"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Labdarúgó Bajnokok Ligája történet - Bíró Csaba

2019.04.19 21:17

 

A Labdarúgó Bajnokok Ligája története.

A Bajnokok Ligája elődje, a Bajnokcsapatok Európa-Kupája (BEK) 1955-ben indult. Azóta rendezi meg rendszeresen az UEFA évről évre az Európai elit klub csapatok tornáját, amely során minden évben eldől, melyik csapat a legjobb a legjobbak között. A megtiszteltetésen kívül a győzelem nagy pénz jutalommal is jár.

  

A Bajnokok Ligája története

-- Az UEFA Bajnokok Ligája - BL, teljes nevén angolul: Champions League, egy Európai klub csapatok részvételével játszott labdarúgó sorozat, mely évente kerül megrendezésre. Minden európai országból az elmúlt időszakban elért eredményeiktől függően indulhat egy, kettő, három, illetve négy klub. Az induló csapatok az adott ország bajnokságának megnyerésével, illetve második, harmadik, negyedik helyének elérésével vívják ki a részvételt.
-- Az UEFA Bajnokok Ligája elődje, a Bajnokcsapatok Európa-Kupája (BEK) 1955-ben indult. Azóta rendezi meg rendszeresen az UEFA évről évre az Európai elit klub csapatok tornáját, amely során minden évben eldől, melyik csapat a legjobb a legjobbak között. A megtiszteltetésen kívül a győzelem nem kevés pénz jutalommal is jár. A torna az 1992–93-as szezonban vette fel az UEFA-bajnokok ligája nevet, és ezzel együtt a rendszer is átalakult. Az UEFA bevezette a korábban csak világ versenyeken használt csoport küzdelmeket, amivel izgalmasabbá, nem utolsó sorban pedig még nagyobb üzletté tette az addig egyenes kieséssel működő legnagyobb európai kupa sorozatot. Kezdetben egy selejtező, valamint két egyenes kieséses kört követően két négyes csoportban folytak a küzdelmek, melyek első két helyezettje vívta ki a jogot a döntőbe jutásra.
-- A Bajnokok Ligája minden évben selejtező körökkel kezdődik, melyekből összesen négy kört rendeznek (bár a negyediket hivatalosan: "play-offnak", "rájátszásnak" hívják). A harmadik selejtezőkör vesztesei az Európa-liga rájátszásában folytathatják, a rájátszás vesztesei az Európa-liga csoportkörében. A klub csapatok attól függően kerülnek be a selejtező körök valamelyikébe, hogy az UEFA-együttható alapján az adott ország bajnoksága hányadik helyen áll (megj.: az együttható az ország klubcsapatainak sikereitől függ). A 2009-2010-es kiírásban: Michel Platini UEFA-elnök javaslatára a selejtezőkben elkülönítették a „bajnokok ágát” és a „nem bajnokok ágát”, ezzel törekedve a kisebb országok esélyeinek növelésére.
-- A BL Döntő már csak egy mérkőzésből áll, melyet a szezon elején már előre kiírt stadionban játszanak le. Rendes játékidő utáni döntetlen esetén itt is hosszabbítás, majd tizenegyes párbaj dönt. A Bajnokok Ligájának legsikeresebb csapata mindmáig a spanyol: Real Madrid csapata: 13. BEK/BL győzelemmel..

 

           A Bajnokok Ligája Döntők Története                 
                                  1956--2018                                                                                   

 

  1. BEK Döntő:.. 1956. Június 13.   
Real Madrid -- Stade Reims  4--3
Paris, Parc des Princes Stadion, 38 239 Néző. Játékvezető: Ellis (Angol).
Real Madrid:. Alonso --- Atienza, Marquitos, Lesmes --- Muñoz, Zárraga --- Joseito, Marsal, Di Stéfano, Rial, Gento.... Edző: José Villalonga.
Stade Reims:. Jacquet --- Zimny, Jonquet, Giraudo --- Leblond, Siatka --- Hidalgo, Glovacki, Kopa, Bliard, Templin.... Edző: Albert Batteux.
Gól:. Di Stéfano (14.), Rial (30., 79.), Marquitos (67.), ill, Leblond (6.), Templin (10.), Hidalgo (62.).
----------------------------------------------------------------------------------
Az első ízben kiírt 1955-1956-os Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) sorozatot a spanyol Real Madrid nyerte a francia Stade Reims elleni 4-3-as sikerrel. Egy igazi nagy csapat alakult ki ekkoriban Madridban, a klub történetének legnagyobb csapata lett a: Di Stéfano, Gento, Rial, Kopa, Puskás fémjelezte álom tizenegy..
------------------------------------------------------------------------------------
A magyar színeket a Vörös Lobogó képviselte, amely a belga RSC Anderlecht kiverése után (6-3, 4-1) a negyeddöntőben a későbbi döntős Stade Reims ellenében (2-4, 4-4) búcsúzott. Az első BEK-mérkőzésre hazánkban 1955. szeptember 5-én került sor, a Népstadionban Szimcsák István lőtte az első magyar BEK-gólt a belgáknak.
-----------------------------------------------------------------------------------


  2. BEK Döntő:.. 1957. Május 30.   
Real Madrid -- AC Fiorentina  2--0

Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 125 000 néző. Játékvezető: Horn (Holland).
Real Madrid:. Alonso --- Torres, Marquitos, Lesmes --- Muñoz, Zárraga --- Kopa, Mateos, Di Stéfano, Rial, Gento.... Edző: José Villalonga.
AC Fiorentina:. Sarti --- Magnini, Orzan, Cervato --- Scaramucci, Segato --- Julinho, Gratton, Virgili, Montuori, Prini.... Edző: Enrico Bernardini.
Gól:. Di Stéfano (70. - 11-esből), Gento (76.).
---------------------------------------------------------------------------------------
A Real Madrid második BEK serlegét gyűjtötte be az olasz Fiorentina elleni 2-0-ás győzelmével. A döntőt Madridban, hazai pályán játszhatták, rekord nézőszám előtt, 125 ezer fanatikus spanyol Madridista hangos támogatásával húzták be a meccset. A Firenzei liláknak kevés esélyük volt itt, mégis történetük nagy sikere volt ez.
---------------------------------------------------------------------------------------
Ebben a szezonban sajnos nem láthattak az emberek BEK-mérkőzést Magyarországon, a Budapesti Honvéd a második fordulóban a spanyol Athletic Bilbao otthonában 3-2-es vereséget szenvedett, így a Brüsszeli 3-3-as döntetlen a magyar bajnokcsapat korai búcsúját jelentette.
-----------------------------------------------------------------------------------------

  3. BEK Döntő:.. 1958. Május 29.   
Real Madrid -- AC Milan  3--2

Brüssel, Heysel Stadion: 70 000 Néző. Játékvezető: Alsteen (Belga).
Real Madrid:. Alonso --- Atienza, Santamaría, Lesmes --- Santistéban, Zárraga --- Kopa, Joseito, Di Stéfano, Rial, Gento..... Edző: José Carniglia.
AC Milan:. Soldan --- Fontana, Cesare Maldini, Beraldo --- Bergamaschi, Radice --- Danova, Liedholm, Schiaffino, Grillo, Cucchiaroni..... Edző: Domenico Viani.
Gól:. Di Stéfano (74.), Rial (79.), Gento (107.), ill. Schiaffino (60.), Grillo (78.).
---------------------------------------------------------------------------------------------
A Real Madrid csapata harmadik BEK trófeáját húzta be sikeresen. A döntőben ismét egy olasz csapat, most az AC Milan volt a szenvedő fél. A mérkőzés szoros volt és 2-2-es döntetlen után hosszabbításra került a sor, amelyben végül a ritinosabb Rael Madrid kerekedet felül Gento 109 percben szerzett góljával.
---------------------------------------------------------------------------------------------
A sorozat harmadik kiírásában jól szerepelt a magyar bajnok, a Vasas csapata egészen az elődöntőig menetelt. A piros-kékeket a bolgár CDNA Szófia (1-2, 6-1), a svájci Young Boys (1-1, 2-1) és a holland Ajax Amsterdam (2-2, 4-0) után csak a későbbi győztes spanyol Real Madrid (0-4, 2-0) tudta megállítani.
----------------------------------------------------------------------------------------------

  4. BEK Döntő:.. 1959. Június 3.   
Real Madrid -- Stade Reims  2--0
Stuttgart, Neckar Stadion, 78 000 Néző. Játékvezető: Dusch (NSZK).
Real Madrid:. Domínguez --- Marquitos, Santamaría, Zárraga --- Santistéban, Ruíz --- Kopa, Mateos, Di Stéfano, Rial, Gento..... Edző: José Carniglia.
Stade Reims:. Colonna --- Rodzik, Jonquet, Giraudo --- Penverne, Leblond --- Lamartine, Bliard, Fontaine, Piantoni, Vincent..... Edző: Albert Batteux.
Gól:. Mateos (2.), Di Stéfano (47.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------
A Real Madrid csapata a negyedik BEK trófeáját szerezte meg.!. Második alkalommal találkoztak a döntőben a francia Stade Reims ellen és ismét győztek. A mérkőzés visszonylag sima volt, bár a franciák becsülettel küzdöttek, de ismét meg kellett hajolniuk a nagyobb tudású ellenfelük előtt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Az MTK sajnos nem tudta megismételni a Vasas előző évi remeklését. Fájó pont, hogy az MTK-t a lengyel Polonia Bytom (3-0, 3-0) kiütése után az a svájci Young Boys búcsúztatta (1-2, 1-4) az első fordulóban, amelyet az előző kiírásban a piros-kékek eléggé simán legyőztek.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

  5. BEK Döntő:.. 1960 Május 18.   
Real Madrid -- Eintracht Frankfurt  7--3
Glasgów, Hampden Park, 127 621 Néző. Vezette: Mowat (Skót).
Real Madrid:. Domínguez --- Marquitos, Pachin, Vidal --- Santamaría, Zárraga --- Canario, Del Sol, Di Stéfano, Puskás, Gento..... Edző: Miguel Muñoz.
Eintracht Frankfurt:. Loy --- Lutz, Eigenbrodt, Höfer --- Weilbächer, Stinka --- Kress, D. Lindner, E. Stein, A. Pfaff, Meier..... Edző: Paul Osswald.
Gól:. Di Stéfano (26., 29., 74.), Puskás (44., 56., 60., 71.), ill, Kress (18.), E. Stein (72., 76.).
------------------------------------------------------------------------------------------------
A Real Madrid csapata zsinórban ötödik BEK győzelmét aratta és ezzel a kupa történetének máig legeredményesebb csapatává vált.!. Ezt az 1960-as Real Madrid -- Eintracht Frankfurt 7-3-as döntőt, amelyen 10 gól született, minden idők leglátványosabb és legjobb döntőjének tartják mindmáig. Puskás Öcsi egymaga 4. gólt szerzett e döntőben, szenzációsan játszott..
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Nem valami kellemes magyar emlék a Csepel SC csapatának az első BEK-indulása. A "szigetiek" már a selejtezőben elbúcsúztak a további küzdelmektől a török Fenerbahce (1-1, 2-3) jóvoltából.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

  6. BEK Döntő:.. 1961. Május 31.   
SL Benfica -- FC Barcelona  3--2
Bern, Wankdorf Stadion, 50 732 Néző. Vezette: Dienst (Svájci).
SL Benfica:. Costa Pereira --- Mário João, Germano, Angelo --- Neto, Cruz --- Augusto, Santana, Aguas, Coluna, Cavém..... Edző: Guttmann Béla
FC Barcelona:. Ramallets --- Foncho, Garay, Gracia --- Vergés, Gensana --- Kubala, Suárez, Evaristo, Kocsis, Czibor.... Edző: Enrique Orizaola.
Gól:. Aguas (30.), Ramallets (31. - öngól), Coluna (54.), ill, Kocsis (20.), Czibor (75.).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
A portugál Benfica egy izgalmas mérkőzésen diadalmaskodott 3-2-re a katalán-spanyol FC Barcelona ellen és szerezték meg első BEK serlegüket. Érdekesség, hogy a Barcelona csapatában három magyar is szerepelt a csatársorban: Kubala László, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán egyaránt ott voltak.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Nem jutott sokkal messzebbre egy esztendő múltán az Újpesti Dózsa sem. A lila-fehérek a selejtezőből még tovább verekedték magukat  a jugoszláv Crvena Zvezda ellen (2-1, 3-0), de az első körben Guttmann Béla később a kupát is megnyerő Benficája már túl nagy falat volt a számukra (2-6, 2-1).
----------------------------------------------------------------------------------------------------

  7. BEK Döntő:.. 1962. Május 2.   
SL Benfica -- Real Madrid  5--3
Amsterdam, Olimpiai Stadion, 61 257 Néző. Játékvezető: Leo Horn (Holland).
SL Benfica:. Costa Pereira --- Mário João, Germano, Angelo --- Cavém, Cruz --- Augusto, Eusébio, Aguas, Coluna, Simões..... Edző: Guttmann Béla.
Real Madrid:. José Araquistain --- Casado, Santamaría, Miera --- Felo, Pachin --- Tejada, Del Sol, Di Stéfano, Puskás, Gento..... Edző: Miguel Muñoz.
Gól:. Aguas (25.), Cavém (34.), Coluna (61.), Eusébio (68., 78.), ill, Puskás (17., 23., 38.).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Döntőt a Benfica nyerte 5–3-ra egy nagyszerű mérkőzésen a korábbi ötszörös győztes Real Madrid ellen. Guttman Béla csapata így sorozatban másodjára hódította el a BEK serleget.!. A Benfica legfényesebb időszaka és portugál futball nagy napjai voltak ezek, a "fekete gyöngyszem" Eusébio főszereplésével.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ezekben az években Fortuna nem állt kifejezetten kupacsapataink mellé. Ebben a kiírásban a Vasas SC már a selejtezőben szembe találkozott az egyik nagy esélyes Real Madriddal (0-2, 1-3). Az angyalföldieket tehát pechjükre második BEK-indulásuk alkalmával is a spanyol Real Madrid búcsúztatta.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

