"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Erdőkről és Erdők megőrzésről, Fák védelemről - Bíró Csaba

2022.07.26 21:13

 

Erdőkről és az Erdők védelméről.

Gunter Steinbach – "Az erdők hatalmas ütemű pusztulása roppant nyugtalanító. Az erdők és fák pusztítása még a legkomorabb jóslatokon is túltesz. Mi valamennyien akik részesei vagyunk korunk technikai civilizációjának, mindannyian tevékenyen közreműködünk egy kirajzolódó ökó katasztrófában. Ez pedig elér mindannyiunkat, ez késztessen cselekvésre mindenkit, amíg nem késő.

Az erdők csodájáról

Az erdő olyan tökéletes egész, amely nem az ember munkájából született, hanem Isteni teremtés és a szabadságot szimbolizálja. Az erdőben a természet törvényei uralkodtak mindig. Az erdő a legmagasabb rendű és legfejletebb növény társulások egysége. 

Az erdőben mindent megtalálunk amit csak lehet: legyen szó: nyúlról, rókáról, őzről, szarvasról, szajkóról, bükkfáról, tölgyfáról, fenyőről, légyölő galócáról. Az erdő nagyon sokféle: állat, növény, gomba élőhelye. Amikor az erdőben keresünk kikapcsolódást, nyugalmat, kapcsolatot a természettel, tudni szeretnénk, milyen fák vannak, milyen állat az, amely ott ül az ágon, vagy épp az úton mászik.

Az erdő az embernek az őskortól kezdve nélkülözhetetlen és hűséges társa volt. Az erdő a természeti környezetének az elmaradhatatlan és szükséges alkotórésze volt, amelyet az ember élete fenntartásához, majd fokozódó termelő tevékenységéhez egyre nagyobb mértékben felhasznált és később sajnos kihasznált. 

A földfelszín növényekkel legjobban borított, erdős részei szolgáltak az őskorban az ember lakhelyéül, búvóhelyéül, ott gyűjtögette élelmiszerét, majd vadászta az erdő állatait. Az erdő mélye sokirányú védelmet biztosított számára. A történelem folyamán az erdőben kerestek és kaptak menedéket mindig is a társadalmi szokásokkal, szabályokkal összeütközésbe került emberek.

Az erdő legelő területként is nélkülözhetetlen volt. Szokás volt az erdő nagyságát aszerint megadni, hogy mennyi disznót lehetett az adott területen makkoltatni. A sertéseken kívül kecskét, juhot, szarvasmarhát is legeltettek az erdőben. Az erdő titokzatos is egyben, ahol homály váltakozik fényes tisztásokkal, csönd honol és madár zeng, a természet nagyszerűsége és szépsége varázslatossá teszi a teret. 

Az erdei csodálatos mesevilágban, ebben a bájos környezetben váratlan és különleges események történhetnek. A sűrűségből szökkennek elő a történelmi legendák csodaszarvasai, hogy megmutassák a folyók gázlóit, hogy új hazába vezessék a vadászó ifjakat. A hagiográfiák szarvaikon gyertyákkal vagy kereszttel ékesített szarvasai megtérítik a pogány vadászokat.

A magyaroknál az erdő kiemelten fontos hely volt, a csodák legszebb színhelye. Itt tartották az ünnepeket, szertartásokat és a beavatásokat is. Silvanus a rómaiaknál a fák istene volt. Temploma az erdő, hívei főleg a vidék lakói voltak. Fokozatosan kiszélesedő tisztelete a provinciákban gyakran keveredett helyi istenekével. 

A középkor erdő kultuszát mégis inkább gall, mintsem római hagyománynak tartják. A gallok, miként a többi kelta népcsoport - szoros szimbiózisban éltek az erdővel. Itt vadásztak, itt gyakorolták kultuszaikat. A vallásukat, a druidizmust, erdei vallásnak tekintik. A katolikus újkereszténység térhódítása után sokáig az erdő nyújtott menedéket az őskeresztény hitvilág számára.

A civilizáció fejlődésével párhuzamosan emelkedett a fának mint nyersanyagnak a kereslete is. Ezzel a lépésével kezdte meg az ember saját természetes környezetének rom­bolását. Az erdőt nagy területeken felújíthatatlanul elpusztítva a kopárrá tett vidéken kedvezőtlen, szélsőséges éghajlati viszonyokat is teremtett. Szinte el-sivatagosította ezeket a területeket, szabad utat engedve a sugárzás, a szél­viharok és a záporesők talajromboló működésének.

A 16. századtól kezdődöen, újabb, minden addiginál nagyobb méretű támadás következett be az erdők ellen, mégpedig a nagy tömegű faanyagot igénylő ipari tevékenységek, üvegipar, vaskohászat és a bányászat fellendülésével. Szinte nem volt olyan iparág, amelyik ne használt volna nagyobb mennyiségben fát. 

Megjelentek a csoportos erdőirtók, a Soltész (Schultheis, Schultze) akik a fakitermelést végezték. A nagy építkezések és a hajóépítés hatalmas szálfákat használt, a fűtés és vasolvasztás pedig nagy mennyiségű faszenet kívánt. Nem véletlen, hogy ekkortól találkozhatunk az első állami erdővédő törvényekkel is..

