"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Földünk éghajlata és időjárási értékei - Bíró Csaba

2022.07.26 21:36

 

Földünk éghajlata és időjárása.

A Földünk éghajlata nagyon sokszínú és változatos mindenfelé. Ha az egyenlítőtől haladunk a sarkőrig, a legmelegebbtől a leghidegebb zónáig érünk el, és közte is nagyon sokféle meleg és hideg éghajlat típust találunk meg. A Föld éghajlati zónái a Köppen-féle osztályozás szerint, ami kizárólag csak a meteorológia adatokra épül, összesen: 16 féle éghajlati típust különböztet meg..

A Föld Éghajlata és Éghajlati Zónái

--  A Föld éghajlata nagyon sokszínű és változatos, az egyenlítőtől haladva a sarkőrig, a legmelegebbtől a leghidegebb zónáig érünk. Az éghajlat a gyakran és néha gyorsan változó időjárás hosszabb időn, általában: 30 éven át megfigyelhető együttese a felszín közelében, a Föld valamely térségében. Hozzá tartoznak az ott előforduló időjárási szélsőségek is, mint például a hurrikánok, aszályok, vagy a hosszú esőzések.
--  Néha több földrajzi hely, határesetben az egész Föld éghajlatáról is beszélhetünk. Ilyenkor nem az egyes helyek közötti különbségeket hangsúlyozzuk, hanem azt, hogy ez az összevont éghajlat maga is változhat. A Föld éghajlati zónái a Köppen-féle osztályozás szerint, ami kizárólag a meteorológia adatokra épül, ezt figyelembe véve: 16 éghajlat típust különböztet meg.

A Föld Éghajlati Zónái

1.    Trópusi, egyenlítői, esőerdői éghajlat - Állandó meleg, párás, nedves időjárás.
2.    Trópusi száraz szavannai éghajlat - Állandó meleg és száraz időjárás.
3.    Trópusi nedves monszun éghajlat - Állandó meleg, száraz és nedves időszakok.
4.    Szubtrópusi sivatagi éghajlat - Hosszú száraz és meleg időjárás.
5.    Szubtrópusi sztyepp éghajlat - Hosszú száraz és kevés esős időjárás.
6.    Mediterrán éghajlat - A meleg nyár és enyhe tél, a mediterrán időjárás.
7.    Óceáni éghajlat - Hűvös nyár és enyhe tél, egész évben sok eső jellemzi.
8.    Száraz kontinentális éghajlat - Hosszú száraz nyár és hideg tél jellemzi.
9.    Nedves kontinentális éghajlat - Rövid nedves nyár és hideg tél jellemzi.
10.  Mérsékelt övi sivatagi éghajlat - Száraz és váltakozó időjárás.
11.  Mérsékelt övi sztyepp éghajlat - Nedves és váltakozó időjárás.
12.  Szárazföldi szubpoláris éghajlat - A meleg és hideg időszakok váltakozása.
13.  Hegyvidéki éghajlat - Egész évben hűvös és esős időjárás.
14.  Tajgai éghajlat - Egész évben hideg és fagyos időjárás.
15.  Tundrai éghajlat - Egész évben hideg és fagyos időjárás.
16.  Sarkvidéki éghajlat - Egész évben állandó fagy és hideg, az örök hó birodalma. 


1. Trópusi éghajlat
Nedves trópusi éghajlatok magas, egész évben közel állandó középhőmérséklettel és egész évben sok csapadékkal. Minden hónap középhőmérséklete meghaladja a 18°C-ot. Ez a legnagyobb kiterjedésű fő övezet: bolygónk területének: 36%-át borítja, nagyjából a 20. északi és déli földrajzi szélességek között.
A Trópusi klímán belül az évi csapadék mennyisége szerint háromféle éghajlat különíthető el:
  • Trópusi esőerdők öve (Af)
    Egész évben esős területek, ahol a legszárazabb hónap átlagos csapadéka is meghaladja a 60 mm-t, vagyis nincs száraz évszak.
    Példák: Kuala Lumpur (Malajzia), Belém (Brazília), Hilo (Hawaii, USA), Singapore (Szingapúr)
  • Trópusi monszun éghajlat (Am)
    Rövid száraz évszak mellett az év nagyobb részében bőséges csapadékhozam jellemzi ezt az éghajlatot is.
    Példák: Conakry (Guinea), Chittagong (Banglades), Miami (Florida, USA), Cairns (Ausztrália)
  • Trópusi szavanna éghajlat (Aw)
    Hosszabb száraz, legfeljebb 6 hónapig tartó esős évszak jellemzi ezt a területet, elsősorban a téli időszakban.
    Példák: Mumbai (India), Jakarta (Indonézia), Rio de Janeiro (Brazília), Veracruz (Mexikó), Lagos (Nigéria), Darwin (Ausztrália), Honolulu, (Hawaii, USA)
2. Száraz éghajlat
Ezt a fő övet kevés csapadék és nagy napi hőmérsékleti ingás jellemzi. Ez az övezet inkább a csapadék viszonylagos (néhol abszolút) hiányában egységes, hőmérsékleti szempontból kevésbé. A potenciális párolgás mindenütt meghaladja a csapadékbevételt. Az évi középhőmérséklet 18°C-os értékével az osztályozás kidolgozói elválasztották az alacsony és a magas földrajzi szélességek száraz éghajlatait. A melegebb területeket „h”, a hűvösebbeket „k” betűvel jelölve. A sztyeppe éghajlat mindkét féltekén előfordul, nagyjából a 20. és 30. földrajzi szélességek között. Kialakulásához néhol a szomszédos magas hegység mögött leáramló meleg és száraz levegő (főnhatás) is hozzájárul. Nyilvánvalóan csak a szárazföldek felett alakulhat ki (szemben néhány más klímával, amiket az óceánok felett és a kis szigeteken is értelmezhetnénk), azonban itt jelentős területi arányban: a száraz éghajlat a kontinensek 26%-át foglalja el.
  • Sztyeppe éghajlat (BS)
    Az éves csapadékhozam meghaladja a potenciális párolgás felét. Rövid csapadékos időszak is előfordul az éven belül. A fentiek szerint van BSh és BSk alosztály.
    Példák: Cobar (Ausztrália), Murcia (Spanyolország), Boise (Idaho, USA), Medicine Hat (Alberta, Kanada), Punta Arenas (Chile), Tijuana (Mexikó)
  • Arid (sivatagi) éghajlat (BW)
    Rendszeres csapadékhullásra nem lehet számítani. Az éves csapadékhozam kevesebb, mint a potenciális párolgás fele. A fentiek szerint van BWh és BWk alosztály.
    Példák: Yuma (Arizona, USA), Mexicali (Mexikó), Almería (Spanyolország), Dubai (Egyesült Arab Emirátusok), Jodhpur (India)
3. Meleg-mérsékelt éghajlat
A meleg mérsékelt övi éghajlatban már jelen vannak az évszakok: meleg száraz nyár és hűvös, nedves tél jellemzi. Ebben az övben a leghidegebb hónap középhőmérséklete 18°C és -3°C között alakul, rendszeres hótakaró nem keletkezik. Mindkét féltekén előfordul, a Föld területének 27%-án. Ebben az övben lakik a Föld népességének mintegy fele!
Az övezet három jellegzetes éghajlatú területre bontható:
  • Nedves mérsékelt éghajlat (Cf)
    Meleg-mérsékelt éghajlat, egyenletes csapadékeloszlással, száraz évszak nélkül. A hőmérséklet szempontjából nagyon különböző területeket foglal magában, ezért néha tovább bontják három alosztályra. Az Cfa jelet azok a területek kapják, ahol a legmelegebb hónap középhőmérséklete 22°C fölé esik. A Cfb területeken a legmelegebb hónap 22°C alatti, de legalább négy hónapon át a havi középhőmérséklet magasabb, mint 10°C. Végül, a Cfc alosztályban 1-3 hónapon át van a havi középhőmérséklet 10°C felett.
    Példák: Limoges (Franciaország), Bergen (Norvégia), Crkvice (Montenegro), Castro (Chile), Melbourne (Ausztrália)
  • Nedves mérsékelt éghajlat, száraz téllel (Cw) 
    Meleg-mérsékelt éghajlat téli szárazsággal és igen bőséges nyári csapadékkal. A legmelegebb hónap középhőmérséklete meghaladja a 22°C-ot.
    Példák: Miláno (Olaszország), Várna (Bulgária), Odessa (Ukrajna), Tbiliszi (Grúzia), Buenos Aires (Argentína), Okinawa (Japán), Brisbane (Ausztrália), São Paulo (Brazília), Houston (Texas, USA), Hong Kong (Hong-Kong)
  • Mediterrán éghajlat (Cs) 
    Meleg-mérsékelt éghajlat nyári szárazsággal és téli csapadékkal. Az évi csapadékösszeg 70%-a télen hullik. Ezen az éghajlaton belül is megkülönböztetünk Csa és Csb alosztályokat aszerint, hogy a legmelegebb hónap középhőmérséklete meghaladja-e a 22°C-ot.
    Példák:Athén (Görögország), Lisszabon (Portugália), Madrid (Spanyolország), Marseille (Franciaország), Tel Aviv (Israel), Los Angeles (California, USA), Santiago (Chile), Fokváros (Dél-Afrikai Köztársaság), Perth (Ausztrália)
4. Boreális hideg-mérsékelt éghajlat
Szélsőségesen nagy évközi hőmérsékleti ingással jellemzett öv, amelyben a leghidegebb hónap középhőmérséklete -3°C alá, a legmelegebb hónapé viszont 10°C fölé esik. A rövid, de még viszonylag meleg nyár miatt a térségben erdőtenyészet van, a hideg tél viszont rendszeres és tartós hótakaróval jár. A Föld területének 7%-át borítja, míg a szárazföldek viszonylatában ez az arány 21%, túlnyomó részben az északi féltekén. A szárazföldek kis területi aránya miatt ugyanis ez az öv a déli féltekén csak a nagyobb tengerszint feletti magasságokon, azaz elenyésző területi arányban fordul elő. Az övezet bontása itt is a száraz évszak megléte, vagy hiánya alapján történik.
  • Hideg-mérsékelt éghajlat száraz évszak nélkül (Df) 
    Hideg tél és viszonylag egyenletes évi csapadékeloszlás jellemzi. A nagy hőmérsékleti tartomány és ennek évszakos különbségei miatt itt három alosztályt is megkülönböztetünk. A Dfa és Dfb alosztályokat az választja el, hogy a legmelegebb hónap középhőmérséklete 22°C fölé, vagy alá esik-e. A Dfc osztályban 1-4 hónapon át a középhőmérséklet 10°C felett marad.
    Példák: Chicago (Illinois, USA), Toronto (Kanada), Bukarest, (Románia), Minszk (Fehéroroszország), Helsinki (Finnország)
  • Hideg-mérsékelt éghajlat száraz téllel (Dw)
    Hideg, száraz tél és elegendő nyári csapadék jellemzi. A Dwa, Dwb és Dwc osztályok behatárolása a hőmérséklet szerint megegyezik a Df osztálynál leírtakkal, ám itt még egy alosztályt kellett képezni. A Dfd éghajlatú területeken a leghidegebb hónap középhőmérséklete -38°C alá esik. Ilyen éghajlat csak Kelet-Szibériában fordul elő.
    Példák: Seoul (Dél-Korea), Peking (Kína), Vlagyivosztok, Irkutszk, Verkhojanszk (Oroszország)
5. Poláris és magashegyi éghajlat
A hideg éghajlatokat majdnem mindig állandó jég jellemzi. A legmelegebb hónap hőmérséklete is 10°C alatt marad és csak 1-4 hónapig tartózkodik fagypont felett. Kialakulásában a sík vidékeken az alacsony napmagasság, a télen rövid, illetve annak egy részében teljesen hiányzó nappal játszik szerepet. A magashegységekben az azokkal határos hideg levegő a meghatározó, a troposzférát jellemző körülbelül 0,5°C / 100 m körüli hőmérséklet-csökkenés következtében. A poláris és magashegységi éghajlatú területek aránya a Föld területének 19%-a, a kontinenseken belül pedig 17%.
  • Tundra (ET)
    Rövid nyári vegetációs időszak. A legmelegebb hónap középhőmérséklete 0°C és 10°C közé esik. A csapadék meghaladja a potenciális párolgást. A hótakaró 8-10 hónapon át jelen van.
    Példák:Iqaluit (Kanada), Providenyija (Oroszország), Nuuk (Grönland, Dánia), Barrow (Alaszka, USA)
  • Állandó fagy éghajlata (EF)
    A legmelegebb hónap középhőmérséklete sem emelkedik 0°C fölé. A csapadék itt is meghaladja a nagyon alacsony potenciális párolgás értékét.
    Példák: Scott Base (Antarktisz), Eismitte (Grönland, Dánia)
  • Magashegyi éghajlat (EH)
    A nagy tengerszint feletti magasság miatt tapasztalható, hasonlóan alacsony hőmérséklet jellemzi.
    Példák:A hosszú idősorú meteorológiai állomások között nem találtunk.

