"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Európa legszebb, leghíresebb Városai - Francesca Donati

2022.07.27 14:26

 

Európa legszebb és legjobb városai.

A Viaggi Magazine című olasz magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik város tetszik a legjobban, melyek a világ, és Európa legjobb, legszebb városai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a világ városait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, vásárlás, emberek.

https://rezervaciq.com/img/objects/thumbs/piazza_di_spagna9690039.jpg

Európa legszebb városai

A Viaggi Magazine című olasz utazási magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik város tetszik a legjobban, melyek a világ, és Európa legjobb, legszebb városai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a világ városait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, vásárlás, és érték. A különböző tényezőket: 1-10. között osztályozták, és a felmérés végén a megszerezhető pontok százalékának listája szerint jött ki a végső sorrend. Minden város esetében megfelelő számú válaszadást kellett nyújtaniuk, hogy az adott város szerepelhessen a listán. Nézzük a 2012-es eredményeket Európa-szinten...  

         Európa: 35. Legszebb Városa         
1. Aix-en-Provence Franciaország 8,6
2. Amsterdam Hollandia 8,8
3. Athén Görögország 8,4
4. Barcelona Spanyolország 9,2
5. Berlin Németország 8,8
6. Bruxelles Belgium 8,7
7. Budapest Magyarország 8,8
8. Firenze Olaszország 9,8
9. Hamburg Németország 9,1
10. Istanbul Törökország 8,9
11. Koppenhagen Dánia 9,4
12. Kraków Lengyelország 8,2
13. Lisboa Portugália 9,3
14. Liverpool Anglia 8,0
15. London Anglia 9,0
16. Lugano Svájc 9,2
17. Madrid Spanyolország 8,8
18. Marseille Franciaország 8,5
19. Milano Olaszország 8,3
20. Monte-Carlo Monaco 9,0
21. Moskva Oroszország 8,8
22. München Németország 9,4
23. Napoli Olaszország 8,0
24. Oslo Norvégia 9,0
25. Paris Franciaország  9,5
26. Porto Portugália 9,0
27. Praha Csehország 8,9
28. Roma Olaszország 9,3
29. Salzburg Ausztria 9,3
30. Saint-Petersburg Oroszország 9,1
31. Sevilla Spanyolország 8,6
32. Stockholm Svédország 8,7
33. Venezia Olaszország 8,3
34. Wien Ausztria 9,6
35. Zürich Svájc 9,5

  

Európa: 35. Legszebb Városa

1.  Aix-en-Provence -- Franciaország -- 8,6.
Aix-en-Provence, festői város Dél-Franciaországban, a Földközi-tenger partjától mintegy: 30 kilométerre északra, Marseille-től: 30 km-re észak felé fekszik, hegyek és dombok között terül el. Aix-en-Provence olyan jellegzetes városa a Provence-i tájnak, mint Firenze Toszkánának, idilikus táj ez. A város ma: 140 ezer lakosú, az 1000 méter magas Saint Victoire-hegy által védett helyen fekszik. Provence egykori fővárosa ma gyógyfürdőhely, a művészetek, a kutak és a platánok városa. Az egykori főút, a Cours Mirabeau ma forgalmas sétány, amely kettéosztja a városközpontot. Egyik oldalon a középkori óváros, keskeny, kanyargó utcáival, szűk bejáratú lakó házaival, számtalan üzletével és éttermével; a másik oldalon az arisztokratikus Mazarin-negyed, jórészt 17. sz.-i, főleg barokk stílusú palotáival, díszes homlokzatokkal és árnyas kertekkel. A városkép fontos részei az évszázadokkal ezelőtt kialakított, jórészt ma is működő díszkutak a régi város majd minden terén. A város nagyobb ipari létesítményekkel nem rendelkezik, így a város és környezete szép és tiszta. Fontosabb ágazatok a mezőgazdasági termékek: gyümölcs-, mandula-, olajbogyó- feldolgozása, a szolgáltató- és vendéglátóipar. Kiemelkedő jelentőségű az idegenforgalom és gyógyturizmus.
Aix-en-Provence látnivalói: --Cours Mirabeau, --Place des Tanneurs, --Római kori Oppidum Entremont romjai, --Római gyógyfürdő, --Saint-Sauveur székesegyház, --Granet-múzeum, --Cézanne múzeum, --Szőnyeg-múzeum, --Vasarely múzeum, --Vendome pavilon.

2.  Amsterdam -- Hollandia -- 8,8.
Amsterdam, a Holland Királyság fővárosa, de nem székvárosa. Az Amstel folyó torkolatánál, az IJ partján fekszik. 1813 óta Hollandia fővárosa. Nevének jelentése: "Gát az Amstelen". A város névadója az Amstel folyócska, amely itt ömlik az IJssel-tó délnyugati öblébe. Éghajlatáról érződik az Óceán közelsége: a tél jóval enyhébb mint hazánkban, a nyár hűvösebb. Hollandia művészeti, kulturális terén Amszterdam szerepe vitathatatlan. Rengeteg színház, múzeum található itt, leghíresebb az 1885-ben épített Rijksmuseum, ahol többek között Rembrandt Éjjeli őrjárata vagy Vincent van Gogh munkái láthatók. Megemlíthető még a Trópusi Múzeum, mely kiállításait a forró égöv témáinak szenteli, valamint a hajózás történeti múzeum, a holland tengerjárókkal együtt. Híres épület még a Rembrandt-ház, valamint a Prinsengracht 26. sz. ház, ahol Anna Frank írta naplóját a német megszállás éveiben. Itt látható a világhírű sörgyártó cég, a Heineken múzeuma, amit az első Heineken sörgyár épületében alakítottak ki. A Red Light District, a város vigalmi negyede, a piroslámpás negyed szintén ismert turista látványosság, szórakozás és hangulat iránt érdeklődő számára is. Az Amszterdami piros lámpás negyed még akkor is nehezen kihagyható, ha az ember szeretné elkerülni.
Amszterdam látnivalói: --Rijksmuseum (Nemzeti múzeum), --Van Gogh Museum, --Stedelijk Museum (Művészeti múzeuma), --Museum Rembrandthuis (Rembrandt múzeum), --Hermitage Amsterdam, --Historisch Museum (Történeti Múzeum), --Nederlands Scheepvaart Museum (Hajózási Múzeum), --Red Light District (Piros lámpás negyed).

3.  Athén -- Görögország -- 8,4.
Athén, görögül: Athína, Görögország, valamint a görög Attika prefektúra fővárosa. Nevét az ősi görög mitológiai városvédő istennőről, Athéné-ről kapta. Athén az Attika-i síkságon terül el, délnyugati oldalon az Égei-tenger Szaronikosz öble határolja. Athén Görögország legfontosabb városa volt az ókori görög civilizáció fénykorában, a Kr.e.1. évezredben. Görögország "Aranykorában" az egész Nyugati világ vezető kulturális, kereskedelmi és tudományos központja, valójában az ókori Athén szellemi és gyakorlati életében gyökerezik az a fogalom, amit ma "nyugati civilizációként" emlegetünk. A modern Athén hatalmas, kozmopolita jellegű város; az ókori Athén nagyhatalmú városállam, jelentős tudományos központ volt. Athén lakossága körülbelül: 3,5 millió, ez Görögország lakosságának kb: 35%-a. A város régi központja az Akropolisz kőszirtje körül helyezkedik el. Az ókorban Pireusz kikötőváros még különálló település volt, mára a növekvő főváros magába olvasztotta. A modern város központja a Szindagma téren található, itt helyezkedik el a Királyi Palota, a görög Parlament épülete. A város régebbi, részei is itt helyezkednek el, itt található a legtöbb múzeum, turista látványosság és külképviselet is. Athén az ókortól kezdve máig népszerű turista célpont.
Athén látnivalói: --Akropolis (150 m), --Parthenon, --Teatro Dionüsos, --New Acropolis Museum, --Omonoia Square, --Sindagma Square, --National Archaeological Museum, --Benaki Museum, --Central Municipal Athens Market, --Roman Agora, --National Garden, --Parnitha National Park, --Pireusz.

