"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Futball Derbik Legjobbjai Világszerte - Bíró Csaba

2019.04.19 21:15

 

Futball Derbik Legnagyobbjai Világszerte.

Az Brit: Daily Mail kiadott egy 55-ös listát arról, melyek azok a meccsek, amit egy igazi szurkolónak életében legalább egyszer látnia kell. Ezen a listán a Fradi–Újpest a "Budapest Derbi" a 21. helyre került, ami azért is óriási szó, mert olyan meccseket, olyan világhírű városi Derbiket előzött meg, mint: a Manchesteri, Sheffieldi, Madridi, Torinói, Müncheni, Bukaresti, Prágai városi derbiket egyaránt.A Derbik Legnagyobbjai a Világszerte

-- A Derbit az különbözteti meg a rangadótól, hogy az előbbiben a pillanatnyi helyezéstől, formától függetlenül, két óriási hagyományokkal rendelkező csapat csap össze egyazon városban, vagy a környező szomszédvárban. A listán az első az Argentin "Superclasico": Boca Juniors–River Plate, másodoik a Török "Interkontinentális" derby: Fenerbahce–Galatasaray, a harmadik a Skót "Old Firm", a két skót Glasgówi óriás a: Celtic–Rangers csatája. Magyarországon ilyen a Fradi–Újpest, a két ősi rivális szüntelen és örök párharca, amely az angol lap szerint világ: 21. legfontosabb derbije..  
-- A Brit: Daily Mail kiadott egy 55-ös listát arról, melyek azok a meccsek, amit egy igazi szurkolónak életében legalább egyszer látnia kell.  A listán az első az Argentin "Superclasico": Boca Juniors–River Plate, másodoik a Török "Interkontinentális" derby: Fenerbahce–Galatasaray, a harmadik a Skót "Old Firm", a két skót Glasgówi óriás a: Celtic–Rangers csatája. Ezen a listán a Fradi–Újpest a: 21. helyre került, ami azért is óriási szó, mert olyan meccseket előzött meg, mint a Manchester City–Manchester United, de a Sheffield Wednesday–Sheffield United, Real Madrid–Atletico Madrid, Steaua Bucuresti–Dinamo Bucuresti meccsek is hátrébb vannak a sorban.


Daily Mail -- 55. Legnagyobb Derby

1.  Boca Juniors – River Plate
Buenos Aires Derby - Superclásico.. Buenos Aires, Argentína, és egyben Dél-Amerika legnagyobb rangadója a Boca Juniors és a River Plate párharca, ez a rivalizálás szinte leírhatatlan, ezt látni és érezni kell. Ez a világ egyik legnagyobb és legvérmesebb küzdelme, talán a legnagyobb klub rivalizálása. Itt nálunk is e párviadal méltán került az első helyre. Már 2004-ben, az Observer című napilap is a világ 50. legfontosabb sporteseménye közül is az első helyre tette a Superclásicónak nevezett rangadót, amelyből 1913. augusztus 24-e óta nem kevesebb, mint 338-at rendeztek meg eddig. Mindkét csapat az Argentin főváros, Buenos Aires főképp szegények lakta negyedében, a La Boca-ban alakult: a River 1901-ben, a Boca 1905-ben. A két csapat között nemcsak sport-, hanem gazdaságbeli ellentét is feszül: míg a Boca Juniors a munkások és szegényebbek, a River Plate a jómódú és előkelő Buenos Aires-i polgárok csapata. A Boca Juniors "Azul y Oro" (Kék és Arany), a River Plate "Los Millionaires" (Milliomosok) becenévre hallgat. A Boca Juniors otthona a La Bombonera stadion, a River otthona az El Monumental stadion, mindkét stadionba befér 100 ezer néző, mindkét szentély világhírű és egyedi. A Boca Juniors fanatikus szurkolótábora: "La Dolce" (Az Édesek), a River Plate fanatikus tábora a: "Los Borrachos" (A Részegek). A River Plate 32-szeres Argentin bajnok, a Boca Juniors 25-szörös bajnok hazájában. A két csapat közül a River Plate eredményesebb, viszont egymás elleni mérlegükben a Boca Juniors a jobb. A számok is igazolják az állítást, 338-szor néztek farkas szemet egymással a csapatok, ebből 125-ször a Boca Juniors nyert, 108-szor a River Plate diadalmaskodott, 105 meccs döntetlennel végződött.

2.  Fenerbahce – Galatasaray
Istanbul Derby - Kitalar Arasi Derby - Interkontinentális Derby.. Az Interkontinentális Derbi a Fenerbahçe SK és a Galatasaray SK klubok közti meccsek neve a török futballban. A világ egyik legnagyobb és legvérmesebb futball rivalizálása ez a hatalmas Isztambul két fele között. A Footballderbies.com oldal az első helyre tette az Isztambuli rangadót, itt nálunk a roppant előkelő második helyen van. Ez a két klub nyert legtöbbször bajnokságot a Süper Ligában Törökországban, mindkét klub 19. Török bajnoki címmel büszkélkedhet. Mindkét csapat Isztambuli, a Galatát 1905-ben, a Fenert 1907-ben alapították. A legnagyobb török város Isztambul, a 12 millió lakosú hatalmas metropolisz reprezentáns klubjai. A két rivális csapat összecsapásainak már több, mint egy évszázados hagyománya van. Gyakran játszanak forró hangulatú mérkőzéseket, még annál is forróbb török szurkolással fűszerezve. A Derbi általában nagy közönséget vonz, a telt házas stadion itt mindig garantált. A Galatasaray (sárga-piros) fanatikusai a "GFB" (Galata Ultrái), míg a Fenerbahce (sárga-kék) ultrái a "Ultra Aslan" (Aslan Ultrái) névre hallgatnak. Mindkét tábor príma előadásokat képes prezentálni, szurkolásban és koreográfiában a legjobbak közé tartozóak a világon. Az eddigi 370 találkozóból talán az 1934. február 23-ai a legemlékezetesebb ütközetük. A meccsen kitört botrány után: 9 Fener és 8 Galata játékost tiltott el a honi szövetség, a Fenerbahce kapusát, Hüsamettin Bökét örökre. Az első összecsapásukat 1909-ben rendezték, azóta, több mint: 100 éve tart ez a soha megszűnni nem akaró óriási ellentét. Az eddigi 370 találkozójuk mérlege: 184 Galatasaray győzelem, 104 Fenerbache győzelem, 82 döntetlen született az eddigiek folyamán.

3.  Olympiakos Pireus – Panathinaikos Athén
Athen Derby - Derby The Eternal Enemies.. Az örök ellenségek összecsapása, így nevezik az Athéni derbit, amit a görög főváros: Athén, a 6 milliós metropolisz két legpatinásabb csapata játszik egymás ellen. A világ három legnagyobb derbijébe sorolják általában az Athénit, amely óriási eufóriát és emóciókat szabadít fel a szurkolókban. A 'Derbies' oldala ez tartja a világ legnagyobb ütközetének. Az Olympiakos Pireus 1925-ben alapított piros-fehér színű csapatának, és a Panathinaikos 1907-ben alapított zöld-fehér színű csapatának régi rivalizálása ez, amely a Balkán egyik csúcsa derbije és világszerte is nagyon nagy figyelmet kap. A Balkánon köztudottan nagyon vérmesek és vehemensek a szurkolók, különösen: a görögök, törökök, szerbek. Míg a Panathinaikosz Athén központjában élő, jobb módú görögök kedvenc klubja, addig az Olympiakosz a főváros kikötőjének, Pireusz munkások lakta negyedének közkedvelt egyesülete. Az Olympiakos: 42 görög bajnoki címmel a görög rekord bajnok, a Panathinaikos: 20 görög bajnoki címmel büszkélkedhet. Az Olympiakos ultrái a "Gate-7" (7-es Kapu), a Panathinaikos ultrái a "Gate-13" (13-as Kapu) névre hallgatnak. A legnagyobb szurkolótáborokat egyesíti e két csapat. A két klub rivalizálása nemcsak a futballra terjed ki, hanem szinte minden sportágra, labdajátékra: kosárlabdára, röpladára, vizalabdára egyaránt. A futball rivalizálásuk: 1932. november 13-a óta tart, ezalatt 188 meccset játszott egymással a két csapat. Az eddigi 188 találkozójuk mérlege a következő: 76 Olympiakos győzelem, 46 Panathinaikos siker, és 66 döntetlen..

4.  Celtic Glasgów – Glasgów Rangers
Glasgów Derby - Old Firm.. Nagy klasszikusnak számít Skócia két Glasgów-i nagyágyúja, a Celtic zöld-fehér színű, és a Rangers kék-fehér színű rivalizálása. A világ legrégebbi klubjairól van szó, a Rangers "Blue-Kék" csapatát 1872-ben, a Celtic "Green-Zöld" csapatát 1888-ban alapították. A labdarúgás történetében az egyik legkorábbra vissza vezethető rangadó, melyet úgy is neveznek, „minden derbi anyja”. 1888 óta mérkőznek meg egymással a csapatok, eddig 396 alkalommal találkoztak egymással. Glasgów kék és zöld fele 396 meccsen, 158 Rangers siker, 142 Celtic siker, 96 döntetlen született. A bajnoki címek számán is hasonló felállásban osztoznak, 54-szer a Rangers, 44-szer a Celtic ünnepelhetett a szezon végén skót bajnoki címet. Ezzel mindkét klub világrekorder a bajnoki címek számában.!. A rivalizálás egyik oka, hogy mindkét klub Glasgow-i, a másik, hogy különbözik a vallási beállítottság. Míg a Rangers protestáns többségű szurkolótáborral bír, addig Celtic katolikus többséggel. Ez jó pár alkalommal összetűzéshez vezetett a pályán és azon kívül is. 1888-ban játszották az első Old Firmet, azóta 396 meccsen csapott össze a két csapat, ez is világrekord.!. A  klubok mérkőzése messze túlmutat a sporton. A két klub és azok szurkolói közt feloldhatatlan politikai és vallási ellentét feszül. A szurkoló táboraik a következők: a Rangers leghíresebb szurkolótábora "ICF" (Tántoríthatatlanok), a Celtic legnevesebb szurkolói a "Casuals" (Rendszertelenek). A Derbi elnevezésére kétféle válasz is van. Az egyik, hogy első mérkőzésük után a helyi lapok a békés mérkőzés kapcsán azt írták, hogy úgy játszottak, mint régi, jó barátok: "They played as old firm friends". A másik valóban az Öreg Cég elnevezést magyarázza. A rangadó bevétele előre tervezhető volt, mint egy cég életében. Kivétel nélkül mindig telt ház volt rajta. Örökmérlegük: 396 mérkőzés, 158 Rangers győzelem, 142 Celtic győzelem, 96 döntetlen..

