"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Európa legszebb, leghíresebb Szigetei - Lorenza Gambini

2022.07.27 14:15

 

Európa legszebb és legjobb szigetei.

A Viaggi Magazine című olasz magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik sziget tetszik a legjobban, melyek Európa legjobb, legszebb szigetei. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék Európa szigeteit: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, vásárlás, érték.



Európa Legszebb Szigetei

A Viaggi Magazine című olasz utazási magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik város tetszik a legjobban, melyek a világ, és Európa legjobb, legszebb városai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a világ városait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, vásárlás, és érték. A különböző tényezőket: 1-10. pont között osztályozták, és a felmérés végén a megszerezhető pontok százalékának listája szerint jött ki a végső sorrend. Minden város esetében megfelelő számú válaszadást kellett nyújtaniuk, hogy az adott város szerepelhessen a listán. Ennyi bevezető után pedig nézzük a 2012-es eredményeket, először Világ és aztán Európa-szinten... Szintén a Viaggi Magazine felméréséről van szó, ezúttal a legjobb szigetekről. További információk, és a metodológia az előző bejegyzésben olvashatók. A szigeteknél, a városokhoz képest egy szempont változott: a kultúra -és művészetek helyét átvette a természeti szépségek szempontja.

Európa: 35. Legszebb Szigete.

         Európa: 35. Legszebb Szigete         
1. Amorgos szigete Görögország 9,1
2. Azori szigetek Portugália 9,0
3. Baleári szigetek Spanyolország 9,0
4. Capri szigete Olaszország 9,2
5. Ciprus szigete Ciprus 8,7
6. Dalmáciai szigetek Horvátország 8,5
7. Délosz szigete Görögország 8,6
8. Elba szigete Olaszország 8,7
9. Gran Canaria szigete Spanyolország 9,0
10. Ibiza szigete Spanyolország 9,3
11. Ischia szigete Olaszország 8,9
12. Kanári szigetek Spanyolország 9,0
13. Karpathos szigete Görögország 8,8
14. Kefalonia szigete Görögország 9,1
15. Korfu szigete Görögország 9,2
16. Korzika szigete Franciaország 9,8
17. Kréta szigete Görögország 8,7
18. Krk szigete Horvátország 8,4
19. Lampedusa szigete Olaszország 8,9
20. Lipari szigetek Olaszország 8,8
21. Lesbos szigete Görögország 8,7
22. Madeira szigete Portugália 9,4
23. Mallorca szigete Spanyolország 9,5
24. Málta szigete Málta 8,2
25. Mykonos szigete Görögország  9,4
26. Naxos szigete Görögország 9,4
27. Pantelleria szigete Olaszország 8,6
28. Rodos szigete Görögország 9,2
29. Samos szigete Görögország 9,7
30. Santorini szigete Görögország 9,8
31. Szardínia szigete Olaszország 9,8
32. Szicília szigete Olaszország 9,4
33. Tenerife szigete Spanyolország 9,5
34. Zakynthos szigete Görögország 9,3
35. Zöld-foki szigetek Zöld-foki Köztársaság 9,0
Karpathos island in Greece. Pigadia. Amopi. Lefkos. Accommodation. Beaches.

Európa: 35. Legszebb Szigete.

1.  Amorgós szigete -- Görögország -- 9,1.
Amorgos szigete az Égei-tenger középső részén fekszik, a Kikládok legkeletibb szigete. Pireusz-tól: 220 km-re keletre fekszik. A keleti szomszédja: Asztipálea, nyugati szomszédja: Náxos szigete. Amorgos elnyúlt és keskeny sziget, területe: 121 km², rendkívül sziklás, hegyes sziget, 1800 fõnyi lakossága halászatból és földművelésbõl él. A fellendülõben lévõ idegenforgalom még nem játszik meghatározó szerepet a sziget gazdaságában, de amióta a komphajó járatokat sűrítették, javult a sziget külvilággal való összeköttetése. A sziget érintetlen, szép, tiszta, szilaj, vad környezete, csendes pihenést, rusztikus környezetet kedvelõ turisták számára remek, a nyári hónapokban nagyobb számban keresik fel Amorgos-t. A hirtelen megnövekedett idegenforgalommal a szálláshelyek gyarapodása mindmáig nem tudott lépést tartani. A hatóságok az idegenforgalmi infrastruktúra, különösen az úthálózat látványos fejlesztését tervezik. A sziget központja a bájos halászfalu, a vízmosta házakkal, aprócska templomokkal, labirintus szerű, macskaköves utcákkal tűzdelt Chora, de Amorgos egyedülálló tengerparti színei miatt is érdemes idelátogatni. Amorgos a "Nagy Kékség" szigete, itt forgatták a világsikerű: "Le Grand Bleu - A Nagy Kékség" című filmet, a francia: Luc Besson rendezésében. "Sokan túl késõn ismerik fel az elmulasztott életcélokat. Ember, ezért légy idejében bölcs, legfõbb ideje, hogy utazz.!." /Goethe/.

2.  Azori szigetek -- Portugália -- 9,0.
Az Azori-szigetek, Portugálul: Açores, Portugáliához tartozó szigetcsoport az Atlanti-óceánon, Lisszabontól nyugatra, 1500 kilométer távolságra található. A szigetek az é.sz: 36°, ny.h: 24° helyezkednek el. A szigetek összterülete: 2333 km², lakossága: 230 ezer emberből áll. A szigetcsoport: -Madeira és a -Kanári szigetekkel együtt az északi flóra birodalom: Makaronézia flóra területének része. Açores: 7. szigetből áll: -São Miguel (759 km²), -Pico (446 km²), -Terceira (403 km²), -São Jorge (246 km²), -Faial (173 km²), -Flores (143 km²), -Santa Maria (100 km²). Azori fővárosa a São Miguel szigetén található: Ponte Delgada: 68 ezer lakossal. Az akkor lakatlan szigetek felfedezését hivatalosan: 1427-hez kötik, ekkortól lett Portugália területe. Vulkáni eredetű szigetcsoport, ahol bámulatos és változatos tájakat alakított ki a természet. Természetes növénytakarója a sok csapadékot kapó babérlombú erdő, de ezek helyén ma már nagyrészt legelő van. A levegő kristálytiszta, a Golf-áramlat pedig talán a világ legkellemesebb klímáját alakította ki itt: 22 °C évi átlag hőmérséklettel. Megterem a tea, ananász, és sok más Európában kuriózumnak számító növény. Lehet delfinekkel úszni, és egész évben bálnát nézni a part menti vizekben. A turizmus kiemelkedő ágazata a szigeteknek csodaszép növényei és remek éghajlata miatt.

3.  Baleári szigetek -- Spanyolország -- 9,0.
A Baleár-szigetek, Islas-Baleares, Spanyolország egyik autonóm tartománya. Az Ibériai-félszigettől, Barcelona-tól keletre: 100–200 km távolságra, a Földközi-tenger nyugati medencéjében található. A szigetek területe: 5 ezer km², lakossága pedig: 1,1 millió fő. A Baleári-szigetcsoport: 4. szigete:-Mallorca (3684 km²), -Menorca (695 km²), -Ibiza (575 km²), -Formentera (82 km²). A Mallorca szigetén fekvő: Palma de Mallorca: 450 ezer lakossal a főváros. A Baleár-szigetek napjainkban Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelye kellemes klímájának és egyéb adottságainak köszönhetően. Őslakosainak anyanyelve a katalán, de mindenki beszél spanyolul. A Baleár-szigetek vizuálisan is lenyűgöző, a legszebb tengerparti strandok, kőszirtjeit vadvirágok borítják, míg a sziklák alja lágyan nyúlik bele a tengerbe. A mindig hívogató Földközi-tenger akkor vonzó igazán, amikor a nap sugarai megcsillannak a lágy hullámokon. Míg a sziget öbleiben a napfürdőzők pihennek, addig vidéken: oliva ligeteket, szőlőket, ősi templomokat találhatunk. Palma de Mallorca a Baleár-szigetek fővárosa, ahol rengeteg: galéria, művészeti múzeum, templom található. Ha teheti az ember, érdemes gyalog és biciklivel mozogni a belvárosban, hiszen a távolságok gyorsan elérhetőek. Amennyiben külső negyedekbe szeretnénk eljutni menjünk autóval, vagy busszal, a reptér is közel esik a fővároshoz.