4.  Barcelona -- Spanyolország -- 9,2.
Barcelona, városa Észak-Kelet Spanyolországban található, Katalónia fővárosa, Spanyolország második legnagyobb városa, lakossága: 2 millió fő. A Földközi-tenger partján található, mintegy 120 km-re délre a Pireneusoktól és a Francia határtól. Délen a Llobregat folyó, északon pedig a Besós folyó határolja. A város az 1992. évi nyári olimpiai játékok helyszíne volt. Barcelona a Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötővárosa. Barcelona Európa egyik legnépszerűbb városa, sok tekintetben nagyon vonzó hely. Manapság Barcelona elismerten globális város kulturális, pénzügyi, kereskedelmi és idegenforgalmi szempontból is. Pezsgő és lüktető életű centrum, egy színes világváros. Itt van a Földközi-tenger egyik legfontosabb kikötője, fontos kommunikációs pont Spanyolország és Franciaország között az autópálya-kapcsolat és a nagy sebességű vasút közlekedése révén. Barcelona egy mediterrán éghajlatú város, sajátosság, hogy északra található a Földközi-tenger. A tél rövid és enyhe, az átlagos hőmérséklet körülbelül: 10 °C, a nyár száraz, hosszú napi átlagos hőmérséklet: 30 °C.
Barcelona látnivalói: --Sagrada Família (Szent Család templom, Gaudí), --Casa Mila (Gaudi Ház), --Casa Batlo (Gaudi Ház), --Les Rambles (Rambla főutca) --Port Vell (Kikötő), --Monumento Colón (Kolumbusz szobor), --Plaça de Catalunya (Katalónia Tér), --Plaça d'Espanya (Spanyolország Tér), --Nou Camp Stadion (FC Barcelona Stadionja), --Palacio Güell (Güell Palota), --La Buqueria (Halpiac), --Playa Barceloneta (Barceloneta Strand), --Parque Ciudadela (Ciutadella Park) --Parque Montjuïc (Montjuic Park).

5.  Berlin -- Németország -- 8,8.
Berlin, Németország fővárosa, város állama, szövetségi tartománya, a Berlin-Brandenburg nagyvárosi régió centruma, az ország: Észak-Keleti részén fekszik. Berlin: 4,7 millió lakosával Németország legnépesebb és legnagyobb városa, az Európai Unió legnépesebb és legnagyobb városa. A város és az agglomeráció lakossága dinamikus növekedési tendenciát mutat. Berlin a politika, a média, a kultúra, tudomány egyik fontos Európai központja. Berlin egyike Európa leglátogatottabb nagyvárosainak. Nemzetközileg elismert: egyetemei, kutatóintézetei, operái, színházai, múzeumai vannak. A város síkságon fekszik, fő domborzati adottságai között számos tó található kerületeiben, amelyek közül a legnagyobb a Müggelsee. Berlin enyhe: Óceáni éghajlatú, területének harmadát: erdők, parkok, kertek, folyók, tavak, csatornák teszik ki. A város a 13. századból létezik, a 16. században Poroszország fővárosa lett, 1871 és 1945 között nőtt meg, amikor a Német Birodalom fővárosa lett. Az 1920-as években Berlin a világ harmadik legnagyobb városa volt. Berlin a második világháború után ketté-vált: 1945-től-1990-ig a kisebb területű: NDK fővárosa volt, az NSZK fővárosa: Bonn lett. A város egy része: "Nyugat-Berlin" az NSZK-hoz tartozott. A két városrészt: 1961 óta a Berlini fal választotta el egymástól, amely a hidegháború szimbólumává vált. A Berlini fal: 1989-es leomlása pedig a kommunizmus bukásának jelképe lett Európában. Németország 1990-es újraegyesítése után Berlin újra egyesült.
Berlin látnivalói: --Branderburger Tor (Brandenburgi Kapu), --Berliner Fernsehturm (Berlini Tévétorony: 368 m), --Berliner Dom (Berlini Dóm), --Hauptbahnhof (Főpályaudvar), --Reichstag (Parlament), --Rotes Rathaus (Vörös Városháza), --Potsdamer Platz (Potsdam tér), --Wilhelmstrasse (Wilhelm utca), --Sony Center (Szórakoztató központ), --Olympiastadion (Olimpiai-Stadion), --Charlottenburgi park, --Görlitzer park, --Tiergarten park, --Treptower park, --Viktoria park.

5.  Bruxelles -- Belgium -- 8,7.
Brüsszel, franciául: Bruxelles, hollandul: Brussel, a város Belgium és Flandria pezsgő és színes fővárosa, az EU és a NATO székhelye. A város a hozzá tartozó régióval együtt több, mint: 1 millió lakosú városi övezetet alkot. Míg a Brüsszeli régió és a város hivatalosan kétnyelvű, a környező települések már hivatalosan a flamand nyelvet használják, kivéve a hat, nyelvi létesítményekkel rendelkező települést, ahol a francia nyelv használata megengedett a hivatalos ügyintézésben. A városon folyik keresztül a Senne folyó, amely Brüsszelt köti össze a tengerrel. Brüsszel az Európai nagyvárosokhoz hasonlóan számos szórakozási lehetőséget kínál az itt lakóknak és az ide látogatóknak, ezekből a legtöbb a Tőzsdepalota (Beurs) és a Sint-Goriksplein környékén található. A legfontosabb kulturális központok az Ancienne Belgique, a La Monnaie, a Beursschouwburg, illetve a Királyi Flamand Színház: Koninklijke Vlaamse Schouwburg - Théâtre Royal flamand. Brüsszel mindenképpen megér egy látogatást, ha az ember Brüsszelben jár, már csak azért is, mert a közelben található Laaken Park is nagyon kellemes hely a kikapcsolódásra.
Bruxelles látnivalói: --La Grand Place-Grote Markt, --Le Palais Royal, --Le Planétarium, --L'Atomium, --Manneken Pis (Pisilő kisfiú szobor), --Beurres, --Musée Charlier, --Musée du Cinéma, --Musée Wiertz, --Parc de Bruxelles, --Parc du Cinquantenaire, --Heysel Park, --Laaken Park, --Bruparck, --Mini-Europe parc.

6.  Budapest -- Magyarország -- 8,8.
Budapest, Magyarország fővárosa, és egyben legnagyobb városa is, lakossága: 2 millió fő. A város a magyar kulturális, kereskedelmi, ipari és közlekedési központja. Budapesten több világörökségi helyszín is található, többek között a Duna-part látképe, a Budai várnegyed, az Andrássy út, a Hősök tere és a Millenniumi Földalatti Vasút, ami a második legrégebbi a világon, a Londoni után. Turisztikailag jelentősek még gyógyfürdői, mivel Budapest a világ egyetlen gyógyfürdőkkel rendelkező fővárosa. Itt van a világ legnagyobb termálvizes barlang-rendszere. A magyar Országház a világ harmadik legnagyobb Parlamenti épülete. Budapesten jelenleg: 837 különböző műemlék található, amelyek a legtöbb európai művészeti stílust képviselik. Kiemelkedőek a klasszicista és szecessziós épületek. A Budai Vár és a Duna-part 1987 óta, az Andrássy út és történelmi környezete, a Hősök tere: 2002 óta a világörökség része. Budapest Közép-Európa egyik központja. Az amerikai Forbes magazin szerint Budapest a: 7. "legidillibb európai város”. Az UCityGuides a világ: 9. legszebb városának sorolja. Budapest kedvelt idegenforgalmi célpont is, 2011-ben: 4,5 millió turista kereste fel, ezzel a világ: 25. és Európa: 6. leglátogatottabb városa lett.
Budapest látnivalói: --Parlament (1885), --Kossuth Tér, --Hősök Tere, --Váci utca, --Andrássy út, --Mátyás Templom, --Szent István Bazilika, --Állatkert, --Halászbástya, --Budai Vár, --Gellért hegy (235 m), --Duna Part, --Duna folyó, --Széchenyi lánchíd (1849), --Árpád híd (1950), --Erzsébet híd (1903), --Margit híd (1876), --Petőfi híd (1937), --Szabadság híd (1896), --Budapest Gyógyfürdői, --Gellért fürdő, --Széchenyi fürdő, --Császár fürdő, --Lukács fürdő, --Rudas fürdő, --Puskás Stadion.

7.  Firenze -- Olaszország -- 9,8.
Firenze városát a "Reneszánsz bölcsőjeként” emlegetik, csodás középkori reneszánsz kultúrája van. A történelmi belvárosát: 1982-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 1986-ban Európa kulturális fővárosa volt. Firenze városa Közép-Itáliában található, Toszkána tartomány fővárosa, és egyben kulturális központja. A város az Appenninek dombjai között terül el, a Fiesole és Bellosguardo dombok által határolt ártéri síkságon, az Arno folyó völgyében. Firenze lakossága: 500 ezer, a fél millió embert a városban tartózkodók száma meghaladja, a rengeteg turista, valamint a városban dolgozók miatt. A város hosszú múltra tekinthet vissza, a Kr. előtti I. században alapították, az 1400-as évektől a Mediciek uralták. Ma rengeteg történelmi, és kulturális emléknek ad otthont. Hosszú ideig a Medici család uralta. 1865-1870 között az Olasz Királyság fővárosa volt. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. Firenze történelmi centruma: 1982 óta az UNESCO kulturális Világörökségének része. Legtöbb fennmaradt építménye, műemléke a XIV-XVI. századból, a reneszánsz: trecento, quattrocento, cinquecento időszakából származik. A látnivalók a középkori városfalak által határolt területen belül helyezkedik el.
Firenze látnivalói: --Cattedrale di Santa Maria del Fiore (Firenzei Dóm), --Battistero di San Giovanni (Szent János Kápolna), --Santa Croce (Szent Kereszt Templom), --Campanile di Giotto (Harangtorony), --Casa Michelangelo (Michelangelo Ház), --Palazzo Vecchio (Városháza), --Palazzo Medici (Medici Palota), --Palazzo Uffizi (Uffizi-palota), --Galleria degli Uffizi (Uffizi Képtár), --Palazzo Corsini (Corsini Palota), --Palazzo Pitti (Pitti Palota), --Palazzo Strozzi (Strozzi Palota), Piazza delle Signorina (Firenze Főtere), --Loggia del Lanzi (Árkádos Palota), --Ponte Vecchio (Régi Híd).