 

A Föld Éghajlatát Alakító Tényezők

--  A Trópusoktól a Ráktérítőig és a Baktérítőig eső területek kapják a legtöbb besugárzást. A termikus egyenlítő, azaz a legmagasabb évi középhőmérséklet vonala ugyanakkor az Egyenlítőtől északabbra, átlagosan a 10. északi szélesség területére esik. A térítőktől a sarkvidékek felé a hőmérséklet gyorsan csökken. A csökkenés mértéke mintegy 145 km-enként: 1°C. Ugyanekkora hőmérséklet különbség a függőleges mentén kb. 220 méterenként lép fel a különböző tengerszint feletti magasságon levő meteorológiai állomások megfigyelései között. Bolygónk leghidegebb területei az Antarktiszon és Grönlandon találhatók, ahol a csekély besugárzás és a nagy tengerszint feletti magasság hatásai összeadódnak...
--  Ha a Föld felszíne teljesen sík és homogén lenne, s a légkör sem lenne olyan bonyolult nem lineáris rendszer, mint amilyen, akkor az időjárás helyről helyre és időről időre csak a napsugárzás csillagászati pontossággal meghatározott évszakos szabályossága szerint különbözne. Ekkor az év adott szakában egy adott helyen évről évre azonosan alakulna az időjárás, és legfeljebb csekély ingadozásokat tapasztalnánk a jellemző állapot körül.. A valóságban azonban az éghajlatot alakító tényezők évről évre jelentős, és területileg jól körülhatárolható ingadozásokat eredményeznek minden meteorológiai elem értékeiben. Vegyük sorra, hogy mik az okai ennek a nagyfokú ingadozásnak. Az éghajlat általános jellegét Földünk valamely pontján az alábbi éghajlat alakító tényezők és ezek kölcsönhatásai alakítják ki.
 
1. A Nap sugárzásából származó hőenergia mennyisége
Az éghajlat alakító tényezők közül elsődleges a Nap sugárzása, amely az éghajlati rendszer egyetlen számottevő energiaforrása. Ennek eloszlása nagy vonalakban a földrajzi szélességhez igazodik, s ez az eloszlás az alapvető oka az éghajlati övek kialakulásának. Minél közelebb esik egy pont a sarkokhoz, éves átlagban annál kevesebb napenergia melegíti. Alakulása attól függ, hogy egy adott térség a napsugárzással mekkora hőenergia-mennyiséget kap, abból mennyit használ fel és mennyit ad át környezetének. Az adott területre jutó hőenergia mennyiségét emellett légköri tényezők is befolyásolják: a napsugarak légkörön át megtett útja, a légkör sugárzásátbocsátó képessége, vízgőztartalma és szennyezettsége, illetve a felhőzet.
 
2. A felszín anyagi összetétele
A napsugárzás formájában beérkező energia különböző sajátosságú felszíneken aktivizálódik, illetve egy adott csapadék mennyiséget is különböző tulajdonságú felszínek fogadnak be. Mindenekelőtt a talaj anyagának fizikai tulajdonságait kell figyelembe vennünk, mivel a különböző kőzetek, felszínek más-más mértékben verik vissza a Napból érkező rövidhullámú sugárzást. A száraz és világos színű talajok: 10-15 százalékkal többet vernek vissza a beeső sugárzásból, mint a nedves és sötétebb színűek. A hóval fedett területek a globálsugárzásnak csak: 15-20 százalékát hasznosítják, míg a hótakaró elolvadása után a nedves csupasz talaj már a beeső sugárzás: 86-88 százalékát is elnyelheti, s a rájuk eső sugárzási energia: 90-92 százalékát aktivizálják. A hőenergia hasznosulását elsősorban a szárazföldek és víztömegek eloszlása módosítja, mivel a különböző felszínek eltérő hőgazdálkodással rendelkeznek: a víz lassabban melegszik fel, de lassabban is hűl le, mint a szárazföld. A tengerek a kontinensekhez képest nyáron intenzív hőtároló, télen viszont hőleadó felszínként jutnak szerephez. Így azonos földrajzi szélességen az óceánok felett nyáron alacsonyabb, télen viszont magasabb a levegő hőmérséklete, mint a kontinensek felett. A létrejövő jelentős hőmérsékleti különbségek sajátos helyi légáramlási rendszert alakítanak ki, melyet tengeri, vagy parti szélnek nevezünk.  További fontos tényező a felszín növényzetének jellege és a növényborítottság mértéke. Az ember felszínmódosító tevékenysége miatt (pl. város aszfalt- és cement- burkolatú felszíne, illetve az erdőirtás és a helyére lépő mezőgazdasági földhasználat) az energiaháztartás összetevői szintén merőben másként alakulnak.
 
