"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Világ 100. nagy és szép csodája - Bíró Csaba

2022.07.27 15:38

 

A Föld 100. nagy csodája.

Földünk természeti és építészeti csodái. Földrajzilag és időben gyakran egymástól távol eső természeti helyek és építmények vívják ki tiszteletünket, csodálatunkat. Vannak olyanok, melyeknél még az építés pontos célját, az épület funkcióját sem ismerjük pontosan. Minden kultúra hátrahagyta a maga emlékeit az utókor, vagy az örökkévalóság számára, tükrözve az adott kor emberének, társadalmának szemléletmódját, hit-és hiedelemvilágát, életmódját, szokásait, fejlettségét.

  

----- Európa - Csodái ------

 1.  Athen -- Parthenon -- Görögország 


Athén az ókori és újkori Görögország legfontosabb városa, Dél-Kelet Európában, a Balkán-félszigeten, az Égei-tenger partján fekszik. Az ókori görög civilizáció fénykorában, "aranykorában" (i.e. 500-tól - i.e. 200-ig) az egész Nyugati világ vezető kulturális, kereskedelmi és tudományos központja volt. A Parthenon az ókori Athén megerősített központjában épült templom az Akropoliszon. Az Akropolisz: 150 méter tengerszint feletti magasságban, egy meredek, a tetején lapos sziklakő. A Parthenon az ókori görög művészet, építészet, szobrászat csodája. Az épület a Kr. e. V. század közepén épült. Kr. e. 452-ben a görögök győzelmet arattak a korábban Athént meghódító perzsák felett. Periklész vezetésével Athén tekintélyre tett szert, öntudata megnőtt. Ennek hatására a görögök fényűző építkezésekbe kezdtek. Ez volt az antik művészet virágkora, ekkor épült az Akropoliszon pompázó Athéné-templom. A Parthenon dór stílusban épült, 69,5 méter hosszú, 30,5 méter széles. A perisztülion 46 oszlopból állt. A homlokzati oldalon 8 oszlop látható. Az oszlopokat, a homlokzatot márványból faragták. A templom építészeti elrendezése az egyszerű fatemplomok szerkezetét idézi, de megőrzi a kor technikai eleganciáját. Az építész, Iktinosz úgy tervezte az épületet, hogy az alulról felfelé néző tekintet számára lenyűgöző legyen. Ez a perspektíva magas ismeretére utal. A Parthenont Athéné-templom helyén építették.

  2.  Amsterdam -- The City -- Hollandia 

Képtalálat a következőre: „amsterdam”
Amszterdam városa Hollandia régi fővárosa és legnagyobb városa 1,2 milliós lakosságával Európa nyugati részén. A város névadója az Amstel folyócska, nevének jelentése: "Gát az Amstelen". A város az Északi-tengeri csatornái révén összeköttetésben áll az Északi-tengerrel. Amszterdam "Észak Velencéje" csatornáival, a 200 km² területének ötödrészét az öböl, a kikötő medencék, a csatornák, és a folyók vízfelületei foglalják el. A város körútjait, sugárútjait, a csatornák (grachtok) alkotják, melyeknek hosszúsága: 44 km. A város így kb: 100 szigetre tagolódik, melyeket a grachtok fölött átívelő hidak kapcsolnak össze egymással. Méltán nevezhetik a "Vizek Városának", és "Észak Velencéjének" is. Amszterdam a világ egyik legjobb városa, a nagyvárosok összes pozitívumával rendelkezik: kultúra, történelem, szórakozás, ugyanakkor viszonylag kicsi és csendes város, A város a turizmus egyik fellegvára, központjában található a Dam tér.. Amsterdam rengeteg híres látványosság otthona: Amsterdam Canals, Caffe Shops, Rijks Museum, Van Gogh Museum, Hermitage Amsterdam, Tropen Museum, Erotic Museum, Red Light District.

 3.  Barcelona -- The City -- Spanyolország 


Barcelona városa a nevezetességek és szépségek központja, Spanyolország Észak-Keleti részén található, Katalónia fővárosa, a Földközi-tenger partján fekszik. Barcelona egy olyan 2,5 milliós világváros ami ámulatba ejtő mindenki számára. Barcelona városában rengeteg híres hely és épület van: La Sagrada Familia, Les Rambles, Museu Picasso, Museu Miro, Camp Nou Stadion, Ciutadella Parc, Montjuic Parc, Porto Vell.. A Sagrada Familia (a Szent Család)- templomát 1884-ben kezdték el építeni, és még ma sincs készen. A látogatókat, turistákat ámulatba ejtő  templom a híres építész, Antoni Gaudí fő műve. A gazdagon díszített főhomlokzat Krisztus születését ábrázolja a keresztény művészet ismert motívumaival, kötetlen, fantáziadús elképzeléssel. Gaudí munkái a mór építészet hatásait is magukon viselik. A művész közel állt a preraffaelitákhoz, de építészete teljesen egyéni felfogást mutat. Az építkezést élő folyamatnak tekintette. A kő megelevenedik, a színes díszítőelemek növényi formát öltenek.

 4.  Bruxelles -- Grand Palace -- Belgium 


Brüsszel - Belgium fővárosa, nyugat Európában fekszik, a híres belga autópálya-hálózat csomópontja. A város központban található Grand Place-t busszal is felkereshetjük. A legközelebbi metró állomás Bourse és a Gare Centrale. Idegenvezetőt a Városházán találhatunk. Egy pazarul színre vitt meseopera díszletei mutatnak ilyen túlburjánzó bőséget, ami az itt felhalmozott párkányoknak, cirádáknak, díszes homlokzatoknak, szobroknak, vízköpőknek, domborműveknek, győzelmi jelvényeknek, érméknek, címerállatoknak, oszlopoknak és mellvédeknek köszönhető. A téren mindennap virágvásárt tartanak, vasárnap délelőtt madárvásár van. A burgundi nemesség valaha tornaversenyeket rendezett itt. Ez volt a régi Brüsszel piactere, amikor még falu volt a Senne folyó menti lápvidéken. Lakói a kereskedelem révén gazdagodtak meg. A Városházát, az Hotel de Ville-t 1402-ben kezdték építeni, s 1480-ban nagyrészt elkészült: a tér egyik oldalát ez az épület uralja. A 91 méter magas torony 1449 és 1455 között épült. A csúcsán elhelyezett szélirányjelző 5 méteres vörösréz szobor Mihály arkangyalt ábrázolja, amint egyik lábával az ördögre tapos.

 5.  Budapest -- Parlament -- Magyarország 


Budapest városa Magyarország és egyben Közép-Európa egyik fővárosa. A Parlament Magyarország nemzeti azonosság tudatának és büszkeségének jelképe. 1867-ben I. Ferenc József osztrák császár kiegyezett a magyar nemzettel, ám az államfő továbbra is ő maradt, akit magyar királlyá is koronáztak. 1873-ban a Duna két partján elterülő Buda és Pest egyesült. 7 évvel később az országgyűlés új Parlament -épület létrehozását határozta el. A Parlament építése 1884-ben kezdődött a Duna bal partján, a pesti oldalon Steindl Imre irányításával, aki a történelmi épületek restaurálásának volt a mestere. 1896-ra, a millennium évében adták át az épületet. 1902-re készült el teljesen. A Parlament monumentális épülete az angol parlamenthez hasonlóan neogótikus stílusban épült. Az Országház a független magyar királyság jövőbe vetett hitének és gazdasági fellendülésének szimbóluma lett. A Parlamentet számtalan kis csúcsos torony díszíti, a hatalmas kupola két gótikus torony között magasodik. A kupola 96 méter magas, s hogy a millenniumra készült, feltehetően a honfoglalás (896) évét hangsúlyozza. A Parlament épületének belsejében 10 udvar, 29 lépcsőház és 691 terem van. Az épületdíszek fő témái a magyarság nemzettudatának megerősödését tükrözik.

 6.  Chamonix -- Alpok, Mont Blanc -- Franciaország, Olaszország  


Chamonix város Franciaország keleti részén, fekszik Rhone-Alpes régióban. Az Arve völgyében fekvő város az Alpok főbejárata, közvetlenül a legmagasabb csúcsok tövében fekszik, s szinte teljes egészében arra rendezkedett be, hogy a turistákat és a síelőket szolgálja ki. 1965 óta, a Mont Blanc alatt átvezető alagút megnyitásától Chamonix nagy forgalmú közlekedési csomópont. Az AlpokAlpes, Alpi, Európa legnagyobb hegylánca, amely: Franciaország, Olaszország, Svájc, Németország, Ausztria, és Szlovénia között nyúlik. Az Eurázsiai-hegységrendszer tagja, az újidő harmadidőszakában keletkezett. A francia: Mont Blanc, olaszul: Monte Bianco, jelentése mindkét nyelven:  "Fehér Hegy", az Alpok, és egyben Európa legmagasabb hegycsúcsa: 4810 méter. A franciák úgy is hívják: "La Dame Blanche" - "A fehér hölgy". Magassága kb. 4810 méter, de ez a hóesés, az időjárás, illetve a jégsapka mozgásának függvényében évről évre néhány métert változik. Tágabb értelemben a Mont Blanc-tömb csúcsok egy csoportja.

 7.  Chartres -- Catedral -- Franciaország 


Chartres városa Franciaország északi részén, Párizstól 90 kilométerre fekszik. Chartres meghatározó műemléke a Notre-Dame-székesegyház, Miasszonyunk-templom, a francia gótika első példája. A katedrálist egy magaslatra építették, amit már a rómaiak, vagy korábban a kelták is szent helynek tartották. A XVIII. század második feléig őriztek itt egy fából faragott "pogány" szobrot, innen a szent eredete. A templom helyén 350 óta imaházak álltak, de mindegyik tűzvész áldozatává vált. A ma látható templomot 1260-ban szentelték fel. A székesegyház nyugati oldalán két jellegzetes torony található, melyek 90 méternél magasabbak. Az alacsonyabb, egyszerűbb a XII. század első feléből származik, a magasabb és díszesebb 1513-ra készült el. Az üvegablakok összfelülete több mint 2000 négyzetméter. Az északi és déli kereszthajókon hatalmas méretű rózsa-ablakok láthatók. A templomhajó padlózatára bonyolult útjelzőket rajzoltak, valószínűleg a zarándokok számára, akik az ereklyét térden csúszva közelítették meg. A Krisztus és Mária életének jeleneteit ábrázoló hatalmas, faragott karzat építését 1514-ben kezdték el, de 200 év alatt sem fejezték be. Chartres hosszú évszázadok óta vonzza a zarándokokat.

 8.  Dresden -- Zwinger -- Németország 


Dresden városa Kelet-Németországban, annak a középső részén fekszik. A Drezdai Zwinger, a barokk stílusú palota, Szászország fővárosának a jelképe lett. A nemzetközi repülőtérrel rendelkező Drezda megközelíthető autópályán, de a vasúti összeköttetése is kiváló. Drezda művészeti élete Erős Ágost választófejedelem uralkodása alatt indult virágzásnak. A XVIII. századi építkezések meghatározták az egységes városkép kialakulását, az Elba folyó két partján. Drezda ekkor vált Németország egyik legszebb városává. A nagy művészetpártoló Erős Ágost 1694-ben adott megbízást a Zwinger megtervezésére. A kor uralkodóihoz hasonlóan ő is XIV. Lajost, a Napkirályt utánozta. Fényes díszelőadásokat, színpompás álarcosbálokat rendezett, csodálatos épületeket és tereket hozott létre. A tágas térelrendezés és a barokk stílus egy díszes, játékos, de káprázatosan szép épületegyüttest eredményezett.  A drezdai Zwinger végső formáját a XIX. században nyerte el. Az épület lezárásaként Képtárat építettek, így keletkezett az érett olasz reneszánsz stílusát idéző kétemeletes épület, amely 1854-ben nyílt meg. A világ egyik leggazdagabb gyűjteményének számított. Láthatók itt többek között Raffaello, Tiziano, Correggio, Veronese, van Eyck, Rubens, Rembrandt, Holbein, és Dürer képei, rajzai.  

 9.  Dublin -- Newgrange -- Írország 


Az Ír sziget fővárosa Dublin, amely Európa észak-nyugati partjai menetén fekszik, annak közelében Newgrange található. Newgrange, a megalitikus építészet egyik legkorábbi példája Írország Meath grófságában, a Boyne folyó északi partján fekszik, Dublintól 50 kilométerre. Dublin felől az N2-es úton közelíthető meg. Az első felfedezői barlangnak hitték, később kelta királyok temetkezési helyének vélték, de voltak akik mükénéi síroknak tekintették. A valóságban azonban idősebb mint Mükéné, Stonehenge, vagy az egyiptomi piramisok. Newgrange nem más, mint egy folyosókból álló megalitikus temetkezőhely. Kora a Kr. e. III. évezredig nyúlik vissza. A Boyne völgyében élő újkőkorszaki közösségek alkotása. 0,9 méter széles, 16,7 méter hosszú folyosó vezet a központi sírkamrához, melyben három fülke található. A folyosó a bejáratnál 1,5 méter, a kamráknál 3 méter magas. A sír tájolása, a téli napfordulón a felkelő Nap sugarai a folyosó hosszában hatolnak be, megvilágítva a sírkamrát. Az építés idején ezek a napsugarak a sírkamra végén található egyetlen díszített kőre vetültek. A Nap tiszteletéről, a napkultusz jelenlétéről korai ír források is tanúskodnak. A síremléket természetfölötti lényekkel hozzák kapcsolatba, Dagdával, akit napistenként is tiszteltek.

10.  Dubrovnik -- Stari Grad -- Horvátország 


Dubrovnik régi magyar nevén Raguza, horvátul: Dubrovnik, olaszul: Ragusa, Horvátország délnyugati részén, az Adriai-tenger partján fekszik. A város a 7. század tájékán alakult ki a dalmát tengerparton. A Horvátország legdélebbi csücskében, Dalmáciában található város talán Horvátország leggyönyörűbb városa, és a világ egyik legszebb üdülőhelye. Gyönyörű házacskái, és kristálytiszta, mélykék tengere rabul ejti az ide érkezőket. Dubrovnikot az Adria gyöngyének is nevezik ; a város a horvát nyelv, és irodalom központja, számos híres író szülőhelye. George Bernard Shaw egyszerűen így fogalmaz: "Ha látni akarod a földi paradicsomot, gyere el Dubrovnikba". A város a horvát művészet, a horvát nyelv és irodalom egyik központja, lakhelye sok híres költőnek, írónak, festőművésznek és tudósnak. Óvárosa: "Stari Grad" 1979 óta a Kulturális Világörökség  részét képezi. Dubrovnik, mint város is jelentős helyen található. A város előtt terül el a Lokrum-sziget, a keleti Adria szigetei között legutolsóként. Dubrovniktól délkeletre az Otrantói-szoroson át nyílik ki a nagy Földközi-tenger – és ezen át tovább az óceán is. Az északnyugati irányban a part hosszában a számtalan sziget képződmény az uralkodó.

11.  Firenze -- The City -- Olaszország 


Firenze városa Közép-Itáliában található, Toszkána tartomány fővárosa, és egyben kulturális központja. A város az Appeninek dombjai között terül el, a Fiesolei és Bellosguardói dombok által határolt ártéri síkságon, az Arno folyó völgyében. Lakossága közel félmillió, 450 ezer, de a városban tartózkodók száma ezt meghaladja a rengeteg turista, valamint a városban dolgozók miatt. A város hosszú múltra tekinthet vissza, a Kr. előtti I. században alapították, az 1400-as évektől a Mediciek uralták. Ma rengeteg történelmi, és kulturális nevezetességnek ad otthont. Az Arno folyó két partján, annak völgyében elterülő város nagyon hosszú múltra tekint vissza. Hosszú ideig a Medici család uralta. Számtalan történelmi és művészeti látványosságnak ad otthont. Legtöbb fennmaradt építménye középkori, a reneszánsz trecento, quattrocento, cinquecento időszakából származik. A látnivalók többsége a középkori városfalak által határolt területen belül helyezkedik el. A várost a „reneszánsz bölcsőjeként” is emlegetik. Történelmi belvárosát 1982-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. 1986-ban Európa kulturális fővárosa volt. A város fő látnivalói: Cattedrale di Santa Maria del Fiore, Palazzo Ufizzi, Palazzo Vecchio, Palazzo Medici, Palazzo Pitti, Basilica di Santa Maria, Campanile, Museo Nazionale, Museo Ufizzi, Arno, Ponte Vecchio, Ponte Trinita.

