"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Délinap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Karácsonyok szerte a nagyvilágban - Bíró Csaba

2014.03.01 20:53

 

Karácsonyok szerte a világban.

A Karácsonyi szokások eltérőek a világszerte, a lényeg azonban mindenhol ugyanaz: a Földön karácsonykor bárhol, - legyen az télen vagy nyáron együtt ünnepel a család. A karácsony a legboldogabb ünnep, ami szeretetről és a családról szól. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy szerte a világban megünneplik, ám a szokások szinte mindenhol különböznek.

          

Karácsonyok a nagyvilágban

A Karácsonyi szokások eltérőek a világszerte, a lényeg azonban mindenhol ugyanaz: a Földön karácsonykor bárhol, - legyen az télen vagy nyáron együtt ünnepel a család. Már a Római Birodalomban is szerepel a naptárban a karácsony, mely szorosan kapcsolódik a kereszténységhez, hiszen Jézus Krisztus születésének ünnepe ez. Igazán meghatározó ünnep nappá azonban csak sokkal késôbb vált, sőt a karácsonyfa állítása és a karácsonyi üdvözlő lapok küldése alig kétszáz éves. A karácsony a legboldogabb ünnep egész évben, középpontjában a szeretet és a család áll. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy szerte a világban megünneplik, ám a szokások szinte mindenhol különböznek.

Karácsonyok a Világ körül, a Föld különböző vidékein ..

Karácsonyok a Föld: 35 országában ..

                    

Anglia

Angliában a karácsonynak régi és jeles hagyományai vannak. A gyerekek még időben levelet írnak a Mikulásnak, amit bedobnak a kandallóba, hogy az a kéményen át az Északi-sarkvidékre repüljön. Ha először az ajándéklista kap lángra, újra kell írni. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Megtalálójának állítólag szerencséje lesz. Anglia divatot is teremtett: itt kezdtek karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé. Másnap a család együtt vacsorázik: gesztenyével töltött pulykát és pudingot. Végül a gyerekek nagy örömére a kekszesdoboz kinyitásakor petárda pukkan.

Írország

Írországban a karácsonyi ünnep két hétig tart. December 13-án kezdődik, első része a "Little Christmas" vagy kis karácsony, amely egészen karácsony napjának reggeléig tart. Karácsony napján az írek gyertyát állítanak az ablakpárkányokra, és katolikus szokások szerint misére mennek. Érdekes szokás, hogy indulás előtt egy pohár whiskyt készítenek ki a Télapónak, és egy csokor sárgarépát a rénszarvasoknak. December 25-én elfogyasztják az ünnepi ebédet, és kibontják a várva várt ajándékokat. Karácsony másnapja szintén ünnep: az emberek rendszerint lóversenyre mennek vagy az utcán énekelnek, mulatnak.

Finnország

A Télapó, "Joulu Pukki", mint tudjuk a Lappföldi: Rovaniemi városában él, ami Svédország, Norvégia és Finnország északi része. Saját irodával, sőt posta bélyegzővel rendelkezik, amire gyakran szüksége is van a téli hónapokban, hisz a gyerekek minden karácsonykor levelek tömegével halmozzák el. A Mikulás érkezése előtt a Finnek szaunáznak egyet. A Finnországi karácsonyok főként a távoli északi tájakon havasak és hidegek, de szépek és meghittek. Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.

Norvégia

Norvégiában, mint a világ sok országában a karácsony csodálatos, érzelmekkel teli ünnep. Az északi norvég tájakon sokszor a hó és a jég ad külső diszletet a karácsonyi hangulatokhoz. A Norvégok karácsony estéjén egy csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok – kéz a kézben – körültáncolják, miközben karácsonyi dalokat énekelnek.

Svédország

A Svédek december elejétől adventi naptárral és vasárnaponként egy-egy gyertya meggyújtásával várják a karácsonyt. Norvégiához hasonlóan, Svédországban is kívül-belül feldíszítik a házakat, a jellemző skandináv motívumokkal: piros és fehér virágokkal, fenyőágakkal, gyertyákkal és szalmadíszekkel. A karácsonyfa alá szinte mindenhol bekerül a szalmából készült kecskebak az ajándékok mellé. Az ajándékokat, melyeket kis versek kíséretében adnak át a gyerekeknek, Svédországban a Télapó hozza, mégpedig az ünnepi vacsora után. Az ünnepi menü: hering és barna bab. A jó gyerekeknek a Mikulás a Jultomten, egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat. Január 13-án az ünnep zárásaként a svéd családok még utoljára körbetáncolják a karácsonyfát.

