"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Grand Tour kerékpár versenyek híres története - Bíró Csaba

2022.07.25 15:27

 

Tour de France gazdag története.

A Tour de France vagy más néven: "Le Tour" vagy "La Grande Boucle" a világ legismertebb, leghíresebb, minden évben megrendezett országúti kerékpár versenye. A Tour de France kezdete a 20. század eleje, a versenyt először: 1903-ban rendezték meg. A Tour egy hónapig tartó híres versenye világhírű lett.

Tour de France 2021: Full schedule, stages, route, length, TV channel &  live stream | Sporting NewsTour de France 2022 route revealed: will it pass near you in France?

Tour de France

-- A Tour de France vagy más néven: "Le Tour" vagy "La Grande Boucle" a világ legismertebb, leghíresebb, minden évben megrendezett országúti kerékpár versenye. A Tour de France kezdete a 20. század eleje, a versenyt először: 1903-ban rendezték meg. A Tour de France egy teljes hónapig tartó Franciaországi híres versenyén több ezer kilométer hajtanak le a versenyzők.
-- A Tour de France egy nagy 3 hetes verseny, amely Franciaországban és a szomszédos országokban zajlik. A verseny táv szakaszokra bomlik, egyik várostól a másikig, mindegyik szakasz egy-egy külön verseny. Az idő eredményeket versenyzőnként összesítve állapítják meg, ez adja meg a végső sorrendet, ami alapján kiderül, hogy ki nyeri a Tourt.
-- A Tour de France, a Giro D'Italia, a Vuelta España a három legnagyobb kerékpáros verseny. A három verseny együtt része a kerékpárosok legtekintélyesebb háromhetes versenyeinek, a Grand Tour-nak. A Tour közel egy hónapig tartó híres versenyén: 4-5 ezer kilométert hajtanak le a versenyzők.

Tour de France története

-- 1903-ban: Henri Desgrange találta ki újonnan alapított: L'Auto című lapjának népszerűsítésére, hogy egy: 6 szakaszból álló kerékpár versenyt hirdet a hazafias hangzású "Le Tour de France" néven. Az első Tour de France verseny amely: 1903-ban július 1-19 között került megrendezésre. 
-- 1903-ban az első Tour: 2428 km hosszú volt, 60 résztvevő versenyzővel, a győzelmet: 25 km/h átlag sebességgel: Maurice Garin szerezte meg. A győzelemért járó: 3000 frankkal együtt az akkori időkben szép összegnek számító 6075 frankot keresett. 
-- 1910-ben, a hegyi szakaszok bevezetésekor a Tour már július 3-31-ig tartott, 4734 km-en és 15 szakaszon át haladt a párizsi befutóig. A hegyi szakaszok felborították az addigi erőviszonyokat, hiszen a hegyek más versenyzői alkatot és teljesen más technikát kívántak mint a sík szakaszok.
-- 1919-ben bevezették az összetettben élen álló versenyzőnek a sárga trikót. A két háború között a szakaszok száma és a táv is tovább nőtt, 1926-ban elérve a rekordnak számító: 5745 km-t. 1927-ben tesznek először kísérletet a csapatonkénti indításra, azaz a csapat idő futamra.
-- 1930-ban a márkák csapatait nemzeti csapatok váltják fel, a rádió először ad élő közvetítést a Tour-ról és megjelenik a mezőnyt kísérő reklámkaraván is. 1934-ben a verseny átlagsebessége először lépi át a 30 km/h-t. 1935-ben vezetik be a piros zászlót, ekkor rendezik az első egyéni idő futamot.
-- 1944-ben megszűnt L'Auto című lap helyett Goddet 1946-ban megalapítja a L'Équipe nevű sportújságot, ami máig a legolvasottabb francia sporttal foglalkozó napilap. Az új lap veszi át a háború után először 1947-ben megtartott Tour rendezését is. Goddet egészen 1986-ig tevékenykedik verseny igazgatóként.
-- 1958-tól a Tour dinamikusan fejlődik, az első élő televíziós közvetítés éve, 1967-ben rendezik az első prológot, egy évvel később elvégzik az első hivatalos dopping ellenőrzést is, 1986-ban pedig az indulók száma már meghaladja a 200 főt.
--1998-ban a L'Équipe az A.S.O. tulajdonába kerül, akik a Tour igazgatója mellé elsősorban a gazdasági ügyek koordinálásáért felelős második igazgatót neveznek ki. De a Tourral kapcsolatos lényeges kérdésekben továbbra is szinte kizárólagosan a versenyigazgató dönt.

Tour de France szakaszok

-- A Tour de France a mai formájában összesen: 21 szakaszból és 2 pihenő napból áll. A szakaszok között lehet prológ, egyéni, csapat, hegyi időfutam, hegyi szakasz. A szakaszok elején a virtuális vagy tiszteletbeli rajt általában a település központjában van, ahol rengeteg néző között lassan kanyarog a mezőny.
-- A valódi rajt már mindig nyílt útszakaszokon van, innen indul az igazi verseny. Az útvonal összeállításánál a rendezők próbálnak arra is figyelni, hogy az egyes szakaszok közötti transzferek ne legyenek túl hosszúak, mert az a megerőltető szakaszok után feleslegesen fárasztja a versenyzőket.
-- Minden településnek óriási megtiszteltetés, ha rákerülhet a Tour térképére. Természetesen vannak tradicionális rajt- és cél- helyek is, ahol a Tour nagyon gyakran megfordul, például: Pau, ami 2008-ban már: 61. alkalommal volt a verseny házigazdája. Emellett a Tour minden évben ellátogat új helyekre is.
-- A Tour de France tervezésnél figyelni kell arra is, hogy a 3 hét során maximum: 2 szakasz lépheti túl a: 225 km-t, és a teljes táv nem lehet sokkal több: 3500 km-nél.

Tour de France szakaszok

Prológ
A prológ a verseny első, 10 km-nél nem hosszabb szakasza, ami egyben lehet időfutam.

Időfutam
Az időfutamokon nem egyszerre indul a mezőny, hanem egyéni időfutam esetében egyenként, csapat időfutam esetében pedig csapatonként, 1-2 perces időközökkel.

Hegyi időfutam
A hegyi időfutam abban különbözik a normál idő futamtól, hogy itt valamelyik nagyobb hegyre kell feljutni, Col du Galibier (Alpok, 2645 m), L’Alpe d’Huez (Alpok, 1850 m). Az Alpe d’Huez-i befutó a hegyimenők legbecsesebb trófeája, a nagy legenda. A híres 21 hajtű kanyarban táblák őrzik minden egyes győztes nevét.

Normál szakaszok
A normál szakaszokon általában nincsenek nagyobb hegyek, legfeljebb 4. kategóriás emelkedők, a közepesen nehéz szakaszokon lehetnek 2. kategóriás hegyek is, a hegyi szakaszokon általában: 3-4 kiemelt, 1. vagy 2. kategóriás hegyet kell a kerékpárosoknak megmászni. Régen voltak rövid, úgynevezett fél szakaszok is.

Királyetap
A királyetap a körversenyek legnehezebb hegyi szakasza, ahol a legtöbb kiemelt, 1. vagy 2. kategóriás hegyen kell a versenyzőknek átkelni. Ezek rendszerint 2-3 ezer méter magas hegyek csúcsai. A királyetap végén gyakran van hegyi befutó.

Pihenőnapok
A verseny folyamán a 2. és a 3. hét elején a két hétfő a pihenő nap. Ezek a napok általában a legnehezebb hegyi szakaszok között vagy közvetlenül utánuk szoktak lenni, esetleg a hosszabb transzfereket időzítik erre az időpontra. A versenyzők, ha nem kell utazniuk, csak rövid edzést tartanak és pihennek.

Tour d'Honneur, az utolsó szakasz
A Tour legutolsó szakasza a Tour d’Honneur, ami már egy tiszteletkör a győzteseknek. Ezen a szakaszon már nincs versenyzés a Párizsi befutót kivéve, ami minden sprinter álma. A szakasz elején köszöntik a trikó viselőket, pezsgőznek, majd Párizs belvárosban: 9 kört megtéve a Champs Elysées-n ér véget a Tour.
 
Tour de France trikó díjazásai
 
Összetett verseny Maillot jaune - Sárga trikó

A Tour de France versenyt vezető versenyző színe a sárga trikó, az összetettben vezető versenyző viseli. A sárga trikót: 1919-ben vezették be, színét a támogató: "Auto" nevű autós magazinról kapta, amelynek lapjai sárgák voltak. A sárga trikónak óriási presztízse van, aki ezt viseli az kimagasló versenyzőnek számít.
 
Pontverseny Maillot vert - Zöld trikó

A zöld trikót a pontversenyben vezető versenyző viseli, 1953-ban vezették be. A pontokat a szakaszok közben a sprint hajrákban és a szakaszok befutóiban lehet gyűjteni. A pont azonosság esetén az összetettben elért helyezés dönt.

