"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Karácsony a Földgolyón, a Nagyvilágban - Bíró Csaba

2022.07.28 16:43

 

Karácsonyok szerte a világban.

A Karácsonyi szokások eltérőek a világszerte, a lényeg azonban mindenhol ugyanaz: a Földön karácsonykor bárhol, legyen az télen vagy nyáron együtt ünnepel a család. A karácsony a legboldogabb ünnep, ami szeretetről és a családról szól. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy szerte a világban megünneplik, ám a szokások szinte mindenhol különböznek.

             

Karácsonyok a nagyvilágban

A Karácsonyi szokások eltérőek a világszerte, a lényeg azonban mindenhol ugyanaz: a Földön karácsonykor bárhol, legyen az télen vagy nyáron együtt ünnepel a család. Már a Római Birodalomban is szerepel a naptárban a Karácsony, mely szorosan kapcsolódik a kereszténységhez, hiszen Jézus Krisztus születésének ünnepe ez. Igazán meghatározó ünnep nappá azonban csak sokkal később vált, sőt a karácsonyfa állítása és a karácsonyi üdvözlő lapok küldése alig kétszáz éves. A Karácsony globálisan a legboldogabb ünnep egész évben, középpontjában a szeretet és a család áll. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy szerte a világban megünneplik, mindenféle vallású országban, ám a szokások szinte mindenhol különböznek.     

  

 

    Karácsony a Föld körül, Karácsony a Földön    
                  77. Ország Karácsonya  
                         
                


    Amerikai Egyesült Államok -- Karácsonya    

Az Amerikai Egyesült Államok: 9,8 millió km² területű hatalmas ország. Az Amerikaiak karácsonyi szokásai sokszínűek, teljesen más Északon ahol hideg van: New York, Michigan, Minnesota, és teljesen más délen, ahol meleg van: California, Florida, Texas. Amerikában a karácsony igazi nép ünnepély, ami mára a fogyasztói társadalom ünnepe. Az emberek ilyenkor valóságos ajándékozási lázban égnek, az áruházak pedig hatalmas áru kínálatot, leárazási akciókat, reklám hadjáratokat zúdítanak rájuk, sőt látványos karácsonyi show-kat és felvonulásokat rendeznek. Az ünnepi díszben ragyogó városok karácsonyi nyüzsgése mellett azonban nem kevesebb a dísz, és nem halványabb az ünnepi hangulat a kisvárosokban és a falucskákban sem. Ahány etnikum él Amerikában, annyiféleképpen ünnepli a karácsonyt. Az Európaiak: angolok, franciák, olaszok, spanyolok, lengyelek, magyarok a saját szokásaik és ételeik mellet ünnepelnek. A tipikus amerikai ilyenkor szinte giccsesen feldíszít mindent, és mindenfélét eszik-iszik ilyenkor amiket csak kedvel. A hagyományos amerikai karácsonyi ételek a: pulyka-sült, marha-sült, sonka. Mellé köretnek: burgonyát, áfonya-mártást, zöldségeket szolgálnak fel, tonikkal és sherry-vel. Az ünnepi menü: "roast turkey (sült pulyka), "roast beef (sült marha) és a híres yorkshire-i puding is nélkülözhetetlen része a karácsonyi ünnepeknek, melyet egy rumos, tejszínes datolya-tortával koronáznak meg.

    Anglia -- Karácsonya    

Angliában és egész Nagy-Britanniában a karácsonynak régi és jeles hagyományai vannak. A Brit karácsonyi szokások később sok országba kerültek át. A gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak. Anglia divatot is teremtett: itt kezdtek karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé, képeslapot küldeni, és fahéjat használni. Angliában a karácsony: 3 napos, mint Európában. "Christmas Eve (első nap), "Christmas Day (második nap), "Boxing Day (harmadik nap). Azért hívják "boxing day-nek, mert régen ekkor adtak a tehetősek a szegényeknek maradék ételt egy dobozban. A régi és híres angol karácsonyi menü a következőkből áll: főétel a pulyka, mindenki ismeri az angol karácsonyi pulykát: "roast turkey (sült pulyka), "roast duck (sült kacsa), "roast goose (sült liba). Hozzá köretnek: "roast potatoe (sült krumpli), "boiled green peas (zöldborsó), "carrots (répa), "Brussels sprouts (kelbimbó). Ezek mellé jön még a "stuffing (töltelék), ami hasonlít a fasírtra, kolbászhúsból csinálják. Erre jön a "gravy (barnamártás). Koccintani: bor, pezsgő, prosecco dukál. Mellé "Christmas cracker-t puffogtatnak. A desszert a hagyományos angol karácsonyi "yorkshire puding", ami nem édesség, hanem egy sós tészta felfújt, amit sültek mellé kínálnak. "trifle (piskóta), "mince-pie (kicsi sütemény). A sajttál: brie, camambert, cheddar, matured, stilton, dió, füge, datolya.

    Angola -- Karácsonya    

Angola egy Délnyugat-Afrika állam, amely nyugatról az Atlanti-Óceánnal határos. Mivel egykor Portugál gyarmat volt, így a hivatalos nyelv a Portugál és a karácsonyi szokások is öröklődtek az anyaországból. Az Angolai lakosság 47%-a római katolikus, 38%-a protestáns, a maradék 15% pedig törzsi vallású. Az Angolai karácsony ünneplése hasonló az Afrikai keresztény országok szokásaihoz, nem nagyon ajándékoznak hanem inkább összejönnek és jókat esznek. Angolában pedig a portugál karácsonyi ételek sorával találkozhatunk. A "fonge kasava" lisztből készült polenta, egy puliszka-szerű étel, melyet: pulykával, csirkével fogyasztanak, de kerülhet az asztalra rizs, spagetti és sült krumpli is. Az "ozido de bacalhau" szintén a karácsonyi ételek közé tartozik: főtt, hideg tőkehal, zöldségekkel, míg a "calulu" sült marha vagy sült hal, melyet paradicsommal, fokhagymával, okrával, édes burgonyával, spenóttal készítenek. A legnépszerűbb Angolai karácsonyi desszert a "bolo rei", vagyis a karácsonyi kuglóf, melyet szintén a portugál konyhából vettek át, de ezt is Afrikai utakon fejlesztették tovább.

    Arab-Emirátusok -- Karácsonya    

Az Arab-Emírségek az Arab-félsziget délkeleti részén, a Perzsa-öböl déli partján található, egy arabok lakta, iszlám vallású ország, amely hét Emirátusból áll és ezek egyesülésével jött létre. Az Emirátusok a kőolajnak és kereskedelemnek köszönhetően egy gazdag és modern országgá vált, a vendégmunkások behozták az országba a karácsonyi hagyományaikat. A karácsony egy kereskedelmi ünneppé vált, a fogyasztói társadalom ünnepévé lett a 20. században, ezért karácsony idején az Arab-Emírségekben, Dubai üzletei negyedeiben, boltjaiban, plázáiban is megjelennek a karácsonyfák, karácsonyi díszek, karácsonyi ajándékok. Ezért ott is kialakult a karácsonyi hangulat, attól még hogy egy iszlám ország. A régi, szép, havas, fehér karácsonyok helyét manapság az esős, szürke, latyakos idő veszi át. A hideg idő elől ma már sokan menekülnek egzotikus helyekre. Az Arab-Emirátusokban ilyenkor is süt a nap és meleg van, a forróság is csak annyit enyhül, hogy éppen kellemes legyen. Dubai városában a csillogó karácsonyi felhajtásnak megadják a módját az üzletek kínálatában.

    Argentína -- Karácsonya    

Argentína és egész Dél-Amerika mindig nagyon várja Jézus születésnapját, a Karácsony ünnepét. Dél-Amerika keresztény országainak legnagyobb ünnepe ez. Argentína egy hatalmas méretű ország, a tangó hazájában a karácsonyra való készülés a nagy várakozás időszaka. Az előkészületek kezdete tulajdonképpen a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe, December 8-a, ekkor kezdik el a gyerekek díszíteni a karácsonyfát. A fa formája a Betlehemi istállót szimbolizálja. Mária figurája, akár kép, akár szobrocska formájában, ott van az Adventi szent időszakban a fa alatt. Argentína a déli-féltekén fekszik, karácsonykor ott mindig nyár van, és nyári iskolai szünet, vakáció van, egészen februárig. Szenteste az éjféli mise után sokszor hajnalig együtt maradnak, ez a szentmise folytatása, az Agapé. A főételek marhából készülnek, mint a Matambre, Chimichurri mártással vagy majonézzel, steak-ként vagy töltve is. A desszertek a Spanyolországból származó, nugátos, mandulás, mézes Turrón, a mogyorós Mantecol. A karácsonyi ünnepi vacsorát kint a szabadban töltik, beszélgetnek, zenélnek, táncolnak.

    Ausztria -- Karácsonya    

Ausztria is a szép karácsonyok országa, az osztrákok hozzánk nagyon hasonló módon ünneplik a karácsonyt, a városok szép és nagy karácsonyi vásárokat rendeznek. A fő jelkép náluk is a fenyő, melyet szintén december 24-én este állítanak és díszítenek fel a szülők, miközben a gyermekek meglepetésként várják. A városok és falvak ünnepi díszbe borulnak. Esténként a sok színes program, az árusok és az utcákat megtöltő tömeg igazi karácsonyi hangulatot teremtenek. Különösen a főváros, Bécs híres a "kis Jézus búcsúja" nevű karácsonyi búcsúról. A városháza körül elterülő varázslatos karácsonyi parkról, ahol a rengeteg játék és színes program mellett jégpálya és kisvasút várja a gyerekeket, akik ott a vonatra is felszállnak. A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel. December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű. Csak ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába. Ausztriában az ünnepi menü: rántott ponty, az egyik klasszikus, a másik a sült kolbász, burgonya-salátával és savanyú-káposztával. A desszert: mézeskalács, bejgli, aprósütemény, és dióval töltött sült alma.

    Ausztrália -- Karácsonya    

Ausztrália a Föld déli-féltekéjén fekszik, területe: 7,7 millió km², így a kontinens nagyságú országban Karácsony idején nyár van, szinte a nyár közepére esnek az ünnepek, a nyári vakáció idejére, sokszor 38-40 fokos nagy melegekkel, igazi hőségekkel övezve. Az Ausztráliai karácsonyi hangulathoz hozzátartozik a meleg, ami mindig elmaradhatatlan. A Mikulás "szánját" nyolc fehér kenguru húzza. Ausztrália lakossága vallási értelemben nem veszi annyira komolyan a karácsonyt, itt inkább pihenés, laza családi és baráti együtlétet jelent. Ausztráliában a hagyomány szerint karácsonykor: pulyka, sonka, malac sült dukál, desszert pedig az angolszász hagyománynak megfelelően karácsonyi szilva-puding kerül az asztalra. Ausztráliában a karácsony a nyár közepére esik, ezért egy igazi ausztrál család ünnepi vacsora gyanánt barbecue partit tart a kertben, vagy közös pikniket rendez a barátokkal a tengerparton, melynek attrakciója a tűzijáték. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra: strandolni, napozni, beszélgetni, krikettezni.

    Brazília -- Karácsonya    

Brazília egész Latin-Amerika legnépesebb és legnagyobb kiterjedésű országa: 8,5 millió km², 200 millió ember. A lakosság nagy többsége: 65%-a római katolikus. Brazília és Dél-Amerika országai hasonlóan Európához, a legtöbb ember keresztény, ezért ott is a karácsony az év legfontosabb ünnepe. Brazíliában karácsony előtt színes, világító füzérekkel díszítik fel a házakat és a pálma fákat. Brazíliában csak December 25-e munkaszüneti nap, de a cégek általában jó-fejek és előbb elengedik a dolgozókat, vagy éppenséggel be sem kell menni. Az iskola, a suli ilyenkor már nincs, mert nyári szünet van februárig, így a gyerekek a tengerparton vannak. A Braziloknak fontos ünnep a Karácsony, ilyenkor itt is összegyűlik a nagy család, átadják az ajándékokat, jó nagyokat: eszegetnek, iszogatnak, buliznak, szórakoznak, táncolnak, zenélnek. A szamba hazájában a karácsony esti vacsora: pulykából, sonkából, színezett rizsből, zöldség- és gyümölcs- tálból áll. Mellé pedig koktélokat iszogatnak, sokféle ízű színes koktélt. Speciális ételük a karácsonyi rizs, a tejben főtt rizs fahéjjal ízesítve.

    Belgium -- Karácsonya    

Belgium a Benelux államok egyik fontos és jellegzetes országa. A Brüsszeli karácsonyi vásár advent idején pompás a Grand Place-on. A Belga karácsonyi szokások illeszkednek a Flamand és Vallon hagyományokhoz, eltérnek több dologban is az Európai országoktól. Milyen a belga karácsony? Nagyon más. A karácsonyfát és ajándékokat nem a Jézuska hozza, hanem december 6-án Santa-Claus, vagyis a Mikulás. A Belga családok legtöbbje tehát December elején megveszi a fát, December 6-án feldíszíti, a gyerekek pedig a mi Szentesténkre már rég kiörömködték magukat az ajándékokkal. Többféle fenyőfa kapható, az Ardennek-ből jönnek. December 24-én a családok, barátok vendéglőbe mennek, a vidám eszem-iszom után néha még tűzijátékot is lövöldöznek. Nem csöndes, meghitt a Szenteste, mint nálunk, hanem zajos, nevetős. December 25-én tovább járják a barátokat, December 26-a pedig egész egyszerűen már nem ünnep. És hogy mit esznek? Előételnek: osztrigát, kagylót, halat, mindenféle mártással, sokan citrommal. Főételnek pulyka és kacsa a legkedveltebb fogás, esetleg valamilyen vadhús. Desszertnek pedig a franciák tradicionális desszertjét a "Bûche de Noel"-t, azaz a karácsonyi fatörzset sütik, vagy sokkal inkább veszik.