4.  Capri szigete -- Olaszország -- 9,2.
Capri egy sziget Olaszországban, a Tirrén-tengerben, a Nápolyi-öböl déli részén, a Sorrentói-félszigethez közel. A sziget területe: 9 km², lakossága: 10 ezer fő. Capri kellemes éghajlatának köszönhetően már a Rómaiak korában népszerű üdülőhely volt. A sziget területén két község osztozik: Anacapri és Capri. A számos Római kori emlék mellett, Villa Jovis, Augustus király kertjei fő természeti látnivalói a tengerből kiemelkedő: Faraglioni sziklák valamint a híres: Grotta Azzurra (Kék Barlang). Capri szigete a modern világ egyik legdivatosabb nyaralóhelye, a Nápolyba látogató turisták elmaradhatatlan zarándokhelye. Capri szigetének idegenforgalma: 1826-ban kezdődött, amikor híre járt a Kék-Barlang (Grotta Azzurra) szépségének. A barlang: 60 méter magas, 25 méter széles, ezért csak kis, néhány fős csónakok férnek be. Később a kor híres német romantikusai írásaikkal népszerűsítették a szigetet és népét. E század elején két évig: Makszim Gorkij is a sziget lakója volt, ahol Lenin is felkereste. Az első világháború után a nagy olasz költő: Ada Negri, és a svéd író-orvos: Axel Munthe tette írásaival népszerűvé Caprit. Itt élt és dolgozott: Hajnal János, a Milánói dóm és a Római templomok világhírű festője.

5.  Ciprus szigete -- Ciprus -- 8,7.
Ciprus a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, területe: 9251 km², lakossága: 600 ezer fő. Ciprus szigete a Földközi-tenger keleti medencéjében található, Törökországtól: 70 km-re délre, Szíriától: 100 km-re nyugatra. Ciprus egy gyönyörű szép, mediterrán éghajlatú, forró nyarú, csapadékban szegény nyarak és enyhe, csapadékos telek jellemzik. Hó a tengerpartokon nincs, csak 1000 méter felett, a Tródosz hegységben esik, síelésre alkalmas mennyiségben. Az átlagos hőmérséklet januárban: 10 °C, júliusban: 35 °C. Az eddig mért legmagasabb hőmérséklet: 45,6 °C volt. A sziget nagyobbik déli része Görög lakosságú, az északi része: Török lakosságú. A Ciprusi Köztársaság, amelynek: 37%-át Törökország: 1974 óta megszállva tartja, 1983 óta ez az Észak-Ciprusi Török Köztársaság. Ciprus, ahol: Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője a legenda szerint kilépett a tenger habjaiból, még ma is szétválaszthatatlan a mítosz és a valóság. Az élő mondavilág szerves része a mindennapoknak, amelyet mi is személyesen tapasztalhatunk, ha elutazunk Ciprusra, ahol mindenkit rabul ejt a táj. A csend és nyugalom, régi kultúrák, vidám jelen, napfény és víz kínálják a sokszínű nyaralás pompás lehetőségét. Évi 340 napsütéses nap, átlátszóan tiszta, lágyan simogató tenger, a turistákat paradicsoma. A sziget lakóinak bájos vendégszeretete miatt kellemes pihenés vár ránk ezen a szigeten.

6.  Dalmáciai-szigetek -- Horvátország -- 8,5.
A Dalmáciai szigetek Horvátország: Adriai-tenger partjának déli részén, a part közelében helyezkednek el: Zadar és Dubrovnik közötti szakaszon. A Dalmáciai szigetek: 7. fő szigete: -Brač (396 km²), -Hvar (299 km²), -Korčula (276 km²), -Mljet (100 km²), -Vis (89 km²), -Lastovo (50 km²), -Ugljan (46 km²). Brač és Hvar szigetek a Közép-Dalmácia szigetcsoporthoz  tartoznak, ahol a  jellegzetes és egyben különleges, semmihez nem fogható kultúra található, történelmük és hagyományai az ókorig nyúlnak vissza. Brač: 396 km² területével az Adriai-tenger harmadik legnagyobb szigete, 778 méterrel a legmagasabb szigete. Erről a magaslatról tiszta időben az egész Dalmát-szigetvilágot belátni: elöl a keskeny és hosszúkás: Hvar sziget. A Brac szigeten lévő: Zlatni Rat strand világhírű. Bol településhez tartozik, a szörfölők és kiteszörfölők  legismertebb úticélja. Brac sziget különlegessége a "Bracsi fehér kő", amely kifejezetten  csak itt bányásznak. Brac településeire jellemző a fehér kőből készült házak. A világ minden táján luxusvillák építésésre használják. E fehér kőből épült: Washington-ban a Fehér Ház is. Hvar sziget a legnaposabb sziget Horvátországban, évi: 2800 napsütéses órával. Bračtól délre, vele párhuzamosan terül el. Elhelyezkedésénél fogva az egész világon ismertté vált. Az érintetlen  természet, a csendes öblök , a kristálytiszta víz, a gasztronómia, valamint éjszakai élete vonzza a pihenni vágyókat.

7.  Délosz szigete -- Görögország -- 8,9.
Délosz kicsiny szigete, görögül, Dílosz, az Égei-tenger szigetvilágának középső részén, a Kükládok szigetcsoport által alkotott kör közepén helyezkedik el, Mykonos szigettől: 2,5 km-re nyugatra. A körülbelül: 5 km hosszú és 1 km széles sziget közepén a 106 méter magas Künthosz-hegy található. Szent helyként tartották számon, még mielőtt a görög mitológia ide helyezte volna: Apollón és Artemisz szülőhelyét. Kultikus helyként: Délosz olyan fontosságra tett szert, amilyet a természeti erőforrásai soha nem tettek volna lehetővé. Hajdanán: Délosz az Égei-tengeren úszó sziget volt, ezért jött ide a Héra elől menekülő Létó, hogy megszülje gyermekeit, Apollónt és Artemiszt, akiket ezért: Déliosznak és Déliának is neveztek. Később: Poszeidón négy gyémánt oszloppal rögzítette a szigetet. A sziget már Kr.e. 3000 évvel lakott volt; Kr.e. 900 és Kr.u. 100 között az egyik legfontosabb szent helynek számított, ahol Dionüszoszt ugyanúgy tisztelték, mint Apollónt, Artemiszt, Létót. A helyszínt az Athéni francia iskola fedezte fel 1873-ban. 1990-ben az UNESCO felvette Déloszt a Világörökség listájára. Az 1904-ben megnyílt régészeti múzeumban található a világ egyik legnagyobb antik szobor gyűjteménye.

