"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Európa legszebb, leghíresebb Folyói - Sara Petella

2022.07.27 14:13

 

Európa legszebb, leghíresebb Folyói.

A Viaggi Magazine című olasz magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak mely folyók tetszenek leginkább, melyek: Európa legjobb, legszebb folyói. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék a Európa folyóit: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, értékek.

Stadt Stein am Rhein, ein Kleinod an Untersee und Rhein - Schaffhauserland  TourismusDuna, Tisza - Hazai folyók

Európa legszebb folyói

A Viaggi Magazine című olasz magazin minden évben felmérést készít olvasói körében. Kérdőíves módszerrel megállapítják, hogy olvasóiknak mely folyó tetszik a legjobban, melyek Európa legjobb, legszebb folyói. A következő szempontok szerint kérték fel az olvasóikat, hogy értékeljék Európa folyóit: látnivalók, kultúra, művészetek, éttermek, ételek, emberek, vásárlás, érték. A különböző tényezőket: 1-10. pont között osztályozták, és a felmérés végén a megszerezhető pontok százalékának listája szerint jött ki a végső sorrend. Minden folyó esetében megfelelő számú válasz adást kellett nyújtaniuk, hogy az adott folyó szerepeljen ezen a bizonyos listán. Ennyi bevezető után pedig nézzük meg a 2012-es eredményeket, melyek Európa legszebb folyói.

 Európa Folyói: 40. Legszebb, Leghíresebb  
1. Adige Ita 9,0
2.   Arno Ita 9,2
3.  Dao Por 9,1
4.   Duero Por, Spa 9,3
5.     Dnyeper Blr, Rus, Ukr 8,5
6.  Dnyeszter Mol, Ukr 8,4
7.   Donyec Rus, Ukr 8,3
8.    Don Rus  8,5
9.   Dráva Cro, Hun, Slo, Srb 8,8
10.   Duna Aut, Bul, Cro, Ger, Hun, Srb, Svk, Rom  9,8
11. Ebro Spa,  9,3
12.   Elba Cze, Ger 8,5
13.   Garonne Fra 9,2
14. Gave de Pau Fra 9,5
15.  Guadalquivir Spa 9,0
16.   Inn Aus, Ger, Sui  9,1
17. Isonzo  Ita, Slo 9,8
18.   Loire Fra 9,5
19.   Majna Ger 8,9
20.   Mosel Fra, Ger, Lux,  9,0
21.   Moskva Rus 8,7
22.   Neretva Bos, Cro 9,6
23.  Ob Rus 8,7
24.   Odera Cze, Ger, Pol 8,6
25.   Piave Ita 9,6
26.   Po Ita 9,3
27. Rhein Fra, Ger, Ned, Sui  9,7
28.   Rhone Fra, Sui 9,2
29.   Ruhr Ger 9,0
30.   Sajna Fra 8,7
31.  Salzach Aut, Ger 9,4
32.   Sava Bos, Cro, Slo, Srb 9,0
33.   Tajo Por, Spa 9,0
34.   Temze Eng 8,8
35.   Tevere Ita 9,1
36.   Tisza Hun, Svk, Srb, Ukr 8,4
37.  Ural Kaz, Rus 8,5
38.   Visztula Pol 8,5
39.   Vltava Czh 8,8
40.   Volga Rus  8,6
Rhine-Romantic Route - FERIENSTRASSEN.INFOVilágháborús centenárium - Indul az Isonzó Expressz | Szeged Ma

Európa: 40. Legszebb Folyója

1.  Adige - Olasz - 9,0.
Az Adige egy Észak-Olaszországi folyó, amely a második leghosszabb folyó a Pó után. A forrása az Olaszországnak: Svájccal és Ausztriával 1919 óta közös határa mellett elhelyezkedő: Dél-Tirolban fekszik. Az Adige hossza: 400 km, a vízgyűjtő területe: 12.000 km², -Forrása: Alpok, Reschen-hágó, Merano, -Torkolata: Adriai-tenger, Chioggia. A vízfolyás az Ausztriával és Svájccal közös határvonal közelében elhelyezkedő: 1504 méter magas Reschen-hágó mellett, az Ötz-völgyi-Alpok területén ered: 1586 méter tengerszint feletti magasságban. Az Adige keresztül folyik: Itália Észak-Keleti részén: Trentino-Alto-Adige és Veneto régiókon, érintve olyan szép városokat mint: Bolzano és Verona, majd végül: Chioggia városa alatt néhány kilométerrel torkollik bele az Adriai-tengerbe.
Az Adige folyó városai: -Bolzano, -Glorenza, -Merano, -Rovereto, -Trento, -Verona.

2.  Arno - Olasz - 9,2.
Az Arno folyó, Közép-Itália híres folyója, Olaszország, Toszkána régióban. Az Arno hossza: 240 km, a vízgyűjtő területe: 8.230 km², -Forrása: Appenninek, Monte Falterona, Toscana, -Torkolata: Ligur-tenger, Marina di Pisa. Az Arno folyó a Monte Falterona hegynél ered az Appenninek-ben: 1385 m magasan, majd délnek veszi az irányt, Arezzo-nál nyugatnak fordul és Firenze, Empoli, Pisa érintésével, Marina di Pisa helységnél a Ligur-tengerbe torkollik. Az Arno egy keskeny és kanyargós folyó Toszkána szívében, Firenze városában talán a legszebb, ahol szép hidak ívelnek át felette. A folyó szezélyes, előfordul hogy kiszámíthatatlan árvizeivel meglepi a lakosokat.
Az Arno folyó városai: -Arezzo, -Firenze, -Empoli, -Pisa, -Marina di Pisa.

3.  Dão - Portugál - 9,1.
A Dão folyó Portugália középső részén folyik keresztül: Északkelet-Délnyugati irányban. A Dão hossza: 92 km, a vízgyűjtő területe: 1377 km², -Forrása: Eiardo, Beira-fennsík, -Torkolata: Atlanti-Óceán, Figueira. A folyó útja során kanyarog a dombok és hegyek között, a lejtős teraszokon itt szőlőt termesztenek. A Rio Dão következő községeken halad keresztül: Aguiar da Beira, Carregal, Mangualde, Nelas, Penalva do Castelo, Santa Dão, Tondela, Viseu. Földrajzi szempontból a Dão medencét minden oldalról hegységek határolnak: Caramulo, Buçaco, Nave, valamint keletről Portugália legmagasabb vonulata, az: Estrela. A folyó teljes hossza körülbelül: 92 kilométer. A Região Demarcada gránit alapzatú, lejtős völgyében halad a folyó medre, ahol a "Vinho do Dão" asztali borokat készítik.
A Dão folyó városai: -Aguiar da Beira, -Carregal, -Mangualde, -Nelas, -Penalva, -Santa Dão, -Tondela, -Viseu.

