"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Európa legszebb, leghíresebb Tavai - Patrizia Manini

2022.07.27 14:18

 

Európa legszebb és legjobb tavai.

A Viaggi Magazine című olasz magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik tó tetszik a legjobban, melyek Európa legjobb, legszebb tavai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a Európa tavait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, értékek.



Európa legszebb tavai

A Viaggi Magazine című olasz magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik tó tetszik a legjobban, melyek Európa legjobb, legszebb tavai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a világ tavait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, vásárlás, érték. A különböző tényezőket: 1-10. pont között osztályozták, és a felmérés végén a megszerezhető pontok százalékának listája szerint jött ki a végső sorrend. Minden tó esetében megfelelő számú válasz adást kellett nyújtaniuk, hogy az adott tó szerepelhessen ezen a bizonyos listán. Ennyi bevezető után pedig nézzük meg a 2012-es eredményeket, melyek Európa legszebb tavai...

         Európa: 35. Legszebb Tava         
1. Ammer tó Németország 9,2
2. Atter tó Ausztria 9,0
3. Bajkál tó Oroszország 8,9
4. Balaton tó Magyarország 8,8
5. Bledi tó Szlovénia 9,8
6. Boden tó Ausztria, Németország, Svájc 9,0
7. Bolsena tó Olaszország 8,6
8. Bracciano tó Olaszország 8,6
9. Como tó Olaszország 9,6
10. Fertő tó Ausztria, Magyarország 8,0
11. Garda tó Olaszország 9,8
12. Genfi tó Franciaország, Svájc 9,5
13. Hallstatt tó Ausztria 9,7
14. Iseo tó Olaszország 9,3
15. Kaszpi tó Azer, Irán, Kazah, Orosz, Türk 8,1
16. Ladoga tó Oroszország 8,3
17. Loch Lomond Skócia 8,7
18. Loch Ness Skócia 8,8
19. Lugano tó Olaszország, Svájc 9,5
20. Luzern tó Svájc 9,3
21. Maggiore tó Olaszország, Svájc 9,8
22. Millstatti tó Ausztria 9,1
23. Mjösa tó Norvégia 9,3
24. Ohrid tó Albánia, Macedónia 9,0
25. Onyega tó Oroszország  8,7
26. Plitvicei tó Horvátország 9,7
27. Saimaa tó Finnország 9,6
28. Shkodra tó Albánia, Montenegró 8,5
29. Starnberger tó Németország 9,3
30. Trasimeno tó Olaszország 8,7
31. Vanern tó Svédország 9,4
32. Velencei tó Magyarország 8,0
33. Windermere tó Anglia 9,0
34. Wörther tó Ausztria 9,4
35. Zürich tó Svájc 9,2

  

Európa: 35. Legszebb Tavai

1.  Ammer Tó -- Ammer See -- (Németország) -- 9,2.
Az Ammer tó, németül: Ammer See, Dél-Németországban fekszik, Bajorország második legnagyobb tava, Münchentől: 35 kilométerre délnyugatra található. Még a jégkorszakban alakult ki, igazi alpesi tó. Az Ammer See - Tengerszint feletti magassága: 310 méter, Területe: 46 km², Hosszúsága: 14 km, Szélessége: 3 km, Átlagos mélysége: 40 méter, Legmélyebb pontja: 82 méter.. Az Ammer See a Starnberger See után Bajorország legnagyobb tava. Fürdő és vízisport paradicsomként azonban semmiben sem marad el a közeli Starnberger See mögött. A keleti és nyugati partja mentén rengeteg strand hívja a napozni és fürdeni vágyókat a Heiliger Berg lábánál. Az Ammer See vize nagyon tiszta, de hideg, és a partja is kavicsos, ezért a dél-európaiak számára fürdésre nem igazán alkalmas. A németek nyáron gyakran fürdenek vagy úsznak benne. A tó a vitorlázók és szörfösök paradicsoma. A tavon a nyári időszakban sétahajók is járnak, melyeket a Bayerische Seenschifffahrt GmbH üzemeltet. Münchenből Herrschingbe és az Ammersee partjára legegyszerűbben az S8-as S-Bahnnal lehet eljutni.

2.  Atter Tó -- Atter See -- (Ausztria) -- 8,9.
Az Atter-tó, németül: Attersee, Ausztria legnagyobb tava. Ugyan a Boden-tó és a Fertő nagyobb, de azok csak részben fekszenek az ország területén. Az Attersee Felső-Ausztria nyugati részén, a Salzkammergut régióban fekszik. Az Atter See - Tengerszint feletti magassága: 470 méter, Területe: 47 km², Hosszúsága: 12 km, Szélessége: 5 km, Átlagos mélysége: 85 méter, Legmélyebb pontja: 170 méter.. Az Atter see Salzburg-tól észak-keletre, a Mond see-től keletre, közel észak- déli irányban terül el az Alpok hegyei között. Az Atter egy gleccser-tó, körben hegyekkel, meredek partokkal és nagy átlagos mélységgel. A tó víztömege: 4 milliárd m³, ami meghaladja a legtöbb hasonló nagyságú tó víz mennyiségét. A tó csodás hegyi környezetben fekszik, tőle délnyugatra emelkedik a Schafberg (1783 m), délkeletre pedig a Höllengebirge (1862 m). Az Attersee-i remek vízipark nagyon népszerű a forró nyári napokon, ahol leereszkedhet az számos csúszda egyikén vagy hűsölhet a 26°C-os vízben. A tó halakban gazdag, valamint kedvelt búvár- és vitorlázó- paradicsom. A tó partján szinte végig üdülőhelyek találhatók.

3.  Bajkál Tó -- Ozero Bajkal -- (Oroszország) -- 8,3 pont.
A Bajkál-tó, oroszul: Ozero Bajkal, azaz "Gazdag tó". A Bajkál tó Oroszország keleti területén, már az Ázsiai részén fekszik, a Jenyiszej folyó vízgyűjtő területén, Dél-Szibériában található. A legközelebbi nagyváros hozzá: Irkutszk. Oroszországban még ma is "Tengerként" emlegetik, a burjátok és a mongolok pedig sokszor "Dalaj-Nor", vagyis "Szent Tenger" néven. A Bajkál a világ legmélyebb tava, vize a Föld édesvíz készletének egyötödét teszi ki. A tavat és környező területet egyedi öko szisztémájára tekintettel 1996-ban felvették a világörökségek közé. A Bajkál tó - Tengerszint feletti magassága: 455 méter, Területe: 32 000 km², Hosszúsága: 636 km, Szélessége: 80 km, Átlagos mélysége: 750 méter, Legmélyebb pontja: 1642 méter.. A tó kora körülbelül: 30 millió év, amivel a Föld egyik legöregebb tava. A tó egy hasadék völgyben, a Bajkál-árokban alakult ki. A tó vizének jellegzetessége, hogy nagyjából: 40 m-ig átlátszó. A vize rendkívül jó minőségű, magas az oxigén tartalma, alacsony az ásványianyag tartalma. A tó januárban befagy, majd májusban felenged. Augusztusban a víz hőmérséklete: 12 °C, de a partoknál előfordul: 20 °C-ot is eléri. A tónak rendkívüli gazdag és változatos élővilága van: 1200 állatfajnak, 600 növényfajnak ad élőhelyet. A Bajkál tó körül máig érintetlen őserdők terülnek el, az itt élő emberek békében és harmóniában élnek a számukra tengerként tisztelt víz tömeggel.

