"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Francia Riviéra, Provence, Côte d'Azur - Lino Sarfati

2022.07.26 22:02

 

Francia báj - Provence, Côte d'Azur.

A Côte d'Azur partvidéke Franciaország disze és éke, kivételes klímája és szépsége szinte mindenkit rabul ejt. A Föld egyik legszebb partvidéke ez, mélykék tenger, pálmák, napfény és könnyed franciás stílus jellemzi ezt a szép vidéket.

Franciaország

--  Franciaország, egy jellegzetesen Nyugat-Európai ország. Régóta meghatározó már az irodalom, a művészetek, a divat és a kultúra világában. Az ország központi része a Földközi-tengertől a La-Manche-csatornáig és az Északi-tengerig, valamint a Rajnától az Atlanti-óceánig terjed. Ezt a territóriumot hatszögletű alakja miatt a franciák gyakran emlegetik L' Hexagone, magyarul - Hatszög néven..
--  Franciaország 22 körzetre (région) oszlik: - Alsace, - Aquitaine, - Auvergne, - Basse-Normandie, - Bretagne, - Burgundia, - Centre, - Champagne-Ardenne, - Franche-Comté, - Haute-Normandie, - Île-de-France, - Korzika, - Languedoc-Roussillon, - Limousin, - Lotaringia, - Midi-Pyrénées, - Nord-Pas-de-Calais, - Pays de la Loire, Picardie, - Poitou-Charentes, - Provence-Alpes-Côte d'Azur, - Rhône-Alpes..

   

Franciaország Földközi-tengerpartja

--  Egyértelműen szerte a világon úgy vélik, hogy Franciaország legszebb és legnagyobb vonzerővel bíró tájegysége ember milliók szemében az ország déli része, a csodás Földközi-tengerpartja. Franciaország Földközi-tengerpartja: 320 km hosszúságú, két részre oszlik, a Côte d'Azur "Azúr Part" (120 km) és a Golf du Lion "Lion-Öböl" (200 km) lenyűgöző tengerpartjai.
--  Ez a: 320 kilométeres part szakasz összesen: 25 várost ölel fel. A Földközi-tenger francia partja az Olasz határ menti Menton-tól egészen a Spanyol határ menti Port-Vendres-ig, az Alpok nyugati részétől a egészen a Pireneusok keleti végéig húzódik. Az csodás Mediterrán táj az örök  Napsütésével, a kulturális örökségeivel, a történelmi hagyatékaival igen változatos és csodálatra méltó vidéket alkot.

Provence-Alpes-Côte d’Azur

--  Provence-Alpes-Côte d’Azur, okcitánul: Provença-Alps-Còsta d'Azur, Franciaország déli, Földközi-tengerparti régiója, amely egyedi és így egy külön csoda. A régiót délről Monaco és a Földközi-tenger, keletről Olaszország, északról és nyugatról pedig francia területek határolnak. A provanszál nyelv, amely eredetileg okszitán, a langue d'Oc keleti dialektusa, közeli kapcsolatban áll a katalánnal. Az okszitánt Dél-Franciaországon kívül beszélik még Spanyolországban, Olaszországban és Monacoban, ahol ez a lakosság anyanyelve is.
--  Provence tartomány talán egyben egész Franciaország minden bizonyal legszebb és legfontosabb turisztikai régiója. A turizmus fellendüléseként megfigyelhető, hogy Côte d'Azur a világ minden tájáról érkező előkelőségek, művészek és írók divatos találkozó helyévé vált. Divatos központok alakultak ki, mint például: Aix-en-Provence, Avignon, Marseille, Nizza, Cannes, St. Tropez, Toulon.

Provence a csodás táj

--  Vannak tájak, amelyekről az ember már megismerésük előtt is álmodozik. És ha egyszer eljut oda, mindig honvágyat érez iránta. Provence egy ilyen táj, egy ilyen hely. Provence fő vonzerejét a kellemes éghajlat adja, továbbá a szőlőskertek, az olaj- és ciprusligetek, a fűszernövények és levendulamezők. A csodálatos Provence-i táj látványával és illatával szükségszerűen együtt jár a levendula méz is. Különösen nagyra értékelik a "műértők" ezt a kincset.
--  A dolgos méhek munkáját augusztus-szeptemberben, közvetlenül a levendula virágzási időszaka után "takarítják be". Borostyán sárga vagy elefántcsont-fehér színű, jellegzetesen kellemes illatú méz, amikor megkóstolja az ember, érzi benne a fahéj és a vanília édeskés keveredését. Igazi csemegének számító méz, általában mindenki elsőre megkedveli. A napfényben fürdő déli tartomány nem minden ok nélkül a turisták egyik legkedveltebb úti célja.

A Côte d'Azur Fekvése

--  A Côte d'Azur - Azúr Part a Francia Riviéra neve, franciául: Côte d'Azur, a Földközi-tenger partvidékének Menton és Marseille között terjedő szakasza, melynek hosszúsága körülbelül 120 kilométer. Provence-Alpes-Côte d’Azur régió része. Az elnevezés idegenforgalmi eredetű dolgokra is vissza vezethető..
--  A Liguri- és a Tengeri-Alpok karéja veszi körül. A hegység látványnak is szép és rengeteg kirándulásra ad alkalmat, sok helyen azonban nem éri el az 1000 m-es magasságot sem. Területének 80%-a hegy, 175 000 hektár erdő, 1000 km folyó és hegyi patak található itt. Egyúttal Franciaország parkokban leggazdagabb területe is. Híresek Menton, Monaco, Èze parkjai.. A part mentén vezető forgalmi útjai a  „Corniche”, azaz "Párkány" elnevezést kapták. Három út vezet a tengerparton..
--  Provence-ról mindenkinek: illatozó levendula földek, azúrkék ég, olíva ültetvények, római kori műemlékek, és platán erdők alatt eltöltött meleg nyári napok jutnak eszébe, mindez ragyogó napsütésben úszva. A sokféle látványosság és a gyönyörű táj egész évben vonzza a turistákat.
--  Csakúgy, mint a finom friss hal ételek és a hagyományos provence-i konyha finom ízei. A közelben számos nagyszerű program várja a látogatókat, legyen az a Verdon csodálatos zöld kanyonja, vagy Marseille, Avignon, Aix-en-Provence és Arles varázslatos vidéke.

A Côte d'Azur Útjai

--  A Côte d'Azur partvonala mentén vezető forgalmi utak a  „Corniche”, azaz "Párkány" elnevezést kapták. Három fő forgalmi út vezet a tengerparton.
--  1. Az út az Intérieur Corniche, mely a 18. században épült, Napóleon építtette. A part mellett Nizzáig húzódik, majd csatlakozik a középső úthoz.
--  2. Az út a Moyenne Corniche, ez a középső párkány, amely 100–150 m magasan fut és 1939 óta létezik.
--  3. Az út a Gran Corniche, ez az ún. Nagy Párkány, amely 500 méter magasan húzódik. Julius Caesar ideje óta létező útvonal, megfelel az egykori római Via Aureliának.

