"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Magyarország romantikus helyei - Pásztai Dóra

2021.02.22 19:28

 

Magyarország 15. Romantikus helye.

Mindenki szeretné meglepni a párját egy meglepetés-randevúval vagy kirándulással. Hogy egész biztos jól süljön el a randi, a helyszín választás kulcs fontosságú. Íme a szép és bájos kis hazánk: 15 legromantikusabb pontja..

Esküvő Badacsony: ha varázslatos esküvői helyszínt keresel - elkeltem.hu   

    Magyarország Romantikus helyei     

Sokszor jól esik romantikázni az embereknek, és néha a giccset és a máskor elcsépeltnek gondolt dolgokat is kedveljük. Ilyenkor keressük az ámulatba ejtő és a különleges helyeket, amik kicsit elvarázsolnak bennünket. Magyarország bővelkedik a romantikus helyekben. Mindenki szeretné meglepni a párját egy randevúval vagy kirándulással. Hogy egész biztos jól süljön el a randi, a helyszín választás egy kulcs fontosságú dolog. Íme a szép és bájos kis hazánk: 15 legromantikusabb helye..

    Magyarország 15. Romantikus helye    

1.  Budapest -- Duna part és Városliget --  Budapest Duna-parti belvárosa csodás látványú és alkalmas a szép hosszú romantikus sétákhoz. Budapesten több világörökségi helyszín is található, többek között a Duna-part látképe, a Budai Várnegyed, az Andrássy út, a Hősök tere. Turisztikailag jelentősek még Budapest Duna-hídjai, valamint gyógyfürdői, mivel Budapest a világ egyetlen gyógyfürdőkkel rendelkező fővárosa.
--  Elég néhány szabad óra és egy könnyű pokróc, máris a természetben lehetünk a kedvesünkkel, a város közepén is, ha a Városligetet választjuk a randink helyszínéül. Ráadásul számtalan félre eső, eldugott, mégis nagyon szép pontja van. A Vajdahunyad vára, túloldalán a meghitt kis étteremmel éppen jó egy tavaszi este eltöltéséhez. A Városliget nagy előnye még, hogy ha időközben más szórakozáshoz támad kedvünk, a közeli vidámpark, az állatkert, vagy épp a múzeumok tárlatai mellett is dönthetünk.
--  Utazási Tipp: Együnk ketten egy vattacukrot, garantáltan jó kedvünk lesz tőle..

2.  Szentendre -- Bájos és idili hétvégékre 

  

--  Szentendre a Budapesthez közeli mára híressé vált romantikus városka. Meghitt éttermek a Duna partján, girbegurba, keskeny, macskaköves utcácskák. Múzeumok garmadája, számos program és látnivaló a művészetek kedvelőinek, skanzen – Szentendre bájos, romantikus turista csapda mediterrán élet érzéssel fűszerezve, és nagy előnye, hogy közel van a fővároshoz.
--  Ha Budapesten élünk, akár néhány órányi szabad idő is elég ahhoz, hogy kicsit kiszakadva a hétköznapokból, meglepjük a párunkat egy szentendrei sétával és egy hangulatos vacsorával. A két települést kerékpárút is összeköti: egy jó kis biciklizéssel még különlegesebbé tehetjük a közös programot.
--  Utazási Tipp: Ha túrázni vágyunk, ne feledkezzünk meg a szépséges RÁM-szakadékról..

3.  Visegrád -- Duna-kanyar csodái 

       


--  Visegrád a Duna-kanyar legfestőibb települése. A Duna-kanyarban, a Duna folyam jobb partján, Budapesttől északra 30 km-re található, a Visegrádi-hegységhez tartozó hegyek koszorújában. A Várhegy 328 méter magas. Keskeny terasz lépcsők felett meredek szikla falakkal emelkedik magasba a Várhegy jellegzetes andezit láva tömege. A Rómaiak erődöt építettek a Sibrik dombon. A népvándorlás után megtelepedő szlávok adták a Visegrád nevet. A tatárjárás után épült fel a fellegvár. Csák Máté leverése után Károly Róbert Visegrádot jelölte ki az ország fővárosának.
--  A Dunakanyar a Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza. Ezen a részen a folyó a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között folyik, valamint folyásiránya nyugat-keletiről észak-délire változik. Magyarország egyik legfontosabb turisztikai körzete. A Dunakanyar (kultúrtáj) szerepel a világörökségi várományosi jelölti listán. Valószínűleg a visegrádi középkori királyi központ és az esztergomi középkori vár helyszíneinek összevonásával.
--  Utazási Tipp: A városka és környéke egyaránt gyönyörű Duna-parton halad, közelben van a Dobogó-kő is.

