"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Legkedveltebb konyhák világszerte - Bíró Csaba

2022.07.28 15:38

 

A Nagyvilág legnépszerűbb konyhái.

Egy egész világra kiterjedő kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy melyek a világ legnépszerűbb konyhái. Az eredménye nem hozott nagy meglepetést, azok a konyhák kerültek az első: 6 közé, amelyek világszerte a leginkább ismertek.... A Top 6-ba került: Kínai, Thai, Olasz, Francia, Indiai, Mexikói konyha.

 

A nagyvilág legnépszerűbb konyhái

-- Egy egész világra kiterjedő német kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy melyek a világ legnépszerűbb konyhái. Ennek eredménye nem hozott túlzottan nagy meglepetést, azok a konyhák kerültek az első: 6 közé, amelyek világszerte a legismertebbek és legelterjedtebbek. a Top 6-ba került: Kínai, Thai, Olasz, Francia, Indiai, Mexikói konyha.
-- A Kínai 1. hely és a Thai 2, hely nem meglepő, az Olasz 3. hely és a Francia 4. hely sem, hiszen nagyon ismert konyhák ezek. Az első 10-be egyébként: 6 Ázsiai, 3 Európai, 1 Amerikai konyha került be. Az Ázsiai konyhák erős túlsúlya egyszerűségük, praktikusságuk, olcsóságuk miatt világvezetőnek tekinthető.
-- A kutatás eredménye szerint az emberek egyre több friss zöldséget fogyasztanak, és a nemzetközi konyhák közül is eszerint választanak: kiderült, hogy a sok zöldséget fogyasztó emberek egyharmada építette bele főzési szokásaiba a Kínai és a Thai fogásokat az elmúlt 10 évben.
-- A Kínai és Thai konyha leginkább a 40 év felettiek körében volt népszerű, míg az Olasz, Francia, Mexikói, Indiai fogások a fiatalabb: 20-28 év közötti fogyasztók kedvenceivé váltak. Ám az Arab, Görög, Török konyha is előretört, igen népszerűvé vált az utóbbi időben.
-- A kutatás egyik fontos tanulsága még az volt, hogy a termelők olyan termékekkel vagy információkkal is előállhatnak, amelyek találkoznak a fogyasztók igényeivel. Például akár tájékoztathatják őket egy-egy zöldségnek a hagyományostól eltérő felhasználási módjáról.

 A Világ: 20. Legnépszerűbb nemzeti konyhája
                     Top 20 konyha


1.   Kínai - (40 p)
2.   Thai - (37 p)
3.   Olasz - (35 p)
4.   Francia - (33 p)
5.   Indiai - (32 p)
6.   Mexikói - (30 p)
7.   Vietnami - (28 p)
8.   Indonéz - (27 p)
9.   Görög - (24 p)
10.  Török - (24 p)
11.  Arab - (25 p)
12.  Japán - (23 p)
13.  Spanyol - (22 p)
14.  Portugál - (21 p)
15.  Argentin - (20 p)
16.  Brazil - (20 p)
19.  Szerb - (19 p)
20.  Ausztriai - (19 p)
19.  Angol - (18 p)
20.  Amerikai - (18 p)

 

A Világ: 20. Legnépszerűbb nemzeti konyhája
                      Top 20 konyha


1. Kínai konyha - (40 p)
A Kínai konyha talán a legelterjedtebb és legnépszerűbb a világon, szinte minden ország minden nagyobb városában találkozhatunk Kínai étteremmel. Mindenki volt már Kínai étteremben és már mindenki evett Kínai ételt.  A kínai konyha történetének kezdete nagyjából az i.e. 8000-re tehető. Hunan tartományban ekkortájt indult meg ugyanis a rizstermesztés. A Kínai ételek fő alapanyagai a: rizs, zöldségek, gyümölcsök. A kínai konyha szereti az 5-ös számot, ennek jegyében rengeteg lista született, például az öt leggyakrabban használt mag:. rizs-, köles-, búza-, bab-, kukorica-. A leggyakrabban fogyasztott hús:. sertés-, szárnyasok-, marha-, juh-, ló-. A legkedveltebb gyümölcsök:. őszibarack-, szilva-, sárgabarack-, gesztenye-, datolya-. Az öt legkedveltebb fűszerük pedig:. édeskömény-, szegfűszeg-, szecsuáni bors-, csillagánizs-, fahéj-. A wok és a sütés kínai találmány. A szecsuáni konyha fő jellegzetessége a csípősség, amely főleg a chili és a szecsuáni bors használatából ered. Ezek mellett többféle csípős fűszert alkalmaznak és előszeretettel használják a csillagánizst, a gyömbért, a fokhagymát is.

