"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Szőlő "Isteni gyümölcs" a "Fructus Dei" - Bíró Csaba

2022.07.26 19:30

 

A Szőlő élet, az Isteni Gyümölcs, a "Fructus Dei"

A bor készítése szakrális dolog, csakúgy mint a kenyér készítése. A bor előállítása, nem pusztán csak egy élelmiszer előállítása. A borászat az nem csak úgy jön, az egy genetikai kódoltság. A szőlő az "Isteni Gyümölcs" - a "Fructus Dei".


 

A Szőlő Növény

-- A szőlő (Vitis) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt és azon belül sok alfajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, azok bogyósak, és levelük általában tenyeresen összetett. A szőlő gyökérzete mélyen hatol a talajba, ezért a tartós szárazságot is jól tűri.
-- A gyökérzet nagy része általában a forgatás mélységében helyezkedik el, de egyes gyökérrészek sokkal mélyebbre jutnak a talajszerkezet függvényében. Magas talajvízszintű (Alföldi) szőlőkben, gyakran csak 1-2 méterre lévő talajvízszintig, kötött talajon, vagy mélyrétegű homoktalajon - ha kőpad nem akadályozza - 10-12 méterig is lehatol. Oldalirányú gyökerek 6-8 méter távolságig is terjedhet.
-- A szőlő egy egészen különleges növény, hiszen minél nehezebb és sanyarúbb talajkörülmények közt él, annál nemesebb gyümölcsöt terem. A talajból kiemelkedő vaskos, fás szárrész a szőlőtőke. A tőkéből hajtanak ki a vesszők, melyeken levél, kacs, virágzat, majd termés fejlődik. Minden szőlőfürtön több szőlőszem található. Mindegyik szem egy-egy apró, zöld színű, illatos virág termőjéből fejlődik ki.
-- A szőlő-szem vékony, bőrszerű héján belül lédús gyümölcs-hús van. Ebben ülnek a magvak. Az ilyen termés a bogyótermés. A friss szőlőt gyümölcsként fogyasztjuk. Erre a legalkalmasabbak a szép, nagy szemű, ropogós húsú csemege szőlők. Fürtjei jól bírják a szállítást és a tárolást. Ezzel szemben a borszőlők vékony héjúak, lédúsak és sok cukrot tartalmaznak. Hazai bor- és csemegeszőlő fajtáinknak egyik őse a ligeti szőlő, mely főként Délkelet-Európából származik....
-- A bortermő szőlő (Vitis vinifera) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának legnevezetesebb, gazdaságilag legjelentősebb faja — mint neve is mutatja, a legfontosabb bortermő szőlő. A bortermő szőlő az ókorban kinemesített növényfajok egyike. A mai szőlő, az erdei szőlő, a ligeti szőlő (Vitis silvertis), amiből mintegy 10 ezer éve kifejlődött, kinemesített utódja, a kerti szőlő, a bor szőlő (Vitis vinifera), amit időszámításunk előtt 4000–5000 évvel vontak termelésbe a Kaukázuson túl, a Transz-Kaukázusi térségben, a mai Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Örményország, Törökország vidékén.
-- Az erdei szőlő, ligeti szőlő, kerti szőlő, európai szőlő, bortermő szőlő fogalmakat a különböző szerzők rendszeresen egymást átfedő értelemben használják. A nagyobb fürtű és nagyobb bogyójú bortermő szőlő mintegy: 2000–3000 éves termesztés és szelekció eredménye. Hazánk területén a Kárpát-medencében több ezer éve termesztenek szőlőt. A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg, és tápanyagban gazdag a talaj.



A Szőlő Felépítése

-- A szőlő egy fás szárú kúszó növény, kacsokkal kapaszkodó lián, mely vadon fejlődve a környezetében lévő tárgyakra, fákra, bokrokra igyekszik felkapaszkodni, napfényhez, élettérhez jutni. A szőlő mindig keresi a fényt, a szőlő mindig a napfény felé fordulva tör felfelé a magasba. A szőlő egyedi sajátossága még az is, hogy minél nehezebb és sanyarúbb talajon él, annál nemesebb gyümölcsöt terem..
-- A szőlő gyökérzete mélyen hatol a talajba, ezért a tartós szárazságot is jól tűri. A gyökérzet nagy része általában a forgatás mélységében helyezkedik el, de egyes gyökérrészek sokkal mélyebbre jutnak a talajszerkezet függvényében. Magas talajvíz szintű (Alföldi) szőlőkben, gyakran csak: 1-2 méterre lévő talajvíz szintig, kötött talajon, vagy mélyrétegű homok talajon, ha kő pad nem akadályozza, akár: 10-12 méterig is lehatol. Oldalirányú gyökerek: 6-8 méter távolságig is terjedhet.
-- A szőlő egy egészen különleges növény, hiszen minél nehezebb és sanyarúbb talajkörülmények közt él, annál nemesebb gyümölcsöt terem. A talajból kiemelkedő vaskos, fás szárrész a szőlőtőke. A tőkéből hajtanak ki a vesszők, melyeken levél, kacs, virágzat, majd termés fejlődik. Minden szőlőfürtön több szőlőszem található. Mindegyik szem egy-egy apró, zöld színű, illatos virág termőjéből fejlődik ki.
-- A szőlőszem vékony, bőrszerű héján belül lédús gyümölcshús van. Ebben ülnek a magvak. Az ilyen termés a bogyótermés. A szőlő művelés körülményei között a szőlőnövényt metszéssel és egyéb fitotechnikai beavatkozások segítségével igyekszünk a termesztési célnak megfelelőre alakítani. Levelei karéjosak, 3–7 karéj. Bogyótermése sötétlila, halványzöld vagy sárga, bogyónként többnyire: 2–4 maggal.


A Szőlő Története

-- "A Szőlő és a Bor története az emberiség története" -- írja Babirus, francia ampelológus, mintegy megerősítve azt a kutatási eredményeken alapuló megállapítást, hogy a szőlő az egyik legrégebbi kultúrnövényünk.. A szőlőnövény (vitis) őshonos volt valamennyi földrészen. Azonban hosszú volt az út térben és időben egyaránt, amelyet bejárva a vadon termő savanyú bogyójú ősszőlő több ezer éves termesztés és nemesítés eredményeként egy nemes kultúrnövénnyé vált..
-- A szőlő művelés, amely a régészek és történészek kutatásai alapján mintegy: 10 ezer éves múltra tekint vissza.. A szőlő kultúra eredeti őshazája a Transzkaukáziai térség volt, ez a Transzkaukázusi térség a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger közötti területeket foglalja magában. Az ezen területen fekvő országok ma:. Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország, Törökország, Irán térsége. A szőlőtermesztés őshazája tehát a Kaukázuson túli területeken keresendő. Az ott élő őslakók már időszámításunk előtt, 8000 körül ismerték és termelték az apró szemű ligeti szőlőt. Később ebből nemesítették ki a kerti szőlőt.
-- A bor készítésének technológiáját valószínűleg az ókori egyiptomiak dolgozták ki. A későbbi Európai szőlő- és bor- termelés kialakulását nagymértékben segítették az ókori: Görög és Római kereskedők, valamint a Római császárok, akik parancsban kötelezték a légiósokat a meghódított területeken szőlő telepítésére. A kereszténység elterjedése is fontos szerepet játszott a borkultúra fejlődésében, hiszen a szertartások elmaradhatatlan kelléke volt a misebor. Az Európai nagyhatalmak gyarmatszerző politikája révén a szőlőtermesztés hamarosan tért hódított a többi kontinensen is..
-- Földünkön jelenleg több mint: 10 millió hektáron telepítenek szőlőt, mely termőterületek több mint: 70%-a Európában van. A XX.század utolsó évtizedei robbanásszerű fejlődést hoztak a bor-termelésben és a bor-fogyasztásban. Míg a II. világháborút követő néhány évtizedben: Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Magyarország, Görögország rendelkezett jelentős minőségi bortermelő kapacitással, addig az elmúlt: 20-30 esztendő bebizonyította, hogy a világ más földrészei is alkalmasak kitűnő borok előállítására, mint például: Ausztrália, Dél-Afrika, USA-California, Argentína, Chile.

A Szőlő Értékei és Felhasználása

-- "Aki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának", írta Jókai Mór, aki tapasztalatból tudta, hogy mennyi munkával jár a szőlőtermesztés. De amikor ősszel kézbe vehetjük az első friss, hamvas fürtöket, beláthatjuk: megéri.. A szőlő: ezredéves csemege. A bogyós gyümölcsűek családjába tartozó szőlő (Vitis vinifera) Kis-Ázsiából származik, de a Kárpát-medencében korán meghonosodott, a legrégebben termesztett gyümölcseink közé tartozik.
-- A szőlő termelés végigkíséri az emberiség történelmét és kultúráját a homéroszi időktől kezdve. Magyarországon már a kelták, rómaiak, az avarok és a magyarok is foglalkoztak vele. Számtalan színű és ízű, bogyó nagyságú fajtája ismert, az apró szemű, szinte fekete félvad fajtától az ujjbegynyi sárga "kecskecsöcsű" nemesített csemegeszőlőig. Megkülönböztetünk bor- és csemege- szőlő fajtákat, de sok fajta ún. kettős hasznosítású, például:. Oporto, Chasselas, Irsai Oliver, Pannónia Kincse.
-- A szőlő a lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb cukor tartalma miatt a legnagyobb energia tartalmú gyümölcs. A szőlő 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, mintegy 70 %-a víz. Így érthető, hogy akár egészben, akár levet facsarva belőle frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer. C- vitamin tartalma alacsony, 5 mg/100 g.
-- A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható enzimeket: cukrot, szőlőcukrot  tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható a vérszegény, a legyengült szervezet számára. A daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is nagyon ajánlott.
-- Maga a gyümölcshús illetve lé is rendkívül gazdag tápanyag forrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén. A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Vitamin és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják....
-- Jó tudni.. Kozmetikai jótékony hatást is tulajdonítanak neki: késlelteti a ráncok kialakulását. A szőlő természetesen nemcsak egészséges, bőtermő, frissítő, könnyen emészthető gyümölcsként, hanem a borászat legfontosabb alapanyagaként is fontos szerepet tölt be évszázadok óta. Jó minőségű, tiszta, valódi szőlőborból napi egy pohárnyi (2-3 dl) egészségére válhat mindenkinek. Ellenjavallt azonban gyermekeknek, a terhes vagy szoptatós kismamáknak, bizonyos gyógyszerek fogyasztóinak, és természetesen a gépkocsit vezetőknek.
-- A mértékkel, helyes táplálkozás mellett elfogyasztott nemes borok szívvédő, roboráló, étvágyjavító, egészség megőrző hatása ma már bizonyított. Az ezt a mennyiséget jelentősen meghaladó, napi rendszerességgel, függésben megivott, netán pancsolt, szőlőt sosem látott borok viszont ugyanakkora bajt okozhatnak, mint bármelyik szeszes ital....
-- Szőlő: ezredéves csemege. Hogyan fogyasszuk.?. Akár minden napra ajánlható egy pohár frissen préselt szőlőlé vagy egy fürt egészséges, érett szőlő reggel éhgyomorra vagy fél órával az étkezések előtt. Étkezés közben vagy utána azonban ne egyenek szőlőt, mert magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed; így nem segíti, hanem akadályozza az emésztést. Vásárláskor, szüretkor figyelni kell arra, hogy a szőlő nem utánérő gyümölcs: ha savanyúan szedik le, olyan is marad. Minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb a szervezet számára, a színes szőlő ugyanis antioxidánsokat tartalmaz....
-- Ajánlják a szőlőt kúra szerűen is, amikor néhány napig, 3-4 étkezésre is szőlőt fogyasztanak, 1-2 kg-ot a nap folyamán. Ez a vesékre, a bélrendszerre és a bőrre is jótékony hatású. Ez alól kivételt képeznek a cukor betegségben, epe, vese bajokban, és gyomorsav túltengésben szenvedők. Éppen a szőlő-mag és -héj antioxidáns hatása miatt a kúra során ne levet, hanem teljes szőlőt fogyasszanak, érdemes a szőlő-szemeket és a héjat is jól megrágni....
-- Érdekességek a szőlőről, hogy a fekete vagy kék színű, húsos bogyójú szőlőből egyes vidékeken lekvárt is készítettek, kelt tésztába, fánkba, rétesbe használták. Az Alföldön a szőlő-befőtt, a megmosott, musttal leöntött majd dunsztolással tartósított csemege is népszerű volt. Alkoholmentes, üdítő ital volt a "konty alá való" édesbor vagy fojtott must, amely készítésénél forralással tartósították a mustot megakadályozva az erjedését. Ritka, keleti eredetű édesség volt a mustméz vagy más néven pekmez. Ez úgy készült, hogy mustba birsalmát vagy sütőtököt szeleteltek, és addig főzték, amíg mézsűrűségű nem lett.
-- A XX. század első felében még fontos szerepe volt a háztartásokban a borecetnek, amit törkölyre öntött gyenge borból érleltek. Az erjedő must habjával összegyúrt korpából készült a kenyérsütéshez szükséges borélesztő. A szőlő-levelet, szőlő-bajuszt vagy kacsot és a termővenyigék végén található másod-termést savanyúságok téli tartósításához napjainkig használják a vidéki háztartásokban. A szőlőlevelet egy húsos finomságban, a szármás húsban is felhasználják: hús gombócokat töltenek bele. Tőtikének is nevezik.