4.  Balaton -- Platten See -- (Magyarország) -- 8,2 pont.
A Balaton, becenevén: "Balcsi" vagy "Magyar tenger", latinul: Lacus Pelso, németül: Plattensee. A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország legszebb és legnépszerűbb régiója, az ország nyugati részén fekszik. A típusa a Fertő-tóhoz és a Velencei-tóhoz hasonlóan szikes tó, Eurázsia legnyugatabbra fekvő ilyen tavai. A Balaton - Tengerszint feletti magassága: 105 méter, Területe: 594 km², Hosszúsága: 77 km, Szélessége: 14 km, Átlagos mélysége: 2 méter, Legmélyebb pontja: 12 méter. A Balaton Európa-hírű természeti kincsünk, az ország turisztikailag leglátogatottabb területe, környékén gyógyfürdők, termálforrások találhatók, a tavon minden évben megrendezik a "Kékszalag Nemzetközi Vitorlásversenyt". A tó hőmérséklete nyaranta sokszor meghaladja: 30°C-ot, gyakran a eléri a 32°C-ot. A tó déli partja sík, itt a parton sekélyebb a víz, ezért nyáron hamarabb és jobban felmelegszik. Az északi part dombos, a Bakony hegység erdő-borította lejtői emelkednek, itt egy kicsit mélyebb és kicsit hidegebb a víz. A Balaton környéke a Bakony és az Alpok közelségének köszönhetően az ország legtisztább levegőjű területe. A Balaton napsütötte lejtőin sok szőlőt és gyümölcsöt termesztenek. A víztükör visszaveri a napfényt, ezért az északi part déli hegyoldalai kiváló szőlő-termő területek. A Balaton főbb városai: Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonboglár, Fonyód, Keszthely, Siófok, Tihany.
 
5.  Bled Tó -- Blejsko Jezero -- (Szlovénia) -- 9,8 pont.
A Bledi-tó, Blejsko Jezero, Szlovénia közismert és népszerű glaciális tava a Júliai-Alpokban, festői környezetben, hegyekkel és erdővel körülvéve. A tó: Bled községben található, Szlovénia: Észak-Nyugati részében, a Triglavi Nemzeti Parkon belül, a fővárostól, Ljubljana-tól: 55 km-re, észak-nyugati irányban fekszik. A Bledi tó - Tengerszint feletti magassága: 475 méter, Területe: 1,4 km², Hosszúsága: 2,1 km, Szélessége: 1,4 km, Átlagos mélysége: 15 méter, Legmélyebb pontja: 30 méter. A Bledi-tó egy olyan hely Európában amit egyszer látni kell, rendkívül kedvelt fotó téma, köszönhetően a festői környezetnek, a tavat körülölelő: Alpok hegyei és erdői csodás látványának. A "Bledi-sziget", Blejski-otok a tó közepén található kis sziget. A látogatók kedvence a tóban fekvő aprócska sziget, amelyet kizárólag csónakkal és bárkával lehet megközelíteni. A szigeten több épület található itt, de a legkiemelkedőbb a "Szűz Mária búcsújáró templom", ami a 17. században épült barokk stílusban. A templomot gyönyörű freskók díszítik, a tornya pedig: 52 méter magas. A lépcső, ami a templom tetejébe vezet, 98 lépcső-fokból áll. Ezért itt gyakran tartanak: esküvőket, keresztelőket.

6.  Boden Tó -- Boden See -- (Ausztria, Németország, Svájc) -- 9,4 pont.
A Boden-tó, németül: Boden See, 3. ország közös nagy tava: Ausztria, Németország, Svájc határán az Alpok északi lábánál fekszik. A Bodeni-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava a Balaton és a Genfi-tó után, egy nagy kedvelt nyaralóhely. A Boden See - Tengerszint feletti magassága: 395 méter, Területe: 535 km², Hosszúsága: 63 km, Szélessége: 14 km, Átlagos mélysége: 100 méter, Legmélyebb pontja: 255 méter.. A Boden tó a Svájci és Sváb-Bajor fennsíkok között fekszik, a tavat jobbára dombos vidék veszi körül, csak déli oldalán láthatók messziről a Sentis-csoport és a Rätikon hóval borított csúcsai. A vizét főleg a Rajna folyóból kapja. A tó és vízgyűjtő területe értékes természeti táj, jelentős gazdasági térség, a tóhoz vezető vasutak kiépültek, rendkívül élénk a forgalom rajta. A tó idegenforgalma kiemelkedő nagy: évente körülbelül: 6 millió vendég éjszakát töltenek itt el a turisták. A tó vizéből: 4 millió embert látnak el vízzel a még messze fekvő: Baden-Württembergben is. A tó élővilága nagyon gazdag halakban: 26 fajta hal él benne. A tavat környező dombokat: szőlők, rétek, gyümölcsösök, szántóföldek tarkítják. A Bodeni-tó városai: Arbon, Bregenz, Friedrichshafen, Konstanz, Langenargen, Lindau, Meersburg, Romanshorn, Rorschach.

7.  Bolsena Tó -- Lago di Bolsena -- (Olaszország) -- 8,6 pont.
A Lago di Bolsena, egy vulkanikus eredetű kráter tó, Közép-Itáliában, Olaszország: Lazio tartományban, Rómától: 55 km-re északra. A Lago di Bolsena - Tengerszint feletti magassága: 180 méter, Területe: 113 km², Hosszúsága: 15 km, Szélessége: 10 km, Átlagos mélysége: 80 méter, Legmélyebb pontja: 160 méter.. A Római történelmi feljegyzések azt mutatják, a Vulsini vulkán tevékenysége alakította ki a tavat. A tó ovális alakú mint jellemzően a kráter-tavak úgy átalában. A hosszú tengelye ellipszis, ami észak-déli irányban áll. A tó hosszú történelmi, kulturális, művészeti hagyományokkal rendelkezik. A Rómaiak nevezték: "Lacus Volsinii"-nek, alkalmazkodva az Etruszk névhez, ami: "Velzna" volt. Az Etruszk eredetű Bolsena az azonos nevű tó partján fekszik, Itália egyik műemlékekben és természeti szépségekben gazdag kereszteződési pontján, Lazio, Toscana, Umbria tartományok között. A Bolsenai tó jelenleg nagy turisztikai látványosság és számos idegenforgalmi létesítménnyel rendelkezik, többnyire a kempingek, falusi turistaházak, szállodák sorakoznak a tó körül.

