"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Film történet legjobb színészei - Bíró Csaba

2019.12.26 11:54

 

A Film történet legjobb színészei.

A film történet legendás színészeit nemcsak kivételes alakjuk és tehetségük miatt csodálhatjuk, de nagyszerű alakításaik révén egy picit részesévé válhatunk a régi filmes világ hangulatának is. A mozi történetének, a film világának legnagyobb férfi és női karakterei következzenek most, akikre mindig emlékezni fogunk.

 

A Film történet legendás színészei.

A film történet legendás színészeit, férfiait nemcsak kivételes alakjuk és tehetségük miatt csodálhatjuk, de nagyszerű alakításaik révén egy picit részesévé is válhatunk a régi filmes világ hangulatának. A mozi történetének, a film világának legnagyobb férfi karakterei következzenek most, akikre mindig emlékezni fogunk.

-- Alain Delon
Képtalálat a következőre: „alain delon romy schneider”Képtalálat a következőre: „alain delon”


-- Alain Delon (Sceaux, 1935. november 8. –) francia színész, filmrendező, producer, az 1960-as és 1970-es évek egyik legnagyobb sztárja, elbűvölő szépségű férfi színésze. Az 1960-as években készült filmjeivel vált ismertté, és népszerűségét sikerült tartósan megőriznie. Delon szerelmi élete gyakran adott témát a botránysajtónak. Különösen: Romy Schneiderrel való hosszú jegyességét taglalták igen részletesen. Főleg az 1960-as években Delon számos elismert rendezővel dolgozott együtt. Különösen megtisztelő volt Michelangelo Antonioni felkérése A napfogyatkozás (1962) című drámára, melyben Alain egy tőzsde alkuszt játszik, aki a munkája miatti megszállottságában képtelen valódi érzelmi kapcsolatot kialakítani a Monica Vitti játszotta hősnővel. Henri Verneuil az Alvilági melódia (1963) című filmjének forgatásán találkozott: Jean Gabinnel, akivel barátságot kötött.
-- Az elkövetkezendő években két további filmet vittek sikerre: A szicíliaiak klánja (1969), Két férfi a városban (1973). Christian-Jacque, A fekete tulipán (1964) című filmjének főszerepében Delon kaland hősként mutatkozott be a közönségnek. 1966-ban készítette el pályafutása számára legkedvesebb alkotását, a Kalandorokat, amely Lino Ventura személyében egy újabb barátot hozott Delon életébe. Alain egyébként dalra is fakad a filmben: Laetitia című felvételeével. Delon a 70'-es, '80-as években rendezőként is bemutatkozott: Zsarutörténet (1975), Egy zsaru bőréért (1981) és A kíméletlen (1983) nézhető mozidarabok voltak, ám a kritika kevésbé lelkesedett már értük. Máig tartó mítoszához számtalan nőügye, rengeteg izgalmas kalandja is hozzájárult.
-- Leghíresebb Filmjei: -Plein Soleil (1960), -La Tulipe Noire (1964), -Les Aventuriers (1967), -La Piscine (1969), -Borsalino (1970), -Flic Story (1975).
-------------------------------------------------------------------------------

-- Antonio Banderas

 

-- Antonio Banderas (Málaga, 1960. augusztus 10. –) spanyol színész, énekes. Banderas az újkori "latin szerető" - "latin lover" hős típusává vált világszerte. Szülővárosa, a Földközi-tenger partján fekvő Andalúziai kikötőváros: Malaga, arról is nevezetes, hogy a világhírű festőművész: Pablo Picasso is itt született. Antonio profi labdarúgó akart lenni, tehetsége is volt hozzá, de 14 éves korában eltörte a lábát, és ez véget vetett álmainak. 15 évesen látta a Hair-musicalt színházban, ami olyan nagy hatással volt rá, hogy a színjátszás iránt kezdett érdeklődni. A fiatal Pedro Almodóvar megnézte az egyik színpadi alakítását, és megkérdezte, hogy lenne-e kedve filmezni… Hamar megtalálták a közös hangot, együttműködésükből számos sikerfilm született, bár némelyik nagy vitákat váltott ki, például A vágy törvénye, amelyben Antonio egy meleg férfit alakított. Az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén és az Átame! (Kötözz meg és ölelj!) világsikere után a legnagyobb spanyol sztárok közé emelkedett. Más rendezők is felfigyeltek rá, így José Luis Garcia Sánchesszel is forgatott. Az 1980-as évek végére Antonio lett Európa egyik legünnepeltebb sztárja.
-- Első igazi amerikai főszerepe a Desperado volt. A Robert Rodriguez rendezte film a kis költségvetésű sikerfilm, az El Mariachi (A Zenész) folytatása volt, és hasonló sikert aratott. Sylvester Stallonéval játszott a Bérgyilkosokban, amelyben ismét egy újabb arcát mutatta meg. Ekkorra már az USA-ban forgatott filmjeivel is bebizonyította, hogy bármilyen karaktert képes eljátszani. 1995-ben, a Hárman párban című vígjáték forgatása során ismerkedett meg Melanie Griffith-szel, és miután elvált Anától, 1996-ban feleségül vette. Nem sokkal később megszületett a lányuk, Stella del Carmen. Előtte még leforgatta Madonna oldalán az Evitát, amelyben olyan kiválóan énekelt, hogy Golden Globe-ra jelölték érte. Stella születése után egy kicsit lassított a tempón, majd 1998-ban az általa régóta tisztelt Anthony Hopkins oldalán játszott a hatalmas sikerű Zorro álarcában. A film meghozta neki a második Golden Globe díjat.
-- Leghíresebb filmjei: -Matador (1986), -Desperado (1995), -Evita (1996), -The Mask of Zorro (1998), -Femme Fatale (2000), -Imagining Argentina (2002).
-----------------------------------------------------------------------------