Dánia

Dániában már december elején feldíszítik, kivilágítják az utcákat. A gyerekek üdvözlőlapokat küldenek ismerőseiknek különleges karácsonyi bélyegekkel. A hat órai karácsonyi vacsora fő attrakciója a desszert. A tejberizsbe egy mandulaszemet rejtenek, és aki megtalálja, az egy szerencsemalacot kap ajándékba. Vacsora után a papa bemegy a szobába, ahol a karácsonyfa áll, meggyújtja a gyertyákat, majd az egész család énekelve körbetáncolja a fát. A gyerekek a szüleikkel ezután a fa alatt talált játékokkal késő estig együtt játszanak.

Oroszország

Oroszországban a gyerekeknek sokat kell várni, hogy felállíthassák és feldíszíthessék a karácsony jelképét, a jolkát, az orosz fenyőfát. Náluk ugyanis, december 25-26 helyett csak január 6-án, vízkeresztkor tartanak nagy ünnepet. A hideg téli napokat szinte átmelegíti a várva várt nap, amikor az egész család egybegyűlik, és az ajándékozás után megkezdődik a fenséges ünnepi vacsora. Az előétel a népszerű zakuszki, a blini (kis élesztős lazaccal, kaviárral töltött palacsinta) vagy a grúz eredetű, virágformájú töltött káposzta. A tehetősebbek a fekete Beluga kaviárt, a szegényebbek a "szegények kaviárjának" nevezett padlizsánkrémet fogyasztják. Igen ismert levesük a gazdag és sűrű szoljanka leves vagy a csípős scsí, ami mellé pirozskit, káposztával, darált hússal töltött vodkás tésztát esznek. Főételként a férfiak által készített perzsa eredetű pilaf áll, mely nem más, mint birkahúsos vagy zöldséges sáfrányszínű rizs. A tartalmas vacsorát desszertként sajttorta, kuglóf vagy egy szelet híres oroszkrémtorta zárja.

Lengyelország

Lengyelország egy gazdag népi hagyományokkal rendelkező katolikus ország, így ott a karácsonyhoz is sok érdekes népi szokás kötődik. E szokások egy része az ünnepi vacsorához kötődik. A vacsora mindig imával kezdődik. Ekkor - miközben közösen elfogyasztanak egy szelet különleges ostyát (Oplatteck), melyen Szűz Mária, József vagy a kis Jézus alakja látható -, mindenki tesz egy fogadalmat, és a haragosok kibékülnek egymással. Az asztalon a teríték közé szalmát raknak, és mindig fenntartanak egy helyet a váratlan vendégek számára. A karácsonyi ünnepek Lengyelországban január 6-án, a háromkirályok napján érnek véget, ám az ünnep csúcspontja itt is a karácsonyi szenteste, amikor királynak, ördögnek, angyalnak és pásztornak öltözött gyerekek lepik el az utcákat.

Belgium

Belgiumban a gyermekek nem ilyenkor, hanem december 6-án kapják az ajándékot a Mikulástól. A karácsonyfa alá vagy a tűzhely közelében lévő zoknikba csak kisebb dolgok kerülnek. A belga karácsonyi reggeli különleges édes kenyér. Az ünnepi menü aperitiffel indul, majd tenger gyümölcseivel folytatódik, a főétel pedig töltött pulyka.

Franciaország

Franciaországban a fények városának országában már december elején fénybe borulnak az utcák. A városok főterén fenyőt állítanak, az út menti fákon sok ezer kis színes égő világít. A kirakatok már jóval karácsony előtt megkapják ünnephez méltó ruhájukat, az áruházak pedig rengeteg játékkal várják a gyerekeket. A Francia karácsonyok előkelőek és szépek, megadják a módját a családok az ünneplésnek, a terítésnek, étkezésnek és ajándékozásnak. A kisebb gyerekek kikészítik cipőiket a tűzhely közelébe, hogy karácsony estéjén a Mikulás beletegye az ajándékot. A nagyobbak a felnőttekkel elmennek az éjféli misére, majd hazatérve ülnek az ünnepi asztalhoz. Provance-ban a karácsonyi vacsorán nem tálalnak húsételt. Ízletes halételeket fogyasztanak különleges mártásokkal, melyhez forralt bort isznak

Németország

Németország is a tradicionális karácsony országa. A németek karácsonykor nagyon feldíszítik a házat. Az ablakokba fakeretre erősített színes gyertya égőket vagy színes képeket szerelnek, amelyek nagyon szépen mutatnak a téli éjszakában. A lakások többségében megtalálható a Betlehem is. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát rajzokkal díszítik és éjszakára az ablakpárkányra helyezik. A tetejére cukornehezéket tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja.