5.  Partizan Beograd – Crvena Zvezda
Beograd Derby - Večiti Derby - Eternal Derby.. A mai Szerbia és a korábbi Jugoszlávia fővárosa: Belgrád két legnépszerűbb csapatának meccseit, rangadóit: Örök Derbinek, szerbül: Večiti Derbi néven szokás nevezni. Érdemes tudni, hogy még a tekintélyes Daily Mail is „krémek krémjéhez” sorolta a Crvena Zvezda–Partizan összecsapást, a világ egyik legjobbjaként az előkelő 5. helyre rangsorolta a Belgrádi derbit. A piros-fehér Crevena Zvezda, és a fekete-fehér Partizan Beograd egyaránt nagyon fanatikus szurkolótáborral rendelkezik Belgrádban és az egész Balkánon: "Delije és Grobari". A derbi, az északin, felsorakozik a Zvezda „hadserege”, a "Delije" (Daliák, Hősök), a másik oldalon, a délin, pedig harca kész a Partizan armadája, a "Grobari" (Sírásók). Néha nagy gondban van a semleges drukker, ugyanis gyakran nehéz eldöntenie, hogy a pályán zajló eseményekre figyeljen, vagy inkább nézze valamelyik szurkolótábor pazar, elképesztően színvonalas koreográfiáit. Mivel mindkét gárdát csak a második világháború után, 1945 után alapították, így az első találkozót 1947. január 5-én rendezték, a Crevena Zvezda nyert 4-3-ra, idegenben. Az 1947 óta eltelt időben eddig összesen 147 meccsen találkoztak. Többször 100 ezer néző is látta a Belgrádi örök derbit. 1965-ben 108 ezer néző figyelte a két csapat meccsét a Belgrádi Maracana stadionban, mindmáig ez a rekord nézőszáma Večiti Derbiknek. Mindkét csapat 24-szeres Jugoszláv és Szerb bajnok, így az egykori Jugoszlávia két legeredményesebb klubjáról beszélünk. A rivalizálás jelen van számos más sportágban is, de a legintenzívebben a fociban, a kosárlabdában, a kézilabdában figyelhető meg. A Belgrádi derbi egyértelműen a legnagyobbak közé tartozik a világon. Mérlegük: 147 mérkőzés, 60 Crevena Zvezda győzelem, 45 Partizan Beograd győzelem, 42 döntetlen.

6.  Roma – Lazio
Roma Derby - Derbi della Capitale.. Régre nyúlik vissza az Olaszország fővárosáért, Roma városért folytatott küzdelem, a fővárosi derbi. 1929 óta 170 alkalommal találkozott egymással a Roma és a Lazio, azaz: AS Roma "Giallorossi", I Lupi" (Bordósárgák, Farkasok), SS Lazio "Biancocelesti", "Le Aquile" (Fehérégszínkékek, Sasok) egyesületei Roma városában. A Lazio csapatát 1900-ban, míg a Roma csapatát 1927-ben alapították. A két csapat közel azonos erejű volt mindig, a Roma 3-szor volt olasz bajnok, a Lazio 2-szer volt olasz bajnok. Egymás elleni meccseik, a derbik pályán kívüli összetűzésekhez is vezettek, nem mellőzve az erőszakot és a gyűlöletet. Az örök mérleg a farkasok felé billen, a Roma 63-szor győzte le a Laziót, 60 mérkőzés végződött döntetlennel, a Lazio 47 sikert ért el. A két klub szurkolótábora talán a leghíresebb és legkeményebb egész Itáliában. A Lazio ultrái a "Irriducibili" (Rettenhetetlenek), a Roma ultrái a "Roma Ultras, Curva Sud" (Római Ultrák, Déli Kanyar) névre hallgatnak. A szurkolók összecsapásainak ugyan nincsenek statisztikai adatai, de elég csak egy esetet is megemlíteni. 1979-ben egy a Lazio otthonában játszott mérkőzésen életét vesztette egy hazai drukker, Vincenzo Paparelli, mert a vendégszektorból érkező, különösen a Lazio táborát célba vevő pirotechnikai elem szemen találta. A Derby della Capitale 1929. december 8-a óta hozza lázba a tágabb értelembe vett Róma, mint régió jobboldali és a főváros déli részének baloldali érzelmű szurkolóit. Joggal jelenthető ki, hogy e csata mögött társadalmi feszültségek húzódnak meg. Az AS Roma inkább a bal, míg a Lazio inkább a jobb oldali szimpatizánsokat vonzza. Eddig 170 bajnoki és kupameccset játszott egymással a két csapat, 1953. november 29-től a Stadio Olimpicóban, ami azóta is a két csapat hivatalos otthona. Mérlegük: 170 mérkőzés, 63 Roma győzelem, 47 Lazio győzelem, 60 döntetlen.

7.  Barcelona – Real Madrid
El Clásico.. Már a név is magáért beszél, El Clásico, ez a klasszikus meccs Spanyol földön, Hispániában. Vitathatatlan, hogy a két Spanyolországi óriás, a katalán: FC Barcelona "Azulgranas" (Gránátvöröskékek), és a spanyol: Real Madrid "Los Blancos" (Fehérek) párharca ma a legnagyobb figyelemmel kísért rangadó a világon. Milliókat csábít a televíziók elé a két csapat világsztárjai, olyanokat is, akik amúgy nem is kíváncsiak egyáltalán a labdarúgásra, esetleg nem szimpatizálnak a spanyol bajnoksággal. A Real Madrid 10 BL címmel a 20. század klubcsapata, míg a Barcelona 5 BL elsőséggel a 21. század csapata. A 82. Spanyol bajnoki cím közül 55. bajnokságon e két csapat osztozik, 32-szer a Real Madrid, 23-szer a Barcelona hódította el a spanyol bajnoki trófeát. Összesen 263-szor mérkőztek meg egymással, és bizony a Barcelona utóbbi években mutatott csaknem makulátlan mérlege a számokon is meglátszik: 263 meccs, 109 Barcelona győzelem, 96 Real Madrid siker, 58 döntetlen, ugyanez, csak fordítva a királyi gárda szemszögéből. Az első El Clásicót 1929. február 17-én játszották, eddig 263 meccsen találkozott a fővárosi és a katalán klub. Ahogy Skóciában, úgy itt sem csak a sportrivalizálás jellemzi a derbit. A nacionalista felhangoktól sem mentes, annak ellenére, hogy például a spanyol polgárháború idején a két klub elnöke, Josep Sunyol, illetve Rafael Sánchez Guerra ugyanabban a táborban, a győztesek oldalán harcolt. A Madrid részéről a spanyol rátartiság, a Barcelona részéről a katalán büszkeség ami önállóságot és ellentéteket szül a két tábor között. Ha már a táboroknál tartunk, róluk sem feledkezünk meg, mert mindkettő egészen kiváló látvány elemeket szokott gyakran felmutatni. A Real Madrid ultrái az: "Ultras Sur" (Déli Ultrák), míg a Barcelona ultrái a: "Boixos Nois" (Örült Fiúk) néven ismeretesek. Mindkét csoport igazi ultra jellegű, szép és díszes koreográfiákkal. Mérlegük: 263 mérkőzés, 109 Barcelona győzelem, 96 Real Madrid győzelem, 58 döntetlen.

8.  Liverpool – Manchester United
North West London Derby.. Angliában, ha klasszikus párosítást akarunk említeni, csak a Liverpool–Manchester United jöhet szóba. Az Észak-Nyugati rangadó a két legpatinásabb angol klub között szinte már a kezdetektől datálható. Két nagyváros, két gazdasági központ, ráadásul közel egymáshoz, mindössze: 50 kilométerre, ez mindenképpen rivalizálást szül. A Liverpool csapatát 1892-ben alapították, becenevükön: "The Reds" (A Vörösök). A Liverpool FC himnusza a "You’ll Never Walk Alone" (Sosem leszel egyedül), a szurkolóik híresek kitartásukról, az Anfielden teremtett hangulatot még az ellenfelek is elismerik. A Manchester United csapatát 1872-ben alapították, becenevükön: "The Red Devils" (A Vörös Ördögők). A Manchesteriek egész Anglia egyik legrégebbi és legjobb klubját alkotják. A Liverpool híres szurkolói kemény magja az "The Urchins" (Az Utcagyerekek), míg a Manchester United ultrái a "Red Army" (Vörös Sereg) elnevezéssel lettek híresek. A két tábor régen sokszor összecsapott. A két klub összesen 118 kupát tudhat magáénak, 60 áll a Manchester United, 58 a Liverpool vitrinjében. Ezek közül: 20. Angol bajnoki cím a Manchesteriek, 18. Angol bajnoki cím a Liverpooliak neve mellett áll büszkén. A Brit lap "csak" a nyolcadik helyre tette a legfontosabb honi derbit, amin Anglia két legsikeresebb klubja az eddigi 110 bajnoki szezonból 20-18-at nyert meg, aminél többet még senki. 1893-ban egy edzőmeccs volt az első, majd 1895. október 12-én egy Liverpooli 7-1-es győzelem jelentette a bajnoki premiert. Azóta 186 bajnoki és kupameccsen találkozót a két szomszédvár nagy csapata. Eddig összesen 186 alkalommal találkoztak: 72 Manchester United győzelem, 62 Liverpool győzelem, 52 döntetlen született.