-- Clark Gable

    

-- Clark Gable (Cadiz, 1901. február 1. – Los Angeles, 1960. november 16.) amerikai színész a filmtörténet egyik legendás alakja. Édesapja William Henry „Bill” Gable, édesanyja Adeline Hershelman volt. Pályafutása 1924-től 1960-ig tartott. Leghíresebb filmje az Elfújta a szél Házasságai rövid életűek voltak. Öt felesége volt: Josephine Dillon, Maria Franklin Printiss Lucas Langham, Carole Lombard, Sylvia Ashley, Kay Williams. Két gyermeke született. Egy ideig alkalmi munkásként dolgozott, amíg meg nem látta a vándor színészek fellépését. Gable ennek hatására úgy döntött, hogy színész akar lenni. 1924-ben Josephine Dillon lett a menedzsere, akit később feleségül vett.
-- Clark Gable karrierje 1931-ben indult be a The Painted Desert című westernnel, amelyben Helen Twelvetreesszel szerepelt. 1931-ben a 10 legjobb Hollywoodi színész között emlegették. 1934-ben megkapta első főszerepét a Columbia Pictures-től az Ez történt egy éjszaka című filmben. Alakításért Oscar-díjat kapott. 1937-ben egy népszerű rádióállomás hallgatói megválasztották Hollywood királyának (King of Hollywood). 1939-ben az Elfújta a szél című 10 Oscar-díjjal jutalmazott filmben eljátszhatta Vivien Leigh mellett Rhett Butler szerepét. Ugyanebben az évben feleségül vette Carole Lombard színésznőt, aki 1942-ben légi katasztrófában elhunyt. 1949-ben negyedszerre is megházasodott, ekkor Sylvia Ashley színésznőt vette feleségül. 1960-ban készült el utolsó filmje, a Kallódó emberek, melyben Marilyn Monroe-val szerepelt együtt. 1960-ban szívinfarktusban elhunyt.
-- Leghíresebb filmjei: -Happened One Night (1934), -Saratoga (1937), -Gone With the Wind (1939), -Honky Tonk (1941), -Mogambo (1953), -The Tall Man (1955).
----------------------------------------------------------------------------

-- Charlton Heston

Képtalálat a következőre: „charlton heston”

-- Charlton Heston (Evanston, 1923. október 4. – Beverly Hills, 2008. április 5.) Oscar-díjas amerikai filmszínész. Karrierje a film világában az 1950-es években bontakozni ki. Elsősorban nagyszabású Hollywoodi szuper produkciók heroikus hőseként írta be nevét a film történetbe, de számos emlékezetes karakteralakítás is fűződik a személyéhez. Charlton Heston magas, délceg termete, férfias kisugárzása, és nem utolsósorban erőteljes és határozott színészi kvalitásai miatt a hatalmas Hollywoodi szuper produkciók ideális hősének bizonyult. Charlton Heston nagyon hosszú filmes pályafutást járt be, 1941-2001 között több mint 100 filmben játszott, kereken 60 évig szerepelt a filmvásznon, emlékét örökké őrzik a híres filmek, a celluloid film szalagok.
-- Az 1950-es években a televízió térhódítása miatt a filmipar válságba került: a mozik helyett egyre többen az otthon kényelmét, a televíziózást részesítették előnyben. Hollywood nagyszabású, látványos, szélesvásznú filmekkel igyekezett visszacsábítani a közönséget a filmszínházakba. A klasszikus nagyfilm műfaj legendás alakja, Cecil B. DeMille monumentális filmjeiben aratta nagy mozis sikereit. Mózest alakította a Tízparancsolatban (1956). A film rendezőjétől, William Wylertől kapta pályafutása legnagyobb szerepét: ő lett a Ben-Hur címszereplője, a számtalan viszontagságot átvészelő, nemes lelkű ifjú, akinek életét a Jézussal és tanításaival való találkozás sorsdöntően befolyásolja. A film 11 Oscar-díja közül az egyiket Heston kapta. Emlékezetes szerepe volt a legendás El Cid megformálása Anthony Mann azonos című szuper produkciójában Sophia Loren oldalán.
-- Leghíresebb filmjei: -The Ten Commandments (1956), -Ben Hur (1959), -El Cid (1961), -55 Days at Peking (1963), -The Greatest Story (1965), -The War Lord (1966).