4.  Duero - Portugál, Spanyol - 9,3.
A Duero, Douro, Spanyolország és Portugália nagy folyója. Az Ibériai-félszigeten, a Tajo és Ebro után a harmadik leghosszabb folyó. A Duero hossza: 920 km, a vízgyűjtő területe: 97.290 km², -Forrása: Picos de Urbión, Burgos, Spanyolország, -Torkolata: Atlanti-Óceán, Portugália, Porto. A Douro az Ibériai-hegységben, Észak-Spanyolországban ered: 2000 m magasan, és Portugáliában, Porto-nál ömlik az Atlanti-óceánba. A Duero híres borvidék, a Spanyol rész bortermő területe "Ribeira del Duero" borrégió. A 17. század óta a Douro völgyében termő szőlőből készítik a híres: Portói-bort. Alsó folyásán jelölték ki a "Vinho Verde" borvidéket. Az "Alto Douro" borvidék Porto-tól mintegy: 70 km-re kezdődik, és a spanyol határig tart.  A 20. század végéig hagyományosan hajókon utaztatták a bort.
A Douro folyó városai: -Almazán, -Aranda, -Foz Côa, -Gaia, -Lamego, -Miranda, -Peso, -Porto, -Soria, -Tordesillas, -Zamora.

5.  Dnyeper - Belorusz, Orosz, Ukrán - 8,5.
A Dnyeper, a Dnyipro, Európa: 4. leghosszabb folyója, a Volga, a Duna, az Urál után. Kelet-Európai országok közös folyója: Fehéroroszország, Oroszország, Ukrajna mentén halad. A Dnyeper hossza: 2.290 km, a vízgyűjtő területe: 516.300 km², -Forrása: Vladaj-hátság, Nyugat-Oroszország, -Torkolata: Fekete-tenger, Herson. A Dnyeper folyó Oroszország: Európai felének középső részén, a Valdaj-hátságon ered, hasonlóan a Volgához. Déli irányban halad és a Fekete-tengerbe torkollik, Herson-nál. 115 km hosszan Fehéroroszország és Ukrajna között természetes határvonalat képez. A folyó utolsó: 800 km-e víztározók sorozata. Ezek a duzzasztó-művek egyben vízi-erőművek is és Ukrajna villamos energia termelésének: 10%-át adják. A Dnyeper alsó folyásán: 1677 km hajózható.
A Dnyeper folyó városai: -Dniprovska, -Dnyipro, -Herson, -Kijev, -Kremenčuk, -Marenec, -Nikopol, -Orsa, -Smolensk, -Zaporozsje.

6.  Dnyeszter - Moldova, Ukrán - 8,4.
A Dnyeszter egy hosszú folyó: Ukrajna és Moldova területén. A Dnyeszter Ukrajnában, a Kárpátokban, a Besszádokban ered, és a Fekete-tengerbe ömlik, Odessa városától délre. Egy rövid szakaszon természetes határt képez: Moldova és Ukrajna között, majd keleti partjainál terül el a nemzetközileg el nem ismert: Dnyeszter Menti Köztársaság. A Dnyeszter hossza: 1.362 km, a vízgyűjtő területe: 72.100 km², -Forrása: Besszádok, Keleti-Kárpátok, Ukrajna, -Torkolata: Fekete-tenger, Odessa. A Besszádok a Łupkówi-hágótól (640 m) az Uzsoki-hágóig húzódik, legmagasabb pontja a Lengyel területen emelkedő: Tarnica (1346 m). A hegység Ukrajnai részén ered a Dnyeszter és a San. A "Besszádoki Nemzeti Parkban" mintegy: 130 kilométer kijelölt: -sí, -gyalogtúra, -kerékpár útvonal található.
A Dnyeszter folyó városai: -Hotin, -Ribnita, -Sambir, -Soroca, -Tighina, -Tiraspol.

7.  Donyec - Orosz, Ukrán - 8,3.
A Donyec egy folyó a Kelet-Európai-síkvidék déli részén, Oroszországban és Ukrajnában. Kelet-Ukrajna legjelentősebb folyóvize, a Don legnagyobb, jobb oldali mellék-folyója. A Donyec hossza: 1.050 km, a vízgyűjtő területe: 98.900 km², -Forrása: Orosz-hátság, Podolhi, -Torkolata: Don-folyó, Uszty-Donyeckij. A Donyec a Közép-Orosz-hátság déli részén, Oroszország: Belgorodi területén, Podolhi falu mellett ered, 200 m tengerszint feletti magasságban. Ukrajna: Harkivi, Donecki, Luhanszki területén folyik, alapvetően délkeleti irányban. Doneck várostól ismét Oroszországban, a Rosztovi területen dél felé kanyarogva folytatja útját és Uszty-Donyeckij alatt, 5,5 m tengerszint feletti magasságban, három ágra szakadva ömlik a Don-ba, 218 km-re annak torkolatától.
A Donyec folyó városai: -Belgorod, -Donyeck, -Harkiv, -Izjum, -Kamenszk, -Liszicsanszk, -Luhanszk, -Rubizsne, -Severodoneck.

8.  Don - Oroszország - 8,6.
A Don Oroszország egyik nagy folyója a hatalmas ország Dél-Nyugati részén található. A Don hossza: 2.000 km, a vízgyűjtő területe: 422.000 km², -Forrása: Közép-Orosz-hátság, Tula, -Torkolata: Azovi-tenger, Azov. A Don ókori szkíta neve görögösen: Tanaisz. A Don-kanyarnak pedig a magyar hadtörténet szempontjából van kiemelkedő jelentősége. A Közép-Orosz-hátság északi részén ered. A Tulai, a Lipecki, a Voronyezsi, a Rosztovi és a Volgográdi területen folyik keresztül, és Rosztov-na-Donu alatt, 340 km² területű deltát képezve ömlik az Azovi-tengerbe. A Don Alföldi jellegű folyó, esése kicsi, sok kisebb-nagyobb kanyart alkot. A Don nagy része, a torkolattól: 1600 km-ig hajózható. Rosztov-na-Donu a legnagyobb Don-menti város, lakóinak száma meghaladja az 1 milliót.
A Don folyó városai: -Azov, -Dankov, -Kalacs-na-Donu, -Konsztantyinovszk, -Liszki, -Pavlovszk, -Rosztov-na-Donu, -Tula, -Volgodonszk, -Voronyezs.