Hegyi összetett Maillot pois rouges - Piros pöttyös trikó  

A piros pöttyös trikót a hegyi összetettben vezető versenyző viseli, 1975-ben vezették be. A trikó a Poulain Chocolat nevű csokoládé gyár színeit viseli, fehér alapon piros pöttyök, akik 1933-ban szponzorálták a hegyek királyát. A hegyi hajrákban megszerzett pontok alapján állapítják meg a sorrendet.
 
Fiatalok összetett versenye Maillot blanc - Fehér trikó

A fehér trikót a legjobb 25 év alatti versenyző viseli, eredetileg már 1975-ben bevezették, de 1989 és 1999 között a trikót nem osztották ki, ettől függetlenül az eredményeket rögzítették. 1997 óta hivatalosan "Souvenir Fabio Casartelli" a díj neve, az 1995-ben életét vesztett versenyző emlékére.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tour de France - 108. Verseny - Győztesek, Érmesek - 1903--2022            
Év Győztes Második Harmadik
1903 FRA Maurice Garin FRA Lucien Pothier FRA Fernand Augereau
1904 FRA Henri Cornet FRA Jean Dortignacq BEL Aloïs Catteau
1905 FRA Louis Trousselier FRA Hippolyte Aucouturier FRA Jean Dortignacq
1906 FRA René Pottier FRA Georges Passerieu FRA Louis Trousselier
1907 FRA Lucien Petit-Breton FRA Gustave Garrigou FRA Émile Georget
1908 FRA Lucien Petit-Breton LUX François Faber FRA Georges Passerieu
1909 LUX François Faber FRA Gustave Garrigou FRA Jean Alavoine
1910 FRA Octave Lapize LUX François Faber FRA Gustave Garrigou
1911 FRA Gustave Garrigou FRA Paul Duboc FRA Émile Georget
1912 BEL Odile Defraye FRA Eugène Christophe FRA Gustave Garrigou
1913 BEL Philippe Thys FRA Gustave Garrigou BEL Marcel Buysse
1914 BEL Philippe Thys FRA Henri Pélissier FRA Jean Alavoine
1919 BEL Firmin Lambot FRA Jean Alavoine FRA Eugène Christophe
1920 BEL Philippe Thys BEL Hector Heusghem BEL Firmin Lambot
1921 BEL Léon Scieur BEL Hector Heusghem FRA Honoré Barthélémy
1922 BEL Firmin Lambot FRA Jean Alavoine BEL Félix Sellier
1923 FRA Henri Pélissier ITA Ottavio Bottecchia FRA Romain Bellenger
1924 ITA Ottavio Bottecchia LUX Nicolas Frantz BEL Lucien Buysse
1925 ITA Ottavio Bottecchia BEL Lucien Buysse ITA Bartolomeo Aimo
1926 BEL Lucien Buysse LUX Nicolas Frantz ITA Bartolomeo Aimo
1927 LUX Nicolas Frantz BEL Maurice De Waele BEL Julien Vervaecke
1928 LUX Nicolas Frantz FRA André Leducq BEL Maurice De Waele
1929 BEL Maurice De Waele ITA Giuseppe Pancera BEL Jef Demuysere
1930 FRA André Leducq ITA Learco Guerra FRA Antonin Magne
1931 FRA Antonin Magne BEL Jef Demuysere ITA Antonio Pesenti
1932 FRA André Leducq GER Kurt Stöpel ITA Claudio Camusso
1933 FRA Georges Speicher ITA Learco Guerra ITA Giuseppe Martano
1934 FRA Antonin Magne ITA Giuseppe Martano FRA Roger Lapébie
1935 BEL Romain Maes ITA Ambrogio Morelli BEL Félicien Vervaecke
1936 BEL Sylvère Maes FRA Antonin Magne BEL Félicien Vervaecke
1937 FRA Roger Lapébie ITA Mario Vicini SUI  Leo Amberg
1938 ITA Gino Bartali BEL Félicien Vervaecke FRA Victor Cosson
1939 BEL Sylvère Maes FRA René Vietto BEL Lucien Vlaemynck
1947 FRA Jean Robic FRA Édouard Fachleitner ITA Pierre Brambilla
1948 ITA Gino Bartali BEL Albéric Schotte FRA Guy Lapébie
1949 ITA Fausto Coppi ITA Gino Bartali FRA Jacques Marinelli
1950 SUI  Ferdinand Kübler BEL Stan Ockers FRA Louison Bobet
1951 SUI  Hugo Koblet FRA Raphaël Géminiani FRA Lucien Lazaridès
1952 ITA Fausto Coppi BEL Stan Ockers 3 ESP Bernardo Ruiz
1953 FRA Louison Bobet FRA Jean Malléjac ITA Giancarlo Astrua
1954 FRA Louison Bobet SUI  Ferdinand Kübler SUI  Fritz Schär
1955 FRA Louison Bobet BEL Jean Brankart LUX Charly Gaul
1956 FRA Roger Walkowiak FRA Gilbert Bauvin BEL Jan Adriaensens
1957 FRA Jacques Anquetil BEL Marcel Janssens AUT Adolf Christian
1958 LUX Charly Gaul ITA Vito Favero FRA Raphaël Géminiani
1959 ESP Federico Bamontes FRA Henry Anglade FRA Jacques Anquetil
1960 ITA Gastone Nencini ITA Graziano Battistini BEL Jan Adriaensens
1961 FRA Jacques Anquetil ITA Guido Carlesi LUX Charly Gaul
1962 FRA Jacques Anquetil BEL Jef Planckaert FRA Raymond Poulidor
1963 FRA Jacques Anquetil ESP Federico Bamontes ESP José Pérez-Francés
1964 FRA Jacques Anquetil FRA Raymond Poulidor ESP Federico Bamontes
1965 ITA Felice Gimondi FRA Raymond Poulidor ITA Gianni Motta
1966 FRA Lucien Aimar NED Jan Janssen FRA Raymond Poulidor
1967 FRA Roger Pingeon ESP Julio Jiménez ITA Franco Balmamion
1968 NED Jan Janssen BEL Herman Springel BEL Ferdinand Bracke
1969 BEL Eddy Merckx FRA Roger Pingeon FRA Raymond Poulidor
1970 BEL Eddy Merckx NED Joop Zoetemelk SWE Gösta Pettersson
1971 BEL Eddy Merckx NED Joop Zoetemelk BEL Lucien Van Impe
1972 BEL Eddy Merckx ITA Felice Gimondi FRA Raymond Poulidor
1973 ESP Luis Ocaña FRA Bernard Thévenet ESP José Manuel Fuente
1974 BEL Eddy Merckx FRA Raymond Poulidor ESP Vicente López Carril
1975 FRA Bernard Thévenet BEL Eddy Merckx BEL Lucien Van Impe
1976 BEL Lucien Van Impe NED Joop Zoetemelk FRA Raymond Poulidor
1977 FRA Bernard Thévenet NED Hennie Kuiper BEL Lucien Van Impe
1978 FRA Bernard Hinault NED Joop Zoetemelk POR Joaquim Agostinho
1979 FRA Bernard Hinault NED Joop Zoetemelk POR Joaquim Agostinho
1980 NED Joop Zoetemelk NED Hennie Kuiper FRA Raymond Martin
1981 FRA Bernard Hinault BEL Lucien Van Impe FRA Robert Alban
1982 FRA Bernard Hinault NED Joop Zoetemelk NED Johan Van Velde
1983 FRA Laurent Fignon ESP Ángel Arroyo NED Peter Winnen
1984 FRA Laurent Fignon FRA Bernard Hinault USA Greg LeMond
1985 FRA Bernard Hinault USA Greg LeMond IRL Stephen Roche
1986 USA Greg LeMond FRA Bernard Hinault SUI  Urs Zimmermann
1987 IRL Stephen Roche ESP Pedro Delgado FRA Jean Bernard
1988 ESP Pedro Delgado NED Steven Rooks COL Fabio Parra
1989 USA Greg LeMond FRA Laurent Fignon ESP Pedro Delgado
1990 USA Greg LeMond ITA Claudio Chiappucci NED Erik Breukink
1991 ESP Miguel Indurain ITA Gianni Bugno ITA Claudio Chiappucci
1992 ESP Miguel Indurain ITA Claudio Chiappucci ITA Gianni Bugno
1993 ESP Miguel Indurain SUI Tony Rominger POL Zenon Jaskuła
1994 ESP Miguel Indurain LAT Piotr Ugrumov ITA Marco Pantani
1995 ESP Miguel Indurain SUI Alex Zülle DEN Bjarne Riis
1996 DEN Bjarne Riis GER Jan Ullrich FRA Richard Virenque
1997 GER Jan Ullrich FRA Richard Virenque ITA Marco Pantani
1998 ITA Marco Pantani GER Jan Ullrich USA Bobby Julich
1999 USA Lance Armstrong SUI Alex Zülle ESP Fernando Escartín
2000 USA Lance Armstrong GER Jan Ullrich ESP Joseba Beloki
2001 USA Lance Armstrong GER Jan Ullrich ESP Joseba Beloki
2002 USA Lance Armstrong ESP Joseba Beloki LTU Raimondas Rumšas
2003 USA Lance Armstrong GER Jan Ullrich KAZ Aleksandr Vinokurov
2004 USA Lance Armstrong GER Andreas Klöden ITA Ivan Basso
2005 USA Lance Armstrong ITA Ivan Basso ESP Francisco Mancebo
2006 ESP Óscar Pereiro GER Andreas Klöden ESP Carlos Sastre
2007 ESP Alberto Contador AUS Cadel Evans USA Levi Leipheimer
2008 ESP Carlos Sastre AUS Cadel Evans RUS Denis Menchov
2009 ESP Alberto Contador LUX Andy Schleck GBR Bradley Wiggins
2010 LUX Andy Schleck ESP Samuel Sánchez BEL Jurgen Van Broeck
2011 AUS Cadel Evans LUX Andy Schleck LUX Fränk Schleck
2012 GBR Bradley Wiggins GBR Chris Froome ITA Vincenzo Nibali
2013 GBR Chris Froome COL Nairo Quintana ESP Joaquim Rodríguez
2014 ITA Vincenzo Nibali FRA Jean Péraud FRA Thibaut Pinot
2015 GBR Chris Froome COL Nairo Quintana ESP Alejandro Valverde
2016 GBR Chris Froome FRA Romain Bardet COL Nairo Quintana
2017 GBR Chris Froome COL Rigoberto Urán FRA Romain Bardet
2018 GBR Geraint Thomas NED Tom Dumoulin GBR Chris Froome
2019 COL Egan Bernal GBR Geraint Thomas NED Steven Kruijswijk
2020 SLO Tadej Pogačar SLO Primož Roglič AUS Richie Porte
2021 SLO Tadej Pogačar          DEN Jonas Vingegaard        ECU Richard Carapaz        
2022 DEN Jonas Vingegaard SLO Tadej Pogačar GBR Geraint Thomas
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Tour de France - Győztesek, Dobogósok, Rangsora -1903--2022
Rangsor - Versenyző Arany Ezüst Bronz
1.   Lance Armstrong  USA USA                                   7 0 0
2.   Bernard Hinault  FRA FRA 5 2 0
3.   Eddy Merckx  BEL BEL 5 1 0
4.   Jacques Anquetil  FRA FRA 5 0 1
5.   Miguel Indurain  ESP ESP 5 0 0
6.   Chris Froome  GBR GBR 4 1 1
7.   Greg LeMond  USA USA 3 0 1
8.   Louison Bobet  FRA FRA  3 0 0
9.   Philippe Thys  BEL BEL  3 0 0
10.  Nicolas Frantz  LUX LUX 2 2 2
11.  André Leducq  FRA FRA 2 1 0
12.  Gino Bartali  ITA ITA 2 1 0
13.  Fausto Coppi  ITA ITA 2 1 0
14.  Tadej Pogačar  SLO SLO 2 1 0
15.  Antonin Magne  FRA FRA 2 0 1
16.  Firmin Lambot  BEL BEL 2 0 0
17.  Alberto Contador  ESP ESP 2 0 0
18.  Bernard Thévent  FRA FRA 2 0 0
19.  Laurent Fignon  FRA FRA 2 0 0
20.  Lucien Petit-Breton FRA FRA 2 0 0
21.  Sylvére Maes BEL BEL  2 0 0
22.  Ottavio Bottecchia  ITA ITA 2 0 0
23.  Jan Ullrich  GER GER 1 4 0
24.  Gustave Garrigou  FRA FRA 1 3 2
25.  Joop Zoetemelk  NED NED 1 3 0
26.  Andy Schleck  LUX LUX 1 2 0
27.  Cadel Evans  AUS AUS 1 2 0
28.  Francois Faber  LUX LUX  1 2 0
29.  Federico Bamontes  ESP ESP 1 1 1
30.  Gustave Garrigou  FRA FRA  1 1 1
31.  Lucien Van Impe  BEL BEL   1 1 1
32.  Maurice De Waele  BEL BEL 1 1 1
33.  Pedro Delgado  ESP ESP 1 1 1
34.  Stephen Roche IRL IRL 1 1 1
35.  Felice Gimondi  ITA ITA 1 1 0
36.  Ferdinand Kübler  SUI SUI 1 1 0
37.  Henri Cornet  FRA FRA  1 1 0
38.  Henri Pélissier  FRA FRA  1 1 0
39.  Jan Janssen  NED NED  1 1 0
40.  Jonas Vingegaard  DEN DEN 1 1 0
41.  Björne Riis  DEN DEN 1 0 1
42.  Bradley Wiggins  GBR GBR 1 0 1
43.  Carlos Sastre ESP ESP 1 0 1
44.  Charly Gaul  LUX LUX  1 0 1
45.  Louis Trousselier  FRA FRA  1 0 1
46.  Egan Bernal  COL COL 1 0 0
47.  Hugo Koblet SUI SUI 1 0 0
48.  Luis Ocana ESP ESP 1 0 0
49.  Maurice Garin  FRA FRA  1 0 0
50.  Oscar Pereiro ESP ESP 1 0 0
51.  René Pottier  FRA FRA  1 0 0
52.  Roger Pingeon  FRA FRA  1 0 0
53.  Raymond Poulidor  FRA FRA  0 3 3
54.  Alex Zülle  SUI SUI 0 2 0
55.  Nairo Quintana COL COL 0 2 0