12.  Granada -- Alhambra -- Spanyolország 


Alhambra, a Dél-Spanyolországi Andalúziában fekvő város, Granada keleti részén, egy magaslaton áll. Kívülről tornyok és csipkézett falak együttese, belülről azonban semmi jelét nem látjuk rendszerességnek, építészeti különlegességnek. Hatalmas az ellentét a belső és a külső megjelenés között. Kívülről Alhambra, a Vörös Vár egy erődítmény, 23 toronyból álló bástyarendszer, amelyet a mórok építettek, amikor az előrenyomuló keresztények fenyegették hatalmukat Spanyolországban. Alhambrában a földi mennyországot akarták megteremteni. Egyesek Alhambrát a nyugat-európai muzulmán díszítőművészet legszebb példájának tarják. Tagadhatatlanul van valami sajátos törékenység és földöntúliság a cseppkőbarlangok motívumgazdagságára emlékeztető boltíveken, karcsú oszlopokon. Verses feliratok szólnak az égboltról, a csillagokról, a csatornákban víz csobog, melyek a muzulmán mennyország négy folyóját szimbolizálják. A fény-árnyék játéka, a víztükörben sokszorozódó szökőkutak plasztikája fokozza a terek hatását. Alhambra kertek, díszudvarok, nyitott helyiségek harmonikus együttese.

13.  Kotor -- Kotori-Öböl -- Montenegro  


Montenegró egyik legszebb vidéke a Kotori-öböl, szerbül: Boka Kotorska, olaszul: Bocche di Cattaro, az Adriai-tenger délkeleti partján fekszik. A Kotori-öböl Európa legdélebbi Fjordja, folyóvölgyként jött létre e szép természeti képződmény. Az öböl területe: 87 km², legnagyobb szélessége: 7 km, a legkisebb szélessége: 300 m, a legmélyebb pontján: 60 m, átlagosan 27 méter mélységű. Az öböl tengeri bejáratánál fekszik Horvátország legdélibb része, a Prevlaka-félsziget. Montenegró legértékesebb műemlékekkel büszkélkedő városa a Kotori-öböl legbelső csücskében fekvő Kotor. Kotor városát középkori várfalak övezik. A közel 5 km hosszú, 3-10 m széles és helyenként 20 m magas védőmű körbefogja az egész óvárost, és magasra felkúszik a sziklák közé a Sveti Ivan erődítményig. Érdemes idáig felmászni, mert csodás a kilátás a városra. Az óváros megőrizte tipikus 12-14. századi mediterrán építészeti stílusát, háromszög formájú alaprajzával, keskeny sikátorok és terek rendszerével, ezért 1979 óta az UNESCO kulturális világörökségének listáján található..

14.  Köln -- Dóm -- Németország 

Sehenswürdigkeiten in Köln | Freizeitangebote in Köln
Köln városa Nyugat-Németországban egy igazi közlekedési csomópont, nemzetközi repülőtérrel. A város jelképe, legismertebb turistalátványossága a Kölni Dóm. A Kölni Dóm alapköveit Konrad von Hochstaden érsek rakta le 1248-ban. Ebben az időben Köln a Német-római Császárság egyik legerősebb és leggazdagabb városa volt. A nagyszabású építkezés közvetlen elindítója Barbarossa Frigyes ajándéka volt, aki miután a második itáliai hadjárata során leigázta Milánót, Köln érsekének adományozta a milánói Dómban őrzött ereklyéket. A Három Királyok földi maradványait diadalmenetben vitték 1164-ben Köln városába. A 157 méter magas tornyok építését 1863-ban kezdték. Az építkezést 1880. október 15.-én ünnepélyes keretek között fejezték be. A Kölni Dóm belsejében azonban az ünnepség után is folytak a munkálatok. Ablakokat üvegeztek, padlókat fektettek le, emellett helyreállítási munkákat is végeztek. A Kölni Dóm kincsei közül kiemelkedik, a szószék, a falfestmények, a főoltár, az oszlopokon elhelyezett 14 szobor, amelyek Jézust, Máriát és a 12 apostolt ábrázolják.

15.  Kraków -- Stare Miasto -- Lengyelország 


Krakkó városa Lengyelország déli részén található, a Kárpátok közelében. Kraków sokak szerint az ország legszebb városa, műemlékekben a legazdagabb. Kraków történelmi központja, lengyelül: Stare Miasto, azaz: Óváros. Lengyelország korábbi fővárosában, a Wawel királyi székhely lábánál helyezkedik el. A 13. századi kereskedővárosban található Európa legnagyobb piactere, a Rynek Główny és számos történelmi háza, palotája és temploma. A város izgalmas történetének további bizonyítékai a 14. századi erődítések maradványai, Kazimierz, déli részén a régi zsinagógával, a Jagelló Egyetem és a gótikus Waweli székesegyház, a lengyel királyok nyughelye. A Rynek Główny vagy a Főpiactér Európa egyik legnagyobb és legszebb középkori tere. Mérete 200x200 méter, és körül történelmi jelentőségű házak, paloták, templomok szegélyezik.

16.  Larissa -- Meteorák -- Görögország 


A Meteorák, Meteóra-kolostorok Görögországban, Athéntól 400 kilométerre északra találhatóak, a Larisszába vezető út mentén. Larisszából rendszeres buszjáratok indulnak, Athénből és Thesszalonikiből vonattal utazhatunk ide. A meteora jelentése: levegőben lebegő. Az épületek látványa érthetővé teszi, hogy miért ezt a nevet kapták. A Meteorák a Thesszáliai Pindosz-hegység szélén, közel 300 méter magasságban, alig megközelíthető sziklacsúcsokon találhatóak, a közép-görögországi Peneiszosz-folyóvölgyre nézve. 1920-ig a látogatók, a turisták csak veszélyes létrákon közelíthették meg őket. A 30 méter hosszú létrákat támadások esten felhúzták, így a Meteorák szinte megközelíthetetlenné váltak. A turizmus gyors növekedésével új utat építettek a közeli Kalambaka várostól a kolostorokig. A Meteorák ma már sziklákba vájt utakon és hidakon is megközelíthetőek. Sok szerzetes azért hagyta el a helyet, hogy megőrizhesse a Meteorák zártságát a külvilágtól. A Meteora-kolostorok napjainkban inkább múzeumként működnek, mint egyházi intézményként.

17.  Lisboa -- Alfama -- Portugália 


Lisboa városa Portugália nyugati peremén, az Atlanti-Óceán partján helyezkedik el, Európa szárazföldi területének legnyugatibb fővárosa. Az "Alfama" Lisszabon legrégebbi városrésze, mely a lisszaboni várhegy lejtőire épült és a Tejo, Tajo folyóig terjed. Az Alfama név arab eredetű, Alhamma, mely szökőkutat, fürdőt jelent. A negyed a São Miguel, Santo Estêvão, São Vicente de Fora községekből épült össze, számos történelmi nevezetesség látható itt, valamint fado bárok és éttermek. A mór uralom alatt (i.s. 711 – 788) ez a városnegyed volt maga a város, mely később nyugat felé terjeszkedett, és kialakult a mai Baixa negyed. Alfama a halászok és a szegényebb emberek lakhelye volt és még ma is túlnyomó részben ez jellemző. A nagy 1755-ös lisszaboni földrengés nem rombolta le az Alfamát, mely mai napig megmaradt festői girbe-gurba utcáival turista látványosságnak. Alfama felett található São Jorge vára. A várból és Alfama több kilátóhelyéről gyönyörü szép panoráma kilátás nyílik a városra.

18.  London -- Buckingham Palace -- Anglia 


A Buckingham-palota - Buckingham Palace a brit uralkodó hivatalos rezidenciája és lakhelye. A palota London belvárosában, Westminster városrészben található. Az épület állami alkalmak, uralkodói rendezvények helyszíne, valamint közkedvelt turista célpont. A történelem során a palota a Britek gyülekezőhelyeként szolgált ünnepek, vagy válsághelyzetek alkalmával. Az épület eredeti neve Buckingham-ház - Buckingham House volt. Az 1703-ban, Buckingham hercegének készült ház alkotja a mai palota alapját. 1761-ben III. György magánrezidenciája volt. Ekkor „A Királyné háza” - The Queen's House néven volt ismert. A következő 75 év során az épületet megnövelték, kibővítették, elsősorban John Nash és Edward Blore építészek tervei alapján. A palota apartmanjai alkotják a komplexum magját. Ezeket II. Erzsébet brit királynő és a család többi tagja rendszeresen használja. A Buckingham-palota egyike a világ legismertebb épületeinek; évente mintegy 50 000 látogatót fogad

19.  Luzern -- Kapellbrücke -- Svájc 


Luzern városa Európa nyugati részén, Svájc középső részén, a Luzerni-tó - Vierwaldstatti-tó északnyugati végénél fekszik. A Luzernt körülvevő Pilatus és Rigi hegyek, valamint a tó festői szépsége már korán a turizmus fellegvárává emelte a várost. A Kapellbrücke középkori híd Luzern-ben, a város jelképe és egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága. A Kapellbrücke Európa legrégibb és második leghosszabb fedett fahídja, a hosszúsága 204,70 méter. 1365-ben épült, és a Reuss folyó két partján elterülő ó- és újvárost kötötte össze. A híd közepén található a város nyolcszögletű víztornya, amely 1300 körül, azaz még a híd előtt megépült. Az eredeti építmény hosszabb volt, és a jelenlegieken kívül a Péter-kápolnát is összekötötte a Hofkirche-vel. Az oromzatán 111 háromszögletű festmény található, amelyek a svájci történelem fontos jeleneteit ábrázolják.

20.  Madrid -- El Escorial -- Spanyolország 


Madrid városa Európa Dél-Nyugati részén, Spanyolország középső részén, az ország mértani középpontjától néhány kilométerre található. Tengerszint feletti magassága: 665 méter, amivel Európa egyik legmagasabban fekvő városa. A San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostor, Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial a 16. században épült uralkodói palota és kolostori menedékhely Spanyolországban, a Madrid tartományban lévő San Lorenzo de El Escorial település mellett. II. Fülöp Spanyolország Habsburg uralkodója építette a saint-quentini csata napján (1557. augusztus 10.) – amely egyébként Szent Lőrinc napja is volt egyben – tett fogadalma folytán. Juan de Toledo és Juan de Herrera jeles építészek 1563-tól 1584-ig építették. Fülöp Madridot tette meg fővárossá, s tőle északnyugatra emeltette az impozáns épületet, a királyi család lakhelyét. Fenségesen komor kolostorpalota, óriási terjedelmű, hossza 240 m, szélessége 190 m, rajta 7 torony, 15 kapu és 1110 ablak van. Sárgás gránitból készült, komor külsejű és hosszú boltozott folyosóival rideg belsejű építmény. A legkiválóbb része a 95 m magas kupolával ellátott templom; 48 oltárát több értékes kép ékesíti; a boltozaton 8 freskó látható. A spanyolok a világ nyolcadik csodájának nevezik az Escorialt.

21.  Moskva -- Kreml -- Oroszország 


Moszkva városa Európa keleti részén, Oroszország nyugati peremén, a Moszkva folyó partján fekszik. Moszkva a világ egyik legnagyobb városa hatalmas területével és több mint 10 millió lakosával. A Moszkvai Kreml az orosz cárok erődítménye aranyozott kupolákkal, tornyokkal, csipkézett szegélyekkel. Itt koronázták meg 1547-ben Rettegett Ivánt, az első „minden oroszok cárját". Sok Kreml, azaz erődítmény található a régi orosz városokban, de ettől az időtől kezdve Kremlnek a fogalommá vált moszkvai citadellát nevezzük. A Kreml 20 bástyatornyát sátor alakú, csúcsos tető fedi. A főbejárat a Szpasszkaja (Megváltó tornya)-kapu a Vörös téren, a híres toronyórával. A Nagy Iván-harangtorony volt a legmagasabb évszázadokon keresztül Oroszországban. 1600-ban Borisz Godunov henger alakú, hagymakupolás bástyát tétetett rá, s a kereszttel együtt 81 méter magas lett. Mellette láthatjuk a világ legnagyobb bronzharangját, a Car Kolokolt (Cár-harang), amelyet 1730-ban öntöttek. Színes hagymakupoláival festői látványt nyújt, messze földön Oroszország jelképe lett.

22.  München -- The City -- Németország 


München a legnagyobb Német tartomány, Bajorország fővárosa, szabad városa, az ország Déli részén fekszik, lakossága: 1,5 millió. A városon keresztül folyik az Isar folyó. A város Németország egyik gazdasági, közlekedési és kulturális központja, egyike Európa legvirágzóbb városainak. A város mottója: „Die Weltstadt mit Herz” -- "Világváros, amelynek szíve van". München az Alpok és a Duna közötti mélyebb medencében fekszik, a legmagasabb pontja Warnbergben (579 m), míg a legalacsonyabb pontja a város északi részén található (482 m). München központja a Marienplatz, magyarul Mária-tér. Itt található az új és a régi városháza is. Néhány lépésnyire a tértől áll a Szt. Péter templom, München legrégibb temploma, amelynek építése még a romantikában kezdődött, később gótikus átépítésen, belseje pedig barokk stílusún ment át. A látnivalók és bevásárlási lehetőségek a városban sok turistát és kereskedelmi utazót vonzanak. A vendégéjszakák száma 2007-re 9,5 millióra nőtt, ami 7,6% növekedés az előző évihez képes. Szinte minden második látogató (47,4%) külföldről jön. Érdekesség, hogy a nyári hónapokban sok arab turista is jön.

23.  Napoli -- Golfo di Napoli -- Olaszország 


Napoli városa Itália Dél-Nyugati részén, a Tirrén-tenger partján, a Nápolyi-öbölben fekszik. A város fekvése egyedülállóan szép, szinte festői. A Nápolyi-öböl partja tulajdonképpen egy 30 km átmérőjű egykori szupervulkán kalderája. A város félúton fekszik két aktív vulkáni terület, a Vezúv: (1280 méter) és a Campi Flegrei: (560 méter) között. Nápoly a hasonló nevű öböl északi partján fekszik, a Campaniai-síkság délkeleti részén. Délkeleti városrészei a Vezúv lejtőjére kapaszkodnak fel, északkelet és keleti irányban a síkság irányában terjeszkedik, amelynek enyhe lejtőit a Capodimonte-domb (163 méteres) magaslata szakítja meg. Észak-északnyugati irányban a Campi Flegrei határát is képező dombvonulat határolja: Camaldoli-domb (457 méter) és a Monte Sant’Angelo (167 méter). A történelmi belvárosától nyugatra egy dombvonulat húzódik, amely kettészeli a mai várost: a Vomero-domb (190 méter) illetve a Posillipói-domb (160 méter). Ez utóbbi a tengerpartnál meredeken ér véget. A domb alatt két alagút biztosítja az összeköttetést a belváros és Nápoly külső negyedei között. A város délnyugati részében található a Posillipo-fok, amely a határt képezi a Nápolyi-öböl és a Pozzuoli-öböl között.

24.  Newcastle -- Hadrianus Wall -- Anglia 


Hadrianus-fala Észak-Angliában, Cumbria és Northumberland területén halad át. Housesteads Fort, illetve az itt kezdődő szakasz kínálja a legtöbb látnivalót. A fal 120 kilométer hosszú, mintegy 4,5 méter magas, 3 méter széles. Észak Angliában az egyik tengerparttól a másikig húzódik. Több, mint 750 milliárd köbméter kőből építették, hihetetlenül becsvágyó vállalkozás. A régészek és a történetírók évszázadokon át vitatták a fal funkcióját. Hadranus életrajzírója egyszerű magyarázattal szolgál: a császár azért építtette meg, hogy határvonalat húzzon a rómaiak és a barbárok között. A fal nyolc év alatt készült el, kr. után 122-ben. A Limest római mérföldenként (1480 méter) erődökkel egészítették ki. Két erőd között két-két bástyát helyeztek el. Hozzá építettek még tizennégy új erődítményt, így több tízezer római katonát tudtak itt elszállásolni. A rómaiak utakat is építettek. Még mai is megtekinthető egy vallum, védőbástya. A vallumot és a falat összekötő hadiúton még ma is lehet járni. Hadrianus falát az évszázadok során elhordták vagy elegyengették, hogy új utaknak szorítsanak helyet, e pusztítások ellenére még felismerhető a Hadrianusi mű, a sánc, amely Britannia egyik legszebb táján húzódik végig.

