"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Európa legszebb, leghíresebb Tengerpartjai - Giovanna Bellini

2022.07.27 14:20

 

Európa legszebb és legjobb tengerpartjai.

A Viaggi Magazine című olasz magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik város tetszik a legjobban, melyek a világ, és Európa legjobb, legszebb városai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a világ városait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, értékek.


 

Európa legszebb tengerpartjai

A Viaggi Magazine című olasz utazási magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak melyik város tengerpartja tetszik a legjobban, melyek Európa: legjobb, legszebb partjai. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a városok partjait: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, vásárlás. A különböző tényezőket: 1-10. között osztályozták, és a felmérés végén a megszerezhető pontok százalékának listája szerint jött ki a végső sorrend. Minden város esetében a megfelelő számú válaszadást kellett nyújtaniuk, hogy az adott város tengerpartja szerepelhessen ezen a listán. Nézzük akkor meg a 2012-es eredményeket Európa-szinten...

         Európa: 35. Legszebb Tengerpartja         
1. Agrigento Szicília 9,4
2. Ajaccio Korzika 9,3
3. Alghero Szardínia 9,0
4. Ancona Olaszország 8,6
5. Antalya Törökország 8,5
6. Budva Montenegro 8,7
7. Cagliari Szardínia 9,4
8. Cannes Franciaország 9,4
9. Dubrovnik Horvátország 9,8
10. Faro Portugália 8,7
11. Heraklion Kréta 8,8
12. Jalta Oroszország 8,9
13. Kalamata Görögország 9,0
14. Kotor Montenegro 9,1
15. Lagos Portugália 8,8
16. Larnaca Ciprus 8,8
17. Lloret de Mar Spanyolország 9,2
18. Makarska Horvátország 8,6
19. Malaga Spanyolország 9,1
20. Marbella Spanyolország 9,1
21. Monaco Monaco 9,3
22. Nice Franciaország 9,3
23. Palma de Mallorca Mallorca 9,0
24. Paphos Ciprus 9,4
25. Port Soller Mallorca  9,5
26. Rovinj Horvátország 9,6
27. San Remo Olaszország 9,2
28. San Sebastian Spanyolország 9,6
29. Saint Tropez Franciaország 9,5
30. Sochi Oroszország 8,2
31. Split Horvátország 8,5
32. Sukhumi Grúzia 8,9
33. Taormina Szicília 9,3
34. Tarragona Spanyolország 9,2
35. Tropea Olaszország 9,5

Cannes, the go-to filming location for famous movies 

Európa: 35. Legszebb Tengerpartja

1.  Agrigento -- Szicília -- 9,4.
Agrigento, a város Szicília szigetének déli részén, a Földközi-tenger-partján fekszik, Agrigento megye székhelye, 60 ezer lakossal. A tengerparthoz közeli hegytetőn, az ókori görög: Akragasz, latinul: Agrigentum város helyén fekszik. Egy tengerre néző hegytetőre építették, a várostól északra természetes erődítményként egy sziklaszirt emelkedik. Agrigento leghíresebb világörökségi régészeti látványossága a "Templomok völgye", és az itt található: "Concordia-templom", amit a Kr.e.5. század körül építettek. Még számos egyéb: Hellén és Római lelet is található a város környékén. Agrigento emellet e csodaszép tengerpart város, szebbnél-szebb strandokkal. Agrigento városától délre található a homokos: San Leone strand. A Scala dei Turchi: "Törökök lépcsője“ egy nagy látványosság, természeti alkotás, a világítóan fehér, lépcsős sziklaszirt, ami körbeöleli a homokos partot, 20 perc autózásra található Agrigento-tól.

2.  Ajaccio -- Korzika -- 9,3.
Ajaccio, Korzika szigetének: 70 ezer lakosú fővárosa, a Franciaországhoz tartozó, a Földközi-tengeren található sziget legnagyobb városa, Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. Ajaccio Korzika szigetének nyugati partján, az Ajacciói-öböl északi partján, a környező erdős dombok közötti védett helyen található, kikötője is védett helyen van. Marseille-től 210 km-re délkeletre fekszik. Ajaccio városi strandja is remek, és a környékén is remek strandok vannak. A Korzikaiak: "Île de Beauté" - "A szépség szigete" névvel illetik szigetüket, e kis területen találunk: vadregényes hegyvonulatokat, a völgyekben vadul lezúduló patakokat, sziklás partokat, a fürdőzésre alkalmas homokos öblöket, és a sajátos történelmi hangulatot árasztó városkákat. A Bonaparte-ház itt található, 1769-ben itt született: Bonaparte Napóleon, a későbbi francia császár, a város nagy szülöttére mindenfelé: emlékművek, utcanevek emlékeztetnek.