8.  Elba szigete -- Olaszország -- 8,7.
Elba szigete a Tirrén-tengerben, az Olaszországhoz tartozó: Toszkán-szigetek közül a legnagyobb területű: 220 km², lakossága: 30 ezer fő. Az Appennini-félszigettől nyugati irányban fekvő sziget, melyet a 12,5 km szélességű: Piombino tengerszoros választ el a szárazföldtől. Elba partvonala: 147 km hosszú, közigazgatási központja: Portoferraio: 12 ezer lakossal. Elba már a Római korban fontos vasérc bányászati helyszín volt. A lakói közül többen tintahal-halászattal foglalkoztak. A sziget keleti, alacsonyabban fekvő részén: -füge, -mandula, -olajfa ültetvények vannak, valamint: szőlős kerteket művelnek. Jelentős az idegenforgalom, melynek főbb üdülőhelyei: Procchio, Marciana, Marina di Campo. Megközelíthető a szárazföldről komppal, Piombino-ból. Az út hálózata mintegy: 120 km hosszban van kiépítve. A rendszeres hajójárat köti össze: Livorno, Genova, Bastia városok kikötőivel. La Pila városka mellett, a sziget közepén repülőtere van. A szigeten a turizmus kiemelt ágazat, nyaranta nagyon sok vendég érkezik, több mint: 8000 szállodai férőhely, 2300 bérelhető rezidencia, és 10.000 kempinghely van.

9.  Gran Canaria -- Spanyolország -- 9,0.
Gran Canaria a Kanári-szigetek névadó tagja, második legnagyobb szigete az Atlanti-Óceánban, Marokkó partjaitól: 200 km-re nyugatra. A Spanyolországhoz tartozó Gran Canaria kör alakú szigete: 1532 km², lakossága: 850.000 fő. A sziget fővárosa: Las Palmas: 383.000 fős lakossággal, híres strandja a Las Canteras. A spanyol hódítók a szigetet több sikertelen kísérlet után 1478-ban vették birtokba. A kör alakú sziget közepén a Pico de las Nieves: 1949 méteres vulkán magasodik, a Tejeda-hegység legmagasabb tagjaként. A szigeten mintegy: 40. mikro-klima található meg, a magas hegyvidéki és északi részek: felhősek és esősek, a déli részek: melegek és napfényesek. A hegység hágói, völgyei és sziklái vadregényes tájakkal választják ketté Gran Canaria déli és északi részét. Az éghajlat kettőssége, eltérő flórája és faunája miatt a szigetet kis kontinensnek is nevezik. Az északi részen fejlett a mezőgazdaság: szőlő, banán, dohány ültetvények vannak. A déli parton a turizmus a fő iparág: Maspalomas, Puerto Rico, San Augustin városait szinte össze építették. Maspalomas mellett található a "mini sivatag", a szél az Afrikai Szahara sivatagból hozta ide a homokot. Az év 365 napjából: 320-ban süt a nap, ami a napozás szerelmesei számára ideális.

10.  Ibiza szigete -- Spanyolország -- 9,3.
Ibiza a Baleár-szigetek második legnagyobb szigete a Földközi-tenger nyugati medencéjében, Mallorca: . Ibiza területe: 575 km², lakossága: 111.000 fő, népsűrűsége: 193 fő/km². Fővárosa: Ibiza: 50.000 fővel, óvárosa: 1999 óta az UNESCO világörökségének része. Két jelentősebb város még a szigeten: Sant Antoni és Santa Eulària. Ibiza egy szép fekvésű sziget, csodás tengerpartok találhatóak itt. Ibiza legmagasabb pontja a Sa Talaia: 475 m. Ibiza egy népszerű nyaralóhely, a szezon júniustól szeptember végéig tart. Az 1960-as évek hippi-korszaka idején lett népszerű, de igazán népszerűvé és világhírűvé az 1990-es évek diszkó-korszaka tette, azóta sok külföldi keresi fel, buli-sziget, parti sziget lett belőle. Ibiza szórakozóhelyei világhírűek, de az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kap változatos tengerpartja. A legnagyobb éjszakai szórakozóhelyek: Privilege - Sant Rafel, befogadóképessége: 14.000 fő. A legnagyobb szabadtéri szórakozóhely a szigeten és a világon, Pacha - Ibiza, Amnesia - Sant Rafel, Es Paradis - Sant Antoni, Space - Sant Jordi. A "Playa d'en Bossa" a sziget leghosszabb homokos tengerpartja, Ibiza városból nagyjából tíz perc alatt elérhető, főszezonban kétségkívül ez a legnyüzsgőbb Ibizai partszakasz.

11.  Ischia szigete -- Olaszország -- 8,9.
Ischia vulkáni eredetű szigete a Tirrén-tengerben, a Nápolyi-öböl északi részén fekszik. A sziget megközelítőleg trapéz alakú, Napoli-tól: 30 km-re fekszik, kelet-nyugati irányban: 10 km hosszú, észak-déli irányban: 7 km széles. Ischia területe: 50 km², 62 ezer lakossal rendelkezik, a szigeten 6 népes község (comune) osztozik, ezek közül is a legnagyobb maga: Ischia városa: 18 ezer lakossal, a Procidától elválasztó: Canale d’Ischia (Ischia-csatorna) partján. Közigazgatásilag Nápoly megyéhez tartozik. A hagyományos gazdasági ágazatok a mezőgazdaság és a halászat, amelyek jelentősége azonban csekély a turizmuséhoz viszonyítva. A kiváló vulkanikus eredetű termőtalajon jó minőségű szőlő és olíva terem. A sziget gazdasága a turizmuson alapul, ami a számos, vulkáni útó működésnek köszönhető, termál vizű forrás miatt rendkívül fejlett. Napjainkban a sziget gazdaságának fő mozgató rugója a turizmus, melynek fejlesztésére már az 1950-es évektől kezdve igen nagy és komoly figyelmet fordítottak. A sziget fő turisztikai vonzerejét a számos termál vizű forrás adja, melyek köré számos gyógyszálló épült. A sziget csak hajón közelíthető meg, rendszeres járatok indulnak Ischiára: Napoli és Pozzuoli-ból.

12.  Kanári szigetek -- Spanyolország -- 8,8.
A Kanári-szigetek, spanyolul: Islas Canarias, Spanyolország legdélebbi autonóm közössége: 7. szigetből álló sziget-csoport az Atlanti-Óceánon, az Afrikai: Marokkó partjaitól: 125–200 km-re, az é.sz. 27° és a ny.h. 13° között találjuk. A szigetek összterülete: 7500 km², lakossága: 1,8 millió fő. A Kanári-szigetek: 7. szigete: -Tenerife (2030 km²), -Fuerteventura (1660 km²), -Gran Canaria (1530 km²), -Lanzarote (846 km²), -La Palma (708 km²), -Gomera (370 km²), -Hierro (270 km²). A turisztikai paradicsom két provinciára, tartományra oszlik. Gran Canaria fővárosa: Las Palmas: 380 ezer lakos, ide tartozik: Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote szigete, Santa Cruz de Tenerife: 208 ezres fővárosához tartozik: Tenerife, La Palma, Gomera, Hierro. A szigetek törvényhozása négy évenként, a választás után átköltözik Santa Cruz de Tenerifére Las Palmasról, illetve viszont. A szigeteket a spanyolok az 1406-ban hódították meg. A szigetek vulkanikus kőzetekből állnak, mindegyik közepén egy-egy vulkánnal. Tenerife szigetén emelkedik Spanyolország legmagasabb pontja is, a 3718 méteres Pico de Teide. Ez az a csúcs, amely az összes hegy közül a legmesszebbről látható. A Kanári-szigetek éghajlata csodás, az örök tavasz szigete: 20-25 °C éves átlag hőmérséklet uralkodik itt. A Kanári-szigetek Spanyolországhoz tartozik, de nyelvileg és kulturálisan is inkább Latin-Amerikához áll közelebb.