3. Domborzat és tengerszint feletti magasság
A felszín egyenetlenségei igen változatos képet idéznek elő a besugárzó energiamennyiség eloszlásában. A legjelentősebb eltéréseket a különböző lejtők okozzák. A felszínformák másik jellegzetes éghajlatmódosító hatása a magas hegyláncok közé ékelt völgyekben, zárt medencékben tapasztalható. A globálsugárzás mennyisége a magassággal növekszik, mivel a levegő szennyeződés- és vízgőztartalma a magasabb szinteken egyre kisebb, sőt az ilyen térségekben önmagában is tisztább, és így csökken a besugárzás légköri elnyelődéséből származó veszteség.
Nem kevésbé fontos tényező a hegységek hatása a csapadékra. Olyan vidékeken, ahol a bőséges vízgőztartalmat hordozó légáramlások iránya többnyire állandó és közel merőleges a hegyvonulatra, a hegyek áramlásnak kitett oldalai gyakoribb és több csapadékot kapnak, mint a síkságok. Ezzel szemben, az ilyen hegységek szélmögötti oldala ugyanilyen okból szárazabb.
 
4. Általános földi légkörzés
Az Egyenlítő vidékén a föld közelében keleti irányból fúj a szél, mégpedig stabil állandósággal. Ez a szél az Egyenlítőtől kissé távolabb északi, attól délre délies összetevővel is rendelkezik. Ez az összeáramlás a levegőt felfelé mozgásra is kényszeríti, a feláramló levegő pedig lehűl, ami kedvez a felhő és csapadék képződésnek. Az Egyenlítő közvetlen térsége ezért folyamatosan felhős és csapadékos. A két félteke mérséklet övi területeit átlagosan, illetve legnagyobb gyakorisággal a nyugati szelek jellemzik. Az áramlás iránya a ciklonok és anticiklonok váltakozása miatt meglehetősen változatos képet mutat. Az ilyenformán átlagosan nyugati szelek gyakran nagy nedvességtartalmú és viharra hajlamosító időjárást hordoznak... Az Egyenlítő és a mérséklet övezet között, évi átlagban a 30. szélesség környékén gyenge a légmozgás. A levegő itt lassan lefelé áramlik, ami felhőoszlató hatású. Ezért ebben az övezetben alakulnak ki a Föld nagy sivatagjai, mint például a Szahara Afrikában, vagy a kontinensek méretei miatt sokkal kisebb Szonoran nevű sivatag Mexikóban. A fenti áramlási képnek jellegzetes éves menete is van, ami jó közelítéssel úgy írható le, mintha mindegyik szélrendszer eltolódna az év során nagyjából azzal a mindkét irányban: 23,5 fölrajzi fokkal, amit a Nap látszólagos mozgása is leír. A képet azonban bonyolítja, hogy az ún. termikus egyenlítő, azaz legmagasabb évi középhőmérsékletű vonal, egyben a keleti szeleket létrehozó összeáramlás zónája évi átlagban sem esik egybe a földrajzi egyenlítővel, hanem attól mintegy 10 fokkal északabbra helyezkedik el. Ennek oka a két félteke közötti jelentős különbség az óceánok és a szárazföldek arányában. Emiatt a déli félteke alacsony és közepes szélességei melegebbek, mint északi félgömbi társaik. A felszínt és a légkört érő besugárzásnak ez a csillagászati okokból kialakuló évi járása, valamint az általános légkörzés ezt kísérő övezetes mozgása alakítja ki az évszakokat.
 
5. A tengeráramlások hő- és vízgőzszállítása
Az óceánok víztömegei – éppúgy, mint a légtömegek – állandó mozgásban vannak. Az éghajlat alakulása szempontjából legjelentősebb felszíni tengeráramlások nagyrészt szelek hatására alakulnak ki Földünknek azokban az övezeteiben, ahol nagy állandóságú légáramlások tapasztalhatók, így elsősorban a trópusi passzátok zónájában. A mintegy: 50-150 méter mélységig terjedő felszíni tenger áramlások igen jelentős hőszállítást bonyolítanak le és ezáltal nagy területek éghajlatát szabályozzák. Éghajlati következményeiket tekintve leglényegesebb az a hőmérsékleti eltérés, amit azonos földrajzi szélességi zónában a kontinensek keleti és nyugati partvidékei között előidéznek. A tenger áramlások nemcsak a partvidékek hőmérsékletére, hanem csapadék viszonyaira is hatással vannak, s jellegzetes módosulásokat, azonalitásokat okoznak a csapadékmennyiség övezetes eloszlásában.
 

A Föld Hőmérsékleti és Időjárási Rekordjai

Abszolút hőmérsékleti maximum
+ 58,8 °C - Al Aziza - Líbia - 1922. 09. 13.
Abszolút hőmérsékleti minimum
- 88,2 °C - Vosztok állomás - Antarktisz - 1983. 07. 21.
Legmagasabb havi középhőmérséklet
+ 40,1 °C - Al Aziza - Líbia - 1972. 06. 28.
Legmagasabb évi középhőmérséklet
+ 34,4 °C - Dallol - Etiópia - 1966.
Legalacsonyabb évi középhőmérséklet
- 56,6 °C - Plateau állomás - Antarktisz - 1968.
Leghosszabb forró időszak
38,0 °C - Marble Bar - Ausztrália - 160 napon át - 1923.
Legnagyobb napi hőingadozás
41,7 °C - Deth - USA, Nevada - (-11,1 °C / 30,6 °C) - 1954. 09. 29.
Évi maximális napfénytartam összege
3580 óra - Sahel - Mauritánia - 1992.
Évi minimális napfénytartam összege
35 óra - Valoin - Antarktisz - 1987.
Legnagyobb évi csapadékösszeg
12 700 mm - Lloro - Kolumbia - 1930.
Legkisebb évi csapadékösszeg
0,5 mm - Arica - Chile - 1964. 

A Föld Kontinenseinek Rekord Hőmérsékletei

A Föld
Max:. + 58,8 °C - Al Aziza - Líbia - 1922. 09. 13.
Min:. -- 88,2 °C - Vosztok állomás - Antarktisz - 1983. 07. 21.
Európa
Max:. + 50,8 °C - Sevilla - Spanyolország - 1922. 09. 13.
Min:. -- 58,3 °C - Usthy Shugor - Oroszország - 1980. 07. 21.
Afrika
Max:. + 58,8 °C - Al Aziza - Líbia - 1922. 09. 13.
Min:. -- 21,2 °C - Ifrane - Marokkó - 1983. 07. 21.
Ázsia
Max:.: + 53,9 °C - Tirat Zevi - Izrael - 1947. 07. 27.
Min:. -- 71,9 °C - Ojmjakon - Oroszország - 1926. 01. 28.
Amerika
Max:. + 56,7 °C - Death Walley - USA, California - 1913. 07. 10.
Min:. -- 66,2 °C - Northice - Grönland - 1954. 01. 09.
Ausztrália
Max:. + 53,1 °C - Cloncury, Queensland - Ausztrália - 1902. 02. 11.
Min:. -- 23,2 °C - Charlotte, New Wales - Ausztrália - 1994. 06. 21.
Óceánia
Max:. + 42,2 °C - Tuguegarao - Fülöp-Szigetek - 1912. 04. 29.
Min:. -- 12,2 °C - Mauna Kea - USA, Hawai - 1958. 01. 12.
Anktartisz
Max:. + 14,6 °C - Vanda állomás - Antarktisz - 1974. 01. 15.
Min:. -- 88,2 °C - Vosztok állomás - Antarktisz - 1983. 07. 21.