4.  Eger -- Borászat és kultúra  

        

--  A Szépasszony-völgy Eger legnagyobb kiterjedésű, összefüggő borpincés területe. Nevének kialakulásához legendák sora fűződik. Egy 1843-as írat alapján, Bakó Ferenc néprajz kutató szerint, a "Szépasszony" az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Más kutatások szerint a völgyben illetve annak közvetlen közelében lakott egy valóban szép asszony, akire szintén vissza vezetik a völgy elnevezését.
--  Az egri bor hírneve az elmúlt évszázadban szorosan kapcsolódott össze a több mint 150 pincét számláló Szépasszony-völggyel. Az esztétikus utcabútorok, az ápolt zöldterületek, a kialakított szalonnasütő helyek, a szabadidős rendezvények folyamatosan növekvő száma, mind-mind hozzá járulnak a terület töretlen fejlődéséhez, egyre több hazai és külföldi vendég megelégedésére.
--  Utazási Tipp: Járjuk be az egész Szépasszony völgy területét a több mint 150 boros pincét.

5.  Lillafüred -- Korhű regények helyszíne --  Aligha létezhet megfelelőbb helyszín egy romantikus hétvége eltöltéséhez, mint a festői szépségű Lillafüred, a Roxforti kastélyra emlékeztető palota hotellel és a lezúduló víz eséssel. A szabadidő eltöltéséhez a kirándulásokon kívül is minden adott: számos wellness- és sportolási lehetőség közül választhatunk, kisvasúttal is felfedezhetjük a környéket, és ne feledkezzünk meg a legendás borokról sem..
--  A Szinva és a Garadna patakok összefolyásából született tó környékén is érdemes sétálni, amely csónakázásra kiváló. A csónakban pedig a látvány, valamint a természet csöndje, vagy éppen zaja épp eléggé megágyaz a romantikához.
--  Utazási Tipp: A régi palota-hotelnek hihetetlen hangulata van. A korhű hallba akkor is térjünk be egy jó kávéra, ha nem ott szálltunk meg..

6.  Sopron -- Középkori csodák helye 

 

--  Sopron Magyarország nyugati határa mellett, az Alpokalján, Bécstől: 60 km-re, Budapesttől: 220 km-re található. A Soproni-hegység és Fertő-tó melletti Balfi-dombság között, az Ikva-patak völgyében épült. A környék mikro klímája kedvez a bor termelésnek; Sopron a „kékfrankos fővárosa”. Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja.
--  Sopron változatos természeti adottságai, hangulatos utcái, történelmi műemlékei több ezer látogatót vonzanak évről évre. Sopron Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki települése. A város területének több mint a fele műemlékvédelem alatt áll. A Soproni-hegység az Alpok legkeletibb nyúlványa. Kristálytiszta levegőjének köszönhetően Sopron jegyzett klimatikus gyógyüdülőhely.
--  Utazási Tipp: Sopron környéke bővelkedik a remek helyekben: A Soproni hegység és a Fertő tó jó kiránduló helyek.

7.  Tata -- Tavak városa 

   

--  Tata városa a tavak városa festői víztükrökkel, várral, páratlan kilátással és hangulatos utcákkal várja a romantikára éhezőket, nem beszélve arról, hogy a természetben errefelé a zöld megannyi árnyalata felfedezhető, ami eleve jó hatással van a lélekre. A hely kiváló a romantikus délutáni sétákra..
--  Az Öreg-tó környéke, az Agostyáni Arborétum, a Kálvária-domb és az Esterházy család által épített Angol park is remek lehetőséget nyújt a nagy sétákhoz. Érdemes letekinteni a városra a Fellner Jakab-kilátóból is, és ha sportos kikapcsolódásra vágyunk a párunkkal, a közeli kaland parkot és a golf klubot is meglátogathatjuk.
--  Utazási Tipp: Nézzük meg a várat és a vármúzeumot..

