"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Autó a 20. század nagy szimbóluma - Bíró Csaba

2022.07.25 16:01

 

Az Autó a 20. század nagy szimbóluma.

Az Autó a 20. század egyik nagy szimbóluma, az autózás az élet jelentős momentuma. Az Autó viszonylag gyorsan kilépett az egyszerű jármű szerepköréből a modern korban. Az Autó egy jelentős kulturális, emocionális értékkel rendelkező, életmódot befolyásoló státusz szimbólummá emelkedett. A 20. században az autó vált az elsődleges szárazföldi közlekedési eszközzé világszerte. A 2008-as évre a világon már 900 millió autó közlekedett a világon.

Minden lehetséges – Mercedes-Benz E-osztály menetpróba – Autó-Motor2021 Mercedes-Benz E-Class Review, Pricing, and Specs

Az Autó története

-- Az autó elnevezése az automobile rövidítése, a görög auto- előtagból, és a latin mobilis- mozgó, mozgatható szóból származik. Az autó olyan földön közlekedő, kerekeken guruló, emberek közlekedésére alkalmas jármű, amely saját hajtóművel önerőből képes mozgásra, nem egy másik jármű vagy állat mozgatja.
-- Az autó, a gépkocsi, egy kerekeken guruló, saját motorja által hajtott gépjármű. A legtöbb meghatározás szerint elsősorban aszfalt útra terveztek, 2-5 utast szállíthat jellemzően, négy kerékkel rendelkezik, felépítése pedig a személyszállításra inkább alkalmassá teszi, mint áruszállításra.
-- Az autó szerkezeti felépítése, fő szerkezeti elemei a következők: -alváz, -futómű, -kerekek, -motor, -kormányszerkezet, -karosszéria.
-- Az autó viszonylag gyorsan kilépett az egyszerű szárazföldi jármű szerepköréből, amit csak közlekedésre használnak, és jelentős kulturális, valamint emocionális értékkel rendelkező, életmódot befolyásoló státusz szimbólummá emelkedett, kiváltképp az átlagosnál igényesebb vagy gyorsabb változatai.
-- Az autózás elterjedése maga után vonta a jobb minőségű aszfaltozott útak, úthálózatok kiépítését is, amelyek általánosságban növelték az utazás komfortját, és csökkentették annak idejét.
-- Az első négyütemű motor, a Kölni származású utazó, kereskedő: August Otto (1832-1891) jelentkezett egy alacsony fordulatszámú, belsőégésű motorral (Otto-motor). Egy korábbi találmányhoz nyúlt vissza, amelyet a francia Alphonse Eugene már 1862-ben leírt: ez az ún (Négyütemű elv).
-- Az első benzinmotoros automobilt: Karl Benz készítette Mannheim-ban, 1886-ban. Tőle függetlenül ugyanekkor, 1886-ban: Gottlieb Daimler is feltalálja a maga automobilját Stuttgart-ban. A technológia újszerűsége érdekelte őket, ezért egy maguk szerkesztette négykerekű lovaskocsiba építették motorjukat.
-- Az autók régebben még kézzel, kézművesen, egyenként készültek, ma már futószalagokon haladnak, és közben egy fémvázra szerelik az alkatrészeket. Például az elektronikát, az üléseket, a motort, a felfüggesztéseket.
-- Az első futószalagon gyártott autó a Ford T-modell volt. A Ford T-modell elnevezésű autót 1908-tól-1927-ig gyártotta Henry Ford cége, a Ford Motor Company. Ez a modell tette lehetővé a középosztálybeli amerikaiak számára az utazást, és ez számít az első megfizethető autónak is, ami Frederick Taylor által feltalált futószalagnak volt köszönhető.
-- Az első futószalagon gyártott autó Európában az Opel volt 1924-ban. Adam Opel megvalósítja Európában elsőként a futószalagon történő jármű-összeszerelést.
-- Az autók iránt világszerte megnövekedett fogyasztói igény a 20. század végére a tömeg gyártásnak, a szalag gyártásnak kedvezett. Ez az 1960-as, 1970-as évektől vette kezdetét, amelyben a két fő gyártó Európa és Amerika országai voltak: Anglia, Németország, Franciaország, Olaszország, USA, Kanada, Brazília.
-- Az autók az 1990-es években is a legfőbb fejlesztések a kis fogyasztású, alacsony-kategóriás és közép-kategóriás autóknál észlelhető. Ennek fő oka a környezetvédelem és a gazdaságosság.
-- Az autók 2000-es évektől robbanásszerű mennyiségi és ezzel együtt minőségi fejlődést hozott az Ázsiai országok bekapcsolódása az autógyártásba. Ezekben az években már: Japán, Korea, Kína, Malajziai, Tajvan a vezető szereplő az autógyártásban.
Mercedes-Benz AG | Daimler > Company > Business Units > Mercedes-Benz AGTippelj, mennyi az új BMW 4-es Coupé alapára! - Autónavigátor.hu

