"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Paleo-Astronautika, Paleo-Seti hipotézisek - Erich von Däniken

2022.07.25 20:27

 

Paleo-Astronautika, Paleo-Seti hipotézisek.

Erich von Däniken a svájci "kutató" a legismertebb képviselője a: "Paleo-Asztronautikának" vagy "Paleo-Seti" hipotézisnek, mely szerint Földönkívüliek látogatták meg a Földet a prehisztorikus időkben, és hatással voltak az emberiségre. A fejlettségük miatt az ősemberek isteneknek tartották őket. Ennek az elméletnek a hátterében a legkülönbözőbb dolgok állnak az ősi kultúrákból: mondák, épületek, faragványok, és megmagyarázhatatlan eredetű tárgyak.

Erich von Däniken

-- Erich von Däniken (Zofingen - Svájc, 1935. április 14.) svájci író, kutató, utazó, aki arról vált ismertté, hogy könyveiben és filmjeiben felvetette annak a lehetőségét, hogy a prehisztorikus időkben egy magasan fejlett földönkívüli civilizáció tett látogatást a Földön. Könyveit 32 nyelvre fordították le, és körülbelül 62 milliót el is adott, ami lehetővé tette, hogy egyike legyen a legsikeresebb íróknak a földön....
-- Erich von Däniken a legismertebb képviselője a: "Paleo-Asztronautikának" vagy a "Paleo-Seti" hipotézisnek, mely szerint földönkívüliek látogatták meg a Földet a prehisztorikus időkben, és hatással voltak az emberiségre. A fejlettségük miatt az ősemberek isteneknek tartották őket.
-- Ennek az elméletnek a hátterében a legkülönbözőbb dolgok állnak az ősi kultúrákból: mondák, épületek, faragványok, megmagyarázhatatlan eredetű és funkciójú tárgyak. Miképpen tudta volna az általunk műszakilag fejletlennek tartott ókori ember létrehozni a gízai piramisokat, a Húsvét-sziget kőszobrait, a Stonehenge-et vagy Piri Reis térképét.?. Az ókori kultúrák mind a semmiből virágzottak fel, majd ahogy jöttek, úgy el is tűntek.
-- Erich von Däniken szerint a Bibliában Ezékiel próféta egy űrhajó földre szállását írja le, ami alapján a NASA egyik mérnöke, név szerint:. Blumrich még tervrajzot is készített. Erich von Däniken folyékonyan beszél négy nyelven, egy mohó kutató és energikus utazó, átlagosan 100.000 mérföldet utazik évente, hogy személyesen látogassa meg azokat távoli helyeket a Földön, amikről ír. Ez lehetővé teszi számára, hogy alaposan megvizsgálja azokat a jelenségeket amiket kutat.
-- Erich von Däniken elméleteit a tudományos élet képviselőinek zöme puszta spekulációnak tartja. Däniken egyébként nem rendelkezik semmilyen tudományos végzettséggel, így a tudományos részről történő el nem fogadása is érthető. Valójában senki szolgálatában nem áll, ő egyszerűen csak egy szabadon gondolkodó kutatónak tartja magát.. 1991-ben elsőként kapott irodalmi: Ignobel-díjat kapott az emberi civilizáció földön kívüli űrhajósok hatására történt kifejlődésének történetéért.

Erich von Däniken: Paleo-Asztronautikus elméletei

-- Ő egy zseni vagy egy komplett őrült.?. Erich von Däniken esetében ezt sokaknak nem könnyű eldönteni. Többször körbeutazta a Földet, járt minden kontinensen és több mint 100 országban kutatott, vizsgálódott !.. Meghökkentő elméleteit olvasgatva már sokan elgondolkoztak legalább egy pillanatra, hogy a piramisok, megalitok, dolmenek nem a primitív emberek, hanem a földönkívüliek építményei.?.
-- Erich von Däniken közzéteszi az Egyiptom, Dél-Amerika és Ázsia eddig megfejtetlen rejtélyeiről tudósító legújabb lélegzetelállító beszámolókat. Akik figyelemmel kísérik az archeológia egy mindmáig tiltott területét kutató szakemberek munkáit, azok előtt feltárulnak a misztikus helyek, legendás népek és mágikus kultuszok titkai.
-- A világ legkülönbözőbb tájain fellelt rejtélyes régészeti lelőhelyekről és ősrégi leletekről olvashatjuk itt a különböző természet- és szellemtudományi szakterületek tudósainak és szakértőinek a beszámolóit. Mindannyian a következő lélegzetelállító eredményre jutnak: a múltban földön kívüli, intelligens lények látogatták bolygónkat.

