"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Délinap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Ásványvíz értékekről és kincsekről - Bíró Csaba

2017.12.16 15:23

 

Az Ásványvíz kincsekről.

A természetes magyar ásványvíz kincs, az egyik legnagyobb nemzeti kincs. Nagyon értékes és egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes, természetes élelmiszer. Az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és kedvező mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikro- elemeket..

A Magyar Ásványvízekről

Magyarország nagy földalatti víz készlettel rendelkezik, rendkívül gazdag ásvány- és gyógy- vizekben. Ezek a vizek sok - egyes összetevőikben élettanilag kedvező - ásványi anyagot tartalmaznak. A Kárpát medence különleges adottsága, hogy a földkéreg üledékes kőzettömegét és az abba zárt vízkészletet a hő nagyobb mértékben járja át, mint a Föld egyéb területein, ennek következtében sok a gyógyvíz és hévíz lelőhely, és az ásványvizek viszonylag sok ásványi anyagot tartalmaznak.. Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termék minősége pedig folyamatosan ellenőrzött. Az eredeti és tiszta ásványvíz minden külső szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes, a földkéreg védett víztároló rétegéből származó természetes ásványvíz. Az emberi életműködés szempontjából hasznos ásványvizek - az ember számára kedvező összetételű és mennyiségű ásványi anyagokat, makro- és mikro- elemeket tartalmaznak. Kedvező összetétele, jó íze és kiváló szomjoltó tulajdonsága mellett igen nagy előnye más italokkal szemben az is, hogy teljesen energiamentes.. Magyarországon jelenleg közel 100 kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, amelyek közül 50 - 60 vizét palackozzák, összesen jelenleg 125 fajta ásványvíz van kereskedelmi forgalomban.. A természetes ásványvizek összes ásványi anyag tartalma tág határok - 500 és 2.000 mg/l - között változik. Jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium,- nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai. Viszonylag jelentős a fluorid tartalmuk...  

Az Ásványvízek összetéte és fajtái

Az ásványvíz olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg./.liter oldott ásványi anyagot tartalmaz, és amelyek sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki. Az ásványvíz az ivóvízzel azonos beszerzési helyről, védett ártézi kútból, vagy forrásból származik. A vizek döntő többsége szénsav mentes, melyet a palackozás előtt dúsítanak. A fentieknek köszönhetően a hazai vezetékes ivóvizek fele, és a természetes források többsége is ásványvíznek minősülnek. A természetes ásványvizek összes oldott ásványianyag-tartalma legalább 1000 mg/l, vagy az oldott összes szilárd ásványianyag-tartalma 1000 mg/l között van, és tartalmazza az alább felsorolt aktív biológiai anyagok valamelyikét:

• Lítium-ion legalább 5 mg/l,
• Szulfid-ion vagy titrálható kén legalább 1 mg/l,
• Metakovasav legalább 50 mg/l,
• Nátrium-ion kevesebb 200 mg/l-nél,
• Magnézium-ion legalább 20 mg/l,
• Kalcium-ion legalább 60 mg/l,
• Bromid-ion legalább 5 mg/l,
• Jodid-ion legalább 1 mg/l,
• Fluorid-ion 0,8-1,2 mg/l,
• Radonaktivitás legalább 37 Bq/l,
• Szabad szén-dioxid legalább 1000 mg/l

Az ásványvizek fajtái alap összetétel szerint többfélék lehetnek, 10 fajtát különböztetünk meg az ásványianyag összetételük szerint.

1.  Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz
2.  Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz
3.  Földes-Meszes Ásványvíz
4.  Vasas-Kénes Ásványvíz
5.  Keserű-Szulfátos Ásványvíz
6.  Lúgos-Kémhatású Ásványvíz
7.  Jódos-Brómos Ásványvíz
8.  Alkalikus Gyógyvíz
9.  Hévízes Gyógyvíz
10. Radioaktív Gyógyvíz