    Chile -- Karácsonya    

Chile egy spanyol nyelvű Dél-Amerikai ország, tehát a karácsonyt itt is spanyolul köszöntik: Feliz Navidad - Boldog Karácsonyt. Chile mindig nagyon várja a karácsonyt, és már az ünnep előtt hetekkel feldíszítik a városokat. Az ünnep itt nyár közepén van, 30 fok feletti melegben. December elején már mindenki feldíszíti a házát, mindenféle színű és világító karácsonyi égőkkel, fényekkel, ami este nyújtja a legszebb látványt és igazi karácsonyi hangulatot teremt. Karácsony előtt már piros ruhás télapók járják a városokat és ajándékot osztogatnak a gyerekeknek. A Chilei télapókra jellemző, hogy nagy zenebonával érkeznek. Már messziről hallani hogy karácsonyi dalok bömbölnek a szánjáról, vagy a legújabb helyi slágerek. A télapókat rendszerint csinos és szép mikulás-ruhás lányok kísérik, feltűnően rövid-szoknyában, mini-szoknyácskában. December 24.-én szenteste, szokott lenni az ajándékozás, amit egy hatalmas ünnepi, családi vacsora követ. Esznek mindenféle sülteket: halat, marhát, kacsát, libát, gyümölcs-kenyeret. A klasszikus karácsonyi ital a "Cola de mono". Ez egy Chilei találmány tipikusan, egy likőr-féle, melye: rum, ánizs, fahéj, tej, kávé keveréséből készítenek. Ez egy finom koktél, sok jéggel isszák, mert nyári melegben úgy a legjobb.

    Ciprus -- Karácsonya    

Ciprus a Földközi-tenger keleti részén fekszik, a harmadik legnagyobb szigete, területe: 9251 km². Ciprus Aphrodité-szigete, aki a szerelem és szépség istennője a görög mitológiában. A sziget görög lakossága 90%-ban ortodox keresztény vallású, így ez a sziget legnagyobb felekezete. Cipruson karácsonykor a hőmérséklet: 20 fok körül alakul, ragyogóan süt a nap, pólóban járnak az emberek, és akár még fürdőruhában napozó és tengerben fürdőzőket is lehet látni. Ciprus-szigetén a Karácsony egy igazi nagy családi ünnep, a ciprióták, a ciprusi emberek számára. A Ciprióták 12 napig ünneplik a karácsonyt, December. 24-től, Szentestétől egészen Január. 6-ig, Vízkeresztig. Cipruson fenyő helyett pálmafás a karácsony, a tengerparton fenyőfa helyett pálmafákat díszítenek, ahol már karácsonyi zene szól. A Ciprusi karácsonyi menü: "Souvla" - a ciprusiak nemzeti eledele, nyársra húzott bárány és pulyka csíkokat grilleznek, faszénparázs fölött. "Koupepia" - darált hús, rizs, hagyma, paradicsom tölteléket csomagolják szőlőlevélbe. "Pasticio" - egy tradicionális tészta-étel, darált hússal, besamel szósszal. "Christopsomo" - Krisztus kenyér, kalácsszerű sütemény mazsolával, dióval. "Kourabietes" és "Melomakarona" nevű karácsonyi édes apró-sütemények.

    Costa Rica -- Karácsonya    

Costa Rica jelentése spanyolul: "Gazdag part”, a Közép-Amerikai kontinens-hídon elterülő ország, északon: Nicaragua, délen: Panama határolja, kelet-nyugati oldalán a Karib-tenger és Csendes-óceán mossa partjait. Az ország magját alkotó, 1500 m átlagmagasságú fennsíkot a Kordillerák vulkánokkal tűzdelt láncai fogják közre. Trópusi éghajlatú földjein szép gyümölcsöket termesztenek, sok a védett nemzeti parkja, és virágzik az ökoturizmus, egy remek hely. A "Happy Planet" Index szerint Costa Rica a világ legboldogabb országa. Latin-Amerika lakossága nagyon vallásos. Costa Rica sem kivétel ez alól, emiatt a karácsony, mint a megemlékezés Krisztus születéséről, nagyon jelentős. A karácsony a tanév végén érkezik, az emberek mennek a tengerpartra. A kis Jézus születésnek makettje: Pasito a díszítés része. Ünnepi étel a "Tortilla" lapon pecsenye és "Empanada" töltött tészta csemege. Karácsonyi jellegzetesség a "Tamal". Ez egy banán levélbe csomagolt egytálétel, hús, zöldségek, rizs, kukorica liszt keveréke. Általában a családok valamennyi tagja részt vesz az elkészítésében.

    Csehország -- Karácsonya    

Csehországban a karácsony egy hagyományosan régi tradíciókkal rendelkező ünnep. A karácsony hangulatának megteremtéséhez a városok házait feldíszítik. Sok kézzel készített díszítést alkalmaznak. Főleg különböző szárított gyümölcsökből gyártottak asztali díszeket vagy olyan alkalmatosságokat, amelyeket felakasztottak a ház különböző pontjain vagy kitettek az ablakokba. Ezek illatukkal és színeikkel emelték a ház és a benne élők hangulatát. Egyik másik, mai napig fennmaradt Karácsonyi hagyomány a Betlehem állítás, a Három Királyok ünnepe. Szinte alig van olyan település, ahol ne lenne ilyenkor Betlehem. A Cseh emberek közül sokan böjtölnek karácsony estéjéig, és csak egy kis édes kalácsot esznek napközben, hogy aztán több kilót felszedjenek az esti lakomán. A karácsonykor hal levest esznek, ami egyáltalán nem hasonlít a magyar halászléhez, például nincs benne paprika, viszont van helyette benne: ponty, gomba, zöldség, árpagyöngy. A főfogás ezután következik, ez általában rántott ponty és krumpli saláta, ami a belerakott zöldségek miatt inkább a francia salátára hasonlít. Az édességek is fontos szerepet töltenek be, úgy mint: a mézes kalács, diós kalács, almás pite, és más egyéb kakaós, csokoládés, vaniliás apró sütemények.

    Dánia -- Karácsonya    

A Dán karácsonyok a szép hagyományokról, a meghitt és emelkedett hangulatról szólnak. A Dánok egész Decemberben ünneplik a karácsonyt, ekkor minden a karácsonyról szól. Dániában már December elején feldíszítik, kivilágítják az utcákat. A gyerekek üdvözlőlapokat küldenek ismerőseiknek különleges karácsonyi bélyegekkel. A Dán karácsony-várás a "Hygge" időszaka, ami körülbelül azt jelenti, hogy ilyenkor kellemes az atmoszféra, jó hangulat uralkodik mindenhol, a hangulatos karácsonyi díszkivilágítás megjelenik házakon, középületeken, utcákon, a piacokon karácsonyi illatok terjengenek, karácsonyi finomságokat árulnak, az emberek jégpályákon korcsolyáznak. A híres Koppenhágai vidámparkjukat, a Tivolit karácsonyi fényekbe öltöztetik. A Dán karácsonyi menü rizs-pudinggal kezdődik, ez a "risalamande", ehhez vaníliát és meggyet adnak. A vacsora során sült: kacsát, libát, halat fogyasztanak, barna krumplival, barna szósszal, lilakáposztával. A desszert fahéjas és mézes sütemény és torta. Vacsora után a papa bemegy a szobába, ahol a karácsonyfa áll, meggyújtja a gyertyákat, majd az egész család énekelve körbetáncolja a fát. A gyerekek a szüleikkel ezután a fa alatt talált játékokkal késő estig együtt játszanak.

    Dél-Afrikai Köztársaság -- Karácsonya    

Dél-Afrika mivel a Föld déli féltekéjén található, itt is igazi nyári melegben van karácsony. Dél-Afrikában a karácsony a nyári vakáció idejére esik, napfényes égbolttal, szikrázó és verőfényes napsütéssel, hívogató tengerparti strandokkal. Afrikában a keresztény vallás a legelterjedtebb, óvatos becslések szerint az Afrikaiak: 45-50%-a eme vallás követői közé tartozik, akik főként Közép- és Dél-Afrikában élnek nagy számban. Ennek megfelelően a Karácsonyt a kontinens szinte minden részén megünneplik, többnyire az általunk is ismert módokon. Karácsonykor a családok összegyűlnek, közösen énekelnek, étkeznek és amennyire erejükből telik, még ajándékokat is adnak egymásnak. Szerencsére az ajándékozási szokás nem annyira hangsúlyos az Afrikai, mint az Európai kultúrkörben, ez az ünnep ott főként Jézus születésének megünneplését és a családok összegyűlését jelenti, az aprócska ajándékok pedig általában nagyon fontos használati tárgyak, például ruha, szappan, tankönyv. A karácsonyi ünneplés legfontosabb fénypontja a mise, amikor az emberek legszebb ruhájukba öltözve ellátogatnak egy templomba, ahol énekelve, vidáman megünneplik Jézus világra jöttét. Dél-Afrikában karácsony este a tengerpartokon sütögetnek pulykát.

    Dél-Korea -- Karácsonya    

Dél-Korea az egyetlen olyan Kelet-Ázsiai ország, ahol a Karácsony hivatalosan is ünnepnap, szünnap, ez a December 25.-e. Dél-Korea egy Buddhista ország, a lakosság: 70%-a Buddhista, 30%-a keresztény. Ám ha ezeket a számokat összehasonlítjuk a többi Ázisai országgal: Kínával és Japánnal, Dél-Koreában jóval több a keresztény, így a karácsonyt ünneplők szám aránya is nagyobb. Mint mindenhol a világban, Koreában is más a karácsony. A Koreai Karácsony nem a család ünnepe, hanem inkább a szerelmesek ünnepe, kicsit olyan mint a Valentin-nap. A fiatalok ilyenkor a párjukkal töltik az ünnepet, de persze mindenki talál magának programot. A keresztény templomokat feldíszítik, kivilágítják, az áruházak csillogó díszekkel hívogatják a vásárlókat. Szöul és Busan belvárosa ragyog a karácsonyi fényektől. Tehát valóban ünnepi hangulat van a Karácsonyi időszakban arrafelé. Az ünnepi menü általában a tenger gyümölcseiből áll: hal, rák, kagyló, csípős szósz, burgonya, tészta, végül rizs-tortával fejezik be a lakomát.

    Ecuador -- Karácsonya    

Az Ecuador egy Dél-Amerikai ország, amely az Egyenlítő mentén fekszik, innen ered a neve is. Az ország északon: Kolumbiával, keleten és délen: Peruval, nyugaton: a Csendes-Óceánnal határos. Hozzá tartoznak még a Galápagos-szigetek (Archipelago de Colón) a Csendes-óceánban, 965 km-re a kontinens partjaitól. Ecuador nevének jelentése spanyolul: Egyenlítő, a latin: "Aequator" szóból, mivel az Egyenlítő vonalán fekszik. A 272 045 km² területű ország fővárosa: Quito. Az Ecuadori lakosság 75%-a római katolikus vallású keresztény. Az ország lakosságának etnikai összetétele változatos, a lakosság legnagyobb része: 75%-a mesztic volt, akik a spanyol fehér gyarmatosítók és az indián bennszülöttek leszármazottai. A Karácsony ünneplése itt is a Dél-Amerikai országokhoz hasonlóan: laza, önfeledt, vidám. A családok és barátok ugyanúgy összejönnek, hasonlóak az ajándékozási szokásaik is. Szintén December. 24-én van a szenteste. Az üzletek azonban szinte aznap is éjfélig nyitva tartanak. Megszokhatatlan a mi karácsonyunk alapvető kellékének, a karácsonyfának a hiánya.

    Egyiptom -- Karácsonya    

Egyiptom egy iszlám, muszlim vallású ország Észak-Afrikában. Az Egyiptomi lakosság 90%-a Muszlim, azonban a lakosság 10 %-a Kopt keresztény és ők ünneplik a Karácsonyt. Tehát van Karácsony Egyiptomban, csak kicsit másként, mit ahogy mi ünnepeljük. Az igen nagy számú keresztyén kisebbség, a Koptok, a Kopt-Keresztények. A Kopt szó azt jelenti, hogy Egyiptomi. Ámon és Ré egykori követői, a koptok ma a keresztyén Istent tisztelik. A karácsonyt pedig másként ünneplik, mint mi. A koptok ugyan egyházilag elkülönülnek a nyugati és ortodox keresztény egyházaktól, ennek ellenére az ortodox hagyományokat követve a Karácsonyt: Január 6-7-én ünneplik. A Kopt advent negyven nappal karácsony előtt kezdődik el és komolyan veszik, ami egy 40 napos egy böjti időszakot jelent. A karácsony náluk egy napos, December 24-én este kezdődik és December 25-én véget is ér. Nincsenek tipikus karácsonyi ételeik, karácsonyfát sem állítanak. A legjellemzőbb ajándékként, új ruhákat vásárolnak egymásnak. A nyugati kereszténységben a karácsony már kevésbé vallási ünnep, inkább tradíció, a szeretet ünnepe. Emiatt Egyiptomban is megjelentek számos nyugati szokások. Kairóban advent idején előszeretettel árulják a jól ismert: karácsonyi ajándékokat, dekorációkat, égőket.