----------------------------------------------------------------------

-- Gary Cooper

Képtalálat a következőre: „gary cooper”Képtalálat a következőre: „gary cooper”

-- Gary Cooper (Helena, 1901. május 7. – Los Angeles, 1961. május 13.) kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, aki természetes, hiteles és közérthető alakításainak köszönhetően vált híressé. Pályafutása 1925-től 1961-ig tartott, és e 36 év alatt - 84 játékfilmben játszott fontosabb szerepet. Ő volt az egyik vezető amerikai filmsztár a némafilm korszak leáldozásától egészen a klasszikus Hollywoodi aranykor végéig. Színészi teljesítménye a férfi és a női nézőknek egyaránt elnyerte a tetszését, és mindezt úgy, hogy munkássága felölelte a legtöbb nagy filmes műfajt. Cooper képes volt saját egyéniségét a játszott szerepben megmutatni, így a filmvásznon természetesnek és hitelesnek tűnt. Hosszú színészi pályafutása alatt ő jelenítette meg az ideális amerikai hőst.
-- Az 1930-as évek elején heroikus szerepeket játszott kalandfilmekben. Már karrierje kezdetétől a nők kedvence volt, a vezető színésznők közül válogathatott. Feleségül mégis Veronica Balfe színésznőt vette el 1933-ban. Egy lányuk is született, házasságukat azonban közel három évre megszakította Patricia Neallel folytatott szerelmi viszonya. Pályafutása során ötször jelölték Oscar-díjra a legjobb férfi főszereplő kategóriában, melyből kettőt elnyert a "York őrmester" (1941) és a "Délidő" (1952) című filmekben játszott szerepekért, és 1961-ben kiérdemelte az életműdíjat. Gary 23 egymást követő évben a 10 legismertebb férfi filmszínész, és 20 éven keresztül a legjobban fizetett színészek közé tartozott. Gary Cooper erőlködés nélkül csinált olyan dolgokat, melyeket mások életük végéig sem tudnak megtanulni. A világ egyik legnagyobb színésze, mert természetes tudott maradni. 1999-ben az Amerikai Filmintézet az elmúlt száz év legnagyobb Hollywoodi filmsztárjai közé választotta, ahol az előkelő: 9. helyre rangsorolták a férfiak listáján.
-- Leghíresebb filmjei: -A Faarewell to Arms (1932), -Sergent York (1941), -Meet John Doe (1941), -High Noon (1952), -Friendly Persuasion (1956), -Man of the West (1958).

-------------------------------------------------------------------------

-- Gregory Peck

          

-- Gregory Peck (La Jolla, 1916. április 5. – Los Angeles, 2003. június 12.) Oscar-díjas amerikai színész, a film művészet egyik jellegzetes sármú férfi alakja. Édesapja gyógyszerész volt San Diegóban, szülei 1921-ben elváltak. Berkeley-ben orvostan hallgató volt, az ott töltött idő során kezdett a színészet felé fordulni. Elszegődött a New York Neighborhood Playhouse csoporthoz és élete első alakítását a Broadway-en nyújtotta, Emlyn Williams The Morning Star című 1942-es művében. Egy évvel később már Hollywood-ban forgatta a Dicsőség napjai (Days of Glory, 1944) című filmet. Következő filmje, a Mennyország kulcsa (Keys of the Kingdom, 1944) Oscar-díj jelölést hozott.
-- Gregory Peck adottságaival sikerre volt ítélve: magas volt, életerős, igazi hős típus, mégis decens. Az Őzgida (The Yearling, 1947) című filmjéért Arany Glóbusz díjjal jutalmazták. Több westernben is játszott: a Párbaj a naponban (Duel in the Sun, 1946), a Yellow Sky-ban (1948) és a Gunfighterben (1950). Ezekben az években már negyedmillió dollárt kapott filmenként. Továbbra is játszott hősi szerepekben, mint a Captain Horatio Hornblower (1951), vagy a Moby Dick (1956), majd miután szerepet vállalt Audrey Hepburn debütáló filmjében, a Római vakációban, négy jelölés után 1962-ben végre elnyerte a hőn áhított Oscar aranyszobrot. A 1960-as évek elején a Rettegés foka (Cape Fear, 1962) és a Captain Newman (1963) című filmekben szerepelt. A korai 1960-as évek egyik legnagyobb kassza sikerében, a Navarone ágyúiban (The Guns of Navarone) Keith Mallory kapitány szerepében szintén felejthetetlen alakítást nyújtott.
-- Leghíresebb filmjei: -The Yearling (1947), -Roman Holiday (1953), -Moby Dick (1956), -The Guns of Navarone (1960), -Cape Fear (1962), -Captain Newman (1963).
------------------------------------------------------------------------------

