"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Karácsonyi vásárok Európa városaiban - Bíró Csaba

2022.07.28 16:39

 

Európa legszebb karácsonyi vásárai.

Az ünnepek közeledtével megnyitják kapuikat a karácsonyi vásárok. Gyömbér, forralt bor, narancs, fahéj, mézeskalács illata lengi be a levegőt, helyi kézművesek árulják portékáikat, a városok terei ünnepi díszbe öltözve várják a látogatókat. A Karácsonyi vásárok története Ausztriában és Németországban gyökerezik, de mára a világ számos pontján klasszikus és kihagyhatatlan úti céllá váltak a turisták körében. Nézzünk meg: 25. hangulatos Európai karácsonyi vásárt.

   Advent Bécsben - Karácsonyi vásár - Ausztria info

Karácsonyi vásárok története

A Karácsonyi vásároknak Európában több évszázados hagyománya van. Az irodalmi adatok szerint az első Karácsonyi vásárt: Ausztria, Bécs városa 1294-ben rendezet Karácsonyi Vásárt először. Az Karácsonyi vásárok kialakulása elsősorban: Ausztria és Németország városaihoz köthetőek, ott már a középkorban is szép számmal voltak. Azóta Európában elterjedt, ma már rengeteg helyen vannak Karácsonyi vásárok, amik az Adventi időszakban hetekig tartanak és milliók látogatják meg a karácsonyi vásárokat. A forraalt bor és fahéj illata csábító. Az Európai vásárok közül sok híres Karácsonyi vásár van: Bécs, Bolzano, Bonn, Brüssel, Budapest, Erfurt, Manchaster, München, Milano, Firenze, Roma. Nézzünk meg: 25. hangulatos Európai karácsonyi vásárt.

  Európa Híres Karácsonyi Vásárai  
             25. Karácsonyi Vásár            



1.  Bécs -- Wien -- Ausztria -- Christkindlmarkt a Bécsi Adventi csoda

-- A Bécsi Karácsonyi vásár a legrégebbi, legszebb, legnagyobb múltú. A Karácsonyi vásároknak nagy hagyománya van Ausztriában. Az első vásárokat Bécsben tartották: 1294-ben kezdődött. A legenda szerint több mint hét évszázaddal ezelőtt, és a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendenek a helyiek és az ide látogató turisták körében egyaránt.
-- A Bécsi az Ausztriai főváros legnagyobb és leghíresebb Karácsonyi vására, a Christkindlmarkt a Rathausplatz téren, a belvárosban. A Wiener Adventzauber, "Bécsi Adventi-varázslat" nevű karácsonyi vásár alkalmából a Rathausplatz fénylő mese világgá változik. A környező fák pedig ünnepi díszben csillognak és fényárba borítják az egész csodás környéket.
-- A karácsonyi pompában tündöklő Rathausplatzon felállított közel 150 standnál: ajándékok, fenyődíszek, édességek, forró ételek és italok, kézműves termékek, karácsonyi dekorációk széles választéka várja a látogatókat. A főtéri vásárral egy időben városszerte húsz adventi vásár nyílik meg. Érdemes megnézni a Schönbrunni Kastély előtti karácsonyi vásárt is.
-- Wien, Christkindlmarkt, Rathausplatz:. November 16. -- December 24.


2.  Bolzano -- Olaszország -- Az Alpesi tematikus karácsony

-- Bolzano az Észak-Itáliai meseszép város az Alpok lábánál fekszik csodás természeti környezetben, az Alpok hegység havas csúcsai adják a festői hátteret. Bolzano egyben Dél-Tirol székhelye, az ország egyik kulturális, kereskedelmi és ipari központja. Az egyik legszebb olasz Karácsonyi vásárt rendezi meg évről-évre a 100 ezres városka.
-- Karácsony közeledtével az Észak-Itáliai: Bolzano belvárosa ünnepi díszbe öltözik. Az Alpesi város hagyományos vásárnak a Piazza Walther ad helyet, kiegészülve számos kézműves vásárral a város több pontján, ahol helyi árusok kínálják: fa, fém, üveg, kerámia, porcelán felhasználásával készült portékáikat. Itt szinte minden megtalálható és kapható.
-- A fényárban úszó Piazza Walther különleges Adventi hangulata csaknem két évtizede látogatók ezreit vonzza a világ minden tájáról. Olaszország egyik legfontosabb eseményének tartott karácsonyi vásár legfőbb érdekessége, hogy minden évben egy adott téma köré épül. A Bolzano tehát egy tematikus Karácsonyi vásár, ami minden évben a legszebb.
-- Bolzano, Piazza Walther, Karácsonyi Vásár:. November. 29. -- Január. 6.