2.   Thai konyha - (37 p)
A Thai konyha az Ázsiai konyhák közül az egyik legnépszerűbb, az ízek és a színek harmóniája és tobzódása. A Thai konyhát sok hatás érte az évszázadok alatt, mégis sikerül megőrizni egyedi és sokszínű arculatát. Ennek az egyediségnek talán az is lehet az oka, hogy az egykor: Sziámként ismert országot soha nem foglalták el, nem voltak gyarmatosítók, akik a saját receptjeiket, konyhájukat magukkal hozva alaposan felforgatták volna a helyiek étkezési szokásait. Ennek ellenére - egy igen kellemes házasság formájában a Thai konyhában ötvöződik a nyugat és a kelet. A Thai konyhát jellemzi a vízi életmód, a vízben élő állatok a vízi növények fűszerekkel kombinálva adják a Thai konyha gerincét. A nagyobb darabokban kínált hús nem jellemző a thai konyhára, inkább az apró, harapásnyi falatokra metélt zöldség és hús. A thai konyhában sokszor párolják az ételeket, szeretik a grillezést és a sütést. A kínaiak jóvoltából egy idő után megjelent a wok, és ezzel együtt az olajban sült ételek is. A portugáloknak köszönhetően honosodott meg a chili, s manapság már elképzelhetetlen nélküle a thai konyha.

3.   Olasz konyha - (35 p)
Az Itáliai konyha a világon az egyik legnépszerűbb és legismertebb. Mindenki ismeri az olasz ételeket: pizza, spagetti, lasagne. Az Olasz gasztronómia méltán híres világszerte és gyökerei egészen a Római birodalomig nyúlnak vissza. Mint minden mediterrán étrend ez is nagyon egészséges. Az egyik leggazdagabb konyha az olasz. Számtalan előétel, főétel, tészta variáció van benne. Antipasto: az olasz előétel választék olyan sokszínű, mint a festő palettája: az olajos szardíniától a papírvékonyra szeletelt, nyers pármai sonkán át a paradicsom- és gomba- mártásban tálalt gombáig. Pizza: Az egyik legismertebb olasz étel, lapos sült tészta feltéttel, 100 féle változatban készül. A tészta ételek a tészta formája szerint sokféle: spaghetti, maccheroni, canelloni, farfalle, fusilli, penne, ravioli, tagliatelle. Halban gazdag az étrend, és ahányféle hal, annyiféle az elkészítési mód. Az olaszok nem nagy húsfogyasztók, a kolbászféléket és sonkaféléket jobban kedvelik, mint a sülteket. Zöldségből aztán bárkinél többet fogyasztanak a római idők óta, a salátát, káposztát, uborkát. A zöldségféléket az olaszok legszívesebben frissen és nyersen fogyasztják.