A Szőlő az "Isteni Gyümölcs" -- a "Fructus Dei"

-- "A szőlő egy csoda, az Istenek ajándéka" - tartották ezt a szőlőről méltán az ókori görögök.. A bor készítése szakrális dolog, csakúgy mint a kenyér készítés. A bor előállítása, nem pusztán csak egy élelmiszer előállítása. A borászat az nem csak úgy jön, az egy genetikai kódoltság.
-- A szőlő az "Isteni Gyümölcs" - a "Fructus Dei". Amikor a szőlőt meggyilkoltuk, kitapostuk utolsó cseppig a vérét és eltemettük a föld alá, az feltámadott egy szép napon, és abból lett a bor, a letisztult, aranyszínű, örök életű bor, az Isten vére. Ez szakralitás, és nem véletlen hogy mindenütt, minden ősvallásban, és nemcsak a keresztényeknél pont a bor az, amit az eucharisztikus szimbólumhoz használnak.
-- A másik a gabona, a kenyér, az Isten teste. A kenyér ugyanerről szól, a feltámadásról. A gabonát megőröljük, meggyilkoljuk, és a fénynél, a nap fényénél, a kemencében feltámad kenyér formájában, és mi aztán eggyé válunk vele. Nem fog még egy ilyen nyelvet találni, mint a magyar, ahol azt mondjuk egymásnak, hogy testvér. Ahol a kenyérnek és a bornak, az Isten testének és a vérének ez is a szó szerinti szimbóluma.
-- Régen nem csak az egy faluból és egy családból származókat szólították így, hanem mi mindnyájan testvérek voltunk. Ez a kenyérnek és a gabonának, a bornak és a szőlőnek a szakralitása, ami ránk nagyobb hatással kellene hogy legyen. Sajnos mára ipari termékké degradálódott, pedig a szőlő valamikor az élet elengedhetetlen velejárója volt.



        A Szőlőfajták a Világon és Magyarországon         

-- A bortermő szőlő (Vitis vinifera) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának legnevezetesebb, gazdaságilag legjelentősebb faja — mint neve is mutatja, a legfontosabb bortermő szőlő.. A bortermő szőlő az ókorban kinemesített növényfajok egyike. Távolabbi őse a ligeti szőlő (Vitis silvertis), amiből mintegy 10 000 éve fejlődött ki a kerti szőlő (Vitis sativa, Vitis vinifera), amit időszámításunk előtt: 4000–5000 évvel vontak termelésbe a Kaukázuson túl, a Transz Kaukázusi térségben, a mai Azerbajdzsán, Grúzia, Irán, Örményország, Törökország vidékén.
-- Az erdei szőlő, ligeti szőlő, kerti szőlő, európai szőlő, bortermő szőlő fogalmakat a különböző szerzők rendszeresen egymást átfedő értelemben használják. A nagyobb fürtű és nagyobb bogyójú bortermő szőlő mintegy 2000–3000 éves termesztés és szelekció eredménye. Az új faj elődénél nagyobb, jellegzetes alakú magvait a régészek az i. e. 2. évezred elejének–közepének kultúrrétegeiben, Azerbajdzsánban tárták fel. Bort már Ázsiában erjesztettek a szőlő levéből, és Mezopotámiában fejlett borkereskedelem alakult ki. I. e. 2100-ban Hammurapi már törvénnyel büntette a borhamisítókat.
-- A borkészítés technikáját az egyiptomiak fejlesztették tovább. A szőlőt i. e. 600 körül a föníciaiak és karthágóiak hozták át Európába. Útjaikon már külön üvegedényeket rendszeresítettek a borok szállítására, ivóedényeket annak fogyasztásához. A bor a görögöknél, főleg Itáliában tett szert komolyabb kulturális szerepre: a szőlő- és bor- termelés fejlődését Dionüszosz kultusza segítette elő. A szőlő kultúra a Római birodalomban látványosan továbbfejlődött, a hatalmas területeket meghódító római katonák sokfelé elterjesztették a szőlőt világszerte.
-- A szőlő felhasználása, a szőlők termés felhasználása szerint vannak: borszőlő fajták, fehérborszőlő-fajták, minőségi fehérborszőlő-fajták, tömegborszőlő-fajták, vörösborszőlő-fajták, csemegeszőlő-fajták, direkt termő rezisztens hibrid-fajták, mazsolaszőlő-fajták. A világon jelenleg mintegy: -400 szőlő fajta van elterjedve, -200 féle fehér szőlő, -200 féle vörös szőlő fajta van nagyobb termesztés alá vonva világszerte.

A Szőlő Fajták Listája Világszerte -- 400. Szőlőfajta.         

-- A Szőlő termés felhasználása szerint vannak: borszőlő-fajták, fehérborszőlő-fajták, minőségi fehérborszőlő-fajták, tömegborszőlő-fajták, vörösborszőlő-fajták, csemegeszőlő-fajták, direkt termő rezisztens hibrid-fajták, mazsolaszőlő-fajták.
-- A világon jelenleg mintegy: 400. olyan szőlő fajta van a legjobban elterjedve, amit bor készítésére használnak. A 400. szőlőfajta közül: 200. fehér szőlő fajta, 200. vörös szőlő fajta van széles körű termesztés alá vonva.

  White Wine Grapes In The World List --- 200 
    Fehér Bor Szőlők Listája a Világszerte --- 200 
  Afuz Ali --ARM   Aidini --GRE   Airen --ESP
  Albana --ITA   Albanella --ITA   Albarolla --ITA
  Albarello Blanco --ESP   Albariño Blanco --ESP   Albillo de Madrid --ESP
  Aligoté --FRA   Alvarinho --POR   Ansonica --ITA
  Arany Sárfehér --HUN   Arbois Blanc --FRA   Arinto --POR
  Arneis --ITA   Aspirino --ITA   Assyrtiko --GRE
  Attila --HUN   Avesso Branco --POR   Azal Branco --POR
  Bakator --HUN   Balafánt --HUN   Bálint --HUN
  Bánáti Rizling --HUN   Barbera Bianca --ITA   Batoca --POR
  Bellone --ITA   Bianca --ITA   Biancame --ITA
  Bianchello --ITA   Bianchetta --ITA   Biancolella --ITA
  Boal --POR   Bogdanuša --CRO   Bombino Bianco --ITA
  Bosco --ITA   Bovale --ITA   Bouvier --FRA
  Budai Zöld --HUN   Cardinal White --USA   Catarratto --ITA
  Chardonnay --FRA   Chasselas Blanc --FRA   Chenin Blanc --FRA
  Cicka --GEO   Cinanda --GEO   Cinsault Blanc --FRA
  Clairette Blanc --FRA   Cococciola --ITA   Colikauri --GEO
  Colombard --FRA   Cortese --ITA   Csaba Gyöngye --HUN   
  Cserszegi Fűszeres -HUN   Deleware White --USA   Doña Blanca --ESP
  Durello --ITA   Elbling --GER                            Emir --TUR
  Ezerfürtű --HUN                    Ezerjó --HUN                         Falanghina --ITA
  Favorit --HUN   Fehér Dinka --HUN   Fehér Gohér --HUN
  Fehér Szlanka --HUN   Fetească Alba -ROM   Fetească Regală -ROM
  Fiano --ITA   Folle Blanche --FRA   Furmint --HUN
  Gamay Blanc --FRA   Garganega --ITA   Garnacha Blanca -ESP
  Gohér --HUN   Grasă de Cotnari --ROM   Grechetto --ITA
  Greco Bianco --GRE   Grillo --ITA   Grk --CRO
  Grüner Veltliner -AUT   Gutenborner -GER   Irsai Olivér --HUN
  Isabella --USA   Italia --ITA   Hárslevelű --HUN
  Juhfark --HUN   Jubileum --HUN   Kanzler --GER
  Karát --HUN   Kéknyelű --HUN   Kerner --GER
  Királyleányka --HUN   Korona --HUN   Kövi Dinka --HUN
  Kövérszőlő --HUN   Kunleány --HUN   Krstač --SRB
  Lambrusco Bianco --ITA   Laureira Blanca --ESP   Leányka --HUN
  Macabeo --ESP   Malvasia Bianca --GRE   Malvasia Candia --ITA
  Malvazija Istarska --CRO   Marsanne --FRA   Mátrai Muskotály -HUN
  Merseguera --ESP   Mézes Fehér --HUN   Minella Bianca --ITA
  Moscato Bianco --GRE   Moscato Giallo --GRE   Moscato d'Asti --ITA
  Moscato de Samos --GRE   Moscatel de Malaga --ESP    Moscatel de Setúbal PO
  Moschofilero --GRE               Mtsvane --GEO   Muscadelle --FRA
  Muscat Alexandria --EGY   Muscat Blanc --FRA       Muscat Lunel --FRA
  Muscat Ottonel --FRA   Muscat Rose --FRA   Muscat Rouge --FRA
  Müller Thurgau --SUI   Nasco de Cagliari --ITA   Nektár --HUN
  Nosiola --ITA   Nuragus de Cagliari --ITA   Pannónia Kincse --HUN
  Palomino --ESP   Parellada --ESP   Pascal Blanc --FRA
  Pecorino --ITA   Pedro Jimenez --ESP   Picpoul Blanc --FRA
  Picardan Blanc --FRA   Picolit --FRA   Pigato --ITA
  Pinot Blanc --FRA   Pinot Gris --FRA   Piros Dinka --HUN
  Piros Szlanka --HUN   Platina --HUN   Pošip --CRO
  Pozsonyi Fehér --HUN   Pölöskei Muskotály --HUN   Prié Blanc --FRA
  Prosecco --ITA   Prošek --CRO   Rabigato --POR
  Regner --GER   Ribolla Gialla --ITA   Rkaciteli --GEO
  Riesling Italian --GER   Riesling Rhine --GER   Riesling Sylvaner -GER
  Rotter Veltliner --GER   Roussanne --FRA   Sárfehér --HUN
  Sauvignon Blanc --FRA   Savatiano --GRE   Semillon --FRA
  Sercial --POR   Smederevka --SRB   Sultana --TUR
  Szerémi Zöld --HUN   Szőlőskert Királynője HUN   Tămăjosa --ROM
  Tamjanka --BUL   Terret Blanc --FRA   Terret Gris --FRA
  Torrontés --ESP   Tocai Friulano --ITA   Traminer Aromatico ITA
  Trebbiano --ITA                        Xarello --ESP   Xinisteri --GRE 
  Verdicchio --ITA                      Verduzzo --ITA                          Vermentio --ITA                
  Vernaccio --ITA   Vespaiola --ITA   Vidiano --GRE  
  Vilana --GRE   Viktória Gyöngye --HUN   Viognier --FRA
  Viosinho --POR   Vital --POR   Vitovska --SLO
  Viura --ESP   Zala Gyöngye --HUN    Zefir --HUN
  Zengő --HUN   Zenit --HUN   Zeus --HUN
  Zéta --HUN   Zierfandler --AUT   Zilavka --BIH