Az Autó meghajtás és üzemanyag technológiák szerint

1.) Benzines autók
A benzines autók, a benzin motorok, belső égésű motorok, a klasszikus üzemanyaga a benzin. A benzin a nyers, a természetes kőolajból desztillálás útján kapott folyadék. Otto-motor, a benzinmotor felépítése: hengerekből, dugattyúkból, főtengelyből, vezérműből, szelepekből épül fel. A négy ütem – szívás, sűrítés, gyújtás, kipufogás – szerint dolgozik. Az Otto-motorok benzin+levegő keveréket kapnak a karburátorból, a dízelmotor hengere csak levegőt szív be, azt sűríti, az adagoló az égéstérben felhevült levegőbe fecskendezi az üzemanyagot.
2.) Dízel autók
A dízel autók, dízel motorok, belső égésű motorok, a klasszikus üzemanyaga a gázolaj. A fő különbség a Diesel motor és az Otto motor között, hogy a dízelnél a tüzelőanyag, a gázolaj gyújtószikra segítsége nélkül, a legalább hússzoros kompresszió, légsűrítés miatti felmelegedés hatására öngyulladással ég el és végez munkát a hengerben. Az Otto-motorok benzin+levegő keveréket kapnak a karburátorból, viszont a dízelmotor hengere csak levegőt szív be, azt sűríti, az adagoló az égéstérben felhevült levegőbe fecskendezi az üzemanyagot.
3.) Hibrid autók
A hibrid autó olyan autó, amely a meghajtásához szükséges energiát több, egymástól eltérő elven működő erőforrásból nyeri. A hibrid rendszerben a gyakorlati megvalósítás során legtöbbször a belső égésű motor és a villanymotor kombinációja jelenik meg. A motor energiája akkumulátor helyett, mellett, lendkerékben, szuper-kondenzátorban, vagy sűrített levegő rendszerben is tárolható. A hibrid autó jellemzően kevesebb fosszilis eredetű üzemanyagot fogyaszt, mint a csak belsőégésű motorral rendelkező, ezért környezetbarátnak tekintik.
4.) Elektromos autók
Az elektromos autó, az elektromos motor, villany motor meghajtása az akkumulátorban tárolt árammal működik. Az elektromos energiát leggyakrabban akkumulátorból nyeri, de egyes elektromos autók szuperkondenzátorban, korábban akár lendkerékben tárolják azt. Az elektromos hajtású autó gondolata gyakorlatilag egyidős a benzin motoros autóéval. Az első ilyen autót az angol Thomas Parker fejlesztette ki a 19. század végén, ám e technika megvalósítására gazdasági érdekekből csak a 2000-es években került sor.
 
Az Autó motorok típusai, fajtái, szerkezeti felosztásuk szerint

1.) Soros motor
A Soros a legelterjedtebb motor típus. Itt a hengerek egymás mellett, sorban helyezkednek el, ugyan így a dugattyúk a hengerekben, függőleges irányban. Ezen soros motorok közül is a legelterjedtebb, a négy hengeres. Minden hengerhez való hajtókarnak saját forgattyús-csapja van. Ezen kívül természetesen vannak még: 2,3,5,6 hengeresek is.
2.) V-motor
A V-motor is kedvelt, ez a motor típus is elég elterjedt. A V-motor ismert a V-alakú motorjáról, a V alakban elhelyezett hengerekről. Ez a motor típus lényegében olyan mint egy szétnyitott Soros motor. A hengerek két szöget bezáró egyenes mentén, soronként, párhuzamosan, egy irányban dolgoznak, két-két dugattyú kapcsolódik egy hajtórúd csaphoz. Általában nagyobb lökettérfogatú motorokra jellemző.
3.) Boxer motor
A Boxer motornál, a hengerek fekszenek. Olyasmi mintha egy teljesen szétnyitott V-motor lenne. Általában: 4,6,8,12 hengeresek szoktak lenni. A hengerek itt egymással szemben dolgoznak. Csapágyazás elrendezése: minden hengerpár két oldalán van. Előnye hogy a motor magassága alacsony. Hátránya hogy szélességre több teret foglal el.  
4.) Csillag motor
A Csillag motor mint azt mindenki gondolhatja a nevéből, egy csillag alakra hasonlít. Ez a típus mindig páratlan hengerszámmal készül: 3,5,7,9 henger számmal szokták általában gyártani. Igazából ezt főleg, repülőgépeknél alkalmazzák. Ám néhány chopper építő rászerelte motorokra, autókra. Előnye hogy egyenletes járást és folytonos nyomatékot biztosít.
5.) Wankel motor
A Wankel motort bolygó-dugattyús motornak is hívják. A dugattyúk háromszög alakúak, az élük íves. A henger köpeny formája úgy néz ki, mint egy nulla, ebben egy excenter tengely segítségével mozog a dugattyú. A dugattyú három csúcsa mindig érintkezik a dugattyú falával, a köpennyel, hiszen ez zárja el a különböző ütemeket egymástól.  