A Côte d'Azur Éghajlata

--  A Côte d'Azur partvidéke kivételes klímáját annak köszönheti, hogy észak felől a Tengeri-Alpok hegy koszorúja védi a hideg légtömegek beáramlásától, ostromától. A tenger víztömege is befolyásolja az éghajlatot: 200–400 m-ig átlagosan 13 °C-os a víz, télen mérsékli a hideget, nyáron pedig a kánikulát. A napsütésnek köszönhetően erős a párolgás, minek következtében a tenger vize sósabb, mint az Atlanti-óceán.
--  A Dél-Francia mediterrán térség éghajlata jelentősen különbözik a többi francia régióétól. Itt a legenyhébb a tél, a leghidegebb hónap közép hőmérséklete: 7-8 °C, míg a mérsékleten meleg nyári hónapokra: 22-24 °C közép hőmérsékletek jellemzők. Júliusban és augusztusban gyakori itt a nyári szárazság, amikor egy-egy hónap során csupán 10-30 mm csapadék hullik. Franciaország déli vidékein a nyári hónapokban jóval többet süt a nap, általában 11-12 órát - míg északon egy nyári napon 7-9 órás napsütésre lehet csak számítani.
--  A tenger vize a Földközi tengeri partokon augusztusban a legmelegebb: 23-25 °C-os, de júniusban és júliusban is felmelegedhet: 21-23 °C-ig. Földközi-tenger partvidékén nyári délutánokon gyakorta: 29-32 °C-ig emelkedik a hőmérséklet. A napsütéses órák száma évente itt átlagosan: 2750 óra-/-év, szinte az örök tavaszt jelenti. A Franciaország déli részén található Provence tartomány egyik jellegzetes időjárási sajátossága a sokszor napokon át fújó kellemetlenül erős északi szél, a misztrál, amely elsősorban télen, de az év más szakában is előfordulhat. 

A Côte d'Azur Kultúrája

--  A Francia Riviéra igazi kulturális központ: több mint: 100 múzeum van itt, amiből csak: 3 állami. Több mint: 500 művészeti kiállítás, 2 operaház, 25 színház, évente körülbelül: 3200 rendezvény várja az ide érkezők millióit.. Elszórtan az azúri vidéken: 120 magasban megbúvó kis falucskát számolhatunk meg, ahol még őrzik a kézművesség, fazekasság, parfümkészítés régi rejtelmeit.

A Côte d'Azur Települései

--  Antibes, Cannes, Cagnes-Sur-Mer, Grasse, Hyères, Juan-les-Pins, Menton, Monaco, Monte-Carlo, Nizza, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Saint-Raphaël, Saint-Tropez, Villefranche-Sur-Mer.

A Côte d'Azur Városai         

Menton
Menton a Francia Riviéra első városa, néhány lépésre az olasz határtól. Menton kisvárosias jellegű település, lakossága 25 000 fő. Menton a rendkívüli szubtrópusi klímájának köszönhetően a téli időszakban Franciaország legmelegebb városa. A hegyekkel övezett városban kellemesen keverednek az olasz és angol-szász hatások. A hangulatos, olaszos óvárosban barokk és reneszánsz műemlékek állnak. A város fekvése, látnivalói, elevensége valamint a környék gazdagsága kellemes kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára az év minden szakában.

Monaco
Monaco a világ második legkisebb és egyben legsűrűbben lakott mini állama, hercegsége a Riviérán, Menton és Nizza között fekszik. A város lakossága nagyjából 30 000 fő, amely időnként változó. A Monacói hercegségben rendezik meg minden májusban az egyik leglátványosabb Formula-1 futamot, de akármikor is látogatunk el Monacóba, mindig hatalmas nyüzsgés fogad. Óriási toronyházai között fényűző üzletek, elegáns éttermek várják a tehetős turistákat, kaszinója messze földön híres, a turisták számára is látogatható, a 60 méter magas sziklaszirten álló hercegi palota rejti a hercegi család több tagjának és Grace Kellynek a sírját. A híres sziklán álló Hercegi Palota, Monte-Carlo luxusa és ragyogása... Monaco mindennapjaira leginkább az egyedülállóság a jellemző. Monaco tenger és nap között fekszik a Grimaldi dinasztia történelmével átitatott területen, ahol neves múzeumok, sport- és szakmai események kerülnek megrendezésre. Luxushotelek teszik a Hercegi területet a Côte d'Azur egyik igazán gazdag és elegáns városává. 

Villefranche-Sur-Mer
Villefranche-Sur-Mer városa Côte d’Azur régió Nizza kerületében, Nizza városától mindössze 5 kilométerre található, a francia Riviérán. Egy igazi és hamisítatlan középkori város: 6000 lakossal, a központban jellegzetes harangtorony, szűk macskaköves utcák, piros cserepes tetők, boltívek. Ráadásnak pedig homokos strand dukál, kávézók és éttermek, a mai igényeknek megfelelően. A városi kikötő felújított és modern, színpompás egyvelege a tengeri járműveknek. A kikötő mellett ugyanakkor kisebb vitorlás és jacht kikötők is létesültek. Az egykori kis falu mára kisvárossá nőtte ki magát, a kedvező éghajlat miatt jelentős számban települnek ide nyugdíjasok.

Nice
Nice, Nizza a Côte d'Azur fővárosa, lakossága: 350 000 fő. A város neve olaszul: Nizza, franciául: Nice. A cosmoplita múltú Nizza megőrizte megfoghatatlan báját, mely egyedülálló turisztikai helyszín, ahol egyaránt élvezhetjük az élet könnyed élvezetét és a helyi kultúrát. Híres napsütéses időjárása és klímája bearanyozza az Óvárost és a híres virágpiacot - Cours Saleya, az Anges Öböl mentén húzódó sétányt - Promenade des Anglais, híres múzeumait, és számos rendezvényeit, melyek közül néhány világszerte ismert és elismert. A Földközi-tenger partja mentén, a háttérben húzódó hegységektől övezve fekszik a francia Riviéra egyik gyöngyszeme, Nizza. Rendkívül enyhe és napos klímájának köszönhetően minden évszakban alkalmas hely a lazításra, a szabadidő kellemes eltöltésére. Az európai nemesség már a XIX. században felfedezte a Cote d'Azur jelentőségét, így fejlődhetett Nizza a francia Riviéra egyik legismertebb városává. A 2 km hosszan elterülő, pálmasorral szegélyezett strand, a trópusi környezet évente több tízezer turistát vonz erre a csodálatos üdülőhelyre. 