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Red Wine Grapes In The World List --- 200 
    Vörös Bor Szőlők Listája a Világszerte --- 200 
  Agiorgitiko --GRE   Aglianico --ITA   Albarin Negro --ESP
  Aleatico --ITA   Alexandrouli --GEO   Alicante --ESP
  Alvarelhão --POR   Amaral --POR   Ancelotta --ITA
  Aramon Noir --FRA   Aspiran Noir --FRA   Băbească Neagră -ROM
  Babić --CRO   Baga --POR   Barbarossa --ITA
  Barbera Nera --ITA   Bastardo --ITA   Bellone --ITA
  Bíbor Kadarka --HUN   Black Muscat --USA   Black Rose --USA
  Blatina --BIH   Blauburger --AUT   Blaufrankisch --AUT
  Bobal --ESP   Boğazkere --TUR   Bombino Nero --ITA
  Bonamico --ITA   Bonarda --ITA   Bonda --ITA
  Brachetto --ITA   Brugnola --ITA   Brunello --ITA
  Cabernet Franc --FRA   Cabernet Sauvignon -FRA   Caddu --ITA
  Caiño Bravo --ESP   Caiño Tinto --ESP   Caladoc --FRA
  Calabrese --ITA   Canaiolo Nero --ITA   Carignan --FRA
  Cardinal Red --USA   Carménére --FRA   Casetta --ITA
  Castellano --ESP   Castiglione --ITA   Catanese Nero --ITA
  Cesanese --ITA   Chasselas Rouge --USA   Cinsault Rouge --FRA
  Clairette Ronde --FRA   Clinton --USA   Colombana --ITA      
  Colorino --ITA   Corvina Veronese --ITA   Croatina --ITA
  Deleware Red --USA            Dingać --CRO                           Dobričič --CRO                  
  Dolcetto --ITA                   Dornfelder --GER                    Duna Gyöngye --HUN
  Duras --FRA   Duret --FRA   Ederna --FRA
  Ekim Kara --GEO   Enantio --ITA   Espadeiro --POR
  Feteăscă Neagră --ROM   Folle Noir --FRA   Fontana --ITA
  Franconia --ITA   Frapatto --ITA   Freisa --ITA
  Gaglioppo --ITA   Gamay Beaujolais --FRA   Gamay Noir --FRA
  Garnacha Tinta --ESP   Garro --ESP   Giró --ITA
  Graciano --ESP   Greco Nero --GRE   Grignolino --ITA
  Gropello --ITA   Jaén Tinto --ESP   Juan Garcia --ESP
  Kadarka --HUN   Kármin --HUN   Kotsifali --GRE
  Kratosija --BUL   Lacrima --ITA   Lambrusco Rosso --ITA
  Laureira Tinta --ESP   Liatiko --GRE   Limnio --GRE
  Madrasa --ARM   Malbec --FRA   Malvasia Nera --GRE
  Mammolo --ITA   Mandilaria --GRE   Mavrodafni --GRE
  Medina --HUN   Medoc Noir --FRA   Medrese --GEO
  Melnika Siroka --BUL   Merlot --FRA   Mencia --ESP
  Molinara --ITA   Monastrell --ESP   Mondeuse Noir --FRA
  Monica --ITA   Montalcino --ITA   Montepulciano --ITA
  Morenillo --ESP   Morisca --ESP       Moristel --ESP
  Moscato Rosso --GRE        Mourisco --POR                     Mourvedré --FRA            
  Mudzuretuli --GEO             Muscardin --FRA                     Muscat Hamburg --FRA  
  Nebbiolo --ITA   Neagrara --ITA   Negroamaro --ITA
  Nerello --ITA   Nerello Cappuccio --ITA   Nerello Mascalese --ITA
  Nero --ITA   Nero d'Avola --ITA   Nielluccio Corsica --ITA
  Oporto --POR   Otello --USA   Öküzgözü --TUR
  Pamid --BUL   Perricone Nero --ITA   Petit Bouschet --FRA
  Petit Verdot --FRA   Picpoul Noir --FRA   Picardan Rouge --FRA
  Pignolo --ITA   Pinot Meunier --FRA   Pinot Noir --FRA
  Pinotage --FRA   Plavac Mali --CRO   Poštup --CRO
  Primitivo --ITA   Prieto Picudo --ESP   Prokupac --SRB
  Prugnolo Gentile --ITA   Raboso --ITA   Ramisco --POR
  Rebo --ITA   Romé --ESP   Romeiko --GRE
  Rondinella --ITA   Rossese --ITA   Rossignola --ITA
  Rubintos --HUN   Sagrantino --ITA   Sangiovese --ITA
  Saperavi --GEO    Schiava --ITA   Sciacarello --ITA
  Shiraz --FRA   Sousão --POR   Sumoll --POR
  Tannat --FRA   Tempranillo --ESP   Teroldego --ITA
  Terret Noir --FRA   Tibouren --FRA   Tintilia --ITA
  Tinta Amarela --POR   Tinta Barroca --POR   Tinta Cao --POR
  Tinta Carvalha --POR          Tinta Francisca --POR   Tinta Miuda --POR
  Tinta Negra --POR                Tinta Pinha --POR                   Tinta Madeira --POR        
  Tinto Basto --ESP   Tinto Fino --ESP   Tinto Ramo --ESP    
  Touriga Francesca -POR   Touriga Nacional --POR   Trollinger --AUT
  Turán --HUN   Usakhelauri --GEO   Uva di Troia --GRE
  Uva Rara --ITA   Uva Tosca --ITA   Vaccarese --FRA
  Vadfekete --HUN   Vespolina --ITA   Vranac --SRB
  Xinomavro --GRE   Zinfandel --USA   Zweigelt --AUT

Magyar Szőlő Fajták Listája: - 55. Szőlőfajta                 

-- A magyar szőlőfajták száma igen tekintélyes, szép számmal vannak magyar fajták termesztés alá vonva, szám szerint: 55. magyar szőlőfajta van jelenleg regisztrálva.
-- A magyar szőlőfajták közül számos ősi magyar szőlő fajta van, évezredes hagyománnyal, de vannak újabb fajták is, amelyeket a 20. században nemesítettek.

      Hungarian Grapes Variets List --- 55. Grapes       
       Magyar Szőlő Fajták Listája --- 55. Szőlőfajta     
  Arany Sárfehér --HUN   Attila --HUN   Bakator --HUN
  Balafánt --HUN   Bálint --HUN   Bánáti Rizling --HUN
  Bianca --HUN   Bíbor Kadarka --HUN   Budai Zöld --HUN
  Csaba Gyöngye -HUN   Cserszegi Fűszeres -HUN   Ezerfürtű --HUN
  Ezerjó --HUN   Fehér Dinka --HUN   Fehér Szlanka --HUN
  Furmint --HUN   Gohér --HUN   Hárslevelű --HUN
  Irsai Olivér --HUN   Juhfark --HUN   Jubileum --HUN
  Kadarka --HUN   Karát --HUN   Kármin --HUN
  Korona --HUN   Kéknyelű --HUN   Királyleányka --HUN
  Kövérszőlő --HUN   Kövidinka --HUN   Kunleány --HUN
  Leányka --HUN   Mátrai Muskotály --HUN   Medina --HUN
  Mézes Fehér --HUN   Nektár --HUN   Pannónia Kincse --HUN
  Piros Dinka --HUN   Piros Szlanka --HUN   Platina --HUN
  Pozsonyi Fehér -HUN   Pölöskei Muskotály -HUN   Rubintos --HUN
  Sárfehér --HUN   Szerémi Zöld --HUN   Szőlőskert Királynője HUN
  Turán --HUN   Vadfekete --HUN   Viktória Gyöngye --HUN
  Zala Gyöngye --HUN   Zefir --HUN   Zengő --HUN
  Zenit --HUN   Zeus --HUN   Zéta --HUN    


    Az 100. Legelterjedtebb és Legismertebb Szőlőfajta Világszerte       
                                    -- Fehér Szőlők --                                                                                                                                                                

Arany Sárfehér - (Magyar)

Eredete: - Arany Sárfehér vagy Izsáki Sárfehér, csak Magyarországon termesztik, ezért őshonosnak tekinthetjük. Neve onnan származik, hogy fehér bogyója és nagy fürtje miatt, nehéz, mint a sár, és szinte kizárólagos termőhelye a Kecskemét melletti Izsák települése.
Termése: - Levele nagy, megnyúlt, hólyagos felületű, vállöble jellegzetesen „kancsó” alakú. Fürtje nagy, vállas, tömött. A bogyói világos sárgászöld színűek. Későn, október közepén, illetve második felében érik, általában ekkor szüretelik.
Bora: - Bora változó alkoholtartalmú, vékony, savai durvák. Jelentős mennyiséget használnak belőle pezsgő alapbornak. Fajtapezsgője Blanc sec.

Budai Zöld - (Magyar)

Eredete: - Magyarországon őshonos, Badacsonyban pedig helyi fajtának számít. A Kárpát-medencében alakult ki, nevét a budai szőlőkről kapta. A nővirágú kéknyelű ideális beporzó fajtája.
Termése: - Vastag levélszövetű, gyapjas fonákú levele hasonlít az Ezerjóéhoz, de a levélszéle inkább csipkés. Nagy tömött fürtű fajta. A bogyók zöldes fehérek, kissé pontozottak. Igen későn érik, október második felében szüretelhető. Bőtermő. Rothadásra erősen fogékony és fagyérzékeny is. A Kéknyelű fajtával vegyesen telepítették, ma már alig van belőle.
Bora: - Friss, elegáns, savakban gazdag bort ad. Bora kemény, de nem egysíkú, száraz, minőségi fehérbor. Némi ízrokonságot mutat az ezerjóval.