13.  Karphatos szigete -- Görögország -- 8,8.
Kárpáthosz szigete az Égei-tengeri Görögországi szigetvilág déli részén található, a Krétai-tenger keleti határán fekszik. A sziget Kréta keleti vége és Rodosz között fekszik. Karpathos területe: 325 km², legnagyobb hosszúsága: 48 km észak-déli irányban, legnagyobb szélessége: 12 km, állandó lakossága: 6200 fő. A sziget közepén: 1215 méterig emelkedő hegylánc húzódik. A sziklás hegyek között sok völgy húzódik és a sziget északi, elkeskenyedő végében a lejtőket még erdők borítják. Homérosz: "Iliász" című művében Krapathoszként van említve, a szigetet több más ókori szerző is említi. Karpathos Görögország egyik legszebb szigete: azúrkék tenger, szép hegyek. Karpathosz a közismert, a felkapott görög szigetekhez képest sokkal nyugalmasabb és szebb is. A növényzet kellemesen vegyes: pálmafák, fenyők váltják egymást. Ez a sziget még megmaradt hitelesen görögnek, és a helyiek is. A főváros: Pigadia egy kellemes kikötővel rendelkezik: jó éttermek vannak itt. A strand pedig több kilométer hosszú. A déli partvonalon: Amoopi település a szép homokos strandja miatt látogatható. A gyermekes családoknak szuperül megfelelhet. A nyugati partvonalon lévő: Arkassa település átlagos, és a strand is az, nagyon hullámos ott a tenger. Lefkos homokos strandja király, kár hogy kicsit kieső helyen van. A sziget legszebb öble a: Kyra Panagia, nagyon elszigetelt helyen van, de megéri a látványt.

14.  Kefalónia szigete -- Görögország -- 9,1.
Kefaloniá szigete a Jón-tengeri szigetek legnagyobb tagja, Görögország nyugati részén található. Kefalonia területe: 781 km², lakossága: 35.000 fő (2011), székhelye: Argostoli. A Jón-szigetek legnagyobb szigete: Zákinthosz és Lefkáda között a Patraszi-öböl bejáratánál fekszik. Kefalonia szigetére a magas hegyláncok, tágas öblök, zöld, buján tenyésző vegetáció jellemző. Az éves átlagos csapadék mennyiség: 780 mm, melynek zöme októbertől áprilisig hull le. Kefalónia hegyvidékes sziget, legmagasabb pontja az Énosz hegy (1628 méter). A nagy, de nem túlzsúfolt sziget, az itt vakációzóknak sok kirándulásra, túrázásra ad lehetőséget, ezért elsősorban a természetet kedvelő, kirándulni szerető, nyugodtabb nyaralásra vágyóknak ajánlható, de azért a szórakozni áhítók is minden bizonnyal megtalálják a kikapcsolódási lehetőségeket. Partvidéke öblökkel szabdalt, homokos, illetve kavicsos, ezek közül a leghíresebbek a Myrtos, Assos, Makris Gialos, Xi, Skala, Kaminia beach. Itt található a tíz görög nemzeti park egyike. Csak ezen a területen nő a Kefalóniai fenyő és egy különleges szőlőfajta is, amelyből a kitűnő minőségű: Robola bort készítik. A sziget egyik legnépszerűbb és legnagyobb üdülőtelepülése a főváros közelében található: Lassi, melynek strandján vízisí, vízirobogó, sárkányrepülés várja a nyaralókat. Közelében vannak a környék nevezetességei, a Gaszis templom és a Theodor-világítótorony.

15.  Korfú szigete -- Görögország -- 9,0.
Korfu, vagy más néven Kérkira, a Jón-tengeri Görög szigetek legészakibb tagja, észak-nyugat: Görögország mellett található. Korfu a Jón-szigetek második legnagyobb tagja, területe: 613 km², lakossága: 100 ezer fő. Korfu a "Zöld sziget" a bőséges csapadéknak köszönhetően zöldebb és szebb mint a többi görög sziget, mert itt a legtöbb az eső. A különleges sziget zöld növényzetével, egyedi klímájával, változatos tengerpartjával és nem utolsósorban a vidám helybéliek vendégszeretetével ejti ámulatba a látogatókat. A sarló alakú sziget fővárosa: Korfu, vagy más néven: Kérkira: 35 ezer lakossal, merthogy nem csak a szigetet nevezik így, sok tekintetben a sziget lelke. Ám mint oly sok más főváros, ez sem reprezentálja teljes egészében a szigetet, viszont remek kiinduló pont a sziget megismeréséhez. Romantikus halászfalvak, eldugott hegyi települések, nyüzsgő strandok, meredek sziklák között megbúvó öblök várnak a Korfura érkezőre. Korfu alapkövét a Velenceiek tették le, a főváros kicsit olaszos, egy kicsike franciás jelleggel és némi brit beütéssel megfűszerezve. A sziklás nyugati oldallal szemben a sziget keleti és északi részén kisebb-nagyobb síkságok, homokos-kavicsos partok, öblök találhatók. Nyüzsgő, fiatalos üdülőhelyeket a sziget keleti partján találunk.

16.  Korzika szigete -- Franciaország -- 9,8.
Korzika, franciául: Corse, korzikaiul: Corsica, a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete, Szicília, Szardínia, Ciprus után, területe: 8680 km², lakossága: 350 ezer fő. Korzika szigete Olaszországtól nyugatra, Szardínia szigetétől északra, Franciaországtól pedig délre fekszik. Korzika Franciaország egyik önálló régiója. A sziget: a francia hadvezér: Bonaparte Napóleon szülőhelye. "Île de Beauté - A Szépség Szigete" névvel illetik a helyiek szigetüket, egy kis területen találunk: vadregényes hegyeket, völgyeket, patakokat, csodás tengerpartokat, homokos öblöket, történelmi városkákat. Korzika hegyvidéki jellegű mediterrán sziget, legmagasabb pontja a Monte Cinto: 2706 m. A sziget éghajlata mediterrán, a nyár itt forró és száraz, a tél pedig enyhe és esős. Télen 300 méter felett megmarad a hótakaró, amely sportolásra is alkalmas. A szigeten körülbelül: 50 esős nap van, a napos órák száma több mint: 2700. A magas hegycsúcsok között az időjárás viszont hirtelen meg tud változni. A szél sokat fúj, a helyiek több fajta szelet is megkülönböztetnek: mistral, libecciu, levante. A legjellemzőbb az északról fújó mistral. Korzika a legkülönfélébb tájakat foglalja magában. A déli, száraz éghajlatú részén egymást érik a kellemes homok partok, a teljes szabadság és a kulturális örökség harmonikusa ötvöződik. Korzika egy igazi kis paradicsom a Földközi-tenger szívében.

17.  Kréta szigete -- Görögország -- 8,7.
Kréta szigete Görögország: legnagyobb és legdélibb szigete a Földközi-tengerben, északon a Krétai-tenger, délen a Líbiai tenger határolja. Krétát a helybeliek csak: "Megalonisos"-nak, azaz "Nagy Szigetnek" becézik. Kréta területe: 8336 km², lakossága: 650.000 fő, a sziget fővárosa: Heraklion, Iraklion: 140.000 lakossal. A nagy sziget népszerű turista célpont: 200 km hosszú, 50 km széles, a nagy területén sok a látványosság, ókori régészeti emlékek, épületek, hegyek, tengerpartok, strandok sorakoznak. Kréta a "Minószi kultúra" (kb.i.e. 2800–2600) a legrégebbi ismert Európai civilizáció központja volt. Kréta csodálatos tájakkal, változatos növényzettel, 2500 méter magas hegyekkel, gyönyörű tengeröblökkel és hangulatos városokkal dicsekedhet. A sziget közepén húzodó hegylánc a "Lefká Óri - Fehér-hegység" (2452 m), "Idi-hegység - Pszilorítisz" (2456 m). A turisták szívesen látogatják: Knósszosz, Phaisztosz, Gortüsz ásatást. Héraklion nagy, nyüzsgő város, Réthymno csodás Velencei építészetű város, Agios Nikolaos a legszebb pompás tenger-öblével, Iarapetra délen a Líbiai tenger városa. Az olajfa és narancs ligetek között fehér falú házikók, teraszos tavernák és csöndes kolostorok húzódnak meg. A sziget partvidéke rendkívül változatos, délen többnyire sziklás, meredek partok jellemzők, északon a strandolásra alkalmas, lankás öblök. A sziget varázsa az igazi görög vendégszeretetben is rejlik.