A magyar erdőkről

Magyarország a lomberdők zónájába tartozik, kivétel az Alföld. Az emberi tájátalakítás előtt: Magyarország területének körülbelül: 85 %-át erdő fedte, mára sajnos ez már csak: 20 %-ot éri el. Ez egy roppant elszomorító jelenség, a magyar erdők nagy részét kiirtották, és még ma is irtják. 

A hazai fás társulások közül a legnagyobb területet a klímazonális, kialakulásukban az adott terület hőmérsékleti és csapadék mennyiségi tényezők játszottak szerepet erdők foglalják el. Ezek élőhelyükön mindig zárótársulást jelentenek, legelterjedtebb típusa a cseres-tölgyes erdő. Két faj alkotja a lombkorona szintet, a csertölgy és a kocsánytalan tölgy. Cserje szintjük jól fejlett, gyepszintjük virágzó fajokban gazdag.

A 400-600 méteres magasságban vannak a gyertyános-tölgyes erdők. A lombkorona szint két- szintes, tölgy a felső szintet, míg a gyertyán az alsó szintet alkotja. A cserje szint fejletlen. 600 méternél magasabb területeken találhatók a bükkös erdők. Zárt lombkorona szintet alkot ezért a cserje szint csak az újulatból áll. A fenyvesek kis kiterjedésűek, aljnövényzetük mohák, zuzmók és gombák. 

A ligeterdő társulások a folyók, vízfolyások parti területein alakultak ki. Jellemző fái fűz és nyár. A láperdők társulásai a lefolyástalan, talajvizes területek erdői, fái az éger és a nyír. Az alapkőzet által befolyásolt társulások jellemző típusai a homoki erdők. A buckatetők száraz meleg lejtőin a nyíltabb homoki tölgyesek, míg a magasabb vízszintű homok területen a zárt homoki tölgyesek alakultak ki.

A sziklás talaj hatására alakult ki a molyhos-tölgyes erdők, rendkívül gazdag cserjeszinttel, virágos növényekkel. A törmelékes, sziklás lejtők erdői a hársas-kőrises társulások, és ezek főleg a talaj pusztulást gátolják meg. Magyarország jelenlegi területének közel: 20 %-át borítja erdő. 

Erdészeti szempontból is jelentős, hogy Magyarország a Kárpát-medence legmélyebb részét foglalja el. A 93 ezer km² területének: 68%-a alföldi jellegű síkság, 15%-a alacsony dombság, 14%-a 200–400 m magas középhegység. Alig több, mint: 2%-a terül el a 400 méteres tengerszint felett.

Az ország területén, a mérsékelten meleg éghajlati övben három éghajlati tartomány hatása érzékelhető: a kontinentális, az óceáni és a mediterrán. Erdei jól kifejezik az éghajlat jellegét, a nedvesség, a vízellátás mértékét. A legkedvezőbb humiditású területek erdei főleg bükkösök, a kedvezőké gyertyános-tölgyesek, a megfelelőké tölgyesek. 

Az erdő gazdálkodás eredményességét Magyarországon főleg a „vízellátás” határozza meg. A természetes növénytakaró fajokban gazdag, a földkerekség átlagának 15-szöröse, a biodiverzitás eszerint általában kedvezőnek mondható.

Növény földrajzilag az északi extratropikus, holarktikus flóra birodalomban a közép-európai flóraterületbe tartozik, amelynek flóra tartományai közül itt található a kárpáti, az alpesi, a nyugat-balkáni és a pannóniai. Az ország erdei az erdős puszták övében és a mérsékeltövi lombos erdők, ezen belül a zárt tölgyesek és a bükkösök övében helyezkednek el.. 

A hazai, a magyar erdők nem önfenntartó környezeti rendszerek: jelenlegi formájukat több évszázados emberi beavatkozás, gazdálkodás alakította ki. Éppen ezért csak szakszerű erdő gazdálkodással tarthatók fenn. 

A fenntartható erdő gazdálkodás alapvető célja az erdő védelme annak érdekében, hogy az megőrizze biológiai változatosságát, élővilágát, termő- és felújuló képességét, megfeleljen a társadalmi igényeknek. 

Manapság sajnos a magyar erdők évről-évre egyre csak fogyatkoznak, nagy szerepet játszik ebben az is, hogy az elszegényedés miatt egyre fokozottabban a természeti kincseink és erőforrásaink felélése történik...

Az erdő éghajlata más

Az erdő éghajlata jelentősen különbözik a nyílt, fátlan növény társulásokkal borított, illetve növénytakaró nélküli térszínekétől. Ez a különbség jelentősen függ az erdő faj összetételétől és a fák elhelyezkedésétől, a sorokba ültetett fákból álló, fajszegény "erdőben” jóval kevéssé jelentkezik, mint a természetes vagy ahhoz közeli erdő társulásokban. 

A lomblevelű, illetve elegyes erdőkben a lombos időszakban erőteljesebb, mint a tisztán tűlevelűekből álló társulásokban, a téli időszakban viszont a különbség iránya megfordul. Az erdőben a napi hőingás kisebb, mint a nyílt terepen, különösen akkor, ha a fák levelesek és az erdő zárt. Az erdő fékezi a légmozgást, „megfogja a szelet”.

Ezért a homokos talajú alföldek védelmére gyakran telepítenek mezővédő erdősávokat; így akadályozzák meg, hogy a szél felkapja és elhordja a kötetlen talajt, egyúttal a szél fékezésével a talaj kiszárítását is gátolják. A fákat csak a nagyon erős szél dönti, illetve billenti ki; különösen ellenállnak a szélnek a mélyre hatoló gyökérzetű keményfák, mint például a tölgyek.