Cagnes-Sur-Mer
Cagnes-Sur-Mer egy takaros városka: 30 000 lakossal a Côte d'Azur-on, 13 km-re található Nizzától és a Nizzai repülőtértől. Középkori eredetű város, sok szép régi épülettel és műemlékkel, a művészetek hazája. Olyan híres festők alkottak és éltek itt, mint: Derain, Cezanne, Renoir, Modigliani, és Ziem. Megérthetjük a festőket, hogy miért választották lakóhelyükül ezt a csodás városkát, itt tényleg minden a nyugalomról szól. Renoir két hektáros birtokot vásárolt itt, amelynek domboldalát olajfák borítják, a házat is maga építette. Ma turisták látogatják és szemlélik a helyet ahol a művész egykor alkotott. A kertben Renoir egy bronz Vénusza látható.

Antibes
Antibes sajátos hangulatú, festői város félúton Nizza és Cannes között. A görögök alapította városban kellemesen ötvöződik a múlt és a jelen. Antibes-től 5 km-re északnyugatra található Juan Les Pins üdülőhely, mely nemzetközi jazz-fesztiváljairól vált híressé. A környék szépsége és a híres városok – Nizza, Cannes, St Tropez – közelsége gazdag programot kínál.Változatos és kontrasztos szépségével csábít. Jellemző rá a Provence színei és letisztult vonásai, de a Côte d'Azur magával ragadó, csillogó és önfeledt hangulata is az angol parkokkal, és a homokos strandokkal... A tengerészek, kertészek városa, Mozart és Ray Charles rajongóinak, Antibes-i jazz fesztivál, amatőr művészeknek, diszkók kedvelőinek színtere. De találunk itt delfintáncot csodáló gyerekeket, illetve a tengerpart apró köveit, melyeket az idő gömbölyűvé formált. Graham Greene szerint „az egyetlen város a Francia Riviérán, mely igazán megőrizte lelkét".  

Cannes
Cannes a Côte d'Azur „Sztár" városa, amelyben az élet maga is egy fesztivál, a város lakossága 70 000 fő. Cannes az egész világon híres a nagyszabású szakmai szalonjairól és számos rendezvényéről, melyek közül a legfontosabb a Nemzetközi Filmfesztivál, minden év májusában. Cannes a Francia Riviéra leghíresebb városa. Az Esterel vörös sziklái és a Földközi-tenger kék hullámai határolják. A csodálatos környezet és az igen enyhe klíma már a XIX. század elején idecsábította az angol arisztokráciát a tél kellemes eltöltésére. Így érthető a kis halászfalu igen gyors fejlődése, számos villa, palota, elegáns szálloda építése. Cannes egyik fő vonzereje a sok kellemes, homokos strand, az elegáns, pálmafákkal szegélyezett sétányok és hogy itt mindig történik valami. De Cannes Óvárosa és a régi kikötő a misztikus csillogás ellenére is megőrizte eredeti szépségét.Az öble Lérins két szigetével, a La Croisette híres sétánya, Cannes terei, a csodálatos Provence-i hangulatú "Le Suquet" óvárosrésze mind-mind ámulatba ejtenek és biztos, hogy fantasztikus időt tölt el minden utazó aki ide érkezik.

Grasse
Grasse városkája Provence-i jellegű terület, melyet a parfümgyártás fővárosaként tartanak számon világszerte. A rózsa és a jázmin különböző változatai nyílnak ebben az ékszerdobozban, ahol hódolat övez minden virágot és illatot. Egyedülálló történelmi örökséggel büszkélkedhet, mely ritka példája a középkori építészet fennmaradásának. Vagy a város híres szülöttje, Fragonard festőművész, aki előtt tündöklő nemzetközi kulturális elismeréssel hajt fejet.

Saint-Raphaël
Saint-Raphaël Cannes és St. Tropez között fekszik, a Riviéra talán egyik legelbűvölőbb városa. A közvetlen tengerparti kisváros egyszerű halászfaluból fejlődött mára népszerű üdülőhellyé. Bájos óvárosa, több kilométer hosszan húzódó tengerparti sétánya, hangulatos kikötője és nyüzsgő belvárosa mellett 36 km hosszú tengerpart, 30 strand, több hangulatos, környező kis település, a Cannes-nal összekötő Corniche d'Or párkányút és a háttérben meghúzódó, gyönyörű Esterel-hegység nyújt számtalan élményt.

Saint-Maxime
Saint-Maxime Cannes és St. Tropez között fekszik, szemben az öböl túloldalán lévő St Tropez-el. Saint-Maxime egy 7000 lakosú a bájos kisváros, amely kis jacht-kikötőjével, szűk utcácskáival, árnyékos parti sétányával, éttermeivel és kávézóival egy nagyon vonzó hely. A 19. század elejéig egy szegény földművelésből és halászatból élő falucska volt, azután azonban rohamos fejlődésnek indult. A falu festői szépsége mindig is vonzotta a művészeket, írókat, költőket, a szépre és jóra vágyó embereket. A tenger csábítása, a sekély, homokos strand a városka nyugati kijáratánál és a parti út mellett található. Az azúrkék tenger és csillámló, homokos tengerpart várja az utazókat.

Saint-Tropez
A fürdőhelyek királynője Saint-Tropez egy világhírű nagyvilági nyaraló városka: 6000 lakossal. St-Tropez mítosza mindig álmodozásra csábít. A települést, Maupassant „tengerparti gyöngykagylónak” nevezte, de a „Riviéra csillogó ékkövének” is titulálják. A tengerbe nyúló városka névadója egyébként egy ókori legionárius, Tropez hadnagy volt, aki itt ért partot és róla nevezték el a helyet. Az üdülőhely eleven hangulata, a sok megforduló híresség, a tenger, a történelmi és művészeti kincsek, mind maradásra bírják az ide látogatókat. Az óváros kis terei, utcái és kikötője, a filmekből világszerte ismertek.!. Az egykor apró halászfalu már a XX. század eleje óta zsúfolt üdülőhellyé fejlődött, és számos luxus jacht horgonyoz a kikötőjében. A világ egyik legszebb strandjával büszkélkedhető Saint-Tropez, a hírességek és a luxusvillák világa.

Hyéres
Hyeres, a Cote d'Azur legdélebbi városa Toulontól 20, St. Tropez-tól 50, Marseille-től 80 km-re, a Maures hegyeitől övezve fekszik. A pálmák városának is nevezik ezt a 2500 éves, mediterrán települést, mely csodálatos, betonmentes parttal büszkélkedhet. Hyeres egyszerre nyújtja a kulturális és történelmi örökség gazdagságát, óvárosa, mely teraszosan helyezkedik el a várhegy tövében, számos középkori műemlék található, mindemellett a tengerparti üdülés minden szükséges kellékét felvonultatja a 6 km hosszú Giens-félsziget és a gyönyörű Aranyszigetek. 