  8. BEK Döntő:.. 1963. Május 22.   
AC Milan -- SL Benfica  2--1
London, Wembley Stadion, 70 715 Néző. Játékvezető: Holland (Angol).
AC Milan:. Ghezzi --- David, Cesare Maldini, Benítez --- Trebbi, Sani --- Trapattoni, Pivatelli, Altafini, Rivera, Mora..... Edző: Nereo Rocco.
SL Benfica:. Costa Pereira --- Cavém, Raúl, Cruz --- Humberto, Coluna --- Augusto, Santana, Eusébio, Torres, Simões..... Edző: Fernando Riera.
Gól:. Altafini (58., 69.), ill, Eusébio (19.).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1963-as BEK döntöt első izben nyerte meg olasz csapat, amely az AC Milan volt. A Milánóiak a döntőben a korábbi kétszeres győztes Benfica csapatát győzték le 2-1 arányban. Nereo Rocco egy igazi nagy csapatot épített a Milanból, amely ekkoriban ámulatba ejtette e nagy sikerével a világot.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Újabb piros-kék nekiveselkedés: a norvég Fredrikstad FK még csak ujjgyakorlat volt a Vasas SC labdarúgóinak (4-1, 7-0), de a holland Feyenoord, no meg az akkori szabályok már megoldhatatlan feladatot jelentettek. A rotterdamiakkal két mérkőzés után (1-1, 2-2) nem bírtak a piros-kékek, így jött a harmadik, semleges pályán (a belgiumi Antwerpben) lejátszott mérkőzés, amit a hollandok 1-0-ra megnyertek.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  9. BEK Döntő:.. 1964. Május 27.   
FC Internazionale -- Real Madrid  3--1
Bécs, Prater Stadion, 71 333 Néző. Játékvezető: Alfred Stoll (Osztrák).
FC Internazionale:. Sarti --- Picchi --- Burgnich, Guarneri, Facchetti --- Tagnin, Luis Suárez --- Corso, Jair, Mazzola, Milani..... Edző: Helenio Herrera.
Real Madrid:. José Vicente --- Isidro, Santamaría, Zoco --- Pachin, Felo, Müller --- Amancio, Di Stéfano, Puskás, Gento.... Edző: Miguel Muñoz.
Gól:. Mazzola (43., 76.), Milani (62.), ill, Felo (69.).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az olasz Inter a döntőben a nagyhírű Real Madridot 3-1-re legyőzve Európa trónjára ült fel. Ez volt a híres "Grande Inter" - "Nagy Inter" időszaka. A Helenio Herrera edző által kialakított catenaccio eredményre vezetett. Helenio Herrera a "Catenaccio" kialakítója –, játék során a fő cél a védekezés, legalább az egy pont megszerzése volt.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nem sikerült valami jól a Ferencvárosi TC bemutatkozása a BEK-ben. A zöld-fehéreket a török Galatasaray viccelte meg az első fordulóban (0-4, 2-0). Így szégyenszemre magyar csapat nélkül maradt a BEK már nagyon korán az előző évekhez képest ez visszalépésnek számított.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  10. BEK Döntő:.. 1965. Május 27.   
FC Internazionale -- SL Benfica  1--0
Milano, San Siro Stadion, 90 000 néző. Játékvezető: Dienst (Svájci).
FC Internazionale:. Sarti --- Picchi --- Burgnich, Guarneri, Facchetti --- Bedin, Luis Suárez --- Corso, Jair, Mazzola, Peiró.... Edző: Helenio Herrera.
SL Benfica:. Costa Pereira --- Cavém, Germano, Raúl --- Cruz, Neto, Coluna --- Augusto, Eusébio, Torres, Simões..... Edző: Elek Schwartz.
Gól:. Jair (42.).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az Inter második BEK győzelmét szerezte a Benfica ellen. Helenio Herrera a "Catenaccio" kialakítója – ezt más néven "Verrounak" - Ajtóretesznek hívták. A catenaccio egy olyan taktikai rendszer volt, amelyben egy söprögetőt a három vagy négy védőből álló vonal mögé helyeztek, akinek így nem is lehetett komoly támadási szándéka. Feladata mindössze annyiból állt, hogy mindenkit megállítson, aki átverekedte magát a védők előtt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Soha rosszabb fordulatot: az első vidéki BEK-reprezentánsunk a Győri Vasas ETO meg sem állt az elődöntőig, de ott is csak a Benfica előtt hajtott fejet (0-1, 0-4). A Győriek korábbi áldozatai az NDK-beli Chemie Leipzig (2-0, 4-2), a bolgár Lokomotiv Szófia (5-3, 3-4) és a holland DWS Amsterdam (1-1, 1-0) voltak.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  11. BEK Döntő:.. 1966. Május 11.   
Real Madrid -- Partizan Beograd  2--1
Brüssel, Heysel Stadion, 55 745 Néző. Játékvezető: Kreitlein (NSZK).
Real Madrid:. José Araquistain --- Pachin, De Felipe, Zoco --- Sanchis, Pirri, Velázquez --- Serena, Amancio, Grosso, Gento.... Edző: Miguel Muñoz.
Partizan Beograd:. Šoškić --- Jusufi, Vasović, Rasović --- Mihajlović, Kovacević, Becejac --- Bajić, Hasanagić, Galić, Pirmajer..... Edző: Abdullah Gegić.
Gól:. Amancio (70.), Serena (76.), ill, Vasović (55.).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Real Madrid története 6. BEK serlegét nyerte meg egy szoros mérkőzésen a nagyon jó erőket felvonultató jugoszláv Partizan Beograd ellen. A spanyolok hátrányból tudták megfordítani a mérkőzést, amely nagy fegyvertény lett számukra, a Partizan története legnagyobb sikerét érte el a döntőbe jutással és végül az ezüstéremmel.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ebben a sorozatban a Ferencváros, a fővárosi zöld-fehérek remekeltek a BEK-ben, hiszen egészen messzire jutottak, csak a kétszeres BEK győztes Inter tudta őket megállítani. A Ferencvárosi TC az izlandi Keflavík (4-1, 9-1) és a görög Panathinaikosz (0-0, 3-1) után az Internazionale ellenében (0-4, 1-1) búcsúzott a negyeddöntőben.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

  12. BEK Döntő:.. 1967. Május 25.   
Celtic Glasgów FC -- FC Internazionale  2--1
Lisboa, Nacional Stadion, 55 000 Néző. Játékvezető: Tschenscher (NSZK).
Celtic Glasgów FC:. Simpson --- Craig, McNeill, Clark, Gemmell --- Murdoch, Auld, Johnstone --- Wallace, Chalmers, Lennox..... Edző: John Stein.
FC Internazionale:. Sarti --- Picchi --- Burgnich, Guarneri, Facchetti --- Bedin, Mazzola, Bicicli --- Domenghini, Cappellini, Corso..... Edző: Helenio Herrera.
Gól:. Gemmell (62.), Chalmers (83.), ill, Mazzola (6. - 11-esből).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1967-es BEK döntőt meglepetésre a Celtic Glasgów nyerte 2–1-re a nagy Inter ellen. A csapat teljesen saját nevelésű játékosokkal érte el sikerét. A Skót csapat volt az első Brit gárda, amelyik a legrangosabb európai trófeát megnyerte és "Lisszaboni oroszlánok" néven vonultak be a köztudatba és végül a futball történelembe.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kezdtük kicsit unni a catenacciót, ugyanis a Vasas SC vesztét a Sporting Lisboa (5-0, 2-0) legyőzése után is az olasz bajnok Internazionale okozta (1-2, 0-2), akárcsak esztendővel korábban a Ferencvárosét. Tizenkét sorozatból immáron hatodszor búcsúzott a magyar bajnok egy később döntőt játszott klubtól.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

  13. BEK Döntő:.. 1968. Május 29.   
Manchester United -- SL Benfica  4--1
London, Wembley Stadion, 92 225 Néző. Vezette: Lo Bello (Olasz).
Manchester United:. Stepney --- Brennan, Foulkes, Crerand, Dunne --- Bobby Charlton, Stiles, George Best --- Kidd, Sadler, Aston..... Edző: Matt Busby.
SL Benfica:. Henrique --- Adolfo, Humberto, Jacinto, Cruz --- Graca, Coluna, Augusto --- Eusébio, Torres, Simões..... Edző: Otto Glória.
Gól:. Bobby Charlton (54., 98.), George Best (92.), Kidd (95.), ill, Graca (78.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Manchester United története első BEK serlegét nyerte mag a Londoni Wembley stadion közel százezres közönsége előtt. Matt Busby csapata a Manchester United történetének egyik legjobb játékosokból álló alakulata volt, olyan hatalmas egyéniségekkel, mint az angol Bobby Charlton és az észak-ír George Best.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hiába szerzett ebben a kiírásban a Vasas SC húsz gólt, ez mégis csupán a negyeddöntőig volt elegendő a BEK-ben. Hiszen megint egy döntős csapat jutott osztályrészül.  A piros-kékek az ír Dundalk (1-0, 8-1) és az izlandi Valur Reykjavík 6-0, 5-1 oktatása után a későbbi döntős Benficával kerültek szembe és maradtak alul (0-0, 0-3.).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  14. BEK Döntő:.. 1969. Május 28.   
AC Milan -- Ajax Amsterdam  4--1
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 50 782 Néző. Játékvezető: Ortíz de Mendebil (Spanyol).
AC Milan:. Cudicini --- Anquiletti, Rosato, Schnellinger, Malatrasi --- Trapattoni, Rivera, Lodetti --- Hamrin, Sormani, Prati..... Edző: Nereo Rocco.
Ajax Amsterdam:. Bals --- Suurbier, Vasović, Hulshoff, Van Duivenbode --- Swart, Groot, Pronk --- Danielsson, Johan Cruyff, Keizer..... Edző: Rinus Michels.
Gól:. Prati (7., 39., 74.), Sormani (66.), ill,  Vasović (61. - 11-esből).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az olasz AC Milan csapata története második BEK győzelmét aratta, a világhírű edzőjük Nereo Rocco irányításával. A döntőben a holland Ajax Amsterdamot fölényes arányban, 4-1-re legyőzve történelmet írtak. Pierino Prati csodálatosan játszott, az ő mesterhármasával a döntő játékosa lett, a hollandok nem tudták tartani az élete formájában lévő csatárt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A sorozatban nem indult a magyar bajnok.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  15. BEK Döntő:.. 1970. Május 6.   
Feyenoord Rotterdam -- Celtic Glasgów FC  2--1
Milano, San Siro Stadion, 53 187 Néző. Játékvezető: Lo Bello (Olasz).
Feyenoord:. Pieters-Graafland --- Romeijn (Haak, 107.), Israel, Laseroms, Van Duivenbode --- Hasil, Jansen, Van Hanegem --- Wery, Kindvall, Moulijn..... Edző: Ernst Happel.
Celtic Glasgów:. Williams --- Hay, McNeill, Brogan, Gemmell --- Murdoch, Auld (Connelly, 77.), Hughes --- Johnstone, Wallace, Lennox..... Edző: John Stein.
Gól:. Israel (31.), Kindvall (117.), ill, Gemmell (29.).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
A holland Feyenord Rotterdam története legnagyobb sikerét elérve megnyerte a BEK-et a tapasztaltabb Celtic Glasgów ellen a 2-1-es sikerével. A döntő gólt a hosszabbításban a svéd légiós Ove Kindvall szerezte meg. A Feyenoord győzelme kezdte és alapozta meg a holland csapatok későbbi nagy sikereit.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
A Ferencvárosi TC nem remekelt ebben az esztendőben, a bolgár CSZKA Szófia kiverése (1-2, 4-1) még nem okozott gondot. Ám ezután szinte semmi ellenállást nem fejtett ki az angol bajnok Leeds Uniteddel szemben (0-3, 0-3). Így ismét lemérthettük azt, hogy a világ közvetlen élvonalától már eléggé messze kerültünk.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

  16. BEK Döntő:.. 1971. Június 2.   
Ajax Amsterdam -- Panathinaikos Athén  2--0
London, Wembley Stadion, 83 179 Néző. Játékvezető: Taylor (Angol).
Ajax Amsterdam:. Stuy --- Neeskens, Vasović, Hulshoff, Suurbier --- Rijnders (Blankenburg, 46.), Swart (Haan, 46.), Mühren --- Van Dijk, Johan Cruyff, Keizer..... Edző: Rinus Michels.
Panathinaikos Athén:. Ikonomopulos --- Tomaras, Surpis, Kamaras, Vlahos --- Elefterakis, Domazos, Kapsis --- Grammos, Antoniadis, Filakuris..... Edző: Puskás Ferenc.
Gól:. Van Dijk (5.), Haan (87.).
---------------------------------------------------------------------------------------------------
A döntőt az Ajax Amsterdam nyerte 2–0-ra és első BEK győzelmét aratta. A Panathinaikós volt az első és mindmáig az egyetlen görög csapat, amely rangos európai kupa döntőjében szerepelt. Annak ellenére, hogy az Ajax erős csapatnak számított, mindössze a korán megszerzett találattal és egy öngóllal tudott csak győzni ellenük.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Újabb sikertelen esztendő következett a magyar labdarúgásban. A magyar bajnok Újpesti Dózsa számára már az első fordulóban véget ért a versengés. Bár az igazsághoz tartozik, hogy egy nagyon erős ellenfelet kaptak a Jugoszláv bajnok Crvena Zvezda jóvoltából (2-0, 0-4).
---------------------------------------------------------------------------------------------------