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Giro d'Italia, az olasz kerékpárverseny története.

A Giro d’Italia az olasz kerékpárverseny a francia Tour de France után a második legrangosabb verseny, amelyet évente rendeznek meg. A Giro 1909-ben vette kezdetét, története így már több mint egy évszázados. A versenyzők három héten keresztül járják be körben egész: Itáliát, Olaszországot, de a környező, a szomszédos országokat is érintenek.

Tour de France 12. szakasz: hazaért a szökés, Nils Politt győzött Nimes-benTour de France 2021: Full schedule, stages, route, length, TV channel &  live stream | Sporting News

Giro d'Italia, az Itáliai kerékpáros körverseny gazdag története.

A Giro d’Italia az olasz kerékpáros körverseny a második legrangosabb verseny a Tour de France után, amelyet évente rendeznek meg. A Giro 1909-ben vette kezdetét, története így már több mint egy évszázados. A versenyzők három héten keresztül járják be körben egész: Itáliát, Olaszországot, de a környező, a szomszédos országokat is érintenek. Az egyes etapok különbözőek, vannak sík szakaszok, hegyi szakaszok, időfutamok.

Giro d'Italia, az Itáliai kerékpár verseny története

-- A Giro d’Italia a második legrangosabb kerékpáros körverseny a Tour de France után, amelyet évente rendeznek meg. A kerekesek három héten keresztül járják be egész: Itáliát, Olaszországot, de a környező, a szomszédos országokat is érintenek. Az egyes etapok különbözőek, vannak sík szakaszok sprint hajrával és hegyi szakaszok sprint hajrával vagy hegyi befutóval, illetve: csapat és egyéni időfutamok is.
-- A Giro d'Italia első versenyét: 1909-ben rendezték a "La Gazzetta dello Sport" olasz sportújság szervezésében. Később ezt a feladatot az RCS Sport társaság végezte. A versenyt 1909 óta minden évben megrendezték, kivéve a két világháború alatt. Kezdetben szinte csak olaszok versenyeztek, de a verseny népszerűségének és elismerésének növekedéseként a mezőnyben az egész világról jelentek meg kerékpárosok.
-- A Giro d'Italia olasz kerékpáros körverseny rendezője az RCS Sport, amely többek között olyan híres rendezvények szervezője is, mint például a Milánói maraton. A Giro d'Italia versenyét rendszerint május végén, június elején rendezik meg. Míg az útvonal minden évben más, a verseny felépítése nem változik: legalább két idő futamot tartalmaz, illetve áthaladnak az Alpokon, beleértve a Dolomitokat is.
-- A Tour de France (francia), a Giro d'Italia (olasz), a Vuelta España (spanyol) körversenyek együtt, ez a hármas együttesen része a kerékpárosok három legtekintélyesebb, nagy három hetes versenyeinek, a "Grand Tour"-nak. Hasonlóan a többi "Grand Tour" versenyhez a Giro is: 21 szakaszból áll, amit: 23 nap alatt teljesítenek, és két pihenőnap van.

Giro d'Italia kerékpár verseny menete

-- A Giro d'Italia versenye közel fél évszázadig: Milánó városából rajtolt és ért célba, a város, ahol a rózsa színű olasz sportlap, a "Gazzetta dello Sport" székhelye van. 1911-ben kivételt téve, a Giro: Róma városából indult és ide is ért célba, Itália egyesítésének 50. évfordulójára. A kivétellel a Milánói rajt és cél a Giro d'Italia szabványa volt.
-- A Giro d'Italia az 1960-as évek óta azonban az indulás helye minden évben megváltozott. A cél olyan városokba látogatott el, mint: Brescia, Padova, Parma, Verona, Roma, Trieste, Torino, Udine. Az összetett verseny nyertese az végül a leggyorsabb versenyző. A kerékpár versenyek küzdelmében a dobogósok végül rendkívül nagy tekintéllyel rendelkeznek.
-- A Giro d’Italia, a "La Grande Partenza" kezdete jelentős esemény, és a városok jelentős beruházásokra számítanak, remélve, hogy megtérítik a turizmus, az expozíció és egyéb előnyök költségeit. Rengeteg külföldi város részese kíván lenni a versenynek. Az első 47 kiírás során a verseny mindig Olaszországból rajtolt. 1965-óta vannak külföldi kezdetei a Giro-nak: San Marino, Monaco, Nizza, Amsterdam, Athén.
 
