"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Labdarúgó Világ Bajnokságok - Bíró Csaba

2019.04.19 21:27

 

A Labdarúgó Világbajnokságok Története.

A futball az egyik legnépszerűbb és legnézettebb sportág világszerte. A Labdarúgó világbajnokság, World Cup, Football World Cup, a nemzetközi labdarúgóélet legfontosabb és legnépszerűbb viadala. A FIFA-tag nemzeti férfi labdarúgó-válogatottak versengenek a kupáért, amelyet a négyévente megrendezett döntő nyertese kap meg. Eddig 8 nemzet tudott világbajnokságot nyerni..
 


Labdarúgó Világbajnokságok Története

-- A FIFA Labdarúgó-világbajnokság (Labdarúgóvébé, Futballvébé; angolul: FIFA World Cup, Football World Cup, Soccer World Cup vagy egyszerűen World Cup) a nemzetközi labdarúgóélet legfontosabb és legnépszerűbb viadala. A FIFA-tag nemzeti férfi labdarúgó-válogatottak versengenek a kupáért, amelyet a négyévente megrendezett döntő nyertese kap meg.
-- Az első Világbajnokság döntőjét 1930-ban rendezték Uruguayban, és a kupát azóta minden negyedik évben kiadták, kivéve 1942-t és 1946-ot, amikor a második világháború miatt nem rendeztek labdarúgó-világbajnokságot.
-- A 2014-ben érvényes szabályok szerint a négy-öt hétig zajló döntőben 32 nemzeti válogatott mérte össze az erejét. A házigazda automatikus részvevője a tornának, míg a többi csapat – a címvédőt is beleértve – selejtezőket játszik a részvételi jogért. A Vb döntője hagyományosan a világ egyik legnézettebb sporteseménye.
-- Az eddig rendezett 21. Világbajnoki-döntőben mindössze 8. nemzet nyert kupát, a legtöbbször nyert világbajnokságot: Brazilia: 5. győzelemmel áll, a második: Németország és Olaszország 4 - 4. győzelemmel, a harmadik: Argentína, Uruguay, Franciaország 2 - 2 - 2 győzelemmel.
-- Magyarország kétszer játszott világbajnoki döntő mérkőzésen. 1938-ban Olaszországtól, 1954-ben pedig az NSZK-tól szenvedett vereséget. Mégis a két ezüstérem ellenére a magyar válogatott nagyon sikeres volt a világbajnokságokon.
-- Az első világbajnokságok a távolságok áthidalása és a második világháború problémáival küszködtek. Kevés dél-amerikai csapat vállalta, hogy Európába utazzon az 1934-es és az 1938-as világbajnokságokra: egyedül Brazília vett részt mindkettőn. Az 1942-es és 1946-os tornákat a világháború miatt meg sem tartották.
-- Az 1950-es világbajnokságon vettek részt először brit csapatok. Korábban, 1920-ban a britek kivonultak a FIFA-ból, részben mert nem akartak azon nemzetek ellen játszani, akikkel korábban háborút viseltek, másrészt mert nem jól viselték a külföldi befolyást a hagyományos játékuknak tekintett labdarúgásra. 1946-ban mégis elfogadták a FIFA meghívását az újracsatlakozásra. 1950-ben tért vissza Uruguay is, amely bojkottálta ez előző két VB-t.
-- Az 1934 és 1978 között tartott világbajnokságok döntőin 16 csapat vehetett részt (kivéve 1938 és 1950, amikor már bejutott csapatok visszavonták a nevezésüket). A csapatok zöme Európából és Latin-Amerikából érkezett és nagyon kevesen Afrikából, Ázsiából, illetve Óceániából. Ez utóbbi csapatokat az európai és dél-amerikai válogatottak általában könnyedén legyőzték.. Emlékezetes ellenpélda volt viszont Észak-Korea, amely bejutott az 1966-os verseny negyeddöntőjébe.
-- A döntőket 1982-től 24 csapatra bővítették, 1998-tól pedig 32 csapatra és így többen juthattak be Afrikából, Ázsiából és Észak-Amerikából. Az utóbbi évtizedekben ezek a csapatok már sikeresebbek voltak, mint korábban. Marokkó 1986-ban túljutott a csoportmérkőzéseken, Kamerun 1990-ben negyeddöntőbe jutott, Nigéria pedig 1994-ben és 1998-ban is bejutott az egyenes kieséses szakaszba. 2002-ben Japán az egyenes kieséses szakaszba, Dél-Korea pedig az elődöntőbe verekedte magát, és ugyanakkor Szenegál negyeddöntős lett, majd Ghána 2006-ban nyolcaddöntőbe, 2010-ben pedig negyeddöntőbe jutott.
 
          Labdarúgó Világbajnokságok Története                 
                                 1930--2018
                                                 


1. 1930. Uruguay.
1. Világbajnokság. Uruguay. 1930. Július 13. -- Július 30.
----------------------------------------------------------------------------------------

Az 1930-as labdarúgó-világbajnokság volt az első labdarúgó világtorna. A FIFA által már harmadszor kiírt, ténylegesen az első vb-t Uruguayban, Dél-Amerikában rendezték meg, július 13. és július 30. között.A világbajnokságon profik, fél-profik és amatőrök akadálytalanul játszhattak egymás ellen, ez azért figyelemre méltó, mert a NOB az olimpiákról kitiltotta a profikat. A FIFA Uruguayt az 1929. május 18-i Barcelona-i konferencián választotta meg a Világbajnokság házigazdájának. A VB ötlete Jules Rimettől jött, aki akkoriban a FIFA elnöke volt. A magyar futballt az újvilágban, a FIFA által a torna nemzetközi zsűrijébe delegált Fischer Mór képviselte, aki 1927-ben a FIFA alelnöke volt. Meghívásos alapon a tornán összesen 13 nemzet vett részt: hét Dél-Amerikából, négy Európából, kettő Észak-Amerikából.  A döntőben Uruguay 4-2 re győzte le Argentínát: 120 000 ezer néző előtt Montevideóban, így lett a rendező az első vb-győztes.
---------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Uruguay -- Peru  1 – 0
Argentína -- Chile  3 – 1
Jugoszlávia -- Brazília  2 – 1
Egyesült Államok -- Belgium  3 – 0
Elődöntő
Uruguay -- Jugoszlávia  6 – 1
Argentína -- Egyesült Államok  6 – 1
Bronzmérkőzés
Jugoszlávia -- Egyesült Államok  1 – 0
Döntő
Uruguay -- Argentína  4 – 2
----------------------------------------------------------------------------------------                                      
VB--Döntő.
Uruguay -- Argentína  4 – 2
Montevideo, Estadio Centenario: 120 000 Néző. Játékvezető: John Langenus (Belga).
Gólszerzők: Dorado '12', Cea '57', Iriarte '68', Castro '89', illetve, Peucelle '20', Stábile '37'..
Uruguay:. Ballestrero --- Nasazzi, Mascheroni --- Andrade, Fernández, Gestido --- Dorado, Scarone, Castro, Cea, Iriarte.... 
Kapitány: Alberto Suppici.
Argentína:. Botasso --- Della Torre, Paternoster --- Evaristo, Monti, Suárez -- Peucelle, Varallo, Stábile, Ferreira, Evaristo.... 
Kapitány: Francisco Olazar.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az 1930-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét 1930. július 30-án rendezték a Montevideoi - Estadio Centenarioban, 120 000 néző előtt. Ez volt a futball történelem és a labdarúgó-világbajnokságok történetének legelső fináléja. A döntőben a házigazda Uruguay és Argentína találkozott. A két ország válogatottja 2 évvel korábban az 1928. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornáján is szintén a döntőben találkozott. A világbajnoki címet Uruguay hódította el, miután 4–2-re megnyerte a mérkőzést, így az Uruk birtokolhatták legelőször a FIFA világbajnoki trófeáját.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Uruguay
Világbajnokság Legjobbja:. José Nasazzi (Uruguay)
Világbajnokság Gólkirálya:. Guillermo Stabile (Argentína) -- 8 Gól
-----------------------------------------------------------------------------------------

2. 1934. Olaszország.
2. Világbajnokság. Olaszország. 1934. Május 25. -- Június 10.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1934-es, második labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát: Benito Mussolini Olaszországa kapta meg. Ez volt az első olyan labdarúgó világbajnokság, melyen Magyarország csapata is részt vett. A világbajnoki címvédő Uruguay visszautasította a tornán való részvételt. A Dél-Amerikát képviselő csapatok pedig nem küldték Olaszországba a legerősebb összeállítású csapatukat, így a várakozásoknak megfelelően a torna az Európai válogatottak fölényét hozta. A kemény küzdelmek után az olasz csapat kitartásának és játékosai vitathatatlan képességeinek köszönhetően megszerezte a világbajnoki címet.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Olaszország -- Spanyolország  1 – 0
Csehszlovákia -- Svájc  3 – 2
Németország -- Svédország  2 – 1
Ausztria -- Magyarország  2 – 1
Elődöntő
Olaszország -- Ausztria  1 – 0
Csehszlovákia -- Németország  3 – 1
Bronzmérkőzés
Németország -- Ausztria  3 – 2
Döntő
Olaszország -- Csehszlovákia  2 -- 1
-----------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Olaszország -- Csehszlovákia  2 – 1
Róma, Stadio Nazionale: 50 000 Néző. Játékvezető: Ivan Eklind (Svéd).
Gólszerzők: Orsi '81', Schiavio '95', illetve, Puč '76'.
Olaszország:. Combi --- Monzeglio, Allemandi --- Ferraris, Monti, Bertolini --- Guaita, Meazza, Schiavio, Ferrari, Orsi.... 
Kapitány: Vittorio Pozzo.
Csehszlovákia:. Plánička --- Čtyřoký, Ženíšek --- Koštalek, Čambal, Krcil --- Junek, Svoboda, Sobotka, Nejedlý, Puč.... 
Kapitány: Karel Petru.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1934-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét 1934. július 10-én rendezték a Római Nazionale PNF Stadionban. Ez volt a labdarúgó-világbajnokságok történetének második fináléja. A döntőben a házigazda Olaszország és Csehszlovákia találkozott. A világbajnoki címet Olaszország hódította el, miután hosszabbításban 2–1-re megnyerte a mérkőzést.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Olaszország
Világbajnokság Legjobbja:. Giuseppe Meazza (Olaszország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Oldrich Nejedlý (Csehszlovákia) -- 5 Gól
-------------------------------------------------------------------------------------------------

