"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Charles Dickens az angol író kolosszus - Bíró Csaba

2022.07.27 19:00

 

Charles Dickens az angol író nagyság.

Charles Dickens a leghíresebb angol regényíró, az angol viktoriánus kor legnagyobb írója, és az angol nyelv legkiválóbb művelője. Dickens híres regényeinek népszerűségét az is mutatja, hogy napjainkig minden műve folyamatosan kapható anyanyelvén: angolul, és a többi nyelven.

Képtalálat a következőre: „dickens képek”Képtalálat a következőre: „dickens képek”


Charles Dickens élete

--  Charles Dickens, (Portsmouth, 1812. február 7. – Higham, 1870. június 9.) angol író. Az angol viktoriánus kor legnagyobb írója, és az angol nyelv legkiválóbb művelője. Dickens írásainak népszerűségét az is mutatja, hogy napjainkig minden műve folyamatosan kapható az anyanyelvén, angolul.
--  Dickens: a Dél-Angliában, Hampshire megyében, Portsmouth tengerparti kikötő városában született. Charles családjával ötévesen költözött: Kentbe, tízévesen: Londonba. A korai évei szépen, nyugodtan, jómódban teltek, sokat olvasott, különösen a pikareszk regényeket szerette.
--  Dickens azonban amikor tizenkét éves lett, apja, a tengerészeti pénztár tisztviselője, eladósodott és börtönbe került. Charles egy fénymáz műhelyben kezdett dolgozni. Gyermekkori élményei, a látott nyomor visszatérő elemeivé váltak regényeinek. Heti hat shillingből tartotta el magát és támogatta családját.
--  Dickens család anyagi helyzete pár esztendővel később egy örökségnek köszönhetően ismét jobbra fordult, elhagyhatták az adósok börtönét, de Dickens anyja nem vette őt egyből ki a műhelyből, amit a fiú soha nem bocsátott meg neki. Egy gyorsírói állás után újságíró lett, parlamenti vitákról tudósított, és járta az országot a választási kampányok időszakában.
--  Dickens 1836. április 2-án feleségül vette: Catherine Thompson Hogarthot, aki tizenöt év alatt tíz gyereket szült neki. Huszonnégy éves korában jelent meg első regénye, a Pickwick Klub, amellyel azonnal nevet szerzett magának.
--  Dickens 1836-ban elfogadta a "Bentley’s Miscellany" című lapnál felkínált szerkesztői állást, amelyet aztán három éven át töltött be, amíg össze nem veszett a tulajdonossal. 1836-ban, a "Pickwick Klub" utolsó folytatásait befejezve, belekezdett a "Twist Olivér" megírásába, és közben folytatta a munkát a Bentley’s-nél, és megírt négy színdarabot.
--  A "Twist Olivér" 1838-ban jelent meg, ez Dickens egyik legismertebb írása volt. A regény azért is különösen jelentős, mert ez volt az első viktoriánus regény, amelynek főszereplője egy gyerek volt. A Twist Olivér után Dickens regényírói pályája továbbra is sikeres, a "Nicholas Nickleby", Az "Ódon ritkaságok boltja" és a "Barnaby Rudge" című regények is havi folytatásokban jelentek meg, mielőtt könyvben kiadták őket.
--  Dickens és felesége 1842-ben Amerikába és Kanadába látogattak. Dickens úti élményeiről az "American Notes for General Circulation" című könyvében számolt be, illetve a "Martin Chuzzlewit" című regény egyes epizódjai is az író amerikai élményeire épülnek. Az utazás során Dickens egy hónapot New Yorkban töltött, ahol előadásokat tartott és felvetette a nemzetközi szerzői jog kérdését,
--  Dickens műveit számos kiadó illegálisan adta ki és terjesztette Amerikában. Dickens rávett 25 írót, köztük Washington Irvinget, hogy írják alá a kongresszus elé terjesztendő petícióját a szerzői joggal kapcsolatban, ám a sajtó meglehetősen ellenségesen viszonyult az ügyhöz, azzal érvelve, hogy Dickens örülhetne a népszerűségének és hogy anyagias dolog amiatt panaszkodni, hogy ellopják a munkáit.
--  Dickens 1856-ra regényeivel és cikkeivel már annyi pénzt gyűjtött össze, hogy megvehette a "Gad’s Hill Place" nevű villát: Kentben, melyről gyerekkora óta álmodozott. Ekkor már híres, gazdag, ünnepelt írónak számított Angliában, sőt egész Nagy-Britanniában.
--  Dickens és felesége 1858-ban szétköltöztek. A válás akkoriban skandalum számba ment volna, és Dickens haláláig gondoskodott a feleségéről. A szakítás hátterében többek között alighanem: Ellen Ternan színésznő állt, aki feltételezhetően Dickens szeretője volt.
--  Dickens 1860-1862 közt felolvasó körútba kezdett, ami nagy közönség- és anyagi- sikert is hozott számára. A felolvasó körútja: 129 felolvasásból állt, 50 különböző városban szerte: Angliában, Írországban, Skóciában. Dickenst ámulatba ejtette ez, a nyilvános felolvasások egyre fontosabb önkifejező eszközzé váltak számára.
--  Dickens 1865. június 9-én a Staplehurst-i vonat szerencsétlenség túlélői között volt. Egy pálya felújítás miatt a vonat kisiklott egy hídon, és a vagonok a patakba zuhantak. Dickens első osztályon utazott a szerelvény elején: az ő vagonja nem zuhant a mélybe. Sértetlenül megúszta az incidenst, de a lelkében mély nyomot hagyott az eset.
--  Dickens ezt követően már csak egy regényt fejezett be, a "Közös barátunk"-at. Idejét ezután már csak főleg nyilvános felolvasásai töltötték ki. A szerencsétlenség ötéves évfordulóján hunyt el otthonában. Charles Dickens a híres angol író 1870-ben, a Londoni: Westminster-i apátságban helyezték örök nyugalomra.