  17. BEK Döntő:.. 1972. Május 31.   
Ajax Amsterdam - FC Internazionale  2--0
Rotterdam, De Kuip Stadion, 61 354 Néző. Játékvezető: Hélies (Francia).
Ajax Amsterdam:. Stuy --- Suurbier, Blankenburg, Hulshoff, Krol --- Neeskens, Arie Haan, Swart --- Mühren, Johan Cruyff, Keizer..... Edző: Kovács István.
FC Internazionale:. Bordon --- Bellugi, Burgnich, Giubertoni (Bertini, 12.), Facchetti --- Bedin, Oriali, Mazzola --- Frustalupi, Jair (Pellizzaro, 58.), Boninsegna..... Edző: Giovanni Invernizzi.
Gól:. Johan Cruyff (48., 77.).
----------------------------------------------------------------------------------
Az Ajax Amsterdam második BEK győzelmét érte el a nagyhírű olasz Inter ellen. A mérkőzés nyerő embere minden idők legjobb holland játékosának tartott: Johan Cruyff volt, aki két góljával eldöntötte a mérkőzést. Az Ajaxot egy magyar edző, Kovács István irányította, aki szintén beírta magát a futball történelmébe.
----------------------------------------------------------------------------------
Ez a sorozat már jobban sikerült a lila-fehéreknek. Az Újpesti Dózsa a svéd Malmö FF (4-0, 0-1) és a spanyol Valencia CF (1-0, 2-1) testén keresztül jutott a negyeddöntőbe. A negyeddöntőben pedig csak egy nagy falat, a skót Celtic Glasgów (1-2, 1-1) ellenében búcsúzott. Nagyot játszottak a magyarok és kevésen mulott a továbbjutásuk.
----------------------------------------------------------------------------------

  18. BEK Döntő:.. 1973. Május 30.   
Ajax Amsterdam -- Juventus FC  1--0
Beograd, Crvena Zvezda "Maracana" Stadion, 92 588 Néző. Játékvezető: Gugulovic (Jugoszláv).
Ajax Amsterdam:. Stuy --- Suurbier, Hulshoff, Blankenburg, Krol --- Neeskens, Haan, Mühren --- Rep, Johan Cruyff, Keizer..... Edző: Kovács István.
Juventus FC:. Zoff --- Marchetti, Morini, Salvadore, Longobucco --- Causio (Cuccureddu, 78.), Furino, Capello --- Altafini, Anastasi, Bettega (Haller, 63.)..... Edző: Cestmir Vycpalek.
Gól:. Johnny Rep (5.).
-----------------------------------------------------------------------------------
Az Ajax Amsterdam zsinórban harmadik BEK győzelmét szerezte meg. A hollandok a mérkőzés elején szerzett Johnny Rep gólal szereztek vezetést és végül ezzel az egyetlen góllal sikerült nyerniük. A Juventus kiválóan védekezett, ám az olaszok támadásban nem tudtak felnőni világhírű ellenfelükhöz.
------------------------------------------------------------------------------------
Ismét az Újpesti Dózsa képviselte a magyar színeket, mégpedig jól. A svájci FC Basel (2-0, 2-3) eltakarítása után a lilák visszavágtak a skót Celtic FC-nek (1-2, 3-0) az előző évi "méltánytalanságért", majd a későbbi döntős Juventus FC csak idegenben szerzett góljainak köszönhetően tudta búcsúztattni őket (0-0, 2-2).
-----------------------------------------------------------------------------------

  19. BEK Döntő:.. 1974. Május 17.   
Bayern München -- Atlético Madrid  4--0
Brüssel, Heysel Stadion, 25 325 Néző. Játékvezető: Delcourt (Belga).
Bayern München:. Sepp Maier --- Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Breitner --- Zobel, Roth, Torstensson --- G. Müller, U. Hoeness, Kappelmann..... Edző: Udo Lattek.
Atlético Madrid:. Reina --- Melo, Adélardo (Benegas, 61.), Heredia, Capon --- Eusébio, Luis Aragonés, Becerra --- Alberto (Ufarte, 65.), Garate, Salcedo..... Edző: Juan Lorenzo.
Gól:. Uli Hoeness (28., 81.), Gerd Müller (57., 70.).
------------------------------------------------------------------------------------
Bayern München 4–0-ra nyert és így először nyert nyugatnémet csapat BEK-et. A két csatár: Uli Hoeness és Gerd Müller egyaránt duplázott, mindketten remekül játszottak. A Franz Beckenbauer vezette német csapat egy nagy korszakot kezdett meg ekkor, hiszen innetől kezdve éveken át ők uralták Európa trónját
------------------------------------------------------------------------------------
A Vasas és a Győr után az Újpesti Dózsa harmadik magyar csapatként elődöntőt játszott a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. Út a finálé kapujáig: Waterford (ír, 3-2, 3-0), Benfica (portugál, 1-1, 2-0), Spartak Trnava (csehszlovák, 1-1, 1-1, tizenegyesekkel), majd a klasszisokkal teletűzdelt Bayern München. A Népstadionban 1-1, Münchenben - sajnos - 0-3.
-------------------------------------------------------------------------------------

  20. BEK Döntő:.. 1975. Május 28.   
Bayern München -- Leeds United  2--0
Paris, Parc des Princes Stadion, 48 374 Néző. Játékvezető: Kitabdijan (Francia).
Bayern München:. Sepp Maier --- Dürnberger, Schwarzenbeck, Beckenbauer, B. Andersson (Weiss, 4.) --- Zobel, Roth, Torstensson --- G. Müller, U. Hoeness, Kappelmann (Wunder, 42.)..... Edző: Dettmar Cramer.
Leeds United:. Stewart --- Reaney, Madeley, Hunter, Frank Gray --- Bremner, Giles, Yorath (Eddie Gray, 80.) --- Lorimer, Jordan, Clarke..... Edző: Jimmy Armfield.
Gól:. Roth (71.), Gerd Müller (81.).
------------------------------------------------------------------------------------
A Bayern München csapata második BEK győzelmét könyvelhette el. A döntőben egy angol ellenfél várt rájuk, a Leeds United személyében, akik rendesen megnehezítették a világsztárokkal felálló Bajor csapat dolgát. A mérkőzés vége felé előbb Roth, majd Gerd Müller tudott betalálni és így nagy nehézségek árán győzedelmeskedtek.
------------------------------------------------------------------------------------
Kezdték egyre jobban megszokni a BEK légkörét az Újpesti Dózsa játékosai. A lilákat ebben a sorozatban ismét döntős csapat állította meg, a bolgár Levszki Szófia (3-0, 4-1) után a második fordulóban az angol Leeds United (1-2, 0-3) jelentette a stoptáblát. Így ismét elmondhattuk azt, hogy már megint nem volt szerencsénk.
------------------------------------------------------------------------------------

  21. BEK Döntő:.. 1976. Május 12.   
Bayern München -- AS Saint-Etienne  1--0
Glasgow, Hampden Park, 76 684 Néző. Játékvezető: Palotai Károly (Magyar).
Bayern München:. Sepp Maier --- Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Horsmann --- Dürnberger, Roth, Kappelmann --- K.-H. Rummenigge, G. Müller, U. Hoeness..... Edző: Dettmar Cramer.
Saint-Etienne:. Ivan Cukovic --- Janvion, Piazza, Lopez, Repellini --- Bathenay, Larqué, Santini --- H. Revelli, P. Revelli, Sarramagna (Rocheteau, 82.)..... Edző: Robert Herbin.
Gól:. Roth (57.).
------------------------------------------------------------------------------------
A Bayern München zsinórban harmadik BEK győzelmét aratta.!. A Bajorok most a Francia: Saint-Etienne ellen arattak ismételten egy rutinból elért győzelmet. A vezető góljuk megszerzése után már csak az eredmény megtartására figyeltek sikeresen. A futball történetének egyik legjobb és legegységesebb csapata volt ez a Bayern München.
------------------------------------------------------------------------------------
Egy rosszul sikerült próbálkozás. Az Újpesti Dózsa már az első fordulóban borotvaélen táncolt az FC Zürich ellen. A lila-fehérek 4-0-s előnnyel utaztak Svájcba, s végül csak idegenben szerzett góljuknak köszönhetően jutottak tovább (1-5). A Benfica ellen, mindez pepitában nem sikerült: Lisszabonban 5-2-re nyertek a luzitánok, így a visszavágón a továbbjutáshoz kevés volt a 3-1-es győzelem.
------------------------------------------------------------------------------------

  22. BEK Döntő:.. 1977. Május 25.   
Liverpool FC - Borussia Mönchengladbach  3--1
Roma, Olimpiai Stadion, 58 000 Néző. Vezette: Wurtz (Francia).
Liverpool FC:. Clemence --- Neal, Jones, Smith, Hughes --- Case, McDermott, R. Kennedy --- Callaghan, K. Keegan, Heighway..... Edző: Bob Paisley.
Borussia Mönchengladbach:. Kneib --- Vogts, Wittkamp, Schäfer, Klinkhammer --- Bonhof, Wohlers (Hannes, 79.), Stielike --- Wimmer (Kulik, 25.), Simonsen, Heynckes..... Edző: Udo Lattek.
Gól:. McDermott (27.), Smith (65.), Neal (82. - 11-esből), ill, Simonsen (51.).
----------------------------------------------------------------------------------
Az angol Liverpool története első BEK győzelmét érte el a Római döntőben. A fináléban a jó erőkből állő német bajnok Mönchengladbach várt rájuk, ám az angolok végül tőlük is jobbnak bizonyultak. A Liverpool meggyőző játékkal 3-1 arányban diadalmaskodott és vált innetől kezdve egy igazi Európai nagycsapattá.
-----------------------------------------------------------------------------------
Kellemetlen sorozat volt ez a Ferencvárosi TC játékosai és szurkolói számára, akik hat kiírás után képviselték ismét a magyar színeket a BEK-ben. A Luxemburgi Jeunesse Esch nem okozott gondot (5-1, 6-2), viszont az NDK bajnok Dynamo Dresden elleni (1-0, 0-4) kinti 90 perc felért egy rémálommal, ott kiütötték a magyar csapatot.
----------------------------------------------------------------------------------

  23. BEK Döntő:.. 1978. Május 10.   
Liverpool FC - FC Bruges  1--0 
London, Wembley Stadion, 92 000 Néző. Játékvezető: Corver (Holland).
Liverpool FC:. Clemence --- Neal, Hughes, R. Kennedy, Hansen --- Thompson, K. Dalglish, Case (Heighway, 63.) --- Fairclough, McDermott, Souness..... Edző: Bob Paisley.
FC Bruges:. Jensen --- Bastijns, Maes (Volders, 70.), Cools, Leekens --- Krieger, Vandereycken, Decubber --- Simoen, Kű, (Sanders, 60.), Sörensen..... Edző: Ernest Happel.
Gól:. Kenny Dalglish (64.).
----------------------------------------------------------------------------------
A Liverpool csapata második BEK győzelmét érte el zsinórban, most a belga FC Bruges legyőzésével dupláztak. A győztes gólt a legnagyobb Liverpool legendává vált Kenny Dalglish szerezte egy csodás mozdulattal. A "vörös ördögök" hazai pályán, a Londoni Wembley stadionban ünnepelhettek szurkolóik előtt.
----------------------------------------------------------------------------------
Fortuna fricskájaként a Vasas SC már az első fordulóban összetalálkozott az előző sorozatban döntőt játszott Borussia Mönchengladbachhal (0-3, 1-1). A magyar csapat bármennyire is csipkedte magát, a német bajnok ellen nem volt túl sok esélye, így ismét maradt a tisztes helytállás és az emelt fővel való búcsúzás.
---------------------------------------------------------------------------------

  24. BEK Döntő:.. 1979. Május 30.   
Nottingham Forest FC -- Malmö FF  1--0
München, Olimpiai Stadion, 58 000 Néző. Játékvezető: Linemayr (Osztrák).
Nottingham Forest FC:. Shilton --- Anderson, Burns, Lloyd, Clark --- Francis, McGovern, Bowyer --- Birtles, Woodcock, Robertson..... Edző: Brian Clough.
Malmö FF:. J. Möller --- R. Andersson, M. Andersson, Jönsson, Erlandsson --- Prytz, Tapper (Malmberg, 34.), Ljunberg --- Kinnvall, T. Hansson (T. Andersson, 82.), Cervin..... Edző: Bob Houghton.
Gól:. Francis (45.).
----------------------------------------------------------------------------------
Az angol Nottingham Forest csapata története első BEK trófeáját nyerte. A döntőben a svéd FF Malmö nem állhatta útjukat, az angolok jobbak voltak. A győztes gólt a jól mozgó Francis szerezte a 45. percben. Ez volt a Nottingham Forest nagy korszaka, a csapat sem előtte, sem utána nem ért el ekkora sikereket.
----------------------------------------------------------------------------------
Ekkor fordult elő először, hogy két egymást követő kiírásban is már az első forduló végállomást jelentett a magyar bajnoknak. Az Újpesti Dózsa álmait a csehszlovák Zbrojovka Brno (2-2, 0-2) törte össze. Innetől kezdett szépen lassan és fokozatossan a magyar klubcsapatok Európai szereplése is csak egyre hanyatlani.
----------------------------------------------------------------------------------