3. 1938. Franciaország.
3. Világbajnokság. Franciaország. 1938. Június 4. -- Június 20.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1938-as labdarúgó-világbajnokság volt a harmadik labdarúgó-világbajnokság. Franciaországban rendezték június 4–19. között. A FIFA 1936. augusztusában választotta ki Franciaországot a vb házigazdájának. A tornán 15 nemzet vett részt, de 16 csapatra volt kiírva a torna. Ausztria az Anschluss miatt visszalépett, játékosainak egy része a német válogatottban lépett pályára. A labdarúgó-világbajnokságra 25 európai játékvezetőt hívtak meg. A FIFA gyakorlatának megfelelően a rendező tagország, Franciaország adta a legtöbb játékvezetőt, 13 főt..
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Olaszország -- Franciaország  3 – 1
Magyarország -- Svájc  2 – 0
Brazília -- Csehszlovákia  2 – 1
Svédország -- Kuba  8 – 0
Elődöntő
Olaszország -- Brazília  2 – 1
Magyarország -- Svédország  5 – 1
Bronzmérkőzés
Brazília -- Svédország  4 – 2
Döntő
Olaszország -- Magyarország  4 -- 2
---------------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Olaszország -- Magyarország  4 – 2
Paris, Stade Olympique Yves-du-Manoir: 50 000 Néző. Játékvezető: Georges Capdeville (Francia)
Gólszerzők: Colaussi '6' és '35', Piola '16' és  '82', illetve, Titkos '18', Sárosi Gy '76'.
Olaszország:. Olivieri --- Foni, Rava --- Serantoni, Andreolo, Locatelli --- Biavati, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi.... 
Kapitány: Vittorio Pozzo.
Magyarország:. Szabó A --- Polgár, Bíró --- Szalay, Szűcs, Lázár --- Sas, Zsengellér, Sárosi Gy, Vincze, Titkos.... 
Kapitány: Dietz Károly.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1938-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét 1938. június 19-én rendezték a Párizsi Stade Olympique Yves-du-Manoir-ban. Ez volt a labdarúgó-világbajnokságok történetének harmadik fináléja. A döntőben a világbajnoki címvédő Olaszország és Magyarország találkozott. A világbajnoki címet Olaszország hódította el, miután 4–2-re megnyerte a mérkőzést. Olaszország volt az első nemzet, amely kétszer egymás után meg tudta nyerni a világbajnokságot.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Olaszország
Világbajnokság Legjobbja:. Silvio Piola (Olaszország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Leonidas (Brazília) -- 8 Gól
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

4. 1950. Brazília.
4. Világbajnokság. Brazília. 1950. Június 24. -- Július 16.
----------------------------------------------------------------------------------------

Az 1950-es labdarúgó-világbajnokság házigazdája Brazília volt, a tornát június 24. és július 16. között rendezték meg. A világbajnokság történetének negyedik kiírása volt, és az első, melyet a második világháború miatt 12 év kihagyás után rendeztek. Brazíliának a rendezési jogot 1946 júliusában ítélte oda a FIFA. Ez volt az első torna, melyen a kupát Jules Rimet Trophynak hívták, hogy ezzel ünnepeljék Rimet elnöklésének 25. évfordulóját. A trófeát Uruguay nyerte, csakúgy mint az első, 1930-as tornát, legyőzve a rendező Brazíliát 2–1-re a döntő fontosságú mérkőzést.
----------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Uruguay -- Bolívia  8 – 0
Brazília -- Mexikó  4 – 0
Svédország -- Olaszország  3 – 2
Spanyolország -- Egyesült Államok  3 – 1
Elődöntő
Uruguay -- Svédország  3 – 2
Brazília -- Spanyolország  6 – 1
Bronzmérkőzés
Svédország -- Spanyolország  3 – 2
Döntő
Uruguay -- Brazília  2 -- 1
------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Uruguay -- Brazília  2 – 1
Rio de Janeiro, Maracanã Stadion: 200 000 Néző. Játékvezető: George Reader (Angol).
Gólszerző: Schiaffino '66', Ghiggia '79', illetve, Friaça '47'.
Uruguay:. Máspoli --- González, Andrade, Tejera --- Gambetta, Pérez --- Varela, Ghiggia, Schiaffino, Míguez, Morán.... 
Kapitány: Juan López Fontana.
Brazília:. Barbosa --- Augusto, Juvenal, Bigode --- Bauer, Danilo --- Zizinho, Jair, Friaça, Ademir, Chico.... 
Kapitány: Flávio Costa.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az 1950-es labdarúgó-világbajnokságon egy döntő csoportkört rendeztek, ahová a csoportkör győztesei jutottak. Ennek a csoportkörnek a győztese nyerte a világbajnokságot. Az utolsó fordulóban játszott Uruguay–Brazília mérkőzés döntött a világbajnoki címről 1950. július 16-án a Maracanã Stadionban, Rio de Janeiroban. Ez volt a labdarúgó-világbajnokságok történetének negyedik fináléja. Uruguay másodszor játszhatott a világbajnoki címért. A világbajnokság történetében az Uruguay–Brazília mérkőzésen volt eddig a legmagasabb a nézőszám: 198 000 néző. A világbajnoki címet Uruguay nyerte, miután 2–1-re megnyerte a mérkőzést a hazai csapat ellen.
----------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Uruguay
Világbajnokság Legjobbja:. Juan Alberto Schiaffino (Uruguay)
Világbajnokság Gólkirálya:. Ademir (Brazília) -- 9 Gól
-----------------------------------------------------------------------------------------

5. 1954. Svájc.
5. Világbajnokság. Svájc. 1954. Június 16. -- Július 4.
-----------------------------------------------------------------------------------

Az 1954-es labdarúgó-világbajnokság az 5. labdarúgó-világbajnokság volt, melyet Svájcban rendeztek június 16. és július 4. között. Világbajnoki címért érkezett, de meg kellett elégednie a második hellyel a korszak kimagaslóan legjobb nemzeti tizenegyének, az Aranycsapatnak nevezett magyar válogatottnak. A Rimet-Kupát az NSZK hódította el, miután a döntőben Helmut Rahn vezérletével 3:2-re győztek a mieink ellen a berni Wankdorf-stadionban. Az Aranycsapat bukását hosszú évtizedekig nem tudta megemészteni a közvélemény: sokan keresték a rejtélyes okot, mellyel megmagyarázható lett volna a korábban elképzelhetetlen vereség, ám mai napig nem derült fény a "titokra": miért szenvedett vereséget a verhetetlennek hitt gárda.
----------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Németország SZK -- Jugoszlávia  2 – 0
Magyarország -- Brazília  4 – 2
Ausztria -- Svájc  7 – 5
Uruguay -- Anglia  4 – 2
Elődöntő
Németország SZK -- Ausztria  6 – 1
Magyarország -- Uruguay  4 – 2
Bronzmérkőzés
Ausztria -- Uruguay  3 – 2
Döntő
Németország SZK -- Magyarország  3 -- 2
--------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Németország SZK -- Magyarország  3 – 2
Bern, Wankdorf Stadion: 64 000 Néző. Játékvezető: William Ling (Angol).
Gólszerzők: Morlock '10', Rahn '18' és '84', illetve, Puskás '6', Czibor '8'.
NSZK:. Toni Turek --- Posipal, Liebrich, Kohlmeyer --- Eckel, Mai --- Rahn, Morlock, Ottmar Walter, Fritz Walter, Schäfer.... 
Kapitány: Sepp Herberger.
Magyarország:. Grosics --- Buzánszky, Lóránt, Lantos --- Bozsik, Zakariás --- Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Tóth M.... 
Kapitány: Sebes Gusztáv.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntőjére Bernben került sor 1954. július 4-én. A NSZK és Magyarország közötti mérkőzés 3–2-es nyugatnémet győzelemmel zárult, és a német futballtörténelembe „Berni csoda” néven vonult be. A végeredmény óriási meglepetésként hatott világszerte, hiszen a sokkal esélyesebbnek tartott magyar "Aranycsapat" a csoportmeccsen 8-3-ra verte a németeket. Ez volt a magyar labdarúgó-válogatott 311. mérkőzése. A magyar válogatott a mérkőzést megelőzően utoljára 1950. május 14-én kapott ki Ausztriától. Magyarország az első olyan csapat lett, amely két világbajnoki döntőt is elvesztett.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Németország SZK
Világbajnokság Legjobbja:. Puskás Ferenc (Magyarország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Kocsis Sándor (Magyarország) -- 11 Gól
------------------------------------------------------------------------------------------

6. 1958. Svédország.
6. Világbajnokság. Svédország. 1958. Június 8. -- Június 29.
---------------------------------------------------------------------------------------------  