9.  Dráva - Aut, Cro, Hun, Ita, Slo - 8,8.
A Dráva a Duna jobb oldali mellék-folyója, 5. ország közös folyója: Ausztria, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Szlovénia, emellett: Magyarország és Horvátország határ-folyója. A Dráva hossza: 750 km, a vízgyűjtő területe: 40.000 km², -Forrása: Dobbiaco, Trentino-Alto-Adige, Olaszország, -Torkolata: Duna, Almás, Horvátország. A Dráva Olaszország: Trentino-Alto Adige régiójában, Dobbiaco közelében ered: 1228 méteres magasságban. Ausztriát, Szlovéniát, Horvátországot, Magyarországot érintve ömlik a Dunába, Almás közelében. A Dráva keskeny, ám gyors sodrású és hideg vizű folyó. A Duna és a Dráva által közrezárt terület neve: Drávaszög. A két folyó találkozásánál van a híres: Kopácsi-rét, számos védett: madár, költő, pihenő, telelő helye.
A Dráva folyó városai: -Almás, -Barcs, -Dobbiaco, -Dravograd, -Drávaszabolcs, -Eszék, -Lienz, -Maribor, -Ormosd, -Ptuj, -Spittal, -Valpó, -Varsad, -Villach.

10.  Duna - Aut, Bul, Cro, Ger, Hun, Rom, Slo, Srb - 9,8.
A Duna folyó, Európa kék szalagja, a legszebb és leghosszabb folyója, Európa vízi útja. A Duna kék szalagja átszeli szinte egész Európát: 2850 km hosszan,  Németországban, a Fekete-erdőben ered: Donaueschingen-nél, és a Fekete-tengerbe ömlik. A Duna hossza: 2.850 km, a vízgyűjtő területe: 817.000 km², -Forrása: Fekete-erdő, Donaueschingen, Németország, -Torkolata: Fekete-tenger, Sulina, Románia. A Duna: 8. ország folyója: Németország (600 km), Ausztria (350 km), Szlovákia (172 km), Magyarország (417), Horvátország (138 km), Szerbia (358 km), Románia (660 km), Bulgária (172 km). A Duna egy fontos nemzetközi hajóút, a Németországi: Rajna–Majna–Duna-csatorna: 1992-es megépítése óta részét képezi egy 3500 km-es transzeurópai vízi útnak.
A Duna folyó városai: -Baja, -Belgrád, -Bécs, -Budapest, -Donaueschingen, -Dunaföldvár, -Dunaújváros, -Giurgiu, -Ingolstadt, -Komárom, -Krems, -Linz, -Melk, -Mohács, -Oltenita, -Orsova, -Passau, -Pozsony, -Regensburg, -Ruse, -Sulina, -Ulm, -Újvidék, -Visegrád, -Vukovár.

11.  Ebro - Spanyol - 9,3.
Az Ebro folyó Spanyolország legbővizűbb folyója. Az Ibériai-félsziget északi részén ered, a Pireneusoktól délre, Cantabria régióban, majd: Tarragona városától délre, delta-torkolattal ömlik a Földközi-tengerbe. Az Ebro hossza: 900 km, a vízgyűjtő területe: 83.100 km², -Forrása: Fontibre, Cantabria, -Torkolata: Földközi-tenger. Az Ebro völgye a Keleti-Pireneusok, az Ibériai-hegység, a Katalóniai-hegység között elnyúlt háromszögben van. E három hegység közötti terület: 7. autonóm közösséget érint, amelyet gazdasági egységként: "Ebraria"-nak neveznek. Ezek: Kantábria, Kasztília, León, La Rioja, Navarra, Aragón, Katalónia. Az Ebro-folyó mentén minőségi borvidékek sorakoznak, emellett egy népszerű horgász-paradicsom, vizében hatalmas harcsák találhatóak.
Az Ebro folyó városai: -Alagón, -Alfaro, -Calahorra, -Haro, -Labastida, -Logroño, -Miranda Ebro, -Tudela, -Zaragoza.

12.  Elba - Cseh, Német - 8,8.
Az Elba folyó: Közép-Európa második legnagyobb folyója. Csehország és Németország területén áthaladva az Északi-tengerbe ömlik. Az Elba hossza: 1.200 km, a vízgyűjtő területe: 144.000 km², -Forrása: Óriás-hegység, Snezka, Csehország, -Torkolata: Északi-tenger, Cuxhaven, Németország. Az Elba a Cseh–Lengyel határ közelében, az Óriás-hegység déli oldalán, a Sněžka mellett, egy 50 méter magas vízesésből ered. Ezután végig folyik a Cseh-medence északi részén, az Elba melletti síkságon, majd áttörve az Elbai homokkő-hegységet kilép a Germán-Alföldre. A síkvidéken: Wittenberg és Magdeburg között a Wrocław–Magdeburg–Brémai ősfolyam-völgy vonalát követi. Hamburg alatt kiszélesedik és Cuxhaven-nél széles tölcsér-torkolattal ömlik az Északi-tengerbe.
Az Elba folyó városai: -Bleckede, -Boleslav, -Coswig, -Cuxhaven, -Dresden, -Hamburg, -Hradec Králové, -Pardubice, -Poděbrady, -Ústí nad Labem.

13.  Garonne - Francia - 9,2.
A Garonne folyó: Spanyolországból indulva: Franciaország déli területén halad. A Garonne hossza: 650 km, a vízgyűjtő területe: 55.500 km², -Forrása: Pireneusok, Katalónia, Spanyolország, -Torkolata: Atlanti-Óceán, Gironde, Bordeaux, Franciaország. A Garonne folyó Spanyolország területén, Katalónia autonóm közösségben, a Pireneusokban ered, 1872 méter magasan. Ezután észak-nyugatnak, később észak-keletnek folyik Toulouse-ig, és újból észak-nyugatnak, Bordeaux városáig, ahol a Gironde csatornába, ami az Atlanti-Óceánba ömlik. A Garonne torkolatánál levő: Gironde megye boros-pincéiben palackozzák a világ legdrágább: Bordeaux-i borait. Óceánjáró hajókkal Bordeaux-ig (35 km) hajózható. A Canal du Midi csatornán keresztül össze van kötve a Földközi-tengerrel.
A Garonne folyó városai: -Agen, -Blaye, -Bordeaux, -Langon, -Marmande, -Muret, -Toulouse, -Verdon.

