Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne mindannyian.." ** -- Tamási Áron

Délinap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Elengedés művészetének titkai - Kurt Tepperwein

2014.02.05 18:14

 

Az Elengedés művészetének titkai.

A elengedés az egyik legtermészetesebb folyamat a világon: az elfogyasztott táplálékot is elengedjük, miután feldolgoztuk. A természet is a legpompásabb színekben virul, télen azonban minden szépségét elengedi. Az elengedés rengeteg örömmel és előnnyel jár, minél nagyobb fokra emeljük, annál jobban élünk.

   

"Az élet túl rövid ahhoz, hogy egyszerűen csak végigüljük." - Franz A. Koch

-- Az elengedés az egyik legtermészetesebb folyamat a világon: az elfogyasztott táplálékot is elengedjük, miután feldolgoztuk. A természet is a legpompásabb színekben pompázik, télen azonban minden szépségét elengedi. A kínaiak már évezredek óta tudják, hogy az elengedés több erőt igényel, mint a ragaszkodás.
-- A hagyományos kínai orvoslásban ezért az "elengedetten áramló víz" a legerősebb, a kemény fém azonban a leggyengébb minden jelkép közül. A keménység és a merevség az ember életében is a halált jelképezi. A lágy, az elengedő és a rugalmas ezzel szemben az életet szimbolizálja.

Minden amihez ragaszkodunk, megakadályozza előrejutásunkat.

Ha ragaszkodunk,
- ...az érzelmi és lelki terhet ró ránk,
- ...leragadunk a múltban,
- ...nem a kornak megfelelően élünk,
- ...múltunkat tesszük felelőssé a jövőnkért,
- ...eltávolodunk az élettől,
- ...megfosztjuk életünket az elevenségtől,
- ...felmelegítjük a tegnapi "levest",
- ...a tegnapban élünk,
- ...fogságban tartjuk partnerünket, aki így nem lesz képes szabadon mozogni.
- ...éretlen gyerekként viselkedünk,
- ...görcsösek vagyunk,
- ...külsőleg és belsőleg is "teleszemeteljük" magunkat,
- ...új üvegbe töltjük a romlott bort,
- ...félelemmel viseltetünk a változásokkal szemben.

Ha elengedünk,
- ...aktivizáljuk a bennünk lévő elevenséget,
- ...semmit nem vetítünk ki másokra,
- ...megengedjük, hogy az élet megérintsen bennünket,
- ...fejlesztjük kreativitásunkat,
- ...tisztelettel fordulunk a múlt felé, és elengedjük,
- ...az ITT és MOST-ban élünk,
- ...megszabadulunk mások kivetítéseitől,
- ...nyitottá válunk az újra,
- ...fittek vagyunk,
- ...újra felfedezzük ártatlanságunkat.

Az elengedés csodáiról

-- Egy bajor mondás szerint: "Lépj fel szilárdan, nyisd ki a szád és hagyd abba." Ez azt jelenti, ismerd fel, mikor jött el az idő a változásra. Az elengedés segítségével helyet engedünk az újnak. Ha valami újjal szeretnénk feltölteni életünket, először EL KELL ENGEDNÜNK A RÉGIT, AMELY KÍVÜL-BELÜL ELFOGLALJA AZ ÚJ ELŐL A HELYET.

-- Elengedésen elsősorban belső elengedésre gondolok, de az elengedést a külvilágban is meg kell valósítani. Mindaz, amihez a külvilágban ragaszkodunk, olyan dolgot szimbolizál, melyet belsőleg nem tudunk elengedni. Ha a lakás tele van kacattal, az arra utal, hogy gondolatainkban is rendet kellene tenni. Ha régi, kimerült kapcsolatokat cipel magával, az azt mutatja, hogy a saját magához fűződő kapcsolata is megújulást igényel.
-- Számtalan benyomás ér bennünket nap mint nap, és életünk napról napra változatosabbá és színesebbé válik. Ha nem vigyázunk, minden sarkon telepakolják lelkünket "szeméttel", méghozzá külsőleg és belsőleg egyaránt. Pszichénk gyakran nem képes feldolgozni mindazt, amit tapasztalunk.
-- Új típusú függőség van kialakulóban, az úgynevezett "gyűjtő szindróma", ami azt jelenti, hogy mindent meg akarunk szerezni, amihez csak hozzáérünk. Az úgynevezett "gyűjtők", olyan emberek, akik idővel ki sem látszanak a sok szemétből, semmit sem képesek elengedni.
-- A pszichés gyűjtő szindrómánál azonban még rosszabb a LELKI, amikor az ember rég elmúlt eseményekhez, traumákhoz ragaszkodik, és így elszalasztja a pillanat csodáját.