Chardonnay - (Francia)

Eredete: - A Chardonnay francia fajta, amely világszerte ismert szőlőfajta, úgynevezett világfajta, a világ minden szőlő- és bortermelő- országában ismerik és termesztik. A pezsgők alapbora is egyben, ezért rendkívül nagy mennyiségben termesztett.
Termése: - Bogyói kicsik, gömbölyű formájúak, fehéres zöldek, alig hamvasak, feketén pontozottak, vastag héjúak, lédúsak, ropogósak. Fürtje szintén kicsi, 90–100 gramm körüli, hengeres, kissé vállas, közepesen tömött. Korán fakad és virágzik, szeptember első felében érik.
Bora: - Bora kemény karakterű, de finom savérzetű, fajtajelleges zamatú, telt, széles felhasználási skálájú. Kitűnő pezsgőalap lehet, de kiváló minőségű bor, sőt különleges minőségű, akár természetes csemegebor is készíthető belőle. Üde, friss és érlelt formában egyaránt elegáns, kedvelt termék.

Chasselas Blanc, "Fehér Saszla" - (Francia)

Eredete: - A Chasselas, magyarul: Saszla a legelterjedtebb és legjobb ízű csemegeszőlő-fajta. Több más fajtához hasonlóan fajtacsoportot képez, melyek közül legfontosabbak a fehér saszla (chasselas blanc) és a piros saszla (chasselas rouge). Eredete vitatott. Az egyik teória szerint a saszla az egyik legrégebbi szőlőfajta, az ősi Egyiptom 5000 éves fajtája. Egy másik magyarázat a Jordán völgyéből származtatja. Mindenesetre Franciaországból terjedt szét később. A saszla szőlő ezerféle hasonneve a világ minden tájáról – jól mutatja a fajta elterjedtségét
Termése: - Tőkéje középerős növekedésű, közepes, illetve bőtermő, fekvés iránt nem, a talaj kissé igényes fajta. Levele zötétzöld, fimom szövetű, szabályos 5 karéjú. A fürt középnagy, laza vagy tömött, gúla alakú, bogyója közepes, vékony, de erős héjú, húsos, ropogós, kellemes zamatos bő levű, napos oldalán rozsdás. Átlagos években már szeptember első felében fogyaszthatóak, de szüretelés ideje hosszan kitolható. A világ szinte valamennyi szőlőtermesztő országában ismerik és termesztik. Legkiemelkedőbb termőterületeit a Loire-völgyében és Baden környékén, Németországban találjuk.
Bora: - Bora könnyű, friss, finom savösszetételű, gyümölcsös zamatú, szép világossárga színű, száraz fehérbor. Nem túl fajtajelleges, ezért jó házasítási alapanyag. A piros saszlából hasonló tulajdonságú rozébor készül. A legismertebb saszla-borok a svájci Fendant, aAigle, a Mont-sur-Rolle és Féchy; valamint a francia Crépy.

Cinandali, "Tsinandali" - (Grúz)

Eredete: - A Tsinandali Grúzia legfontosabb fehér szőlője és ebből készült fehér bora. Egyben e név borrégió is, nagyon régmúltra visszavezethető e szőlőfajta.
Termése: - Bogyói kicsik, gömbölyű formájúak, sötét sárgásak, vékony héjúak, ropogósak. Fürtje szintén kicsi, 90–100 gramm körüli, hengeres, kissé vállas, közepesen tömött. Korán fakad és virágzik, október első felében szüretelik.
Bora: - A Tsinandali bora szép és karakteres, csipkebogyó illatú, kicsit citrusos, intenzív, elég jól megjegyezhető illattal. Ízében lendületes, ami kell is, mert van teste bőven, és alkoholban sincs hiány. Ízében sok a citrus, némi csersavas érzés, de finom savérzetű, fajtajelleges zamatú, telt, széles felhasználási skálájú, kedvelt termék.

Csaba Gyöngye - (Magyar)

Eredete: - A Csabagyöngye vagy Csaba Gyöngye a világ egyik legismertebb hibrid szőlőfajtája, halványsárga bogyóit a világ szinte minden szőlőtermelő országában termesztik. Hasonnevei: Perla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Pearl of Csaba.. Mathiász János nemesítette, de Stark Adolf nevelte fel 1904-ben Békéscsabán, ezért az érdemet gyakran neki adják. A Bronnerstraube és az Ottonel Muskotály szőlők keresztezéséből származik.
Termése: - E csemegeszőlő korán érik, gyakran már július közepétől-végétől fogyasztható és erjeszthető. Fürtjeinek nagysága és termőképessége közepes, de sok másodtermést nevel; bogyói középnagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, sárgásak, enyhén muskotályos zamatúak.
Bora: - Bora gyenge és kellemes kis asztali bor, amely jellemzően újborként fogyasztható.

Cserszegi Fűszeres - (Magyar)

Eredete: - A fajtát 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly keresztezte, az Irsai Olivér és a Piros Tramini szőlőfajtákból. A kísérletnek az volt a célja, hogy egy olyan szőlőfajtát nyerjenek, amely amellett, hogy finom bort ad, két másik kikötésnek is megfelel: jól bírja a téli hideget és hamar érik.
Termése: - Fürtje közepes méretű, alakja kúpos, vállas, közepesen tömött. Bogyói kicsik, gömbölyűek, az érés kezdetén „húspiros” színűek, majd kifakulva az érés végére inkább borostyánszínűek; vékony, de szívós héjúak, lédúsak. Korán fakad, virágzik és érik, de a szüretelésre csak szeptember második felében kerül sor.
Bora: - Megfelelő időben szüretelt termésének bora muskotályos illatú, fűszeres zamatú, harmonikus savtartalmú, extraktban gazdag, ami önmagában vagy házasított formában értékes lehet.

Furmint - (Magyar)

Eredete: - A Furmint jellegzetes magyar fajta és a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Tokajban ez az egyik fő fajta. A nyelvészek szerint a „furmint” név francia jövevényszó, ami végső soron a latin frumentum szóból származik, amely „gabonát” jelent. Az elmélet szerint a cukortartalom növelése érdekében szalmán aszalták a szőlőt, így készült az édes bor.
Termése: - Tőkéje erőteljes növekedésű, a talaj iránt nem igényes; közepes illetve bőtermő fajta. A levele alig tagolt, vastag, kissé hólyagos. Fürtje laza, középnagy, átlagsúlya 10 dkg, bogyói közepes nagyságúak, sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásak, hosszú nyelűek, kissé vastag héjúak, ropogósak, lédúsak, jól beérve szépen aszúsodnak.
Bora: - Bora savdús, önálló, harmonikus összetételű, jellegzetes finom illatú és kellemes ízű pecsenyebor, illetve aszúsodva finom csemegebor, aszú és szamorodni – ez az édes tokaji aszú alapszőlője. Tokaj-hegyalján hagyományosan október 28-án, Simon és Júda napján kezdődik a szüretelése.

Garganega Veronese - (Olasz)

Eredete: -  A Garganega Olaszország második legnépszerűbb fehérbora, a Garganega nevű szőlőfajtából készül. A szőlőfajtát Verona és Vicenza környékén termesztik nagy mennyiségben.
Termése: - Tőkéje középerős növekedésű, fürtje kicsi, szabályos, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik, vagy közepesek, kicsit megnyúlt gömbölyű alakúak, sárgás-zöldes színűek.
Bora: - A Garganega bor: illatos, üde, könnyű, gyümölcsös. Kiváló, mint aperitív, tészta, fehér húsok, vagy hal alapú főételek és friss sajtok mellé.

Hárslevelű - (Magyar)

Eredete: - A Hárslevelű jellegzetes magyar fajta és a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Leginkább a Tokaji borvidék jellemző fajtája, ahol furminttal keverve a Tokaji aszút állítják elő belőle. A Tokaji-hegység északi és szlovákiai déli részén szintén termelik.
Termése: - Tőkéje erős növekedésű, ritka lombozatú, egyenletesen és bőven teremő. Levele ép, kerek; fürtje igen hosszú, laza szerkezetű; bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodnak. Októberi érésű, szárazságra, téli fagyokra és rothadásra érzékeny fajta.
Bora: - A Hárslevelű bora, fajtajelleges, színe áttetsző aranysárga. A bor illatvilága nagyon gazdag: gyöngyvirágra, hársmézre emlékeztet a töppedt szőlő kellemes illatával kísérve. A bor ízvilága az egzotikumok felé fordul. Savai kellemes elegyet képeznek a magas alkoholtartalommal. A testes bor hosszanti ízű, kristályosan csillogó, elegáns, jó egyensúlyú bor. Száraz borként a Hárslevelű sűrű, testes, zöldesarany színű, erős fűszer-, virágpor- és virágillatú ital.

Juhfark - (Magyar)

Eredete: - Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája.  Legfontosabb termőhelye Somló ahol jelentős új telepítései is vannak. Előfordul továbbá a Balatonfüred-csopaki borvidéken a Mecsekalján.
Termése: - Nevét, a juhfarkra emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Fürtje: középnagy, hengeres, tömött. Szeptember végén - október közepén érik. Rothadásra érzékeny fajta.
Bora: - Az e fajtából származó bor illatában a csonthéjas gyümölcsök, dió, mandula, mogyoró, brazildió, kókuszdió héja összetett illatjegyei találhatók. Határozott savai elegáns, férfias fanyarságot képeznek.

Kéknyelű - (Magyar)

Eredete: - Magyar fajta, kizárólag csak Badacsonyban található szőlőfajta. A fajta nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta, így lett a neve kéknyelű..
Termése: - Tőkéje középerős, robusztus, lapított vesszőjű. Levele közepesen nagy, kerek, nyílt vállöblű, fonáka gyapjas. Levélnyele kékes-vöröses árnyalatú. Bogyója közepes méretű, gömbölyű, zöldes-fehér színű, héja vastag. Fürtje középnagy, kissé vállas, laza, néha hiányos, madárkás – ezért egy átlagos fürt súlya 30%-a a legtöbb szőlő fürtjéhez viszonyítva.
Bora: - Nemesen árnyalt, illatában a tavaszi virágok mellett a trópusi gyümölcsök illatai is megjelenhetnek. Friss bora üde, élénk savérzetet ad. Hosszabb érlelés után megnemesedett, gyönyörű, harmonikussá vált savait ízhatásában az utánozhatatlan, jellegzetes, elegáns, arisztokrata kesernyésség simulékonyan követi.

Kövi Dinka - (Magyar)

Eredete: - A Kövidinka régi Magyar és Alföldi fajta. Az Alföld szőlőtermesztésének meghatározó szőlője. A Kövidinka tömegborszőlő-fajták közül hazánkban a legelterjedtebb, őshonos, késői érésű fehér szőlőfajta. További nagyobb ültetvényeit Közép-Európában – Szlovénia, Románia és a Balkán-félsziget bortermelő területein találjuk.  
Termése: - Kiváló termelési biztonságú szőlőfajta. Levele kerek, alig tagolt. Fürtje tömött, a bogyók aprók, zöldes pirosak, alacsony savtartalmúak. Késői érésű, rendszerint október második felében szüretelik, nem ritkán kisebb fagyok és lombhullás után.
Bora: - Bora jellegzetesen Alföldi specifikumú, könnyű és lágy, kellemes zamatú asztali bor, fajtajelleges illattal.