3.  Bonn -- Németország -- Méltóságteljes Karácsonyi vásár

-- Bonn az egykori: Német, NSZK főváros volt 1949 és 1990 között, a város Németország Nyugati részén, a Rajna folyó partján fekszik. A város nagyon szép természeti környezetben fekszik, mindenhol parkok és zöld területek teszik élhetővé. Bonn szép város, ahol jó élni, a helyiek szeretik és az ide érkező turisták is nagyon gyorsan megszeretik.
-- Bonn hangulatosan kivilágított utcáival, a Münsterplatz, Friedenplatz, Vivatsgasse lenyűgöző karácsonyi vásáraival várja a látogatókat. December első napjától a régi városháza egy hatalmas adventi naptárrá alakul át, mely minden nap egy-egy újabb ablak kivilágításával jelzi az ünnep közeledtét. A hangulat ilyenkor a városban mindig csodás.
-- Bonner Weihnachtsmarkt nevű karácsonyi vásárnak a Münster, a Münsterplatz ad otthont, amelynek délkeleti oldalán áll a 900 éves templom, amely a Római kortól kezdve ma is központja a városnak. A "Glühwein" a forralt bor jellemzően itt mindig sláger, amit fehér és vörös borból egyaránt készítenek: cukorral, mézzel, fahéjjal, fűszerekkel ízesítik
-- Bonn, Münsterplatz, Karácsonyi Vásár:. December 1. -- December 23.


4.  Brugge -- Belgium -- Észak Velencei Karácsony

-- Brugge hollandul, Bruges franciául,  Belgium egyik legszebb és legérdekesebb városa. Az észak Velencéjének is nevezett Brugge Brüsszel-től 100 kilométerre északra található. A várost sokszor az "Észak Velencéjének" is nevezik, hiszen számos csatorna szeli át. Kiemelkedő látványossága a városközpont, ami a középkor óta alig változott.
-- Brugge a világ egyik legszebb városa, a lenyűgöző város nem csak télen vonzza a turisták százezreit, ám mégis télen az igazi, mert ekkor különös csoda világgá változik. A Főtér, a Markt a város ékköve, hangulatos, macskaköves, bámulatos utcái megtelnek árusokkal, akik a helyi belga különlegességekkel várják a vásárra érkező vendégeket.
-- A Brugge Főterén, a Markt-on az adventi időszakban mindig egy olyan egyedi karácsonyi hangulat uralkodik, teszi ezt a történelmi belváros egyedi atmoszférája. A karácsonyi vásáron megtalálható az igazi belga csokoládéból készült: forró csoki, a jéghideg holland: gin, a genever, a forralt bor, a belga sörök, a belga sült krumpli, a belga sajtok.
-- Brugge, Markt, Karácsonyi Vásár:. November 22. -- Január 5.


5.  Brüssel -- Belgium -- Karácsonyi magas kultúra

-- A Brüsszeli karácsonyi vásár nem évszázados hagyományokon alapszik, mégis ez az egyik legnagyobb és legszebb szerte Európában. Belgium fővárosa: Bruxelles, Brüssel, francia és holland nyelven, és egyben a modern Európa fővárosa és közigazgatási központja. A város történelmi múltja és miliője a kulturális események fellegvárává teszi a rendezvényt.
-- A Brüsszeli "Winter Wonders" és karácsonyi vásár a város főterén található, a: Grand Place-on, ahol 200-nál is több faházon túl különböző attrakciókkal is várják a turistákat. Van körhinta, jégpálya, koncertek, hang-show, fény-show. Ezen a téli, ezen a karácsonyi varázslaton tényleg újra gyerekeknek érezhetik magukat az emberek, még a felnőttek is.
-- A Brüsszeli Grand Place-i vásáron a híres belga termékek repertoárjai mind jelen vannak: belga sült krumpli, belga sörök, csokoládék, gofrik, kekszek. Egy korsó belga sör mellé remekül illik a nyárson sült lazacos szendvics. Ezután pedig desszertnek a belga csokoládékat, kekszeket, gofrikat árusító bódékat is érdemes meglátogatni a vásárózónak.
-- Bruxelles, Grand Place, Karácsonyi Vásár:. November 25. -- Január 2.