Az Autó történetének időrendi áttekintése

-- 1876: August Otto megépíti az első, belső égésű, négyütemű motort, Otto-motor.
-- 1886: Karl Benz és Gottlieb Daimler szabadalmaztatja az első benzin motoros autóját.
-- 1892: Rudolf Diesel kifejleszti a róla elnevezett dízel motort.
-- 1894: Michelin gyár megszerkeszti Dunlop alapján az első gumiabroncsot.
-- 1896: Henry Ford megépíti első autóját.
-- 1896: Karl Benz megalkotja az első autóbuszt.
-- 1896: Gottlieb Daimler megépíti az első teherautót.
-- 1903: Bánki-Csonka féle benzin porlasztó kifejlesztése.
-- 1905: Csonka János elkészíti az első magyar autót a porlasztó alkalmazásával.
-- 1906: Galamb József, a Ford művek főmérnöke tervei alapján megszületik a T-Modell.
-- 1908: A Ford T-modell az első futószalagon gyártott autó, 1908-1927 között gyártották.
-- 1910: Elkészül az első magyar autóbusz Csonka János tervezésével.
-- 1924: Felix Wankel szabadalmaztatja Wankel motorját.
-- 1924: Adam Opel megvalósítja Európában elsőként a futószalagos autó gyártását.
-- 1937: Ferdinand Porsche tervezte: Volkswagen, NSZK-népautó gyártásának kezdete.
-- 1955: Az első Trabant autó, az „NDK-népautó” megjelenése, gyártása.
-- 1973: A benzinárak emelkedése miatt, olajembargó, érdeklődés a hibrid autók iránt.
-- 1990: Az ózonpajzs védelmére az autó fejlesztések a 0% CO2 kibocsátást céloznak.
-- 2000: A környezetvédelem érdekében megjelenik a hibrid autó, az elektromos autó.

Az Autó méretosztályok szerint

1.) A: Mini autó
(City car, például: Toyota Aygo)
2.) B: Kis autó, Kiskategóriás autó
(Subcompact car, Supermini, például: Toyota Yaris)
3.) C: Alsó-középkategóriás autó
(Compact car, Small family car, például: Toyota Corolla)
4.) D: Közép-kategóriás autó
(Mid-size car, large family car, például: Toyota Avensis)
5.) E: felső-kategóriás autó, nagy autó
(Executive car, például: Lexus GS)
6.) F: Luxus autó
(Full-size car, például: Lexus LS)
 
 

