"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Földünk titokzatosan szép tájai - Bíró Csaba

2022.07.26 21:39

 

Földünk titozatos és misztikusan szép tájai.

Titokzatos földöntúli tájak, rejtélyes szobrok, különös jelenségek. Számos olyan misztikus hely van a Földi világunkban, melyek megmagyarázhatatlan csodákat őriznek. Ezeket a tájakat a bolygó legmisztikusabb pontjaiként tartják számon..



Földünk 10. misztikus helye.

----------------------------------------------------------------------------------

1.  Rio Tinto -- Huelva -- Spanyolország -- Folyó a Marsról

A különös folyó Spanyolország Dél-Nyugati részén található, Andalúzia tartomány Huelva városa mellett. A folyó vizébe számos ásványi anyag megtalálható, különösen a vas, ami miatt a folyó színe piros. A vizet apró mikróbák és baktériumok lakják, kutatók szerint, ezen a különleges helyen a Marshoz hasonló állapotok uralkodnak. A folyó összetétele rendkívül hasonlít a Mars felszíne alatt találhat vizekhez. A Rio Tinto folyó vidéke, amely arról híres, hogy már az őskor óta folytattak itt bányászati tevékenységet. A földi kincsekben gazdag terület tehát alaposan meg lett bolygatva, és mivel igen savas vizekkel rendelkezik, a kivájt földrészek magas vas tartalma könnyen vörösre festette a legendás folyót, amely hosszú ideje népszerű látványosság.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

2.  Alpujarras hegylánc, Sierra Nevada -- Pampaneira -- Spanyolország

Az Alpujarra hegylánc, La Apujarras de Sierra Nevada vidéke a Dél-Spanyolországi Andalúzia tartomány a Sierra Nevadát és a Földközi-temgert összekötő régiója. A régió történelmi múltra tekint vissza a természetes növény termesztés tekintetében. Termesztenek itt mindent: olivabogyót, szőlőt, almát, narancsot, mandarint, hagymát, paprikát. A Sierra Nevada: 3600 méteres csúcsait mikor még hó fedi akkor lent a völgyben már kellemes tavaszi meleg van, illat felhőben pompázik itt a természet. A Sierra Nevada és a legtöbb Alta Alpujarra védelme alatt áll különböző nemzeti és nemzetközi rendszereket, biztosítva, hogy a vidéki és az urbanisztikai funkciók megmaradnak. A prioritás most az, hogy előmozdítsa a "fenntartható turizmus", és amennyire csak lehetséges, hogy meghosszabbítja a turisztikai időszakát és megőrizze az épségét ennek a világtól elzárt helynek.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3.  Castlerigg-sziklakör -- Keswig -- Anglia -- A kővé dermedt emberek lakóhelye

A Castlerigg-sziklakör északnyugat Angliában, Keswig közelében található, körülbelül időszámításunk előtt: 3600 körül állították fel. A 38 sziklából álló kör sokáig vallási találkozók helyszíne volt, a helyi legendák szerint ezek a különös sziklák valójában kővé dermesztett emberek. Az első misztikus jelenségre: 1919-ben lett figyelmes egy: T. Singleton nevű férfi, állítólag barátjával egy a sziklákon végig suhanó fehér fény gömböt fedeztek fel. A jelenséget azóta is sokan vélték látni, ez azonban csak egy az itt tapasztalt furcsaságok egyik sokaságából.

   

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

4.  Socotra szigetek -- Hadibu -- Jemen -- A rejtélyes UFO-sziget

Socotra szigetek egy négy szigetből álló apró sziget csoport az Indiai-óceánon, 250 kilométerre Jementől. Socotra már kétezer éve lakott terület. Több mint: 50.000 ember él a sziget csoport fő szigetén. A halászat, az állat tenyésztés és a földművelés az őslakosok elsődleges foglalkozása. A Socotra sziget csoport négy szigetből áll, Afrika és az Arab-félsziget között található az Indiai-Óceánban, amely szigetet a világ legbizarrabb szigeteként emlegetik. A hely olyan élőlényeknek ad otthont, melyek olyanok, mintha nem e világról származnának. 825 ritka faj él itt, melyek több mint harmada endemikus, vagyis csak egy bizonyos élőhelyen élő faj. A különös növény világ: 37%-a kizárólag itt található, így az embernek olyan érzése támad, mintha egy egészen más világba csöppent volna. A sziget legnagyobb látványossága a sárkányvérfa, melyet gyönyörű színes madarak, és persze őshonos denevérek lakják.

           

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5.  Hunza Völgy -- Karakorum -- Hunza -- Pakisztán -- Egy elzárt világ

A Hunza föld Pakisztán legészakibb csücskében helyezkedik el, ott, ahol: Pakisztán-, Oroszország-, Kína-, találkozik egymással. Fekvése lélegzetállító; nem kevesebb, mint hat hegy lánc húzódik e területen. A hegy csúcsok átlag magassága: 6100 méter, s itt található a 7600 méter magas Rakaposhi-csúcs. Hunza népe egy különlegesen termékeny völgyben él, amely a sziklás vonulatok közé ékelődik. A völgy: 10-30 ezres népessége kétezer évig csaknem teljesen el volt zárva a világ többi részétől. A Hunza népe Hun-Magyar rokonságú, a Fehér Hunok leszármazottai. A Hunzák igen hosszú életűek, átlagosan: 100 évig élnek, fiatalon és öregen egyaránt életerősek, állóképességük kimagasló, és megdöbbentő egészségnek örvendenek. Nem ismerik a civilizációs betegségeket, többek között a rákot sem... Egyik ismertségük onnan ered, hogy a rákbetegséget sem ismerik. Táplálkozási szokásukra az jellemző, hogy nagyon sok kajszibarackot esznek a magjuk belsejével együtt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6.  Marquises szigetek -- Hiva Oa -- Atuona -- Francia Polinézia -- A paradicsom