Dickens szellemi öröksége

--  Dickenst kora egyik irodalmi kolosszusának tekintik. 1843-as műve, a "Karácsonyi ének" a valaha volt egyik legnagyobb hatású irodalmi mű, amely nagyban hozzájárult a karácsonyi ünnepek ma is meglévő kultuszának megteremtéséhez.
--  Dickenst olyan írók dicsérték, mint: Lev Tolsztoj, George Orwell, a realizmusáért, humoráért, stílusáért, egyedi karakterizálásáért és a társadalomkritikájáért. Ugyanakkor: Oscar Wilde, Henry James és Virginia Woolf panaszkodtak a pszichológiai mélységek hiányára és Dickens túlságosan szirupos szentimentalizmusára.
--  Dickens korának legnépszerűbb írója volt, és ma is az egyik legolvasottabb angol szerző. Művei folyamatosan kaphatók, és több száz film- és színházi- adaptáció készült és készül a mai napig belőlük.
--  Dickens: 19 regényt, több száz novellát, és cikket írt, emellett egy hetilapot szerkesztett húsz évig, előadás sorozatokat és felolvasásokat tartott, emellett fáradhatatlanul küzdött a gyermek jogokért, az oktatás reformjáért és egyéb szociális reformokért.
--  Az író művei már életében is példa nélkül való népszerűségnek örvendtek, a 20. századra pedig a kritikusok és az irodalmárok is felismerték irodalmi géniuszát. Dickens regényei és novellái a mai napig töretlenül népszerűek az olvasó közönség körében.



>>>>>  Charles Dickens könyvtár  <<<<<<
>>>>>>>>>>>> 16. könyv  <<<<<<<<<<<<<


1.  A Pickwick Klub -- The Pickwick Papers - "1837"
A "A Pickwick Klub" Charles Dickens első regénye. Samuel Pickwick úr, a róla elnevezett klub díszelnöke, aki három barátja, és klubtársa kíséretében elindul, hogy Anglia területén sebészi műgonddal, a legapróbb részleteket is feltárva tanulmányozza az emberi természetet. Változatos és humoros kalandjaikat ismerhetjük meg e történetben. A történet szerint Pickwick úr három barátjával és az inasával két éven keresztül utazgat Angliában, hogy tanulmányozzák az emberi természetet. A regény tele van Dickens jellegzetesen különc, kedves figuráival akik folyton vicces, esetleg szomorkás kalandokba keverednek. Társadalom kritika is megjelenik a műben, főként a bíróságot illetően és az adósok börtönében játszódó részeknél. A befejezés nagyon tetszett, nem volt elkapkodva, és minden egyes szereplőtől külön elbúcsúzhattunk. A pikareszk regény cselekményességével több filmrendezőt is megihletett, a szöveg legalább három adaptációját ismerhetjük. Az 1913-as és 1921-es némafilm-feldolgozás után, 1952-ben hangosfilm készült a történetből.