Giro d'Italia összetett versenyének díjazásai

-- A Giro d'Italia összetett versenye a legfontosabb, az élen álló viseli a "Maglia Rosa", a Rózsaszínű trikót. Az eredményt az összesített idő alapján számolják ki: minden szakasz idejét mérik, majd ezeket összeadják, aki a legkisebb idővel rendelkezik, az vezet. Aki az utolsó szakasz után is felöltheti ezt a bizonyos legendás rózsaszín trikót, az a Giro d’Italia győztese.
-- A Giro d'Italia győztes versenyző jutalma a "Maglia Rosa", Rózsaszín trikó. A rózsaszín trikó színe a versenyt létrehozó olasz sportújság, a La Gazzetta dello Sport" színe, mivel a lapjai rózsa színűek. A rózsaszín trikót először 1931-ben viselték, elsőként: Learco Guerra, aki azóta a Giro jelképévé vált. Minden szakasz végén az élen álló megkapja a trikót, amit a céltelepülés pódiumán adnak át.
-- A Giro d'Italia versenyén ha a versenyző egyszerre több versenyt is vezet, akkor azokat a trikókat is megkapja egymás után, de majd a következő nap a rózsaszínt fogja viselni, hiszen az a legfontosabb. A trikó akár minden nap végén is gazdát cserélhet.
-- A versenyzők rendszerint mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtovább megtartsák a rózsaszín trikót, ezzel népszerűsítve csapatukat és annak szponzorait. Eddig a legtöbbször a belga: Eddy Merckx viselte, összesen: 78 szakaszon keresztül.
-- A Giro d'Italia versenyén a legtöbb győzelem eddig: 5-5 volt, ez három nagyon híres versenyzőnek sikerült: Alfredo Binda, Fausto Coppi, Eddy Merckx. Ezután 3-3 győzelemmel rendelkezik három versenyző: Fiorenzo Magni, Felice Gimondi, Bernard Hinault.
 
Giro d'Italia összetett versenyének díjazásai
 

Összetett verseny Maglia Rosa - Rózsaszín trikó 

A Giro d'Italia rózsaszín trikót az összetett versenyben vezető versenyző viseli. A Giro d'Italia győztes versenyző jutalma a "Maglia Rosa", Rózsaszín trikó. A rózsaszín trikó a versenyt létrehozó olasz sportújság, a "La Gazzetta dello Sport" színe, amelynek lapjai rózsa színűek. A sportújság színétől ered ez a régi hagyomány. A rózsaszín trikót először: 1931-ben viselték, elsőként: Learco Guerra, aki azóta a Giro jelképévé vált.

Pontverseny Maglia Ciclamino - Ciklámen trikó

A ciklámen trikó pontversenyben vezető versenyző viseli, 1966-ban vezették be. Pontokat a szakaszok közben a sprint hajrákban és a szakaszok befutóiban lehet gyűjteni. Pontazonosság esetén az összetettben elért helyezés dönt. Két szín dominál a pontverseny mezeinél: Ciklámen: 1969-2009 között, 2017-óta, és Piros: 2010-2016 között.
 
Hegyi összetett Maglia Azzurra - Kék trikó

A kék trikó a hegyi összetettben vezető versenyző viseli, 1933-tól jutalmazzák a hegyek királyát. A trikó a Banca Mediolanum színét viseli, akik 2012 óta szponzorálják a hegyek királyát. A hegyi hajrákban megszerzett pontok alapján állapítják meg a sorrendet, azonos pontszám esetén az összetettben elért helyezés dönt. Két szín dominált a hegyi összetett verseny trikóínál: Kék: 2012 óta, és Zöld: 1974-2011 között.