    Elefántcsontpart -- Karácsonya    

Elefántcsontpart, "Côte d'Ivoire, "Ivory Coast, egy Nyugat-Afrikai állam, az Atlanti-Óceán partján, a Guineai-öböl határolja. Az egykori Francia "minta-gyarmat" az elefántcsont-kereskedelméről kapta nevét, ez volt az "aranypart, "elefántpart, Nyugat-Afrika egyik leggazdagabb országa. A nyugat-afrikai elefántcsontnak van egy jellegzetes tulajdonsága, hogy soha nem színeződik el, mindig fehér marad. Az ország fő vallása az iszlám, ami a népesség: 43 %-a, míg a keresztény közösség az ország: 34 %-a. A Karácsonyt az ország jelentős része ünnepli, a keresztények számaránya okán. A Karácsonyi dekorációk igazodtak az éghajlathoz, a környezethez, de hasonló motívumok vannak jelen Afrikában is, mint mondjuk Európában. A boltok kirakatait, a templomokat, az otthonokat valamennyire feldíszítik, valahol még műhavat is szétszórnak a hatás kedvéért. A pálmafákra akasztanak égőket, csengőket és gyertyákat. Az ország a világ legnagyobb kakaó exportőre, így a kakaós, csokoládés ételek, édességek nagy számban megjelennek a karácsonyi menüben.

    Etiópia -- Karácsonya    

Etiópia egy Kelet-Afrikai ország, Afrika keleti szarvánál található. A görög Aeithopia-Eithopia szóból származik, jelentése: "napsütötte arcú emberek". A Kopt keresztények: Etiópiában és Egyiptomban ünneplik a karácsonyt a Júliusi naptár szerint, Ortodox módra, ami azt jelenti, hogy bár December 25-én ünneplik, ez a dátum általában a Január 7-én fordul elő a Gregorián, Gergely naptárban. Etiópia vallási megoszlása: kopt-keresztény: 60%, muzulmán: 32%, törzsi vallású: 8%. Az Etióp karácsony neve "Ganna" és Január: 6-7-8-án tartják azokban a sziklába vájt ősi templomokban, vagy modern templomokban. Az Etióp konyha alapja az "injera", ami egy teff nevű gabonából készült kenyérfajta. Az Etióp karácsony főétele, a nemzeti étel, az "injera", egy lepény-kenyér, sós palacsinta forma, fehér színű, enyhén savanykás. Az "injera tányérként és villaként is szolgál és az elterjedt ünnepi ételt, a "doro wat" nevű, fűszeres etióp-eritreai csirke-pörköltet is erre halmozzák, majd szakítanak az injerából és a csípős csirkét ezzel csippentik fel. Etiópia fűszere a "Berbere", ez egy jellegzetes, nagyon csípős fűszerkeverék, egyedi recept: 15-20 különböző fűszerből készül, ebből legalább 10 chili.

    Finnország -- Karácsonya    

A Finnországi karácsonyi szokások az Észak-Európai karácsonyi hagyományokat követik. A Télapó, "Joulu Pukki", mint tudjuk a Lappföldi: Rovaniemi városában él, ami: Svédország, Norvégia, Finnország északi része. Saját irodával, sőt posta bélyegzővel rendelkezik, amire gyakran szüksége is van a téli hónapokban, hisz a gyerekek minden karácsonykor levelek tömegével halmozzák el. A Mikulás érkezése előtt a Finnek szaunáznak egyet. A Finnországi karácsonyok tipikusan nagyon szépek: tél, hó, szánkó, télapó, rénszarvas. A Finnországi karácsonyok főként a távoli Északi tájakon havasak és hidegek, szépek és meghittek. Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre. A Finn karácsonyi vacsora tradicionális északi ételekből áll: A "heringet" általában rozskenyérben sült sonka követi, sült krumplival. A halat előtte egy hétig lúgos oldatban, majd tiszta vízben áztatják, hogy elérje a kívánt puhaságot. Mézes, gyömbéres süteményekkel zárják az étkezést. Finnországban az asztalt éjszakára nem szedik le, hogy a karácsonyi manók is jól lakhassanak, ha épp arra járnak. Karácsony első napja szigorúan a családé, ilyenkor nem illik szomszédolni, csak együtt otthon lenni a szereteikkel.

    Franciaország -- Karácsonya    

Franciaország az Európai fények és szépségek országában már December 1-én Karácsonyi fénybe borulnak az utcák. A Francia városok főterén fenyőt állítanak, az út menti fákon sok ezer kis színes égő világít. Az Advent kezdetekor a kirakatok már megkapják ünnephez méltó feldíszített ruhájukat, az áruházak pedig rengeteg játékkal várják a gyerekeket. A Francia karácsonyok előkelőek és szépek, megadják a módját a családok az ünneplésnek, a terítésnek, étkezésnek és ajándékozásnak. A kisebb gyerekek kikészítik cipőiket a tűzhely közelébe, hogy karácsony estéjén a Mikulás beletegye az ajándékot. A nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére, majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz. A hagyományos karácsonyi ebéd előételt, főételt, sajtot, desszertet, bort, végül kávét foglal magában. Az előételt többnyire lazac, libamáj-pástétom, kagyló alkotja, a főfogás pedig rendszerint valamilyen szárnyas: pulyka, liba, húsából készül. A desszertet illetően még tartják a 13-féle desszert hagyományát, 13 különböző édesség kerül a tálakra, jelképezve Jézust és a 12 apostolt. A tradicionális desszert a "Bûche de Noel"-t, a karácsonyi fatörzs. Provence-ben a karácsonyi vacsorán ízletes hal ételeket fogyasztanak különleges szószokkal, melyhez forralt bort isznak.

    Fülöp-Szigetek -- Karácsonya    

A Fülöp-Szigetek egy Dél-Ázsiában elterülő sziget-állam: 7600 szigetet foglal magában, melyből: 800 lakott. A Fülöp-Szigetek érdekes ország, Ázsia államai közül az egyetlen keresztény vallású állam, a lakosság: 80 %-a római katolikus. Az országban a hivatalos nyelv a Filippínó "Tagalog" és az Angol. A Fülöp-Szigeteken élők számára a Karácsonyi időszak az év legnagyobb ünnepe, a Filippínó emberek imádják a karácsonyt, az üzletekben az árusok piros mikulás ruhába öltöznek, a fiúk és lányok egyaránt. Egy Filippína nagyon csinos tud lenni piros mikulás miniben. Az ország ki is érdemelte a "leghosszabb karácsonyi ünnepek" címet, mert volt olyan év, amikor a karácsonyi énekesek már Szeptember 1-én elkezdték énekelni dalaikat. A Fülöp-szigeteki karácsonyi ünnepek December 1-én kezdődnek az egymást követő utcai ünepekkel és egyházi szertartásokkal. December 24-én, Szenteste éjféli misére megy mindenki, majd elfogyasztják el a karácsonyi vacsorát. A menüben található: forró csoki, sajtgolyó, sonka, sült csirke, sült pulyka, tészta, sütemények, gyümölcs-saláta.

    Ghána -- Karácsonya    

Ghána egy Nyugat-Afrikai ország, csupán néhány fokra északra az Egyenlítőtől, így a trópusi országban Karácsony idején nyári, párás meleg van. Ghánában a lakosság 70%-a keresztény, így az ország a karácsonyt ünnepli. A karácsonyi időszak egybeesik a kakaó betakarítási munkáinak végével, így tulajdonképpen már egész Decemberben az emberek a karácsonyra készülnek, és már december 20-án elkezdődik az Afrikai hangulatú, fesztivál jellegű ünnepség sorozat, amely januárig tart. A nagy meleg ellenére itt is nyugati mintára díszítik fel otthonaikat, december 25-én, karácsony napján pedig jön a karácsonyi ebéd és a családi összejövetelek időszaka. A Ghánai nyári időszakban ott nagyon meleg van, nem szokás karácsonyfát állítani, nem a dekorációról szól a dolog. Ajándékozni sem ilyenkor szoktak, hanem az év utolsó napján. A lényeg az, hogy karácsonykor a család, a barátok, a szomszédok együtt legyenek. Pulyka azért van, mert Ghána is Angol gyarmat volt, az Angol szokások valamennyire tovább élnek. A Ghánai karácsonyi asztalon jellemző az okra-leves és kecske zöldségekkel.

    Görögország -- Karácsonya    

A Görögök Ortodox egyház, azaz Keleti keresztények a Nyugati keresztényekhez képest a Karácsonyi ünnepei két héttel eltolódnak, mert nem tértek át a Gergely-naptárra, a régi Julianus-naptárt használják, így az Ortodox karácsonyt: Január 6-8 között ünneplik. A karácsonyi hagyományok szerint Görögországban az ünnep védőszentje: Szent Nikolasz (Szent Miklós), aki a hajósok védelmezője. Van egy nagyon régi görög tengerészeti hagyomány, mely szerint Karácsonykor a Görögök napjait kitöltő halászhajót ünnepi öltözékbe bújtatják. A Görög szigeteken volt ez szokás, melynek hagyománya máig megmaradt. A karácsonyfát és a hajókat azonban már December első hetében feldíszítik, a nagy Karácsonyi szezon December 6-án, Szent Nikolasz napján kezdődik. A Görögök December 25-től Január 6-ig, vagyis 12 napon át ünneplik a Karácsonyt, ezt az időszakot nevezik Dodecameron-nak. Három ünnep van benne: Karácsony, Újév, Vízkereszt. A Görög télapó: Szent Vaszilisz (Vazul) december 31-én hoz a gyerekeknek ajándékot, amit ők már az Újév első napján, Január 1.-én találnak meg. Január 6. Vízkereszt (Theophania) ünnepe, ekkor Ortodox hagyomány szerint országszerte egy keresztet dobnak a vizekbe, ezzel szimbolikusan megáldva azokat. Több tucat bátor fiatal beleveti magát a fagyos vízbe, hogy elsőként kihoza a keresztet.

    Hawaii-szigetek -- Karácsonya    

Hawaii szigetek egy Polinéziai, Óceániai szigetcsoport a Csendes-Óceánon, az USA 50. tagállama, Fővárosa: Honolulu. A karácsony ünnepe az 1800-as években érkezett meg a Hawaii szigetekre. Mielőtt a karácsonyt meghonosították volna, a Hawaii-i emberek a Makahikit ünnepelték, ami egy újévi fesztivál volt. Aki még nem járt a Trópusokon, az nem tudja elképzelni, hogy ott milyen lehet a Karácsony, a Trópusi éghajlaton az emberek hogyan ünneplik a Karácsonyt. Amikor December van, az Adventi időszak, az egyetlen dolog, ami eszébe juttatja az ott lévőnek a karácsonyt, hogy a karácsonyi égősorok felkerültek ott is a házakra, a fákra. Csak itt nem a fenyőket hanem a pálmákat díszítik fel, a világító pálmafák is szép látvány. A Mikulás a melegben a piros-fehér öltözet helyett "Hawaii-mintás ingben" jelenik meg. Minden más maradt a régiben: kék ég, ragyogó napsütés, nyári meleg. Azonban ahogy az Északi tájakon, ahol a kinti hideg elől a meleg szobába húzódva élvezik az emberek az ünnepi meleget, a Hawaii-ak levonulnak a tengerpartra és ott ülik meg a karácsonyi vacsorát a kellemesen melegítő napsütésben. Az éghajlati különbségektől eltekintve a legtöbb szokás ugyanaz, mint Európában. Az ünnep itt is a családi összejövetelekről szól és az evés-ívásból áll.

    Hollandia -- Karácsonya    

A Hollandok Mikulása, a Sinterklaas, piros ruhájában a segítőjével, Zwarte Piettel, azaz Fekete Péter együtt járnak. A Sinterklaas tulajdonképpen a magyar Mikulás ünnepének felel. Az igazi nagy nap December 6-án van, amikor megajándékozzák a kicsiket. Ekkor összeül a család, és a csemeték nagy izgalommal várják Sinterklaast. Majd egyszer csak valaki megzörgeti az ajtót, a gyerekek odafutnak, és az ajtó előtt találják a várva várt csomagot. Talán furcsa, de Hollandiában nincs az a klasszikus értelemben vett Karácsonyi hangulat, mint otthon és itt most nem az ajándék beszerző körútra kell gondolni. Persze itt is feldíszítik a házakat kívül-belül, de például a karácsonyfát már December elején felállítják, így december 24-ének nincs az az áhítatos hangulata, mint a többi országban. Sok Hollandnak a Karácsony nem sokat jelent, hiszem számukra Sinterklaas az igazi ünnep. Nincsenek tipikus karácsonyi ételek, igaz tipikus téli édességek vannak, de ezek nem köthetők a karácsonyhoz. A legtöbb család nem ajándékoz ilyenkor, ezt ugye már megtették Sinterklaas-kor. A fát pedig december végén lebontják, ezeket a gyerekek összegyűjtik és az év utolsó napján meggyújtják.