Leányka - (Magyar)

Eredete: - A Leányka egy magyar minőségi fehérborszőlő-fajta. Erdélyből vagy Moldvából származik. Az elterjedtségi sorrendben a tizedik helyen áll. Elsősorban Közép- és Kelet-Európában termesztik.
Termése: - Szeszélyes, „rugós fajta”. Fürtje kicsi, vállas, tömött. Átlagos évjáratban már szeptember első felében érik. Szüretelési időpontja mégis erősen függ az évjárattól, mert vékony bogyóhéja miatt rothadásérzékeny. Különösen esős időben napok alatt képes szinte lefolyni a tőkékről.  
Bora: - Bora gyakran nektár illatú, testes, de kissé lágy, finoman lágy. Belőle készült híres borfajták az Egri leányka és a Móri leányka. Az Egri leánykát szárnyasokhoz, borjú- és báránysülthöz ajánlják.

Maccabeo "Macabeu","Viura" - (Spanyol)

Eredete: - a Maccabeo fontos spanyol fajta, enyhén zöldfűszeres, virágos bukéjáról ismerhető fel. Spanyolország egész északi részén termesztik, így Riojában (ott Viura a neve) és Katalóniában is, ahol a cava nevű spanyol pezsgő meghatározó fajtája. Franciaország déli részén, Languedoc-Roussillonban (Macabeu néven) is megtalálható.
Termése: - A Maccabeo szőlő formás fürtű, apró szemekből álló, sárgás színű. A szőlőt többnyire enyhén savas és a fiatal fehérborok készítésére használják.
Bora: - A Maccabeo bora lágy és zamatos, nagy alkoholtartalmú. Általában fiatalon fogyasztják és keverhetik más fajtákkal is..

Malvasia Bianca, "Fehér Malvasia" - (Görög)

Eredete: - A legtöbb ampelógráfus úgy gondolja, hogy a Malvasia szőlő család az egyik legősibb eredetű, Görögországból származó. A név "Malvasia" általában gondolják, hogy származik Monemvasia, mint kereskedelmi központ a Peloponnészosz félszigeten.
Termése: - A Malvasia szőlő tőkéje kicsi és arányos, a szőlő fürtje közepes és tömött, a bogyók apró szeműek és sárgák.
Bora: - A Malvasia borok általában magas cukorfokúak és tömények, édes desszertborok és likőrborok.

Moscato Giallo "Sárga Muskotály" - (Görög)

Eredete: - A Muskotály a legősibb fehér szőlőfajták egyike, Görögországból származik. Számos borszőlő változata mellett csemegeszőlőként is igen kedvelt, gyakran használják mazsolának vagy készítenek belőle szőlőlét. A hosszú idő alatt több mint kétszáz változatát nemesítették ki, minőségi bor termelésére azonban ezek közül mindössze négy-öt alkalmas. A szőlő cukortartalma viszonylag nagy, így melegebb éghajlatú vidéken viszonylag könnyű belőle édes bort készíteni. Népszerűségének fő oka, hogy a szőlő ízét jól visszaadja. Emellett bora lehet igen kiváló, száraz is, pikáns muskotályos zamattal.
Termése: - A Sárgamuskotály (Muscat Lunel) az egyik legrégebbi európai szőlőfajta, napjaink egyik divatos fajtája, amelyből egyre többet telepítenek. Puha héja miatt meglehetősen rothadékony. Mustja közepes cukor- és savtartalommal bír. Levelei fűrészes szélűek, fürtjei hengeresek és vállasak. Bogyói a napos oldalon rozsdásodnak. Sárgászöld szemei kicsik és gömbölyűek, vastag de puha héjúak, lédúsak, ropogósak, finom muskotályos ízűek.
Bora: - Rendkívül gyümölcsös jellegzetes szőlő illatú és zamatú bort ad, ízében és illatban bodza és szőlővirág tónusok mutatkoznak. Félédes, vagy édes minőségi bort készítenek belőle.

Muscat Ottonel, "Ottonel Muskotály" - (Francia)

Eredete: - A Muscat Ottonel francia fajta, 1852-ben Moreau Robert Angers-i kertész állította elő – valószínűleg a Saszla és a Saumuri Muskotály fajták keresztezésével. Leginkább Európában, a szőlőtermesztés északi határához közel terjedt el, mert a többi muskotálynál sokkal jobban tűri a hideget.
Termése: - Vesszői vékonyak, elterülők, közepesen terem. A fürtje kicsi vagy középnagy, hengeres vagy kissé vállas, közepesen tömött. Bogyói közepesek, a héjuk középvastag, sárgás. Korán, szeptember közepén érik, így az északi területeken kiváló reduktív borok alapja.
Bora: - Borainak fajtajellege bájosan diszkrét, általában a szüret utáni évben fogyasztják őket. Megfelelő klímán, későn szüretelve, figyelemre méltó botrytises borokat állítanak elő belőle. Borai intenzíven parfümös, narancsvirág illatúak.

Palomino - (Spanyol)

Eredete: - A Palomino egy fontos fehérszőlő fajta Dél-Spanyolországban, főleg Jerez de la Frontera környékén. A szőlőt főleg Sherry készítésre használják, ebből a fajtából készül a legtöbb sherry.
Termése: - Andalúzia forró, száraz talaját kedveli, amelyen a hozama 70-80 hl hektáronként. A szőlő nagy fürtű, apró szemekből álló, éretten aranysárga színű. A szőlőt szüret után gyakran még néhány hétig a napon is aszalják a nagyobb minőség és cukorfok elérése miatt.
Bora: - A Palominót a sherry típusú édes borok gyártásához termeszik és a Pedro Ximenez-el keverve ér el nagyszerű értékű édes desszertbort.

Pedro Ximenez - (Spanyol)

Eredete: - A Pedro Jiménez, Pedro Ximenez egy fontos fehérszőlő fajta Dél-Spanyolországban, főleg Jerez de la Frontera és Malaga környékén. A szőlőt főleg Sherry készítésre használják, ebből a fajtából készül a legtöbb sherry. E fajtát gyakran csak Px-szel jelölik.
Termése: - Andalúzia forró, száraz talaját kedveli, amelyen a hozama 70-80 hl hektáronként. A szőlő nagy fürtű, apró szemekből álló, éretten aranysárga színű. A szőlőt szüret után gyakran még néhány hétig a napon is aszalják a nagyobb minőség és cukorfok elérése miatt.
Bora: - A Pedro Jimenez-t a sherry típusú édes borok gyártásához termeszik és a Palominóval keverve ér el nagyszerű értékű édes desszertbort.

Pinot Blanc - (Francia)

Eredete: - A Pinot Blanc francia fajta, amely világszerte elterjedt. Egy Pinot-fajta, amelynek leginkább elterjedt neve a Fehérburgundi. A Pinot Gris, a Szürkebarát szőlő fehér bogyójú testvére.
Termése: - A tőkéje arányos és formás. A fürtje kicsi, középnagy, hengeres, bogyója fehéres-zöld, vékony héjú, de esetenként érett bogyói lilásvörösek is lehetnek.
Bora: -  Nehezebb évjáratokban kemény, élénk savakat, nem megfelelő terméskorlátozás mellett túlzott neutralitást mutat. Ezzel szemben gondos munkával és kisebb hozammal kellemesen üde, elegáns savkészletű, jellegzetesen csonthéjas gyümölcsökre (dió, mogyoró) emlékeztető illattal és ízzel kóstolhatjuk. A Kárpát medencében a Fertő tó környéke emelhető ki, mint optimális termőhelye Ausztriában. A Balaton déli és északi partján egyaránt találkozunk vele.

Pinot Gris, "Szürkebarát" - (Francia)

Eredete: - A Szürkebarát Franciaországi eredetű szőlőfajta, a Burgundi - Pinot családból, a Magyarországon kevésbé elterjedt Pinot Blanc és Pinot Noir közvetlen rokona, valószínűleg eredetileg a Pinot Noir egy mutáns klónja.
Termése: - Közepes tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű. Fürtje kicsi–középnagy, tömött. Bogyója kicsi és kerek, szürkés-fehér színű, héja vöröses színezetű. Húsa puha, leves, semleges ízű. Bőven termő, kiváló minőségű fajta.Magyarországon szeptember második felében érik, különösen a Badacsonyi és Balatonfelvidéki borvidékeken elterjedt.
Bora: - Bora gazdag ízekben, extraktban, finom savú, nagyon kellemes lágy zamatú. Magyarországon lassan fejlődő, félédes fehérborokat készítenek belőle, de mivel szürkésfehér bogyója héja vöröses színezetű, világosabb színű rosé is készíthető belőle. Másutt inkább fiatalon isszák. Néha készítenek belőle a nemes rothadásra építő borokat is.

Riesling Italian, "Olasz Rizling" - (Német)

Eredete: - Német fajta, mint a Rizlingek általában mindannyian azok. Széles körben elterjedt Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Olaszországban.
Termése: - Közepes tőkéjű, sűrű, vékony vesszőjű. Fürtje kicsi–középnagy, tömött, hengeres és gyakran van rajta mellékfürt. Bogyója kicsi, sárga, gömbölyű, alig hamvas, vékony héjú. Húsa puha, leves, semleges ízű. Október első felében szüretelhető. Későn érő, ezért szereti a melegebb helyeket, a déli lejtőket. Bőven termő, kiváló minőségű fajta.
Bora: - Az olaszrizling fajtajelleges, tiszta illatában a fehér húsú gyümölcsök és a minerális jegyek kavalkádja tör elő. Kóstolva vibráló savszerkezet és üde citrusok emelik tovább az élményt, amit szépen kísér a bor egyedi és utánozhatatlan íze.

Riesling Rhine, "Rajnai Rizling" - (Német)

Eredete: - A Rajnai Rizling Németországi eredetű borszőlőfajta, a világon az egyik legelterjedtebb és Magyarországon is népszerű fajta.
Termése: - A szőlőfajta tőkéje erősen növekvő, vesszőinek sűrűsége közepes, vesszői merevek és hengeresek. Fürtje kicsi, tömött, hengeres, kicsit kúpos, gyakran szabálytalan alakú. Termőképessége közepes, Magyarországon szeptember végétől már érik.
Bora: - Bora kemény, de finom savakkal, extrakt-tartalma nagy, illat- és zamatanyag-tartalma gazdag, cukortartalma közepes, de ez változó. Termőhelytől és feldolgozástól függően sokarcú lehet, a könnyű, vékony, savas bortól egészen a testes, nagy cukortartalmú csemegeborig.

Riesling Sylvaner, "Rizling Szilváni" - (Német)

Eredete: - A Rizlingszilváni, elterjedt nemzetközi nevén Müller-Thurgau, egy Német eredetű nagyon elterjedt hibrid borszőlőfajta. Hermann Müller borász nemesítette, talán rajnai rizling és zöldszilváni keresztezésével a 19. század végén, bár sokan azt gondolják, hogy két rizlingfajta hibridje.
Termése: - Tőkéje erősen növekvő, kevés félmerev vesszője van. Jó termőképességű, sokfürtű szőlő. Fürtje közepes, hengeres, vagy kicsit vállas és közepesen tömött. Bogyói közepesek, megnyúltan gömbölyűek, sárgásfehér színűek, lédúsak és édesek. Szeptember elejétől már lehet enni, szüretelni csak szeptember közepétől szokták, ekkor 18-20 cukorfokos levet ad.
Bora: - Bora közepes cukortartalmú, kis savtartalmú, de cukormentes extrakt- és illat-, zamatanyagtartama magas. Általában csak reduktív technológiával lehet belőle borokat készíteni, amelyek gyorsan fejlődőek és könnyűk, de ízanyaguk viszonylag csekély és gyorsan öregednek.