25.  Nimes -- Pont du Gard -- Franciaország 

Képtalálat a következőre: „pont du gard”
A Pont du Gard erődítménye Franciaország déli részén található, Nimes-től észak-keletre fekszik. Közelében található Avignon és Arles városkái. Napjainkban is a közúti közlekedés része, a Gard folyón lehet átkelni rajta. A Pont du Gard a rómaiak által épített, a Gard folyón átívelő vízvezeték. A rajta szereplő felirat szerint Agrippa hadvezér és veje építtette Kr. e. 19-ben. Egyes régészek szerint azonban a műszaki megoldásokat figyelembe véve csak későbbről származhat. A híd 49 méter magas, 275 méter hosszú. Egy nagyobb vízvezeték és hídrendszer része volt. Közhasznú építmény volt, mely a környék vízellátását hivatott szolgálni. Funkciójából adódóan mindenféle díszítmény nélkül építették meg egykoron. A Római korban Nimes nagyszámú lakosságát látta el vízzel. A Pont du Gard jó példája a római építészet és mérnöki tudás nagyszerűségének.

26.  Paphos -- Aphrodité Sziklája -- Ciprus 


Paphos, Páfosz - Ciprus szigetének egyik városa, a Földközi-tenger délkeleti medencéjében fekvő sziget délnyugati partvonalán fekszik. Nyugatról és délről a Földközi-tenger, északról és keletről pedig a Tróodosz-hegység határolja. Az ország nagyobb, idegenforgalmilag is jelentős városai közül Páfosz a legnyugatabbi elhelyezkedésű település. A város a Világörökség részévé nyilvánított értékekkel rendelkezik: Aphrodite's Rock, Paphos Castle, Port of Paphos. Páfoszt sokak Aphrodité városaként emlegetik, mivel a görög mitológia szerint a város közelében található Aphrodité sziklája volt az a hely, ahonnan a hagyomány szerint Aprodithé kiemelkedett a tenger habjaiból. A hely mára mitikus és kultikus, sokak érkeznek ide a világból mindenfelől, hogy lássák a csodát, megcsodálják ezt a gyönyörű partot és Aphrodité szikláját..

27.  Paris -- Tour Eiffel -- Franciaország 


Paris - Párizs ma a világ egyik legnagyobb és legtöbb turistát fogadó városa, lakossága több mint 10 millió. A Szajna partján álló Eiffel-torony Párizs legismertebb szimbólumává vált. Évente több millió turista keresi fel. Az épület jellegzetes alakja Párizs több pontjáról jól látható. Az Eiffel-torony a technikai forradalom jelképének is tekinthető. Az ipar fejlődésének hatására az építészek új technikai megoldásokkal kísérleteztek. Gustave Eiffel francia mérnök kitartott meggyőződése mellett és munkatársaival 1884 végére elkészítette egy 300 méter magas torony tervét. 1886-ban pályázatot írtak ki a világkiállításra, a száz pályázó közül végül Eiffel terve nyert. Az Eiffel-torony négyzetes alaprajzú, 1,6 hektár alapterületű, az antennával együtt a magassága 320 méter, 8600 tonnás. Az Eiffel-torony fémszerkezetét 12 ezer darabból illesztették össze, pontos tervek alapján. A toronyban felvonó közlekedik, a csúcsára 1710 lépcsőfokon lehet felgyalogolni. 1964-ben Eiffel művét műemlékké nyilvánították, melyet évente több millió turista tekint meg, a torony az év minden napján látogatható. Párizs számtalan nevezeteségel büszkélkedik: La Tour Eiffel, Avenue Champs-Élysées, Quartier Latin, Montmarte, Montparnasse, Musée Louvre, Musée Orsay, Musée Picasso, Notre-Damme, Sacré-Coeur.

28.  Pisa -- Torre Pendente -- Olaszország 


Pisa városa Firenzétől 80 kilométerre nyugatra fekszik. A város legnagyobb nevezetessége a Pisai Ferde Torony (Torre Pendente). Ez tulajdonképpen a Pisai Dóm mellett álló harangtorony. A Pisai Ferde Torony a Dóm, a Keresztelőkápolna és a Temető egységének része. A felirat szerint építését 1174-ben kezdték. Egyes feltevések szerint a Pisai Ferde Torony ferdeségét eredetileg is megtervezték, hogy a kor építészeti tudását bizonyítsák. Ennél azonban sokkal valószínűbb, hogy az építők ismerve a talaj laza szerkezetét, a torony enyhe dőlésével számoltak. A Pisai Frede Torony dőlésének szöge folyamatosan nőtt. A XX. század elején 4,3 méterrel tért el a függőlegestől. 1990-től 12 éven át le volt zárva a látogatók elől. 2001-ben jelentették be, hogy sikerült a tornyot stabilizálni. A stabilizáció során az építményt kábelekkel megerősítették, majd cementet fecskendeztek alá, hogy enyhítsék a földre nehezedő nyomást. A torony most biztonságos, dőlésszöge nagyjából olyan, mint 1700-ban lehetett. A teljes kiegyenesítést nem is tervezték, hiszen azzal elvesztette volna egyediségét, turisztikai jelentőségét.

29.  Praha -- Haradzin -- Csehország 


Praha, Prága városa Közép-Európa egyik leglátogatottabb turisztikai pontja. Az Aranyművesek utcája (Zlatá ulicka) a cseh fővárosban, Prágában a Hradzsin falai és a régi várgrófi főhivatal között található. Korábban az alkimisták utcájának nevezték. A szűk, macskaköves utca ma Prága egyik kedvelt turisztikai célpontja. Az apró ablakokkal és ajtókkal, alacsony tetőkkel épített házakban sok kis üzlet található. A XVI. század kilencvenes éveiben, II. Habsburg Rudolf császár uralkodása idején a várőrség lakta a házakat. Később Prága aranyműveseinek központja lett. A legenda szerint a király saját alkimistái kísérleteztek itt, hogy mesterséges úton aranyat állítsanak elő, és megfejtsék az életelixír titkát. Ez azért is valószínű, mert II. Ruddolf császárt erősen foglalkoztatta az alkímia és az okkult tudományok. Az utca végén áll az 1496-ban épült Daliborka. Az erődítmény késő gótikus stílusban épült, földszintjén börtön volt. A hagyomány szerint nevét első foglyáról, Dalibor, a fiatal nemesemberről kapta, aki a földbirtokosokkal szembeszálló parasztok mellé állt.

30.  Pula -- Stari Grad -- Horvátország 

Pula városa Horvátország egyik éke, Isztria legszebb települése az Adriai-tenger partján. A város az Isztria-félsziget déli csücskében fekszik, Isztria fővárosa és legrégebbi városa. A város legalább 4-5 ezer éves gazdag történelemre tekinthet vissza. A kiépített partszakasz nagysága és elhelyezkedése alapján Pula Isztria legjelentősebb és legnagyobb tengeri kikötője, a jól védett pulai öblöt pedig az Adria legjobb természetes kikötői között tartják számon. Az emberek megjelenését a vidéken 1 millió évvel Krisztus előttre teszik. Az első írásos emlék Póláról 3 ezer évesek, az első települést az illírek alapították. A város ismert volt a görög utazóknak. Póla a görög mitológiában is szerepel, Jászón történetében, aki Médeiával együtt elrabolta az aranygyapjút. A rómaiak az Isztriai-félszigetet i. e. 177-ben foglalták el. A kolónia azonban i. e. 46-45-ben érte el a 30 000 fős létszámot. Virágkorát Augustus idején élte, ekkor építették a kikötőt, az amfiteátrumot, a színházat, és több palotát. Pola legfontosabb látnivalója a hatalmas római amfiteátrum. A 25 000 nézőt befogadó ellipszis alakú építmény hosszabbik tengelye 132 méter, a rövidebbik 105 méter.

31.  Roma -- Colosseum -- Olaszország 


Róma az ókori és a mai Itália fővárosa, a világ egyik legnagyobb építészeti múltú ékköve. A Colosseum Róma központjában, a Via dei Fori Imperiali keleti végében található, nem messze a főpályaudvartól. A Colosseum a világörökség részét képező építmény, Róma legismertebb turisztikai célpontja, mely évente több millió látogatót vonz. Az épület egy jellegzetes római amfiteátrum. Az amfiteátrumok központja az elliptikus alaprajzú aréna, mely kiválóan megfelelt a gladiátorok és vadállatok viadalának rendezésére. Az amfiteátrumot sokan a római építészet jellegzetes példájának tartják, azonban formája a görög színházakig vezethető vissza. Tulajdonképpen két egymással szembefordított színházról van szó: Amphitheatrum=Körszínház. A Colosseum arénáját több emelet magasságban ülőhelyek veszik körül. A nézők biztonságos távolságból szemlélhették a gladiátorok harcát, az egzotikus állatokat. A Római Colosseum építését Vespasianus, a Flavius-dinasztia első császára rendelte el, az épület nagyobb és szebb lett minden elődjénél. A Colosseum monumentális méretével felejthetetlen látvány nyújt az ide látogató turisták számára. Roma fő látnivalói: Colosseo, Forum Romanum, Capitolium, Pantheon, Castel Sant’ Angelo, Piazza di Spagna, Fontana di Trevi, Basilica di San Pietro, Museo Nazionale, Musei Vaticani, Tevere.

32.  Sankt Peterburg -- Ermitázs -- Oroszország 


Szentpétervár, oroszul Sankt Peterburg Oroszország Balti-tengeri kikötővárosa a Finn-öböl partján, a Néva-folyó torkolatában. A várost 1703-ban alapították. A világ egymilliónál több lakossal rendelkező városai közül Szentpétervár található a legészakabbra. A Téli Palota, mai nevén a benne lévő Ermitázy múzeummal lenyügöző látvány. A Téli Palota és az Admiralitás félkör alakú épülete között található a Palota tér. A három emelet magas, hatalmas barokk épület egyik frontjával a Néva folyóra néz, homlokzatával pedig a Palota tér felé fordul. Színei hangsúlyosan szürkék, arany díszítéssel. Az építkezés hatalmas pénzeket emésztett fel és bonyolult szerkezete óriási erőfeszítést követelt a munkásoktól. A városközpont, a Téli Palota és benne az Ermitzs múzem az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A turizmus a város gazdaságának egyik legfontosabb ága. Az UNESCO rangsora alapján a város bekerült a tíz legvonzóbb úti cél közé a világon....

 33.  Santorini -- Sziget -- Görögország


Santorini, görügül: Théra, - egy csodaszép égszínkék Dél-Görög sziget, Európa délkeleti csücskében az Égei-tengeren. A Görögországhoz tartozó sziget, Athéntól körülbelül 200 kilométerre délkeletre található. Szantorini a Kükládok szigetcsoport legdélebbi tagja. Santorini egy irdatlan erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket. Ez 3600 évvel ezelőtt következett be. Ennek az egykori hatalmas vulkánkitörésnek az eredménye a sziget egyedi és csodás szépsége. A sziget jellegzetessége az Assyrtiko nevű bor, a bor jellegzetes izét a szőlőnek a vulkáni kőzet adja. A sziget manapság Európa egyik legismertebb és legfrekventáltabb turisztikai célpontja. A szigeten nagyon sok turista fordul meg évente, így nagyon élénk az éjszakai élete. Santorini sokak szerint talán a Föld legszebb szigete. Santorini szigetét nevezték a világ 7. csodája közé is..

34.  Schwangau -- Neuschwanstein Castle -- Németország 


A Neuschwanstein-i kastély a világhíres Bajor csodakastély. A neve németül: Schloss Neuschwanstein, magyarul: Új Hattyúkő kastély. A Németország déli részén, Münchentől 40 km-re, Schwangau község területén található épületet II. Lajos, Bajorország királya építtette Richard Wagner tiszteletére. Habár a fényképezés és a videofelvételek készítése nem engedélyezett a kastélyon belül, mégis ez Németország legtöbbet fényképezett épülete, valamint egyike az ország leglátogatottabb turistacélpontjainak. Az Alpsee felett emelkedik, a Pöllat-szakadék magányos szikláján épült kastély, amelyet II. Lajos bajor király 1869-1886 között épített: büszke, kecses tornyaival egy igazi kőből épült álom. A közeli, 45 m magas vízesés felett lévő szorost átölelő Mária-hídról, Marienbrücke tekintve a kastély teljes pompájában látható. A kastély híresen meseszerű megjelenését többször is felhasználták.

35.  Sevilla -- The City -- Spanyolország 


Sevilla Spanyolország negyedik legnagyobb városa, Andalúzia és Sevilla tartomány fővárosa. Lakossága 710 000, az agglomerációval együtt: 1 294 000. Sevilla egyetemi város, a sevillai székesegyház a világ legnagyobb gótikus temploma. Spanyolország déli részén, a Guadalquivir folyó partján fekszik. Noha szűk és kanyargós utcái vannak, mór építő művészetre emlékeztető házaival, műemlékeivel, gyönyörű kertjeivel egyike Spanyolország legérdekesebb városainak. Sevilla éghajlata mediterrán jellegű, némi kontinentális behatással. Az évi átlaghőmérséklet 18,6 °C, ezáltal Európa egyik legmelegebb városának tekinthetjük. A telek enyhék, ami azt jelenti hogy a télen mért átlagos napi maximum hőmérséklet 15,9 °C, nyáron pedig 35,3 °C. Sevilla látnivalói: Alcázar, Plaza de España, Parlamento Andaluz, Los Hercules, Casa de las Duenas.. A Flamenco tánc őshazája Andalúzia, fővárosa Sevilla. A Flamenco andalúz, cigány, mór elemekből épül fel. A nép az éneken, a gitárjátékon és a táncon keresztül máig őrzi a "flamenco esszenciát", a flamenco szabályait, törvényeit. A Flamenco, mint az ősi táncok, a mágikus rítusok szabályai szerint épül föl: a kör, a ceremóniamester és a résztvevők alkotják alapját.

36.  Split -- Diocletianus Palota -- Horvátország 

Képtalálat a következőre: „split”Vajon hány pálmafát láthatunk Split csodás tengerparti sétányán?
Split városa Horvátország délnyugati részén, az Adriai-tenger partján fekszik egy gyönyörű tájképen. Diocletianus palotája a Horvátországi Split belvárosának ókori központjában áll. A palota az Adriai-tengerpart felől nézve a legszebb. A palota tulajdonképpen Diocletianus császár rezidenciája volt, melyet a III. században építették az Adria partján. Az építményt 2,5 méter széles, 15-20 méter magas falak alkotják, körülbelül 3,6 hektáron fekszik. Hatalmas falai, négyzetes alaprajza, bástyái, kapui a római erődépítészettel mutatnak rokonságot. A császár halála után a palotát lakói fokozatosan birtokba vették, míg végül várossá terebélyesedett. A palota pompája ellentétben áll Diocletianus származásával, aki valószínűleg rabszolga gyerekként született, majd a császári gárda ranglétráján emelkedett magas pozíciójába. Diocletianus uralkodása idején Rómában tetrarchia-rendszer volt, a birodalmat négy részre osztották, két uralkodó irányította keleti tartományokat, kettő pedig a nyugatiakat. Róma már nem volt kizárólagos központ. Diocletianus császár nem is kereste föl Rómát 303-ig. Diocletianus a trónról lemondva vonult vissza palotájába, ahol hatalmas pompával körülvéve élte hátralévő éveit. Úgy vonult be a történelembe, hogy uralkodóként még feltartóztatta a birodalom hanyatlását.

37.  Stonhenge -- Megalitok -- Anglia 


Stonehenge Anglia déli részén, Wilthshire grófságában, a Salisburyi síkságon található. Funkcióját, építésének célját a mai napig homály fedi. Stonehenge-ről sokféle elképzelés született, köztük hihetőek és a fantázia világába tartozóak egyaránt. Voltak, akik Stonehenge -t a római építészettel hozták kapcsolatba, mások egyenesen a földönkívüliek leszállóhelyének tulajdonítják. A sokféle elképzelés közül legvalószínűbb az, hogy építésének szakrális jelentősége volt, a napkultusszal állt összefüggésben. Stonehenge 1986 óta a kulturális világörökség része. Stonehenge a világ talán legismertebb megalitikus építménye. Építése több szakaszban történt, az egyes munkálatok között akár ezer évnél is több eltelhetett. Az első időszakban, I. e. 3100 körül hozták létre a kör alakú árkot. A sáncon kívül található az úgynevezett Friar's Heelstone-nak nevezett hatalmas, magányosan álló kőtömb. A körön belül mélyedések találhatók, amikben elhamvasztott halottak maradványait találták. A kör alakban felállított hatalmas, kb. 7 méter magas és 50 tonna tömegű mészkőtömbök tetejére faragott fedőkövek kerültek. Az építmény a csillagászati megfigyelőhelyként is szolgált. Stonehenge -t a nyári napforduló idején ma is zarándokok tömegei keresik fel.