    Horvátország -- Karácsonya    

Horvátország lakói katolikus-keresztény vallásúak, ennek megfelelően a Karácsony náluk is az év egyik legfontosabb ünnepe. Horvátország alapvetően két részből áll, a Kontinentális országrész: Zágráb, Eszék, Varsad, és a Tengerparti országrész: Split, Dubrovnik, Zadar. A két országrész közötti eltérések miatt kicsit másképp ünnepelnek, a szárazföldi részen hagyományosabban, a tengerparti részen lazábban. A mediterrán tengerparti városoktól alapvetően távol áll a karácsonyi hangulat és a díszes kivilágítások. Elsősorban az északi népektől erednek a fényárban úszó városok. Mára azonban Horvátország is teljes mértékben átvette az Adventi készülődés hangulatát. Ma már egyre több tengerparti várost díszítenek fel és rendeznek karácsonyi ünnepségeket. Zágráb pompás karácsonyi vásárokat rendez, de felzárkózott már mellé Split és Dubrovnik is, ott is szép. Az otthon feldíszítése korábban szokásba jött Horvátországban, mint a fenyőfa díszítés. A termékenységet jelképezve minél több zöldet helyeztek el a házban. Katolikus szokás szerint a December 24-i karácsonyi vacsora nem tartalmazhat húst, ezért a hal a főfogás. Édességként: bejgli, vaníliás kifli, fahéjas sütemény, likőrös fánk kerül az ünnepi asztalra. Sretan Bozic! - Boldog karácsonyt!

    India -- Karácsonya    

India egy nagy Dél-Ázsia állam, a világ második legnagyobb lakosságú ország Kína után, az: 1,4 milliárdos népességével. Az átlag Európai fejében India egyenlő a Hinduizmussal, Buddhizmussal. Tévedés, mert szép számban élnek itt Keresztény vallásúak is. Az Indiai lakosság 4 %-a kereszténynek vallotta magát, ekkora lakosságnál pedig ez jelentős. Ha ezt számszerűsíteni akarjuk, az azt jelenti, hogy az uszkve: 28-30 millió indiai keresztény van. Annak ellenére, hogy a teljes népesség csupán 4 %-a keresztény, Indiában, a karácsony mégis hivatalos nemzeti ünnep. India egy sokvallású, multikulturális ország, az Indiaiak imádják a színeket, a fényeket, szinte már giccses, amit művelni tudnak, ha díszítésről van szó. Már December elején megjelentek a karácsonyi fények az utcákon, üzleteken. December 24-én kezdenek ünnepelni, és ez eltart egészen az új év kezdetéig. A kisebb településeken fenyőfa híján banán és mangófát díszítenek fel „karácsonyfaként”. New-Delhi városában karácsonykornsokan gyűlnek össze a Szent Szív székesegyháznál hogy gyertyát gyújtsanak. Goa a nagy katolikus lakosságával, az egyik legjobb hely egy hagyományos karácsonyra indiai stílusban. Sok a gyönyörű, régi, portugál stílusú templom túlcsordul az emberek lelke.

    Indonézia -- Karácsonya    

Indonézia a világ legnagyobb sziget-csoportjából álló ország: 18.000 szigetből álló hatalmas területű Dél-Ázsiai állam. Indonézia egy muszlim többségű állam, a világ negyedik legnépesebb országa, egyben a legnépesebb muszlim többségű ország a Földön: 270 milliós lakosságával. Bár az ország lakosságának: 90 %-a muszlim, csak 10%-a keresztény, ettől függetlenül szinte mindenki ünnepli a karácsonyt. Mert a karácsony számukra egy közös ünnep, vallástól függetlenül. Ez érdekes és szinte egyedülálló a világon, hogy itt a muszlimok és keresztények összefognak, hogy közösen díszítsék fel az ünnepre a hatalmas katedrálist: Jakarta városában. Az Indonézek karácsonyfát állítanak az üzletekben, iskolákban, irodákban és otthon is, karácsonyi dalokat énekelnek. Szenteste a templomban ünnepelnek, majd otthon elfogyasztják az ünnepi lakomát. Indonéziában az alapélelmiszer a rizs, amelyet karácsonykor sósan és édesen is fogyasztanak. A "Nasi Goreng", egy gazdag ízesítésű, sokféle formában létező rizses egytálétel, mellette sült: hal, csirke, pulyka kerül az asztalra.

    Írország -- Karácsonya    

Írországban a karácsonyi ünnep két hétig tart. December 13-án kezdődik, első része a "Little Christmas" (kis karácsony), amely egészen karácsony napjának reggeléig tart. Az írek karácsonya hagyományosan ötvözi az: ír katolikus szokásokat, a kelta pogány szokásokat, az anglikán protestáns hagyományokat. Karácsony napján az írek gyertyát állítanak az ablakpárkányra, és katolikus szokások szerint misére mennek. Érdekes szokás, hogy indulás előtt egy pohár whiskyt készítenek ki a Télapónak, és egy csokor sárgarépát a rénszarvasoknak. Az Írországi karácsonyi vacsora előkészületei már hetekkel az ünnep előtt elkezdődnek. A vacsora tradicionális eleme a mind hidegen, mind melegen tálalható: "Spiced Beef (fűszeres marha), amely többnapos pácolást igényel a főzése és préselése előtt. Az ünnepi vacsora olyan szokásos angolszász ételekkel egészül ki, mint a "pulyka, kacsa, liba, sonka, áfonyaszósz. A "Plum Pudding", a hagyományos fűszeres-mazsolás karácsonyi desszert. December 25-én elfogyasztják az ünnepi ebédet, és kibontják a várva várt ajándékokat. Karácsony másnapja szintén ünnep: az emberek rendszerint lóversenyre mennek és az utcán énekelnek.

    Izrael -- Karácsonya    

Izrael egy zsidó állam, a karácsony náluk nem ünnep, nincs munkaszünet, hiszen a lakosság 90%-át kitevő zsidóknak, muszlimoknak ez nem ünnep, azonban az itt élő keresztényeknek ünnep, és ők meg is ünneplik itt a karácsonyt. Izraelben mintegy 150 ezer különböző nemzetiségű keresztény állampolgár él. Ahogyan a világ minden táján: Izraelben és Palesztinában is megünneplik a karácsonyt az ott élő és oda utazó keresztények. Betlehem, a Születés Temploma, és annak épület együttesében lévő Szent Katalin katolikus templomban vannak a karácsonyi misék. Az 1990-es években a Szovjetunióból érkező 1 millió menekült között: 50-80 ezer vallását gyakorló ortodox-keresztény volt. Más orosz ajkú zsidók ezrei is megünneplik világi karácsonyukat. Betlehem, Jeruzsálem, Tel-Aviv városait turisták ezrei lepik el karácsony idején, az utcákon hemzsegnek a karácsonyi díszek, fények, jelezvén, hogy a kereszténység virágzik Izrael kulturális és gazdasági fővárosaiban. Izraelben is van karácsony, kicsit másmilyen ott, de ott is van, és ez a lényeg az ottani keresztényeknek.

    Jamaica -- Karácsonya    

Jamaica egy Közép-Amerikai szigetország, az Atlanti-Óceánban, a Karib-tengeren, a Nagy-Antillák szigetcsoporthoz tartozó, Kubától 150 kilométerre délre fekvő sziget. Jamaica egy 240 kilométer hosszú és 80 kilométer széles sziget. Jamaica a "Reggae" zene őshazája, és Bob Marley szülőhelye. A Jamaicai trópusi éghajlaton töltött karácsony teljesen más mint a sokak által megszokott. A hangulat laza és fesztelen, szól a zene és megy a tánc, koktélokat és rumot iszogatnak a tengerparti napsütésben, 26-28 fokos melegben. A Jamaicai karácsonyi ünnepek legfontosabb eseménye a főváros: Kingston, a "Gran Market" rendezvénye, ami az év legfontosabb eseménye is egyben. Egész éjjel folyik a mulatság a nagy karácsonyi vásáron, ahol a boltok az ételtől a dekorációig szinte mindent árusítanak. Persze sokan nem a vásárlás miatt, hanem csak egyszerűen a hangulat kedvéért keresik fel a vásárt. Ilyenkor zajlik ugyanis a "Jonkanoo" névre keresztelt látványos, jelmezes felvonulás, egyfajta: Karnevál. Érdemes ide ellátogatni akár egy karácsonyra, de bármikor kellemes élmény.

    Japán -- Karácsonya    

Japánban is van karácsony, a távol-keleten, bár a kereszténység a három fő vallás egyike Japánban, mégis, a lakosság csak pár százaléka vallja magát hívőnek. A három fő vallás: Buddhizmus, Sintoizmus, Kereszténység. A Karácsony hatása Japánban nagyon is jelentős, a nyugati civilizáció áramlásával a Karácsony is nemzetközi érdeklődésre tett szert. A karácsony a Japánok számára csak egy ünnep, amikor megajándékozzuk a másikat. Amit mi japán karácsonyként ismerünk, az az 1960-as években jött létre. Karácsony az emberek összeülnek teázni, és gyerekek előadását nézni. Nem feledkezhetünk el a "karácsonyi tortáról" sem, mely hagyománya nagyjából egyidős a karácsonyfa állítás Japánban - azaz körülbelül a hatvanas évek óta tart. A Karácsony "divatba jövését" legfőképp az amerikai tv-filmeknek köszönheti. A legtöbb Japán számára a karácsony olyan, mint részt venni bármely más Japán ünnepen. A Karácsony Japánban az 1970-1980-as évektől kezdett "romantikussá" válni, a szerelmes dalok és sorozatok hatására. A karácsonyfa díszítése kicsikét más, mint Európában, gyakori díszek, legyezők, lampionok. Mivel nincs meg a hitbéli háttér, kifejezetten családi ünnepként sincs számontartva, ezért a többség szórakozni megy valahova.

    Jordánia -- Karácsonya    

Jordánia egy Nyugat-Ázsiai, Közel-Keleti, Arab ország, amelynek államformája: Királyság. Szomszédai: Izrael, Szíria, Irak, Szaúd-Arábia országai. Jordánia lakossága nagyrészt az iszlám vallás követője, a hivatalos nyelv az arab, a vallási megoszlása: 90%-a muszlim, 8%-a keresztény. A Jordániai keresztények helyzete talán a legjobb a Közel-Keleti Krisztushívők közül. A Jordániai keresztények: békés, biztonságos körülmények között élnek, a szám arányához viszonyítva minden jogot és lehetőséget megkapnak a vallásuk gyakorlásra. A történelem során Jordánia sok kisebbséget fogadott be. A Jordániai keresztényeknek nem kellett olyan helyzettel szembenézniük, mint: Libanoni, Szíriai, Iraki hit társaiknak. A Jordániai krisztushívők fele a görög ortodox-egyházhoz, fele a római-katolikus egyházhoz tartozik. Karácsonyi szokásai között fontos szerepet játszik a Szenteste, Krisztus születésének ünnepe, az éjféli mise. Karácsonyi ételeik a lepénykenyér, a halételek, a birka sült, kecske sült, zöldségek, gyümölcsök.

    Kamerun -- Karácsonya    

Kamerun egy Nyugat-Afrikai ország, az Atlanti-Óceán partján. Kamerun hivatalos nyelve a Francia (80%) és az Angol (20%), de még beszélik a szangót, és további 25 törzsi nyelvet. A lakosság: 40%-a római katolikus, 30%-a protestáns, 18%-a muszlim, 12%-a egyéb. Mivel szám arányaiban a keresztények vannak a legtöbben az országban, így természetesen fajsúlyos és hangsúlyos a karácsony ünneplése az ottani emberek körében. Karácsonyi: ajándékok, égők, díszek, ételek tekintetében egyaránt. Kamerun az Afrika áldott országai közé tartozik, amelyeket Afrika "miniatűr" -nek neveznek. Afrika határain belül Afrikának sokszínűségét tartalmazza, hatalmas a biodiverzitása, a növény és állat fajok sokszínűségében. A változatos terep, a kulturális sokszínűség és a modernitás jellemzi. A Kameruni konyha Afrikában a legváltozatosabb, hiszen a kontinens középpontja, erős francia befolyással. A helyi konyhák régiónként eltérőek lehetnek, de van egy nagy, egyfogásos, esti étkezés, ami tipikus: burgonya, kukorica, köles, rizs, hal, gyümölcs. A víz, bor, pálmabor, sör, szóda népszerű.

    Kanada -- Karácsonya    

Kanada, az USA-hoz hasonlóan, sokféle eltérő kultúrájú nép hazája, ezért a Karácsonyi szokások is rendkívül sokfélék. Kanada területe: 9,8 millió km² a világ második legnagyobb kiterjedésű országa Oroszország után. Kanadában sokféle etnikum él, és sokaknak van: angol, német, francia, lengyel, olasz származása, így karácsonyi szokásaik eltérőek. Jellemző, hogy a kisebbségben lévő népcsoportok, mint például a francia származású Quebec-iek igyekeznek megőrizni eredeti hazájuk ünnepi szokásait, míg a többségben lévő angol ajkú lakosság az amerikai szokások szerint ünnepli a karácsonyt. Az utcákat csakúgy, mint a házak homlokzatát lámpa füzérekkel, fenyő gallyakkal, szalagokkal díszítik. Gyakran előfordul, hogy egy falu vagy város összes fenyőfáját feldíszítik. Kanada mivel egy hatalmas Észak-Amerikai ország, eléggé télies, havas, hideg, a gyerekek mindannyian azt hiszik, hogy ez a Télapó hazája, ennek hagyománya van, a hatalmas erdőkkel és fenyvesekkel. A Kanadai karácsonyi menü is nagyon hasonlít az Amerikaihoz, sült pulyka, sült malac, sült marha is asztalra kerül. Desszertként a yorkshire-pudding, és apró édes sütemények.