Rkacitelli - (Grúz)

Eredete: - A Rkacitelli egy régi Grúz szőlőfajta, ami a Transzkaukáziai térségben elterjedt: Grúziában, Moldáviában, Azerbajdzsánban, Örményországban egy nagyon elterjedt szőlőfajta. Egyszerű, könnyű asztali bort terem. Pezsgőalapbornak is alkalmas.
Termése: - Jó termőképességű, sokfürtű szőlő. Fürtje hosszúkás, kicsit vállas és tömött. Bogyói kicsinykék, megnyúltan gömbölyűek, sárgás-zöldes színűek, édeskések. A szürete október közepétől kezdődik meg, ekkor már 20-21 cukorfokos levet ad.
Bora: - A Rkacitelli bora erős és savas, olykor még fanyarkás is lehet. Ám minőségi borok jönnek ki belőle önállóan és háziasítva is. A Gurdzsaani egy márkás száraz Grúz fehérbor,amit Rkacitelli és Mcvane szőlőfajtákból állítanak elő..

Sauvignon Blanc - (Francia)

Eredete: - A Sauvignon Blanc francia eredetű világfajta, de még Dél-Afrikában is kitűnő eredményekkel termesztik, sőt talán ott a legjobbak az értékei. A mésztartalmú és lazább talajokat kedveli, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát.
Termése: - A szőlőfajta tőkéje közepes, vesszőinek sűrűsége közepes, vesszői merevek és hengeresek. Fürtje közepesek, kerekded alakúak. Termőképessége közepes, Magyarországon szeptember végétől már szüretelhető.
Bora: - Jellegzetes illat- és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker- fajtájává tette. A fajta nem kedveli a hosszas fahordós érlelést. 3-4 éves kora után kevés értéket mutat fel. Fajtakarakterének megőrzéséhez az acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat- és íz- világú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle. A legszebb savignon blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek.

Traminer Aromatico, "Tramini" - (Ausztriai)

Eredete: - Ausztriai eredetű fajta. A nevét a Dél-Tiroli (alto-adige-i) Tramin községről kaphatta. A muscat fajta rokonának tartják. Viszonylag hűvös éghajlaton érzi jól magát.
Termése: - Tőkéje középerős növekedésű, sűrű vesszőjű, fürtje kicsi, szabálytalan, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik, vagy közepesek, kicsit megnyűlt gömbölyű alakúak, húspiros színűek és hamvasak, vastag héjúak, ropogósak, édesek és lédúsak, de a sok mag miatt viszonylag kevés levet adnak. Szeptember vége felé érik.
Bora: - A Traminit a szőlészek kevésbé, a borászok és a fogyasztók viszont annál inkább kedvelik, mivel bora erősen fajtajelleges, kissé muskotályos, fűszeres zamatú, amelyben a rózsára emlékeztető illat- és íz- jegyek dominálnak. A száraztól az édesig sokféle bor készíthető belőle. A fűszeres tramini késői szüretelésű borai gyakran viselik magukon többek között a fahéj aromajegyeit, ami összhangot teremt a fahéjas fogásokkal. Jól harmonizál a gyömbérrel, s például a licsivel készült ételekkel is.

Trebbiano Toscano, "Ugni Blanc" - (Olasz)

Eredete: - A Trebbiano Toscano, ahogyan a neve is mutatja, egy olasz szőlőfajta, a Toszkánai régió egyik jellegzetes fajtája. Franciaországban: Ugni Blanc néven ismerik és termesztik. A szőlőfajta az egyik legszélesebb körben termesztett a világon.
Termése: - Tőkéje középerős növekedésű, fürtje kicsi, szabályos, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik, vagy közepesek, kicsit megnyúlt gömbölyű alakúak, sárgás-zöldes színűek.
Bora: - Bora karakteres, kellemes és különleges illatú, ízletes, bársonyos és testes fehérbor. Hidegen 10-12°-os hőmérsékleten szokás felszolgálni szinte minden étel kísérőjeként, de különösen a tenger gyümölcseihez, édesvízi halakhoz, zöldséglevesekhez és hideg húsokhoz.

Verdicchio - (Olasz)

Eredete: - A Verdicchio Közép-Olaszországban őshonos fajta, leginkább Marche régióhoz kötődik, a földrajzi fogalom szinte együtt él a szőlőfajta nevével a borkedvelők fejében. A tartomány szimbólumának számít, és állítólag már az etruszkok is ismerték, a görögök pedig az itt készített boraikat amforákban szállították tovább hazai vizekre.
Termése: - Tőkéje középerős növekedésű, fürtje kicsi, szabályos, tömött vagy közepesen tömött. Bogyói kicsik, vagy közepesek, kicsit megnyúlt gömbölyű alakúak, sárgás-zöldes színűek.
Bora: - Bora karakteres, ásványokban gazdag akác, galagonya és őszibarack illatú, friss és ízletes, mandulás utóízű. E fehérbort, tökéletesen párosíthatjuk tengeri herkentyűkkel, de főként folyami rákkal, és nem utolsó sorban csirkével…


    Az 100. Legelterjedtebb és Legismertebb Szőlőfajta Világszerte       
                                    -- Vörös Szőlők --

                                                      

Barbera - (Olasz)

Eredete: - A Barbera egy nagyon elterjedt olasz piros borszőlőfajta, amely a Piemontei régióban őshonos. A szőlőt Asti városa körül termesztik, így neve: Barbera d'Asti a Piemonti régióban.
Termése: - Fürtjei kicsik vagy közepesen nagyok, kis, gömbölyű, hamvas, sötétkék vékony héjú bogyói jellegzetesen fűízűek. Késői érésű fajta, október végén érik.
Bora: - A Barbera borok több éves érlelés után válnak a legjobbakká. A bor illatában és ízében a fekete gyümölcsökre emlékeztet, a vad növényekre, cseresznyére, málnára, szilvára, szarvasgombára, dohányra..

Blauburger - (Osztrák)

Eredete: - A Blauburger a Kékoportó és Kékfrankos keresztezése. A keresztezést Dr. Fritz Zweigelt hozta létre 1923-ban a Klosternburg-ban, Ausztriában.. A Blauburger kékszőlőfajtát egyaránt termesztik Ausztriában és Magyarországon.
Termése: - A Blauburger jó hozamokat ad, ellenáll a szürke rothadásnak, de érzékeny a lisztharmatra. Zöld munkája átlagos, hónalj hajtásokon sok másod termést hoz. Jó évjáratokban szeptember első heteiben szüretelhető 20-as mustfokkal és 6-7-es savtartalommal.
Bora: - Intenzív színű, bogyós gyümölcsökre emlékeztető aromával rendelkező bort ad, visszafogott illattal és csersavtartalommal. A legtöbb esetben házasításokban használják fel, mint festőbort. Jellegében inkább a kék oportóra mint a kékfrankosra hasonlít. A kék oportónál testesebb, karakteresebb bort ad.

Cabernet Franc - (Francia)

Eredete: - A Cabernet Franc, régi francia szőlőfajta, már az 1600-as években jól ismerték és kedvelték. Feltételezik, hogy Bretagne-ból származik, erre utal a Loire-völgyi termőterületein elterjedt neve a Breton. Ugyanezzel magyarázzák azt is, hogy a hűvösebb éghajlaton is jól érzi magát.
Termése: - Tőkéje közepesen erős növekedésű, kis illetve közepes terméshozamú. Levele szabályos öt karéjú, kissé megnyúlt; a levélerek töve és a levélnyél pirosas színezetű. Fürtjei kicsik vagy közepesen nagyok, átlagosan 100 grammosak, kis, gömbölyű, hamvas, sötétkék vékony héjú bogyói jellegzetesen fűízűek. Késői érésű fajta, október első felében érik.
Bora: - A Cabernet Franc színe mélyvörös, Illatában a piros bogyós gyümölcsök – főként a málna, cseresznye, szilva és eper – jelennek meg. Íze a kökény, az erdei szamóca és szilva ízére emlékeztet. Bársonyos, nagy extrakt tartalmú borának fogyasztása kiemelkedő élményt nyújt. Elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, azaz szép egyensúllyal. Tanninban nagyon gazdag.  Jó évjáratban és jó fekvésből, 10-15 éves korában remek íz-mélységet ér el. Házasításokban és önmagában is előszeretettel használják és fogyasztják.

Cabernet Sauvignon - (Francia)

Eredete: - A Cabernet Sauvignon szőlőfajta Délnyugat-Franciaországból származik, elsőként a 17. században említik írásos források. A Cabernet Sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Borászati szempontból a Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon egymáshoz nagyon hasonló.
Termése: - Fürtje közepesen tömött, hosszúkás. Bogyói aprók, magja nagy, a mag-hús aránya átlagosan 1:12, amely a szőlőfajták között kiemelkedően magasnak számít. A bogyóhéj vastag és színanyagban gazdag. A bogyó csersavtartalma – elsősorban a magnak, másodsorban a héjnak köszönhetően – magas. A Cabernet Sauvignon későn virágzik és későn érik.
Bora: - A Cabernet Sauvignon rendkívül komplex illat- és íz-jegyzékkel bír. A bora gránátvörös színű, avarillatba hajló, finom csersavban és zamatban különösen gazdag. Ízeiben a fekete ribizke, a szeder és az eukaliptusz ismerhető fel. Illata talán a cseresznye és cédrus illatával írható le, de megjelenik benne a füge, a csokoládé és a meggy is. Tanninban gazdag, mint a Cabernet Franc. Alkoholtartalma ritkán marad 12 százalék alatt. A jó évjáratok hosszú, akár 5-10 év érlelést is kívánnak, hogy elérjék leggazdagabb állapotukat. Testessége és meghatározó fajtakaraktere cuvée borokban is kedvelt. Mindkét cabernet-ből jellegzetes ízű barrique borok is készülnek.

Carignan, "Cariñeno" - (Francia)

Eredete: - A szőlő neve franciául: Carignan, spanyolul: Cariñena, eredetileg francia fajta, de mindkét országban termesztik eléggé nagy mennyiségben. Ez a szőlőfajta asztali borok gyártására használatos, de mivel erős színű, cserzőanyagban gazdag bort ad, jelentős szerepe van a borkeverésnél is. A Carignan Katalóniában Cariňena vagy Mazuelo neveken is ismert.
Termése: - Ezt a korai szőlőfajtát, mely gombás megbetegedésekre hajlamos, nem egyszerű termeszteni, ezért nemcsak Rioja térségében, de Dél-Franciaországban is visszaszorulóban van. Mennyiségileg még mindig az első helyen áll: Priorat és Languedoc régiókban, ahol alacsony hozam mellett, régi tőkéken is rendkívül jellegzetes bort kínál. Elterjedt Szardínián, Észak-Afrikában, valamint Kaliforniában, Chilében, Argentínában és Mexikóban.
Bora: - A Carignan és Cariñena bora egyedi és jellegzetes, tűzes és savas bor. Sokféle más összetételben is előforduló, sokféle más szőlővel is háziasítják, amelyekben szintén kijön egyedi zamata.

Corvina Veronese - (Olasz)

Eredete: - A Corvina Veronese ahogy a nevében is benne van, egy régi olasz fajta, a "Hollófekete Veronai". A szőlőt Verona város környékén termesztik régi és hagyományos módszerekkel.
Termése: - A Corvina szőlő későn érik, fürtje közepes, bogyója kis szemű és sötét vörös színű, tömötten egymáshoz tapadó.
Bora: - A Corvina kis és közepesen testes borokat ad, amelyek világos bíbor színűek. A bora kissé fanyar, enyhén, keserű mandula megjegyzésű. A hordós érlelés még több szerkezetet és bonyolultságot ad a bornak.