A gyógyvizek hasonló jellemzője akár a 20.000 mg/l-t is elérheti, mely viszont csak kizárólag ártézi kút révén nyerhető, lényegesen mélyebb rétegből. Jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium-, nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos, fluoridos vizek, illetve ezek változatai. Az elfogyasztott ivó víz többszörös körforgásban lép kölcsönhatásba a test szövetekkel, az ásványvizek is így fejtik ki jótékony hatásukat. Például egy felnőtt ember agyán 1400 liter víz halad át egy nap, a vesét pedig 2000 liter víz mossa át. A szervezetnek számos olyan anyagra van szüksége, amelyet nem biztos, hogy felveszünk a táplálékkal együtt, de lehet, hogy megtalálható egyes ásványvizekben.. Az ásványvíz források mellett - azok gyógyhatásának köszönhetően - gyakran nőttek ki fürdők, üdülőhelyek. Magyarország a világ egyik ásványvízforrásokkal és felszínre hozható ásványvízvagyonnal leginkább megáldott része. Jelenleg az ivóvíz szolgáltatók létesítményeit figyelmen kívül hagyva több mint száz, kifejezetten a palackozás céljából létesített ártézi kút és forrás ad elismert természetes ásványvizet és ezek közül mintegy 50-nek a vizét palackozzák is.. A világon több mint: 3000 ásványvíz márka van forgalomban, ebből Magyarországon körülbelül: 120 fajta ásványvíz van forgalomban.

A magyar ásványviz története

A Magyar ásványvízek története évezredekre nyúlik vissza az egész Kárpát-medence vízgyüjtő területén. A rendkívül gazdag Kárpát-medencei vizzforrások alapja az egykori Pannon-tenger, amely a Kárpát-medence egész területén hullámzott egykoron. Történeti adatok bizonyítják, hogy hazánk területén több ásvány- és gyógyvizet- már az ősmagyarok, a kelták, és a rómaiak is ismerték és kedvelték... A Balfi ásványvizet már Marcus Aurelius korában, Kr. u. 180 körül is itták a rómaiak. Később a Mária Terézia korában végzett vegyelemzések, kísérletek is bizonyították a balfi forrás savanyú vizének gyógyító hatását, ami az ásványvizet is, a fürdőt is Monarchia szerte híressé tette. Török József 1859-ben így ír a balfi ásványvízről: "Az ivóforrásban a víz buborékokat hányva törtet ki, egészen tiszta, átlátszó, színtelen, élénk kőkénszagú, kissé savanyú ízű, s pohárba merítve gyöngyöző.".. A Csillaghegyi ásványvizet régi írások és mondák tanúsága szerint valószínűleg már az ősember is kedvelte, hiszen nyomaik megtalálhatók a szomszédos hegyekben. A kelták első településéről, Ak-ink-ről már konkrét tudomásunk van, erre települt az I. század végén a rómaiak Aquincum-ja. A rómaiak pedig a Csillaghegyi forrás vizét bevezették a mai Óbuda helyére is.. A Kékkúti "Anna-forrás", illetve a "Theodora-forrás" első írásos nyomát a kétezer évvel ezelőttről származó, a Nymphák tiszteletére állított oltárköveken találjuk, amelyeket Julia Maratina emeltetett. Az ezeken olvasható szövegek a források gyógyító hatását dicsérik. A település környezetében számos Római kori épület maradványait fedezték fel, közöttük egy fürdő romjait is, amely a mai források közvetlen közelében van, így joggal tételezhetjük fel, hogy azt azok hasznosítására építették. A Savanyúkút-dűlőben feltárt római villa maradványai pedig azt bizonyítják, hogy tulajdonosa az "Anna-forrást" használta. Sok középkori leírás említi, hogy Kékkút "….határjában savanyú víz forr…" Tomasich Johanes "Szala vármegyéről" készített színes, rézmetszetű közigazgatási térképe (1799)  Kékkútat pohárral jelöli. Ma két kékkúti forrás vizét palackozzák Theodora Kékkúti és Theodora Kereki néven. A Theodora ásványvíz nevét Theodora bizánci császárnéról (Kr.e. 492-548) kapta, mivel a legenda szerint a kékkúti ásványvíz volt kedvenc itala.