2.  Twist Olivér -- Oliver Twist - "1837"
Dickens egyik leghíresebb regényének gyerekhőse: "Oliver Twist". A kis Olivér árvaházban nevelkedik, ahonnan megszökik, és egy tolvajbanda veszi védőszárnyai alá. Rengeteg viszontagság és hányattatás után végre örökbe fogadja egy jószívű család, és véget vet a kisfiú testi és lelki szenvedéseinek. A regényből már számos film, sőt musical is készült, ám egyik sem pótolhatja az igazi olvasmány élményt, az érzelmektől fűtött író tárgyilagos leírását: London XIX. század eleji dologházairól, a kisemmizettek és vámszedőik életéről. Twist Olivér, egy árva kisfiú, aki előbb egy dologházban éli szomorú és kilátástalan életét, majd egy temetkezési vállalkozó veszi a gondjaiba. Olivér végül megszökik, és eljut Londonba, ahol találkozik Jack Dawkinsszal, egy zsebtolvaj banda vezetőjével. Dawkins elvezeti őt az idős Fagin rejtekhelyére, akitől a banda valamennyi tagja a mesterséget tanulta. Olivér ekkor még nem tudja, hogy amit a banda tagjai tesznek, törvénytelen. A mű korai példája a társadalmi regény típusának; felhívja olvasói figyelmét a korabeli súlyos problémákra: szegénytörvény, a gyermekmunka. A regény fekete humorral és szarkazmussal átszőtt története a kor képmutatásait gúnyolja ki. Dickens már gyermekként is dolgozott, innen is kaphatott ihletet a Twist Olivér papírra vetéséhez. A regénynek sok mozi filmes és televíziós feldolgozása van, és egy nagyon sikeres musical, a filmes adaptációja 1969-ben hat Oscar-díjat nyert.

3.  Nicholas Nickleby -- Nicholas Nickleby - "1838"
A Nicholas Nickleby az angol író harmadik regénye. A történet főhőse: Nicholas Nickleby, egy Devonshire-i fiatalember, akinek apja váratlan halála után gondoskodnia kell anyjáról és húgáról. A negatív főszereplő: Ralph Nickleby, Nicholas önző és zsugori nagybátyja, aki esküdt ellenségének tekinti unokaöccsét, és mindent megtesz, hogy őt és családját ellehetetlenítse. Tipikus Dickens-i történet, amiben megtalálható a gazdagság és a szegénység, a boldogság és a szerencsétlenség, a kapzsiság és a megelégedés ellentéte. Mindvégig lankadatlan figyelemmel olvasható ez a terjedelmes regény: mesterien bonyolódik a cselekménye, gazdag érzésvilág fejeződik ki benne. Nicholas Nickleby, a tehetséges és jó érzésű fiatalember, húgával, a szép és jó: Kate-tel és édesanyjával pénz nélkül marad szerencsétlen apja halála után. Nagybátyja, az önző pénzhajhász egy fiúnevelő intézetbe szegődteti őt segédtanítónak. Squeers, az „igazgató” vagy negyven gyereket éheztet és ütlegel a mocskos tanintézetében. Nicholas nemsokára meg is szökik tőle, s színésznek áll be, majd sok hányattatás után végre a Cheeryble fivérek üzletébe kerül, s a jóságos öreg iker-testvérek atyai támogatásával rendeződik az egész család sorsa. Az uzsorás nagybácsi teljes erkölcsi és anyagi összeomlásban elpusztítja önmagát. A többiek is, ha rászolgáltak, elszenvedik méltó büntetésüket, ha pedig tiszta lelkűek, elnyerik megérdemelt jutalmukat.