Svájc

A Svájci karácsonyok szépek és bájosak, a városok és falvak díszesek és fényesek. Általában minden karácsonyi pompában ragyog és fénylik, kívül pedig az Alpesi tájakat fehér hódunna koszorúzza. Zürichben ilyenkor mesevillamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. Bernben karácsonyi dalok szólnak városszerte. A srácok karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket osztanak nekik.

Ausztria

Ausztria is a szép karácsonyok országa, az osztrákok hozzánk nagyon hasonló módon ünneplik a karácsonyt. A fő jelkép náluk is a fenyő, melyet szintén december 24-én este állítanak és díszítenek fel a szülők, miközben a gyermekek a nagyszülők kíséretében ellátogatnak a városi parkokba. A városok és falvak ünnepi díszbe borulnak. Esténként a sok színes program, az árusok és az utcákat megtöltő tömeg igazi karácsonyi hangulatot teremtenek. Különösen a főváros, Bécs híres a "kis Jézus búcsúja" nevű karácsonyi búcsúról. A városháza körül elterülő varázslatos karácsonyi parkról, ahol a rengeteg játék és színes program mellett jégpálya és kisvasút várja a gyerekeket, akik, mielőtt a vonatra felszállnak, levelet írnak a Jézuskának.A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel, dióval és almával. December 24-én pedig a gyermek Jézus hoz nekik ajándékot és karácsonyfát. A gyerekek izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengettyű... Csak ezután léphetnek a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát rejtő szobába...

Magyarország

Magyarországon a keresztények számára Jézus születésnapjának fénypontja a karácsony. Szenteste, december 24-én hagyományosan a katolikus családok böjtölnek, ez a karácsony böjtje, és csak este fogyasztják el a böjti vacsorát. Ez eredetileg: alma, dió, mogyoró, méz és fokhagyma, majd vajas bableves hús nélkül (böjtös bableves), végül mákos guba volt, de újabban kialakult a hal, a különböző halételek, halászlé és sülthal kerül ilyenkor az asztalra. A néphagyomány szerint a karácsonyi asztal fontos szerepet játszott az ünnepkor. Az asztal díszítésének és az étkezésnek szigorú rendje volt. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. Régebben a karácsonyi abroszt tavasszal vetőabrosznak használták és abból vetették az első gabonamagvakat, hogy bő termés legyen. A megterített asztalra gabonamagvakat helyeztek és abból adtak a baromfiaknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve. A magyaroknál a bensőséges családi együttlét december 24-e estéje, a szenteste a családi ünnep. Majd ezt követően 25.-26.-a karácsony napjai a rokonok és ismerősők közös ünnepe.

Szerbia

A szerbek naptári ünnepei a nyugati keresztényekhez képest két héttel eltolódnak, mert a szerb ortodox egyház nem tért át a Gergely-naptárra, változatlanul a Julianus-naptárt használja. Tehát így az Ortodox, a Pravoszláv karácsony Január 6-án kezdik ünneplni az ortodox hívők, ekkor van a szenteste (Badnje veče). Szenteste (Badnji dan), a Gergely-naptár szerinti január 6-a reggelén a családfő kimegy az erdőbe fiatal tölgyfaágért, amit este bevisz a házba, mézzel beken, búzaszemekkel meghint; ez pogány eredetű, de ma már a fiatal Krisztust szimbolizáló jelkép jelzi a karácsonyi ünnepek kezdetét. Öt óra tájban a harang megszólalása jelzi a Szenteste beköszöntét. A házigazda feladata ilyenkor a szalma bevitele, amiből a lakás minden helyiségébe tettek – jelezvén, hogy készen állnak Jézust házukba fogadni. Ma már csak jelképesen, az asztal alá szórnak belőle. A szerb házakban eredetileg nem szokás karácsonyfát állítani, de szokásosan így köszönnek: Hristos se rodi (Krisztus megszületett), erre a válasz: Vaistinu se rodi (Valóban megszületett). Egészen Újévig megmarad az üdvözletnek ez a formája.

