"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Labdarúgó Bajnokok Ligája történet - Bíró Csaba

2022.07.25 15:03

 

A Labdarúgó Bajnokok Ligája története.

A Bajnokok Ligája elődje, a Bajnokcsapatok Európa-Kupája (BEK) 1955-ben indult. Azóta rendezi meg rendszeresen az UEFA évről évre az Európai elit klub csapatok tornáját, amely során minden évben eldől, melyik csapat a legjobb a legjobbak között. A BEK//BL az Európai klubcsapatok elsőszámú, legrangosabb tornája.

  

A Bajnokok Ligája története

-- Az UEFA Bajnokok Ligája - BL, teljes nevén angolul: Champions League, egy Európai klub csapatok részvételével játszott labdarúgó sorozat, mely évente kerül megrendezésre. Minden európai országból az elmúlt időszakban elért eredményeiktől függően indulhat egy, kettő, három, illetve négy klub. Az induló csapatok az adott ország bajnokságának megnyerésével, illetve második, harmadik, negyedik helyének elérésével vívják ki a részvételt.
-- Az UEFA Bajnokok Ligája elődje, a Bajnokcsapatok Európa-Kupája (BEK) 1955-ben indult. Azóta rendezi meg rendszeresen az UEFA évről évre az Európai elit klub csapatok tornáját, amely során minden évben eldől, melyik csapat a legjobb a legjobbak között. A megtiszteltetésen kívül a győzelem nem kevés pénz jutalommal is jár. A torna az 1992–93-as szezonban vette fel az UEFA-Bajnokok Ligája nevet, ezzel együtt a rendszer is átalakult. Az UEFA bevezette a korábban csak világ versenyeken használt csoport küzdelmeket, amivel izgalmasabbá, nem utolsó sorban pedig még nagyobb üzletté tették az európai kupa sorozatot. Kezdetben egy selejtező, valamint két egyenes kieséses kört követően két négyes csoportban folytak a küzdelmek, melyek első két helyezettje vívta ki a jogot a döntőbe jutásra.
-- A Bajnokok Ligája minden évben selejtező körökkel kezdődik, melyekből összesen négy kört rendeznek, bár a negyediket hivatalosan: "play-offnak", "rájátszásnak" hívják. A harmadik selejtezőkör vesztesei az Európa-liga rájátszásában folytathatják, a rájátszás vesztesei az Európa-liga csoportkörében. A klub csapatok attól függően kerülnek be a selejtező körök valamelyikébe, hogy az UEFA-együttható alapján az adott ország bajnoksága hányadik helyen áll. Az együttható az ország klub csapatainak sikereitől függ. A 2009-2010-es kiírásban: Michel Platini UEFA-elnök javaslatára a selejtezőkben elkülönítették a „bajnokok ágát” és a „nem bajnokok ágát”, ezzel törekedve a kisebb országok esélyeinek növelésére.
-- A BL Döntő csak egy mérkőzésből áll, melyet a szezon elején már előre kiírt stadionban játszanak le. Rendes játékidő utáni döntetlen esetén itt is hosszabbítás, majd tizenegyes párbaj dönt. A Bajnokok Ligájának legsikeresebb csapata mindmáig a spanyol: Real Madrid csapata: 14. BEK/BL győzelemmel..

 

           A BEK / BL  Döntők Története                             
                               1956--2023                                          
                                            

  1. BEK Döntő:.. 1956. Június 13.   
Real Madrid -- Stade Reims  4--3
Paris, Parc des Princes Stadion, 38.239 Néző. Játékvezető: Ellis (Angol).
Real Madrid:. Alonso --- Atienza, Marquitos, Lesmes --- Muñoz, Zárraga --- Joseito, Marsal, Di Stéfano, Rial, Gento.... Edző: José Villalonga.
Stade Reims:. Jacquet --- Zimny, Jonquet, Giraudo --- Leblond, Siatka --- Hidalgo, Glovacki, Kopa, Bliard, Templin.... Edző: Albert Batteux.
Gól:. Di Stéfano (14.), Rial (30., 79.), Marquitos (67.), ill, Leblond (6.), Templin (10.), Hidalgo (62.).
----------------------------------------------------------------------------------
Az 1956-os döntő volt az első, ez volt első ízben kiírt, történelmi: 1955-1956-os Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) sorozat. Az első BEK-et a spanyol: Real Madrid nyerte a francia: Stade Reims elleni 4-3-as sikerrel. Egy igazi nagy csapat alakult ki ebben a korszakban Madridban, a klub történetének máig legnagyobb és korszakos csapata lett később a: Di Stéfano, Rial, Kopa, Puskás, Gento fémjelezte álomtizenegy..
------------------------------------------------------------------------------------

  2. BEK Döntő:.. 1957. Május 30.   
Real Madrid -- AC Fiorentina  2--0

Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 125.000 néző. Játékvezető: Horn (Holland).
Real Madrid:. Alonso --- Torres, Marquitos, Lesmes --- Muñoz, Zárraga --- Kopa, Mateos, Di Stéfano, Rial, Gento.... Edző: José Villalonga.
AC Fiorentina:. Sarti --- Magnini, Orzan, Cervato --- Scaramucci, Segato --- Julinho, Gratton, Virgili, Montuori, Prini.... Edző: Enrico Bernardini.
Gól:. Di Stéfano (70. - 11-esből), Gento (76.).
---------------------------------------------------------------------------------------
Az 1957-es második BEK-döntőben a Real Madrid második BEK serlegét gyűjtötte be az olasz Fiorentina elleni 2-0-ás győzelmével. A döntőt Madridban, hazai pályán játszották, rekord nézőszám előtt, 125 ezer fanatikus spanyol Madridista buzdításával húzták be a meccset. A Firenzei liláknak nem volt esélyük, a döntő mégis egy szép emlék számukra.
---------------------------------------------------------------------------------------

  3. BEK Döntő:.. 1958. Május 29.   
Real Madrid -- AC Milan  3--2

Brüssel, Heysel Stadion: 70.000 Néző. Játékvezető: Alsteen (Belga).
Real Madrid:. Alonso --- Atienza, Santamaría, Lesmes --- Santistéban, Zárraga --- Kopa, Joseito, Di Stéfano, Rial, Gento..... Edző: José Carniglia.
AC Milan:. Soldan --- Fontana, Cesare Maldini, Beraldo --- Bergamaschi, Radice --- Danova, Liedholm, Schiaffino, Grillo, Cucchiaroni..... Edző: Domenico Viani.
Gól:. Di Stéfano (74.), Rial (79.), Gento (107.), ill. Schiaffino (60.), Grillo (78.).
---------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1958-as döntőben a Real Madrid csapata harmadik BEK trófeáját húzta be sikeresen. A döntőben ismét egy olasz csapat, most az AC Milan volt a szenvedő fél. A mérkőzés szoros volt és 2-2-es döntetlen után hosszabbításra került a sor, amelyben végül a rutinosabb Real Madrid kerekedett felül, Gento 109 percben szerzett góljával.
---------------------------------------------------------------------------------------------

  4. BEK Döntő:.. 1959. Június 3.   
Real Madrid -- Stade Reims  2--0
Stuttgart, Neckar Stadion, 78.000 Néző. Játékvezető: Dusch (NSZK).
Real Madrid:. Domínguez --- Marquitos, Santamaría, Zárraga --- Santistéban, Ruíz --- Kopa, Mateos, Di Stéfano, Rial, Gento..... Edző: José Carniglia.
Stade Reims:. Colonna --- Rodzik, Jonquet, Giraudo --- Penverne, Leblond --- Lamartine, Bliard, Fontaine, Piantoni, Vincent..... Edző: Albert Batteux.
Gól:. Mateos (2.), Di Stéfano (47.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------
A Real Madrid csapata a negyedik BEK trófeáját szerezte meg zsinórban. A Hispánok második alkalommal találkoztak a döntőben a francia: Stade Reims ellen és ismét győztek. A mérkőzés sima volt, a franciák becsülettel küzdöttek, de ismét meg kellett hajolniuk a nagyobb tudású ellenfelük előtt. A Real Madrid: 4. BEK serlegét szerezte.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

  5. BEK Döntő:.. 1960 Május 18.   
Real Madrid -- Eintracht Frankfurt  7--3
Glasgów, Hampden Park, 127.000 Néző. Vezette: Mowat (Skót).
Real Madrid:. Domínguez --- Marquitos, Pachin, Vidal --- Santamaría, Zárraga --- Canario, Del Sol, Di Stéfano, Puskás, Gento..... Edző: Miguel Muñoz.
Eintracht Frankfurt:. Loy --- Lutz, Eigenbrodt, Höfer --- Weilbächer, Stinka --- Kress, D. Lindner, E. Stein, A. Pfaff, Meier..... Edző: Paul Osswald.
Gól:. Di Stéfano (26., 29., 74.), Puskás (44., 56., 60., 71.), ill, Kress (18.), E. Stein (72., 76.).
------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1960-as BEK-döntő az egyik legjobb és legemlékezetesebb a mai napig. Real Madrid csapata zsinórban: 5. BEK győzelmét aratta és ezzel a kupa történetének máig legeredményesebb csapatává vált. Az 1960-as Real Madrid-Eintracht Frankfurt 7-3-as döntőn: 10 gól született, minden idők leglátványosabb és legjobb döntőjének tartják mindmáig. Puskás Öcsi volt a meccs legjobbja: 4. gólt szerzett, szenzációsan játszott.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

  6. BEK Döntő:.. 1961. Május 31.   
SL Benfica -- FC Barcelona  3--2
Bern, Wankdorf Stadion, 50.732 Néző. Vezette: Dienst (Svájci).
SL Benfica:. Costa Pereira --- Mário João, Germano, Angelo --- Neto, Cruz --- Augusto, Santana, Aguas, Coluna, Cavém..... Edző: Guttmann Béla
FC Barcelona:. Ramallets --- Foncho, Garay, Gracia --- Vergés, Gensana --- Kubala, Suárez, Evaristo, Kocsis, Czibor.... Edző: Enrique Orizaola.
Gól:. Aguas (30.), Ramallets (31. - öngól), Coluna (54.), ill, Kocsis (20.), Czibor (75.).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1961-es BEK döntő a Benfica és Barcelona csapatai között zajlott, érdekesség, mindkét oldalon voltak magyarok. A portugál Benfica egy izgalmas mérkőzésen diadalmaskodott 3-2-re az FC Barcelona ellen és szerezték meg első BEK serlegüket. A Benfica edzője: Guttmann Béla volt, a Barcelona csapatában pedig három magyar is szerepelt a csatársorban: Kubala László, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

  7. BEK Döntő:.. 1962. Május 2.   
SL Benfica -- Real Madrid  5--3
Amsterdam, Olimpiai Stadion, 61.257 Néző. Játékvezető: Leo Horn (Holland).
SL Benfica:. Costa Pereira --- Mário João, Germano, Angelo --- Cavém, Cruz --- Augusto, Eusébio, Aguas, Coluna, Simões..... Edző: Guttmann Béla.
Real Madrid:. José Araquistain --- Casado, Santamaría, Miera --- Felo, Pachin --- Tejada, Del Sol, Di Stéfano, Puskás, Gento..... Edző: Miguel Muñoz.
Gól:. Aguas (25.), Cavém (34.), Coluna (61.), Eusébio (68., 78.), ill, Puskás (17., 23., 38.).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1962-es döntőben a Benfica duplázott, ismét nyertek. A döntőt a Benfica nyerte 5–3-ra, egy nagyszerű mérkőzésen a korábbi ötszörös győztes Real Madrid ellen. Guttman Béla csapata így sorozatban másodjára hódította el a BEK serleget. A Benfica legfényesebb időszaka és portugál klub futball nagy napjai voltak ezek. A csapat legjobbja az afrikai származású "fekete gyöngyszem" Eusébio főszereplésével.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

  8. BEK Döntő:.. 1963. Május 22.   
AC Milan -- SL Benfica  2--1
London, Wembley Stadion, 70.715 Néző. Játékvezető: Holland (Angol).
AC Milan:. Ghezzi --- David, Cesare Maldini, Benítez --- Trebbi, Sani --- Trapattoni, Pivatelli, Altafini, Rivera, Mora..... Edző: Nereo Rocco.
SL Benfica:. Costa Pereira --- Cavém, Raúl, Cruz --- Humberto, Coluna --- Augusto, Santana, Eusébio, Torres, Simões..... Edző: Fernando Riera.
Gól:. Altafini (58., 69.), ill, Eusébio (19.).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1963-as BEK döntőt első ízben nyerte meg olasz csapat, amely az AC Milan volt. A Milánóiak a döntőben a korábbi kétszeres győztes Benfica csapatát győzték le 2-1 arányban. Nereo Rocco egy igazi nagy csapatot épített a Milan-ból, amely ekkoriban jól működő és szervezett játékával a döntőben is ámulatba ejtette a világot.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  9. BEK Döntő:.. 1964. Május 27.   
FC Internazionale -- Real Madrid  3--1
Bécs, Prater Stadion, 71.333 Néző. Játékvezető: Alfred Stoll (Osztrák).
FC Internazionale:. Sarti --- Picchi --- Burgnich, Guarneri, Facchetti --- Tagnin, Luis Suárez --- Corso, Jair, Mazzola, Milani..... Edző: Helenio Herrera.
Real Madrid:. José Vicente --- Isidro, Santamaría, Zoco --- Pachin, Felo, Müller --- Amancio, Di Stéfano, Puskás, Gento.... Edző: Miguel Muñoz.
Gól:. Mazzola (43., 76.), Milani (62.), ill, Felo (69.).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az olasz Internazionale a döntőben a nagy hírű Real Madridot 3-1-re legyőzve Európa trónjára ült fel. Ez volt a híres "Grande Inter", "Nagy Inter" időszaka. A Helenio Herrera edző által kialakított "Catenaccio", a nagyon szervezett lánc védekezés. Helenio Herrera a "Catenaccio" kialakítója, játék során a fő cél a biztos védekezés volt.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  10. BEK Döntő:.. 1965. Május 27.   
FC Internazionale -- SL Benfica  1--0
Milano, San Siro Stadion, 90.000 néző. Játékvezető: Dienst (Svájci).
FC Internazionale:. Sarti --- Picchi --- Burgnich, Guarneri, Facchetti --- Bedin, Luis Suárez --- Corso, Jair, Mazzola, Peiró.... Edző: Helenio Herrera.
SL Benfica:. Costa Pereira --- Cavém, Germano, Raúl --- Cruz, Neto, Coluna --- Augusto, Eusébio, Torres, Simões..... Edző: Elek Schwartz.
Gól:. Jair (42.).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1965-ös döntőben, az Internazionale második BEK győzelmét szerezte a Benfica ellen. Helenio Herrera a "Catenaccio" kialakítója, ezt más néven "Verrounak", Ajtóretesznek hívták. A Catenaccio olyan taktikai rendszer volt, amelyben egy söprögetőt a 3-4 védőből álló vonal mögé helyeztek, feladata annyiból állt, mindenkit megállítani.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  11. BEK Döntő:.. 1966. Május 11.   
Real Madrid -- Partizan Beograd  2--1
Brüssel, Heysel Stadion, 55.745 Néző. Játékvezető: Kreitlein (NSZK).
Real Madrid:. José Araquistain --- Pachin, De Felipe, Zoco --- Sanchis, Pirri, Velázquez --- Serena, Amancio, Grosso, Gento.... Edző: Miguel Muñoz.
Partizan Beograd:. Šoškić --- Jusufi, Vasović, Rasović --- Mihajlović, Kovacević, Becejac --- Bajić, Hasanagić, Galić, Pirmajer..... Edző: Abdullah Gegić.
Gól:. Amancio (70.), Serena (76.), ill, Vasović (55.).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1966-os év, a Real Madrid története: 6. BEK serlegét nyerte meg egy szoros mérkőzésen a nagyon jó erőket felvonultató jugoszláv Partizan Beograd ellen. A spanyolok hátrányból tudták megfordítani a mérkőzést, amely nagy fegyvertény lett számukra, a Partizan története legnagyobb sikerét érte el a döntőbe jutással.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

