"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Életsegítők Eckhart Tolle tollából - Emer Amanda

2014.02.05 18:14

 

Életigazságok Eckhart Tolle tollából.

Eckhart Tolle egy német származású kanadai író, előadó, spirituális tanító. Könyvei: "A most hatalma és az "Új Föld" című bestsellerek, amelyek milliók éltét változtatta meg. Tolle könyvei és tanításai számos kommentárt váltottak ki újságírói és teológiai körökből. Saját bevallása szerint a szerző egy bizonyos vallással sem azonosul, de írásait a spirituális tanítások széles skálája inspirálta.

Képtalálat a következőre: „eckhart tolle”

Eckhart Tolle mondandója

Eckhart Tolle (Lünen,1948. február 16.) - Bestsellerei: "Új Föld” és "A most hatalma" milliók életét változtatta meg világszerte, egyedi és vonzó stílusának köszönhetően. Tolle gyakorlatilag egyszerű szavakba ülteti át a sokak számára elérhetetlennek tűnő spirituális tapasztalatokat. Az Angliában folytatott filozófiai tanulmányai alatt remény vesztve kereste az Igazságot, majd egy 29 éves depressziós fiatalként olyan rejtelmes felismerő pillanaton ment keresztül, amely gyökeresen megváltoztatta addigi világnézetét.

Eckhart Tolle immár pár évtizede inspirál másokat könyvei és beszédei által, azt hirdetve, hogy az élet sokkal egyszerűbb annál, mint ahogy azt az elménk értelmezi. Hogy a lehorgonyozni a jelenben: boldogság. Igazán figyelemreméltó, ahogyan Tolle roppant egyszerűséggel átadja mindazoknak a spirituális igazságoknak a lényegét, amelyeket tanítók hadai hagytak ránk a történelem évezredei folyamán. Sokan vélik úgy, hogy amit: Eckhart Tolle mond, az Jézus vagy Buddha tanításainak kortárs szintézise.

Tolle elmondása szerint, Németországban és Spanyolországban eltöltött, boldogtalan gyermekkora után, egy fiatal, depressziós felnőttként Angliában élt, ahol saját szavaival élve, egyfajta: "belső átalakuláson” ment keresztül. "A legnagyobb boldogság leírhatatlan állapotában eltöltött", néhány évnyi hajléktalanság után vált spirituális tanítóvá. Később Észak-Amerikába költözött, ahol megírta első, 1997-ben publikált könyvét: "A most hatalma" címmel, mely 2000-ben felkerült a "The New York Times" Best Seller listára.

Tolle könyvei és tanításai számos kommentárt váltottak ki újságírói és teológiai körökből. Saját bevallása szerint a szerző egy bizonyos vallással sem azonosul, de írásait a spirituális tanítások széles skálája inspirálta. Írásaiban egyaránt megtalálhatóak a Buddhától, Ramana Maharsitől és Niszargadatta Maahárádzstól átvett gondolatok, tanítások, valamint a misztikus irányzatokra, mint például a gnosztikus kereszténységre, az iszlám szúfizmusra, a zsidó kabbalára, vagy Jézusra, a Bhagavad Gítára vagy a Buddhista zenre és dzogcsenre való utalások.


Eckhart Tolle: 25 leckéje az élethez.

1. Életedben a jelen pillanat a legértékesebb
"Az emberekben nem tudatosul az, hogy a MOST nem más, mint ami mindig is volt, nem létezik múlt vagy jövő, csak emlékezet és vágyódás, melyek az elmében zajlanak.”

2. A múlt semmilyen erővel nem bír a jelen pillanat fölött.
"A múlt az már a múlt, tehát elmúlt, már nincs hatással a jelenre, a jelen van csak mindig, az a legfontosabb. Mindig mondj igent a jelenre. Ne áll ellen a jelenben olyan dolognak amik megtörténnek, ami eleve megtörténik az történjen meg.

3. Az élet mindig felkínálja neked azokat a tapasztalásokat melyek fejlődését segítik.
"Az élet majd minden tapasztalatot felkínál neked, hogy a tudatod fejlődésében segítsen. Honnan tudod, hogy melyik az a tapasztalat, amire szükséged van? Ez nem más, mint amit épp most tapasztalsz.”

4. Bárhol is légy, légy ott teljesen.
"Bárhol is légy, légy ott teljesen. Ha úgy látod, hogy a jelen, amin keresztül mész elviselhetetlen és ez boldogtalanná tesz, három lehetőséged van: kilépni a helyzetből, megváltoztatni a helyzetet, vagy pedig teljes mértékben elfogadni azt a helyzetet. Ha felelősséget akarsz vállalni az életedért, akkor választanod kell a három közül. És most kell választanod. Azután pedig vállalni a következményeit.”