Az ásványvíz élettani szerepe

A víz élettani szerepe rendkívül sokrétű az ember szervezetében. Biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását; befolyásolja a vér összetételét; hőszabályozó szerepével biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét.. Az emberi szervezet víz háztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. A napi víz leadás és víz felvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan: 2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. A napi folyadék szükségletünk mintegy felét a táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz. Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztő rendszerből felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik és a különböző szervekben és szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott anyagokat. A bennük oldott anyagok révén ekkor érvényesül az ásványvizek hatása. A szervezeten belüli körforgása során a víz az anyagcsere termékeket is felveszi és tovább viszi, méregtelenítve ezzel a szervezetet. Aki folyamatos idő- és teljesítménykényszer alatt dolgozik, él, annak bizony törődnie kell saját szervezetének "karbantartásával", szellemi és fizikai erejének regenerálásával. A szervezet vészjelzéseit nem vesszük komolyan, s csak akkor gondolunk az egészségre, amikor már orvosi beavatkozás nélkül nem vagyunk képesek azt helyreállítani. Mondjuk, hogy két végén égetjük a gyertyát, de valójában nem gondoljuk végig, hogy, mint autónknak, testünknek is szüksége van megfelelő "üzemanyagra", rendszeres "műszaki ellenőrzésre", a kenőanyagok és folyadékok cseréjére, feltöltésére, a motor tisztítására.. A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Az emberi test legnagyobb részt vízből áll, az életkor előrehaladtával a víz aránya csökken. A csecsemő szervezete: 80%, a felnőtté már csak: 70%, az idős szervezet pedig mindössze: 50%-ban tartalmaz vizet. Ennek a csökkent víz mennyiségnek kell ellátnia folyadékkal testünk minden részét. Napi: 1.400 liter víz folyik át agyunkon és 2.000 liter víz mossa át vesénket. Az emberi szervezet azonban igen takarékosan bánik vízkészletével, hiszen naponta mindössze kb. 2,4 litert választ ki, amit táplálék és folyadék felvétel útján pótolnunk kell. Az egészséges felnőtt ember napi folyadék szükségletének egyharmadát az elfogyasztott szilárd táplálékok, kétharmadát folyadékok fedezik. Nem mindegy tehát, hogy mit és mennyit iszunk. Természetesen ásványvizet. De miért és hogyan.?. A tiszta eredetű, természetes ásványvíz a biológiai vízigény kielégítésére a legalkalmasabb. Az ásványvíz jó ízű, kiváló szomjoltó, s emellett számos, táplálkozás fiziológiailag fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a szervezet számára könnyen feldolgozható és beépíthető formában. Aki ásványvízzel oltja szomját, annak nem kell aggódnia alakjáért: a természetes ásványvíz kalóriamentes.
Sportolás vagy más intenzív fizikai megterhelés közben sok folyadékot veszítünk és a folyadék vesztés során igen sok ásványi anyag és nyomelem is távozik szervezetünkből. Néhány százalék folyadékveszteség, 70 kg -os testsúlyt figyelembe véve, már több liter víz pótlását teszi szükségessé, aminek elmulasztása estén izomgörcs, hányinger léphet fel és nő a fáradékonyság. Sportolás vagy más nagyobb erőkifejtés előtt töltsük fel folyadék háztartásunkat, fogyasszunk el körülbelül fél liter ásványvizet, félóra alatt elosztva. Az igénybevétel közben igyunk negyedóránként 0,2 liter ásványvizet, és utána is kompenzáljuk a folyadék veszteséget: 0,2 literes adagokban. Az idős emberek szomjúság érzete fokozatosan csökken, ezért általában a szükségesnél kevés folyadékot fogyasztanak, ezért szervezetük kiszáradhat, emésztési zavarok léphetnek fel és növekszik a trombózis veszélye. Különösen nőknél gyakori a csont ritkulás, ami könnyen csont töréssel is jár. Ennek oka többek között a csontok kalciumhiánya. Idős embereknél gyakran felborul a szervezet elektrolit háztartása is. Kialakulhat az időskori cukorbetegség. A lehetséges bajok elkerülésének egyik hatékony eszköze a "természetes orvosság = természetes ásványvíz" fogyasztása.. A rendszeres folyadék pótláson túl részben így biztosítható a szükséges kalcium, magnézium, kálium, fluor vagy más, a szervezet számára szükséges elem. Az ásványi anyagcsere fontos része a biológiai folyamatoknak: megelőzi az emberi szervezetben az elektrolit-háztartás zavarait és az ásványi anyagok egy része ugyanolyan szerepet tölt be, mint a vitaminok.