  12. BEK Döntő:.. 1967. Május 25.   
Celtic Glasgów FC -- FC Internazionale  2--1
Lisboa, Nacional Stadion, 55.000 Néző. Játékvezető: Tschenscher (NSZK).
Celtic Glasgów FC:. Simpson --- Craig, McNeill, Clark, Gemmell --- Murdoch, Auld, Johnstone --- Wallace, Chalmers, Lennox..... Edző: John Stein.
FC Internazionale:. Sarti --- Picchi --- Burgnich, Guarneri, Facchetti --- Bedin, Mazzola, Bicicli --- Domenghini, Cappellini, Corso..... Edző: Helenio Herrera.
Gól:. Gemmell (62.), Chalmers (83.), ill, Mazzola (6. - 11-esből).
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1967-es BEK döntőt meglepetésre a Celtic Glasgów nyerte 2–1-re a Grande Inter ellen. A skót csapat teljesen saját nevelésű játékosokkal érte el hatalmas sikerét. A Skót csapat volt az első Brit gárda, amelyik a legrangosabb Európai trófeát megnyerte és "Lisszaboni oroszlánok" néven vonultak be a köztudatba és végül a futball történelembe.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

  13. BEK Döntő:.. 1968. Május 29.   
Manchester United -- SL Benfica  4--1
London, Wembley Stadion, 95.225 Néző. Vezette: Lo Bello (Olasz).
Manchester United:. Stepney --- Brennan, Foulkes, Crerand, Dunne --- Bobby Charlton, Stiles, George Best --- Kidd, Sadler, Aston..... Edző: Matt Busby.
SL Benfica:. Henrique --- Adolfo, Humberto, Jacinto, Cruz --- Graca, Coluna, Augusto --- Eusébio, Torres, Simões..... Edző: Otto Glória.
Gól:. Bobby Charlton (54., 98.), George Best (92.), Kidd (95.), ill, Graca (78.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1968-ban a Manchester United története első BEK serlegét nyerte mag a Londoni Wembley stadion közel százezres közönsége előtt. Matt Busby csapata a Manchester United történetének egyik legjobb játékosokból álló alakulata volt, olyan hatalmas egyéniségekkel, mint az angol: Bobby Charlton és az észak-ír: George Best.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  14. BEK Döntő:.. 1969. Május 28.   
AC Milan -- Ajax Amsterdam  4--1
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 50.782 Néző. Játékvezető: Ortíz de Mendebil (Spanyol).
AC Milan:. Cudicini --- Anquiletti, Rosato, Schnellinger, Malatrasi --- Trapattoni, Rivera, Lodetti --- Hamrin, Sormani, Prati..... Edző: Nereo Rocco.
Ajax Amsterdam:. Bals --- Suurbier, Vasović, Hulshoff, Van Duivenbode --- Swart, Groot, Pronk --- Danielsson, Johan Cruyff, Keizer..... Edző: Rinus Michels.
Gól:. Prati (7., 39., 74.), Sormani (66.), ill,  Vasović (61. - 11-esből).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az olasz: AC Milan csapata története második BEK győzelmét aratta, a világhírű edzőjük: Nereo Rocco irányításával. A döntőben a holland: Ajax Amsterdam gárdáját fölényesen: 4-1-re legyőzve történelmet írtak. Pierino Prati csodálatosan játszott, három gólt szerzett, klasszikus mesterhármasával a döntő legjobb játékosa lett.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  15. BEK Döntő:.. 1970. Május 6.   
Feyenoord Rotterdam -- Celtic Glasgów FC  2--1
Milano, San Siro Stadion, 53.187 Néző. Játékvezető: Lo Bello (Olasz).
Feyenoord:. Pieters-Graafland --- Romeijn, (Haak, 107.), Israel, Laseroms, Van Duivenbode --- Hasil, Jansen, Van Hanegem --- Wery, Kindvall, Moulijn..... Edző: Ernst Happel.
Celtic Glasgów:. Williams --- Hay, McNeill, Brogan, Gemmell --- Murdoch, Auld, (Connelly, 77.), Hughes --- Johnstone, Wallace, Lennox..... Edző: John Stein.
Gól:. Israel (31.), Kindvall (117.), ill, Gemmell (29.).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1970-es BEK-döntőben a holland: Feyenord Rotterdam története legnagyobb sikerét elérve megnyerte a BEK-et a tapasztaltabb Celtic Glasgów ellen a 2-1-es sikerével. A döntő gólt a hosszabbításban a svéd légiós: Ove Kindvall szerezte meg. A Feyenoord győzelme kezdte és alapozta meg a Holland csapatok későbbi nagy sikereit.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

  16. BEK Döntő:.. 1971. Június 2.   
Ajax Amsterdam -- Panathinaikos Athén  2--0
London, Wembley Stadion, 83.180 Néző. Játékvezető: Taylor (Angol).
Ajax Amsterdam:. Stuy --- Neeskens, Vasović, Hulshoff, Suurbier --- Rijnders, (Blankenburg, 46.), Swart, (Haan, 46.), Mühren --- Van Dijk, Johan Cruyff, Keizer..... Edző: Rinus Michels.
Panathinaikos Athén:. Ikonomopulos --- Tomaras, Surpis, Kamaras, Vlahos --- Elefterakis, Domazos, Kapsis --- Grammos, Antoniadis, Filakuris..... Edző: Puskás Ferenc.
Gól:. Van Dijk (5.), Haan (87.).
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1971-es évtől indult a holland: Ajax Amsterdam nagy sorozata a BEK-ben. A döntőt az Ajax Amsterdam nyerte 2–0-ra és első BEK győzelmét aratta. A Panathinaikos volt az első és mindmáig az egyetlen görög csapat, amely rangos Európai kupa döntőben szerepelt. Az Athéni Panathinaikos csapatának edzője: Puskás Ferenc volt. A Pana számára a BEK döntő és az ezüst nagy siker, a görög futball legnagyobb sikere.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

  17. BEK Döntő:.. 1972. Május 31.   
Ajax Amsterdam - FC Internazionale  2--0
Rotterdam, De Kuip Stadion, 61.354 Néző. Játékvezető: Hélies (Francia).
Ajax Amsterdam:. Stuy --- Suurbier, Blankenburg, Hulshoff, Krol --- Neeskens, Arie Haan, Swart --- Mühren, Johan Cruyff, Keizer..... Edző: Kovács István.
FC Internazionale:. Bordon --- Bellugi, Burgnich, Giubertoni, (Bertini, 12.), Facchetti --- Bedin, Oriali, Mazzola --- Frustalupi, Jair, (Pellizzaro, 58.), Boninsegna..... Edző: Giovanni Invernizzi.
Gól:. Johan Cruyff (48., 77.).
----------------------------------------------------------------------------------
Az Ajax Amsterdam második BEK győzelmét érte el a nagyhírű olasz Inter csapata ellen. A mérkőzés nyerő embere minden idők legjobb holland játékosának tartott: Johan Cruyff volt, aki két góljával egymaga eldöntötte a mérkőzést. Az Ajaxot egy magyar edző, Kovács István irányította, aki szintén beírta magát a futball történelmébe.
----------------------------------------------------------------------------------

  18. BEK Döntő:.. 1973. Május 30.   
Ajax Amsterdam -- Juventus FC  1--0
Beograd, Crvena Zvezda "Maracana" Stadion, 95.588 Néző. Játékvezető: Gugulovic (Jugoszláv).
Ajax Amsterdam:. Stuy --- Suurbier, Hulshoff, Blankenburg, Krol --- Neeskens, Haan, Mühren --- Rep, Johan Cruyff, Keizer..... Edző: Kovács István.
Juventus FC:. Zoff --- Marchetti, Morini, Salvadore, Longobucco --- Causio, (Cuccureddu, 78.), Furino, Capello --- Altafini, Anastasi, Bettega, (Haller, 63.)..... Edző: Cestmir Vycpalek.
Gól:. Johnny Rep (5.).
-----------------------------------------------------------------------------------
Az Ajax Amsterdam zsinórban harmadik BEK győzelmét szerezte meg. A hollandok a mérkőzés elején szerzett: Johnny Rep gólal szereztek vezetést és végül ezzel az egyetlen góllal sikerült nyerniük. A Juventus kiválóan védekezett, ám az olaszok támadásban és előre játékban nem tudtak felnőni világhírű ellenfelükhöz.
------------------------------------------------------------------------------------

  19. BEK Döntő:.. 1974. Május 17.   
Bayern München -- Atlético Madrid  4--0
Brüssel, Heysel Stadion, 25.500 Néző. Játékvezető: Delcourt (Belga).
Bayern München:. Sepp Maier --- Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Breitner --- Zobel, Roth, Torstensson --- G. Müller, U. Hoeness, Kappelmann..... Edző: Udo Lattek.
Atlético Madrid:. Reina --- Melo, Adélardo, (Benegas, 61.), Heredia, Capon --- Eusébio, Luis Aragonés, Becerra --- Alberto, (Ufarte, 65.), Garate, Salcedo..... Edző: Juan Lorenzo.
Gól:. Uli Hoeness (28., 81.), Gerd Müller (57., 70.).
------------------------------------------------------------------------------------
Az 1974-es évtől indult a Bayern München nagy korszaka. A Bayern München 4–0-ra nyert és így először nyert: Nyugat-Német csapat BEK-et. A két csatár: Uli Hoeness és Gerd Müller egyaránt duplázott, remekül játszottak. A Franz Beckenbauer vezette német csapat nagy korszakot kezdett meg, éveken át uralták Európát.
------------------------------------------------------------------------------------

  20. BEK Döntő:.. 1975. Május 28.   
Bayern München -- Leeds United  2--0
Paris, Parc des Princes Stadion, 48.374 Néző. Játékvezető: Kitabdijan (Francia).
Bayern München:. Sepp Maier --- Dürnberger, Schwarzenbeck, Beckenbauer, B. Andersson, (Weiss, 4.) --- Zobel, Roth, Torstensson --- G. Müller, U. Hoeness, Kappelmann, (Wunder, 42.)..... Edző: Dettmar Cramer.
Leeds United:. Stewart --- Reaney, Madeley, Hunter, Frank Gray --- Bremner, Giles, Yorath, (Eddie Gray, 80.) --- Lorimer, Jordan, Clarke..... Edző: Jimmy Armfield.
Gól:. Roth (71.), Gerd Müller (81.).
------------------------------------------------------------------------------------
A Bayern München csapata második BEK győzelmét könyvelhette el. A döntőben egy angol ellenfél várt rájuk, a Leeds United személyében, akik rendesen megnehezítették a világsztárokkal felálló Bajor csapat dolgát. A mérkőzés vége felé előbb Roth, majd Gerd Müller tudott betalálni és így nagy nehézségek árán győzedelmeskedtek.
------------------------------------------------------------------------------------

  21. BEK Döntő:.. 1976. Május 12.   
Bayern München -- AS Saint-Etienne  1--0
Glasgow, Hampden Park, 76.684 Néző. Játékvezető: Palotai Károly (Magyar).
Bayern München:. Sepp Maier --- Hansen, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Horsmann --- Dürnberger, Roth, Kappelmann --- K.-H. Rummenigge, G. Müller, U. Hoeness..... Edző: Dettmar Cramer.
Saint-Etienne:. Ivan Cukovic --- Janvion, Piazza, Lopez, Repellini --- Bathenay, Larqué, Santini --- H. Revelli, P. Revelli, Sarramagna, (Rocheteau, 82.)..... Edző: Robert Herbin.
Gól:. Roth (57.).
------------------------------------------------------------------------------------
A Bayern München zsinórban harmadik BEK győzelmét aratta. A Bajorok a Francia: Saint-Etienne ellen arattak egy rutinból elért győzelmet. A vezető góljuk megszerzése után már csak az eredmény megtartására figyeltek sikeresen. A futball történetének egyik legjobb és legegységesebb csapata volt ez a Bayern München.
------------------------------------------------------------------------------------