A Föld Országainak Maximum és Minimum Hőmérsékletei

Temperature Extremes Around The World - 125

Country --------------- City ----------------- Maximum ---------------- Minimum

 Temperature Extremes Of The In Country - 1890-2022 
Afghanistan Min:. -35,8 °C - Shahrak Max:. +49,9 °C - Kandahar  
Albania Min:. -34,7 °C - Shequeras Max:. +45,1 °C - Kallmet  
Algeria Min:. -12,5 °C - Mécheria Max:. +51,5 °C - El Bayadh  
Angola Min:.   +6,5 °C - Mavinga Max:. +40,5 °C - Lubango  
Arab Emirates Min:.   +2,5 °C - Jabal Jais Max:. +52,2 °C - Al Jazera  
Argentina      Min:. -39,1 °C - Nacimiento Max:. +48,2 °C - Cordóba  
Armenia     Min:. -32,4 °C - Araks Max:. +42,6 °C - Yerevan  
Australia     Min:. -23,1 °C - Charlotte Max:. +53,6 °C - Cloncury  
Austria      Min:. -52,6 °C - Grunloch Max:. +40,4 °C - Wien  
Azerbaigjan    Min:. -33,3 °C - Ordabud Max:. +43,5 °C - Ganja  
Bahamas     Min:.  10,2 °C - Nassau Max:. +36,5 °C - Nassau  
Bahrein    Min:.  +2,1 °C - Avali Max:. +47,5 °C - Manama  
Bangladesh Min:.  +8,7 °C - Dhakka Max:. +43,2 °C - Jessore  
Barbados     Min:. +15,0 °C - Boggs Max:. +34,1 °C - Bridgetown  
Belgium    Min:. -20,5 °C - Gent Max:. +37,7 °C - Liége  
Bermuda    Min:. +12,8 °C - Hillor Max:. +40,8 °C - Hamilton  
Bolivia Min:. -22,6 °C - Oruro Max:. +41,6 °C - Santa Cruz  
Bosnia Min:. -33,8 °C - Banja Luka Max:. +44,5 °C - Mostar  
Brazil Min:. -12,2 °C - Xanxere Max:. +44,8 °C - Bom Jesus  
Bulgaria Min:. -38,3 °C - Veliko Trnovo Max:. +45,1 °C - Plovdiv  
Cameroon Min:.  +6,4 °C - Maroua Max:. +47,7 °C - Kousseri  
Canada Min:. -71,1 °C - Fort Nelson Max:. +40,6 °C - Toronto  
Canary Islands Min:. +10,1 °C - Ceres Max:. +38,8 °C - Las Palmas  
Central Africain Min:. +10,0 °C - Bangui Max:. +45,5 °C - Birao  
Chad Min:.  +5,2 °C - N'Djamena Max:. +49,9 °C - Faya  
Chile Min:. -40,0 °C - Puesto Viejo Max:. +41,4 °C - Los Angeles  
China Min:. -41,1 °C - Harjing Max:. +43,8 °C - Nanjing  
Colombia Min:. -30,1 °C - Santa Marta Max:. +42,2 °C - Puerto Salgar  
Congo Min:. +11,7 °C - Bukawu Max:. +38,6 °C - Kinshasa  
Costa Rica Min:.  +2,1 °C - Irazu Max:. +41,1 °C - Puntarenas  
Croatia Min:. -27,3 °C - Zagreb Max:. +42,4 °C - Ploce  
Cuba Min:.  +4,2 °C - Camaguey Max:. +39,4 °C - Jucarito  
Cyprus Min:. -10,2 °C - Prodromos Max:. +45,5 °C - Nicosia  
Czeh Republic Min:. -39,2 °C - Liberec Max:. +38,7 °C - Brno  
Denmark Min:. -31,2 °C - Horsted Max:. +33,6 °C - Koppenhagen  
Dominica Min:.  +9,4 °C - Puerto Plata Max:. +40,8 °C - Jimani  
Ecuador Min:.    0,0 °C - Quito Max:. +38,8 °C - Zapotillo  
Egypt Min:. -15,4 °C - Jabal Zubayr Max:. +50,3 °C - Kharga  
England Min:. -18,2 °C - Manchester Max:. +35,5 °C - London  
Estonia Min:. -43,5 °C - Jogeva Max:. +35,5 °C - Voru  
Ethiopia Min:. -15,5 °C - Sant Plateau Max:. +48,8 °C - Dallol  
Finland Min:. -51,5 °C - Kittila Max:. +37,0 °C - Liperi  
France Min:. -36,7 °C - Mouthe Max:. +46,0 °C - Avjgnon  
Gabon Min:. +15,1 °C - Libreville Max:. +38,5 °C - Mouila  
Gambia Min:. +10,0 °C - Banjul Max:. +45,0 °C - Fatoto  
Georgia Min:. -30,7 °C - Tarkal Max:. +43,3 °C - Chiatura  
Germany Min:. -45,5 °C - Brechtesgaden Max:. +40,6 °C - Labe  
Ghana Min:.  +8,8 °C - Kumasi Max:. +43,3 °C - Navrongo  
Greece Min:. -27,8 °C - Ptolemaida Max:. +48,0 °C - Athen  
Grenada Min:. +13,5 °C - Etang Max:. +35,4 °C - Saint George  
Guetamala        Min:. +11,2 °C - Coban Max:. +42,6 °C - Flores  
Guinea  Min:. +15,2 °C - Conakry Max:. +40,1 °C - Labe  
Guyana Min:. +15,3 °C - Mazaruni Max:. +37,7 °C - Georgetown  
Haiti  Min:.   +6,5 °C - Mavinga Max:. +40,5 °C - Lubango  
Hawaii Min:.   +9,5 °C - Honolulu Max:. +35,5 °C - Honolulu  
Honduras     Min:.   +4,5 °C - Segolin Max:. +40,6 °C - San Pedro  
Hungary     Min:. -35,0 °C - Miskolc Max:. +41,9 °C - Kiskunhalas  
Iceland      Min:. -38,8 °C - Morudalur Max:. +28,6 °C - Reykjavik  
India      Min:. -48,0 °C - Dras Max:. +51,0 °C - Phalodi  
Indonesia   Min:. -10,3 °C - Dieng Plateau Max:. +40,5 °C - Banjarbaru  
Iran    Min:. -36,2 °C - Saqqez Max:. +54,0 °C - Ahvaz  
Iraq    Min:. -17,6 °C - Mosul Max:. +53,9 °C - Basra  
Ireland Min:. -19,1 °C - Markree Max:. +33,3 °C - Kilkenny  
Israel     Min:. -14,2 °C - Merom Golan Max:. +54,0 °C - Tirat Zivi  
Italy    Min:. -49,6 °C - San Martino Max:. +47,7 °C - Foggia  
Ivory Coast    Min:. +10,2 °C - Abidjan Max:. +40,8 °C - Yamoussokro  
Jamaica Min:. +10,7 °C - Monten Bay Max:. +37,7 °C - Boldes  
Japan Min:. -41,0 °C - Hokkaido Max:. +41,0 °C - Kumagaya  
Jordan Min:. -16,0 °C - Shoubak Max:. +50,8 °C - Deir Alla  
Kazakhstan Min:. -57,7 °C - Atbasa Max:. +49,1 °C - Turkistan  
Kenya Min:. -17,4 °C - Mount Kigo Max:. +43,3 °C - Wajir  
Korea North Min:. -43,6 °C - Chungganging Max:. +36,0 °C - Hamhung  
Korea South Min:. -32,8 °C - Yangpyeong Max:. +40,0 °C - Hongcheon  