14.  Gave de Pau - Francia - 9,5.
A Gave de Pau folyó: Franciaország dél-nyugati részén folyik, gyors és sebes vizű folyócska, ami a Pireneusok hegységből ered és az Atlanti-Óceánba folyik. A Gave de Pau folyó hossza: 192 km, a vízgyűjtő területe: 2.575 km², -Forrása: Pireneusok, Gavarnie, Aquitania, -Torkolata: Atlanti-Óceán, Peyerehorade. A Gave de Pau, Aquitaina régió, Pyrénées-Atlantiques megyéjének hegyi folyója. Lourdes városka folyója, ami a Szűz Mária-tisztelet legszebb és leghíresebb zarándok-helye. 1858. február 11-én egy 14 éves kislány: Bernadette Soubirous a Gave-folyócska közelében, egy barlangban sugárzó fehérbe öltözött női alakot látott, aki szótlanul rámosolygott, majd eltűnt. A Mária jelenések hatására: Lourdes később világhírű zarándokhellyé vált, egy csodás és felemelő miliő található itt.
A Gave de Pau folyó városai: -Argelés, -Lourdes, -Orthez, -Pau, -Peyrehorade.

15.  Guadalquivir - Spanyolország - 9,0
A Guadalquivir a második leghosszabb folyó Spanyolországban, 650 kilométerével, Dél-Spanyolország, Andalúzia folyója. A Guadalquivir folyó hossza: 650 km, a vízgyűjtő területe: 55.000 km², -Forrása: Sierra-Nevada, Sierra-Cazorla, -Torkolata:. Atlanti-Óceán, Cádiz. A folyó neve az arab: Wadi al-Kabir kifejezésből ered, amelynek magyar jelentése: 'A Nagy Folyó'. A Rómaiak előtti időszaktól a Muszlim invázióig a neve: Betis volt. Manapság a Sevillai Real Betis labdarúgó csapat nevéből ismert. A Guadalquivir folyó Andalúzia: Sierra-Nevada hegység, Sierra de Cazorla hegyéből ered, majd: Córdoba és Sevilla után a Cádizi-öbölnél torkollik az Atlanti-óceánba. A delta mocsarainak neve "Las Marismas". A folyó: Córdoba és Sevilla városában a legszebb, a városkép jellegzetessége.
A Guadalquivir folyó városai: -Alcalá del Rio, -Andújar, -Brenes, -Camas, -Córdoba, -Montoro, -Palma del Rio, -Sevilla, -Villa del Rio.

16.  Inn - Ausztria, Német, Svájc - 9,1.
Az Inn folyó a Duna: 517 km hosszúságú, jobb oldali mellék-folyója: Svájcban, Ausztriában, Németországban. Az Inn folyó hossza: 517 km, a vízgyűjtő területe: 25.500 km², -Forrása: Maloja-hágó, Graubünden, Svájc -Torkolata:. Duna, Passau, Németország. Az Inn folyó Svájcban ered a Maloja-hágónál, Graubünden kantonban, 2484 méter magasságban. Az Inn felső folyása a vadvízi és a vízi sportoknak kiváló lehetőséget nyújt. A felső szakasza az Engadin völgyön halad át, St. Moritz városkán, Landeck-ig a völgye igen szűk, azután: Tirolban egy széles kelet-nyugati völgyben folyik. A Bajor-Alpokat: Kufstein-nál éri el, utána áthalad a Bajor-medencén, végül, alsó szakaszán: Ausztria és Németország közös határ folyója: Passau városnál éri el a Dunát.
Az Inn folyó városai: -Braunau am Inn, -Innsbruck, -Kufstein, -Landeck, -Marktl, -Passau, -Sankt Moritz, -Simbach am Inn, -Wasserburg am Inn, -Wörgl.

17.  Isonzo - Olasz, Szlovén - 9,8.
Az Isonzó folyó Európa egyik legszebb, smaragd-zöld színű folyója, Szlovéniában és Olaszországban. Az Isonzo hossza: 140 km, a vízgyűjtő területe: 3.400 km², -Forrása: Júliai-Alpok, Trenta-völgy, Szlovénia, -Torkolata: Adriai-tenger, Monfalcone, Olaszország. Az Isonzo a Júliai-Alpokban, a Trenta-völgyben ered, 1100 m-es magasságban. A forrás ismert turista látványosság. Dél felé folyik: Bovec, Kobarid, Tolmin, Nova Gorica, Gorizia városokon keresztül, Monfalcone-tól 5 km-re délre ömlik az Adriai-tengerbe. Az Isonzó Európa egyik legszebb vadvize, és talán a földkerekség egyetlen folyója, amely teljes hosszán csodálatos smaragd-zöld színben pompázik. A folyó felső szakasza egyike Európa eredeti, természetes állapotban megőrzött folyóvizeinek. A folyó népszerű a vadvízi sportok kedvelőinek.
Az Isonzo folyó városai: -Bovec, -Gorizia, -Kobarid, -Nova Gorica, -Monfalcone, -Tolmin.

18.  Loire - Francia - 9,5
A Loire folyó: Franciaország leghosszabb folyója, 1000 km-es hosszával, az ország középső részén halad át. A Loire hossza: 1000 km, a vízgyűjtő területe: 117.355 km², -Forrása: Cévennes, Rhône-Alpes, Gerbier, -Torkolata: Atlanti-Óceán, Loire, Saint-Nazaire. A folyó a Francia-középhegységben, a Cévennes-ben, a Gerbier déli lejtőjén ered, 1408 méter magasan. Ezután északnak folyik, Orléans-nál egy hatalmas kanyar után nyugatnak veszi az irányt és a nyugati parton: Saint-Nazaire városnál torkollik az Atlanti-óceánba. A Loire óceánjáró hajókkal Nantes-ig (35 km) hajózható. A Loire völgyében szőlős-kertek vannak, és itt épültek Orléans és Angers között a turisták által kedvelt reneszánsz kastélyok. A Loire völgye: 2000 óta az UNESCO által jegyzett világörökség része.
A Loire folyó városai: -Amboise, -Angers, -Blois, -Feurs, -Nantes, -Nevers, -Orléans, -Saint-Nazaire, -Tours.

19.  Majna - Német - 8,9.
A Majna folyó (németül: Main) Németországban a Rajna egyik legfontosabb mellék-folyója. A Német folyó: Bajorország, Baden-Württemberg, Hessen tartományok területét érinti. A Majna hossza: 530 km, a vízgyűjtő területe: 27.272 km², -Forrása: Kulmbach, Bajorország, -Torkolata: Rajna, Wiesbaden, Hessen. A Majna: a Bajorországi: Kulmbach-nál kezdődik, ahol összefolyik a Vörös-Majna (Roter Main) és a Fehér-Majna (Weißer Main). Ezután olyan városokon mint: Frankfurt-on áthaladva: Wiesbaden-nél torkollik a Rajna folyóba. A Majna: Bamberg-től Wiesbaden-i torkolatáig: 396 km-en hajózható. 1992 óta a Duna–Majna–Rajna vízi út az Északi-tengernél fekvő Rotterdamtól a Fekete-tengernél fekvő Konstancáig lehet hajózni. A transzeurópai vízi út a világ leghosszabb belvízi útja: 3483 km.
A Majna folyó városai: -Bamberg, -Frankfurt am Main, -Hanau, -Hainburg, -Karlstadt, -Kitzingen, -Kulmbach, -Mainz, -Offenbach am Main, -Rüsselsheim, -Wiesbaden.