  25. BEK Döntő:.. 1980. Május 28.   
Nottingham Forest FC -- Hamburger SV  1--0
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 60 000 néző. Játékvezető: Garrido (Portugál).
Nottingham Forest FC:. Shilton --- Anderson, Gray (Gunn, 83.), McGovern, Lloyd --- Burns, O'Neill, Bowyer --- Birtles, Mills (O'Hare, 68.), Robertson..... Edző: Brian Clough.
Hamburger SV:. Kargus --- Kaltz, Jakobs, Buljan, Nogly --- Hieronymus (Hrubesch, 46.), K. Keegan, Memering --- Milewski, Magath, Reimann..... Edző: Branko Zebec.
Gól:. Robertson (19.).
----------------------------------------------------------------------------------
A Nottingham Forest csapata ezúttal a német bajnok Hamburger SV csapatát győzte le, a döntőben ismét egy gólos győzelmet arattak az angolok. Ezúttal Robertson volt az egyetlen góljuk szerzője, ami végül a győzelmet is eredményezte. A taktikus játékuk meghozta a második BEK győzelmüket, az okos játék ezt eredményezte nekik.
----------------------------------------------------------------------------------
A jubileumi, 25. kiírás - és a harmadik esztendő, hogy nincs ott a magyar résztvevő a második fordulóban. Az Újpesti Dózsa ismét a csehszlovák bajnokon, ezúttal a Dukla Prahán (3-2, 0-2) bukott el. Egyre inkább észrevehetővé vált az, hogy kezdünk lemeradni a nemzetközi mezőnytől, évről-évre egyre távolabb kerülünk tőlük.
----------------------------------------------------------------------------------

  26. BEK Döntő:.. 1981. Május 27.   
Liverpool FC --- Real Madrid  1--0
Paris, Parc des Princes Stadion, 49 500 Néző. Játékvezető: Palotai (Magyar).
Liverpool FC:. Clemence --- Neal, A. Kennedy, R. Kennedy, Thompson --- Hansen, K. Dalglish (Case, 87.), Lee --- Johnson, McDermott, Souness..... Edző: Bob Paisley.
Real Madrid:. Agustin --- Cortés (Pineda, 87.), Camacho, Ángel, Sabido --- Navajas, Juanito, Del Bosque --- Santillana, Stielike, Cunningham..... Edző: Vujadin Boskov.
Gól:. Alan Kennedy (82.).
--------------------------------------------------------------------------------
A Liverpool harmadik BEK győzelmét aratta, ezúttal talán leghíresebb ellenfelüket győzték le, a korábbi hatszoros BEK győztes Real Madrid személyében. A mérkőzést a középső védő Alan Kennedy gólja döntötte el a 82 percben. A Liverpool csapata óriási bravúrt hajtott végre e diadalal, győzelmével felkerült ismét Európa trónjára.
---------------------------------------------------------------------------------
1956 után ismét a Budapesti Honvéd képviselte a magyar színeket, s ezúttal már Magyarországon. A piros-fehérek a selejtezőből indultak, a máltai Valletta FC (8-0, 3-0) után a Sporting Lisboa következett (2-0, 1-0), majd elfogytak a gólok, így a Real Madridnak (0-1, 0-2) nem okozott gondot a mi bajnokcsapatunk.
--------------------------------------------------------------------------------

  27. BEK Döntő:.. 1982. Május 26.   
Aston Villa FC -- Bayern München  1--0
Rotterdam, De Kuip Stadion, 45 000 Néző. Játékvezető: Konrath (Francia).
Aston Villa FC:. Rimmer (Spink, 9.) --- Swain, Evans, McNaught, G. Williams --- Bremner, Mortimer, Cowans --- Shaw, P. Withe, Morley..... Edző: Tony Barton.
Bayern München:. Müller --- Dremmler, Weiner, Augenthaler, Horsmann --- Krauss (Niedermayer, 70.), Dürnberger, Breitner --- Mathy (Güttler, 52.), K.-H. Rummenigge, D. Hoeness..... Edző: Csernai Pál.
Gól:. Peter Withe (67.).
---------------------------------------------------------------------------------
Az Aston Villa csapata az angol csapatoktól szokásos 1-0-ás győzelmet aratta. A német Bayern München talán esélyesbb volt, ám ez a korszak az angol csapatok időszaka volt, ha ők ekkoriban döntőt játszottak Európai kupákban, akkor általában nyertek is. Ez most is így volt, a győztes gólt a középcsatát peter White szerezte.
----------------------------------------------------------------------------------
Ismét a Csehszlovákok.!. Négy esztendő alatt harmadszor jutott tovább északi szomszédunk bajnoka a magyar címvédővel szemben. A Ferencvárosi TC a hazai sovány győzelem (3-2) után súlyos vereséget (0-3) szenvedett a Baník Ostrava otthonában. Mondhattuk azt is ekkoriban, hogy Cseh átok ült rajtunk, mert ellenük nem sikerült.
----------------------------------------------------------------------------------

  28. BEK Döntő:.. 1983. Május 25.   
Hamburger SV -- Juventus FC  1--0
Athén, Spiros Luis Stadion, 80 000 Néző. Vezette:. Rainea (Román).
Hamburger SV:. Stein --- Kaltz, Jakobs, Hieronymus, Wehmeyer --- Rolff, Milewski, F. Magath, Groh --- Hrubesch, Bastrup (Von Heesen, 55.)..... Edző: Ernst Happel.
Juventus FC:. Zoff --- Gentile, Brio, Scirea, Cabrini --- Bonini, Platini, Tardelli, Bettega --- Boniek, Rossi (Marocchino, 55.)..... Edző: Giovanni Trapattoni.
Gól:. Felix Magath (9.).
------------------------------------------------------------------------------------
A Hamburger SV története legnagyobb sikerét érte el a Juventus legyőzésével, hiszen a Hamburgiak történetük során először és mindmáig utoljára nyerték el az Európa kupát. Kemény és nagy iramú mérkőzés volt. A győztes gólt a középpálya "ördöge" Felix Magath szerezte, amivel a kikötővárosiakat az égbe, a menyekbe repítette.
------------------------------------------------------------------------------------
Újabb nagy pofon a magyar labdarúgásnak, ezúttal a Győri Rába ETO jóvoltából. A Standard Liége az első fordulóban Belgiumban 5-0-ra páholta el a győrieket, akik a visszavágó után, szépen ugyan (3-0), de búcsúztak. A Győriek hazai tarolása csalóka volt, hiszen ez a nemzetközi szintéren már kevésnek bizonyult
------------------------------------------------------------------------------------

  29. BEK Döntő:.. 1984. Május 30.   
Liverpool FC -- AS Roma  1--1  (Tíz: 4--2)
Roma, Olimpiai Stadion, 85 693 Néző. Játékvezető: Fredriksson (Svéd).
Liverpool FC:. Grobbelaar --- Neal, A. Kennedy, Lawrenson, Whelan --- Hansen, K. Dalglish (Robinson, 94.), Lee (Nicol, 72.) --- Johnston, Rush, Souness..... Edző: Joe Fagan.
AS Roma:. Tancredi --- Nappi, Bonetti, Righetti, Nela --- Conti, Falcão, Toninho Cerezo (Strukelj, 114.), Di Bartolomei --- Graziani, Pruzzo (Chierico, 64.)..... Edző: Nils Liedholm.
Gól:. Neal (13.), ill, Pruzzo (42.)
--------------------------------------------------------------------------------------
A Liverpool - Roma BEK döntő egy nagy mérkőzést hozott. A korábbi háromszoros BEK győztes Liverpool esélyes volt, ám az AS Roma is az volt, akik hazai pályán, saját közönségük előtt játszhattak és kitűnő játékosokkal rendelkeztek. Az 1-1-es döntetlen után tizenegyes rúgások következtek, ami az angoloknak kedvezett. a Liverpool negyedik BEK győzelmét gyűjtötte be.
--------------------------------------------------------------------------------------
Árnyalatnyival több sikerélményt hozott a Győri Rába ETO számára ez a kiírás. Az izlandi Vikingur Reykjavík (2-1, 2-0) ellen kettős győzelemmel jutottak tovább. Ezután azonban a második fordulóban az orosz bajnok Dinamo Minszk képében jött a feketeleves (3-6, 1-3). A Győriek tehát kettős vereséggel búcsúztak a kupából.
--------------------------------------------------------------------------------------

  30. BEK Döntő:.. 1985. Május 29.   
Juventus FC -- Liverpool FC  1--0
Brüssel, Heysel Stadion, 60 000 néző. Játékvezető: Daina (Svájci).
Juventus FC:. Tacconi --- Favero, Brio, Scirea, Cabrini --- Bonini, Platini, Briaschi (Prandelli, 84.), Tardelli (Vignola, 89.) --- Boniek, Rossi..... Edző: Giovanni Trapattoni.
Liverpool FC:. Grobbelaar --- Neal, Beglin, Lawrenson (Gillespie, 4.), Nicol --- Hansen, K. Dalglish, Whelan (Johnston, 46.) --- Walsh, Rush, Wark..... Edző: Joe Fagan.
Gól:. Platini (57 - 11-esből).
----------------------------------------------------------------------------------------
Az 1985-ös BEK-döntőben, a BEK jubileumi 30. döntőjében az olasz Juventus, és az angol Liverpool mérkőzött a Brüsszeli Heysel Stadionban. A döntőt egy nagy tragédia árnyékolta be, amelyben: 40 szurkoló halt meg. A Meccset a Juventus nyerte meg: Michel Platini tizenegyesével és a zebrák történetük első BEK serlegét nyerték el.
----------------------------------------------------------------------------------------
Ez idő tájt már kezdtük felvenni az akkori trendet, azaz a korai kupa búcsúkat. Pedig a nemzetközi élvonal egyre erőteljesebben távolodott a középmezönytől is. A Budapesti Honvéd bajnokcsapata nem bírt az első fordulóban a svájci Grasshopper-Club Zürich csapatával (1-3, 2-1).
----------------------------------------------------------------------------------------

  31. BEK Döntő:.. 1986. Május 7.   
Steaua Bucuresti -- FC Barcelona  0--0  (Tíz: 2--0)
Sevilla, Ramón Sánchez Pizjuán Stadion, 65 000 Néző. Vezette: Vautrot (Francia).
Steaua Bucuresti:. Ducadam --- Iovan, Belodedici, Bumbescu, Barbulescu --- Bálint, Bölöni, Balan (Iordanescu, 72.), Majaru --- Lacatus, Piturca (Radu, 107.)..... Edző: Jenei Imre.
FC Barcelona:. Urruti --- Gerardo, Migueli, Alesanco, J. Alberto --- Víctor, Marcos, B. Schuster (Moratalla, 84.), Pedraza --- Archibald (P. Alonso, 106.), Carrasco..... Edző: Terry Venables.
-----------------------------------------------------------------------------------------
A Barcelona csapatát sokkal esélyesebbnek tartotta mindenki a döntő előtt, sőt még hazai pályán is játszhattak, hisz a döntőt spanyol földön, Sevilla városában rendezték. Ám ezen a Sevilla-i éjszakán az esélytelenebb csapatnak, a román Steaua Bucuresti-nek volt szerencséje, a kapusuk mindent védett, és végül a büntető rúgásokban 2-0-ra diadalmaskodtak.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Minimális, de nem minőségbeli differencia: a Budapesti Honvéd az ír Shamrock Rovers jelentett akadályt még gond nélkül, kettős győzelemmel vette (2-0, 3-1). Ám ezután a későbbi meglepetésgyőztes, a román bajnok Steaua Bucuresti ellen már nem volt ellenszere (1-0, 1-4). Jenei Imre csapata simán verte ki a Budapesti Honvédot.
------------------------------------------------------------------------------------------

  32. BEK Döntő:.. 1986. Május 27.   
FC Porto --- Bayern München FC  2--1
Bécs, Práter Stadion, 62 000 Néző. Játékvezető: Ponnet (Belga).
FC Porto:. Mlynarczyk --- João Pinto, Eduardo Luís, Celso, Ignácio (Frasco, 66.) --- Quim (Juary, 46.), Magalhães, Sousa, André --- Futre, Madjer..... Edző: Artur Jorge.
Bayern München:. Jean-Marie Pfaff --- Winklhofer, Nachtweih, Eder, Pflügler --- Flick (Lunde, 82.), Brehme, Matthäus, D. Hoeness --- K-H. Rummenigge, Kögl..... Edző: Udo Lattek.
Gól:. Madjer (77.), Juary (81.), ill, Kögl (25.).
-------------------------------------------------------------------------------------------
Az esélytelenebbnek tartott FC Porto az algériai légiós: Rabah Madjer emlékezetes sarkazásos góljával 1-0-ra vezetett, majd végül 2-1-re győzött. A Bayern München csapatát remek játékkal győzték le ezen a számukra csodássá vált Bécsi éjszakán. A portugál csapat hatalmas sikert ért el győzelmével és történetük első BEK serlegét nyerték meg.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Ismét korai búcsú, a Budapesti Honvéd az első körben búcsúzott a dán Bröndby IF ellenében (1-4, 2-2). A hazai bajnokságban fölényesen játszó és nyerő Honvéd a nemzetközi szinten már egy Dán csapat ellen is kevés volt.
------------------------------------------------------------------------------------------