Dolcetto - (Olasz)

Eredete: - Dolcetto egy fekete olasz bor szőlőfajta, amely széles körben termesztett Piemonte régióban északnyugat Itáliában. Az olasz "Dolcetto" szó azt jelenti, "kis édes egy". A Dolcetto
Termése: - A Dolcetto szőlő későn érik, fürtje közepes, bogyója kis szemű és sötét vörös színű, tömötten egymáshoz tapadó.
Bora: - A Dolcetto borok a fekete gyümölcsöket idézik, a szilvát, cseresznyét, és a mandulát. Közepesen testes édesebb borokat ad, de száraz borokat is készítenek belőle, amelyek általában szép kékes színűek. E bor alapvetően könnyü és könnyen iható, jól paszol a tészta és a pizza ételekhez kísérőként.

Dornfelder - (Német)

Eredete: - A Dornfelder a Helfensteiner és Heroldsrebe keresztezésével nemesített fajta. A hetvenes években még csak világos vörösborok színének erõsítésére használták, ám ez a korán érõ, sötét és fűszeres fajta hamarosan önálló tiszta borszõlõfajtává fejlõdött, s borának sokszor igencsak elõnyére válik a barrikolás.
Termése: - A Dornfelder Németoországban a legelterjedtebb vöröszőlő fajta. Elterjedése: Németország, a Pfalz és Rheinhessen szõlõtermõ vidékeinek jelentõs területei. A szőlő szép fürtű és méretes szemű, színe pedig szép sötétvörös.
Bora: - Bora mélyebb vörös színű, bársonyos szerkezetű, a szilva, cseresznye és feketeribiszke virágillatú, könnyebb szerkezetű. Egyedi szín és példás egyensúly. Az egyik legrokonszenvesebb bor. Kóstolva kiegyensúlyozott, gyümölcsös, bársonyos. A tannin érett és az egész szájat beteríti. Kimondottan hosszú utóíze érett gyümölcsökben bővelkedik. Ritkán tapasztalható nagyvonalúság jellemzi. A fűszeres húsételekhez illik leginkább.

Franconia, "Kékfrankos" - (Francia)

Eredete: - Népszerű francia fajta, amelyet mindenhol a világon termesztenek. Nagyon elterjedt szőlőfajta, a kékfrankosnak Európában egy felmérés szerint több, mint 50 féle névváltozata van.
Termése: - Tőkéje gyors növésű. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű. Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak. Jól termő fajta, szeptemberben szüretelhető és a leszedésével nem kell sietni, mert nehezen rothad.
Bora: - A Kékfrankos bora aránylag lassan fejlődik, egyéves korára az érdességét finom bársonyosság váltja fel, nemes ízével legbecsesebb vörösborok közé tartozik. Nemcsak önmagában, hanem házasítva is kitűnő tulajdonságokat mutat, megtartva markáns karakterét. Finom rozébora is egyre kedveltebb.

Garnacha Tinta, "Grenache Noir" - (Spanish)

Eredete: - A Garnacha egy Spanyol szőlőfajta, spanyolul: "Garnacha Tinta", franciául: "Grenache Noir", mindkét országban egyaránt termesztik. Spanyolország legelterjedtebb kékszőlő fajtája a Garnacha Tinta..
Termése: - Igénytelen fajta, melyet nem akadályoz sem szárazság, sem hőség, alkalmas a borkeverésre, ám oxidálódásra hajlamos. Megtalálható a Priorat, Cháteauneuf-du Pape borokban vagy a Banyuls likőrborban. A Földközi-tenger partján termesztik, Dél-Franciaországban éppúgy, mint Korzikán, Szardínián és Szicílián. Az újvilágban mindenhol elterjedt, ahol gondot okoz a hőség és szárazság.
Bora: - Spanyolország legelterjedtebb kékszőlője tiszta formájában csak újbor és rosé készítésére használatos legjobban, ám más fajtákkal, például Tempranillóval keverik és erősítik.

Kadarka - (Magyar)

Eredete: - A kadarka ázsiai eredetű régi magyar szőlőfajta. A "Kadar" a hunok főbírája volt egyes források szerint. A kadarka Magyarországon gyakori kék szőlőfajta. A magyar borvidékek közül a kadarka igazi otthona a Keceli, illetve a Szekszárdi borvidék.
Termése: - Tőkéje még a sovány homokon is erős növekedésű, hajtásai mereven felállóak, ezért támasz nélkül is termeszthető. Rendkívül igénytelen, edzett, jó szárazságtűrő fajta. Levele sötétzöld, fényes, hólyagos felületű, durva tapintású. Fürtje hengeres, tömött, közepes méretű, szereti a földközeli, hagyományos fakaros telepítést. Napfény igénye magas. Bogyói kékesfeketék, árnyékos oldalukon néha zöldeskékek. Késői érésű fajta, szeptember végén szüretelik. Általában bőtermő, de termőképességét erősen befolyásolják a termékenyülés viszonyai.
Bora: - A jó érés esetén – kiemelkedően fűszeres zamatú bort ad. Kötöttebb és löszös talajon magasabb minőségű, testesebb vörösborokat, míg lazább homoktalajon vékonyabb, üdébb borokat terem.

Medoc Noir - (Francia)

Eredete: - A Medoc Noir vagy Kékmedoc (mornen noir) francia eredetű vörösborszőlő fajta. Bordeaux-ból származik, ma világszerte elterjedt fajta, világfajta. Mathiász János hozta be Magyarországra.
Termése: - Levele fényes és csupasz, színe világoszöld. Fürtje apró tömött, bogyói gömbölyűek, sötétkékek, muskotályos ízűek. Korai érésű fajta, szeptember első felében szüretelhető.
Bora: - Bora minőségi száraz, rubinvörös színű, rózsás illatú, fűszeres bor, melynek félédes változata is létezik. A hazai választékból kiemelkednek a Dúzsi Rose 2008, és az Egri Kékmedoc borok.

Merlot - (Francia)

Eredete: - A Merlot az egész világon ismert, világfajtának tekinthető vörösborszőlő, nemzetközi besorolás szerint a „nagy” kékszőlőfajták egyike. Ősi, francia fajta, feltételezetten Bordeaux-ból származik. Ma a bordeaux-i borvidék hat legkiterjedtebb termőterülettel bíró vörösborszőlő-fajtáinak egyike. A szőlőfajta elnevezése a francia merle, merleau, jelentése: „feketerigó” szóra vezethető vissza.
Termése: - Tőkéje középerős növekedésű, igényes fajta. Korán hajt, ezért a tavaszi fagyokra különösen érzékeny. Levele szabályos, öt karéjú, levélerei teljesen zöldek. Fürtje kicsi, vagy közepes nagyságú, vállas, laza, 12 dkg átlagsúlyú; bogyói kicsik, sötétkékek, gömbölyűek, hamvas vékony héjúak. Cukorképző képessége kiváló. Szeptember végén, október elején érik. A meleg, szép ősz töppedést idézhet elő a bogyókban és az ízek koncentrálódhatnak.
Bora: - Bora mélyvörös, telt, sajátos, zamat- és íz- gazdag, fekete ribizlis, szilvás tónusú, bársonyosan savas, gyorsan fejlődő, száraz minőségi vörösbor. A késői szüretelésű szőlőből finom illatú és zamatú, a fajta minden szépségét hordozó kiváló bor lesz. Illatában és ízében gyakran a cseresznye-, az eper- és málna- aroma érezhető, a föld (humusz, fű) és fűszerek (tea, eukaliptusz, rozmaring, kakukkfű) illata is felfedezhető. A hosszabb hordós érlelést vaníliás, túlérett kék szilvára hasonlító zamattal hálálja meg. Tölgyfa hordós érleléssel karamell, csokoládé, kávébab ízjegyek is megjelennek. Hosszan eltartható, olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad.

Monastrell, "Mourvédre" - (Spanyol)

Eredete: - A Monastrell, más néven Mourvédre a második legjelentősebb spanyol szőlőfajta, és Levante régi és jellegzetes fajtáihoz tartozik. A franciáknál Mourvédre névre hallgat és ott is előszeretettel termesztik.
Termése: - E szőlő egy rendkívül későn érő, nemes cserzőanyagokkal teli szőlőfajta, általában október legvégén szüretelik. Fürtje közepes, bogyója szintén közepes méretű, szép sötétpiros színű szemekből áll..
Bora: - A Monastrell - Mourvédre szőlőből készült bor általában puha és száraz, de ennek ellenére húsosan hat. Aromájában a fekete bogyós gyümölcsök dominálnak. Spanyolországban azok közé a borok közé tartozik, melyeket már újborként is fogyasztanak, Dél-Franciaországban viszont teljesen más a Mourvédre karaktere. Minőségét értékelik Kaliforniában és Ausztráliában is.

Mudzuretuli, "Mukuzani" - (Georgian)

Eredete: - Mudzuretuli, "Mukuzani" a leghíresebb Grúz vörös szőlő és az abból előállított vörösbor az elsők között van a Grúz vörösborok a listán. A szőlő nevének története a Sapheravi törzs művelt Kakheti Mukuzani emberek neveire vezethető vissza.
Termése: - Tőkéje középerős növekedésű. Levele szabályos, öt karéjú, levélerei fakóan zöldesek. Fürtje nagy, vállas, laza, bogyói kicsik, sötétkékek, gömbölyűek, hamvas vékony héjúak. Cukorképző képessége kiváló. Október közepén érik, ekkor szüretelik. A meleg, szép ősz töppedést idézhet elő a bogyókban és az ízek koncentrálódhatnak.
Bora: - A Mukuzani "Mudzuretuli" vörösbor az elsők között van a Grúz vörösborok listáján.Három évig érlelik ezt a bort tölgyfahordós érleléssel. A bor színe sötét, illata a gránátalma, nagyon jellegzetes íze és aromája van, nagyon nehéz elfelejteni. A nagy kivonat harmonikus.10,5-12,5%-os alkohol, 6-7% savasság jellemzi. A bor 8 aranyérmet, 4 ezüstöt, 2 bronzot nyert a világversenyeken.

Nebbiolo - (Olasz)

Eredete: - A Nebbiolo egy nagyon elterjedt olasz piros borszőlőfajta, amely a Piemontei régióban őshonos. A Nebbiolo név onnan származhat, amikor szüretelik, az olasz szó azt jelenti "nebbia" - "köd". A betakarítása, ami általában történik késő október, mély, intenzív köd beálltakor.
Termése: - Fürtjei kicsik vagy közepesen nagyok, kis, gömbölyű, hamvas, sötétkék vékony héjú bogyói jellegzetesen fűízűek. Késői érésű fajta, október végén érik.
Bora: - A Nebbiolo borok több éves érlelés után válnak a legjobbakká. A bor illatában és ízében a fekete gyümölcsökre emlékeztet, a vad növényekre, cseresznyére, málnára, szilvára, szarvasgombára, dohányra..