3.  Alghero -- Szardínia -- 9,0.
Alghero városa Szardínia szigetének észak-nyugati részén fekszik, a Földközi-tenger partján. A város: 50 ezres lakossága: szárd, olasz, és mintegy: 20%-a katalán nemzetiségű, a város sárgás zászlaja is Katalónia zászlajához hasonlatos. 1997 óta hivatalos nyelv a katalán, a szárd és olasz mellett. Alghero egy igazán elbűvölő hely, és annak ellenére, hogy minden évben turisták sokaságát vonzza, sikerült megőriznie sajátos jellegét és hangulatát. Algheróban nagyszerű választékot kínálnak a látnivalók, amelyek között szerepel a történelmi központ meglátogatása, a közeli természeti látnivalók. A várost a 16. században épült falak, védik, amelyek a Porta a Mare-tól a Piazza Sulis-ig tartanak, ahol megcsodálható a Sulis-torny. Alghero a korall parton fekszik, a korall a gazdaság nagy részét képezi, és itt található a Museo del Corallo. Alghero híres strandjai: Spiaggia: -Lido di San Giovanni, -Bombarde, -Lazzaretto, -Maria Pia.

4.  Ancona -- Olaszország -- 8,6.
Ancona, egy szép kikötőváros és nyaralóhely Olaszország: Adria-tenger partján. Ancona a Marche-i régió: 100 ezer lakosú régi fővárosa. A város neve a görög nyelvből származik és "könyököt" jelent; ezt a kiszögellést nevezik "Itália könyökének". Ancona az olasz Adriai-tenger középső részén fekszik, a Conero-hegy északi vonulata által képzett félszigeten terül el. A félsziget alakítja ki az Anconai-öblöt. Mint minden Adria-parti olasz városból, Anconából is látszik a napfelkelte a tenger felől, de ez az egyetlen olyan város, ahonnan a naplementét is megfigyelhetjük a tengeren, mivel a félszigetet keletről is és nyugatról is áztatja a tenger.. Ancona a "Riviera del Sole" - "Napfényes Part" - Adria-tengerparti szakasz központi részén fekszik. A XX. század elején Ancona volt a Triesztből és Rijekából érkező hajók legfontosabb kikötőhelye, de később veszített a forgalmából. A város területe dombokon és völgyeken osztozik, így szép és változatos partokkal rendelkezik.

5.  Antalya -- Törökország -- 8,5.
Antalya, egy: 800 ezer lakosú: Dél-Törökországi város, a Földközi-tenger egyik öblének partján, Antalya tartomány székhelye. Lakossága nyaranta a 2-3 milliót is eléri. Keletkezése a hellenisztikus időkre vezethető vissza, melyek tanúságát a közelben álló romok is mutatják. A várost gyűrűként öleli körül a Toros-hegység, melynek a város különleges éghajlatát köszönheti: a hegység által körbezárt síkságon megreked a tenger felől érkező levegő. Antalya a Földközi-tenger egyik gyöngye, a Török-Riviéra fővárosaként emlegetik. A Kaleici, a városközpont, ahol különös török és görög házak állnak védelem alatt, a legközkedveltebb része a városnak. A bizánci, római, szeldzsuk építészet és kultúra alapjai még mindig láthatóak az óvárosban. Az Antalya-i éghajlat mediterrán jellegű, enyhe tele és forró nyara van, átlagosan az év: 365 napjából: 300-ban süt a nap, egy örök nyaralóhely.

6.  Budva -- Montenegró -- 8,7.
Budva, a legnagyobb tengerparti település Montenegróban, a turizmus metropolisza az Adriai-tenger partján. A festői kisváros lakóinak száma: 16.000 fő.  A természeti szépségek mellett, mint a szigetek, és a festői partszakaszok, Budva gazdag történelmi emlékekben is. A 2500 éves város viharos történelme során a létrejött kulturális örökség szintén látványosságokban gazdag. Az óváros egy kicsiny félszigeten fekszik és a kulturális örökség bölcsője. Keskeny utcák keresztezik egymást, kis terekkel és híres épületekkel, mint például a Szentháromság templom. Nyaranként e hely kulturális központtá válik, s helyet ad számos színházi előadásnak, rendezvénynek. A Stanjevici, Podostrog, Rezevici, Gradiste-kolostorok fontos történelmi emlékei Budvának. Budva tengerpartja: 11 km hosszú, 17 homokos, aprókavicsos stranddal rendelkezik. A part menti sétányon vannak az óvárosi strandokat: Slovenska Plaza, Gradska Plaza.

7.  Cagliari -- Szardínia -- 9,4.
Cagliari, Szardínia szigetének: 170.000 lakosú fővárosa, az Olaszországhoz tartozó, a Földközi-tengeren található sziget legnagyobb városa. Cagliari Szardínia szigetének déli részén helyezkedik el, a "Golfo degli Angeli - Angyalok öble" közép pontjában. Cagliari úgy mint Róma is: 7. dombra épült, amelyek ma a város egyes negyedeit alkotják: -Castello, -Colle di Bonaria, -Colle di San Michele, -Mannu, -Monte Claro, -Monte Urpinu, -Tuvixeddu. A város legrégibb része a Castello dombtetőn fekszik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Cagliari-öbölre. A városfalak legnagyobb része ma is teljesen ép és két 13. századi fehér mészkő torony a Sant Pacras és az Elefánt torony erősíti. Ez a helyben bányászott mészkő az alapanyaga a városfalnak és sok régi városi épületnek is. Cagliari környéke remek tengerparti strandokkal rendelkezik. A város ideális környezetet nyújt a vitorlázáshoz, a természetjáráshoz és a szabadtéri sportokhoz.