Fiatalok összetett versenye Maglia Bianca - Fehér Trikó

A fehér trikó a fiatalok összetett versenye. A fehér trikót a legjobb 25 év alatti versenyző viseli, eredetileg már 1976-ban bevezették, de 1995 és 2006 között a trikót nem osztották ki, ettől függetlenül az eredményeket rögzítették. A fehér trikó megszerzése és viselése a fiatalok számára egy nagy elismerés.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Giro d'Italia - 104. Verseny - Győztesek, Érmesek - 1909--2022                  
Év Győztes Második Harmadik
1909 1 ITA Luigi Ganna ITA Carlo Galetti ITA Giovanni Rossignoli 
1910 ITA Carlo Galetti ITA Eberardo Pavesi 3 ITA Luigi Ganna
1911 1 ITA Carlo Galetti 2 ITA Giovanni Rossignoli   ITA Giovanni Gerbi
1912 ITA Carlo Oriani ITA Carlo Galetti ITA Giovanni Gerbi
1913 ITA Carlo Oriani ITA Eberardo Pavesi ITA Giuseppe Azzini
1914 ITA Alfonso Calzolari ITA Pierino Albini ITA Luigi Lucotti 
1919 ITA Costante Girardegno ITA Gaetano Belloni  BEL Marcel Buysse
1920 ITA Gaetano Belloni  ITA Angelo Gremo FRA Jean Alavoine
1921 ITA Giovanni Brunero ITA Gaetano Belloni ITA Bartolomeo Aymo
1922 ITA Giovanni Brunero ITA Bartolomeo Aymo ITA Giuseppe Enrici
1923 ITA Costante Girardegno ITA Giovanni Brunero ITA Bartolomeo Aymo
1924 ITA Giuseppe Enrici ITA Federico Gay ITA Angiolo Gabrielli
1925 ITA Alfredo Binda 2 ITA Costante Girardegno  ITA Giovanni Brunero
1926 ITA Giovanni Brunero ITA Alfredo Binda ITA Arturo Bresciani
1927 ITA Alfredo Binda 2 ITA Giovanni Brunero 3 ITA Antonio Negrini 
1928 ITA Alfredo Binda ITA Giuseppe Pancera ITA Bartolomeo Aymo
1929 ITA Alfredo Binda ITA Giovanni Brunero 3 ITA Leonida Frascarelli 
1930 ITA Luigi Marchisio ITA Luigi Giacobbe ITA Allegro Grandi 
1931 ITA Francesco Camusso 2 ITA Luigi Giacobbe  ITA Luigi Marchisio
1932 ITA Antonio Pesenti BEL Jef Demuysere ITA Remo Bertoni
1933 1 ITA Alfredo Binda BEL Jef Demuysere ITA Domenico Piemonte
1934 1 ITA Learco Guerra  ITA Francesco Camusso ITA Giovanni Cazzulani
1935 1 ITA Vasco Bergamaschi  ITA Giuseppe Martano ITA Giuseppe Olmo
1936 ITA Gino Bartali ITA Giuseppe Olmo 3 ITA Severino Cavanesi 
1937 ITA Gino Bartali ITA Giovanni Valetti ITA Enrico Mollo
1938 ITA Giovanni Valetti ITA Ezio Cecchi ITA Severino Cavanesi
1939 ITA Giovanni Valetti ITA Gino Bartali ITA Mario Vinci
1940 1 ITA Fausto Coppi ITA Enrico Mollo 3 ITA Giordano Cottur
1946 1 ITA Gino Bartali  ITA Fausto Coppi ITA Vito Ortelli
1947 ITA Fausto Coppi ITA Gino Bartali ITA Giulio Bresci
1948 1 ITA Fiorenzo Magni ITA Ezio Cecchi ITA Giordano Cottur
1949 ITA Fausto Coppi ITA Gino Bartali ITA Giordano Cottur
1950 SUI  Hugo Koblet ITA Gino Bartali 3 ITA Alfredo Martini 
1951 ITA Fiorenzo Magni 2 BEL Rik Van Stenbergen SUI  Ferdinand Kübler
1952 ITA Fausto Coppi ITA Fiorenzo Magni SUI  Ferdinand Kübler
1953 ITA Fausto Coppi SUI  Hugo Koblet ITA Pasquale Fornara
1954 SUI  Carlo Clerici SUI  Hugo Koblet ITA Nino Assirelli
1955 ITA Fiorenzo Magni ITA Fausto Coppi ITA Gastone Nencini
1956 LUX Charly Gaul ITA Fiorenzo Magni 3 ITA Agostino Coletto
1957 1 ITA Gastone Nencini  FRA Louison Bobet ITA Ercole Baldini
1958 ITA Ercole Baldini BEL Jean Brannkart LUX Charly Gaul
1959 LUX Charly Gaul FRA Jacques Anquetil ITA Diego Ronchini
1960 1 FRA Jacques Anquetil  2 ITA Gastone Nencini  LUX Charly Gaul
1961 ITA Arnaldo Pambianco FRA Jacques Anquetil 3 ESP Antonio Suárez
1962 1 ITA Franco Balmamion  ITA Imerio Massignan ITA Nino Defili
1963 ITA Franco Balmamion ITA Vittorio Adorni 3 ITA Giorgio Zancanaro 
1964 1 FRA Jacques Anquetil ITA Italo Zilioli 3 ITA Guido De Rossi
1965 ITA Vittorio Adorni ITA Italo Zilioli ITA Felice Gimondi
1966 1 ITA Gianni Motta  ITA Italo Ziloli FRA Jacques Anquetil
1967 1 ITA Felice Gimondi  ITA Franco Balmamion FRA Jacques Anquetil
1968 BEL Eddy Merckx ITA Vittorio Adorni ITA Felice Gimondi
1969 ITA Felice Gimondi ITA Claudio Michelotto ITA Italo Ziloli
1970 BEL Eddy Merckx ITA Felice Gimondi 3 BEL Martin Van Boss
1971 SWE Gösta Pettersson BEL Herman Spring ITA Ugo Colombo
1972 BEL Eddy Merckx ESP José Fuente ESP Francisco Galdés
1973 BEL Eddy Merckx ITA Felice Gimondi ITA Giovanni Battaglin
1974 BEL Eddy Merckx ITA Gianbattista Baroni 3 ITA Felice Gimondi 
1975 ITA Fausto Bertoglio ESP Francisco Galdés ITA Felice Gimondi
1976 ITA Felice Gimondi BEL Johan De Muynck ITA Fausto Bertoglio
1977 BEL Michel Pellentier ITA Francesco Moser ITA Gianbattista Baron
1978 1 BEL Johan De Muynck  ITA Fausto Bertoglio ITA Francesco Moser
1979 ITA Giuseppe Saronni ITA Francesco Moser SWE Bernt Johansson
1980 FRA Bernard Hinault ITA Wladimiro Panizza ITA Giovanni Battaglin
1981 ITA Giovanni Battaglin SWE Tommy Prim ITA Giuseppe Saronni
1982 FRA Bernard Hinault SWE Tommy Prim ITA Silvano Contini
1983 1 ITA Giuseppe Saronni  ITA Roberto Visentini  ESP Alberto Fernandez
1984 ITA Francesco Moser FRA Laurent Fignon ITA Moreno Argentin
1985 FRA Bernard Hinault ITA Francesco Moser USA Greg LeMond
1986 ITA Roberto Visentini ITA Giuseppe Saronni 3 ITA Francesco Moser
1987 IRL Stephen Roche GBR Robert Millar NED Erik Breukink
1988 USA Andrew Hampsten NED Erik Breukink 3 SUI  Urs Zimmermann 
1989 FRA Laurent Fignon ITA Flavio Giupponi USA Andrew Hampsten
1990 ITA Gianni Bugno FRA Charly Mottet 3 ITA Marco Giovanetti 
1991 1 ITA Franco Chioccioli  ITA Claudio Chiappucci ITA Massimiliano Lelli
1992 ESP Miguel Indurain ITA Claudio Chiappucci 3 ITA Franco Chioccioli 
1993 1 ESP Miguel Indurain  2 LAT Piotr Ugrumov  3 ITA Claudio Chiappucci 
1994 RUS Jevgenyij Berzin ITA Marco Pantani ESP Miguel Indurain
1995 1 SUI  Tony Rominger RUS Jevgenyij Berzin 3 LAT Piotr Ugrumov 
1996 1 RUS Pavel Tonkov  ITA Marco Pantani ESP Abraham Olano
1997 1 ITA Ivan Gotti  RUS Pavel Tonkov 3 ITA Giuseppe Guerini 
1998 ITA Marco Pantani   2 RUS Pavel Tonkov  ITA Giuseppe Guerini
1999 1 ITA Ivan Gotti  ITA Paolo Savoldelli ITA Gilberto Simoni
2000 ITA Stefano Grazielli ITA Fabio Casagrande 3 ITA Gilberto Simoni 
2001 1 ITA Gilberto Simoni  ESP Abraham Olano ESP Unai Osa
2002 ITA Paolo Savoldelli USA Tyler Hamilton ITA Pietro Caucchioli
2003 ITA Gilberto Simoni  ITA Stefano Grazielli  Jaroslav Popovic
2004 ITA Damiano Cunego 2  Serhij Honczar ITA Gilberto Simoni
2005 ITA Paolo Savoldelli ITA Gilberto Simoni COL José Gullion
2006 ITA Ivan Basso    ESP José Gutiérrez 3 ITA Gilberto Simoni 
2007 ITA Danilo Di Luca 2 LUX Andy Schleck ITA Eddy Mazzoleni
2008 ESP Alberto Contador ITA Riccardo Riccó ITA Marzio Bruseghin
2009 RUS Denis Menchov ESP Carlos Sastre ITA Ivan Basso
2010 ITA Ivan Basso  ESP David Arroyo ITA Vincenzo Nibali
2011 1 ITA Michele Scarponi  ITA Vincenzo Nibali FRA Johan Gadret
2012 1 USA Ryder Hesjedal ESP Joaquim Rodriguez BEL Thomas Gendt
2013 1 ITA Vincenzo Nibali  COL Rigoberto Urán 3 AUS Cadel Evans 
2014 COL Nairo Quintana COL Rigoberto Urán 3 ITA Fabio Aru 
2015 ESP Alberto Contador ITA Fabio Aru  ESP Mikel Landa
2016 ITA Vincenzo Nibali COL Esteban Chaves COL Alejandro Valverde
2017 NED Tom Dumoulin COL Nairo Quintana ITA Vincenzo Nibali
2018 1 GBR Chris Froome NED Tom Dumoulin COL Miguel Lopez
2019 COL Richard Carapaz ITA Vincenzo Nibali SLO Primož Roglič
2020 GBR Geoeghagen Hart 2 AUS Jay Hindley  NED Wilco Celderman
2021 COL Egan Bernal ITA Vincenzo Nibali 3 GBR Simon Yates
2022 AUS Jay Hindley  COL Richard Carapaz ESP Mikel Landa
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Giro d'Italia - Győztesek, Dobogósok, Rangsora - 1909--2022    
Sorrend - Versenyző Arany Ezüst Bronz
1.   Fusto Coppi  ITA ITA                                            5 2 0
2.   Alfredo Binda  ITA ITA  5 0 0
3.   Eddy Merckx  BEL BEL 5 0 0
4.   Gino Bartali  ITA ITA 3 4 1
5.   Giovanni Brunero  ITA ITA 3 3 1
6.   Felice Gimondi  ITA ITA  3 2 4
7.   Fiorenzo Magni  ITA ITA  3 2 1
8.   Bernard Hinault  FRA FRA  3 0 0
9.   Jacques Anquetil  FRA FRA    2 2 0
10.  Vincenzo Nibali ITA ITA 2 2 0
11.  Carlo Galetti  ITA ITA 2 1 0
12.  Carlo Oriani  ITA ITA 2 1 0
13.  Costante Girardegno  ITA ITA 2 1 0
14.  Franco Balmamion  ITA ITA  2 1 0
15.  Gilberto Simoni  ITA ITA  2 1 0
16.  Giovanni Valetti  ITA ITA 2 1 0
17.  Giuseppe Saronni  ITA ITA  2 1 0
18.  Paolo Savoldelli  ITA ITA 2 1 0
19.  Charly Gaul  LUX LUX  2 0 2
20.  Ivan Basso  ITA ITA 2 0 1
21.  Ivan Gotti  ITA ITA 2 0 1
22.  Miguel Indurain  ESP ESP  2 0 1
23.  Alberto Contador  ESP ESP  2 0 0
24.  Gaetano Belloni  ITA ITA 1 2 2
25.  Hugo Koblet  SUI SUI 1 2 0
26.  Pavel Tonkov   RUS  1 2 0
27.  Giovanni Battaglin  ITA ITA 1 1 2
28.  Ercole Baldini  ITA ITA  1 1 1
29.  Francesco Camusso  ITA ITA 1 1 1
30.  Gastone Nencini  ITA ITA  1 1 0
31.  Giuseppe Enrici  ITA ITA  1 1 0
32.  Franco Chioccioli  ITA ITA  1 1 0
33.  Jay Hindley  AUS AUS 1 1 0
34.  Jevgenyij Berzin   RUS  1 1 0
35.  Johan De Muynck  BEL BEL 1 1 0
36.  Laurent Fignon  FRA FRA 1 1 0
37.  Luigi Marchisio  ITA ITA  1 1 0
38.  Marco Pantani  ITA ITA  1 1 0
39.  Nairo Quintana   COL    1 1 0
40.  Richard Carapaz   COL  1 1 0
41.  Roberto Visentini  ITA ITA 1 1 0
42.  Stefano Grazielli  ITA ITA 1 1 0
43.  Tom Dumoulin  NED NED    1 1 0
44.  Vittorio Adorni  ITA ITA 1 0 2
45.  Gilberto Simoni  ITA ITA 1 0 2
46.  Carlo Clerici  SUI SUI 1 0 0
47.  Chris Froome  GBR GBR 1 0 0
48.  Damiano Cunego  ITA ITA 1 0 0
49.  Danilo Di Luca  ITA ITA 1 0 0
50.  Denis Menchov   RUS  1 0 0
51.  Egan Bernal   COL  1 0 0
52.  Geoghegan Hart  GBR GBR 1 0 0
53.  Gianni Bugno  ITA ITA    1 0 0
54.  Tony Rominger  SUI SUI 1 0 0
55.  Italo Zilioli  ITA ITA 0 3 0
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vuelta España, a spanyol körverseny története.