8.  Bracciano Tó -- Lago di Bracciano -- (Olaszország) -- 8,6 pont.
A Lago di Bracciano, egy vulkanikus eredetű tó, közép Itáliában, az olasz Lazio régióban, 32 km-re észak-nyugatra: Róma városától. Ez a második legnagyobb tava: Lazio régiónak a Bolsenai tó után. A Lago di Bracciano - Tengerszint feletti magassága: 160 méter, Területe: 57 km², Hosszúsága: 12 km, Szélessége: 10 km, Átlagos mélysége: 50 méter, Legmélyebb pontja: 160 méter.. A tó köszönheti eredetét egy intenzív vulkáni tevékenységnek, ami: 50 ezer évvel ezelőtt történt és amely létrehozta a tavat. A fő magmakamra a jelenlegi tó közepén helyezkedik el. A Lago di Bracciano kráter tó. Néhány kisebb kráter még mindig felismerhető a tó körül, és a közvetlen közelében is. Három város határos a tóval: Bracciano, Anguillara Sabazia, és Trevignano Romano. A tó egy fontos turisztikai attrakció Róma közelében. A tó ivóvíz tározóként is szolgál Róma városának, 1986 óta így már ellenőrzés alatt áll annak érdekében, hogy szennyezések elkerüljék a vizét. A motorcsónak használata szigorúan tilos, valamint a központi csatorna rendszer épült az összes határos város annak érdekében, hogy elkerüljék a víz szennyezését. Ez teszi Bracciano tavat az egyik legtisztább Olaszországi tóvá. Az elmúlt években a tó és környéke védelmére hoztak létre egy regionális parkot, a Parco Regionale del complesso lacuale di Bracciano.

9.  Como Tó -- Lago di Como -- (Olaszország, Svájc) -- 9,7 pont.
A Lago di Como, a Comói-tó egy glaciális eredetű gleccser tó az Észak-Itáliai: Lombardia tartományban, néhány kilométerre a Svájci határtól. A tó nevét: Como városáról kapta, ami egy csodaszép: 80 ezer lakosú város a tó partján. A Comói tó: 80 %-a Olaszországhoz, 20 %-a Svájchoz tartozik. A Lago di Como - Tengerszint feletti magassága: 270 méter, Területe: 146 km², Hosszúsága: 46 km, Szélessége: 5 km, Átlagos mélysége: 155 méter, Legmélyebb pontja: 410 méter.. A Como-i tó területével az ország harmadik legnagyobb tava a Garda-tó és a Lago Maggiore után. A tó alakja: Y betű alakú. Az északi ága: Colico-nál kezdődik, míg délnyugati és délkeleti ágai: Como-nál, illetve Lecco-nál végződnek. Bellagio, Menaggio, Varenna városai a tó három ágának találkozásánál fekszenek, és kompjáratok kötik össze őket. A Como-i tó több mint: 400 méteres mélységével: Európa egyik legmélyebb tava, és a tófenék több mint: 200 méterrel a tengerszint alatt található. A tó és környéke már igazi mediterrán vegetáció és délszaki érzést keltő vidék: agavék, pálmák, ciprusok, eukaliptuszok, kaktuszok sorakoznak mindenfelé, itt már délszaki tájon vagyunk.

10.  Fertő Tó -- Neusiedler See -- (Magyarország) -- 8,1 pont.
A Fertő tó, németül: Neusiedler See, Magyarország északnyugati határa mentén, Sopron közelében található, egy lefolyástalan tó. A Fertő tó Európa legnyugatabbra fekvő: Sztyepptava és Szikterülete. A Fertő tó sztyepptó, azaz síkvidéki, szikes, sós állóvíz, sótartalma: 33-szorosa a Balatonénak. A tó területén Ausztria és Magyarország osztozik, 80 %-a Ausztria, 20 %-a Magyarországi terület. A Fertő tó - Tengerszint feletti magassága: 115 méter, Területe: 310 km², Hosszúsága: 36 km, Szélessége: 10 km, Átlagos mélysége: 0,8 méter, Legmélyebb pontja: 1,8 méter.. A tó nevét adó "Fertő" szó már rég feledésbe merült jelentése mocsaras, agyagos, sáros hely volt. Ez részben ma is igaz, mert a Magyarországi rész vízfelületének 4/5-ét, Ausztria felét nád fedi. Partvidéke a Magyarországi Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz és az Ausztriai Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkhoz tartozik. A Fertő-táj és ennek részeként a Fertő tó a világörökség része. A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb álló vize, az életkora mintegy 20 ezer éves. A Balaton után Közép-Európa második legkönnyebben felmelegedő tava. A Fertő-tó hőmérséklete nyaranta sokszor eléri a: 28-30 °C-ot, így egy igazán nagyon kellemes nyaraló és fürdő tó..

11.  Garda tó -- Lago di Garda -- (Olaszország) -- 9,8 pont.
A Lago di Garda, Garda-tó, Itália legnagyobb tava. Az Alpok és a Pó-síkság között, Trentino-Alto Adige, Lombardia, Veneto régiók határán fekszik. Déli partja a Verona és Brescia közötti útvonaltól kissé északra található. A tó az utolsó jégkorszakban utolsóként képződött, glaciális-tó, gleccser-tó. a Garda-tó az egyik legnépszerűbb úti cél Észak-Olaszországban, a csodás környezetnek köszönhetően, a mediterrán flóra és fauna, a kellemes klíma miatt mindenki kedvence. A Lago di Garda - Tengerszint feletti magassága: 150 méter, Területe: 370 km², Hosszúsága: 50 km, Szélessége: 17 km, Átlagos mélysége: 135 méter, Legmélyebb pontja: 350 méter..  A tó és környéke már igazi mediterrán vegetáció és délszaki érzést keltő vidék, pálmák, agavék, ciprusok, eukaliptuszok, kaktuszok, itt már délen vagyunk. Érdemes valamilyen módon körbeutazni a tavat, ha egyszer már ott vagyunk, mert rengeteg szebbnél szebb városka található a partján. Körben a tó körül végig jó minőségű országút van, néhol alagutakkal a meredek sziklafalak miatt. Kerékpározásra is alkalmas, az autósok jól tolerálják a bringásokat, itt van kultúrája a kerékpározásnak. A tó egyébként: 150 kilométer hosszú körben, és nincs benne semmi különösebb emelkedő, nagyon jól kitáblázott az út, akár térkép nélkül is nyugodtan mehetünk biciklivel. A Garda tó csodaszép városkái: Arco, Bardolino, Brenzone, Riva del Garda, Salo, Sirmione.

12.  Genfi Tó -- Lac Geneve, Lac Léman -- (Svájc, Franciaország) -- 9,5 pont.
A Genfi-tó, franciául: Lac Geneve, Lac Léman, Közép-Európa második legnagyobb területű édesvizű tava, a Magyarországi: Balaton után. A Genfi-tó: 580 km²-es vízfelülete csak: 14 km²-el kisebb, mint a Balaton. A Genfi-tó: 60%-a Svájchoz, 40%-a Franciaországhoz tartozik. A Genfi tó - Tengerszint feletti magassága: 370 méter, Területe: 580 km², Hosszúsága: 73 km, Szélessége: 14 km, Átlagos mélysége: 150 méter, Legmélyebb pontja: 300 méter.. A tavon átfolyik az Alpok-ból a Földközi-tengerbe igyekvő: Rhône folyó. A Svájci oldal fontosabb városai: Genf, Lausanne, Vevey, Montreux, A Francia oldal fontosabb városai: Évian-les-Bains, Thonon-les-Bains. A Svájci part-szakasz hossza közúton: 121 km, a Francia szakaszé pedig: 54 km. A tó közel 15 ezer évvel ezelőtt, a jégkorszak vége felé keletkezett a Rhône-gleccser visszahúzódása után. A tó környékének éghajlata nagyon kellemes, enyhén vegyes mediterrán és óceáni hatású, a viszonylag magas átlaghőmérséklet és az enyhe tél kedvező feltételeket biztosít a szőlő és bor termelés számára, amelynek legszebb példája az UNESCO által 2007-ben a világörökségek listájára felvett, északi partvidéken fekvő, teraszos kialakítású: Lavaux-i borvidék, Lausanne és Montreux között.
 