Olaszország

Az Olaszok vidékenként különbözőképpen ünneplik a karácsonyt. Észak-Olaszországban a Télapó, Babbo Natale vagy a kis Jézus viszi szerte az ajándékokat a gyerekeknek. Vannak vidékek, ahol a gyerekek már december 13-án megkapják az ajándékokat Szent Lucától. Rómában egy Strega Buffana nevű seprűnyélen közlekedő jóságos öreg boszorkány juttatja el a csomagokat a gyerekekhez a kéményeken át. A karácsonyi vacsora is méltó a híres olasz konyhához. Jellegzetes előétel a parajjal töltött ravióli diós vajjal leöntve vagy a gorgonzola töltött gombával. Főételként sült házinyulat esznek pármai sonkával. A vacsorát az elmaradhatatlan desszertek zárják, többek között: tiramisu, fenyőmagos csillag, csokoládés kuglóf. Az olaszok jó barátaiknak szárított lencsét szoktak ajándékozni, hogy levest készítsenek belőle. Ez emlékezteti őket a szerény időkre, és ez hoz szerencsét nekik a következő új évben.

Spanyolország

Spanyolországban a december elején elkezdődő karácsonyi ünnepek fénypontja január 6-a, háromkirályok napja. Az itteni emberek is állítanak karácsonyfát, és vesznek ajándékot a gyerekeiknek karácsonykor, de az igazi ünneplésre a háromkirályok napján kerül sor. A gyerekek reggel ajándékot találnak a csizmájukban, amit természetesen a három király tett bele az éj leple alatt. Az utcákat feldíszítik, és tolongva követik a három király díszes hintóját, akik az este elérkeztével elvegyülnek a tömegben, és a gyerekek legnagyobb örömére egész este együtt járják az utcákat. A különleges ünnepi fogások közül a legismertebb a mandulaleves és a kemencében sült dévérkeszeg.

Portugália

Portugáliában is szép és kissé érdekes a karácsony. Karácsonykor a portugál családok tagjai a tűzhely mellé sorakoztatják fel a cipőiket. Szenteste húzzák elő és bontják ki a lábbelikbe becsempészett meglepetéseket. Ezután fogyasztják el a tradicionális ünnepi vacsorát, amely sózott, szárított tőkehalból és burgonyából áll.

Libanon

Libanon a Közel-keleten, a  Földközi-tenger keleti partjánál fekszik. Északon és keleten Szíria, délen Izrael határolja.. A Libanoni családok karácsony előtt egy hónappal gabonamagvakat ültetnek. December 24-én pedig a cserepeket a karácsonyi barlang és a karácsonyfa köré helyezik. A barlang Jézus születésének helyszínére utal.

Izrael

Izraelben a karácsony nem ünnep, nincs munkaszünet, hiszen a lakosság 90%-át kitevő zsidóknak, muszlimoknak ez nem ünnep, azonban az itt élő keresztényeknek ünnep, és ők meg is ünneplik itt a karácsonyt. Nem minden izraeli örül a karácsony terjedésének, amely egyesek számára más vallási asszimilációt jelképez. Izraelben mintegy 150 ezer különböző nemzetiségű keresztény állampolgár él. Az 1990-es években a Szovjetunióból érkező 1 millió menekült között 50-80 ezer vallását gyakorló ortodox keresztény volt. Más oroszajkú zsidók ezrei is megünneplik világi karácsonyukat. Jeruzsálem és Tel-Aviv városait turisták ezrei lepik el karácsony idején, az utcákon hemzsegnek a karácsonyi díszek, jelezvén, hogy a kereszténység virágzik Izrael kulturális és gazdasági fővárosaiban.

Kenya

Az Afrikai Kenyában illő módon megünneplik a karácsonyt, még a templomokat is feldíszítik karácsonykor: szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Itt ilyenkor is meleg van, igazi nyár, mint mindig. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. Ilyenkor a távol élő családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik.

Dél-Afrika

Dél-Afrika mivel a Föld déli féltekéjén található, itt is nyáron igazi melegben van karácsony. A kiadós ebéd után a családok meglátogatják barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelyben rendszerint valami ennivaló finomság van. Ezután gyakran kimennek a szabadba és piknikeznek, fürdenek a tengerben.