18.  Kvarner szigetek -- Horvátország -- 8,4.
A Kvarner-szigetek Horvátország: Adriai-tengeri partvonalának északi részén, a Kvarner-öbölben helyezkednek el, közel a parthoz, Fiume és Crikvenica között. A Dalmáciai szigetek: 7. fő szigete: -Krk (405 km²), -Cres (405 km²), -Pag (284 km²), -Dugi Otok (114 km²), -Rab (90 km²), -Losinj (50 km²), -Vir (22 km²). Krk és Cres szigete Horvátország két legnagyobb szigete az Adriai-tenger északi részén, Fiume közelében, a Kvarner-öbölben helyezkednek el. Krk (405 km²) és Cres (405 km²) szintén. A szárazföldtől a Vinodoli-csatorna és a Velebit-csatorna választja el. Krk szigete, olaszul: Veglia, Horvátország és az Adriai-tenger legnagyobb szigete: 405 km²-en: 20 ezer ember él. Hossza: 38 km, szélessége: 12 km. Lakossága 20 ezer fő, ezzel Horvátország legnépesebb szigete a maga: 68 településével. Krk keleti partja a szárazföld felé néz, déli partja a Cres-sziget irányába. 1980 óta a Krk-i híd, a világ egyik leghosszabb (1430 méter) beton-hídja köti össze a szigetet a szárazfölddel: Kraljevica települése mellett. A fő megélhetési forrást a földművelés, szőlészet, gyümölcstermesztés, állattenyésztés, turizmus jelenti a szigeten lakóknak. A napsütéses órák száma a szigeten: 2500 óra/év. Cres a Kvarner-öbölben található, Krk-ről komppal érhető el. A történelem folyamán a stratégiai szerepe volt, az Isztriai-félszigethez a legközelebb fekvő sziget, így megfordultak itt: Illírek, Görögök, Rómaiak, Bizánciak, Horvátok.

19.  Lampedusa szigete -- Olaszország -- 8,3 pont.
Lampedusa szigete a legdélibb Olaszországi sziget, ez van a legdélebben a szigetek közül, a 35° szélességen fekszik. Lampedusa szigete a Földközi-tengerben, Málta és Tunézia között fekszik, Szicília: 205 km, a Tunézia: 113 km, Málta: 140 km-re fekszik. A sziget területe: 25 km², lakossága: 6000 emberből áll, a sziget hossza: 10 km, szélessége: 4 km. A víze csodásan szép, az egyik legtisztább. Lampedusa e Linosa település az alig 6000 fős lakossága halászatból, némi mezőgazdaságból, idegenforgalomból él, és repülőtér is van. Egy aprócska sziklaszirt, a Nyulak szigete: "Isola dei Conigli" tartozik még hozzá. A cserepes-teknősök tojásrakó helyenként ismert. A helybeliek halászatból, némi mezőgazdaságból, idegenforgalomból élnek, és repülőtér is van. Az Észak-Afrikából érkező bevándorlók csónakokkal kísérlik meg az Európai Unió elérését. Az olasz hatóságok idegenrendészeti tábort létesítettek 1992-ben, amely azonban túlzsúfolt és sok konfliktus forrása. Nyaranta az észak olasz nagyvárosokból érkező turisták özöne lepi el a kristálytiszta vizű szigetet, jól fellendítve így az idegenforgalmat..

20.  Lesbos szigete -- Görögország -- 8,8.
Leszbosz szigete Görögország harmadik legnagyobb szigete az Égei-tengeren, területe: 1633 km², lakossága: 100.000 fő. Lesbos az Égei-tengerben keleti medencéjében, Kis-Ázsia nyugati partja közelében, közvetlenül Troasz-tól délre fekszik. A szigetet főként hegyek borítják, két kiemelkedő hegycsúcsa van, a Lepetimnosz: 960 m, és az Olimposz: 950 m. Lesboson egy egész pici világ fekszik, saját büszke történelmével, kultúrájával, művészetével, lakosságával. Főbb települései, a főváros: Mitilini, 60 ezer lakossal, Ajasszosz, Eresszosz, Mólivosz, Plomárion. A főváros Mitilini a sziget kulturális és ipari központja. A sziget déli része tele van sűrű olajfa ligetekkel, ezen a környéken nem ritka látvány az öreg olajprések és gyárak. Lesbost nem csak az olívaolaj teszi ismertté, de egyformán híres a lesbosi sajt, szardíniák és az ouzzó, A sziget régi nevéből (Leszbosz) származik a "leszbikus" kifejezés. Ennek eredete: Szapphó költészete, melyben a nők közötti szerelmet ábrázolta. Emiatt Leszbosz, közelebbről Szapphó szülővárosa, Eresszosz ma a leszbikusok fő turisztikai célpontja, ahol Európában egyedülálló nő fesztiválokat rendeznek. Azonban egy vita felborzolta a kedélyeket, mert a helyiek ragaszkodnak ahhoz, hogy őket nevezzék az igazi leszbikusoknak.

21.  Lipari-szigetek -- Olaszország -- 8,3.
A Lipari-szigetek, olaszul: "Isole Eolie" vulkanikus szigetvilág a Tirrén-tengeren, Szicília északi partjától: 50 km-re északra. A Lipari-szigetek területe: 37 km², lakossága: 15.000 fő. A 7. sziget: -Lipari, -Alicudi, -Filicudi, -Panera, -Salina, -Stromboli, -Vulcano. Népszerű turisztikai célpont, évente mintegy: 200 ezren látogatnak el a szigetekre. A szigetcsoport névadója egyben legnagyobb tagja, Lipari. A "Lipari-szigetek" elnevezés a hely turisztikai népszerűsítése miatt terjedt el, mivel ezt a nevet könnyebb kiejteni, mint azt, hogy "Éoli". Lipari városának mintegy: 11.000 lakója van, közigazgatasi szempontból, Salina kivételével valamennyi sziget hozzá tartozik. A szigetek legfőbb látványosságai: Stromboli és Vulcano aktív tűzhányói, de Vulcano meleg vizű fürdőiről is (fango) híres. A fő szigetet történelmi emlékei tették ismertté. Valamennyi sziget: 400–1000 méter magasra emelkedik ki az 1000–2000 méter mély tengerből. Ezeket a negyedidőszaki tűzhányókat földrajzilag az Appenninek belső vulkáni övezetébe soroljuk. A szigetcsoport vulkánjai földtani értelemben meglepően rövid idő alatt és egymáshoz viszonylag közel rendkívül változatos összetételű lávákat produkáltak a riolit-tól a bazal-tig. A Lipari-szigeteket a Világörökség részévé nyilvánították.