20.  Mosel - Francia, Luxemburg, Német,  - 8,8.
A Mosel (franciául: Moselle) folyó: Franciaország, Luxemburg, Németország területén, a Rajna bal oldali mellékfolyója. A Mosel hossza: 544 km, a vízgyűjtő területe: 28.280 km², -Forrása: Vogézek, Elsace, Franciaország, -Torkolata: Rajna, Koblenz, Németország. A folyó Franciaországban, a Vogézekben ered, Elzász határán, 715 méter magasan. Majd átfolyik az egyik legnagyobb francia iparvidéken: Nancy-Metz, érinti: Luxemburgot, és északkeleti irányba folyva: Koblenz városnál torkollik a Rajna folyóba, 544 km után. A Mosel fontos hajóút. A felújított medret: 18 zsilippel 1967-ben adták át. Azóta 3000 tonna teherbírású hajók is közlekedhetnek a folyón. Mosel az egyik leghíresebb borvidék, a folyó meredek dombjain fekszik, ezek a domb oldalak a 67 %-os dőlésszöget is elérhetik.
A Mosel folyó városai: -Épinal, -Koblenz, -Konz, -Metz, -Remich, -Schengen, -Schweiz, -Toul, -Trier, -Zell.

21.  Moskva - Orosz - 8,7.
A Moszkva folyó, Oroszország fővárosa: Moszkva folyója, a város is róla kapta a nevét. A Moskva folyó az Oka folyó bal oldali mellék-folyója. A Moskva hossza: 500 km, a vízgyűjtő területe: 17.600 km², -Forrása: Bolset domb, -Torkolata: Ok folyó. Moszkva városától északra, 150-km-re ered a folyó, a Moszkvai és Szmolenszki területen folyik keresztül és az Ok folyóba torkollik. Moszkva városának a fő víz-forrása. Moszkva városában a Moszkva folyón összesen: 50 híd található a város határain belül. Az első kőhidat, a "Bolsoj Kamennij" hidat: 1692-ben emelték. A városon belül a folyó: 120-200 méter széles, a legkeskenyebb pont a Kreml alatt van. Moszkva városának ivóvizét a Moszkva-folyó öt állomásáról gyűjtik. A Moszkva folyó télen mindig befagy, mindig jég borítja a felületét.
A Moskva folyó városai: -Bronnitsy, -Moskva, -Mozhajsk, -Voskresensk, -Zvenigorod, -Zsukovszkij.

22.  Neretva - Bosznia, Horvát - 9,6.
A Neretva (olaszul: Narenta) Bosznia-Hercegovina és Horvátország területének folyója. A Neretva hossza: 225 km, a vízgyűjtő területe: 9.100 km², -Forrása: Zelengora hegység, Bosznia, -Torkolata: Adriai-tenger, Ploče, Horvátország. A Neretva folyó a Zelengora hegységben ered mintegy: 1100 m tengerszint feletti magasságban, és a Horvátország, Dalmácia, Ploče városánál torkollik az Adriai-tengerbe. A 225 kilométeres hosszából, Bosznia: 200 km, Horvátország: 25 km. A neretva egy nagyon szép, keskeny hegyi folyó, vize nagyon hideg, még nyáron sem éri el a 12 °C-t. A Neretva híres városa Mostar, a folyón álló hidak egyikéről, az úgynevezett: "Öreg hídról" kapta nevét, Most stari, most=híd, stari= régi,öreg. A Mostari Öreg híd az UNESCO kulturális világörökségéhez tartozik.
A Neretva folyó városai: -Čapljina, -Jablanica, -Konjic, -Mostar, -Metković, -Opuzen, -Ploče, -Počitelj.

23.  Ob - Orosz - 8,7.
Az Ob, Oroszország leghosszabb folyója, Ázsia második leghosszabb folyója, 5400 kilométerrel. Az Ob hossza: 5.400 km, a vízgyűjtő területe: 2.972.497 km², -Forrása: Altaj hegység, Oroszország, -Torkolata: Jeges-tenger. Az Ob folyó Oroszország középső részén található, a Nyugat-Szibériai Alföldön, délről-észak felé folyik. Az Altaj-hegységben indul el, a Novoszibirszki és a Tomszki területen halad, majd: Hanti és Manysi földön folyik keresztül, és Jamali Nyenyec földön, nagyjából az Északi-sarkkörön ömlik a Jeges-tenger Ob-öblébe. Az Ob folyót az év jelentős részében jég borítja. Az olvadás a felső szakaszon április elején, az alsón 3-4 héttel később kezdődik, ezért gyakoriak a hirtelen és erőteljes áradások.
Az Ob folyó városai: -Barnaul, -Novoaltajszk, -Novoszibirszk, -Nyizsnyevartovszk, -Megion, -Szurgut, -Nyeftyejuganszk, -Szalehard.

24.  Odera - Cseh, Német, Lengyel - 8,6.
Az Odera egy Közép-Európai folyó, Csehországon, Lengyelországon, Németországon folyik keresztül, majd két ágra szakadva ömlik a Szczecini-öbölnél a Balti-tengerbe. A második világháború vége óta Lengyelország és Németország között határfolyó. Az Odera hossza: 855 km, a vízgyűjtő területe: 118.800 km², -Forrása: Odera hegység, Csehország, -Torkolata: Balti-tenger, Szczecin, Lengyelország. Az Odera alacsony partjaira nézve áradásai gyakran hoztak veszélyt, amiért is gátakkal fogták körül. Az Odera legszebb városai: Csehországban: Ostrava, Morvaország fővárosa, Lengyelországban: Worclaw, az Odera két partján fekszik, Szilézia történelmi fővárosa.
Az Odera folyó városai: -Bohumin, -Glogow, -Krapkowice, -Krosno, -Olawa, -Opole, -Ostrava, -Police, -Szczecin, -Racibórz, -Wroclaw.