8.  Cannes -- Franciaország -- 9,4.
Cannes, a Francia Riviéra, a Côte d'Azur egyik kiemelten szép és csillogó városa. Egy világhírű üdülőhely, az éves Cannes-i fesztivál otthona. A városnak több mint: 70 ezer lakosa van. A város finom fövenyes strandja a híres: Croisette körúttal, fontos turisztikai vonzerőt ad. Az évente május közepén megrendezett nemzetközi filmfesztivál a legfontosabb esemény. A fesztivál-palota a város legmitikusabb helye. A pálmafákkal szegélyezett: Croisette-en olyan előkelő paloták sorakoznak, mint a -Carlton Intercontinental, a -Martinez, a -Majestic, a -Noga Hilton szállodák. A látványosságok közül ki kell emelni az óváros, Le Suquet 11. századi őrtornyát, mellette a várat, ahol a Földközi-tenger antik kultúráját bemutató kiállítás látható, valamint a késő gótikus: Notre-Dame de l'Espérance templomot, a román stílusú: Sainte-Anne kápolnát és a városházát.

9.  Dubrovnik -- Horvátország -- 9,8.
Dubrovnik, régi magyar nevén: Raguza, olaszul: Ragusa, város és kikötő Horvátországban, az ország legdélibb részén, az Adriai-tenger partján. Dubrovnik első látásra is mesésen szép város, Neretva megye székhelye, lakosainak száma: 45.000. Az "Adria Gyöngye"-ként nevezett várost korábban a "Délszláv Athén"-nek is titulálták. A középkorban a tengeri kereskedelem egyik központja, a Raguzai Köztársaság székhelye és hosszú ideig a Velencei Köztársaság riválisa is volt. A város virágkorát a 15. és 16. században élte, amikor: 40.000 lakosával Európa legnagyobb városai közé tartozott. I. Lajos magyar király: 1358-ban megszerezte Velencétől és egészen 1526-ig a magyar korona része volt. A város egyúttal a horvát művészet, a horvát nyelv és irodalom egyik központja, lakhelye sok híres költőnek, írónak, festőművésznek és tudósnak. Központja: 1979 óta az UNESCO Kulturális Világörökség részét képezi.

10.  Faro -- Portugália -- 8,7.
Faro, a 40 ezer lakosú város a Portugál idegenforgalom vezető tengerparti nyaralóhelye, Portugália kontinentális részének legdélebbre fekvő városa, Algarve tartomány központja az Atlanti-Óceán partján. Faro központi része nagyon emberi léptékű, ahol számtalan utca el van zárva a közlekedés elől. Faro már a rómaiak idejében is jelentős település volt, a Ria Formosa lagúna közelsége és kikötője miatt.  Faro széles lagúna partjára épült, mocsarak és sós-szikes síkságok övezik. Faro 10 km-re van a hatalmas strandtól, melynek homokos szigetei az ár-apálynak megfelelően hol eltűnnek, hol előbukkannak. A turisták nagy része a remek strandok miatt érkezik a városba, melyek Faro-ban és környékén találhatóak. Számos busz és hajó szállítja a látogatókat a Faro-tól néhány kilométerre található strandokra és üdülőtelepekre. Faro leghíresebb strandja a Praia de Faro.

11.  Heraklion -- Kréta -- 8,8.
Heraklion, Iraklion, város a Görögországhoz tartozó: Kréta szigetének fővárosa, legnagyobb és legfontosabb kikötője, Iráklio prefektúra székhelye. A Kréta sziget északi partján fekszik, az ókori minószi főváros, Knósszosz északnyugati szomszédságában. Ezért feltehető, hogy ebben az időben a palota birodalom kikötője lehetett. Mai nevét Heracleum ókori római kikötőről kapta, amely valószínűleg ugyanezen a helyen volt. A kikötő áru forgalmának legfontosabb tételei: szőlő, főként malaga, olajbogyó és olívaolaj, bor, szentjánoskenyér, citrusfélék, mandula, szappan, zöldség és bőr. A város és környékének tengerpartjai csodásak, múzeumában az ország egyik legszebb ókori krétai gyűjteményét őrzik. A várostól: 5 km-re találhatók az ókori minószi kultúra központjai, Priniasz falu határában található Apollonia fellegvára.

12.  Jalta -- Oroszország -- 8,9.
Jalta, az Oroszországhoz tartozó: Krím-félsziget gyöngye, a Fekete-tenger északi partján, "Aki nem látta Jaltát, az nem látta a Krímet sem", szól a mondás. Jalta egy nagyon jelentős, 133 ezer lakosú üdülőváros a Fekete-tenger északi partján. Neve a görög "Jal" biztonságos part kifejezésből ered. A Krím-félsziget déli hegységének vonulata és a tengerpart közötti szűk: 5-8 km-es sávban helyezkedik el a Jalta üdülőhely. Klímája szubtrópusi, melyet az enyhe és csapadékos tél, hűvös tavasz, forró és hosszú nyár, valamint meleg ősz jellemez. A januári átlaghőmérséklet: 4 °C, júliusban pedig: 24 °C. Télen itt virágzik a hóvirág, ibolya, primula, a tavasz a legvirágosabb évszak, a nyár a rózsa, magnólia, gránátalma, oleánder virágzásának ideje, az ősz a cseresznye és a szőlő szüretelés ideje. A Fekete-tenger vizének só-tartalma megközelíti az óceánokét. A legmelegebb napokon a tengervíz hőmérséklete eléri a 26 °C. A strandoláson kívűl különleges éghajalata miatt, légzőszervi és számos egyéb betegségben szenvedőknek is kifejezetten javasolt az üdülés Jaltában.