  22. BEK Döntő:.. 1977. Május 25.   
Liverpool FC - Borussia Mönchengladbach  3--1
Roma, Olimpiai Stadion, 58.000 Néző. Vezette: Wurtz (Francia).
Liverpool FC:. Clemence --- Neal, Jones, Smith, Hughes --- Case, McDermott, R. Kennedy --- Callaghan, K. Keegan, Heighway..... Edző: Bob Paisley.
Borussia Mönchengladbach:. Kneib --- Vogts, Wittkamp, Schäfer, Klinkhammer --- Bonhof, Wohlers, (Hannes, 79.), Stielike --- Wimmer, (Kulik, 25.), Simonsen, Heynckes..... Edző: Udo Lattek.
Gól:. McDermott (27.), Smith (65.), Neal (82. - 11-esből), ill, Simonsen (51.).
----------------------------------------------------------------------------------
Az angol: Liverpool története első BEK győzelmét érte el a Római döntőben. A fináléban a jó erőkből álló NSZK bajnok: Mönchengladbach várt rájuk, ám az angolok végül tőlük is jobbnak bizonyultak. A Liverpool meggyőző és igazán jó játékkal, 3-1 arányban diadalmaskodott, és lett ettől kezdve egy igazán nagy Európai klub csapat.
-----------------------------------------------------------------------------------

  23. BEK Döntő:.. 1978. Május 10.   
Liverpool FC - FC Bruges  1--0 
London, Wembley Stadion, 92.000 Néző. Játékvezető: Corver (Holland).
Liverpool FC:. Clemence --- Neal, Hughes, R. Kennedy, Hansen --- Thompson, K. Dalglish, Case, (Heighway, 63.) --- Fairclough, McDermott, Souness..... Edző: Bob Paisley.
FC Bruges:. Jensen --- Bastijns, Maes, (Volders, 70.), Cools, Leekens --- Krieger, Vandereycken, Decubber --- Simoen, Kű, (Sanders, 60.), Sörensen..... Edző: Ernest Happel.
Gól:. Kenny Dalglish (64.).
----------------------------------------------------------------------------------
A Liverpool csapata második BEK győzelmét érte el zsinórban, most a belga FC Bruges legyőzésével dupláztak. A győztes gólt a legnagyobb Liverpool legendává vált: Kenny Dalglish szerezte egy csodás mozdulattal. A "vörös ördögök" hazai pályán, a Londoni Wembley stadionban ünnepelhettek a fanatikus szurkolóik előtt.
----------------------------------------------------------------------------------

  24. BEK Döntő:.. 1979. Május 30.   
Nottingham Forest FC -- Malmö FF  1--0
München, Olimpiai Stadion, 58.000 Néző. Játékvezető: Linemayr (Osztrák).
Nottingham Forest FC:. Shilton --- Anderson, Burns, Lloyd, Clark --- Francis, McGovern, Bowyer --- Birtles, Woodcock, Robertson..... Edző: Brian Clough.
Malmö FF:. J. Möller --- R. Andersson, M. Andersson, Jönsson, Erlandsson --- Prytz, Tapper, (Malmberg, 34.), Ljunberg --- Kinnvall, T. Hansson, (T. Andersson, 82.), Cervin..... Edző: Bob Houghton.
Gól:. Francis (45.).
----------------------------------------------------------------------------------
A brit: Nottingham Forest csapata története első BEK trófeáját nyerte. A döntőben a svéd: FF Malmö nem állhatta útjukat, az angolok jobbak voltak. A győztes gólt a jól mozgó: Francis szerezte a 45. percben. Ez volt a Nottingham Forest nagy korszaka, a csapat sem előtte, sem utána nem ért el ekkora sikereket.
----------------------------------------------------------------------------------

  25. BEK Döntő:.. 1980. Május 28.   
Nottingham Forest FC -- Hamburger SV  1--0
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 60.000 néző. Játékvezető: Garrido (Portugál).
Nottingham Forest FC:. Shilton --- Anderson, Gray, (Gunn, 83.), McGovern, Lloyd --- Burns, O'Neill, Bowyer --- Birtles, Mills, (O'Hare, 68.), Robertson..... Edző: Brian Clough.
Hamburger SV:. Kargus --- Kaltz, Jakobs, Buljan, Nogly --- Hieronymus, (Hrubesch, 46.), K. Keegan, Memering --- Milewski, Magath, Reimann..... Edző: Branko Zebec.
Gól:. Robertson (19.).
----------------------------------------------------------------------------------
A brit: Nottingham Forest csapata ezúttal a német bajnok Hamburger SV csapatát győzte le, a döntőben ismét egy gólos győzelmet arattak az angolok. Ezúttal: Robertson volt az egyetlen góljuk szerzője, ami végül a győzelmet is eredményezte. A taktikus játékuk meghozta a második BEK győzelmüket, az okos játék ezt eredményezte nekik.
----------------------------------------------------------------------------------

  26. BEK Döntő:.. 1981. Május 27.   
Liverpool FC --- Real Madrid  1--0
Paris, Parc des Princes Stadion, 49.500 Néző. Játékvezető: Palotai Károly (Magyar).
Liverpool FC:. Clemence --- Neal, A. Kennedy, R. Kennedy, Thompson --- Hansen, K. Dalglish, (Case, 87.), Lee --- Johnson, McDermott, Souness..... Edző: Bob Paisley.
Real Madrid:. Agustin --- Cortés, (Pineda, 87.), Camacho, Ángel, Sabido --- Navajas, Juanito, Del Bosque --- Santillana, Stielike, Cunningham..... Edző: Vujadin Boskov.
Gól:. Alan Kennedy (82.).
--------------------------------------------------------------------------------
A Liverpool harmadik BEK győzelmét aratta, ezúttal talán leghíresebb ellenfelüket győzték le, a korábbi hatszoros BEK győztes Real Madrid személyében. A mérkőzést a középső védő Alan Kennedy gólja döntötte el a 82 percben. A Liverpool csapata óriási bravúrt hajtott végre, győzelmével felkerült ismét Európa trónjára.
---------------------------------------------------------------------------------

  27. BEK Döntő:.. 1982. Május 26.   
Aston Villa FC -- Bayern München  1--0
Rotterdam, De Kuip Stadion, 45.000 Néző. Játékvezető: Konrath (Francia).
Aston Villa FC:. Rimmer, (Spink, 9.) --- Swain, Evans, McNaught, G. Williams --- Bremner, Mortimer, Cowans --- Shaw, P. Withe, Morley..... Edző: Tony Barton.
Bayern München:. Müller --- Dremmler, Weiner, Augenthaler, Horsmann --- Krauss, (Niedermayer, 70.), Dürnberger, Breitner --- Mathy, (Güttler, 52.), K.-H. Rummenigge, D. Hoeness..... Edző: Csernai Pál.
Gól:. Peter Withe (67.).
---------------------------------------------------------------------------------
Az 1982-es döntőben: az Aston Villa csapata az angol csapatoktól szokásos: 1-0-ás győzelmet aratta. A német: Bayern München talán esélyesebb volt, ám ez a korszak az angol csapatok időszaka volt, ha ők ekkoriban döntőt játszottak Európai kupákban, akkor nyertek is. A győztes gólt a középcsatár: Peter White szerezte.
----------------------------------------------------------------------------------

  28. BEK Döntő:.. 1983. Május 25.   
Hamburger SV -- Juventus FC  1--0
Athén, Spiros Luis Stadion, 80.000 Néző. Vezette:. Rainea (Román).
Hamburger SV:. Stein --- Kaltz, Jakobs, Hieronymus, Wehmeyer --- Rolff, Milewski, F. Magath, Groh --- Hrubesch, Bastrup, (Von Heesen, 55.)..... Edző: Ernst Happel.
Juventus FC:. Zoff --- Gentile, Brio, Scirea, Cabrini --- Bonini, Platini, Tardelli, Bettega --- Boniek, Rossi, (Marocchino, 55.)..... Edző: Giovanni Trapattoni.
Gól:. Felix Magath (9.).
------------------------------------------------------------------------------------
Az 1983-as döntőben a Hamburger SV története legnagyobb sikerét érte el a Juventus legyőzésével, hiszen a Hamburgiak történetük során először és mindmáig utoljára nyerték el az Európai kupát. Kemény és nagy iramú mérkőzés volt. A győztes gólt a középpálya "ördöge" Felix Magath szerezte, ami a Hamburgot a menyekbe repítette.
------------------------------------------------------------------------------------

  29. BEK Döntő:.. 1984. Május 30.   
Liverpool FC -- AS Roma  1--1  (Tíz: 4--2)
Roma, Olimpiai Stadion, 85.693 Néző. Játékvezető: Fredriksson (Svéd).
Liverpool FC:. Grobbelaar --- Neal, A. Kennedy, Lawrenson, Whelan --- Hansen, K. Dalglish, (Robinson, 94.), Lee, (Nicol, 72.) --- Johnston, Rush, Souness..... Edző: Joe Fagan.
AS Roma:. Tancredi --- Nappi, Bonetti, Righetti, Nela --- Conti, Falcão, Toninho Cerezo, (Strukelj, 114.), Di Bartolomei --- Graziani, Pruzzo, (Chierico, 64.)..... Edző: Nils Liedholm.
Gól:. Neal (13.), ill, Pruzzo (42.)
--------------------------------------------------------------------------------------
Az 1984-es év, Liverpool-Roma BEK döntő nagy mérkőzést hozott. A korábbi háromszoros BEK győztes: Liverpool esélyes volt, ám az AS Roma is az volt, akik hazai pályán játszhattak és kitűnő játékosokkal rendelkeztek. Az 1-1-es döntetlen után tizenegyes rúgások következtek, ami az angoloknak kedvezett. a Liverpool negyedik BEK győzelmét gyűjtötte be. Liverpool-i öröm, Róma-i bánat.
--------------------------------------------------------------------------------------

  30. BEK Döntő:.. 1985. Május 29.   
Juventus FC -- Liverpool FC  1--0
Brüssel, Heysel Stadion, 60.000 néző. Játékvezető: Daina (Svájci).
Juventus FC:. Tacconi --- Favero, Brio, Scirea, Cabrini --- Bonini, Platini, Briaschi, (Prandelli, 84.), Tardelli, (Vignola, 89.) --- Boniek, Rossi..... Edző: Giovanni Trapattoni.
Liverpool FC:. Grobbelaar --- Neal, Beglin, Lawrenson, (Gillespie, 4.), Nicol --- Hansen, K. Dalglish, Whelan, (Johnston, 46.) --- Walsh, Rush, Wark..... Edző: Joe Fagan.
Gól:. Platini (57 - 11-esből).
----------------------------------------------------------------------------------------
Az 1985-ös BEK-döntőben, a BEK jubileumi: 30. döntőjében az olasz Juventus, és az angol Liverpool mérkőzött a Brüsszeli Heysel Stadionban. A döntőt egy nagy tragédia árnyékolta be, amelyben: 40 szurkoló halt meg. A Meccset a Juventus nyerte meg: Michel Platini tizenegyesével és a zebrák történetük első BEK serlegét nyerték el.
----------------------------------------------------------------------------------------

  31. BEK Döntő:.. 1986. Május 7.   
Steaua Bucuresti -- FC Barcelona  0--0  (Tíz: 2--0)
Sevilla, Ramón Sánchez Pizjuán Stadion, 65.000 Néző. Vezette: Vautrot (Francia).
Steaua Bucuresti:. Ducadam --- Iovan, Belodedici, Bumbescu, Barbulescu --- Bálint, Bölöni, Balan, (Iordanescu, 72.), Majaru --- Lacatus, Piturca, (Radu, 107.)..... Edző: Jenei Imre.
FC Barcelona:. Urruti --- Gerardo, Migueli, Alesanco, J. Alberto --- Víctor, Marcos, B. Schuster, (Moratalla, 84.), Pedraza --- Archibald, (P. Alonso, 106.), Carrasco..... Edző: Terry Venables.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Az 1986-os BEK-döntőben a Barcelona csapatát sokkal esélyesebbnek tartotta mindenki, sőt még hazai pályán is játszhattak, a döntőt Spanyolországban, Sevilla városában rendezték. Ezen a Sevilla-i éjszakán az esélytelenebb csapatnak, a román: Steaua Bucuresti-nek kedveztek a csillagok, a szerencse. A 0-0-ás döntetlen után a kapusuk: Ducadam mindent védett a 11-es rúgásokban és 2-0-ra nyertek.
-------------------------------------------------------------------------------------------

  32. BEK Döntő:.. 1987. Május 27.   
FC Porto --- Bayern München FC  2--1
Bécs, Práter Stadion, 62.000 Néző. Játékvezető: Ponnet (Belga).
FC Porto:. Mlynarczyk --- João Pinto, Eduardo Luís, Celso, Ignácio, (Frasco, 66.) --- Quim, (Juary, 46.), Magalhães, Sousa, André --- Futre, Madjer..... Edző: Artur Jorge.
Bayern München:. Jean-Marie Pfaff --- Winklhofer, Nachtweih, Eder, Pflügler --- Flick, (Lunde, 82.), Brehme, Matthäus, D. Hoeness --- K-H. Rummenigge, Kögl..... Edző: Udo Lattek.
Gól:. Madjer (77.), Juary (81.), ill, Kögl (25.).
-------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1987-es BEK döntő több dologról is emlékezetes. Az esélytelenebbnek tartott, portugál: FC Porto az algériai légiós: Rabah Madjer emlékezetes sarkazásos góljával 1-0-ra vezetett, majd végül 2-1-re győzött. A Bayern München csapatát remek játékkal győzték le ezen a számukra csodássá vált Bécsi éjszakán. A portugál csapat hatalmas sikert ért el győzelmével és történetük első BEK serlegét nyerték meg.
-------------------------------------------------------------------------------------------