A páratartalom szignifikánsan nagyobb, mint a nyílt terepen, olyannyira, hogy nem ritkán már késő délután vagy kora este eléri a harmatpontot. A közép-európai erdőkben a relatív páratartalom a nyári félévben csak ritkán csökken: 60 % alá; a talaj közelében szinte mindig a harmatpont körül ingadozik..

Az erdő éghajlata tehát különleges, lényegesen eltér a fátlan, szabad te­rületek éghajlatától. Ha egyetlen szóval kívánjuk jellemezni az erdő éghaj­latának legfontosabb tulajdonságát, akkor legjobban illik rá a "mérsékelt" jelző. Ez a szélsőségektől, kilengésektől való mentességet jelenti. Az erdő lég­terében legelsősorban mérsékelt a különféle éghajlati sugárzások megnyilvánu­lása. 

A Föld felszínén az alapvető, legfőbb energiahordozó a napsütés. Ennek rövid hullámú sugarakkal érkező energiáját nagy részben az erdő lombozata, valamint a fák testtömege fogja fel, ezért ott a beárnyékolt talajra és az erdő légterében kevesebb jut, mint a szabad térségeken. Kisebb ott emiatt a meg­világítás erőssége, valamint egyben mérsékelt a talaj és a levegő felmelegedése is.

Az erdő mélyén ezért a talaj és a levegő nappal és nyáron több fokkal, a talaj felszín akár: 10-15°-kal is hűvösebb, mint a szabad területen. A léghő­mérsékletben is előfordulhat: 3-5° különbség. Egyben azonban kisebb mértékű az erdőben a talaj és a levegő éjszakai le­hűlése is a nappali értékekhez képest, hiszen az erdő lomb sátora a benn levő energia távozását, a lehűlést okozó hosszúhullámú kisugárzást is gátolja. 

Sőt még a télen lombtalan erdőben is mérsékeltebb az éjszakai lehűlés, az égboltot ak­kor is jó részben takaró fa tömeg miatt. A léghőmérséklet szélsőségei és a köz­tük létrejövő napi, és évi ingás tehát az erdőben jóval kisebb, mint kinn. 

Az erdő hatalmas növény tömege azonban a másik éghajlati energia hordozót, a légmozgás érvényesülését is befolyásolja. A szél erejét csökkenti, irányát módosítja, hatásait mérsékli. Ezzel nemcsak az éghajlati anyagforgalmat, a tér légcseréjének mennyiségét csökkenti, hanem annak ütemét is fékezi. Emiatt az erdőben kisebb mértékűek, jóval kiegyenlítettebbek, lassabbak az időjárás vál­tozásai.

Az erdők védelmének fontossága

Az erdő a földünk legfejlettebb élet közössége, amely magában foglalja a talajban élő mikro organizmusokat, a földfelszínen élő mohákat, gombákat, lágy- és fás szárú növényeket, továbbá a benne élő rovar-, madárvilágot és vadállomány. Az erdőt nem lehet egyszerűen a fák együttesének tekinteni. 

Egy erdő tűznél sem az a legnagyobb baj, hogy elpusztul az erdőt alkotó fák tömege, hanem elpusztul egy önmagát fenntartó, az emberi beavatkozás mértékétől függően önmagát megújítani képes, önszabályozó környezeti rendszer, amely számos élőlénynek ad életteret és életlehetőséget. Nagyobb tájak szerves részeként az erdők más területekhez, az azokon lévő más ökoszisztémákhoz kapcsolódnak, s nem tekinthetők a bioszférába beékelődő, elkülönült területnek. 

Egyre növekvő teret nyer hazánkban is az úgynevezett természetközeli erdőgazdálkodási gyakorlat, vagy ahogy ehhez kapcsolódó célként szokták említeni a folyamatos erdőborítást fenntartó erdőgazdálkodási módszereket. 

Ezek közös jellemzője, hogy az ember gazdálkodása során egyre inkább a természeti folyamatok megismerésére és azok használatára, hasznosítására építve avatkozik be az erdők életébe, gyakorolja az ember számára nélkülözhetetlen erdei haszonvételeket, faanyag nyerés és erdei termékek gyűjtése. 

Az embernek többek között most újra a régi, elhagyott társához, az erdőhöz kell folyamodnia hathatós segítségért. A nagyvárosok szennyes, füstős, poros levegőjét is a körülöttük lévő minél nagyobb területű erdők képesek tisztítani és elviselhetővé tenni. 

Az erdő-telepítéssel, helyes erdő-műveléssel, a meglevő erdős területeknek az ember egészsége érdekében történő jól átgondolt és gondosan megszervezett hasznosításával az erdőt kör­nyezetvédelmi terveink egyik legeredményesebb és nélkülözhetetlen eszköze­ként célszerű alkalmazni. 

Az erdő éghajlatának további kedvező és az urbanizáció ártalmaitól meg­gyötört városi ember számára megbecsülhetetlen jelensége a csend, ami a nagyváros ma már elviselhetetlen lármájától megrongált idegeinek nyugalmat, pihenést biztosít.