-- Humphrey Bogart

 

-- Humphrey Bogart (New York, 1899. december 25. – Los Angeles, 1957. január 14.) Oscar-díjas amerikai színész. Védjegye volt a nyers, cinikus és szűkszavú stílus, modora és tehetsége Hollywood aranykorának legnépszerűbb férfisztárjává avatta. New York előkelő negyedében, egy ismert sebész és egy grafikusművész gyermekeként nőtt fel két húgával együtt. Apjától megtanult sakkozni és vitorlázni, amit élete végéig magas fokon űzött.ogart művészi karrierje 1920-ban kezdődött, amikor Alice Brady színésznő felfedezte. Első szerepében, japán pincérként még csak a családját és a barátait kápráztatta el, a kritikusok egyelőre nem figyeltek fel rá. 1934-ben jött el az áttörés, amikor Arthur Hopkins rendező-producer az Elvarázsolt erdő című filmjéhez szerződtette. Bogart feltűnése a színen erőteljes hatással volt a nézőtérre.
-- A Máltai sólyom (1941) főszerepe első nagy sikere volt, amely lenyűgözte a nézőket. Ezzel egy időben zajlott a "Casablanca" című háborús románc szereplő válogatása, melynek során Bogart mellé a fiatal svéd szépséget, Ingrid Bergmant választották ki. Végül olyan alkotás született, amelyet ma is minden idők legjobb filmjei között jegyeznek. A Casablancát 1943 januárjában mutatták be és óriási kassza sikert hozott. A szakmai elismerés sem maradt el: Az Oscar-díj átadáson az alkotók besöpörték a legjobb film, a legjobb forgatókönyv és a legjobb rendezés díját, de a mű öt további jelölést is hozott, többek között Bogart számára a legjobb színész kategóriában. A Casablanca azon ritka filmek egyike, amelynek egyes jeleneteit más filmesek filmjeikben is idézni szokták.
-- Leghíresebb filmjei: -The Maltese Falcon (1940), -Casablanca (1942), -Sahara (1943), -The African Queen (1951), -Sabrina (1954), -The Caine Mutiny (1955).
-------------------------------------------------------------------------------

-- Jean-Paul Belmondo

 

-- Jean-Paul Belmondo (Neuilly-sur-Seine, 1933. április 9. –) francia filmszínész. Közismert beceneve: Bébel. Az 1950-es évek óta filmez. Jean-Luc Godard Kifulladásig (1960) című filmjével egy csapásra ismert színész lett. A francia új hullám, a "nouvelle vague" alap filmjének tartott: Kifulladásig (1960) François Truffaut ötlete alapján készült, Jean-Luc Godard rendezésében. Ma már nehezen elképzelhető körülmények között forgattak: 400 000 frank volt a költségvetés, stúdiók helyett az utcán filmeztek, sokszor azt sem tudták, mit csinálnak másnap. Az 1960-as évektől kezdve egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, s ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, személyesen hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is.
-- A Szabadlábon Velencében (1980) ugyanazon sikerrecept alapján készült, mint a Zsaru vagy csirkefogó (1981), a látványos jeleneteket és a szinte már burleszknek mondható epizódokat variáló film egyben Velence szépségét is be kívánta mutatni a nézőknek. Magyarországon is kultusz filmnek bizonyult: A profi (1981), amelyet csak Franciaországban több mint ötmillióan láttak. Noha a Belmondo által alakított főhős meghal a történet végén, még ez a szokatlan befejezés sem ártott az opusz népszerűségének. Az 1980-as években jelentős sikereket aratott színpadi színészként is. Noha Belmondónak számos nő ügye volt, magánélete mentes volt az olyan zajos botrányoktól, melyek barátja, Alain Delon szerelmi életét kísérték.
-- Leghíresebb filmjei: -Bout de Souffle (1960), -L'Homme de Rio (1964), -Borsalino (1970), -Le Guignolo (1980), -Le Professionnel (1982), -La as des as (1983).
----------------------------------------------------------------------------