  33. BEK Döntő:.. 1988. Május 25.   
PSV Eindhoven -- SL Benfica  0--0  (Tíz: 6--5)
Stuttgart, Neckar stadion, 68.000 Néző. Játékvezető: Agnolin (Olasz).
PSV Eindhoven:. Van Breukelen --- Gerets, R. Koeman, Van Aerle, Nielsen --- Heintze, Linskens, Vanenburg, Lerby --- Kieft, Gillhaus, (Janssen, 106.)..... Edző: Guus Hiddink.
SL Benfica:. Silvino --- Veloso, Dito, Mozer, Álvaro --- Chiquinho, Elzo, Shéu, Pacheco --- Ruí Aguas, (Vando, 56.), M. Magnusson, (Hajry, 111.)..... Edző: Toni Amara.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1988-as évben a PSV Eindhoven csapata folytatta a régi jó holland hagyományokat és harmadik holland csapatként a Feyenoord és az Ajax után elhódította a BEK-et, a legrangosabb Európai kupa serleget. A rendes játékidőben nem bírtak egymással a csapatok és végül a 11-es rúgásokban a PSV Eindhoven 6-5-re nyert.
-------------------------------------------------------------------------------------------

  34. BEK Döntő:.. 1989. Május 24.   
AC Milan -- Steaua Bucuresti  4--0
Barcelona, Camp Nou Stadion, 98.000 Néző. Játékvezető: Tritschler (NSZK).
AC Milan:. G. Galli --- Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini --- Colombo, Gullit, (Virdis, 60.), Rijkaard, (F. Galli, 74.), Donadoni --- Van Basten, Ancelotti..... Edző: Arrigo Sacchi.
Steaua Bucuresti:. Lung --- Iovan, Ungureanu, Bumbescu, Petrescu --- Stoica, Hagi, Lacatus, Minea --- Piturca, Rotariu, (Bálint, 46.)..... Edző: Anghel Iordanescu.
Gól:. Gullit (18., 38.), Van Basten (27., 46.).
--------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1989-es BEK-döntőben az AC Milan 1990-es évekre kialakuló csodacsapata itt kezdte meg hosszú évekig tartó remek sorozatát, egyedülálló: Európai hegemóniáját, uralkodását. A három holland tulipán: Gullit, Rijkaard, Van Basten fémjelezte álomcsapat fölényes és meggyőző játékkal ütötte ki a román Steaua Bucuresti csapatát. A döntőben: Ruud Gullit és Marco Van Basten egyaránt duplázott.
--------------------------------------------------------------------------------------------

  35. BEK Döntő:.. 1990. Május 23.   
AC Milan -- SL Benfica  1--0
Bécs, Práter Stadion, 58.000 Néző. Játékvezető: Kohl (Osztrák).
AC Milan:. G. Galli --- Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini --- Colombo, (F. Galli, 88.), Gullit, Rijkaard, Ancelotti, (Massaro, 73.) --- Van Basten, Evani..... Edző: Arrigo Sacchi.
SL Benfica:. Silvino --- José Carlos, Aldair, Ricardo, Samuel --- Hernani, Thern, Paneira, (Vata, 75.), Pacheco, (Brito, 58.) --- Valdo, Magnusson..... Edző: Sven Göran Eriksson.
Gól:. Rijkaard (67.).
------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1990-es döntőben az AC Milan álomcsapata folytatta remek szereplését és a Benfica 1-0-ás legyőzésével a negyedik BEK serlegét gyűjtötte be. A Milánói csapat: Arrigo Sacchi irányításával az 1990-es évek legjobb és legkorszerűbb futballját játszotta, amelyben a remekül szervezett védekezés és támadás összhangja volt a csoda.
------------------------------------------------------------------------------------------------

  36. BEK Döntő:.. 1991. Május 29.   
Crvena Zvezda -- Olympique Marseille  0--0  (Tíz: 5--3)
Bari, San Nicola Stadion, 80.000 Néző. Játékvezető: Lanese (Olasz).
Crvena Zvezda:. Stojanović --- Marović, Belodedić, Šabanadžović, Najdoski --- Binić, Jugović, Prosinečki, Mihajlović --- Pančev, Savićević, (Stosić, 86.)..... Edző: Ljubko Petrović.
Olympique Marseille:. Olmeta --- Amoros, Di Méco, Boli, Mozer, (Stojković, 111.) --- Germain, Casoni, Waddle, Fournier, (Vercruysse, 78.) --- Abedi Pelé, Papin..... Edző: Raymond Goethals.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1991-es, 36. BEK döntő máig nagyon emlékezetes, a jugoszláv: Crevena Zvezda csapata a román: Steaua Bucuresti után második Kelet-Európai csapatként tudott mindmáig és utoljára BEK győzelmet elérni. A döntetlen után 11-es rúgásokban diadalmaskodott a Zvezda 5-3-ra. Nagyszerű játékosokból álló generáció volt ez a Belgrádi Crevena Zvezda, akikből később mindannyian világsztárok lettek. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------

  37. BEK Döntő:.. 1992. Május 20.   
FC Barcelona -- UC Sampdoria  1--0
London, Wembley Stadion, 77.827 Néző. Játékvezető: Schmidhuber (Német).
FC Barcelona:. Zubizarreta --- Nando, Ferrer, R. Koeman, Juan Carlos --- Bakero, M. Laudrup, Guardiola, (Alesanco, 112.), Julio Salinas, (Goicoechea, 65.) --- Stoichkov, Eusebio..... Edző: Johan Cruyff.
UC Sampdoria:. Pagliuca --- Mannini, Pari, Katanec, Vierchowod --- Lanna, Lombardo, Toninho Cerezo, Bonetti, (Invernizzi, 73.) --- Mancini, Vialli, (Buso, 100.)..... Edző: Vujadin Boskov.
Gól:. Ronald Koeman (112.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1992-es esztendőben az FC Barcelona csapata története első BEK győzelmét aratta, oly sok balszerencse és több elvesztett döntő után. A Barca ellenfele az olasz bajnok Sampdoria volt. A mérkőzés a hosszabbításban dőlt el, a holland: Ronald Koeman 30 méteres szabadrúgásból elért bomba góljával. A katalánok öröme határtalan volt, a holland játékos legenda: Johan Cruyff edző vezetésével végre a csúcsra értek.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

  38. BEK Döntő:.. 1993. Május 26.   
Olympique de Marseille -- AC Milan  1--0
München, Olimpiai Stadion, 65.000 Néző. Játékvezető: Röthlisberger (Svájci).
Olympique de Marseille:. Barthez --- Angloma, (Durand, 61.), Desailly, Boli, Di Méco --- Eydelie, Sauzée, Deschamps, Abedi Pelé --- Boksic, Völler, (Thomas, 78.)..... Edző: Raymond Goethals.
AC Milan:. Rossi --- Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini --- Albertini, Rijkaard, Lentini, Donadoni, (Papin, 55.) --- Van Basten, (Eranio 86.), Massaro..... Edző: Fabio Capello.
Gól:. Boli (44.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1993-as Müncheni BEK-döntőben, a francia: Olympique Marseille csapata végre a csúcsra ért, a két évvel ezelőtti balszerencsésen elvesztett döntő után most nyertek. Az OM első francia csapatként hódította el a legrangosabb Európai kupát, a BEK-et. A Marseille-i remekül játszott, a siker értékét még az is növelte, hogy a kontinens akkori legjobb csapatát, az olasz: Milant sikerült legyőzniük: Boli fejes góljával.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

  39. BL Döntő:.. 1994. Május 18.   
AC Milan -- FC Barcelona  4--0
Athén, Spiros Luis Stadion, 76.000 Néző. Játékvezető: Don (Angol).
AC Milan:. Rossi --- Panucci, Tassotti, Galli, Maldini, (Nava, 82.) --- Boban, Albertini, Desailly, Donadoni --- Savicević, Massaro..... Edző: Fabio Capello.
FC Barcelona:. Zubizarreta --- Nadal, Ferrer, R. Koeman, Sergi --- Beguiristain, (Eusebio, 51.), Amor, Bakero, Guardiola, (Quique Estebaranz, 72.) --- Stoichkov, Romario..... Edző: Johan Cruyff.
Gól:. Massaro (22.,45.), Savicevic (47.), Desailly (67.).
------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1994-es BL-döntőben az AC Milan csapata története egyik legfényesebb győzelmét aratta a kitűnő erőkből álló FC Barcelona ellenében. Ezen a meccsen a Milan játszott. A nem várt hatalmas arányú győzelmük teljesen megérdemelt volt. egyszerűen lefutballozták a pályáról a Barca csapatát, akiknek nem volt semmiféle ellenszerük a piros-feketék ellen. A Milan története: 5. BEK elsőségét érte el.
------------------------------------------------------------------------------------------------

  40. BL Döntő:.. 1995. Május 24.   
Ajax Amsterdam -- AC Milan  1--0
Bécs, Ernst Happel Stadion, 50.730 Néző. Játékvezető: Craciunescu (Román).
Ajax Amsterdam:. Van der Sar --- Reiziger, Blind, F. De Boer --- Finidi, Seedorf, (Kanu, 53.), Rijkaard, Davids, Overmars --- R. De Boer, Litmanen, (Kluivert, 68.)..... Edző: Luis Van Gaal.
AC Milan:. Rossi --- Panucci, Baresi, Costacurta, Maldini --- Albertini, Boban, (Lentini, 86.), Desailly, Donadoni --- Massaro, (Eranio, 90.), Simone..... Edző: Fabio Capello.
Gól:. Kluivert (84.).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
1995-ben az Ajax Amsterdam csikó-csapata meghódította Európát, az Ajax: 4. BEK/BL győzelmét szerezte. A saját nevelésű tinikből álló Ajax, az edző zseni: Luis Van Gaal vezetésével bemutatta a modern és korszerű futballt. A döntőben az olasz: Milan volt a szenvedő fél, akiket a holland fiatalok sok mindenben felülmúltak.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

  41. BL Döntő:.. 1996. Május 22.   
Juventus FC -- Ajax Amsterdam  1--1  (Tíz: 4--2)
Roma, Olimpiai Stadion, 85.200 Néző. Játékvezető: Díaz Vega (Spanyol).
Juventus FC:. Peruzzi --- Torricelli, Ferrara, Vierchowod, Pessotto --- Conte, (Jugovic, 44.), Paulo Sousa, (Di Livio, 58.), Deschamps, Del Piero --- Vialli, Ravanelli, (Padovano, 77.)..... Edző: Marcello Lippi.
Ajax Amsterdam:. Van der Sar --- Silooy, Blind, F. De Boer, (Scholten, 69.) --- Finidi, R. De Boer, (Wooter, 91.), Davids, Bogarde, Musampa, (Kluivert, 46.) --- Kanu, Litmanen..... Edző: Louis Van Gaal.
Gól:. Ravanelli (13.), ill, Litmanen (42.).
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1996-os BL döntőben, az olasz: Juventus FC az esélyesebbnek tartott tavalyi győztes holland: Ajax Amsterdam csapatát győzte le a döntetlen utáni 11-es rúgásokban. A Torinói zebrák nagyot küzdöttek és történetük: 2. BL trófeáját nyerték meg. Az akarati tényezőkben és szerencsében is bízva múlták felül a kiváló ellenfelüket.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

  42. BL Döntő:.. 1997. Május 28.   
Borussia Dortmund -- Juventus FC  3--1
München, Olimpiai stadion, 64.200 néző. Játékvezető: Puhl Sándor (Magyar).
Borussia Dortmund:. Klos --- Reuter, Sammer, Kohler, Kree --- Lambert, Möller, (Zorc, 89.), Paulo Sousa, Heinrich --- Riedle, (Herrlich, 67.), Chapuisat, (Ricken, 70.)..... Edző: Ottmar Hitzfeld.
Juventus FC:. Peruzzi --- Ferrara, Montero, Iuliano, Porrini, (Del Piero, 46.) --- Di Livio, Deschamps, Zidane, Jugovic --- Vieri, (Amoruso, 71.), Boksic, (Tacchinardi, 87.)..... Edző: Marcello Lippi.
Gól:. Riedle (29., 34.), Ricken (71.), ill, Del Piero (65.).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
A Német bajnok: Borussia Dortmund remek játékkal aratott meglepetés győzelmet a tavalyi győztes, Olasz: Juventus csapata felett. A két Borussia csatár: Riedle és Ricken remek napot fogott ki, szinte azt csináltak a pályán amit akartak, minden húzásuk bejött nekik. A Borussia Dortmund története első BL győzelmét szerezte meg.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

  43. BL Döntő:.. 1998. Május 20.   
Real Madrid -- Juventus FC  1--0
Amsterdam, Arena A, 55.500 Néző. Játékvezető: Krug (Német).
Real Madrid:. Illgner --- Panucci, Sanchis, Hierro, Roberto Carlos --- Karembeu, Redondo, Seedorf, Morientes, (Jaime, 81.) --- Raúl, (Amavisca, 90.), Mijatović, (Suker, 89.)..... Edző: Jupp Heynckes.
Juventus FC:. Peruzzi --- Torricelli, Montero, Iuliano, Pessotto, (Fonseca, 70.) --- Di Livio, (Tacchinardi, 46.), Deschamps, (Conte, 77.), Davids, Zidane --- Inzaghi, Del Piero..... Edző: Marcello Lippi.
Gól:. Mijatović (66.).
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Az 1998-as BL-döntőben a Real Madrid a montenegrói: Mijatović góljával győzte le a Juventus csapatát. A spanyolok történetük: 7. BL serlegét nyerték meg. Az Amsterdami döntőben mindkét csapat jól futbalozott, ám most a szerencse hosszú idő után ismét a Real Madrid csapatának kedvezett. A Real Madrid ismét Európa trónjára ült.
----------------------------------------------------------------------------------------------------