A Piramisok titkai

-- Erich von Däniken saját, egészen egyedi piramis-történetével vált világhírűvé. A svájci író szerint ugyanis a világ hét csodái között emlegetett építményeket nem az egyiptomiak építették időszámításunk előtt több mint kétezer évvel, hanem a piramisok egy idegen, intelligens civilizáció munkáját dicsérik. Von Däniken szerint ezzel az egyiptomi vezetés tisztában is van, de mélyen hallgat a földönkívüliekről, és az összeesküvésben természetesen a fél világ részt vesz..
-- Bár a tudósok, a régészek és az egyiptológusok évtizedek óta bizonyítani tudják, hogy a meseszép kőgúlákat emberek ezrei építették a mai lehetőségeinkhez képest primitív eszközökkel, pontos mérnöki számítások alapján, ez az elmélet azért mégiscsak kicsit sántít. Nagyobb mérnöki tudás kellett hozzá, így sokan a földönkívüliek művének tartják a kisebb-nagyobb piramisokat, megalitokat, dolmeneket..

A Nazca vonalak

-- A Nazca-vonalak Peru délnyugati részén levő sivatagos területen találhatóak, a mintegy 1500–2000 éve, az inka hódítást megelőzően Kr. e. 100 és Kr. u. 600 között ott virágzó Nazca-kultúra népessége hozta létre. A mintázatokat úgy ,,vésték” a felszínbe, hogy a vonalak mentén a mélyebben fekvő könnyebb homokrétegről eltávolították a ránehezedő felső, kavicsos réteget. A változatos minták – az úgynevezett geoglifák – madarakat és emlősöket, például kolibrit, majmot, embert, és geometriai alakzatokat: spirálisokat, háromszögeket, trapezoidokat, párhuzamos vonalakat ábrázolnak.
-- A hatalmas méretű, részletesen kidolgozott geoglifák Limától mintegy 400 kilométerre délre, csaknem 2 kilométer hosszan nyúlnak el a Rio Grande de Nasca folyó vízgyűjtő medencéjébe... Egyes rajzok mérete meghaladja még a 275 métert is, és többségük csak a levegőből látszik. Erich von Däniken elsődleges feltételezés innen jött, hogy ezek az indiánok már évszázadokkal ezelőtt képesek voltak repülni, hiszen a Földről nem lehetett ezen rajzokat elkészíteni...


A Bibliai nagy teória

-- Erich von Däniken szerint természetesen nemcsak az ókori egyiptomiaknak segítettek be az idegenek, hanem a világ leghíresebb könyvében, a Bibliában is feltűntek. A hihetetlen fantáziával megáldott író egyik könyvében arra a megállapításra jutott, hogy Ezékiel próféta a Bibliában egy űrhajólandolást vázolt fel, és természetesen az ufonauták is megjelentek.
-- Erich von Däniken elméletét a vallástudósok, a nyelvészek, a néprajzkutatók és a történészek szinte mindannyian cáfolásra is méltatlan badarságnak tartják. A NASA egyik mérnöke azonban egyáltalán nem tartotta ezt badarságnak. Blumrich tervrajzot készített a próféta által látott fémből készült, égből alászálló járműről, amely szinte teljes mértékben müködőtt.


Így lett értelmes lény az ember

-- Azt tanultuk az iskolában, ott azt tanították nekünk, hogy az emberiség elsősorban az evolúciónak és a tapasztalatainak köszönheti a szellemi fejlődését. Von Däniken szerint azonban az ősemberek nem voltak éppen értelmes lények, és még ma is barlangban laknánk, és még mindig csak annak a falára rajzolnánk, ha nem jöttek volna az idegenek, nem adtak volna segítséget, és nem termékenyítették volna meg ősanyáinkat.
-- De a "spekulációk nagymestere" szerint ez megtörtént, és ezért indult látványos fejlődésnek az emberiség az őskorban. Sőt, különböző bolygókon távoli rokonaink is élnek, akik szintén azoknak a földönkívülieknek köszönhetik génállományuk egy részét, akiknek mi. Ebből rögtön következtethetünk arra is, hogy von Däniken szerint nemcsak a Földön van élet, de az univerzum csak úgy hemzseg a különböző, idegen lényektől....