Kanada

Kanadában, az Egyesült Államokhoz hasonlóan, több egymástól eltérő kultúrájú nép él, ezért a karácsonyi szokások is rendkívül sokfélék. Jellemző, hogy a kisebbségben lévő népcsoportok, mint például a francia származású Quebec-iek igyekeznek megőrizni eredeti hazájuk ünnepi szokásait, míg a többségben lévő angol ajkú lakosság az amerikai szokások szerint ünnepli a karácsonyt. Az utcákat csakúgy, mint a házak homlokzatát lámpafüzérekkel, fenyőgallyakkal, szalagokkal díszítik. Gyakran előfordul, hogy egy falu vagy város összes fenyőfáját feldíszítik.

Amerikai Egyesült Államok

Amerikában a karácsony igazi nép ünnepély. Az emberek valóságos ajándékozási lázban égnek, az áruházak pedig hatalmas árukínálatot és reklám hadjáratokat zúdítanak rájuk, sőt látványos karácsonyi show-kat és felvonulásokat is rendeznek. Az ünnepi díszben ragyogó városok karácsonyi nyüzsgése mellett azonban nem kevesebb a dísz, és nem halványabb az ünnepi hangulat a kisvárosokban és a falucskákban sem. Ahány etnikum él Amerikában, annyiféleképpen ünnepli a karácsonyt. A Kelet-Európából származó család pulykát készít karácsonyra, de a lengyel nagyszülők még ma is a keilbasit (lengyel kolbász) kedvelik. Az olasz származású férj viszont ragaszkodik a lasagne-hoz. A tipikus amerikai ilyenkor szinte giccsesen feldíszít mindent és mindenfélét eszik-iszik ilyenkor amiket csak kedvel. A tipikus amerikai karácsonyfadíszek mellett az ünnepi pulyka vagy bizonyos vidékeken a roastbeef és a híres yorkshire-i puding is nélkülözhetetlen része a karácsonyi ünnepeknek, melyet egy rumos, tejszínes datolyatortával koronáznak meg.

Mexikó

Igaz, hogy e meleg éghajlatú ország lakói nem ismerik a telet, ám mivel igen erősen kötődnek a katolikus valláshoz, a karácsony számukra is fontos ünnep. Mexikóban általában kilenc-tíz család ünnepli együtt a karácsonyt. A Mexikói karácsonyi ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, kezükben hosszú rudakkal, amelyekre csengettyűket és gyertyákat erősítenek. Így mennek át a városon, egészen a templomig. A családok sokszor többen együtt és nagyobb közösségekben is ünnepelnek, mindenféle finomsággal.

Argentína

Argentínában és egész Dél-Amerikában nagyon várják Jézus születésnapját. A tangó hazájában a karácsonyra való készülés a nagy várakozás időszaka. Ahogy húsvét előtt a bűnbánati időszakot, ezt a várakozást is mélyen átélik a dél-amerikai emberek. Az előkészületek kezdete tulajdonképpen a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe, december 8-a, ekkor kezdik el a gyerekek díszíteni a karácsonyfát. A fa formája a köztudatban a Betlehemi istállót szimbolizálja. Mária figurája - akár kép, akár szobrocska formájában - már ott van az adventi időszakban a fa alatt. Végül, mire a család hazatér az éjféli miséről, már ott van a Kisjézus is a fa alatt. A családok vagy az egész közösség az éjféli mise után sokszor hajnalig együtt marad - ez tulajdonképpen a szentmise folytatása, az agapé. Az ünnepi vacsorát legtöbbször kint a szabadban költik el, hiszen hőség van. Beszélgetnek, zenélnek, táncolnak, utcabált hirdetnek meg.

Brazília

Brazíliában és Dél-Amerikában az Európához hasonlóan a legtöbb ember keresztény, ezért ott is a karácsony az év legfontosabb ünnepe. Brazíliában színes, világító füzérekkel díszítik fel a házakat és a pálmafákat. Brazíliában csak 25-e munkaszüneti nap, de a cégek általában jófejek és előbb elengedik a dolgozókat, vagy éppenséggel be se kell menni. Suli ilyenkor már nincs, mert nyári szünet van februárig. A braziloknak fontos ünnep a Karácsony, ilyenkor itt is összegyűlik a nagy család, átadják az ajándékokat, jó nagyokat zabálnak, iszogatnak, csakúgy, mint otthon. A szamba hazájában a karácsony esti vacsora pulykából, sonkából, színezett rizsből, és zöldség- valamint gyümölcstálból áll. Speciális ételük a karácsonyi rizs, azaz a tejben főtt rizs fahéjjal ízesítve.