8.  Hamburg -- Németország -- 9,1.
Hamburg városa Németország északi részén, az Elba folyó hatalmas tölcsér torkolatának kezdetén, a nyílt tengertől: 110 kilométernyire délkeletre fekszik. A városi kikötő ma: Németország legnagyobb tengeri kapuja. Hamburg, a szabad Hanzaváros, Németország második legnagyobb városa, a szövetségi köztársaság egyik önálló város-állama, a Hamburgi város-régió központi települése. Hamburg az Európai Unió legnagyobb olyan városa, amely nem egy tagállam fővárosa. A városnak mintegy: 1,8 millió lakosa van, további: 750 ezer lakos él az agglomerációban. Hamburg városa: Rotterdam és Antwerpen után Európa harmadik legnagyobb forgalmú kikötővárosa, ezért Németországban a Világ Kapuja néven is ismerik. Hamburg híres a tengeri kikötőjéről és a vele párosuló éjszakai életéről, ahol mindig nagy élet van, itt a szórakozásé a főszerep: Sankt Pauli negyed és a Reeperbahn. Hamburg városszerte ismert dala az "Auf der Reeperbahn nachts um halb eins” (A Reeperbahnon éjjel fél egykor), amely a híres bohém negyed éjszakai életét örökíti meg rímbe szedve.
Hamburg látnivalói: - Rathaus (Városháza), --Landungsbrücken (Hajó Pályaudvar), --Sankt Pauli (Vöröslámpás negyed), --Herbertstraße (Vöröslámpás utca), -- Reeperbahn (Vöröslámpás főutca), --Speicherstadt (Raktárváros), --Hamburg Stadpark, --Alsterpark, --Baurspark, --Rathauspark, --Volkspark, --Volksparkstadion.

9.  Istanbul -- Törökország -- 8,9.
İstanbul, Istambul, történelmi nevén: Bizánc, Konstantinápoly, több mint: 17 milliós lakosságával Törökország legnagyobb városa, annak kulturális, művészeti és gazdasági központja. Isztambul a mesebeli és varázslatos török nagyváros a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, körülölelve az Aranyszarv-öblöt, ami természetes kikötő. A város egyik része Európában, a nagyobb része: Ázsiában van, mégis Európai városnak tartják. A keleti világ bája fogadja itt a turistát. Különleges fekvése, római kori, bizánci, oszmán építészeti emlékei, valamint a múzeumaiban és palotáiban fellelhető művészi alkotások révén a turisták kedvelt úti céljává lett. Isztambul történelmi távlatokban is kozmopolita, lakossága mindig is sokféle nemzetiségből állt össze és vallásilag sem volt egységes. 1900-ban a város lakóinak alig: 50%-a volt muszlim. A nem török lakosság, illetve a nem muszlim lakosság aránya ugyanakkor ma elenyésző, egyrészt a törökök betelepülése, másrészt a kisebbségek kivándorlása miatt. A városban több ezer hotel és étterem, számos konferencia terem áll az ide érkező turisták rendelkezésére.
Istanbul látnivalói: --Boszporusz híd (1510 m), --Topkapi Palota, --Hagia Sophia Székesegyház, --Kék Mecset, --Szulejmán Mecset, --Dolmabahce Palota, --Yildiz Palota, --Grand Bazar (Nagy Bazár), --Gülhane Park, --Besiktas, --Galatasaray, --Fenerbahce.

10.  Koppenhága -- Dánia -- 9,7.
Koppenhága, København, Dánia fővárosa, 1,2 millió lakosával az ország és egész Skandinávia legnépesebb városa. A város: Sjælland és Amager szigetén fekszik. Az Øresund híd 2000-es elkészülte után Koppenhága az egyre erőteljesebben integrálódó Øresund régió központjává vált, és a Svédországi Malmővel egyre inkább egységes város térséget alkot. Koppenhága számos nemzetközi felmérés és rangsor alapján fontos: kulturális, üzleti, média, tudományos központ. Stratégiai elhelyezkedése és kiváló infrastruktúrája, Skandinávia legforgalmasabb repülőtere, regionális központtá tette. Több különböző felmérés is a legmagasabb életminőséget kínáló városok közé sorolta. A világ egyik legkörnyezetbarátabb városának is tartják. A belső kikötőben olyan tiszta a víz, hogy úszni lehet benne, a lakosok: 35%-a pedig kerékpárral jár munkába, naponta összesen: 1,2 millió kilométert tekerve. Az ezredforduló óta Koppenhága gyors város és kulturális fejlődésen megy keresztül. Ez részben a kulturális létesítményekbe és infrastruktúrába való nagyszabású befektetéseknek, valamint sikeres formatervezők, mesterszakácsok, építészek új hullámának köszönhető. 2010-ben Koppenhága a világ: 10. legdrágább városa lett a Forbes magazin szerint.
Koppenhága látnivalói: --Christiansborg Palota, --Amalienborg Palota, --Rosenborg Kastély, --Strøget sétáló főutca, --Koppenhágai Operaház, --Christiania Hippinegyed, --Kastellet Erőd, --Parken Stadion, --Nyhavn kikötő negyed, --Amager Strandpark, --Tivoli Vidámpark.

11.  Kraków -- Lengyelország -- 8,2.
Kraków, Krakkó, Lengyelország második legnépesebb, legdélebbi, legdivatosabb városa, Kis-Lengyelországi vajdaság székhelye. Lakosainak száma: 760 ezer. 1795-ig Krakkó hivatalos lengyel főváros volt, bár már a: 17. század elejétől fővárosi szerepkör többségét: Varsó vette át. A város közigazgatási, kulturális, oktatási, gazdasági, szolgáltatási és turisztikai központ. Ez az ország egyik legfontosabb közúti és vasúti csomópontja. Balicében, Krakkó mellett, a második legnagyobb nemzetközi fontosságú repülőtér található. Krakkó a Visztula folyó partján fekszik, a folyó felső részén. A város közelében a Kárpátok északi nyúlványai kapaszkodnak a magasba, de maga a város síkvidék jellegű. Mindössze a Wawel domb emelkedik néhány tíz méterre a Visztula fölé. Krakkóban: 40 park van, összesen: 320 hektárt foglalnak el. A legnagyobb park Krakkóban, a Lengyel: Repülők Parkja (Czyżyny). Az egyedülálló hely: Európában a "Błonia", egy nagy mező (48 hektár), a város történelmi központjához közel, a Zwierzyniec kerületben. Krakkóban: 5 természetvédelmi terület van. 2006-ban Krakkó az 5. legnépszerűbb Európai város között volt, 2007-ben pedig az "Orbitz” amerikai internet-portál használói "a világ legdivatosabb városává" nyilvánították.
Kraków látnivalói: --Rynek (Krakkói Piactér), --Kościół Mariacki (Mária templom), --Wawel (Óváros), --Wzgórze Wawelskie (Wawel domb), --Katedra na Wawelu ( Waweli székesegyház), --Uniwersytet Jagielloński (Jagelló egyetem), --Kopce Krakowskie (Krakkói dombok), --Synagoga Stara (Régi zsinagóga).

12.  Lisboa -- Portugália -- 9,3.
Lisboa, Lisszabon, Portugália fővárosa, kulturális és turisztikai központja, és egyben legnagyobb városa: 2,5 millió lakossal, az ország lakosságának: 27%-a él itt. Lisszabon Portugália nyugati peremén, az Atlanti-óceán partján helyezkedik el. Európa szárazföldi területének legnyugatibb fővárosa. Lisszabon klímája Mediterrán, az egyik legmelegebb Európai főváros, a nyári átlagos hőmérséklet: 28 °C, a téli átlagos hőmérséklet: 18 °C körüli. A napsütéses órák száma igen magas, átlagosan évi: 2900 napos óra. A Lisszaboni régió Portugália leggazdagabb térsége, az egy főre jutó éves bruttó hazai terméke (GDP) az Európai Unió átlagánál is jelentősen magasabb, az ország bruttó hazai termékének: 37%-át termeli. Lisszabon hagyományos zenéje a Fado, egy melankólikus zenei műfaj ahol az énekest (portugálul "fadistá"-t) spanyol gitáron és a tizenkét húros portugál gitáron kísérik. Egy népszerű magyarázat szerint a műfaj mór eredetű. A mórok Lisszabon keresztény visszahódítása után is jelentős számban maradtak a főváros "Mourariá"-nak, azaz mór negyednek nevezett kerületében és a Fadó-ra is jellemző szomorúságot, vágyódást énekeik örökítették meg. A legtöbb Fado-ház élő zenés éttermekben található az "Alfama" nevű negyedben.
Lisboa látnivalói: --Alfama (Óváros), --Baixa (Belváros), --Baixa Pombalina (Alsóváros), --Bairro Alto (Felsőváros), --Castelo de São Jorge (Szent György Vár), --Igreja de Santo Antonio (Szent Antal Templom), --Sé de Lisboa (Lisszaboni Katedrális), --Torre de Belém (Belém Torony), --Ponte da Vasco da Gama (Vasco da Gamma Híd), --Ponte 25. de Abril (Április 25. Híd)  --Estádio da Luz (Benfica Stadion), --Estadio de José Alvalade (Sporting Stadion), --Estadio do Restelo (Belenenses Stadion), --Tram in Lisbon (Lisszaboni Villamos).