13.  Hallstatt Tó -- Hallstatter See -- (Ausztria) -- 9,7 pont.
A Hallstatti-tó, Hallstätter See, egy híres glaciális tó: Ausztria középső részén, Felső-Ausztria régióban, Salzkammergut tájegységben, Linz-től délre, Salzburg-tól északra található. Salzkammergut Ausztria egyik történelmi tájegysége az Ausztriai-Alpok északi peremén. Hallstatt egy kis Ausztria mezőváros: 1000 lakossal, róla kapta nevét a tó. A Hallstatti tó - Tengerszint feletti magassága: 500 méter, Területe: 8,5 km², Hosszúsága: 6,0 km, Szélessége: 2,3 km, Átlagos mélysége: 50 méter, Legmélyebb pontja: 125 méter. Hallstatt a Hallstatti kultúráról és a só-bányászatáról híres, amely kiaknázta a közeli hegyen található sóbányát, itt van a világ legrégebben működő sóbányája, ami: 7000 éve működik, 2002-ben nyílt meg múzeumként. 2002-ben lett Hallstatt és Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része. A Hallstatt felett tornyosuló: Salzbergen (Sóhegy) a világ legrégibb só-bányájába. Hallstatt több ezer éves múlttal büszkélkedik, az ember legrégebbi nyoma Hallstatt területéről egy: i.e. 5000-ből származó kőkori kőbalta. Az embert a sóban gazdag lelőhelyek vonzották a letelepedésre. A só az egész környék arculatát és történetét meghatározza, már a bronzkor óta jelentős kitermelés folyt itt, és a források napjainkig sem apadtak el.

14.  Iseói Tó -- Lago di Iseo -- (Olaszország) -- 9,5 pont.
A Lago di Iseo, Észak-Olaszországban, Lombardia régióban fekszik, Brescia és Bergamo közelében, a két “Nagytestvér”, a Comoi-tó és a Garda-tó között található az ugyancsak hosszú és keskeny, kanyargós, hegyek által védett: Iseo-tó. A Lago di Iseo - Tengerszint feletti magassága: 290 méter, Területe: 65 km², Hosszúsága: 14 km, Szélessége: 4 km, Átlagos mélysége: 150 méter, Legmélyebb pontja: 290 méter.. Az Iseo tó, bár a többi nagy Itáliai tóhoz képest kevéssé ismert és népszerű, mégis sok turistát vonz. Meglepő a természeti szépségek gazdagsága, a táj a fények és a színek játékában mindig más és más képet mutat. Az Iseo-tóban több sziget is található, de ezek olyan picik, hogy alkalmatlanok a beépítésre. Kivéve azt a keveset, melyeken látványos villák épültek. Ezek amolyan magán szigetként működnek, csak távolról lehet őket megcsodálni. Iseo városa a tó dél-keleti partján található, a 9000 fős kisváros nevezetessége, hogy itt található a világ első Garibaldi emlékműve. Iseo egy egyszerű, de hangulatos kis település, éttermeiben friss halból készült ételeket szolgálnak fel. Ide nemcsak nyáron, de ősszel is érdemes ellátogatni, mert az erdővel borított hegyoldalak aranyba és vörösbe öltözve a tó legszebb arcát mutatják.

15.  Kaszpi-tó -- Kaszpi -- (Azer, Irán, Kazah, Orosz, Türkmen) -- 8,1
A Kaszpi-tenger, vagy Kaszpi-tó, a Föld legnagyobb tava: 371 ezer km²-es területével és 78 ezer km³-es térfogatával. A Kaszpi-tenger, belső, zárt víztömeg, Európa és Ázsia találkozásánál, 5. ország: Oroszország, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Irán között terül el. A tengerszinti magassága, a szintje: 27–28 méterrel a világ-tengerek alatt van. A Föld legnagyobb sós tava só tartalma körülbelül: 12 ezrelék, egyharmada a tengerek vizének. A "Hét tenger" egyikeként is ismert. A Kaszpi-tó - Tengerszint feletti magassága: -28 méter, Területe: 371.000 km², Hosszúsága: 1200 km, Szélessége: 435 km, Átlagos mélysége: 155 méter, Legmélyebb pontja: 1025 méter. A Kaszpi szó a kaszpioszok nevű ősi nép nevéből ered, akik a tengertől délnyugatra éltek. A Kaszpi-tengert óceánnak vagy tengernek tekintették, valószínűleg sótartalma és nagy mérete miatt, ezért kapta a tenger nevet. A Kaszpi-tóba több nagy folyónak delta-torkolata van: Atrek, Embra, Kura, Szulak, Tyerek, Urál, Volga. A Kaszpi legnagyobb városai: Astara, Astrahán, Baku, Derbent, Türkmenbaşi, Sari. A Kaszpi-tenger területén számos kőolaj és földgáz mező található, itt van a világ harmadik legnagyobb olaj és gáz lelőhelye, ám a kitermelés jelentős környezeti károkat okoz.

16.  Ladoga Tó -- Ozero Ladoga -- (Oroszország) -- 8,3.
A Ladoga-tó, oroszul: Ozero Ladoga, Oroszország: Észak-Nyugati részén található, egy édesvizű tó: Karéliában és a Leningrádi területen, Szentpétervár-tól körülbelül: 50 km-re észak-keletre. A Ladoga-tó Európa legnagyobb tava, a Föld: 15 nagy édesvíz-tartalékának egyike. Az Ozero Ladoga - Tengerszint feletti magassága: 110 méter, Területe: 17.700 km², Hosszúsága: 219 km, Szélessége: 138 km, Átlagos mélysége: 55 méter, Legmélyebb pontja: 235 méter.. A tóba 32 kisebb folyó ömlik, de vizét csak egyetlen folyó, a Néva vezeti le. A Ladoga-tó észak-nyugati részén található a Valaam-sziget csoport (Valaamszkije osztrova), mely a Valaam-szigetből és több mint: 50 kisebb szigetből áll. A központi szigeten lévő Valaam-kolostort a 14. században alapították és 1715-ben I. Péter parancsára újították fel. Évtizedeken át ez volt Oroszország egyik kulturális és vallási központja, melyet a cárok és az orosz egyház egyaránt támogatott. Az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági és az ipari tevékenység jelentős környezeti károkat okozott a tónak. A tó megmentése egy nagyon fontos környezeti feladat.

17.  Loch Lamond Tó -- Loch Lamond -- (Skócia) -- 8,4.
A Loch Lomond, Skócia és Nagy-Britannia legnagyobb tava, amelyen rengeteg sziget található. A 39 kilométer hosszú édesvízi tó legnagyobb szélessége: 8 kilométer. A tó teljes felszíne, amely elválasztja egymástól: Közép-Skóciát és a Skót-Felföldet. A tó déli partja megközelítőleg: 23 kilométerrel északra van Glasgow-tól, Skócia legnagyobb városától. A Loch Lamond - Tengerszint feletti magassága: 7 méter, Területe: 71 km², Hosszúsága: 39 km, Szélessége: 8 km, Átlagos mélysége: 37 méter, Legmélyebb pontja: 190 méter. A tó a víz magasságtól függően: 30 szigetet tartalmaz, némelyikük még Brit édesvízi viszonylatban is nagynak számít. A Loch Lomond Skócia egyik legjelentősebb hajózásra és vízisportolásra alkalmas tava. A táj Skócia minden részéről vonz embereket magához. A tavon a legkülönfélébb vízi járműveket is lehet használni, mint például kajakot, kenut, szörföt, jet-skit és motorcsónakot is. A szabadidős tevékenységek kedvelői pedig akár egész nap gyönyörködhetnek az elképesztő látványban, vagy golfozhatnak a golfklubok valamelyikében.