A Vuelta España spanyol kerékpáros körverseny a harmadik legrangosabb országúti kerékpáros körverseny a "Tour de France és a Giro d’Italia" után. A Vuelta España versenyét 1935-óta rendezik meg minden évben, a kerekesek három héten keresztül járják körbe Spanyolország legszebb tájait.
 
Tour de France 12. szakasz: hazaért a szökés, Nils Politt győzött Nimes-benTour de France 2021: Full schedule, stages, route, length, TV channel &  live stream | Sporting News

A Vuelta España

-- A Vuelta España spanyol kerékpáros körversenyt először: 1935-ben rendezték meg, és 1955 óta: 3 hetes ez a verseny, amely Spanyolország különböző tájain halad. Az első versenyen: 50 versenyző vett részt, ami: 3400 km hosszú volt, 14 szakaszt foglalt magában, amik átlagosan: 240 km hosszúak voltak.
-- A Vuelta España spanyol országúti kerékpáros körverseny ötlete a nagyon sikeres és népszerű: francia és olasz körversenyek láttára indult el. A Tour de France és a Giro d'Italia ihlette meg ezt a versenyt, hogy legyen egy tipikusan spanyol megfelelője is ennek a két világhírű versenynek. 
-- A Vuelta España körversenyt tradicionálisan tavasszal: április-május hónapban tartották meg. Ám a Giro d’Italia is ekkor volt általában, így egy időpontba esttek, ezért ezt a versenyt ősszre: szeptember hónapra helyezték át. Mostanra a Vuelta egy fontos felkészülésnek is tekinthető, az októberben tartandó Világbajnokságra. 
-- A Vuelta España versenye jellegzetesen 2-3 időfutamból, és rengeteg hegyi futamból áll. A Vuelta befutója 1994-óta: Madrid, a főváros, de előtte: Bilbao és San Sebastian is a végső város volt. 1997-ben volt először a rajt külföldön: Portugália: Lisszabon városában, majd: Hollandia: Assen városában.
-- A Vuelta España versenye: 1999-ben először érintette: "Alto de El Angliru" hegyét: Asztúriában, ami 1.573 méter magas, 13 kilométer hosszú, és már-már nagyon is túlzott: 23.6 fokos emelkedőkkel tarkított, ami a lehető legmagasabb egész Európában, bármely versenyt is figyelembe véve.
-- A Vuelta España holtversenyes rekorderei, 3-3 győzelemmel: a spanyol: Roberto Heras (2000, 2003, 2004) és a svájci: Tony Rominger (1992, 1993, 1994). Ők mindketten háromszor nyerték meg a viadalt. Spanyolország uralja a Vueltát, hiszen a 64-ből 29-szer sikerült nyernie spanyol versenyzőnek.
 
A Vuelta España színes trikó díjazásai
 
Összetett verseny  Jersey La Roja - Piros trikó 

A Vuelta España versenyén, a piros, a vörös trikót az összetettben vezető versenyző viseli. Évtizedeken keresztül a Vueltán is "sárga, aranysárga" – trikót hordott a Vuelta España versenyét vezető bringás is, de a szponzor miatt: 2010-től ez változott piros színre. A piros színt jól fogadták a spanyol szurkolók, ami jól kifejezi versenyük szellemiségét és karakterét, és hogy a Vuelta España megkülönbözteti magát a Tour de France-tól.

Pontverseny Jersey Verde - Zöld trikó 

A zöld trikót a pontversenyben vezető versenyző viseli. A zöld trikót: 1955-ban viselték először. Pontokat a szakaszok közben a sprint hajrákban és a szakaszok befutóiban lehet gyűjteni. a Pont azonosság esetén az összetettben elért helyezés dönt.

Hegyi összetett Jersey Puntos Azules - Kék pöttyös trikó 

A kék pöttyös trikót a hegyi összetettben vezető versenyző viseli, a verseny kezdete óta jutalmazzák a hegyek királyát. A hegyi hajrákban megszerzett pontok alapján állapítják meg a sorrendet, azonos pontszám esetén az összetettben elért helyezés dönt.