4.  Ódon ritkaságok boltja -- The Old Curiosity Shop - "1840"
Ez a Dickensi mű korabeli népszerűségéről legendák szólnak, 2007-ben például sokat cikkeztek Angliában arról, hogy a "Harry Potter"-könyveket övező hisztériához csak az fogható, amikor a New York-i olvasók tömegesen várták a kikötőben a soron következő folytatást. Dickens ugyanis először újságban közölte, és felkiabáltak a matrózoknak: "Él-e a kicsi Nell?" Igazi Dickens-i történet: szegény gyerek, elszegényedett ember, gonosz és kedves lélek, az elmaradhatatlan szegénység. Ez a történet: Nell-ről, a kislányról és a nagyapjáról szól elsősorban. Nell nagyapjával kettesben él egy régiség boltban, ahol lehetne nagyon kellemes is az élet, de miért is lenne az, ha a történetet Dickens írja. A szív hasogató történet egy tizennégy éves kislány és a nagyapja körül forog: a nagyapa pénzét elherdálta a veje, lánya, Nell anyja nem él már, meg Nell kicsapongó bátyja, s az öreg úgy akar gondoskodni Nell jövőjéről, hogy sorozatosan kölcsönöket vesz fel egy gonosz, gyanús üzelmeket folytató törpétől, Daniel Quilptől, szerencsejátéknak hódol, de a pénzt rendszeresen el is veszti. Végül menekülnie kell a kislánnyal: London-ból, vidéken vándorolnak nincstelenül, Quilp bosszú szomjasan üldözi őket, és a nagyapa külföldről hazatelepülő fivére lehet, hogy már későn érkezik. Szerelmi szálakban, jó, gonosz és mulatságos mellék szereplőkben egyaránt bővelkedik ez a talán legérzelmesebb Dickens-mű, amelyet számtalanszor filmre vittek.

5.  Barnaby Rudge -- Barnaby Rudge - "1841"
Közvetlenül az "Ódon ritkaságok boltja" után, 1841-ben jelentette meg Dickens ezt az első történelmi regényét, amelyet aztán, jóval később, a Két város regénye követett még. Dickens a regényben elrepít minket az 1780-as évek London-jába, a katolikus ellenes: Gordon lázadás idejére. Véres, felbolydult tizennyolcadik századi világot ábrázol, a katolikus ellenes, úgynevezett Gordon-zavargások idejét: a vallási intolerancia története egy rejtélyes gyilkosságéval fonódik össze, amelynek főalakja a félkegyelmű fiú, Barnaby Rudge apja. Amikor fény derül a gyilkos kilétére, a Londoni utcai harcokba belekeveredő szegény Barnabynak is veszélybe kerül az élete. A randalírozó, törő-zúzó-pusztító csőcselék ábrázolása sokkolóan hatott a korabeli olvasókra, a következő nemzedékek viszont igen hamar saját történelmük egy-egy epizódjára ismerhettek benne. Még szerencse, hogy a dörzsölt, cinikus, részvétlen nagyvárost és a benne játszódó jeleneteket elbűvölő, romantikus vidéki helyszínek, szerelmek, életképek ellensúlyozzák. Ez a hátborzongatóan izgalmas mű utoljára száznyolcvan éve jelent meg, de még most is kiváló alkalom olvasni, az eredeti illusztrációkkal együtt.

6.  Karácsonyi ének -- A Christmas Carol - "1843"
A Karácsonyi ének, "Christmas Carol" Dickens klasszikus regénye. Dickens 1843-ban írta a művet, ami megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend. A történet főszereplője: Scrooge úr, egy uzsorás, fösvény, lelketlen milliomos, aki utál minden szépet és jót, sőt a Karácsonyi ünnepeket és az arra való készülődést is egyenesen gyűlöli. Mindössze két ember van az életében. Az egyikük Fred nevű unokaöccse, akivel alig tartja a kapcsolatot. A másik Bob Crachit, aki saját rosszul fizetett alkalmazottja. Lelketlensége miatt karácsony előtt három szellem látogatja meg, három egymást követő napon. Este, hazatérve magányos házába jelenést lát: meglátogatja Marley, rég halott üzlettársa, s bejelenti három további szellem érkezését. Az Első a régi karácsonyok szelleme, aki végigvezeti Scrooge urat saját hajdani életén, s elfelejtett, fájó emlékeket elevenít föl benne. A Második az új karácsony szelleme, aki felnyitja Scrooge szemét a körülötte élők sorsára, nyomorúságára és vidámságára, szenvedéseikre és emberségükre. Végül a Harmadik, a jövő szelleme megmutatja neki saját, ijesztő, magányos halálát. Scrooge urat a jelenések jó és új emberré teszik: más szemmel kezdi látni a világot, karácsonyi pulykát küld írnoka családjának, ellátogat megvetett unokaöccséhez, jó barát, jó gazda, jó szomszéd válik belőle. Dickens 1843-ban írt tanmeséje már az érett mester keze nyomát viseli magán: remekmű, melynek nem hervad a népszerűsége.