Kuwait Min:.   -2,2 °C - Salmy Max:. +54,0 °C - Mitribah  
Kyrgyzistan Min:. -50,1 °C - Kalabad Max:. +44,0 °C - Biskek  
Laos Min:.   -3,3 °C - Xiankhoang Max:. +42,3 °C - Seno  
Latvia Min:. -43,2 °C - Daugavpils Max:. +37,8 °C - Ventspils  
Lithuania Min:. -42,9 °C - Utena Max:. +37,5 °C - Zarasi  
Libanon Min:. -17,1 °C - Mount Lebanon Max:. +40,6 °C - Beirut  
Liberia Min:. +11,4 °C - Monrovia Max:. +38,2 °C - Monrovia  
Libia Min:. -11,3 °C - Mahroub Max:. +58,8 °C - Al Aziza  
Macedonia Min:. -31,5 °C - Berovo Max:. +45,0 °C - Demir Kapija  
Madagascar Min:. +12,3 °C - Manakara Max:. +40,6 °C - Tolikara  
Malaysia Min:. +10,6°C - Chapong Max:. +40,4 °C - Chuping  
Maldives Min:. +17,2 °C - Hulhule Max:. +35,0 °C - Hanimadoo  
Mali Min:.   +2,4 °C - Bamako Max:. +56,6 °C - Kayes  
Malta Min:.    +2,5 °C - Valletta Max:. +43,6 °C - Valletta  
Martinique Min:. +14,4 °C - Le Robbet Max:. +40,2 °C - Le Marin  
Mauritania Min:.    -2,5 °C - Kiffa Max:. +56,2 °C - Shaggat  
Mauritius Min:. +11,4 °C - Belle Rive Max:. +38,3 °C - Port Louis  
Mexico Min:. -31,0 °C - Cerro Mono Max:. +52,0 °C - Mexicali  
Moldova Min:. -35,5 °C - Bratuseni Max:. +42,4 °C - Falesti  
Mongolia Min:. -55,3 °C - Zungovi Max:. +44,0 °C - Khongor  
Montenegro Min:. -10,0 °C - Podgorica Max:. +44,8 °C - Podgorica  
Morocco Min:. -23,7 °C - Ifrane Max:. +51,7 °C - Agadir  
Mozambique Min:. +10,1 °C - Pafuri Max:. +45,5 °C - Maputo  
Namibia  Min:.   +2,4 °C - Walvis Max:. +47,8 °C - Noordover   
Nepal Min:. -30,7 °C - Macherno Max:. +38,3 °C - Kathmandu  
Netherlands Min:. -27,4 °C - Winterswijk Max:. +39,6 °C - Rijen  
New Zeeland Min:. -30,8 °C - Rianfurly Max:. +40,4 °C - Raingora 
Nicaragua         Min:. +10,4 °C - Rama                Max:. +38,8 °C - Managua  
Niger   Min:. +10,1 °C - Agadel Max:. +48,4 °C - Niamey  
Nigeria  Min:. +10,2 °C - Abuja Max:. +46,6 °C - Kano  
Norway  Min:. -51,2 °C - Karasjok Max:. +35,1 °C - Nesbyen   
Oman  Min:.  +2,3 °C - Shiquffi Max:. +50,8 °C - Buriami  
Pakistan      Min:. -51,5 °C - Skardu Max:. +53,7 °C - Turbat  
Panama      Min:.  +5,1 °C - Bajo Grande Max:. +39,3 °C - Francisco  
Paraguay      Min:.  +4,2 °C - Prats Gill Max:. +45,0 °C - Prats Gill  
Peru       Min:. -25,2 °C - Mazo Cruz Max:. +43,2 °C - Piaura   
Philippines    Min:. +10,3 °C - Baguio Max:. +40,4 °C - Tuguegarao   
Poland    Min:. -41,0 °C - Siedlce Max:. +40,2 °C - Prosaku  
Portugal     Min:. -16,3 °C - Covilha  Max:. +47,4 °C - Amarelja   
Puerto Rico  Min:. +10,2 °C - Aibonito  Max:. +39,3 °C - San Juan   
Qatar      Min:.  +1,5 °C - Abu Samara Max:. +50,7 °C - Doha    
Romania    Min:. -38,2 °C - Brasov Max:. +42,8 °C - Braila  
Russia    Min:. +71,9 °C - Ojmjakon Max:. +44,2 °C - Jaskul  
Salvador  Min:. +10,4 °C - Salis Max:. +38,7 °C - San Salvador  
Sardinia Min:. -17,0 °C - Gavoi Max:. +47,2 °C - Muravera  
Saudi Arabia Min:. -11,2 °C - Turaif Max:. +52,5 °C - Jeddah  
Senegal Min:.   +6,0 °C - Podor Max:. +46,8 °C - Matam  
Serbia Min:. -38,5 °C - Senica Max:. +44,1 °C - Nis  
Sicily Min:. -10,0 °C - Agria Max:. +48,8 °C - Siracusa  
Singapore Min:. +19,0 °C - Paya Lebar Max:. +37,0 °C - Tengah  
Slovakia Min:. -41,1 °C - Dolina Max:. +38,5 °C - Bratislava  
Slovenia Min:. -40,3 °C - Babno Polje Max:. +39,3 °C - Maribor  
Somalia Min:. +15,2 °C - Mogadishu Max:. +45,8 °C - Bosaso  
South Africa Min:. -16,4 °C - Sutherland Max:. +48,8 °C - Dunbrody  
Spain Min:. -32,4 °C - Estany Gento Max:. +50,2 °C - Sevilla  
Sri Lanka Min:. +11,4 °C - Vavuniya Max:. +39,3 °C - Battiacola  
Sudan Min:.   +2,8 °C - Zilangei Max:. +50,5 °C - Dongola  
Suriname Min:. +15,2 °C - Paramariboro Max:. +39,0 °C - Placers  
Syria Min:. -23,0 °C - Ildib  Max:. +47,7 °C - Rakka  
Sweden Min:. -50,7 °C - Nikkaluokata Max:. +36,4 °C - Kalmar  
Switzerland Min:. -52,4 °C - La Brévine Max:. +41,8 °C - Lugano  
Tahiti Min:. +15,1 °C - Papeete Max:. +35,5 °C - Papeete  
Taiwan Min:. -18,4 °C - Yushan Max:. +40,2 °C - Duwan  
Tajkistan Min:. -63,0 °C - Bulunkul Max:. +48,0 °C - Panji Poyon  
Tanzania Min:. +11,3 °C - Kantor Max:. +43,3 °C - Dodoma  
Thailand Min:. +10,1 °C - Sakon Nakhon Max:. +43,0 °C - Hong Son  
Tunisia Min:. -15,1 °C - Thala Max:. +55,0 °C - Kebili  
Turkey Min:. -45,0 °C - Caldiran Max:. +49,1 °C - Cizre  
Uganda Min:.  +2,7 °C - Kabale Max:. +40,4 °C - Soroti  
Ukraine Min:. -41,7 °C - Luhansk Max:. +41,9 °C - Luhansk  
Uruguay Min:. -11,1 °C - Melo Max:. +44,0 °C - Paysandu  
USA Min:. -62,2 °C - Prospect Max:. +56,7 °C - Death Valley  
Venezuela Min:. -10,7 °C - Caceres Max:. +43,3 °C - Santa Ana  
Vietnam Min:.   -2,4 °C - Sa Pa Max:. +43,6 °C - Huong He   
Yemen Min:.   -1,8 °C - Abjan Max:. +50,5 °C - Aden  
Zambia Min:.   +3,4 °C - Lusaka Max:. +42,4 °C - Mfuwe  
Zimbabwe Min:.   +4,1 °C - Harare Max:. +42,8 °C - Kariba