    Kanári-Szigetek -- Karácsonya    

A Kanári-szigetek az Atlanti-Óceánban fekvő hét nagyobb szigetből áll, Marokkó partjaitól 200 kilométerre. Spanyolországhoz tartozik, annak része, autónom tartománya, de a földrajzi távolság miatt is más, teljesen egyedi, egzotikus világ. A Kanári-szigeteken nagyon jó érzés, Decemberben, Karácsonykor, 22-24 fokos kellemes melegben és napsütésben flangálni a parton és városban. Sok turista utazik ide az ünnepek idejére, akik vágynak a jó időre, napfényben karácsonyoznak, piros mikulás sapkában napoznak a vízparton. Kanári két fővárosa: Las Palmas és Tenerife a karácsonyi hangulat fénypontjai. A Tradicionális Kanári Karácsonyi ünneplés December 24-én, Szenteste kezdődik. Az ünnepi menü: Tapas, hagyományos: levesek, saláták, bárány-, marha-, baromfi sültek. A Kanárik is édesszájúak, és karácsonyi édességek is vannak, amik nagyon finomak. A Karácsonyi ajándékozásban jelentős különbség van a Kanári és Európai változatban. Kanárin a gyerekek az ajándékokat nem karácsonykor kapják meg, hanem Január 6-án, Vízkeresztkor. A királyok Január 6-én érkeznek Tevén, nagy felvonulás keretében, cukorkákat dobálva. A családok részt vesznek a felvonuláson, majd a három királyok este viszik a gyerekeknek az ajándékokat.

    Kenya -- Karácsonya    

Kenyai egy Kelet-Afrikai, az Egyenlítő mentén fekvő Trópusi ország, amit Keletről az Indiai-óceán határol. A volt Brit gyarmat 1963 óta független, a lakosság: 80%-a keresztény. Az Afrikai Kenyában illő módon megünneplik a karácsonyt, még a templomokat is feldíszítik karácsonykor: szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Itt ilyenkor is meleg van, igazi nyár, mint mindig. A Karácsonyi ünnepek itt is három napon át tartanak, December 24. Szenteste, 25. és 26. Karácsonyi ünnepi napok. Az itteni karácsonyi ünnepek, inkább egy karneválhoz hasonlítható, mert a szabadban töltik, az utcákon, tereken, parkokban, szól a zene, esznek, mulatnak, táncolnak. A tánc egy fontos része a Kenyai kultúrának, gyakori eleme a vallási szertartásoknak, házassági, keresztelési ünnepeknek. A férfiak és nők általában külön csoportokban táncolnak. Kenya nemzeti étele a "nyama choma", a roston sült hús. Főleg kecske húsból készül, de van csirke és marhahús változata is. Az elkészült "nyama choma"-t kis darabokra aprítva, pürésített és szeletelt zöldségekkel körítve kínálják. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. Ilyenkor a távol élő családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik és mindenki együtt van.

    Kína -- Karácsonya    

Kína a világ legnépesebb országa: 1,4 milliárdos lakosságával és Kelet-Ázsia legnagyobb országa, amely egyben túlmutat régióján. A Kínai kultúra a világ egyik legrégebbi kultúrája, több ezer éves hagyománnyal rendelkezik. A Kínai vallások a Taoizmus, Konfucianizmus, Buddhizmus. Kína nem keresztény ország, így nincs is karácsony, azt sem tudják mi az, gondolnák sokan, pedig nem így van. Kínában ünneplik a karácsonyt, egyfajta kereskedelmi értelemben. A Karácsony marketing-élménye belengi a Kínai városokat. A boltokban az eladók piros télapó sapkában, a kirakatok tele "Merry Christmas" feliratokkal. A Karácsony jelen van a Kínai nagyvárosok: Peking, Sanghai, Sencsen plázáiban, üzleteiben a karácsonyfák állnak feldíszítve, kínaiul szól a Jingle Bells. Az utóbbi években egyre nagyobb esemény a karácsony, a bevásárló-központokban karácsonyfákat állítanak, feldíszítik, fénybe borítják az utcákat. Nem úgy mint Európában, de már itt is kezdik felfedezni a karácsonyi hangulatot. Kínában a Karácsony arról szól, hogy az emberek összejönnek a barátaikkal és együtt töltik az estét valahol. A legtöbben tehát nem a keresztény karácsonyt ünneplik, hanem egy jó alkalmat találnak arra, hogy együtt töltsék az időt vidáman.

    Kolumbia -- Karácsonya    

Kolumbia nagy ország Dél-Amerika északnyugati részén fekszik, két oldalról két Óceán mossa a partjait, az Atlanti-Óceán és Csendes-Óceán. Egy mélyen hívő és vallásos országról beszélhetünk, ahol a különböző szentek is nagy tiszteletnek örvendenek. A lakosság vallási megoszlása szerint: római katolikus: 79%, protestáns: 13%, egyéb: 8%. Kolumbiában mintha az ünnepeket felcserélték volna, a karácsonyt a szilveszterre, a szilvesztert a karácsonyra. A Karácsony a buli este a Szilveszterrel szemben, ami visszafogottabb és csendesebb. Ez érdekes, de a karácsony inkább a buli, annak ellenére, hogy Kolumbia egy nagyon vallásos és hívő ország. Minden ország más egy kicsit. Sokkal lazább a December 24-én, szenteste, a legtöbb étterem és szórakozóhely nyitva van, sőt, hatalmas bulikat is tartanak, és teljesen megszokott dolog, hogy vacsora után az emberek bulizni mennek. A karácsonyi ételek közül a legismertebb, a Buñuelo és Natilla, ők együtt tulajdonképpen a kolumbiai karácsony egy ételben. A Buñuelo olyan, mint egy sajtos, olajban kisütött fánk, kör alakú és általában nem töltik meg semmivel. A legtöbbször Natilla mellé kínálják, ami egyfajta cukornádas és fahéjas tejkrém. A Canelazo, a kolumbiai forralt bor jöhet utána.

    Kuba -- Karácsonya    

Kuba egy Közép-Amerikai, Karibi-szigetország, az Atlanti-Óceánban, a Karib-tengeren, a Nagy-Antillák legnagyobb tagja. Kubában a trópusi szigetországban Decemberben pompás idő van, ragyog a nap, virágba borulnak a fák és bokrok, illatos a levegő. Az Európaiak által ismert eső és hó itt sohasem esik, itt egyáltalán nincsen ilyen karácsonyi hangulat. Karácsonyfát azonban mindenhol állítanak, egy kis műfenyőt díszítenek fel a Magyarországon is ismert üveggömbökkel, girlandokkal. A Kubaiak nem a szobában a fa körül, hanem a teraszon, a kertben gyűlnek össze. Jelen van az egész család, és a kertben egy egész malacot sütnek nyárson. Ez tipikusan kubai szokás, az év többi napján ilyen nem fordul elő. Egy egzotikus szósszal kenik be, közben söröznek, dominóznak, úsznak a tengerben, majd jöhet a rum. Miután megsült a malac, felszeletelik, babbal, rizzsel, banán-csípszel tálalják. Közben egyfolytában szól a Latin zene. Egyházi dalokat nem énekelnének a kubaiak, és arról sem hallottunk még, hogy bárki ajándékot adott volna a szerettének karácsonykor.

    Lengyelország -- Karácsonya    

Lengyelország egy gazdag népi hagyományokkal rendelkező katolikus ország, így ott a karácsonyhoz is sok érdekes népszokás kötődik. E szokások egy része az ünnepi vacsorához kötődik. A December 24-én a szentestei vacsora mindig imával kezdődik. Miközben közösen elfogyasztanak egy szelet különleges ostyát "Oplatteck", melyen: Szűz Mária, József, Kis Jézus alakja látható, mindenki tesz egy fogadalmat, és a haragosok kibékülnek egymással. Az asztalon a teríték közé szalmát raknak, és mindig fenntartanak egy helyet a váratlan vendégek számára. A Lengyel karácsonyi ételek tipikusan a következők. "Pirog" - káposztával és gombával töltött pirog, egy tésztaféle. Töltött káposzta, a káposztalevelek zöldség és hús töltelékkel is készülnek. Halételek: hering, tőkehal, lazac burgonya körettel és szósszal. Deszertek: "mazurek" - a pitéhez hasonló lekváros sütemény, "makowiec" - a bejglihez hasonló sütemény, "pierniczki" - mézeskalács. A karácsonyi ünnepek Lengyelországban január 6-án, a háromkirályok napján érnek véget, ám az ünnep csúcspontja itt is a karácsonyi szenteste, amikor királynak, ördögnek, angyalnak és pásztornak öltözött gyerekek lepik el az utcákat.

    Libanon -- Karácsonya    

Libanon a Közel-Keleten, Ázsia nyugati szélén, a Földközi-tenger keleti partjánál fekszik, egy igazi Mediterrán ország. Északon és keleten: Szíria, délen: Izrael határolja. Libanon területe az ókori Bibliai tájak vidéke, fontos helyszínek és hagyományok vannak errefelé. Libanon vallási megoszlása: muzulmán: 55%, keresztény: 40%. A keresztények között többféle van, vannak: -ortodox, -katolikus, -kopt felekezetekhez tartozók is. A régóta fennálló "iszlám és keresztény" hagyományok mélyen beépültek a társadalmi életbe. Libanon kollektivistább, mint a nyugati társadalmak. Az egyének "csoportok" tagjaként fogják fel magukat, a családot a társadalom legfontosabb egysége. A csoportok érdekei általában felülírják az egyének érdekeit. A Libanoni családok karácsony előtt egy hónappal gabona magvakat ültetnek. December 24-én pedig a cserepeket a karácsonyi barlang és a karácsonyfa köré helyezik. A barlang Jézus születésének helyszínére utal. Karácsony első napján, a mise után, a családok igazi Libanoni lakomát ülnek, ahol sokféle hideg és meleg ételt esznek: "Tabbouleh, "Hummusz, "Moutabel, "Kebbe, "Bárány és "Kecske rizzsel. A "Meghli", egy Libanoni édes desszert, ez szimbolizálja Jézus születését. A "Buche de Noel", a karácsonyi fatörzs torta.

    Libéria -- Karácsonya    

Libéria egy kisebb Nyugat-Afrikai ország az Atlanti-Óceán partján, az egyenlítő közelében. Népességének: 85%-a keresztény, 12%-a muszlim. Libériában a trópusi éghajlaton, a nagy melegben pálmafákat díszítenek fel karácsonyfaként, és jelentős különbség mutatkozik a Mikulás személyét illetően is. A Nyugat-Afrikai országban ugyanis nem a Mikulás, hanem egy "Bayka" nevű öregember járja az utcákat, aki gonosz és még ajándékot sem hoz. Inkább nevezhetnénk a Mikulás "koldus rokonának", mert az ő szokása az, hogy ajándékokat kér, ezért is terjedt el Libériában az a karácsonyi köszöntés, melyet: "Adj nekem valami szépet karácsonyra" formában lehet a legérthetőbben lefordítani. Az ismerős karácsonyi szimbólumokat, a nálunk megszokott tűlevelű fenyőféléket Libériában örökzöldekkel: pálma-, banán- mangó- fák helyettesítik. A hangulatot mellette égő gyertyákkal teremtik meg. Nem csak az otthonaikat, és üzleteiket díszítik ily módon, hanem gyakran a felvonulásokhoz is használják őket. A Karácsonyi a menü mindenféle: hal, gyümölcs, zöldség, édesség.

    Magyarország -- Karácsonya    

Magyarországon a keresztények számára Jézus születésnapjának fénypontja a Karácsony. Szenteste, December 24-én hagyományosan a keresztény családok böjtölnek, ez a karácsony böjtje, és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg: alma, dió, mogyoró, méz, fokhagyma, vajas bableves, hús nélkül (böjtös bableves), végül mákos guba volt, de újabban kialakult a hal, a halételek, halászlé és sült hal, töltött káposzta kerül ilyenkor az asztalra. A néphagyomány szerint a karácsonyi asztal fontos szerepet játszott az ünnepkor. Az asztal díszítésének és az étkezésnek szigorú rendje volt. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. Régebben a karácsonyi abroszt tavasszal vető-abrosznak használták és abból vetették az első gabona magvakat, hogy bő termés legyen. A megterített asztalra gabona magvakat helyeztek és abból adtak a baromfiknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. A Betlehem állítás is egy régi népszokás, a Kis Jézus, Mária, József, és a Háromkirályok alakjaival. A magyaroknál a bensőséges családi együttlét December 24-e estéje, a szenteste a családi ünnep. Majd ezt követően December 25.-26.-a karácsony napjai a rokonok közös ünnepe.

    Malajzia -- Karácsonya    

Malajzia Délkelet-Ázsiában, a Maláj-félszigeten, az Egyenlítő közelében fekszik, a nagy kiterjedésű ország: 13 államból áll. Malajzia egy igazi multikulturális ország, így aztán mindenféle ünnepet megülnek, a Karácsony pedig igazán fontosnak számít. Malajzia lakosságának: 60%-a muzulmán, 20%-a buddhista, 10%-a keresztény, így nem ismeretlen egyáltalán az ország számára a Karácsony ünnepe és szokásai. Malajziában a karácsonyi ünnepek idején az emberek nem elsősorban a családot látogatják meg, hanem a barátokat. Valóságos kis túra indul, baráttól barátig mennek. Malajziában már December első napjától mennek a Karácsonyi zenék a városok utcáin és üzleteiben, a kínai Mikulás teljesen beöltözve mászkál a 32 fokos hőség ellenére is. A bevásárló központokat ilyenkor tele szórják műhóval, karácsony fákkal, hatalmas karácsonyi jelenetekkel, amikbe be lehet állni, az emberek pedig sorba állnak, hogy részesei lehessenek. Érdekes ahogyan a hagyományos hidzsábot viselő lányok Mikulás-sapkában karácsonyfát állítanak kínai kollégáik segítségével, igazi multikulti jelenségek.