7.  Harangszó -- The Chimes - "1844"
A "Harangszó" a derék és megindítóan ügyefogyott: Totyogó Tóbiás rémületes szilveszter éji látomása az élet kegyetlenségeiről, melyek a rideg szívű gazdagok világában minden szegény embert fenyegetnek. Bármily szánandóan esett is Totyogó Tóbiás és környezete, bennük testesül meg a szív jóság, a természetes értelem és az erkölcsi bátorság is. S a másik oldalon a gazdagok, álszentek, felelőtlenek és megvesztegethetők. A világ sorsának intézése határozottan nincs jó helyen az ő kezükben, ezt sugallja a történet. A "Harangszó"-nál gyönyörűbb írást, keresve is nehéz találni. Szép, nem ömlengő szavak. Magával ragadó történet és írás; olyan történet, amely magához láncol, és nem enged, és annyira szeretné az ember remélni, hogy a történet „csak” fikció, hiszen az ember mikor reménykedjen máskor, ha nem Szilveszterkor? De sajnos az élet sokszor gonosz, és gonosz, szomorú, sanyarú helyzeteket produkál. És amilyen gonoszul kongatnak a harangok, mégiscsak a kedves, szeretettel csordultig teli apa, Toby Veck látomása lesz az igaz, a nem-látomás, és a gyönyörű, jólelkű Meg kislányával együtt. De most Szilveszter és Újév van, ezért azt gondolom, hogy így egyszerűen kerek és egész történet, ahogyan kaptuk az írótól. Mert jól esik ezt remélni…

8.  Tücsök szól a tűzhelyen -- The Cricket on the Hearth - "1845"
Dickens máig tartó népszerűségének titka, hogy elsőként fordult a 19. századi városi szegénység felé, s regényeiben nagy beleérző képességgel állt az elnyomottak mellé. A "Tücsök szól a tűzhelyen" szintén közöttük játszódik, de nem társadalomkritika. Inkább azt mutatja be, hogy az igazi boldogsághoz nem szükséges palotában lakni, egy társasági együttlét gazdagon terített asztal nélkül is jókedvre hangolhat. A mű, ahogyan az alcíme is sugallja, valóban az otthon tündérmeséje, ez a mese azonban valósággá válik, mert szeretet, hűség, megértés és segítőkészség uralkodik a szereplők között, s ez minden családi konfliktust felold. Talán minden ajánló sornál ékesebben beszél a tény, hogy a könyv 1845-ös első kiadása tíz nap alatt elfogyott a boltok polcairól. Bizonyára sokan vannak azok is, akiknek Vlagyimir Iljics Lenin aki a regény színpadi változatának orosz nyelvű bemutatója közben kiment a nézőtérről, kritikája inkább dicséret, mint negatívum, ő ugyanis úgy vélte: Dickens művében sok az érzelem. Kedves kis történet szeretetről, melegszívű emberekről, az otthon meghittségéről .

9.  Martin Chuzzlewit kalandjai -- Martin Chuzzlewit - "1848"
A Martin Chuzzlewit kalandjaiban az egyik Viktória-kori népbetegségre, a képmutatásra világít rá a regény. Dickens amerikai utazásának keserű tapasztalatairól is vannak benne benyomások, élmények, emóciók.. A képmutatás regényében: Martin Chuzzlewit történeteiben Angliai kalandjai során bejárja az egész országot, egész Nagy-Britanniát, és ismét nagyszerű karakter-babák világa nyílik meg az olvasó előtt. Pecksniff, a képmutató építész vezetésével vonulnak fel, a jóságos: Gampné, a gyászos: Mould úr, Mark Taplwy és a Pecksniff kisasszonyok, hogy csak a legjellegzetesebbek említsük. Az amerikai kalandokat Dickens személyes csalódása hevíti a szatíra hőfokára,, ez nem álmaim köztársasága. A legsúlyosabb csapás érte itt a Szabadságot, a végső csőd, pedig ők valóban példát mutathattak volna a Föld és emberiség számára.”