-- Marcello Mastroiani

 Divorce - Italian Style, Marcello Mastroianni, 1961 Photo by | Art.com

-- Marcello Mastroianni (Fontana Liri, 1924. szeptember 28. – Paris, 1996. december 19.) olasz színész, az egyetemes filmművészet egyik legismertebb alakja. Sokoldalú jellemábrázoló volt, aki a legkülönbözőbb műfajokban bizonyította kivételes tehetségét, és harmonikusan dolgozott együtt a legeltérőbb stílusú és temperamentumú rendezőkkel. A nők évtizedeken át a sármos szívtiprót látták benne, de ő cáfolni igyekezett ezt a róla kialakult, hamis képet. Mastroianni és Fellini neve elválaszthatatlan egymástól, noha Marcello más rendezőkkel is forgatott ugyanannyi vagy még több filmet. Ráadásul a színész cáfolta azt az elterjedt vélekedést, hogy kettőjük között valamiféle „lelki rokonság” állt volna fenn. Szerinte egyszerűen arról volt szó, hogy szívesen dolgoztak együtt.
-- Az 1960-as évek legelején már olyan művekben nyújtott kiemelkedő alakításokat, mint: Mauro Bolognini: A szép Antonio, Antonio Pietrangeli: Adua és társnői, Pietro Germi: Válás olasz módra, Elio Petri: A gyilkos, Michelangelo Antonioni: Az éjszaka című filmtörténeti jelentőségű munkái. Antonioninál Giovannit, az írót alakította, akinek belső, morális válsága egybeesik házasságának kihűlésével: a figura sajátos rokonságot mutat az újságíró Marcellóval, akit szinte ugyanekkor játszott el Federico Fellini az Édes élet (1960) című alkotásában. Mastroiannit évtizedeken át a "latin szerető" (angolul: latin lover) megtestesítőjeként emlegette a bulvár sajtó, a színész pedig hasztalan próbálta cáfolni a róla kialakult: Casanova-képet. Az tény, hogy nem volt a hűséges férj mintaképe..
-- Leghíresebb filmjei: -La Dolce Vita (1960), -Il Bell' Antonio (1962), -Matrimonio all' Italiana (1964), -Casanova (1965), -Amanti (1968), -Fellini: Roma (1972).
-----------------------------------------------------------------------------

-- Tom Cruise

     

-- Tom Cruise (New York, 1962. július 3.) többszörös Golden Globe-díjas színész és filmproducer. A legsikeresebb hollywoodi filmsztárok között tartják számon, és ő az egyetlen színész, akinek az életrajzában hét egymást követő 100 millió dollárt meghaladó bevételű film található. Az 1980-as évek elejétől vált nagy Hollywood-i sztárrá. Első fontosabb szerepe az 1983-as Kockázatos üzlet (Risky Business) című filmben volt. Ettől kezdve sok A-kategóriás film főszereplőjeként vált Hollywood ismert hírességévé. Nagy sikert ért el a Top Gun, a cocktail, a született Július 4-én, és az Esőember című filmekkel.
-- Tom Cruise 1990-ben, 1991-ben és 1997-ben a People magazin a világ legcsodálatosabb 50 embere közé választotta. 1995-ben az Empire magazin a történelem 100 legszexisebb filmcsillaga közé sorolta. Két évvel később minden idők 5 legnagyobb filmcsillaga közé sorolták. 2002-ben és 2003-ban a Premiere a 100 legbefolyásosabb ember listáján az első 20 közé választotta. Továbbá 2006-ban a Premiere magazin Cruise-t Hollywood legbefolyásosabb színészének választotta, és a 2006-os lista 13. helyezettje lett, így ő lett a Befolyás listán legjobban szereplő színész. 2006-ban a Forbes magazin által publikált A 100 híresség listáján Cruise került legfelülre. A listát a 2005-ös és 2006-os évek jövedelmeiből, a Google web-hivatkozásainak számából, nyomtatott sajtóban, televízióban és rádióban történt megjelenéséből, valamint a 26 legnagyobb példányszámú magazinban történt megjelenésből generálták.
-- Leghíresebb filmjei: -Top Gun (1986), -Cocktail (1988), -Born on the 4. July (1990), -Rain Men (1992), -Vanilia Sky (2000), -Mission Impossible (2002).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

A Film történet legjobbjainak: 55-ös listái

A filmek készítői és szereplői listájánál nehéz összeállítani a Top 55-öt, mert a film történelem bővelkedik a nagy alkotók és alakítók névsorában. Számtalan nagy produkciót láthattunk kiválóbbnál kiválóbb szereplőkkel. Ha mégis vállalkozunk rá, és megpróbáljuk összeállítani a három nagy 55-ös Top listát, akkor nagyon nehéz dolgunk van, de mégis, próbáljuk meg.

