"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Fagylaltok az édes élvezetek - Deme Barbara

2022.07.28 15:23

 

Fagylaltok az édes élvezetek.

A fagylaltot mindenki kedveli és szereti, életünk egyik része, amely széles skálával és hatalmas ízvilággal rendelkezik. A nyári idő és a meleg közeledtével mindig nagy népszerűségnek örvendenek a fagylaltok. A gyümölcsös és krémes fagylaltok garantálják a hűs perceket még a legnagyobb nyári kánikulában is, és a hétköznapokon is boldogság hormonokkal telítik meg az embereket.

Képtalálat a következőre: „gelato”Képtalálat a következőre: „gelato”

A fagylalt eredete

-- A fagylaltot valószínűleg először a Kínaiak ismerték, mintegy: 5 ezer évvel ezelőtt már hóból, tejből, gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Valószínűleg az Egyiptomiak közvetítésével került a Földközi-tengeri országokba. A történelem sok híres alakja volt fagylalt kedvelő ember.
-- Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt. Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként. Nero császár több száz kilométerről is képes volt havat és jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylalt receptet is magával hozott.
-- Rómában a fagylalt igen kedvelt finomság volt a gazdagabbak számára. Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg: Párizsban nyitott meg, majd: Rómában és Milánóban. Ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyha technológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket.
-- A 19. század végére már a legtöbb magára valamit is adó kávéházban lehetett kapni fagylaltot. Amerikába az 1700-as évek végén jutott el a fagylalt receptje. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a "jégkrém pálcikán" elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.
-- Magyarországra a fagylalt Ausztria közvetítésével került be a 18. században, és hamar kedveltté vált, az 1900-as évek elején már minden szakács könyvben szerepelt fagylalt recept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyek bort ajánlottak hozzá.

A fagylalt közkedveltsége

-- A fagylaltot nem feltalálták, hanem lassanként formálódott, alakult azzá, ami ma. A kínaiak már: 4-5 ezer évvel ezelőtt élvezettel fogyasztottak a hóval kevert gyümölcslevet. A történeti adatok tanúsága szerint Salamon király idejében jeges italokat szolgáltak fel, s a Bibliában említett tej és méz lehetett a fagylalt őse.
-- Később Néró római császár havat és jeget hozatott a hegyekből, és gyümölccsel, gyümölcslével, mézzel vegyítve fogyasztotta. A 13. század végén Marco Polo olyan recepttel tért vissza a Távol-Keletről, a mely napjaink sörbetjére hasonlít. A történészek szerint e receptek nyomán alakult ki a fagylaltkészítés Olaszországban, valamikor a 16. században.
-- Az első igazi fagylalt készítőnek egy Szicíliai, Palermói származású úriembert tartunk, bizonyos: "Francesco Procopio del Coltellit. Itáliából ered a fagylalt készítés mai technológiája is. Már nem a jeget, havat keverik a masszához, hanem egy hűtött edényben forgatják a fagyi anyagát.
-- Először az 1600-as évek végén szolgáltak fel fagylaltot a "Párizsi: Café Procopéban. Ez a kávéház még ma is létezik. A 17. században: II. Károly angol király olyan nagyra értékelte ezt a csemegét, hogy megeskette szakácsát, készítésének titkait nem fedi fel, lehet emiatt is a 19. századig kellett várni az utcai árusok megjelenésére.
-- Az első csomagolt fagylalt kockát: "Thomas Wall készítette Angliában, 1922-ben. A következő évben jelentek meg az utcákon a "Stop Me and Buy One" feliratú biciklik. S ha az 1904-es St. Louis-i világkiállításon egy fagylalt árus nem fogy ki a kelyhekből, talán soha nem születik meg a fagylalt tölcsér. Az illetőnek épp a keze ügyébe esett valami ostya, amit kúp formájúra tekert, s megtöltötte fagylalttal, így elindult a fagylalt tölcsér divat.