További, hasonlóan üdítő hatással van az emberi lélekre az erdős vidék harmóniája, az ott számtalan változatban megjelenő természeti szépség. Meg kell tehát találni azokat a módszereket, amelyek mellett az erdő és ember együtt élve megtalálja a lehetséges legteljesebb harmóniát és egymás létét kölcsönösen segítik. 

Az erdő gazdálkodás célja ezért nem lehet más, mint az erdő védelme és a fenntartható erdő gazdálkodási tevékenység, annak érdekében, hogy az erdő megőrizze biológiai változatosságát, termő és felújuló képességét, valamint megfeleljen a társadalmi igényekkel összhangban lévő környezeti és gazdasági elvárásoknak. 

Továbbá szolgálja az egészségügyi, szociális, valamint oktatási és kutatási célokat. S mindezt annak érdekében, hogy legyen és s jövőben is maradjon erdő. Ha az erdők végleg kipusztulnak akkor az ember is elpusztul.

Az Őshonos magyar fákért mit tehetünk

Az Országos Erdészeti Egyesület minden évben tervet készít a hazai erdők állapotának javításáról, az invazív fajok visszaszorításáról és az őshonos magyar fák betelepítéséről. Áldozatos munkájuknak hála, az utóbbi évtizedben sok helyen állt vissza a természet rendje. Ám ne gondoljuk, hogy mi nem segíthetünk, egyéni szinten is sokat tehetünk az őshonos erdeink védelméért.

A klímaváltozás jelentősen csökkenti a hazai fáink életterét, kiváltképp a ritka, mikroklímákon élő példányokét. Az életmód akár kisebb változtatása is nagyban elősegíti a felmelegedés megállítását. Természetesen egyedül nem teszünk nagy hatást, de sok kicsi, sokra megy, tartja a mondás, ha a lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk egy élhető világ reményében, akkor félig már nyertünk.

Aztán fontos, hogy részt vegyünk a közösségi ültetésekben. Minden évben tavasszal és ősszel az önkormányzatok összefognak a civil szervezetekkel, és ezrével ültetik el az őshonos, tájba illő fákat. Igényelni is lehet facsemetéket, ha tudunk olyan szabad területről, ahová elkelne néhány fa.

Budapesten kerületenként, vidéken megyénként érdemes érdeklődni, vagy pedig célzottan a civil szervezetekkel kell kapcsolatba lépni. Amennyiben saját kertünkben, telkünkön van lehetőségünk faültetésre, érdemes utánanézni, hogy az adott tájra milyen fákat javasolnak telepítésre, próbáljuk meg kerülni a díszfákat, és az invazív fajokat, és őshonos magyar fákkal benépesíteni a környezetünket.

Kiránduljunk nagyokat, meséljünk nekik a fákról, gyűjtsünk leveleket, terméseket, hogy otthon is játszhassanak velük és tanulmányozhassák őket. Talán, ebben a rohanó világban nekünk magunknak sem ártana néha gyermeki szemmel rácsodálkozni a világra, és magunkba szívni azt a nyugalmat, amely az erdő óriásaiból árad.

Végül pedig fontos a jövő nemzedékének megfelelő oktatása. A gyerekek csodálatosak, tudásra szomjasak, és mindenre nyitottak. Fontos, hogy már egészen kicsi kortól tudatos életmódra neveljük őket, és akár már két-három éves kortól megismertessük velük a hazai flórát és faunát.

Az Őshonos magyar fák

Az Erdészeti törvény meghatározása szerint őshonos fafaj minden olyan erdei fafaj, amely a Kárpát-medence területén nem behurcolás vagy betelepítés eredményeként vált flóra elemmé. A meghatározáshoz még hozzá tartozik, hogy legalább: 2000 éve jelenlévő fajokról van szó.