13.  Liverpool -- Anglia -- 8,0.
Liverpool városa sok mindenről híres, de főképp a zenéről és fociról, Beatles-ről és Liverpool FC-ről. Liverpool: észak-nyugat: Angliában, a Mersey folyó tölcsér torkolatának keleti oldalánál fekszik, a város központja mintegy 5 mérföldnyire van a Liverpool öböltől és az Ír-tengertől. A város hegygerincre épült, melynek legmagasabb pontja az Everton domb, 70 méterrel magasodik a tenger fölé. Északról: Sefton, keletről: Knowsley kerülete határolja, a Mersey túlpartján: Birkenhead. Liverpool Anglia egyik legjelentősebb, legnépesebb városa: 515 ezer lakossal, komoly kulturális város. A 19. század végére Liverpool a "Birodalom Második Kikötője” lett, köszönhetően annak, hogy London után a legtöbb áru a Mersey parti városon ment keresztül, ekkor jelentős ipari központtá egy jól ismert tengeri kikötőváros lett. Liverpool a hazája két, nemzetközileg is jól ismert labdarúgó klubnak, az Everton FC-nek és a Liverpool FC-nek. A sport mellett nemzetközi hírű kulturális központ is a város, különösen híres a könnyűzenéről, hiszen Liverpool, többek között minden idők legsikeresebb együttesének, a Beatles-nek a szülővárosa. Liverpool építészeti szempontból is gazdag város, sok műemlék épülete van. 2008-ban Liverpool volt Európa kulturális fővárosa.
Liverpool látnivalói: --Liverpool Town Hall, --Liverpool Cathedral, --Empire Theatre, --Victoria Building, --Victoria Street, --Mathew Street, --Beatles Museum, --City Tower, --Chinatown, --Mersey, --Albert Dock, --Port of Liverpool, --Stanley Park, --Sefton Park, --Anfield Road, Liverpool FC, --Goodison Park, Everton FC.

14.  London -- Anglia -- 9,0.
London, Anglia, az Egyesült Királyság fővárosa, a legnagyobb városi terület az Egyesült Királyságon belül, és a legnagyobb városi terület az Európában. London területe: 1579 km², lakossága: 10 millió fő. London a Temze folyó két partján terül el. A története egészen az alapító: Rómaiak koráig nyúlik vissza, akik a várost: Londinium-nak nevezték. A középkor emlékeit a város központjában található: City of London őrzi, a mai London e köré épült ki. Londonban sokféle népcsoport, kultúra és vallás találkozik. Csak a város területén: 300 nyelvet beszélnek. Londonban több világörökségi helyszín található. A Tower of London, a Királyi Botanikus Kert, a Westminster-palota, Greenwich csillagvizsgálója, itt halad délkör, ami a földrajzi hosszúsági körök alapja. A Buckingham-palota, a London Eye, a Tower Bridge, a Piccadilly Circus, a Trafalgar tér, a Szent Pál Székesegyház és a Wembley Stadion is. London otthont ad számos nevezetes múzeumnak, galériának, könyvtárnak és egyéb kulturális intézménynek, többek között a British Museumnak, a National Gallery-nek és több mint negyven színháznak. A Londoni metró a legrégebbi földalatti vasúthálózat a világon, és a második legnagyobb kiterjedésű a világon a Sanghaji metróhálózat után.
London látnivalói: --City Center, --West End, --Piccadilly Circus, --Oxford Street, --Hyde Park, --Thames, --London Bridge, --British Museum, --Tate Modern, --National Gallery, --London Eye, --Science Museum, --Victoria and Albert Museum, --Madame Tussaud, --National Maritime Museum, --Tower of London, --Big Ben Clock Tower, --Buckingham Palace, --Westminster, --Wembley Stadion.

15.  Lugano -- Svájc -- 9,2.
Lugano Svájc déli, mediterrán részén fekszik, Svájc olasz anyanyelvű tartományának: Ticino, Tessin kanton legfontosabb települése, fővárosa, lakossága: 65 ezer fő. Lugano a Luganói-tó partján és a Monte Brè hegy oldalán, csodálatos környezetben fekszik, sokan Svájc egyik legszebb városának tartják, szerintem az is. Természeti környezete egyedülálló, a teraszos fekvése a tó partján szinte állandó napfényben pompázik. Lugano a parkok, a virágok és a villák városa, mely tavasztól mediterrán virágözönben tobzódik. Lugano városa sajátos klímája miatt egész Svájc legmelegebb városa, a tölgyek éppúgy jól érzik itt magukat, mint az olajfák vagy a pálmák.. A Lago di Lugano vidékén már egy igazi mediterrán vidék tárul elénk délszaki növényekkel:. pálmák, agavék, ciprusok, eukaliptuszok között virítanak a mindig viruló:. azaleák, magnóliák, mimózák, oleanderek virágoznak mindenfelé. Látnivalók az olasz típusú házak, Piazza Riforma: itt található a Városháza, valamint a Palazzo Riva, amely valaha a pretorionak, a város vezetőjének hivatalának adott otthont. A környékbeli hegyek: a Monte Bré (925 m), és a Monte San Salvatore (915 m). Svájc mediterrán déli szeglete Ticino, amely vadregényes tájak, rusztikus kis falvak, buja növényzet, mediterrán hangulat.
Luganó látnivalói: --Cattedrale San Lorenzo (Szent Lorenzo templom), --Museo d'Arte Moderna (Modern művészetek múzeuma), --Museo Culture Europene (Európa Múzeum), --Museo Cantonale d'arte (Kantoni művészeti múzeum), --Museo Storico (Történeti Múzeum), --Piazza della Riforma (Fő tér), --Parco Civico (Központi Park), --Monte Bré (Bré Hegy: 925 m), --Monte San Salvatore (San Salvatore Hegy: 915 m), --Lago di Lugano (Luganói tó).

16.  Madrid -- Spanyolország -- 8,8.
Madrid egy fényes, napos, élhető, vonzó hely, Spanyolország fővárosa és legnagyobb városa. Madrid területe: 607 km², lakosainak száma: 6,3 millió, Európa egyik legnagyobb városa. Területének több mint: 50%-át: utcák, terek, parkok alkotják. Madrid az Ibériai-félsziget közepén, Új-Kasztília síkságon, a Mezeta fennsíkján, a Manzanares folyó partján, az ország mértani középpontjában található. Tengerszint feletti magassága: 665 m, amivel Európa egyik legmagasabban fekvő városa. Délen a Toledói-hegyek, Dél-keleten a La Mancha-fennsík határolja. Madrid vezető látnivalói közé tartozik a Királyi Palota, a Királyi Színház, a Buen Retiro Park, a Nemzeti Könyvtár épülete, számos galéria és múzeum, mint például a Museo del Prado, a Museo Reina Sofía, a Museo Thyssen-Bornemisza. A Plaza de Cibeles palotája és szökőkútja a város szimbóluma. Madrid ad otthont két világhírű futball klubnak, a Real Madrid és az Atlético Madrid csapatának, aki Európa legjobb klubjai közé tartoznak. A város mottója spanyolul: "Fui sobre agua edificada, mis muros de fuego son", magyarul: "Vízre épültem, a falaim tűzből vannak".
Madrid látnivalói: --Gran Via (Madrid főutcája), --Plaza Mayor (Madrid főtere), --Plaza de Cibeles (Cibeles tér), --Plaza del Rey (Királyi Tér), --Plaza de Colón (Kolumbusz tér), --Plaza de España (Spanyolország tér), --Puerta del Sol (Nap Kapu), --Puerta de Toledo, --Palacio Real (Királyi Palota), --Catedral Almudena (Almudena katedrális), --Museo del Prado (Madridi Nemzeti Múzeum), --Parque del Retiro (Retiro Park), --Jardin Botanico (Botanikus Kert), --Torre Cristal (Kristály torony: 250 m), --Torre Cepsa (Cepsa torony: 248 m), --Santiago Bernabéu Stadion, --Vicente Calderón Stadion, --Wanda Metropolitano Stadion.