4.   Francia konyha - (33 p)
Franciaország gasztronómiáját gyakran a "francia konyha" alá szokás besorolni, és egy finomkodó, mesterkélt konyhát értenek alatta, pedig ez egy hatalmas tévedés. A Francia konyha sokszínűsége az Olasz és a Kínai konyhával vetekszik. A Francia konyha lenyűgöző sokszínűségét az ország nagy területe, a klimatikus viszonyok sokfélesége, a földrajzi változatosság garantálja. A specialitások és különlegességek, mint: osztriga, libamáj, töltött szárnyasok hétvégén kerülnek asztalra. Táplálkozásuk egészséges, sok gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztanak. Fontos, hogy vajjal, a mediterrán területeken olívaolajjal sütnek. Legjobban a friss, zöld ”füveket” kedvelik; a kakukkfüvet, tárkonyt, turbolyát, bazsalikomot, petrezselymet, gyakori a babérlevél, fahéj, szegfűszeg, sáfrány, szerecsendió, gyömbér, kömény is fűszerezéshez. Elsősorban: marhahús, borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vadhúsok kerülnek az asztalra, sertést szinte alig esznek. Elkészítési módját tekintve egyben, szeletben sülve, vagy grillezve készítik. A roston sült húsokra tálalásnál fűszeres vajat tesznek, akárcsak a köretként fogyasztott zöldségekre. Cuisine régionale, a tájkonyha alapvető. Paul Bocuse francia szakács, a Nouvelle cuisine egyik legnagyobb alakja. Bocuse a tradicionális Haute cuisine classique-kal szemben az alacsony kalóriára és a jó minőségű, friss alapanyagokra koncentrált.

5.   Indiai konyha - (32 p)
Az Indiai konyha főként csípős, erős ételekből áll. Az indiai konyha ebben kicsit hasonlít a magyar konyhához, de az indiai fűszerek teljesen eltérnek a magyar fűszerektől, viszont a magyar cseresznye paprikához képest enyhébbek az indiai fűszerek. A fűszerezés köztudottan növeli az étvágyat, segít az emésztésben, ezért ez fontos. Az indiai konyha kedveltebb húsa a birka, a csirke. Az éttermekben, hotelekben persze minden étel kapható. Az indiai konyhára jellemző, hogy a menüt túlfőzik, így biztos baktérium mentesek. Az indiai vegetáriánusok fogásai sokfélék, zöldségben és gyümölcsben gazdagok, igen népszerűek. Rengeteg: 25 fűszert használnak, melyek speciális ízeket adnak az ételeknek. Hasonlóság az indiai és a magyar konyha között a paprika használata. Karit használnak (curry), amit magyarul tévesen körrinek neveznek. A kari őrölt fűszer keveréket jelent. Az indiaiak híresen édes szájúak, így nem csoda, hogy az országba látogatók, a rengeteg egzotikus desszert féleség, szirupba mártott golyó és sütemény között válogathatnak. A halavák önálló fogásként is fogyaszthatók.

6.   Mexikói konyha - (30 p)
A Mexikói konyha is világszerte ismert és népszerű, egyszerű, ízletes, csípős ételeiről. Mexikó egyik fő tápláléka a kukorica, illetve a kukoricából készült ételek. A kukorica lisztből lapos lepényt sütnek, ezt a Tortilla, és ezeket a lepényeket eszik különböző módon, különböző töltelékekkel. Az egyik módszer az, mikor a Tortillakat és a tölteléket külön szolgálják fel és a vendég tölti meg a lepényét azzal, amivel szeretné. Ez a Tacos. A tölteléket csípős szószokkal, úgynevezett Salsaval is meg szokták bolondítani. Minden szószt Salsanak hívnak. Ezek a szószok általában: chiliből, avokadóból, hagymából, paradicsomból állnak. A Salsa mellett még citrommal is meg szokták spriccelni a tacost. A Quesadilla ételük főleg sajtot tartalmaz, innen a neve: queso - sajt, töltelékkel megrakott étel. A tölteléket két tortilla-lap közé teszik, majd az egészet megsütik. A tortillat ezerféle módon szokták a mexikóiak variálni, de a lényeg, hogy mindenhez azt eszik. Rengeteg chilit és citromot használnak. Szinte mindenhez esznek chilit. Utcai árusoknál chilibe forgatott diót, mogyorót, sőt még chilis almát is láttunk. Az ételhez ital is dukál, a kukorica sörük a Coronita.  A Tequila egy híres és erős mexikói ital, ami agave kaktuszból készül. Sok száz fajta tequilát gyártanak Mexikóban.