13.  Kalamata -- Görögország -- 9,2.
Kalamata, a város a Dél-Görögországi Peloponnészosz-félsziget délnyugati részén található, a város: 70 ezer lakosával kellemesen könnyed és felejthetetlen élményt nyújt. Kalamata városhoz közel van: Spárta és Olümpia is, az ókori görög világ két csodája, így innen oda is érdemes elmenni. Kalmata városa maga is szép, de a környéke még annál is szebb. A város melletti Navarino-Öböl partjait és strandjait a legjobbak között tartják számon Görögországban és Európában. Álmos falucskák, vízpartra tekintő tavernák, csónak bérelési lehetőség, smaragdzöld tiszta víz, friss vizű lagúnák várnak itt reád. A lenyűgözően szép Navarino-félszigeten strandolni és búvárkodni egy örök élmény, gyönyörködni a tenger kékjében, a megbújó halakban és kagylókban felejthetetlen emlék...

14.  Kotor -- Montenegro -- 8,4.
Kotor, olaszul: Cattaro, egy festői tengerparti város Montenegróban, mely a Kotori-öböl keleti csücskében, 1000-1700 méter magas hegyek ölelésében fekszik, az Adriai-tenger partján. A híres város lakossága: 14 ezer fő. Kotor régi mediterrán kikötője és az azt körülvevő, a szerb Nemanjić-dinasztia által építtetett lenyűgöző városfal nagyon jó állapotban maradt fenn és az UNESCO világörökség védelmét élvezi. 1420 és 1797 között Kotor és a környéke a Velencei Köztársaság uralma alatt állt és a Velencei hatás még ma is meghatározza a város építészeti képét. A Kotori-öböl (Boka Kotorska) az egyik a szárazföldbe legmélyebben benyúló öblök közül az Adriai-tengeren, emiatt néha Európa legdélibb Fjordjának is nevezik. A közeli Orjen és Lovćen magasba törő mészkő szirtjeivel együtt az egyik legnagyszerűbb mediterrán tájat alkotja. A Kotori-öböl természetes szépsége és maga Kotor óvárosa egyaránt vonzza a turistákat.

15.  Lagos -- Portugália -- 8,8.
Lagos, a 30 ezres város Portugália déli részén, Algarve régióban, az Atlanti-Óceán partjának legnépszerűbb üdülőhelye, gazdag történelmi múltjával várja a turistákat. Már a múltban is híres volt, hiszen kikötőjéből indult útnak: Lourenco Gomes és Antonio Gago és fedezték fel: Madeirát, Gil Eanes innen indulva kerülte meg a Jóreménység fokot, szinte az összes nagy felfedező innen indult el. Lagos történetéről bővebb információt is kaphatsz a Történeti és Művészeti Múzeumban, ahol mindenképpen nézd meg a híres aranyborítású Szent Antal templomot is. Illetve a Szent Sebastian templom is ahonnan bámulatos kilátás nyílik a Lagos-i öbölre. Meia Praia az egyik legnépszerűbb tengerpart, hiszen az egyik leghosszabb nyitott öböl Európában, fehér homokos, és tiszta. Közvetlenül mellette található a Praia Solaria és Praia da Batata.

16.  Larnaca -- Ciprus -- 8,8.
Lárnaka a Ciprus szigetének egyik szép tengerparti városa, a sziget délkeleti partján található, a Földközi-tenger partján. Lárnaka Ciprus legöregebb lakott városa. Egy legenda szerint az első települést: Noé dédunokája, Kittim alapította. Ciprus más ókori városaihoz képest, amelyeket elhagytak a lakosaik, Lárnaka a 6000 évvel ezelőtti alapításától kezdve ugyanott létezik. Az ország legnagyobb nemzetközi forgalmat is lebonyolító repülőtere, a Lárnakai nemzetközi repülőtér itt található. A népessége: 72 ezer fő, az ország második kereskedelmi kikötője és fontos turisztikai célpont. Lárnaka Ciprus egyik legnagyobb tengerparti üdülőhelye, 25 kilométernyi tengerpartja van. A Phinikoudes és a McKenzie part is "kék zászlót" kapott a tisztaságára. Hat múzeuma a város központjában található. A nyári- és tengeri sportok űzésére is van lehetőség. Sok étterem, taverna, kávézó és bár van a városban, a hagyományostól a modernig.