A Côte d'Azur Egyedülálló Légköre

--  Nizza, Cannes, Monte Carlo városai a Francia Riviérán az élet napos oldalát jelenti, már vagy kétszáz éve. Az Azúr-part kivételes természeti szépsége, vibráló, lüktető világa egyaránt vonz fiatalt, időst, művészt, szórakozni vagy gyógyulni vágyót.
A hétköznapi ember szemében  Monte Carlo kaszinói, Monaco gyönyörű hercegnői, a Cannes-i film fesztivál vörös szőnyegén lejtő sztárok, vagy az Antibes-i kikötő luxus jachtjai és általában a francia riviéra, elérhetetlen álomnak tűnik.
--  Ami a luxus jachtot illeti, az valóban nem olcsó mulatság. De egy hosszú hétvége, vagy egy-két hét az Azúr-parton a még talán teljesíthető vágyak kategóriájába tartozik. De mielőtt az árakat szemügyre vennénk, nézzük meg, mi az, amiért ezt a kicsit hosszabb utat érdemes megtenni.
--  Ha valaki kizárólag napfényre, tengerre áhítozik, nem biztos, hogy az Azúr-part a legjobb választás. Nem mintha a francia riviéra bármelyikben is szűkölködne. Negyven kilométer hosszú plázsa, aminek nagy része szabad strand, bőven kínálja a simogató víz és a napfény élményét. És talán kevesen tudják: nemcsak nyáron.. A Földközi tengernek ezen a részén ugyanis télen sem hűl le a víz, a levegő hőmérséklete is kellemes. Greta Garbo, a legendás filmsztár kifejezetten a téli fürdőzést kedvelte...
--  Az Azúr-part éppen ennek az enyhe téli időjárásnak köszönhette felvirágzását. Az angol arisztokrácia már az 1760-as évektől kezdte magának fölfedezni ezt a mediterrán vidéket. A téli hónapokban egyre többen hagyták ott a ködös Albiont, hogy a pálmafákkal szegélyezett francia tengerparton üssék agyon az időt. Példájukat csakhamar a tehetős polgárság, valamint más nemzetek kékvérűi is követték, és rövidesen fölépítették saját palotáikat, templomaikat...
--  Nizzában a Szent Miklós templom hagymakupolái az orosz arisztokrácia emlékét idézik, Cannes mór és indiai stílusú épületei régvolt, keleti gazdagságról mesélnek. Különös érzés a mentoni temetőben a cirill betűs sírfeliratokat olvasni nagyhercegnők és nagyhercegek neveivel, vagy lengyel arisztokrata családnevekkel. Az évszámokból kiderül, sokan gyógyulni jöttek ide - sajnos néha már későn: néhányan még a húszéves kort sem érték meg. A századforduló táján épültek a Cote d'Azur elegáns nagyszállói, a nizzai Negresco, a cannes-i Carlton és a cimiez-i Regina, amelyben Viktória királynő is gyakran lakott...
--  Az Azúr-partra főként azoknak érdemes utazni, akik szívesen letérnek az autópályákról, hogy fölfedezzenek az útikönyvekben szűkszavúan említett városokat, hegyi falvakat. Nizza és Cannes csillogásával Menton például nem vetekedhet, de tökéletes hely a csöndesebb szépségre vágyóknak pompás trópusi és szubtrópusi kertjeivel, csodás barokk palotáival. Olaszország innen pár perc, a várost hegyek koszorúzzák, két nagy kikötője, gyógyfürdői és homokos tengerpartja megannyi élményt nyújt.
--  Monaco hangos gazdagságával szemben Grasse városa középkori érintetlenségével, hamisítatlan provence-i hangulatával ejti rabul az utazót. Parfüm múzeumában az 1800-as évek elején készült illatos üvegcséket csodálhatunk meg, a Fragonard laboratóriumában pedig több tucat esszenciából ki-ki össze állíthatja saját illatát.  Mougins egyike annak a 150 hegyi településnek, amelyek az Azúr-part fölé magasodó hegyek közt bújnak meg. Középkori romokra épült, egymáshoz simuló házaik, keskeny, meredek utcácskáik galériákat és festő műhelyeket rejtenek.

 

  Franciaország Földközi-tengerpartjának városai  

Franciaország Földközi-tengerpartja: 320 km hosszúságú, két részre oszlik, a Côte d'Azur "Azúr Part" (120 km) és a Golfe du Lion "Lion-Öböl" (200 km) lenyűgöző tengerpartjai. Ez a: 320 kilométeres partszakasz összesen: 25 várost ölel fel. A Földközi-tenger francia partja az Olasz határ menti Menton-tól egészen a Spanyol határ menti Port-Vendres-ig, az Alpok nyugati részétől a egészen a Pireneusok keleti végéig húzódik. Napsütésével, kulturális örökségeivel és történelmi hagyatékaival igen változatos vidéket alkot. Természeti kincseket is találunk itt: vadregényes vagy türkizkék vízű kis öblök, homokos vagy apró kavicsos strandok... A helyi látványosságok és a vidék szépsége egyaránt ide vonzza a turistákat, melynek köszönhetően ez Franciaország legnépszerűbb partszakasza.!. A Côte d'Azur: 120 kilométeres és 14 települése számtalan kincset és felfedezni valót tartogat, hosszú homokos és finom kavicsos: Plázsaival, amelyek szebbnél-szebbek. A Golfe du Lion: 200 kilométeres partszakasza és 11 települése gyönyörü városokat és vad partokat tartogat az utazó számára. Séta az ösvényeken, a félszigetek és fokok felfedezése, búvár szemüvegben és pipával való merülés, vízisportok, napfürdõ... A vidék annyira változatos, hogy akár minden napra jut egy strand… csak gyõzzön választani a csodálatos partok közül..

  Côte d'Azur: 120 km -- Város: 14   

1.  Menton
Menton, olaszul: Mentone, a Côte d’Azur első települése és kapuja, az olasz-francia határon helyezkedik el, a Földközi-tenger partján. Menton a Francia Riviéra első városa, néhány lépésre az olasz határtól, innen kezdődik a csodavilág. Menton egy kis városias jellegű település, lakossága: 25 000 fő. Menton a rendkívülien kedvező szubtrópusi klímájának köszönhetően a téli időszakban Franciaország legmelegebb városa. A hegyekkel övezett városban kellemesen keverednek az olasz és angol-szász hatások. A hangulatos, olaszos óvárosban barokk és reneszánsz épületek és műemlékek állnak. A város fekvése, látnivalói, elevensége valamint a környék gazdagsága kellemes kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára az év minden szakában.

