"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Film története, a film és mozi évszázada - Bíró Csaba

2022.07.28 15:12

 

A Film története, a film és a mozi évszázada.

A 20. század legnagyobb találmánya a Film lett, amely évszázadon át milliókat szórakoztatott folyamatosan. A Mozi hőskora az 1940-es, 1950-es, 1960-as évek időszakrára tehető. A film napjaink egyik legnépszerűbb információs, ismeretterjesztő, szórakoztatási és művészeti célú technikai eszköze.

          

Film történet

-- Lumiére-fivérek: 1895 februárjában szabadalmaztatták a kinematográfot, a Lumière fivérek találmányát. 1895. december 28-án, Louis Jean Lumière és fivére, Auguste saját filmjeikből álló előadásukat a Párizsi - Grand Caféban tartották.
-- Pathé-fivérek. A Pathé Cinema céget Charles és Émile Pathé saját filmek gyártására alapította. A Pathé Fréres pedig a kinematográfok építésével foglalkozott. A két vállalkozás vezető pozíciót vívott ki egész Európában.
-- A fonográf megjelenése után Muybridge javasolta Edisonnak, hogy a két találmányt kombinálják. 1904-ben Oscar Mester, német producer saját fejlesztésű berendezésével, a biofonnal kápráztatta el a St. Louis-i világkiállítás látogatóit az új hangosítási kísérletével.
-- 1907-ben a Lumière fivérek bemutatták az autokróm eljárást. 1909-ben a londoni Palace varietében levetítették az első színes hatású filmet. 1917-ben a tényleges színes film bemutatkozására az Amerikai Egyesült Államokban a technicolor eljárás adott lehetőséget.
-- 1929. szeptember 20-án, Magyarországon, Budapesten levetítették az első hangosfilmet "Az éneklő bolond" címmel.
-- 1936-ban a szubtraktív színkeverés fejlettebb eljárást alkalmazták, ami az Agfacolor néven vált ismerté a színes filmek körében. A német gyártót az Eastman Kodak követte Kodakchrome néven.

Szerzői film

-- A szerzői filmek, rendezői filmek, a magaskultúra részét képezik. Az uralkodó jegyük nem a műfaj, hanem a stílus, a rendező személyisége ugyanis átüt a filmen. Jacques Rivette meghatározása a legelfogadottabb, miszerint: "A szerzői film az, amikor a rendező egyes szám első személyben beszél". Témájuk általában a hétköznapi élet; a mindennapi élet egyszerű embereinek láthatatlan drámáit mutatják meg.
-- A szerzői filmek célja legtöbbször nem a puszta szórakoztatás, még Chaplin esetében sem, inkább a szellemi továbbgondolás előidézése, az „elgondolkodtatás”. Ebből következően a szerzői film sohasem egyműfajú, s ezáltal lesz több az egyszerű, redukált tömeg filmnél. Azonban a szerzői filmeken belül is meg kell különböztetni a nézők (és producerek) felé is „kikacsintó” tömeg-művész filmeket.
-- A közönség-filmek (tömeg-film, zsáner-film, műfaji-film) a populáris kultúra részét képezik, a tömegek számára készülnek. A készítők célja a profitszerzés, ebből kifolyólag a nézők szórakoztatására összpontosítanak. Szinte mindig besorolhatók egy-egy film műfajba. Régi, jól bevált történeteket elevenítenek fel, a jó és a rossz örök harcát mutatják be, ahol szinte mindig a jó győzedelmeskedik.
-- A XX. század végére létrejött egy harmadik meghatározó irányzat is, amely e két film-típus között helyezkedik el, amely a szélesebb közönség számára gyárt tömegesen szerzői filmeket, amelyeket a film-típust meghatározóan kifacsart elnevezéssel tömeg-filmeknek nevezzünk.