"A kőkorszakban sem stimmel valami"

-- Erich von Däniken szerint nemcsak Egyiptom történelme és a piramisok története hamis, hanem már az őskori civilizációk életét illetően sem őszinték velünk a tudósok és a kutatók. Sem a neandervölgyi ember, sem a homo sapiens, de még a kelták sem lehettek azok, akik a hatalmas építményeket - például a Stonehenge-t - felépítették..
-- Bár a fizetett régészek és a történészek ezt a saját maguk módján megmagyarázzák, igazán nem életszerű és valószerű, hogy egyszerű szerszámokkal, némi ésszel és erővel hogyan készülhettek el ezek a lenyűgöző megalitépítmények, von Däniken szerint ezek az egész univerzum tudományát rejtik magukban, nem pedig primitív törzsek isteneinek és a természet tiszteletét.


Az űrutazás bagatell dolog

-- Bár az emberiség a különböző sci-fi-jóslatokkal ellentétben a XXI. században sem űrhajóval közlekedik autó helyett, von Däniken úgy véli, hogy a bolygók közötti utazás semmiség. Az író szerint a mai, földi technika tökéletesen megfelelő arra, hogy az univerzumban bárhova eljussanak az asztronauták, és esetleg találkozzanak a földönkívüliekkel. Ez már csak kizárólag az emberi technikai fejlődés kérdése, szabadon engedése.
-- Von Däniken természetesen tisztában van azzal is, hogy egy ilyen út nem "űrséta-repülés", hanem több száz évet vesz igénybe, ezért szerinte az lenne a megoldás, ha kolóniák, generációk szállítására alkalmas űrhajók épülnének, és az emberek "viszonozhatnák" az idegenek látogatásait. Ez már mára egyáltalán nem tűnik elképzelhetettlen dolognak, sőt, a mai ugrásszerű technikai fejlődéssel nagyon is elképzelhető dolognak tűnik.


Nibiru-spekuláció

-- A Földönkívüli elméletek nagymestere szerint a világ nagyhatalmai - különösen a - NASA és a Vatikán - tisztában vannak a barna törpe, a Nibiru bolygó fontosságával. Von Däniken szerint a naprendszerünk új bolygója azonban nem égitest, és nem jelent veszélyt a Földre. Ez a bolygó ugyanis az idegen civilizációk egyik űrbázisa, itt szállnak fel és le az Ufó-k.
-- A Nibiruról már a maják is tudtak, pedig az ő idejükben ez szinte lehetetlen volt, de fennmaradt forrásaik pontosan jelölték a barna törpe helyét az égbolton. A maja civilizáció egy  Közép-Amerikában élt prehispán civilizáció, amely főleg a kifejlett írásmódjáról, művészetéről, monumentális építészetéről, valamint a  matematikai és asztronómiai ismereteiről volt híres. Ha a majáknak hinni lehet, a Nibiru fontosságára hamarosan fény derül majd.

 