7.   Vietnami konyha - (28 p)
A Vietnámi konyha is a nagy és változatos Ázsiai konyhák közé tartozik. A Vietnami konyha alappillére a rizs, mint oly sok más távol-keleti országban. Már csak azért is, mert Vietnamban a rizst igen kreatívan fogyasztják: némi túlzással a rizst rizzsel és még több rizzsel. A rizs mellett vitathatatlanul a zöldségek, valamint a halak és a tenger gyümölcsei játsszák a legfontosabb szerepet a vietnami konyhában. A fűszer növények gyakran kerülnek a tavaszi tekercsbe, de lehetnek saláta alkotók is, az étkezés kiegészítői, szinte mindig asztalra kerülnek. Számos, nálunk ismeretlen zöld fűszernövény mellett a bazsalikom több fajtáját is használják, leggyakrabban a thai bazsalikomot. A már említett kapor mellett fontos fűszernövény a citromfű, a menta, a metélőhagyma vagy más néven snidling, a nálunk alig ismert, kissé csípős mustárfű, az ánizsos aromájú vörös perillafű vagy másként: fekete peszterce. A legjellegzetesebb a gyakran vietnami korianderként is emlegetett, hegyes zöld levelekkel rendelkező fűszernövény, amely igen aromás, kissé csípős. Természetesen a koriander és a tőle igencsak különböző hosszú levelű koriander is szerepel a vietnami zöldfűszerek minden képzeletet felülmúlóan színes palettáján.

8.   Indonéz konyha - (27 p)
Az Indonéz konyha Ázsia igazán nagy konyháihoz, a Kínaihoz, a Vietnamihoz, a Thaihoz képest nincs túlbonyolítva. Ilyen minőségében egyébként Európai ízléssel is érthető és élvezhető, nem kell könyveket bújni a fűszerek kielemzéséhez, másrészt kevesebb fűszert használnak, mint az említett ázsiai élkonyhákban. Az indonéz gasztronómia egyszerűségét mi sem illusztrálja jobban, mint a hivatalos nemzeti étel, már ha ilyesmi van egy ekkora és ilyen népes országban. A nasi goreng, vagyis a sült rizs tényleg nem egy bonyolult fogás. A főtt rizst átpirítják, belekevernek fokhagymát, csilit, szójaszószt és némi zöldséget a szín kedvéért, a tetejére pedig raknak egy agyonsütött tükörtojást. Bár sokféle verzió létezik: zöldborsós, bazsalikomos, sültcsirkés, az alapfelállás mindig ugyanaz. A satay, a pálcikákra felhúzott: csirke, disznó, kecske, hal, jellegzetes ízű, citromfüves mogyoró szósszal az indonéz konyha egyik legjobb fogása. A mogyoró szószban három összetevő van, ami indonéz gasztro-léptékkel mérve már igazi ízkavalkád. A satay a legjobb, ha a mártás házilag készítik, és érezhető benne a mogyoró. 

9.  Görög konyha - (24 p)
A Görög konyha Európa egyik, vagy talán legösszetettebb gasztronómiája, ókori görög hagyományú. Kellemesen fűszeres egészséges, teli van zöldséggel, hal ételekkel, különleges húsokkal. A görögök konyha művészete sok változáson ment keresztül az évszázadok során, míg eljutott mostani formájába, amely meghódította az egész Európai kontinenst. Gondoljunk a görög éttermekre, tavernákra, gyros bárokra, görög salátára, ami egyetlen étterem kínálatából sem hiányozhat. A Gyros egy tál függőleges nyárson sült hús, amelynek külső, ropogós rétegét vékony csíkokra szeletelve, függőlegesen vágják le, a húsforgácsot pitába tekerik. A Dolmadákia  rizzsel és hússal töltött paprika. A Fakesz  leves paradicsommal, A Faszouláda  bableves, paradicsommal és olajjal ízesítve. A Freszkó szardella olajban sütve. A Kalamariakia  sült tintahal, A Mouszaka  rakott krumplihoz hasonló krumpli, padlizsán, darált hús, A Paidakia faszén parázson ropogósra sütött fűszeres bárány karaj. A Pszáriszoupa hal leves. A Souvlaki bárány vagy kecske kebab. A Tzatiki joghurt szósz, uborkával, fokhagymával, olajjal.