Az 1958-as labdarúgó-világbajnokság a 6. labdarúgó-világbajnokság volt, melyet Svédországban rendeztek, és június 8-ától június 29-éig tartott. A FIFA 1950-ben választotta ki Svédországot rendezőnek. A Skandináviai torna az északiakhoz mentalitásához méltóan precízen és pontosan zajlott le. A döntőt Brazília nyerte 5–2-re a házigazda Svédország ellen. A torna gólkirálya ennek ellenére egy francia, Just Fontaine lett 13 találattal. Ezen a tornán debütált a brazil válogatottban az ekkor még alig 17 éves Pelé, aki később minden idők egyik legjobb labdarúgójává vált.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Brazília -- Wales  1 – 0
Svédország -- Szovjetunió  2 – 0
Franciaország -- Észak-Írország  4 – 0
Németország SZK -- Jugoszlávia  1 – 0
Elődöntő
Brazília -- Franciaország  5 – 2
Svédország -- Németország SZK  3 – 1
Bronzmérkőzés
Franciaország -- Németország SZK  6 – 3
Döntő
Brazília -- Svédország  5 -- 2
------------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Brazília -- Svédország  5 – 2
Stockholm, Råsunda Stadion,  55 000 Néző. Játékvezető: Maurice Guigue (Francia).
Gólszerző: Vavá '9' és '32', Pelé '55' és  '90', Zagallo '68', illetve, Liedholm '4', Simonsson '80'..
Brazília:. Gilmar --- Djalma Santos, Bellini, Nílton Santos --- Orlando, Zito --- Garrincha, Didi, Vavá, Pelé, Zagallo.... 
Kapitány: Vicente Feola.
Svédország:. K Svensson --- Bergmark, Axbom, Börjesson --- Parling, Gustavsson --- Hamrin, Gren, Simonsson, Liedholm, Skoglund.... 
Kapitány: George Raynor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1958-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét 1958. június 29-én rendezték a Stockholmi - Råsunda Stadion-ban. Ez volt a labdarúgó-világbajnokságok történetének hatodik fináléja. A döntőben Brazília és a házigazda Svédország találkozott. A világbajnoki címet Brazília hódította el, miután 5–2-re megnyerte a mérkőzést. Az 1958-as döntő mindmáig minden idők legtöbb gólt hozó fináléja, valamint a mai napig ez az egyetlen döntő, amikor Európában nem európai csapat nyert.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Brazília
Világbajnokság Legjobbja:. Didi (Brazília)
Világbajnokság Gólkirálya:. Just Fontaine (Franciaország) -- 13 Gól
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

7. 1962. Chile.
7. Világbajnokság. Chile. 1962. Május 30. -- Június 17.
------------------------------------------------------------------------------------

Az 1962-es labdarúgó-világbajnokság megrendezési jogát 1956 júniusában ítélték oda Chilének. Így ismét Dél-Amerikában rendeztek egy igazán hangulatos és jól sikerült világbajnokságot. Chile egy odaadó és jó házigazdának bizonyult. Ez a világbajnokság volt az utolsó amit televízióban nem tudtak élőben adni Európában. A BBC két nappal később sugározta az adásokat élő rádió kommentárokkal. A hetedik világbajnokságot végül Brazília nyerte, aki a döntőben Csehszlovákiát verte 3–1-re. Így a trófea ismét Dél-Amerikában maradt.
-------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Brazília -- Anglia  3 – 1
Csehszlovákia -- Magyarország  1 – 0
Chile -- Szovjetunió  2 – 1
Jugoszlávia -- Németország SZK  1 – 0
Elődöntő
Brazília -- Chile  4 – 2
Csehszlovákia -- Jugoszlávia  3 – 1
Bronzmérkőzés
Chile -- Jugoszlávia  1 – 0
Döntő
Brazília -- Csehszlovákia  3 -- 1
---------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Brazília -- Csehszlovákia  3 – 1
Santiago, Estadio Nacional: 70 000 Néző. Játékvezető: Nyikolaj Latisev (Szovjet).
Gólszerző: Amarildo '17', Zito '69', Vavá '78', illetve, Masopust '15'..
Brazília:. Gilmar --- Djalma Santos, Mauro Ramos, Zózimo, Nílton Santos --- Garrincha, Zito, Didi --- Amarildo, Vavá, Zagallo.... 
Kapitány: Aimoré Moreira.
Csehszlovákia:. Schrojf --- Tichý, Novák, Pluskal, Popluhár --- Masopust, Pospíchal, Scherer --- Kvašňák, Kadraba, Jelínek.... 
Kapitány: Rudolf Vytlačil.
------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1962-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét 1962. június 17-én rendezték a Santiagoi Estadio Nacional-ban. Ez volt a labdarúgó-világbajnokságok történetének hetedik fináléja. A döntőben Brazília és Csehszlovákia találkozott. A világbajnoki címet Brazília hódította el, miután 3–1-re megnyerte a mérkőzést. Ezzel a Seleção története második világbajnoki címét szerezte. Brazília az 1950-es Uruguay–Brazília mérkőzés figyelembevételével a VB-k történetében már harmadszor került döntőbe, ami 1962-ben egyedülálló volt.
------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Brazília
Világbajnokság Legjobbja:. Garrincha (Brazília)
Világbajnokság Gólkirálya:. Garrincha (Brazília), Vavá (Brazília), Albert Flórián (Magyarország) -- 4 - 4 Gól
-------------------------------------------------------------------------------------------

8. 1966. Anglia.
8. Világbajnokság. Anglia. 1966. Július 11. -- Július 30.
-------------------------------------------------------------------------------------

Az 1966-os Angliai labdarúgó-világbajnokság volt a nyolcadik világbajnokság. A rendező ország Anglia volt, a futball őshazája, bölcsője, a tanítómesterek hazája. A hazai közvélekedés így tartotta: "tulajdonképpen most a futball hazatért hozzánk", mondták az angolok. A torna július 11-étől július 30-áig tartott. A FIFA 1960 augusztusában választotta ki Angliát házigazdának. A döntőben az angol válogatott kihasználva a hazai környezet előnyét nyert Nyugat-Németország ellen 4–2-re, megszerezve ezzel első és mindmáig eddig egyetlen világbajnoki trófeájukat.
------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Anglia -- Argentína  1 – 0
Németország SZK -- Uruguay  4 – 0
Portugália -- Koreai NDK  2 – 0
Szovjetunió -- Magyarország  2 – 1
Elődöntő
Anglia -- Portugália  2 – 1
Németország SZK -- Szovjetunió  2 – 1
Bronzmérkőzés
Portugália -- Szovjetunió  2 – 1
Döntő
Anglia -- Németország SZK  4 -- 2
---------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Anglia -- Németország SZK  4 – 2
London, Wembley Stadion: 100 000 Néző. Játékvezető: Gottfried Dienst (Svájci).
Gólszerzők: Hurst '18', '101', '120', Peters '78', illetve, Haller '12', Weber '89'..
Anglia:. Gordon Banks --- Cohen, Jack Charlton, Bobby Moore, Wilson --- Ball, Bobby Charlton, Stiles --- Peters, Hurst, Hunt.... 
Kapitány: Alf Ramsey.
Németország SZK:. Tilkowski --- Höttges, Willi Schulz, Weber, Schnellinger --- Overath, Beckenbauer, Haller --- Seeler, Held, Emmerich.... 
Kapitány: Helmut Schön.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az 1966-os labdarúgó-világbajnokság döntőjét 1966. július 30-án rendezték 99 000 néző előtt a Londoni Wembley Stadionban. A döntőben a házigazda Anglia és az NSZK találkozott. A világbajnoki címet Anglia hódította el, miután a hosszabbításban 4–2-re megnyerte a mérkőzést. A döntő érdekessége Geoff Hurst második találata, amit egy beadást követően a léc alá továbbítva szerzett. Mai napig vita tárgyát képzi, hogy a gólvonal mögé pattant-e labda, vagy sem. Anglia története legelső és mindmáig egyetlen világbajnoki címét szerezte. Hurst máig az egyetlen olyan játékos, aki világbajnoki döntőben legalább három gólt szerzett.VB-döntő.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Anglia
Világbajnokság Legjobbja:. Bobby Charlton (Anglia)
Világbajnokság Gólkirálya:. Eusébio Da Silva (Portugália) -- 9 Gól
--------------------------------------------------------------------------------------------

9. 1970. Mexikó.
9. Világbajnokság. Mexikó. 1970. Május 31. -- Június 21.
---------------------------------------------------------------------------------------

Az 1970-es labdarúgó-világbajnokság a kilencedik kiírása volt a tornának, melynek házigazdája Mexikó volt május 31. és június 21. között. A FIFA 1964 októberében választotta ki Mexikót a rendezőnek. Az 1970-es torna az első Észak-Amerikában tartott világbajnokság volt, és az első olyan, melyet Dél-Amerikán és Európán kívül bonyolítottak le. A világbajnokságok eddigi négy évtizedes története alatt csak két földrész, Európa és Dél-Amerika osztozott az első helyeken, mégpedig 4:4 arányban. Az 1968. évi nyári olimpiai játékokhoz hasonlóan Mexikó a magaslatok világbajnoksága volt. A legalacsonyabban fekvő Guadalajara 1600 méter feletti, Mexikóváros pedig 2200 méter feletti magasságban van. A két alkalommal világbajnoki címet szerzett csapatok játszották a döntőt, melyet Brazília nyert 4–1-re Olaszország ellen. A harmadik vb-győzelmének köszönhetően Brazília örökre megtarthatta a Jules Rimet Trophyt.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Brazília -- Peru  4 – 2
Olaszország -- Mexikó  4 – 1
Németország SZK -- Anglia  3 – 2
Uruguay -- Szovjetunió  1 – 0
Elődöntő
Brazília -- Uruguay  3 – 1
Olaszország -- Németország SZK  4 – 3
Bronzmérkőzés
Németország SZK -- Uruguay  1 – 0
Döntő
Brazília -- Olaszország  4 -- 1
--------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Brazília -- Olaszország  4 – 1
Mexico City, Estadio Azteca: 107 500 Néző. Játékvezető: Rudolf Glöckner (NDK).
Gólszerzők: Pelé '18', Gérson '66', Jairzinho '71', Carlos Alberto '86', illetve, Boninsegna '37'.
Brazília:. Félix --- Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo --- Clodoaldo, Rivelino, Gérson --- Jairzinho, Pelé, Tostão.... 
Kapitány: Mário Zagallo.
Olaszország:. Albertosi --- Burgnich, Cera, Rosato, Facchetti --- Bertini, Mazzola, De Sisti --- Domenghini, Boninsegna, Riva (Rivera, 84').... 
Kapitány: Ferruccio Valcareggi.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1970-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét 1970. június 21-én rendezték: 107 500 néző előtt a Mexikóvárosi - Azték Stadion-ban. A döntőben Brazília és Olaszország találkozott. A világbajnoki címet Brazília szerezte meg, miután 4–1-re megnyerte a mérkőzést. Ezzel Brazília története harmadik világbajnoki címét szerezve végleg elhódította a Jules Rimet kupát. A Brazil foci varázslók a földkerekség legeredményesebb futball nemzettévé váltak..
----------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Brazília
Világbajnokság Legjobbja:. Pelé (Brazília)
Világbajnokság Gólkirálya:. Gerd Müller (NSZK) -- 10 Gól
----------------------------------------------------------------------------------------------