8.  Veszprém -- Királynék városa 

 Képtalálat a következőre: „veszprém”

--  Veszprém a királynék városa az építészeti emlékeken és a középkori műemlékeken kívül üdítő kirándulási lehetőségeket is kínál. A Balatonhoz közel eső, nagyon szép részen fekvő város a művészetek otthona is: folyamatosak a kortárs kiállítások, és a színházi élet is pezseg.
--  Az Óvárosban zajlik az élet, évente számos fesztiválnak és rendezvénynek ad otthont, így a kirándulás során csak úgy szívhatjuk magunkba a kultúrát. Emellett Veszprémben található – sokak szerint – az ország legszebb állatkertje, és a városból több kerékpáros- és gyalogtúra- útvonal is indul a Bakony hegyei közé.
--  Utazási Tipp: Nézzük meg a Várkút és a Viadukt környékét is szerteszét..

9.  Sümeg -- Élő történelem földje --  A Sümegi vár alatti városka kanyargó utcái megragadó, romantikus látványt nyújtanak. Ha ott járunk, sétáljunk fel a várba, pillantsunk le Sümegre, és feledhetetlen élményben lesz részünk! A környék csak úgy árasztja magából a múltat, a levegővel együtt szippanthatjuk be a régi korok történelmét.
--  Emellett a Vár, a Váristálló, a Püspöki Palota, a Kocsi-múzeum, a Kisfaludy Múzeum és a ferences templom látnivalói remekül elterelik a figyelmet az akár első közös, kettesben töltött nap jellemző izgalmáról is, ezáltal egy kicsit ellazultabb lelki állapotban tölthetjük az időt!
--  Utazás Tipp: Ha már a környéken járunk, mártózzunk meg együtt Hévízen, a tóban..

10.  Badacsonytomaj -- Balaton és Szent György hegy 

Képtalálat a következőre: „badacsony”Képtalálat a következőre: „badacsony”Esküvő Badacsony: ha varázslatos esküvői helyszínt keresel - elkeltem.hu
--  Badacsonytomaj egyik legszebb éke, és egyben geológiai csodája a Szent György hegy bazalt orgonái, háttérben pedig a pompázó Balaton. A különleges szikla formák, a kövek mélységeiben élő növények, virágok, szemet gyönyörködtető kompozícióját élvezhetjük, ha egy nagy sétát teszünk itt a szerelmünkkel.
--  A terület túrázáshoz és meghitt beszélgetésekhez is ideális. A természet remekeit, az érdekes formájú köveket, sziklákat nézegetve az ember testileg-lelkileg ellazul a jó levegőn, és immár képes csakis a párjára koncentrálni.
--  Utazási TIPP: Nézzük meg a településen található egyedülálló bazalt templomot ..

11.  Tihany -- Öböl és Visszhang otthona 

   

--  Tihanyban minden együtt van, ami a romantikához kell: a Balaton fodrozódó, zöldes vize, a dimbes-dombos táj, a buja, zöld növényzet, a kedves, macskaköves, kacskaringós városka és még a visszhang is. A Belső-tó, a Csúcs-hegy az őslevendulással, a Ciprián-forrás friss vize és az Aranyház pedig még fokozzák ezt a hatást.
--  A Tihanyi apátság a maga történelmi jelentőségével és azzal, hogy házasságok sokasága köttetett az ódon falak között, már-már misztikus helyszín a szerelmesek számára. Ha pedig édes élményre vágyunk, a Marcipán Múzeumba is ellátogathatunk.
--  Utazási Tipp: Nézzük meg a csodálatos Tihanyi partszakaszt, járjuk be a partot és a partfalat..

12.  Siófok -- Balaton fővárosa 

 

--  Siófok városa népszerű üdülőhely, a Balatonpart legnagyobb városa és kikötővárosa a tó déli partján. Kereskedelmi szállás helyeken eltöltött vendég éjszakák tekintetében Magyarország ötödik legnépszerűbb települése. A főszezon kivételével a város tágas, hangulatos, kiváló parti sétányokkal rendelkezik..
--  A város partvonala két szakaszra osztható. A Sió csatornától nyugatra fekvő szakasz Ezüstpart néven ismert, keletre pedig az Aranypart található. A szállodák nagy része és a város szórakoztató központja, a Petőfi sétány az Aranyparton található. A sétány mentén helyezkedik el a fizetős Nagystrand, amely jelenleg (2007-től) a Coke Club nevet viseli. Kicsit tovább haladva keletre található a szabad strand, amely kilométereken keresztül egészen Szabadi fürdőig húzódik. Az Ezüstpartot inkább egy-két szintes nyaralók és panziók uralják, ott végig szabad strand van a partvonal mentén.
--  Utazási Tipp: Az egész Balaton környék bejárható a városból kiindulva, bármerre megyünk, remek part szakaszokat találunk.