17.  Lloret de Mar -- Spanyolország -- 9,2.
Lloret de Mar, a spanyol tengerpart egyik legkedveltebb nyaraló célpontja a Costa Brava partszakaszán. Barcelona városától: 60 km-re észak-keletre fekvő, 1001-ben alapított város ma Katalónia második legnagyobb települése: 30 ezres állandó lakossal. Lloret lakosainak száma a nyári szezonban megtöbbszöröződik, elsősorban a régiót kifejezetten kedvelő észak-európai turistáknak köszönhetően. A 47 négyzetkilométeren elterülő település szélei a környező: 800 méter magas hegyek oldalába kapaszkodnak fel, ahonnan remek panoráma nyílik a környékre. A városban található: 150 étterem, 600 taverna. Lloret öt stranddal rendelkezik, ami együttesen: 7. kilométer hosszúságú strandot jelent. Az üdülőváros strandjai nagyobb részben homokkal borítottak, és a Costa Brava legtisztább, kék zászlóval kitüntetett strandjai közé tartoznak.

18.  Makarska -- Horvátország -- 8,6.
Makarska, egy 13 ezer lakosú híresen szép és vad hátterű tengerparti üdülőváros, a part menti: Bikovo-hegy szinte "beleszakad" a tengerbe, olyan meredek. Horvátország déli részén, az Adriai-tenger partján fekszik, Dalmácia megyében. A város az úgynevezett: "Makarskai Riviéra" központjában, a Szent Péter félsziget által védett öbölben fekszik. A város részei felnyúlnak a Biokovo-hegység lejtőire. A Biokovo-hegy és az Adriai-tenger által közrefogott Makarska, Horvátország egyik legismertebb idegenforgalmi központja. A Makarska, Baška Voda, Brelat, Tučepit magába foglaló, több kilométer hosszú apró-kavicsos tengerpartjáról híres Makarskai Riviéra, a család minden tagjának rengeteg szórakozási és sportolási lehetőséget rejteget. A városban rengeteg, Dalmát étel- és bor- különlegességet kínáló étterem és borospince található, a fiatalokat pedig a hajnalig nyitva tartó zenés szórakozóhelyek várják.

19.  Malaga -- Spanyolország -- 9,1.
Malaga, a dél Spanyolországi, Andalúzia régió déli részén, a Földközi-tenger partján fekszik. A 600 ezer lakosú Malaga a Costa del Sol, azaz a Napos-part fővárosa és központja, az egyik legkedveltebb turista célpontja, ami: kultúrájának, kiváló borainak, enyhe éghajlatának, és a napsütéses órák rendkívül magas számának köszönhető. Malaga: Picasso szülővárosa is, de a híres festő csak 10 éves koráig élt itt. Két folyója a Guadalmedina, amelynek bal partján fekszik a történelmi városrész, és a Guadalhorce, amely a várostól nyugatra éri el a Földközi-tengert. A város jelentős kikötője a kereskedelmi és személyszállító hajók, valamint kompok fogadására lett berendezkedve. A klíma mediterrán enyhe téllel és kellemesen meleg nyárral. Az évi középhőmérséklet: 20 °C. Az átlag hőmérséklet augusztusban: 24,5 °C. Télen az átlag minimum hőmérséklet: 11 °C.

20.  Marbella -- Spanyolország -- 9,1.
Marbella, a luxus-városka Spanyolország déli részén, Andalúzia régióban, a Földközi-tenger partján fekszik, a pompa és fényűzés városkája minden mennyiségben. Marbella az elit társasági élet központja, fogalom még a leggazdagabbak körében is. A Costa del Sol nagystílű üdülőhelye, rendszeresen látogatják királyi családok tagjai, államfők, hírességek. Ennek megfelelően az árak itt magasabbak, mint bármely más tengerparti városban, de a kiszolgálás, a konyha a legmagasabb igényeket is kielégíti. Marbella így az egész világról idevonzza az igényes és választékos ízlésű nyaraló vendégeket. Tengerpartja: 28 km hosszú, a rajta végigfutó sétány, amely tele van kávéházakkal és éttermekkel, érinti a két városi strandot, majd a marinát, ahol egyszerre akár több száz luxushajó is horgonyoz nap mint nap. Marbella két arcú, az egyik a nagyvilági kulissza üvegből, vasbetonból és pompából, a másik a hangulatos óváros, a város magja.

21.  Monaco -- Monaco -- 9,3.
Monaco, a Monacói Hercegség, Principauté de Monaco egy önálló és független városállam, a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a Földközi-tenger partján, a Francia Riviérán. Monaco egyedül Franciaországgal határos, területe: 1,93 km², lakossága: 38 ezer fő, amely szinte csak Monaco városából áll, a világ legsűrűbben lakott országa. Monaco adóparadicsom mind a lakosság, mind a helyi bejegyzésű cégek számára. 1292 óta a Grimaldi-ház uralkodik a hercegségben. A jelenlegi uralkodó: II. Albert herceg. A hercegség gyönyörű látképéről és kellemes, napos klímájáról egyaránt híres. Az éghajlata kiváló, meleg nyár és enyhe tél jellemzi az időjárását. Monaco a legszebb tengerparti városok közé tartozik, háttérben a tengeri Alpok magaslatai, előtérben a Földközi-tenger kéklő látványa kápráztatja el a szemet. képeslapra illő látvány fogadja itt az turistákat, utazókat.