10. 1974. Német Szövetségi Köztársaság.
10. Világbajnokság. Németországi SZK. 1974. Június 13. -- Július 7.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1974-es labdarúgó-világbajnokság a tizedik kiírása volt a rendezvénynek, a június 13. és július 7. között megrendezett esemény házigazdája az NSZK volt. Nyugat-Németország 1966. júliusában kapta meg a rendezés jogát a FIFA-tól. Ezen a tornán adták át először az olasz szobrász, Silvio Gazzaniga által megalkotott FIFA World Cup Trophy-t, ami jelenleg is a világbajnokság trófeája. Az előző trófeát, a Jules Rimet Trófeát 1970-ben Brazília harmadszor is megnyerte, így örökre megtarthatta azt. A világbajnokságot végül a rendező ország csapata nyerte, miután a döntőben 2:1-re legyőzte Hollandiát. A világbajnoki-győzelem a második címe volt az NSZK-nak, ezt megelőzően 1954-ben diadalmaskodtak.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Németország SZK -- Jugoszlávia  2 – 0
Hollandia -- Argentína  4 – 0
Lengyelország -- Svédország  1 – 0
Brazília -- Németország DK  1 – 0
Elődöntő
Németország SZK -- Lengyelország  1 – 0
Hollandia -- Brazília  2 – 0
Bronzmérkőzés
Lengyelország -- Brazília  1 – 0
Döntő
Németország SZK -- Hollandia  2 -- 1
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
NSZK -- Hollandia  2 – 1
München, Olimpiai Stadion: 75 500 Néző. Játékvezető: Jack Taylor (Angol).
Gólszerzők: Breitner '25' (11-esből), Müller '43', illetve, Neeskens '2' (11-esből).
NSZK:. Sepp Maier --- Vogts, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner --- Bonhof, Overath, Grabowski -- Hones, Gerd Müller, Hölzenbein.... 
Kapitány: Helmut Schön.
Hollandia:. Jongbloed --- Suurbier, Rijsbergen, Ruud Krol, Arie Haan --- Jansen, Neeskens, Van Hanegem --- Rep, Cruijff, Rensenbrink (René Kerkhof, 46').... 
Kapitány: Rinus Michels.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1974-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét 1974. július 7-én rendezték 75 500 néző előtt a Müncheni Olympia Stadionban. Ez volt a labdarúgó-világbajnokságok történetének 10. fináléja. A döntőben Hollandia és a házigazda NSZK találkozott. A világbajnoki címet az NSZK szerezte meg, miután 2–1-re megnyerte a mérkőzést. Ezzel másodszor lett világbajnok a Német válogatott..
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Németország SZK
Világbajnokság Legjobbja:. Johan Cruijff (Hollandia)
Világbajnokság Gólkirálya:. Grezegorz Lato (Lengyelország) -- 7 Gól
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11. 1978. Argentína.
11. Világbajnokság. Argentína. 1978. Június 1. -- Június 25.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1978-as labdarúgó-világbajnokság volt a 11. világbajnokság, amelyet Argentínában rendeztek, és június 1-jétől június 25-éig tartott. Azt, hogy a világbajnokságot Argentína rendezhette, 1966-ban döntötte el a FIFA. A 16 részt vevő válogatottat először négy 4 tagú csoportba sorsolták. Ezekből a csoportokból az első 2 helyezett juthatott a másik csoportkörbe. Ennek végén a csoportmásodikok játszhattak a bronzéremért, a csoportelsők pedig a döntőbe kerültek. A döntőben Argentína hosszabbítás után 3–1-re legyőzte Hollandiát, ezzel történetük során először diadalmaskodtak, emellett ők lettek az ötödikek (Uruguay, Olaszország, Anglia és az NSZK után), akik rendezőként győzni tudtak.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Argentína -- Lengyelország  2 – 0
Hollandia -- Németország SZK  2 – 1
Brazília -- Peru  3 – 1
Olaszország -- Ausztria  1 – 0
Elődöntő
Argentína -- Brazília  1 – 0
Hollandia -- Olaszország  2 – 1
Bronzmérkőzés
Brazília -- Olaszország  2 – 1
Döntő
Argentína -- Hollandia  3 -- 1
----------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Argentína -- Hollandia  3 – 1
Buenos Aires, Estadio Monumental: 85 000 Néző. Játékvezető: Sergio Gonella (Olasz).
Gólszerzők: Kempes '38' és '105', Bertoni '116', illetve, Nanninga '82'.
Argentína:. Fillol --- Olguín, Luis Galván, Daniel Passarella, Tarantini --- Gallego, Ardiles (Larossa, 66'), Ortiz (Houseman, 75') --- Bertoni, Kempes, Luque.... 
Kapitány: César Luis Menotti.
Hollandia:. Jongbloed --- Jansen, Ruud Krol, Brandts, Poortvliet --- Arie Haan, Neeskens, Willy Kerkhof --- René Kerkhof, Rep (Suurbier, 75'), Rensenbrink (Nanninga, 58').... 
Kapitány: Ernst Happel.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1978-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét 1978. június 25-én rendezték a Buenos Aires-i Estadio Monumental-ban. A döntőben a házigazda Argentína és Hollandia találkozott. A világbajnoki címet Argentína hódította el, miután 3–1-re megnyerte a mérkőzést Mario Kempes vezérletével, akit a döntő emberének választottak, ráadásul a torna gólkirályi címét is megszerezte. Argentína a sportág történetének hatodik világbajnoka lett, és az ötödik olyan csapat, amely hazai pályán nyerte meg a világbajnokságot. Hollandia pedig 1974 után ismét elvesztette a döntőt, korábban nem volt példa arra, hogy egy csapat egymás után két döntőt veszítsen el. 1938 óta ez volt az első olyan döntő, amelyen sem Brazília, sem az NSZK nem vett részt, és 1954 óta az első olyan finálé, amelynek két résztvevője korábban még nem nyert vb-t.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Argentína
Világbajnokság Legjobbja:. Daniel Passarella (Argentína)
Világbajnokság Gólkirálya:. Mario Kempes (Argentína) -- 6 Gól
--------------------------------------------------------------------------------------------------

12. 1982. Spanyolország.
12. Világbajnokság. Spanyolország. 1982. Június 13. -- Július 11.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1982-es labdarúgó-világbajnokságot Spanyolországban rendezték meg 1982. június 13. és július 11. között. A házigazda spanyolokat a FIFA 1966. júliusában választotta meg. A Spanyol Mundial minden idők egyik legjobb és legsikeresebb vébéje volt, hiszen Hispániában imádják a futballt. A világbajnokságot Olaszország nyerte, miután a döntőben legyőzte az NSZK válogatottját 3-1 arányban. Ez volt az azúrkékek 3. világbajnoki címe 1934 és 1938 után. Ezzel a sikerrel egyenlítettek Brazíliával szemben a vb címekért folytatott küzdelemben (3-3). Ez volt az első világbajnokság, amelyen 24 ország válogatottja vett részt. Ezen a világbajnokságon játszották a „Gijóni megnemtámadási szerződés” néven elhíresült NSZK–Ausztria mérkőzést, amelynek következményeként a jövőbeni labdarúgó-világbajnokságokon a csoportkör utolsó két mérkőzését azonos időpontban játsszák.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Olaszország -- Argentína  2 – 1
Németország SZK -- Spanyolország  2 – 1
Lengyelország -- Belgium  3 – 0
Franciaország -- Ausztria  1 – 0
Elődöntő
Olaszország -- Lengyelország  2 – 0
Németország SZK -- Franciaország  3 – 3  (Tiz: 5 -- 4)
Bronzmérkőzés
Lengyelország -- Franciaország  3 – 2
Döntő
Olaszország -- Németország SZK  3 -- 1
------------------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Olaszország -- Németország SZK  3 – 1
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion:  98 000 Néző. Játékvezető: Arnaldo Coelho (Brazil).
Gólszerzők: Rossi '57', Tardelli '69', Altobelli '81', illetve, Breitner '83'..
Olaszország:. Dino Zoff --- Gentile, Scirea, Collovati, Cabrini --- Bergomi, Tardelli, Oriali, Conti (Causio, 88') --- Paolo Rossi, Graziani (Altobelli, 89').... 
Kapitány: Enzo Bearzot.
NSZK:. Schumacher --- Kaltz, Stielike, Karl Förster, Bernd Förster --- Dremmler, Breitner, Briegel, Littbarski (Hrubesch, 72') --- Rummenigge, Fischer (H Müller 75').... 
Kapitány: Jupp Derwall.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1982-es Spanyol Mundial, labdarúgó-világbajnokság döntőjében két, korábbi kétszeres világbajnok mérkőzött, Olaszország és az NSZK. A találkozóra 1982. július 11-én helyi idő szerint 20 órától került sor a Madridi Santiago Bernabéu stadionban. A mérkőzés győztese nyerte a 12. labdarúgó-világbajnokságot. A mérkőzést 3–1-re nyerte az olasz válogatott, ezzel Brazília utána Olaszország lett a második olyan csapat, amely háromszor nyert világbajnokságot.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Olaszország
Világbajnokság Legjobbja:. Paolo Rossi (Olaszország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Paolo Rossi (Olaszország) -- 6 Gól
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