10.  Dombey és fia -- Dombey and Son - "1848"
Egy rövid Itáliai tartózkodást követően Dickens 1846-ban Svájcba utazott, és itt látott neki a "Dombey és fia" című regényének is. A Dombey és Fia cég kis- és nagy- kereskedelmi, valamint kiviteli ügyletei 1846-48-ig jelent meg, húsz, havonta közölt folytatásban. Az angol irodalom történet erre a regényére teszi Dickens "sötét korszakának" kezdetét, ami közérthetőbben az író társadalom-szemléleti tudatosodását jelenti. Előző regényeinek egy-egy alakja legfeljebb önmagára jellemező: csak a jók vagy rosszak, egyetlen furcsa tulajdonság hordozói, akikre a Dickensről szóló karakter legjobban ráillik. Az első nagy lépést a Dombeyvel teszi Dickens a tipikus világa felé: a jó és rossz áldott-egyszerű erkölcsi rendjét tudatosan alkalmazza a társadalom bonyolult rendjében. Eredetinél eredetibb figurákat önt a Dickensi bőségszaru: Chickné, Tox kisasszony, Susan Nipper, Cuttle kapitány, Mac Stingerné, Pipchinné, Blimberék és Toots életünk örök útitársaivá lesznek.

11.  Copperfield Dávid -- David Copperfield - "1849"
A Copperfield Dávid - Dickens első olyan regénye, melyben egyes szám első személyben meséli el a történetet. Az író maga is elismerte, hogy mind közül leginkább ezt a művét kedveli, és hogy Dávid Copperfield, "képzeletének gyermeke" igen közel áll a szívéhez, már csak azért is, mert a regény cselekménye sokban hasonlít írójának életéhez. Nem a szó szoros értelmében vett önéletrajz, de Copperfield Dávid és Dickens karrierje nagyfokú hasonlóságot mutat - a főhős nevének kezdőbetűi az író nevének kezdőbetűi felcserélve. A Copperfield Dávid központi témája a szegénység és a kiszolgáltatottság. Hőse egy kisfiú, az ő szenvedésein keresztül tárul fel a felnőtt társadalom gonosz, embertelen világa. Az író alakjai sorsát részvéttel, felfokozott érzelmekkel, őszinte és mély humanizmussal, humorral ábrázolja. Az enciklopédikus igényű nagy összefoglalás az alkotó legjellemzőbb látomása a világról, egyben nem is túlságosan burkolt önéletrajz. A regény története Copperfield Dávid életét követi nyomon gyermekkorától felnőtté válásáig. Dávid 1820-ban született az angliai Blunderstone-ban, szegény, nehéz, kalandos életét követjük nyomon felnőtté válásáig és boldogulásáig. A regény végére a főszereplők cselekedeteiknek megfelelően részesülnek jutalomban vagy büntetésben. Dávid végül rájön, hogy az ő igazi társa nem más, mint: Agnes Wickfield, aki mindig is szerette őt, összeházasodnak és három gyermekük születik és boldogan élnek.

12.  Örökösök -- Bleak House - "1852"
Talán a legkeményebb Dickens-regény az "Örökösök. A "kemény" jelzőt nemcsak mondani valójára, hanem a mű tónusára, felépítésére, egész írói technikájára is értve. A Dickensre jellemző érzelmesség és irónia aránya itt az utóbbi javára tolódik el, úgyhogy az "Örökösök" méltán nevezhető a szatirikus-kritikai realizmus egyik legmagasabb csúcsának. A cselekmény váza egy valóban lezajlott híres örökösödési per, erre a vázra építi fel Dickens a száz évvel ezelőtti Anglia panorámáját, középpontjában a ködös Londonnal, melyet önző, haszonleső, nyomorgó, agyafúrt, ártatlan, bűnöző és különc figurák roppant galériája népesít be. Ez a sok figura a szent: Eszter, a szerencsétlen: Lady Dedlock, a gonosz: Tulkinghorn, a habókos: Flite kisasszony és a többiek, egy bonyolult, de szigorú kompozíciójú krimi izgalmas keretében találkoznak egymással, hogy sorsuk összképéből a viktoriánus korszak freskója kerekedjék ki. Eszter személye az összekötő kapocs az egész műben, jósága és önfeláldozása azt a modellt állítja elénk, amilyen lehetne, amilyennek lennie kellene minden fiatal lánynak. Tipikus Dickens-regény angyali és ördögi szereplőkkel, sokfelé ágazó cselekménnyel, amelynek majd minden szála ugyanonnan indul ki, ugyanoda fut vissza. Ezt a csomópontot itt úgy hívják: Jarndyce-per. Ez az évtizedek óta húzódó kusza örökösödési per tartja mozgásban a történetet, ami egyszerre kiszámítható és kiszámíthatatlan, meseszerű.