22.  Nice -- Franciaország -- 9,3.
Nice, Nizza, Franciaország ötödik legnagyobb városa, a Francia Riviéra, a Côte d'Azur fővárosa. A város lakossága: 350 ezer, a Földközi-tenger partján található félúton: Marseille és Genova között, a Francia Riviérán, közel: Monaco-hoz. Korábban Itáliához tartozott, majd: 1792 óta Franciaországhoz. A Promenade des Anglais egy 7 km-es félkör alakú tengerparti sétány, ami a város legnagyobb szépsége. Nizza védett fekvésének köszönhetően egyike a régió legmelegebb helyeinek. A legkellemesebb hónapok az utazásra a május, és a szeptember közepétől október közepéig tartó időszak. A legesősebb időszak a február és a március. Június és augusztus között nagy lehet a forróság. A Nizza-i tél enyhe, szinte sosem esik fagypont alá a hőmérséklet, ezért is volt Nizza a 19. században az angolok egyik legkedveltebb szálláshelye, a nagy hotelek mindmáig ebből adódóan húznak hasznot. Nizza strandjai kavicsosak.

23.  Palma de Mallorca -- Spanyolország -- 9,0.
Palma de Mallorca, Mallorca szigetének és a Baleár-szigetek fővárosa és egyben legnagyobb városa, 400 ezres lakossággal, a sziget lakosságának a fele itt él.  A Földközi-tenger nyugati medencéjében fekszik, a sziget dél-nyugati részén. A város egy nagyon vonzó hely, szép és tiszta környezetben fekszik, hosszú, pálmafás tengerparti sétánnyal és jó strandal megáldva. A repülőtere, a Son Sant Joan reptér nagy forgalmat bonyolít le nyaranta. A városban rengeteg galéria, művészeti múzeum működik. Érdemes gyalog, esetleg kerékpárral mozogni a belvárosban, hiszen a látnivalók gyorsan elérhetőek. A város jelképe a Sa Seu Katedrális, Catedral de Palma, ami homokkőből épült. Építését: 1229-ben kezdték el: I.Jaume aragóniai király parancsára, de csak 1601-ben fejezték be. A világ egyik legmagasabb, 44 métert elérő hajójával rendelkezik.

24.  Paphos -- Ciprus -- 9,4.
Páfosz, görögül: Paphos, Ciprus szigetének egyik legszebb városa, a Páfosz Közigazgatási Kerület központja. A város a Világörökség részévé nyilvánított értékekkel rendelkezik. A Páfoszt: Aphrodité városaként emlegetik, mivel a mitológia szerint a város közelében található Aphrodité sziklája mellett bukkant ki a tengerből. A város a Ciprusi sziget dél-nyugati partvonalán fekszik, nyugatról és délről a Földközi-tenger, északról és keletről pedig a Tróodosz-hegység határolja. Az sziget-ország nagyobb, idegenforgalmilag is jelentős városai közül: Páfosz a legnyugatabbra elhelyezkedésű település. A város két, mára összenőtt részre választható szét: a keleti, magasabban fekvő: Palea-Páfoszra, és a nyugati, tengerparti: Nea-Páfoszra. A Pafos környéki síkság is szép látványt nyújt, elöl a banán ültetvényekkel, a háttérben pedig a Troodos-hegység lágy lejtõivel.

25.  Port Sóller -- Mallorca -- 9,5.
Port Sóller egy csodásan szép, bájos, vonzó tengerparti városka, 12 ezer lakossal, Mallorca szigetének északi részén, a Földközi-tenger partján. Egy védett öbölben fekszik, hegyek veszik körbe és a szemben a tengerre néz. A homokos part, pálmafák, kék tenger, napfény, nagyon tetszetős, idillikus látvány. Egy remek program Mallorca szigetén, a Palma de Mallorca városából Port Sóller városkába tartó nosztalgikus kisvasút. A csodálatos festői tájon áthaladó vasút ugyanis a magas hegyek mellett, narancs ligeteken és rengeteg alagúton zakatol keresztül. Azután megérkezve Sóller után egy villamossal még egészen a tengerparton fekvő, Port de Sóller városáig utazhatunk el. Port Sóllert a Tramuntana hegység veszi körül, a város a hegyre kapaszkodik fel, és felmenve a magaslataira csodálatos kilátás nyilik meg előttünk a tengerpartra, strandra, kikötőre. Ez a városka Mallorca egyik gyöngyszeme, aki egyszer látta sohasem felejti el.

26.  Rovinj -- Horvátország -- 9,6.
Rovinj, olaszul: Rovigno egy csodásan szép kisváros Horvátországban, az Isztriai-félszigeten, az Adriai-tenger partján fekvő település. Rovinj az Isztriai félsziget nyugati partján Pula és Koper közt fekvő: 13 ezer lakosú település. Rovinj egy kiálló szirt-fokra épült festői szépségű városka, az Adria egyik gyöngyszeme, egyik legszebb városkája. Rovinj óvárosa a dombtetőről messze tekintő: Szent Eufémia-templom köré tömörült, utcácskái szűk, hegyről le és föl kacskaringózó sikátorok erdejéből állnak. Az óvárosba, az egykori hét városkapu közül, a kikötőből ma: 3 kapu; a Vízi-kapu (Vrata Mornarice), az Árkádok alatti kapu (Pod lukovima), a Fal alatti kapu (Pod zidom) vezet. A mozgalmas kikötőből nyíló tér központjában Velencei stílusú óra-torony és egy gyermek-alakos díszkút található. A tér előtt van a kikötő a mólókkal, ahol veszteglő halászhajók, vitorlás jachtok, motorcsónakok, bárkák megszámlálhatatlan árboc erdeje fogadja az ide érkezőt.