A "Paleo-Asztronautikai" és a "Paleo-Seti" hipotézisek összefoglalása

-- Léteztek már régen is, már jóval előttünk is olyan magas szintű kultúrák a Földön, amelyek uralkodói dinasztiái fejlett technikai eszközökre támaszkodva vezették az embereket. Ennek számos bizonyítéka megtalálható a Földön, csak szét kell nézni egy kicsit, nemcsak Egyiptomban, hanem a Földgolyó különböző egymástól elszigetelt pontjain találhatunk erre utaló nyomokat. A legtöbb kultúrában felbukkannak olyan közös ismertetőjegyek, amelyeket ugyan a "szakértők", "kutatók", "tudósok" nem akarnak észrevenni, de vitathatatlanul arról árulkodnak, hogy ezek az ősi civilizációk ismerték egymást. A témával foglalkozó kutatók szerint két jól elkülöníthető magyarázat létezik az ókorban felbukkanó anakronisztikus készülékek létezésére......
-- Az egyik elmélet szerint a Földön létezett valamikor réges-régen egy a mainál fejlettebb szuper civilizáció, amely valamilyen ismeretlen okból, egy katasztrófa után megsemmisült és a túlélők azt a tudást adták át az utókornak, amelyet meg tudtak menteni a pusztulástól. Ők voltak az Atlantisziak és a leszármazottaik azok az istenkirályok, akik az általam említett fejlett készülékeket használták, hogy uralkodjanak  az embertömegek felett. Az elmélet legismertebb hazai képviselője: Nemere István, aki két könyvet is írt ebben a témában: Egyiptom titkai, A fáraók titkai, valamint a külföldi kutatók közül: Graham Hancock, John Anthony West, Robert M. Schoch és Robert Bauval. Schoch és West hivatásos kutatók, akiket csak lázadó régészeknek neveznek, mert szembe mertek helyezkedni az elavult régi nézetekkel és a modern tudományos értelmezés alapján akarták feltárni a régi műemlékeket....
-- A másik elmélet már inkább a Földön kívülről érkezett istenek szerepét hangsúlyozza ki igazán. Ez a: "Paleo-Asztronautikai" vagy a "Paleo-SETI" hipotézis. Ennek a témakörnek a leghíresebb és legellentmondásosabb képviselője a svájci Erich von Däniken, akit rengetegen támadtak az elméletei miatt, de ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna igaza bizonyos kérdésekben. A másik nagy kutató, akinek a könyvét mindenképpen ajánlom a Paleo-Seti iránt érdeklődők figyelmébe: Zacharia Sitchin sumerológus a tizenkettedik bolygó című könyve, amely magyar nyelven is megvásárolható. Sitchin sem amatőr kutató, hanem hivatásos szakmabeli egyetemi tanár, aki forradalmi úton közelítette meg az ősi sumer szövegek értelmezését. Félreértés ne essék, nincsen szó semmilyen belemagyarázásról. Sitchin csak azt tolmácsolja, ami a szövegekben áll, csupán modern szemmel értelmezi az ékírásos táblákat. Őt is megvádolták már azzal, hogy jól fizet neki ez a Nibiru mese, amit a könyvében is taglal, de azt hiszem, ne menjünk el ebbe az irányba.
-- Egy közeli példa Zahi Hawass, az egyiptomi régészeti intézet vezetője, aki köztudottan gyűlöli a Paleo-Seti kutatókat szabályos kis show műsort kreált magának, amikor a Nagy Piramis máig vitatott un. Gantenbrink aknájának a feltörését közvetítette a televízióban. Ő is szép summát bekasszírozott a show miatt, ami után még mindig nem tudjuk egyértelműen, hogy mi is van az akna ajtaja mögött. A tényen ez semmit sem változtat. Vannak olyan leletek, amelyekre a hivatalos álláspontot képviselő kutatók nem tudnak magyarázatot adni.
-- Ám ha a feltárt leletet egy kicsit más perspektívából kezdjük el vizsgálni rögtön értelmet nyer az, ami korábban érthetetlen volt. Ehhez azonban meg kellene reformálni a gondolkodásunkat és rugalmasabbá kellene válnunk a régészeti-történelmi kutatások értelmezése kapcsán. Amíg ez nem következik be addig marad a görcsös egy helyben toporgás, amely során a nem tetsző leleteket elsüllyesztik az íróasztal mélyére. Egy olyan elavult és sok sebből vérző tudományos rendszert támogatnak, amelyet még a 19-20. században fogalmaztak meg és ami felett már rég elhaladt és eljárt az idő....

 

"Hogyan Beszélt a Nap ?”-- Erich von Däniken interjú


 

Furcsa dolog olyas valakivel találkozni, aki egyrészt ünnepelt szerző, több millió eladott könyvvel, másrészt a közvélemény jelentős részének szemében közönséges sarlatán, rosszabb esetben csaló, jobb esetben hozzá nem értő dilettáns.
Erich von Däniken több mint negyven éve terjeszti fantasztikus tanait a földönkívüliekről, akik szerinte az ókori magaskultúrák valódi létrehozói voltak. Bár a tudósok vagy megvetik, vagy kinevetik, sőt, előfordult az is, hogy az általa bizonyítékként bemutatott tárgyról kiderült, hogy egyszerű hamisítvány, könyveit mégis 32 nyelvre fordították le, és összesen több mint 65 millió példányban keltek el.
Ezen felül több tévéműsora van, CD-ket ad ki, élményparkot csinált, szóval igazi sztár. Az új könyvének népszerűsítésére Budapestre érkező 70 éves, köpcös, csupa energia von Däniken rikító kék zakóját leszámítva kellemes meglepetés. Nem akar semmiről feltétlenül meggyőzni, nyugodtan érvel, és készségesen elismeri, hogy másnak is igaza lehet, nemcsak neki.