9.  Ajax Amsterdam – Feyenoord Rotterdam
Klassiker.. A Klassieker névre keresztelt rangadót: 1921. október 9-e óta 166-szer rendezték meg. Amsterdam és Rotterdam a két legnagyobb és legerősebb Holland város, a futball rivalizálásuk ezáltal hatalmas, a legnagyobb. Hiszen az ország két legeredményesebb klubcsapatáról beszélünk. Az Ajax Amsterdam "piros-fehér" színű csapatát 1900-ban alapították, 33-szoros holland rekordbajnokok. A Feyenoord "piros-fekete" színű csapatát 1907-ben alapították és 14-szeres holland bajnokok. Az utóbbi évtizedek már nem is annyira a futballról, hanem leginkább szurkolói rendbontásokról szóltak a két: piros-fehér csapat meccsein. A két klub szurkolói között a szociális ellentétek gerjesztik leginkább a haragot. A sorozatos balhék odavezettek, hogy 2008 februárjában a holland futballszövetség szigorú döntést hozott, öt évig nem utazhatnak vendégszurkolók ezekre a meccsekre. Hollandiában nincs nagyobb derbi az Ajax és a Feyenoord mérkőzésén kívül. 1921-ben játszották az első rangadót, azóta 166 alkalommal találkozott egymással a két klub, ebből 75 Ajax és 53 Feyenoord győzelem született, valamint 40 döntetlen. Hollandiában úgy tartják, az Ajax a művészetet, a Feyenoord a munkásokat képviseli, és ez gyakran a csapatok játék stílusára is igaz. A biztonsági készültséget minden alkalommal megsokszorozza az aktuális rendező, ebből következtethetünk a hangulatra is. Mérlegük: 166 mérkőzés, 75 Ajax győzelem, 53 Feyenoord győzelem, 40 döntetlen.

10.  FC Internazionale – AC Milan
Milano Derby - Derby Della Madonnina.. A Milanói: FC Internazionale–AC Milan csapatainak párviadala Itália második legnagyobb városi derbije, ami Milánó városának a legnagyobb eseménye mindig. Milánó városában ez a leghosszabb múltra visszatekintő rivalizálás. Az AC Milan "Rossoneri" (Vörösfeketék) csapatát 1899-ben alapították, Az FC Internazionale "Neroazzuri" (Feketekékek) csapatatát pedig 1908-ban alapították. Érdekesség hogy az Intert a Milanból kivált játékosok alapították meg 1908-ban. A derbi neve a Derby Della Madonnina. A Madonnina elnevezés a Milánói dóm tetején található Madonna-szoborra utal, hiszen az ellentét már a klub megalapításának pillanatától létezett. Eleinte társadalmi különbségek is szerepet játszottak ebben, mivel a Milan szurkolói leginkább a munkásosztályból kerültek ki, és nem ritkán déli gyökerekkel rendelkeztek, míg az Intert támogató tömeg túlnyomó része tősgyökeres Milánói közép- és felső- osztálybeli polgár volt. Innen az egymásra aggatott gúnynevek: Bauscia (Inter), illetve, Casciavit (Milan). Előbbi "Kérkedőt", míg utóbbi "Csavarhúzót" jelent a Milánói dialektusban. Ezek a különbségek azonban az 1960-as évekre eltűntek. Ma a rivalizálás már inkább hagyományosan rajongáson és érzelmeken alapul. A Milan ultrái a "Curva Sud" (Déli Kanyar), a Lazio ultrái a "Curva Nord" (Északi Kanyar) néven ismertek, onnan származtatva, hogy a stadion e két oldalán van a csoportjaik főhadiszállása. A két csapat nagyon hasonló hazai és nemzetközi eredményekkel és mérleggel rendelkezik. A Bajnoki címek számát tekintve is azonos a két csapat, a Milan és Inter egyaránt: 18-18-szoros Itáliai, azaz Olasz bajnoknak mondhatja magát.. Mérleg: 215 mérkőzés, 77 Inter győzelem, 74 Milan siker, 64 döntetlen..

11.  Benfica – Porto
O Clássico.. Portugáliában észak és dél találkozása, a két legnagyobb város csatája ez, a főváros: Lisszabon és a második legnagyobb város: Porto küzdelme, amikor az SL Benfica piros-fehér csapata az FC Porto kék-fehér csapatával találkozik, vagy éppen fordítva. Ez a meccs mindig lázba hozza Portugáliát, egész Lisszabont és egész Portót ez nem is lehet vitás senki számára sem. A Porto 1893-as alapítású, míg a Benfica 1904-ben alapítatott. A két csapat első találkozása: 1912. áprilisában történt, azóta folyamatosan találkoznak a versengésekben. A szurkoló táboraik kemény magja jellemzi a két klub címerét: a Benfica leghíresebb szurkolótábora "Diablos" (Ördögök), a Porto legnevesebb szurkolói a "Dragaos" (Sárkányok). Az új és modern erő a Porto, a régi és nagy hagyományokkal rendelkező a Benfica. Ez az eredményeikben is megmutatkozik, a régebbi időkben a Benfica volt az eredményesebb klub, a mai modernebb időkben inkább a Porto ér el jobb eredményeket. A Benfica 33-szor volt portugál bajnok, a Porto 27-szer nyert portugál bajnokságot. A Benfica az 1960-as években nyert Európa kupákat, a Porto a 2000-es években tette meg ugyanezt. Tehát a régi nagy Benficát szép lassan utolérte a feltörekvő Porto. Az utóbbi 10. szezon szezon során csupán e két klub tudta elhódítani a portugál bajnoki címet. Kettejük csatájában egy hajszállal a Porto vezet, az összes nagy rangadó közül ez az egyik nagyon egyenletes csatározás a világon. Mérlegük: 222 mérkőzés, 85 Porto siker, 82 Benfica győzelem, 55 döntetlen.

12.  Flamengo Rio – Fluminese Rio
Rió de Janeiro Derby - Derby Carioca.. A Flamengo–Fluminese a Brazíl világváros: Rio de Janeiro csúcs meccse. A Fla–Flu meccs és Rio de Janeiro bajnoki címe fontosabb, mint Brazília országos bajnoki címe. A Flamengo "Rubro-Negro" (Vörös-Fekete) színű csapata 32-szeres Carioca győztes. A Fluminense "Rubro-Verde" (Vörös-Zöld) színű csapata 30-szoros Carioca győztes számára biztosan ez a legfontosabb meccs az évben. Mindkét klub Brazil világbajnokok és világsztárok sorát tudja felmutatni. Flamengo: Garrincha, Socrates, Zico, Bebeto, Romario. Fluminese: Didi, Gérson, Branco, Rivelino, Denilson. A két brazil tradicionális klub egyaránt régi fővárosi illetőségű, ennek megfelelően a rivalizálás is jócskán tetten érhető. A szurkoló táboraik szíve "Torcida Fla" (Fla Szurkerek), és a "Torcida Flu" (Flu Szurkerek). Eddig 373-szor mérkőztek meg egymással, 135-ször a Flamengo, 119-szer a Fluminense győzött, 122 döntetlen született. Nem csoda, ha a két csapat találkozik, a Maracana Stadion mind a 100 ezer férőhelye gazdára talál. A világrekord is itt született 1963-ban, amikor: 194 603 ember volt kíváncsi a Riói rangadóra.!. Közel 200 ezer szurkoló egy meccsen, frenetikus. Mérlegük: 373 mérkőzés, 135 Flamengo győzelem, 119 Fluminense győzelem, 122 döntetlen.

13.  Palmeiras São Paulo – Corinthians São Paulo
São Paulo Derby - Derby Paulista.. A harmadik Dél-Amerikai derbiként került be a legjobb 13-ba a Brazíliai metropolisz: São Paulo legnagyobb meccse, a Derby Paulista, São Paulo városának derbije. São Paulo 20 milliós lakosságával Brazília legnagyobb városa, modern világváros, ami már minden gazdasági mutatóban régen megelőzte Riót. A fociban is így van ez, jobb eredményeket értek el az elmúlt évtizedekben, sőt szurkolásban is sokszor felülmúlják a Rióiakat. A Palmeiras-Corinthians, a zöldek-fehérek meccse a legnagyobb a városban, ennek nincs párja. A Corinthians 27-szeres Paulista bajnok, a Palmeiras 22-szeres Paulista bajnok. A szurkoló táboraik kemény magja jellemzi a két klub címerét: a Palmeiras leghíresebb szurkolótábora "Torcida Verdao" (Zöld Szurkolók), a Corinthians legnevesebb szurkolói a "Torcida Timao" (Nagy Szurkolók). Első meccsükön, 1917. május 6-án az akkor Palestra Italia néven szereplő Palmeiras 3-0-ra nyert a Corinithians ellen. Egészen döbbenetes, de 330 meccset játszottak azóta. A 330 mérkőzésből, 120 Palmeiras győzelem, 112 Corinthians győzelem, 98 döntetlen született.

14.  Liverpool – Everton
Liverpool Derby - Merseyside Derby.. A Merseyside Derby a két legsikeresebb Liverpooli futball klub, a Liverpool FC és az Everton FC közötti rangadó. A vörösök és kékek városi "csatáját" hagyományosan a Merseyside Derbyt, The Friendly Derbyként hívják amiatt, hogy a család egyik része az Everton-nak, míg a másik része a Pool-nak szurkol. A két csapat stadionja egy utcában található, szinte egymás mellett vannak: a vörösökké az Anfield, a kékeké a Goodison. A Liverpool csapatát 1892-ben alapították, becenevükön: "The Reds" (A Vörösök). A Liverpool FC himnusza a "You’ll Never Walk Alone" (Sosem leszel egyedül), a szurkolóik híresek kitartásukról, az Anfielden teremtett hangulatot még az ellenfelek is elismerik. A Liverpool világhírű csapattá vált az 1960-as évektől, 5 BEK győzelemmel a világ egyik legjobb klubja lett. Az Everton csapatát 1878-ban alapították, becenevükön: "The Blues" (Kékek), 9-szeres angol bajnokok, 5-szörös angol kupagyőztesek. Az Everton azonban a Liverpool-hoz hasonló nemzetközi sikereket nem tudott felmutatni, megmaradt egy kisebb és családiasabb légkörű klubnak. Ettől a nagy gazdasági különbségtől függetlenül a mérkőzéseik mindig kétesélyesek és kiszámíthatatlanok. Eddigi mérkőzéseik mérlege a híresebb vörösök javára billen el pozitív irányban: 220 mérkőzés, 88 Liverpool győzelem, 66 Everton siker, 66 döntetlen.

15.  Hearts Edinburgh – Hibernian Edinburgh
Edinburgh Derby.. Az Edinburgh-i városi derby, a: Hearts–Hibernian meccs legalább olyan nagynak számít Skóciában, mint a Glasgów-i derby: a Celtic–Rangers csata. Edinburgh a második legnagyobb város Glasgów után, és semmiben sem marad el a nagy testvértől. Az Edinburghi: Hearts és Hibernain csapatainak heves rivalizálása 1896 óta tart egészen 2013-ig bezárólag. A Hearts csapatát 1874-ban alapították, színe a vörös-fehér, 4-szeres skót bajnok, 7-szeres skót kupagyőztes. A Hibernian csapatát 1875-ban alapították, színe a zöld-fehér, 2-szeres skót bajnokok, 4-szeres skót kupagyőztesek. Mindkét klub hasonló ellentéteket tud felmutatni egymással szemben mint a két híresebb testvérük, vallási és társadalmi különbségeket ugyanúgy, így Skócia nagy meccse ez is ugyanúgy. A drukkerek általában már a meccs napjának reggelén elkezdenek hangolni és ezt estig, egészen a lefújásig be sem tudják fejezni. Eddigi mérlegük: 317 mérkőzés, 140 Hearts győzelem, 113 Hibernian győzelem 77 döntetlen.