Az 55. Legnagyobb Film Rendező

1.    Alain Resnais  (Francia filmrendező, Vannes, 1922.)
2.    Alfred Hitchcock  (Amerikai-Angol filmrendező, London, 1899.)
3.    Arthur Penn  (Amerikai filmrendező, Philadelphia, 1922.)
4.    Bernardo Bertolucci  (Olasz filmrendező, Parma, 1940.)
5.    Carlos Saura  (Spanyol filmrendező, Huesca, 1932.)
6.    Clarence Brown  (Amerikai filmrendező, Clinton, 1890.)
7.    Dino Risi  (Olasz filmrendező, Milano, 1916.)
8.    Ettore Scola  (Olasz filmrendező, Trevico, 1931.)
9.    Federico Fellini  (Olasz filmrendező, Rimini, 1920.)
10.  Franco Zeffirelli  (Olasz filmrendező, Firenze, 1923.)
11.  Francois Truffaut  (Francia filmrendező, Paris, 1932.)
12.  Francis Ford Coppola  (Amerikai filmrendező, Detroit, 1939.)
13.  Frank Capra  (Amerikai filmrendező, Palermo, 1897.)
14.  George Cukor  (Amerikai filmrendező, New York, 1899.)
15.  George Lucas  (Amerikai filmrendező, Modesto, 1944.)
16.  George Stevens  (Amerikai filmrendező, Okland, 1904.)
17.  Giuseppe Tornatore  (Olasz filmrendező, Bagheria, 1956.)
18.  Ingmar Bergman  (Svéd filmrendező, 1918.)
19.  James Cameron  (Amerikai filmrendező, Kapukasing, 1954.)
20.  Jean Luc-Godard  (Francia filmrendező, Paris, 1930.)
21.  Jean-Pierre Melville  (Francia filmrendező, Paris, 1917.)
22.  Jirzi Menzel  (Cseh filmrendező, Praha, 1938.)
23.  John Ford  (Amerikai filmrendező, Cape Elizabeth, 1894.)
24.  John Huston  (Amerikai filmrendező, Nevada, 1906.)
25.  Kurosawa Akira  (Japán filmrendező, Tokio, 1910.)
26.  Louis Malle  (Francia filmrendező, Thumeries, 1932.)
27.  Luc Beson  (Francia filmrendező, Paris, 1959.)
28.  Luchino Visconti  (Olasz filmrendező, Milano, 1906.)
29.  Luis Buñuel  (Spanyol filmrendező, Calanda, 1900.)
30.  Martin Scorsese  (Amerikai filmrendező, New York, 1942.)
31.  Michael Curtiz  (Amerikai filmrendező, Budapest, 1886.)
32.  Michelangelo Antonioni  (Olasz filmrendező, Ferrara, 1912.)
33.  Milos Forman  (Cseh filmrendező, Caslav, 1932.)
34.  Oliver Stone  (Amerikai filmrendező, New York, 1946.)
35.  Orson Welles  (Amerikai filmrendező, Kenosha, 1915.)
36.  Pedro Almodóvar  (Spanyol filmrendező, Ciudad Real, 1949.)
37.  Pier Paolo Pasolini  (Olasz filmrendező, Bologna, 1922.)
38.  Quentin Tarantino  (Amerikai filmrendező, Knoxville, 1962.)
39.  René Clement  (Francia filmrendező, Bordeaux, 1913.)
40.  Richard Attenborough  (Angol filmrendező, Cambridge, 1923)
41.  Ridley Scott  (Amerikai filmrendező, South Sildes, 1937.)
42.  Roberto Benigni  (Olasz filmrendező, Arezzo, 1952.)
43.  Roberto Rossellini  (Olasz filmrendező, Roma, 1906.)
44.  Roger Vadim  (Francia filmrendező, Paris, 1928.)
45.  Roman Polanski  (Lengyel filmrendező, Paris, 1933.)
46.  Santiago Segura  (Spanyol filmrendező, Madrid, 1965.)
47.  Sergej Eizenstein  (Orosz filmrendező, Riga, 1898.)
48.  Sergio Corbucci  (Olasz filmrendező, Roma, 1927.)
49.  Sergio Leone  (Olasz filmrendező, Roma, 1929.)
50.  Stanley Kubrick  (Amerikai filmrendező, New York, 1928.)
51.  Steven Spielberg  (Amerikai filmrendező, Cincinnati, 1946.)
52.  Tim Burton  (Amerikai filmrendező, Los Angeles, 1958.)
53.  Vittorio De Sica  (Olasz filmrendező, Frosinone, 1901.)
54.  Wim Wenders  (Német filmrendező, Düsseldorf, 1945.)
55.  Woody Allen  (Amerikai filmrendező, New York, 1935.)