 

A Föld Városainak Maximum és Minimum Hőmérsékletei

Temperature Extremes of the Earth in City

Temperature Extremes Of The In City - 1890-2022
Abidjan        Cote d'Ivore Min:. +14,7 °C  Max:. +36,2 °C
Abu Dhabi    Arab Emirates Min:. +5,7 °C Max:. +50,2 °C 
Addis Abeba   Ethiopia Min:. +4,7 °C Max:. +37,5 °C 
Adelaide    Australia Min:. +2,4 °C Max:. +45,2 °C 
Aden  Yemen Min:. +4,1 °C Max:. +44,4 °C 
Acapulco    Mexico Min:. +15,0 °C Max:. +40,0 °C 
Accra Ghana Min:. +12,2 °C Max:. +38,1 °C 
Agadir Morocco Min:. +2,1 °C Max:. +49,2 °C
Ajaccio Corsica Min:. +2,4 °C Max:. +42,2 °C
Algir Algeria Min:. +4,3 °C Max:. +47,2 °C
Alexandria Egypt Min:. +3,7 °C Max:. +45,1 °C
Amman Jordan Min:. -1,5 °C Max:. +44,4 °C
Amsterdam Netherlands Min:. -20,0 °C Max:. +36,2 °C
Ankara Turkey Min:. -20,4 °C Max:. +40,3 °C
Antalya Turkey Min:. +2,5 °C Max:. +45,2 °C
Antananarivo Madagascar Min:. +6,4 °C Max:. +36,7 °C
Antwerpen Belgium Min:. -17,1 °C Max:. +36,6 °C
Aqaba Jordan Min:. +2,4 °C Max:. +48,8 °C
Asunción Paraguay Min:. +3,3 °C Max:. +43,0 °C
Athen Greece Min:. +2,3 °C Max:. +48,0 °C
Auckland New Zeeland Min:. +0,5 °C Max:. +32,7 °C
Bagdad Iraq Min:. -5,0 °C Max:. +51,0 °C
Baku Azerbaigjan Min:. -15,1 °C Max:. +40,2 °C
Bamako Mali Min:. +4,7 °C Max:. +46,6 °C
Bangkok Thailand Min:. +10,3 °C Max:. +40,8 °C
Bangui Central Africain Min:. +10,2 °C Max:. +45,2 °C
Banjul   Gambia Min:. +10,4 °C Max:. +43,7 °C
Barcelona Spain Min:. -2,1 °C Max:. +39,8 °C
Bar Montenegro Min:. +2,1 °C Max:. +42,7 °C
Bari Italy Min:. +2,2 °C Max:. +42,8 °C   
Basel Switzerland Min:. -28,1 °C Max:. +38,1 °C
Bastia  Corsica Min:. +4,1 °C Max:. +41,8 °C
Beijing China Min:. -24,7 °C Max:. +42,1 °C
Belfast Northern Ireland Min:. -14,7 °C Max:. +30,3 °C    
Beirut Libanon Min:. +2,5 °C Max:. +40,8 °C
Belo Horizonte Brazil Min:. +5,5 °C Max:. +36,8 °C
Beograd Serbia Min:. -24,7 °C Max:. +42,8 °C
Berlin Germany Min:. -23,1 °C Max:. +38,3 °C
Bern Switzerland Min:. -23,2 °C Max:. +37,4 °C
Bilbao Spain Min:. -6,1 °C Max:. +41,2 °C
Birmingham England Min:. -20,1 °C Max:. +38,0 °C
Bogotá Colombia Min:. +5,1 °C Max:. +36,6 °C
Bologna Italy Min:. -16,1 °C Max:. +41,4 °C
Bombay India Min:. +6,7 °C Max:. +42,7 °C
Bonn Germany Min:. -18,1 °C Max:. +37,5 °C
Bordeaux France Min:. -15,0 °C Max:. +40,7 °C
Brasilia Brazil Min:. +5,6 °C Max:. +35,5 °C
Brasov România Min:. -38,2 °C Max:. +37,3 °C
Bratislava Slovakia Min:. -36,7 °C Max:. +38,5 °C
Berchtesgaden    Germany Min:. -45,5 °C Max:. +34,1 °C
Brighton            England               Min:. -15,0 °C   Max:. +37,2 °C
Brisbane   Australia Min:. +5,1 °C Max:. +41,7 °C 
Brugge Belgium Min:. -18,1 °C Max:. +37,3 °C 
Bruxelles   Belgium Min:. -18,7 °C Max:. +37,4 °C 
Bucuresti Romania Min:. -26,1 °C Max:. +42,3 °C 
Budapest Hungary Min:. -30,2 °C Max:. +40,6 °C 
Buenos Aires Argentina Min:. +6,7 °C Max:. +43,3 °C 
Cadiz Sardinia Min:. +2,4 °C Max:. +43,0 °C
Cagliari Sardinia Min:. +2,7 °C Max:. +43,5 °C
Calgary Canada Min:. -46,4 °C Max:. +36,4 °C
Calcutta India Min:. +5,3 °C Max:. +43,4 °C
Cali Colombia Min:. +12,7 °C Max:. +36,5 °C
Canberra Australia Min:. +2,3 °C Max:. +47,5 °C
Cannes France Min:. -1,8 °C Max:. +38,8 °C
Cape Town South Africa Min:. +6,2 °C Max:. +40,7 °C
Caracas Venezuela Min:. +11,4 °C Max:. +37,7 °C
Cardiff Wales Min:. -15,3 °C Max:. +34,2 °C
Casablanca Morocco Min:. +2,4 °C Max:. +43,4 °C
Castries Saint Lucia Min:. +16,5 °C Max:. +36,6 °C
Catania Italy Min:. +2,3 °C Max:. +47,5 °C
Chicago USA Min:. -32,8 °C Max:. +41,7 °C
Colombo Sri Lanka Min:. +15,4 °C Max:. +37,3 °C
Conakry Guinea Min:. +17,1 °C Max:. +37,2 °C
Constanta Romania Min:. -25,0 °C Max:. +38,7 °C
Coppenhagen Denmark Min:. -20,3 °C Max:. +33,8 °C
Córdoba Argentina Min:. +5,4 °C Max:. +48,2 °C
Córdoba  Spain Min:. -6,0 °C Max:. +46,6 °C
Corpus Christi USA Min:. -1,5 °C Max:. +42,8 °C
Dallas USA Min:. -3,0 °C Max:. +45,0 °C
Dakar Senegal Min:. +10,3 °C Max:. +42,0 °C   
Damascus Syria Min:. +0,5 °C Max:. +45,7 °C
Dar-es-Salaam Tanzania Min:. +14,6 °C Max:. +35,8 °C
Darwin Australia Min:. +12,0 °C Max:. +38,5 °C
Detroit USA Min:. -29,1 °C Max:. +36,3 °C    
Dhaka Bangladesh Min:. +6,1 °C Max:. +42,1 °C
Djerba Tunisia Min:. +5,2 °C Max:. +48,0 °C
Djibouti Djibouti Min:. +15,1 °C Max:. +48,7 °C
Doha Qatar Min:. +4,3 °C Max:. +50,6 °C
Dubai Arab Emirates Min:. +4,1 °C Max:. +50,8 °C
Dublin Ireland Min:. -15,2 °C Max:. +33,2 °C
Dubrovnik Croatia Min:. -2,2 °C Max:. +42,0 °C
Durres Albania Min:. -2,0 °C Max:. +42,1 °C
Edinburgh Scotland Min:. -14,2 °C Max:. +31,2 °C
Edmonton Canada Min:. -52,2 °C Max:. +35,5 °C
Eilat Israel Min:. +4,1 °C Max:. +47,4 °C
Eindhoven Bermuda Min:. -20,6 °C Max:. +36,8 °C
El Paso Mexico Min:. -5,0 °C Max:. +48,4 °C
Erfurt Germany Min:. -25,5 °C Max:. +36,5 °C
Faro Portugal Min:. +1,1 °C Max:. +44,3 °C
Firenze                  Italy Min:. -8,1 °C Max:. +42,1 °C
Foggia               Italy                      Min:. +2,1 °C     Max:. +47,7 °C
Frankfurt   Germany Min:. -27,7 °C Max:. +35,3 °C 
Fortaleza   Brazil Min:. +20,0 °C Max:. +39,6 °C 
Funchal    Madeira Min:. +5,7 °C Max:. +37,2 °C 
Fukuoka  Japan Min:. -8,0 °C Max:. +38,3 °C 
Gaborone    Botswana Min:. -1,0 °C Max:. +40,0 °C 
Gdansk Poland Min:. -27,4 °C Max:. +36,0 °C 
Genf Switzerland Min:. -20,2 °C Max:. +38,4 °C
Genova Italy Min:. -2,7 °C Max:. +40,3 °C
Georgetown Guyana Min:. +15,1 °C Max:. +36,7 °C
Gibraltar Spain Min:. +2,0 °C Max:. +40,6 °C
Glasgów Scotland Min:. -14,8 °C Max:. +31,0 °C
Graz Austria Min:. -20,2 °C Max:. +38,2 °C
Guadalajara Mexico Min:. -0,0 °C Max:. +41,0 °C