27.  San Remo -- Olaszország -- 9,2.
San Remo, a városka Olaszország észak-nyugati részén, a Ligur-tenger partján, Imperia megyében fekszik, az Itáliai Riviéra központja. A világhírű, 55.000 lakosú üdülőhely a régió nyugati partszakaszán fekszik, a francia határtól mintegy: 20 kilométerre. San Remo a Capo Nero és a Capo Verde közötti széles öböl partján terül el, éghajlata az egészen a tengerig lehúzódó: Tengeri-Alpoknak köszönhetően, közeli hegycsúcsok: Monte-Caggio: 1090 m és Monte Bignone: 1298 m télen is egyenletesen enyhe. San Remó világhírű hely, a kaszinó, a Riviera dei Fiori - Virágospart, amely a szegfűiről, rózsáiról és virág-piacáról nevezetes. Nem véletlenül hívják: Sanremót "virágvárosnak", hiszen gazdasági jólétét nagyrészt a virág- és növény termesztésnek köszönheti. Sanremo 1951 óta minden évben megrendezi a Sanremói dalfesztivált. A város nyaranta nagyon kedvelt fürdőhely.

28.  San Sebastian -- Spanyolország -- 9,6.
San Sebastián, Baszkul: Donostia egy Észak-Spanyolországi: 186 ezres város Baszkföldön, az Atlanti-Óceán partján, 20 km-re fekszik a Francia határtól. A város: kereskedelmi, idegenforgalmi, logisztikai központ, vannak itt: kaszinók, bárok, éttermek luxus kategóriában is. San Sebastian egy rendkívül: szép, vonzó, kulturált, kifinomult város, 2016-ban Európa kulturális fővárosa volt. A La Concha (Kagyló Öböl) a világ egyik legszebb tengerpartja, a csodaszép város fő attrakciója, 4 km hosszú, félhold alakban íveli át a város partját. A Playa la Concha rendszeresen az Európai tengerpart-toplisták élén végez. A La Concha-öböl közepén fekszik a festői: Santa Clara-sziget. A környék legszebb strandjait itt találjuk, de az árapály váltakozása miatt csak a nap egy részében lehet itt élvezni a fürdőzés örömeit. A szigetre hajóval lehet eljutni, de akár csatlakozhatunk a helyiekhez is, akik egyszerűen átúsznak a szárazföldről.

29.  Saint Tropez -- Franciaország -- 9,5.
Saint Tropez, a világhírű városka: Dél-Franciaország, Földközi-tengerpartján fekszik, a fürdőhelyek királynője, a Francia Riviéra, a Côte d'Azur gyöngyszeme, világhírű nyaralóhely. A Maures-hegység keleti felén, a St. Tropezi-öböl déli oldalán helyezkedik el. Az egykor apró, pár száz lakosú halászfalut ma: 6 ezer ember lakja, de már a XX. század eleje óta zsúfolt üdülőhellyé fejlődött, mely napjainkban főszezonban akár: 10-12 ezer turistát is fogad naponta és több ezer luxus-jacht áll kikötőjében. A "Csendőr" filmek legendás helyszíne ez a városka. A partjának finom fövenyes strandjai és vadabb sziklás részei is vannak, ki-ki kedvére valót találhat itt mindenből. Mindezek nagyon fontos turisztikai vonzerőt adnak, meg persze az egyedi és utánozhatatlan miliő. A város környékén fejlett a szőlészet és a virágkertészet, mely utóbbi nagyban hozzájárul a Grasse környékén kialakult parfüm gyártáshoz.

30.  Sochi -- Oroszország -- 8,5.
Szocsi, üdülőváros Oroszország: Dél-Nyugati részén, a Fekete-tenger partján, a Kaukázus mentén, a "Kaukázusi Riviéra" központja. A távolsága a fővárostól: Moszkvától: 1630 km. Szocsi hosszúsága mintegy: 148 km, ezzel a világ második leghosszabb városa Mexikóváros után. 1961-ben egyesítették a környező településekkel, így létrejött a "Nagy Szocsi", aminek lakossága: 420.000 fő. Szocsi az egykori Szovjetunió legnagyobb tengerparti gyógyüdülő városa volt. A kén hidrogénes forrásait vérszegénység, ideg és bőrbetegségek, ízületi bántalmak kezelésére javallották. Híresek voltak szanatóriumai is. Már az 1930-as években megkezdődött a gyógyászati intézmények kialakítása, az első jelentős beruházás a balneológiai klinika építése volt. A mai Oroszország legnépszerűbb tengerparti nyaralóhelye, a 2014-es téli olimpia színhelye, 2014-től a Formula–1-es Orosz nagydíj színhelye ez a szép nagy város.