Fülöp-Szigetek

A Fülöp-Szigetek Ázsia államai közül az egyetlen döntően keresztény vallású állam. A Fülöp szigeteken élők számára a karácsonyi időszak az év legnagyobb ünnepe. Az ország ki is érdemelte a „leghosszabb karácsonyi ünnepek” címet, volt olyan év, amikor a karácsonyi énekesek már szeptember 1-én elkezdték énekelni dalaikat. Az ünnepek december 16-án kezdődnek az egymást követő egyházi szertartásokkal. Szenteste éjféli misére megy mindenki, majd ezután fogyasztják el a karácsonyi vacsorát. A menüben található forró csoki, sajtgolyó, sonka sült csirke vagy pulyka, tészta, különböző sütemények és gyümölcssaláta. 

Indonézia

Indonéziában, bár az ország lakosságának csak 10%-a keresztény, szinte mindenki ünnepel. Szinte egyedülálló módon a világon muszlimok és keresztények összefognak, hogy közösen díszítsék fel a hatalmas katedrálist Jakartában az ünnepre. Karácsonyfát állítanak az üzletekben, iskolákban, irodákban és otthon is, karácsonyi dalokat énekelnek. Szenteste a templomban ünnepelnek, majd otthon elfogyasztják az ünnepi lakomát. A sütemény természetesen itt sem maradhat el. A gyermekeknek Santa Claus hozza az ajándékot és a csokoládét.

Ausztrália

Ausztráliában karácsony idején nyár van, szinte a nyár közepére esik, sokszor 38-40 fokos nagy melegekkel, hőségekkel övezve. A Mikulás „szánját” nyolc fehér kenguru húzza. Ausztráliában a karácsony a nyár közepére esik, ezért egy igazi ausztrál család ünnepi vacsora gyanánt barbecue partit tart a kertben, vagy közös pikniket rendez a barátokkal a tengerparton, melynek elmaradhatatlan attrakciója a tűzijáték. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra strandolni, beszélgetni, krikettet játszanak.

Új-Zéland

Az Új-Zélandi karácsony náluk is a nyár közepére esik, 30-35 fokos melegekkel. Ezért ilyenkor a nagy többség általában piknikezik a szabadban, vagy a tengerpartra megy fürödni, strandolni. Általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Világjáró Magyarok karácsonyai a Föld körül

Sok szép hely van a világon, de a karácsony legjobb otthon, a családdal. A sportoló és edző abba az „emberfajtába" tartozik, akit munkája gyakran szólít el néha egészen messzi tájakra – egyeseket még a legbensőségesebb családi ünnep, azaz karácsony idején is. Az alábbiakban olyan emlékekből szemezgetünk, melyekben a világlátott emberek különböző égtájakon töltött karácsonyaikról szólnak, gyakran szeretteik nélkül. Szomorú tény, hogy a második három történet mesélője már nem lehet köztünk – élményeik révén azonban felidézhetjük őket és nagyszerű pályájukat is.

Temesvári Miklós

-- Karácsonyok szempontjából Temesvári Miklós sokáig nem volt irigylésre méltó helyzetben, hiszen a labdarúgó-szakember edzőként, majd továbbképzésekre küldött instruktorként az ünnepeket sokszor különböző távoli fejlődő országokban töltötte. Egy európai szenteste még a könnyebben „feldolgozható" kategóriába tartozott volna, ám ő legtöbbször olyan helyeken járt, ahol a hőmérséklet ritkán süllyed 35 Celsius-fok alá...
-- „Először 1977-ben kellett külföldön karácsonyoznom, akkor Tanzániába szólított a kötelesség – mesélte a Nemzeti Sport 2001-es összeállításában. – Ünnepi hangulatunk ott nem nagyon alakulhatott ki, bár a szállodában azért valaki összetákolt egy fenyőfát, és legalább az emlékeztetett a karácsonyra. Tizennégy évvel később pedig a Maldív-szigetek kapitányaként mentem Srí Lanka fővárosába, Colombóba, egy torna miatt.
-- Nagy dáridóról persze ott sem lehetett szó, hiszen december huszonötödikén a házigazda csapat és negyvenezer néző várt ránk. Így számomra ez a nap olyan volt, mint a többi: semmi ajándék, semmi készülődés, ha jól emlékszem, még telefonálni sem tudtam haza. Mondjuk a másnap mindenért kárpótolt, mivel legyőztük Srí Lankát, s még a Maldív-szigetek elnöke is felhívott és gratulált..."