Hamburg Germany Min:. -20,1 °C Max:. +38,4 °C
Hamilton Bermuda Min:. +11,1 °C Max:. +35,5 °C
Hanoi Vietnam Min:. +5,5 °C Max:. +40,4 °C
Harare Zimbabwe Min:. +4,5 °C Max:. +35,3 °C
Harkov Ukraine Min:. -35,5 °C Max:. +39,4 °C
Havanna Cuba Min:. +10,3 °C Max:. +37,5 °C
Helsinki Finland Min:. -36,5 °C Max:. +33,4 °C
Hong Kong China Min:. +5,2 °C Max:. +37,4 °C
Honolulu Hawaii Min:. +12,5 °C Max:. +35,4 °C
Indianapolis USA Min:. -15,5 °C Max:. +40,0 °C
Innsbruck Austria Min:. -30,3 °C Max:. +37,4 °C
Iraklion Greece - Crete Min:. +3,2 °C Max:. +45,4 °C
Irkutsk Russia Min:. -49,7 °C Max:. +35,3 °C
Isfahan Iran Min:. -19,0 °C Max:. +43,0 °C
Islamabad Pakistan Min:. -7,6 °C Max:. +46,6 °C
Istanbul Turkey Min:. -15,8 °C Max:. +41,8 °C   
Izmir Turkey Min:. -10,3 °C Max:. +42,4 °C
Izvhesk Russia Min:. -47,5 °C Max:. +37,4 °C
Jakarta Indonesia Min:. +15,2 °C Max:. +37,7 °C
Jalta Russia Min:. -2,5 °C Max:. +39,5 °C   
Jeddah Saudi Arabia Min:. +2,6 °C Max:. +52,4 °C
Jekatyerinburg Russia Min:. -45,1 °C Max:. +38,2 °C
Jerusalem Israel Min:. -2,3 °C Max:. +42,0 °C
Johannesburg South Africa Min:. +4,7 °C Max:. +46,6 °C
Kabul Afghanistan Min:. -25,5 °C Max:. +37,7 °C
Kairo Egypt Min:. +3,0 °C Max:. +47,8 °C
Kampala Uganda Min:. +12,7 °C Max:. +37,6 °C
Kartum Sudan Min:. +5,0 °C Max:. +47,7 °C
Kathmandu Nepal Min:. -2,0 °C Max:. +37,2 °C
Kigali Ruanda Min:. +12,2 °C Max:. +36,2 °C
Kijev Ukraine Min:. -35,1 °C Max:. +39,3 °C
Kingston Jamaica Min:. +13,5 °C Max:. +36,7 °C
Kingstown Saint Vincent Min:. +15,1 °C Max:. +37,3 °C
Kinshasa Congo DK Min:. +15,5 °C Max:. +36,3 °C
Kraków Poland Min:. -30,5 °C Max:. +36,6 °C
Kuala Lumpur      Malaysia Min:. +17,5 °C Max:. +37,7 °C
Kuwait City       Kuwait                  Min:. -3,1 °C      Max:. +52,6 °C
La Coruna  Spain Min:. -5,5 °C Max:. +38,7 °C 
La Paz Bolivia Min:. +2,9 °C Max:. +27,5 °C 
La Plata    Argentina Min:. +6,6 °C Max:. +43,4 °C 
Las Palmas Canary Islands Min:. +9,7 °C Max:. +38,8 °C 
Las Vegas   USA Min:. -3,3 °C Max:. +48,5 °C 
Lagos Portugal Min:. +2,3 °C Max:. +43,6 °C 
Lagos Nigeria Min:. +14,5 °C Max:. +37,8 °C
Larnaca Cyprus Min:. +2,4 °C Max:. +43,2 °C
Leeds England Min:. -7,5 °C Max:. +31,5 °C
Leipzig Germany Min:. -27,6 °C Max:. +37,2 °C
Léon Spain Min:. -15,1 °C Max:. +40,0 °C
Léon Mexico Min:. +4,0 °C Max:. +38,6 °C
Libreville Gabon Min:. +13,0 °C Max:. +36,7 °C
Lille France Min:. -19,0 °C Max:. +38,6 °C
Lilongwe Malawi Min:. +12,2 °C Max:. +34,9 °C
Lima Peru Min:. +8,0 °C Max:. +33,4 °C
Limassol Cyprus Min:. +3,4 °C Max:. +43,2 °C
Linz Austria Min:. -30,0 °C Max:. +37,8 °C
Lisboa Portugal Min:. +2,7 °C Max:. +43,2 °C
Liverpool England Min:. -12,5 °C Max:. +34,5 °C
Ljubljana Slovenia Min:. -25,4 °C Max:. +38,3 °C
Lodz Poland Min:. -31,1 °C Max:. +37,4 °C
Lome Togo Min:. +13,0 °C Max:. +35,5 °C
London England Min:. -18,1 °C Max:. +38,5 °C
Los Angeles USA Min:. -7,2 °C Max:. +46,7 °C
Los Angeles Chile Min:. -3,4 °C Max:. +41,3 °C
Lourdes France Min:. -9,4 °C Max:. +39,1 °C
Luanda Angola Min:. +12,6 °C Max:. +37,4 °C
Lugano Switzerland Min:. -15,0 °C Max:. +41,2 °C   
Luhansk Ukraine Min:. -41,9 °C Max:. +41,9 °C
Lusaka Zambia Min:. +5,6 °C Max:. +39,8 °C
Luxembourg Luxembourg Min:. -20,2 °C Max:. +37,6 °C
Lyon France Min:. -20,5 °C Max:. +40,4 °C   
Madrid Spain Min:. -9,2 °C Max:. +42,4 °C
Malaga Spain Min:. +2,1 °C Max:. +44,6 °C
Malabo Equator Guinea Min:. +17,0 °C Max:. +36,5 °C
Malé Maldív Min:. +20,0 °C Max:. +36,0 °C
Manama Bahrain Min:. +3,0 °C Max:. +47,5 °C
Manaus Brazil Min:. +20,0 °C Max:. +37,7 °C
Managua Nicaragua Min:. +15,0 °C Max:. +35,0 °C
Manchester England Min:. -15,0 °C Max:. +37,0 °C
Manila Philippines Min:. +14,0 °C Max:. +38,2 °C
Maputo Mozambique Min:. +14,8 °C Max:. +37,6 °C
Marrakech Morocco Min:. +0,2 °C Max:. +49,5 °C
Marseille France Min:. -4,0 °C Max:. +39,9 °C
Medellin Colombia Min:. +10,3 °C Max:. +38,3 °C
Medina Saudi Arabia Min:. +4,5 °C Max:. +49,0 °C
Mekka Saudi Arabia Min:. -18,1 °C Max:. +51,4 °C
Melbourne            Australia Min:. +1,5 °C Max:. +46,0 °C
Mendoza           Argentina             Min:. +1,1 °C      Max:. +44,0 °C
Mexicali  Mexico Min:. -4,2 °C Max:. +52,0 °C 
Mexico City Mexico Min:. -4,0 °C Max:. +33,5 °C 
Miami    USA Min:. +0,0 °C Max:. +37,8 °C 
Milano Italy Min:. -17,2 °C Max:. +41,5 °C 
Minsk  Belorusia Min:. -40,0 °C Max:. +35,0 °C 
Mogadishu Somalia Min:. +20,0 °C Max:. +42,0 °C 
Monaco France Min:. -3,1 °C Max:. +39,3 °C
Monrovia Liberia Min:. +15,0 °C Max:. +38,0 °C
Montevideo Uruguay Min:. -5,0 °C Max:. +42,2 °C
Montreal Canada Min:. -37,6 °C Max:. +37,2 °C
Moroni Comore Min:. +14,1 °C Max:. +36,0 °C
Mostar Bosnia Min:. -10,0 °C Max:. +44,5 °C
Moskva Russia Min:. -42,0 °C Max:. +38,2 °C
Muscat Oman Min:. +1,0 °C Max:. +49,4 °C
München Germany Min:. -26,0 °C Max:. +36,1 °C
Nairobi Kenya Min:. +7,2 °C Max:. +38,4 °C
Napoli Italy Min:. -2,4 °C Max:. +41,5 °C
Nassau Bahamas Min:.  +6,4 °C Max:. +36,3 °C
Natal Brazil Min:. +15,5 °C Max:. +36,8 °C
N'Djamena Chad Min:. +6,7 °C Max:. +49,5 °C
Newcastle England Min:. -14,3 °C Max:. +32,5 °C
Newcastle Australia Min:. +4,1 °C Max:. +42,5 °C
New Delhi India Min:. +5,5 °C Max:. +47,4 °C
New Orleans USA Min:. -9,3 °C Max:. +41,2 °C
New York USA Min:. -25,2 °C Max:. +41,7 °C
Niamey Niger Min:. +14,4 °C Max:. +45,5 °C
Nice France Min:. -3,0 °C Max:. +38,8 °C
Nicosia Cyprus Min:. +1,5 °C Max:. +46,5 °C
Nis Serbia Min:. -15,0 °C Max:. +45,0 °C   
Nouakchott Mauritania Min:. +12,0 °C Max:. +47,5 °C
Novi Sad Serbia Min:. -24,5 °C Max:. +42,0 °C
Novosibirsk Russia Min:. -45,0 °C Max:. +37,3 °C