16.  Arsenal FC – Tottenham FC
North London Derby.. Az Észak-Londoni Derbi néven szokás nevezni ezt az összecsapást, az Arsenal és a Tottenham csapatai között. Az Arsenal "The Gunners" (Ágyúsok) piros-fehér csapatát 1886-ban alapították, 13-szoros angol bajnokok, 12-szeres angol kupagyőztesek. A Tottenham Hotspur "Spurs" kék-fehér csapatát 1882-ben alapították, 2-szeres angol bajnokok, 8-szoros angol kupagyőztesek. Mindkét Londoni klub nagyon sikeres és népszerű, sok rajongóval, nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban és külföldön is. Az első találkozó a két Londoni csapat között 1887-ben történt, azóta tart a szüntelen rivalizálás, amely 1920-ban tovább fokozódott. A második világháború utáni években kicsit enyhült és normalizálódott a két klub kapcsolata. Mivel az angol futball két igen patinás és eredményes csapatáról van szó, akik az élmezőnyhöz tartoznak, így sokszor közönség szórakoztató, szép és stílusos mérkőzéseket játszanak egymással. Eddigi mérlegük: 175 mérkőzés, 75 Arsenal győzelem, 55 Tottenham győzelem, 45 döntetlen.

17.  Fenerbache – Besiktas
Istanbul Derby.. A Fenerbache–Besiktas Isztambuli derbi az egyik legvérmesebb klub rivalizálás Törökországban. A klubok Isztambul és a Boszporusz két oldaláról származnak, a Beşiktaş az Európai oldalán van Isztambulnak, míg a Fenerbahçe a Kadiköy részen, Isztambul Ázsiai oldalán található. Mindkét klub természetesen állítja magáról, hogy ők az őshonosak Isztambulban. A vita régóta tart és senki sem tudja kinek van igaza. Hogy kinek van igaza azt mi sem tudjuk, ezt nehéz eldönteni. A Fenerbache 'sárga-kék' csapatát 1907-ben alapították, 19 török bajnoki címmel büszkélkednek. A Besiktas 'fekete-fehér' csapatát 1903-ban alapították, 13 török bajnoki címmel rendelkeznek. A klubok 1924-óta mérkőznek meg egymással. A Fenerbahce (sárga-kék) ultrái a "Ultra Aslan" (Aslan Ultrái) névre hallgatnak, a Besiktas (fekete-fehér) fanatikusai a "Kara Kartallar" (Fekete Sasok) néven ismertek. A hagyomány szerint a Török Köztársaság alapítója, Mustafa Kemal Atatürk Beşiktaş-szurkoló volt, a Fenerbahçe szerint viszont a kék-sárgáknak drukkolt. Mérlegük: 335 mérkőzés, 126 Fenerbache győzelem, 122 Besiktas győzelem, 87 döntetlen.

18.  Dinamo Zagreb – Hadjuk Split
Hrvatski Derby.. Ez Horvátország derbije, a horvát derbi, az ország két legnagyobb városa és legeredményesebb klubjai, a főváros Zagreb és a tengerparti nagyváros Split között. A két klub tábora hatalmas ellensége egymásnak, heves összecsapásaik voltak már a múltban. A csapatok 1946-óta rivalizálnak egymással, előbb a Jugoszláv majd később a Horvát bajnokságban is "vérre" menő csatákat vívtak egymással. A Dinamo Zagreb legfőbb szurkolói csoportja a: "Bad Blue Boys" (Kék Rossz Fiúk). A Hajduk Split kemény magja a "Torcida Split" (Spliti Szurkolók). A Torcidát: 1950. október 28-án alapították, ez volt az első szurkolói csoport Európában.!. A Torcida szó jelentése 'szurkolókat' jelent, főként portugál nyelvű országok szurkolói csoportjai használják. A Dinamo Zagreb 20-szoros jugoszláv és horvát bajnok, míg a Hajduk Split 15-szörös jugoszláv és horvát bajnoknak mondhatja magát. A két csapat 1946-óta tartó párviadala során eddig a Jugoszláv majd később a Horvát bajnokságban és kupában 188 alkalommal találkoztak, 76 Dinamo Zagreb győzelem, 65 Hajduk Split siker, 47 döntetlen született.

19.  CSZKA Sófia – Levski Sófia
Sófia Derby - Večiti Derby - Eternal Derby.. Bulgáriában a főváros: Szófia csapatai, a Levszki Szófia–CSZKA Szófia "Örök Derbi" olyan, mint a Crevena Zvezda–Partizan a szerbeknél, vagy a Ferencváros–Újpest mifelénk. A Balkán egyik legnagyobb rangadója ez. Ekkor mindig garantált a telt ház, a 25-30 ezer nőző a két csapat stadionjaiban és a mindig nagyon túlfűtött hangulat. Nem túlzás ez sokak szerint, a Fradi–Újpest odahaza babazsúr ahhoz képest, ami itt, a Levszki–CSZKA derbiken előfordul Szófiában. A rendőrök ilyenkor folyamatosan viszik el a stadionból a randalírozókat, s olyan fiatal suhancok is állandóan verekedést provokáltak, akikből különben ki sem nézte volna az ember. Az 1947-es alapítású piros-fehér CSZKA 31-szer volt bolgár bajnok. Az 1914-es alapítású kék-sárga Levszki 26-szoros bolgár bajnok. A két csapat 1947 óta mérkőzik egymással, mérlegük: 180 mérkőzés, 77 Levski Sófia győzelem, 56 CZSZKA Sófia győzelem, 47 döntetlen.

20.  CSZKA Moskva – Spartak Moskva
Moscow Derby.. A Moszkvai Derbi néven említik az orosz főváros: Moszkva csapatainak rangadóját, a Szpartak Moszkva–CSZKA Moszkva összecsapásait, rangadóit, amely szinte mindig eléggé megmozgatja az orosz főváros Moszkva egész lakosságát. Az orosz foci egy speciális közeg, erős csapatokkal és kemény meccsekkel, nem túl látványos, de küzdelmes. A két csapat 1922-óta mérkőzik meg egymással, előbb a Szovjet időkben, majd az Orosz érában is folytatódott a párviadaluk. A Spartak a belügyi minisztériumhoz, a CSZKA a hadügyi minisztériumhoz tartozott az Szovjet időkben. A CSZKA Moskva 1911-es alapítású piros-kék klub, 12-szer volt Szovjet-Orosz bajnok. A Spartak Moskva 1922-es alapítású piros-fehér klub, 21-szer volt Szovjet-Orosz bajnok. Tehát a múltja a belügyieknek jóval fényesebb a hadügyieknél. A két csapat 1922-óta íródó mérkőzéseinek eddigi mérlege, 182 mérkőzés, 74 Szpartak győzelem, 66 CSZKA siker, 42 döntetlen.

21.  Ferencváros – Újpest
Budapest Derbi - Magyar Derbi.. A Ferencváros–Újpest derbi a magyar labdarúgás egyik legrégibb és a legnagyobb figyelemmel kísért rangadója. A Ferencvárosi zöld-fehérek és az Újpesti lila-fehérek hatalmas riválisok, a két klub minden sportágban rivalizál egymással, amelyekben csak összemérik az erejüket. De a legismertebb a futball csapataik versengése, amelyet külföldön is a világ legjelentősebb klub rivalizálásai között tartanak számon. A Ferencvárosi a magyar labdarúgás legeredményesebb és legnépszerűbb csapata. Az Újpest a legrégebben alapított magyar egyesület, szurkoló tábora ugyanakkor hagyományosan az egyik legnagyobb az országban. Az 1899-ben alapított Ferencváros: 28 bajnoki címet szerzett, Az 1885-ben alapított Újpest: 20 bajnoki címmel büszkélkedhet. A két csapat közti hagyományos rivalizálás kezdetben Vidék–Budapest-versengés volt, majd Állami–Ellenzéki ellentétté alakult át, ami később is megmaradt. A két csapat manapság legismertebb szurkolótáborai: a Ferencvárosé a "Green Monsters" (Zöld Szörnyetegek), az Újpesté "Ultra Viola Bulldogs" (Lila Ultra Buldogok). Az első összecsapást 1905-ben rendezték, azóta 1905–2015 között összesen 271. derbijük volt, míg az NB I-ben 218. meccset játszottak. Az összesített mérleg: 271 mérkőzés, 128 Ferencváros győzelem, 78 Újpest siker, 64 döntetlen.

22.  Steaua Bucuresti – Dinamo Bucuresti
Bucuresti Derby - Eternul Derby.. A Steaua Bucuresti–Dinamo Bucuresti meccseit "Örök Derbinek" nevezik Bukarest és egész Románia szerte, hiszen a két legnagyobb és legeredményesebb fővárosi román klubról van szó. A Román főváros: Bukarest lakosságának nagy része rajong valamelyik csapatért, így a derbiken mindig hatalmas indulatok feszülnek. Mindkét klubot a második világháború után, 1947-ben alapították. A szocializmusban a Steaua "vörös-kék" csapata a hadügyhöz, a Dinamo "vörös-fehér" csapata a belügyhöz tartozott. A két minisztérium egykori politikai ellentéte ott lappang most is néha köztük. A Steaua 25-ször volt román bajnok, a Dinamo 18-szor volt román bajnok, a versengés mindig nagy volt köztük. A Steaua szurkolói csoportja "Armata Ultra" (hadi Ultrák), a Dinamo szurkolói csoportja: "Nuova Guardia" (Új Erő). Eddigi egymás elleni mérlegük teljesen kiegyenlített, mindkét csapat 54 alkalommal nyert a másik ellen. Az 1945 óta íródó egymás elleni mérlegük: 153 mérkőzés, 54 Steaua Bucuresti győzelem, 54 Dinamo Bucuresti győzelem, 45 döntetlen..