  33. BEK Döntő:.. 1988. Május 25.   
PSV Eindhoven -- SL Benfica  0--0  (Tíz: 6--5)
Stuttgart, Neckar stadion, 68 000 Néző. Játékvezető: Agnolin (Olasz).
PSV Eindhoven:. Van Breukelen --- Gerets, R. Koeman, Van Aerle, Nielsen --- Heintze, Linskens, Vanenburg, Lerby --- Kieft, Gillhaus (Janssen, 106.)..... Edző: Guus Hiddink.
SL Benfica:. Silvino --- Veloso, Dito, Mozer, Álvaro --- Chiquinho, Elzo, Shéu, Pacheco --- Ruí Aguas (Vando, 56.), M. Magnusson (Hajry, 111.)..... Edző: Toni Amara.
-------------------------------------------------------------------------------------------
A PSV Eindhoven csapata folytatta a jó holland hagyományokat és harmadik holland csapatként a Feyenoord és az Ajax után elhódította a BEK-et, a legrangosabb Európai kupa serleget. A rendes játékidőben nem bírtak egymással a csapatok és végül a tizenegyes rúgások döntöttek az Eindhoveiniek javára, aminek a végén 6-5-re nyertek.
-------------------------------------------------------------------------------------------
A hetvenes évek végének csehszlovák-magyar deja vu érzése támadt fel, ezúttal a Steaua Bucuresti jóvoltából. A román bajnok ezúttal az MTK-VM ellen lépett tovább (0-4, 2-0).
-------------------------------------------------------------------------------------------

  34. BEK Döntő:.. 1989. Május 24.   
AC Milan -- Steaua Bucuresti  4--0
Barcelona, Camp Nou Stadion, 97 000 Néző. Játékvezető: Tritschler (NSZK).
AC Milan:. G. Galli --- Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini --- Colombo, Gullit (Virdis, 60.), Rijkaard (F. Galli, 74.), Donadoni --- Van Basten, Ancelotti..... Edző: Arrigo Sacchi.
Steaua Bucuresti:. Lung --- Iovan, Ungureanu, Bumbescu, Petrescu --- Stoica, Hagi, Lacatus, Minea --- Piturca, Rotariu (Bálint, 46.)..... Edző: Anghel Iordanescu.
Gól:. Gullit (18., 38.), Van Basten (27., 46.).
--------------------------------------------------------------------------------------------
Az AC Milan 1990-es évek beli csodacsapata itt kezdte meg hosszú évekig tartó remek sorozatát. A három holland tulipán: Gullit, Rijkaard, Van Basten fémjelezte álomcsapat fölényes és meggyöző játékkal ütötte ki a román Steaua Bucuresti csapatát. A döntőben Ruud Gullit és Marco Van Basten egyaránt duplázott.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Újabb kurta és rövid magyar BEK-jelenlét: a Budapesti Honvéd Glasgow-ban búcsúzott a Celtic FC vendégeként (1-0, 0-4). Az első meccsen még képesek voltak nagy nehezen 1-0-ra nyerni itthon, ám idegenben már esélyük sem volt, a skótok fölényes játékkal, 4-0-ás győzelmet arattak felettük.
---------------------------------------------------------------------------------------------

  35. BEK Döntő:.. 1990. Május 23.   
AC Milan -- SL Benfica  1--0
Bécs, Práter Stadion, 58 000 Néző. Játékvezető: Kohl (Osztrák).
AC Milan:. G. Galli --- Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini --- Colombo (F. Galli, 88.), Gullit, Rijkaard, Ancelotti (Massaro, 73.) --- Van Basten, Evani..... Edző: Arrigo Sacchi.
SL Benfica:. Silvino --- José Carlos, Aldair, Ricardo, Samuel --- Hernani, Thern, Paneira (Vata, 75.), Pacheco (Brito, 58.) --- Valdo, Magnusson..... Edző: Sven Göran Eriksson.
Gól:. Rijkaard (67.).
------------------------------------------------------------------------------------------------
Az AC Milan álom csapata folytatta remek szereplését és a Benfica 1-0-ás legyőzésével a negyedik BEK serlegét gyűjtötte be. A Milánói csapat Arrigo Sacchi irányításával az 1990-es évek legjobb és legkorszerűbb futballját játszotta, amelyben a remekül megszervezett védekezés és támadás megkomponálása tette a csodát.
------------------------------------------------------------------------------------------------
A Budapesti Honvéd ebben a sorozatban még vette az első magasságot, a jugoszláv Vojvodina ellenében (1-0, 1-2) az idegenben szerzett gól segített, a Benfica ellen azonban már semmi sem (0-2, 0-7). Szomorú történelmi esemény: magyar bajnok ilyen különbséggel sohasem búcsúzott európai kupától.
------------------------------------------------------------------------------------------------

  36. BEK Döntő:.. 1991. Május 29.   
Crvena Zvezda -- Olympique Marseille  0--0  (Tíz: 5--3)
Bari, San Nicola Stadion, 80 000 Néző. Játékvezető: Lanese (Olasz).
Crvena Zvezda:. Stojanović --- Marović, Belodedić, Šabanadžović, Najdoski --- Binić, Jugović, Prosinečki, Mihajlović --- Pančev, Savićević (Stosić, 86.)..... Edző: Ljubko Petrović.
Olympique Marseille:. Olmeta --- Amoros, Di Méco, Boli, Mozer (Stojković, 111.) --- Germain, Casoni, Waddle, Fournier (Vercruysse, 78.) --- Abedi Pelé, Papin..... Edző: Raymond Goethals.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
A jugoszláv Crevena Zvezda csapata a román Steaua Bucuresti után második Kelet-Európai csapatként tudott mindmáig utoljára BEK győzelmet elérni. Egy nagyszerű generáció volt ez a Belgrádi Crevena Zvezda, akikből később világsztárok lettek. A döntetlen után tizenegyes rúgásokban diadalmaskodott a Zvezda.!.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Immár 360 perc telt el úgy a legrangosabb európai kupasorozatban, hogy a magyar bajnok nem szerzett gólt, s közben 14-et kapott.!. Az Újpesti Dózsa kettős vereséggel lépett le a porondról, igaz egy nála sokkal erősebb csapat ellen, az olasz bajnok Napoli (0-3, 0-2) Maradona vezérletével átlépett rajtuk.
----------------------------------------------------------------------------------------------

  37. BEK Döntő:.. 1992. Május 20.   
FC Barcelona -- UC Sampdoria  1--0
London, Wembley Stadion, 77 827 Néző. Játékvezető: Schmidhuber (Német).
FC Barcelona:. Zubizarreta --- Nando, Ferrer, R. Koeman, Juan Carlos --- Bakero, M. Laudrup, Guardiola (Alesanco, 112.), Julio Salinas (Goicoechea, 65.) --- Stoichkov, Eusebio..... Edző: Johan Cruyff.
UC Sampdoria:. Pagliuca --- Mannini, Pari, Katanec, Vierchowod --- Lanna, Lombardo, Toninho Cerezo, Bonetti (Invernizzi, 73.) --- Mancini, Vialli (Buso, 100.)..... Edző: Vujadin Boskov.
Gól:. Ronald Koeman (112.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Az FC Barcelona története első BEK győzelmét aratta, oly sok balszerencse és több elvesztett döntő után. A mérkőzés a hosszabbításban dőlt el, a holland Ronald Koeman 30 méteres szabadrúgásból elért bombagóljával. A katalánok öröme határtalan vol, a holland legenda Johan Cruyff vezetésével végre a csúcsra értek.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Új név, de a régi eredménytelenség: a Kispest-Honvéd az ír Dundalk ellenfeleként még továbbjutott az első fordulóban (1-1, 2-0). Aztán a második körben az olasz bajnok, későbbi döntős Sampdoria csapata következett, akikkel hatalmas csatát vívtak a Kispestiek. Ha a vártnál nehezebben is, de az olaszok elbúcsúztatták őket  (2-1, 1-3).
-------------------------------------------------------------------------------------------------

  38. BEK Döntő:.. 1993. Május 26.   
Olympique de Marseille -- AC Milan  1--0
München, Olimpiai Stadion, 65 000 Néző. Játékvezető: Röthlisberger (Svájci).
Olympique de Marseille:. Barthez --- Angloma (Durand, 61.), Desailly, Boli, Di Méco --- Eydelie, Sauzée, Deschamps, Abedi Pelé --- Boksic, Völler (Thomas, 78.)..... Edző: Raymond Goethals.
AC Milan:. Rossi --- Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini --- Albertini, Rijkaard, Lentini, Donadoni (Papin, 55.) --- Van Basten (Eranio 86.), Massaro..... Edző: Fabio Capello.
Gól:. Boli (44.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------
A francia Olympique Marseille csapata végre a csúcsra ért, a két évvel ezelőtti balszerencsésen elvesztett döntő után most nyertek. Az OM első francia csapatként hódította el a legrangosabb európai kupát. Győzelmük értékét még az is növeli, hogy a kontinens legjobb csapatát, az olasz Milant sikerült legyőzniük boli góljával.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Szomorú emlék tízen évek távlatából is. A Ferencvárosi TC a szlovák Slovan Bratislava elleni pozsonyi mérkőzésén (1-4) nagyon kikapott és magyar verés is lett a szurkolókat aprították a pozsonyi rendőrök. A magyar labdarúgás történelem könyvében fekete lapra íródott ez a párharc. A visszavágó (0-0) nem enyhítette a kinti sebeket...
------------------------------------------------------------------------------------------------

  39. BL Döntő:.. 1994. Május 18.   
AC Milan -- FC Barcelona  4--0
Athén, Spiros Luis Stadion, 76 000 Néző. Játékvezető: Don (Angol).
AC Milan:. Rossi --- Panucci, Tassotti, Galli, Maldini (Nava, 82.) --- Boban, Albertini, Desailly, Donadoni --- Savicević, Massaro..... Edző: Fabio Capello.
FC Barcelona:. Zubizarreta --- Nadal, Ferrer, R. Koeman, Sergi --- Beguiristain (Eusebio, 51.), Amor, Bakero, Guardiola (Quique Estebaranz, 72.) --- Stoichkov, Romário..... Edző: Johan Cruyff.
Gól:. Massaro (22.,45.), Savicevic (47.), Desailly (67.).
------------------------------------------------------------------------------------------------
Az AC Milan csapata története egyik legfényesebb győzelmét aratta a kitűnő erőkből álló FC Barcelona ellenében. A nem várt hatalmas arányú győzelmük teljesen megérdemelt volt. egyszerűen lefutballozták a pályáról a katalánokat, akiknek nem volt semmiféle ellenszerük a piros-feketék ellen. A Milan története ötödik BEK elsőségét érte el.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Első forduló. Ma már csupán emlék, hogy néhány éve még itt szerepelt a magyar bajnok. A Kispest-Honvédnak azonban ismét csak a tisztes helytállás maradt, az angol Manchester United (2-3, 1-2) jobb volt.
------------------------------------------------------------------------------------------------

  40. BL Döntő:.. 1995. Május 24.   
Ajax Amsterdam -- AC Milan  1--0
Bécs, Ernst Happel Stadion, 50 730 Néző. Játékvezető: Craciunescu (Román).
Ajax Amsterdam:. Van der Sar --- Reiziger, Blind, F. De Boer --- Finidi, Seedorf (Kanu, 53.), Rijkaard, Davids, Overmars --- R. De Boer, Litmanen (Kluivert, 68.)..... Edző: Luis Van Gaal.
AC Milan:. Rossi --- Panucci, Baresi, Costacurta, Maldini --- Albertini, Boban (Lentini, 86.), Desailly, Donadoni --- Massaro (Eranio, 90.), Simone..... Edző: Fabio Capello.
Gól:. Kluivert (84.).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Az Ajax Amsterdam csikócsapata meghódította Európát, a negyedik BEK győzelmüket szerezték. A saját nevelésű tinikből álló holland Ajax az edzőzseni Luis Van Gaal vezetésével bemutatta a modern és korszerű futballt. A döntőben a Milan volt a szenvedő fél, akiket a holland fiatalok sokszor és sokmindenben felülmúltak a pályán.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
A Vác FC-Samsungnak csupán egy klubon kellett volna keresztül verekednie magát a Bajnokok Ligájához, azonban a francia Paris Saint-Germain sztárokból álló csapata túl nagy akadály volt a Váciak számára. (0-3, 1-2).
--------------------------------------------------------------------------------------------------