10.  Török konyha - (24 p)
A Török konyha művészet jól ismert Európában. A leggyakrabban használt alapanyagok: padlizsán, zöldpaprika, hagyma, lencse, bab, paradicsom, fokhagyma és uborka. A legkedveltebb gyümölcs féleségek közé tartozik a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a sárgadinnye, a füge, a citrom. A Törökök kedvelik a magvakat és dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót. A leginkább használt fűszerek a petrezselyem, a köménymag, a feketebors, a paprika, a menta, a kakukkfű. A legízletesebb fehér sajtok és joghurtok juhtejből készülnek. Népszerű köret a rizs: pilav és a bulgur: főzött majd kiszárított búzakása. Az olívaolaj (zeytinyağı) széleskörűen elterjedt, leginkább. Az olívabogyó (zöld, fekete, rózsaszín) kedvelt előétel. A kenyér búzából, árpából, kukoricából készül. Jellegzetesen török kenyér a pide (pita) és a tandır ekmeği, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán sütik ki a kenyér tésztát. A kebab egy ismert török húsétel, birka húsból készül, nyárson sütik és onnan szeletelik, pita-ba töltik. Adana kebab, Döner kebab, Iszkender kebab.

11.   Arab konyha - (25 p)
Az Arab konyha egységesnek mondható, mert sok arab országot öllel fel, nagy területen ugyanazok a vallási szabályok vonatkoznak rá. Húsokban a legkedveltebb:. a bárány, a birka, a csirke, a borjú, a tengerparton a hal, s mindenfelé kedvelt a zöldség. S mindez igen sokféle változatban. Az Arabot, az igazi muszlimot az különbözteti meg mindenki mástól, hogy nem eszik disznó húst és nem fogyaszt alkoholos italokat. Az Arab konyhát egyedivé a fűszerezés teszi. Sokféle fűszert használnak, harmonikus kombinációban:. kapor, fokhagyma, menta, fahéj, oregánó, petrezselyem, bors, koriander, szerecsendió, jázmin, zsálya, chili, olívabogyók széles választéka. Mondhatjuk, valósággal tobzódnak az ízek és a mesés illatok világában. Jemenben legkedveltebb a roston sült birkacomb, Kuvaitban az étvágy gerjesztő petrezselyem saláta és a fűszeres rántott csirke, Szíriában a nyárson sült birka fasírozott, Egyiptomban a falafel, a sült vagy párolt galamb, Líbiában a zöldséges csirkemell, a csisa, Tunéziában a töltött padlizsán, Algériában a sült tojásos cukkini, Marokkóban a kuszkusz. A név egyrészt a húsos fogást jelenti, másrészt azt a gabonafélét, amiből készítik, ami lehet búzadara vagy köles.

12.  Japán konyha - (23 p)
A Japán konyha az egyik legegészségesebb a világon, hiszen alapját: a zöldségek és a halak képezik. A Buddhizmus hatásának köszönhetően a húsfogyasztás csak későn vált elfogadottá. A Japánok az ételeket evőpálcika segítségével fogyasztják, ami a IX. században, Kínának köszönhetően honosodott meg Japánban. Fontos eleme még konyhájuknak a Koreából átvett szójaszósz és a tengeri alga. A japán konyha alapelemének számító zöldségek a sziget természeti adottságainak köszönhetően bőven teremnek. A zöldségekből álló salátákat gyakran keverik a tengeri algák valamelyikével. A legismertebb japán leves a mizo leves, ami a hal-pépből (dashi), valamint mizo-pasztából készül. A Sushi a japán konyha alapétele, legismertebbje, igazi alapfogás: rizsből és a sashimiből (nyers hal). A Sushi fajtái: -Nigiri sushi: rizságyra fektetett sashimi és wasabi. -Maki sushi: algalapba tekert rizs és sashimi. -Inari sushi: algalapból készített töltött sushi. A wasabi: a japán torma, rendkívül erős fűszer, natúran fogyasztják. A Sushihoz kínált szójaszószba is bele szoktak keverni egy kisebb adag wasabit. Sashimit ezekből készítenek: lazac, tonhal, hering, lepényhal, tigrisrák, illetve omlettet is szoktak rakni rá..