6.  Budapest -- Magyarország -- Karácsonyi varázs a Vörösmarty téren

-- A Budapesti belváros szívében, a Vörösmarty téren található a legnagyobb és leghíresebb Karácsonyi vásár Magyarországon. Az első Karácsonyi vásárt 1999-ben rendezték a Vörösmarty téren, az Európai városok Adventi vásárainak mintájára. Mára nagyon népszerűvé vált, nem csak a Budapestiek kedvelik, de az idelátogató turisták is szívesen látogatják.
-- A Budapesti Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren a hagyományos gasztronómiai ínyencségeket és kézműves termékeket kínál. Az ételek terén mindenféle karácsonyi egytálétel megtalálható, karácsonyi édesség, cukrok, csokik, sütemények, kalácsok. Az italok tekintetében a: forralt bor, puncs, grog, pálinka, unikum elmaradhatatlan részei a vásárnak.
-- Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális események. A vásár kísérő programjaként különböző hagyományőrző: együttesek, énekesek, táncosok, zenészek szórakoztatják a látogatókat. A tér berendezése minden évben megújul, egy különleges varázskertet ölelnek maguk körül, ahol mesés hangulat várja a kicsiket és nagyokat.
-- Budapest, Vörösmarty tér, Karácsonyi Vásár:. November 27. -- December 31.


7.  Colmar -- Franciaország -- Az Elzászi tündérország karácsonya

-- Colmar város Franciaország Észak-Keleti részén, Elzász régióban, Haut-Rhin megye központja. A Vogézek hegy-láncnál elterülő település Strasbourgtól 65 kilométerre délre helyezkedik el, a Lauch folyó mentén. Colmart egy nagy történelmi múltú település, a legtipikusabb Elzászi város, amely Nagy Károly óta a királyok kedvelt városa.
--  Colmar városában már a XVI. század óta hagyománya van a karácsonyi vásárnak. A városka ilyenkor csodálatos díszbe kerül, ünnepi díszbe öltöznek az óváros különleges, középkori házai és az árusok finom: fahéj, méz, csokoládé, vanília illattal csalogatják a vásárlókat. A város területén összesen: 5. Adventi vásárt is rendeznek egy időben.
--  A Place Jeanne d’Arc téren a több mint száz standból álló vásári forgatagban kóstolhatunk elzászi ételeket és italokat, megcsodálhatjuk az üvegművesek, fafaragók és ötvösök portékáit. A gyerekeknek is számos élményt kínál a vásár: körhinta, karácsonyi manók, interaktív betlehemezés, mézeskalácsok és postaláda is várja a lelkes apróságokat.
-- Colmar, Place Jeanne d’Arc, Karácsonyi Vásár:. November 22. – December 31.


8.  Copenhagen -- Dánia -- Északi Advent a Tivoli parkban

-- Koppenhága, Köbenhavn dánul, Dánia fővárosa, a Balti-tengert az Északi-tengerrel összekötő tengerszoros mentén fekszik. Koppenhága a világ egyik legélhetőbb városa, magas életszínvonal jellemzi. Koppenhága környéke három, összesen 8 km hosszú homokos tengerparttal rendelkezik, amelyek kerékpárral fél órán belül elérhetők a városközpontból.
-- Koppenhága több különböző felmérés alapján is a legmagasabb életminőséget kínáló városok közé tartozik. A világ egyik legtisztább és legkörnyezetbarátabb városának tartják. A belső kikötőben olyan tiszta a víz, hogy úszni lehet benne, a lakosok: 45%-a pedig rendszeresen kerékpárral jár munkába, naponta összesen 1,2 millió kilométert tekerve
-- Koppenhága nagy karácsonyi vásárát a Tivoli vidámparkban tartják. A Tivoli vidámpark és szórakozónegyed magától értetődően az egyik exkluzív adventi vásárnak ad otthont. A hely 1843-ban nyitotta meg kapuit és több mint 20 éve ölt karácsonyi külsőt az ünnepek alatt. Ha a karácsonyi mese világba akarunk csöppeni, akkor nem szabad kihagyni a Tivolit.
-- Copenhagen, Tivoli, Karácsonyi Vásár:. December 1. -- December 28.


9.  Erfurt -- Németország -- A Német történelmi karácsonyi vásár

-- Erfurt karácsonyi vására Németország legrégebbi és Türingia tartomány legnagyobb Adventi vására, az 1404-ig nyúlik vissza a történetének kezdete. Erfurt városa Németország Közép-Keleti részén, a Gera-folyó partján fekszik. Németország újraegyesítése óta a legnagyobb város az ország középpontja közelében. Délről egy erdő borította domb veszi körül.
-- Erfurt karácsonyi vására a: Christmas market, a Dom Platz-on található. A középkori mesevilág hangulatát idéző vásár helyszínek kiemelkedő látványossága a 25 méter magas, több ezer gyertyával díszített karácsonyfa, és a 12 méter magas karácsonyi piramis, amely kézzel faragott életnagyságú figurák segítségével mutatja be Erfurt város történelmét.
-- Erfurt karácsonyi vására mindenki számára megér egy látogatást. A gyerekek számára a varázslatos mesebeli erdő teszi felejthetetlenné az élményt. A Dóm téren, a vásár egész területén több mint 200 faházikó várja a vendégeket finomságokkal, többek között a glühwein, a német forralt bor specialitás és a hagyományos türingiai ételek kedvelőit.
--  Erfurt, Dom Platz, Karácsonyi Vásár:. November 26. -- December 22.