38.  Taormina -- Teatro Greco -- Szicília  


Taormina egy Szicília szigetén található kisváros pompás természeti környezetben, amely Itáliához tartozik. Az Olaszországhoz tartozó 12 ezer lakosú kisváros az ókorban görög gyarmat volt, I. e. 400 körül alapították meg. Taormina Szicília keleti partján, Messina megyében található, csakúgy, mint a csodálatos Lipari-szigetek és Milazzo ősi városa. A város hátterében magasodik Szicília legmagasabb csúcsa, az Etna: 3330 méter, amely egy gyönyörű festői hátteret ad a városkának. A település már a középkortól kezdve népszerű turista célpont. Gyönyörű tengerpartjai vannak: a Jón-tenger tenger vize igen meleg, és magas a sótartalma. A görög színház, a teatro greco eredetileg valóban görög építésű: hellén telepesek emelték a Kr. e. 3. században. Az Isola Bella egy megkapóan szép természetvédelmi terület Taorminától délre.

39.  Venezia -- Canal Grande -- Olaszország 


Venezia, Velence a lagúnák városa, Észak-Itália és Veneto régió székhelye. Az Adriai-tenger északi részén fekvő mocsaras Velencei lagúnában fekszik A legszebb élményt akkor nyújtja Velence, ha a tenger felől közelítjük meg. A Canal Grandén az 1-es vízibusszal (Vaporetto) haladhatunk végig. A nyári főszezonban turisták százezrei keresik fel Velence nevezetességeit, de télen is lenyűgöző látványt nyújtanak a lagúnák. Velence káprázatos díszútvonala, főutcája, - a Canal Grande gótikus és barokk stílusban épített nagyszabású tégla és márványépületek által szegélyezett. A paloták lábazatát a tengervíz mossa, gyönyörűen tükrözve az épületeket. Velence ezer évig a Kelet Kapuja, a vízi kereskedelem nagyhatalma volt, az ,,Adria Királynője”. A víz iránti tiszteletüket fejezték ki Velence lakói az évente megrendezett Sposalizio del Mar, a ,,tenger eljegyzése” szertartással, amikor a dózse aranygyűrűt hajított a vízbe. A Canal Grande Velence fő ütőere, a Szent Márk térbe torkollik, melynek épületei különböző korokból származnak, különböző stílusban épültek, az összkép mégis harmonikus. Palotájuk, a Dózse palota Velence legfontosabb nevezetességei közé tartozik. Velence egyik romantikus jelképe a lagúnákon közlekedő gondolák. Ezt kizárólag itt, Velence vízi útjain találjuk.

40.  Wien -- Hofburg -- Ausztria 


Wien, magyarul: Bécs, Ausztria fővárosa és máig egy élő múzeuma. A Hofburg Bécsben, a Ringstrasse keleti oldalán áll. A Ring, e gyönyörű kőrút Bécs legrégibb városrészét, az I. kerületet öleli körül. A Hofburg, Bécsiesen „die Burg" (a Vár) nem egyetlen várpalota, hanem különböző korokból származó, nyolc évszázadon át épült paloták monumentális együttese. A Habsburg-dinasztia székhelye Bécs volt. Itt tanácskozott az udvar a német-római császárok, majd az Osztrák-Magyar Monarchia urainak irányításával. A Hofburg hatalmas komplexumában az épületszárnyak szorosan kapcsolódnak egymáshoz: van, aki ebben a Habsburg Birodalom felépítésének hasonmását látja, melyben sokféle nemzet élt egységben, egymás mellett, ám mégis felbomlott. A Habsburgok palotái értékes tárgyakat, műkincseket őriznek falaik között, Beethoven zongoráját éppúgy, mint a mexikói azték uralkodó, Moktezuma tolldíszét. A Hofburg néhány része ma közintézmény, nagyobb része múzeum a Habsburg uralkodók tekintélyes gyűjteményével.

41.  Winsdor -- Winsdor Castle -- Anglia 


Windsor Anglia déli részén, Londontól 34 kilométerre nyugatra fekszik. London városából buszok, Peddingtonból és Waterlooból vonatok közlekednek Windsorba. Windsor alapítása óta a Térdszalagrend központja. A rendet III. Edvárd király alapította 1348-ban a Kerekasztal lovagjainak emlékére. Védőszentjük Szent György, a tiszteletére emelt kápolnában híres ereklyéket őriznek, többek között Szent György szívét és Krisztus keresztjének egy darabkáját. Az ereklyék zarándokok tömegét vonzza Windsorba. A Temze fölé emelkedő windsori kastély az angol királyok egyik rezidenciája. Mai formája a XIX. században alakult ki. IV. György király kívánsága volt, hogy a windsori kastély a középkori királyok roppant hatalmát fejezze ki. A Windsori kastély építésének története a XI. századig, Hóditó Vilmos koráig nyúlik vissza, aki a Temze partján faerődöt állíttatott, hogy a Londonba vezető nyugati főútvonalat ellenőrizhesse. Az épületet II. Károly uralkodása alatt, 1685 körül hozták rendbe. A Windsori kastély nyugati oldalán vannak a közhivatalok, ezeket a királynő távollétében kereshetjük fel. A termekben értékes festmények, és más ritkaságok láthatók.

------ Ázsia - Csodái ------

42.  Agra -- Taj Mahal -- India 

Képtalálat a következőre: „taj mahal”
A Tádzs Mahal jelentése: „A paloták koronája”, az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található mauzóleum elnevezése, amely valójában egy teljes épületkomplexumot takar, ennek része maga a fehér márvány síremlék is. Sáh Dzsahan mogol sah - 1632 és 1647 között építtette 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Őt is itt helyezték örök nyugalomra. A Tádzs Mahal a mogul síremlék-építészet csúcspontja, amely nem csak annak stílusjegyeit viseli magán, hanem ötvözi azt a helyi hagyományokkal is. Bár hatással volt későbbi síremlékek építésére is, az épület egyedi arányai, finom díszítettsége utánozhatatlanná tette. 1983-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára mint kulturális helyszín. A 170 méter magas palota a tökéletes arányaival feltűnő, nemes anyagokkal gazdagon díszített műemlékegyüttes nemcsak építészeti jelentőségű, hanem a hozzá kapcsolódó történetek révén. India leglátogatottabb turistalátványossága, évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel, de ez okozza jelentős állagromlását is, ami miatt egy nagyon védett műemlék..

43.  Bajkalskoje -- Ozero Bajkal -- Oroszország  


A Bajkál-tó, oroszul: Ozero Bajkal, azaz "Gazdag tó". A Bajkál tó Oroszország keleti területén, már az Ázsiai részén fekszik, a Jenyiszej folyó vízgyűjtő területén, Dél-Szibériában található. Az oroszok még ma is "Tengerként" emlegetik, a burjátok és a mongolok pedig sokszor "Dalaj-Nor", vagyis "Szent Tenger" néven. A világ legmélyebb tava, vize a Föld édesvízkészletének egyötödét teszi ki. A tavat és környező területet egyedi ökoszisztémájára tekintettel 1996-ban felvették a világörökségek közé. Az Ozero Bajkal - Tengerszint feletti magassága: 455 méter, Területe: 32 000 km², Hosszúsága: 636 km, Szélessége: 80 km, Átlagos mélysége: 750 méter, Legmélyebb pontja: 1642 méter.. A tó vizének jellegzetessége, hogy nagyjából 40 m-ig átlátszó. A vize rendkívül jó minőségű, magas az oxigéntartalma, alacsony az ásványianyag-tartalma. A víz átlag hőmérséklete 10 °C, de a partoknál előfordul, hogy a 20 °C-ot is eléri. A szél által keltett hullámok akár 5 méter magasak is lehetnek. A tónak rendkívüli gazdag és változatos élővilága van. Kb. 1200 állat- és 600 növényfajnak ad élőhelyet. A Bajkál tó körül máig érintetlen őserdők terülnek el, az itt élő emberek harmóniában élnek a tengerként tisztelt hatalmas vízzel.

44.  Bangkok -- The City -- Thaiföld  


Bangkok vagy thai nyelven - Krung Thep - "Angyalok Városa" Thaiföld fővárosa, és egyben legnagyobb városa is. A város lakossága az 2010-es népszámlálás szerint 8 280 925 fő, míg a bangkoki agglomeráció közel 15 millió fő. A város központja a Csaophraja folyó jobb partján fekszik, a Thai-öböl - Sziámi-öböl mellett. Beceneve: "Kelet Velencéje".  A Phra Nakho kerület kivételes régi épületeivel, és ahol a legtöbb kormányzati hivatal és miniszterek központi irodája is megtalálható, egyike a leghíresebb turista látványosságoknak. Ez felhőkarcoló mentes terület, és néhány építménye olyan régi, mint maga Thaiföld. Népszerűségét köszönheti olyan látványosságoknak, mint a Grand Palace (királyi palota), a Democracy Momument (demokrácia emlékmű). A folyó melletti Thon Buri kerület is gyönyörű részét képzi a történelmi múltnak. A Wat Arun és a Siriraj Hospital muszlim imahelyek, de keresztény és hindu templomok szintén megtalálhatók Thon Buri-ban. A Győzelmi Emlékmű egyike Bangkok legnagyobb busz cél állomásainak. Bangkok északi és keleti területei elsődlegesen lakónegyedek a középosztály számára.

45.  Dubai -- A Város Csodái -- Egyesült Arab Emirátusok  


Az Egyesült Arab Emírségek az egyik olajban gazdag állam Délnyugat-Ázsiában, az Arab-félsziget délkeleti részén. Dubai az Emirségek legnépesebb és legnagyobb városa, amely gazdagságának köszönhetően építészeti csodákkal teli. A sivatagi éghajlat miatt május és szeptember között a magas páratartalmú levegő és 40 °C körüli hőmérséklet uralkodik, az év többi részén 30 °C körüli a hőmérséklet. - Burdzs Kalifa (Kalifa-Torony) egy szupermagas felhőkarcoló, amely jelenleg a világ legmagasabb épületének számít 828 méteres magasságával, 160 emeletével.!.. - Burdzs Al-Arab (Arabok Tornya) a leghíresebb és egyben az egyik legdrágább hotel, a világ első hétcsillagos szállodája. Az arab vitorlás hajót formázó épület, 321 méteres magasságával a legmagasabb szálloda a világon. A világ első 7. csillagos szállodája szlogennel reklámozza magát; a legolcsóbb szobát is 1000 dollár fölött adják ki egy éjszakára. - A Palm Jumeirah (Pálma-sziget) egy pálmafát formázó, mesterséges sziget Dubaj városában. A 12 km hosszú pálmafa törzsén és ágain is luxus villák sorakoznak, 2000 luxus villa és 40 hotel van itt.

46.  Fujikoa -- Fuji Nemzeti Park -- Japán  


A Fudzsi, japánul: FujiJapán legmagasabb hegye: 3776 méter, az ország egyik jelképe, szent hegye, itt található a Fuji Nemzeti Park. 2013-ban az UNESCO a kulturális világörökség részévé nyilvánította. A Fuji a szigetország legmagasabb hegye, az ország fontos jelképe. A Honsú sziget csendes-óceáni partján fekszik, Tokiótól 100 km-re északnyugatra. A hegy a Fuji–Hakone–Izu Nemzeti Park része. A Fuji alakjának tökéletes szimmetriája régóta az abszolút szépség megtestesítője a japánok számára. Semmi máshoz nem fogható szépség, mondják róla. Minden évszakban és bármely napszakban, minden égtáj felől nézve gyönyörű. Ám annak, aki tavasszal megy fel a hófödte csúcsra és tekint le az a hegy lábánál gyönyörű, virágzó szilva- és cseresznyefákat láthat. Ez a 3776 m magas hegy azonban nem pusztán a japán tájkép meghatározó eleme, magát Japánt testesíti meg, és a sintoizmusban, az ország hivatalos vallásában éppoly nagy jelentősége van, mint a buddhisták számára, akik azt tartják, a hegyet 2500 m magasságban megkerülő ösvény egy másik világba vezet.

47.  Istanbul -- Bosporus -- Törökország 


Isztambul régiesen Sztambul, előző történelmi nevein BizáncKonstantinápoly, ma több mint 14 milliós lakosságával Törökország legnagyobb, és a Föld egyik legnagyobb városa, annak kulturális, művészeti és gazdasági központja. A város Délkelet--Európában, a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, s területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis inkább Európai városnak tartják. A Boszporusz Európát--Ázsiától elválasztó tengerszoros, amely a Fekete-tengert a Márvány-tengerrel köti össze. A 30 kilométer hosszú és 1,5 kilométer széles szoros Törökországban, Isztambulnál található, így partjai sűrűn lakottak, híd köti össze. A szoros északi, fekete-tengeri bejáratánál a legszélesebb, ott 3700 méter, míg Anadolu hisarı és Rumeli hisarı között 750 méter a legkeskenyebb szakasza. A Boszporusz híd hosszúsága 1510 méter, szélessége 39 méter. A város különleges fekvése, római, bizánci, oszmán építészeti emlékei, valamint a múzeumaiban és palotáiban fellelhető művészi alkotások révén a turisták kedvelt úticéljává lett.

48.  Jeriko -- Óváros -- Izrael 

Képtalálat a következőre: „jericho”
Jerikó a Közel-Keleten, Izrael északi részén, Jeruzsálemtől észak-keletre, a Holt-tengertől északra fekszik. A legrégibb városias településnek  tartják a világon, körülbelül: 10 ezer éves. A Biblia elmondása szerint Józsua, mint Mózes utóda vezette be Izráel népét az Ígéret földjére. Jerikó volt az első város amit a zsidók elfoglaltak Palesztínában. A város falain kívül hétszer hordozták körbe a Frigyládát, miközben a papok fújták a kürtöket. Hetedszerre Jerikó falai leomlottak. 1930-ban a régészek kiásták Jerikót. Azt hitték, hogy a leomlott faalakat találták meg, de kiderült, hogy a leletek 1000 évvel régebbiek annál, hogy Józsua K.e. a XIII. században elfoglalta a várost. A Jerikót borító domb, a mai Jerikótól 2 kilométerre van. Az 1950-ben kezdődő ásatások bebizonyították, hogy a város területén már K. e. 9000-ben éltek. Valószínűleg nomád vadászok telepdtek le, és kultikus szentélyt is építettek. K.e. 7000 körül már állandó település volt, vályogból épített házakkal. A települést 800 méter hosszú kőfallal vették körül.

49.  Jerusálem -- Sziklamecset -- Izrael 


Jeruzsálem a Közel-Keleten, Izrael közepén, 750–800 méteres átlag magasságon fekszik a Földközi-tenger és a Holt-tenger között, a Júdeai hegyvidéken. Központja az óváros: régi és új kultúrák találkozópontja; a városban van zsidó, keresztény, örmény és muszlim negyed, amit egy közös fal vesz körül. Jeruzsálemet a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás is szent helynek tekinti. Itt tevékenykedtek mindhárom vallás prófétái, szent emberei, mint Ábrahám, Dávid, Salamon, Zakariás és mások. Jeruzsálem területén 1204 zsinagóga, 158 templom és 73 mecset található. Jeruzsálem legszebb épülete az Óváros szívében magasodó mecset. A sziklamecset nevet az ott látható hatalmas szikláról kapta, amely Jeruzsálemet szent várossá teszi. A sziklamecset az iszlám négy csodája közül a harmadik. Az aranykupolás mecset alapja az a sziklakő, amely egykor a muszlim zarándoklatok legfőbb célja volt.

50.  Kathmandu -- Himalája Nemzeti Park -- Nepál  


Katmandu Nepál fővárosa és egyben legnépesebb városa is. A Katmandu szó jelentése: fatemplom. Katmandu Közép-Ázsiában, a Himalája völgyben fekszik. A város 1300 méter magasan fekszik. A várost körülölelő hegyek magassága 2000 és 3000 méter között mozog. A Himalája az eurázsiai hegységrendszer része, amely a Tibeti-fennsík és az indiai szubkontinens között húzódik. Itt található a Föld legmagasabb hegycsúcsa, a 8850 méter magas Csomolungma - Mount Everest. A Himalája elnevezés a szanszkrit hima (’hó’) és alaja (’otthon, haza’) szavakból áll, ami annyit jelent: „a hó otthona”, „a hó hazája. A Himalájának összesen 14. darab 8000 méternél magasabb hegycsúcsa van. A "Szent Hegy" Budhista vallási központ és természetvédelmi terület is egyben. A flóra és fauna különösen a fajokban igen gazdag. A déli lejtőn a tulajdonképpeni indiai állatvilág 1200 méternyi magasságban még megtalálható. Még 900 méternyi magasságig trópusi a növényzet, számos Katechu-akáciával. Ezután 2000 méter fölött magasságban tölgy-, gesztenyékből-, laurienleákból-  álló erdők csatlakoznak, ez a közép-európaihoz hasonlít.