Fiatalok összetett versenye Jersey Blanco - Fehér trikó 

A fehér trikót a legjobb 25 év alatti versenyző viseli, ez egy új trikónak számít a verseny történetében, az új trikót: 2017-ben vezették be. 2019-től a a kombinációs pontverseny helyett, a fiatalok versenyének vezetőjének jár a trikó.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vuelta Espana - 77. Verseny - Győztesek, Érmesek - 1935--2022   
Év Győztes Második Harmadik
1935 BEL Gustaaf Deloor ESP Mariano Cañardo BEL Antoine Dignef
1936 1 BEL Gustaaf Deloor  BEL Alfons Deloor ITA Antonio Bertola
1941 ESP Julián Berrendero ESP Fermín Trueba ESP José Jabardo
1942 ESP Julián Berrendero 2 ESP Diego Chafer ESP Antonio Sancho
1945 1 ESP Delio Rodriguez ESP Julián Berrendero ESP Juan Gimeno
1946 1 ESP Luis Ocaña ESP Julián Berrendero ESP Julio Gonzalo
1947 BEL Edward Van Dijk 2 ESP Manuel Costa ESP Delio Rodriguez
1948 ESP Bernardo Ruiz ESP Emilio Rodriguez 3 ESP Bernardo Capo 
1950 ESP Emilio Rodriguez 2 ESP Manuel Rodriguez ESP José Serra Gil
1955 1 FRA Jean Dotto ESP Antonio Jiménez FRA Raphael Géminiani
1956 1 ITA Angelo Conterno  2 ESP Jésus Loroño BEL Raymond Impanis
1957 ESP Jésus Loroño ESP Federico Bamontes 3 ESP Bernardo Ruiz
1958 1 FRA Jean Stablinski  ITA Pasquale Fornara 3 ESP Fernando Manzan 
1959 ESP Antonio Suárez ESP José Sorriano BEL Rik Van Looy
1960 BEL Frans De Mulder BEL Armand Desment ESP Miguel Pacheco
1961 1 ESP Angelino Soler  FRA Francois Mahé 3 ESP José Pérez Francés
1962 GER Rudi Altig ESP José Perez Francés IRL Seamus Elliott
1963 FRA Jacques Anquetil ESP José Colmenarejo ESP Miguel Pacheco
1964 FRA Raymond Poulidor ESP Luis Otaño ESP José Pérez Francés 
1965 1 GER Rolf Wolfshohl  FRA Raymond Poulidor BEL Rik Van Looy
1966 1 ESP Francisco Gabica ESP Eusébio Vélez ESP Carlos Echeverria
1967 NED Jan Janssen FRA Jean-Pierre Ducase ESP Aurelio Puente
1968 ITA Felice Gimondi ESP José Perez Francés ESP Eusébio Vélez
1969 FRA Roger Pingeon ESP Luis Ocaña NED Marinus Wagtmans
1970 ESP Luis Ocaña ESP Agustín Tamames BEL Herman Van Spingel
1971 BEL Ferdinand Backe BEL Wilfried David ESP Luis Ocaña
1972 1 ESP José Manuel Fuente  ESP Miguel Maria Lasa ESP Agustín Tamames
1973 BEL Eddy Merckx ESP Luis Ocaña FRA Bernard Thévenet
1974 ESP José Manuel Fuente POR Joaquim Agostinho ESP Miguel Maria Lasa
1975 1 ESP Agustín Tamames 2 ESP Domingo Perurena  ESP Miguel Maria Lasa
1976 1 ESP José Pesarrodona ESP Luis Ocaña ESP José Merendia
1977 BEL Freddy Maertens 2 ESP Miguel Maria Lasa  GER Klaus Peter Thaler
1978 FRA Bernard Hinault ESP José Pesarrodona FRA Jean-René Bernard
1979 NED Joop Zoetemelk ESP Francisco Galdos BEL Michel Pollentier
1980 ESP Faustino Rupérez 2 ESP Pedro Torres  3 BEL Claude Criquielion
1981 ITA Giovanni Battaglin ESP Pedro Muñoz ESP Vicente Belda
1982 1 ESP Marino Lejarreta  BEL Michel Pollentier SWE Sven Nilsson
1983 FRA Bernard Hinault ESP Marino Lejarreta ESP Alberto Blanco
1984 FRA Éric Caritoux ESP Alberto Blanco 3 GER Reimund Dietzen
1985 1 ESP Pedro Delgado 2 GBR Robert Millar COL Francisco Rodriguez
1986 1 ESP Álvaro Pino GBR Robert Millar 3 IRL Sean Kelly
1987 COL Luis Herrera 2 GER Reimund Dietzen  FRA Laurent Fignon
1988 1 IRL Sean Kelly  GER Reimund Dietzen ESP Anselmo Fuerte
1989 ESP Pedro Delgado 2 COL Fabio Parra COL Jesús Vargas
1990 1 ITA Marco Giovanetti ESP Pedro Delgado ESP Anselmo Fuerte
1991 ESP Melchor Mauri ESP Miguel Indurain ESP Marino Lejarreta
1992 1 SUI  Tony Rominger ESP Jesús Montoya ESP Pedro Delgado 
1993 SUI  Tony Rominger 2 SUI  Alex Zülle  ESP Laudelino Cubino
1994 1 SUI  Tony Rominger ESP Mikel Zarrabeita 3 ESP Pedro Delgado
1995 FRA Laurent Jalabert ESP Abraham Olano ESP Federico Galdós
1996 SUI  Alex Zülle  SUI  Laurent Dufaux 3 SUI  Tony Rominger 
1997 SUI  Alex Zülle  ESP Fernando Escartin  SUI  Laurent Dufaux
1998 1 ESP Abraham Olano  ESP Fernando Escartin ESP José Jiménez
1999 GER Jan Ullrich ESP Gonzalez Galdeano 3 ESP Roberto Heras
2000 ESP Roberto Heras 2 ESP Ángel Casero  3 RUS Pavel Tonkov 
2001 ESP Ángel Casero ESP Oscar Sevilla 3 USA Levi Leipheimer
2002 ESP Aitor González  ESP Roberto Heras ESP Oscar Sevilla
2003 ESP Roberto Heras 2 ESP Isidoro Nozal 3 ESP Alejandro Valverde
2004 1 ESP Roberto Heras ESP Francisco Mancebo ESP Alejandro Valverde
2005 1 RUS Denis Menchov  ESP Carlos Sastre ESP Francisco Mancebo
2006 1kazah Aleksandr Vinokurov ESP Alejandro Valverde 3kazah Andrej Kashechkin 
2007 RUS Denis Menchov ESP Carlos Sastre ESP Samuel Sánchez
2008 1 ESP Alberto Contador USA Levi Leipheimer ESP Carlos Sastre
2009 ESP Alejandro Valverde ESP Samuel Sánchez AUS Cadel Evans
2010 ITA Vincenzo Nibali ESP Ezequiel Mosquera ESP David Lopez 
2011 ESP Juan José Cobo GBR Chris Froome GBR Bradley Wiggins
2012 ESP Alberto Contador ESP Alejandro Valverde ESP Joaquim Rodriguez
2013 USA Chris Horner ITA Vincenzo Nibali ESP Alejandro Valverde
2014 ESP Alberto Contador GBR Chris Froome ESP Alejandro Valverde
2015 ITA Fabio Aru ESP Joaquim Rodriguez COL Nairo Quintana
2016 COL Nairo Quintana GBR Chris Froome  COL Esteban Chaves
2017 GBR Chris Froome  2 ITA Vincenzo Nibali  ESP Alberto Contador
2018 GBR Simon Yates  2 ESP Enric Mas  COL Miguel Ángel Lopez
2019 SLO Primož Roglič ESP Alejandro Valverde 3 SLO Tadej Pogačar
2020 1 SLO Primož Roglič  COL Richard Carapaz 3 GBR Hugh Chartly
2021 SLO Primož Roglič  ESP Enric Mas  3 AUS Jack Haig
2022 BEL Remco Evenepoel ESP Enric Mas  ESP Juan Ayuso 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Vuelta Espana - Győztesek, Dobogósok, Rangsora -1935--2022
Sorrend - Versenyző Arany Ezüst Bronz
1.    Roberto Heras  ESP ESP                                         3 1 1
2.    Alberto Contador  ESP ESP   3 0 1
3.    Tony Rominger  SUI SUI  3 0 1
4.    Primož Roglič  SLO SLO  3 0 0
5.    Julián Berrendero  ESP ESP 2 2 0
6.    Pedro Delgado  ESP ESP    2 1 2
7.    Alex Zülle  SUI SUI  2 1 0
8.    Bernard Hinault  FRA FRA 2 0 0
9.    Denis Menchov  Oroszország RUS 2 0 0
10.  Gustaaf Deloor  BEL BEL  2 0 0
11.  José Manuel Fuente  ESP ESP 2 0 0
12.  Alejandro Valverde  ESP ESP 1 3 4
13.  Luis Ocaña  ESP ESP 1 2 1
14.  Chris Froome  GBR GBR 1 2 0
15.  Vincenzo Nibali  ITA ITA 1 2 0
16.  Abraham Olano  ESP ESP 1 1 0
17.  Angel Casero  ESP ESP 1 1 0
18.  Augustin Tamames  ESP ESP 1 1 0
19.  Emilio Rodriguez  ESP ESP 1 1 0
20.  Jésus Loroño  ESP ESP 1 1 0
20.  José Pesarrodona  ESP ESP 1 1 0
22.  Marino Lejarreta  ESP ESP 1 1 0
23.  Bernardo Ruiz  ESP ESP 1 0 1
24.  Delio Rodriguez  ESP ESP  1 0 1
25.  Felice Gimondi ITA ITA 1 0 1
26.  Giovanni Battaglin ITA ITA    1 0 1
27.  Nairo Quintana   COL 1 0 1
28.  Sean Kelly  IRL IRL  1 0 1
29.  Aitor Gonzalez  ESP ESP 1 0 0
30.  Aleksandr Vinokurov kazah KAZ  1 0 0
31.  Angelino Soler  ESP ESP 1 0 0
32.  Angelo Contenero  ITA ITA    1 0 0
33.  Antonio Suárez  ESP ESP  1 0 0
34.  Alvaro Pino  ESP ESP  1 0 0
35.  Chris Horner  USA USA 1 0 0
36.  Eddy Merckx  BEL BEL  1 0 0
37.  Edward Van Dijk  BEL BEL  1 0 0
38.  Éric Cariotux  FRA FRA 1 0 0
39.  Fabio Aru  ITA ITA 1 0 0
40.  Ferdinand Backe  BEL BEL     1 0 0
41.  Frans de Mulder  BEL BEL  1 0 0
42.  Freddy Maertens  BEL BEL  1 0 0
43.  Jacques Anquetil  FRA FRA    1 0 0
44.  Jan Janssen  NED NED  1 0 0
45.  Jan Ullrich  GER GER  1 0 0
46.  Jean Dotto  FRA FRA 1 0 0
47.  Jean Stablinski  FRA FRA 1 0 0
48.  Joop Zoetemelk  NED NED  1 0 0
49.  Juan José Cobo  ESP ESP  1 0 0
50.  Laurent Jalabert  FRA FRA 1 0 0
51.  Luis Herrera   COL 1 0 0
52.  Marco Giovanetti  ITA ITA 1 0 0
53.  Rolf Wolfshohl  GER GER      1 0 0
54.  Rudi Altig  GER GER  1 0 0
55.  Simon Yates  GBR GBR 1 0 0
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
       Grand Tour - Győztes Versenyzők Listája - 1901--2022       
Rangsor - Versenyző Tour de France Giro d'Italia Vuelta Espana
1.    Eddy Merckx  BEL BEL 5 5 1
2.    Bernard Hinault  FRA FRA   5 3 2
3.    Jacques Anquetil  FRA FRA 5 2 1
4.    Miguel Indurain  ESP ESP                 5 2 0
5.    Chris Froome  GBR GBR 4 1 2
6.    Fausto Coppi  ITA ITA  2 5 0
7.    Gino Bartali  ITA ITA 2 3 0
8.    Alberto Contador  ESP ESP                2 2 3
9.    André Leducq  FRA FRA                2 1 0
10.  Laurent Fignon  FRA FRA 2 1 0
11.  Felice Gimondi  ITA ITA 1 3 1
12.  Vincenzo Nibali  ITA ITA 1 2 1
13.  Charly Gaul  LUX LUX  1 2 0
14.  Egan Bernal   COL 1 1 0
15.  Gastone Nencini  ITA ITA 1 1 0
16.  Hugo Koblet  SUI SUI 1 1 0
17.  Jan Ullrich  GER GER 1 1 0
18.  Marco Pantani  ITA ITA 1 1 0
19.  Stephen Roche  IRL IRL 1 1 0
20.  Pedro Delgado  ESP ESP 1 0 2
21.  Jan Janssen  NED NED  1 0 1
22.  Joop Zoetemelk  NED NED 1 0 1
23.  Luis Ocaña  ESP ESP 1 0 0
24.  Roger Pingeon  FRA FRA 1 0 1
25.  Tony Rominger  SUI SUI 0 1 3
26.  Denis Menchov  Oroszország RUS 0 1 1
27.  Giovanni Battaglin ITA ITA 0 1 1
28.  Nairo Quintana   COL 0 1 1

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Tour de Hongrie, a magyar körverseny története.

A Tour de Hongrie magyar kerékpáros körverseny nagy hagyományokra tekint vissza, hiszen: 1925-ban rendezték meg először a versenyt. A verseny közel évszázados történetében, a 100 éves fennállása során voltak benne kisebb-nagyobb kihagyások, szünetek. Ám az 1993-as újra éledése után ismét régi fényében ragyog, egyre jobb és ismertebb külföldi kerekesek indulnak.