    

Film műfajok kialakulása

-- A játékfilm olyan film, amelyek akár kitalált, akár valós történeteket színészek, vagy animált figurák által eljátszott, forgatókönyvben foglalt és rendező által irányított jeleneteken keresztül mutat be. A legsokrétűbb, legsokfélébb, és egyben a legközismertebb filmes műfaj, amely számos al-műfajban készül.
-- A játékfilm műfajának gyökerei az első filmek korából alakultak ki, amikor a filmesek ráébredtek arra, hogy érdemes filmre vinni az életünkből történeteket, sőt különféle kitalált történeteket is. A film ekkor lett a szórakoztatóipar egyik alapköve. Rengeteg játék filmes műfaj keletkezett a 100 év során.
-- Közönség film – A közönség film, a populáris film, a széles közönség számára készített, egyszerűen érthető, elsősorban szórakoztató célú alkotás. Általában a "közönségfilm" megjelölést a "művészfilm" fogalom mintegy ellentéteként használják.
-- Művész film – A művész film a szokatlan, az alkotóra jellemző, sajátos, egyedi nézőpontból bemutatott szubjektív filmművészeti alkotás. A befogadójától, a nézőtől gyakran „filmes” műveltséget követel, a nehezebben érthető, átvitt gondolatok miatt.
-- Kultusz film – A kultusz film, a kultfilm olyan alternatív, a szokványostól eltérő film alkotás, amely köré kisebb-nagyobb nézői csoport, masszív és tartós nézői, rajongói bázis épült ki, ezáltal hosszabb időn, több évtizedeken át jelen van a film köztudatban.

Film műfajok csoportosítása, 33. film műfaj

-- Akció film – A cselekményt akció jeleneteken, üldözés, verekedés, fegyveres harc keresztül kifejtő film alkotás.
-- Animációs film – A rajzok fényképészeti reprodukálása, amikhez technikákkal mozgást és hangot illesztenek. Az ötletet a rajz és kamera segítségével valósítják meg.
-- Burleszk film – Erősen torzító, vaskos komikumra építő bohózatot bemutató film alkotás.
-- Bűnügyi film, Krimi – Egy vagy több összefüggő bűncselekmény elkövetését és felderítését bemutató film alkotás.
-- Drámai film – A filmdráma a legnagyobb filmes műfaj, sok alműfaja van. A filmdráma realisztikus szereplőket, történéseket mutat be, története erőteljes, sokszor tragikus.
-- Dokumentum film -- A széles kategóriája azon filmeknek, amelynek célja a valóság: bemutatása, dokumentálása, így valós eseményekről és emberekről szól.
-- Eastern film -- Eastern filmek azok a Kelet-Európai, Kelet-Ázsiai játékfilmek, melyek az amerikai westernfilm műfaját tekintik mintájuknak a történetükben.
-- Erotikus film – A szexuális vonzalmat és a csábítást a középpontba helyező, a testiséget, az erotikát részben feltáró film művészeti alkotás.
-- Életrajzi film – Egy vagy több ember, személy életét, élettörténetét felelevenítő és bemutató film alkotás.
-- Fantasy film – Egy konkrét szerzőtől származó film történet, amelyben a szereplők átlépnek a racionalitáson a fantázia világába.
-- Fantasztikus film -- A fantasztikus-tudományos film, más néven sci-fi film, a jövőben játszódó elképzelt történetet mutat be, amely emberi fantázia szüleménye.
-- Gengszter film – Az amerikai szervezett bűnözés világában játszódó, azt bemutató maffia történetek filmre vitele.
-- Háborús film – A modern kori háborúban, vagy háborús körülmények között játszódó film, a hadi tevékenységet is bemutató film alkotás.
-- Horror film, pszichohorror – A félelmet és írtózatot, az eltúlzott fenyegetettség és erőszak, valamint borzalmas, véres jelenetek bemutatásával felkeltő film alkotás.
-- Kaland film – A szereplők nem mindennapi helyszíneken, kalandos és szokatlan körülmények között szerzett különleges élményeit bemutató film alkotás.
-- Karate film – Egy vagy több harcművészet képviselőit felvonultató, harci jelenetekkel tűzdelt alkotás.
-- Katasztrófa film – Az emberiséget sújtó nagyobb természeti csapások, vagy technikai katasztrófák fenyegetését, hatásait, lefolyását bemutató játék film.
-- Kosztümös film – Általában a 20. század előtti időben játszódó, régebbi korokban játszódó, a szereplőket korabeli ruházatban felvonultató filmművészeti alkotás.
-- Mese film – A gyerekeknek és felnőtteknek is szóló, a szórakoztatásra való, tréfás, tanulságos történetet bemutató film alkotás.
-- Misztikus film – A misztika a rejtélyes, a természetfeletti erőkre utaló eseményeket egymásba szövő film alkotás.
-- Musical film – A könnyűzenei énekes-táncos betétekkel fűszerezett, vidám színpadi alkotás film változata.
-- Pornó film – A szexuális aktust a részleteiben is teljesen feltáró, minden mozzanatát bemutató, gyakran a perverzitásig eltúlzó film alkotás.
-- Rajz film -- A rajzok fényképészeti reprodukálása, amikhez különböző technikákkal mozgást és hangot illesztenek. Az ötletet a rajz és kamera segítségével valósítják meg.
-- Romantikus film – A romantkus filmben hangsúlyos szerepet kap a romantika, a pozitív érzelmek, például: szerelem, szülői érzések, önfeláldozás, végkicsengése pozitív.
-- Sci-fi film – A jövőt, a jövőben játszódó történeteket mutat be. A tudományos-technikai fejlődést, földönkívüli, ismeretlen eredetű technológiákat bemutató film alkotás.
-- Spagetti-western film – Az Olaszországban és olasz származású rendezőkkel és színészekkel forgatott western filmekek az 1960-as években
-- Szatíra – A társadalmi visszásságokat, helyzeteket, embereket kigúnyoló, kiparódizáló, szatirikus film alkotás.
-- Szex film – A szexuális aktust a maga egészében, a maga naturális nyers, természetes valójában megjelenítő film művészeti alkotás.
-- Thriller film, pszichothriller – A félelmet váratlan vágásokkal, ijesztő jelenetekkel és idegfeszítő zenével felkeltő film alkotás.
-- Természet film – A természet film a Földünk természetes élővilágát, állatvilágát, növényvilágát bemutató filmes műfaj.
-- Történelmi film – Az ismert történelmi személyek és valós történelmi események bemutatása a filmvásznon.
-- Vígjáték, komédia – A nevetést, jókedvet, örömet keltő műfaj, nevettető, szerencsésen végződő történetet bemutató alkotás.
-- Western film – Az Amerikai vadnyugaton a 19. században játszódó fegyveres, lövöldözős történet. Szereplői: cowboyok, indiánok, revolver-hősök, szerencsevadászok.
-- Zenés film – A zenés filmben a film története mellett a zene játssza a főszerepet, énekesek, zenészek, dalok, zenék, koncertek megfilmesítése, filmre vitele.