-- Emlékszik a legelső alkalomra, mikor szöget ütött a fejében, hogy valami nem biztos, hogy pont úgy van, mint amit a könyvek írnak?

-- Ó, az nagyon-nagyon rég volt. Én katolikusként nőttem fel, katolikus líceumban, és az iskolában rengeteget kellett fordítanunk, ógörögről latinra, latinról németre és oda vissza. És ahogy az Ószövetséget sokadszorra fordítottam, egyre jobban elgondolkodtam bizonyos részek jelentésén. Én istenhívő vagyok, és mint ilyen, tudom, hogy Isten metafizikai jelenség. Ám ahogy itt leírták a megjelenését, a dübörgést, a vakító fényeket, Ezékiel könyvében a fémes csattogást, tudtam, hogy ez nem lehet Isten. Sokkal inkább tűntek valamiféle gépeknek, közlekedési eszközöknek, vagy hasonlónak. Aztán ahogy más vallásokról és más civilizációkról is többet tudtam meg - a különböző állatformájú istenalakokról és repülő lényekről, mint a főnixmadár, a szfinx, a nagák vagy a vimanák Dél-Amerikában, - világossá vált számomra, hogy nem lehet véletlen, hogy ezek a jelenségek egy időben, egyszerre léteztek. A dologban az a vicces, hogy csak évekkel később olvastam el az első sci-fit, amiben földönkívüliek szerepeltek, tehát nem befolyásolhatott semmi ilyesmi.

-- Mi az ideális kombináció: hány százalék kézzel fogható adat és hány százalék hipotézis kell egy működő elmélethez?

-- Én először mindig egy ötletből indulok ki, ahhoz keresek megfelelő tényeket, és a használhatatlan részeket kiszórva azokat gyúrom össze egy új elméletté. De azt én is tudom, hogy ezekre az elméletekre nincsen sehol egyértelmű, megdönthetetlen bizonyíték - bár ellenük sincsen. Az ember ilyenkor a megérzéseire, a tudományos tapasztalataira támaszkodik, igyekszik minél többet utánajárni, de ugyanakkor minél intuitívabbnak is lenni.

-- Amióta elkezdett publikálni, Önt rengeteg vád éri. Milyen típusú vádakat vesz komolyan, és miket vesz semmibe?

-- Valóban, néha olyan, mintha csakis vádak érnének, de szerencsére folyamatosan kapom a tisztelőim leveleit, a kollégáim dicséreteit is. Én csak az olyan vádakra reagálok, amelyek valamilyen érvelésen alapszanak, és sokszor előfordult, hogy komoly párbeszéd és barátság alakult ki köztem és valamelyik kritikusom között, noha egyikünknek sem sikerült meggyőznie a másikat az igazáról.

-- Az Ön elméletei abból indulnak ki, hogy az ide érkező földönkívüliek barátságosak voltak, és segítették a földlakókat. Mi van, ha ellenségesek voltak?

Természetesen ezt a lehetőséget sem lehet elvetni. Gondoljon csak Szodoma és Gomorrah városának elpusztítására, amely Isten büntetése volt, de valójában inkább képzelhető el a földönkívüliek büntetőakciójának valamiféle engedelmetlenségért. Az is lehetséges, hogy a földönkívüliek azért tanítottak meg termelési eljárásokat, különböző fémfeldolgozási eljárásokat az embereknek, hogy dolgoztassák őket, hogy minél többet kiszipolyozhassanak belőlük. Minden vallásban találunk utalást arra, hogy az isten vagy istenek áldozatokat követlenek: aranyat, mirhát, leölt állatokat, szűz lányokat és egyebeket. Miért lenne egy igazi istennek hasonlóra szüksége? Ha például a maják a Napnak áldoztak fel embereket, és a Nap hogyan tudatta velük, hogy mire van szüksége, akkor hogyan kommunikált velük. Hogyan beszélt a Nap? Nyilván sehogy, hanem egy fejlettebb földönkívüli civilizáció tagjai követelték meg mindezt, és minél fejlettebbek voltak, annál jobban tisztában voltak a saját önös érdekeikkel. De azért még nem kell kizárni azt a lehetőséget, hogy valóban kultúrmissziót teljesítettek, és a szívükön viselték a sorsunkat.