Tour de Hongrie, Ózd, programok - borsodihir.huSzínek, harcok, részhajrák – A Tour de Hongrie trikói - We Love Cycling -  Magyarország

A Tour de Hongrie
 
-- A Tour de Hongrie a Magyarországi profi országúti kerékpár-verseny, ami nagy hagyományú: 1925-ben rendezték meg először. Az első versenyt a magyar: Jerzsabek Károly nyerte. A Tour de Hongrie jelenleg a UCI Europe Tour része, de cél a második legmagasabb szintű sorozat, az UCI ProSeries.
-- A Tour de Hongrie verseny kezdetben 3 napos volt, majd később: 5. napos lett. Az 1942-es viadal ismét 3. napos volt. Az 1956-os volt az első: 7. napos verseny, ettől kezdve egy hetes lett. A Tour de Hongrie-n kezdetben csak hazai versenyzők indultak a verseny első 5. esztendejében: 1925-1930 között.
-- A Tour de Hongrie mezőnyében: 1929-ben szerepelt az első külföldi versenyző, majd ezután rendszeresen jelen voltak. 1936-ban az olimpiai játékok miatt nem rendezték meg a versenyt. A második világháború után csak kisebb-nagyobb megszakításokkal került sor a megmérettetésre.
-- A Tour de Hongrie megrendezésében egy nagy szünet volt: 1965-1993, ekkor sajnos nem volt verseny. Ezután 1993-ban újra indult a verseny, 1993-tól 1998-ig újra bekerült a verseny naptárakba. Ekkor a verseny-igazgató: Sipos János volt. Majd 1999-től egy kétéves szünet következett.
-- A Tour de Hongrie verseny: 2015-ben hosszabb, 7 éves szünet után újra indult, az egykori magyar kerékpár versenyző: Eisenkrammer Károly vezetésével. A verseny megújítása és modernizálása, a verseny-igazgató: Eisenkrammer Károly.
 
Tour de Hongrie trikó díjazásai
 
Összetett verseny Sárga trikó

A Tour de Hongrie versenyt vezető, az élen álló versenyző színe a sárga trikó, az összetettben vezető versenyző viseli.
 
Pontverseny Zöld trikó

A zöld trikó a legjobb sprinternek jár, aki a gyorsasági részhajráknál és a befutóknál a legjobb és leggyorsabb.

Összetett verseny  Piros trikó 

A piros trikó a hegyi összetettben vezető versenyző viseli. A hegyi hajrákban megszerzett pontok alapján a legjobb.
 
Fiatalok összetett versenye Fehér trikó

A fehér trikót a legjobb hazai versenyző viseli, az a magyar versenyző aki az egyéni összetettben a legjobb.
 
 
  Tour de Hongrie - 43. Verseny - Győztesek, Érmesek - 1925--2022  

Év
Győztes Második Harmadik
1925  Jerzsabek Károly  Ladányi Miklós  Bouska József
1926  Vida László  Hölczl Károly  Bouska Rezső
1927  Vida László  Huszka Dezső  Hugyecz Károly
1929 GER Oscar Tirbach  Jálics Béla  Istenes János
1930 ITA  Vasco Bergamaschi  Peck János ITA Andrea Minasso
1931  Liszkay István  Nemes István ITA Guglielmo Segato
1932  Vitéz József  Nemes István ITA Livio Carlotti
1933 SUI Kurt Stettler SUI Hans Martin  Orczán László
1934  Szenes Károly (Wikidata:Q28) Liszkay István  Mádi Béla
1935  Nemes Károly (Wikidata:Q28) Éles Ferenc  Adorján István
1937 AUT Lothar Strakati POL Stanisław Wasilewsk  Szalay Antal
1942  Barvik Ferenc (Wikidata:Q28) Gere Gyula  Irházi Mihály
1943  Liszkay István (Wikidata:Q28) Gere Gyula  Lakatos Lajos
1949 FRA André Labeylie AUT Rudolf Lauscha FRA Roger Bourgeteau
1953  Kiss-Dala József (Wikidata:Q28) Bartusek Béla  Bencze Márton
1955  Török Győző (Wikidata:Q28) Albert József  Szabó Lajos
1956  Török Győző (Wikidata:Q28) Károlyi Gyula  Bende János
1962 AUT Adolf Christian HUN Juszkó János HUN Horváth Ferenc
1963  Mészáros András GDR Lothar Höhne HUN Juszkó János
1964  Stámusz Ferenc HUN Juhász Béla HUN Dévay András
1965  Mahó László HUN Balaskó György HUN Juszkó János
1993 GER Jens Dittmann HUN Kovács Gábor CAN Dominique Perras
1994 AUT Wolfgang Kotzmann UKR Oleksandr Klimenko EST Andreas Lauk
1995 RUS Szergej Ivanov BLR Alekszandr Kavecki GER Jens Dittmann
1996 UKR Aleksandr Tolomov HUN Istlstekker János  Eisenkrammer Károly
1997  Bebtó Zoltán UKR Jurij Zajac  Rohtmer Balázs
1998 UKR Aleksandr Rotar UKR Volodimir Nanajenko  Eisenkrammer Károly
2001 YUG Mikoš Rnjaković SVK Nagy Róbert SVK Roman Broniš
2002  Vanik Zoltán CZE Jan Faltýnek CZE Radek Blahut
2003 SVK Remák Zoltán SVK Matej Jurčo POL Kacper Sowinski
2004 SVK Remák Zoltán AUS Phillip Thuaux SVK Martin Prázdnovský
2005  Lengyel Tamás SVK Martin Prázdnovský NZL Glen Chadwick
2006 SVK Martin Riška SVK Remák Zoltán HUN Szekeres Csaba
2007 AUT Andrew Bradley SVK Miroslav Keliar AUT Stefan Pöll
2008 NED Hans Bloks SLO Vladimir Kerkez SRB Ivan Stević
2015 LUX Tom Thill SLO Andi Bajc NZL James Early
2016 EST Mihkel Räim UKR Oleksandr Polivoda CZE Daniel Turek
2017 COL Daniel Jaramillo  Peák Barnabás SLO Tadej Pogačar
2018 ITA Manuel Belletti POL Kamil Małecki ITA Paolo Totò
2019 LAT Krists Neilands  Dina Márton  Valter Attila
2020  Valter Attila USA Quinn Simmons AUS Damien Howson
2021 AUS Damien Howson BEL Ben Hermans ITA Antonio Tiberi
2022 IRL Edward Dunbar ESP Óscar Rodríguez ITA Samuele Battistella
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Tour de Hongrie - Győztes Versenyzők Listája - 1925--2022  
Rangsor - Versenyző    Arany   Ezüst   Bronz
1.     Liszkay István  HUN                                2 1 0
2.     Remák Zoltán  SVK  2 1 0
3.     Török Győző  HUN  2 0 0
4.     Vida László  HUN  2 0 0
5.     Valter Attila  HUN  1 0 1
6.     Vitéz József  HUN  1 0 1
7.     Damien Howson  AUS  1 0 1
8.     Jens Dittman  GER  1 0 1
9.     Adolf Christian  AUT  1 0 0
10.   André Labeyile  FRA  1 0 0
11.   Andrew Bradley  AUT 1 0 0
12.   Aleksandr Rotar  UKR 1 0 0
13.   Aleksandr Tolomov  UKR 1 0 0
14.   Barvik Ferenc  HUN  1 0 0
15.   Bebtó Zoltán  HUN  1 0 0
16.   Daniel Jaramillo  COL  1 0 0
17.   Edward Dunbar  IRL 1 0 0
18.   Hans Bloks  NED  1 0 0
19.   Jerzsabek Károly  HUN  1 0 0
20.   Kiss-Dala József  HUN  1 0 0
21.   Krists Neilands  LAT  1 0 0
22.   Kurt Stettler  SUI  1 0 0
23.   Lengyel Tamás  HUN  1 0 0
24.   Lothar Strakati  AUT  1 0 0
25.   Mahó László  HUN  1 0 0
26.   Manuel Belletti  ITA  1 0 0
27.   Martin Riska  SVK  1 0 0
28.   Mészáros András  HUN     1 0 0
29.   Mihkel Raim  EST  1 0 0
30.   Mikos Rnjakovic  YUG  1 0 0
31.   Nemes Károly  HUN  1 0 0
32.   Oscar Tirbach  GER  1 0 0
33.   Stámusz Ferenc  HUN  1 0 0
34.   Szenes Károly  HUN  1 0 0
35.   Szergej Ivanov  RUS  1 0 0
36.   Tom Thill  LUX  1 0 0
37.   Vanik Zoltán  HUN     1 0 0
38.   Vasco Bergamaschi  ITA  1 0 0
39.   Wolfgang Kotzmann  AUT  1 0 0
40.   Gere Gyula  HUN  0 2 0
41.   Nemes István  HUN  0 2 0
42.   Juszkó János  HUN  0 0 2
43.   Eisenkrammer Károly  HUN  0 0 2