22.  Madeira szigete -- Portugália -- 9,4.
Madeira szigete, portugálul: "Ilha da Madeira" a vulkáni eredetű Madeira-szigetek legnagyobbika az Atlanti-óceánban, Lisszabontól: 978 km-re dél-nyugatra található. Madeira az Afrikai lemezen fekszik, de politikailag és kulturálisan Európához tartozik, mint Portugália autonóm régiója. A szigetet 1420-ban a portugálok fedezték fel és népesítették be. A kelet-nyugati irányban megnyúlt sziget az északi szélesség: 32° és a nyugati hosszúság: 16° között fekszik. Madeira területe: 750 km², lakossága: 250 ezer, a fővárosa: Funchal: 111 ezer lakossal, a sziget mintegy: 57 km hosszú, 23 km széles, partvonala: 130–140 km. Madeira egy szubtrópusi paradicsom, az örök tavasz szigete, állandó tavaszi klímáról a Golf-áramlat gondoskodik. A hőmérséklet egész évben: 22°C körül alakul, mely kedvező a túrázáshoz. A sziget lélegzetelállítóan bájos és lenyűgöző kilátást nyújt az óceánra. Madeira egy vulkanikus sziget, legmagasabb pontja a: Pico Ruivo (1862 m). Az északi lejtőkön még növő babérerdők körül szervezték meg 1982-ben a Madeira Természetvédelmi Parkot, és ezt az UNESCO felvette a Világörökség listájára. A sziget fő gazdasági ága a kedvező éghajlatot és a természeti szépségeket kihasználó idegenforgalom. Az első luxus szállodát: William Reid skót üzletember építette, azóta középosztálybeli nyugdíjasok keresik fel, így az idelátogatók többsége az olcsóbb szálláshelyeket keresi.

23.  Mallorca szigete -- Spanyolország -- 9,5
Mallorca, Spanyolország legnagyobb szigete, a Baleár-szigetek legnagyobb tagja, a Földközi-tengerben, az Ibériai-félszigettől 120 km-re keletre, a Földközi-tenger nyugati medencéjében fekszik. Mallorca területe: 3.684 km², lakossága: 950.000 fő, part szakaszainak összesített hossza: 550 km. Mallorca fővárosa: Palma de Mallorca: 400.000 lakossal. Neve a latin: "Insula maior", "Nagyobb-sziget” szó egy későbbi változatából, a Maiorica szóból származik. Mallorca egy gyönyörű sziget, nyaraló paradicsom, csodás éghajlattal. A Sierra de Tramuntana hegysége, a parttal párhuzamosan emelkedik, a nyugati vidéken, legmagasabb pontjai: Puig Major: 1445 méter, a sziget nyugati részén, Sóller városától északra található. A tengerpartjai egy része lassan mélyülő homokos part, míg másutt sziklás, meredek part szakaszok találhatóak. Mallorca fejlődése az 1960-as években indult meg látványosan, az 1960-as évektől kezdve fokozatosan vált a "nyugati országokban" egyre népszerűbbé. A Son San Juan repülőtér új távlatokat nyitott a turizmusban, a kiváló adottságokkal rendelkező sziget hamarosan az Európai turisták kedvelt célpontja lett. Az 1990-es évekre a turisták száma elérte az évi: 7 milliót.

24.  Málta szigete -- Málta -- 8,2.
Málta szigetország, törpeállam, Dél-Európában. A Földközi-tenger középső részén, stratégiai pozícióban elhelyezkedő szigetek fölötti uralomért az évszázadok során sok nagyhatalom harcolt. Málta az Európai Unió (EU) tagállama. Málta a Földközi-tengerben található kis szigetcsoport, Szicíliától: 90 kilométerre délre. Málta területe: 316 km², lakossága: 460 ezer fő, három szigetből áll: -Malta, -Gozo, -Comino. Málta fővárosa: Valletta: 6 ezer lakossal. Málta történelme sokszínű a Föníciai, Szicíliai, Római, Olasz, Brit hódítás hatott rá. Málta szigetről mindenkinek a világhírű prehisztorikus emlékhelyek, a megalitok, a Johannita lovagrend szimbólumai, a kristálytiszta víz alatti világ jut eszébe. Málta kellemes klímájú, mediterrán sziget: 20-25°C-al, színvonalas szállodákkal, ízletes ételek, különleges, köves tengerparttal, számtalan történelmi emlékkel. A Máltai konyhára erős olasz hatás jellemző, helyi specialitásnak számítanak a különböző: halételek, nyúlpaprikás, a tengerparton sütött barbecue, a helyi boraik erősek. Gozón ezenkívül mézet készítenek, illetve az itt nagy számban élő kaktuszfügéből készítenek lekvárt, pálinkát. A Földközi-tenger szívében található sziget sík északnyugati és dombos délkeleti része a meredek, romantikus part szakaszokkal tökéletes hátteret biztosít a kirándulásokhoz és túrákhoz. A sportolási lehetőségek: golf, búvárkodás, mountain-bike, vízi sportok közül is választhatnak.

25.  Mykonos szigete -- Görögország -- 9,4.
Mikonos szigete az Égei-tengeri szigetvilág középső részén, Kükládok szigetcsoporthoz tartozó Görögországi sziget. Mikonos területe: 85 km², lakossága: 10 ezer fő. Mikonos Görögország egyik leghíresebb luxus-szigete: Santorini mellett, közismert a többi szigetnél magasabb árairól. A szigetről a klasszikus kék-fehér képek láthatóak, a kék tengerrel és fehér házakkal. Nemzetközileg is híres turista célpont, főleg éjszakai élete miatt. Feltételezések szerint neve egy helyi születésű hőshöz köthető, aki Apollón leszármazottja volt. Míkonosz ma felkapott turista paradicsom, a görögök és a külföldiek is előszeretettel látogatják a szigetet pezsgő éjszakai élete miatt. Emellett a kristálytiszta víz, a homokos tengerpartok és a kitűnő szörfözési lehetőségek is vonzzák ide a látogatókat. Nem egy helyen szokványos a meztelen fürdőzés. Sok nemzetközi híresség is itt tölti nyaralását. A szabadság vonzza a homoszexuális turistákat is. Mikonos város keskeny utcácskái, ragyogóan fehérre meszelt házaival mindenkit elbűvöl. A város legnépszerűbb területe a "Kis Velence" nevű városrész, amely a tengerbe mélyedő utcáival elképesztően szép. Számtalan művészt ihlette meg a látvány, festők, fotósok paradicsoma ez a terület. Miután felerősödött a villa építési láz, a hatóságok bevezettek egy szabályozást, amely szerint minden újonnan épített épületnek meg kell felelnie a kükládi stílus-kódnak.

26.  Naxos szigete -- Görögország -- 9,4.
Naxos szigete az Égei-tenger középső részén fekszik, a Kükládok sziget-csoport legnagyobb tagja. A Kükládok sziget-csoport az Égei-tenger középső részén fekszik. Naxos a legnagyobb és legzöldebb Küklád sziget. A sziget területe: 428 km², lakossága: 17.000 fő. A csoport többi tagjával szemben megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre víz. A sziget legmagasabb pontja a Zász-hegy (1008 méter). Egy legenda szerint maga: Zeusz is a Zász hegyen, egy barlangban nevelkedett. A sziget éghajlata nyáron forró. Ezt egy kicsit ellensúlyozza a Meltemi, a folyton fújó forró Kükládi szél, amely néha még a hajó menetrendeket is felborítja. Novembertől többet esik az eső. Naxos híres gyönyörű fehér homokos tengerpartjairól. A főváros: Chora minden bizonnyal az egyik leglenyűgözőbb hely Naxoson. Abszolút festői az óváros fehérre meszelt házai, amelyek a kék tengerrel és a kikötői sétánnyal igazi képeslapi hátteret varázsolnak. Naxos legészakibb csücskében található a romantikus halászfalu: Apollonas, az egyik legnépszerűbb úti cél. Már az autóbusszal, bérautóval vagy quaddal a parti úton való utazás is olyan élmény, amelyet egyetlen Naxosi nyaralás során sem szabad kihagyni.