    Maldív-Szigetek -- Karácsonya    

A Maldív-Szigetek egy Köztársaság, az Indiai-Óceánon, India déli vége alatt fekszik. A szigetország: 1192 szigetből áll, amelyből: 200 sziget lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely. Egyik sziget területe sem nagyobb: 13 km²-nél, összterülete mintegy: 300 km². A szigetek nem emelkednek 2,5 méternél magasabbra az Óceánból. A szigetvilágot: Marco Polo az Indiai-óceán virága névre keresztelte. A Maldiv "az egyik utolsó Paradicsom a Földön". A Trópusi szigeten az óceánba nyúló pálmafák, fehér homokos part, türkiz-kék víz a lagúnákkal, egy pompázatos trópusi világ. A sziget ázsiai-afrikai kevert lakossága muszlim vallású szinte teljesen. A Karácsony ünnepi időszaka a sok külföldi turista miatt mégis kiemelten fontos a szigeten. Ilyenkor a fehér-homokos partokat bellengi a karácsony távoli varázsa, ami innen valóban nagyon távol van, ám mégis közel, mert a távolról jött vendégek behozzák ide otthonuk karácsonyi hangulatát. A szigeteken érezhető és érzékelhető a karácsonyi varázs, persze trópusi jelmezbe öltöztetve, ami itt Délen teljesen más mint a messzi Északon.

    Málta -- Karácsonya    

Málta a Földközi-tenger közepén fekvő napfényes sziget, egy Dél-Európai kicsi szigetország, fél millió lakossal. Máltán káprázatosan ünneplik a karácsonyt, és mindez igazán baráti, 18-20 fokos hőmérsékletben élvezhető. Kellemes, enyhe idő és csillagos égbolt várja a Máltán ünneplőket. Karácsonykor a hóhoz hasonló jelenséggel itt csak legfeljebb a fehér cukorral meghintett ünnepi édességek kapcsán találkozhat az ember. Máltán karácsonyi hangulatot árasztanak a gyönyörűen dekorált városok, csillogóan feldíszített utcák, fénylő és világító díszekkel, ragyogó homlokzatú templomokkal. Máltán minden város utcáin körmeneteket tartanak, a felvonulásban résztvevők karácsonyi dalokat énekelnek. A legnépszerűbb ezek közül a December 24-én, Szentestén tartott körmenet, ahol a helyi gyermekek Betlehemes jelmezt öltenek, gyertyát és lámpákat tartva a kezükben vonulnak végig az utcákon. A cukrászdák ebben az időszakban a hagyományos édességek mellett tradicionális máltai mézes karikákat és speciális, helyi recept alapján készült, fűszeres forró gesztenyét is árulnak.

    Mexikó -- Karácsonya    

Mexikó egy nagy Közép-Amerikai állam, a meleg éghajlatú ország lakói nem ismerik a telet, ám mivel igen erősen kötődnek a katolikus valláshoz, a karácsony számukra egy nagyon fontos ünnep. Mexikóban általában: 6-8 család ünnepli együtt a karácsonyt. A Mexikói karácsonyi ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyűket és gyertyákat erősítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig. A családok sokszor többen együtt és nagyobb közösségekben is ünnepelnek, mindenféle finomsággal. Bár Mexikóban érezhető az amerikai hatás, de a karácsony a legnagyobb vallási ünnep. December 24-e előtt a családok megtartják a Posadast, ami Mária és József Betlehemi életét mutatja be Jézus születéséig. Ilyenkor az emberek gyertyát gyújtanak, karácsonyi dalokat énekelnek és beengedik a házukba a vendégeket, akik a szállást kereső Máriát és Józsefet testesítik meg. December 24-én éjjel tizenegy órától a család közösen imádkozik, hogy szimbolikusan is megtörténjen a születés. Ezután megajándékozzák egymást, és szétverik a cukorral és csokival töltött papírfigurát, a piñatát. Az ünnepi menü sokféle: hal, hús, édesség, koktélok.

    Montenegro -- Karácsonya    

Montenegró, "Crna Gora" egy Dél-Európai, a Balkán-félszigeti, Adriai-tengerparti kis ország, a volt Jugoszlávia területén. A Montenegróiak csakúgy mint a Szerbek, a keleti, ortodox egyház követői. Egy tanulmány kimutatta: a Földön élő: 2,2 milliárd keresztény van, katolikus: 50 %, protestáns: 36 %, ortodoxok: 13 %. Tehát körülbelül negyedmilliárd, 250 millió ember Január 6-án ünnepli az ortodox karácsonyt. XIII. Gergely pápa rendelete szerint 1582-ben az új naptár, a Gergely naptár lépett életbe. Az ortodox egyházak viszont maradtak a régi Julianus-naptárnál, ez okozza a karácsony eltérő napon való ünneplését. A Montenegrói ortodox karácsony ünneplése szolid és visszafogott, olyan mint a montenegróiak. A karácsonyi ajándékozás náluk nem szokás, csak a családi és baráti összejövetelek, beszélgetés és evés. A karácsonyi menü klasszikus szerb. A "Raštan - szárított kecskehúsos kelkáposzta, "Ćevap - 3 féle darált húsból: birka, marha, sertés készülő hús rúd, roston sütik és lepénybe teszik. "Pljeskavica - hasonló mint a Ćevap, csak a hús lapos, ez is lepényben készül. "Njeguši pršut - sonka hajszálvékonyra szeletelve. "Riblja Ćorba -- Szerb halleves, hal, paprika, paradicsom, zöldség. "Burek - rétes tészta jellegű töltött édes és sós kalács.

    Mozambik -- Karácsonya    

Mozambik egy Délkelet-Afrikai ország az Indiai-Óceán partján. Az egykori Portugál gyarmat a nyelvében és vallási szokásaiban örökölte a Portugál szokásokat. Mozambikban trópusi éghajlaton, kellemes 25-30 fokban ünneplik a Karácsonyt. A Délkelet-Afrikai országban ilyenkor van nyár. A karácsony ugyanúgy a szeretet és a családok ünnepe, mint Európában, csak fesztiváli hangulatban telik. Mozambik viszonylag békés ország, ahol a lakosság: 60 %-a keresztény, többségük római-katolikus. Az országban vallási ünnep a karácsony, de sokkal inkább társadalmi jelentőséggel bír. A karácsony a törzsek közötti megbékélés ünnepe is. A keresztények többsége a templomokban tölti a szentestét. A szertartásokat a portugál hagyományokból vették át. Együtt imádkoznak, énekelnek és köszönetet nyilvánítanak a földi jóért. A karácsony másnapját a családdal és a barátokkal ünneplik egy több generációs házibuli keretében. Ilyenkor legalább: 40-50 ember jön össze a családtagokból a tengerparton. Az asztalok bőségesen terítve, a Nemzeti étel a "Matapa": rizs, tenger-gyümölcsei, manióta, mogyoró, fokhagyma, kókusztej.

    Németország -- Karácsonya    

Németország a régi és tradicionális Karácsony országa. Németországból ered az Adventi koszorú, a karácsonyfa állítás hagyománya, a karácsonyi vásárok eredete is, és a forralt borok készítése is egyaránt. Az Németország élen jár a karácsonyi ünnepkör kialakításában. Németország szinte minden városának főterén van hagyományos karácsonyi vásár: "Weihnachtsmärkte", ahol a kézműves ajándékokat árulnak. Ez az Adventi szent időszak, a Decemberi időszak rendezvénye, amely a 15. századra nyúlik vissza. A Németek karácsonykor nagyon feldíszitik a házat. Az ablakokba fa keretre erősített színes gyertya égőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a Betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándék listát rajzokkal diszítik, és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. A tetejére cukor nehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja. A Német karácsonyi ételek: liba, kacsa, hal, köretek: burgonya, káposzta, krumplisaláta, savanyúság, uborka."Glühwein: forralt bor fűszeresen. A karácsonyi desszertek: "Lebkuchen: mézeskalács mindenféle méretben és formában. "Marzipanbrot: marcipánkenyér, "Stollen: karácsonyi kalács, "Zimtsterne: fahéjas csillagok.

    Nigéria -- Karácsonya    

Nigéria egy Nyugat-Afrikai ország, a szárazföldön: Benin, Csád, Kamerun, Niger határolja. délről pedig az Atlanti-Óceán. Nigéria egész Afrika legnépesebb állama, a maga 190 milliós lakosságával. Nigériában a lakosság: 40% muszlim, 40% keresztény, 20% törzsi vallású. A muszlimok és keresztények elfogadják egymás ünnepeit, ezért a karácsony is nemzeti ünnep. A karácsony szent vallási ünnep és ma már világméretű kereskedelmi és kulturális jelenség. A keresztények több mint két évezreden át az egész világon olyan gyakorlatokkal és hagyományokkal jelölték meg, amelyek mind világi, mind vallási természetűek. A Nigériai keresztények Jézus születésének napját ünneplik, a vallás alapját képező spirituális vezető születése napját ünneplik meg. Nigériában a népszerű szokások közé tartozik a karácsonyfák díszítése, ajándékok cseréje, étkezés megosztása a barátokkal és a családdal, valamint az egyházi szolgálaton való részvétel. Nigériában az első ünnep nap December 25-én van. A Boxing Day egyedülálló Nigériai ünnep December 26-án. Az emberek ekkor csomagolják ki azokat az ajándékokat, amelyeket karácsonykor kaptak az előző napon. Mindenki együtt tölti az ünnepet.

    Norvégia -- Karácsonya    

Norvégiában, mint a világ sok országában a karácsony csodálatos, érzelmekkel teli ünnep. Norvégia egy Észak-Európai ország, amely még az északi sarkkört is eléri. A Norvég tájakon általában mindig a hó és a jég ad külső diszletet a karácsonyi hangulatokhoz. Ott fenn Északon a December a legsötétebb hónap. Napfényt hetekig nem látnak, de fényárban úsznak ilyenkor otthonaik, utcáik, városaik. A házak és környezetünk a fény melegségét, a barátságot árasztja. A Norvégok karácsony estéjén egy csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok kéz a kézben körül táncolják, miközben karácsonyi dalokat énekelnek. Ha meghívnak egy Norvég család karácsonyi étkezésére, ott leginkább hagyományos: báránysült és sertésborda kerül az ünnepi asztalra, mindkettőhöz párolt zöldségek járnak, karfiol, kelbimbó, zöldborsó, édes répapüré és zabkása is vár rád. Ezek mellett a tengeri hal sem maradhat el, mert norvégok hal nélkül el sem tudják képzelni az étkezést. A klasszikus norvég karácsonyi édességek a "Sandkaker: mandulás vajas keksz, "Krumkaker: vajas krémes kosárka. Az ételekhez speciális karácsonyi sört, a "Juleolt”-t issznak, ami vikingektől származik.

    Olaszország -- Karácsonya    

Az Olaszországi, az Itáliai karácsonyok sokfélék, az itáliaiak, az olaszok régiónként, vidékenként különbözőképpen ünneplik a karácsonyt. Az Olaszországi karácsony már November végén kezdetét veszi, karácsonyi fényárban, feldíszítve pompáznak a városok, igazi karácsonyi hangulatot árasztva. A Karácsonyi ünnepkör: December. 6 és Január. 6 között tart, Mikulással kezdődik és Vízkereszttel záródik. Észak-Itália hagyománya szerint a Télapó (Babbo Natale), Jézuska (Gesù Bambino), Szent Luca (Santa Lucia) hozza az ajándékokat a gyerekeknek, az ország déli részén pedig egy Jóságos Boszorkány: (Befana, Bufana) hozza az ajándékot. Az olasz karácsonyi, szentestei és karácsonyi vacsora is méltó a híres olasz konyhához. December: 24-26 között. Jellegzetes előétel a "Ravioli", diós vajjal leöntve vagy a "Gorgonzola" töltött gombával. Főételként: sült házi nyulat, sült bárányt, pármai sonkával esznek. A Spagetti, Lasagne, Pizza sem maradhat el nemzeti ételeként. A vacsorát a desszertek zárják: tiramisu, kuglóf. Tipikus karácsonyi sütemény a fűszeres, szárított gyümölcsökkel készülő: "Panforte, "Pandoro, "Panettone, karácsonyi kuglóf variációk. Az olaszok lencse levest is készítenek a jó szerencse miatt. Buon Natale, Buone Feste, Felice Anno Nuovo.

    Oroszország -- Karácsonya    

Oroszország a Föld legnagyobb területű országa: 17 millió km², a Karácsony nagy ünnep, de náluk az Ortodox karácsony van megtartva, a Keleti-kereszténység ünnepe: December 25-26 helyett, Január 6-án, vízkeresztkor kezdődik és egészen Január 8-ig tart. Karácsonykor az oroszok feldíszítik a karácsony jelképét, a "Jolkát", az orosz fenyőfát. Oroszország hatalmas, havas és hideg. Az Oroszországi hideg téli napokat szinte átmelegíti a várva várt nap, amikor az egész család egybe gyűlik, és az ajándékozás után megkezdődik a fenséges ünnepi vacsora. Az előétel a népszerű "Zakuszki", a "Blini", kis élesztős lazaccal, kaviárral töltött palacsinta, vagy a grúz eredetű, virág formájú töltött káposzta. A tehetősebbek a fekete "Beluga kaviárt", a szegényebbek a "szegények kaviárjának" nevezett "padlizsán-krémet" fogyasztják. Igen ismert levesük a gazdag és sűrű "Szoljanka" leves vagy a csípős "Scsí", ami mellé "Pirozskit", káposztával, darált hússal töltött vodkás tésztát esznek. Főételként a férfiak által készített perzsa eredetű "Pilaf" áll, mely nem más, mint birka húsos vagy zöldséges sáfrányszínű rizs. A desszertként: sajt-torta, kuglóf, és a híres orosz-krémtorta zárja. Az orosz Tea sem maradhat el szamovárban és gyümölcs lekvárral ízesítve.