Gyakorlat

-- 1. Gondold át, milyen előnyökkel járna a számodra, ha elengednéd a ....?
-- 2. Gondold át, mihez ragaszkodsz és milyen hátrányokat jelent ez a számodra?
-- 3. Jegyezzed fel, mik azok a külső dolgok, amelyektől meg szeretnél szabadulni. Árverezze el az interneten azokat a tárgyakat, amelyekre már nincs szükséged, és szelektáljad a kapcsolataidat is.

Az elengedés művészetéről

-- Sokan gondolják úgy, hogy valamibe kapaszkodni, a nagy erő jele. Vannak azonban olyan esetek, amikor sokkal több erőt igényel tudni, hogy mikor kell valamit elengedni, és aztán meg is tenni.
-- Egész életünkben olyan tapasztalatokkal kell szembenéznünk, melyek nem felelnek meg az elvárásainknak. Az élet olyan, mint a yin és a yang, ahogy azt őseink leírták a Távol-Keleten. Napjaink lehetnek jók vagy rosszak, feketék vagy fehérek, hidegek és melegek.
-- Hogyan miképpen bánunk az akadályokkal, az határozza meg a tapasztalatok jellegét. Olyan helyzetek, amikor nem kapunk támogatást, sikertelen a kapcsolatunk, vagy változik az élet, érzelmek beáramlását okozhatják. Meg kell tennünk a legjobbat a pozitív oldalra összpontosítva, amikor a várakozásaink nem teljesülnek. Miért? Ez létrehoz egy másfajta dinamikát és arra tanít bennünket, hogy a minden balszerencsében jelen lévő áldásra fókuszáljunk. Lesznek alkalmak, amikor az elme vagy ego felidéz bennünk olyan történeteket, hogy miképpen kellene kibontakoznia minden helyzetnek annak érdekében, hogy megkönnyítse a szükségleteink és boldogságunk elérését.
-- Mi történik, amikor a szükségleteink vagy vágyaink nem teljesülnek? Félénkké, dühössé és ráadásul sértődötté válunk, majdnem úgy, mintha az egész világ az adósunk lenne! Van valami, amit egyenként és mindannyian megtehetünk, hogy enyhítsük a bennünk lévő frusztrációt, és ez egyszerűen az "Elengedés".

"Amint bízol önmagadban, tudni fogod, hogyan élj." - Johann Von Goethe

-- Az elengedés "Lemondás", hogy ne az elmén, hanem a szíven keresztül éljük az életet. Ez lehetővé teszi a béke, a hit és a nyugalom átáramlását egész szellemünkön. Képtelenség, hogy minden eseményt vagy körülményt ellenőrizni tudjunk az életünkben, és bármennyire is igyekszünk megtenni mindent a saját utunk során, meg kell tanulnunk magunkat megadni az isteninek és az univerzumnak.
-- Amikor megpróbáljuk irányítani az életet, az eseményeket sokszor tovább nehezíti. Légy nyugodt, meditálj és tanulj meg kellemesen együtt élni a történések alakuló folyamával. Ne akarj mindig előre látni a jövőbe, és keresni a csodát! Személyes tapasztalatom, hogy ha magunkban tartjuk az érzelmeket, a fájdalmat és a félelmet, az csak beteggé tesz benünket. Nagyon fontos, hogy hagyjuk az érzéseinket a felszínre kerülni, és engedjük el őket, amikor készen állunk rá. Ez az a folyamat, ami erősíti a lelkünket, és amely lehetővé teszi számunkra, hogy előre lépjünk az életben.
-- A következő rövid történet arról szól, hogy amikor elengedünk és elfogadjuk a körülményeket, minden világossá válik. Egy kis veréb története, melynek tanulságos üzenete van.
-- Egyszer régen volt egy kis veréb. Imádott repülni magasan az égen, ártatlanul és szabadon. Egy nap repülés közben közvetlen fenyegetést érzett, lenézve egy vadászt látott, aki egyenesen rá célzott. A kis veréb készen állva a menekülésre felfelé nézett, csakhogy még több veszélyt látott, egy sas méregette őt egészen fentről, mint egy darab cukorkát. A kis veréb, nem lévén választása, hogy szabad legyen úgy döntött, hogy elengedi, átadja Istennek az életét, teljes nyugalomban. Ebben a pillanatban egy kígyó mart a vadászba, aki elvétette a lövést eltalálva a sast, így a kis veréb megmenekült és újra szabad volt.
-- Ha képesek vagyunk a lemondásra és az elengedésre, az életben bármi elérhető! A kis veréb története egy emlékeztető, hogy bízzunk, bárhol is vagyunk az adott pillanatban. Amikor megtanulunk elengedni, megnyílik az út a béke felé.