13.  Spanyol konyha - (22 p)
A Spanyol konyha nagyon változatos az ország sokszínű földrajzi adottságai miatt. A főzés fő alapanyaga: az olívaolaj, sokan ennek tulajdonítják, hogy Spanyolországban, és általában a Mediterrán országokban sokkal nagyobb az átlagéletkor. Spanyolország a világ olívaolaj-termelésének: 44 százalékát adja. Spanyolország egyik fő nemzeti étele a "Paella, amely Valenciából származik. A Paella fő összetevői: a rizs, a sáfrány, és az olívaolaj, ezen kívül tengeri falatokkal, hússal, és zöldségekkel körítik. Serpenyőben készítik, sofrito-alappal. A serpenyő alján lévő rizst megpirítják. A "Cocido tipikus spanyol főételnek a Paella mellett, általában különböző: húsokat, kolbászokat, zöldségeket, babot tartalmaz. A "Tapas is népszerű, ami falatkákat jelent, vacsora előtt fogyasztják, mellé: bort, sört, sangriát isznak. A Tapas általában többféle, igen erősen ízesített tengeri falatokból, esetleg húsból, és kolbászból áll. Egy másik tradicionális spanyol szokás a churro fogyasztása desszertként. A ropogós édességet, mely: vízből, sóból és lisztből áll, megcukrozzák és általában forró csokoládéba mártogatják (chocolate con churros). Tölteni is szokták. A "Crema catalana, a Katalán desszert, Barcelona környékén, tojássárgából készült krém, felszínét karamellízált cukorral fedik be.

14.  Portugál konyha - (21 p)
A Portugál konyha hasonlít a Spanyolhoz. Az ország Európa egyik legrégibb állama. A portugálok büszkék nemzeti kultúrájukra és nemzeti ételeikre. Finom boraik történelme jóval korábbi időkre nyúlik vissza. Portugália és Spanyolország kulináris szempontból közel áll egymáshoz. Mindkét országban olíva-olajjal sütnek, főznek, az andalúziai "cocido, a legalább kétféle húsból, sokféle zöldségből készült fogás, például csak annyiban különbözik, hogy a portugált "cozidónak hívják. A portugál konyha valamivel fűszeresebb és gazdagabb, mint a spanyol. Ennek oka, hogy a portugálok, felfedezéseik korában messzebbre jutottak, mint a spanyolok. A portugál étkezés bőséges és laktató, több fogásból áll, amelyek mindegyike púpozott tányért jelent. Létezik egy étel, amely minden portugál közös kedvence. Ez a "Balcalhau a szárított, sózott tőkehal. Bár az étel neve és kinézete nem hangzik túl étvágy gerjesztőnek, íze nagyon meggyőző. Ezért a turisták nem távoznak úgy el Portugáliából, hogy ezt meg ne kóstolták volna. A portugál nemzeti étel a "Zarzuella, ami: halszeletekből, homárból, garnélarákból, kagylóból, borból áll. Az Ibériai országot tengerparti, hajós nép lakja. Így természetes, hogy itt népszerűek a halételek, különösen a tőkehalból készült ételek viszik a prímet.