2.  Monaco, Monte-Carlo
Monaco a világ második legkisebb és egyben legsűrűbben lakott mini állama, hercegsége a Francia Riviérán, Menton és Nizza között fekszik. Monaco a Côte d’Azur gyöngyszeme, a város állam területe: 1,93 km², lakossága nagyjából: 30 000 fő, amely időnként változó. A miniállam egy keskeny földsávon, a Tengeri-Alpok lábánál fekszik, legmagasabb pontja a Mont Agel: 140 m. A Földközi-tengerbe nyúló Monacói-félszigeten 3 km hosszan és 200–500 m szélesen nyúlik el a parton. A terület teljesen urbanizált, ezáltal az ország a legsűrűbben lakott terület a Földön. Monaco 3 kerületre (quartier) oszlik: Monaco-Ville városára, La Condamine kikötőjére, Monte-Carlo lakóövezetére. A várost Genova-i kalóz kolóniaként alapították 1215-ben. 1297 óta a Grimaldi-ház uralma alatt áll, élén a herceggel. A Monacói hercegségben rendezik meg minden májusban a híres Formula-1 futamot, de akármikor is látogatunk el Monacóba, mindig hatalmas nyüzsgés fogad. Óriási toronyházai között fényűző üzletek, elegáns éttermek várják a tehetős turistákat, kaszinója messze földön híres, a turisták számára is látogatható, a 60 méter magas sziklaszirten álló hercegi palota rejti a hercegi család több tagjának és Grace Kellynek a sírját. A híres sziklán álló Hercegi Palota, Monte-Carlo luxusa és ragyogása... Monaco életére az egyedülállóság a jellemző. Monaco tenger és nap között fekszik a Grimaldi dinasztia történelmével átitatott területen, ahol neves múzeumok, sport és szakmai események kerülnek megrendezésre. Luxus-hotelek teszik a Hercegi területet a Côte d'Azur igazán gazdag és elegáns városává.

3.  Cap Ferrat
Cap Ferrat, olaszul: Capo Ferrato, teljes nevén: St. Jean Cap Ferrat egy: 2000 lakosú festőien szép kis település a Côte d’Azur partvonalán. A Földközi-tengerbe nyúló gyönyörű fekvésű félszigeten, Nizzától 10 kilométerre fekszik. A félszigetről csodaszép panoráma tárul elénk a tengerre nézve. A településen megtekinthetjük a látványos Ephrussi Villát a hozzá tartozó 9 pompás kerttel, melyeket szökőkutak, kis tavak, ritka növények díszítenek. Ezután megmártózhatunk a kristálytiszta vizű tengerben, amely itt tényleg kiváló víz minőségű. Cap Ferrat a gyönyörű tengerpartjáról híres, a La Paloma strandot a Francia Riviéra legszebb strandjának választották.

4.  Villefranche-Sur-Mer
Villefranche-sur-Mer városa Côte d’Azur régió Nizza kerületében, Nizza városától mindössze 5 kilométerre található, a francia Riviérán. Egy igazi és hamisítatlan középkori város: 6000 lakossal, a központban jellegzetes harangtorony, szűk macskaköves utcák, piros cserepes tetők, boltívek. Ráadásnak pedig homokos strand dukál, kávézók és éttermek, a mai igényeknek megfelelően. A városi kikötő felújított és modern, színpompás egyvelege a tengeri járműveknek. A kikötő mellett ugyanakkor kisebb vitorlás és jacht kikötők is létesültek. Az egykori kis falu mára kisvárossá nőtte ki magát, a kedvező éghajlat miatt jelentős számban települnek ide nyugdíjasok.

5.  Nice 
Nice, olaszul: Nizza, a Côte d'Azur fővárosa, legnagyobb városa, lakossága: 350 000 fő. A város neve franciául: Nice, olaszul: Nizza, utalva arra, hogy régen hova tartozott. A város alapítása a görög telepeseknek köszönhető Kr. e. 400 környékén. Kr. e. 154-ben a rómaiak lakták a vidéket. A cosmoplita múltú Nizza megőrizte megfoghatatlan báját, régi olasz hagyományait, mely egyedülálló turisztikai helyszín, ahol egyaránt élvezhetjük az élet könnyed élvezetét és a helyi kultúrát. Híres napsütéses időjárása és klímája bearanyozza az Óvárost és a híres virágpiacot - Cours Saleya, az Anges Öböl mentén húzódó tengerparti sétányt - Promenade des Anglais, híres múzeumait, és számos rendezvényeit, melyek közül néhány világszerte ismert és elismert. Nizza konyhája olyan, mint a történelme: egy mediterrán katlan, amiben együtt forr múlt és jelen, francia: Provence és olasz: Ligúria régiók ízei. A fő fehérje forrás természetesen az, ami a tengerből jön, ahogy a nizzai mondás tartja: „A hal a tengerben születik és olajban leli halálát”. A Földközi-tenger partja mentén, a háttérben húzódó hegységektől övezve fekszik a francia Riviéra egyik gyöngyszeme, Nizza. Rendkívül enyhe és napos klímájának köszönhetően minden évszakban alkalmas hely a lazításra, a szabadidő kellemes eltöltésére. Az európai nemesség már a XIX. században felfedezte a Cote d'Azur jelentőségét, így fejlődhetett Nizza a francia Riviéra egyik legismertebb városává. A 4 kilométer hosszan elterülő Promenade, pálmasorral szegélyezett strand, a trópusi környezet évente több százezer turistát vonz erre a csodálatos üdülőhelyre.

6.  Cagnes-Sur-Mer 
Cagnes Sur Mer egy takaros városka: 30 000 lakossal a Côte d'Azur-on, 13 km-re található Nizzától és a Nizzai repülőtértől. Középkori eredetű város, sok szép régi épülettel és műemlékkel, a művészetek hazája. Olyan híres festők alkottak és éltek itt, mint: Derain, Cezanne, Renoir, Modigliani, és Ziem. Megérthetjük a festőket, hogy miért választották lakóhelyükül ezt a csodás városkát, itt tényleg minden a nyugalomról szól. Renoir két hektáros birtokot vásárolt itt, amelynek domboldalát olajfák borítják, a házat is maga építette. Ma turisták látogatják és szemlélik a helyet ahol a művész egykor alkotott. A kertben Renoir egy bronz Vénusza látható.

7.  Antibes 
Antibes egy sajátos hangulatú és festői város, félúton Nizza és Cannes között a Francia Riviérán. Antibes népességét: 80 000 főre becsülik holt szezonban és 175 ezerre a nyári időszakban. Antibes körülbelül 2400 éves, területén gyakorlatilag két külön város fejlődött ki, az óváros (Vieille Ville) és az azt körbevevő új város. A görögök alapította városban kellemesen ötvöződik a múlt és a jelen. Antibes-től 5 km-re északnyugatra található Juan Les Pins üdülőhely, mely nemzetközi jazz-fesztiváljairól vált híressé. A környék szépsége és a híres városok – Nizza, Cannes, St Tropez – közelsége gazdag programot kínál. Változatos és kontrasztos szépségével csábít. Jellemző rá a Provence színei és letisztult vonásai, de a Côte d'Azur magával ragadó, csillogó és önfeledt hangulata is az angol parkokkal, és a homokos strandokkal... A tengerészek, kertészek városa, Mozart és Ray Charles rajongóinak, Antibes-i jazz fesztivál, amatőr művészeknek, diszkók kedvelőinek színtere. De találunk itt delfintáncot csodáló gyerekeket, illetve a tengerpart apró köveit, melyeket az idő gömbölyűvé formált. Graham Greene szerint „az egyetlen város a Francia Riviérán, mely igazán megőrizte lelkét".  