27.  Pantelleria szigete -- Olaszország -- 8,6.
Pantelleria Olaszországhoz tartozó sziget a Földközi-tengeren, Itália második legdélebbi szigete, Olaszország egyik legdélebbi pontja. Pantelleria szigete Európa és Afrika közt található, Szicíliától: 100 km-re délnyugatra, Tunéziától: 70 km-re északkeletre. A sziget területe: 83 km², lakossága: 6000 fő körül mozog. Ez a kopár és hihetetlenül szeles vulkanikus sziget sok híresség kedvenc búvóhelye: Madonna, Gérard Depardieu és Sting is ide menekülnek a világ zajától. Pantelleria varázslatos hely gyógyhatású iszappal, termál-forrásokkal, melyek a "Specchio di Venere" tavat is táplálják. A sziget hagyományos épületei a bazalt kőből épült, fehér tetős házak, melyek közül néhányat elegáns szállodává vagy kellemes, bérelhető apartmanná alakítottak át. Pantelleria több érzékünket is kényezteti, hiszen nemcsak látványban nyújt sokat, de gasztronómiai élményeket is. Kóstoljuk meg a helyi specialitásokat, mint a keserű ravioli, a töltött padlizsán, a halas kuszkusz. A sziget híres terménye a kapribogyó, a hegyvidék kincse pedig a passito bor. Pantelleria szigetére egész évben közlekedik a komp Trapaniból, az út egy teljes éjszakán át tart. Nyaranta ennél gyorsabb szolgáltatás is elérhető, repülővel: Rómából, Milánóból, Palermoból is eljuthatunk ide.

28.  Rodos szigete -- Görögország -- 9,2.
Rodosz egy csodásan szép görög sziget az Égei-tenger keleti részén, a Törökországi partok közelében fekvő Dodekániszosz-szigetcsoport legnagyobb szigete. A sziget területe: 1398 km², lakossága körülbelül: 125 ezer fő. A hosszúkás sziget: 73 km hosszú, 25 km széles, egy hegylánc vonul végig rajta, amelyet többé-kevésbé alacsony horpadások osztanak részekre és amely a középen emelkedő. A sziget fővárosa: Rodosz: 50 ezer lakossal, az óvárosban a középkori városfal teljes hossza: 4 km, vastagsága: 12 méter. Rodosz klímája meleg és kellemes, Héliosz, a "Napisten szigete", az egy évben: 300 napon át tartó napfényes időjárás tesz vonzóvá. Változatos növényvilág, vonzó tájak, mozgalmas múlt mindenütt visszaköszönő nyomai érintik meg a látogatót. A pálmák sorával övezett strandjai és az olaszok idejéből származó termálfürdő romjai is szépek. A sziget Görögország egyik legfontosabb üdülő területének számít, a turista központoktól távolabb eső területek mégis megmaradtak érintetlenségükben. Ókori emlékhelyei miatt Rodoszt az antik görög civilizáció máig élő múzeumának is nevezhetnénk, természetes és valószerűtlen szépségével, klímájával, gyönyörű tengerpartjaival ugyanakkor ideális hely nyaralásra és pihenésre. Görögország a mélykék tenger, a fehérre meszelt házak, a mítoszok, az életöröm világa. Az ősi mítoszok úgy tartják, a görög istenek sosem vetették meg a földi örömöket.

29.  Samos szigete -- Görögország -- 9,7.
Samos szigete az Égei-tenger keleti részén található, Kis-Ázsia partjaitól mindössze: 3 km-re. Az Égei-tengeri sziget: 43 km hosszú és 13 km széles. A szigetet: Törökországtól az Eptastadio csatorna választja el keleten, amely legszűkebb pontjánál csupán: 1650 méter széles. Az északra: Törökország félszigete, nyugatra: Chios sziget, dél-nyugatra: Ikaria és Fourni szigetek helyezkednek el. A Görög szigetek között: Samos a 8. legnagyobb, területe: 477 km², népessége: 50 ezer fõ. Samos egy nagyon szépen zöldellő, gazdag növényzetű, hegyvidékes sziget, magas hegyvonulatait leszámítva, dúsan zöldellő erdők borítják. Két nagy hegye közül az egyik a sziklás: Kerkis hegy, a másik viszont zöldellő és termékeny: Ambelos hegy. A Kerkis legmagasabb pontja: 1443 méter, míg az Ambelos-é: 1160 méter. A kevés síkság főként a sziget déli részén található, melyeken ezüstösen csillogó olajfaligetek, gazdag gyümölcsösök és szőlészetek váltják egymást. Samos különleges, kissé trópusi éghajlata miatt itt nemcsak tavasszal, hanem nyáron is virágok ezrei pompáznak szerteszét. A tengerparti strandjai szépek és bájosak. Samos fő terméke a bor: "Moscatel de Samos", a Samosi Muskotály bor amely egyes ampelográfusok szerint a világ egyik legrégenbbi fajtája, 10 ezer éves. A boraikat az egész világra exportálják, az édes "Samos Vin Doux", egy nagyon népszerű desszert bor.

30.  Santorini szigete -- Görögország -- 9,8.
Santorini, görögül: Thíra, egy sziget az Égei-tengeren. Görögország része, az Égei-szigetvilág déli részén, a Kükládok szigetcsoport legdélebbi tagja, körülbelül: 200 km-re Athén-tól dél-keletre. Santorini ma Európa egyik legismertebb és legfrekventáltabb turisztikai célpontja, a világ: 7 csodája közé is bekerült. Santorini egy irdatlan erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket és amely a jelenlegi geológiai kaldera kialakulásához vezetett. Látványos szépsége, és az élénk éjszakai élete a szigetet Európa egyik legvonzóbb és leglátványosabb turisztikai célpontjává tették. A szigeten bolygónk egyik legnagyobb vulkánkitörése: a Minószi kitörés, melyet néha Thérai kitörésnek is neveznek, 3600 évvel ezelőtt, a Minószi civilizáció csúcspontján következett be. A kitörés egy több száz méter vastag vulkáni hamu-üledékkel körülvett óriási kalderát hagyott hátra és a kiváltott cunami-val közvetett módon hozzájárulhatott a 110 km-re délre fekvő Kréta szigetén a Minószi civilizáció összeomlásához. Egy másik népszerű elmélet szerint a Thérai kitörés a forrása Atlantisz legendájának. A sziget itala az Assyrtiko nevű bor. A szőlőt a szigeten folyamatosan fújó szél miatt a földön, kosár alakba fonva növesztik. A bor jellegzetes ízét a vulkanikus kőzet adja. Nyáron több mint: 1 millió turista látogat a szigetre, többségük hatalmas óceánjáró hajóval érkezik.

31.  Szardínia szigete -- Olaszország -- 9,6.
Szardínia, olaszul: Sardegna, szárdul: Sardinna, a Földközi-tenger második, Európa nyolcadik legnagyobb szigete, Olaszország, Spanyolország, Korzika között helyezkedik el. Szardínia csodaszép, területe: 24.000 km², lakossága pedig: 1,6 millió fő, a sziget fővárosa: Cagliari: 170 ezer lakossal. Az Appennini-félszigettől: 70 km-re helyezkedik el, őket a Tirrén-tenger választja el egymástól. Olaszország régiója, különleges autonómiával ellátott terület. Szardínia történelme az ősidőkbe, a paleolitikumba nyúlik vissza. A "Nurági" civilizáció, a Neolitikum és a Római Birodalom kora közötti időszakban alakította a szigetet. Szardínia korai építészete a Megalitikus építmények, hatalmas kő-lapokból építették. A mezőgazdaság és pásztorkodás tradicionális itt. Szardínia tengerpartjai a legszebbek Európában: Cagliari, Alghero, Porto Torres, Golfo Aranci, Olbia. Szardínia klímája jellegzetesen mediterrán: télen enyhe, nyáron pedig meleg, a csapadék északon és nyugaton jelentős. A napsütéses órák száma évente: 2000-2300. A tengerpartokon, ahol a lakosság többsége él, a hőmérséklet szinte soha nem csökken nulla fok alá. Az alacsony páratartalomnak köszönhetően könnyen elviselhető a nyári forróság. Enyhe klimájának, érintetlen vidékeinek, vizei tisztaságának köszönhetően Szardínia évről évre egyre több látogatót vonz, 2007-ben a sziget látogatóinak száma először lépte túl a 10 milliót.