18.  Loch Ness Tó -- Loch Ness -- (Skócia) -- 8,2.
A Loch Ness, Skócia második legnagyobb tava. A tó Skócia északi részén, Inverness városától: 16 km-re délnyugatra található. A Loch Ness-i tó egy elég nagy tó, hossza: 40 kilométer, szélessége: 2,4 kilométer, a legnagyobb mélysége pedig: 230 méter. A Loch Ness-i tó víz mennyiségével, víz térfogatával az ország legnagyobb térfogatú tava; több víz van benne, mint: Anglia és Wales összes tavában együttvéve. A Loch Ness tó - Tengerszint feletti magassága: 15 méter, Területe: 56 km², Hosszúsága: 40 km, Szélessége: 2,4 km, Átlagos mélysége: 60 méter, Legmélyebb pontja: 230 méter. A tó a leginkább az állítólag benne élő "Loch Ness-i szörnyről" ismert, amelyet régi legendák és elbeszélések után ismerhetünk. A kelta, skót mitológia képzelet világában az alakváltoztató vízi szellemek évezredek óta jelen vannak. A Loch Ness-i szörny első írásos emléke Kr. u. 7. századból származik, a Loch Ness-i tó környékén emberekkel táplálkozó szörnyről tesz említést. A modern kori: Loch Ness-i szörny legendája 1933-ben született, amikor a tó környékén autókázó: George Spicer és felesége egy különleges, hosszú, hullámzó nyakú lényről számoltak be. A skótok nemzeti büszkesége a: Nessie becenevet viseli.

19.  Luganói Tó -- Lago di Lugano -- (Svájc, Olaszország) -- 9,6.
A Lago di Lugano, Luganói-tó, Dél-Svájc és Észak-Itália területén található, 60 %-a Svájchoz, 40 %-a Olaszországhoz tartozik. A tó nevét a Svájchoz tartozó: Lugano város nevéről kapta, ami egy csodaszép városka, az olasz nyelvű: Ticino, Tessin kanton fővárosa.. A Lago di Lugano - Tengerszint feletti magassága: 271 méter, Területe: 48 km², Hosszúsága: 25 km, Szélessége: 4 km, Átlagos mélysége: 130 méter, Legmélyebb pontja: 288 méter.. A Luganói-tó furcsa, kacskaringós alakú glaciális-tó, gleccser vágta képződmény az Alpokban, amely akkor látszik igazán, amikor: Lugano-ban siklóval felmegyünk a környékbeli hegyekre: Monte Bré (925 m), Monte San Salvatore (915 m). A hegyről akármerre nézünk is, vizet látunk, pedig nem szigeten, hanem tó partján állunk. Ahogy kanyarog az 1-3 km széles tó keskeny szalagja, úgy változnak az ország határok is: egymásba kuszálva látjuk az olasz és svájci hegyeket, településeket. A hegyek között megbúvó, fürdőzésre és vízi sportokra alkalmas tó, a mediterrán éghajlat és a pálmafás sétányok igazi riviérai hangulatot árasztanak. A Luganói-tó környéke már igazi mediterrán vegetáció, délszaki élet érzést keltő és kiváltó vidék: pálmák, agavék, ciprusok, eukaliptuszok, kaktuszok láthatóak mindenfelé, itt már déli mediterráneumban vagyunk..

20.  Luzerni Tó -- Luzern See -- (Svájc) -- 9,0.
A Luzerni-tó, németül: Vierwaldstätter See, a Közép-Svájci: Luzern városa melletti, hegyekkel körülvett jellegzetes alakú tó, összesen: 9 medencével és számtalan nyúlvánnyal: Közép-Svájcban fekszik. A nevét a tavat körülvevő: 4. Waldstatt-ról, azaz Kantonról kapta: Luzern, Nidwalden, Schwyz, Uri. A Vierwaldstätter See - Tengerszint feletti magassága: 435 méter, Területe: 115 km², Hosszúsága: 66 km, Szélessége: 4 km, Átlagos mélysége: 117 méter, Legmélyebb pontja: 215 méter.. A Vierwaldstätter see-t: 12.000 évvel ezelőtt az utolsó jégkorszak végén a Reuss-gleccser alakította ki. A Luzerni-tó legjelentősebb forrásai a Muota, Reuss, Isenthalerbach, Engelberger Aa, Sarner Aa. A tavon a Vierwaldstättersee Hajózási Társaság hajói, 5 nosztalgia-gőzös, 15 elegáns motoros hajó naponta közlekednek: 34 kikötőhely között. A víz átlagosan: 3,5 évet marad a tó mederben és ivóvíz minőségű. Nyáron a tó vize eléri a 20-22 °C-ot. Az éghajlat a száraz, meleg szél fújta és hegyekkel védett Vierwaldstätter-see körül enyhe és vegetációja az olasz nyelvű: Tessin kantonéhoz hasonlít: a tó parton: pálmák, fügefák, ciprusok, kaktuszok, és más déli növényfajták nőnek.

21.  Maggiore Tó -- Lago Maggiore -- (Olaszország, Svájc) -- 9,8.
A Lago Maggiore, a "Nagy Tó", Dél-Svájc és Észak-Itália területén fekszik, 80 %-a Itáliához, 20 %-a Svájchoz tartozik. Az Alpok déli részétől egészen a Pó-síkság széléig terjed. A Lago Maggiore - Tengerszint feletti magassága: 193 méter, Területe: 212 km², Hosszúsága: 66 km, Szélessége: 10 km, Átlagos mélysége: 177 méter, Legmélyebb pontja: 372 méter.. A Lago Maggiore a többi Észak-Olaszországi tavakhoz hasonlóan a jégkorszaki gleccserek olvadása során alakult ki. Különösen az északi oldalról magas sziklafalak veszik körül. Olaszország második legnagyobb tava a Garda-tó után. Legmélyebb pontja: 372 méter, a tó-fenék több mint: 170 méterrel a tengerszint alatt található, ezzel a Lago Maggiore: Svájc legmélyebb tava, bár a legmélyebb pont az olasz területen fekszik. 1826 óta közlekedik a tavon személyszállító hajó. 1852-ben a tavi közlekedés irányítását és átszervezését átvette az "Ausztriai Lloyd Hajótársaság". Ma a "Navigazione Laghi" 25 hajóból álló flottát üzemeltet a tavon. A tó és környéke már igazi mediterrán vegetáció és délszaki érzést keltő vidék, pálmák, agavék, ciprusok, eukaliptuszok, kaktuszok, itt már délen vagyunk és élünk..                                        