17.  Marseille -- Franciaország -- 8,5.
Marseille Franciaország második legnagyobb városa és legnagyobb kikötője, Európa ötödik legnagyobb kikötője, Provence-Alpes-Côte d’Azur régió székhelye. Marseille a dél-franciaországi Provence-ban, a Földközi-tenger partján fekszik. Lakóinak száma: 1,2 millió. Marseille éghajlata mediterrán, esős, enyhe téllel és száraz, meleg nyárral. A várost az Égei-tengeri: Phókaib tartományból érkezett görög hajósok alapították: Kr.e. 600-ban, Massalia néven. Marseille-nek sok csodálatos nevezetessége van a régmúltból. A kikötő városnak: 27 hektár területű, téglalap alakú öble van. A rakpartjait még XII. és XIII. Lajos uralkodása idején építették: 3,5 kilométer hosszúra. A múlt század derekáig ez volt Marseille egyetlen kikötője. Később kezdték el az északabbra található Joliette medence kialakítását. Manapság nemcsak luxus-jachtok, de halász-bárkák is egyaránt ringatóznak az öböl vízén. A látvány lenyűgöző, főleg a Fort Saint-Nicolasból, vagyis a Szent Miklós-erődből. Az öböl bejáratát mindkét oldalról hatalmas épületegyüttes veszi körül, a Szent Miklós-erőd mellett a másik oldalon a Fort Saint-Jean, vagyis a Szent János-erőd. Nem messze az öböltől található a városháza, a Cathédrale de la Major, és a Hotel de Ville, ahova hangulatos, szűk sikátoros.
Marseille látnivalói: --Porto vecchio antico (Régi kikötő), --Hôtel de Ville (Városháza), --Notre Dame de la Garde (Miasszonyunk székesegyház), --Unité d'Habitation (Modern ház), --Oprera de Marseille (Operaház), --Pierre Puget park (Puget park), --Fort Saint Nicholas (Szent Miklós erőd), --Fort Saint Jean (Saint Jean erőd), --Château d’If (If vára), --Calanques (Sziklafallal körbevett tengeröblök).

18.  Milano -- Olaszország -- 8,3.
Milánó a divat, a stílus fővárosa, Észak-Olaszország legnagyobb, Olaszország második legnagyobb városa, a Pó-síkságon fekszik, Lombardia régió székhelye, lakossága: 2,5 millió. Milánót Olaszország gazdasági fővárosának tartják, hiszen az ország legnagyobb ipari központja. Világhírét manapság: divat-házainak, opera-házának köszönheti. Milánó nagy múltú város, a kelták alapították az i.e.6. században, a rómaiak alatt romanizálódott, majd több császár székhelye volt. Milánó látnivalóinak nagy része az egykori városfal helyén levő körút által határolt részen, a Centro storico-n található, ennek központja a Piazza del Duomo (Dóm tér). A Santa Maria delle Grazie-templom Milánó egyik leghíresebb szentélye, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján. A templomban található az "Utolsó vacsora" című falfestmény, Leonardo da Vinci egyik legismertebb alkotása. A város számos divatháznak ad otthont, ezzel Milánó a világ egyik divat központjának számít: -Armani, -Dolce & Gabbana, -Etro, -Fiorucci, -Geox, -La Rinascente, -Luxottica, -Missoni, -Prada, -Luciano Soprani, -Versace, -Ermenegildo Zegna. A divat közel: 3%-át adja a város gazdaságának. A milánói divat főutcája a: Via Montenapoleone. A város két világhírű foci csapata a Milan és az Inter.
Milano látnivalói: --Piazza del Duomo (Dóm tér), --Duomo di Milano (Milánói Dóm), --Palazzo Reale (Királyi Palota), --Piazza alla Scala (Scala tér), --Teatro alla Scala (Scala Operaház), --Chiesa Santa Maria delle Grazie (Templom), --Castello Sforzesco (Sforza Vár), --Via Montenapoleone (Divat főutca), --Palazzo Pirelli (Pirelli Torony: 128 m), --Giuseppe Meazza Stadion, --Gardini Pubblici.

19.  Monte-Carlo -- Monaco -- 8,8.
Monaco hercegsége egy kis városállam, a világ második legkisebb országa, amely: Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Monaco híres szépségéről és kellemesen enyhe klímájáról. Monaco területe: 2 km², amely szinte csak Monaco városából áll, lakossága: 30 ezer fő, így a világ legsűrűbben lakott országa. Monaco egy adó paradicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára. 1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik a hercegségben. A Vatikán után Monaco a második legkisebb állam a világon. A Földközi-tenger partján, Nizzától: 18 kilométerre keletre fekszik, a francia-olasz határ közelében, szárazföldön csak Franciaországgal határos. Az ország egy keskeny földsáv a harmadkorban felgyűrődött, jobbára kristályos kőzetekből álló Tengeri-Alpok lábánál, legmagasabb pontja a 140 méteres: Mont Agel. A Földközi-tengerbe nyúló Monacói-félszigeten és Monte-Carlo szikla kiszögellésén fekszik: 3 km hosszan és 200–500 m szélesen nyúlik el a parton. A terület teljesen urbanizált, ezáltal az ország a legsűrűbben lakott terület a Földön. Monaco öt kerületre (quartier) oszlik: -Monaco-Ville, -La Condamine, -Monte-Carlo, -Fontvieille, -Moneghetti övezetére. Monaco legfontosabb bevételi forrása a turizmus.
Monaco látnivalói: --The Prince's Palace (Hercegi palota), --Saint Nicholas Cathedral, --Port de Monaco, --Opéra de Monte-Carlo, --Casino de Monte-Carlo,  --Place du Casino, --Musée Océanographique, --Musée d'Anthropologie Préhistorique, --Hotel du Paris, --Larvotto beach.

20.  Moskva -- Oroszország -- 8,8.
Moszkva, Oroszország fővárosa, az ország elsődleges: politikai, kulturális, gazdasági, oktatási, közlekedési központja. A Moszkvai területen, a Moszkva folyó partján fekvő szövetségi jelentőségű város, az egyik legfontosabb ortodox keresztény vallási központ, "A harmadik Róma”. Moszkva: 2500 km²-es területével és 12,6 millió lakosával Európa legnagyobb és legnépesebb városának számít. Moszkvát a legenda szerint: I. György kijevi nagyfejedelem alapította, az első írásos emlékek a városról: 1147-ből származnak. A 18. és 19. században polgári város volt, a Szovjetunió idején pedig munkás várossá vált. A városnak: 10 közigazgatási körzete és 123 kerülete van. 2012-ben a világ harmadik leggazdagabb városa volt az itt élő milliárdosok számát tekintve, emellett többször volt a világ legdrágább városa. Világviszonylatban is óriásinak számító terei és utcái, melyek közül a leghíresebb a Vörös tér, hatalmas épületei, mint például a Kreml együttese, a Boldog Vazul, a Megváltó Krisztus székesegyház, a Hét nővér-felhőkarcolók, a kiterjedt metró-hálózatának állomásai világhírűek. A városkép nagyon sokszínű, a cári és a szovjet idők monumentális emlékei mellett megtalálhatók a modern kor épületei is: Európa legmagasabb felhőkarcolói itt vannak. Moszkvában: 34.300 hektár zöld-övezet, benne: 16.600 hektár erdő van, 96 park és 18 kert található.
Moszkva látnivalói: --Vörös tér, --Kreml, --Vaszilij Blazsennij-székesegyház, --Kazanyi-székesegyház, --Megváltó Krisztus székesegyház, --GUM áruház, --Állami Történeti Múzeum, --Puskin Múzeum, --Hét nővér felhőkarcolók, --Osztankinói tévétorony (538 m), --Luzsnyiki stadion, --Lomonoszov Egyetem --Moszkvai metró, --Moszkva folyó, --Gorkij park, --Izmajlovszkij parkot, --Szokolnyiki park, --Nyeszkucsnij-kert, --Cicin botanikus kert.

20.  München -- Németország -- 9,4.
München a legnagyobb Németországi tartomány, Bajorország fővárosa, 3,3 millió lakost számlál. München az Alpok és a Duna közötti medencében fekszik, Bajorország déli részén található, Németország legsűrűbben lakott nagyvárosa. München Németország egyik fő: gazdasági, közlekedési. kulturális központja, Európa egyik legvirágzóbb városa. A város mottója: "Die Weltstadt mit Herz" (Világváros, amelynek szíve van). München a legsikeresebb német város az autó és gépgyártás területén: BMW, MAN, Siemens. München központja a Marienplatz (Mária tér). Itt található az új és a régi városháza is. Néhány lépésnyire a tértől áll a Szent Péter-templom, München legrégibb temploma, amelynek építése még a romantikában kezdődött, később gótikus átépítése, belseje pedig barokk stílusú. A város egyik jelképe, a Marienplatz-tól nem messze található: Frauenkirche is gótikus stílusú. A városban összhangban maradt a gazdasági növekedés és az építészeti arculat. München a hagyományos iparágak is virágoznak. München látnivalói és bevásárlási lehetőségei sok turistát és kereskedelmi utazót vonzanak. A turizmusban vendégéjszakák száma 2007-re: 9,5 millióra nőtt.
München látnivalói: --Marienplatz (Mária tér), --Karlsplatz (Károly tér), --St. Peterskirche (Szent Péter templom), --Frauenkirche (Miasszonyunk templom), --Theatinerkirche (Szent Kajetán templom), --Alte Pinakothek (Régi Képtár), --Neue Pinakothek (Új Képtár), --Deutsches Museum (Német Múzeum), --Hofgarten (Városi park), --Englischer Garten (Angol kert), --Botanical Garten (Botanikus kert), --Olympiapark (Olimpiai park), --Olimpiai Stadion, --Allianz Aréna, --Hofbräuhaus, --Oktoberfest, --Warnbergben (579 m).