Bücs Zsolt

-- Az egykori kétszeres válogatott futballista, a kilencvenes évek folyamán Malajziában kétszer is légióskodó Bücs Zsolt ugyancsak messzi Ázsiai tájakon tesztelhette, milyen is ott a karácsonyi készülődés. Merthogy a jobbára muzulmán országban igenis van ilyesmi, másfelől az igazi maláj karácsonyba (s így a bejgli ottani alternatívájába...) már nem kóstolhatott bele, mert szenteste napjára hazatért.
-- „Szerencsére Malajziában addigra befejeződött a bajnokság, így hazajöhettem, de az előkészületek azért engem is megleptek – magyarázta a jelenleg Debrecenben edzőként dolgozó szakember. Komolyan mondom, sokkal nagyobb ott a felhajtás, mint nálunk. A városok tele vannak emberekkel, szinte minden sarkon egy Télapó köszönti a járókelőket, míg az utcák karácsonyi díszkivilágítást kapnak.
-- Malajziában egyedül csak, de érthető okokból a fenyőfa hiányzik, ezt az emberek műfenyővel pótolják. Mindez egy olyan országban, ahol a lakosság nyolcvan százaléka muzulmán. Így a karácsony arrafelé elvben nem nagy ünnep, a gyakorlatban viszont az, nagy ünnep ez ott. Olyannyira az nekik, hogy még szaloncukrot is ehettem..."

Németh László

-- Németh László az angol férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott sokáig, és szerette volna, ha akkor 15 esztendős lánya, Jennifer megtudja, milyen a karácsony mifelénk. A világjáró szakember ezért ünnepséget rendezett szülőhazájában, amelyen a sportág színe-java megjelent.
-- „Aki eljött, megtudhatta, milyen is az Angliában nagy hagyományokra visszatekintő közös éneklés – mondta Németh László. – Volt töltött káposzta is, és minden, ami az ünnep velejárója. Jennifer számára persze furcsa volt, hiszen az Angliai karácsonyok mellett ünnepelt már Izlandon, ahol tizenhárom napon keresztül mindennap jön a Mikulás, vagy éppen az Arab-Emírségekben, ahol pedig tevén érkezett a sivatagból..."

Bicskei Bertalan

-- Az utóbbi jelenség Arábiához kötődik, és ugyancsak ahhoz a vidékhez kapcsolódott Bicskei Bertalan sztorija is, noha a mesteredző az NS érdeklődése idején, azaz tíz éve éppen Kínában tartózkodott és tartott előadásokat. Ő sem először töltötte távol szeretteitől a szentestét – első ízben akkor gyújtott gyertyát a család nélkül, amikor Szaúd-Arábiában edzősködött, igaz, arról azért gondoskodott, hogy ne legyen egyedül.
-- „Gondoltam egyet, és meghívtam magamhoz a klub Brazil tagjait: két játékost, a masszőrt, illetve a kapusedzőt – elevenítette fel a különös karácsony történetét a labdarúgótréner, válogatottunk egykori szövetségi kapitánya. – Rajtuk kívül a két hindu pályamunkás is megjelent a vacsorán, szóval jó kis társaság jött össze.
-- Arrafelé persze nem lehetett karácsonyfát venni, így a vendégeknek be kellett érniük az általam a piacon vásárolt virágokkal. Arra azért már nem vállalkoztam, hogy töltött káposztát főzzek, inkább rendeltünk különböző finomságokat a közeli étteremből. Mellé pedig ittuk a sört, na persze az ottani előírásoknak megfelelően az alkoholmentes fajtából...
-- A játékosok ajándék gyanánt azt kérték tőlem, hadd telefonáljanak haza Brazíliába, megígérték, nem beszélnek sokat. Az első srác két perc után el is búcsúzott a szeretteitől, hanem aztán jött a másik, akit húsz perc után úgy kellett megkérni, hogy tegye le a kagylót..."
-- A szakembert 2001-ben ugye Kínában érték az ünnepek, és amíg arra várt, hogy végre hazautazhasson, amint mesélte, jókat derült a helyi szálloda kedves munkatársain. Azok ugyanis az ünnepi feelinget magáévá tevő igazgató döntésének értelmében Mikulás-jelmezben rohangáltak fel és alá a hotelben...