22.  Millstatti Tó -- Millstatter See -- (Ausztria) -- 8,8.
A Millstatti-tó, németül: Millstatter See, a Dél-Ausztria, Karintiai nagy tavak második legnagyobb tava, és talán a legmelegebb is. Nemcsak a pihenni vágyókat hívogatja a tó, de a tó nyugati oldalán fekvő Millstatt am See településen található kolostor a kulturális élményekre éhes turistákat is várja.. A Millstatter See - Tengerszint feletti magassága: 588 méter, Területe: 13 km², Hosszúsága: 12 km, Szélessége: 2 km, Átlagos mélysége: 88 méter, Legmélyebb pontja: 142 méter.. A Millstatti-tó víze elvarázsol, megérint. Karintia egyik gyöngyszeme. A tavat körbefogják a "Nockberge Nemzeti Park" hegyei, a Millstatti Alpok csúcsai, a Tschiernock, a Goldeck, a Mirnock. A tó két nagyobb városkája Millstatt és Spittal. A tó színének csodálatos változásai, az ivóvíz tisztaságú víz magas ásványanyag tartalma feledhetetlenné teszi a megmártózást a habokban. A vízzel való találkozás nemcsak a fürdőzést jelenti, mely olyan élményt jelent itt, mintha ezer kéz masszírozna, hanem az evezés lassan feledésbe merülő örömét. Csónakkal felfedezhetjük a tavat öbölről öbölre, de aki elég bátorságot gyűjt, az kipróbálhatja Karintia legrégibb ugrótornyát, és 10 méter magasságból vetheti magát a hullámok közé. Aki újabb élményekre vágyik, az végig kerékpározhat a déli parton a szépséges: Egel-tóhoz, melynek vize jó hatással van a bőrre.

23.  Mjøsa Tó -- Mjøsa -- (Norvégia) -- 9,3.
A Mjøsa tó, Norvégia legnagyobb és egyik legmélyebb tava, az ország déli részén található, Oslo városától mintegy: 100 kilométerre északra. A legfontosabb belé ömlő folyó a Gudbrandsdalslågen, a tó északi részén. A Mjøsa: 117 km hosszú, a Minnesund-nál található legdélebbi pontjától a Lillehammer-nél lévő legészakibb pontjáig, szélessége: 15 kilométer, a partvonala: 273 kilométer hosszúságú, ennek: 30%-a kiépített. A Mjøsa tó - Tengerszint feletti magassága: 123 méter, Területe: 365 km², Hosszúsága: 117 km, Szélessége: 15 km, Átlagos mélysége: 88 méter, Legmélyebb pontja: 470 méter. A Vormán 1858-ban, 1911-ben, 1947-ben, 1965-ben épült gátak összesen mintegy: 3,6 méterrel emelték a tó vízszintjét. Az elmúlt 200 évben 20 áradást jegyeztek fel, amelyek összesen hét métert adtak hozzá a tó vízszintjéhez. Hamar, Gjøvik, Lillehammer városokat a Mjøsa partján alapították. A "Mjøsa" szót a nagy tavakra használják, ez a szó önmagában a legnagyobb norvég tó tulajdonneve. A "Fjord" szó általában sós-vizű öblöt jelent, Norvégia keleti részében a keskeny, hosszúkás, nagy édesvizű tavat is nevezik Fjordnak. A hobbi hajózás népszerű, partjaira jórészt a mezőgazdaság a jellemző, az itteni földek Norvégiában a legtermékenyebbek közé számítanak.

24.  Ohridi Tó -- Ohridsko Jezero -- (Makedónia, Albánia) -- 8,5.
Az Ohridi-tó, Macedónul: Ohridszko Jezero, a Balkán-félsziget földtörténetileg legrégibb és legmélyebb tava Macedónia és Albánia határvidékén fekszik. A tó területének: 80%-a Macedoniához, 20%-a Albániához tartozik. Az Ohridsko Jezero - Tengerszint feletti magassága: 700 méter, Területe: 358 km², Hosszúsága: 30 km, Szélessége: 15 km, Átlagos mélysége: 155 méter, Legmélyebb pontja: 300 méter.. A tó sajátos ökoszisztémával rendelkezik, eddig több mint kétszáz csak itt honos endemikus fajt írtak le, s ennek köszönhetően 1979-ben az Ohridi-tó felkerült a UNESCO természeti világörökségi listájára, amelyet 1980-ban Ohrid-régió elnevezéssel kiterjesztettek Ohrid és környéke történelmi és kulturális emlékeire. Az Ohridi-tó – a Bajkál-tóhoz hasonlóan – rendkívül sajátos ökoszisztémával rendelkezik, az itt élő fajok mintegy fele endemikus, azaz csak az Ohridi-tóban honos. Eddig több mint kétszáz endemikus fajt írtak le a fitoplanktonoktól az algákon, a laposférgeken és a puhatestűeken keresztül a gerincesekig. A tó törékeny ökoszisztémáját erősen veszélyezteti a turizmus és a part menti települések növekvő lakossága. Az 1980-as évek óta évente: 200 ezren keresik fel a tó Macedóniai oldalát. Az ellátásukra kiépülő szolgáltató- és vendéglátó-ipari épületek a tó elszennyezése mellett folyamatosan pusztítják a madár- és hal- populáció élet teréül szolgáló nádasokat.

25.  Onyega Tó -- Onyega Jezero -- (Oroszország) -- 8,7.
Az Onyega-tó, a Ladoga-tó után Európa második legnagyobb tava, Oroszország: Észak-Nyugati részén, a Karéliai Köztársaság, a Leningrádi és a Vologdai terület határán fekszik. Az Onyega-tó tó a Balti-tenger medencéjében fekszik, területének mintegy: 80%-a tartozik a Karéliai Köztársasághoz. Az Onyega-tó - Tengerszint feletti magassága: 10 méter, Területe: 9.720 km², Hosszúsága: 245 km, Szélessége: 90 km, Átlagos mélysége: 30 méter, Legmélyebb pontja: 127 méter. Az Onyega-tó partján Petrozavodsk, Kondopoga, Medvezsegorszk városok helyezkednek el. A tó vizét mintegy: 50 nagyobb folyó és 1100 patak táplálja, és csak egyetlen, a Szvir folyó vezeti le a Ladoga-tóba. A tó a Balti-Pajzs és a Kelet-Európai síkság határán helyezkedik el, tipikus glaciális-tó, gleccser-tó, medrét a jégkorszak gleccserei vájták ki, mai formáját: 12.000 évvel ezelőtt nyerte el. Az Onyega-tó északi partvidéke sziklás és erősen tagolt, míg a déli sík és a partvonalat csak néhány fok szakítja meg. Az északi részen mélyen a tóba nyúlik a hatalmas: Zaonyezsje-félsziget, melyet egy szűk szoros választ el a Klimenyeckij-szigettől. A Kizsi szigete a leghíresebb látnivaló, melyen összesen: 89, 15-20. századi fa épület látható, 1990-ben az UNESCO világörökség-listájára is felvették. A tóban: 47 halfaj él, előfordul az: angolna, csuka, harcsa, kárász, kecsege, lazac, pisztráng.