    Paraguay -- Karácsonya    

Paraguay egy Dél-Amerikai ország, a kontinens közepén, tengerparja nincs, két oldalról: Argentína és Brazília határolja. A Paraguayi lakosság etnikai összetétele: mesztic, ami fehér-indián keverék: 95%-a, a lakosság vallási összetétele: római-katolikus: 88 %-a, református: 6 %-a. Paraguay indiánjai között, ott a déli Földtekén karácsonykor a legforróbb nyár tombol. A gyümölcsérés ideje ez. Természetesen a fenyőfa, s így a karácsonyfa is ismeretlen azon a vidéken. Helyette azonban Betlehemi barlangot készít minden család, kukorica szárakból. A bejáratát mindenféle érett gyümölccsel, például: naranccsal, grapefruittal, dinnyével ékesítik. A gyerekeknek minden játékát is a barlanghoz hordják, "hogy a kisded Jézusnak legyen mivel játszania. Még egy tükröt is raknak a földre, mintha víz lenne, és kis kacsa-bábokat helyeznek rá. A barlang végében áll a kis jászol, a Szűzanyával és Szent Józseffel. Mindenki dicsekedni akar a saját barlangjával, olyannyira, hogy a Szentestei éjféli mise után a szomszédok és a rokonok kölcsönösen meglátogatják egymást barlang nézésre és beszélgetésre.

    Peru -- Karácsonya    

Peru a Dél-Amerikai kontinens harmadik legnagyobb országa, és az Andok hegység legnagyobb területű országa. Sok országgal határos: Bolívia, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Chile, Nyugaton: a Csendes-Óceán határolja 2000 kilométer hosszan. Hajdan az Inka Birodalom központja volt. A Perui főként mesztic lakosság: 76%-a római katolikus keresztény. Természetesen így a legnagyobb ünnep itt is a Karácsony. A Déli féltekén ilyenkor tombol a nyár, a díszítés hasonló, mint nálunk, csak sokkal szín-pompásabb. Peruban azonban lehet egyszerre nyári és téli karácsonyunk. A Csendes-Óceáni tengerparti nyárból ugyanis pár órás úttal felmehetünk az Andok-hegység több ezer méteres magasságaiba, ahol ilyenkor esik a hó. A karácsonyi szokások hasonlóak, összejönnek a családok és barátok. A Karácsonyi menü: pulyka vagy malac sült, alma mártás és Panettone kalács. A "perui koktél", mely pisco, azaz: szőlő-pálinkából, tojás-fehérjéből, zöld-citromból készül. Különleges a "karácsonyi kakaó"-ital, amelyet híres perui "inka kakaó"-ból főznek, és a "karácsonyi forró csokoládé"-ital, amiben: fahéj és szegfűszeg van. A Szenteste folyamatosan hangos az utcai petárdáktól, a napot éjfélkor hatalmas tűzijáték zárja, amellyel Jézus megszületését ünneplik meg.

    Portugália -- Karácsonya    

Portugália egy hagyománytisztelő keresztény ország, a portugálok 95%-a katolikus vallású, így több pontban is hasonló szokásokkal rendelkeznek, mint a többi hasonló ország, de mégis vannak eltérések. Portugáliában is az egyik legnagyobb és legjelentősebb ünnep a karácsony. Nincs kőbe vésve, nem ragaszkodnak a December 24-ei karácsonyfa díszítéshez, ezért már meglehetősen korán, sokszor November végén felállítják azt és a fényeket is. A portugál városok lakosai hamar meghitt hangulatba kerülnek a fényfüzérek díszítéseitől, szép ünnepi díszbe öltözik minden karácsony időszakában. Portugáliában is szép és kissé érdekes a karácsony. A tradicionális karácsonyi ünnepi ételek portugál családoknál a nemzeti étel a "Bacalhau", szárított tőkehal, mellé burgonya és rizs. Van még mellette, sült: hal, malac, bárány, kecske. A híresen finom édességek sem maradhatnak el. Ilyen a "Broas" kukorica kenyér, a "Rabanadas", édes pirítós, "Filho", liszt, tojás, sütőtök, cukor, fahéj, a legfontosabb a "Bolo rei", az ünnepi torta, amit kandírozott gyümölcsök díszítenek. Italnak a rostos gyümölcslevek, üdítők mellett, a fehér és vörös bor az alap. A vacsora végén pedig előkerül a neves portói desszert bor zárásként. Feliz Natal, Boas Festas, Bom Ano Novo.

    Románia -- Karácsonya    

Románia egy keleti ortodox keresztény vallású ország. A népszámlálási adatok szerint a román állampolgárok többsége: 80%-a román ortodox egyház tagja, amely a keleti ortodox kereszténység egyik képviselője. A katolikus, római-katolikus, görög-katolikus vallás követői: 15%-a túlnyomórészt Erdélyben él. Romániában a "Crăciunul - Karácsony", December. 25-26, két napos ünnep. Romániában nagy hagyománya van, főleg vidéken, hogy a Szenteste napján a fiatal férfiak és kisfiúk Karácsonyi dalokkal házalnak, ez az ún. "Colindat - Kolindálás", amelyet az UNESCO nemrégiben felvett a szellemi örökségek listájára. A legnépszerűbb Karácsonyi dal a Csillag (Steaua). A Karácsonyi étkezések és vacsorák hagyományosan nagy családi körben kerül sor December 25-én; tradicionális karácsonyi ételnek számít a "Piftie" (malachúsos kocsonya), a "Sarmale" (töltött káposzta) és a "Cozonac" (karácsonyi kalács). Erdélyben, a magyarok lakta területeken, a székelyek, szászok, szokása a Karácsonyi böjt. A böjti időszak alatt nem esznek húst, ez November 15-étől kezdődően 40 napon keresztül Szentestéig tart. Erdélyi karácsonyi ételek: káposzta leves, korhely leves, "savanyú leves", korhely halászlé, töltött káposzta, diós-mákos bejgli és kalács, mézes süti.

    Seychelle-szigetek -- Karácsonya    

Seychelle-szigetek egy szigetállam, az Indiai-óceánban, Afrika Dél-Keleti partja mellett, legközelebb: Madagaszkár és Szomália található hozzá, mintegy 1000-km-re. A Seychelle-szigetek 115 szigetből áll, Afrika önálló államai közül a népessége a legkisebb, 100 ezer lakossal. Nincsenek őslakók; a Seychelle-iek főleg: francia, afrikai, indiai, kínai bevándorlók utódai. A lakosság nagy része, 90 %-a római katolikus vallású, akik nagyon is ünneplik a Karácsonyt. A Seychelle-szigetek a Trópusi égövben, az Egyenlítőtől kicsit délre található. Az évi középhőmérséklet 27 Celsius fok, a páratartalom 80%-os. A napi napsütéses órák száma hét, egy paradicsomi hely. Ha Karácsonykor Seychelles-en jársz, látogass el a szigetek fővárosába Victoriába, ahol egy különleges karácsonyi hangulatot tapasztalhatsz meg. Az ablakokba villódzó fények, a városba pedig "zúzmarával" borított karácsonyfák pompáznak közvetlenül a pálmafák árnyékában. A Seychelle-szigetek katolikus ország, így a karácsony ahogy Európában is a szeretet és a család ünnepe. Az egyetlen különbség, hogy itt a fehér karácsony meglehetősen ritka, hacsak a nem az óceánpart hófehér homokjában ünnepelünk.

    Spanyolország -- Karácsonya    

Spanyolország egy hagyománytisztelő ország, amely 90%-ban katolikus vallású. Spanyolországban a Karácsony December. 24-től Január. 6-ig tart. Az ünnepek December elején az Advent és Mikulás nappal kezdődnek, a December 24-26-i karácsonyi ünnepek után a fénypont Január 6-a, háromkirályok napja: "Reyes". Az emberek állítanak karácsonyfát, és vesznek ajándékot a gyerekeiknek karácsonykor, de az igazi ünneplésre a háromkirályok napján kerül sor. A gyerekek reggel ajándékot találnak a csizmájukban, amit természetesen a három király tett bele az éj leple alatt. Az utcákat feldíszítik, és tolongva ünneplik a három király díszes hintóját. Az ünnep sokszínűsége mégis különösen jól jellemzi Spanyolországot, ahol minden régiónak megvannak a saját hagyományai: Spanyol, Katalán, Baszk régióknak egyaránt. A spanyol: "Feliz Navidad" katalóniában: "Bon Nadal". December 24-én este, amit itt nem Szentestének, hanem "Noche Buena - Jó Éjnek" hívnak a családok összejönnek vacsorára. A spanyol karácsonyi ünnepi menü a sültek: hal, bárány, malac, pulyka, tenger gyümölcsei mellé italnak "Vino" a bor az alap, és "Sangria" a gyümölcsbor. A desszertnek pedig a "Turrón" nevű mandulás édességet szolgálnak fel.

    Svájc -- Karácsonya    

A Svájci karácsonyok szépek és bájosak, a városok és falvak díszesek és fényesek. A Svájci karácsony nagyban hasonlít az Ausztriai karácsonyokhoz, hiszen két egymás mellett fekvő Alpesi országról beszélünk. Svájcban általában a karácsonyok: fehérek, havasak, minden karácsonyi pompában ragyog és fénylik, kívül pedig az Alpesi hegyi tájakat fehér hódunna koszorúzza. Basel a leggazdagabb karácsonyi hagyománnyal rendelkező svájci város. Történelmi óvárosában, a Barfüsserplatzon és Münsterplatzon kialakított karácsonyi vásár Svájc egyik legszebb és legnagyobb karácsonyi vására. Zürich-ben ilyenkor mese villamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. Bern-ben karácsonyi dalok szólnak város szerte. Genf-ben díszes pavilonok mellett szól a karácsonyi zene. Az utcákon karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket árulnak, sült gesztenyét és apró süteményeket. A Svájci karácsonyi ételek a "Fondue" sajt-szósz, mellé burgonya és hús ételek, malac, marha, bárány, kecske. "Raclette" galuska, "Rösti" reszelt krumpli, mellé szószokat esznek.

    Svédország -- Karácsonya    

Svédország egy tipikus Észak-Európai ország. A Svédországi emberek a többi Skandináv országhoz hasonlóan már December elejétől Adventi naptárral és vasárnaponként egy-egy gyertya meggyújtásával várják a karácsonyt. Norvégiához hasonlóan Svédországban is kívül-belül feldíszítik a házakat, a jellemző skandináv motívumokkal: piros és fehér virágokkal, fenyő ágakkal, gyertyákkal és szalma díszekkel. A karácsonyfa alá szinte mindenhol bekerül a szalmából készült kecskebak az ajándékok mellé. Az ajándékokat, melyeket kis versek kíséretében adnak át a gyerekeknek, Svédországban a Télapó hozza, mégpedig az ünnepi vacsora után. A Svédországi karácsony hideg és havas, ezt mindenki az otthon melegében, meghitt családi és baráti körben, jó társaságban és szeretetben szereti tölteni. A Svédországi karácsonyi ünnepi menü: hering és barna bab, majd egyéb halételek és édes desszertek. A jó gyerekeknek a Mikulás a Jultomten, egy manóval osztja az ajándékokat. Január 13-án az ünnep zárásaként a svéd családok körbe táncolják a karácsonyfát.

    Szenegál -- Karácsonya    

Szenegál egy Nyugat-Afrikai ország, amely az Atlanti-Óceán partján fekszik. Afrikai viszonylatban inkább a kis országok közé tartozik, legjelentősebb folyójáról, a Szenegálról kapta a nevét, ami az ország északi határfolyója. Az egykori Francia Nyugat-Afrika központi területe, a függetlenségét 1960-ban nyerte el. Afrikában vannak olyan muszlim többségű országok, ahol mégis állami ünnep lett a karácsony. A Nyugat-Afrikai Szenegálban a lakosság több mint 95 %-a muszlim, mégis mind a húsvét, mind a karácsony állami ünnep. A hasonló mentalitású Afrikai iszlám országokban a keresztény ünnepeket ugyanúgy ünneplik a muszlimok, mint az iszlám ünnepeket a keresztények. Erre a vallási egyetértésre elsősorban azért lehet példa, mert az iszlám kultúrában több helyen szokás ünnepelni Mohamed próféta születésnapját, mivel Jézust pedig hasonlóan prófétaként tisztelik a muszlimok, könnyen a vallási tradícióba illeszthető Jézus születésének ünnepe. A Szenegáli karácsony a főváros: Dakar utcáin jelenik meg legjobban. Az üzletek karácsonyi portékákat árulnak, ajándékokat, díszeket, csengőket.