31.  Split -- Horvátország -- 8,5.
Split, latinul: Spalatum, olaszul: Spalato, Horvátország második legnagyobb városa, Dalmácia fővárosa: 200 ezer lakossal, az ország déli részén, az Adriai-tenger partján. Split közlekedési csomópont, vasútvonal köti össze: Zágrábbal, Budapesttel, közvetlen vonat indul ide Budapestről. A város helyén eredetileg Görög kolónia volt, majd Római uralom alá került. A település első lakója Diocletianus császár volt, aki 293-ban palotát épített a barátságos tenger-öbölhöz. A város legnagyobb nevezetessége a Diocletianus-palota, amelynek falai között található a tulajdonképpeni óváros. Másrészt, Split gyönyörű, és hangulatos. Talán a legpezsgőbb, és legmediterránabb hangulattal büszkélkedő horvát város, ahol a történelmi belváros szűk utcáin, és széles sétányain mindig zajlik az élet. A mediterrán klímájú: Split Európa egyik legnaposabb helye, naponta átlagosan: 7 órát süt a nap. A tengerpartjai és annak légköre egyedien szép és változatos.

32.  Sukhumi -- Grúzia -- 8,9.
Sukhumi, városa Grúzia része, oda tartozó, de ténylegesen független: Abházia: 45 ezer lakosú fővárosa. Szuhumi egy Fekete-tengeri kikötőváros, üdülőhely, vasúti és légi közlekedési csomópont. Abházia Fekete-tengeri partvonalának körülbelül a közepén található egy széles öböl partján. A féltrópusi éghajlatú Szuhumit messze földön ismerik strandjairól, szanatóriumairól, ásványvizes fürdőiről. A valamikori Szovjetunió egyik legnépszerűbb üdülőhelye volt és ma is előszeretettel látogatják az orosz turisták. Arborétumát az 1840-es években alapították. Szuhumi számos kutatóintézetnek ad otthont. A város messze földön ismert a szép tengerparti szakasziról, kikötőiről, strandjairól, igényes villa épületeiről, szállodáiról, és a szúrós szemű grúz emberekről.

33.  Taormina -- Szicília -- 9,3.
Taormina, egy 12 ezer lakosú kisváros az Olaszországhoz tartozó Szicília szigetének keleti részén, a Jón-tenger partján. Az ókorban görög gyarmat volt. I. e. 400 körül alapították. Taormina Szicília keleti parti oldalán fekszik, Messina és Catania városa között, Messina megyében található. Észak felől Messinából, dél felől pedig Cataniából autópályán könnyen elérhető. Már a 19. századtól kezdve népszerű turistacélpont. Gyönyörű tengerpartjai vannak: a Jón-tenger tenger vize igen meleg, és magas a sótartalma. A város már az 1700-as évektől az "elit turizmus" célpontja, ekkoriban épült meg ugyanis a Messina-Catania útvonal, ami kikapcsolta a várost az árukereskedelemből. A városban található görög színház, templomok, műemlékek sora, gyönyörű növényzet, remek tengerparti strandok, és a háttérben a festői Etna: 3300 méter magas képe színezi még szebbé a hátteret.

34.  Tarragona -- Spanyolország -- 9,2.
Tarragona, a Costa Dorada, a "Spanyol Aranypart" fővárosa. A 150 ezres lakossággal rendelkező: Tarragona, a korábbi római: Tarraco ókori városa, a napozáson és a fürdésen kívül tartalmas kultúrália kikapcsolódást is ígér. A strandok mellett, melyek között több kék zászlós is van, fontos: Római kori műemlékekkel várja a látogatókat. Régészeti leletei, köztük a Római vízvezeték-híd, 2000 óta az UNESCO Világörökség részei. A várost körülölelő falak: Kr.e.3. századból maradtak fenn, bár a középkorban módosították őket. További fontos régészeti lelet az Amfiteátrum, amely egykor: 14 ezer nézőt volt képes befogadni. A városban több érdekes rendezvényt is tartanak: egyik a február elején megrendezett: Carnaval Tarragona, az egyik legérdekesebb Spanyolországi karnevál, ahol a katalán rituális szertartást lehet megcsodálni. A karnevál utolsó vasárnapján tartják a fő parádét.

35.  Tropea -- Olaszország -- 9,5.
Tropea, a város Olaszország déli részén, Calabria tartományban található, közel az "Olasz csizma" orrához és Szicília szigetéhez. Tropea, a 7 ezer lakosú városka az azúrkék Tirrén-tengerpart egyik legszebb, legszuggesztívebb részén épült, melynek kilátó pontjairól, a Belvedere del Capo és a Praia del Fuoco- világítótorony tiszta időben ellátni a Lipari-szigetekig és akár az Etna-csúcsáig is. Sokan nem is tudják, pontosan hol fekszik, még többen csak a néhány órás vonat, vagy autóút erejéig találkoznak a nevével, amíg: Nápolyból lejutnak Szicíliába. Pedig Calabria megérne egy néhány napos megállót, hiszen az olaszok úgy tartják, itt vannak a legszebb tengerpartok az országban, s Tropea a legszebb közülük. Tropea szépsége kihagyhatatlan. Még az októberi napok is alkalmasak a strandolásra, napozásra, ilyenkor a tenger hullámai nagyobbak és az áramlatok is erősebbek egy kicsit.