  44. BL Döntő:.. 1999. Május 26.   
Manchester United FC -- Bayern München FC  2--1
Barcelona, Camp Nou Stadion, 90.000 Néző. Játékvezető: Collina (Olasz).
Manchester United FC:. Schmeichel --- G. Neville, Johnsen, Stam, Irwin --- Giggs, Beckham, Butt, Blomqvist, (Sheringham, 67.) --- A. Cole, (Solskjaer, 81.), Yorke..... Edző: Alex Ferguson.
Bayern München FC:. Kahn --- Babbel, Linke, Matthäus, (Fink, 80.), Kuffour --- Basler, (Salihamidzic, 89.), Jeremies, Effenberg, Tarnat --- Jancker, Zickler, (Scholl, 71.)..... Edző: Ottmar Hitzfeld.
Gól:. Sheringham (90.), Solskjaer (91.), ill, Basler (6.)
------------------------------------------------------------------------------------------------------
A 20. század utolsó BL döntője, az 1999-es. Ez egy nagyon emlékezetes BL döntő volt, ugyanis a Bayern München egészen a 90. percig 1-0-ra vezetett. Aztán a 90 és 91 percben jött nekik a feketeleves, a Manchesteriek két fejes gólal megfordították a mérkőzést. A Manchester United egy váratlan és csodálatosnak ható feltámadással története: 2. BL győzelmét érte el, egy máig felejthetetlen mérkőzésen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

  45. BL Döntő:.. 2000. Május 24.   
Real Madrid -- Valencia CF  3--0
Paris, Saint-Denis, Stade de France, 80.000 Néző. Játékvezető: Braschi (Olasz).
Real Madrid:. Iker Casillas --- Salgado, (Hierro, 84.), Karanka, Iván Campo, Roberto Carlos --- McManaman, Redondo, Helguera, Morientes, (Savio, 71.) --- Raúl, Anelka, (Sanchis, 79.)..... Edző: Vicente Del Bosque.
Valencia CF:. Canizares --- Angloma, Djukic, Pellegrino, Gerardo, (Ilie, 68.) --- Gerard, Mendieta, Farinós, Kily González --- Claudio López, Angulo..... Edző: Hector Cúper.
Gól:. Morientes (39.), McManaman (67.), Raúl (75.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2000-es BL-döntő, Spanyol házi döntő volt, az ekkoriban a két legjobb Hispán alakulat: a Real Madrid és a Valencia között. Egy igazi presztízs csata volt ez a Párizsi döntő. A mérkőzésen végül kijött a nagyobb rutin és tapasztalat, a Real Madrid 3-0-ra diadalmaskodott a Valencia felett. A Blancók történetük: 8. BL serlegét gyűjtötték be.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

  46. BL Döntő:.. 2001. Május 24.   
Bayern München FC -- Valencia CF  1--1  (Tíz: 5--4)
Milano, Giuseppe Meazza Stadion, 80.000 Néző, Játékvezető: Jol (Holland).
Bayern München:. Kahn --- Kuffour, P. Andersson, Linke, Lizarazu --- Sagnol, (Jancker, 46.), Hargreaves, Effenberg, Scholl, (Paulo Sérgio, 108.) --- Salihamidzic, Élber, (Zickler, 100.)..... Edző: Ottmar Hitzfeld.
Valencia CF:. Canizares --- Angloma, Ayala, (Djukic, 90.), Pellegrino, Carboni --- Baraja, Mendieta, Aimar, (Albelda, 46.), Kily González --- Juan Sánchez, (Zahovic, 66.), Carew..... Edző: Hector Cúper.
Gól:. Effenberg (51. - 11-esből), ill, Mendieta (3. - 11-esből).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Bayern München 1-1-es döntetlen után végül tizenegyes rúgásokban diadalmaskodott a spanyol Valencia ellen és a bajorok történetük negyedik BL serlegét nyerték. A Valencia egymás után második döntőjét veszítette el, és szomorúságuk nem ismert határt. Pedig ezekben az időkben tényleg egy kiváló csapat volt Valenciában.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

  47. BL Döntő:.. 2002. Május 15.   
Real Madrid -- Bayer Leverkusen  2--1
Glasgow, Hampden Park, 56.644 néző. Játékvezető: Meier (Svájci).
Real Madrid:. César, (Iker Casillas, 68.) --- Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos --- Figo, (McManaman, 61.), Makelele, (Flávio Conceicao, 73.), Zidane, Solari --- Raúl, Morientes..... Edző: Vicente Del Bosque.
Bayer Leverkusen:. Butt --- Sebescen, (Kirsten, 65.), Zivkovic, Lúcio, (Babic, 90.), Placente --- B. Schneider, Ramelow, Ballack, Bastürk --- Neuville, Brdaric, (Berbatov, 39.)..... Edző: Klaus Toppmöller.
Gól:. Raúl (9.), Zidane (45.), ill, Lúcio (14.).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Real Madrid csapata nagyszerű játékkal diadalmaskodott egy erős Bayer Leverkusen felett és így a Blancók történetük immáron: 9. BL serlegét nyerték. A francia világbajnok: Zidane döntő gólja gyönyörű volt. A Real Madrid a BL történetének mindmáig legeredményesebb csapata és nehéz lesz utolérnie bárkinek is ezután.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  48. BL Döntő:.. 2003. Május 28.   
AC Milan -- Juventus FC  0--0  (Tíz: 3--2)
Manchester, Old Trafford, 63.215 néző. Játékvezető: Merk (Német).
AC Milan:. Dida --- Nesta, Costacurta, (Roque Júnior, 65.), Maldini, Kaladze --- Gattuso, Ruí Costa, (Ambrosini, 87.), Pirlo, (Serginho, 71.), Seedorf --- Sevcsenko, Inzaghi..... Edző: Carlo Ancelotti.
Juventus FC:. Buffon --- Ferrara, Montero, Thuram, Tudor, (Birindelli, 42.) --- Camoranesi, (Conte, 46.), Tacchinardi, Davids, (Zalayeta, 65.), Zambrotta --- Trézéguet, Del Piero..... Edző: Marcello Lippi.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2003-ban egy: Olasz házi döntő volt a BL-ben: Milan-Juventus párviadal. Igazi presztízs meccs volt ez két itáliai nagycsapat között. Mindkét csapat a védekezésre ügyelt elsődlegesen és így a mérkőzésen nem született gól. A 11-es rúgások döntöttek, amit a Milan 3-2 nyert. A Milan története: 6. BL trófeáját szerezte.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  49. BL Döntő:.. 2004. Május 26.   
FC Porto -- AS Monaco  3--0
Gelsenkirchen, Veltins Arena, 55.150 Néző. Játékvezető: Kim Milton Nielsen (Dán).
Porto:. Vitor Baia --- Ferreira, Jorge Costa, Carvalho, Nuno Valente --- Costinha, Ribeiro, Mendes, Deco, (Pedro, 85.) --- Derlei, (McCarthy, 78.), Carlos Alberto, (Alejnyicsev, 60.)..... Edző: José Mourinho.
Monaco:. Roma --- Ibarra, Rodriguez, Givet, (Squillaci 71.), Evra --- Bernardi, Zikosz, Cissé, (Nonda, 64.), Rothen, Giuly, (Prso, 23.) --- Morientes..... Edző: Didier Deschamps.
Gól:. Carlos Alberto (39.), Deco (72.), Alejnyicsev (75.).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2004-es BL-döntőben a Porto a vártnál könnyebb és fölényesebb: 3-0-ás győzelmet aratott a meglepetés döntős, francia: Monaco csapata ellen. A José Mourinho vezette portugál csapat magabiztos és pontos játékkal esélyt sem adott az ellenfelének a mérkőzés folyamán. A Porto története: 2. BL elsőségét szerezte meg.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  50. BL Döntő:.. 2005. Május 25.   
Liverpool FC -- AC Milan  3--3  (Tíz: 3--2)
Istambul, Atatürk Stadion, 70.000 Néző. Játékvezető: Mejuto González (Spanyol).
Liverpool:. Dudek --- Finnan, (Hamann, 46.), Carragher, Hyypiä, Traoré --- Luis Garcia, Xabi Alonso, Gerrard, Riise --- Kewell, (Smícer, 23.) --- Baros, (Cissé, 85.)..... Edző: Rafael Benitez.
Milan:. Dida --- Cafú, Stam, Nesta, Maldini --- Gattuso, (Ruí Costa, 112.), Pirlo, Seedorf, (Serginho, 85.) --- Kaká --- Crespo, (Tomasson, 85.), Sevcsenko..... Edző: Carlo Ancelotti.
Gól:. Gerrard (54.), Smicer (56.), Xabi Alonso (60.), ill, Maldini (1.), Crespo (39., 44.)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2005-ös Jubileumi: 50. BL döntő Isztambul-ban volt, ami máig emlékezetes, minden idők egyik legnagyobb BL döntője. A Milan már 3-0-ra vezetett a Liverpool ellen, ám az angolok nem adták fel és a sírból hozták vissza a mecset 3-3-ra egyenlítve. A 11-es rúgásokat a Pool 3-2-re nyerte. A Liverpool története: 5. BL serlegét nyerte.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  51. BL Döntő:.. 2006. Május 26.   
FC Barcelona -- Arsenal FC  2--1
Paris, Stade de France, 80.000 Néző. Játékvezető: Terje Hauge (Norvég)
Barcelona:. Valdés --- Oleguer, (Belletti, 71.), Marquez, Puyol, Van Bronckhorst --- Deco, Edmílson, (Iniesta, 46.), Van Bommel, (H. Larsson, 61.) --- Giuly, Eto'o, Ronaldinho..... Edző: Frank Rijkaard.
Arsenal:. Lehmann --- Eboué, Touré, Campbell, Cole --- Pires, (Almunia, 20.), Gilberto, Ljungberg, Fabregas, (Flamini, 74.), Hleb, (Reyes, 85.) --- Henry..... Edző: Arséne Wenger.
Gól:. Eto'o (76.), Belletti (81.), ill, Campbell (37.)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2006-os döntőben az FC Barcelona csapata nagyobb tudását és  technikai fölényét kihasználva nyerte meg 2-1-re a mérkőzést az Arsenal ellenében. Egy jó meccs volt ez, mindkét csapat a győzelemre játszott, támadó focit mutattak be egyaránt. Frank Rijkaard fiai remekül játszottak és történetük második BL serlegét nyerték el jutalmul.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  52. BL Döntő:.. 2007. Május 23.   
AC Milan -- Liverpool FC  2--1
Athén, Olimpiai Stadion, 71.000 néző. Játékvezető: Fandel (Német)
AC Milan:. Dida --- Oddo, Nesta, Maldini, Jankulovski, (Kaladze, 79.) --- Ambrosini, Pirlo, Gattuso, Kaká, Seedorf, (Favalli, 92.) --- Inzaghi, (Gilardino, 89.)..... Edző: Carlo Ancelotti.
Liverpool:. Reina --- Finnan, (Arbeola, 88.), Agger, Carragher, Riise --- Pennant, Mascherano, (Crouch, 78.), Gerrard, Xabi Alonso, Zenden, (Kewell, 59.) --- Kuyt..... Edző: Rafael Benitez.
Gól:. Inzaghi (45., 83), ill, Kuyt (89.)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2007-es döntőben a Milan visszavágott a Liverpool-nak a két évvel ezelőtti vereségért. A mérkőzés folyamán a jobban akaró Milan felülkerekedett ellenfelén. Pippo Inzaghi duplázott, végig nagyszerűen játszott, amire a Liverpooliak már csak egy szépítő góllal tudtak válaszolni. Az AC Milan története: 7. BL trófeáját szerezte meg. 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  53. BL Döntő:.. 2008. Május 21.   
Manchester United -- Chelsea  1--1  (Tíz: 6--5)
Moskva, Luzsnyiki Stadion: 67.750 Néző. Játékvezető: Michel (Szlovák).
Manchester United:. Van der Saar --- Brown, (Anderson, 125.) Rio Ferdinand, Vidić, Evra --- Hargreaves, Carrick, Scholes, (Giggs, 87.), Cristiano Ronaldo --- Rooney, Tévez..... Edző: Sir Alex Ferguson.
Chelsea:. Čech --- Essien, Terry, Carvalho, A. Cole --- Makelele, (Belletti, 124.), Ballack, Lampard, Malouda, (Kalou, 93.), J. Cole, (Anelka, 99.) --- Drogba..... Edző: Avram Grant.
Gól:. Cristiano Ronaldo (26.), ill, Lampard (45.).
---------------------------------------------------------------------------------------------
A 2008-as BL-döntő helyszíne: Moszkva volt, ahol: Angol házi döntő volt a Manchester United és a Chelsea klubjai között. A mérkőzés rendes játék idejében: 1-1-es döntetlennel zárult és a hosszabbítás is szintén. Így a tizenegyes rúgások döntöttek, amiben a Manchesteri csapat játékosai koncentráltak jobban és 6-5-re megnyerték azt.  A Manchester United története: 3. BL trófeáját szerezte meg.
---------------------------------------------------------------------------------------------

  54. BL Döntő:.. 2009. Május 27.   
FC Barcelona -- Manchester United FC  2--0
Roma, Olimpiai Stadion, 78.860 Néző. Játékvezető: Busacca (Svájci).
Barcelona:. Valdés --- Touré, Puyol, Piqué, Sylvinho --- Busquets, Xavi, Iniesta --- Messi, Henry, (Keita, 72.) --- Eto'o, (Pedro, 67.)..... Edző: Josep Guardiola.
Manchester United:. Van der Saar --- O' Shea, Rio Ferdinand, Vidić, Evra --- Anderson, (Berbatov, 65.), Carrick, Giggs, (Scholes, 66.) --- Park, (Tévez, 53.), Cristiano Ronaldo --- Rooney..... Edző: Sir Alex Ferguson.
Gól:. Eto'o (10.), Messi (70.).
--------------------------------------------------------------------------------------------
A 2009-es BL szezonban, az FC Barcelona álomcsapata, Pep Guardiola keze alatt jött létre és elkápráztatta a világot szinte tökéletes játékával. A szinte vég nélküli labdajáratás és passzolgatás után az ellenfél elöl eldugva a labdát nyerték meccseiket. A Londoni döntőben is, magabiztosan győzték le a Manchester United csapatát.
--------------------------------------------------------------------------------------------