13. 1986. Mexikó.
13. Világbajnokság. Mexikó. 1986. Május 31. -- Június 29.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Az 1986-os labdarúgó világbajnokság házigazdája Mexikó volt. A világbajnoki címet Argentína válogatottja szerzte meg, miután a döntőben 3–2 arányban legyőzte az NSZK válogatottját. A FIFA 1974-ben hozta meg a döntést, hogy ezt a világbajnokságot Kolumbia rendezheti meg. Azonban 1982 végén a kolumbiai vezetés bejelentette, hogy nem tudják megrendezni a tornát. A FIFA újra döntéshelyzetbe került, és Kanadát és az Egyesült Államokat megelőzve Mexikót választották a világbajnokság helyszínéül. 1985 szeptemberében egy komoly földrengés miatt felmerült, hogy Mexikó sem tudja megrendezni a játékokat, de végül sikerült lebonyolítani a mérkőzéseket. A verseny lebonyolítása jelentősen megváltozott 1982-höz képest. A 24 részt vevő csapatot 6 négyfős csoportba sorsolták. A csoportmérkőzések után azonban egyenes kieséses szakasz következett, ahová a csoportok első két helyezettjei, illetve a legjobb 4 harmadik jutott be. Így alakult ki a 16 fős mezőny.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Argentína -- Anglia  2 – 1
Németország SZK -- Mexikó  0 – 0  (Tíz: 4 -- 1)
Franciaország -- Brazília  1 – 1  (Tíz: 4 -- 3)
Belgium -- Spanyolország  1 – 1  (Tíz: 5 -- 4)
Elődöntő
Argentína -- Belgium  2 – 0
Németország SZK -- Franciaország  2 – 0
Bronzmérkőzés
Franciaország -- Belgium  4 – 2
Döntő
Argentína -- Németország SZK  3 -- 2
---------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Argentína -- Németország SZK  3 – 2
Mexico City, Estadio Azteca: 115 000 Néző. Játékvezető: Romualdo Arppi Filho (Brazil).
Gólszerzők: Brown '23', Valdano '56', Burruchaga '84', illetve, Rummenigge '74', Völler '81'..
Argentína:. Pumpido --- Brown, Cuciuffo, Ruggeri, Batista --- Giusti, Burruchaga (Trobbiani, 90'), Enrique, Olarticoechea --- Maradona, Valdano.... 
Kapitány: Carlos Bilardo.
Németország SZK:. Schumacher --- Jakobs, Karl Förster, Briegel, Eder --- Berthold, Matthäus, Magath, Brehme --- Rummenigge, Allofs (Völler, 45').... 
Kapitány: Franz Beckenbauer.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1986-os labdarúgó-világbajnokság döntőjét a Mexikóvárosi Estadio Azteca stadionban rendezték, amely 1986. június 29-én helyi idő szerint 12 órakor kezdődött. A mérkőzés két résztvevője az 1978-as világbajnok Argentína és az akkor korábbi kétszeres világbajnok NSZK volt. Az NSZK az ötödik vb-döntőjét játszotta, amely 1986-ban rekord volt. A találkozó győztese nyerte a 13. labdarúgó-világbajnokságot. Argentína 2–0-ra vezetett, de az NSZK egyenlített, végül a dél-amerikai csapat még egy gólt szerezve, 3–2-re megnyerte a mérkőzést és a világbajnokságot.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Argentína
Világbajnokság Legjobbja:. Diego Maradona (Argentína)
Világbajnokság Gólkirálya:. Gary Lineker (Anglia) -- 6 Gól
----------------------------------------------------------------------------------------------

14. 1990. Olaszország.
14. Világbajnokság. Olaszország. 1990. Június 8. -- Július 8.
--------------------------------------------------------------------------------------------- 

Az 1990-es labdarúgó világbajnokság rendezési jogát 1984. május 19-én ítélte oda a FIFA Olaszországnak, amely így 1934 után adhatott ismét otthont a tornának. Az Itáliai Mondialé nagy siker volt, sok néző és jó hangulat jellemezte a mérkőzéseket. A vb-t az NSZK nyerte, miután a fináléban 1–0-ra verte Argentínát, visszavágva ezzel az 1986-ban, Mexikóban elszenvedett döntőbeli kudarcért. A világbajnokság gólkirálya a 6 találatot jegyző olasz Salvatore Schillaci lett. A Német Szövetségi Köztársaságnak ez volt a harmadik világbajnoki címe, amellyel ekkor befogta a ranglistán az olaszokat és a brazilokat. A németeket Franz Beckenbauer irányította, aki e győzelemmel elmondhatta magáról, hogy a labdarúgás történetében ő a második ember, akinek sikerült játékosként és edzőként is világbajnoki címet szereznie, az első a brazil Mario Zagallo volt.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Németország SZK -- Csehszlovákia  1 – 0
Argentína -- Jugoszlávia  0 – 0  (Tíz: 3 -- 2)
Olaszország -- Írország  1 – 0
Anglia -- Kamerun  3 – 2
Elődöntő
Németország SZK -- Anglia  1 – 1  (Tíz: 4 -- 3)
Argentína -- Olaszország  1 – 1  (Tíz: 4 -- 3)
Bronzmérkőzés
Olaszország -- Anglia  2 – 1
Döntő
Németország SZK -- Argentína  1 -- 0
----------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Németország SZK -- Argentína  1 – 0
Róma, Olimpiai Stadion: 80 000. Néző. Játékvezető: Edgardo Codesal Méndez (Mexikói).
Gólszerző: Brehme '85' (11-esből)..
NSZK:. Illgner --- Berthold (Reuter, 73') , Augenthaler, Buchwald, Kohler --- Littbarski, Hässler, Matthäus, Brehme --- Klinsmann, Völler.... 
Franz Beckenbauer.
Argentína:. Goycochea --- Simón, Serrizuela, Ruggeri (Monzón, 56'), Lorenzo --- Basualdo (Calderón, 53'), Burruchaga, Maradona, Troglio --- Dezotti, Sensini.... 
Kapitány: Carlos Bilardo.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1990-es Itáliai Mondiale, labdarúgó-világbajnokság döntőjét a Római Olimpiai Stadionban rendezték, amely 1990. július 8-án helyi idő szerint 20 órakor kezdődött. A mérkőzés két résztvevője az akkor egyaránt korábbi kétszeres világbajnok NSZK és Argentína volt. A világbajnokságok döntőinek történetében először fordult elő, hogy egy korábbi döntő résztvevői találkozzanak újra egymással, ráadásul épp a négy évvel korábbi, 1986-os döntő „ismétlődött” meg. Mindkét csapat a harmadik világbajnoki címéért játszott. A találkozó győztese nyerte a 14. labdarúgó világbajnokságot. A mérkőzést 1–0-ra nyerte az NSZK, Andreas Brehme 85. percben szerzett tizenegyes góljával. Brazília és Olaszország után az NSZK lett a harmadik olyan csapat, amely három világbajnokságot nyert. Az NSZK a hatodik vb-döntőjét játszotta, ebből 1990-ben egymás után a harmadikat (1982 és 1986 után), amelyek 1990-ben szintén rekordok voltak. A hat döntőből a német csapat hármat nyert meg.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Németország NSZK
Világbajnokság Legjobbja:. Lothar Matthäus (NSZK)
Világbajnokság Gólkirálya:. Salvatore Schillaci (Olaszország) -- 6 Gól
--------------------------------------------------------------------------------------------------

15. 1994. Amerikai Egyesült Államok.
15. Világbajnokság. USA. 1994. Június 17. -- Július 17.
-------------------------------------------------------------------------------------

Az 1994-es labdarúgó-világbajnokság házigazdája az Egyesült Államok volt. A világbajnoki címet Brazília válogatottja szerezte meg, miután a döntőben tizenegyesekkel legyőzte Olaszországot. A FIFA 1988-ban hozta meg a döntést, hogy az USA rendezheti meg a játékokat. Marokkót és Brazíliát előzték meg ebben a versenyben. A torna lebonyolítási rendszere megegyezett a megelőző olaszországi világbajnokságéval. A 24 csapatot 6 darab négyfős csoportba osztották, amin belül mindenki játszott mindenkivel. A 16 csapatos egyenes kieséses rendszerbe minden csoportból az első két helyezett, illetve a legjobb négy harmadik helyezett jutott. Ez volt az utolsó ilyen rendszerű világbajnokság, hiszen 1998-tól már 32 csapat vesz részt a tornán. Ez volt az első világbajnokság, ahol csoportmérkőzések során a győzelemért 3 pont járt.
--------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Brazília -- Hollandia  3 – 2
Olaszország -- Spanyolország  2 – 1
Svédország -- Románia  2 – 2  (Tíz: 5 -- 4)
Bulgária -- Németország  2 – 1
Elődöntő
Brazília -- Svédország  1 – 0
Olaszország -- Bulgária  2 – 1
Bronzmérkőzés
Svédország -- Bulgária  4 – 0
Döntő
Brazília -- Olaszország  0 -- 0  (Tíz: 3 -- 2)
-----------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Brazília -- Olaszország  0 – 0  //Tizenegyesekkel  3 – 2//
Pasadena, Rose Bowl Stadion: 94 250 Néző. Játékvezető: Puhl Sándor (Magyar).
Tizenegyes Gólszerző: Romario, Branco, Dunga, illetve, Albertini, Evani.
Brazília:. Taffarel --- Jorginho (Cafu, 21'), Aldair, Márcio Santos, Branco --- Mauro Silva, Dunga, Mazinho, Zinho (Viola, 106') --- Romário, Bebeto.... 
Kapitány: Carlos Alberto Parreira.
Olaszország:. Pagliuca --- Mussi (Apolloni, 35'), Benarrivo, Baresi, Maldini --- Berti, Albertini, Dino Baggio, Donadoni (Evani, 95') --- Roberto Baggio, Massaro.... 
Kapitány: Arrigo Sacchi.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1994-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét a Pasadenai Rose Bowl stadionban rendezték, amely 1994. július 17-én helyi idő szerint 12 óra 30 perckor kezdődött. A mérkőzés győztese nyerte a 15. labdarúgó-világbajnokságot. A mérkőzés két résztvevője az egyaránt korábbi háromszoros világbajnok Brazília és Olaszország volt, tehát mindkét csapat a negyedik világbajnoki címéért játszott. A mérkőzést tizenegyesekkel Brazília nyerte. A találkozó játékvezetője a magyar Puhl Sándor volt. A két csapat korábban háromszor nyert vb-t, így a helyzet némiképp hasonló volt az 1970-es döntőhöz, amikor ugyanez a két válogatott – akkor még kétszeres világbajnokként – küzdött a harmadik vb-címért és a Rimet-kupáért. A világbajnokságok történetében először fordult elő, hogy egy gól nélküli mérkőzésen, tizenegyesekkel dőljön el a világbajnoki cím sorsa. Brazília a sportág történetében először lett négyszeres világbajnok.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Brazília
Világbajnokság Legjobbja:. Romario (Brazília)
Világbajnokság Gólkirálya:. Hristo Stoichkov (Bulgária), Oleg Salenko (Oroszország) -- 6 - 6 Gól
-----------------------------------------------------------------------------------------------