25.  Piave - Olasz - 9,6.
A Piave egy Északi-Olaszországi folyó, amelyet az olaszok: "A haza szent folyójának" is neveznek. Az Alpok hegységben ered, déli irányba haladva: 222 km hosszan húzódik végig Veneto régión, végül: Velence-től: 30 km-re északra az Adriai-tengerbe ömlik. Az ország azon folyói közül, amelyek tengerbe ömlenek, a Piave az ötödik leghosszabb. A Piave hossza: 222 km, a vízgyűjtő területe: 4.100 km², -Forrása: Alpok, Monte Peralba, Friuli-Venezia Giulia, -Torkolata: Adriai-tenger, Cortellazzo, Veneto. A folyó felső szakasza hegyvidéki. Itt víztározók létesültek: 830 méter magasan a Tudaio, 683 méteren a Cadore, 420 méteren pedig a Soverzene. A hegységet elhagyva: Treviso és Velence megyékben már sík területen folyik, ahol kanyargóssá válik.
A Piave városai: -Cortellazzo, -Eraclea, -Jesolo, -Nervesa, -Musile di Piave, -San Donà di Piave, -Valdobbiadene.

26.  Pó - Olasz - 9,3.
A Pó folyó Olaszország leghosszabb és legjelentősebb folyója, átmegy egész: Észak-Olaszországon nyugatról-keletre, 652 km hosszan. A Pó-síkságot enyhe kontinentális éghajlat uralja, ez Olaszország legfejlettebb mezőgazdaságú területe, de a gazdasági többi szektora is fejlettebb az ország többi részénél. A Pó hossza: 652 km, a vízgyűjtő területe: 71.000 km², -Forrása: Alpok, Monte Viso, Piemonte, -Torkolata: Adriai-tenger, Chioggia, Veneto. A Pó folyó a Nyugati-Alpokban a Monte Viso hegy lábánál ered és Velence-től: 50 km-re délre, Chioggia városa alatt egy hatalmas-deltával ömlik az Adriai-tengerbe. Ferrara városától, 60 km-re a tengertől kezdődő deltája hatalmas, 380 km² kiterjedésű. A Pó: 5. fő ága: Po di Maestra, Po della Pila, Po delle Tolle, Po di Gnocca és Po di Goro.
A Pó folyó városai: -Casale Monferrato, -Casalmaggiore, -Chivasso, -Cremona, -Ferrara, -Piacenza, -Torino.

27.  Rhein - Francia, Holland, Német, Svájc - 9,7.
A Rhein, Rajna folyó: Nyugat-Európa legfontosabb és legszebb folyója, 5. ország folyója: Ausztria, Franciaország, Hollandia, Németország, Svájc. A Rajna hossza: 1230 km, a vízgyűjtő területe: 198.000 km², -Forrása: Alpok, Graubünden, Svájc, -Torkolata: Északi-tenger, Hollandia. A Rajna a Svájci-Alpok, Graubünden kanton-ban két forrás-patakból, a Felső- és Alsó-Rajnából ered. A folyó érinti: Ausztriát, majd a Német–Francia határon folytatja útját észak felé. A Ruhr-vidéket átszelve a folyó nyugat felé veszi az irányt, majd a Holland-síkságon, delta-torkolaton keresztül ömlik az Északi-tengerbe. A Rajna folyó vidéke Európa egyik legszebb tájegysége, a folyó mentén húzódó gyönyörű: dombok, hegyek, erdők, mezők ékesítik. A szőlő és bor tája ez, ez az egyik legjobb borvidék.
A Rajna folyó városai: -Basel, -Bonn, -Chur, -Düsseldorf, -Kehl, -Koblenz, -Köln, -Lustenau, -Mainz, -Nijmegen, -Rheinau, -Rhinau, -Rotterdam, -Vaduz.

28.  Rhône - Francia, Svájc - 9,2.
A Rhône folyó: Svájc és Franciaország területén fekszik. Dél-Franciaország legjelentősebb folyója, amely a történelem folyamán fontos kereskedelmi útvonalnak számított. A Rhône hossza: 812 km, a vízgyűjtő területe: 95.500 km², -Forrása: Alpok, Rhône-gleccser, Wallis, Svájc, -Torkolata: Földközi-tenger. A Rhône ma is jelentős iparvidék és fontos közlekedési útvonal. A Svájci Nyugati-Alpokban, Wallis kantonban ered, 1753 m magasan, majd átfolyik a Genfi-tavon, és Port-Saint-Rhône-nál, egy nagy deltával torkollik a Földközi-tengerbe. A Rhône szinte teljes hosszában viszonylag gyors folyású, fontos hajózási útvonal. Rhône hegyvidéki és felső szakaszának élővilága kifejezetten gazdag. A Rhône-völgye a különleges mikroklímának köszönhetően szőlő és gyümölcs vidék, borvidék.
A Rhône folyó városai: -Arles, -Avignon, -Genf, -Lausanne, -Lyon, -Montreux, -Port-Saint-Rhône, -Sion, -Sierre, -Valence, -Vienne, -Villeurbanne, -Tarascon.

29.  Ruhr - Német - 9,0.
A Ruhr folyó Németország nyugati részén, a Rajna egyik mellék-folyója, az ötödik legnagyobb mellék-folyója. A Ruhr hossza: 220 km, a vízgyűjtő területe: 4.485 km², -Forrása: Sauerland, Kahler Asten, -Torkolata: Rajna. A Ruhr folyó az észak-rajna-vesztfáliai: Sauerland hegyvidéki régióban: Kahler Asten-nél ered, 670 méter magasságban. Több mint: 100 km-es folyása után: Dortmund-tól délre találkozik fő mellék-folyójával, a Lenne-vel. Ezután a Ruhr-vidék ipari régiójának déli határát képezi. A Ruhr folyó Németország gazdasági fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőségű volt már az 1850-es évektől, mivel a Ruhr-vidéken feltárt szén-mezőkről nagy mennyiségű szenet termeltek ki, melyet Ruhr-folyón is szállítottak el. A Ruhr-vidék Németország legfejlettebb ipari központja része.
A Ruhr folyó városai: -Bochum, -Dortmund, -Duisburg, -Essen, -Mülheim, -Oberhausen.

30.  Sajna - Francia - 8,7.
A Szajna, Seine, Franciaország legismertebb, legjelentősebb folyója, Franciaország északi részén halad át, a francia főváros: Párizs ikonikus folyója. A Sajna hossza: 777 km, a vízgyűjtő területe: 75.375 km², -Forrása: Langres-fennsík, Burgundia, -Torkolata: La Manche-csatorna, Le Havre. A Szajna folyó Franciaország, Burgundiai: Langres-fennsíkon ered, 470 méter magasan. A Szajna átfolyik az ország legsűrűbben lakott vidékén, a Paris-i medencén és Le Havre városnál torkollik a La Manche-csatornába. A jelentős városok a Szajna mentén, a torkolat felé haladva: Troyes, Fontainebleau, Melun, Paris, Rouen, Le Havre. A Szajna fontos hajóút, kisebb hajókkal: 560 km hosszan hajózható, míg óceánjáró hajókkal: Rouen-ig. Párizs folyója a Szajna, a képeslapok egy fő díszítő eleme.
A Sajna folyó városai: -Fontainebleau, -Le Havre, -Melun, -Paris, -Rouen, -Troyes.