A fagylalt készítése és összetétele

-- A fagylalt tejből, vagy tejporból, cukorból, különféle ízesítőkből: gyümölcsök, vagy mesterséges ízesítő anyagok, és adalék anyagokból készült: hideg édesség. Házilag is elkészíthető, üvegkehelyből vagy ostyából készült fagylalt tölcsérből is fogyasztható, díszítésként gyümölcsöt, ostyát, különféle gyümölcs szirupokat, csokoládét és csokoládé szirupot használnak. Általában gombócokban szolgálják fel, egy gombóc tömege körülbelül: 4-5 dkg. Csomagolt formája a jégkrém.
-- A fagylaltot régen kézi hajtású fagylaltgéppel készítették, egy konyhasóból és jégből álló hűtőkeverékkel bélelt tartályban forgott egy kisebb, ebben keveredett a massza. A kész fagylaltot is jéggel tartották hidegen.
-- A keverés amit ma már elektromos meghajtású gépekkel végeznek, egy fontos része a technológiának, mert az ennek révén az anyagba dolgozott légbuborékoktól lesz lágy és krémes a fagylalt.
-- A fagylaltban a tej miatt jelentős mennyiségű kalcium és vitaminok találhatóak, viszont sok benne a káros telített zsírsav is. A modern, üzletekben kapható fagylaltok és jégkrémek stabilizáló- és emulgeáló- szereket is tartalmaznak, ami az eltarthatóság idejét növeli. Egy gombóc energia tartalma körülbelül: 100-160 kcal, 5-15% zsírt tartalmaz.

Gelato, az olasz fagylalt

-- A "Gelato az olasz fagylalt világhírű, az olasz fagylalt az igazi és egyedi, aminek nincs párja a világon. "Itálián belül pedig: "Bologna városát szokás emlegetni a fagyi fővárosaként, ahol a legtöbben készítenek valódi gelatót, naponta frissen, óriási választékban a szorbéktól a granitákon át a tejes fagyikig. Sőt van ott fagyimúzeum és fagyiakadémia is.
 -- Itáliára jellemző a helyben gyártott, valódi kézműves fagylaltok, amelyek válogatott alapanyagokból készülnek, nagy odafigyeléssel. A gyümölcs alapú fagylaltok mind sörbetek, tehát nem tartalmaznak tejet, friss gyümölcsből készülnek, így a laktóz érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A tejes fagylaltok pedig felfőzés után hosszú: 10 -12 órás keverés során válnak krémes, kényeztető csodává.
-- Az olaszok ismerik a jó fagylalt titkát: évszázados hagyományok, természetes alapanyagok, a legmodernebb technológia. És ami nem titok: Olaszországban a legtöbb fagylalt alapport az Aromitalia gyártja. Tejesfagylalt-alappora és gyümölcsfagylalt-alappora az olasz fagylaltkészítők körében fogalom.
-- Az Aromitalia az egyik leghosszabb múltra visszatekintő olasz fagylalt alapanyag-gyártó, gyökerei a 20. század első éveire nyúlnak vissza. Az Aromitalia márkanév 1942-ben jelent meg. A cégalapító Ferrero családnak ma már negyedik generációja dolgozik azon, hogy termékeik minősége méltó legyen a tradícióhoz.

A fagylaltok fajtái

-- A fagylaltnak többféle fajtája is ismert:
-- Jégkrém: Legalább 10%, soványabb változata legalább 3% tejzsírt tartalmaz. Különlegessége az előállítás módjában áll, a jégmasszát a homogenizálás és a pasztörizálás után rövid ideig hűtőtartályokban tartják.
Krémfagylalt: 50%-a tejből áll, készítéséhez tojást vagy tojássárgáját használnak. 1 liter tejhez legalább 270 g tojás vagy 90 g tojássárgája szükséges.
-- Fagylalt Gyümölcsből: Legalább 20%-a gyümölcs - citrusból 15% -, ahhoz adják hozzá a vizet, a szőlő és a gyümölcs cukrot. Az egész gyümölcsökön kívül tartalmazhat még gyümölcshúst, gyümölcslevet vagy természetes aromákat is.
-- Fagylalt Krémből: Legalább 30%-a krémből készül: kávé-, cappuccino-, csokoládé-, karamell-, vanília-, ahhoz adják hozzá a vizet és a cukrot. Az egész tartalmazhat mesterséges vagy természetes aromákat is.
-- Parfé: tejszínhabot, cukrot, gyümölcsöket vagy csokoládét kevernek össze, majd: 5-6 órára mélyhűtőbe helyezik. Elkészülte után tortaként szeletelhető.
-- Sörbet, Szörbet: Jégkása - a fagylalt őse, kizárólag gyümölcs püréből, cukorból és esetleg kevés alkoholból áll, amit hűtve, vagy jégkockákkal szervíroznak.
-- Sült fagylalt: a fagylaltot kemény habbá vert tojásfehérjével kell beborítani, és pár percre sütőbe tenni
-- Jégkása: jégdarát gyümölcslével vagy fagylalttal kevernek össze, szívószállal iható