Az ásványvíz összetételben jelen lévő anyagok

Kalcium: A csontok és fogak fontos alkotó-eleme. Hiánya csontritkulást, jelentős hiánya tetániát, görcsös állapotot okoz. Napi szükséglete 800 mg.
Klorid: A nátriumhoz vagy a káliumhoz kötött formában fordul elő. A gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat. A konyhasóval általában elég jut a szervezetbe.
Kálium: A sejtek fontos alkotóeleme. Az izommunkához, így a szív munkájához is szükséges. Részt vesz a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában. Hiánya esetén izomgyengeség, görcsök, vérnyomáscsökkenés, keringési rendellenesség, bélrenyheség és a vese funkciós zavara léphetnek fel. Napi szükséglete 3,0-3,5 g.
Magnézium: A fehérje és szénhidrát anyagcsere fontos eleme, szükséges az izmok működéséhez beleértve a szívizmot is. Fontos szerepet játszik a csontok felépítésében és a növekedésben. Hiánya estén ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, izomgörcs, szédülés, fejfájás léphet fel. Napi szükséglete 300-350 mg, megerőltető fizikai munka, terhesség és szoptatás alatt 450 mg.
Nátrium: A klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepet játszik az izmok ingerelhetőségében, a vérnyomás szabályozásában. és egyes enzimek aktiválásában. Hiánya gyengeséget, émelygést, izomgörcsöt, ájulást okozhat. Napi szükséglete 2,0 g.
Foszfor: A kalciummal együtt a csontok és fogak fontos építőeleme. Nagy jelentosége van a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében és az energia tárolásában. Napi szükséglete 600-800 mg. Hiányával általában nem kell számolni.
Vas: Fő feladata az oxigén-, a szén-dioxid- és az elektronszállítás. Felszívódását a C-vitamin és az állati fehérjék fokozzák, a csersav és a gabonafélékben lévő fitinsav gátolja. Hiánya vérszegénységet, gyengeséget, sápadtságot, fáradékonyságot okozhat. Napi szükséglete nőknél 15-18 mg, férfiaknál 12 mg.
Fluor: A csontozat és a fogak építőeleme. Hiánya megkönnyíti a fogszuvasodás kialakulását. Különösen a terhes és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek fluorid szükségletének fedezésére kell ügyelni. Túladagolása veszélyes.
Jód: A pajzsmirigy-hormonok termelődése szempontjából fontos mikroelem. Nélkülözhetetlen a magzat méhen belüli fejlődéséhez. Hiánya a pajzsmirigy muködés zavarához (golyva) vezet.
Lítium: Nagy valószínűséggel befolyásolja az ember pszichikai hangulatát. Hiánya hatással van a szív és keringési megbetegedések kialakulására.
Mangán: Részt vesz a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében, valamint a csontok és a kötőszövet felépítésében.
Szilícium: Részt vesz a csontok és a kötőszövetek felépítésében, a kötőszövet- és porcképződésben. Hiánya lassítja a növekedést és felgyorsítja az öregedési folyamatokat.
Cink: Számos enzim és az inzulin alkotórésze. Részt vesz a fehérje, zsír és szénhidrát anyagcserében. Szerepe van a sebgyógyulásban és a szervezet immunrendszerének működésében. Hiánya a fentiek működési zavarát okozza, valamint az étvágy és az ízlelési érzék érezhető csökkenéséhez vezethet..