  55. BL Döntő:.. 2010. Május 22.   
FC Internazionale -- FC Bayern München 2--0
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion: 75.000 Néző. Játékvezető: Webb (Angol).
Internazionale:. Julio Cesar --- Maicon, Lucio, Samuel, Chivu, (Stankovic, 68.) --- Zanetti, Cambiasso, Sneijder, Pandev, (Muntari, 78.) --- Eto'o, D. Milito, (Materazzi, 91))..... Edző: José Mourinho.
Bayern München:. Butt --- Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber --- Robben, Van Bommel, Schweinsteiger, Altintop, (Klose, 63.) --- T. Müller, Olic, (Gomez, 83.)..... Edző: Louis Van Gaal.
Gól:. Diego Milito (35. és 70.)
---------------------------------------------------------------------------------------------
A 2010-es esztendőben az olasz: Internazionale csapata a portugál edző zseni, José Mourinho vezetésével ért fel: 45 év után, 1964, 1965 után újra az Európai futball csúcsára. A BL döntőben az Inter ellnfele a Bayern München volt, amelyet magabiztos játékkal és az argentin: Diego Milito két góljával győztek le. Az Inter története: 3. BL trófeáját szerezte meg. Az Inter kezdő csapatában csak idegenlégiósok voltak.
---------------------------------------------------------------------------------------------

  56. BL Döntő:.. 2011. Május 28.   
FC Barcelona -- Manchester United  3--1
London, Wembley Stadion, 88.000 Néző. Játékvezető: Kassai Viktor (Magyar).
Barcelona:. Valdes --- Dani Alves, (Puyol, 88.), Piqué, Mascherano, Abidal, --- Busquets, Xavi, Iniesta, Pedro, (Afellay, 90.) --- Messi, Villa, (Keita, 86.)..... Edző: Josep Guardiola.
Manchester United:. Van der Saar --- Fabio, (Nani, 69.), Rio Ferdinand, Vidić, Evra --- Valencia, Carrick, (Scholes, 77.), Giggs, Park --- Rooney, Hernandez..... Edző: Sir Alex Ferguson.
Gól:. Pedro (28.), Messi (56.), David Villa (71.), ill, Rooney (36.)
---------------------------------------------------------------------------------------------
A 2011-es évben, az FC Barcelona álomcsapata immáron: 4. BL trófeáját nyerte el. A Londoni döntőben ismét a Manchester United volt az ellenfelük, akiknek ismét esélyt sem adtak. A Xavi és Iniesta vezette középpálya, a Messi és Villa támadó szekció varázslatos volt. Pep Guardiola történelmet írt a Barcelona csapatával.
---------------------------------------------------------------------------------------------

  57. BL Döntő:.. 2012. Május 20.   
Chelsea FC -- Bayern München FC  1--1  (Tíz: 4--3)
München, Olimpiai Stadion, 76.000 Néző. Játékvezető: Proença (Portugal)
Chelsea FC:. Čech --- Bosingwa, Cahill, David Luiz, A. Cole --- Mikel, Lampard, Bertrand, (Malouda, 73.), Kalou, (Fernando Torres, 73.), Mata --- Drogba..... Edző: Roberto Di Matteo.
Bayern München:. Neuer --- Lahm, Boateng, Tymoshchuk, Contento --- Schweinsteiger, Kroos, Robben, T. Müller, (Van Buyten, 85.) --- Ribéry, (Olic, 97.) --- Gomez..... Edző: Jupp Heynckes.
Gól:. Didier Drogba (89.), ill, Thomas Müller (83.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2012-es évben az angol: Chelsea csapata meglepetésre elhódította története első BL serlegét. A Müncheni döntőben a Bayern München csapatát tartották esélyesebbnek, ehhez méltóan végig ők is domináltak. Ám a meccs végén egyenlített a Chelsea és így jött a hosszabbítás majd a büntetők. A 11-es rúgások a Chelsea csapatának kedveztek jobban, a király-kékek: 4-3-ra nyertek és elhódították a BL-trófeát.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

  58. BL Döntő:.. 2013. Május 25.   
Bayern München FC -- Borussia Dortmund  2--1
London, Wembley Stadion, 86.000 Néző. Játékvezető: Rizzoli (Olasz).
Bayern München:. Neuer --- Lahm, Boateng, Dante, Alaba --- Schweinsteiger, J. Martinez, Robben, T. Müller --- Ribéry, (Gustavo, 90.) --- Mandzukic, (M. Gómez, 90.)..... Edző: Jupp Heynckes.
Borussia Dortmund:. Weidenfeller --- Piszczek, Hummels, Subotic, Schmelzer --- Bender, (Sahin, 90.), Gundogan, Blaszczykowski, (Schieber, 90.), Reus --- Grosskreutz, Lewandowski..... Edző: Jürgen Klopp.
Gól:. Mandzukic (68.), Robben (89.), ill, Gundogan (68.)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
A 2013-as év, az első Német házi döntő volt a BL történetében, a két legeredményesebb német csapat a Bayern München és a Borussia Dortmund között. Fizikálisan kitűnően felkészített csapatok küzdöttek egymással végig. A végén Robben eldöntötte a kupa sorsát góljával. A Bayern München története: 5. BL trófeáját nyerte.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

  59. BL Döntő:.. 2014. Május 24.   
Real Madrid -- Atletico Madrid  4--1
Lisboa, Luz Stadion, 62.000 Néző. Játékvezető: Kuipers (Holland).
Real Madrid:. Iker Casillas --- Sergio Ramos, Carvajal, Varane, Fabio Coentrao, (Marcelo, 60.) --- Khedira, (Isco, 60.), Modric, Di Maria --- Bale, Benzema, (Morata, 79.), Cristiano Ronaldo.... Edző: Carlo Ancelotti.
Atletico Madrid:. Courtois --- Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis --- Raul Garcia, Gabi, Tiago, Koke, (Sosa, 66.) --- Diego Costa, (Lopez, 9.), Villa..... Edző: Diego Simeone.
Gól:. Sergio Ramos (93.), Bale (110.), Marcelo (118.), Cristiano Ronaldo (120.), ill, Godin (36.)
----------------------------------------------------------------------------------
A 2014-es BL év az első Spanyol házi döntő, és az első városi döntő volt ez a BL történetében. Ilyen még nem volt, hogy egy város két csapata találkozik a döntőben, két Madridi csapat találkozott a fináléban. A döntőben sokáig vezetett 1-0-ra az Atletico Madrid csapata, ám a hosszabbításban, annak is a 93. percében kiegyenlített a Real Madrid. A hosszabbításban felülkerekedett a nagyobb csapat Real játéka és végül: 4-1 arányban megnyerték a meccset. Történetük: 10. BL serlegét hódították el.
------------------------------------------------------------------------------------
 
  60. BL Döntő:.. 2015. Június 6.   
Barcelona -- Juventus  3--1
Berlin, Olimpiai Stadion, 78.000 Néző. Játékvezető: Cakar (Török).
Barcelona:. Ter Stegen --- Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba, (Mathieu, 91.) --- Rakitic, (Pedro, 96.), Busquets, Iniesta, (Xavi, 78.) --- Messi, Suárez, Neymar.... Edző: Luis Enrique.
Juventus:. Buffon --- Bonucci, Barzagli, Lichsteiner, Evra, (Coman, 89.) --- Marchisio, Pirlo, Pogba --- Vidal, (Pereyra, 79.) --- Tévez, Morata, (Llorente, 85.)..... Edző: Massimiliano Allegri.
Gól:. Rakitic (4.), Suárez (68.), Neymar (97.), ill , Morata (56.)
----------------------------------------------------------------------------------
A 2015-ös év, a Jubileumi: 60. BL Döntő fő esélyese a Barcelona csapata volt, a gránátvörös-kékek támadó triója: Messi, Suárez, Neymar a földkerekség legjobbja. Az olasz Juventus védekezése kimagasló volt a szezonban, ám a döntőben ők sem tudták feltartóztatni a szuper támadó triót. A Barca magabiztosan, több góllal győzött. Barcelona városában a diadalt követő ünneplés a minden képzeletet felülmúlt. A La Rambla és Placa Catalunya sosem látott tömegben ünnepelte az: 5. Barca BL diadalt.
------------------------------------------------------------------------------------

  61. BL Döntő:.. 2016. Május 28.   
Real Madrid -- Atletico Madrid  1--1  (Tiz: 5--3)
Milano, Giuseppe Meazza Stadion, 72.255 Néző. Játékvezető: Clattenburg (Angol).
Real Madrid:. Navas --- Carvajal, (Danilo 52.), Pepe, Sergio Ramos, Marcelo --- Casemiro, Modric, Kroos, (Isco, 72.) --- Bale, Benzema, (Vázquez 77.), Cristiano Ronaldo...... Edző: Zinédine Zidane.
Atletico Madrid:. Oblak --- Juanfran, Godin, Savic, Filipe Luis, (Hernandez 109.) --- Niguez, Gabi, Fernández, (Carrasco 46.), Koke, (Partey, 116.) --- Griezmann, Fernando Torres..... Edző: Diego Simeone.
Gól:. Ramos (15.), ill , Carrasco (79.)
----------------------------------------------------------------------------------
A 61. BL Döntőre a Milánói: Giuseppe Meazza stadionban került sor, amely Spanyol házi döntő volt a két Madridi csapat: a Real Madrid és Atletico Madrid között, akik ősi riválisok. A mérkőzés 1–1-es döntetlenel zárult, a 120 perces hosszabítás is. Az idegek harca, 11-esek döntöttek. A Real-ból senki sem hibázott, az Atlético-ból a negyedikként rúgó: Juanfran a kapufát találta el. Az Atlético harmadik elbukott BEK/BL döntője volt: 1974, 2014, 2016 után. A Real Madrid: 11. BL trófeáját nyerte.
------------------------------------------------------------------------------------
 
  62. BL Döntő:.. 2017. Május 30.   
Real Madrid -- Juventus  4--1  
Cardiff, Millennium Stadion, 66.155 Néző. Játékvezető: Felix Brych (Német).
Real Madrid:. Navas --- Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo --- Casemiro, Modric, Kroos, (Asensio, 78.) --- Isco, (Bale, 82.), Benzema, (Morata 86.), Cristiano Ronaldo...... Edző: Zinédine Zidane.
Juventus:. Buffon --- Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alves --- Pjanic, Khedira, (Marchisio, 71.), Sandro, (Cuadrado, 69.), Dybala, (Lemina, 78.) --- Mandzukic, Higuain..... Edző: Massimiliano Allegri.
Gól:. Cristiano Ronaldo (38, 78.), Casemiro (68), Asensio (84), ill , Mandzukic (12.)
----------------------------------------------------------------------------------
A 62. BL Döntőre a Cardiffi: Millenium stadionban került sor, a Real Madrid és Juventus csapata között, akik régi riválisok. A Juventus szerezte meg a vezetést, Mandzukic csodagóljával. Ezután beindult a Real Madrid henger, Cristiano Ronaldo aktív vezetésével megfordították a mérkőzést. Cristiano Ronaldo két góljával: Alfredo di Stefano és Puskás Ferenc után a harmadik játékos lett, aki négy gólt szerzett a BEK/BL-döntő során. A Real Madrid rekorderként: 12. alkalommal hódította el a BEK/BL-trófeát. 
------------------------------------------------------------------------------------
 
  63. BL Döntő:.. 2018. Május 26.   
Real Madrid -- Liverpool FC  3--1  
Kijev, Olimpiai Stadion, 62.300 Néző. Játékvezető: Milorad Mazic (Szerb).
Real Madrid:. Navas --- Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo --- Casemiro, (Nacho, 35.), Modric, Kroos, (Asensio, 78.) --- Isco, (Bale, 60.) --- Benzema, (Asensio, 89.), Cristiano Ronaldo...... Edző: Zinédine Zidane.
Liverpool FC:. Karius --- Trent, Lovren, Van Dijk, Robertson --- Milner, Henderson, Wijnaldun --- Salah, (Llana, 31.), Firminio, Mané, (Can, 83.)..... Edző: Jürgen Klopp.
Gól:. Benzema (51.), Bale (64. és 83.), ill , Mané (56.)
----------------------------------------------------------------------------------
A 63. BL Döntőre a Kijevi: Olimpiai stadionban került sor, a címvédő és BL rekorder, spanyol: Real Madrid és az angol: Liverpool FC csapatai között, akik régi riválisok. A Real Madrid szerezte meg a vezetést Benzema góljával, de ezt  Mané válasza gyorsan kiegyenlítette. Ezután beindult a Real Madrid henger, Bale beállt és megnyerte csapatának a mérkőzést. A Real Madrid legyőzte a Liverpoolt, megvédte címét, rekorderként: 13. alkalommal hódította el a BEK/BL-trófeát. 
----------------------------------------------------------------------------------

  64. BL Döntő:.. 2019. Június 1.
Liverpool FC -- Tottenham Hotspur FC  2--0
Madrid, Wanda Metropolitano Stadion: 63.300 Néző. Játékvezető: Damir Skomina (Szlovén).
Liverpool FC:. Alisson --- Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson --- Henderson, Fabinho, Wijnaldum, (Milner, 62.) --- Salah, Firminio, (Origi, 58.), Mané, (Gomez, 90.)...... Edző: Jürgen Klopp.
Tottenham Hotspur FC:. Lloris --- Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose --- Sissoko, (Dier, 74.), Winks, (Moura, 66.) --- Alli, (Llorente, 81.), Eriksen, Son --- Kane..... Edző: Mauricio Pochettino.
Gól:. Salah (2.), Origi (87.).
----------------------------------------------------------------------------------
A 64. BL Döntő helyszíne a Madrid-i Wanda Metropolitano Stadion volt, mely az Atlético Madrid hazai stadionja. Egy Brit házi döntőre került sor, két: Angol csapat között: Liverpool-Tottenham. A Liverpool: 5-ször nyerte meg a BL-t, vagy az elődjének számító BEK-et (1977, 1978, 1981, 1984, 2005). A Tottenham Hotspur korábban sosem szerepelt a BL vagy BEK-döntőben. Az esélyesebb: Liverpool FC csapata végül 2-0-ra nyert. A Liverpool FC csapata története: 6. BL, BEK győzelmét aratta.
------------------------------------------------------------------------------------