13.  Nehéz idők -- Hard Times - "1854"
A "Nehéz idők" egy eléggé zord regény, súlyos mondanivalóval. A 19. századi Angliában a túlbuzgó iparizáció nyomán azzal fenyeget, hogy az emberi lényekből: érzéketlen gépeket, érzéketlen kezeket farag. Erre irányul: Gradgrind és Bounderby kizárólagosan száraz tényeken alapuló élet-filozófiája is, előbbi mindennemű érzések nélkül neveli gyerekeit és iskolája tanulóit, utóbbi pedig lelketlenül kizsákmányolja eszközöknek tartott alkalmazottait. Dickens megrendítően ábrázolja mi történik az emberi természettel, ha elfojtják természetes ösztöneit, milyen veszélyekkel jár, ha két lábon járó gépezetté válik, és azt sugallja, hogy együttérzés és képzelőerő nélkül az élet elviselhetetlen teher volna. Az író szempontjából az sem elhanyagolható dolog, hogy még a legvitathatatlanabbnak tartott tények is a megítéléstől függnek. Nagyon szemléletes, ahogy Bounderby tényként kezeli, hogy a gyárában dolgozók lusta és nagyravágyó semmirekellők, míg a Kezek szorgalmasnak és igazságtalanul kizsákmányoltnak tartják magukat.

14.  Kis Dorrit -- Little Dorrit - "1855"
A "Kis Dorrit" történetében az adósok börtönének komor árnyéka ad különös, tragikomikus hátteret annak a hatalmas, nagyívű, sok figurát megmozgató, több szálon futó és izgalmas fordulatokban bővelkedő regénynek, amelyben Dickens kora társadalmának szinte teljes keresztmetszetét adja. A finom lélekrajzzal ábrázolt számos szereplő közül kiemelkedik: Amy Dorrit kicsi, félénken-csendes alakja. Sorsa már születésekor eldőlt, hiszen az adósok börtönében látta meg a napvilágot. Apja évtizedek óta él itt, és Amy az, aki felnőve nemcsak róla, de testvéreiről is odaadóan gondoskodik. Egy napon találkozik a jómódú: Arthur Clennammel, aki családjának titka után nyomozva arra a következtetésre jut, hogy az valamiképpen a Dorrit család tragédiájával áll összefüggésben. Mindent megtesz, hogy a titokra fényt derítsen, és addig is segítsen: Amyn, akinek áldozatossága, nemessége és jósága elbűvöli őt. A bebörtönözöttség a valóságos és képletes rabság meghatározó elem a történetben a későbbiek során is. Kit bűnei, kit titkai, kit érzelmei, kit valós rácsok tartanak fogva. A komorságot azonban kiválóan oldja a szerző cinikus humora, a briliáns párbeszédek, nyelvi bravúrok és a beszédes névválasztás. Ahogyan a cselekmény bonyolódik, a hétköznapi figurák története példázatszerűvé emelkedik, és kirajzolódik egy üzenet egyetemes kötelességünkről: embernek, jónak, tisztának és igaznak maradni - és szeretni - minden körülmények között.