Nero d' Avola - (Olasz)

Eredete: - A Nero d' Avola szőlő a Szicíliai sziget zászlóvívője, a leghíresebb vörös szőlője Szicília szigetének. Szicíliát a helyiek a Nap szigetének nevezik. Joggal, hiszen sehol sem süt annyit a nap mint arrafelé. A nyár meleg, de nem elviselhetetlen, a tél rövid, de nem hideg, ősztől tavaszig pedig kellemesen langyos az idő. Így terem itt bőven: gabona, olajbogyó, mandula, pisztácia, citrom, narancs és szőlő...
Termése: - A Nero d' Avola a megfelelő művelésmód és hozamkorlátozás mellett nemcsak kíváló cukorfokot, hanem rendes savakat is képes produkálni. Tanninjai édesek és struktúraépítők. Viszonylag laza a fürtje és hamvas szilvakék szemekből áll. A szőlő az extrém szicíliai hőséget is jól tűri, későn érik, soha nem folyik le a tőkéről...
Bora: - A Szicíliai borok nagy része csupán IGT kategóriában fut, mivel a DOC az itteni édes csemegeborok, a moscatók, malvasiák és marsalák számára van fenntartva. Mégis a - Nero d’ Avola névre hallgató kékszőlő és a belőle szűrt bor a sziget szinonimája a vinofanok szótárában. A Nero d’ Avola szőlőből különböző karakterű borokat készítenek: csak a borászok fantáziája szabhat határt a variációs lehetőségeknek. Ez a fajta különösen gazdag rezveratrolban, amely a vér koleszterinszintjét képes a megfelelő szinten tartani. A kékszőlő héjában található rezverat különleges szívvédő hatással rendelkezik. A Nero d’ Avolában szinte mindig felfedezhető a fajtajellegnek számító áfonyaillat, mely erdei bogyós gyümölcsökkel keveredik. Önállóan is szép, de előszeretettel szelídítik vele a világfajtákat: a Cabernet-t, a Merlot-t, és a Syrah-t.

Pinot Noir - (Francia)

Eredete: - A Pinot Noir francia eredetű, világfajta. Nevét a francia "fenyő" és "fekete" szavakból kapta, mivel sötét színű fürtjei a fenyőfa tobozára emlékeztető alakúak. Elterjedt az egész világon, még a hűvösebb éghajlatú régiókban is.
Termése: - Tőkéje, fürtje, bogyója arányos, sötétkék színű. Korán és viszonylag hamar érik, többek között ennek is köszönheti, hogy hanyagolni kell a forróbb éghajlatú borvidékeken, hiszen ott az intenzív melegben még az előtt túlérne a szőlő, elveszítve jellegzetes, elegáns savtartalmát, mielőtt ideje lenne kifejleszteni a megfelelő illat- és íz- anyagokat.
Bora: - A Pinot Noir szőlőből készített bor sok szempontból különbözik a legtöbb vörösbortól. Bár minden fajtának megvannak az eredeti, rá jellemző tulajdonságai, amelyeket egymás mellé téve minden esetben egy egyedi kombinációt kapunk, a pinot noir-ra ez fokozottan igaz. Az egyedi karaktereket pedig lehet nagyon szeretni és nagyon nem. A Pinot Noir világos rubin színű vörösbor, amely nem nagy testével, hanem kifinomultságával, eleganciájával, sokrétűségével hódít. Selymes tanninjaival és piros gyümölcsökre emlékeztető aromájával bizonyítja ezt.

Portuguiser "Oporto, Kékoporto" - (Portugál)

Eredete: - Származása szerint portugál fajta. Egyesek neve után portugál eredetűnek, míg mások osztrák származásúnak tartják. A legnépszerűbb történet szerint az első tőkéket az osztrák Baron von Fries hozta a portugáliai Portóból, Oporto, a Vöslau (Alsó-Ausztria) melletti birtokára 1772-ben. Innen került át Magyarországra, ahol a bogyók hamvaskék színe miatt kapta a kékoportó nevet.
Termése: - Tőkéje közepes fejlődésű, elterülő vesszőkkel, mind rövidcsapra, mind hosszúcsapra metszve bőven terem. Levele világoszöld színű, csupasz, fényes, sima felületű, vékony szövetű. Szeptember első felében már érik, ám szüretelésének idejét inkább a termés egészségi állapota határozza meg. Téli fagyállósága jó, talajban és fekvésben nem válogatós. Fürtjei közepesek, vállasak és tömöttek. Bogyói közepesek, gömbölyűek, sötétkék vékony héjúak, hamvasak, édes lédúsak. Korai érése és kedvező fürtfelépítése, valamint ritkaságnak számító kék színű bogyója miatt étkezési célra is felhasználják.
Bora: - Bora lágy, nagy csersavtartalmú, szép vörös színű, gyorsan fejlődő, fajtajelleges ízekkel, zamatokkal rendelkező – bár ezt a tulajdonságát csak nagyon jó, inkább délies jellegű termőhelyeken nyújtja. Borát a hétköznapok vörösborának tartják.

Sangiovese "Prugnolo Gentile, Brunello di Montalcino" - (Olasz)

Eredete: - A Sangiovese vagy más nevein: Prugnolo Gentile és Brunello di Montalcino. Egy régi olasz fajta, amelynek többféle névváltozata is ismert. Nagyon sokféle bort készítenek belőle és nagyon változatos minőségben. Ez a fajta már az etruszkok idején is létezett a mai Firenze környékén, Toszkánában.
Termése: - Tőkéje közepes fejlődésű, levele sötétzöld színű, csupasz, fényes, sima felületű. Bogyói közepesek, gömbölyűek, sötétkék vékony héjúak, hamvasak, édes lédúsak.
Bora: - Bora lehet lágy és keményebb is, nagy csersavtartalmú, szép vörös színű, gyorsan fejlődő, fajtajelleges ízekkel, zamatokkal rendelkező – bár ezt a tulajdonságát csak nagyon jó, inkább délies jellegű termőhelyeken nyújtja. Borát a hétköznapok vörösborának is tartják Itáliában.

Tempranillo - (Spanyol)

Eredete: - A Tempranillo egy régi Spanyol fekete szőlőfajta, amit széles körben termesztenek Spanyolországban. A neve a kicsinyítő a spanyol temprano ("korai"), ami egy utalás arra a tényre, hogy néhány héttel korábban érik, mint a legtöbb spanyol vörös szőlő.
Termése: - A Tempranillo fürtjei arányosak, bogyói közepesek, gömbölyűek, feketés színűek, vékony héjúak.
Bora: - Tempranillo borok rubinvörös színűek, míg az illatok és ízek lehetnek bogyós gyümölcsök ízei, cseresznye, meggy, szilva, dohány, vanília. A Tempranillót ritkán palackozzák önállóan, sokszor más borokkal keverik.

Touriga Nacional - (Portugál)

Eredete: - A Touriga Nacional egy Portugál vörös borszőlőfajta, sokak szerint, Portugália legszebb fajtája. A bort keverékekben is használják gyakorta , és egyre gyakrabban használják az asztali borként is, a Douro és Dão vidékén.
Termése: - A szőlőtő szép és erőteljes, a fürtjei arányosak, bogyói közepesek, gömbölyűek, feketés színűek, vékony héjúak.
Bora: -  A Touriga Nacional testes és erős bort ad, magas tannin és koncentrált fekete gyümölcs ízekkel. Önmagában is jó bort ad, de leginkább keverékekben használják, más borokkal elegyítik. Készítenek belőle asztali bort is, Douro és Dão környékén.

Trollinger, "Vernatsch", "Schiava" - (Ausztriai)

Eredete: - A Trollinger, a Trollingi szőlő a svábok kedvence, az Ausztriai Dél-Tirolból származik. A Brenner-hágótól délre Vernatsch a neve, az olasz neve pedig Schiava.
Termése: - A Trollingi tömött fürtű, nagy szemű szõlõ, színe nagyon sötét, szinte feketés. A szőlő késõn érik és hajlik a nagy terméshozamra.
Bora: - Württembergben a világos Trollinger egyszerû kvaterkázóbor, amelyet gyakran némi maradék cukorral érlelnek. Egyszerû élvezetet nyújt; leginkább kroketthez, füstölt húshoz, szalonnához és más nehéz ételekhez illik. Elterjedése: Dél Tirol és Württemberg.

Shiraz - (Francia)

Eredete: - A Shiraz eredetileg Ázsiából származó, de Franciaországban kifinomított szőlőfajta.  
Termése: -  A fürtje közepes méretű, bogyói apró szeműek, sötét, feketés színűek. Egészen késő ősszel szüretelik.
Bora: - Nagy testű, fűszeres, dús és finom cserzőanyagú kiváló bort ad. Illata ribiszke és csokoládé illatú. A Cabernet fajtákhoz hasonlóan jól érlelhető, ugyanakkor sokkal hamarabb kerül szelíd, iható állapotba.  Nagy mennyiségben tartalmaz színező- és cserzőanyagokat, ezért alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre, de csak a legjobb minőséget ajánlatos új barrique-ba helyezni.

Vadfekete "Csókaszőlő" - (Magyar)

Eredete: - A Vadfekete "Csókaszőlő" a Kárpát-medencében őshonos fajta, a legrégebbi magyar vörösszőlő fajta, amely már a Kadarka előtt termett a hazai szőlőkben. A Vadfekete sötétkék, majdnem fekete fürtjeiről kapta a nevét, ezért néhol Rácfeketének, vagy Csókaszőlőnek is hívták. A fajta már a Kadarka előtt itt volt a hazai szőlőkben, eleink együtt is szüretelték vele, majd egy borrá érlelték a két szőlő termését. Markánsan fekete színe miatt festőszőlőként való alkalmazása mellett domináns vörösborfajta is volt egészen a török időkig, vagyis a kadarka feltűnéséig.
Termése: -  A fürtje közepes méretű, bogyói apró szeműek, sötét, feketés színűek. Egészen késő ősszel szüretelik. “A Csóka-szőlő ősi Kárpát-medencei gyimilcs, amely még ’Vadfekete szőlő’ néven szerepel. (Vitis Lauinia)”
Bora: - A Vadfekete borát mihez is tudnánk hasonlítani.?. Karaktere alapján a kadarka, pinot noir vonalba lehetne sorolni: beltartalmában kicsit gazdagabb a kadarkánál, a pinot noir-nál pedig valamivel keményebb, zamatos, fűszeres, könnyed, mégis nagyon ízgazdag bor.

Vranac - (Szerb)

Eredete: - A Vranac egy szerb szőlőfajta, az egész egykori Jugoszlávia területén elterjedt és termesztett. Nevét a vérpiros színű szőlő szemekről kapta. Nemzetközileg elismert fajtából készül a bora.
Termése: - A fürtje közepes méretű, bogyói apró szeműek, vérpiros színűek. Késő ősszel szüretelik, mikor már jól beérett.
Bora: - A bornak karakterisztikus sötét vörös színe van, gyümölcsös íze és illata, az íze meleg, teljes, harmonikus és temperamentumos. Milánóban 1991-ben a világ 100 legjobb vörösbora közé sorolták a Vranacot..

Zweigelt - (Ausztriai)

Eredete: - A Zweigelt, ez a vörös szőlőfajta amely Ausztriából származik a Kékfrankos és a Szt.Lőrinc fajták keresztezéséből jött létre. A Zweigelt a tenyésztőjéről Dr. Fritz Zweigelt-ről lett elnevezve mégpedig 1922-ben Klosterneuburg-ban, Ausztriában.
Termése: - Fürtje nagy, kúp alakú, tömött, két, esetenként több elágazással. A nagy fürtjei szeptember második felében érnek be. A fajta nagy előnye a korai érés és az, hogy ellenáll a fagynak.
Bora: - A bora rubintvörös színű és száraz, könnyű bor. Tanninban szegény és jellemzően gyümölcsös, meggyre emlékeztető az utóíze.