5. Mindig mondj IGENT a jelenre.
"Az elfogadás passzív magatartásnak hangzik, de valójában minden egyes alkalommal valami újat hoz a világra. Az a béke, az a finoman rezgő energia: az a tudatosság. Fogadj el, majd cselekedj. Bármit is hozzon a jelen pillanat, úgy fogadd el, mintha te magad választottad volna. Mindig működj együtt vele, ne ellene dolgozz.”

6. Ne vedd olyan komolyan az életet.
"Az élet nem éppen annyira komoly és merev, mint amennyire az elménk azzá teszi.”Sohasem jön el a mostaninál tökéletesebb pillanat. Amikor elfogadod azt, ami van, minden pillanat a legjobb. Ez a megvilágosodás.

7. Vékony határvonal választja el azt, hogy tiszteled a múltat vagy elveszel benne.
"Vékony határvonal választja el azt, hogy tiszteled a múltat vagy elveszel benne. Például, tudatosíthatod az elkövetett hibáidat, majd tovább mehetsz és koncentrálhatsz a jelenre. Ez azt jelenti, hogy megbocsátottál magadnak.”

8. A lemondás sok erőt és bátorságot kíván.
"Néha, lemondani valamiről, valakiről, egy helyzetről, sokkal több erőt követel annál, mint kitartani vagy ragaszkodni ahhoz a helyzethez. Bizonyos változások elsőre negatívnak tűnnek, de hamarosan rájössz, hogy ez által hely teremtődik az életedben valami új számára.”

9. Élőlény vagy, nem egy gépezet.
"Napjaink hajtó vadászatában mindannyian túl sokat gondolkodunk, túl sokat akarunk és megfeledkezünk a LÉT egyszerű boldogságáról. Egy élőlény vagy és nem egy gép, egy élőlénynek pedig érzései és érzelmei vannak. Tehát ne hajtsd túl magad, lassíts le emberi tempóra és éld meg az érzéseidet.

10. Ne katalogizáld se az embereket, se pedig magadat.
"Ha gondolataiddal meghatározod önmagad, akkor korlátozod magad. Ne osztályozd az embereket vagy magadat. Nem meghalni fogsz, hanem újjá születni. Az se érdekeljen, ha mások meghatároznak téged, mert amikor ezt teszik, csak önmagukat korlátolják, tehát ez az ők problémájuk.”

11. Több vagy az elmédnél.
"Egy mélyebb szinten már egy teljes lény vagy. Amikor erre rájössz, egy örömteli energia vesz körül. Az elméddel és gondolataiddal azonosítani magad azt jelenti, hogy az idő fogságában vagy: majdnem kizárólag csak emlékek és vágyak hálójában élni.”

12. Ami igazán számít, szépség, szeretet, kreativitás, boldogság, belső béke.
"A szabadság kezdete azt jelenti, hogy észreveszed, nem te vagy az, aki gondolkodik. Amikor erre rájössz, egy felsőbb tudatszint aktiválódik. Akkor majd rájössz, hogy a gondolat mögött az intelligencia széles mezője terül el, hogy a gondolat csupán egy vékony intelligencia fonalacska. Azután észreveszed, hogy minden, ami igazán számít a szépség, szeretet, kreativitás, boldogság és belső béke, mind az elmén túlról gyökereznek. Elkezdesz felébredni.”

13. Ahol nincs ego, ott igazi szeretet van.
"Az az ártatlan kapcsolat, ami fölött nem az ego dominál, az illúzió keltő folyamataival és az elismerés igényével. Egy ilyen kapcsolatban létezik egy áramlás, egy nyitottság, egy, a másik személy iránt való figyelmesség, ami akarattól mentes.”

14. A szeretetet magadon kívül nem találod meg.
"A szeretet egy létforma. A te szereteted nem kívül van, hanem mélyen benned van. Sosem tudod elveszíteni és sosem tud elveszíteni téged. Vele jöttél és mindig veled tart, mindig veled van.

15. Minél többet koncentrálsz a rosszra, elméd annál jobban megszállottja lesz.
"Az emberek hajlamosak jobban összpontosítani a negatív dolgokra, és kevésbé a pozitívokra. Akkor pedig az elme megszállottja lesz a negatív, ítéletekkel és aggodalmakkal teli gondolatoknak, amelyeket a jövő gondolata szül, és így tovább. Valahányszor szíved mélyéből elfogadod ezt a pillanatot, úgy, ahogy van formájától függetlenül békeségben vagy.

16. Amikor panaszkodsz, áldozattá válsz.
"A panaszkodás az „ami van” el nem fogadása. Ez a viselkedés egy nem tudatosított negatív töltetet hordoz magában. Amikor panaszkodsz, áldozattá válsz. De amikor arról beszélsz, hogy mi történik veled, anélkül, hogy áldozatot csinálnál magadból, akkor a te kezedben van az irányítás. Változtass a helyzeten, ha szükséges vagy lehetséges; lépj ki a helyzetből vagy fogadd el. Bármi más őrültség.”