10.  Firenze -- Olaszország -- Firenzei reneszánsz ünnep

-- Firenze Itália, Olaszország egyik nagyvárosa, egyben Toszkána régió székhelye és kulturális központja. Az Itália csizma középső részén, az Arno folyó két partján, annak völgyében fekszik. Firenze egy igazi középkori reneszánsz kultúrájú város. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. A "reneszánsz bölcsőjeként" emlegetik.
-- Firenze az olasz kultúra legfontosabb városa, a karácsonyi vására, a Piazza Santa Croce helyszíne, ahol egy tökéletes német stílusú vásár várja a vendégeket. A vásár, több mint 50 kiállításnak ad helyet, köztük különleges portékákat áruló kézműves standokat, karácsonyi dekorációkat, számos forralt bort és téli finomságokat kínáló árust találunk.
-- A Firenzei vásár különlegessége, hogy Európa számos országa képviselteti magát. Végig kóstolhatjuk az öreg kontinenst. Az olasz finomságokon túl megízlelhetjük az eredeti híres Salzburgi Mozart-golyót vagy a híres Magyar: Kürtös kalácsot. Az utóbbinak van talán a legnagyobb sikere, melyet a bódé előtti több méter hosszan kígyózó sor tanúsít.
-- Firenze, Piazza Santa Croce, Karácsonyi Vásár:. November 28. -- December 23.


11.  Helsinki -- Finnország -- A Legészakibb fővárosi Karácsony

-- Helsinki Finnország fővárosa és egyben legnagyobb városa, az Európai kontinens legészakibb fővárosa. Helsinki Finnország déli részén, a Finn-öböl partján helyezkedik el, a világ nyolcadik legélhetőbb városa. A város területének mintegy 30%-át erdők és parkok teszik ki. Finnországban a legtöbb városban vannak karácsonyi vásárok, de itt a legnagyobb.
-- Helsinki karácsonyi vására a legrégibb és legszebb szabadtéri vásár, a 'Szenátus téren' December elsejétől 3 héten át látogatható. A Mikulással a vásár területén minden nap lehet találkozni. Évente körülbelül: 300 ezer látogatója van ennek a vásárnak. A vásáron eladott ajándékok közül kiemelkednek a kézimunkázók és barkácsolók termékei.
-- Helsinki karácsonyi vására Helsinki központjában, a katedrális előtti, a Szenátus Téren, Senate Square, Senaatintori finnül. Az árusítók kis faházai az egész teret elfoglalják. A Szenátus  tér nagyobb kereteket biztosít, több árus és több vásárló vehet részt a karácsonyi vásári forgatagban. És még egy fontos dolog, van egy specialitása is, ez a finn szauna.
-- Helsinki, Senate Square, Karácsonyi Vásár:. December 1. -- December 23.


12.  Innsbruck -- Ausztria -- Tiroli mesevilág karácsonya

-- Innsbruck város Ausztria Tirol tartományának székhelye. Az Alpok hegyláncai között, az Inn folyó partján fekszik. Nevét is innen kapta: "Inn hídja". Több ország határhoz is közel található. Innsbruck a színes képes lapokra illő meseszép város. Közúton: Olaszországtól kevesebb mint 40 km, a német határtól 32 km, Svájctól is alig 90 km.
-- Innsbruck a hófödte Tiroli hegyek között található, hegyek veszik körül, Európa egyik legbájosabb városa. Aki pedig December hónapjában utazik az Ausztriai településre, az garantáltan szerelembe esik vele. A karácsonyi vásárok pompás fényeit tovább fokozza az Aranytető, amely Innsbruck jelképe és a belváros első számú turista látványossága.
-- Innsbruck karácsonyi vására az óvárosban, a Maria-Theresien Strasse, Mária Terézia utcán kerül megrendezésre. Innsbruck talán leghíresebb utcájában úgy érezhetjük magunkat mintha egy mesébe csöppentünk volna, hiszen számos híres mese karakter elevenedik meg az utcákon. Az Innsbrucki karácsonyi vásárban tradicionális Tiroli ételeket kóstolhatsz.
-- Innsbruck, Maria-Theresien Strasse, Karácsonyi Vásár:. November 15. -- December 23.