-- Ön rengeteget utazik. Mennyi ebből a kutatás és kik segítik?

-- Én nem vagyok régész, és nem is jutna időm hasonlóan aprólékos munkára. Mindig valamilyen új hírből indulok ki, amelyek persze szinte soha nem publikusak. Megvannak a magam forrásai, amire persze elég sok pénzt kell költenem, de így időben megtudok mindent. Most karácsonykor például a fülembe jutott, hogy Kheopsz piramisa alatt találtak egy új tárnát, ami olyan mélyre vezet, ahol már talajvíz van, ami a Szaharában nagyon mélyen található. Azonnal odautaztam, hogy a saját szememmel győződjek meg róla, és fantasztikus élmény volt. Az eddig feltárt szintektől számítva még ötven méter mélyen jártunk, és találtunk egy szarkofágot is (elővesz egy homályos fényképet a vízben álló kőládáról, amiből persze semmi nem derül ki - a szerző), tehát megint van miről gondolkodni, mihez új elméletet gyártani. De az utazás nem csak információszerzés, hanem az inspiráció forrása is. Imádom Mexikót, Perut, egész Latin-Amerikát, Indiát, csak azt sajnálom, hogy az ősi civilizációk kialakulásakor az otthonom, Svájc helyén mindössze gleccserek voltak, mert itt még tartott a jégkorszak. De mindezt egyedül csinálom, az irodában mindössze két ember dolgozik nekem, az egyik fotográfus, a másik pedig a kutatásaimat archiválja.

-- Meséljen az Interlocken-i Mystery Parkról..

-- A Mystery Parkra roppant büszke vagyok! Képzeljen el egy hatalmas kört, ami tulajdonképpen egy üveggyűrű, amelyből hét fantasztikus pavilon nyílik, és mindegyik a világ egy-egy csodáját mutatja be, a Nazca fennsíktól kezdve az egyiptomi piramisokig. Mindegyik pavilonban egy olyan előadótermet rendeztünk be, ahol kezdéskor az emberek lába alatt megnyílik a föld, vagyis a padló üvegből van, és a falon folyó vetítés a lábak alatt is folytatódik. A filmeket helikopterről vettük fel, így az emberek úgy érezhetik magukat, mintha egy varázs szőnyegen ülnének. A vetítések közben komoly előadásokat hallgathatnak egy fülhallgatón keresztül.

-- Vannak olyan Földönkívüliekről szóló elméletek, amelyeket Ön tart túlzásnak?

-- Az UFO kutatók szeretik azt hangoztatni, hogy a Földönkívüliek folyamatosan figyelnek és tanulmányoznak minket. Ez mindig feldühít, mert ezekkel az elméletekkel azt akarják éreztetni, hogy nem érdemes semmit sem csinálnunk, hiszen tőlünk független erők uralkodnak felettünk. Ez ostobaság.

-- Az ősűrhajósokról szóló elmélete, a "Paleo-Astronautika", "Paleo-Seti"" amely szerint az emberi civilizációt földönkívüliek indították el, világszerte ismertté vált. A mai ufóészlelések azonban ellentmondanak ennek: az emberek látnak ufókat és idegeneket, de azok már nem olyan segítőkészek. Mi változott?

-- Én magam sohasem láttam UFO-t. Azt szoktam mondani, előlem menekülnek az UFO-k. Az én szakterületem a több ezer évvel ezelőtti idegen látogatások témája, nem a jelenkoriak. Az úgynevezett UFO-k jelenkori jelenségek. Nem tudhatjuk, van-e a kettő között kapcsolat.
Évezredekkel ezelőtt a Földönkívüliek meglátogatták a Földet. Ezt bizonyítani tudom. Lehetséges, hogy manapság is történnek ilyen látogatások, vagy megfigyelések. De hogy a mai idegenek és a történelmiek ugyanazok-e, arról fogalmam sincs.