  65. BL Döntő:.. 2020. Augusztus 23.
Bayern München FC -- Paris Saint-Germain FC  1--0
Lisszabon, Estádio da Luz, Zárt kapuk. Játékvezető: Daniele Orsato (Olasz).
Bayern München:. Neuer --- Kimmich, Boateng, (Süle, 25.), Alaba, Davies --- Goretzka, Thiago Alcantara, (Tolisso, 86.) --- Gnabry, (Coutinho, 68.), Thomas Müller, Coman, (Perisic, 68.) --- Lewandowski...... Edző: Hans-Dieter Flick.
Paris Saint-Germain:. Keylor Navas --- Kehrer, Thiago Silva, Kimpembe, Bernat --- Herrera, (Draxler, 75.), Marquinhos, Paredes, (Verratti, 65.) --- Di Maria, (Moting, 80.), Mbappé, Neymar, (Kurzawa, 81.)..... Edző: Thomas Tuchel.
Gól:. Coman (59.).
----------------------------------------------------------------------------------
A 65. BL Döntő helyszíne: Lisboa, Estadio da Luz volt. A Bayern München: 11. alkalommal játszott BEK/BL-döntőt, 5. győzelem, 5. vereség. A Paris Saint-Germain először vett részt a BL-döntőben. Két jó csapat döntője volt ez, mindkét csapat világsztárokkal. A Bayern München volt az esélyesebb csapat, a Bajorok uralták a mérkőzés nagy részét, mezőnyfölényt kialakítva, a győztes gólt: Coman szerezte. A Bayern München története: 6. BL//BEK győzelmét aratta, arany könyvbe kerültek.
-------------------------------------------------------------------------------------

  66. BL Döntő:.. 2021. Május 29.
Chelsea FC -- Manchester City FC  1--0
Porto, Estádio Dragao, 15.000 Néző. Játékvezető: Antonio Mateau (Spanyol).
Chelsea FC:. Mendy --- Azpilicueta, Thiago Silva, Rüdiger, James, Chilwell, (Christiansen, 39.) --- Kanté, Jorginho, Mount, (Kovacic, 80.) --- Havertz, Werner, (Pulisic, 66.)...... Edző: Thomas Tuchel.
Manchester City FC:. Ederson --- Walker, Stones, Ruben Dias, Zinchenko --- Bernardo Silva, (Fernandinho, 64.), Gündogan, Foden --- De Bruyne, (Gabriel Jesus, 60.) --- Mahrez, Sterling, (Sergio Aguero, 77.)..... Edző: Josep Guardiola.
Gól:. Havertz (42.).
----------------------------------------------------------------------------------
A 66. BL Döntő helyszíne a Porto-i Estadio Dragao volt. Brit házi döntőre került sor, két: Angol csapat között: Chelsea–Manchester City. A Chelsea eddig: 1. BL győzelmet aratott: 2011-ben, most története: 2. Bl-döntőjében szerepelt, a Manchester City pedig története első BL-döntőjét játszotta. Komoly izgalmakat, az első félidőben pedig kifejezetten magas iramot hozott. A meccset: Kai Havertz döntötte el góljával, a Chelsea megérdemelten győzött 1–0-ra. A Chelsea története: 2. BL győzelmét szerezte meg.
------------------------------------------------------------------------------------
 
  67. BL Döntő:.. 2022. Május 28.
Real Madrid CF -- Liverpool FC  1--0
Paris, Stade de France, 75.000 Néző. Játékvezető: Clément Turpin (Francia).
Real Madrid:. Courtois --- Carvajal, Éder Militao, Alaba, Mendy --- Casemiro, Kroos, Modric, (Ceballos, 90.) --- Valverde (Camavingha, 86.), Benzema, Vinicius Junior (Rodrygo, 93.)...... Edző: Carlo Ancelotti.
Liverpool FC:. Alisson --- Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson --- Fabinho, Thiago Alcantara, (Firminio, 77.), Henderson, (Keita, 77.) --- Salah, Mané, Luis Diaz (Diogo Jota, 65.)..... Edző: Jürgen Klopp.
Gól:. Vinicius Junior (65.).
----------------------------------------------------------------------------------
A 67. BL Döntő helyszíne a francia főváros: Párizs, Stade de France volt. A Real Madrid csapata rekord bajnokként: 14. BL/BEK címét hódította el, szerezte meg, nagynevű ellenfele, a Liverpool FC ellen, akik eddig: 6. BL/BEK trófeát szereztek. Ez egy klasszikus Európa kupa döntő volt, mert ez a két csapat a múltban már sokszor találkozott egymással. A mérkőzés feszült hangulatban telt el, a nagy tét és a kiélezett küzdelem miatt. A mérkőzés jelentős részét a Liverpool mezőnyfölénye uralta, ám a győztes gólt mégis a Real Madrid szerezte meg, Vinicius Junior talált a hálóba a 65. percben. Végül ez az egy gól döntötte el a mérkőzést. A Real Madrid arany rekorderként írta be magát a BL. történelembe, a 14. BL trófeát megszerezve.  
------------------------------------------------------------------------------------
 
  68. BL Döntő:.. 2023. Június 10.
Manchester City -- FC Internazionale  1--0 (0--0)
Istanbul, Atatürk Olimpiai Stadion, 72.000 Néző. Játékvezető: Marciniak (Lengyel).
Manchester City:. Ederson --- Akanji, Ruben Dias, Ake --- Stones, (Walker, 83.), Rodri --- Bernardo Silva, De Bruyne (Foden, 36.), Gündogan, Grealish --- Haaland...... Edző: Josep Guardiola.
Internazionale:. Onana --- Darmian, (D'Ambrosio, 84.), Acerbi, Bastoni, (Gosens, 76.) --- Dumfries, (Bellanova, 76.), Barella, Brozovic, Calhanoglu, (Mhitarjan, 84.), Dimarco --- Lautaro Martinez, Dzeko, (Lukaku, 57.)..... Edző: Simone Inzaghi.
Gól:. Rodri (68.).
----------------------------------------------------------------------------------
A 68. BL Döntő helyszíne a Törökországi Isztambul: Atatürk stadion volt, a döntőben az angol Manchester City az olasz Internazionale csapatával találkozott. A Manchester City csapata évek óta a legnagyobb esélyesként, a leggazdagabb klubként, arab tulajdonban próbálta elhódítani a kupát, ami most végre sikerült nekik. A mérkőzés feszült hangulatban telt el, a nagy tét miatt nem alakult ki jó játék. A mérkőzés jelentős részét a Manchester City mezőnyfölénye uralta, ám a győztes gólt mégis csak a 68. percben Rodri szerezte meg. Végül ez az egy gól döntötte el a mérkőzést. A Manchester City első, az 1. BL trófeát megszerezve végre beteljesítette álmát, megszerezték az évek óta áhított BL trófeát.  
------------------------------------------------------------------------------------
 
                 A Bajnokok Ligája Legsikeresebb Klubjai                 
                                        1956--2023                                              
1.  Spanyolország  Real Madrid CF  (ESP) 14. Kupagyőzelem  
2.  Olaszország  Milan AC  (ITA)  7.  Kupagyőzelem  
3.  Németország  Bayern München FC (GER)  6.  Kupagyőzelem  
4.  Anglia  Liverpool FC  (ENG)  6.  Kupagyőzelem  
5.  Spanyolország  Barcelona FC  (ESP)  5.  Kupagyőzelem  
6.  Hollandia  Ajax Amsterdam FC (NED)  4.  Kupagyőzelem  
7.  Olaszország  Internazionale FC  (ITA)  3.  Kupagyőzelem  
8.  Anglia  Manchester United FC (ENG)  3.  Kupagyőzelem  
9.  Olaszország  Juventus FC  (ITA)  2.  Kupagyőzelem  
10. Portugália   Benfica SL  (POR)  2.  Kupagyőzelem  
11. Portugália   Porto FC  (POR)   2.  Kupagyőzelem  
12. Anglia  Nottingham Forest FC (ENG)  2.  Kupagyőzelem  
13. Anglia  Chelsea FC  (ENG)  2.  Kupagyőzelem  
14. Skócia  Celtic Glasgow  (SCO)  1. Kupagyőzelem  
15. Hollandia  Feyenoord Rotterdam (NED)  1.  Kupagyőzelem  
16. Anglia  Aston Villa FC  (ENG)  1.  Kupagyőzelem  
17. Németország  Hamburger SV  (GER)  1.  Kupagyőzelem  
18. Hollandia  PSV Eindhoven  (NED)  1.  Kupagyőzelem  
19. Románia  Steaua Bucureşti  (ROM)  1.  Kupagyőzelem  
20. horvát  Crvena Zvezda  (JUG)  1.  Kupagyőzelem  
21. Németország  Borussia Dortmund  (GER)  1.  Kupagyőzelem  
22. Franciaország  Olympique Marseille  (FRA)  1.  Kupagyőzelem  
23. Anglia  Manchester City FC (ENG)   1.  Kupagyőzelem  
                          A Bajnokok Ligája Legsikeresebb Klubjai                                  
                                                  1956--2023                                                              
1.  Spanyolország  Real Madrid CF (ESP) 14 - Kupa -  1956, 1957, 1958, 1959,
            1960, 1966,1998, 2000, 2002,
            2014, 2016, 2017, 2018, 2022
 
2.  Olaszország  Milan AC  (ITA) 7 - Kupa -  1963, 1969, 1989, 1990,
                    1994, 2003, 2007.
 
3.  Németország  Bayern München FC  (GER) 6 - Kupa -  1974, 1975, 1976, 2001,
                    2013, 2020.
 
4.  Anglia  Liverpool FC  (ENG) 6 - Kupa -  1977, 1978, 1981, 1984,
                    2005, 2019.
 
5.  Spanyolország  Barcelona FC  (ESP) 5 - Kupa -  1992, 2006, 2009, 2011,
                    2015.
 
6.  Hollandia  Ajax Amsterdam AFC  (NED) 4 - Kupa -  1971, 1972, 1973, 1995.  
7.  Olaszország  Internazionale FC  (ITA) 3 - Kupa -  1964, 1965, 2010.  
8.  Anglia  Manchester United FC (ENG)  3 - Kupa -  1968, 1999, 2008.  
9.  Olaszország  Juventus FC  (ITA) 2 - Kupa -  1985, 1996.  
10. Portugália  Benfica SL  (POR) 2 - Kupa -  1961, 1962.  
11. Portugália  Porto FC  (POR) 2 - Kupa -  1987, 2004.  
12. Anglia  Nottingham Forest FC (ENG) 2 - Kupa -  1979, 1980.  
13. Anglia  Chelsea FC  (ENG) 2 - Kupa -  2012, 2021.  
14. Skócia  Celtic Glasgów FC  (SCO) 1 - Kupa -  1967.  
15. Hollandia  Feyenoord Rotterdam (ENG) 1 - Kupa -  1970.  
16. Anglia  Aston Villa FC  (ENG) 1 - Kupa -  1982.  
17. Németország  Hamburger SV  (GER) 1 - Kupa -  1983.  
18. Hollandia  PSV Eindhoven  (NED) 1 - Kupa -  1988.  
19. Románia  Steaua Bucureşti  (ROM) 1 - Kupa -  1986.  
20. horvát  Crevena Zvezda  (SRB)  1 - Kupa -  1991.  
21. Franciaország  Olympique Marseille  (FRA) 1 - Kupa -  1993.  
22. Németország  Borussia Dortmund  (GER)    1 - Kupa -  1997.  
23. Anglia  Manchester City FC (ENG) 1 - Kupa -  2023.                                  
24.  Spanyolország  Atletico Madrid  (ESP) 3 - Ezüst -  1974, 2014, 2016.  
25. Franciaország  Stade Reims  (FRA) 2 - Ezüst -  1956, 1959.  
26. Spanyolország  Valencia CF  (ESP)  2 - Ezüst -  2000, 2001  
27. Olaszország  Fiorentina AC  (ITA) 1 - Ezüst -  1957.  
28. Németország  Eintracht Frankfurt  (GER)  1 - Ezüst -  1960.  
29. horvát  Partizan Beograd FK  (JUG) 1 - Ezüst -  1966.  
30.   Panathinaikos Athén (GRE) 1 - Ezüst -  1971.  
31. Anglia  Leeds United FC (ENG) 1 - Ezüst -  1975.  
32. Franciaország  Saint-Étienne FC (FRA) 1 - Ezüst -  1976.  
33. Németország  Borussia M'gladbach (GER) 1 - Ezüst -  1977.  
34. Belgium  Club Brugge (BEL) 1 - Ezüst -  1978  
35. Svédország  Malmö FF (SVE) 1 - Ezüst -  1979.  
36. Olaszország  Roma AS (ITA) 1 - Ezüst -  1984.  
37. Olaszország  Sampdoria UC (ITA)  1 - Ezüst -  1992.  
38. Németország  Bayer Leverkusen (GER) 1 - Ezüst -  2002.  
39. Franciaország  Monaco AS  (FRA) 1 - Ezüst -  2004.  
40. Anglia  Arsenal FC (ENG) 1 - Ezüst -  2006.  
41. Anglia  Tottenham Hotspur FC (ENG) 1 - Ezüst -  2019.  
42. Franciaország  Paris Saint-Germain (FRA) 1 - Ezüst -  2020.  