51.  Lhása -- Potala Palota -- Tibet  


Lhásza városa Közép-Ázsiában, a Himalája hegység koszorújában, 3600 méteres magasságban fekszik. Tibet tartomány önálló fővárosa, a Dalai Láma hagyományos székhelye. A Potala palota, szanszkrit neve: Buddha hegye, egy hatalmas épület komplexuma Kína, Tibeti autónom tartományban, Lhásza városától nyugatra emelkedő sziklás Vörös-domb tetején, 3630 méteres magasságban áll. A Lhászai város központtól nyugatra helyezkedik el, 13 emeletes építmény, magassága megközelítőleg 118 méter, összterülete 130 ezer négyzetméter, és állítólag pontosan 999 szobából áll. A Potala egykor a tibeti kormány székhelye és az ország vezetőjének, a Buddha, Buda reinkarnációjának tartott s ezért istenként tisztelt: Dalai lámának, (az ember, akinek bölcsessége olyan mély mint az óceán) a rezidenciája volt. Az UNESCO 1994-ben a Világörökség részének nyilvánította, mivel: "Egyszerre erőd, templom, kolostor, iskola, a régió politikai és vallási életének epicentruma"...

52.  Malé -- The Nature -- Maldív-Szigetek   


A Maldív Köztársaság egy szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücskénél. A szigetország 26 atollból, 1192 szigetből áll, amelyből 200. lakott, további 87. a turisták részére fenntartott hely. A szigetvilágot Marco Polo az Indiai-óceán virága névre keresztelte. A szigetek ritkán emelkednek 2,5 méternél magasabbra a tengerből, és egyikük területe sem nagyobb 13 km²-nél. A szigetek összterülete mintegy 300 km². Az alacsony tengerszint feletti magasság miatt a szigetek létét a globális felmelegedés miatti tengerszint-emelkedés fenyegeti.  A szigetek legjellegzetesebb fafajtája a kókuszpálma, amelyet a csavaros pálma, majd a mangó követ. Állatvilágát a gyík, a gekkó, a holló, a gém, a sirály, és természetesen a halak alkotják. Az egykori agrárország gazdaságának kiemelkedő ágazata ma már az idegenforgalom. Az egyenletesen meleg klíma, a tiszta levegő és víz, a jó fürdőzési lehetőségek a lakosság számát meghaladó külföldit vonzanak. A GDP 60%-a az idegenforgalomból származik.

53.  Moskva - Vladivostok -- Transzibériai Vasútvonal -- Oroszország  


A Transzszibériai vasútvonal egy Oroszországi vasúti fővonal, a Föld leghosszabb vasútvonala. A személyforgalomba bevont teljes hossza 9288,2 km. Ebből 1777 km (19,1%) esik a vasútvonal Európai és 7512 km (80,9%) a vasútvonal - Ázsiai szakaszára. A vasútvonal induló állomása a Jaroszlavszkij pályaudvar Moszkvában, a végállomás Vlagyivosztok pályaudvara. A vasútvonal eredeti hossza, a forradalmat megelőzően, Szentpétervár és Vlagyivosztok között 9508 km volt. A vasútvonal építését 1891-ben kezdték el és 1901-ben készült el teljesen, amikor a keleti és nyugati irányból haladó építők találkoztak. A Transzszibériai vasútvonal kelet-nyugati irányban nagyjából 7000 km-es, míg észak-déli irányba 3500 km-es távolságot tesz meg, 8 időzónát keresztez. A vasútvonal mentén 87 város található, azaz nagyjából 110 km-enként egy-egy. A vonal főbb városai: - Moskva, Nizsnij Novgorod, Kirov, Káma, Perm, Jekaterinburg, Omsk, Novosibirsk, Krasnojarsk, Irkutsk, Bajkál-Tó, Ulan-Ude, Amur, Csita, Habarovsk, Usurijsk, Vladivostok.

54.  Namche Bazaar -- Himalája, Mount Everest -- Nepál 

Képtalálat a következőre: „namche bazar”
Namche Bazar falut 3470 méteres magasságban találjuk, a Khumbu régió serpa „fővárosát“. A falu lakossága 1600 fő, így a „főváros“ kifejezés azért túlzás, de kétségtelen, hogy Namche a vidék legnagyobb települése, ahol rendszeresen tartanak nagy vásárokat. Vannak itt hegymászóboltok, könyvesboltok, pénzváltók, de itt találjuk a világ legmagasabban fekvő internet kávézóit is. A Namche-i pékség a körülményekhez képest pazar választéka pedig szinte mindenkit levesz a lábáról. Innen pillanthatjuk először meg a – most még távoli – Mount Everest 8850 méter magas hófödte csúcsát. faluban júliusban 12°C az átlaghőmérséklet, ezeket a területeket novembertől-márciusig hó takarja. A Himalája neve az ősi indiai szanszkrit nyelvből eredeztethető: a „hó otthona”, (hima: hó, álaja: hon, otthon). A serpák hiedelem világában az istenként imádott 8850 méteres hegy neve „Csomolungma”, ami annyit tesz a „Világ Anyja” a „Föld Istenasszonya”. A Csomolungmaangol nyelvterületen Mount Everest a tengerszinttől számítva a legmagasabb hegy a Földön. A hegy csúcsán halad át Kína és Nepál határvonala..

55.  Persepolis -- Kőváros -- Izrael 

Képtalálat a következőre: „persepolis”
Perszsepolisza perzsák városának romjai a mai Irán területén találhatóak Shiraz városától 80 kilométerre. A maradványokból lehet következtetni arra, hogy milyen pompa és gazdagság jellemezte. Plutarkhosz írása szerint a Perszepoliszt meghódító Nagy Sándornak 10 000 öszvérre, és 5 000 tevére volt szüksége ahoz, hogy elszállíttassa a perzsák kincseit. Az Akhaimenida-dinasztia királyai építtették, de ez csak egy volt a királyi városok közül. I. Dareiosz király alapította Kr. e. 522-ben. Csak tavasszal és ősszel lakták, a nyári és téli lekhely máshol volt. Nemsokkal Nagy Sándor érkezése után tűz ütött ki, feltételezések szerint maga Nagy Sándor gyújtotta fel. A tűzvészben csak a kőépítmények maradtak meg. Perszepolisz feltárása során királyi rezidenciákat ástak ki a földből, amely a hegy lábánál mesterséges platón állt. A 297 méter széles, 448 méter hosszú, aprólékosan megtervezett csatorna- és vízvezeték- rendszer, az építés gondos előkészítésére utal. Perszeoliszt a királyi szertartások számára építették.

56.  Petra -- Kőváros -- Jordánia 


Petra a Közel-Keleten, Ázsia nyugati peremén, Jordániában, a Holt-tenger és az Akabai-öböl között, Amman városától 190 km-re fekszik. Petra a "Rózsavörös város", tulajdonképpen egy hatalmas temető a mai Jordánia területén. Petra a titokzatosságnak köszönheti vonzerejét. A Kr. e. IV. évszázadban a nabateusok, egy nomád arab népcsoport ellenőrzése alá tartozott az Akaba és a Holt-tenger között elterülő, szakadékokkal tagolt völgyterület, amely a Vádi-el-Araba keleti felén található. Korábban azt hitték, hogy Petra város, ma már tudjuk, hogy elsősorban temetkezőhely volt. A sírkamrákat 900 méter magasan, nehezen járható út mentén vájták. Néhány sír klasszikus stílusával tűnik ki, mások nabateus díszítésűek, asszír hatásokat mutatva. A homlokzat kiképzésére helyezték a hangsúlyt. Kr. u. 10-ben Petrát a Római Birodalomhoz csatolták, jellegzetes római épületeket, fórumot, fürdőket, színházat, építettek. Évszázadokon át csak a helyi törzsek ismerték. 1812-ben a svájci Johann Ludwig Burckhardt fedezte fel. Petra mára a Közel-Kelet egyik kedvelt és népszerű turista helye lett.

57.  Peking -- Kínai Nagy Fal -- Kína 


A "Kínai Nagy Fal" Nyugat--Ázsiában húzodik, Peking városától indul hosszú útjára. A Kínai Nagy Fal a világ legnagyobb ember alkotta létesítménye. A fal északnyugati részét legegyszerűbben Pekingből indulva közelíthetjük meg. A Nagy Fal minden idők legelképesztőbb építészeti vállalkozása. Egyes szakaszai korábban épültek, a határ manti törzsek építették, amik a betörő nomád népek ellen védték az ittlakókat. Az első kínai császár Cs'in Si Huang-ti végeztette el a hiányzó szakaszok építését, emellet őrtornyok láncolatát alakíttatta ki. Kr. e. 200 körül, tíz év alatt készült el, védve a birodakom határát. A mukát katonák, parasztok és elítéltek végezték. A fal sziklákon, mocsarakon és sivatagokon keresztül húzódik. A Nagy Fal jelenlegi formája a Ming-dinasztia alatt alakult ki. A fal a Po-hai öböl közelében kezdődik, s Kína északkeleti határvonalán húzódik a Góbi-sivatag irányába. A kanyargós fal hossza a leágazásokkal együtt körülbelül 6500 kilométer. A két végpont közötti távolság légvonalban 2450 kilométer. A fal átlagos magassága 9 méter, a megfigyelőtornyoké 12 méter volt. A Kínai Nagy Fal a viszontagságok ellenére is lenyűgöző látványt nyújt, emléket állítva a régi korok nagy uralkodóinak.

------ Afrika - Csodái ------

58.  Algir -- Kasbah -- Algéria  

PPT - ALGÉRIA PowerPoint Presentation, free download - ID:4976755
Algír Algéria fővárosa és egyben legnagyobb városa Észak-Afrikában. A gyönyörű természeti környezetben fekvő város éghajlata mediterrán. A Földközi-tenger partján fekvő város a környező hegyoldalak lankás lejtőin fokozatosan ereszkedik le egészen a tengerpartig. A 100 km hosszan elnyúló, 15–20 km széles, termékeny Mitidzsa-medence és a tenger találkozásánál, egy sarló alakban nyíló öböl mentén. Algír legrégebbi városrésze, a Kasbah középen ketté van szelve. Kocsival képtelenség közlekedni benne, a mai napig szamárháton gyűjtik össze a szemetet az egymásba érő házak közötti szűkös lépcsőkön, utcákon. Egyik ház terasza a másik fölé emelkedik, egyik sem takarja el a másik elől az öböl látványát és valóban mindegyikre odasüt a nap. A Kasbah kis utcái nagyon izgalmasak. Valamennyi házat a mai napig lakják. A Kasbah óvárosa1992 óta a világörökség listáján szerepel, mint a város fő látványa..

59.  Cape Town -- The City -- Dél-Afrikai Köztársaság  


Fokváros, afrikaansul - Kaapstad, angolul - Cape Town, a Dél-Afrikai Köztársaság törvényhozási fővárosa és negyedik legnagyobb települése, az Afrikai kontinens Déli csücskén helyezkedik el. A város nevét onnan nyerte, hogy közel fekszik a Jóreménység fok-hoz. Fokvárost sokan a világ legszebb városának tartják, rendkívüli földrajzi adottságai és környezete, kíváló éghajlata miatt. Ezért is Fokváros Dél-Afrika legfőbb turisztikai központja. A Dél-Afrikai Köztársaság a Föld azon kevés helyei közé tartozik, ahol a nagyvárosok kulturális diverzitása és pezsgése jól megfér a zabolátlan természettel. Míg éjjel koktélokat kortyolgatva, a Dél-Afrikai Las Vegasként becézett Sun Cityben tehetjük próbára szerencsénket, nappal valamelyik nemzeti parkban üldögélve oroszlánok, orrszarvúak vagy épp hiénák társaságában költhetjük el könnyed ebédünket. Főleg akkor nyitott a kérdés, ha éppen a kellemes klímájú Fokvárosban vagyunk, ahol az Indiai- és az Atlanti-óceán egybeforr. Fokváros ugyebár az a hely, ahová kalandvágy ide, tradicionális tengerpart szeretet oda, okvetlenül el kell látogatni egyszer, ha már egyszer a környéken járunk.

60.  Fez -- Medina -- Marokkó  


Fez egy Marokkó területén fekvő Észak-Afrikai modern város: 1 millió lakossal. Saját nemzetközi repülőtere van. Spanyolországból és Dél- Franciaországból hajóval is el lehet jutni: Tangerbe, és onnan vonattal Fezbe. A Medina a város keleti részén fekszik, taxival könnyen megközelíthető. Medina, egy nyüzsgő, emberléptékű középkori városrész. Medina (,,a Város”) a muzulmán települések Óvárosának a neve. Mohamed próféta Mekkából Medinába történő hidzsrája (menekülése, kivonulása 622-ben) volt a mohamedán időszámítás kezdete. Medina Fezben a IX. században épült ki. Szűk, kanyargós utcái, kútjai, belső udvarai, a bazár a középkor hangulatát idézi. Fez önálló negyedekből áll önálló közösségekkel, melyek saját mecsetekkel, vízvezetékkel, pékséggel és fürdővel rendelkezett. A középkori város napjainkban is a valamikori régi lüktető életét éli.

61.  Kairó -- Gízai Piramisok -- Egyiptom  

Képtalálat a következőre: „kairo”
Kairo a Gizai piramisok otthona, az Egyiptomi főváros Észak-Kelet Afrikában fekszik. Az Egyiptomi piramisok közül leghíresebbek a Gízai piramisokGíza a mai egyiptomi főváros, Kairó közvetlen közelében, a Nílustól nyugatra fekvő sivatag szélén helyezkedik el. A Gízai piramisok a IV. dinasztia alatt, kb. i.e. 2575–2465 között épültek. Elsőként a legnagyobb, az egyiptomi piramisok küzül a leghíresebb, Kheopsz fáraó (Hufu) piramisa épült meg. Ezután következett Kheopsz fáraó fiának, Kephrén (Hafré) fáraónak a sírja. Végül megépítették a gízai piramisok közül a legkisebbet, amelyet Kheopsz unokájának, Mükerinosz (Menkauré) fáraónak emeltek. Gíza nemcsak a piramisok és komplexumaik, hanem a könnyű megközelíthetősége miatt elsődleges turistacélpont volt már az ókorban is. Kairóból busszal, illetve közelsége miatt taxival közelíthető meg. Turistáknak teveháton is szerveznek kirándulásokat a Gízai piramisok megtekintésére. Kheopsz piramisa az egyiptomi piramisok között is egyedülálló, felülmúlhatatlan építmény. A Kheopsz piramis 138 méter magas, eredetileg 147 méter volt. 2,5 millió, egyenként 2,5 tonnás faragott mészkőtömbből építették. A piramis tájolása pedig tökéletes csillagászati ismeretekre utal.

62.  Port Louis -- The Nature -- Mauritius  


Mauritius egy kicsiny szigetállam az Indiai-óceánban, Afrikától és Madagaszkártól 900 km-re keletre. A sziget földrajzilag még Afrikához tartozik, ez Afrika legkeletibb pontja. Mauritius két nagyobb és több apró szigetből áll. Összterülete 2 046 km²; ebből maga Mauritius, a fősziget 1865 km², a tőle még 560 km-re fekvő Rodriguez-sziget 104 km².. A sziget északi részén többnyire fehér homokos tengerpartot és lagúnákat találunk. Itt található a főváros, Port Louis is, ahol sok vallási épület – katedrális, templomok, pagodák és mecsetek – tekinthető meg. Főtere a Place des Armes.. Mauritius a Baktérítő közelében fekszik, így éghajlata szubtrópusi. A nyár decembertől júniusig, a tél júliustól szeptemberig tart. Nyáron az átlaghőmérséklet 30 °C körül van, télen éjszaka 17 °C, kora délután 24 °C körül. A kettő között – szeptembertől novemberig – az átlaghőmérséklet 25 °C és 28 °C között van. A szigeten 900 fajta virágos növény és páfrány található, de a növények közül kb. 200 fajta sajnos közel áll a kipusztuláshoz. 44 őshonos állat élt a szigeteken, de sajnos 21 faj már kihalt és továbbiak állnak a kipusztulás szélén. Ezen folyamat megállítására létrehozták a Black River Gorges Nemzeti Parkot. A Gerald Durrell zoológus és író által 1963-ban alapított JWPT-ben szaporítják a veszélyeztetett állatokat, felnevelik, majd szabadon engedik őket.