-- Tehát a kortárs ufókkal egyáltalán nem foglalkozik?

De igen. Szeretem a témát, és ismerem az irodalmát, csak az a baj, hogy ezek nagyrészt valótlan állítások, vagy túlságosan leegyszerűsítettek. De vannak könyvek - tudományosak is -, amelyek egészen alaposak. Ez egy komoly probléma, de a sajtó sajnos nevetségessé teszi.

-- És mit gondol az idegenekről alkotott, az X-Akták és hasonlók nyomán kialakult közképről: a kicsi, szürke, rovarszemű földönkívüliekről? Van ebben igazság, vagy a figyelemelterelés része?

-- Tényleg nem tudom. Itt van például a közismert roswelli eset, ahol állítólag lezuhant egy ufó. Én sohasem hittem el ezt a történetet, tipikus ufológus-hülyeségnek tartottam. De néhány hónapja hosszasan beszélgettem Ed Mitchell amerikai űrhajóssal, aki a Holdon is járt. És amikor szóba jött Roswell, Ed azt mondta: Erich, ez igaz. Kérdeztem, látott-e ufót ő maga. Nem láttam, felelte, de a titkosszolgálatnál dolgozó barátaimtól tudom, hogy igaz. Hát most mit gondoljak? Sosem hittem ezeknek a szóbeszédeknek, és most egy amerikai űrhajós azt mondja: igaz.

-- Térjünk vissza az őskori űrhajósokhoz. Azt bizonyára nem tagadja, hogy az ősi mítoszok egy részét egyszerűen csak kitalálták. Hogyan válogatja szét a mesét a bizonyítékoktól, amelyekből aztán levezeti az idegenek látogatását?

-- Bizonyítéknak azt tekintem, amikor a mítosz olyan üzenetet hordoz, amiről az akkori emberek nem tudhattak. Az afrikai dogonok például sokat tudnak a Szíriusz B-ről, és úgy tartják, ezt a tudást egy égi istentől, Nommótól kapták. Más vallásokban olyan technológiát írnak le, ami akkor elvileg nem létezhetett.
Persze óvatosnak kell lenni. Általában a természet hatására jönnek létre a vallások. A mítoszok egy része egyértelműen magyarázható a természeti jelenségekkel. De amikor az úgynevezett isten leszáll az égből, és megszólal - arra már más magyarázat kell.

-- Az elméleteit elég heves ellenállással fogadta a tudóstársadalom. Ha a kutatásai valódi bizonyítékokat tártak fel, vajon miért utasítják el a téma vizsgálatát? Bármely tudós megnyalná a tíz ujját egy ilyen felfedezésért.

-- A tudomány rendkívül töredékes, szerteágazó és tagolt. Minden tudós specialista: vannak: sumerológusok, egyiptológusok, satöbbi. A maga területén mindent tudhat egy kutató, de az összefüggéseket nem látja. Van olyan is, aki nem is akarja látni.

-- De hát negyven éve írja már ezeket a könyveket. Hogyhogy nem szálltak be a kutatásba fizikusok, csillagászok?

-- Pedig vannak sokan, akik támogatják az elméletemet. Még könyveket is írtak. De ezek tudományos könyvek, amelyeket senki nem olvas el... Hát hány millióan hisznek vallási és mindenféle más hülyeségekben!

-- Erősen támadják a szkeptikus körök is, sőt emlegetik azt is, hogy börtönviselt. Tisztázná ezt a régi ügyet röviden?

-- Nem szeretnék erről beszélni. Igen, negyven évvel ezelőtt börtönben voltam úgynevezett adócsalásért. Amit sohasem követtem el. Ha a kritikusaim ilyen érvekhez nyúlnak, az az ő szégyenük.

-- De azért nem gondolja, hogy a paranormális kutatók világa kissé talán túl befogadó? Vagyis hogy akárki előjöhet akármilyen idióta elmélettel anélkül, hogy a társai kritikával illetnék?

-- Ez igaz, de nemcsak a para tudományokra. Hát hány millióan hisznek vallási és mindenféle más hülyeségekben! Sima butaságok, egyszerű mesék, és mégis elhiszik őket...