16. 1998. Franciaország.
16. Világbajnokság. Franciaország. 1998. Június 10. -- Július 10.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az 1998-as labdarúgó-világbajnokság házigazdája Franciaország volt. A tornát 1998. június 10. és július 10. között rendezték. A világbajnoki címet is Franciaország válogatottja szerezte meg, miután a döntőben 3–0 arányban legyőzte a címvédő Brazíliát. Zinédine Zidane két gólt is szerzett a döntőben. A FIFA 1992-ben hozta meg a döntést, hogy Franciaország rendezheti meg a játékokat. Marokkót előzték meg ebben a versenyben. Franciaország úgy nyerte meg a címet, hogy mindössze 2 gólt kapott az egész tornán, és egy döntetlen kivételével (az olaszok elleni negyeddöntőben) minden meccsét megnyerte. A francia kaput csak a dánoknak, illetve a horvátoknak sikerült bevenniük. Franciaország a futballtörténelem hetedik világbajnoka lett. A torna lebonyolítási rendszere alaposan megváltozott a korábbi világbajnokságokhoz képest. Ez az első torna, ahová már 32 csapat jutott be. A csapatokat 8 darab négyfős csoportba sorsolták, ahol mindenki mindenkivel játszott egy mérkőzést. A legjobb 16 közé, az egyenes kieséses rendszerbe a 8 csoport első, illetve második helyezettjei jutottak.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Franciaország -- Olaszország  0 – 0  (Tíz: 4 -- 3)
Brazília -- Dánia  3 – 2
Horvátország -- Németország  3 – 0
Hollandia -- Argentína  2 – 1
Elődöntő
Franciaország -- Horvátország  2 – 1
Brazília -- Hollandia  1 – 1  (Tíz: 4 -- 2)
Bronzmérkőzés
Horvátország -- Hollandia  2 – 1
Döntő
Franciaország -- Brazília  3 -- 0
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Franciaország -- Brazília  3 – 0
Paris, Stade de France: 80 000 Néző. Játékvezető: Saíd Belqola (Marokkói).
Gólszerzők: Zidane '27' és '45', Petit '90'..
Franciaország:. Barthez --- Thuram, Desailly, Lebeouf, Lizarazu --- Petit, Deschamps, Zidane, Karembeu, Djorkaeff (Viera, 75') --- Guivarch (Dugarry, 66').... 
Kapitány: Aimé Jacquet.
Brazília:. Taffarel --- Cafu, Aldair, Junior Baiano, Roberto Carlos --- César Sampaio, Dunga, Rivaldo (Edmundo, 75'), Leonardo (Denilson, 45') --- Bebeto, Ronaldo.... 
Kapitány: Mário Zagallo.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1998-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét a Stade de Franceban rendezték, amely 1998. július 12-én 21 órakor kezdődött. A mérkőzés győztese nyerte a 16. labdarúgó-világbajnokságot. A mérkőzésen az 1994-ben győztes, és korábbi négyszeres világbajnok Brazília, valamint az első ízben világbajnoki döntőt játszó Franciaország játszott. A mérkőzést a hazai környezetben játszó Franciaország 3–0-ra nyerte, története során először lett világbajnok. Franciaország a sportág történetének hetedik világbajnoka lett, és ez volt a hatodik olyan világbajnokság, amely a hazai csapat győzelmével ért véget. Három gólos különbségű győzelem a vb-döntők történetében e döntőt megelőzően az 1970-es vb-döntőben volt utoljára, amikor Brazília 4–1-re nyert Olaszország ellen. Zinedine Zidane a döntőben két gólt szerzett, e döntőt megelőzően utoljára az 1978-as döntőben Mario Kempes szerzett vb-döntőben két gólt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Franciaország
Világbajnokság Legjobbja:. Ronaldo (Brazília)
Világbajnokság Gólkirálya:. Davor Suker (Horvátország) -- 6 Gól
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

17. 2002. Japán - Dél-Korea.
17. Világbajnokság. Japán - Dél-Korea. 2002. Május 31. -- Július 2.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

A 2002-es labdarúgó világbajnokságot Dél-Korea és Japán rendezte közösen. Ez volt az első Ázsiai világbajnokság, a két ország pedig együtt rendezett meg egy világméretű futballeseményt. A VB május 31-étől július 2-áig tartott. A tornát Brazília nyerte, a döntőben Németországot verték 2–0-ra, így 1994 után ismét világbajnokok lettek. Ez Brazília 5. világbajnoki címe. A győztes csapat edzője Luiz Felipe Scolari volt, aki 2009 februárjáig a Chelsea szakvezetőjeként ténykedett. A világbajnokságon 8 négyes csoportba sorsolták a csapatokat. Minden csoportból az első kettő jutott tovább, a kieséses, 16 csapatos szakaszba. A tornán rendeztek mérkőzést a 3. helyért is. A csoportküzdelmek mindjárt nagy meglepetéseket hoztak, kiesett a címvédő Franciaország és a nagy esélyesnek tartott Argentína. 1998 győztese gólt se rúgott, Argentína viszont egy akciógólt se kapott. A nyitómérkőzés talán a torna legnagyobb meglepetése volt: a VB-újonc Szenegál legyőzte 1–0-ra Franciaországot Pape Bouba Diop góljával. Az afrikaiak – mint 1990-ben Kamerun – a negyeddöntőben estek ki Törökország ellen. A török gárda óriási meglepetésre hazavitte a bronzérmet. Brazília százszázalékos teljesítménnyel jutott a döntőbe, minden meccset megnyertek, és a döntőben a németek legyőzése után százszázalékos teljesítménnyel lettek világbajnokok.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Brazília -- Anglia  2 – 1
Németország -- Egyesült Államok  1 – 0
Törökország -- Szenegál  1 – 0
Dél-Korea -- Spanyolország  1 – 0
Elődöntő
Brazília -- Törökország  1 – 0
Németország -- Dél-Korea  1 – 0
Bronzmérkőzés
Törökország -- Dél-Korea  3 – 2
Döntő
Brazília -- Németország  2 -- 0
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Brazília -- Németország  2 – 0
Jokohama, International Stadium: 72 000 Néző. Játékvezető: Pierluigi Collina (Olasz).
Gólszerző: Ronaldo '67' és  '79'..
Brazília:. Marcos --- Cafu, Lúcio, Roque Júnior, Roberto Carlos --- Gilberto Silva, Kléberson, Rivaldo, Edmilson --- Ronaldinho (Juninho, 77'), Ronaldo (Denilson, 84').... 
Kapitány: Luiz Felipe Scolari.
Németország:. Kahn --- Linke, Metzelder, Ramelow, Frings --- Hamann, Jeremies, Schneider, Bode --- Klose (Bierhoff, 74'), Neuville (Ziege, 84').... 
Kapitány: Rudi Völler.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2002-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét a Jokohamai International Stadionban, 2002. június 30-án, 20:00-ától játszották. A mérkőzés győztese nyerte a 17. labdarúgó-világbajnokságot. A két csapat Németország és Brazília volt. A két ország válogatottja először találkozott világbajnoki mérkőzésen. A találkozón 2–0-ra a Brazilok nyertek. A Brazilok mindkét gólját Ronaldo szerezte, a torna gólkirálya is ő lett, 8 találattal. Brazília lett az első olyan csapat a vb-k történetében, amely egy világbajnokságon mind a hét mérkőzését a rendes játékidőben megnyerte. A korábbi világbajnokságokon 1930-ban Uruguay, 1938-ban Olaszország és 1970-ben a brazil csapat nyert vb-címet 100%-os teljesítménnyel. Azonban 1930-ban és 1938-ban mindössze négy, 1970-ben pedig csak hat mérkőzést kellett nyerni a végső sikerhez. Brazília lett az első ötszörös világbajnok.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Brazília
Világbajnokság Legjobbja:. Oliver Kahn (Németország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Ronaldo (Brazília) -- 8 Gól
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