13.  Szeged -- Tisza parti és Belvárosi romantika 

   

--  Szeged a Dél-Alföldi régió kulturális és szórakoztató centruma. A város számos programot kínál az ide látogató turisták és a helyiek számára. Szeged múzeuma, a Móra Ferenc Múzeum évente több százezer látogatót vonz. A városban található galériák, mozik, diszkók, színházak mind-mind kitűnő szórakozási lehetőséget nyújtanak. Kimagasló kulturális eseménynek számít a nyaranta működő Szegedi Szabadtéri Játékok, melyet a Fogadalmi templom előtti szabad téren tartanak.
--  A város folyója a Tisza, amelynek partján kellemes sétákat tehetünk. A belváros sétálóutcái szintén remek helyszínek a korzózásra. Az Anna Gyógyfürdő a magyar fürdő szövetség által minősített 4*-os gyógyfürdő. Az Anna-kút vízét: 1927-ben vezették be a Városi Gőzfürdőbe. majd 1938-ban nyerte el a gyógyvíz rangot. 2004-ben újították fel. A Fizio- és Balneo- terápiás Központ a 944 méter mélyről feljutó: 58 fokos ún. Anna-gyógyvizet használja a kezelések alkalmával. Ivókúraként és fürdőkúraként egyaránt alkalmazzák. Szeged a fesztiválok városa, a város egész évben sok kirakodó vásárnak és fesztiválnak ad otthont.
--  Utazási Tipp: Szegedről indulva bejárhatjuk az egész Dél-Alföldet akár minden irányban.

14.  Pécs -- Kultúra bölcsöje és remeke 

   

--  A romantikára vágyóknak egy igazi ékszer doboz Pécs, Dél-Magyarország és Baranya aranya. A város mese szép sétáló utcájával, a hangulatos kifőzdéivel, kávéházaival, a platánfáival, a kőriseivel, és csak úgy lüktet benne a kultúra és a művészet. Ott bolyongva olyan érzésünk támad, hogy nem is Magyarországon járunk, amely még inkább lángra lobbantja bennünk a lelkesedést az önfeledt kikapcsolódás iránt – nemhiába hívják a szerelem és a kultúra városának is.
--  Pécsen amellett, hogy számos múzeumban, műemlékek között és a várban is látogatást tehetünk, nem érdemes kihagyni a Szerelmesek lakatjait sem, amelyek százával lógnak az örök, soha el nem múló érzés jelképeként a Janus Pannonius utca egyik vaskerítésén. Gazdagítsuk a készletet saját lakatunkkal!
--  Utazási Tipp: Pécs városa mindenfelé gyönyörű és a környéke is az: a Mecsek, Abaliget, Orfű, Harkány..

15.  Villány -- Magyar Provence és Vörösbor 

Villány - Borételhez és fordítva 

--  Villányra nem véletlenül mondják, hogy a magyar Provence. A déli kisváros Magyarország legdélibb vidéke, szubmediterrán éghajlattal és sok napsütéssel. Itt a jó hangulat is garantált, mert a helyiek végtelenül kedvesek, és a borkóstolás egyszerűen elkerülhetetlen. A borászkodó családok rég nem látott jó ismerősökként invitálnak bennünket otthonos pincészeteikbe, ahol egy új világ tárul elénk, igaz, a borút már önmagában is tele van látnivalókkal.
--  Villány sok nemzetiség által lakott, multikulti érzést keltő, emberi léptékű közeg ez, amelyben könnyű lélekben is elveszni, az idő lelassul, a stressz szertefoszlik, és átadja a helyét a nyugalomnak, az ellazultság állapotának. Téved az, aki azt hiszi, Villány varázsa csak a borban rejlik! A gazdag történelmi hagyaték, a képzőművészet, a természet, a gyógyító víz és az ország legrégebbi kegyhelye is felfedezésre vár.
--  Utazási Tipp: Villányban 51 borospince van – hódítsuk meg valamennyit..