15.  Argentin konyha - (20 p)
Az Argentin konyhán erősen érezhető az Európai hatás, hiszen Argentína népessége Európai származású, csak kisebb részben indián és mesztic. Az Argentin konyha a Spanyol, Baszk, és Olasz ételek keveréke, alapja a marhahús. Az Argentin ételek alapja a marhahús, szinte az egész konyhájuk erre épül, az argentin: steak szerte a világon híres. Az ország adottságai kedveztek az állattartásnak, a végtelen pampák földjén. A marha fogyasztás kultusza a pampákon kezdődött a lenézett tehén pásztorok, a "gauchók" között. A húst egy függőlegesen a földbe szúrt, alkalmas vas szerkezetre húzva sütötték meg a nyílt tűz mellett. Forgatni és átrakni kellett rendesen, hogy az egész átsüljön, de meg ne égjen. Nemzeti specialitás az empanadán kívül a carbonada ragu, egytál étel, benne marhahús, kukorica, sütőtök, paradicsom és burgonya. Finom a mulligan ragu is. A gaucho steak pedig a húsevők álma. Argentínában a legnépszerűbb főzési eljárás a grillezés: egy-egy közös főzőcskézés során a marhahús mellett mindenféle más húst is sütnek, kolbászfélék, hal, és természetesen zöldségek is pirulnak a tűzön. Az argentinok mindig hosszasan étkeznek, közben folyamatosan beszélgetnek. A napi utolsó étkezést mindig későn, este kilenc óra után fogyasztják el.

16.  Brazil konyha - (20 p)
Brazíliában az evés majdnem olyan érzéki, mint a tánc. A legfontosabb étkezés az ebéd, alapvetően: hús, rizs, bab, és utána a kávé. A Brazilok a hús szerelmesei, és még a legszegényebbek is esznek húst naponta. A reggeli könnyű, kenyér, vaj, gyümölcslé, néha gyümölcs, valamint kávé tejjel. Brazília trópusi ország, így a zamatos gyümölcsök: banán, narancs, papaya, ananász, graviola, acai, kesudió és maracuja bőséges kínálata van. A brazil nemzeti étel az úgynevezett: "Feijoada". A legtöbb étteremben állandó menü ebédre. A Fejioada tábortűz fölött készül, egy edénybe szárított: marhahúst, füstölt kolbászt, és sertéshúst tesznek, sok zsírral, sóval, babbal, órákon át párolják. A pörköltet megszórják pirított maniókával, káposztával és naranccsal tálalják. A churrascaria éttermek specialitása: hihetetlen adagokat adnak, mindenféle húst kínálva: marhát, disznót, csirkét, sőt még aligátort is. Nevezetes ételkülönlegesség a kókusztejjel ízesített tengeri hal, a moqueca, s a hagymával és borssal ízesített zöldség, a caruru is. Kedvelt utcai gyorsétel az acarajé, a tenger gyümölcseivel, paradicsom szósszal kínált sült bab.

17.  Szerb konyha - (19 p)
A Szerb-Horvát konyha nagyon hasonló, szinte megegyezik egymással. Ételeikben főszerepet játszanak a vaslapon és roston sült húsok: birka, kecske, marha, disznó, baromfi. A "Csevapcica jellegzetes szerb étel, darált: -marha, -sertés, -birka húsból készül, szivar alakú húsrúd, hagymával, sóval és borsal keverve, roston és vaslapon sütik. Hasáb burgonyával, tejfölös hagymával, ajvárral, és lepénnyel tálalják. A "Pljeskavica jellegzetes szerb étel, darált: -marha, -sertés, -birka húsból készült hús pogácsa, hagymával, sóval és borsal keverve. Általában hasáb burgonyával, hagymával, paprikával, ajvárral, és lepénnyel tálalják. Az "Ajvár paprikából, padlizsánból, fokhagymából készített mártás, szósz, amit leginkább húsok mellé és salátához kínálnak. A "Burek a Balkán egyik kultikus étele, édessége, süteménye és annyira elterjedt és hétköznapi, mint a fánk. Ha valaki a rétest szereti, akkor ezt is fogja. A burek vékony, rétes tésztához hasonló, vékonyra nyújtott tésztából és általában valamilyen sós (túró, hús, zöldség, gyümölcs lekvár) töltelékkel készült pék sütemény. A "Gibanica pedig a szerb túrós rétest takarja.