23.  Manchester United – Manchester City
Manchester Derby.. A Manchesteri városi derbi kiemelkedő esemény nemcsak a városban, de egész Angliában és világszerte is, a Manchester United vörösei és a Manchester City kékjei között. A Manchester United "The Red Devils" (Vörös Ördögök) 1878-as alapítású klub, 20-szoros Angol bajnok, 11-szeres FA-kupagyőztes. A Manchester City "The Sky Blues" (Égszínkékek) 1880-as alapítású klub, 4-szeres Angol bajnok, 5-szörös FA-kupagyőztes. A vörösök finoman szólva sem rajonganak a kékeért és ez fordítva is igaz, a kékek sem repesnek a vörösökért. Az első találkozásra a két Manchesteri klub között 1881-ben került sor, ami azóta is folyamatosan tart. Holott voltak olyan időszakok, amikor nem egy osztályban szerepeltek a csapatok és így nem is találkozhattak így egymással. Az United gazdagabb klub lett, míg a City szerényebb anyagiakkal rendelkezett. A klubok közt lévő anyagi különbség később, a 2000-es évektől kiegyenlítődött. A különböző korszakok különbségeitől függetlenül az ellentét mindig megvolt és mára is megmaradt a csapatok között. Eddigi mérlegük, 168 mérkőzés, 70 Manchester United győzelem, 48 Manchester City siker, 50 döntetlen.

24.  Sheffield United – Sheffield Wednesday
Sheffield Derby - Steel City Derby.. A Sheffield United és Sheffield Wednesday közös derbije a Steel City derby, azaz a Sheffield városi "Vas Városi Derbi" amelynek már több mint 100 éves múltja van. A Sheffield Wednesday "The Owls" (Baglyok) 1867-es alapítású, kék-fehér színű klub, 4-szeres Angol bajnok, 3-szoros FA-kupagyőztes. A Sheffield United "The Blades" (Pengék) 1889-es alapítású, piros-fehér klub, 1-szeres Angol bajnok, 2-szeres FA-kupagyőztes. A csapatok 1890-ben mérkőztek először, és ez vált Anglia egyik leghevesebb és legszenvedélyesebb párviadalává. Mindegy az számukra, hogy milyen osztályban és milyen keretek között találkoznak, mindig nyerni akarnak a másik ellen. A rivalizálásuk legendássá vált a hosszú évtizedek nagy hangulatú városi derbijei után. A két csapat mérkőzéseinek eddigi mérlege nagyon szoros és kiegyenlített. Eleddig 127 mérkőzésükön, 45 Sheffield United győzelem, 42 Sheffield Wendsday siker, 40 döntetlen született.

25.  Aston Villa – Birmingham City
Birmingham Derby - Second City Derby.. A Birmingham-i városi derbit szokás "Second City Derby" néven is aposztrofálni, hiszen: Birmingham: Anglia második legnagyobb városa London után. A Közép-Angliai nagyváros két legjobb klubja az Aston Villa és a Birmingham City 1879-óta mérkőzik egymással. Az összecsapásuk nagyon régi, hatalmas és fényes múltja van. Az Aston Villa "The Villans" (Oroszlánok) 1874-as alapítású klub, 7-szeres Angol bajnok, 7-szeres FA-kupagyőztes. A Birmingham City "The Blues" (Kékek) 1875-ös alapítású klub, 2 Angol ligakupa győztes. A két klub rivalizálása nagyon régi időkre nyúlik vissza és igencsak heves mérkőzéseket hozott a történelmük folyamán. Az Aston Villa az egyértelműen sikeresebb klub kettejük közül, sokszoros angol bajnok és kupagyőztes, 2-szeres BEK-győztes. Mégis kettejük párharcának mérlegén ez nagyon nem látszik meg, igen kiegyenlített. Eddigi mérlegük: 150 meccs, 55 Aston Villa győzelem, 45 Birmingham győzelem, 50 döntetlen.
 
26.  Dundee FC – Dundee United FC
Dundee Derby.. A Dundee FC–Dundee United párbaja az egyik legnagyobb múltra visszatekintő versengés Skóciában, amely 1905 óta tart a klubok között és ezalatt 305 mérkőzést játszottak egymással. A Dundee FC 1893-as alapítású kék-fehér klub, 1-szeres skót bajnok, 1-szeres kupagyőztes. A Dundee United 1905-ös alapítású klub, 1-szeres skót bajnok, 1-szeres kupagyőztes. A Dundee a negyedik legnagyobb város Skóciában, egy kikötőváros Skócia keleti partjainál, a város lakossága pedig erősen lokálpatrióta. A klubok rajongó táboraira is igaz ez a megállapítás egyértelműen, mindenféle tekintetben hűséges fanjaik vannak. A csapataik mellett kitartó és hűséges szurkolóik üzik és hajtják kedvenceiket ezeken a városi derbiken. Aki már valaha látta a két csapat rangadóját, az egyáltalán nem lepődik meg azon, hogy e párharc bekerült az első 30-ba. Eddigi 335 mérkőzésük mérlege a következő: 148 Dundee FC győzelem, 145 Dundee United győzelem, 42 döntetlen.

27.  Juventus – Torino
Torino Derby - Derby della Mole.. A Derby della Mole vagy más néven Derby d' Torino, magyarul: Torinói derbi az olasz labdarúgás egyik legrégebbi múltra visszatekintő városi rangadója. Torino városnak két kiemelkedő labdarúgó csapata. a "zebrák és bikák" között. A Juventus FC "I Bianconeri", "Le Zerbe" (Fehérfeketék, Zebrák) 30-szoros olasz rekord bajnok. A Torino FC "Il Granata", "Il Toro" (Gránátvörösök, Bikák) 5-szörös olasz bajnok. A nevét a Mole Antonelliana-ról (A Film múzeuma) kapta, mely a város egyik látványossága. A Juventust 1897-ben alapították, míg a Torinót 1906-ban alapították a Juventusból kivált játékosok. A Derbi érdekessége, hogy a 20. század elején a Juventus akkori elnöke: Alfredo Dick valamint több meghatározó játékos elhagyta a klubot és megalapította a Torino FC-t. Kettejük első derbijét: 1907. január 13-án játszották, amelyet a Torino FC, a bikák 2–1-re megnyertek. Azóta is tart a rivalizálás mind a pályán, mind a pályán kívül. A Juventus ultrái a "Fighters Bianconera" (Fehér-Fekete Harcosok), a Torino ultrái az "I Tori" (A Bikák) névre hallgatnak. A 2008-as évben a mérkőzést megelőző zavargások törtek ki, a szurkolók és a rendőrség között melynek 40 letartóztatott szurkoló, gyújtogatás, megrongált autók és üzletek lett az eredménye. A Torinói derbik történelmi mérlege az eredményesebb, a sokszoros Európa kupa győztes Juventus felé billen. Mérlegük: 228 mérkőzés, 94 Juventus győzelem, 72 Torino győzelem, 62 döntetlen.

28.  Genoa – Sampdoria
Genova Derby - Derby della Lanterna.. Genova itália egyik gazdasági központja, az ország legnagyobb tengerparti kikötő városa. A Genovai városi Derby neve származik a Torre della Lanterna nevéből, amely egy ősi világító torony és a város tengeri kikötőjében található. A Clubok támogatói hagyományosan a város két különböző részéről érkezetek. A Genova "Rossoblu" (Vörös-kékek) csapát 1893-ban alapították, 9-szeres olasz bajnokok. A Sampdoria "Blucerchiati" (Kéket-keresd) csapatát 1946-ban alapították, 1-szeres olasz bajnokok. A Genova támogatók a régi város központból, a Sampdoria támogatói a környező területekről jöttek, és ez a történelmi megosztottság növeli az ellenségeskedéseket a frakciók között. A két csapat 1946-óta mérkőzik meg egymással, többnyire az első osztályban, néha a másodosztályban, de mindig vérmes csatákat vívnak egymással. A szurkoló táborok gyakran összecsapnak a meccsek előtt és után is, a csetepaték sohasem kerülik el ezt a rangadót. Egymás elleni mérlegük, 90 mérkőzés, 33 Sampdoria győzelem, 23 Genoa győzelem, 34 döntetlen.
 
29.  Internazionale – Juventus
Derby d' Italia.. A Derby d'Italia. "Olaszország derbije" két olasz sztár csapat, a Juventus és az Internazionale egymás elleni mérkőzése ez: 1909-óta mérkőznek. A Derbi lényege, hogy olyan csapatok mérkőznek meg, melyek még sohasem estek ki az élvonalból. Bár a Juventust 2006-ban lejjebb sorolták egy osztállyal, az Inter elleni mérkőzéseit mindmáig így hívják. A Derby d' Italia kifejezést: Gianni Brera olasz sport újságíró találta ki: 1967-ben. Az újságíró abból az apropóból találta ezt ki, hogy két olyan csapat versengése ez, akik mindig első osztályúak voltak, tehát a legnagyobb derbi ez, Itália derbije. A két szomszédos nagy provincia: Lombardia és Piemonte fővárosainak meccse ez, a Juve "Bianconeri" (Fekete-fehérek) 30-szoros olasz rekordbajnok, az Inter "Neroazzurri" (Kék-feketék) 18-szoros olasz bajnok. A csapatok és a szurkoló táborok között ennél fogva mindig is nagy volt a versengés, és továbbra is így van ez a mai napig. A két csapat első mérkőzés: 1909-ben történt, az azóta eltelt több mint: 100 évben 226-szor találkoztak eddig.. Mérleg: 226 mérkőzés, 101 Juve győzelem, 69 Inter győzelem, 56 döntetlen.
 
30.  Al Ahly Kairo – Zamalek Kairo
Kairo Derby - Egyptian Derby.. A Kairo Derbi, más néven az Egyiptomi Derby, egy futball rangadó az Egyiptomi főváros: a 17 millió lakosú Kairó legjobb klubjai: az Al Ahly és a Zamalek között. Ez a meccs a legnagyobb Afrikában, hiszen a két legsikeresebb Egyiptomi és Afrikai klubról beszélünk. Az Al Ahly és a Zamalek egyaránt piros-fehér színű klubjait nevezte meg az Afrikai Labdarúgó Szövetség "CAF", mint az 1. és 2. számú afrikai klubok a 20. században. Az Al Ahly 37-szeres Egyiptomi rekordbajnok, és 8-szoros Afrika bajnok. A Zamalek 12-szeres Egyiptomi bajnok és 2-szeres Afrika bajnok. Mindkét csapat Nagy-Kairó területén található és mérkőzéseiket tartják a bajnokság csúcspontjának. Ezek a derbik sosem múlnak el botrány nélkül, a szurkolói rendbontások nélkülözhetetlen kellékei a rangadónak. Az eddigi derbi mérlegük: 147 mérkőzés, 60 Al Ahly győzelem, 50 Zamalek győzelem, 37 döntetlen.
 