31.  Salzach - Ausztria, Német - 9,4.
A Salzach folyó egy hideg vizű hegyi folyó, 225 km-es hosszával az Inn folyó leghosszabb mellék-folyója. A Salzach útjának nagy részét: Ausztriában teszi meg, az utolsó: 60 km-es szakaszán határfolyó: Ausztria és Németország között. A Salzach hossza: 225 km, a vízgyűjtő területe: 6.700 km², -Forrása: Kitzbüheli-Alpok, Krimml, Salzburg, Ausztria, -Torkolata: Inn, Haiming, Németország. A Salzach a Kitzbüheli-Alpokban ered: 2300 méteres magasságban, Krimml közelében. Schwarzach-ig széles völgyben folyik keleti irányban, majd ezután északnak fordulva a Paß Luegnél töri át az Alpok északi hegyláncait. Alsó szakaszán keresztülfolyik: Hallein és Salzburg városán ahol egyértelműen a legszebb a városképben, majd: 344 méteres magasságban Haiming-nál torkollik az Inn-folyóba.
A Salzach folyó városai: -Bischofshofen, -Burghausen, -Freilassing, -Hallein, -Haiming, -Laufen, -Mittersill, -Oberndorf, -Puch, -Salzburg, -St. Johann, -Tittmoning, -Werfen.

32.  Sava - Bosznia, Horvát, Szerb, Szlovén - 9,0.
A Száva, (latinul: Savus, németül: Save, szerbhorvátul: Sava), összesen: 4. ország nagy folyója: Bosznia, Horvátország, Szlovénia, Szerbia. A Duna jobb oldali mellék-folyója. A Balkán-félsziget északi határon folyik, 4. országot érintve. A Sava hossza: 950 km, a vízgyűjtő területe: 96.000 km², -Forrása: Júliai-Alpok, Triglav-hegy, Szlovénia, -Torkolata: Duna, Belgrád. A Száva a Júlia-Alpokban, a Triglav-hegy (2864 m) oldalán ered, ami Szlovénia legmagasabb csúcsa. A hegy oldalából, egy 500 méteres sziklafalból tör elő a víz és 168 méteres zuhanás után kezdi el útját a Dunáig, lélegzetelállítóan szép látvány. A víz nagy robajjal csapódik a zuhatag alá. A Szlovéniában keletkező és meginduló folyó: Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szerbia halad és Belgrád városánál torkollik a Dunába.
A Száva folyó városai: -Belgrád, -Bled, -Brčko, -Bród, -Kranj, -Šamac, -Sremska Mitrovica, -Szabács, -Sziszek, -Zágráb, -Zsupanya.

33.  Tajo - Portugál, Spanyol - 8,9.
A Tajo, Tejo, az Ibériai-félsziget leghosszabb folyója, több mint: 1000 kilométer. A Tajo hossza: 1038 km, a vízgyűjtő területe: 80.600 km², -Forrása: Ibériai-hegység, Közép-Spanyolország, -Torkolata: Atlanti-Óceán, Lisboa, Portugália. A Tajo folyó: Közép-Spanyolországban, az Ibériai-hegységben, a García forrásnál ered, és Portugália területén, Lisszabon-nál tölcsér-torkolattal ömlik az Atlanti-óceánba. Körülbelül 1038 km hosszú, amiből: 716 km Spanyolország, 275 km Portugália és 47 km a két ország közti határ része. Mind Spanyolország, mind Portugália egyik legfontosabb folyója. A Tajo a Portugália fővárosánál: Lisszabon-nál a legszebb, az Április 25. híd a Tajót íveli át, aminek: teljes hossza: 2.277 méter, ezzel az egyik leghosszabb függőhíd a világon, 70 méterel a víz felett halad át.
A Tajo folyó városai: -Alcántara, -Almada, -Aranjuez, -Lisboa, -Sacavém, -Sacedón, -Santarém, -Trillo, -Toledo.

34.  Temze - Angol - 8,8.
A Temze (Thames), Anglia fővárosa: London emblematikus, ikonikus folyója, Anglia legfontosabb vízi útja. A Temze Anglia déli részén folyik: nyugatról–kelet felé, Kemble-től az Északi-Tenger-ig. A Temze hossza: 345 km, a vízgyűjtő területe: 12.920 km², -Forrása: Kemble, Shout West, -Torkolata: Északi-tenger, Sherness, Essex. A Temze Kemble-nél ered és a Londoni-medencén keresztül haladva az Északi-tengerbe folyik. Majd: 30 km széles torkolatával: Sherness mellett az Északi-tengerbe ömlik. A Temze útja során: 9 angol grófságot (county) érint, 135 híd ível át rajta. Áramlásának sebessége: 1–3 csomó, 2–6 km/óra között mozog. Gazdag élővilága volt a 19. század közepéig, angolna, homár, pisztráng, azonban az ipari forradalom után a víz szennyezés kipusztította élővilágát.
A Temze folyó városai: -Abingdon, -Cricklade, -London, -Maidenhead, -Marlow, -Oxford, -Reading, -Sherness, -Sunbury-on-Thames, -Walton, -Winsdor.

35.  Tevere - Olasz - 9,1.
A Tevere (latinul: Tiberis) Közép-Olaszország legjelentősebb folyója, a főváros: Róma folyója. A Tevere hossza: 400 km, a vízgyűjtő területe: 18.000 km², -Forrása: Appenninek, Monte Fumaiolo, Toscana, -Torkolata: Tirrén-tenger, Ostia, Lazio. A Tevere az Appenninek hegységben ered, a Fumaiolo-hegyen, Toscana régióban, majd: 400 kilométeren keresztül kanyarog: Umbrián és Lazión át, végül a Tirrén-tengerbe torkollik Ostia városánál. A leginkább az olasz főváros: Róma folyójaként ismert. A Tevere jellegzetes színe alapján szőkének nevezett folyó alapvetően déli irányban folyik, és nagy mennyiségű hordalékot visz magával, amit a torkolatánál rak le. A Tiberis ezért az ókori idők óta mintegy: 5 kilométerrel tolódott ki a partvonala.
A Tevere folyó városai: -Baschi, -Bastia Umbra, -Bettona, -Orte, -Orvieto, -Ostia, -Perugia, -Ponzano, -Roma.