Magyarországon összesen: 50. őshonos Fafaj él az erdőkben

Berkenye-fa: (Budai, Madár, Déli, Lisztes, Házi, Barkóca-Berkenye)
Bükk-fa: (Szelídgesztenye, Közönséges-Bükk)
Éger-fa: (Hamvas, Mézgás-Éger)
Fenyő-fa: (Közönséges, Jegenye, Luc, Erdeifenyő, Tiszafa, Közönséges-Boróka)
Fűz-fa: (Fehér, Kecske, Szomorú, Parti-Fűz)
Gyertyán-fa: (Keleti, Közönséges-Gyertyán)
Gyümölcs-fák: (Madárcseresznye, Sajmeggy, Vadalma, Vadkörte, Zselnicemeggy)
Hárs-fa: (Ezüst, Nagylevelű, Kislevelű-Hárs)
Juhar-fa: (Korai, Hegyi, Mezei, Tatár-Juhar)
Kőris-fa: (Magas, Magyar, Virágos-Kőris)
Nyár-fa: (Fehér, Fekete, Szürke, Rezgő-Nyár)
Nyír-fa: (Közönséges, Molyhos-Nyír),
Szil-fa: (Hegyi, Mezei, Vénic-Szil),
Tölgy-fa: (Cser, Kocsányos, Kocsánytalan, Molyhos-Tölgy)
     Erdei Fák, Díszfák, Gyümölcsfák Listája - 250. Fafajta    
Abies Alba            Nemes Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 50-55 m
Abies Amabilis Szitka Jegenyefenyő  Örökzöld - Tűlevelű 70-75 m
Abies Arizonica  Arizóniai Jegenyefenyő  Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Abies Balsamea Balzsam Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Abies Boris Borisz Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Abies Cephalonica Görög Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Abies Concolor  Coloradói Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 60-65 m
Abies Durangensis  Durangói Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 40-45 m
Abies Grandis  Óriás Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 90-95 m
Abies Kawakami Tajvani Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 28-30 m
Abies Koreana  Koreai Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 25-28 m
Abies Maroccana Marokkói Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Abies Mexicana Mexikói Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 25-28 m
Abies Nebrodensis Szicília Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Abies Nephrolepis Amuri Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 40-45 m
Abies Nordmann Nordmann Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Abies Pindrow Himalájai Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 60-65 m
Abies Pinsapo Andalúz Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Abies Procera Kék Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 50-55 m
Abies Sibirica Szibériai Jegenyefenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-40 m
Acer Campestre Mezei Juharfa Lombhullató - Széles 30-32 m
Acer Platanoides Platán Juharfa Lombhullató - Széles 30-32 m
Acer Pseudoplatanus Hegyi Juharfa Lombhullató - Széles 30-32 m
Acer Tatarium Tatár Juharfa Lombhullató - Széles 20-22 m
Adansonia Baobab Majomkenyérfa Örökzöld - Keskeny 35-40 m
Adansonia Digitata Majomkenyérfa Örökzöld - Keskeny 35-40 m
Aesculus Castanum Vadgesztenye Lombhullató - Széles 25-30 m
Aesculus California    Californiai Vadgesztenye Lombhullató - Széles 25-30 m
Alnus Glutinosa Mézgás Égerfa Lombhullató - Széles 15-20 m
Alnus Incana Hamvas Égerfa Lombhullató - Széles 10-15 m
Araucaria Araucana Chilei Araucana Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Araucaria Angustifolia Brazíliai Pikkelyfenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-22 m
Araucaria Bernieri Kaledóniai Pikkelyfenyő Örökzöld - Tűlevelű 15-18 m
Araucaria Bidwilli Ausztráliai Pikkelyfenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-22 m
Araucaria Columnaris Cook Pikkelyfenyő Örökzöld - Tűlevelű 10-12 m
Araucaria Heterophylla Norfolki Pikkelyfenyő Örökzöld - Tűlevelű 10-12 m
Araucaria Montana Hegyi Pikkelyfenyő Örökzöld - Tűlevelű 15-18 m
Araucaria Vulgaris Japán Pikkelyfenyő Örökzöld - Tűlevelű 10-12 m
Betula Pendula Közönséges Nyírfa Lombhullató - Keskeny 20-25 m
Betula Pubescens Molyhos Nyírfa Lombhullató - Keskeny 15-20 m
Carpinus Betulus Nemes Gyertyán Lombhullató - Széles 18-20 m
Carpinus Caroliniana Amerikai Gyertyán Lombhullató - Széles 18-20 m
Carpinus Cordata Szívlevelű Gyertyán Lombhullató - Széles 16-18 m
Carpinus Japonica Japán Gyertyán Lombhullató - Széles 16-18 m
Carpinus Orientalis Keleti Gyertyán Lombhullató - Széles 15-18 m
Castanea Sativa Szelídgesztenye Lombhullató - Széles 28-30 m
Cedrus Atlantica Atlasz Cédrus Örökzöld - Keskeny 40-42 m
Cedrus Brevifolia Ciprusi Cédrus Örökzöld - Keskeny 12-14 m
Cedrus Deodora Himalájai Cédrus Örökzöld - Keskeny 50-52 m
Cedrus Libani  Libanoni Cédrus Örökzöld - Keskeny 40-42 m
Cedrus Sibirica Szibériai Cédrus Örökzöld - Keskeny 40-45 m
Cercis Chinensis Kínai Júdásfa Lombhullató - Széles 8-10 m
Cercis Siliquastrum Közönséges Júdásfa Lombhullató - Széles 8-10 m
Cinnamomum Burmani Indonéz Fahéjfa Örökzöld - Keskeny 6-7 m