  41. BL Döntő:.. 1996. Május 22.   
Juventus FC -- Ajax Amsterdam  1--1  (Tíz: 4--2)
Roma, Olimpiai Stadion, 85 200 Néző. Játékvezető: Díaz Vega (Spanyol).
Juventus FC:. Peruzzi --- Torricelli, Ferrara, Vierchowod, Pessotto --- Conte (Jugovic, 44.), Paulo Sousa (Di Livio, 58.), Deschamps, Del Piero --- Vialli, Ravanelli (Padovano, 77.)..... Edző: Marcello Lippi.
Ajax Amsterdam:. Van der Sar --- Silooy, Blind, F. De Boer (Scholten, 69.) --- Finidi, R. De Boer (Wooter, 91.), Davids, Bogarde, Musampa (Kluivert, 46.) --- Kanu, Litmanen..... Edző: Louis Van Gaal.
Gól:. Ravanelli (13.), ill, Litmanen (42.).
---------------------------------------------------------------------------------------------------
A Juventus FC az esélyesebbnek tartott tavalyi győztes holland Ajax Amsterdam csapatát győzte le a döntetlen utáni tizenegyes rúgásokban. A Torinói zebrák nagyot küzdöttek és történetük második BL trófeáját nyerték. Talán az akarati téynezőkben és persze a szerencsében múlták felül a kiváló erőkből álló ellenfelüket.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Úgy tűnik, még jó pár évig biztosan, megismételhetetlen esztendő. A Ferencvárosi TC első és azóta is egyetlen magyar klubként bejutott a Bajnokok Ligájába. A futballőrület az RSC Anderlecht elleni selejtezőn kezdődött (1-0, 1-1), majd 1995 őszén, kora telén tetőzött: Grasshopper-Club (3-0, 3-3), Ajax Amsterdam (0-5, 0-4), Real Madrid (1-6, 1-1). Utóbbi mérkőzés egy varázslatos este volt..
---------------------------------------------------------------------------------------------------

  42. BL Döntő:.. 1997. Május 28.   
Borussia Dortmund -- Juventus FC  3--1
München, Olimpiai stadion, 64 200 néző. Játékvezető: Puhl Sándor (Magyar).
Borussia Dortmund:. Klos --- Reuter, Sammer, Kohler, Kree --- Lambert, Möller (Zorc, 89.), Paulo Sousa, Heinrich --- Riedle (Herrlich, 67.), Chapuisat (Ricken, 70.)..... Edző: Ottmar Hitzfeld.
Juventus FC:. Peruzzi --- Ferrara, Montero, Iuliano, Porrini (Del Piero, 46.) --- Di Livio, Deschamps, Zidane, Jugovic --- Vieri (Amoruso, 71.), Boksic (Tacchinardi, 87.)..... Edző: Marcello Lippi.
Gól:. Riedle (29., 34.), Ricken (71.), ill, Del Piero (65.).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
A német Borussia Dortmund remek játékkal aratott meglepetés győzelmet a tavalyi győztes olasz Juventus csapata felett. A két Borussia csatár: Riedle és Ricken remek napot fogott ki, szinte azt csináltak a pályán amit akartak. A Borussia Dortmund története első BL győzelmét szerzte meg és szurkolóinak határtalan örömöt okozott.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
A Ferencvárosi TC ismét harcba indult a Bajnokok Ligájáért, de ezúttal a svéd  IFK Göteborg ellen már a selejtezőben véget ért a zöld-fehérek szereplése (0-3, 1-1).
---------------------------------------------------------------------------------------------------

  43. BL Döntő:.. 1998. Május 20.   
Real Madrid -- Juventus FC  1--0
Amsterdam, Arena A, 55 500 Néző. Játékvezető: Krug (Német).
Real Madrid:. Illgner --- Panucci, Sanchis, Hierro, Roberto Carlos --- Karembeu, Redondo, Seedorf, Morientes (Jaime, 81.) --- Raúl (Amavisca, 90.), Mijatović (Suker, 89.)..... Edző: Jupp Heynckes.
Juventus FC:. Peruzzi --- Torricelli, Montero, Iuliano, Pessotto (Fonseca, 70.) --- Di Livio (Tacchinardi, 46.), Deschamps (Conte, 77.), Davids, Zidane --- Inzaghi, Del Piero..... Edző: Marcello Lippi.
Gól:. Mijatović (66.).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
A Real Madrid a montenegrói Mijatović góljával győzte le a Juventus csapatát. A spanyolok történetük hetedik BL serlegét nyerték meg. Az Amsterdami döntőben mindkét csapat jól futbalozott, ám most a szerencse hosszú idő után ismét a Real Madrid csapatának kedvezett. A spanyolok tehát ismét Európa trónjára ültek.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Esztendővel később az MTK játékosainak már előselejtező is osztályrészül jutott. Az örmény Pjunyik Jereván ellen még elegendő volt a kék-fehérek tudása (2-0, 4-3), de a norvég Rosenborg BK, a BL állandó szereplője ellenében már kevésnek bizonyult (0-1, 1-3).
----------------------------------------------------------------------------------------------------

  44. BL Döntő:.. 1999. Május 26.   
Manchester United FC -- Bayern München FC  2--1
Barcelona, Camp Nou Stadion, 90 000 Néző. Játékvezető: Collina (Olasz).
Manchester United FC:. Schmeichel --- G. Neville, Johnsen, Stam, Irwin --- Giggs, Beckham, Butt, Blomqvist (Sheringham, 67.) --- A. Cole (Solskjaer, 81.), Yorke..... Edző: Alex Ferguson.
Bayern München FC:. Kahn --- Babbel, Linke, Matthäus (Fink, 80.), Kuffour --- Basler (Salihamidzic, 89.), Jeremies, Effenberg, Tarnat --- Jancker, Zickler (Scholl, 71.)..... Edző: Ottmar Hitzfeld.
Gól:. Sheringham (90.), Solskjaer (91.), ill, Basler (6.)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy nagyon emlékezetes BL döntő volt, ugyanis a Bayern München egészen a 90. percig 1-0-ra vezetett. Aztán a 90 és 91 percben jött nekik a feketeleves, a Manchesteriek két fejesgólal megfordították a mérkőzést. A Manchester United egy váratlan feltámadásal története második BL győzelmét érte el, egy felejthetettlen mérkőzésen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Esztendő múltával sem változott a képlet: az Újpest labdarúgói számára a moldáv Zimbru Chisinau egy jó bemelegítést jelentett, de az osztrák Sturm Graz már a végállomást (0-4, 2-3).
------------------------------------------------------------------------------------------------------

  45. BL Döntő:.. 2000. Május 24.   
Real Madrid -- Valencia CF  3--0
Paris, Saint-Denis, Stade de France, 80 000 Néző. Játékvezető: Braschi (Olasz).
Real Madrid:. Iker Casillas --- Salgado (Hierro, 84.), Karanka, Iván Campo, Roberto Carlos --- McManaman, Redondo, Helguera, Morientes (Savio, 71.) --- Raúl, Anelka (Sanchis, 79.)..... Edző: Vicente Del Bosque.
Valencia CF:. Canizares --- Angloma, Djukic, Pellegrino, Gerardo (Ilie, 68.) --- Gerard, Mendieta, Farinós, Kily González --- Claudio López, Angulo..... Edző: Hector Cúper.
Gól:. Morientes (39.), McManaman (67.), Raúl (75.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spanyol házi döntő volt az ekkoriban a két legjobb Hispán alakulat: a Real Madrid és a Valencia között. Egy igazi presztízs csata volt ez a Párizsi döntő. A mérkőzésen végül kijött a nagyobb rutin és tapasztalat, a Real Madrid 3-0-ra diadalmaskodott a Valencia felett. A Blancók történetük immáron nyolcadik BL serlegét gyűjtötték be.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Semmi változást nem hozott ez a kiírás, az MTK Hungária az izlandi ÍBV ellen még kettős győzelemmel jutott tovább (2-0, 3-1), de a selejtező harmadik fordulójában a horvát Croatia Zagreb ellenében nem sikerült a bravúr (0-0, 0-2).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

  46. BL Döntő:.. 2001. Május 24.   
Bayern München FC -- Valencia CF  1--1  (Tíz: 5--4)
Milano, Giuseppe Meazza Stadion, 80 000 Néző, Játékvezető: Jol (Holland).
Bayern München:. Kahn --- Kuffour, P. Andersson, Linke, Lizarazu --- Sagnol (Jancker, 46.) Hargreaves, Effenberg, Scholl (Paulo Sérgio, 108.) --- Salihamidzic, Élber (Zickler, 100.)..... Edző: Ottmar Hitzfeld.
Valencia CF:. Canizares --- Angloma, Ayala (Djukic, 90.), Pellegrino, Carboni --- Baraja, Mendieta, Aimar (Albelda, 46.), Kily González --- Juan Sánchez (Zahovic, 66.), Carew..... Edző: Hector Cúper.
Gól:. Effenberg (51. - 11-esből), ill, Mendieta (3. - 11-esből).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Bayern München 1-1-es döntetlen után végül tizenegyes rúgásokban diadalmaskodott a spanyol Valencia ellen és a bajorok történetük negyedik BL serlegét nyerték. A Valencia egymás után második döntőjét veszítette el, és szomorúságuk nem ismert határt. Pedig ezekben az időkben tényleg egy kiváló csapat volt Valenciában.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Győriek és a Váciak után a Dunaújvárosiak harmadik vidéki klubként kerültek be a legrangosabb európai kupasorozat résztvevői közé. A Dunaferr SE szintén a selejtezőben vitézkedett, a horvát Hajduk Split (2-0, 2-2) után a norvég Rosenborg BK elbúcsúztatása, a három évvel korábbi MTK-próbálkozáshoz hasolóan, ismét sikertelen volt (2-2, 1-2).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  47. BL Döntő:.. 2002. Május 15.   
Real Madrid -- Bayer Leverkusen  2--1
Glasgow, Hampden Park, 56 644 néző. Játékvezető: Meier (Svájci).
Real Madrid:. César (Iker Casillas, 68.) --- Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos --- Figo (McManaman, 61.), Makelele (Flávio Conceicao, 73.), Zidane, Solari --- Raúl, Morientes..... Edző: Vicente Del Bosque.
Bayer Leverkusen:. Butt --- Sebescen (Kirsten, 65.), Zivkovic, Lúcio (Babic, 90.), Placente --- B. Schneider, Ramelow, Ballack, Bastürk --- Neuville, Brdaric (Berbatov, 39.)..... Edző: Klaus Toppmöller.
Gól:. Raúl (9.), Zidane (45.), ill, Lúcio (14.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Real Madrid csapata nagyszerű játékkal diadalmaskodott egy erős Bayer Leverkusen felett és így a Blancók történetük immáron 9. BL serlegét nyerték.!. A francia világbajnok Zidane döntő gólja gyönyörű volt. A Real Madrid a BL történetének mindmáig legeredményesebb csapata és nehéz lesz utolérnie bárkinek is ezután.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A selejtező második fordulójában kapcsólodott be a küzdelmekbe a Ferencvárosi TC. A zöld-fehérek a Hajduk Splittel tusakodtak, 210 percig gól nélkül, így a tizenegyesek döntöttek végül a horvátok javára.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  48. BL Döntő:.. 2003. Május 28.   
AC Milan -- Juventus FC  0--0  (Tíz: 3--2)
Manchester, Old Trafford, 63 215 néző. Játékvezető: Merk (Német).
AC Milan:. Dida --- Nesta, Costacurta (Roque Júnior, 65.), Maldini, Kaladze --- Gattuso, Ruí Costa (Ambrosini, 87.), Pirlo (Serginho, 71.), Seedorf --- Sevcsenko, Inzaghi..... Edző: Carlo Ancelotti.
Juventus FC:. Buffon --- Ferrara, Montero, Thuram, Tudor (Birindelli, 42.) --- Camoranesi (Conte, 46.), Tacchinardi, Davids (Zalayeta, 65.), Zambrotta --- Trézéguet, Del Piero..... Edző: Marcello Lippi.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olasz házi döntő volt a BL-ben ez a Milan - Juventus párviadal. Igazi presztízs meccs volt ez két itáliai nagycsapat között. Mindkét csapat a védekezésre ügyelt elsődlegesen és így a mérkőzésen nem született gól. A tizenegyes rúgások döntöttek végül, amihez a Milánóiaknak volt nagyobb szerencséjük. A Milan története 6. BL trófeáját gyűjtötte be.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Újabb vidéki bajnokcsapat a Zalaegerszeg, amely hosszú idő után ismét sikerélményt szerzett, de a Bajnokok Ligája továbbra is csak álom. A Zalaegerszegi TE a horvát NK Zagreb (1-0, 1-2) után felejthetetlen futballestét produkált, a Manchester United elleni 1-0-s mérkőzésre még nagyon sokáig fogunk emlékezni. A visszavágóra (0-5) már kevésbé...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  49. BL Döntő:.. 2004. Május 26.   
FC Porto -- AS Monaco  3--0
Gelsenkirchen, Veltins Arena, 55 140 Néző. Játékvezető: Kim Milton Nielsen (Dán).
Porto:. Vitor Baia --- Ferreira, Jorge Costa, Carvalho, Nuno Valente --- Costinha, Ribeiro, Mendes, Deco (Pedro, 85.) --- Derlei (McCarthy, 78.), Carlos Alberto (Alejnyicsev, 60.)..... Edző: José Mourinho.
Monaco:. Roma --- Ibarra, Rodriguez, Givet (Squillaci 71.), Evra --- Bernardi, Zikosz, Cissé (Nonda, 64.), Rothen, Giuly (Prso, 23.) --- Morientes..... Edző: Didier Deschamps.
Gól:. Carlos Alberto (39.), Deco (72.), Alejnyicsev (75.).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Porto a vártnál könyebb és fölényesebb 3-0-ás győzelmet aratott a meglepetés döntős francia Monaco csapata ellen. A José Mourinho vezette portugál csapat magabiztos és pontos játékkal esélyt sem adott az ellenfelének a mérkőzés folyamán. A Porto története második BL elsőségét érte el és így beérte nagy riválisát a Benfcát.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az MTK csapata indult a sorozatban, amely az első selejtező körben 3-2-es összesítéssel kiverte a finn Helsinki csapatát, azonban a második körben a skót Celtic Glasgów nagy falatnak bizonyult, a skótok 5-0-ás gólaránnyal ütötték ki a magyar kék-fehéreket.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  50. BL Döntő:.. 2005. Május 25.   
Liverpool FC -- AC Milan  3--3  (Tíz: 3--2)
Istambul, Atatürk Stadion, 70 000 Néző. Játékvezető: Mejuto González (Spanyol).
Liverpool:. Dudek --- Finnan (Hamann, 46.), Carragher, Hyypiä, Traoré --- Luis Garcia, Xabi Alonso, Gerrard, Riise --- Kewell (Smícer, 23.) --- Baros (Cissé, 85.)..... Edző: Rafael Benitez.
Milan:. Dida --- Cafú, Stam, Nesta, Maldini --- Gattuso (Ruí Costa, 112.), Pirlo, Seedorf (Serginho, 85.) --- Kaká --- Crespo (Tomasson, 85.), Sevcsenko..... Edző: Carlo Ancelotti.
Gól:. Gerrard (54.), Smicer (56.), Xabi Alonso (60.), ill, Maldini (1.), Crespo (39., 44.)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Jubileumi 50. BL döntő volt ez ami egy emlékezetes és minden idők egyik legnagyobb döntőjét hozta. A Milan már 3-0-ra vezetett a Liverpool ellen, ám az angolok nem adták fel és a sírból hozták vissza a mecset 3-3-ra kiegyenlítve. A tizenegyes rúgások aztán nekik kedveztek és abban 3-2-re győztek. A Liverpool története 5. BL serlegét nyerte.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A magyar színeket a Ferencváros képviselte, amely a második selejtező körben a cseh Sparta Praha csapatától 2-1-es összesítéssel (1-0, 1-2) szemben esett ki.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  51. BL Döntő:.. 2006. Május 26.   
FC Barcelona -- Arsenal FC  2--1
Paris, Stade de France, 80 000 Néző. Játékvezető: Terje Hauge (Norvég)
Barcelona:. Valdés --- Oleguer (Belletti, 71.), Marquez, Puyol, Van Bronckhorst --- Deco, Edmílson (Iniesta, 46.), Van Bommel (H. Larsson, 61.) --- Giuly, Eto'o, Ronaldinho..... Edző: Frank Rijkaard.
Arsenal:. Lehmann --- Eboué, Touré, Campbell, Cole --- Pires (Almunia, 20.), Gilberto, Ljungberg, Fabregas (Flamini, 74.), Hleb (Reyes, 85.) --- Henry..... Edző: Arséne Wenger.
Gól:. Eto'o (76.), Belletti (81.), ill, Campbell (37.)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az FC Barcelona csapata nagyobb tudását és  technikai fölényét kihasználva nyerte meg 2-1-re a mérkőzést az Arsenal ellenében. Egy jó meccs volt ez, mindkét csapat a győzelemre játszott, támadó ficit muatattak be egyaránt. Frank Rijkaard fiai remekül játszottak és történetük második BL serlegét nyerték el jutalmul.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Debreceni VSC az első körben gálázott a horvát Hajduk Split csapata ellen (5-0, 3-0) 8-0-ás összesítéssel mentek tovább. A második körben azonban jött a nagy pofon az angol Manchester United ellen (0-3, 0-3) 0-6-os összesítéssel pottyantak ki.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  52. BL Döntő:.. 2007. Május 23.   
AC Milan -- Liverpool FC  2--1
Athén, Olimpiai Stadion, 71 000 néző. Játékvezető: Fandel (Német)
AC Milan:. Dida --- Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski (Kaladze, 79.) --- Ambrosini, Pirlo, Gattuso, Kaká, Seedorf (Favalli, 92.) --- Inzaghi (Gilardino, 89.)..... Edző: Carlo Ancelotti.
Liverpool:. Reina --- Finnan (Arbeola, 88.), Agger, Carragher, Riise --- Pennant, Mascherano (Crouch, 78.), Gerrard, Xabi Alonso, Zenden (Kewell, 59.) --- Kuyt..... Edző: Rafael Benitez.
Gól:. Inzaghi (45., 83), ill, Kuyt (89.)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Milan visszavágott a Liverpoolnak a két évvel ezelőtti vereségért.!. A mérkőzés folyamán a jobban akaró Milan felülkerekedett ellenfelén. Pippo Inzaghi duplázott, végig nagyszerűen játszott, amire a Liverpooliak már csak egy szépítő góllal tudtak válaszolni. A Milan története 7. BL elsőségét szerezte és ezzel a Real Madrid után következik. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Debreceni VSC a macedón Rabotnicki Skopje ellen szenvedett megalázó vereséget a selejtezőben (1-4, 1-1) és 2-5-ös összesítéssel esett ki szégyenszemre a további küzdelmekből.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  53. BL Döntő:.. 2008. Május 21.   
Manchester United -- Chelsea  1--1  (Tíz: 6--5)
Moskva, Luzsnyiki Stadion: 67 750 Néző. Játékvezető: Michel (Szlovák).
Manchester United:. Van der Saar --- Brown (Anderson, 125.) Rio Ferdinand, Vidić, Evra --- Hargreaves, Carrick, Scholes (Giggs, 87.), Cristiano Ronaldo --- Rooney, Tévez..... Edző: Sir Alex Ferguson.
Chelsea:. Čech --- Essien, Terry, Carvalho, A. Cole --- Makelele (Belletti, 124.), Ballack, Lampard, Malouda (Kalou, 93.), J. Cole (Anelka, 99.) --- Drogba..... Edző: Avram Grant.
Gól:. Cristiano Ronaldo (26.), ill, Lampard (45.).
---------------------------------------------------------------------------------------------
Angol házidöntő volt ez a Manchester United és a Chelsea között. A rendes játékidő 1-1-es döntetlennel zárult és a hosszabbítás is szintén. Így a tizenegyes rúgások döntöttek, amiben a Manchesteriek koncentráltak jobban és 6-5-re megnyerték azt.  A Manchester United története harmadik BL trófeáját szerezte meg.!.
---------------------------------------------------------------------------------------------
A Debreceni VSC a második selejtező körben a svéd Elfsborg csapatával szemben egy gólos különbséggel maradt alul (0-1, 0-0) és a Debrecenieknek így ismét hamar búcsúzniuk kellett.
----------------------------------------------------------------------------------------------