A Marquises-szigetek, franciául: Îles Marquises, Marquises-szigeti polinéz nyelven: Te Henua Kena, egy vulkáni eredetű sziget csoport Franci Polinéziában, a Csendes-Óceán déli részén fekvő francia tengerentúli területen. Legmagasabb pontja az 1230 méter magas Oave, amely Ua Pu szigetén magasodik. Hiva Oa a legdélibb sziget, a sziget legszebb városa: Atuona, amely egy csodás légkörü hely. Paul Gaugin kedvenc helye volt ez, a nagy festő végső nyugalomra is itt tért, itt nyugszik a domb tetején a tengerre nézve. A Marquesis sziget csoport föld darabjai annyira aprók, annyira távol esnek a világ zajától, hogy ez itt még ma is az édeni paradicsom. Körös-körül mindenütt egybeolvad itt az ég kékje a tenger azúrjával..

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7.  Mystery Spot -- Santa Cruz -- USA -- Ahol a gravitáció nem érvényesül

Az Amerikai Egyesült Államokban, Kaliforniában, Santa Cruz közelében létezik egy olyan hely, ahol a fizika és a gravitáció törvényei nem érvényesülnek. A Mystery Spot nevű turista látványosság arról híres, hogy a fák elhajolva, olykor pedig csavarodva nőnek, a lejtőn felfelé gurulnak a tárgyak. A helyet 1939-ben fedezték fel, azóta a föld minden tájáról érkeznek látogatók, hogy újra és újra megtapasztalják a gravitáció, a perspektíva, és a magasság rejtélyes változásait. Egyesek szerint gravitációs anomália, mások szemfényvesztésnek hiszik, de olyan is van, aki szerint, mágneses változást történet ezen a különös helyen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8.  Bermuda háromszög -- Hamilton -- Bermuda szigetek -- Titokzatos eltűnések

A Bermuda-háromszög, vagy más néven az Ördög-háromszöge egy terület neve az Atlanti-óceánon, ami repülőgépek és hajók különös eltűnéséről vált ismertté. Földrajzilag a háromszöget:. Bermuda szigete-, Puerto Rico-, Miami-, rajzolja ki. Az eltűnt hajókra, repülőkre, és velük együtt köddé vált utasokra máig keresik kutatók a választ. Állítólag számos hajó süllyedt el:. Bermuda, Puerto Rico, és Miami között, a katasztrófák helyszínén túlélők, árulkodó nyomok, és tárgyak nem maradtak. Az esetekről számos magyarázat, és elmélet jelent meg. Egyesek természetfeletti jelenségnek tartják, de persze számos tudományos alapokon nyugvó magyarázat is született, de egyik sem bizonyosodott be soha. A legkevésbé ismert magyarázat szerint maga a rejtély talán nem is létezik, csupán egy régi tengerész legenda…

    

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

9.  Santa Marta hegység -- Santa Marta -- Kolumbia -- A vad hegylánc

A Sierra Nevada de Santa Marta, azaz a Santa Marta hegység Kolumbia északi, Karib-tengerparti részén található. A hegymászók úgy ismerik ez a hegy vonulatot, mint a világ legmagasabban fekvő partvidéki hegy láncát. És valóban ez az is itt. A Sierra Nevada de Santa Marta függölegesen égbe szőkő, vad vidék, pompás látvány, alig 50 kilométerre a pálmafák szegélyezte Karib-tenger partvonalától. Két: 5800 méteres hegy csúcsból, iker csúcsból áll, ők a: Pico Cristóbal Colón és a Pico Simón Bolivar, ez Kolumbia két legmagasabb pontja. Ez a Föld egyik legeldugottabb de egyik legvadabb és legkalandosabb helye is, ahol minden megtörténhet az emberrel. A Santa Marta után a Mount Everest is már unalmasnak fog számítani..

   

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

10.  Tűzföld "Tierra del Fuego" -- Puerto Toro -- Horn Fok -- Chile

Tűzföld Dél-Amerika legdélibb területét alkotó szigetvilág. A Magellán-szoros választja el a Dél-Amerikai kontinenstől. Részben Chiléhez, részben pedig Argentinához tartozik. Itt fekszik a világ legdélibb városa: Puerto Toro. A Puerto Toro egy: 36 fős település Chile déli felén a Navarrino-szigeten. Ezt a kis halász falut még: 1892-ben alapították, és egy időben az aranyláz miatt komolyabb jelentőségre tett szert. Manapság Puerto Toro a királyrák halászata miatt népszerű. Azonban fő nevezetességének oka a földrajzi fekvése, mivel ez a legdélebbi lakott település a világon. A Horn-foktól alig 10 kilométerre fekvő Scourfield-öböl talán a világ legmagányosabb helye. Az ember itt azt érzi, hogy valóban szüksége van itt Istenre. A  világ legdélebbi fái állandó mementói a Tierra del Fuegón végig söprő nyugati szél viharoknak.

------------------------------------------------------