Cinnamomum Cassia Kínai Fahéjfa Örökzöld - Keskeny 7-8 m
Cinnamomum Ceylon Ceyloni Fahéjfa Örökzöld - Keskeny 6-7 m
Cinnamomum Vietnam Vietnámi Fahéjfa Örökzöld - Keskeny 7-8 m
Citrus Aurantifolia Savanyú Citrom Örökzöld - Keskeny 4-5 m
Citrus Aurantium Savanyú Narancs Örökzöld - Keskeny 4-5 m
Citrus Limon Nemes Citrom Örökzöld - Keskeny 4-5 m
Citrus Sinensis Nemes Narancs Örökzöld - Keskeny 4-5 m
Citrus Reticula Nemes Mandarin Örökzöld - Keskeny 2-3 m
Cocos Nucifera Kókusz Pálma Örökzöld - Széles 10-18 m
Coffea Arabica Arab Kávéfa Örökzöld - Keskeny 2-3 m
Coffea Canephora Robusta Kávéfa Örökzöld - Keskeny 2-3 m
Copernicia Prunifera Karnauba Pálma Örökzöld - Keskeny    10-18 m
Corylus Avellana       Európai Mogyoró              Lombhullató - Széles    2-3 m
Corylus Colurna Török Mogyoró  Lombhullató - Széles 7-8 m
Cupressus Arizonica Arizóniai Ciprus Örökzöld - Tűlevelű 25-28 m
Cupressus Atlantica Atlanti Ciprus Örökzöld - Tűlevelű 20-22 m
Cupressus Cashmeria Kasmiri Ciprus Örökzöld - Tűlevelű 35-38 m
Cupressus Glabra Kanyon Ciprus Örökzöld - Tűlevelű 22-24 m
Cupressus Lusitanica Portugál Ciprus Örökzöld - Tűlevelű 28-30 m
Cupressus Macrocarpa Monterrey Ciprus Örökzöld - Tűlevelű 22-25 m
Cupressus Montana  Hegyi Ciprus Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Cupressus Nevadensis Nevadai Ciprus Örökzöld - Tűlevelű 22-25 m
Cupressus Pendula Kínai Ciprus Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Cupressus Semper Európai Ciprus Örökzöld - Tűlevelű 22-25 m
Diospyros Ebenum Ceyloni Ébenfa Örökzöld - Széles 10-12 m
Diospyros Melanum Indiai Ébenfa Örökzöld - Széles 10-12 m
Diospyros Perrieri   Madagaszkári Ébenfa Örökzöld - Széles 12-14 m
Diospyros Toxicaria Afrikai Ébenfa Örökzöld - Széles 12-14 m
Dracaena Cinnabo Szokotrai Sárkányfa Örökzöld - Keskeny 7-8 m
Dracaena Draco Kanári Sárkányfa Örökzöld - Keskeny 7-8 m
Dracaena Ombet Núbiai Sárkányfa Örökzöld - Keskeny 6-7 m
Dracaena Serrulata Arab Sárkányfa Örökzöld - Keskeny 6-7 m
Eucalyptus Alba Fehér Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 13-15 m
Eucalyptus Balanites Baleári Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 13-15 m
Eucalyptus Barberi Fényes Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 14-16 m
Eucalyptus Cadens  Világos Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 14-16 m
Eucalyptus Cinerea Ezüst Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 15-18 m
Eucalyptus Cordata Szíves Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 15-18 m
Eucalyptus Globulus Golyós Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 17-18 m
Eucalyptus Grandis Óriás Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 50-55 m
Eucalyptus Gunnii Tasmániai Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 20-25 m
Eucalyptus Niphophila Ausztrál Eukaliptusz    Örökzöld - Keskeny 20-25 m
Eucalyptus Regnans Királyi Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 40-45 m
Eucalyptus Rostrata Vörös Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 25-28 m
Eucalyptus Torquata Korall Eukaliptusz Örökzöld - Keskeny 25-28 m
Fagus Grandifolia Amerikai Bükkfa Lombhullató - Széles 20-25 m
Fagus Orientalis Keleti Bükkfa Lombhullató - Széles 30-32 m
Fagus Sylvatica Erdei Bükkfa Lombhullató - Széles 30-35 m
Ficus Carica Nemes Füge Lombhullató - Széles 3-5 m
Ficus Vulgaris Vad Füge Lombhullató - Széles 3-5 m
Fraxinus Americana Fehér Kőris Lombhullató - Széles 25-28 m
Fraxinus Chinensis Kínai Kőris Lombhullató - Széles 22-25 m
Fraxinus Excelsior Magas Kőris Lombhullató - Széles 35-40 m
Fraxinus Latifolia Oregoni Kőris Lombhullató - Széles 40-42 m
Fraxinus Nigra Fekete Kőris Lombhullató - Széles 25-28 m
Fraxinus Ornus Virágos Kőris Lombhullató - Széles 40-42 m
Fraxinus Pannonica Magyar Kőris Lombhullató - Széles 30-35 m
Juglans Nigra Fekete Diófa Lombhullató - Széles 23-25 m
Juglans Regia Nemes Diófa Lombhullató - Széles 13-15 m
Juniperus Communis Nemes Boróka Örökzöld - Tűlevelű 2-3 m
Juniperus Sibirica Havasi Boróka Örökzöld - Tűlevelű 2-3 m
Larix Decidua Európai Vörösfenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Larix Gmelini Dauriai Vörösfenyő Örökzöld - Tűlevelű 40-45 m
Larix Griffithii Himalájai Vörösfenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Larix Laricina Amerikai Vörösfenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Larix Leptolepis Japán Vörösfenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Larix Lyallii Alpesi Vörösfenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Larix Occidentalis Nyugati Vörösfenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Larix Sibirica Szibériai Vörösfenyő Örökzöld - Tűlevelű 40-45 m
Laurus Azorica Azori Babérfa Örökzöld - Keskeny 2-3 m