26.  Plitvicei Tó -- Plitvička Jezera -- (Horvátország) -- 9,7.
A Plitvicei-tavak, horvátul: Plitvička Jezera, Horvátországban található tó-rendszer. A Plitvicei-tavak: Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül. A Nemzeti Park: 1979-től az UNESCO Világörökségi listáján is megtalálható. A Plitvička Jezera - Tengerszint feletti magassága: 600 méter, Területe: 10 km², Hosszúsága: 7 km, Szélessége: 1 km, Átlagos mélysége: 11 méter, Legmélyebb pontja: 35 méter.. A tavak: Karlovac-tól: 75 km-re fekszenek. A Mala Kapela és a Plješivica hegy vonulatainak találkozásánál több folyócska fut össze, melyek északról déli irányba robogva egységes tó rendszert hoztak létre. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát: 92 vízesés köti össze. A tavak felszíne összesen: 10 km². A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területe eléri a 200 km²-t (20 000 hektár), amelyből több mint: 15.000 hektár erdős terület. Páratlan szépsége, növény és állatvilágának gazdagsága miatt ezt a területet már: 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították. Területén több védett állat faj él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly. 1979-ben a vidék rákerült az UNESCO természeti világörökségi listájára.

27.  Saimaa Tó -- Saimaa -- (Finnország) -- 9,7.
A Saimaa-tó, Finnország legnagyobb tava, egyben: Európa negyedik legnagyobb természetes tava. A Saimma Finnország: Dél-Keleti részén, a Finn-tóvidéken található, a tó levezető folyója a Vuoksi, mely a Ladoga-tóba vezeti a Saimaa vizét. A Saimaa partján fekvő városok: Lappeenranta, Imatra, Joensuu, Kite, Mikkeli, Savonlinna, Varkaus. A Saimaa tó - Tengerszint feletti magassága: 75 méter, Területe: 4.400 km², Hosszúsága: 77 km, Szélessége: 14 km, Átlagos mélysége: 17 méter, Legmélyebb pontja: 84 méter. Finnországot "Az ezer tó" országának is nevezik, mert számtalan sok tó található itt és a Saimaa a legnagyobb közülük. A Saimaa tó egy jégkorszaki gleccser tó. A Saimaa-tó tulajdonképpen föld-nyelvekkel összekapcsolt tó-rendszerek összessége. A Saimaa-medencének, ami a tónál nagyobb terület, vannak olyan részei, ahol az „egy egységre jutó partvonal hossz nagyobb, mint bárhol máshol a világon. A szigetek magas száma, ami: 14.000 mutatja azt, hogy milyen részletekben gazdag labirintus rendszer ez. A Saimaa-csatornán élénk teherszállító forgalom van, utazók, csónakosok, utasszállító hotel-hajók járják a tavat. A "saimaa-fóka" és a "saimaa-pisztráng" már csak itt él a ritka és veszélyeztetett fajok közül.

28.  Shkodrai Tó -- Skadarsko Jezero -- (Montenegro, Albánia) -- 8,4.
A Shkodrai-tó, szerbül: Skadarsko Jezero, a Balkán-félsziget legnagyobb tava, Albánia és Montenegró határvidékén, nagyon közel, mindössze néhány kilométerre az Adriai-tengertől.  A tó: 60 %-a Montenegróhoz, 40 %-a Albániához tartozik. A Skadarsko Jezero - Tengerszint feletti magassága: 10 méter, Területe: 500 km², Hosszúsága: 45 km, Szélessége: 17 km, Átlagos mélysége: 20 méter, Legmélyebb pontja: 60 méter.. A Shkodrai-tavat Montenegró felől a Dinári-hegység karsztvidéke, a Lovćen hegységek, Albánia felől az Albán Alpok, a Tarabosh-hegy, délről a Shkodrai-síkság fogja közre. A tó partvidéken fekvő jelentősebb települések: Montenegróban: Virpazar, Seoca, Murići, Albániában a tó névadó települése: Shkodra. A tó faunája rendkívül gazdag, Európa egyik leggazdagabb vízimadár-rezervátuma van itt. Mintegy: 270 madárfaj él itt, köztük sirályok és gémek, valamint a kontinens egyik utolsó pelikán közössége. Hasonlóan gazdag a tó hal-faunája, különösen: ponty-, küsz- angolna- állománya. A tó Montenegrói részén, mintegy: 40 ezer hektáron 1983-ban nemzeti parkot alakítottak ki. Az Albán oldalon egy 23 ezer hektáros területet: 2005 novemberében nyilvánítottak természetvédelmi területté..

29.  Starnberg Tó -- Starnberger See -- (Németország) -- 9,3.
A Starnbergi-tó, németül: Starnberger See, Dél-Németországban fekszik, Bajorország legnagyobb tava, 25 km-re délnyugatra található a Bajorország fővárostól: München városától. A Starnbergi-tó a régió legnagyobb állóvize. A München-hez való közelsége miatt rendkívül népszerű is ez a tó. A Starnberger See - Tengerszint feletti magassága: 300 méter, Területe: 55 km², Hosszúsága: 12 km, Szélessége: 4 km, Átlagos mélysége: 50 méter, Legmélyebb pontja: 127 méter.. A tó keletkezését tekintve jégkorszaki: glaciális-tó, gleccser-tó, a würm időszakban a vissza-húzódó gleccser vájta ki medrét, amelynek a legnagyobb mélysége meghaladja a 127 métert. A tó kiválóan alkalmas különböző vízi sportok gyakorlására, legyen az úszás, vitorlázás vagy szörfözés. A környező táj szépsége miatt a Németországi felső tízezer is ezt a környéket választja nyári lakhelyéül a különböző szép fekvésű villákban. Annak idején: Erzsébet királyné (Sisi): Possenhofen-ben pihent, unokafivére: II. Lajos pedig: Berget választotta.

30. Trasimeno Tó -- Lago di Trasimeno -- (Olaszország) -- 8,7.
A Trasimeno-tó, olaszul: Lago di Trasimeno, Közép-Olaszországban fekszik, Umbria régióban, és az ország egyik legnagyobb tava. A Lago di Trasimeno - Tengerszint feletti magassága: 270 méter, Területe: 128 km², Hosszúsága: 8 km, Szélessége: 5 km, Átlagos mélysége: 5 méter, Legmélyebb pontja: 8 méter.. Trasimeno tó az olasz nagy tavaktól eltérően egy sekély vízű tó, sáros, halban gazdag, beleértve a csuka, ponty, compó is megtalálható benne. A tó kör alakú, átlag mélysége 5 méter. Olaszország negyedik legnagyobb tava, alacsony dombok és lágyan hajló földek között terül el. A tavat még a rómaiak kezdték el lecsapolni, de ma a víz már saját törvényei szerint apad. Nem ömlik bele és nem ered belőle jelentős folyó, vize a csapadéktól és a környező települések vízigényének megfelelően ingadozik. Mintegy 30 kilométerre a tótól keletre halad el a Tevere folyó, de a tótól hegyek választják el. A latinul: Trasimenus-nak nevezett tó mellett nyert csatát a Római Köztársaság seregei ellen Kr. e. 217-ben Hannibal. A Trasimeno tó ma nagyon kellemes üdülőhely, amely alkalmas fürdésre, horgászásra, pihenésre.