18. 2006. Németország.
18. Világbajnokság. Németország. 2006. Június 9. -- Július 9.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságot Németország rendezte, másodszor 1974 után. A Vb csoportmérkőzéseit és a legjobb 32 csapat közötti egyenes kieséses szakaszt Németországban rendezték 2006. június 9. és július 9. között. A tornára 198 válogatott nevezett, közülük 32-en jutottak be a záró szakaszba. A világbajnokságot Olaszország válogatottja nyerte úgy, hogy a döntőben tizenegyesekkel győzték le a francia nemzeti válogatottat. Olaszország ezzel negyedik világbajnoki címét szerezte meg. A házigazda német gárda bronzérmet szerzett, miután a harmadik helyért játszott mérkőzésen felülmúlta Portugáliát.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Olaszország -- Ukrajna  3 – 0
Franciaország -- Brazília  1 – 0
Németország -- Argentína  1 – 1  (Tíz: 4 -- 2)
Portugália -- Anglia  1 – 1  (Tíz: 3 -- 1)
Elődöntő
Olaszország -- Németország  2 – 0
Franciaország -- Portugália  1 – 0
Bronzmérkőzés
Németország -- Portugália  3 – 1
Döntő
Olaszország -- Franciaország  1 -- 1  (Tíz: 5 -- 3)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Olaszország -- Franciaország  1 – 1  //Tizenegyesekkel  5 – 3//
Berlin, Olimpiai Stadion: 74 000 Néző. Játékvezető: Horacio Elizondo (Argentin).
Gólszerzők:. Materazzi '20', illetve, Zidane '8'.
Tizenegyes Gólszerzők: Pirlo, Materazzi, De Rossi, Del Piero, Grosso, illetve, Wiltord, Abidal, Sagnol.
Olaszország:. Buffon --- Zambrotta, Cannavaro, Materazzi, Grosso --- Camoranesi (Del Piero, 86'), Gattuso, Pirlo, Perrotta (De Rossi, 66') --- Totti, Toni (Iaquinta, 61').... 
Kapitány: Marcello Lippi.
Franciaország:. Barthez --- Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal --- Vieira, Makélélé, Zidane, Ribéry (Trézéguet, 96'), Malouda (Diarra, 76') --- Henry (Wiltord, 107')..... 
Kapitány: Raymond Domenech.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntőjét, 2006. július 9-én 20:00 órától játszották a Berlini Olympiastadionban. Amelyik csapat megnyerte a mérkőzést, az egyben a világbajnokság győztese lett. Ez a csapat volt a 2010-es, dél-afrikai világbajnokság címvédője. A világbajnoki cím Olaszország és Franciaország között dőlt el. A csapatok még a hosszabbításban sem döntötték el a meccs kimenetelét, az eredmény akkor 1–1 volt. A mérkőzés a büntetőpárbajban dőlt el, ahol 5–3 lett az eredmény Olaszországnak, így a meccs végén ők ünnepelhettek a kupával. Zinedine Zidane piros lappal és egy góllal fejezte be pályafutásának utolsó összecsapását. A világbajnokságok történetében másodszor fordult elő, hogy büntetőpárbajjal dőlt el a világbajnoki cím sorsa. Korábban 1994-ben egy gól nélküli mérkőzést követően Brazília éppen Olaszország ellen nyert tizenegyesekkel a világbajnokság döntőjében. Olaszország negyedik világbajnoki címét szerezte meg.....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Olaszország
Világbajnokság Legjobbja:. Zinedine Zidane (Franciaország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Miroslav Klose (Németország) -- 5 Gól
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

19. 2010. Dél-Afrika.
19. Világbajnokság. Dél-Afrika. 2010. Június 11. -- Július 11.
---------------------------------------------------------------------------------------------

A 2010-es labdarúgó-világbajnokság a futball történetének 19. világbajnoksága volt. A Dél-Afrikai Köztársaságban rendezték 2010. június 11. és július 11. között. Ez volt az első eset, amikor a világbajnokságot az Afrikai kontinensen rendezték, és így Óceánia maradt az egyetlen olyan földrész, amely még nem rendezett világbajnokságot. A világbajnokságra a 208 FIFA-tag országból 204 nevezett, a selejtezők után 32 válogatott vehetett részt a tornán. A címvédő Olaszország volt. A 32 csapatot nyolc csoportba sorsolták, ahonnan az első két helyezett jutott tovább. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna. A tornát Spanyolország nyerte, története során először. A döntő mérkőzést 1-0-ra elvesztő Hollandia szerezte meg az ezüstérmet, míg a bronzmérkőzésen Németország győzött Uruguay ellen 3-2-re.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Spanyolország -- Paraguay  1 – 0
Hollandia -- Brazília  2 – 1
Németország -- Argentína  4 – 0 
Uruguay -- Ghána  1 – 1  (Tíz: 4 -- 2) 
Elődöntő
Spanyolország -- Németország  1 – 0
Hollandia -- Uruguay  3 – 2
Bronzmérkőzés
Németország -- Uruguay  3 – 2
Döntő
Spanyolország -- Hollandia  1 -- 0
-------------------------------------------------------------------------------------------------
VB--Döntő
Spanyolország -- Hollandia  1 – 0
Johanesburg, Soccer City Stadion: 84 490 Néző. Játékvezető: Howard Webb (Angol).
Gólszerző: Iniesta '116'..
Spanyolország:. Iker Casillas --- Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila --- Sergio Busquets (Fabregas 87'), Xabi Alonso, Xavi, Iniesta --- David Villa (Fernando Torres), Pedro (Jesús Navas 60').... 
Kapitány: Vicente del Bosque.
Hollandia:. Stekelenburg --- Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst --- Robben, Van Bommel, De Jong (Van der Vaart 99'), Sneijder (Brafheid 105'), Kuyt (Elia 71') --- Robin Van Persie.... 
Kapitány: Bert Van Marwijk.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2010-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét Johannesburg-i - Soccer City stadionban rendezték, amely 2010. július 11-én 20:30-tól kezdődött. A mérkőzés győztese nyerte a 19. labdarúgó-világbajnokságot és a 2014-ben, Brazíliában megrendezésre kerülő labdarúgó-világbajnokság címvédője. A mérkőzésen Hollandia és Spanyolország játszott, a mérkőzést Spanyolország nyerte, története során először lett világbajnok. A mérkőzésen a rendes játékidő végén döntetlen volt az eredmény, így a szabályok értelmében 2×15 perces hosszabbítást rendeztek. Spanyolország még soha nem nyert világbajnokságot, első világbajnokságát nyerte Spanyolország. Így Uruguay, Olaszország, Németország, Brazília, Anglia, Argentína és Franciaország után új világbajnoka lett a labdarúgásnak, sorrendben a nyolcadik. 1958 óta ez volt az első olyan világbajnokság, ahol olyan új világbajnok győzött, amely nem hazai környezetben szerezte meg a címét
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Spanyolország
Világbajnokság Legjobbja:. Andrés Iniesta (Spanyolország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Thomas Müller (Németország) -- 5 Gól
----------------------------------------------------------------------------------------------------

20. 2014. Brazília.
20. Világbajnokság. Brazília. 2014. Június 12. -- Július 13.
----------------------------------------------------------------------------------------

A 2014-es labdarúgó világbajnokságot Brazíliában rendezték: 2014. június 12. és július 13. között. A selejtezőben 203 csapat indult, ebből 31 válogatott vehetett részt a tornán. A házigazda Brazíliának nem kellett selejtezőt játszania. A címvédő a spanyol válogatott volt. A torna nyitómérkőzését Sao Paulo-ban, a döntőt a Rio de Janeiro-i Maracana Stadionban játszották. Korábban 1950-ben rendeztek Brazíliában világbajnokságot. Akkor egy kör mérkőzéses négyes döntőt rendeztek, a világbajnokságot Uruguay nyerte. Az 1978-as Argentín labdarúgó-világbajnokság után először volt Dél-Amerikai ország a rendező. A 32 csapatot nyolc csoportba sorsolták, ahonnan az első két helyezett jutott tovább. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna. A Vb-döntőt Németország hosszabbítás után 1–0-ra nyerte Argentína ellen, Mario Götze góljával. Németország története negyedik vb-címét szerezte, és első alkalommal fordult elő a vb-k történetében, hogy Európai csapat az Amerikai kontinensen nyert világbajnokságot. Németország negyedik világbajnoki címét szerezte meg..
---------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Németország -- Franciaország  1 – 0
Argentína -- Belgium  1 – 0
Hollandia -- Costa Rica  0 – 0 (Tíz: 5 -- 4)
Brazília -- Kolumbia  2 – 1
Elődöntő
Németország -- Brazília  7 – 1
Argentína -- Hollandia  0 – 0 (Tíz: 4 -- 2)
Bronzmérkőzés
Hollandia -- Brazília  3 – 0
Döntő
Németország -- Argentína  1 – 0
----------------------------------------------------------------------------------------                                      
VB--Döntő.
Németország -- Argentína  1 – 0
Rio de Janeiro, Estadio Maracana: 75 000 Néző. Játékvezető: Nicola Rizzoli (Olasz).
Gólszerző:. Mario Götze '113'.
Németország:. Neuer --- Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes --- Schweinsteiger, Kramer (Schürrle, 31') --- Thomas Müller, Kroos, Özil (Mertesacker, 120') --- Klose (Mario Götze, 88')....
Kapitány: Joachim Löw.
Argentína:. Romero --- Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo --- Mascherano, Biglia --- E. Pérez (Gago, 86'), Messi, Lavezzi (Agüero 45') --- Higuaín (Palacio, 78')....  
Kapitány: Alejandro Sabella.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét 2014. július 30-án rendezték a Rio de Janeiro-i - legendás Estadio Maracana-ban, 75 000 néző előtt. Ez volt a futball történelem és a labdarúgó-világbajnokságok történetének 20 vb-fináléja. A döntőben Németország és Argentína találkozott. A két ország válogatottja harmadszor játszott már egymással döntőt: "1986, 1990, 2014". A világbajnoki címet végül a tornán a végig legjobb teljesítményt nyújtó Németország csapata nyerte. Németország megérdemelten hódította el a világkupát, miután a hosszabításban Götze góljával 1–0-ra megnyerték a mérkőzést. A Németek negyedik világbajnoki trófeájukat vihették haza és összesen szerzett 12 vb-érmükkel a világbajnokságok történetének legeredményesebb csapatává váltak.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Németország
Világbajnokság Legjobbja:. Lionel Messi (Argentína)
Világbajnokság Gólkirálya:. James Rodriguez (Kolumbia) -- 6 Gól
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
21. 2018. Oroszország.
21. Világbajnokság. Oroszország. 2018. Június 15. -- Július 15.