  54. BL Döntő:.. 2009. Május 27.   
FC Barcelona -- Manchester United FC  2--0
Roma, Olimpiai Stadion, 78 860 Néző. Játékvezető: Busacca (Svájci).
Barcelona:. Valdés --- Touré, Puyol, Piqué, Sylvinho --- Busquets, Xavi, Iniesta --- Messi, Henry (Keita, 72.) --- Eto'o (Pedro, 67.)..... Edző: Josep Guardiola.
Manchester United:. Van der Saar --- O' Shea, Rio Ferdinand, Vidić, Evra --- Anderson (Berbatov, 65.), Carrick, Giggs (Scholes, 66.) --- Park (Tévez, 53.), Cristiano Ronaldo --- Rooney..... Edző: Sir Alex Ferguson.
Gól:. Eto'o (10.), Messi (70.).
--------------------------------------------------------------------------------------------
Az FC Barcelona álomcsapata Pepp Guardiola keze alatt jött létre és elkápráztatta a világot szinte tökéletes játékával. A szinte vég nélküli labdajáratás és passzolgatás után az ellenfél elöl eldugva a labdát nyerték meccseiket. Így volt ez a Londoni döntőben is, magabiztosan győzték le a Manchester Unioted csapatát.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ismét bebizonyosodott az, ami Magyarországon elég, az nemzetközi szinten nagyon kevés. A magyar bajnok MTK csapatát a török bajnok Fenerbache 7-0-ás összesítéssel ütötte ki a további küzdelmekből.
---------------------------------------------------------------------------------------------

  55. BL Döntő:.. 2010. Május 22.   
FC Internazionale -- FC Bayern München 2--0
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion: 75 000 Néző. Játékvezető: Webb (Angol).
Internazionale:. Julio Cesar --- Maicon, Lucio, Samuel, Chivu (Stankovic, 68.) --- Zanetti, Cambiasso, Sneijder, Pandev (Muntari, 78.) --- Eto'o, D. Milito (Materazzi, 91))..... Edző: José Mourinho.
Bayern München:. Butt --- Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber --- Robben, Van Bommel, Schweinsteiger, Altintop (Klose, 63.) --- T. Müller, Olic (Gomez, 83.)..... Edző: Louis Van Gaal.
Gól:. Diego Milito (35. és 70.)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Az olasz Inter csapata a portugál edző zseni, José Mourinho vezetésével ért fel 45 év után újra európa csúcsára. A döntőben a Bayern München volt az ellenfél, amelyet magabiztos játékkal és az argentin Diego Milito két góljával győztek le. Az Inter története 3. BL trófeáját szerezte meg. Az Inter kezdő csapatában csak idegenlégiósok voltak.
---------------------------------------------------------------------------------------------
A magyar bajnok Debreceni VSC csapata nagy bravúrt hajtott végre, második magyar csapatként bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A selejtezőben a Kalmar, Tallin, Levski Sofia csapatait győzték le. A BL csoportkörében aztán már nem termet sok babér, a Fiorentina, Liverpool, Lyon csapataitól egyaránt vereséget szenvedtek és estek ki végül nulla ponttal.
---------------------------------------------------------------------------------------------

  56. BL Döntő:.. 2011. Május 28.   
FC Barcelona -- Manchester United  3--1
London, Wembley Stadion, 88 000 Néző. Játékvezető: Kassai Viktor (Magyar).
Barcelona:. Valdes --- Dani Alves (Puyol, 88.), Piqué, Mascherano, Abidal, --- Busquets, Xavi, Iniesta, Pedro (Afellay, 90.) --- Messi, Villa (Keita, 86.)..... Edző: Josep Guardiola.
Manchester United:. Van der Saar --- Fabio (Nani, 69.), Rio Ferdinand, Vidić, Evra --- Valencia, Carrick (Scholes, 77.), Giggs, Park --- Rooney, Hernandez..... Edző: Sir Alex Ferguson.
Gól:. Pedro (28.), Messi (56.), David Villa (71.), ill, Rooney (36.)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Az FC Barcelona álomcsapata immáron 4. BL trófeáját nyerte el. A Londoni döntőben ismét a Manchester United volt az ellenfelük, akiknek ismét esélyt sem adtak. A Xavi és Iniesta vezette középpálya, a Messi és Villa támadószekció varázslatos volt. Pepp Guardiola történelmet írt a Barcelona csapatával, egy korszak volt ez.
---------------------------------------------------------------------------------------------
A Debreceni VSC csapata az első selejtező körben a litván Levadia Tallinn csapatát búcsuztatta (3-2, 1-1). A második körben a svájci bajnok FC Basel azonban már kifogott rajtuk (0-2, 1-3) és elbúcsúztak a kupától.
---------------------------------------------------------------------------------------------

  57. BL Döntő:.. 2012. Május 20.   
Chelsea FC -- Bayern München FC  1--1  (Tíz: 4--3)
München, Olimpiai Stadion, 76 000 Néző. Játékvezető: Proença (Portugal)
Chelsea FC:. Čech --- Bosingwa, Cahill, David Luiz, A. Cole --- Mikel, Lampard, Bertrand (Malouda, 73.), Kalou (Fernando Torres, 73.), Mata --- Drogba..... Edző: Roberto Di Matteo.
Bayern München:. Neuer --- Lahm, Boateng, Tymoshchuk, Contento --- Schweinsteiger, Kroos, Robben, T. Müller (Van Buyten, 85.) --- Ribéry  (Olic, 97.) --- M. Gómez..... Edző: Jupp Heynckes.
Gól:. Didier Drogba (89.), ill, Thomas Müller (83.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
A Chelsea meglepetésre elhódította története első BL serlegét. A Müncheni döntőben a Bayern München csapatát tartották esélyesebbnek, ehhez méltóan végig ők is domináltak. Ám a meccs végén egyenlített a Chelsea és így jött a hosszabbítás majd a büntetők. A tizenegyes rúgások a Chelse-nak kedveztek jobban és 4-3-ra nyertek.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
A magyar bajnok Videoton csapata az osztrák Sturm Graz csapatával találkozott az első selejtező körben. A Székesfehérváriak csalódást okoztak hiszen kettős vereséggel  (0-2, 2-3) estek ki a kupából.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

  58. BL Döntő:.. 2013. Május 25.   
Bayern München FC -- Borussia Dortmund  2--1
London, Wembley Stadion, 86 000 Néző. Játékvezető: Rizzoli (Olasz).
Bayern München:. Neuer --- Lahm, Boateng, Dante, Alaba --- Schweinsteiger, J. Martinez, Robben, T. Müller --- Ribéry (Gustavo, 90.) --- Mandzukic (M. Gómez, 90.)..... Edző: Jupp Heynckes.
Borussia Dortmund:. Weidenfeller --- Piszczek, Hummels, Subotic, Schmelzer --- Bender (Sahin, 90.), Gundogan, Blaszczykowski (Schieber, 90.), Reus --- Grosskreutz, Lewandowski..... Edző: Jürgen Klopp.
Gól:. Mandzukic (68.), Robben (89.), ill, Gundogan (68.)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Az első német házi döntő volt ez a BL történetében, a két legeredményesebb német csapat a Bayern München és a Borussia Dortmund között. Fizikálisan kitűnően felkészitett csapatok küzdöttek egymással végig. A meccs végén Robben eldöntötte a kupa sorsát góljával. A Bayern München története 5. BL trófeáját nyerte meg.!.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
A Debreceni VSC csapata az első selejtező körben az albán Skenderbau csapatát kiejtette (3-1, 0-1), azonban a második körben a belorusz Bate Boriszov csapatával szemben alulmaradt (1-1, 0-2) és sajnos így ismét korán búcsúztak a kupából.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