 
A Magyarországi Ásványvizek és Gyógyvizek teljes Listája - 125 -

Ásványvíz neve -- Forrás, Kút helye -- Alkotóelemei, Összetétele.
Abaqua -- Aba, Fejér megye -- Földes-Meszes Ásványvíz.
Adand Aqua -- Ádánd, Somogy megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Alpok Aqua -- Horvátzsidány, Vas megye -- Lúgos-Kémhatású Ásványvíz.
Amádé -- Gönc, Borsod megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Anisán -- Cegléd, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Anna Víz -- Szeged, Csongrád megye -- Alkalikus-Nátriumos Gyógyvíz.
Apenta Ásványvíz -- Budapest, Őrmező -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Aqua Dolina -- Akasztó, Bács-Kiskun megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Aqua Optima -- Üllő, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Aqua Pelso -- Balatonboglár, Somogy megye -- Keserű-Szulfátos Ásványvíz.
Aqua Perla -- Lakitelek, Bács-Kiskun megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Aquaria -- Albertirsa, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Aquarius -- Albertirsa, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Aqua Salamon -- Alap, Fejér megye -- Földes-Meszes Ásványvíz.
Aquastella -- Budapest, III. Kerület -- Hévízes Gyógyvíz.
Aqua Viva -- Tiszakécske, Bács-Kiskun -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Attala -- Attala, Tolna megye -- Földes-Meszes Ásványvíz.
Ave -- Debrecen, Hajdú-Bihar megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Balatoni Ásványvíz -- Balatonőszöd, Somogy megye -- Keserű-Szulfitos Ásványvíz.
Balfi -- Balf, Győr-Sopron megye -- Keserű-Szulfitos Ásványvíz.
Beathus Aqua -- Kajdacs, Tolna megye -- Földes-Messzes Ásványvíz.
Bihari Gyémánt -- Biharugra, Békés megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Borsodi Víz -- Edelény, Borsod megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Brill Furta -- Hajdú-Bihar megye Lúgos -- Lúgos Kémhatású Ásványvíz.
Bükki Víz -- Bükk, Vas megye -- Alkalikus-Kalciumos Gyógyvíz.
Ceglédi Víz -- Cegléd, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Celli Vulkán -- Víz Celldömölk, Vas megye -- Vasas-Kénes Ásványvíz.
Cívis Debrecen -- Debrecen, Hajdú-Bihar -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Csepel Gyöngye -- Budapest, XXI. Kerület -- Alkalikus-Nátriumos Gyógyvíz.
Cserke Kincse -- Cserkeszőlő, Szolnok megye -- Alkalikus-Jódos-Brómos Gyógyvíz.
Csillaghegyi -- Budapest, III. Kerület -- Alkalikus-Kalciumos Gyógyvíz.
Csillaghegyi Kristály -- Budapest, III. Kerület -- Alkalikus-Kalciumos Gyógyvíz.
Csokonai -- Debrecen, Hajdú-Bihar -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Csillaghegyi Kristály -- Budapest, III. Kerület -- Alkalikus-Kalciumos Gyógyvíz.
Csokonai -- Debrecen, Hajdú-Bihar -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Csopaki Savanyúvíz -- Csopak, Veszprém megye --  Lúgos-Kémhatású Ásványvíz
Dagály Ásványvíz -- Budapest, XIII. Kerület -- Alkalikus-Kalciumos Gyógyvíz.
Dagály Ásványvíz -- Budapest, XIII. Kerület -- Alkalikus-Kalciumos Gyógyvíz.
Dám -- Gyulaj, Tolna megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Dona -- Bánhorváti, Borsod megye -- Vasas-Kénes Ásványvíz.
Duna Gyöngye -- Budapest, IX. Kerület -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Éleshegyi -- Bárdudvarnok, Somogy megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Fontanalis -- Hévíz, Zala megye -- Hévizes-Nátriumos Gyógyvíz.
Fonte Re -- Szentkirály, Bács-Kiskun megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Fonte Verde -- Somogyvár, Somogy Megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Fonyódi Forrásvíz -- Fonyód, Somogy megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Főnix -- Hajdúsámson, Hajdú-Bihar megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Gellérthegyi Kristályvíz -- Budapest, XI.Ker -- Hévizes-Nátriumos Gyógyvíz.
Gellérttáró II -- Budapest, XI. Ker, Pest megye -- Hévizes-Nátriumos Gyógyvíz.
Gellérttáró VI --  Budapest, XI. Ker, Pest megye -- Hévizes-Nátriumos Gyógyvíz.
GOLDAQUA -- Cégénydányád, Szabolcs megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Gödi Ásványvíz -- Göd, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Gyömrő Gyöngye -- Gyömrő, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Gönczi Víz -- Gönc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Hajdúszoboszlói -- Hajdúszoboszló, Hajdú-Bihar megye -- Alkalikus Jódos-Brómos Víz.
Harkányi Víz -- Harkány, Baranya megye -- Alkalikus-Nátriumos Gyógyvíz.
Hartai Ásványvíz -- Harta, Bács-Kiskun megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Jászok Kincse -- Jászdózsa, Szolnok megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Káli -- Kál, Heves megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Kék-Brill -- Dánszentmiklós, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Kékforrás Aquarius -- Albertirsa, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Kék Gyémánt -- Debrecen, Hajdú-Bihar megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Kékkúti Ásványvíz -- Kékkút, Veszprém megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Kincs Ásványvíz -- Berettyóújfalu, Hajdú-Bihar m - Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Kiskunmajsai Gyógyvíz -- Kiskunmajsa, Bács-Kiskun -- Alkalikus Jódos-Brómos Víz.