Amerikai Film stúdiók

-- 20th Century Fox – A cég William Fox (született Fried Vilmos, édesanyja után azonban Fuchs Vilmos.) filmszínház birodalmából, a Fox Film Corporation-ből (alapítva: 1914) és a Twentieth Century Pictures-ből fejlődött ki. A két cég 1933-ban olvadt egybe.
-- Columbia Pictures – Az 1919-ben alapított vállalat működésének első három évtizedében a cég elnöke Harry Cohn volt. Neki köszönhetően még a gazdasági világválság idején is nyereségesen működött a Columbia.
-- DreamWorks SKG – A céget 1994-ben alapította Steven Spielberg, David Geffen és Jeffrey Katzenberg. Az SKG rövidítés hármójuk nevének kezdőbetűiből származik.
-- Miramax – A céget Harvey és Bob Weinsten alapította 1980-ban. A 90-es évek elején vált sikeres film forgalmazóvá.
-- Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) – az MGM a harmincas években Hollywood leghíresebb stúdiója volt.
-- New Line Cinema – A Robert Shyne által létrehozott New Line 1967-ben kezdett el tevékenykedni underground filmek független forgalmazójaként.
-- Orion Pictures – Az Orion Pictures vállalat a Kaszás csillagkép latin nevéről kölcsönözte a nevét, maga a logója is a csillagkép. 1978-ban alapította öt, United Artists-ból kivált vezető.
-- Paramount Pictures – A magyar származású Adolf Zukor alapította a Famous Players Film Company átszervezésével.
-- Universal Pictures – Carl Laemmle alapította 1912-ben. Los Angeles környékén nyitotta meg a Universal City stúdiótelepét, a világ legnagyobb filmgyártó vállalkozását.
-- Warner Brothers – 1903-ban kezdték meg működésüket, de csak 1925-ben kezdődött a Warners Stúdió szárnyalása, mikor a cég hajlandó volt kockáztatni a hangosfilm technológiájával.
-- RKO Pictures – A Radio–Keith–Orfeum a többi stúdióhoz képest későn, 1928-ban jelent meg, mikor a stúdiók a hangosfilm átállás lázában égtek.