 
Az 55. Legnagyobb Film Színész

1.   Alain Delon  (Francia filmszínész, Sceaux, 1935.)
2.   Alberto Sordi  (Olasz filmszínész, Roma, 1920.)
3.   Antonio Banderas  (Spanyol filmszínész, Malaga, 1960.)
4.   Arnold  Schwarzenegger  (Amerikai filmszínész, Graz, 1947.)
5.   Brad Pitt  (Amerikai filmszínész, Shawnee, 1963.)
6.   Bruce Willis  (Amerikai filmszínész, Baumholder, 1955.)
7.   Bud Spencer  (Amerikai-Olasz filmszínész, Napoli, 1929.)
8.   Burt Lancaster  (Amerikai filmszínész, New York, 1913.)
9.   Burt Reynolds  (Amerikai filmszínész, Lansing, 1936.)
10.  Cary Grant  (Amerikai filmszínész, Bristol, 1904.)
11.  Charles Bronson  (Amerikai filmszínész, Philadelphia, 1921.)
12.  Charlie Chaplin  (Amerikai filmszínész, London, 1889.)
13.  Charlton Heston  (Amerikai filmszínész, Springfield, 1923.)
14.  Clark Gable  (Amerikai filmszínész, Cadiz, 1901.)
15.  Clint Eastwood  (Amerikai filmszínész, San Francisco, 1930.)
16.  Denzel Washington  (Amerikai filmszínész, New York, 1954.)
17.  Eddie Murphy  (Amerikai filmszínész, New York, 1961.)
18.  Franco Nero  (Olasz filmszínész, Parma, 1941.)
19.  Fred Astaire  (Amerikai filmszínész, Omaha, 1899.)
20.  Gary Cooper  (Amerikai filmszínész, Helena, 1901.)
21.  George Clooney  (Amerikai filmszínész, Lexington, 1961.)
22.  Gérard Depardieu  (Francia filmszínész, Chatearoux, 1948.)
23.  Gérard Philipe  (Francia filmszínész, Cannes, 1922.)
24.  Gregory Peck  (Amerikai filmszínész, La Jolla, 1916.)
25.  Harrison Ford  (Amerikai filmszínész, Chicago, 1942.)
26.  Henry Fonda  (Amerikai filmszínész, Lincoln, 1905.)
27.  Hugh Grant  (Angol filmszínész, London, 1960.)
28.  Humphrey Bogart  (Amerikai filmszínész, New York, 1899.)
29.  Leonardo di Caprio  (Amerikai filmszínész, Los Angeles, 1974.)
30.  Lino Ventura  (Francia filmszínész, Parma, 1919.)
31.  Louis de Funés  (Francia filmszínész, Courbevoie, 1914.)
32.  James Dean  (Amerikai filmszínész, Marion, 1931.)
33.  James Stewart  (Amerikai filmszínész, Indiana, 1908.)
34.  Javier Bardem  (Spanyol filmszínész, Las Palmas, 1969.)
35.  Jean Gabin  (Francia filmszínész, Paris, 1904.)
36.  Jean-Paul Belmondo  (Francia filmszínész, Paris, 1933.)
37.  Jean Reno  (Francia filmszínész, Casablanca, 1948.)
38.  John Wayne  (Amerikai filmszínész, Winterest, 1907.)
39.  Johnny Deep  (Amerikai filmszínész, Louisville, 1963.)
40.  Kirk Douglas  (Amerikai filmszínész, New York, 1916.)
41.  Marcello Mastroianni  (Olasz filmszínész, Fontana Liri, 1924.)
42.  Marlon Brando  (Amerikai filmszínész, Omaha, 1924.)
43.  Mel Gibson  (Amerikai-Ausztrál filmszínész, Peksill, 1956.)
44.  Michael Douglas  (Amerikai filmszínész, New Brunswick, 1944.)
45.  Paul Newman  (Amerikai filmszínész, Clevland, 1925.)
46.  Pierre Richard  (Francia filmszínész, Valenciennes, 1934.)
47.  Robert De Niro  (Amerikai filmszínész, New York, 1943.)
48.  Robert Redford  (Amerikai filmszínész, Santa Monica, 1936.)
49.  Roger Moore  (Angol filmszínész, London, 1927.)
50.  Sean Connery  (Skót filmszínész, Edinburgh, 1930.)
51.  Spencer Tracy  (Amerikai filmszínész, Milwaukee, 1900.)
52.  Sylvester Stallone  (Amerikai filmszínész, New York, 1946.)
53.  Tom Cruise  (Amerikai filmszínész, New York, 1962.)
54.  Tony Curtis  (Amerikai filmszínész, New York, 1925.)
55.  Vittorio Gassman  (Olasz filmszínész, Genova, 1922.)