----------------------------------------------------------------------------------------

A 2018-as labdarúgó világbajnokság: Oroszországban került megrendezésre: 2018. június 15. és július 15. között. Oroszország először rendezett világbajnokságot, és ez volt az első Kelet-Európában rendezett világbajnokság. A VB rendezés költségei 14 milliárd dollárra rúgtak, így ez lett minden idők legköltségesebb VB-je. Ezen a világbajnokságon alkalmazták először a videóbírót. A selejtezőben 204 csapat indult, ebből 31 válogatott vehetett részt a tornán. A házigazda Oroszországnak nem kellett selejtezőt játszania. A címvédő a Német válogatott volt. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna. A tornán a nagy esélyesnek tartott csapatok egymás után sorra búcsúztak: Argentína, Brazília, Németország, Spanyolország, Portugália. Viszont voltak olyan csapatok akik végig jó és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak: Franciaország, Horvátország, Belgium, Anglia, Oroszország. A Vb-döntőt végül a végig esélyesnek tartott Franciaország nyerte 4-2-re Horvátország ellen, akik nagy meglepetésre történetük első VB-döntőjét játszották. Franciaország második világbajnoki címét szerezte meg..
---------------------------------------------------------------------------------------
Negyeddöntő
Franciaország -- Uruguay  2 – 0
Belgium -- Brazília  2 – 1
Horvátország -- Oroszország  1 – 1 (Tíz: 4 -- 3)
Anglia -- Svédország  2 – 0
Elődöntő
Franciaország -- Belgium  1 – 0
Horvátország -- Anglia  2 – 1 
Bronzmérkőzés
Belgium -- Anglia  2 – 0
Döntő
Franciaország -- Horvátország  4 – 2
----------------------------------------------------------------------------------------                                      
VB--Döntő.
Franciaország -- Horvátország  4 – 2
Moszkva, Luzsnyiki Stadion: 78 000 Néző. Játékvezető: Nestor Pitaba (Argentín).
Gólszerzők:. Mandzukic (Öngól) '18', Griezmann '38', Pogba '59', Mbappé '65', illetve, Perisic '28', Mandzukic '69'.
Franciaország:. Lloris --- Pavard, Umiti, Varane, Hernandez --- Kanté (Nzonzi, '55), Pogba --- Matuidi (Tolisso, '75), Griezmann, Mbappé --- Giroud (Fekir, 81')....  
Kapitány: Didier Deschamps.
Horvátország:. Subasic --- Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pjaca, '82) --- Borozovic, Rebic (Kramaric, '82') --- Rakitic, Modric, Perisic --- Mandzukic....  
Kapitány: Zlatko Dalic.
-----------------------------------------------------------------------------------------
A 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét 2018. július 15-én rendezték a legendás, Moszkvai Luzsnyiki-stadionban: 78 000 néző előtt. Ez volt a futball történelem és a labdarúgó-világbajnokságok történetének: 21 VB-fináléja. A döntőben Franciaország és Horvátország találkozott. Franciaország már története 3. VB-döntőjét játszotta: 1998, 2006, 2018, Horvátország viszont az első VB-döntőjét: 2018-ban. A világbajnoki címet végül a tornán a végig a legjobb teljesítményt nyújtó Franciaország csapata nyerte. Franciaország teljesen megérdemelten hódította el a világkupát, miután egy gólokban gazdag mérkőzésen: 4–2-re legyőzték Horvátországot. A Franciák történetük második világbajnoki trófeáját vihették haza, amivel örökre beírták magukat  az aranykönyvbe.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Világbajnok:. Franciaország
Világbajnokság Legjobbja:. Luka Modric (Horvátország)
Világbajnokság Gólkirálya:. Harry Kane (Anglia) -- 6 Gól
----------------------------------------------------------------------------------------- 


             A Labdarúgó Világbajnokságok Éremtáblázata                 
                                        1930 -- 2018                                                 
                                                  
                           
 
Nemzet                       Aranyérem Ezüstérem Bronzérem Összes Érem   
1. Brazília  5 2 2 9
2. Németország  4 4 4 12
3. Olaszország  4 2 1 7
4. Argentína  2 3 -- 5
5. Franciaország  2 1 2 5
6. Uruguay  2 -- -- 2
7. Anglia  1 -- -- 1
8. Spanyolország  1 -- -- 1
9. Hollandia  -- 3 1 4
10. Csehszlovákia  -- 2 -- 2
11. Magyarország  -- 2 -- 2
12. Svédország  -- 1 2 3
13. Horvátország   -- 1 1 2
14. Lengyelország  -- -- 1 1
15.  Jugoszlávia  -- -- 1 1
16.  Ausztria  -- -- 1 1
17. Chile  -- -- 1 1
18. Portugália  -- -- 1 1
19. Törökország  -- -- 1 1

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

             A Labdarúgó Válogatottak VB Örökranglistája                    
                                        1930 -- 2018                                                   
                                                   

Nemzeti Csapatok Részvételek száma Első részvétel Legutóbbi részvétel Legjobb eredmény
(Világbajnok)
         
1.  Brazília   21 1930 2018 Világbajnok (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
         
2.  Németország   19 1934 2018 Világbajnok (1954, 1974, 1990, 2014)
3.  Olaszország   18 1934 2014 Világbajnok (1934, 1938, 1982, 2006)
         
4.  Argentína   17 1930 2018 Világbajnok (1978, 1986)
         
5.  Mexikó   16 1930 2018 Negyeddöntő (1970, 1986)
         
6.  Franciaország   15 1930 2018 Világbajnok (1998, 2018)
7.  Anglia   15 1950 2018 Világbajnok (1966)
8.  Spanyolország   15 1934 2018 Világbajnok (2010)
         
9.  Uruguay   13 1930 2018 Világbajnok (1930, 1950)
10. Belgium  13 1930 2018 Negyedik hely (1986)
11. Svédország   12 1934 2018 Ezüstérmes (1958)
12. Jugoszlávia  11 1930 2006 Elödöntő (1930), Negyedik hely (1962)
         
13. Hollandia   10 1934 2014 Ezüstérmes (1974, 1978, 2010)
14. Egyesült Államok   10 1930 2014 Elődöntő (1930)
15.  Oroszország   10 1934 2018 Negyedik hely (1966)
16.  Svájc   10 1934 2018 Negyeddöntő (1934, 1938, 1954)
17. Csehszlovákia  9 1958 2014 Ezüstérem (1934, 1962)
18.  Magyarország   9 1934 1986 Ezüstérem (1938, 1954)
         
19. Chile   9 1930 2014 Bronzérmes (1962)
20. Dél-Korea   9 1954 2014 Negyedik hely (2002)
21. Paraguay   8 1930 2010 Negyeddöntő (2010)
22. Skócia   8 1954 1998 Nyolcaddöntő (1998)
         
24. Ausztria   7 1934 1998 Bronzérmes (1954)
25. Bulgária   7 1962 1998 Negyedik hely (1994)
26. Lengyelország   7 1938 2018 Bronzérmes (1974, 1982)
27. Románia   7 1930 1998 Negyeddöntő (1994)
         
28.  Portugália   7 1966 2018 Bronzérmes (1966)
         
29. Kamerun   6 1982 2014 Negyeddöntő (1990)
         
30. Dánia   5 1986 2018 Negyeddöntő (1998)
31. Kolumbia   5 1962 2018 Nyolcaddöntő (1990)
32. Japán   5 1998 2018 Nyolcaddöntő (2002, 2010)
33. Marokkó   5 1970 2018 Nyolcaddöntő (1986)
34. Nigéria   5 1994 2018 Nyolcaddöntő (1994, 1998)
35. Peru   4 1930 1982 Negyeddöntő (1970)
36. Szaúd-Arábia   4 1994 2018 Nyolcaddöntő (1994)
37. Tunézia   4 1978 2018 Első forduló (1978, 1998, 2002, 2006)
         
38. Algéria   4 1982 2014 Csoportkör (1982, 2010)
39. Ausztrália   4 1974 2014 Nyolcaddöntő (2006)
40. Horvátország   4 1998 2018 Bronzérmes (1998)
41. Costa Rica   4 1990 2014 Negyeddöntő (2014)
42. Dél-Afrika   3 1998 2010 Első forduló (1998, 2002, 2010)
43. Észak-Írország   3 1958 1986 Negyeddöntő (1958)
44. Bolívia   3 1930 1994 Első forduló (1930, 1974, 1994)
45. Törökország   3 1978 2006 Bronzérmes (2002)
46. Írország   3 1990 2002 Negyeddöntő (1990)
47. Norvégia   3 1938 1998 Nyolcaddöntő (1998)
         

              A Labdarúgó Világbajnokságok Rekordjai              
                                           1930 -- 2018                                    
                                            

-- A legtöbbszörös bajnok Brazília, ezidáig 5 alkalommal nyerte meg a tornát.
-- A legtöbbszörös világbajnok játékos Pelé aki Brazília színeiben 3 alkalommal emelhette magasba a trófeát.
-- A legtöbb gólt a német: Miroslav Klose lőtte, összesen 16-ot (2002, 2006, 2010, 2014).
-- A legtöbb gólt egy tornán a francia: Just Fontaine érte el, 13-at 1958-ban.
-- A legtöbb gólt egy világbajnokságon Magyarország érte el, 27-et 1954-ben.
-- A legjobb gólarányt Kocsis Sándor érte el az 1954-es vb-n. 11 gólt lőtt 5 mérkőzésen. Gólarány: 2,2.
-- A legtöbb világbajnokságon részt vett játékosok: a mexikói Antonio Carbajal (1950-1966) és a német Lothar Matthäus (1982-1998), akik 5 tornán játszottak.
-- A legtöbb világbajnoki mérkőzést a német: Lothar Matthäus vívta, 25-öt.
-- A legnagyobb arányú győzelem 9 gólos volt, ez háromszor is előfordult: Magyarország-Dél-Korea 9-0 (1954), Jugoszlávia-Zaire 9-0 (1974), Magyarország-El Salvador 10-1 (1982).
-- A legtöbb gól egy mérkőzésen 1954-ben az Ausztria-Svájc mérkőzésen esett, a végeredmény 7-5 volt.
-- A leggyorsabb gól a török: Hakan Şükür nevéhez fűződik. 2002-ben a Törökország-Dél-Korea mérkőzésen 10,2 másodperccel a kezdés után ért el találatot.
-- A leggyorsabb piros lapot az uruguayi: José Bastia kapta 56 másodperc elteltével 1986-ban.
-- A legfiatalabb világbajnoki gólszerző a brazil: Pelé, aki 17 éves és 239 napos volt, amikor Wales ellen betalált 1958-ban.
-- A legidősebb világbajnoki gólszerző a kameruni: Roger Milla, aki 42 éves és 39 napos volt, amikor Oroszország ellen betalált 1994-ben.