Laurus Canariensis Kanári Babérfa Örökzöld - Keskeny 2-3 m
Laurus Chinensis Kínai Babérfa Örökzöld - Keskeny 2-3 m
Laurus Nobilis Nemes Babérfa Örökzöld - Keskeny 2-3 m
Malus Domestica Nemes Almafa Lombhullató - Széles  3-4 m
Malus Sylvestris Vad Almafa Lombhullató - Széles  3-4 m
Morus Alba Fehér Eperfa Lombhullató - Széles  10-12 m
Morus Nigra Fekete Eperfa Lombhullató - Széles  10-12 m
Musa Ingens Nemes Banánfa Örökzöld - Keskeny 3-6 m
Musa Paradisiaca           Magas Banánfa                  Örökzöld - Keskeny      6-9 m
Olea Europea Európai Olajfa  Örökzöld - Keskeny 8-9 m
Phoenix Atlantica Zöld-Foki Datolyapálma Örökzöld - Keskeny 11-12 m
Phoenix Canariensis Kanári Datolyapálma Örökzöld - Keskeny 14-18 m
Phoenix Dactylifera Nemes Datolyapálma Örökzöld - Keskeny 11-12 m
Phoenix Loureiroi Ázsiai Datolyapálma Örökzöld - Keskeny 6-8 m
Phoenix Rupicola Sziklás Datolyapálma Örökzöld - Keskeny 6-8 m
Phoenix Sylvestris Erdei Datolyapálma Örökzöld - Keskeny 6-8 m
Picea Abies Nemes Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 50-55 m
Picea Alpestris Alpoki Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 50-55 m
Picea Asperata Szúrós Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 40-45 m
Picea Balfouriana Kínai Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 22-25 m
Picea Breweriana Oregoni Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 35-38 m
Picea Engelmanii Sziklás Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 40-42 m
Picea Glauca Szürke Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 24-28 m
Picea Glehnii Szahalini Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 40-42 m
Picea Koraiensis Koreai Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Picea Koyama Japán Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Picea Mariana Kanadai Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 50-55 m
Picea Morriscola Tajvani Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Picea Obavata Szibériai Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Picea Omorika Szerb Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Picea Orientalis Kaukázusi Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 50-55 m
Picea Pungens Ezüst Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Picea Rubens Vörös Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 40-45 m
Picea Sitchensis Szitka Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Picea Smithiana Himalájai Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 40-45 m
Picea Wilsonii Wilson Lucfenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Pinus Albicaulis Amerikai Cirbolyafenyő Örökzöld - Tűlevelű 22-25 m
Pinus Aristata Bozontos Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-22 m
Pinus Armandii Kínai Selyemfenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-22 m
Pinus Brutia Calabriai Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-32 m
Pinus Canariensis Kanári-Szigeti Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-22 m
Pinus Cembra Havasi Cirbolyafenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Pinus Densiflora Japán Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-32 m
Pinus Flexilis Nevadai Cirbolyafenyő Örökzöld - Tűlevelű 22-25 m
Pinus Halepensis Aleppói Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-22 m
Pinus Heldreichii Balkáni Páncélfenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Pinus Longaeva Szálkás Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 23-26 m
Pinus Mugo Törpe Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 4-5 m
Pinus Muricata Püspök Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 25-28 m
Pinus Nigra Fekete Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Pinus Parviflora Japán Selyemfenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-22 m
Pinus Peuce Balkáni Selyemfenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Pinus Pinaster Tengerparti Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-22 m
Pinus Pinea Mandula Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-22 m
Pinus Ponderosa Amerikai Sárgafenyő Örökzöld - Tűlevelű 60-65 m
Pinus Sylvestris Erdei Fenyő Örökzöld - Tűlevelű 20-22 m
Pinus Strobus Kanadai Simafenyő Örökzöld - Tűlevelű 30-35 m
Pinus Wallichiana Himalájai Selyemfenyő Örökzöld - Tűlevelű 60-65 m
Pistacia Atlantica Atlanti Pisztácia Fa Lombhullató - Széles 6-8 m
Pistacia Vera Nemes Pisztácia Fa Lombhullató - Széles 6-8 m
Platanus Occidentalis Nyugati Platánfa Lombhullató - Széles 30-35 m
Platanus Orientalis Keleti Platánfa Lombhullató - Széles 30-35 m
Populus Alba Fehér Nyárfa Lombhullató - Széles 25-30 m
Populus Canadensis Kanadai Nyárfa Lombhullató - Széles 25-30 m