Jeney László

-- Most pedig nemcsak térben, hanem időben is jóval távolabbra ugrunk vissza – sok-sok évtizeddel ezelőttre. Az természetesen ma is igaz, ami régen, azaz hogy San Francisco csodás hely. Meredeken fel- és lefelé rohanó utcák, vidáman csörtető villamosok, az ország legrégebbi kínai negyede, felhőkarcolók, pálmafák és más délszaki növények, a Twin Peaks zöldellő ikerdombja, az égbetörő Golden Gate vöröslő acélláncai, az Alcatraz méltóságteljesen távoli szigete. Szóval – tényleg lenyűgöző.
-- Úgy egyébként. Ám akadt néhány magyar sportoló, akit ötvenöt esztendeje Friscóban ért a szenteste – és valahogy egyikük sem tudott örvendeni a város bájainak. 1956 decemberét írtuk, néhány héttel a melbourne-i olimpia után. Jó néhányan döntöttek úgy, hogy nem szállnak fel a hazafelé induló repülőre. Ezt senki sem vetette a szemükre akkor tájt. Más kérdés, hogy ezek a szemek kissé bepárásodva révedtek az üresnek tetsző távolba azon a karácsonyon.
-- Jeney László a harmadik olimpiáján volt túl, és az uszodákban csak Pierre néven ismert zseniális vízilabdakapus már a második aranyérmét nyerte Ausztráliában (a '48-as ezüstje mellé), de Kárpáti Györggyel párban inkább a magyar sportolóknak szervezett amerikai túrát választotta (amelyről ők ketten 1957 februárjában végül hazatértek).
-- „A nyárból a télbe érkeztünk, már ez sem tett jót a hangulatunknak. A szálloda futballpályányi halljában szerveztek ugyan nekünk egy kis összejövetelt, ez azonban nem volt túl emlékezetes. Nem tudtam beszélni a feleségemmel telefonon, úgyhogy nem éreztem túl jól magam. Fent üldögéltem a szobámban, egyedül, se fenyőfa, se semmi, csak az emlékek...
-- A karácsony egyébként is olyan ünnep számomra, amikor elmerengek a múlton, előjönnek a régi élmények. Nem tudtam, nem akartam megosztani ezeket akkor senkivel, azaz elég megrázóan alakult az a karácsony. Olykor bizony sírásra görbült a szám széle, annyira nyomasztott a rám szakadt magány. Végül hozattam két üveg pezsgőt, és azok segítségével álomba ringattam magam..."

Bene Ferenc

-- Néhány évvel később Bene Ferenc is sokat utazgatott a világban, ráadásul év végén is (a sokszoros gólkirály nem mellesleg úgyszintén ötkarikás bajnoknak vallhatta magát). Nagy divat volt ugyanis régebben a téli túra, amikor a válogatott vagy az érintett klubcsapat játékosai nemcsak felvásárolhatták Dél-Amerika teljes sombrero- és tequila készletét, hanem általában még jól el is verték az ellenük rendelt együtteseket.
-- Két apróságra azonban nagyon kellett vigyázniuk a kirándulások szervezőinek: egyrészt hogy ne legyen gond a vámon, másfelől pedig hogy a futballisták érjenek haza szentestére. Utóbbi nem minden esetben jött össze...
-- „Az Újpesttel és a válogatottal is sokszor túráztunk, de az egyik hatvanas évekbeli portya a többinél jóval emlékezetesebb maradt – mondta a lila-fehérek legendás gólvágója. – Már nem tudom, miért késtek a járatok, de december huszonnegyedikén azon kaptuk magukat, hogy nem otthon vagyunk a családdal, hanem valahol Frankfurt és Bécs között egy vonaton. Persze nagyon nem örültünk ennek a fordulatnak, na de jobb híján elhatároztuk, hogy azért is megünnepeljük a karácsonyt.
-- Kerítettünk egy kis fenyőfát, azt szépen feldíszítettük a játékosok aranygyűrűivel és nyakláncaival, majd felállítottuk az egyik hálókocsiban. Amíg a vonat robogott Bécs felé, a feleségek és gyerekek meg otthon bontották ki az ajándékokat, mi letelepedtünk a kocsiban, és csak sztoriztunk és sztoriztunk, nagyon jól éreztük magunkat. Persze hiányzott a család – no de az a válogatott is olyan volt, mint egy nagy család..."
-- A fentiekből is látszik, a szentestét tulajdonképpen mindenhol meg lehet tartani, két dolog kell hozzá igazán, a békesség és a megfelelő társaság – hiszen ez a szeretet ünnepe.

Boldog Karácsonyt.!.