13.  Köln -- Németország -- A Kölni hagyományos karácsony

-- Köln városának Karácsonyi vására az egyik legrégebbi, legszszebb, legnagyobb hagyományú egész Németországban, amit évente átlagosan: 4 millió ember látogat meg. Köln egy nagyváros Németország Közép-Nyugati részén, a Rajna folyó két partján fekszik, Bonn-tól 30 km-re északra. A város a kultúra és szépség egyik Európai fellegvára.
-- A Kölni dóm: a város szimbóluma, a világ egyik legnagyobb és legszebb katedrálisa, a gótikus székesegyház az UNESCO Világörökség része: 157 méter magas, 1248-tól 1880-ig épült. A Kölni dóm téren rendezett Karácsonyi vásáron több mint: 170 fából készült pavilon kínálja karácsonyi termékeit, ahol minden kapható ami szem szájnak ingere és vágya.
-- A Kölni dóm tövében megrendezett vásár a legnagyobb és legszebb, amelyet az újságírók Európa legszebb Karácsonyi vásárának választottak. A gótikus katedrális gyönyörű díszlete a vásári forgatagnak. Az Alter Markt az óváros szívében, és a Neumarkt a város legrégebbi piactere szintén otthont ad még két nagyon szép és rangos karácsonyi vásárnak.
-- Köln, Dom Platz, Karácsonyi vásár:. November 26. -- December 26.


14.  Lille -- Franciaország -- Észak Francia karácsony

-- Lille városa Franciaország Északi részén fekszik, a Belga határ közelében található 230 ezres nagyváros. Lille a Nord-Pas-de-Calais régió, Nord megye központja, és az egész északi rész fővárosa. Lille városa Franciaország kulturális és történelmi városa címet is viseli. Lille 2004-ben az olaszországi Genova mellett Európa kulturális fővárosa volt.
-- Lille főtéren található karácsonyi vásár nagyon híres egész Franciaországban, mert régi, hagyományos, áhítatos. Az egész város télen, adventkor ünnepi díszbe öltözik, a hangulatos kis utcák megtelnek égősorokkal és girlandokkal. A történelmi belvárosban található téren az árusok mellett egy hatalmas karácsonyfa, valamint egy óriáskerék is helyet kap.
-- Lille főterén: Grande Place található karácsonyi vásárban kapni mindenféle apró kézműves ajándékot és rengeteg ételt. Bőséges a kínálat: francia kolbászok, sajtok, borok, sörök, van belga waffel és holland mini palacsinta is. A forralt bort vagy forró csokit kérésre megbolondítják még töménnyel is, ízlés szerint kérhető: bacardi, rum, wishky is bele.
-- Lille, Grand Place, Karácsonyi Vásár:. November 22. -- Január 5.


15.  Manchester -- Anglia -- A Leghíresebb Brit karácsony

-- Manchester egy híres város, a világon elsőként kialakult ipari nagyváros, Anglia középső részén fekszik. Manchester egész Nagy-Britannia második legfontosabb városa London után, művészeti, média, üzleti, sport központ. A város a sportjáról is nagyon híres: itt található a két legismertebb brit futball klub, a Manchester United és Manchester City.
-- A Manchesteri Karácsonyi vásár Angliában a leghíresebb, Nagy-Britanniában nincs ennél nagyobb, és úgy tartják, ez a legjobb. Nem véletlen, hogy évente több mint: 9 millió látogatót vonz. Több helyszínen, összesen 300 standon kínálnak nemzeti ételeket, italokat és ajándéknak valókat.  A közönség egyik kedvence pedig idén is biztosan az Albert téren található.
-- A Manchesteri Christmas Market a City Centre központjában, az Albert Square, az Albert Téren található. Mintegy: 300 gyönyörű kialakítású stand, ínycsiklandó nemzeti ételek, italok és izgalmas ajándékok várják a látogatókat. Mindenképp kóstoljuk meg a Manchester-tojást, amely pácolt tojás, kolbász húsba, majd zsemle morzsába forgatva, utána kisütve.
-- Manchester, Albert Square, Karácsonyi Vásár:. November 22. -- December 22.