             Autó Márkák Listája                  
               100. Autó Márka                     

 Amerikai Egyesült Államok -- 20. Autó márka
Buick USA, Flint, Michigan              1903 2020
Cadillac USA, Detroit, Michigan     1902 2020
Chevrolet USA, Detroit, Michigan 1911 2020
Chrysler USA, Auburn Hills, Michigan 1925 2020
De Lorean USA, Humble, Texas 1980 1983
Dodge USA, Auburn Hills, Michigan 1903 2020
Ford USA, Dearborn, Michigan 1903 2020
GEO USA, Detroit, Michigan 1989 2020
GMC USA, Detroit, Michigan 1901 2020
Hummer USA, Detroit, Michigan 1990 2010
Jeep USA, Toledo, Ohio 1941 2020
Lincoln USA, Dearborn, Michigan 1917 2020
Mercury USA, Dearborn, Michigan 1939 1950
Oldsmobile USA, Lansing, Michigan 1897 2004
Pontiac USA, Detroit, Michigan 1926 2010
Plymouth USA, Detroit, Michigan 1928 1998
Saleen USA, Troy, Michigan 1983 2020
Saturn USA, Detroit, Michigan 1985 2020
Shelby USA, Las Vegas, Nevada 1965 2020
Tesla USA, Palo Alto, California 2003 2020
 Anglia, Nagy Britannia -- 20. Autó márka 
Alvis Anglia, Coventry                       1920 1967
Armstrong Anglia, Coventry 1919 1960
Aston Martin Anglia, Newport 1913 2020
Austin Anglia, Longbridge 1905 1989
Bentley Anglia, Crewe 1919 2020
Humber Anglia, Coventry 1890 1976
Jaguar Anglia, Coventry 1922 2020
Jensen Anglia, Redditch 1922 1976
Land Rover Anglia, Browns Lane 1948 2020
Lister Anglia, Leatherhead 1954 1964
Lloyd Anglia, Grimsby 1936 1950
Lotus Anglia, Norwich 1952 2020
Mini Anglia, Birmingham, Cowley 1958 2020
Morris Anglia, Birmingham, Cowley 1913 1984
Morgan Anglia, Malvern 1909 2020
Rolls-Royce Anglia, Goodwood 1906 2020
Rover Anglia, Birmingham 1908 2005
TVR Anglia, Blackpool 1969 2020
Vauxhall Anglia, Luton 1903 2020
Wolseley Anglia, Birmingham 1899 1975
 Ausztria -- 1. Autó márka
Graf Stift       Ausztria, Wien                           1904 1971
 Ausztrália -- 1. Autó márka
Holden          Ausztrália, Adelaide                 1856 2020
 Csehország -- 2. Autó márka
Skoda      Csehország, Mlada Boleslav   1895 2020
Tatra              Csehország, Kopřivnice        1897 2020
 Franciaország -- 12. Autó márka
Aixam          Franciaország, Aix-Bains 1983 2020
Berliet Franciaország, Lyon 1921 1931
Citroen Franciaország, Paris   1919 2020
Delage   Franciaország, Paris  1905 1954
Heuilez Franciaország, Colombes 1989 2020
Mathis Franciaország, Strasbourg  1920 1955
Matra Franciaország, Romaratin   1945 2003
Mega Franciaország, Aix-Bains  1981 2020
Peugeot Franciaország, Sochaux   1882 2020
Renault Franciaország, Paris  1899 2020
Rosengart    Franciaország, Neuilly              1927 1955
Simca Franciaország, Nanterre  1934 1979
 Hollandia -- 1. Autó márka
DAF                Hollandia, Eindhoven               1928 2002
 Japán -- 15. Autó márka
Acura Japán, Tokió                       1986 2020
Daihatsu Japán, Osaka 1907 2020
Dome Japán, Maibara 1975 2020
Honda Japán, Tokió 1948 2020
Infiniti Japán, Tokió 1989 2020
Isuzu Japán, Tokió  1937 2020
Kawasaki Japán, Kobe 1900 2020
Lexus Japán, Nagoja 1989 2020
Mazda Japán, Hirosima 1920 2020
Mitsubishi Japán, Kasimada 1870 2020
Nissan Japán, Jokohama 1932 2020
Subaru Japán, Tokió                              1954 2020
Suzuki            Japán, Sizouka 1909 2020
Toyota Japán, Tokio  1936 2020
Yamaha Japán, Tokio 1955 2000
 India -- 4. Autó márka
Hindustan     India, Bombay                 1942 2020
Mahindra        India, Bombay                            1949 2020
Maruti India, New-Delhi 1980 2020
Tata India, Bombay 1868 2020
 Kína -- 4. Autó márka
Baojun     Kína, Bejing                      2010 2020
Changan       Kína, Hangzhou                           1988 2020
Haval Kína, Shanghai 2013 2020
Hongqi Kína, Cangcun 1984 2020
 Dél-Korea -- 4. Autó márka