18.  Ausztriai konyha - (19 p)
Ausztria konyhája, az Osztrák konyha többféle hatásból alakult ki, a környező országok konyhája: német, magyar, cseh, szerb, horvát is hatással volt rá. A különböző osztrák régiók, tartományok ételei is hatással voltak rá: "Bécsi szelet, "Karintiai ritschert, "Tiroli gombóc. A Bécsi konyha fő fogása a "Wiener schnitzel, a Bécsi szelet, az aranysárga bécsi szelet. Schnitzel, vagyis rántott. Ez az elkészítési eljárás, a hús klopfolása, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatása, végül olajban való kisütése. Az igazi "Wiener schnitzel borjúhúsból készül, és ezt a nevet az osztrák törvények szerint le is védették. Sajnálatos módon a két elnevezést. "schnitzel és "wiener schnitzel, az éttermekben világszerte rosszul, felcserélve használják. Ételeik alapja a borjú és disznó hús. A paraszti ételek közül a "Ritschert egytál étel árpából, babbal és füstölt hússal. Az úgynevezett "Frigga a karintiai favágók étele: a szalonnát lepirítják, sajtot olvasztanak rá és puliszkával tálalják. A Tiroli szalonnás húsgombóc is egy elterjedt ínyencség. Híresek az osztrák édességek, kuglófok, sütemények, a Bécsi Sacher-torta, a Linzi "Linzer, Isler.

19.  Angol konyha - (18 p)
Az Angol, a Brit konyha megítélése az utóbbi néhány év kivételével igen kétes volt. Az évezred környékén feltűnő és azóta is állócsillagként tündöklő angol szakácsok törekvéseinek köszönhetően a régmúlt idők angol konyhájának megítélését elmosni látszik az új angolszász gasztro-forradalom. Természetesen a Jamie Oliver és Nigella Lawson fémjelezte új megközelítés előtti angol gasztronómiában is sok érték található. A hagyományos angol konyha igazi tartó pillérei a különféle: levesek, raguk, kenyerek, piték, pudingok. A pite és a puding jó példája annak, hogyan lehet az egyszerűt sokféle módon elkészíteni. A Brit konyha alapja a marhahús. A sült marhahús, pirított krumplival, Yorkshire pudinggal, főtt zöldségekkel, gravy szósszal, valamint tormával és mustárral kínálnak. Az "Irish stew, a bárányhúsból, krumpliból és hagymából készített ragu. Sokféle változatban elkészíthető "Shepherd's pie vagy a "Black pudding, amely egy disznóétel. Az angol konyha emblematikus fogása a "Fish & Chips is, a tőkehal és sült krumpli, amit éttermek, bisztrók kínálatában mindenhol megtalálni. Emellett persze megtalálható a sült, pácolt, párolt, töltött halak széles tárháza, s a már korábban említett pitéknek is megvannak a hallal készíthető, klasszikus változatai is.

20.  Amerikai konyha - (18 p)
Az Amerikai konyha kultúra az ország fiatal történelme miatt nem tekinthet nagy múltra, de a bevándorlók miatt sokféle hatás érte: angolszász, latin európai, latin amerikai, angol, spanyol, olasz, mexikói konyhák szokásai tükröződnek benne. Az Amerikai konyháról először mindenkinek a gyorséttermek és gyorskaják jutnak eszébe: "Hamburger, Hot dog, Sandwich. Ezt a sztereotípiát terjesztették el róla világszerte. De persze nem csak ebből áll. A fő ételek a roston sült húsok, főként a marha, a steak. Az amerikaiak reggelire tojást és sonkát esznek, kekszet és sertéshúst vagy zabpelyhet tejjel. Az ebédre nem fektetnek nagy hangsúlyt, ilyenkor káposzta salátát, zöldbabot vagy jól megfűszerezett krumplit fogyasztanak. A vacsora mintegy eseménynek számít, ilyenkor: roston sült: marhát, baromfit, pulykát, nyulat, mókust, tengeri halat és rákot esznek, édes vagy nagyon csípős mártásokkal. A tipikus amerikai desszert különböző gyümölcsökből áll: alma, körte, eper, szeder és más erdei gyümölcs. Ezenkívül az amerikai vendéglőkben lehet kapni különböző pudingokat, gyümölcsből vagy sajtból készült felfújtakat.