31.  Vänern Tó -- Vänern -- (Svédország) -- 9,4.
A Vänern tó, Svédország, és egyben az Európai Unió legnagyobb tava, Európában pedig a harmadik legnagyobb tó, (a Ladoga-tó és az Onyega-tó után). A Vänern tó - Tengerszint feletti magassága: 44 méter, Területe: 5.648 km², Hosszúsága: 140 km, Szélessége: 60 km, Átlagos mélysége: 27 méter, Legmélyebb pontja: 105 méter. A Vänern tó Svédország déli részén fekszik, Göteborg városától északra. A tavon több szigetvilág is van, összesen: 22.000 szigettel. A legnagyobb szigetei: Kållandsö (61 km²) Lidköping közelében, Torsö (60 km²) Mariestad közelében, Hammarö (47 km²) Karlstad közelében. A Vänern-tavat a Kållandsö és Värmlandsnäs közötti szoros egy nyugati és egy keleti részre osztja. A Vänern-tó partján fekvő városok: Åmål, Karlstad, Kristinehamn, Mariestad, Lidköping, Säffle, Vänersborg. A Vänern-tó a Göta-csatorna része, a Göta-folyó köti össze Göteborgnál az Északi-tengerrel nyugat felé, a Vättern-tóval pedig a Göta-csatorna köti össze Karlsborg-nál. A veszélyeztetett: Balin halfaj többek között az ide ömlő folyókon úszik fel tavasszal ívni.

32.  Velencei Tó -- Velencei See -- (Magyarország) -- 8,0 pont.
A Velencei-tó, Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava, az ország középső részén fekszik. Kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a meder szabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb nyári és téli üdülőhelyeinek egyike. A Velencei tó - Tengerszint feletti magassága: 102 méter, Területe: 25 km², Hosszúsága: 10,8 km, Szélessége: 2,5 km, Átlagos mélysége: 1,2 méter, Legmélyebb pontja: 2,8 méter.. A tó felület harmada nádassal borított. A napsütés hatására, valamint a sekély, átlagosan: 1,2 méteres mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava: a víz hőmérséklete nyaranta elérheti a 30-32 °C-ot is.. A Velencei-tó ásványi anyagokban, nátrium és magnézium anyagaiban gazdag, kiváló vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. A fürdésen kívül a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas. A Velencei-tó környékén, a tónak az északi nádasokkal övezett partján található a Velencei-tavi madár-rezervátum, amely egy nagyon gazdag és változatos madár világgal rendelkezik. A Velencei tó települései: Agárd, Gárdony, Kápolnásnyék, Pákozd, Sukoró, Velence, a déli parton: Agárd, Gárdony, Velence területén találhatóak a szép strandok.

33.  Windermere Tó -- Lake Windermere -- Anglia -- 9,5.
A Windermere tó - Lake Windermere, Anglia legnagyobb tava, Anglia Észak-Nyugati részén fekszik, Cumbria megyében, a Lake District (Tóvidék) nemzeti parkban fekszik. A Lake District nemzeti park: 55 kilométer hosszú terület, hegyek, erdők, tavak találhatóak benne. A Lake Windermere - Tengerszint feletti magassága: 39 méter, Területe: 15 km², Hosszúsága: 18 km, Szélessége: 2 km, Átlagos mélysége: 18 méter, Legmélyebb pontja: 60 méter. A Windermere 18 km hosszúságú és 2 km szélességű tava egy gleccser-vályúban alakult ki, miután a jég visszahúzódott a jelenlegi interglaciális időszak kezdetén. A Lake District (Tóvidék), 55 km hosszú nemzeti park: Anglia egyik legnépszerűbb kiránduló- és túra- helye, központja, amely szép hegyeiről és tavairól híres. A Lake District felszínét a jégkorszak formálta: 15.000 évvel ezelőtt, a jég vájta völgyek többsége ma már vízzel töltődött fel, tavakat alkotva, amelyekről a terület a nevét kapta. Anglia kevés hegyvidékes területének egyike, itt található: Anglia legmagasabb pontja, a Scafell Pike (978 méter) is, valamint az ország valamennyi 900 m fölötti csúcsa. Számos 19. századi angol irodalmi alkotó: William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, a tavi költők (Lake Poets) élete hosszú időre összefonódott ezzel a területtel. A Lake district területét: 2017-ben az UNESCO felvette a világörökségi listájára.

34.  Wörther Tó -- Wörther See -- (Ausztria) -- 8,8.
A Wörthi-tó, németül: Wörther See, a Dél-Ausztria nagy tavainak egyike, a Karintiai-tóvidék legnagyobb kiterjedésű tava. Ausztria déli részén, a Klagenfurti-medencében helyezkedik el, a Karavankák hegy-láncának tövében. A  Wörther See - Tengerszint feletti magassága: 440 méter, Területe: 20 km², Hosszúsága: 16 km, Szélessége: 2 km, Átlagos mélysége: 40 méter, Legmélyebb pontja: 85 méter.. A Wörthi-tó névadója: Maria Wörth kis félszigetén elhelyezkedő zarándok temploma. A Wörthi-tó Karintia tartományának legnagyobb látványossága, talán a leglátogatottabb turista centrum az országrészben, nagyon közkedvelt tó. Keleti csücskében: Klagenfurt, nyugati partján: Velden épült. A Wörther See Európa egyik leglátogatottabb: Alpesi tava, Ausztria egyik büszkesége. Ausztriai riviéra néven is szokták említeni, enyhe éghajlata és dús növényzete miatt. Ez a tó egy jól körülhatárolt völgyben fekszik, vízét patakok, források táplálják, víz mennyisége állandóan: 8400 millió köbméter. A Wörthi-tó a legmelegebb vizű, valamennyi: Karintiai tó közül. Nyáron: 22-28 fokos, télen viszont úgy befagy, hogy jégsportokat lehet rajta űzni. A tó partján szinte mediterrán jellegű mikroklíma alakult ki, mely kedvelt fürdő paradicsommá teszi környékét. Vize nagy mélysége ellenére is nyaranta felmelegszik és eléri a 28 °C-ot.

35.  Zürichi Tó -- Zürich See -- (Svájc) -- 9,1.
A Zürichi-tó, németül: Zürich See, Svájc Észak-Keleti területén, Zürich városa mellett terül el, Mittelland-ban fekvő állóvíz. A tó formája "sarlóra" emlékeztet. A tavat elsősorban a Linth folyó, emellett pedig még kisebb patakok táplálják. A Zürich See - Tengerszint feletti magassága: 400 méter, Területe: 88 km², Hosszúsága: 42 km, Szélessége: 4 km, Átlagos mélysége: 50 méter, Legmélyebb pontja: 140 méter.. A Zürich-i tó egy központi tó hisezn Sváj legnagyobb városa mellett fekszik. A tavat a Hurdeni-földnyelv és a vasúti töltés a tavat két egyenlőtlen részre osztja: a "felső-tó" és "alsó-tó". A felső-tó vize: világos-zöld, az alsó-tó víze: kékes-zöld. Aránylagos csekély mélységénél fogva a tó néha egészen befagy, míg a felső tónál ez sokkal gyakoribb. Mindkét tónak partjai kevéssé tagozottak. Szigete csak kettő van: az Ufnai és a Lützelau. A tavat jobbról a Pfannenstiel lánca: 853 méter, balról az Etzel lánca: 800 méter magas nyúlványai fogják körül. Az erdős hegyhátak szelíden ereszkednek le a tó partjára, a lejtőket: szőlők, gyümölcsösök, szántóföldek, rétek takarják, a partokon pedig: települések, kastélyok, villák váltják fel egymást. Dél felé szép időben a Glärnisch, Tödi, Scheerhorn havas csúcsai látszanak.