    Szerbia -- Karácsonya    

A Szerbek naptári ünnepei a nyugati keresztényekhez képest két héttel eltolódnak, mert a Szerb Ortodox egyház nem tért át a Gergely-naptárra, változatlanul a Julianus-naptárt használja. Tehát így az Ortodox, a Pravoszláv karácsonyt: Január 6-8 között ünneplik. Január 6-án kezdenek ünnepelni az ortodox hívők, ekkor van a szenteste (Badnje veče). A szenteste (Badnji dan), a Gergely-naptár szerinti január 6-a reggelén a családfő kimegy az erdőbe fiatal tölgyfa ágért, amit este bevisz a házba, mézzel beken, búza szemekkel meghint; ez pogány eredetű, de ma már a fiatal Krisztust szimbolizáló jelkép jelzi a karácsonyi ünnepek kezdetét. Öt óra tájban a harang megszólalása jelzi a Szenteste beköszöntét. A házigazda feladata ilyenkor a szalma bevitele, amiből a lakás minden helyiségébe tettek, jelezvén, hogy készen állnak Jézust házukba fogadni. A szerb házakban eredetileg nem szokás karácsonyfát állítani, de szokásosan így köszönnek: "Hristos se rodi - Krisztus megszületett", erre a válasz: "Vaistinu se rodi - Valóban megszületett". Egészen Újévig megmarad az üdvözletnek ez a formája.

    Szlovénia -- Karácsonya    

Szlovénia a Dél-Nyugati szomszédunk, a festői szépségű kis országot Keleti-Svájcnak is nevezik, mert a fejlettsége mellett minden megtalálható itt: hegyek, dombok, síkság, tavak, tengerpart. Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el, területe: 20.273 km². Szomszédai: Ausztria, Horvátország, Magyarország, Olaszország, délnyugaton az Adriai-tenger. Négy nagy Európai földrajzi régió találkozik az országban: Alpok, Dinári-Hegység, Kárpát-Medence, Mediterráneum. Szlovénia legmagasabb hegycsúcsa az Alpok-ban a Triglav: 2864 m. Szlovéniában velünk egyezően ünneplik a karácsonyt, December: 24-25-26. Sok turista látogat ide az ünnepek körül a varázslatosan szép téli tájak miatt. A főváros: Ljubljana karácsonyi vására barátságos, a legszebb téli varázsváros az Alpesi síparadicsom: Kranjska Gora. A Mura vidéken a sült-hal, és diós-mákos kalács, a Stájer vidéken a sült kolbász és gyümölcskenyér, a Tenger-melléken a szárított tőkehal a hagyományos ünnepi menü. Az új karácsonyi szokás az élő Betlehem (Žive jaslice) elő is adják Jézus születésének történetét. Európa legnagyobb cseppkőbarlangja, a Postojna is helyet ad ilyen előadásoknak. A Szlovének így mondják az ünnepekre: "Vesel Božič" - "Boldog Karácsonyt".

    Szicília -- Karácsonya    

Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, és Olaszország legnagyobb területű régiója. Területe: 25 ezer km², lakosainak száma mintegy 5 millió. Szicília ugyan Olaszországhoz tartozik, ám a sziget szokásai és népszokásai sok területen eltérnek az Itáliai félsziget szokásaitól. Szícilia egy varázslatosan szép sziget, mágnesként vonza az embert. Sok szicíliai kétnyelvű, így mind az olaszt, mind pedig a szicíliait beszéli, ami önálló újlatin nyelv, amelyet: görög, arab, spanyol hatás alakított. A karácsony náluk is a tradíció, és remek alkalom hogy összejöjjön a család, mert imádnak enni és ünnepelni. Az ünnep a December 24-i ebédtől egészen Január 6-ig tartanak. Az ajándékokat December 24-én Szenteste a Mikulás hozza, a nagypapa vagy egy rokon személyében, akik így őrzik meg a gyermeki fantázia fényét. Január 6-án, Vízkeresztkor aztán megérkezik seprűjén az öreg Befana, a boszorkány, aki édességet tesz a jó gyerekek zoknijába, a rosszakéba pedig szenet. Szicília karácsonyi ételei: "Ravioli és Tortellini (töltött tészták), "Baccala (hal mártásban), "Salsiccia secca (száraz kolbász), "Salame (szalámi), "Oliva (olivabogyó), "Formaggio (sajt), "Insalata arancione (narancs-saláta), "Pastiera (dél-olasz apró sütemény), "Panettoni (édes kalács).

    Tahiti -- Karácsonya    

Tahiti egy Dél-Óceániai sziget, Francia Polinézia legnagyobb szigete a Csendes-Óceánban, Tahiti területe: 1045 km², legmagasabb pontja: 2241 méteres Orohena-hegy. A főváros: Papeete, a Paris-Papeete távolság: 15 ezer kilométer, ami nagyon messze van az anyaországtól, a Föld déli végén. Tahiti szigete a hírét a világban csodás természeti szépségeinek, barátságos népének köszönheti. A szigeten található egyben Francia Polinézia fővárosa: Papeete. Francia Polinézia közel 200 tagból álló szigetcsoport a Csendes-óceánon, valahol félúton Ausztrália és Amerika között. Két legismertebb szigete Tahiti és Bora Bora, mindkettő álomnyaralások helyszíne. Tahiti szigetén az őslakos polinézek és a betelepült franciák együtt élnek. A lakosság jelentős része francia, mivel a szigetcsoport Franciaország egyik tengerentúli területének számít közigazgatásilag. A két nép szeretetben él egymással, ez a baráti-családi hangulat egészen meghitté teszi a Karácsonyi ünnepeket, amit csak fokoz, az őslakos polinézek befogadó életstílusa. Az üzletek már December elején tele vannak karácsonyi hangulatú dekorációval, télapókkal, fenyőfákkal, műhóval. A helyiek szinte biztosan sosem láttak még igazi havat. Tahitin nem a hó fehér, hanem a homok a tengerparton.

    Thaiföld -- Karácsonya    

Thaiföld egy nagy kiterjedésű Délkelet-Ázsiai ország, Malajzia és a Thai "Sziámi"-öböl határvonalán fekszik. Thaiföld a világ egyik első számú turisztikai célpontja, hírnevét elsősorban gazdag kultúrájának és a mai napig élő évezredes hagyományainak köszönheti. Thaiföld egy nagy Buddhista ország, a lakosság: 95 %-a Buddhista vallású. Egy Buddhista országban pedig hivatalosan nincs Karácsony. Ettől függetlenül mivel egy turista-paradicsomról beszélünk mégis van, és sok a külföldi turista, ezért Karácsonyi hangulat itt is megjelenik December idején, az ünnepek körül. Minden hotelben és bevásárló központban ott áll egy-egy hatalmas karácsonyfa, több nagyáruházban pedig karácsonyi dalok szólnak a hangszórókból. Bangkok, Pattaya, Phuket nyaraló helyein karácsonyi hangulat van ilyenkor, azt áraszt az ott kialakított ünnepi miliő. A karácsonyfák elsősorban a turistáknak szólnak, de megtalálni őket olyan plázákban is, ahol a turista ritka, mint a fehér holló. A Thaiföldi emberek többsége keveset tud a karácsonyról, mindazonáltal imádják az ünnepi díszeket, a csillogó külsőségeket, a karácsonyfa pedig ötvözi mindezt. A Thaiok nem is véletlenül pózolnak és szelfiznek a karácsonyfák előtt, tetszik nekik a karácsonyi ünnep fénye és varázsa.

    Törökország -- Karácsonya    

Törökországban a Karácsony vajon milyen? Vajon megünneplik a Törökök a karácsonyt? A felmerülő kérdés jogos, a válasz az, hogy hivatalosan nem. Törökország iszlám vallású ország, a közel 100 milliós ország lakosságának: 98 %-a muszlim, s mint ilyen, nyilván nem tart meg egy keresztény ünnepet. De Mégis, ha Decemberben utazunk, ugyanúgy találkozni fogunk Karácsonyi dekorációval mindenfelé. Isztambul-ban látni fogunk a bevásárló központokban vagy a bazár környékén feldíszített: fenyőfát, fényfüzéreket, díszeket, karácsonyi kirakatot. A Törökök az Európához való sokszálú kötődésük miatt is ismerik és számon tartják a Karácsonyt, ha csak máshogy nem, szeretik a szép karácsonyi díszeket és díszítéseket, az ünnepi hangulatot. Aki pedig December 24-én, Szenteste az éjféli misét is meghallgatná, csak menjen el: Isztambul Európai oldala központjának számító Beyoğluba. A népszerű bevásárló utcában, az Istiklal Caddesin találjuk a gyönyörű, neogót stílusban épült: Páduai Szent Antal templomot, amely Isztambul legnagyobb római-katolikus temploma.

    Uruguay -- Karácsonya    

Uruguay egy kisebb Dél-Amerikai ország az Atlanti-Óceán partján, annak: La Plata nevű öblével határos, Északról: Argentína és Brazilia határolja. Fővárosa Montevideo, hivatalos nyelve a spanyol. Uruguay neve Guarani nyelven azt jelenti: "A festett madarak folyója". Az Uruguayi lakosság legnagyobb része Európai származású: 88 %-a fehér, 8 %-a afro-uruguayi, 3 %-a mesztic, 1 %-a ázsiai. A lakosság 66 %-a római katolikus vallású, Uruguay a legszekulárisabb Dél-Amerikai állam. Az egyház és az állam szigorúan különválasztott, a vallásszabadság mindenki számára biztosított. Uruguay karácsonyi szokásai a legjobban hasonlítanak az Európai karácsonyok szokásaihoz és hangulatához egész Dél-Amerikában. December. 25 "Navidad, Día de la Familia" - "Karácsony, A család napja". A családok itt konzervatívabban és szolidabban ünneplik meg a karácsonyt mint a térség többi országában. Az Uruk karácsonyi asztalára kerülnek a Nemzeti ételeik. "Parrillada (marhahús-tál), "Chivito (marhahúsos szendvics), "Pasta (tészták). Uruguayi nemzeti italok a "Matétea, "Clérico, "Médio.

    Új-Zéland -- Karácsonya    

Új-Zéland a Föld déli felén fekszik, a szigetországban így ott Karácsonykor nyár van velünk ellentétesen. Új-Zéland a legtávolabb van Magyarországtól: 17 ezer kilométerre, a Föld túloldalán, távoli végén. Új-Zélandon a karácsony a nyári vakáció idejére esik, ami így egyszerre az iskolai szünidő, az ajándék vásárlás, a partik és családi kirándulások ideje. A karácsony náluk a nyár közepére esik, 30-35 fokos nagy melegekkel. Ezért ilyenkor a nagy többség általában piknikezik a szabadban, vagy a tengerpartra megy fürdeni, strandolni. Az ottani karácsonyok a nyár közepén általában mindig így szoktak eltelni. Az Új-Zélandi emberek karácsonykor általában: sült pulykát, hideg sonkát, és jégbe hűtött sört fogyasztanak. Az erős angolszász hatás ismeretében nem csoda, hogy a tradicionális vacsora fő eleme a sült pulyka zöldségekkel és szósszal, illetve a konyak mártással kínált karácsonyi puding, húsos pite és püspök kenyér, aszalt gyümölcsökkel töltött sütemények. Ezek főként az ünnepi szokások a déli féltekén, a világ túlvégén.

    Venezuela -- Karácsonya    

Venezuela egy nagy ország, Dél-Amerika északi részén terül el, természetes határa a tengerpartja az Atlanti-óceán és Karib-tenger, mintegy 2800 km hosszan. A mintegy: 30 milliós ország etnikai összetétele változatos: mesztic 69%, fehér 20%, fekete 9%, indián 2%. Az állam hivatalos nyelve a spanyol, és: 31 őshonos indián nyelvet beszélnek. A vallási megoszlás: római katolikus 85%, egyéb 15%. Venezuela partjait amikor 1499-ben a spanyol felfedezők először meglátták, az őslakosok vízparti házait elválasztó csatornákat, Velence jutott az eszükbe, Kis-Velencének, Venezuelának nevezték el. Venezuelában a karácsony az év legnagyobb ünnepe, nagyon színes itt az ünnep. A karácsonyi ünnepek idején mindent színes díszek borítanak, sok-sok tűzijáték, sok jókedv és jóízű falatozás jellemzi az ünnepet. A Betlehem állítása jóval népszerűbb szokás errefelé, mint a Karácsonyfa. A gyerekek ajándékaikat, karácsony este, szent este, éjfélkor kapják meg, amit: San Nicolás és Nino Jesus hoz nekik.

    Vietnam -- Karácsonya    

Vietnam egy távol-keleti, Ázsiai ország, amely hagyományosan: Buddhista, Taoista, Konfuciánus vallású, ám mivel Keresztények is élnek itt, így ünneplik a Karácsonyt. Ennek az az oka, hogy a közel 100 milliós lakosság mintegy: 10%-a százaléka keresztény-katolikus. A keresztény vallás és vele együtt a latin írás a 17. században jelent meg Vietnamban. A Francia megszállás idején tértek át a keresztény hitre. Vietnamban a keresztények nem sokan vannak, amit a misszionáriusoknak nem sikerült, azt később a 20. században megoldotta a beömlő nyugati fogyasztói kultúra. Vietnamban karácsony, december idején az összes bevásárló központ ünnepi lázban ég. Az unalomig ismert karácsonyi slágerek mellett az eladók ünnepi hangulatú örömükben fejükre piros mikulás sapkát húznak, a műfenyők és díszek tömkelege várja a vásárlókat. A karácsonyi szentestén a családi vacsora után az emberek utcára mennek ünnepelni, sétálnak, beszélgetnek, esznek, isznak, a karácsony este olyan mint a szilveszter.