Granita - Jégkása

-- A Granita egy: jégkása, ami az olaszok egyik kedvence. Igaziból nem más, mint egy szemcsés fagyi, és talán a világ legegyszerűbb dolga. A granita hazája Itália, szemcsés textúrájú, enyhén édesített, félig fagyasztott szorbetféle, amelyet: Tortelli mester tett népszerűvé 19. századi Párizsban: "Gratiné néven.
-- A Granita tulajdonképpen a fagylalt őse, a fagylalt atyja, hiszen már az ókori Római birodalomban is fogyasztották. Néró római császár havat hozatott a magas hegyekből, gyümölccsel és gyümölcslével vegyítve fogyasztotta. A Granita Szicíliai eredetű édesség, innen indult világhódító útjára és ma is itt a legjobb.
-- A Granita egyszerű gyümölcs szirupból vagy kávéból, esetleg likőrrel ízesítve készül amit fagyasztanak. Nevét állagáról, vagyis a szemcsésségéről kapta. Vékony talpas pohárban szolgálják fel, és sokszor valamilyen alkoholtartalmú ital kerül mellé. Franciaországban gyakran esznek alma granitát calvados-al.
-- Granitát, azaz jégkását otthon is tudunk készíteni sokféle gyümölcs ízben, nem szükséges hozzá drága gép. A készítéséhez ugyan kell egy kis rutin, de néhány kísérlet után gyerekjáték lesz elkészíteni, s közel olyan finom granitát kapunk, mintha géppel kevertük volna.
-- A jégkása vízből és gyümölcspüréből készül. Hasonlít a szorbetre, azaz a vizes gyümölcs fagyira, de az állaga miatt inkább ital, mint fagylalt. Strandokon találkozhatunk vele nyaranta, s ilyenkor láthatjuk is működés közben a nagy jégkása készítő gépeket, melyekkel a Szicíliai eredetű üdítőt keverik és hűtik.
-- Jégkása készíthető pépesített friss idény gyümölcsökből vagy egzotikus gyümölcsök levéből, a citrusfélék (narancs, citrom, lime), az egzotikus gyümölcsök közül az ananász, a mangó, a gránátalma, a bogyós gyümölcsök (eper, szeder, málna, ribizli) különösen jók hozzá, de összeállítható bolti gyümölcsléből is.
-- A Granita legismertebb változatai gyümölcsökből és kávából készülnek. Nagyon sokféle változata létezik, a legismertebbek a következők. Graniták: kávés-, citromos-, limos-, narancsos-, almás-, barackos-, ananászos-, mangós-, epres-, málnás-, ribizlis-, görögdinnyés-, sárgadinnyés-..

Képtalálat a következőre: „gelato”Képtalálat a következőre: „gelato”

Fagylaltok fajtái: - 50 - Fagylalt Variáció

Gyümölcs Fagylaltok


Alma
Ananász
Banán
Citrom
Eper
Görögdinnye
Kiwi
Körte
Málna
Mangó
Meggy
Narancs
Ribizli
Sárgabarack
Sárgadinnye
Szilva
Szőlő
Őszibarack
Zöldalma
Zöldcitrom

Tejes-Krémes Fagylaltok

Cappuccino
Csokoládé
Diós
Gesztenye
Grillázs
Karamell
Kávé
Kókusz
Mákos
Mogyorós
Pisztácía
Puncs
Stracciatella
Vanília

Fagylalt Költemények

Csokis banán
Csokis keksz
Ferrero
Édes csók
Epres joghurt
Erdei gyümölcs
Kinder
Konyak meggy
Málnás sajttorta
Narancsos csokoládé
Mézes mandula
Raffaello
Tiramisú
Velencei álom