8.  Cannes 
Cannes a Côte d'Azur „Sztár" városa, világhírű helye, amelyben az élet maga is egy fesztivál. A város lakossága: 70 000 fő, de a filmfesztivál ideje alatt Cannes lakósainak száma a három szorosára nő. Cannes az egész világon híres a nagyszabású szakmai szalonjairól és számos rendezvényéről, melyek közül a legfontosabb a Nemzetközi Filmfesztivál, minden év májusában. Cannes a Francia Riviéra leghíresebb városa. Az Esterel vörös sziklái és a Földközi-tenger kék hullámai határolják. A csodálatos környezet és az igen enyhe klíma már a XIX. század elején ide csábította az angol arisztokráciát a tél kellemes eltöltésére. Így érthető a kis halászfalu igen gyors várossá fejlődése, számos villa, palota, elegáns szálloda építése. A város finom fövenyes strandja a híres Croisette körúttal, fontos turisztikai vonzerőt ad. A fesztiválpalota a város legmitikusabb helye. A pálmafákkal szegélyezett Croisette-en olyan előkelő paloták sorakoznak, mint a Carlton Intercontinental, a Martinez, a Majestic, vagy a Noga Hilton szállodák.... Cannes egyik fő vonzereje a sok kellemes, homokos strand, az elegáns, pálma fákkal szegélyezett sétányok, és hogy itt mindig történik valami. De Cannes Óvárosa és a régi kikötő a misztikus csillogás ellenére is megőrizte eredeti szépségét. Az öble Lérins két szigetével, a La Croisette híres sétánya, Cannes terei, a csodálatos Provence-i hangulatú "Le Suquet" óvárosrésze mind-mind ámulatba ejtenek és biztos, hogy fantasztikus időt tölt el minden utazó aki ide érkezik.

9.  Grasse
Grasse városkája: 40 000 lakosával egy Provence-i jellegű terület, melyet a parfüm gyártás fővárosaként tartanak számon világszerte. A rózsa és a jázmin különböző változatai nyílnak ebben az ékszerdobozban, ahol hódolat övez minden virágot és illatot. Egyedülálló történelmi örökséggel büszkélkedhet, mely ritka példája a középkori építészet fennmaradásának. Vagy a város híres szülöttje, Fragonard festőművész, aki előtt tündöklő nemzetközi kulturális elismeréssel hajt fejet. A levendula virágzása június második felében kezdődik és július közepéig esetenként augusztusig tart. Ilyenkor sajátos illat köntösbe bújuk ez az egész lenyűgözően szép táj.

10.  Saint-Raphael 
Saint-Raphaël Cannes és St. Tropez között fekszik, a Riviéra talán egyik legelbűvölőbb városa. A közvetlen tengerparti: 35 000 lakosú kisváros egyszerű halászfaluból fejlődött mára népszerű üdülőhellyé. Bájos óvárosa, több kilométer hosszan húzódó tengerparti sétánya, hangulatos kikötője és nyüzsgő belvárosa varázslatos. A közel 1970 hektáros területe mintegy 8,8 km hosszú, 4,5 km széles, magassága pedig a tengerszinttől 250 méterig terjed. mellett 36 km hosszú tengerpart, 30 strand, több hangulatos, környező kis település, a Cannes-nal összekötő Corniche d' Or párkányút és a háttérben meghúzódó, gyönyörű Esterel-hegység nyújt számtalan élményt.

11.  Saint-Maxime 
Saint-Maxime Cannes és St. Tropez között fekszik, szemben az öböl túloldalán lévő St Tropez-el. Saint-Maxime egy 7000 lakosú a bájos kisváros, amely kis jacht-kikötőjével, szűk utcácskáival, árnyékos parti sétányával, éttermeivel és kávézóival egy nagyon vonzó hely. A 19. század elejéig egy szegény földművelésből és halászatból élő falucska volt, azután azonban rohamos fejlődésnek indult. A falu festői szépsége mindig is vonzotta a művészeket, írókat, költőket, a szépre és jóra vágyó embereket. A tenger csábítása, a sekély, homokos strand a városka nyugati kijáratánál és a parti út mellett található. Az azúrkék tenger és csillámló, homokos tengerpart várja az utazókat.

12.  Saint-Tropez 
Saint-Tropez egy világhírű nagyvilági nyaraló és szórakozó városka: 6000 lakossal. St-Tropez mítosza mindig álmodozásra csábít. A települést, Maupassant „tengerparti gyöngykagylónak” nevezte, de a „Riviéra csillogó ékkövének” is titulálják. A tengerbe nyúló városka névadója egyébként egy ókori legionárius, Tropez hadnagy volt, aki itt ért partot és róla nevezték el a helyet. Az üdülőhely eleven hangulata, a sok megforduló híresség, a tenger, a történelmi és művészeti kincsek, mind maradásra bírják az ide látogatókat. Az óváros kis terei, utcái és kikötője, a filmekből világszerte ismertek.!. Az egykor apró halászfalu már a XX. század eleje óta zsúfolt üdülőhellyé fejlődött, és számos luxus jacht horgonyoz a kikötőjében. A világ egyik legszebb strandjával büszkélkedhető Saint-Tropez, a hírességek és a luxusvillák világa. A település Brigitte Bardot házvásárlása folytán az 1960-as években lett az egyik legfelkapottabb európai nyaralóhely, de ki ne emlékezne a St Tropezi csendőrre, a Louis De Funes alakította „Lütyő” felügyelőre. A fürdőhelyek királynője a Maures-hegység keleti felén, a St. Tropezi-öböl déli oldalán helyezkedik el. Az egykor apró halászfalu már az 1960-as évektől zsúfolt üdülőhellyé fejlődött, mely napjainkban főszezonban akár 10 ezer turistát is fogad naponta és több ezer luxusjacht áll kikötőjében. A csendőr filmek legendás helyszíne a világsztárok kedvelt nyaralóhelye. A kisváros fölötti Citadelláról remek kilátás nyílik az öbölre.

13.  Le Lavandou 
Le Lavandou egy valódi francia halászfalu, 2800 lakossal, Saint-Tropez és Hyéres között helyezkedik el. A mára szinte teljesen nyaraló helyé vált településen 12 strand várja a turistákat, ezek közül az utolsó tengerparti részen van, Pramousquier, egy csodás partszakasz két sziklafal között. Az üdülőfalu egy igazi paradicsomi környezetben fekszik: türkizkék tenger, homokos tengerpart, mediterrán zöld növényzet. A településtől kiindulva felfedezhetjük a környező településeket, látnivalókat, természeti szépségeket. A turisták számára fenntartott apartmanházak közelében sok minden: búvárközpont, szörfbérlés, vitorlásbérlés, golfpálya, és teniszpálya található.