31.  Club Africain Tunis – Esperance Tunis
Tunis Derby - Le Derby Tunisois.. A Tunéziai főváros: Tunisz csapatainak a Derbi mérkőzése ez, amelyet a Kairói derbi után a második legnagyobb Afrikai derbinek tartanak. A Club Africain a legnépszerűbb tunéziai csapat, a piros-fehérek 13-szoros Tunéziai bajnokok. Az Esperance a legeredményesebb Tunéziai csapat, a piros-sárgák 26-szoros Tunéziai bajnokok. A két csapat 1933-óta mérkőzik egymással folyamatosan, és évről-évre ádáz csatákat vívnak egymással mind a pályán, mind a pályán kívül a szurkolótáborok egymás között. A csapatok meccsein több alkalommal törtek ki zavargások és félbeszakított mérkőzések. Mindkét csapat szurkolótábora nagyon heves vérmérsékletű és nagyon szenvedélyes. Ezt a csapatuk iránti rajongásukat a mérkőzéseiken is mindig kifejezésre juttatják. Mérlegük: 150 mérkőzés, 56 Esperance győzelem, 40 Africain győzelem, 54 döntetlen.  
 
32.  Sparta Praha – Slavia Praha
Prague Derby.. A Praha-i derbi néven emlegetik Csehország fővárosa: Prága két legsikeresebb klubjának, a Sparta és Slavia összecsapásait. Egyben az ország két legjobb és legsikeresebb klubjáról beszélünk. A Slaviát 1892-ben, a Spartát 1893-ban alapították, mindkét klub színei a piros-fehér, csak színeiket más kombinációban használják. A Sparta 34-szer volt cseh bajnok, a Slavia 16-szor lett cseh bajnok. Prága a derbik idejére két részre oszlik, hiszen szinte minden család kötődik a két klub közül valamelyikhez, így a városban alig van semleges szemlélő. Az eddigi derbijeik mérlege az eredményesebb Sparta javára billen, hiszen dupla annyi bajnoki címmel büszkélkedhet mint a Slavia. Az eddigi Prágai derbik mérlege: 280 mérkőzés, 128 Sparta Praha győzelem, 86 Slavia Praha győzelem, 67 döntetlen.

33.  Wisla Krakow – Cracovia Krakow
Krakowa Derby.. Ez a Krakkói derbi, más néven a "Szent háború" a Dél-Lengyelországi főváros: Krakkó csapatai között. A "Szent háború" név utal a vallási különállásra, de főként a két klub hatalmas rivalizálásra, amely már több mint 100 éve, 1912-óta tart közöttük. Mindkét Krakkói klubot: 1906-ban alapították, a Wisla színe a piros-kék lett, a Cracovia színe a piros-fehér lett. A Wisla Krakow az egyik legsikeresebb lengyel klub: 13 bajnoki címmel. A Cracowia Krakow: 5 lengyel bajnoki címmel büszkélkedhet. A Krakkói derbik történetében már voltak hatalmas botrányok, verekedések, zavargások, de hatalmas és frenetikus népünnepélyek is. Ez a meccs egész Krakkó számára egyedi és különleges esemény. Mindig rangadó ez, függetlenül attól, hogy a csapatok hogyan szerepelnek a bajnokságban. Eddigi 188 derbijük mérlege: 84 Wisla Krakow győzelem, 60 Cracovia Krakow siker, 44 döntetlen.
 
34.  FK Sarajevo – Željezničar Sarajevo
Sarajevo Derby.. A Szarajevói derbi Bosznia fővárosa Szarajevó két legismertebb és legnépszerűbb csapata között zajlik: a Željezničar Sarajevo és az FK Sarajevo között. A két csapat 1954-óta játszik "vérre" menő csatákat egymással. A délszláv népek közismerten a legjobb szurkolók közé tartoznak és így a legjobb derbik is errefelé vannak. A kék-fehér Željezničar a neve vasutast jelent, utalva arra, a csapatot vasúti dolgozók alapították, a csapat gyorsan népszerű lett, becenevei: "Željo, Plavi" (Kékek). A barna-fehér: FK Sarajevo vasmunkások által alapított klub, szintén széles körben népszerű. Mindkét csapat 4-4 jugoszláv illetve bosnyák bajnoki címmel büszkélkedhet. A Željo ultrái a "Manijac" (Mániákusok), míg az FK ultrái a "Horde Zla" (Gonosz hordái) névre hallgatnak. A két szurkolói csoport hatalmas riválisa a másiknak, amely rivalizálás gyakran heves csatákban és összecsapásokban végződött. Mérlegük: 126 mérkőzés, 40 Željezničar győzelem, 40 FK Sarajevo győzelem, 46 döntetlen.
 
35.  Milwall – West Ham United
South London Derby.. A Dél-Londoni derbi néven vonult be a futball történelembe a két dél Londoni klub: a Milwall--West Ham rivalizálása, amely 1889-ben kezdödőtt. A Millwall méretéhez és státuszához mérten meglehetősen népszerű csapat a szurkolók körében, nagyon fanatikus drukkerekkel. Vérmesebb drukkereik Anglia legrettegettebb huligánjai közé tartoznak, akik rengeteg botrányt okoztak már az utóbbi évtizedekben. A Milwall drukkerek 2002 májusában, egy Birmingham City elleni mérkőzés után még a rendőrökre is rátámadtak, 47 rendőr és 24 ló sérült meg. A rendőrség az eset után komolyan fontolóra vette, hogy beperli a Millwallt. Az Oroszlánok legnagyobb riválisa a West Ham United, ők az első számú "ellenségük", bár az utóbbi időben a Milwall kiesése miatt már csak ritkán csaptak össze. A rivalizálásuk mérlege: 100 mérkőzés, 38 Milwall győzelem, 34 West Ham győzelem, 28 döntetlen.
 
36.  Austria Wien – Rapid Wien
Wiener Derby.. A Wiener derby, vagy a Bécsi derbi az osztrák főváros: Wien (Bécs) nagy rangadója a két városi rivális: az '1899'-ben alapított zöld-fehér: SK Rapid Wien, és az '1911'-ben alapított lila-fehér: FK Austria Wien között. A két fél a legsikeresebb az országban a bajnoki címet és kupagyőzelmek számát tekintve, mint bármely más csapat. A Rapid Wien "Die Grün Weissen" (Zöld-Fehérek) 32-szeres osztrák bajnok. Az Austria Wien "Die Violets" (Violák, Lilák) 24-szeres osztrák bajnok. Ők ketten a két legnépszerűbb klub Ausztriában a rajongók számát nézve is. Az ismertebb szurkolói csoportjaik, az Austria Wien leghíresebb szurkolótábora "Ultra Viola Fanatico" (Lila Fanatikus Ultrák), a Rapid legnevesebb szurkolói a "Green Ultras Rapid" (Zöld Rapid Ultrák). A két csapat először 1911. szeptember 8-án találkozott egymással. Azóta tart ez a nagy múltú párharc, Bécs zöld és lila fele között, néhány kilométerre. Eddigi mérlegük: 305 mérkőzés, 125 Rapid Wien győzelem, 112 Austria Wien győzelem, 68 döntetlen.

37.  Grashoppers Club Zürich – FC Zürich
Zürich Derby..  A Zürich derbi a Svájci futball legnagyobb eseménye az adott évben mindig, a Grashoppers Club Zürich és FC Zürich közötti meccs.. A két csapat egyaránt Svájc legnagyobb városában és gazdasági régiójában, Zürich-ben alakult, a Grashoppers-i kék-fehér "Szöcskék" 1886-ban, az FC Zürich-i piros-fehér "Felhők" 1896-ban. A Grasshoppers ismert mint a városi elit csapata, az FC Zürich mint a dolgozók és munkások csapata. A Grashoppers 27-szeres svájci rekordbajnok, az FC Zürich 12-szeres svájci bajnoknak mondhatja magát. A Derby egyedül álló Svájcban, a legnagyobb város, az 1 milliós: Zürich csapatainak ütközete, a két legjobb csapat rivalizálása ez, amely 1900-óta tart, így az egyik legrégebbi a világon. Eddigi mérlegük: 235 mérkőzés, 115 Grashoppers győzelem, 82 FC Zürich győzelem, 37 döntetlen.

38.  Aris Saloniki – PAOK Saloniki
Thessaloniki Derby.. A Thessaloniki derbi néven emlegetík a második legnagyobb görög város: Thessaloniki - Saloniki csapatainak: az Aris Saloniki és a Paok Saloniki összecsapásait. Az Aris Saloniki "sárga-fekete" színű csapatát 1914-ben alapították, 3-szoros görög bajnokok. A PAOK Saloniki "fehér-fekete" színű csapatát 1926-ban alapították, 2-szeres görög bajnokok. Mind a csapatok eredményei mind adottságaik nagyon hasonlóak. A görög szurkolók szenvedélyes és túfűtőtt buzdítása csapatuk felé közismert, igaz ez a Saloniki városi rangadóra is. Mindig mindkét csapat számára a találkozásaik jelentik az év meccsét, a legnagyobb presztízst. Eddigi mérkőzéseik mérlege a következő: 134 meccs, 50 PAOK Saloniki győzelem, 40 Aris Saloniki győzelem, 44 döntetlen.

39.  Benfica Lisboa – Sporting Lisboa
Lisboa Derby - Derby de Lisboa - Derby de Capital.. A portugál főváros Lisboa "Lisszabon" Derbije ez, amelyet hívnak Liszaboni és Fővárosi derbinek egyaránt. A Portugál főváros két reprezentáns csapatának rivalizálása nagy múltra nyúlik vissza: 1907-óta vívnak ádáz csatákat egymással. A piros-fehér színű Benfica és a zöld-fehér színű Sporting közül a Benfica nemzetközileg a sokkal ismertebb és eredményesebb, a Benfica egy világhírű BEK győztes csapat. Ám ennek ellenére városukban ez másképp van, csatáik teljesen kiegyenlítettek. A mérkőzést nemcsak Portugáliában övezi nagy figyelem, hanem még az egykori portugál gyarmatokon is figyelemmel követik. A szurkoló táboraik nagy riválisai egymásnak: a Benfica leghíresebb tábora "Diabos" (Ördögők), a Porto legnevesebb tábora a "Torcida Verde" (Zöld Szurkolók). Meccseik mindig látványosak és kiszámíthatatlanok. A legnagyobb különbségű Benfica győzelem 1948-ban született: 7-2. A legnagyobb különbségű Sporting győzelem 1986-ban született, szintén 7-2 lett a végeredmény. Mérlegük: 295 mérkőzés, 128 Benfica győzelem, 106 Sporting győzelem, 61 döntetlen.