Kiskőrösi Gyógyvíz -- Kiskőrös, Bács-Kiskun -- Alkalikus Jódos-Brómos Víz.
Kossuth Lajos Víz -- Balatonfüred, Veszprém megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Kristályvíz -- Albertirsa, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Kun-Aqua -- Lakitelek, Bács-Kiskun megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Lilla -- Debrecen, Hajdú-Bihar megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Lillafüredi -- Lillafüred, Borsod-Abaúj-Zemplén megye -- Vasas-Kénes Ásványvíz.
Lukács Fürdő Vize -- Budepest, II. kerület, Pest megye -- Alkalikus-Nátriumos Gyógyvíz.
Lukács Gyöngye -- Budapest, II. kerület, Pest megye -- Alkalikus-Nátriumos Gyógyvíz.
Lenti Gyógyvíz -- Lenti, Zala megye -- Alkalikus-Nátriumos Gyógyvíz.
Makói Gyógyvíz -- Makó, Csongrád megye -- Alkalikus-Kalciumos Gyógyvíz
Margitszigeti Ásványvíz -- Budapest, XIII. Ker -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Margitszigeti Kristályvíz -- Budapest, XIII. Ker -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Marian -- Baracska, Fejér megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Mathias Aqua -- Székesfehérvár, Fejér megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Milotai Ásványvíz -- Milota, Szabolcs-Szatmár -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Minaqua Alapai -- Alap, Fejér megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Mineralis 305 -- Lakitelek, Bács-Kiskun megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Mistral -- Kisvárda, Szabolcs-Szatmár -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Mizsei -- Lajosmizse, Bács-Kiskun megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Mohai Ágnes -- Moha, Fejér megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Mórahalmi Gyógyvíz -- Mórahalom, Csongrád megye - Alkalikus Jódos-Brómos Víz.
Natur Aqua -- Zalaszentgrót, Zala megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Nestlé Aquarel -- Kővágóörs, Veszprém megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Olup Aqua -- Alap, Fejér megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Óbudai Gyémánt -- Budapest, Pest megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Pannon-Aqua -- Csány, Heves megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Pannon Gyöngye -- Csány, Heves megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Pannonhalma Gyöngye -- Écs, Győr-Sopron megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Pannónia Gyöngye -- Csokonyavisonta, Somogy megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásvíz.
Peridotaqua -- Pusztazámor, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Parádi -- Parád, Heves megye -- Keserű-Szulfátos Ásványvíz.
Péterkúti -- Kaba, Hajdú-Bihar megye -- Jódos-Brómos Ásványvíz.
Phoenix Aqua -- Bakonysárkány, Komárom-Esztergom -- Egyszerű-Szénsavas Ásvánvíz.
Polányi Ásványvíz -- Balatonfüred, Veszprém megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Santa Aqua -- Bicske, Fejér megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Santé -- Szeged, Csongrád megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Sárkányvíz -- Bősárkány, Győr-Moson-Sopron megye -- Lúgos-Kémhatású Ásványvíz.
Sárvári Víz -- Sárvár, Vas megye -- Alkalikus Jódos-Brómos Gyógyvíz.
Silver Aqua -- Debrecen, Hajdú-Bihar megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Super Aqua -- Cegléd, Pest megye -- Lúgos-Kémhatású Ásványvíz
Szegedi Gyógyvíz -- Szeged, Csongrád megye -- Alkalikus-Nátriumus-Gyógyvíz
Szemesvíz -- Balatonszemes, Somogy megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Szent András -- Hévíz, Zala megye -- Hévízes Gyógyvíz.
Szent Antal -- Budapest, II. kerület, Pest megye -- Hévízes Gyógyvíz.
Szent Erzsébet -- Budapest, XX. kerület, Pest megye -- Hévízes Gyógyvíz.
Szent István Ásványvíz -- Esztergom, Komárom-Esztergom megye -- Egy Ásványvíz.
Szent József -- Eger, Heves megye -- Radioaktív-Kalciumos Gyógyvíz.
Szentkirályi Ásványvíz -- Szentkirály, Bács-Kiskun -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Sze Szó Aqua -- Cegléd, Pest megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Széchenyi István -- Budapest, XIV. kerület, Pest megye -- Hévízes Gyógyvíz.
Theodora Kékkúti -- Kékkút, Veszprém megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Theodora Kereki -- Kékkút, Veszprém megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Veritas Gold -- Albertirsa, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Vértesi Primaqua -- Vértes, Komárom-Esztergom megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásvíz.
Viktoria -- Akasztó, Bács-Kiskun megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Visegrádi -- Visegrád, Pest megye -- Hidrogén-Karbonátos Ásványvíz.
Vitale -- Cegléd, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Vitaqua -- Cegléd, Pest megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Vivien Ásványvíz -- Bicske, Fejér megye -- Egyszerű-Szénsavas Ásványvíz.
Zalakarosi Víz -- Zalakaros, Zala megye -- Radioaktív-Nátriumos Gyógyvíz