14.  Hyéres 
Hyeres, a Cote d'Azur legdélebbi városa: 50 000 lakossal, Toulontól 20 km, St. Tropez-tól 50 km, Marseille-től 80 km-re, a Maures hegyeitől övezve fekszik. A pálmák városának is nevezik ezt az ókori eredetű: 2500 éves, mediterrán települést, amely csodálatos, beton mentes, természetes fövenyű parttal büszkélkedhet. Hyeres egyszerre nyújtja a kulturális és történelmi örökség gazdagságát minden tekintetben nézve. Óvárosa, mely teraszosan helyezkedik el a várhegy tövében, számos középkori műemlék található rajta mindenfelé. A tengerparti üdülés minden szükséges kellékét felvonultatja a 6 kilométer hosszú Giens-félsziget és a gyönyörű Aranyszigetek.

  Golfe du Lion: 200 km -- Város: 11   

15.  Toulon 
Toulon város Franciaország déli részén, a Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban, Var megyében, a Földközi-tenger partján fekszik. Toulon egy: 165 000 lakosú nagyváros, egy szinte teljesen zárt kettős öböl partján található, a külső: Grande Rade és a belső: Petite Rade végében fekszik, a szárazföld felől pedig hegyek koszorúzzák a várost. Nemcsak a francia flotta legnagyobb támaszpontja a Földközi-tengeren, hanem a tengerparti Var megye székhelye, fontos ipari, oktatási és kulturális központ. A város mégiscsak főképpen a "Cols Bleus", a "kék gallérosoknak" is nevezett hadi tengerészek városa. Időszámításunk elején: Telo Martius néven római kikötőváros volt, ahol fontos iparág fejlődött ki, az öbölben élők a bíborcsigából festéket állítottak elő, amit kelme festésre használtak. Amikor Toulon francia kézre került a XV. század végén, a védett öbölbe hadikikötőt telepítettek. A természet szerelmesei, pedig mindenképpen szervezzenek gyalogos vagy kerékpáros túrát: Mont Faron csúcsára, mely a város fölé magasodik. Látnivalói: Darse Neuve – a kikötő egy része, Museé Naval – a tengerészeti múzeum, Mont Faron – a város fölé magasodó hegy, legmagasabb pontja 584 méter, amely kilátó.

16.  La Ciotat 
La Ciotat egy kikötő város Földközi-tenger partján, a két nagyváros, Toulon és Marseille között található. La Ciotat: 33 000 lakosú városa a Földközi-tenger partján fekszik egy félszigeten, melynek legdélebbi pontja a: Cap de l’Aigle. A város Marseille-től 20 km-re délkeletre, Toulontól 20 km-re nyugatra terül el, Bouches-du-Rhône és Var megyék határán. A város neve az okcitán: La Ciutat szóból származik, ami „város”-t jelent. A település 1429-ben vált önállóvá, korábban Ceyreste-hez tartozott. 1910-ben Jules Le Noir - La Ciotat-ban találta fel a híres: Petanque játékot. A 20. század folyamán a város kedvelt idegenforgalmi célponttá vált. 1954 és 1975 között lakossága a duplájára nőtt: 15 159 főről 32 721-re. A Notre-Dame-de-la-Garde - 17. századi kápolna és kilátóhely a tengerpart feletti magaslaton található meg, ahonnan szép kilátás nyílik az öbölre.

17.  Cassis 
Cassis egy apró halászfalu: 4 800 lakossal, Marseille-től 32 km-re keletre, a Földközi-tenger partján, különösen szép természeti környezetben. Keleti felén emelkedik a hatalmas Cap Canaille, Franciaország legmagasabb tengerparti sziklája. Az azúrkék színű tengert látványos, fenyőkkel borított mészkő sziklák szorítják kis, calanque-nak nevezett öblökbe a nyugati oldalon. A fehér sziklák, a csodás partvidék, az öblök és a strandok egész napos programhoz nyújtanak tökéletes hátteret. A hagyományos mediterrán konyha remekeit és a finom borokat kóstolhatjuk végig a helyi éttermekben, de az aktív kikapcsolódásra is nyílik itt lehetőség, hiszen Cassis partjai a szörfösök és a vízisportok szerelmeseinek körében is népszerűek. Aix-en-Provence 25 km-re fekszik, így mindenképp érdemes beiktatni ezt a bájáról és finom eleganciájáról híres, hamisítatlan Provence-i várost a nyaralás egyik napjára.

18.  Marseille 
Marseille városa Franciaország második legnagyobb városa és legnagyobb kikötője, Európa ötödik legnagyobb kikötője a Földközi-tenger partján, Provence-Alpes-Côte d’Azur régió székhelye. Marseille: 1 millió lakosú nagyváros, igazi világvárosi jelegű városképpel. A várost az Égei-tengeri Phókaiából érkezett görög hajósok alapították Kr. e. 600-ban: Massalía néven. Erről az időszakról keveset tudunk, csak legendák maradtak fenn. Később az etruszkok, a karthágóiak és a kelták fenyegetése miatt a rómaiakkal szövetkeztek. Ez fellendítette a kereskedelmet, mivel Massalia közvetítő szerepet játszott a római és a gall piac között. Marseille emblematikus sugárútja a - La Canebiére, mely a város gazdaságát és az egykori aranykort idézi, amikor a gyarmati áruk özönlöttek a hatalmas kereskedelmi kikötőbe. A nyílegyenes utca két oldalát nagy szállodák és díszes házak övezik. Bár elegenciáját az olcsó üzleteknek és a kebab-árusoknak miatt elveszítette, még ma is Marseille életének központi része. Marseille éghajlata mediterrán, esős, enyhe téllel és száraz, meleg nyárral. Egy Marseille-i nyaralásról nem feltétlenül a legjobb strandok jutnak eszünkbe, pedig a város környékén hosszan elnyúló partokon remek strandolási lehetőségeket találunk. A Plage de Catalans a régi kikötő mellett fekszik. Homokos és jól kiépített strand... Fő látnivalói: Porto Antico - Régi kikötő, Notre Dame de la Garde - Bazilika a város felett, Calanques-ok - Sziklafallal körbevett tengeröblök, Chateau If - If vára, ahol Alexandre Dumas regényében Edmond Dantès, a későbbi Monte Cristo grófja raboskodott.