16.  Milano -- Olaszország -- Milánói divat és elegancia vására

-- Milánó kozmopolita nagyvárosa Észak-Olaszország legnagyobb, Olaszország második legnagyobb városa, Lombardia régió székhelye. Milánó városát Itália gazdasági fővárosának tartják, hiszen az ország legnagyobb ipari központja. Milánó a divat, az elegancia, a stílus fővárosa. Milánó világhírét manapság divat házainak, opera házainak köszönheti.
-- Milánói dóm és a Dóm tér, Duomo di Milano és Piazza del Duomo, Milánó város központja, szíve és egyben geometriai középpontja. A Milánói dóm a város legnagyobb és leghíresebb egyházi építménye, az olasz gótika egyik mesterműve. A Milánói dóm 108 méter magas, 1396-tól épült évszázadokig, Olaszország második és a világ ötödik legnagyobb temploma.
-- Milánó egyedülálló és kihagyhatatlan adventi programja, a Piazza del Duomo klasszikus faházikós karácsonyi vására, ahol a Lombardiai és Itáliai régiók gazdag gasztronómiai specialitásaival találkozhatsz a Madonnina árnyékában. A Milánói dóm téren egyedi az atmoszféra, karácsonyi hangulat van, szól a karácsonyi zene, folk, dance, pop és öröm van.
-- Milano, Piazza del Duomo, Karácsonyi Vásár:. December 1. -- December 23.


17.  München -- Németország -- Jézuskapiac a Marienplatzon

--  A Müncheni a legismertebb és legkedveltebb Karácsonyi vásár Németországban és Bajorországban. München a Bajor főváros Németország déli részén fekvő nagyváros. Németország egyik gazdasági, közlekedési, kulturális központja, egyike Európa legvirágzóbb városainak. A város mottója: "Die Weltstadt mit Herz" - "Világváros, amelynek szíve van".
-- A Müncheni: Marienplatzon lévő Christkindlmarkt "Jézuskapiac" a karácsonyi vásár neve. A Müncheni Christkindlmarkt a hagyomány szerint mindig is egy árupiac volt és marad is az. Napjainkban is még erre fektetik a szervezők a hangsúlyt, ezért az összesen: 156 bódé közül 127 üzlet kínál karácsonyi kézműves termékeket, díszeket, kerámiákat, szobrokat.
--  A Müncheni Marienplatzon: 156 bódé közül: 17 forralt bor árus, 12 delikátesz üzlet, 127 kézműves üzlet található. A Jézus születését megelevenítő karácsonyi jeleneteket, fából faragott díszeket, bábukat, edényeket, művészi szőtteseket árusítanak. A bajor ételek és italok is jelen vannak természetesen: bajor kolbász, bajor sajtok, bajor sörök, forralt bor.
--  München, Christkindlmarkt, Marienplatz:. November 20. - December 24.


18.  Oslo -- Norvégia -- Fahéj illatú karácsonyi hangulat

-- Oslo a Norvég főváros karácsony előtti adventi hangulata visszaidézi a régmúlt, klasszikus Északi karácsonyok hangulatát, hiszen itt tényleg eléggé északon vagyunk ahhoz, hogy ezt itt megérezzük és tapasztaljuk. Oslo egy szép és jó hangulatú város. Norvégiában a hagyományok szerint November közepén kezdik meg a karácsonyi előkészületeket.
-- Oslo város Karácsonyi vásárának hagyományos helyszíne a Spikersuppa, vagyis az Oslo központjában elterülő parkosított főtér. Norvégiában a hagyományok szerint November közepén kezdik meg a karácsonyi előkészületeket. A karácsonyi vásár November 20-án nyitja meg kapuit és December 21-ig, azaz Arany vasárnapig várja a látogatókat.
-- Oslo karácsonyi vásárán a gyerekek körében a legnagyobb kedvencnek a pálcikára erősített és mézbe mártott alma, valamint a cukor bevonattal ékesített mézeskalács szív számít. A felnőttek körében pedig a helyben sütött rénszarvas burgert szeretik fogyasztani a legtöbben. A vásáron kapható mindenféle ajándék és kézműves termék északi hangulatban.
-- Oslo, Spikersuppa, Karácsonyi vásár:. November 20. -- December 21.


19.  Prága -- Csehország -- A Prágai mesés cseh karácsony

-- Prága városa Csehország fővárosa, Közép-Európa egyik legszebb városa. Gyakran hívják: "Arany városnak", "Száztornyú városnak”, "Városok királynőjének. Prága történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részévé nyilvánította. Az Óváros (Staré Město), és a szívében elhelyezkedő: Óvárosi tér (Staroměstské Náměstí).
-- Prága főtere, az Óváros (Staré Město) szívében elhelyezkedő: Óvárosi tér (Staroměstské Náměstí), melyet teljesen mindegy, hogy: télen, nyáron, nappal, este keresünk fel, mindig rabul ejt szépségével. A tágas tér 1230 körül nyerte el mai formáját. A színesre festett: gótikus, reneszánsz, barokk épületek, éttermek és sörözők pezsgő hangulatot varázsolnak.
--  Prága karácsonyi vásárát az Óváros főterén tartják, ilyenkor a karácsonyi: fények, színek, illatok meseszerűvé varázsolják a világ egyik legszebb terét. A faházikók között sétálva gyönyörködhetünk a különféle kézműves termékekben és dekorációkban. Kóstolhatunk tradicionális cseh ételeket és italokat, kolbászt, édességet, forralt bort, cseh söröket.
--  Prága, Staroměstské Náměstí, Karácsonyi Vásár:. November 30. – Január 12.