Populus Canescens Szürke Nyárfa Lombhullató - Széles 25-30 m
Populus Deltoides Amerikai Nyárfa Lombhullató - Széles 50-52 m
Populus Nigra Fekete Nyárfa Lombhullató - Széles 20-25 m
Populus Simonii Kínai Nyárfa Lombhullató - Széles 20-25 m
Populus Suaveolens Ázsiai Nyárfa Lombhullató - Széles 25-30 m
Populus Tremula Rezgő Nyárfa Lombhullató - Széles 20-25 m
Prunus Armeniaca Sárga Barack Fa Lombhullató - Széles 5-6 m
Prunus Avium Vad Cseresznye Fa Lombhullató - Széles 5-6 m
Prunus Cerasus Nemes Meggy Fa Lombhullató - Széles 2-3 m
Prunus Cerasus Sub Nemes Cseresznye Fa Lombhullató - Széles 5-6 m
Prunus Domestica         Nemes Szilva Fa                  Lombhullató - Széles   6-8 m
Prunus Dulcis Mandula Fa     Lombhullató - Széles 6-8 m
Prunus Persica Nemes Ősszibarack Fa Lombhullató - Széles 3-4 m
Prunus Vulgaris Vad Meggy Fa Lombhullató - Széles 3-4 m
Pseudotsuga Japonica Japán Duglászfenyő Örökzöld - Tűlevelű 60-65 m
Pseudotsuga Linleana Mexikói Duglászfenyő Örökzöld - Tűlevelű 70-75 m
Pseudotsuga Menziesi Amrikai Duglászfenyő Örökzöld - Tűlevelű 100 -  m
Pseudotsuga Siensis Kínai Duglászfenyő Örökzöld - Tűlevelű 70-75 m
Pyrus Communis Nemes Körte Lombhullató - Széles 3-4 m
Pyrus Pyraster Vad Körte Lombhullató - Széles 3-4 m
Quercus Alba Fehér Tölgyfa Lombhullató - Széles 34-35 m
Quercus Frainetto Magyar Tölgyfa Lombhullató - Széles 30-32 m
Quercus Macrocarpa Nagylevelű Tölgyfa Lombhullató - Széles 40-42 m
Quercus Petraea Kocsánytalan Tölgyfa Lombhullató - Széles 30-32 m
Quercus Pubescens Molyhos Tölgyfa Lombhullató - Széles 12-15 m
Quercus Robur Kocsányos Tölgyfa Lombhullató - Széles 40-42 m
Quercus Rubra Vörös Tölgyfa Lombhullató - Széles 30-35 m
Quercus Suber Para Tölgyfa Lombhullató - Széles 12-15 m
Robinia Hispida Rózsás Akácfa Lombhullató - Széles 4-5 m
Robinia Pseudoacacia Fehér Akácfa Lombhullató - Széles 18-20 m
Rosae Indicus Ázsiai Rózsa Fa Lombhullató - Széles 10-12 m
Rosae Macrocarpus Dél-Ázsiai Rózsa Fa Lombhullató - Széles 12-15 m
Salix Alba Fehér Fűzfa Lombhullató - Széles 10-12 m
Salix Babylonica Szomorú Fűzfa Lombhullató - Széles 10-12 m
Salix Caprea Kecske Fűzfa Lombhullató - Széles 6-7 m
Salix Elaeagnos Parti Fűzfa Lombhullató - Széles 5-6 m
Salix Pentandra Babér Fűzfa Lombhullató - Széles 8-9 m
Sambucus Ebelus Nemes Bodza Fa Lombhullató - Széles 6-7 m
Sambucus Nigra Fekete Bodza Fa Lombhullató - Széles 6-7 m
Sequoia Giganteum Óriás Mamutfenyő Örökzöld - Tűlevelű 100 -  m
Sequoia Glyptosboes Kínai Mamutfenyő Örökzöld - Tűlevelű 100 -  m
Sequoia Sempervirens Tengerparti Mamutfenyő Örökzöld - Tűlevelű 100 -  m
Sorbus Americana Amerikai Berkenye Fa Lombhullató - Széles 10-12 m
Sorbus Aria Lisztes Berkenye Fa Lombhullató - Széles 10-12 m
Sorbus Aucuparia Madár Berkenye Fa Lombhullató - Széles 14-15 m
Sorbus Semiincisa Budai Berkenye Fa Lombhullató - Széles 10-12 m
Sorbus Tominalis Barkóca Berkenye Fa Lombhullató - Széles 14-15 m
Syringia Chinensis Kínai Orgona Fa Lombhullató - Széles 4-5 m
Syringia Vulgaris Nemes, Májusi Orgona Fa Lombhullató - Széles 4-5 m
Swietenia Mahagóni Karibi Mahagóni Fa Örökzöld - Széles 30-40 m
Swietenia Macrophylla Afrikai Mahagóni Fa Örökzöld - Széles 30-40 m
Taxodium Distichum Amerikai Mocsárciprus Örökzöld - Tűlevelű 35-40 m
Taxodium Mucrontum Mexikói Mocsárciprus Örökzöld - Tűlevelű 35-40 m
Taxus Baccata Közönséges Tiszafa    Örökzöld - Tűlevelű 12-15 m
Taxus Fastigiata Hosszúkás Tiszafa Örökzöld - Tűlevelű 12-15 m
Theobroma Bicolor Mokambó Fa Örökzöld - Széles 6-8 m
Theobroma Cacao Kakaó Fa Örökzöld - Széles 5-6 m
Thuja Koraiensis Koreai Tuja Örökzöld - Tűlevelű 22-25 m
Thuja Malonyana Malonyai Tuja Örökzöld - Tűlevelű 25-30 m
Thuja Occidentalis Nyugati Oszlopos Tuja Örökzöld - Tűlevelű 25-30 m
Thuja Orientalis Keleti Oszlopos Tuja Örökzöld - Tűlevelű 50-52 m
Thuja Plicata Óriás Tuja Örökzöld - Tűlevelű 20-25 m
Tilia Americana Amerikai Hársfa Lombhullató - Széles 20-22 m
Tilia Cordata Kislevelű Hársfa Lombhullató - Széles 20-22 m
Tilia Europea Nagylevelű Hársfa Lombhullató - Széles 30-32 m
Tilia Japonica Japán Hársfa Lombhullató - Széles 22-25 m
Tilia Mongolica Mongol Hársfa Lombhullató - Széles 22-25 m
Tilia Tomentosa Ezüst Hársfa Lombhullató - Széles 25-30 m
Ulmus Alata Szárnyas Szilfa Lombhullató - Széles 22-25 m
Ulmus Americana    Amerikai Szilfa Lombhullató - Széles 22-25 m
Ulmus Glabra Hegyi Szilfa Lombhullató - Széles 25-28 m
Ulmus Laevis Vénic Szilfa Lombhullató - Széles 20-25 m
Ulmus Minor Mezei Szilfa Lombhullató - Széles 30-32 m
Ulmus Parvifolia Kínai Szilfa Lombhullató - Széles 20-22 m
Ulmus Pumilia Szibériai Szilfa Lombhullató - Széles 30-32 m
Ulmus Villosa Kosár Szilfa Lombhullató - Széles 20-22 m