19.  Montpellier 
Montpellier egy nagyváros: 265 000 lakossal, Franciaországban, Languedoc-Roussillon régió központja, Hérault megyében. A Földközi-tenger partjának közelében, a Languedoc dombvidékre épült nagyváros fontos gazdasági és tudományos központ, több mint hat évszázados orvostudományi egyeteme világhírű, Rabelais is a diákja volt. A Montpellier-ben folyó orvosi és gyógyszerkutatások országos jelentőségűek. A dombvidéken fekvő város bortermelő vidék központja. A város körül valóságos kastélygyűrű alakult ki, a 18. század nagy fellendülése idején a gazdag polgárok, kereskedők és az arisztokrácia tagjai egymással vetekedve építettek maguknak kis palotákat. A város nyugati oldalán a Chateau d’Eau, a la Mosson, a l’Engarran, a keleti oldalon a Flaugergues és a la Mogére kastély tartozik a legszebbek közé. A város sok látványos esemény színhelye, van színpompás karnevál, június végétől július közepéig nemzetközi zenei fesztivál, szeptemberben nemzetközi sportfilm-fesztivál. A város légvonalban alig 10 km-re van a tengerparttól. A part előtt keskeny földsáv húzódik végig, e mögött belső tavak alakultak ki. A földnyelven az elmúlt évtizedekben népszerű üdülőtelepek épültek: Palavas-les-Flots, Maguelone, La Grande-Motte, Port-Camargue... A város látnivalói: Le Vieux Montpellier – Az Óváros, számos középkori palotával, Jardin des Plantes – az ország legrégebbi botanikus kertje, Esplanade – Esplande sétány..

20.  Frontignan
Frontignan városa a Földközi-tenger partján, a Lion-Öbölben fekszik, szép környezetben. Frontignan egy 25 000 lakosú gyönyörű város, számos nevezetességgel. Frontignan borvidék is, tengerparti borvidék, amely főként muskotályos boráról híres. A legenda szerint Herkulesnek itt jártakor annyira ízlett a frontignani muskotályos bor, hogy kicsavarta az üveget az utolsó csepp reményében. Innen ered az üveg csavart formája. A város legrégebbi műemléke a XII.századból származó Szent Pál templom. Frontignan számos remek tengerparti stranddal büszkélkedik 5 kilométer hosszúságban, amelyek csöndesebbek errefelé mint a Côte d’Azur nagyvilági életű nyüzsgő strandjai. Az élet itt csöndesebb, meghittebb, nyugodtabb ennek a partnak megvan a maga romantikája.

21.  Agde
Agde egy szépen kiépített strandokkal rendelkező nyaralóhely a Földközi-tenger partján Languedoc-Roussillon régióban. Agde a lávakitörésből származó Saint Loup (Szent Farkas) hegyre épült városka, 22 000 lakossal. A városka Richelieu bíboros idejében indult komoly fejlődésnek. A kései középkorban a Canal du Midi csatorna megnyitásával új lehetőségeket nyitott meg a kereskedelem számára és Agde egyre fontosabb kikötő városnak számított. Később változott a szerepe a tengeri kereskedelem átalakulásával. Agde város ma már első sorban egy bájos nyaraló hely, amely 12 kilométer hosszú homokos tengerparti strandjával várja a kikapcsolódásra váró nyaralókat. A strandok szépek, tiszták, gondozottak, e szép helyen igazán jól érezheti magát mindenki.

22.  Port Leucate 
Port Leucate a Földközi-tenger partján Languedoc-Roussillon régió 4000 lakosú városkája. Port Leucate ősi város, már a főníciaiak és rómaiak idején is létezett. A tengerpartja 8 kilométeres Lídót ölel fel, és egyaránt nyitott a tengerre és a tóra. A szörfözők által különösen kedvelt hely, mert meteorológiai adottságai rekord sebességet biztosítanak számukra. A yacht-kikötő felületét tekintve az egyik legnagyobb Európában, amely ma is folytatja a település ősi tengeri hivatását. Ez a foglalkozás magától értődik, ha figyelembe vesszük félsziget helyzetét, vagyis, hogy a mediterrán tengerparttól és a tóparttól, hajóutaktól, medencéktől és szigetektől. Az egykori halászok szinte mind az osztriga tenyésztésre tértek át, az itt vakációzók rendkívül szeretik a kagylót és az osztrigát.

23.  Canet-en-Roussillon 
Canet-en-Rousillon a városa a Földközi-tenger partján, a Francia-Spanyol határ közelének legnagyobb üdülő városa: 15 000 lakossal. A városnak és a környéknek is több látnivalója van, ezek közül a legnépszerűbb a Vikomt vár, ami még az 1500-as években épült. Érdemes megtekinteni még a 800 éves Saint-Jacques templomot is, amit az évszázadok folyamán többször is átépítettek. Aki Canet-en-Roussillon-ba jön nyaralni, az természetesen a tengerpart miatt érkezik ide, mivel homokos több kilométeren elnyúló sekély partszakasza nagyon sok turistát képes befogadni, ami miatt igen jó hangulat szokott lenni a városban egész nyáron. Az éjszakai élet is pezseg itt, mivel nagyon sok pubot és diszkót találunk a parton és a belvárosban is. Szállások terén akadnak nagyobb szállodák, de az ide érkezők inkább az apartmanokat és a kiválóan kiépített kempingeket szeretik inkább, mivel ezek vannak közel a parthoz. A turisták véleménye szerint a Canet-Plage faházas kempingje a legjobb, mivel igen jó árban vannak a szobák, és a recepciós szolgálat is pont megfelelő egy ilyen stílusú kempinghez képest.

24.  Argelés-Sur-Mer 
Argelés-Sur-Mer a Földközi-tenger francia szakaszának utolsó előtti nyaraló városkája Languedoc-Roussillon régióban., lakossága: 10 000 fő. Argelès-sur-Mer a Côte Vermeille hegy lábánál található, csak egy rövid autóútra a spanyol határtól. Argelès-Sur-Mer 7 kilométernyi hosszú, homokos tengerparti stranddal rendelkezik, itt biztonságos és felügyelt a fürdés mindenki számára. Mellette számtalan kis sziklás öböl található a búvárkodás szerelmeseinek. A Tramontane és Marin szél teszi szörfözést jobbá itt, mellette mindenféle vízi sportok várják az érdeklődőket. Argelès nemrégiben kiérdemelte a "Handiplage" címet, ami sok lehetőséget ad a fogyatékkal élők számára. A város vállalt egy speciális programot, hogy a központban jobban segítsék a fogyatékkal élő ember társainkat.

25.  Port-Vendres 
Port-Vendres városkája a Földközi-tenger Franciaországi szakaszának utolsó települése, spanyol határváros, Languedoc-Roussillon régióban. Port-Vendres lakossága 4 200 emberből áll, akik főként a kereskedelmi kikötőből, a halászatból és a turizmusból élnek. Port-Vendres a főníciaiak alapították időszámításunk előtti 5. században, "Port of Venus "Vénusz kikötő néven. Ez volt az első kereskedelmi kikötő Languedoc-Rousillon régióban. A kikötő sokáig egyedüli összeköttetést jelentett a kelet és a nyugat között. Ma is fontos nemzetközi áruforgalmat bonyolít le a kikötője, amely kontinenseket hoz össze. Port-Vendres nem kifejezetten egy nyaraló város, de ettől függetlenül a város mellett elhelyezkedő tengerparti szakaszokon találhatunk strandokat, amelyeken élvezhetjük a fürdés örömeit. Itt véget is ért Franciaországbéli hosszú Földközi-tengeri utazásunk, mennyi nap, mennyi szín, mennyi élmény, nagyon szép volt...