40.  Atletico Madrid – Real Madrid
Madrid Derby - Derbi Madrileño.. Az El Derbi Madrileño, magyarul: Madridi derbit a spanyol főváros csapatai: az Atletico Madrid és Real Madrid csapatai játsszák: 1928 óta. A Real Madridot 1902-ben alapították, becenevük: "Los Blancos" (Fehérek). Az Atletico Madridot 1903-ban alapították, beceneveik: "Rojiblancos" (Pirosfehérek), "Los Colchoneros" (Matrackészítők), "Indios” (Indiánok). A Real Madrid a spanyol rekordbajnok: 32 bajnoki címmel, míg az Atletico: 10 spanyol bajnokságot nyert eddig. Ennek ellenére a rivalizálás nagy, a pályán ritkán látszik a különbség. Real Madrid és az Atlético Madrid korábban különböző társadalmi osztályok által favorizált csapatok voltak. Franco idejében a Real a rezsim által támogatott csapat volt, míg az Atlético „csak” egy erős első osztályú csapat. Továbbá a Real mindig is gazdagabb csapat volt, mint az Atlético, ezt jelzi például az is, hogy a Santiago Bernabéu stadion Madrid legfejlettebb részén van, míg a Vicente Calderón egy söröző mellett található, talán innen is eredeztethetők a korábbi társadalmi különbségek. A szurkoló táboraik állandó heves harcban állnak. Az Atletico Madrid leghíresebb szurkolótábora "Frente Atletico" (Atletico Front), a Real Madrid legnevesebb szurkolói a "Ultras Sur" (Déli Ultrák). Eddigi mérlegük: 146 mérkőzés, 78 Real Madrid győzelem, 37 Atlético Madrid győzelem, 31 döntetlen.

41.  Sevilla FC – Real Betis Sevilla
Sevilla Derby - Derbi Sevillano.. A Derbi Sevillano, a Sevillai derbi a neve a helyi városi derbinek, amelyet a Dél-Spanyolországi, Andalúcia tartomány, Sevilla városának csapatai: az 1905-ben alapított: Sevilla FC és az 1907-ben alapított: Real Betis Sevilla között zajlanak. A Sevilla FC "Rojiblancos" (Piros-fehér) színű csapata és a Real Betis Sevilla "Verdiblancos" (Zöld-fehér) színű csapata 1-1 spanyol bajnoki címmel büszkélkedhet. Sevilla a Dél-Spanyolországi Andalúzia tartomány fővárosa, az andalúz ember köztudottan még szenvedélyesebb és érzelem gazdagabb a többi spanyolnál is. Ez a szenvedély kifejezésre is jut a a két csapat szurkoló táborai között is, amikor a piros-fehér Sevilla FC és a zöld-fehér Real Betis mérkőzik egymással. A csapatok egymás elleni küzdelme 1928 óta tart, eddigi egymás elleni mérlegük: 119 mérkőzés, 53 FC Sevilla győzelem, 36 Betis Sevilla győzelem, 30 döntetlen.

42.  FC Barcelona – Espanyol Barcelona
Barcelona Derby - Derby Barcelonés.. A Derby Barcelonés a neve a Barcelonai derbinek, amelyet a katalán főváros Barcelona csapatai: az FC Barcelona és Espanyol csapatai vívnak egymással 1928 óta. 1928-ban az FC Barcelona és az Espanyol Barcelona csapatai egyaránt alapítói voltak a Primera Division spanyol első ligájának. A város két csapata innentől rivalizál egymással. Mivel a két csapat között jelentős pénzügyi, gazdasági és erőbéli különbség van a világhírű: FC Barcelona "Azulgranas" (Gránátvöröskékek) javára, az RCD Espanyol "Blanquiazules" (Kékfehérek) csak tisztes távolból figyeli a nagy testvért. Így e rivalizálás nem annyira vérmes mint máshol a világban, de ennek ellenére mindig presztízse van a mérkőzéseiknek. Az Espanol játékosai mindig mindent megtesznek azért, hogy megnehezítsék világsztárokból álló ellenfelük dolgát, a mérkőzéseik küzdelmesek. A két csapat eddigi összesített mérlege a következő: 162 mérkőzés, 92 FC Barcelona győzelem, 34 Espanyol győzelem, 36 döntetlen.
 
43.  Apoel Nicosia – Omonia Nicosia
Nicosia Derby - Derby Makariou.. Ciprus szigetének fővárosa: Nicosia két leghíresebb és legpatinásabb csapatának nagy mérkőzése ez, a kék-sárga színű: Apoel Nicosia és a zöld-fehér színű: Omonia Nicosia városi derbije. Az Apoel Nicosia 24-szeres Ciprusi bajnokcsapat, az Omonia Nicosia 20-szoros Ciprusi bajnok. Mindkét csapat hagyományosan a legnagyobb szurkolótáborral büszkélkedhet a szigeten, a Ciprióták rajonganak a csapatokért. A Nicosiai derbik jellemzője a heves, szenvedélyes, túlfűtött szurkolás, a heves hangpárbajok és rigmusok szócsatája. A csapatok 1940-óta mérkőznek egymással, és ez a versengés sohasem érhet véget. A szurkolóknak mindig ez az év meccse, legyen bármi velük. Mérlegük: 114 mérkőzés, 46 Apoel győzelem, 38 Omonia győzelem, 30 döntetlen.

44.  Maccabi Haifa – Hapoel Haifa
Haifa Derby.. A Haifa városi derbi a legnagyobbnak tartott meccs szurkolói szempontból talán egész Izrael államban a szurkolói szenvedélyessége miatt. Ez a rivalizálás már régóta: 1948 óta tart a klubok között. A zöld-fehér: Maccabit 1913-ban alapították, 13-szoros Izraeli bajnok. A piros-fekete: Hapoelt 1924-ben alapították, 2-szeres Izraeli bajnok. A Hapoel Haifa az izraeli Munkáspárt, valamint a szocialista érzelműek szempontjából jelentős, míg a Maccabi Haifa ismertebb a módos középosztályból származó rajongókról. Az elmúlt években ezek a politikai különbségek szinte teljesen eltűntek. Ettől függetlenül a rivalizálás megmaradt, ha másból nem, hát megszokásból, egymás felett győzedelmeskedni számukra a legnagyszerűbb dolog a világon. Az eddigi összesített mérlegük a következő: 116 mérkőzés, 57 Maccabi Haifa győzelem, 30 Hapoel Haifa győzelem, 29 döntetlen.
 
45.  Maccabi Tel-Aviv – Hapoel Tel-Aviv
Tel-Aviv Derby.. A Tel-Avivi városi derbi a legnagyobb múltú, a legnagyobb hagyományokkal  rendelkező egész Izrael államban, a legnagyobb derbije a fővárosnak: Tel-Avivnak. Ez a rivalizálás már nagyon régóta: 1928 óta tart a klubok között. A sárga-kék: Macabbit 1906-ban alapították, 21-szeres Izraeli bajnok. A piros-fehér: Hapoelt 1927-ben alapították, 13-szoros Izraeli bajnok. A Hapoel Tel-Aviv az izraeli Munkáspárt, valamint a szocialista érzelműek szempontjából jelentős. A Maccabi Tel-Aviv ismertebb a módos középosztályból származó rajongókról. Az elmúlt években ez a "jobb-bal" politikai különbség szinte teljesen eltűnt. Ettől függetlenül a rivalizálás megmaradt a klubok között, csak a hangsúly helyeződött át másra. Ma már a diadal a klubok renoméja miatt fontos. Az eddigi összesített mérlegük: 161 mérkőzés, 48 Maccabi Tel-Aviv győzelem, 46 Maccabi Tel-Aviv győzelem, 53 döntetlen.

46.  Internacional Porto Alegre – Gremio Porto Alegre
Porto Alegre Derby.. A Porto Alegre-i derbinek nevezik a Dél Braziliában található: Porto Alegre város csapatainak küzdelmét, az Internacional Porto Alegre – Gremio Porto Alegre összecsapását. Egy különleges állami bajnokságban verseng a két csapat, amelynek a neve "Campeonato Gaúcho." Mindketten régi nagy riválisai egymásnak a csapatok és szurkolók egyaránt. Az Internacional 39 alkalommal volt Gaúcho bajnok, a Grêmio 35 Gaúcho bajnoki címmel dicsekedhet. A csapatok 1910-óta mérkőznek egymással, és szurkolóiknak mindig az összecsapásaik jelentik az év legnagyobb meccsét. A két csapat eddigi összesített mérlege a következő: 330 mérkőzés, 115 Internacional győzelem, 105 Gremio győzelem, 110 döntetlen.

47.  Rosario Central – Rosario Newell's Old Boys
Rosario Derby - Clasico Rosarino.. A Rosario Derby "Clásico Rosarino" az egyik nagyon heves szurkolói futball rivalizálás az argentin futballban. A játék két fő Rosarioi csapat között zajlik, a Newell Old Boys és a Rosario Central között. Rosario Argentína második legnagyobb városa, a csapataik pedig 3-3 Argentin bajnoki elsőséggel büszkélkedhetnek egyaránt. Ez a széles körben a legfontosabb Argentin derby Buenos Aires tartományban. A csapatok szurkolói a legjobbak közé tartoznak egész Argentína szerte. A szurkolóik a derbi előtt már hetekkel csak a meccsre koncentrálnak minden idegszálukkal, így mindig nagyon kitesznek magukért. Eddigi mérlegük: 255 mérkőzés, 84 Newell's Old Boys győzelem, 74 Rosario Central győzelem, 97 döntetlen.

48.  Peñarol Montevideo – Nacional Montevideo
Montevideo Derby - Uruguayan Clásico.. A Peñarol–Nacional mérkőzéseit az Uruguayi "Clásico" néven említik hozzá nagyon méltó módon, hiszen Uruguay és egyben Dél-Amerika legsikeresebb klubjairól van szó. A két csapat első mérkőzésére 1900-ban került sor, így ez a világ egyik legrégebbi folyamatosan fennálló futball rivalizálása. Az ország két legnépszerűbb klubja hatalmas szurkolótáborokkal rendelkezik, amelyek a derbiken nem is fogják vissza sohasem magukat. A CA Peñarol 49 alkalommal hódította el az uruguayi bajnoki címet, ezzel az ország legeredményesebb csapata. A Nacional 45 alkalommal volt uruguayi bajnok, így nincs sokkal elmaradva a nagy riválisától. Az eddigi Uruguayan Clasico klasszikusainak mérlege a következő: 358 mérkőzés, 126 Peñarol győzelem, 121 Nacional győzelem, 111 döntetlen.