Odense Denmark Min:. -20,5 °C Max:. +33,5 °C   
Odessa Ukraine Min:. -25,7 °C Max:. +38,8 °C
Olbia Sardinia Min:. +1,0 °C Max:. +42,6 °C
Olümpia Greece Min:. +1,8 °C Max:. +46,6 °C
Omdurman Sudan Min:. +17,0 °C Max:. +40,5 °C
Omsk Russia Min:. -49,0 °C Max:. +40,4 °C
Osaka Japan Min:. -7,3 °C Max:. +37,7 °C
Oslo Norway Min:. -33,7 °C Max:. +33,3 °C
Ottawa Canada Min:. -35,5 °C Max:. +37,5 °C
Pago Pago Samoa Min:. +15,0 °C Max:. +37,0 °C
Palermo Sicily Min:. +2,3 °C Max:. +45,2 °C
Palma Mallorca Baleary Islands Min:. +0,2 °C Max:. +39,0 °C
Pamplona Spain Min:. -12,6 °C Max:. +42,7 °C
Panama City Panama Min:. +18,3 °C Max:. +38,3 °C
Papetee Tahiti Min:. +15,5 °C Max:. +38,4 °C
Paramaribo Suriname Min:. +15,1 °C Max:. +38,6 °C
Paris                     France Min:. -23,5 °C Max:. +39,9 °C
Pattaya           Thailand               Min:. +14,8 °C    Max:. +37,4 °C
Perth  Australia Min:. +2,0 °C Max:. +46,5 °C 
Phenjan North Korea Min:. -30,2 °C Max:. +37,0 °C 
Phoenix    USA Min:. -3,1 °C Max:. +50,0 °C 
Phuket Thailand Min:. +16,4 °C Max:. +37,8 °C 
Podgorica  Montenegro Min:. -10,0 °C Max:. +46,0 °C 
Ponta Delgada Azores Min:. +6,8 °C Max:. +28,8 °C 
Port-Au-Prince Haiti Min:. +15,3 °C Max:. +39,1 °C
Port Elizabeth South Africa Min:. +1,2 °C Max:. +40,3 °C
Port Louis Mauritius Min:. +15,8 °C Max:. +37,2 °C
Port Moresby Papua Guinea Min:. +17,6 °C Max:. +33,9 °C
Port Said Egypt Min:. +2,0 °C Max:. +45,0 °C
Port Sudan Sudan Min:. +11,3 °C Max:. +48,2 °C
Port Victoria Sychelles Min:. +20,0 °C Max:. +32,7 °C
Porto Portugal Min:. +1,0 °C Max:. +42,1 °C
Porto Alegre Brazil Min:. -1,5 °C Max:. +40,1 °C
Porto Novo Benin Min:. +20,0 °C Max:. +37,4 °C
Puebla Mexico Min:. -4,0 °C Max:. +36,1 °C
Prague Czeh Republic Min:.  -28,4 °C Max:. +37,3 °C
Praia Cape Verde Min:. +16,5 °C Max:. +36,8 °C
Pristina Kosovo Min:. -27,0 °C Max:. +39,2 °C
Quito Ecuador Min:. +0,0 °C Max:. +27,3 °C
Rabat Morocco Min:. +2,2 °C Max:. +43,0 °C
Rangun Burma Min:. +12,5 °C Max:. +41,4 °C
Reykjavik Iceland Min:. +16,4 °C Max:. +25,0 °C
Recife Brazil Min:. +16,2 °C Max:. +37,7 °C
Reggio Calabria Italy Min:. +2,3 °C Max:. +46,7 °C
Reggio Emilia Italy Min:. -15,0 °C Max:. +41,4 °C
Riga Latvia Min:. -34,3 °C Max:. +34,6 °C
Rijad Saudi Arabia Min:. -2,0 °C Max:. +49,8 °C   
Rijeka Croatia Min:. -10,0 °C Max:. +40,0 °C
Rimini Italy Min:. -4,2 °C Max:. +41,7 °C
Rio de Janeiro Brazil Min:. +10,0 °C Max:. +39,8 °C
Roma Italy Min:. -2,5 °C Max:. +41,8 °C   
Rosario Argentina Min:. -8,4 °C Max:. +40,3 °C
Roseau Dominica Min:. +18,0 °C Max:. +36,0 °C
Rostock Germany Min:. +18,0 °C Max:. +34,5 °C
Rotterdam Netherlands Min:. -20,3 °C Max:. +36,8 °C
Rovaniemi Finland Min:. -38,0 °C Max:. +30,0 °C
Salt Lake City USA Min:. -30,0 °C Max:. +42,0 °C
Salvador Brazil Min:. +11,7 °C Max:. +39,8 °C
Salzburg Austria Min:. -27,5 °C Max:. +38,2 °C
Saint George Grenada Min:. +16,6 °C Max:. +34,1 °C
Saint John's Antigua Min:. +18,3 °C Max:. +34,3 °C
Saint Louis USA Min:. -30,0 °C Max:. +41,8 °C
Saint Moritz Switzerland Min:. -30,0 °C Max:. +28,8 °C
Saint Petersburg Russia Min:. -35,5 °C Max:. +35,7 °C
San Antonio USA Min:. -1,5 °C Max:. +44,0 °C
San Diego USA Min:. -2,1 °C Max:. +43,6 °C
San Francisco USA Min:. -1,7 °C Max:. +39,0 °C
San José              USA                      Min:. -7,0 °C       Max:. +44,1 °C
San José Costa Rica Min:. +12,0 °C Max:. +33,5 °C 
San Juan Puerto Rico Min:. +15,2 °C Max:. +37,0 °C 
San Marino    Italy Min:. -12,7 °C Max:. +39,9 °C 
San Remo Italy Min:. -3,4 °C Max:. +40,4 °C 
San Sebastian  Spain Min:. -6,0 °C Max:. +41,4 °C 
San Salvador El Salvador Min:. +11,8 °C Max:. +38,3 °C 
Santiago Chile Chile Min:. +0,5 °C Max:. +37,6 °C
Santiago Cuba Cuba Min:. +12,2 °C Max:. +36,4 °C
Sao Paulo Brazil Min:. +12,4 °C Max:. +38,8 °C
Sao Tomé Sao Tomé Min:. +14,6 °C Max:. +33,9 °C
Sarajevo Bosnia Min:. -26,3 °C Max:. +40,5 °C
Seoul South Korea Min:. -22,6 °C Max:. +39,6 °C
Sevilla Spain Min:. +2,0 °C Max:. +50,0 °C
Shanghai China Min:. -10,0 °C Max:. +40,0 °C
Siracusa Sicily Min:. +1,3 °C Max:. +48,8 °C
Skopje Macedonia Min:. -24,3 °C Max:. +44,0 °C
Sofia Bulgaria Min:. -30,3 °C Max:. +41,0 °C
Stockholm Sweden Min:. -32,8 °C Max:. +33,1 °C
Suva Fiji Min:. +13,4 °C Max:. +37,3 °C
Sydney Australia Min:. +1,1 °C Max:. +45,3 °C
Taipei Taiwan Min:. +0,5 °C Max:. +38,8 °C
Tallin Estonia Min:. -31,0 °C Max:. +33,4 °C
Tashkent Uzbekistan Min:. -29,5 °C Max:. +44,4 °C
Tbilisi Georgia Min:. -24,7 °C Max:. +41,7 °C
Tehran Iran Min:. -20,1 °C Max:. +43,7 °C
Tel-Aviv Israel Min:. +3,0 °C Max:. +45,0 °C
Tenerife Canary Island Min:. +9,2 °C Max:. +42,5 °C
Tirana Albania Min:. -5,0 °C Max:. +42,1 °C
Tijuana Mexico Min:. -3,0 °C Max:. +42,0 °C   
Tokyo Japan Min:. -2,5 °C Max:. +39,0 °C
Tomsk Russia Min:. -55,0 °C Max:. +35,1 °C
Torino Italy Min:. -20,0 °C Max:. +37,1 °C
Toronto Canada Min:. -33,5 °C Max:. +40,3 °C   
Toulon France Min:. -2,3 °C Max:. +40,7 °C
Toulouse France Min:. +2,0 °C Max:. +42,8 °C
Tripoli Libya Min:. +2,1 °C Max:. +47,9 °C
Tunis Tunisia Min:. +2,8 °C Max:. +48,2 °C
Ulunbator Mongolia Min:. -42,7 °C Max:. +39,0 °C
Valencia Spain Min:. -1,6 °C Max:. +43,7 °C
Valencia Venezuela Min:. +12,5 °C Max:. +34,8 °C
Valletta Malta Min:. +1,5 °C Max:. +43,2 °C
Vancouver Canada Min:. -31,6 °C Max:. +33,6 °C
Venezia Italy Min:. -14,3 °C Max:. +41,6 °C
Verona Italy Min:. -15,4 °C Max:. +41,4 °C
Vilnius Lithuania Min:. -37,0 °C Max:. +35,1 °C
Warsawa Poland Min:. -30,7 °C Max:. +36,6 °C
Washington USA Min:. -26,5 °C Max:. +41,0 °C
Wellington New Zealand Min:. -2,1 °C Max:. +31,1 °C
Wien Austria Min:. -25,3 °C Max:. +40,7 °C