20.  Róma -- Olaszország -- Napfényes Advent az Örök városban

-- Róma, az Itáliai, az olasz kultúra és történelem legfontosabb városa November végétől karácsonyi pompában tündököl, felgyúlnak az ünnepi fények. Róma Olaszország fővárosa, Lazio régió központja, a hajdani Római Birodalom központja. Az ország legnagyobb és legnépesebb városa. Ám az advent idején a város megszépül, meghitté és csendessé válik.
-- Róma a varázslatos "örök város" rendkívül különleges adventi élményt nyújt a December közepén a 15-20 fokos kellemes időjárásával. A napfényes langyos meleg időben, kabát nélkül lehet sétálni, minden sarkon fagylaltot majszoló emberekbe botlani. A fák citromoktól és narancsoktól roskadoznak, a szökőkutak is teljes erővel működnek advent idején.
-- Róma legnagyobb karácsonyi vásárát a szépséges Piazza Navonán rendezik meg, Bernini barokk mesterművei szomszédságában. Sok kézművest, játékárust, finomságot áruló bódét találunk itt. A vásár különlegessége a fényáradatban úszó ünnepi körhinta. Napközben egy belvárosi séta során a Colosseum és a Piazza Venezia díszes fenyőfa idézi az ünnepet.
-- Roma, Piazza Navona, Karácsonyi Vásár:. November 26. -- December 22.


21.  Salzburg -- Ausztria -- Salzburgi karácsonyi mesevilág

-- Salzburg városa Ausztria nyugati részén fekszik, a csodaszép várros híres barokk építészetéről, jelentős és gazdag történelméről, különleges elhelyezkedése miatt pedig az "Alpok kapujaként", "Észak Rómájaként", "Mozartstadt-ként" is emlegetik. A Salzach és a beépítetlen hegyek miatt Európa egyik legzöldebb város központjává teszik belvárosát.
-- Salzburg karácsonyi vására, a híres Dóm téren, Domplatz-on tartják, ami világ egyik legszebb és legrégibb adventi vására. A Világörökség részévé nyilvánított Salzburgi óváros kellős közepén kialakított csodálatos helyszín miatt páratlanul különleges. Salzburg karácsonyi vásár eredete a 15. század végére vezethető vissza Salzburg történelmi központjában.
-- Salzburgi karácsonyi vásárt 1974 óta rendezik mai formájában a Salzburg óváros Dóm terén. Minden jellegzetes osztrák ínyencség, finomság, megtalálható itt: édességek, forralt bor, puncs, sör. A híres adventi vásár nemcsak a városba érkező turisták körében népszerű, a helyiek is szívesen látogatják. Mágikus vonzereje és egyedülálló atmoszférája van.
-- Salzburg, Domplatz, Karácsonyi Vásár:. November 26. -- December 26.


22.  Stockholm -- Svédország -- Az Északi fények karácsonya

-- Stockholm városa Svédország fővárosa, a Skandináv-félsziget Dél-Keleti partvidékén helyezkedik el, a Balti-tenger mentén. Stockholm: 14 szigetre épült, amelyeket: 53 híd köt össze. A város részei 14 kis szigeten fekszenek, amelyeket földrajzi nevükön a Stockholm-szigetcsoport névvel illetnek. A város 30%-át vízi utak, 30%-át parkok és kertek teszik ki.
-- Stockholm a Svéd főváros egyik legismertebb karácsonyi vásárát az óváros: Gamla Stan főterén rendezik meg. A vásár a hagyományos svéd finomságokkal várja a látogatókat. A svédeknél a karácsonyi vásároknak nagy hagyománya van. A négy legismertebb városi helyszínen kívül rendeznek vásárokat iskolákban, múzeumokban és képcsarnokokban is.
-- Stockholm, Gamla Stan-on a feldíszített pavilonok között sétálva megkóstolhatjuk a finom fűszeres húsokat, a mandulás-mazsolás forralt bort és a mézes süteményeket is. Tudunk vásárolni karácsonyi: koszorúkat, díszeket, szobrokat, mézből készült gyertyákat is. Érdekesség, a Stockholmi szigetvilág szinte mindegyik szigetén tartanak adventi vásárokat.
-- Stockholm, Gamla Stan, Karácsonyi vásár:. November 23. – December 23.