36.  Tisza - Magyar, Szerb, Szlovák, Román, Ukrán - 8,4.
A Tisza folyó Közép-Európa fontos folyója, a Duna legnagyobb mellék-folyója, 5. ország folyója: Ukrajna, Szlovákia, Magyarország, Szerbia, Románia. A Magyar szakasza a leghosszabb: 600 km. A Tisza hossza: 960 km, a vízgyűjtő területe: 157.000 km², -Forrása: Keleti-Kárpátok, Rahó, Ukrajna, -Torkolata: Duna, Titel, Szerbia. A Tisza: Ukrajnában, Kárpátalján, Rahó közelében ered, érinti Románia, Magyarország, Szlovákia, Szerbia területét, a Vajdaság közepén, Titel-nél a Dunába ömlik. A "Szőke Tisza" jelző a Tisza világos színére utal, ami pedig a folyó vizében lebegő homok és iszap következménye. A Tisza az Alföldön folyik keresztül, ami Közép-Európa legnagyobb síksága, mint minden síkság, lelassítja a folyók futását. A Tisza is rengeteg kanyart alakított ki, így gyakoriak voltak az áradások.
A Tisza folyó városai: -Ada, -Aknaszlatina, -Csongrád, -Máramarossziget, -Nagyszőlős, -Rahó, -Szeged, -Szolnok, -Tiszadob, -Tiszafüred, -Tiszaug, -Tiszaújváros, -Tokaj, -Törökkanizsa, -Titel, -Zenta.

37.  Ural - Kazahsztán, Oroszország - 8,5.
Az Urál folyó Oroszország és Kazahsztán közös folyója, az Európa és Ázsia közti határ egyik szakaszát alkotja. Az Urál hossza: 2500 km, a vízgyűjtő területe: 230.000 km², -Forrása: Urál hegység, Oroszország -Torkolata: Kaszpi-tenger, Kazahsztán. A folyó a Déli-Urál-ban, az Uraltau hegységben ered. Kezdetben egyenesen dél felé folyik; Orszk városánál élesen nyugatra fordul, majd mintegy: 850 km után, már Kazah területen: Uralszk város környékétől ismét déli irányban folyik tovább; Atirau város alatt delta-torkolattal ömlik a Kaszpi-tengerbe. Az Orosz sztyeppén és a Kaszpi-síkságon mellékfolyói nincsenek, vízutánpótlása megszűnik, sőt a tengerig még veszít is vizéből az erős párolgás miatt. Az Ural folyó: november-április között befagy, az alsó szakaszon valamivel rövidebb ideig.
Az Ural folyó városai: -Aitrau, -Magnyitogorszk, -Mergenovo, -Novotroick, -Orenburg, -Orsk, -Ostrov, -Uralsk.

38.  Visztula - Lengyel - 8,5.
A Visztula, (Wisła) Lengyelország legfontosabb és leghosszabb folyója, a főváros: Warsawa (Varsó) folyója. A Visztula (Wisla) hossza: 1050 km, a vízgyűjtő területe: 194.400 km², -Forrása: Beszkidek, Barania Góra, -Torkolata: Balti-tenger, Gdańsk. A Wisla forrása: a Sziléziai-Beszkidekben ered, 1100 méter magasan a Barania Góra hegy nyugati lejtőjén. A folyás iránya alapvetően északi, közepes vízhozama. Évente kb. 2,2 millió köbméter hordalékot szállít a Balti-tengerbe, ebben többek között naponta kb. 5000 tonna konyhasót a szénbányákból, nő a bakteriális szennyezés is. Varsó a lengyel főváros képét is meghatározza a Visztula folyó, amely áthalad a városon és számos híd ível át felette. A folyó partján sok zöld terület, erdős részek, és parkok találhatóak.
A Visztula folyó városai: -Bydgoszcz, -Chełmno, -Gdańsk, -Gniew, -Grudziądz, -Kraków, -Płock, -Puławy, -Toruń, -Warszawa.

39.  Vltava - Cseh - 8,8.
A Vltava, (Moldva) Csehország: legfontosabb, leghosszabb, nemzetinek számító folyója. A Cseh főváros: Prága folyója. A Vltava hossza: 430 km, a vízgyűjtő területe: 28.000 km², -Forrása: Šumava nemzeti Park, -Torkolata: Elba, Mělník. A Csehország déli részén, a Šumava Nemzeti Parkban eredő, 430 km hosszú folyó: Český Krumlov, České Budějovice, Prága érintésével halad észak felé, majd: Mělník-nél ömlik az Elba folyóba. Prága városa: Európa és egyúttal: Csehország közepén, a Vltava (Moldva) folyó két partján fekszik. Prága 9. dombra épült, a városban: 30 km hosszan kanyarog a Vlatava, ami a legszélesebb pontján: 330 m széles, sok szép kis híd íveli át a folyót.. Az "Arany Prága" név a középkorból származik, amikor arannyal vonták be a Prágai vár tornyait.
A Vltava folyó városai: -Boršov, -České Budějovice, -Český Krumlov, -Kamýk, -Mělník, -Prága, -Větrušice.

40.  Volga - Orosz - 8,6.
A Volga Európa leghosszabb és legbővizűbb folyója, Oroszország nyugati részén fut végig. A Volga hossza: 3.700 km, a vízgyűjtő területe: 1.400.000 km², -Forrása: Valdaj-hátság, Tver, -Torkolata: Kaszpi-tenger, Asztrahán. A Volga, ahogy sokszor az oroszok nevezik: "Volga anyácska" Oroszország legjelentősebb folyója, bár nem a legnagyobb. A Volga forrása nagyjából: Moszkva és Szentpétervár között félúton, a Valdaj-hátság, Tveri területen található. A folyó északról halad dél felé. Ribinszk-nél található a Volga legnagyobb forgalmú kikötője. Nyizsnyij Novgorod a közép Volga központja. Kazany a Tatárföld fővárosa. Togliatti és Samara a Lada gépkocsik gyártására épült szocialista város.Volgográd a milliós nagyváros a Volga "fővárosa" 80 km hosszan terül el a Volga jobb partján. Asztrahán előtt kezdődik a Volga-delta, ami megközelítőleg: 500 ágból áll. Természetvédelmi terület, a vándormadarak rendkívül jelentős megállója.
A Volga folyó városai: -Asztrahán, -Dimitrovgrad, -Kazany, -Nyizsnyij Novgorod, -Peno, -Ribinsk, -Samara, -Saratov, -Togliatti, -Tver, -Uljanovszk, -Volgograd, -Zubcov.