49.  Colo Colo – Universidad de Chile
Santiago Derby - Clásico Chileno.. A Colo Colo–Universidad közötti mérkőzéseket, "Clássico Chileno", azaz Chile klasszikusnak nevezik. Ez a Chilei főváros: Santiago de Chile két legjobb csapatának és egyben az ország két legjobb csapatának mérkőzése is. A Colo Colo a legnépszerűbb Chilei csapat: 32-szeres bajnok. 1975-ben Puskás Ferenc is volt vezetőedzője a csapatnak. A Universidad 17-szeres Chilei bajnok és szintén hagyományosan nagy szurkolótábora van. A meccseik hangulata fantasztikus, a szurkolás mindig káprázatosan parázslik a táborok között. A két csapat 1940 óta tartó közös történetének eddigi mérlegét a nagyobb nevű és eredményesebb Colo-Colo csapata vezeti. A közös mérleg: 171 mérkőzés, 75 Colo Colo győzelem, 46 Universidad győzelem, 50 döntetlen.
 
50.  Bröndby Copenhagen – FC Copenhagen
Copenhagen Derby - The New Firm.. A Dán főváros Koppenhága csapatainak derbije ez, a Bröndby és az FC Köbenhavn csapatai között. Ennek a derbinek nincs olyan nagy múltja mint a többinek, hiszen csak 1992-óta mérkőznek a csapatok. Ezért is nevezték el a skót derbiről: "The New Firm"-nek. Ennek ellenére rövid idő alatt és gyorsan kialakult a két csapat közötti nagy versengés és rivalizálás. Mindkét csapat egyaránt 10-10-szeres Dán bajnoknak mondhatja magát. A kék-sárga Bröndby a régebbi klub, 1942-ben alapították, míg a kék-fehér FC Köbenhavn a fiatalabb csapat, 1990-ben alapították meg. Mégis három évtizedes közös történelmük aranybetűkkel íródott be. Az eddigi mérlegük: 92 mérkőzés, 42 FC Köbenhavn győzelem, 30 Bröndby győzelem, 20 döntetlen.
 
51.  Bayern München – 1860 München
Münich Derby - Bayer Derby.. A Müncheni derbi, vagy Bajor derbi névre keresztelték a Németországi München városának, a bajorok fővárosának két legsikeresebb csapatának meccseit. A Bayer München "FC Hollywood" piros-kék sztárcsapata, és 1860 München "Löwen-Oroszlánok" kék-fehér összecsapásai mindig nagy eseményt jelentenek a város életében, már ha csapataik valamilyen versengésben találkoznak egymással. Az 1860 München csapatát 1860-ban alapították, a legrégebbi német klub, míg a Bayer Münchent 1900-ben alapították meg. A Bayern München nagy és sikeres, világhírű csapattá nőtte ki magát: 25-szörös német rekordbajnok, sokszoros Európa kupa győztes. Míg az 1860 München csak 1-szeres német bajnok, hozzá képest csak egy kis csapat, aki jobbára csak a másodosztályban szerénykedik. Eddigi egymás elleni mérlegük: 130 mérkőzés, 58 Bayern München győzelem, 48 1860 München győzelem, 25 döntetlen.
 
52.  Schalke 04 – Borussia Dortmund
Ruhr Derby.. A Ruhr vidéki derbinek nevezik a Németországi Ruhr iparvidék két kiemelkedő csapatának mérkőzését, a Schalke–Dortmund rangadókat. A két klub első összecsapására 1925-ben került sor, azóta összesen 140 alkalommal találkoztak egymással. A két csapat eredményessége nagyon hasonló, mindkét csapat nagyon sikeres hazájában és külföldön egyaránt. A Borussia Dortmund: 8-szoros német bajnok, a Schalke: 7-szeres német bajnoknak mondhatja magát. A két klub szurkolótábora enyhén szólva sem kedveli egymást, ezt pedig már sokszor egymás kifejezésre is juttatták. Az elmúlt évtizedekben voltak kisebb és nagyobb csetepaték a táborok között. A két csapat a német futball élcsapatai közé tartozik, így mimndig izgalmas mecseik vannak. A két csapat mérkőzéseinek eddigi mérlege: 140 mérkőzés, 57 Schalke győzelem, 50 Dortmund győzelem, 33 döntetlen.

53.  Olympique de Marseille – Paris Saint-Germain
Le Classique.. Ez Franciaországban a Le Classique, a klasszikus meccs, a két legnagyobb város: Paris és Marseille, a két legerősebb anyagi hátterű és támogatottságú csapat között. A fővárosi piros-kék: Paris Saint-Germain és a déli nagy kikötőváros fehér-kék: Olympique de Marseille csapatai közötti rivalizálás régóta tart. Az OM 9-szeres francia bajnok, míg a PSG 5-ször volt francia bajnok. A városok is ellentétei és riválisai egymásnak, a fegyelmezett főváros és a lazább déli kikötőváros. A két csapat mérkőzéseinek története 1970-óta íródik, ekkortól játsszák a mérkőzéseiket folyamatosan azóta is. A csapatok mérkőzéseinek mérlege azonos és kiegyenlített: 105 mérkőzés, 40 Olympique de Marseille győzelem, 40 Paris Saint-Germain győzelem, 25 döntetlen.

54.  Anderlecht – Club Brugge
Classic Derby.. A Klasszikus derbinek nevezik az Anderlecht–Club Brugge mérkőzéseit, ez az egyik legnagyobb derbi mérkőzés Belgiumban. Belgium két legeredményesebb csapatáról beszélünk, a Brüssel-i székhelyű lila-fehér: RSC Anderlecht 33-szoros belga bajnok, a Brügge-i székhelyű kék-fehér: FC Brügge 13-szoros belga bajnoknak vallhatja magát. A két csapat szinte teljes mértékben meghatározza a belga futballt és igaz ez a szurkolói csoportjaira is egyaránt. Az ultrák már sokszor teremtettek meleg pillanatokat. Mindkét csapat sokszoros bajnok és kupagyőztes hazájában, így általában csak rajtuk múlik, milyen is a bajnokság. Az 1918 óta tartó rivalizálásuk eddigi eredménye a következő: 278 mérkőzés, 112 Anderlecht győzelem, 98 Brugges győzelem, 78 döntetlen..

55.  Roma – Napoli
Derby del Sole.. A Derby del Sole azaz a Nap Derbije az AS Roma–SSC Napoli közötti rangadó. Az elnevezés onnan ered, hogy Dél-Itália két legeredményesebb és legnépszerűbb klubja vívja ez a csatát, általában a déli, a délszaki időjárásnak köszönhetően általában szinte mindig jó idő, napfény mellett. A Roma "Giallorossi" (Bordósárgák) és Napoli "Azzurri" (Kékek) csatája mindig pikáns meccseket hozott. A Dél-Olasz csapatok 1929-óta mérkőznek egymással, de a Derbiejik csúcs időszaka az 1980-as és 1990-es évek voltak, amikor még mindkét csapat a legfényesebb korszakát élte. Azokban a szép években tömött stadionos meccseik voltak. A Római oldalon: Giannini, Carnevale, Rizitelli, a Napoli oldalon: Maradona, Careca, Alemao volt a nagy sztár. Eddigi mérlegük: 131 mérkőzés, 44 Roma győzelem, 41 Napoli győzelem, 46 döntetlen.
 

Daily Mail -- 55. Legnagyobb Derby

1.    Boca Juniors – River Plate
2.    Fenerbahce – Galatasaray
3.    Olympiakos – Panathinaikos
4.    Celtic – Rangers
5.    Partizan Beograd – Crvena Zvezda
6.    Roma – Lazio
7.    Barcelona – Real Madrid
8.    Liverpool FC – Manchester United
9.    Ajax Amsterdam – Feyenoord Rotterdam
10.  Milan – Internazionale
11.  Benfica Lisboa – Porto
12.  Flamengo Rio – Fluminese Rio
13.  Palmeiras São Paulo – Corinthians São Paulo
14.  Liverpool – Everton
15.  Hearts – Hibernain
16.  Arsenal – Tottenham
17.  Fenerbache – Besiktas
18.  Dinamo Zagreb – Hadjuk Split
19.  CSZKA Sófia – Levski Sófia
20.  CSZKA Moskva – Szpartak Moskva
21.  Ferencváros – Újpest
22.  Steaua Bucuresti – Rapid Bucuresti
23.  Manchester United – Manchester City
24.  Sheffield United – Sheffield Wednesday
25.  Aston Villa – Birmingham
26.  Dundee FC – Dundee United FC
27.  Juventus – Torino
28.  Genoa – Sampdoria
29.  Internazionale – Juventus
30.  Al Ahly – Zamalek
31.  Club Africain Tunis – Esperance Tunis
32.  Slavia Praha – Sparta Praha
33.  Wisla Krakow – Cracovia Krakow
34.  FK Sarajevo – Željezničar Sarajevo
35.  Milwall – West Ham United
36.  Austria Wien – Rapid Wien
37.  Grashopper Club Zürich – FC Zürich
38.  Aris Saloniki – PAOK Saloniki
39.  Benfica Lisboa – Sporting Lisboa
40.  Atletico Madrid – Real Madrid
41.  Sevilla FC – Real Betis Sevilla
42.  FC Barcelona – Espanyol Barcelona
43.  Apoel Nicosia – Omonia Nicosia
44.  Maccabi Haifa – Hapoel Haifa
45.  Maccabi Tel-Aviv – Hapoel Tel-Aviv
46.  Internacional Porto Alegre – Gremio Porto Alegre
47.  Rosario Central – Rosario Newell's Old Boys
48.  Peñarol Montevideo – Nacional Montevideo
49.  Colo Colo – Universidad de Chile
50.  Bröndby Copenhagen – FC Copenhagen
51.  Bayern München – 1860 München
52.  Schalke 04 – Borussia Dortmund
53.  Olympique Marseille – Paris Saint-Germain
54.  Anderlecht – Club Brugge
55.  Roma – Napoli