21.  Napoli -- Olaszország -- 8,0.
Napoli, Nápoly, Dél-Olaszország legnagyobb városa, szép és koszos, elbűvölő és riasztó, a kontrasztok városa, Campania régió székhelye, lakossága: 1,5 millió, ezzel Róma és Milánó után a harmadik legnagyobb olasz város. A Vezúv és Campi Flegrei között, a Nápolyi-öböl északi partján fekszik. A legendák szerint Parthenopé név alatt a Rodosz szigetéről érkező görög tengerészek alapították. Délkeleti városrészei a Vezúv lejtőjére kapaszkodnak fel. A történelmi belvárosától nyugatra egy dombvonulat kettészeli a mai várost: a Vomero-domb (190 m) illetve a Posillipói-domb (160 m). Ez utóbbi a tengerpartnál meredeken ér véget. A domb alatt két alagút biztosítja az összeköttetést a belváros és Nápoly külső negyedei között (Bagnoli, Posillipo). A város délnyugati részében található a Posillipo-fok, amely a határt képezi a Nápolyi-öböl és a Pozzuoli-öböl között. A város környékének gazdag történelme és kulturális élete van. Híres a népszokásairól és konyhájáról, a pizza szülőhazája. A nápolyi nyelv (napulitano), Olaszország egyik leggazdagabb és legszínesebb regionális nyelve, mely sok jellemzőjében eltér a hivatalos olasz nyelvtől. Történelmi jelentősége, valamint kiemelkedő gazdasági teljesítménye révén Napoli Dél-Itália fővárosa.
Napoli látnivalói: --Golfo di Napoli (Nápolyi öböl), --Golfo di Pozzuoli (Pozzuoli-öböl), --Vesuvio (1290 m), --Monte Sant’Angelo (167 m), --Monte Posillipo (160 m), --Monte Vomero (190 m), --Duomo di Napoli (Nápolyi Dóm), --Castel dell'Ovo (Tojásvár), --Castel Sant'Elmo, --Castel Nuovo, --Castel Capuano, --Piazza Cavour, --Piazza Garibaldi, --Palazzo Reale, --Museo di Capodimonte, --Museo di San Martino, --Museo dell’Attore Napoletano.

22.  Oslo -- Norvégia -- 9,0.
Oslo, Norvégia fővárosa, egyben az ország legnagyobb városa, lakossága: 640 ezer. A sagák szerint Oslót: III. Harald norvég király alapította: 1049-ben. Oslo az Oslo-fjord északi végénél fekszik. A többi irányból zöld dombok és hegyek veszik körül. A város területén belül: 40 sziget és 343 tó található, a legnagyobb sziget a: Malmøya, a legnagyobb tó a: Maridalsvannet. A legmagasabb pont a Kirkeberget: 629 m. Oslo népessége más fővárosokkal összehasonlítva nem nagy, szokatlanul nagy a területe, amelynek kétharmadát védett erdők, dombok és tavak teszik ki. Számos parkja és nyílt területe szellős és zöld képet ad neki. Oslo: 2019-ben elnyerte az "Európa zöld fővárosa" címet. Oslo éghajlata egyenletes, a nyári hónapok átlaga a 20 °C-ot, a telek hosszúak és hidegek: -2 °C átlaggal. Norvégia legfontosabb kulturális intézményei szintén Oslóban vannak. A város központjában található a Nemzeti Színház, a Norvég Színház, az Oslói Új Színház és a Norvég Operaház. Az egyetem régi épületének közelében van a viking kori emlékekben igen gazdag: Történeti és Néprajzi Múzeum, valamint a Nemzeti Galéria, norvég és európai művészek festményeinek gazdag gyűjteményével. Az Oslói Egyetemhez sok tudományos kutatóközpont kapcsolódik.
Oslo látnivalói: --Oslo Radhaus (Oslói városháza), --Karl Johans gate (Oslo sétálóutcája), --Slottet (Királyi kastély), --Osloi Egyetem, --Norvég Operaház, --Nemzeti Galéria, --Történeti Múzeum, --Hajó Múzeum, --Aker Brygge kikötő, --Malmøya sziget, --Maridalsvannet tó, --Kirkeberg (629 m).

22.  Paris -- Franciaország -- 9,5.
Paris, Párizs, Franciaország fővárosa, Európa kulturális és turisztikai fellegvára, központja. Párizs Európa egyik legnépesebb városa, lakossága: 10,5 millió. 508 km²-en. Franciaország északi részén a Szajna folyó partján terül el, az Île-de-France régió szívében. Párizs éghajlata: Óceáni, kellemes nyár és enyhe tél jellemző rá. Párizs a világon a legnépszerűbb úti cél a turisták körében, több mint: 30 millió évi látogatóval. Párizs ma a világ egyik vezető gazdasági és kulturális központja, óriási a befolyása: divatra, politikára, oktatásra, szórakoztatásra, sajtóra, tudományra, művészetekre, a világ négy legjelentősebb városának egyike. Párizs fő folyója a Szajna, amely egy körívben folyik át délkeletről délnyugatra a városon. Így az északi: Jobb Part kétszer akkora kiterjedésű, mint a déli: Bal Part. A városban több kisebb domb is a található, a legmagasabb, a Montmartre: 130 m. Párizs több világkiállítás székhelye is volt. Ezekhez épült: 1889-ben az Eiffel-torony, 1900-ban pedig a Párizsi-metró, mikor a metropolisz az Olimpia színhelye volt. Párizs főútja: Champs-Élysées, a város tengelye: 2 km hosszú, 70 m széles, a Concorde tértől a Diadalív-ig tart. Az éttermeivel, kávézóival, moziaival, luxus üzleteivel a Champs-Élysées a világ egyik legismertebb utcája.
Paris látnivalói: --La Tour Eiffel (Eiffel Torony: 325 m), --Champs-Élysées (Fő Sugárút. 2 km), --Arc de Triomphe (Diadalív: 50 m), --Place de la Concorde (Concorde Tér), --Notre-Dame (Mi Asszonyunk Templom), --Sacré Cœur (Szent Szív Bazilika), --Opéra Garnier (Párizsi Opera), --Louvre (Louvre Múzeum), --Sorbonne (Sorbonne Egyetem), --Panthéon (Klasszicista Palota), --Hôtel de Ville (Városháza), --Palais-Royal (Királyi Palota), --Les Invalides (Invalidusok háza), --Jardin des Tuileries (Tuileriák kertje), --Moulin Rouge (Vörös Malom szórakozóhely), --Montmartre (Művésznegyed), --Montparnasse (Művésznegyed).

23.  Porto -- Portugália -- 9,0.
Porto Portugália második legnagyobb városa az ország északnyugati részén, a városról és az azt körülvevő: Portus Cale tartományról kapta a nevét később az egész ország mint: Portugália. Porto az Atlanti-Óceán partvidékén, a fővárostól, Lisszabontól északi irányban: 300 km-re, a Douro folyó tölcsér torkolatának északi partján fekszik. Porto egy 600 ezer lakosú: bájos és kellemes légkörű város, aki minden turista tetszését elnyeri. Éghajlata mérsékelten Óceáni, nagyon kellemesen langyos. Történelmi központja egyike Európa legnagyobb és legteljesebben fennmaradt óvárosainak. Szinte valamennyi műemlékén érződik egyrészt az arab hatás, csempés homlokzat, különösen a portugál kék-fehér színváltozat, másrészt a gyarmati gazdagság idején elterjedt barokk. A történelmi város központ az UNESCO által számontartott világörökség része. 2001-ben Európa kulturális fővárosa volt. Porto a hidak városa: "Cidade das Pontes", 6. híd köti össze a Douro folyó déli partján fekvő, pincéiről híres: Vila Nova de Gaia-val. A folyóhoz közeli pincékben évszázadokkal ezelőtt kezdték készíteni a Douro mentén termelt szőlőkből bárkákon ide szállított mustból, töményebb szőlőpárlat hozzáadásával a hosszú tengeri utakon minőségét megőrző: Portói bort.
Porto látnivalói: --Palacio de Bolsa (Tőzsdepalota), Sé do Porto (Porto Katedrális), -Praça da Ribeira, --Douro, --Ponte Arrábida, --Ponte Luis, --Ponte Frexio, --Ponte Dona Maria Pia, --Vila Nova de Gaia, --Cristal Park, --Jardim Botanico, --Jardim Moro, --Estadio Dragão, --Estadio Bessa,