  59. BL Döntő:.. 2014. Május 24.   
Real Madrid -- Atletico Madrid  4--1
Lisboa, Luz Stadion, 62 000 Néző. Játékvezető: Kuipers (Holland).
Real Madrid:. Iker Casillas --- Sergio Ramos, Carvajal, Varane, Fabio Coentrao (Marcelo, 60.) --- Khedira (Isco, 60.), Modric, Di Maria --- Bale, Benzema (Morata, 79.), Cristiano Ronaldo.... Edző: Carlo Ancelotti.
Atletico Madrid:. Courtois --- Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis --- Raul Garcia, Gabi, Tiago, Koke (Sosa, 66.) --- Diego Costa (Lopez, 9.), Villa..... Edző: Diego Simeone.
Gól:. Sergio Ramos (93.), Bale (110.), Marcelo (118.), Cristiano Ronaldo (120.), ill, Godin (36.)
----------------------------------------------------------------------------------
Az első spanyol házidöntő volt, és az első városi döntő volt ez a BL történetében. Ilyen még nem volt, hogy egy város két csapata találkozik a döntőben, két Madridi csapat találkozott a fináléban. A döntőben sokáig vezetett 1-0-ra az Atletico Madrid csapata, ám a hosszabbításban, annak is a 93. percében kiegyenlített a Real Madrid. A hosszabbításban aztán végül felülkerekedett a nagyobb csapat játéka és végül 4-1 arányban megnyerték a meccset és történetük 10. BL serlegét hódították el..
------------------------------------------------------------------------------------
A Győri ETO csapata az Izraeli Macabbi Tel-Aviv csapatával találkozott és könnyünek találtatott. Az Izraeli bajnok Maccabi csapata, magabiztos játékkal, kettős győzelemmel (0-2, 1-2) búcsúztatta a magyar bajnokcsapatot.
-----------------------------------------------------------------------------------
 
  60. BL Döntő:.. 2015. Június 6.   
Barcelona -- Juventus  3--1
Berlin, Olimpiai Stadion, 78 000 Néző. Játékvezető: Cakar (Török).
Barcelona:. Ter Stegen --- Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba (Mathieu, 91.) --- Rakitic (Pedro, 96.), Busquets, Iniesta (Xavi, 78.) --- Messi, Suárez, Neymar.... Edző: Luis Enrique.
Juventus:. Buffon --- Bonucci, Barzagli, Lichsteiner, Evra (Coman, 89.) --- Marchisio, Pirlo, Pogba --- Vidal (Pereyra, 79.) --- Tévez, Morata (Llorente, 85.)..... Edző: Massimiliano Allegri.
Gól:. Rakitic (4.), Suárez (68.), Neymar (97.), ill , Morata (56.)
----------------------------------------------------------------------------------
A Jubileumi 60. BL Döntő fő esélyese a Barcelona csapata volt, a gránátvörös-kékek támadó triója: Messi, Suárez, Neymar a földkerekség legjobbjának tartott. Az olasz Juventus védekezése kimagasló volt a szezonban, ám a döntőben ők sem tudták feltartóztatni a remekül játszó Barcelona-i szuper támadó triót. A Barca végül magabiztosan, több góllal győzött. Barcelona városában és egész Katalóniában a diadalt követő ünneplés a minden képzeletet felülmúlt. A városokat zászlók seregei és ünneplők tömegei lepték el, a La Rambla és Placa Catalunya szinte sosem látott embertömegben ünnepelte a történelmi: 5. Barca BL diadalt.
------------------------------------------------------------------------------------
A Debreceni VSC magyar bajnok csapata a harmadik selejtező körben a Belarusz, Fehérorosz: Bate Boriszov csapatával találkozott és könnyűnek találtatott. A Fehérorosz bajnok Bate Boriszov csapata, magabiztos: 3-1-es hazai győzelemmel (1-0, 1-3) 2-3-as összesítéssel búcsúztatta a magyar bajnokcsapatot.
-----------------------------------------------------------------------------------

  61. BL Döntő:.. 2016. Május 28.   
Real Madrid -- Atletico Madrid  1--1  (Tiz: 5--3)
Milano, Giuseppe Meazza Stadion, 72 255 Néző. Játékvezető: Clattenburg (Angol).
Real Madrid:. Navas --- Carvajal (Danilo 52.), Pepe, Sergio Ramos, Marcelo --- Casemiro, Modric, Kroos (Isco, 72.) --- Bale, Benzema (Vázquez 77.), Cristiano Ronaldo...... Edző: Zinédine Zidane.
Atletico Madrid:. Oblak --- Juanfran, Godin, Savic, Filipe Luis (Hernandez 109.) --- Niguez, Gabi, Fernández (Carrasco 46.), Koke (Partey, 116.) --- Griezmann, Fernando Torres..... Edző: Diego Simeone.
Gól:. Ramos (15.), ill , Carrasco (79.)
----------------------------------------------------------------------------------
A 61. BL Döntőre a Milánói: Giuseppe Meazza stadionban került sor, amely Spanyol házi döntő volt a két Madridi csapat: a Real Madrid és Atletico Madrid között, akik ráadásul ősi riválisok. Tizenegyes párbajban dőlt el a labdarúgó Bajnokok Ligája 2016-os fináléja: az 1–1-es 120 percet követően a Real Madrid jobbnak bizonyult az Atlético Madridnál. A Real-ból senki sem hibázott, az ötödik gól lövő Cristiano Ronaldo volt, a négy Atlético-játékos közül a negyedikként rúgó Juanfran a jobb kapufát találta el. Az idegek harca (nevezzük 11-eseknek) döntött: mindössze Juanfran hibázott. Ez pedig az Atlético három éven belüli második elbukott döntőjét eredményezte: 2014 és 2016. A Real Madrid 11-edszer ült fel Európa trónjára, a Bajnokok Ligája rekordere a 11. BL Európa kupáját ünnepelte....
------------------------------------------------------------------------------------
A Videoton magyar bajnok csapata a második selejtező körben kapcsolódott be a küzdelmekbe. A Vidi a walesi: The New Saints csapatát 2-1-es összesítéssel búcsúztatta (1-0, 1-1). A harmadik selejtező körben a fehérorosz bajnok Bate Boriszov csapata azonban már 2-1-es összesítéssel (1-1, 0-1) búcsúztatta a magyar bajnok csapatot.
-----------------------------------------------------------------------------------
 
  62. BL Döntő:.. 2017. Május 30.   
Real Madrid -- Juventus  4--1  
Cardiff, Millennium Stadion, 66 155 Néző. Játékvezető: Felix Brych (Német).
Real Madrid:. Navas --- Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo --- Casemiro, Modric, Kroos (Asensio, 78.) --- Isco (Bale, 82.), Benzema (Morata 86.), Cristiano Ronaldo...... Edző: Zinédine Zidane.
Juventus:. Buffon --- Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alves --- Pjanic, Khedira (Marchisio, 71.), Sandro (Cuadrado, 69.), Dybala (Lemina, 78.) --- Mandzukic, Higuain..... Edző: Massimiliano Allegri.
Gól:. Cristiano Ronaldo (38, 78.), Casemiro (68), Asensio (84), ill , Mandzukic (12.)
----------------------------------------------------------------------------------
A 62. BL Döntőre a Cardiffi: Millenium stadionban került sor, amely a kiváló formában lévő, címvédő és BL rekorder, spanyol: Real Madrid és az olasz: Juventus csapata között került sor, akik régi riválisok. Az esélytelenebbnek tartott Juventus szerezte meg meglepetésre a vezetést, Mandzukic csodagóljával. Ezután viszont beindult a Real Madrid henger, Cristiano Ronaldo vezérletével egyenlítettek, majd a második félidőben gyorsan megfordították a mérkőzést. Cristiano Ronaldo két góljával Alfredo di Stefano és Puskás Ferenc után a harmadik játékos lett, aki négy gólt szerzett a BEK/BL-döntő során. És még egy kis statisztika: Cristiano Ronaldo pályafutása: 600. gólját szerezte a klubjaiban és a portugál válogatottban lejátszott tétmérkőzésein pályára lépve. A döntő végére így nem maradtak izgalmak, a Real Madrid legyőzte a Juventust, és megvédte címét, összesítésben pedig már rekorderként: 12. alkalommal hódította el a BEK/BL-trófeát. 
------------------------------------------------------------------------------------
A Ferencváros csapata a labdarúgó Bajnokok Ligája 2. selejtező körében az albán Partizani Tirana ellen mérkőzött. A selejtező visszavágóján a Ferencváros az albániai 1-1-et követően hazai pályán is 1-1-et játszott a Partizani Tiranával, majd tizenegyesekkel búcsúzott az Európai kupaküzdelmektől. (1-1, 1-1)..
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
  63. BL Döntő:.. 2018. Május 26.   
Real Madrid -- Liverpool FC  3--1  
Kijev, Olimpiai Stadion, 62 300 Néző. Játékvezető: Milorad Mazic (Szerb).
Real Madrid:. Navas --- Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo --- Casemiro (Nacho, 35.), Modric, Kroos (Asensio, 78.) --- Isco (Bale, 60.) --- Benzema (Asensio, 89.), Cristiano Ronaldo...... Edző: Zinédine Zidane.
Liverpool FC:. Karius --- Trent, Lovren, Van Dijk, Robertson --- Milner, Henderson, Wijnaldun --- Salah (Llana, 31.), Firminio, Mané (Can, 83.)..... Edző: Jürgen Klopp.
Gól:. Benzema (51.), Bale (64. és 83.), ill , Mané (56.)
----------------------------------------------------------------------------------
A 63. BL Döntőre a Kijevi: Olimpiai stadionban került sor, amely a kiváló formában lévő, címvédő és BL rekorder, spanyol: Real Madrid és az angol: Liverpool FC csapata között került sor, akik régi riválisok. Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, gól nélkül, így a második félidőre maradt a döntés. Az esélyesebbnek tartott címvédő: Real Madrid szerezte meg a vezetést Benzema góljával, de ezt  Mané válasza gyorsan kiegyenlítette. Ezután viszont beindult a Real Madrid henger, egy remek cserének köszönhetően, Bale beállt és megnyerte csapatának a mérkőzést. Gereth Bale két gólt szerzett, két remek alakításával megnyerte csapatának a BL döntőt. A döntő végére tehát így nem maradtak izgalmak, a Real Madrid legyőzte a Liverpoolt, és megvédte címét, összesítésben pedig már rekorderként: 13. alkalommal hódította el a BEK/BL-trófeát. 
------------------------------------------------------------------------------------
A Budapesti Honvéd csapata a labdarúgó Bajnokok Ligája 2. selejtező körében az izraeli: Hapoel Beer-Sheva ellen mérkőzött. Az selejtező első meccsét az izraeli csapat hazai pályán 2-1-re nyerte meg, a visszavágót 3-2-re hozta le. A Hapoel Beer-Sheva 5-3-as összesítéssel búcsúztatta a magyar bajnokot az Európai kupaküzdelmektől. (2-1, 3-2)..
-----------------------------------------------------------------------------------------
 

              A Bajnokok Ligája Legsikeresebb Klubjai                       
                                    1956--2018                                                      
1.   Real Madrid CF  (ESP)  Spanyolország 13 -- Kupagyőzelem  
2.   AC Milan  (ITA)  Olaszország 7   -- Kupagyőzelem  
3.   FC Bayern München (GER)  Németország 5   -- Kupagyőzelem  
4.   Liverpool FC  (ENG)  Anglia 5   -- Kupagyőzelem  
5.   FC Barcelona  (ESP)  Spanyolország 5   -- Kupagyőzelem  
6.   AFC Ajax Amsterdam  (NED)  Hollandia 4   -- Kupagyőzelem  
7.   FC Internazionale  (ITA)  Olaszország 3   -- Kupagyőzelem  
8.   Manchester United FC  (ENG) Anglia  3   -- Kupagyőzelem  
9.   Juventus FC  (ITA)  Olaszország 2   -- Kupagyőzelem  
10.  SL Benfica  (POR)  Portugália 2   -- Kupagyőzelem  
11.  FC Porto  (POR)  Portugália 2   -- Kupagyőzelem  
12.  Nottingham Forest FC  (ENG) Anglia 2   -- Kupagyőzelem  
13.  Celtic Glasgów FC  (SCO)  Skócia 1   -- Kupagyőzelem  
14.  Feyenoord Rotterdam  (NED) Hollandia 1   -- Kupagyőzelem  
15.  Aston Villa FC  (ENG)  Anglia 1   -- Kupagyőzelem  
16.  Hamburger SV  (GER)  Németország 1   -- Kupagyőzelem  
17.  PSV Eindhoven  (NED)  Hollandia 1   -- Kupagyőzelem  
18.  Borussia Dortmund  (GER)  Németország 1   -- Kupagyőzelem  
19.  Steaua Bucureşti  (ROM)  Románia 1   -- Kupagyőzelem  
20.  Crevena Zvezda  (SRB)  horvát 1   -- Kupagyőzelem  
21.  Olympique Marseille  (FRA)  Franciaország 1   -- Kupagyőzelem  
22.  Chelsea FC  (ENG)  Anglia 1   -- Kupagyőzelem