63.  Serengeti -- Serengeti National Park -- Tanzánia  

Képtalálat a következőre: „serengeti”
A Serengeti Nemzeti Park egy hatalmas szavanna, amely Tanzánia északi részén, a Viktória-tó tól keletre fekszik egy körülbelül 300 ezer km²-es síkságon, és Kenya déli határáig terjed. A Serengeti a világ legismertebb és leghíresebb nemzeti parkja. Sehol máshol a Földön nem látható annyi állat mint itt, ezen a vidéken több mint 2 millió növényevő és több ezer ragadozó állat él. Elterjedtek állatfajták: antilop-, gnú-, zebra-, zsiráf-, oroszlán.. Tanzániára jellemző síkságok megkönnyítik a vadvilág szemlélését: elefánt-, zsiráf-,  bivaly-, víziló-, csimpánz- állománya is a világ legnagyobbjai közé tartozik. A „Serengeti” szó a maszáj nyelvből ered, jelentése „végtelen föld”. Délen kiterjedt, síkvidéki füves puszták állnak szemben az enyhén dombos, fákkal gyéren borított északi szavannákkal. A füves szavanna hátterében magasodik Afrika legmagasabb hegysége a Kilimandzsáró és csúcsa a Kibo: 5885 méter.

64.  Sharm El Sheikh -- Vörös-tenger -- Egyiptom 


A Vörös tengernél csoda várja az utazókat, Sharm El Sheikh városánál Egyiptomban terül el a világ második legnagyobb korallzátonya, mégpedig a part közelében. A terület központja Sharm El Sheikh, ami nem csak egy település, hanem egy partszakasz, amely 50 kilométert ölel fel. Vitathatatlan, hogy itt a terület különlegessége a tenger.!. Itt már a legtöbb szálloda partjánál korallzátonyok vannak, sokszor a stégekről csodálhatják a vendégek a halak és korállok pompázatos világát. Nem kell búvárnak lenni ahhoz, hogy valaki részesüljön ebben a csodában, be lehet fizetni üvegfenekű csónakos kirándulásra, vagy egyszerűen egy szemüveggel és pipával elkezdhetünk úszni a vízen, máris szemünk elé tárul ez a fantasztikus világ. Itt terül el a Ras Abu Nemzeti Park, ami a világ búvárainak zarándokhelye. Itt található egy 62 méter mély lyuk a korallzátonyban, alján egy alagúttal a nyílt tenger felé. Természetesen ehhez már mélymerülés szükségeltetik, de aki csak a vízfelszínen búvárszemüveggel próbálkozik, az sem fog csalódni a látványban! Az emberi gondolat számára elképzelhetetlen formájú és színű halak kavalkádja hemzseg a legkülönösebb színekben pompázó, kristálytiszta vízű tengerben.

65.  Suez -- Suezi Csatorna -- Egyiptom 

Képtalálat a következőre: „suez”
A Szuezi-csatornát 1869-ben nyitották meg, amely 10. év alatt készült el. A Földközi-tenger és a Vörös-tenger összekötésének ötlete már a Kr. e. IV. században felmerült, Nekó egyiptomi király tervezte, de megvalósítani nem tudta. A Szuezi csatorna a Sinai-félsziget nyugati részén épült tengeri csatorna. Hossza 163 kilométer, a legkeskenyebb részén 300 méter széles. Ez a mesterséges vízi út Egyiptomban a Földközi-tengeri: Port Said és a Vörös-tengeri: Suez városokat köti össze. A csatorna észak-déli irányú vízi szállítást tesz lehetővé Európa és Ázsia között, Afrika megkerülése nélkül. A csatorna megnyitása előtti időkben az áruk szállítása a Földközi-tenger és a Vörös-tenger között gyakran a hajókból való kirakodással és a szárazföldön való áthordással járt együtt. A csatorna megépítése a mérnöki munka csúcsa és egyik csodája.

66.  Tunis -- Karthagó -- Tunézia  


Karthágó városát Észak-Afrika Földközi-tengerpartján, a mai Tunéziai főváros: Tunisz közelében alapították. Az ásatásokhoz vasút vezet. Karthágóba Szicíliából hajóval lehet utazni. Karthágó fénykorában igazi tengeri nagyhatalom volt. Karthágót i. e. 814-ben a Föníciai Türosz városából érkező telepesek alapították, akik magukkal hozták a város istenét, Melkartot. A hagyomány szerint a várost Dido alapította. Az i. e. 509-ben-ben Karthágó szerződést kötött Rómával, melyben meghatározták kereskedelmi és befolyási övezeteiket. Ez az első írásos emlék, mely szerint Szicília és Szardínia Karthágó fennhatósága alá tartozott. A kör alakú kikötő közepén, egy mesterséges szigeten építtették föl az admiralitás épületeit. A régészek a hadikikötőhöz kapcsolódó kereskedelmi kikötő homokkal borított bejáratát is feltárták. A város központja a Birsa-dombon állt, a név jelentése ,,bikabőr”. A helyi törvények szerint az újonnan érkezők csak annyi földet kaphattak, amennyit egy bikabőr betakart. A Birsa-dombon ma a Régészeti Múzeum áll. Az ásatások épületek maradványait, egy amfiteátrumét, az Antonius Pius fürdő falait, lakóházak és villák nyomait tárták föl. Ezek már a római hódítás megmaradt nyomai.

67.  Victoria -- The Nature -- Seychelle-szigetek  


Seychelle-szigetek (ejtsd: szesell) egy szigetállam az Indiai-óceánban, Afrika keleti partjától legközelebb Szomáliától van (1300 km), Madagaszkártól északkeletre található (1000 km). A belső szigetcsoportok a kontinentális lemezen helyezkednek el, a külső szigetek sík korallzátonyok. Legmagasabb pontja a Morne Seychellois - 905 m. A szigetvilágot alkotó szigetek számát gyakran 115-ben határozzák meg, a Seychelle Köztársaság Alkotmányában viszont 155 sziget szerepel. A Seychelle-szigetek a trópusi égövben, az Egyenlítőtől délre a 4. és 10. szélességi fok között találhatóak. Az évi középhőmérséklet 27 Celsius fok, a páratartalom 80%-os. A tenger felszíne alatti világ elkápráztató, különösen a távolabb fekvő, nagyobb nyugalomnak örvendő szigetek közelében. Több, mint 1000 halfajt osztályoztak. A Seychelle-szigetek két csoportja az UNESCO világörökség része, és a Seychelle-szigetek Alapítvány gondozza őket. Egyik az Aldabra-korallzátony, ami a világ legnagyobb atollja, a másik a Május-völgy Praslin szigetén, amit a földi édenkertnek hívnak..

68.  Victoria -- Victoria Falls -- Zambia, Zimbabwe 

Képtalálat a következőre: „victoria falls”
A Viktória-vízesés két Afrikai ország: Zambia és Zimbabwe határán található. Helyi elnevezése a makololók-tól származik: Mosi-oa-Tunya jelentése „Mennydörgő Gőzölgés” és „Robajló Füst”. A név onnan ered, hogy a víz száz méteres mélységbe alázúduló hangját háromszáz méteres párafüggöny egészíti ki. A Viktória vízesés 1708 méter széles vízzuhataga a legszélesebb a világon, közvetlen környékét mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, és 1989-ben az UNESCO-Világörökség részeként nemzetközi védelemben is részesül. A Zambézi folyó táplálja a vízesést. A Viktória-vízesés 1708 méter széles és ezzel a legszélesebb vízesés a világon. Magassága 100-110 méter között van. Már az 1900-as évek elején nagy népszerűségnek örvendett a turisták körében. Akkor lendült fel a turizmus, amikor megépítették az első hidat (Viktória-vízesés híd) a Zambézi folyón a vízesés közelében, így 1905-től könnyen megközelíthetővé vált a turisták számára. A másik turisztikai beruházás a Victoria Falls város megalapítása volt, amely mind a mai napig a vízesés turisztikai központja a Zimbabwei oldalon.

69.  Zanzibar -- The Nature -- Tanzánia 


Zanzibár a Tanzániához tartozó szigetcsoport Afrika keleti partjainál. Mindössze két szigetből áll: Unguja és Mafia. Zanzibár területe: 1600 km², lakossága: 800 ezer fő. A Zanzibár szó valószínűleg a perzsa nyelvből származikami annyit jelent: "feketék partja". Zanzibárt szigeteit néha Fűszer-szigeteknek is nevezik, hiszen Zanzibár gazdasága főleg a fűszer termelésére és a turizmusra épül. Jellemző fűszernövényei a fekete bors, a szegfűszeg, a kardamom, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű és a gyömbér.  Az Unguja szigeten fekvő Zanzibár város régi központja és idegenforgalmi attrakciója „Mji Mkomwe” - "Stone Town" - "Óváros", amit sokan az angol nevén ismernek, a Világörökség része. Az UNESCO Zanzibárt a Világörökség részévé nyilvánította. A szigetet nyugodtan nevezhetjük strand paradicsomnak is. Az Indiai-óceán türkiz és sötétkék színű vize fürdésre és búvárkodásra egyaránt csábít.

------ Amerika - Csodái ------

70.  Acapulco -- Inka Emlékek -- Mexikó 


Acapulco városa Mexikó nyugati részén, a Csendes-óceán partján fekszik, kereken 300 km-re délnyugatra Mexikóvárostól. Acapulco a leghíresebb mexikói turista központ és nyaralóhely, természeti szépsége lenyűgöző. A város a keskeny, alig egy kilométernyi tengerparti sávon terül el, egy magas helyek övezte, mélyvízű, szinte félkör alakú öböl partján. Területe 1862,6 km² és olyan kisebb falvakat, városokat is magában foglal, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül Acapulcóhoz. A klíma trópusi, egész évben meleg, 27 °C körüli hőmérséklettel. A 16 km hosszú, széles homokstrand kiváló feltételeket nyújt a turizmusnak. A város központja Acapulco tradicional, itt van a kikötő és az óváros. Acapulco doradoban van a több kilométeres strand és több tízemeletes luxus-szálloda. Acapulco több ezer éven át kereskedelmi útvonalak csomópontja volt. Maga a név az azték nyelvből (nahuatl) származik, jelentése "a kiirtott nádas helye". Az ácatl (cukornád), poloa (lerombolni) és co (falu/hely), ami összességében úgy fordítható "Az a hely, ahol kiirtották a cukor)nádat". A legrégebbi leletek: agyagtárgyak, gabona őrlésére szolgáló eszközök Kr.e. 3000-ből származnak. A későbbi leletekre jellemzőek a gömbölyded női idomok.

71.  Buffalo -- Niagara Falls -- USA, Kanada 


A Niagara-vízesés, angolul: Niagara Falls, egy hatalmas vízesés együttes a Niagara folyón, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán fekszik, az USA - Észak-Keleti részén, elválasztva Ontario tartományt és New York államot. A Niagara Falls 27 km-re található Buffaló városától. Éltető őselemünknek, a víznek talán legszebb megjelenési formája földünkön a vízesés: félelmetes erejük, sejtelmes szépségük megmutatja, mire képes a természet. A víz, bárhol is ered, utat talál magának akkor is, ha ehhez köveken és sziklákon kell átgázolnia. A vízesések topversenyét minden bizonnyal a Niagara nyerné szépségben, jóllehet sem vízhozama, sem magassága okán nem számíthatna dobogós helyezésre. A vízesés magassága 60-70 méter. A Niagara-vízesés egyszerre csábító szépsége és hasonlóan értékes hidroelektronikus ereje miatt. Az egyensúly megteremtése a természetes megőrzés, az üdülési, kereskedelmi és ipari felhasználások között kihívást jelent a gondviselők számára az 1800-as évektől fogva.

72.  Buenos Aires -- Cultura -- Argentina  


Buenos Aires nevének jelentése: jó levegő, de másik jelentésének megfelelően jó szelek értelemben használják. Buenos Aires a jó levegő városa és a Jó Szelek úrnőjének Szűz Máriának kikötője, Argentína fővárosa, egyben legnagyobb városa és kikötője, valamint Latin-Amerika egyik legnagyobb városa. Buenos Aires Argentína északkeleti részén, a Río de la Plata déli partján az uruguayi partokkal szemben fekszik. Buenos Aires éghajlata nedves szubtrópusi, a nedves nyarak és enyhe telek jellemzik. A legmelegebb hónap a január, a napi átlaghőmérséklet 25,1 °C. Nyáron 28-31 °C között változik a napi átlaghőmérséklet, éjszaka pedig a 16-21 °C a jellemző. Híres városrészei: Belgrano, Boca, Palermo, Retiro, San Telmo. Argentína egyik nemzeti unikuma, a Tango, amellyel szinte mindenhol és mindenkor találkozunk. A Tangó kialakulása szorosan összefügg a külvárosi olcsó prostitúció, a bordélyházak kultúrájával, ezért különösen a legrégibb tangók szövegei, dalcímei tele vannak érzékiséggel, erotikus, sikamlós utalásokkal, a dél-amerikai nagyvárosok egyedi nyelvén előadva. Carlos Gardel az egyik legjelentősebb és legnépszerűbb tangó énekes volt, Astor Piazzolla pedig az egyik legkiválóbb zeneszerző.

73.  Fort De France -- The Nature -- Martinique  


Martinique a Kis Antillák láncának egyik gyöngyszeme a Karib-tengeri szigetvilágban, Közép-Amerikában, Franciaország tengerentúli megyéje. Területe 1000 négyzetkilométer, lakosainak száma 335 000. A sziget hegyvidéki és vulkanikus jellegű. A tájat az óriási, 1397méter magas Mont Pelee uralja. A forró, párás klíma és a termékeny vulkanikus talaj buja vegetációt éltet, trópusi esőerdőkkel és a partokon mangrove mocsarakkal. A 17. században jöttek ide az első francia telepesek, akik sok afrikai rabszolgát hoztak magukkal a cukornádültetvények megművelésére. A lakosság döntő többsége afrikai származású. A statisztika szerint 90% fekete (afrikai) és mulatt (fekete-fehér keverék). A fekete bőrűek többsége az afrikai rabszolgák leszármazottja. A lakosság a kreol nyelvjárást beszéli, ez az afrikai és európai kevert eredetre utal. Martinique Franciaország tengerentúli megyéje, így a társadalmi juttatások rendszere a franciaországival azonos. A festői sziget az USA-ból és Franciaországból rengeteg turistát vonz, mert nagyon gazdag természeti szépségekben és rendkívül magas az életszínvonal. Párizsból naponta közlekednek az Air France járatai.Jelentős a cukornád- és a banántermesztés, amelyre cukoripar, rum- és gyümölcskonzervgyártás települ. Az idegenforgalom szintén jelentős bevételt hoz a sziget számára, a lakosság többsége a szolgáltatási és közigazgatási szférában dolgozik.

74.  Havanna -- Cultura -- Kuba  


Kuba egy Közép-Amerikai fekvésű karibi szigetország, területéhez Kuba szigetén túl – mely a Nagy-Antillák legnagyobb tagja – hozzátartozik még 1600 kisebb szárazulat is. Az egykori spanyol gyarmat ma a legnépesebb karibi ország, egyben a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama. Éghajlata trópusi, meleg és esős, ideális üdülésre, kikapcsolódásra. Egész évben 22-28 °C közötti átlaghőmérséklettel. Az év 300 napján, 7-8 óra a napsütéses órák száma naponta. Kuba fővárosa Havanna, "La Habana" amely a Föld egyik legszebb fekvésű kikötővárosa. Napjainkra Havanna legtöbb épülete gyakorlatilag romos állapotba került. Ennek ellenére Havanna különös vonzerővel és hangulattal bír. Havannában igen barátságos emberek élnek, a világ legjobban vendégszerető városa. Kuba kultúrájában leginkább a spanyol és az afrikai hatás érezhető. A lakosság az európai-spanyol, gyarmatosítók utódaiból, a fehérek által Afrikából behurcolt fekete rabszolgák leszármazottaiból, illetve a két csoport keveredéséből származó mulattokból áll. Több mint a fele a népességnek mulatt. A mulattok negrid bőrszínük, valamivel világosabb mint a feketéké. Sokan vélik úgy – joggal – hogy Kuba legfontosabb „természeti kincse” a zenéje. A son, az habanera, a rumba és az ezekből létrejött modern csacsacsa, mambó és a salsa mind kubai eredetű ritmusok. Minden év júliusában rendezik meg a Havannai karnevált, amely az egész városra kiterjedő Fiesta, ahol reggelig mulatnak a Malecónon.

 75.  Iguazú -- Iguazú Falls -- Argentína, Brazília  

Képtalálat a következőre: „kairo”
Az Iguazú-vízesésspanyolul: Cataratas del Iguazú, az Iguazú folyón található, Argentína (80%) és Brazília (20%) határán, az Iguazú Nemzeti Park területén. A vízesés 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből áll, melyek a folyón 2,7 kilométer szélességben húzódnak. A víztömeg a vízeséseken maximum 82 métert esik, átlagos magasságuk 60 méter. Az Iguazú-vízesés legmagasabb zuhataga, az Union, ahol a víz az Ördögtorok-szakadékba zuhan, spanyolul Gargante del DiaboloAz őslakos guarani indiánok legendája szerint a vízesést Mboi isten hozta létre. "Az történt, hogy Mboi isten beleszeretett egy törzsfőnök lányába, aki azonban nem kért az égi kegyből. Földi szerelmével csónakba ült és próbáltak elmenekülni a Mboi haragja elől. A vérig sértett és bosszúszomjas isten sziklákat emelt ki a földből, hogy a szerelmespár a végzetébe zuhanjon a folyó vízesésein."

