002
07.      -30,3 Győr 1934      +40,2 Győr  2018
08.      -36,8 Kassa 1932      +38,4 Kassa 2004
09.      -31,4 Kecskemét 1935      +41,6 Kecskemét 2007
10.      -35,7 Kolozsvár 1940      +38,5 Kolozsvár 2004
11.      -35,0 Miskolc 1940      +38,6 Miskolc 2000
12.      -26,5 Pécs 1934      +41,7 Pécs 1950
13.      -35,3 Pozsony 1987      +38,6 Pozsony 2007
14.      -30,8 Siófok 1935      +40,8 Siófok 2002
15.      -28,5 Sopron 1942      +38,2 Sopron 2012
16.      -30,5 Szabadka 1942      +41,6 Szabadka 2007
17.      -30,4 Szeged 1935      +41,7 Szeged 2007
18.      -25,5 Temesvár 1940      +42,1 Temesvár 2002
19.      -38,8 Ungvár 1942      +40,4 Ungvár 2007
20.      -30,1 Újvidék 1940      +42,1 Újvidék 2007