23.  Strasbourg -- Franciaország -- Az Elzászi kultúra és a karácsony

-- Strasbourg város Franciaország Észak-Keleti részén, a Francia-Német határ mentén fekszik, ahol az Ill-folyó a Rajnába torkollik. Strasbourg az Elzászi régió és Bas-Rhin megye székhelye, Franciaország kulturális és történelmi városa. A városban található többek között az Európai Parlament, az Európa Tanács, az Emberi Jogok Európai Bírósága.
-- Strasbourg karácsonyi vásárát, a híres: Christkindelsmärik-ot: 1570-ben rendezték meg először, ettől kezdve minden évben látogatók ezreit vonzza. Az egyik legnagyobb múltú Európai karácsonyi vásár, ami nagyon népszerű. A vásár érdekessége, hogy számos: koncert és kiállítás van az adventi időszak alatt, a hamisítatlan Elzászi kultúra érdekességeivel.
--  Strasbourg karácsonyi vására a város központban található: Place Kléber-en kerül megrendezésre, ami egy remek helyszín. Ezen a vásáron mindenki megtalálja a kedvére valót, ízletes francia: kolbászok, sajtok, borok, mézeskalácsok, péksütemények, cukrászsütemények, valamint forralt borok változatos kavalkádja várja a gasztronómia szerelmeseit.
--  Strasbourg, Place Kléber, Karácsonyi Vásár:. November 22. – December 31.


24.  Trento -- Olaszország -- Az Alpesi elbűvölő karácsonyi világ

-- Trento egy festői Észak-Itáliai város az Adige folyó völgyében, Trentino-Alto Adige régió fővárosa. Trento egy tipikus észak olasz Alpesi város, az Adige-völgyben fekszik, az Alpok, a Dolomitok lábaitól délre. Trento város háttérben a Paganella: 2125 méteres hegycsúcsai látszanak. A várostól 55 km-re Bolzano, 100 km-re Verona a két legközelebbi nagyváros.
-- Trento adventi vásárát, az Itáliai Alpesi vidék egyik legelbűvölőbb karácsonyi vásáraként tartanak számon. Olaszország, Alto Adige tartomány egyik legfontosabb karácsonyi piaca. Az első: "Mercatino di Natale" Trento városában 1993-ban nyitotta meg kapuit 22 kiállítóval. Azóta ez a szám több mint 100 kiállító standra növekedett, a vásár szép nagyra nőtt.
-- Trento, Piazza Fiera, a belváros egyik főtere a karácsonyi vásár fő helyszíne. A város antik falai ölelik körbe a fényárban úszó faházakat, melyek karácsonyi díszek, angyalkák, gyertyák, szobrok, ünnepi édességek, helyi különlegességek vásárlására invitálják a járókelőt. Trento egy téli üdülőhely és síparadicsom, így az itt lévők különleges helyen ünnepelhetnek.
-- Trento, Piazza Fiera, Karácsonyi vásár:. November 22. -- December 24.


25.  Zürich -- Svájc -- Christkindlimarkt a legnagyobb fedett karácsony

-- Zürich városa Svájc legnagyobb városa, tulajdonképpeni: "fővárosa" is egyben. A Zürichi-tó partján, 406 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik, dombos városrészek veszik körül. A Zürich központi vasútállomása mellett közvetlenül Európa legnagyobb beltéri karácsonyi vásárát rendezik meg minden évben, advent idején, a karácsonyi időszakban.
-- Zürich főpályaudvara mellett, a Bahnhofstrasse elején kialakított "Christkindlimarkt" Európa legnagyobb fedett karácsonyi vására, ahol a középen felállított, közel 7 ezer kristály dísszel ékesített, óriási karácsonyfa körül 160 házikó sorakozik. Zürich advent idején karácsonyi mese világgá változik. Mindenütt fahéj és forralt bor illata terjeng, karácsonyi zene szól.
-- Zürich nagy fedett karácsonyi vásárán a sok a látogató, és a sok elárusító helyen, mindenféle apró svájci: ajándék, dísz, emlék, szuvenír kapható. Ahogy bármikor máskor, advent idején is mindenhol megkóstolható a svájci sajt klasszikus, a fondü. A Zürichiek ugyanis nem ismernek akadályt, ha kedvenc sajt fogásuk eredeti és izgalmas tálalásáról van szó.
-- Zürich, Bahnhofstrasse, Karácsonyi Vásár:. December 1. -- December 24.

----------------------------------------------------------------------------------------------------