Daewoo        Dél-Korea, Busan                1983 2011
Hyundai Dél-Korea, Söul                            1967 2020
Kia Dél-Korea, Söul 1944 2020
Oullim Dél-Korea, Söul 1997 2020
 Lengyelország -- 5. Autó márka
Nysa              Lengyelország, Nysa                  1961 1991
Polonez Lengyelország, Warszawa 1978 2001
Polski Fiat Lengyelország, Warszawa 1968 2000
Warszawa Lengyelország, Warszawa 1951 1973
Zuk Lengyelország, Lublin 1951 2001
 Magyarország -- 5. Autó márka
Csepel           Magyarország, Budapest        1950 1996
Ikarus Magyarország, Székesfehérvár 1895 2020
Puli Magyarország, Hódmezővhely 1986 1996
Pumi Magyarország, Székesfehérvár 2007 2010
Rába Magyarország, Győr 1896 2020
 Németország -- 15. Autó márka
Adler Németország, Frankfurt 1900 1940
Audi Németország, Ingolstadt 1909 2020
Bitter Németország, Enneptal 1973 1986
BMW Németország, München 1929 2020
Hansa Németország, Bremen 1905 1964
Man Németország, München  1758 2020
Mercedes Németország, Stuttgart 1900 1926
Mercedes-Benz Németország, Stuttgart 1926 2020
Messerschmitt Németország, Regensburg   1953 1964
Neckar Németország, Heilbronn 1957 1971
NSU Németország, Neckarsulm 1873 1969
Opel Németország, Rüsselheim 1863 2020
Porsche Németország, Stuttgart 1931 2020
Smart Németország, Böblingen  1998 2020
Volkswagen Németország, Wolfsburg 1937 2020
 Németország DK, NDK -- 5. Autó márka
Barkas                NDK, Chemnitz                    1961 1991
IFA NDK, Chemnitz                      1965 1991
Sachsenring NDK, Zwickau 1955 1960
Trabant NDK, Zwickau 1957 1991
Wartburg NDK, Eisenach 1956 1991
 Olaszoszág -- 15. Autó márka
Alfa Romeo       Olaszország, Torino 1910 2020
Autobianchi Olaszország, Milano 1955 1990
Bugatti Olaszország, Modena 1909 2020
De Tomaso Olaszország, Modena 1959 2004
Ferrari Olaszország, Maranello 1947 2020
FIAT Olaszország, Torino  1899 2020
Innocenti Olaszország, Milano 1960 1990
Itala Olaszország, Torino 1904 1934
IVECO Olaszország, Torino 1975 2020
Lancia Olaszország, Torino 1906 2020
Lamborghini Olaszország, Santa Agata     1963 2020
Maseretti Olaszország, Bologna 1914 2020
Moretti Olaszország, Torino 1946 1976
Pagani Olaszország, Modena  1992 2020
Paninfarina Olaszország, Cambiano      1930 2020
 Románia -- 2. Autó márka
ARO                     Románia, Pitesti                  1956 2006
Dacia Románia, Mioveni                 1966 2020
 Spanyolország -- 1. Autó márka
SEAT                   Spanyolország, Barcelona    1950 2020
 Svédország -- 3. Autó márka
Saab                  Svédország, Stockholm       1937 2012
Scania Svédország, Malmö 1891 2020
Volvo Svédország, Göteborg            1927 2020
 Szerbia -- 1. Autó márka
Zastava             Szerbia, Kragujevac                 1958 2008
 Szovjetunió -- 12. Autó márka
Gaz                Oroszország, Nizsnij Novgorod 1958 1991
Csajka Oroszország, Nizsnij Novgorod 1959 1979
Izs Oroszország, Izsevszk   1966 2020
Kamaz   Oroszország, Naberezsnije  1969 1993
Lada Oroszország, Togliatti 1966 2020
Moszkvics Oroszország, Moszkva  1947 1997
Pobeda Oroszország, Nizsnij Novgorod   1946 1958
Uaz Oroszország, Uljanovszk  1941 1991
Ural Oroszország, Cseljabinszk   1975 1994
Volga Oroszország, Volgograd  1956 1996
Zil Oroszország, Moszkva  1962 1992
Zaporozsec Ukrajna.......... Zaporozsija  1958 1998

 

  A 15. Legnagyobb Autógyártó 2015-ben  

Hely Csoport Ország Járművek száma
1 Toyota  JPN      10.083.831
2 Volkswagen  GER 9.872.424
3 Hyundai  KOR 7.988.479
4 General Motors    USA 7.485.587
5 Ford  USA 6.396.369
6 Nissan  JPN 5.170.074
7 Fiat   ITA 4.865.233
8 Honda  JPN 4.543.838
9 Suzuki  JPN 3.034.081
10 Renault  FRA 3.032.652
11 Peugeot  FRA 2.982.035
12 Audi  GER 2.279.503
13 BMW  GER 2.260.579
14 Mercedes  GER 2.134.645
15 Mazda  JPN 1.540.576