17. A kivételesség nem Isten szeretete, hanem az ego szeretete.
"A szeretet nem szelektív, ahogy a nap fénye sem szelektív. Nem tesz csak egy embert különlegesebbé. Nem kizárólagos. A kizárólagosság nem Isten szeretete, hanem az ego szeretete. Mégis, biztosan különbözik, hogy milyen intenzíven éljük meg az igaz szeretetet. Lehet, hogy valaki jobban tükrözi a szeretetedet másoknál, s ha ő is ugyanúgy érez, mint te, azt mondhatnád, hogy egy romantikus kapcsolatban vagy vele. De a kapcsolat, ami közted és közte van ugyanaz a kapcsolat, mint ami közted és a buszon melletted ülő közt van, vagy közted és egy madár vagy egy fa közt. Csupán az intenzitás különbözik, amellyel ezt érzed.”

18. Élj hitelesen.
"A hiteles emberi kapcsolatok lehetetlenné válnak, ha szerepet játszol. Egy olyan képpel való azonosulás, amelyet mi alkottunk meg magunkról vagy mások alkotnak meg rólunk, nem egy hiteles életforma. Ha a jelen pillanat tudatosságából cselekszel, bármit is teszel, akár a legegyszerűbb dolgokat is, tettedet a minőség, a gondoskodás és a szeretet érzése itatja át.

19. A keresés a boldogság ellensége.
"Ne keresd a boldogságot. Ha keresed, nem fogod megtalálni, mert a boldogság ellensége maga a keresés. Ha azonban elfogadod, hogy a kapcsolat nem azért van, hogy boldoggá, hanem hogy tudatossá tegyen, akkor az már valóban a megváltás lehetőségét kínálja számodra, és összhangba kerülsz azzal a magasabb tudatossággal, amelyik bele akar születni ebbe a világba!

20. A létezés legmélyebb szintjén, te egy vagy Mindennel, ami van.
"Képzeld el a Földet az emberi élettől mentesen - kizárólag növényekkel és állatokkal benépesítve! Gondolod, akkor is lenne múlt és jövő? Vajon akkor is lenne értelme az időről beszélnünk? A "mennyi az idő?" vagy a "hányadika van ma?" kérdés, ha lenne ott bárki is, akitől megkérdezhetnénk, teljesen értelmetlenül csengene. A tölgyfa vagy a sas csak összezavarodna az ilyen kérdéstől."Hát természetesen most van. Az idő: most. Mi más lehetne?"

21. Azt kapod, amit adsz.
"Amit másokkal teszel, azt önmagaddal teszed. Semmit sem kell birtokolnod ahhoz, hogy bőségben érezhesd magad, ha viszont folyamatosan így érzel, akkor szinte bizonyos, hogy dolgok érkeznek az életedbe. A bőség csak azokhoz áramlik, akiknek az már megvan. Ez szinte igazságtalanságnak hangzik, pedig természetesen nem az, hanem: egyetemes törvény. A bőség és az ínség is belső állapot, ami aztán a valóságodként jelenik meg.

22. A cselekvés jobb a tétlenségnél.
"Bármilyen tett jobb a tétlenségnél, ha már hosszabb ideje egy bizonyos helyzetben rostokolsz. Ha hibáztál, legalább tanultál abból az esetből is valamit, így már nem tekinthető hibának többé. Ha benne ragadsz abban a szituációban, akkor nem tanultál semmit.”

23. Ha a forrást megtisztítják, a folyó is tiszta lesz.
"Ha sikerül belülről megtisztulnod, a külső dolgok is helyreállnak a maguk módján. Az első valóság belül van, a második valóság kívül. Amikor a tested minden sejtje annyira jelen van, hogy élettől vibrálónak érzed őket, és amikor az élet minden pillanatában megéled a Lét örömét, akkor mondhatod el, hogy megszabadultál az időtől.

24. Az elme egy zseniális eszköz tud lenni, ha úgy használják, ahogy kell.
"Az elme egy figyelemre méltó eszköz, ha úgy használják, ahogy kell. Tévesen használva rombolóvá válik. Hogy egyszerűbben fogalmazzak, ez nem feltétlen azt jelenti, hogy te használod hibásan az elmédet, hanem azt, hogy legtöbbször nem is használod. Ő használ téged. Ez a betegség. Azt hiszed, hogy te vagy az elméd. De ez ábránd. Az eszközöd foglyul ejtett.”

25. Az aggódás időpocsékolás.
"Azt gondolod, hogy szükséges aggódnod valami miatt, de ez igazából hasznavehetetlen dolog számodra. A halál nem az élet ellentéte. Az életnek nincs ellentéte. A halál ellentéte a születés. Az élet örök.