 76.  La Paz -- The City -- Bolivia  


La Paz, eredeti nevén: Nuestra Señora de La Paz, a Miaszonyunknak a Béke Úrnőjének városa, Kecsua nyelven: Chuquiyapu. La Paz Bolívia központja, a város lakossága mintegy egymillió fő. La Paz a Choqueyapu folyó kanyonjában egy fennsík alatt fekszik 3600 méteres tengerszint feletti magasságban. Ezzel a Bolíviai város a világ legmagasabban fekvő fővárosa.!. Magas fekvése következtében a város gyakorlatilag tűzbiztos. A fennsíkon található El Alto városa, itt van a főváros nemzetközi repülőtere. La Paz lakónegyedei 3600 és 4000 méter közötti magasságban fekszenek. A hegy tetején nyomor negyedekben laknak a legszegényebbek, addig a legtehetősebbek a völgyben luxus körülmények között élnek. Bolívia a bizarr amulettek, ősi indián hagyományok és a varázsitalok országa is. A Bolíviában élő hegyvidéki nép a kokain alapanyagának számító kokacserje termesztéséből él. A világon itt a legnagyobb az indián őslakosság aránya, és ez Dél-Amerika legszegényebb országa. A legek földje pedig nem más, mint Bolívia.

 77.  Lima -- Inka Emlékek -- Peru 


Peru - Dél-Amerika harmadik legnagyobb, valamint az Andok legnagyobb területű országa. Északon Ecuador és Kolumbia, keleten Brazília és Bolívia, délen Chile és nyugaton mintegy 2000 km hosszan a Csendes-óceán határolja. Hajdan az Inka Birodalom központja volt, gyönyörű fővárosa Lima. Lima az ország partjának központi részén, a Csendes-óceán partján fekszik, lakossága 8 millió. A várost az Andok nyúlványai övezik félkaréjban. Bár a város az Egyenlítőhöz viszonylag közel fekszik, klímája mégsem igazán trópusi. Limát a Humboldt-áramlat hatásának köszönhetően az "örök tavasz" városának nevezik évi 20 °C-os átlaghőmérséklettel. A perui főváros környékén már az inka birodalmat megelőzően is jelentős kultúrák léteztek, melyet régészeti leletek is bizonyítanak. Limától délre úgy 20 km-re Lurinnál az időszámítás előtt 4500-ból találtak állandó településre utaló nyomokat. Museo de la Nación – Nemzeti Múzeum: Az őskortól az Inka Birodalom idejéig fellelt régészeti leletek tekinthetők meg három emeleten. Makettek mutatják be a Nazca-vonalakat és Machu Picchu elhelyezkedését. Az Állatkert: A tengerpart, a hegyvidék és az Amazonas-medence állatvilágát mutatja be.

 78.  Las Vegas -- Las Vegas Strip -- USA  


Las Vegas az Amerikai Egyesült Államok - Dél-Nyugati részén, Nevada államban, annak sivatagos részén fekszik. Las Vegas spanyolul: "A Rét", az amerikai Nevada állam legnépesebb városa, lakossága: 1,8 millió fő, és egyben a világ egyik legnagyobb szórakoztatási, bevásárlási és szerencsejáték-központja. Mint ahogy beceneve („A világ szórakoztató központja”) is jelzi, a város otthont ad rengeteg kaszinónak, és ehhez kapcsolódó szórakoztatási egységnek. A Las Vegas Strip (Sáv) a Las Vegas Boulevard déli szakaszának közel 7 km hosszú része. A Strip mellett található Las Vegas nagy szálloda-kaszinó komplexumainak többsége. Az ide utazók közül sokan nem tudják, hogy a Strip nem Las Vegas City-ben, hanem attól délre, a Paradise és Winchester nevű városokon át húzódik. A világ 25 legnagyobb szobaszámmal rendelkező szállodái közül 15 található a Strip-en, összesen 62 000 szobával. A korszerű szállodaóriások épületeinek látványa egyedülálló: építészeti különlegességek, üveg, acél, kő, a világ számos fő látványosságának kicsinyített másaival.

 79.  Los Angeles -- Hollywood -- USA  

       
Los Angeles, "Az Angyalok városa" az USA, az Amerikai Egyesült Államok - Dél-Nyugati részén fekszik, a Csendes-óceán partján. Los Angeles a világ egyik legnagyobb és legismertebb városa, lakossága 15 millió. Hollywood Los Angeles városrésze165 ezer lakossal, amit az egész világon az amerikai filmipar központjaként ismernek. Los Angeles közelében egy messzire világító felirat hirdeti az amerikai filmipar fővárosát -- Hollywoodot. Kialakulásának helye egyáltalán nem véletlen. Táji háttere, épített környezete a világ minden álmának, kitalált történetének megfelelő helyszínt ad. Volt és van itt minden: - a svájci Alpokra hasonlító hegyek, - szaharai sivatag, - angliai rét, - trópusi dzsungel. Hatalmas díszletvárosában pedig felépítették az amerikai kisvárost az angliai kiskocsmát, a párizsi bisztrót, az olasz pizzériát – akár egy háztömbön belül. A film-, tévé-, hang- és technikai stúdiók szervezetten látogathatók is. A nyitott trolikkal érkezőket végigvezetik ezeken – és beavatják a régebbi és jelenlegi felvételek rejtelmeibe. Trükkfelvételek segítségével láthatják kedvenc sorozatuk főszereplőit.

80.  Manaus -- Amazóniai Nemzeti Park -- Brazília  


Amazonas-medencének azt az óriási trópusi esőerdővel borított mélyföldet nevezik, amely Dél-Amerika északi, egyenlítői részén helyezkedik el. Nevét a területét nyugatról keletre átszelő Amazonas folyóról kapta, így gyakran nevezik Amazóniának is. A megközelítőleg 2 millió km²-nyi, fél európányi területével a Föld legnagyobb esőerdője. A Közép-Amazóniai Természetvédelmi Területek a legnagyobb védett terület az Amazonas vízgyűjtő medencéjében, több mint 60 000 négyzet kilométeren, s a Föld biológiai sokféleség tekintetében leggazdagabb régiója. A területén megismerhető a várzea, az igapó-erdők, a gyakran víz alatt álló erdők, tavak és csatornák ökoszisztémájának változatossága, amelyek egy állandóan fejlődő vízi mozaikhoz hasonlítanak, s otthont adnak a világ legnagyobb fajainak. A helyszín kulcsfontosságú egyes fenyegetett fajok megmentésében, ilyen a világ legnagyobb édesvízi hala, az arapaima és a folyami delfinek. Az esőerdők együttese olyan fizikai és biológiai képződményt alkotnak, amelyben a szárazföldi és édesvízi ökoszisztéma fejlődésének ökológiai folyamatai – a lehető legzavartalanabbul megfigyelhetők.

 81.  Machu Picchu -- Inka Romváros -- Peru 


Machu Picchu, ez a XV. században épült inka város a Perui Andokban, az Urubamba-folyó fölött, körülbelül 400 méteres magasságban  fekszik. Nevét a közeli hegységről, Machu Picchu (régi csúcs) kapta, eredeti elnevezéséről semmit nem tudunk... Machu Picchu romjai Cuzcótól 112 km-re északnyugatra, az Urubamba-folyó (Wilka maio, „a Napfolyó”) völgyében, a Perui Andok déli láncolatában, 2450 méteres magasságban, a Vilcabamba-Kordillera egyik meredek sziklás hegygerincén fekszenek. A város területe 13 km². Az elszigetelt, bevehetetlen helyet két hegyes csúcs határolja. Machu Picchu valójában erőd volt, az egyetlen teljes egészében érintetlenül maradt inka város. A romváros a természetet meghódító emberi munka lenyűgöző példája. Machu Picchu - t Hiram Bingham, a Yale Egyetem professzora fedezte fel 1911-ben. Azt feltételezte, hogy a legendás Vilcabamba települést találta meg. Naplójában így irt: „Rájöttem, hogy a fal és a félkör alakú templom, a világ legszebb kőépítményei közé tartozik, s szinte elállt a lélegzetem.” Amikor a közelben kiásták Vilcabambát.

82.  Mérida -- Chichén Itzá -- Mexicó  


Chichén Itzá, Yucatáni maja nyelven: "Chich'en Itza", egy maja-tolték romváros Közép-Amerikában, Mexikóban, a Yucatán-félsziget északi részén, Mérida városa mellett.. Chichén Itzá - jelentése yukatáni maja nyelven "az itzai kút kávájánál" - az időszámításunk szerinti 5. században épült maja város, amely a 10. században a majákat elfoglaló toltékok fővárosa volt. A város egyedülálló romjait 1988 óta a Világörökség részeként tartják számon. Az 500 körül épült maja várost a 10. században a Tulából kelet felé menekülő toltékok elfoglalták, majd a harci szövetségre lépő két nép katonai vezetői a maja-tolték birodalom fővárosává tették. A toltékok honosították meg Kukulkán – a tollas kígyóisten – tiszteletét, harci szokásaikat és az emberáldozat rítusát, amelynek jeleit a város ma is magán viseli. Chitchén Itzá a két nép kultúrájának és művészetének találkozási pontja. A város egyedülálló építészeti rom-együttese 1988 óta az UNESCO kulturális világöröksége, és 2007. július 7-től a világ hét új csodáinak egyike.

 83.  Mexico City -- Teotihuacan -- Mexicó 


Teotihauacan egy maja-tolték romváros, központjában a Nap-Piramis áll. Teotihuacánba a Mexikóvárosból induló busszal egy óra alatt lehet eljutni. Teotihuacán nevet a később itt élő aztékok adták, jelentése: "az istenek városa". A városállamot alapító népről a mai napig keveset tudunk. Az eredetüket, nyelvüket, a hely eredeti nevét sem tudjuk pontosan. Mexikó területén ez a nép hozott létre először a mai értelemben vett várost. Nagy tekintélyre tettek szert, és élénk kereskedelmet folytattak. Az első település a Kr. e. V. század körül alakulhatott ki, Teotihuacán a Kr. u. 500-as években Közép-Amerika legnagyobb városává nőtt. Az épületegyüttes legnagyobb tagja a Nap-piramis, ami 2,5-szeres mása a Hold-piramisnak. A monda szerint Teotihuacán-ban született a Nap és a Hold. E két égitest nagy fontosságot kapott a vallási gyakorlatokban is. A harmadik jelentős alkotás a Citadella, a Halottak útjának elején elhelyezkedő gazdagon díszített templom együttes. Belső udvarát lépcsős sáncok veszik körül. Kisebb oltárépítmények vezetnek a tollas kígyóként ábrázolt isten, Keccalkoatl templomához.

 84.  Nazca -- Nazca Vonalak -- Peru 


Nazca városa, Peru fővárosától Limától 450 kilométerre délre található. A sivatagban hatalmas méretű és rendkívül szabályos vonalakat fedeztek fel a régészek. A közelről felismerhetetlen ábrák vájatai nem hasonlítanak Dél-Amerika egyik csatorna rendszeréhez sem. Az ábrák közelről felismerhetetlenek, de a sivatag magasabb pontjáról tekintve kirajzolódnak a vonalak, láthatóvá válik az 50 méteres pók, a 120 méter széles keselyű a kiterjesztett szárnyaival, a sirály, a 180 méteres gyík vagy a 100 méteres majom. Az ábrákat úgy hozták létre, hogy felszedték a sivatagot borító sötétbarna köveket, melyek alatt sárga homokréteg van. A két réteg közötti színkülönbség alakítja ki az ábrákat. A Nazca-sivatag a Föld egyik legszárazabb tája, ez tette lehetővé a Nazca vonalak fennmaradását. A rajzokra sokféle magyarázat született. Voltak kutatók, akik öntözőrendszernek vélték, vagy az inkák szent útjainak. Mások úgy tartják, hogy a Nazca vonalak tulajdonképpen térképek, amelyek vízlelőhelyekhez vezettek. A legképtelenebb elmélet szerint a földönkívüliek leszállóhelye volt. Van olyan feltételezés, mely szerint a Nazca vonalak ábráinak asztrális jelentésük van.

 85.  New York -- Skycrapers -- USA 


New York az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb városa, az USA - Észak-Keleti részén, Atlanti-óceáni partján fekszik. New York az Amerikai kontinens 2. legnagyobb városa, lakossága 18 millió. Központja a New York-i agglomerációnak, amely világviszonylatban is a legnépesebbek közé tartozik. A világ vezető globális városa. New York fő látványa a "Felhőkarcolók - Skycrapers". Manhattan városképét általában számos felhőkarcolójával jellemezzük, mivel a város helyet ad a világ néhány legmagasabb épületének. A legismertebbek az Empire State Building és a Chrysler Building. Az Empire State Building (Fifth Avenue Nr. 350.) New Yorkban a 33. és a 34. utca között található. A Fifth Avenue egyike New York főutcáinak, előkelő üzleteiről és szállodáiról nevezetes. Az Empire State Building New York város jelenlegi legmagasabb, 102 emeletes, 381 méter magas épülete és egyik jelképe. Az Empire State Building a világ legismertebb építményei közé tartozik. New York egyik jelképe. Negyven évig a világ legmagasabb épületének számított. Időközben más épületek felülmúlták, de mégis ez az első számú felhőkarcoló.

 86.  Orlando -- Walt Disney World -- USA 


Orlando városa Florida állam középső részén, az Amerikai Egyesült Államok - Dél-Keleti részén, az Atlanti-óceáni partvidékén, Miami-tól 330 km-re északnyugatra fekszik. A Walt Disney World: 24 kilométerre van a Floridai Orlando-tól. Az utat, amelyen elérjük, az Interstate-Highway Nr. 4-nek nevezik. Valamennyi nagyobb várossal buszjárat köti össze. Orlandóban nemzetközi repülőtér is van. A floridai Walt Disney World - öt 1971. ok­tóber 1 -jén nyitották meg 11 300 hektáron, s így a világ legnagyobb vidámparkja, nagyobb, mint kaliforniai mintaképe, Disneyland. Walt Disney World is különböző témák szerint csoportosította a meglepetéseket. Például külön mutatják be a vadnyugat világát és az újabb korokét is. A helyszíneket időnként felújítják, s újabb látványosságokat hoznak létre. Walt Disney World ajándéküzleteiben emléktárgyakból óriási a kínálat. Zenés show-műsorok és meghitt vendéglők csalogatják a vendégeket. Gyakran találkozhatunk Miki egér vagy Donald kacsa, illetve más rajzfilmfigura életnagyságú alakjával.  Felfedező utazást tehetünk a „tenger" közepén fekvő szigetre - Discovery Island, és közben a Galápagos-szigetekről való óriási teknősöket láthatunk a vízben. A River Country látványosságai közé tartozik a hatalmas tó és a gyalogösvény. Ha végig akarjuk nézni Walt Disney World összes látványosságát, 4-5 napra van szükségünk hozzá.

 87.  Panama City -- Canal de Panamá -- Panama 

Do the Panama Canal controls need work?
A Panama-csatorna, spanyolul: Canal de Panamá, Közép-Amerikában, Panamában található mesterséges csatorna, amely a Csendes-óceánt és az Atlanti-óceánt köti össze, hossza: 77 km. A Panama-csatornán az első óceán­járó hajó: 1914. augusztus 15-én kelt át. Ez a mesterséges hajó út a Panamai földszoros átvágásával összeköttetést teremtett az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán között. A két kikötő, Panama és Colón légvonalban mintegy 65 kilométerre van egymástól. Közép-Amerika legkeskenyebb részén délkeleti irányban haladva köti össze a vízi út a két óceánt. A csatorna kialakításával együtt építették a két kikötőt, a hullámtörőket, a gátakat, a zsilipeket és mesterséges tavakat. A Colónt Panamával összekötő vasútvonalat is felújították. Az Atlanti-óceánról a Limón-öböl óriási hullámtörőin haladnak át a hajók délnek. A háromlépcsős Gatúni-zsilipen 26 méter magasságra emelkedik fel a csatorna vízszintje, a 150 méter széles, mesterségesen kialakított Gatún-tóhoz. Ez a középső útszakasz újabb zsilipeken keresztül ereszkedik le, majd egy 16,5 méteres zsilipen jut le a Csendes-óceánig. Itt érik el a kijáró csatornát a Panamai-öbölben, ahol óriási hullámtörők védik a hajókat.