               A Bajnokok Ligája Legsikeresebb Nemzetei                
                                      1956--2023                                                  
1.  Spanyolország  Spanyolország                             19 - Kupagyőzelem  
2.  Anglia  Anglia  15 - Kupagyőzelem  
3.  Olaszország  Olaszország   12 - Kupagyőzelem  
4.  Németország  Németország  8 - Kupagyőzelem  
5.  Hollandia  Hollandia   6 - Kupagyőzelem  
6.  Portugália  Portugália  4 - Kupagyőzelem  
7.  Franciaország  Franciaország 1 - Kupagyőzelem  
8.  Románia  Románia  1 - Kupagyőzelem  
9.  horvát  Jugoszlávia 1 - Kupagyőzelem  
10. Skócia  Skócia 1 - Ezüst  
11.   Görögország 1 - Ezüst  
12. Svédország Svédország 1 - Ezüst  
13. Belgium Belgium  1 - Ezüst  
 
 Bajnokok Ligája Mérkőzés Rekorderei 
  1956--2023  
1. Cristiano Ronaldo  POR 182. Meccs - 2002--2023
2. Lionel Messi  ARG 152. Meccs - 2004--2023
3. Karim Benzema  FRA 133. Meccs - 2009--2023
4. Raul  ESP 127. Meccs - 1994--2010
5 Thierry Henry  FRA 124. Meccs - 1995--2010
6. Paolo Maldini  ITA 122. Meccs - 1984--2009
7. Steven Gerrard Anglia ENG 120. Meccs - 1998--2015
8. Frank Lampard Anglia ENG 118. Meccs - 2001--2015
9. Iker Casillas  ESP 118. Meccs - 1999--2015
10. Sergio Ramos  ESP 117. Meccs - 2005--2023
11. Gianluigi Buffon  ITA 117. Meccs - 2001--2018
12. Fernando Hierro  ESP 116. Meccs - 1989--2003
13. Andrij Sevcsenko  UKR 116. Meccs - 1994--2012
14. Alessandro Del Piero  ITA 110. Meccs - 1993--2012
15. Filippo Inzaghi  ITA 108. Meccs - 1997--2012
 Bajnokok Ligája Gól Rekorderei 
  1956--2023  
1. Cristiano Ronaldo  POR 138. Gól - 2002--2023     
2. Lionel Messi  ARG 125. Gól - 2004--2023
3. Karim Benzema  FRA 100. Gól - 2009--2023
4. Robert Lewandowski  POL   77. Gól - 2010--2023
5 Raul  ESP   75. Gól - 1994--2010
6. Filippo Inzaghi  ITA   66. Gól - 1997--2012
7. Gerd Müller  GER   62. Gól - 1964--1979
8. Andrij Sevcsenko  UKR   61. Gól - 1994--2012
9. Ruud Van Nistelrooy  NED   60. Gól - 1998--2012
10. Eusébio  POR   58. Gól - 1960--1975
11. Thierry Henry  FRA   55. Gól - 1995--2010
12. Henrik Larsson  SVE   54. Gól - 1993--2007
13. Zlatan Ibrahimovic  SVE   52. Gól - 2000--2023
14. Alfredo Di Stéfano  ARG   50. Gól - 1955--1965
15. Alessandro Del Piero  ITA   50. Gól - 1993--2012
     Bajnokok Ligája Legsikeresebb Játékosai     
   1956--2023   
1. Francisco Gento  ESP 6. BL - 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966
2. Alfredo di Stéfano  ARG 5. BL - 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
3. Alessandro Costacurta  ITA 5. BL - 1989, 1990, 1994, 2003, 2007
4. Casemiro  BRA 5. BL - 2014, 2016, 2017, 2018, 2022
5 Cristiano Ronaldo  POR 5. BL - 2008, 2014, 2016, 2017, 2018
6. Daniel Carvajal  ESP 5. BL - 2014, 2016, 2017, 2018, 2022
7. Gareth Bale Wales WAL 5. BL - 2014, 2016, 2017, 2018, 2022
8. Hector Rial  ESP 5. BL - 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
9. José Zarraga  ESP 5. BL - 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
10. Juan Alonso  ESP 5. BL - 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
11. Karim Benzema  FRA 5. BL - 2014, 2016, 2017, 2018, 2022
12. Luka Modrić Horvátország CRO 5. BL - 2014, 2016, 2017, 2018, 2022
13. Marquitos  ESP 5. BL - 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
14. Paolo Maldini  ITA 5. BL - 1989, 1990, 1994, 2003, 2007
15. Rafael Lesmes  ESP 5. BL - 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
16. Toni Kroos  GER 5. BL - 2013, 2016, 2017, 2018, 2022
17. Andrés Iniesta  ESP 4. BL - 2006, 2009, 2011, 2015
18. José Santamaria  ESP 4. BL - 1958, 1959, 1960, 1966
19. Lionel Messi  ARG 4. BL - 2006, 2009, 2011, 2015
20. Phil Neal Anglia ENG 4. BL - 1977, 1978, 1981, 1984
21. Phil Thompson Anglia ENG 4. BL - 1977, 1978, 1981, 1984
22. Raphael Varane  FRA 4. BL - 2014, 2016, 2017, 2018
23. Sergio Ramos  ESP 4. BL - 2014, 2016, 2017, 2018
24. Xavi  ESP 4. BL - 2006, 2009, 2011, 2015
25. Aitor Karanka  ESP 3. BL - 1998, 2000, 2002
26. Alan Hansen  SCO 3. BL - 1978, 1981, 1984
27. Arie Haan  NED  3. BL - 1971, 1972, 1973
28. Bernd Dürnberger  GER 3. BL - 1974, 1975, 1976
29. Carles Puyol  ESP 3. BL - 2006, 2009, 2011
30. Clarence Seedorf  NED  3. BL - 1995, 2003, 2007
31. Conny Torstensson  SWE 3. BL - 1974, 1975, 1976
32. Daniele Massaro  ITA 3. BL - 1989, 1990, 1994
33. Demetrio Albertini  ITA 3. BL - 1989, 1990, 1994
34. Fernando Hierro  ESP 3. BL - 1998, 2000, 2002
35. Fernando Morientes  ESP 3. BL - 1998, 2000, 2002
36. Franco Baresi  ITA 3. BL - 1989, 1990, 1994
37. Frank Rijkaard  NED 3. BL - 1989, 1990, 1995
38. Franz Beckenbauer  GER 3. BL - 1974, 1975, 1976
39. Franz Roth  GER 3. BL - 1974, 1975, 1976
40. Gerd Müller  GER 3. BL - 1974, 1975, 1976
41. Gerard Piqué  ESP 3. BL - 2009, 2011, 2015
42. Gerrie Mühren  NED 3. BL - 1971, 1972, 1973
43. Graeme Souness  SCO 3. BL - 1978, 1981, 1984
44. Guti  ESP 3. BL - 1998, 2000, 2002
45. Hans Schwarzenbeck  GER 3. BL - 1974, 1975, 1976
46. Heinz Stuy  NED 3. BL - 1971, 1972, 1973
47. Iker Casillas  ESP 3. BL - 2000, 2002, 2014
48. Johan Cruyff  NED 3. BL - 1971, 1972, 1973
49. Johan Neeskens  NED 3. BL - 1971, 1972, 1973
50. Jupp Kapellmann  GER 3. BL - 1974, 1975, 1976
51. Kenny Dalglish  SCO 3. BL - 1978, 1981, 1984
52. Mauro Tassotti  ITA 3. BL - 1989, 1990, 1994
53. Miguel Muñoz  ESP 3. BL - 1956, 1957, 1958
54. Piet Keizer  NED 3. BL - 1971, 1972, 1973
55. Puskás Ferenc  HUN 3. BL - 1959, 1960, 1966
56. Raul  ESP 3. BL - 1998, 2000, 2002
57. Ray Clemence Anglia ENG 3. BL - 1977, 1978, 1981
58. Ray Kennedy Anglia ENG 3. BL - 1977, 1978, 1981
59. Raymond Kopa  FRA 3. BL - 1957, 1958, 1959
60 Roberto Carlos  BRA 3. BL - 1998, 2000, 2002
61. Ruud Gullit  NED 3. BL - 1989, 1990, 1994
62. Ruud Krool  NED 3. BL - 1971, 1972, 1973 
63. Sepp Maier  GER 3. BL - 1974, 1975, 1976
64. Sergio Busquets  ESP 3. BL - 2009, 2011, 2015
65. Sjak Swart  NED 3. BL - 1971, 1972, 1973
66. Victor Valdés  ESP 3. BL - 2006, 2009, 2015
67. Wim Suurbier  NED 3. BL - 1971, 1972, 1973
68. Uli Hoeness  GER 3. BL - 1974, 1975, 1976
69. Alessandro Nesta  ITA 2. BL - 2003, 2007 
70. Angelo Martins  POR 2. BL - 1961, 1962 
71. Armando Picchi  ITA 2. BL - 1964, 1965 
72. Aristide Guarneri  ITA 2. BL - 1964, 1965 
73. Carlo Ancelotti  ITA 2. BL - 1989, 1990 
74. Christian Panucci  ITA 2. BL - 1994, 1998 
75. Costa Pereira  POR 2. BL - 1961, 1962 
76. Dida  BRA 2. BL - 2003, 2007 
77. Didier Deschamps  FRA 2. BL - 1993, 1996 
78. Eusébio  POR 2. BL - 1961, 1962 
79. Fernando Cruz  POR 2. BL - 1961, 1962 
80. Giacinto Facchetti  ITA 2. BL - 1964, 1965 
81. Giuliano Sarti  ITA 2. BL - 1964, 1965
82. Giovanni Galli  ITA 2. BL - 1989, 1990
83. Ian Bowyer Anglia ENG 2. BL - 1979, 1980
84. Ian Callaghan Anglia ENG 2. BL - 1977, 1978
85. Jair da Costa  BRA 2. BL - 1964, 1965
86. José Aguas  POR 2. BL - 1961, 1962
87. José Augusto  POR 2. BL - 1961, 1962
88. José Torres  POR 2. BL - 1961, 1962
89. Luis Suárez  ESP 2. BL - 1964, 1965
90. Manuel Neuer  GER 2. BL - 2013, 2020
91. Marcel Desailly  FRA 2. BL - 1993, 1994
92. Marco Van Basten  NED 2. BL - 1989, 1990
93. Mario Coluna  POR 2. BL - 1961, 1962
94 Mario Corso  ITA 2. BL - 1964, 1965
95. Miodrag Belodedici   ROM 2. BL - 1986, 1991
96. Peter Shilton Anglia ENG 2. BL - 1979, 1980
97. Ronald Koeman  NED 2. BL - 1988, 1992
98. Sandro Mazzola  ITA 2. BL - 1964, 1965
99. Tarcisio Burgnich  ITA 2. BL - 1964, 1965
100 Trevor Francis Anglia ENG 2. BL - 1979, 1980         
 Bajnokok Ligája Legsikeresebb Edzői
  1956--2023  
1. Carlo Ancelotti  ITA 4. BL - 2003, 2007, 2013, 2022
2. Bob Paisley Anglia ENG 3. BL - 1977, 1978, 1981
3. Josep Guardiola  ESP 3. BL - 2009, 2010, 2023
4. Zinedine Zidane  FRA 3. BL - 2016, 2017, 2018
5 José Villalonga  ESP 2. BL - 1956, 1957
6. Luis Carniglia  ARG 2. BL - 1958, 1959
7. Guttmann Béla  HUN 2. BL - 1961, 1962
8. Nereo Rocco  ITA 2. BL - 1963, 1969
9. Helenio Herrera  ARG 2. BL - 1964, 1965
10. Ernst Happel  AUT 2. BL - 1970, 1983
11. Kovács István  HUN 2. BL - 1972, 1973
12. Dettmar Cramer  GER 2. BL - 1975, 1976
13. Brian Clough Anglia ENG 2. BL - 1979, 1980
14. Arrigo Sacchi  ITA 2. BL - 1989, 1990
15. Ottmar Hitzfeld  GER 2. BL - 1997, 2001
16. Jupp Heynckes  GER 2. BL - 1998, 2013
17. Alex Ferguson  SCO 2. BL - 1999, 2008
18. Vicente del Bosque  ESP 2. BL - 2000, 2002
19. José Mourinho  POR 2. BL - 2004, 2010
20. Miguel Muñoz  ESP 1. BL - 1960
21. Jock Stein  SCO 1. BL - 1967
22. Matt Busby Anglia ENG 1. BL - 1968
23. Rinus Michels  ITA 1. BL - 1971
24. Udo Lattek  GER 1. BL - 1974
25. Tony Barton Anglia ENG 1. BL - 1982
26. Joe Fagan Anglia ENG 1. BL - 1984
27. Giovanni Trapattoni  ITA 1. BL - 1985
28. Jenei Imre  ROM 1. BL - 1986
29. Artur Jorge  POR 1. BL - 1987
30. Guus Hiddink  NED 1. BL - 1988
31. Ljupko Petrovic  JUG 1. BL - 1991
32. Johan Cruyff  NED 1. BL - 1992
33. Raymond Goethals  BEL 1. BL - 1993
34. Fabio Capello  ITA 1. BL - 1994
35. Louis Van Gaal  NED 1. BL - 1995
36. Marcello Lippi  ITA 1. BL - 1996
37. Rafael Benitez  ESP 1. BL - 2005
38. Frank Rijkaard  NED 1. BL - 2006
39. Roberto di Matteo  ITA 1. BL - 2012
40. Luis Enrique  ESP 1. BL - 2015
41. Jürgen Klopp  GER 1. BL - 2019
42. Hans-Dieter Flick  GER 1. BL - 2020
43. Thomas Tuchel  GER 1. BL - 2021
    BEK / BL Döntők Legnagyobb Nézőszámai    
  1956--2023  
1.  1960 Real Madrid - Eintracht Frankfurt 7-3  Glasgów, Hampden 127.000
2.  1957 Real Madrid - Fiorentina 3-0  Madrid, Bernabéu  125.000
3.  1989 Milan - Steaua București 4-0  Barcelona, Nou Camp    98.500
4.  1999 Manchester United - Bayern München 2-1  Barcelona, Nou Camp   98.000
5.  1968 Manchester United - Benfica 4-1 Anglia London, Wembley    95.500
6.  1973 Ajax Amsterdam - Juventus 1-0  Beograd, Maracana   95.000
7.  1978 Liverpool - FC Bruges 1-0  Anglia London, Wembley    92.000
8.  1965 Internazionale - Benfica 1-0  Milano, San Siro    90.000
9.  2011 Barcelona - Manchester United 3-1 Anglia London, Wembley   88.000
10. 1984 Liverpool - Roma 1-0  Roma, Olimpico   85.500
11. 1996 Juventus - Ajax Amsterdam 1-1 (4-2)  Roma, Olimpico   85.200