Az 55. Legnagyobb Film Színésznő

1.   Angelina Jolie  (Amerikai filmszínésznő, Los Angeles, 1975.)
2.   Anita Ekberg  (Svéd filmszínésznő, Malmö, 1931.)
3.   Audry Hepburn  (Angol-Amerikai filmszínésznő, Bruxelles, 1929.)
4.   Ava Gardner  (Amerikai filmszínésznő, Charlotte, 1922.)
5.   Barbara Streisand  (Amerikai filmszínésznő, New York, 1942.)
6.   Bette Davis  (Amerikai színésznő, Lowell, 1908.)
7.   Brigitte Bardot  (Francia filmszínésznő, Paris, 1934.)
8.   Cameron Diaz  (Amerikai filmszínésznő, San Diego, 1972.)
9.   Carmen Maura  (Spanyol filmszínésznő, Madrid, 1945.)
10.  Catherine Deneuve  (Francia filmszínésznő, Paris, 1943.)
11.  Catherine Zeta-Jones  (Walesi színésznő, Swansea, 1969.)
12.  Claudia Cardinale  (Olasz filmszínésznő, Tunis, 1938.)
13.  Demi Moore  (Amerikai filmszínésznő, Roswell, 1962.)
14.  Elizabeth Hurley  (Amerikai-Angol filmszínésznő, London, 1965.)
15.  Elizabeth Taylor  (Amerikai-Angol filmszínésznő, London, 1932.)
16.  Emma Thompson  (Amerikai-Angol filmszínésznő, London, 1959.)
17.  Eva Green  (Francia filmszínésznő, Paris, 1980.)
18.  Eva Mendes  (Amerikai filmszínésznő, Miami, 1974.)
19.  Gina Lollobrigida  (Olasz filmszínésznő, Roma, 1927.)
20.  Ginger Rogers  (Amerikai filmszínésznő, Independence, 1911.)
21.  Grace Kelly  (Amerikai filmszínésznő, Philadelphia, 1929.)
22.  Greta Garbo  (Svéd filmszínésznő, Stockholm, 1905.)
23.  Halle Berry  (Amerikai filmszínésznő, Clevland, 1966.)
24.  Helen Hayes  (Amerikai filmszínésznő, Washington, 1900.)
25.  Ingrid Bergman  (Svéd filmszínésznő, Stockholm, 1915.)
26.  Isabella Rossellini  (Olasz filmszínésznő, Roma, 1952.)
27.  Jane Fonda  (Amerikai filmszínésznő, New York, 1937.)
28.  Jennifer Aniston  (Amerikai filmszínésznő, Los Angeles, 1969.)
29.  Jennifer Jones  (Amerikai filmszínésznő, Oklahoma City, 1919.)
30.  Jennifer Lopez  (Amerikai filmszínésznő, New York, 1969.)
31.  Joanne  Woodward  (Amerikai filmszínésznő, Atlanta, 1930.)
32.  Jodie Foster  (Amerikai filmszínésznő, Los Angeles, 1962.)
33.  Julia Roberts  (Amerikai filmszínésznő, Atlanta, 1967.)
34.  Juliette Binoche  (Francia filmszínésznő, Paris, 1964.)
35.  Katharine Hepburn  (Amerikai filmszínésznő, Hartford, 1907.)
36.  Kim Basinger  (Amerikai színésznő, Athens, 1953.)
37.  Lauren Bacall  (Amerikai filmszínésznő, New York, 1924.)
38.  Marilyn Monroe  (Amerikai filmszínésznő, Los Angeles, 1926.)
39.  Meryl Streep  (Amerikai filmszínésznő, New Jersy, 1949.)
40.  Monica Bellucci  (Olasz filmszínésznő, Citta di Castello, 1964.)
41.  Monica Vitti  (Olasz filmszínésznő, Roma, 1931.)
42.  Natalie Portman  (Amerikai-Izraeli filmszínésznő, Jerusalem, 1981.)
43.  Nicole Kidman  (Amerikai-Ausztrál filmszínésznő, Honolulu, 1967.)
44.  Ornella Muti  (Olasz filmszínésznő, Roma, 1955.)
45.  Penelopé Cruz  (Spanyol filmszínésznő, Madrid, 1974.)
46.  Rita Hayworth  (Amerikai filmszínésznő, New York, 1918.)
47.  Romy Schneider  (Német filmszínésznő, Wien, 1938.)
48.  Salma Hayek  (Amerikai-Mexikói filmszínésznő, Coatzalacos, 1966.)
49.  Sandra Bullock  (Amerikai filmszínésznő, Arlington, 1964.)
50.  Sharon Stone  (Amerikai filmszínésznő, Philadelphia, 1958.)
51.  Sophia Loren  (Olasz filmszínésznő, Roma, 1934.)
52.  Sophie Marceau  (Francia filmszínésznő, Paris, 1966.)
53.  Susan Sarandon  (Amerikai filmszínésznő, New York, 1946.)
54.  Virna Lisi  (Olasz filmszínésznő, Ancona, 1936.)
55.  Vivien Leigh  (Amerikai-Angol filmszínésznő, London, 1913.)