 88.  Phoenix -- Grand Canyon -- USA  


A Grand Canyon "Nagy szurdok" a Colorado folyó által kivájt sokszínű, meredek völgyszurdok az Amerikai Egyesült Államok délnyugati részén, Arizona államában, Phoenix városa mellett. A Grand Canyon egy színes, lépcsőzetes felépítésű szakadék Észak-Arizonában, amelyet a Colorado folyó vágott ki magának rétegről rétegre közel kétmilliárd év alatt. A kanyon a világ hét természeti csodáinak egyike. Részben a Grand Canyon National Park-ban helyezkedik el, ami az Egyesült Államok első nemzeti parkja. Theodore Roosevelt elnök jelölte ki a parkot védett területté. Hossza: 445,78 km, szélessége 6 km-től 29 km-ig terjed, s több mint 1,6 km mély. A felsőbb rétegeket mészkő, gránit, homokkő alkotja, ez színes mintázatot ad a meredek oldalfalaknak. A sivatagos meleg és száraz környezet hatására a falak meredeksége megmaradt, és nem lankásodott el. Évente kb. 5 millió turistát vonz a vadregényes természeti ritkaság. A kanyon egy részén ma is a Hualapa-i indiánok felügyelete alá tartozik, a meredek falakba vájt barlangokban laknak.

89.  San Francisco -- Golden Gate Bridge -- USA 

San Francisco az Amerikai Egyesült Államok dél-nyugati, Csendes-óceáni partjának középső részén terül el. Ma ez az egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpont a világon. A Golden Gate híd, magyarul Aranykapu az USA második leghosszabb függőhídja, amely a Csendes-óceánt és a San Franciscó-i öblöt elválasztó szorost íveli át. A San Francisco-félsziget északi csúcsán elterülő San Franciscót köti össze Marin megyével. A Golden Gate híd építését 1933. január 5-én kezdték el, és 1937. május 27-én adták át a gyalogos forgalomnak, ezt követően 27 évig, a New York-i Verrazano híd elkészültéig; a világ leghosszabb függőhídja volt. A híd teljes hosszúsága 2737 méter, szélessége 27,3 méter, magassága a víztől 227 méter. A híd azóta San Francisco szimbóluma lett. Az Amerikai Építészek Intézete 1999-ben listát állított össze az USA legnépszerűbb építményeiről, a Golden Gate híd az 5. helyen szerepelt. A hatsávos út mellett a hídon gyalogosan és kerékpárral is lehet közlekedni. A híd alatt nagy a hajóforgalom. A Golden Gate híd számos San Franciscóban játszódó mozi filmben felbukkant már, világsikert aratva..

 90.  Rio de Janeiro -- Guanabara Bay -- Brazília 


Rio de Janeiró a Brazília legszebb fekvésű városa, kapuja és fő látványoságai a Guanabara-öbölben vannak. A hely kedvező fekvésére bizonyára már a portugál felfedező, André Gonçalves is felfigyelt, amikor 1502-ben újév napján bekormányozta hajóját a Guanabara-öbölbe, melyet tévesen folyónak vélt, és ezért a Január folyó, Rio de Janeiro nevet adta neki. A várost hegyek veszik körül, melyek az azúrkék tengerből emelkednek ki, a fehér, homokos tengerpartot pálmafák szegélyezik. A város jelképe: a Cristo Redentor - „Megváltó Szobra", ami a Corcovado: 700 méter magas hegyen áll, a púpon, ahogyan formája miatt a hegyet nevezik, ott áll. A szobor 30 méter magas, és 7 méteres talapzaton áll. A szobor ötlete 1922-ben született. Brazília függetlensége századik évfordulójának alkalmából egy  hetilap nemzeti emlékhely megtervezésére pályázatot írt ki. A győztes Hector da Silva Costa pályaműve egy óriási, kitárt karú Krisztus-szobor, mintha magához akarná ölelni a várost. Silva ötletét lelkesedéssel fogadták, le is mondtak a korábbi, a Cukorsüveg-hegyen felállítandó Kolumbusz-szobor tervéről. A Riói nők talán a világon a legszebbek, hiszen mindenféle keveredésűek és bőrszínűek. Rió tánca a Samba, a Riói karnevál pedig a világ legnagyobb és legpompásabb táncos ünnepe, színpompás mulatság, igazi Fiesta..

 91.  Titicaca Tó -- Il Lago -- Bolívia-Peru 


A Titicaca-tó, spanyolul: Lago Titicaca víztérfogatát tekintve Dél-Amerika legnagyobb tava és a világ legmagasabban fekvő hajózható tava 4 ezer méteren, Bolívia és Peru határán fekszik. A Titicaca: 8500 km²-es területével Dél-Amerika legnagyobb édesvizű tava, csodája, mint egy kis tengere. A tó átlagos mélysége: 160 méter, a legnagyobb mélysége 280 méter. Az inka mitológia szerint a Nagy Árvizet követően Tici Viracocha Isten itt teremtette meg a földet, itt született a Nap, és itt alkotta meg az első emberpárt -, hogy benépesítse a világot. Így a Titicaca tó az inkák szülőföldje, de egyben lelkük lakhelye is, mert úgy tartják, haláluk után a lelkek visszatérnek az eredethez, a tó mélyére. Évszázadok óta tartja magát a legenda az inka kincsekről és egy elsüllyedt ősi városról, amely a Titicaca tó mélyén rejtőzik. Ám aki a keresésére indult, a nyomát sem látta.

------ Ausztrália és Új-Zéland - Csodái ------

92.  Brisbane -- Nagy-Korallzátony -- Ausztrália 


A Nagy-korallzátony Földünk legnagyobb korallzátonya, a Korall-tengerban található, nem messze Északkelet-Ausztrália, Queensland nevű államának partjaitól, Brisbane városától északra. A Nagy-Korallzátony 2000 km hosszan húzódik, 34,4 millió hektáron, és még az űrből is látható. Nagyjából 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll, melyek nagyjából azonos távolságra vannak a tengerparttól. A Nagy-korallzátony nyújtotta biológiai sokféleség szinte felülmúlhatatlanul gazdag. Megőrzés nemcsak a tudomány számára fontos és felbecsülhetetlen, de Ausztrália számára különösen az. Ez a korallgát óvja meg ugyanis a kontinens partjait a Csendes-óceán pusztító hatásától. Itt ugyanis megtörik a ciklonok ereje és a szárazföldet már csak a megzabolázott hullámok érik el. A Nagy-korallzátonyt 1981 óta tartják számon a Világörökség részeként.

93.  Darwin -- Kakadú Nemzeti Park -- Ausztrália 

Képtalálat a következőre: „rotorua new zealand”
Ausztrália északi részén található a Kakadu Nemzeti Park, melyet teljes egészében 1992-ben vettek fel a Világörökség listájára. A tengerparton fekvő, trópusi éghajlatú területet mangrove-erdők borítják, ahol találkozik a tengeri és a szárazföldi ökoszisztéma. A nemzeti parkban: - kenguruk, - krokodilok, - dingók, - kakaduk élnek paradicsomi körülmények között. Ausztráliának az északi részén, az Arnhem-fennsíknak nevezett terület közelében található a vidék legnagyobb települése Darwin, amely az Északi terület fővárosa és jelentős nemzetközi kikötője. Darwintól keleti irányban, 220 kilométerre hozták létre 1979. április 5-én a Kakadu Nemzeti Parkot, amelyet három részletben 1981-ben, 1987-ben és 1992-ben fokozatosan vettek fel a Világörökség listájára. A park 1600-nál is több növényfajjal, 300 madárfajjal és 5000 ismert, az őslakosok által készített sziklafestménnyel büszkélkedhet.

 94.  Sydney -- Opera House -- Ausztrália 


A Sidneyi-i Operaház a jellegzetes, dagadó vitorlákra emlékeztető tetőszerkezetével megépítése óta a város jelképe, legismertebb nevezetessége. Az Operát 1973. október 20-án II. Erzsébet angol királynő nyitotta meg, ami azóta Sidney lakóinak egyik legnagyobb büszkesége. Az Operaház a Sidney-i kikötő Bennelong Point nevű pontján áll. A tér a gyarmati Ausztrália első kormányzójának bennszülött barátjáról kapta a nevét. Az Operaház épülete több mint két hektáron terül el, a tetőszerkezet vitorlákra emlékeztető elemei 67 méter magasak. Ezeket a különleges formájú elemeket svéd csempével burkolták, ami a fényt visszaverve fokozzák a csodálatos látványt. A Sidney-i Operában látható a világ legnagyobb színpadi függönye, melyet tervezője, August Coburne a rajta látható motívumok után a Nap és a Hold függönyének nevezett el. A hangversenyteremben látható és hallható orgona a világ legnagyobb mechanikus hangszere. Az épületben még öt, egyébb rendezvények megtartására alkalmas terem van, illetve éterem és mozi is helyet kapott. Az operaelőadások mellett az épületben lép fel Sidney szimfónikus zenekara, a filharmonikusok kórusa, valamint a város színházának előadásait is itt lehet megtekinteni.

 95.  Rotorua -- Rotorua Nemzeti Park -- Új-Zéland  

Képtalálat a következőre: „rotorua new zealand”
Rotorua város Új-Zéland északi részén fekszik, Auckland városától 240 kilométerre. Régebben a Rotorua körüli terület bozótos, mocsaras vidék volt, meleg forrásokkal, gejzírekkel. Ma mezők és erdők váltogatják egymást, az új-zélandiak szívesen jönnek ide kirándulni. Rotorua városában 60 ezer ember él, ám évente tízszer ennyi turista keresi fel. Az európaiak érkezése előtt az arava törzs, - egy maori törzs - élt itt évszázadokon át. Az európaiak számára ez a vidék a meleg gyógyforrások miatt volt értékes. 1880-ban Új-Zéland kormánya megegyezett az aravákkal, hogy a Rotoruai-tó partján üdülőhelyet hoznak létre. A fürdő máig a város magvát képezi. A parkban áll egy maori közösségi ház, melyet művészi fafaragványok díszítik. A faragás művészetét a maorik vallásos tevékenységként tisztelték, a motívumok a törzs mítoszait beszélték el. A maori törzsek falvainak központját a közösségi házak jelentették. A közösségi házakat fafaragványokkal és festményekkel gazdagon díszítették, melyek az istenek mellett az elődöket és a múlt eseményeit ábrázolták. Minden törzs a saját történetét örökítette meg.

------ Óceánia - Csodái ------

 96.  Bora Bora -- The Nature -- Francia Polinézia  


Bora Bora egy csodás paradicsomi sziget, Francia Polinéziában a Társaság-szigetek csoportjában. Nevének jelentése Tahiti nyelven: "Elsőszülött", mivel a legendák szerint az első szigetek között volt, amely kiemelkedett az óceán vízből, és sokáig női uralom alatt állt.. Papeete partjaitól, Tahiti fővárosától 230 km-re, északnyugatra fekszik. A mindössze 29 km² területű szigetet lagúna és korallzátony veszi körül. Hegycsúcsai a Mount Hue (619 m), a Mount Pahia (661 m) és a Mount Otemanura (727 m), melyek egy kialudt vulkán maradványai. Legjelentősebb települései Vaitape, Motu Toopua és Motu Tevairoa. Két legfontosabb terménye a kopra és a kókuszdió. A sziget trópusi klímájának két fő szezonja van, a november és április közötti csapadékos szezon, amelyre 27-30 °C átlaghőmérséklet, magas páratartalom jellemző. Bora Borát paradicsomi szigetét: polinéz őslakosok és európai bevándorlók lakják..

 97.  Hanga Roa -- Rapa Nui Park -- Húsvét-sziget 


A Húsvét-szigetspanyolul: Isla de Pascua, rapanui nyelven: Rapa Nui. A sziget Polinéziában található Chile tartománya 1888 óta. Nevét onnan kapta, hogy egy holland tengerész, név szerint: Jakob Roggeveen 1722-ben húsvét vasárnapján fedezte fel. A bennszülöttek nyelvén Rapa Nui-nak, azaz „Nagy Evezőnek” hívják, valamint ismert a költői Te Pito o Te Henua, azaz „A világ köldöke” megnevezés is. A Húsvét-sziget a moai-nak nevezett kőszobrok révén híres. A sziget nagy része a Rapa Nui Nemzeti Park területéhez tartozik, s mint ilyen, a világörökség része.. Moai-nak nevezzük a Húsvét-szigeten található kőszobrokat. A legtöbb moait egy darabból faragták, de némelyik fejen egy különálló, pukaunak nevezett korong is elhelyezkedik. A 600-nál is több ismert moai a sziget partvonalának teljes hosszán szerteszóródva helyezkedik el. Legtöbbjüket a Rano Rarakuból bányászott szikladarabokból készítették.

 98.  Honolulu -- The Nature -- Hawaii  


Hawaii szigetek az Amerikai Egyesült Államok 50. tagállama 1959. augusztus 21. óta. Hawaii földrajzilag elkülönül az amerikai kontinenstől és az ország törzsterületétől, lényegében egy Polinéziához tartozó szigetcsoport a Csendes Óceánon. Fővárosa és egyben legnagyobb települése Honolulu. A Hawaii-szigetek egy vulkanikus hegységrendszer láncainak a tengerből kinyúló csúcsai. A Hawaii sziget „Nagy sziget” és egyben a szigetcsoport legmagasabb pontja a Manua Kea: 4200 méter. A Hawaii-szigeteken rengetegféle trópusi növény, zöldség, gyümölcs és virág található. Megtalálható a kókuszdió, a bambusz, valamint számos más trópusi égövi fa. A sokféle gyümölcs között gyakori a banán, az ananász, a mangó, ezenkívül is több száz fajta gyümölcs- és zöldségféle. A szigeteken számos különböző virágfajta található meg természetes környezetben, a hibiszkusz és orchidea. Hawaii változatos természeti környezete, meleg trópusi éghajlata, nyilvános strandokban való bősége és aktív vulkánjai miatt a turisták, szörfösök, biológusok és vulkanológusok számára egyaránt népszerű célpont.

 99.  Papeete -- The Nature -- Tahiti  


Papeete a fővárosa Tahiti szigetének, amely Francia Polinézia legnagyobb szigete a Csendes-óceánban. Területe: 1045 km², legmagasabb pontja a Mount Orohena: 2241 méter. A főváros, Papeete az északnyugati parton fekszik. Tahiti szigete a hírét a világban csodás természeti szépségeinek, barátságos népének köszönheti. Ami itt van, az egy valóságos trópusi paradicsom, dús zöld növényezettel, pálmákkal, és kéklő tengerrel. Talán ilyen volt egykoron az igazi ősi paradicsom, az édenkert. Éghajlata trópusi, mégis elkerülik a trópusi betegségek, a tífusz és malária ismeretlenek a szigeten, mérges kígyók sincsenek. Tahiti legfontosabb exportárui a kókusz, vanília, citrom, narancs, kauri, és tahiti-gyöngy. A városban található a Bougainville park, a francia felfedező emlékére. Tahitit legtöbben Paul Gauguin festményeiről ismerik. A híres francia festő sok időt töltött a szigeten, és számos képet alkotott az itt élő polinéz szigetlakókról.

 100.  Singajara -- Folk Art -- Bali  


Bali egy sziget Indonéziában, annak régi fővárosa a sziget északi részén Singajara. Bali: 3,2 kilométerre keletre helyezkedik el Jáva szigetétől, és mintegy: 8 fokkal délebbre az egyenlítőtől. Kelet–nyugati irányban a sziget kiterjedése: 153 km, észak-déli irányban: 112 kilométer, területe: 5633 km². Legmagasabb pontja a 3142 méter magas Gunung Agung nevű aktív vulkán. A sziget az ország legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, híres a magas fokon űzött művészetekről, beleértve a táncot, szobrászatot, festészetet, bőr-, és fémművességet valamint a zenét. A szigetet korallzátonyok övezik. A déli részen levő strandok homokja általában fehér, míg az északiak és a nyugaton fekvők fekete homokkal borítottak. Az északkeleti Padangbai strandjain mindkettő megtalálható: a nagyobbik strand fehér, míg a délebbi sokkal sötétebb. Bali híres a táncművészetéről, valamint a festészetéről, szobrászatáról és a fafaragásokról. A Balinéz gamelán zene rendkívül fejlett és változatos. A táncok hindu történetekből, példál a Rámájanából mutatnak be jeleneteket. Híres balinéz táncok a pendet, legong, baris, topeng, barong és a kecak. A legelterjedtebben használt nyelv a balinéz és az indonéz, és mint a legtöbb indonéz ember, a szigetlakók nagyobb része két vagy három nyelvet is beszél.

---------------------------------------------------------------------------------