24.  Praha -- Csehország -- 8,9.
Praha, Prága a Cseh Köztársaság fővárosa, egyben legnagyobb települése, lakossága: 1,2 millió fő. Prágát gyakran hívják "száztornyú városnak", "arany városnak", a "városok királynőjének". Prága történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részének nyilvánította. Az "arany Prága" név valószínűleg: I. Károly cseh király és német-római császár (1347–78) idejéből származik, amikor arannyal vonták be a Prágai vár tornyait. Egy másik elmélet szerint Prágát az alkimisták és az aranycsinálók tevékenységét ösztönző: II. Rudolf német-római császár uralkodása alatt nevezték el "aranynak”. A kilenc dombra épült városban: 31 km hosszan kanyarog a Moldva, ami a legszélesebb pontján: 330 m széles. A folyó ágai számos szigetet ölelnek közre. A rendszerváltás után a város történelmi emlékei, régi negyedei az intenzív rekonstrukciós programnak köszönhetően megújultak, elősegítve, hogy mára az új Cseh Köztársaság fővárosa, Prága a turisták egyik legnépszerűbb célpontja legyen. 1992 óta Prága történelmi belvárosa az UNESCO Világörökség része.
Prága látnivalói: --Staré Město (Óváros), --Nové Město (Újváros), --Staroměstské Náměstí (Óváros tér), --Hradčany (Hradzsin negyed), --Vyšehrad (Várnegyed), --Týnský chrám (Týn templom), -- Vitava (Moldva folyó), --Karlov most (Károly híd), --U Černého söröző, --U Kalicha söröző, --U Tomasu söröző.

25.  Roma -- Olaszország -- 9,3.
Róma, Itália, Olaszország fővárosa, Lazio régió központja, a hajdani: Római Birodalom központja. Az ország legnagyobb és legnépesebb városa: 1285 km²-en, 2,7 millió lakos él. Róma a Tiberis és Aniene folyók találkozásánál fekszik. Róma a Tiberis partjának: 7 dombjára épült, a tengerparttól: 28 kilométerre terül el. 2 reptere van, vasúti és közúti összeköttetésben áll Európa több országával. Központja Olaszország fő úthálózatának. A várost a Grande Raccordo Annulare főútja (GRA) fogja gyűrűbe. Róma: 7. dombja: Aventinus, Caelius, Capitolinus, Collis Quirinalis, Esquilinus, Palatinus, Viminalis. Területén található a Vatikán, a Katolikus egyház központja, a Pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. Róma története több mint két és fél ezer évet ölel fel. A Római Királyság, a Római Köztársaság és a Római Birodalom fővárosa volt. Utóbbi Nyugat-Európa és a Földközi-tenger menti országok hatalmi központja volt az i.e.1. századtól az i.sz.7. századig. 2007-ben Róma volt a világon a 11. és az Európai Unióban a 3. leglátogatottabb város, továbbá a turisták legnépszerűbb olaszországi célpontja. Róma történelmi központja Európa egyik legnagyobb és műemlékekben leggazdagabb történelmi városközpontja, 1980 óta a UNESCO Világörökség része.
Róma látnivalói: --Forum Romanum (Róma ókori főtere), --Colosseo (Róma ókori amfiteátruma), --Pantheon (Róma ókori temploma), --Piazza Navona (Róma központi tere), --Piazza Campidoglio (Campidoglio tér), --Piazza di Spagna (Spanyol tér), --Scala di Spagna (Spanyol lépcső), --Fontana di Trevi (Trevi-kút), --Castel Sant’ Angelo (Angyalvár), --Citta del Vaticano (Vatikánváros), --Musei Vaticani (Vatikáni Múzeumok), --Basilica di San Pietro (Szent Péter Bazilika), --Palazzo del Quirinale (Quirinale Palota) --Circus Maximus (Ókori Aréna), --Tevere (Tiberis folyó), --Ponte Sisto (Sisto Híd).

26.  Saint Petersburg -- Oroszország -- 8,2.
Szentpétervár, oroszul: Sankt-Petyerburg, Oroszország: Balti-tengeri kikötővárosa a Finn-öböl partján, a Néva-folyó torkolatában, 1703-ban alapították. A város kiemelkedő kulturális és építészeti értékű. Korábbi nevei: Petrográd, illetve: Leningrád voltak. A helyiek mai szóhasználatában elterjedt a Pityer név is. A városnak: 4,5 millió lakosa van, így Moszkva után az ország második legnagyobb városa. A világ 1 milliónál több lakossal rendelkező városai közül Szentpétervár található a legészakabbra. Tipikus óceáni éghajlata van, a nyári átlaghőmérséklet: 22 °C körüli, míg a téli átlag: −4 °C körüli. A városközpontot az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A város, mely több mint: 200 éven át Oroszország politikai és kulturális központja volt, ma is lenyűgöző, méltán érdemelte ki az "Észak Velencéje", illetve az "Északi főváros" neveket. Szentpétervár az irodalomban, a zenében és a színházban is világszerte élenjáró. A városban több mint: 40 különféle színház található. Szentpéterváron minden nagy vallás temploma megtalálható, itt van a világ legészakibb mecsetje.
Szentpétervár látnivalói: --Péter-Pál-székesegyház, --Péter-Pál erőd, --Izsák székesegyház, --Ermitázs, --Admiralitás, --Orosz Múzeum, --Haditengerészeti Múzeum, --Tőzsdepalota, --Cárszkoje Szelo (Puskinváros), --Peterhof, --Metró, --Mariinszkij (Opera és Balett Színház), --Auróra cirkáló, --Szmolnij épület együttes..

27.  Salzburg -- Ausztria -- 9,3.
Salzburg városa Ausztria Salzburg tartományának székhelye, észak-nyugat Ausztriában fekszik, egy festőien szép város, tele zöld hegyekkel és a Salzach folyóval. Salzburg: 150 ezer lakosával: Bécs, Graz, Linz után a negyedik legnagyobb osztrák város. Vonzás körzete túlnyúlik a tartomány határain Délnyugat-Bajorországi és Felső-Ausztriai területekre. Salzburg a központja a Salzburgi-medencében fekszik. A városképet lényegében a Salzach és a beépítetlen hegyek alakítják, amelyek a belvárost Európa egyik legzöldebb város központjává teszik. A belső hegyek közé tartoznak a Mönchsberg, a Rainberg, a Kapuzinerberg. A várostól délre fekszik a Helbrunner Berg. A várost gyakran Mozart-stadtnak is nevezik, hiszen itt született és rövid életének több mint a felét itt is töltötte: Wolfgang Amadeus Mozart. Salzburg tekinthető a mai Ausztria legrégibb városának. Salzburgban mindenekelőtt a legkorábban benépesült: Óváros és a Hellbrunni kastély rendelkezik különösen nagy múltra visszatekintő kulturális hagyományokkal. Itt találhatók többek között: Ausztria legrégebbi alagútja (Sigmundstor). Közép-Európa legnagyobb épen maradt katonai építménye Staatsbrücke (Állami híd). A világ legrégebbi fennmaradt kötélvasútja (Reißbahn).
Salzburg látnivalói: --Salzburger Dom (Salzburgi Dóm), --Domplatz (Dóm tér), --Mönchsberg (Várhegy: 508 m), --Rainberg (Városi-hegy: 511 m), --Kapuzinerberg (Városi-Hegy: 640 m) --Salzach (Salzach folyó), --Staatsbrücke (Állami híd), --Sigmundstor (Alagút) --Reißbahn (Kötélvasút), --Rupertinum (Múzeum), --Gaisberg (1287 m), --Untersberg (1853 m).