32.  Szicília szigete -- Olaszország -- 9,5.
Szicília, Sicilia, a Földközi-tenger legnagyobb szigete, Olaszország közigazgatásilag legkiterjedtebb régiója, az egyik legszebb és legváltozatosabb sziget: hegyek, dombok, síkságok tarkítják. Szicília területe: 25.000 km², lakossága: 5 millió, fővárosa: Palermo: 680 ezer fő. Szicília szigetét Olaszország: Calabria régiójától a Messinai-szoros választja el Kelet felől. A szigeten található: Európa leghatalmasabb tűzhányója, az Etna (3370 méter), nem messze Catania városától. A vulkán aktív, gyakori kitörések jellemzik. A Szicília név világszerte ismert, egy fogalom, híres népi művészetéről és művészeiről. Sok szicíliai kétnyelvű, így mind az olaszt, mind pedig a szicíliai nyelvet beszéli. Ez utóbbi önálló újlatin nyelv, amelyet: görög és spanyol hatás alakított ki. Szicília jó talajáról, kellemesen meleg éghajlatáról ismert, meghatározó a mezőgazdaság, a búza. árpa, kukorica. Az olajbogyó, szőlő, citrom, narancs, mandula, mogyoró, pisztácia, gránátalma az ókorban kerültek a szigetre. Megtalálható még a datolyapálma, szentjánoskenyérfa, szeder. A szőlő termesztés és a borászat is fontos szerepet tölt be a szigeten, a szicíliai borok erősek és kitűnőek. A turizmus kiemelkedő ágazat, csodaszép tengerpartok vannak a szigeten. Szicília városai ókori eredetűek: Palermo, Cefalu, Messina, Taormina, Catania, Siracusa, Agrigento, gyönyörű ősi építmények egész sorát csodálhatja meg a szigetre látogató turista.

33.  Tenerife -- Spanyolország -- 9,5.
Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobb tagja, Spanyolországhoz tartozó sziget az Atlanti-óceán északkeleti részén fekszik. Tenerife területe: 2.034 km², lakossága: 900.000 fő, itt él a szigetek lakosságának: 43 százaléka. A főváros: Santa Cruz de Tenerife, 200 ezer lakossal, a sziget ÉK-i részén fekszik, a neo-klasszicista és a gyarmati építészeti stílust elegyítő a város központja. A Kanári-szigetek őslakosai a guancsok voltak. A szigetet a 15. században hódították meg a spanyolok. A sziget középső, központi részén emelkedik a "Teide: 3718 méter magas vulkanikus hegy, tűzhányó, ez Spanyolország legmagasabb hegy-csúcsa. A Teide Nemzeti Park világörökségi helyszín, ahogy: San Cristóbal de La Laguna, a sziget második legnagyobb települése belvárosa is. A Macizo de Anaga hegylánc a sziget észak-keleti részében bioszféra-rezervátum: Európában itt él a legtöbb bennszülött faj. A város a tengeri kikötő és a közeli: Las Teresitas strandnak köszönhetően népszerű üdülőhely, a strandra a Szaharából hozták a homokot, csodás kilátással és enyhe, szubtrópusi időjárással. Világhírű: Santa Cruz de Tenerife karneválja, amely a Rio de Janeiro-i után a világ második legnagyobb karneválja. A sziget déli részén: Los Cristianos város körül épültek ki a nyaralóhelyek, ahol a legmelegebb és legnaposabb az idő. A sziget turizmus itt összpontosul ezen a részen.

34.  Zakynthos -- Görögország -- 9,3.
Zakynthos egy sziget a Jón-tengeren, Görögország nyugati részén, Korfu-tól délre. A sziget területe: 405 km², lakossága: 40 ezer, székhelye, az azonos nevű: Zákinthosz város a sziget délkeleti partján fekszik. Zakynthos egy turista paradicsom, természeti szépségeinek és festői fővárosának köszönhetően a Velenceiek, Homérosz után, a "Kelet virágának: Fiore di Levante" nevezték. A sziget smaragd-zöld vizével, festői öbleivel, lagúnáival, változatos sziklás, homokos, kavicsos part szakaszaival az egyik legszebb Jón-tengeri sziget. A népszerű üdülő települések: Tsilivi, Laganas, Argassi, Alykes mozgalmas életükkel már hosszú évek óta a turisták kedvenc üdülőhelyei. Zákinthosz városa elvarázsolja látogatóit: úgy simul a hegy oldalában elterülő kikötőhöz, mint egy amfiteátrum. Zákinthosz egyik legismertebb öble és egyben Görögország egyik legtöbbet fotózott tengerparti szakasza a: "To Navagio", azaz a "Navagio-öböl". A hatalmas mészkő falakkal körülvett öbölben egy rozsdás csempész hajó roncsai pihennek a fövenyen. A sziget keleti és déli részén lágy, hosszan elterülő fürdő-öblök találhatók, de az állatvilág kedvelőinek is tartogat a sziget ezen része meglepetéseket, ugyanis ez az egyik kedvelt élőhelye a "Caretta" nevű nagy tengeri teknősnek. A sziget nyugati és délnyugati partjai bővelkednek tengeri barlangokban. A sok nyári napsütésnek és a kiadós téli esőzésnek köszönhetően dús növényzet.

35.  Zöld-foki szigetek -- Zöld-foki Köztársaság -- 9,0.
A Zöld-foki Köztársaság, portugálul: República de Cabo Verde, egy szigetország, 10. vulkanikus eredetű sziget alkotja, amelyek a középső: Atlanti-Óceánban, Afrika legnyugatibb pontjától, a Zöld-foktól, Szenegál partjától: 570 km-re nyugatra fekszenek, kordinátái: ész: 15°, nyh: 24°. A Zöld-foki-szigetek az -Azori, -Madeira, -Kanári-szigetekkel együtt: Makaronézia szigetvilág részét képezik. A Zöld-foki szigetek területe: 4033 km², lakossága: 555 ezer, Cabo Verde: 10. szigete: -Santiago (991 km²), -Santo Antão (779 km²), -Boa Vista (620 km²), -Fogo (476 km²), -São Nicolau (343 km²), -Maio (269 km²), -Sal (216 km²), -São Vicente (227 km²), -Brava (64 km²), -Santa Luzia (35 km²). A legnagyobb sziget: Santiago, itt van a főváros: Praia: 113 ezer lakossal. A Zöld-foki-szigetek a 15. századig lakatlan volt, amikor is Portugál hajósok fedezték fel és Portugália gyarmata lett. Az itt létrehozott gyarmatuk az első európai gyarmat volt a trópusokon. A szigeteket a 16. és 17. században az Atlanti rabszolga-kereskedelem tette gazdaggá. 1975-ben békésen függetlenedett Portugáliától. Az 1990-es évek eleje óta a Zöld-foki Köztársaság képviseleti demokrácia, Afrika egyik legfejlettebb és legdemokratikusabb országa. Főként a turizmusra és a külföldi befektetésekre épül. A lakossága: Afrikai, Európai, Mór eredetű, a legelterjedtebb vallás a római katolikus, amely a portugál gyarmatosítás hagyatéka.