15.  Két város regénye -- A Tale of Two Cities - "1859"
A "Két város regénye" cím a London-Párizs tengelyre utal. Szereplőink: Charles Darny és Sydney Carton e két város országából származnak és élik igencsak viharos életüket a francia forradalmat megelőző, majd követő időkben. Bár ők állnak a középpontban, Dickens sorsukon keresztül a társadalmi berendezkedések és az emberi természet szépségére és visszásságaira mutat be, árnyalatnyit példabeszéd jelleggel, felhívva a figyelmet mindkét oldalra. Írói eszközeivel, a cselekmény vezetésével szerintem erre az ellentétre hegyezi ki a történetet. Az 1789-es forradalmat közvetlenül megelőző idők Franciaországára utal ez az egyik leghíresebb angol regénykezdet, a címbeli két város pedig: Párizs és London. Két város – és két férfi, akikre lesújtanak a francia forradalom rettenetes eseményei. Londonban az osztálya által elkövetett bűnök elől menekülő, azokat megtagadó fiatal francia arisztokrata, Charles Darnay és a züllött életmódot folytató angol ügyvéd, Sydney Carton ugyanabba a fiatal nőbe szeret bele. Darnaynak akarata ellenére vissza kell térnie Párizsba, és szembe kell néznie a Terror anarchiájával. Carton sorsa végzetesen összefonódik riválisáéval, s a végső próbát neki is Párizsban kell kiállnia. A szerző által a "legjobb történetének" nevezett regény erőteljes, eleven portréja a változásnak, a felfordulásnak, amely nemcsak a történelem menetét, hanem az egyének életét is alapjaiban változtatja meg.

16.  Szép remények -- Great Expectations -- "1860"
A "Szép remények" Dickens talán legjobb regénye, messze kimagaslik a Dickens életműből. A "Szép remények" hőse, a szegény gyerekből úriemberré vált: Pip először járt a dúsgazdag: Havisham kisasszony házában, vagy inkább azon a ködös téli hajnalon dőlt el minden, amikor kisgyerekként egy szökött fegyencnek ételt-italt lopott. S amikor kiderül, mi mikor és miért történt-e tudás nem rejt-e magában újabb sorsfordulót. Pip életében mindenesetre megjelenik a titokzatos jótevő, akinek hála, maga mögött hagyhatja a falusi kovács házát s a mocsárszéli kis falut, és Londonba utazhat, hogy úriemberré váljon. A szép reményű ifjú Havisham kisasszonyt hiszi támogatójának, akinek házában évekkel korábban fizetett játszótársként szolgált. Az esküvője napján elhagyott kisasszony a menyegző foszladozó, rothadó díszletei között éli életét és fogadott lányát, Estellát a férfiak megleckéztetésére neveli. Pip beleszeret a lányba, s lelkében megfogan a gazdagság, az előkelőség iránti vágy is. Ám a tanulással, Estella "kergetésével" és léhasággal töltött Londoni évek egy csapásra véget érnek, amikor egy este megjelenik: Abel Magwitch, a szökött fegyenc. Igazi klasszikus könyv, szegénységgel, fegyenccel, önfeláldozással, kalandokkal, fondorlattal, sok-sok leírással, ami megkönnyíti a képzeletünket. Dickens a szív írója, a "Szép remények" talán a legjobb regénye, mely valamennyi kritikusa szerint messze kimagaslik életművéből.



>>>>  Charles Dickens művei  <<<<<
>>>>>>>>>> 19. Könyv  <<<<<<<<<<


1.    A Pickwick Klub -- The Pickwick Papers - "1837"
2.    Twist Olivér -- Oliver Twist - "1837"
3.    Nicholas Nickleby -- Nicholas Nickleby - "1838"
4.    Ódon ritkaságok boltja -- The Old Curiosity Shop - "1840"
5.    Barnaby Rudge -- Barnaby Rudge - "1841"
6.    Karácsonyi ének -- A Christmas Carol - "1843"
7.    Harangszó -- The Chimes - "1844"
8.    Tücsök szól a tűzhelyen -- The Cricket on the Hearth - "1845"
9.    Az élet csatája -- The Battle of Life - "1846"
10.  A kísértet-látó ember -- The Haunted Man and the Ghost's Bargain - "1848"
11.  Martin Chuzzlewit kalandjai -- Martin Chuzzlewit - "1848"
12.  Dombey és fia -- Dombey and Son - "1848"
13.  Copperfield Dávid -- David Copperfield - "1849"
14.  Örökösök -- Bleak House - "1852"
15.  Nehéz idők -- Hard Times - "1854"
16.  Kis Dorrit -- Little Dorrit - "1855"
17.  Két város regénye -- A Tale of Two Cities - "1859"
18.  Szép remények -- Great Expectations -- "1860"
19.  Közös barátunk -- Our Mutual Friend - "1864"