28.  Sevilla -- Spanyolország -- 8,6.
Sevilla, Spanyolország negyedik legnagyobb városa, Andalúzia és Sevilla tartomány fővárosa, lakossága: 700 ezer fő. Sevilla, az ókori Hispalis, a monda szerint Héraklésznek köszöni alapítását; a Rómaiak idejében már város volt. A város Spanyolország déli részén, a Guadalquivir folyó partján fekszik. Noha szűk és kanyargós utcái vannak, mór építő művészetre emlékeztető házaival, műemlékeivel, gyönyörű kertjeivel egyike Spanyolország legérdekesebb városainak. Sevilla egyetemi város, a Sevillai székesegyház a világ legnagyobb gótikus temploma. Sevilla éghajlata mediterrán jellegű, némi kontinentális behatással. Az évi átlaghőmérséklet: 18 °C, ezáltal Európa legmelegebb városának tekinthetjük. A telek enyhék, ami azt jelenti hogy a télen mért átlagos napi maximum hőmérséklet: 16 °C, nyáron pedig: 37 °C. Sevilla igen fontos helyszíne a művészeteknek, hiszen itt éltek és alkottak: Diego Velasquez és Esteban Murillo festőművészek. A város meg is ihletett neves zeneszerzőket, itt játszódik többek között: -Bizet: Carmenje, -Rossini: Sevillai borbélya, -Mozart: Don Giovannija, -Figaró házassága cselekménye, -Don Juan is itt törte össze a női szíveket. A Flamenco tánc és zene is innen ered, remek előadók vannak itt.
Sevillai látnivalói: --Plaza de España, --Parlamento Andaluz (Andalúz Parlament), --Puerta Macarena (Macarena Kapu), --Basilica Macarena (Macarena-bazilika), --Los Hercules (Hercules oszlopai), --Catedral la Giralda (Giralda Katedrális), --Palacio Arzobispal (Érseki Palota), --Alcazár (Királyi palota), --Casa de las Duenas (Hölgyek Palotája), --Universidad Vieja (Régi egyetem), --Monumento a Colón (Kolumbusz Emlékmű), --Torre Oro (Aranytorony), --Sánchez Pizjuán Stadion, --Benito Villamarin Stadion.

30.  Stockholm -- Svédország -- 8,7.
Stockholm, Svédország fővárosa és egyben legnagyobb városa, népessége: 1,6 millió fő. A metropolisz területétí: "Stor-Stockholm"-nak (Nagy-Stockholm) hívják, ez egybeesik Stockholm megye területével. Stockholm a Skandináv-félsziget: Dél-Keleti partvidékén helyezkedik el, ahol a Mälaren-tó, Svédország harmadik legnagyobb édesvizű tava a Balti-tengerbe folyik. A városnak Óceáni-Kontinentális éghajlata van, csapadékos, enyhe, kedvező időjárással. Stockholm: 14 szigetre épült, amelyeket: 53 híd köt össze. Stockholm területén már időszámításunk előtt is éltek emberek, a várost: 1252-ben alapította: Birger Magnusson. Stockholm a kulturális, politikai, gazdasági központja Svédországnak. A Stockholm régió termeli az ország bruttó nemzeti össztermékének az egyharmadát. Európán belül a 10. legmagasabb bruttó nemzeti összterméket fejenként előállító régióinak egyike. Fontos világváros és az Észak-Európában működő helyi vállalatok egyik legfőbb központja. A városban található néhány Európa-szerte kimagasló minőségű oktatási színvonalat nyújtó egyetem, mint például a Stockholm School of Economics, a Karolinska Intézet, a Royal School of Technology. Itt tartják minden évben a Nobel-díjak díjkiosztó ünnepségét és bankettjét.
Stockholm látnivalói: --Riksdag (Parlament), --Stockholmi városháza, --Vasa Múzeum, --Gröna Lund vidámpark, --Skansen park, --Djurgården sziget, --Södermalm sziget, --Beckholmen sziget, --Kastellholmen sziget, --Kungsholmen sziget, --Langholmen sziget, --Drottningholm palota..

29.  Venezia -- Olaszország -- 8,3.
Venezia, Velence a lagúnák városa, a vízen, a cölöpökön álló város, a világ egyik csodája, turisztikai fellegvára. Az észak-kelet Itáliai: Veneto régió székhelye. Az Adriai-tenger északi részén fekvő: Velencei lagúnában fekszik, amely két jelentős folyó, a Pó és a Piave torkolata között húzódik. A szigetvilág valamivel több mint: 7 km²-re terjed ki. A "comune" területe azonban ennél sokkal nagyobb, magába foglalja: Burano, Murano, Torcello szigeteit a lagúna belsejében, Lidót és Pellestrinát a nyílt tenger felé. A várost sokszor illetik az "Adria királynője", a "Víz városa" és a "Fény városa" jelzőkkel. Velence létrejötte mind a természet, mind az ember munkájának köszönhető. Velence központja, ahogy: Petrarca írta: "nincsen párja a földön", egy: 56-82 méter széles, 175 méter hosszú a világ legszebb tereként is nevezett hely, amely sok történelmi esemény színtere is volt. Három oldalról középületek veszik körül. Ma is a város életének centruma. A város klímáját a tenger határozza meg. Bár télen előfordulhatnak hideg hullámok, nyáron pedig kánikula, a tenger felől szinte mindig érkezik friss szél. Téli időszakban néha sűrű tengeri pára burkolja a várost.
Venezia látnivalói: --Piazza San Marco (Szent Márk Tér), --Basilica di San Marco (Szent Márk Székesegyház), --Chiesa di Santa Maria della Salute (Szent Mária templom), --Campanile (Harangtorony: 98 m), --Palazzo Ducale (Dózse Palota), Palazzo Contarini, --Palazzo Bernardo, --Canal Grande (Fő Csatorna), --Ponte dei Sospiri (Sóhajok Hídja), --Ponte di Rialto (Rialto Híd).

30.  Wien, Bécs -- Ausztria -- 9,6.
Wien, Bécs, Ausztria fővárosa és egyik szövetségi tartománya, Európa egyik legélhetőbb városa. A város ősi, Rómaiak kora óta (Vindobona) jelentős település, Ausztria fővárosa, politikai, gazdasági, kulturális és szellemi központja. Bécs a Duna két partján, a Bécsi-medence (Wiener Becken) északnyugati végében fekszik. Nyugati peremén kezdődik az Alpok vonulatához tartozó Bécsi-erdő (Wienerwald). A város ősi kereskedelmi utak találkozásánál épült: itt keresztezte egymást a Duna mentén futó kelet–nyugati út, mely a Kárpát-medencét kötötte össze Bajor országgal és az észak–déli: Borostyánút, amely kapocs volt a Baltikum és az Adria közt. Bécs nemzetközi rangú kongresszusi és vásárváros, az ENSZ harmadik székhelye, New York és Genf mellett. Itt székel a szövetségi kormány, az államfő, a parlament két háza. Bécs a központja az EBESZ-nek és számos egyéb nemzetközi és társadalmi szervezetnek. Bécs híres bevásárló része a Mariahilfer Straße, ami egy szélesebb főút a belváros és Schönbrunn között. Történelmének, kulturális és művészeti értékeinek köszönhetően egyike Európa legkedveltebb turista célpontjainak. A világ legélhetőbb városainak listáján: Bécs többször is az élen végzett, első lett, egy nagyon élhető a város.
Wien, Bécs látnivalói: --Stephansdom (Szent István Székesegyház), --Burgtheater (Nemzeti Színház), --Staatsoper (Állami Operaház), --Wiener Opernball (Operabál), --Rathaus (Városháza), --Mariahilfer Strasse (Főutca), --Hofburg (Palota), --Schönbrunn (Kastély), --Schloss Belvedere (Belvedere Kastély), --Hauptbahnhof (Főpályaudvar), --Westbahnhof (Nyugatipályaudvar), --Prater ( Prater Park), --Volksgarten (Népkert), --Stadtpark (Városi Park) --Wienerwald (Bécsi Erdő).

35.  Zürich -- Svájc -- 9,5.
Zürich Svájc legnagyobb városa, az azonos nevű kanton székhelye, lakosainak száma: 500 ezer, akiknek többsége német ajkú. Zürich az ország északi, középső részén található, a Zürichi-tó partján, 406 méter tengerszint feletti magasságon fekszik, a Limmat folyó szeli ketté a várost. Nyugati irányban középhegységek veszik körül a dombos városrészeket. A város éghajlataA Római Birodalom idején a település neve Turicum volt. 1218-ban a várost a Zähringer család uralta, 1230-ban Zürich területe: 38 hektár, Zürich: 1351-ben csatlakozott a Svájci Konföderációhoz, annak 5. tagjaként. Zürich a világ legdrágább városai közé tartozik, hangulatos és drága város, luxus üzletekkel és sok látnivalóval. A város főutcája a: Bahnhofstrasse, ahol: divat üzletek, bankok, svájci órák, ékszer és csokoládé üzletek találhatók. Az utcában gyakran összefuthatunk a tipikus zürich-i, kék-fehér színű villamossal is, mely itt közlekedik. A világ legélhetőbb városainak listáján: Bécs és Zürich mindig az élen végez, tiszta levegő, szép környezet, sok park és erdő veszi körül a várost, szóval nagyon élhető hely. Zürich hegyéről, az Uetliberg: 869 méter magas csúcsáról mesébe illő kilátás nyílik a hegy lábánál elterülő városra, a csillogó vizű Zürichi-tóra és a svájci Alpokra.
Zürich látnivalói: --Peterskirche (Szent Péter templom), --Grossmünster (Katedrális), --Fraumünster (kolostortemplom), --Hauptbahnhof (Főpályaudvar), --Bahnhofstrasse (Főutca), --Augustinergasse (Sétálóutca), --Paradeplatz (Főtér), --Svájci Nemzeti Múzeum, --Irchel Park, --Botanikus Kert, --Limmat folyó, --Zürichi tó, --Uetliberg (869 m).