"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Futball és a Délszláv Háborúk - Szalai László

2019.04.19 21:04

 

Foci és Délszláv háború egykoron Jugoszláviában.

Kevesen emlékeznek ma már arra, hogy az egykori Jugoszláviában a Délszláv háború a foci pályákon kezdődőt el. Történetesen: 1990. május 13-án, egy Dinamo Zagreb-Crvena Zvezda meccsen, egy délszláv örök rangadón. Az 1990-es évekre pedig erősen megnövekedett a nacionalizmus és sovinizmus... Slobodan Milošević a szerb (ortodox), Franjo Tuđman a horvát (katolikus), Alija Izetbegović pedig a bosnyák (muzulmán) lakosságban ébresztette fel a nacionalizmust.. 1991. június 25-én kivált Szlovénia, ettől a naptól kezdve számítjuk Jugoszlávia széthullását.

***
Kevesen emlékeznek ma már arra, hogy az egykori Jugoszláviában a Délszláv háború a foci pályákon kezdődőt el. Történetesen: 1990. május 13-án, egy Dinamo Zagreb-Crvena Zvezda meccsen, egy délszláv örök rangadón. Itt éleződtek ki először igazán a sokszínű Jugoszlávia nemzetiségi ellentétei. Arkan már a lelátón volt, a pályán meg verekedés a csapatok, és a két legnagyobb sztár, Boban és Mihajlović között.... Kevesen emlékeznek már arra, hogy a délszláv háborúk a foci pályákon kezdődtek el. A régi Jugoszláviában az számított örök rangadónak, ha a két Szerb fővárosi csapat: a Crvena Zvezda és Partizan Beograd találkozott a két legnevesebb Horvát csapat: a Dinamo Zagreb és Hajduk Split valamelyikével. 

***
Az 1980-as évek Jugoszláviájában persze már többször össze csaptak a huligánok, de az etnikai dimenzió: 1988 tájékán kezdet egyre jobban kibontakozni és vált igazán meghatározóvá. Az 1990-es évre pedig már egyértelműen erősen megnövekedett a nacionalizmus és sovinizmus... Slobodan Milošević a szerb (ortodox), Franjo Tuđman a horvát (katolikus), Alija Izetbegović pedig a bosnyák (muzulmán) lakosságban ébresztette fel a nemzeti és vallási nacionalizmust.. 1991. június 25-én kivált Szlovénia, ettől a naptól kezdve számítjuk Jugoszlávia széthullását. Az egykori Jugoszlávia: 6 tagállamból állt: Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Bosznia, Montenegró, Macedónia, ám az egykoron virágzó és gazdag konföderáció már rég a múlté, már rég felbomlott és már csak múlt idézéssel emlékezhetünk rá..

***
Felszínesen azt is mondhatnánk, hogy a Délszláv háború: 1990. május 13-án tört ki Zágrábban, a Dinamo Zagreb-Crvena Zvezda meccsen, egy jugoszláv örök rangadón. Ez volt a Crevena Zvezda, azaz a Belgrádi Vörös Csillag nagy csapata, mely 1991-ben a Jugoszláv futball legnagyobb sikerét elérve megnyerte a BEK-et is... A Szerb nacionalizmus hívei e csapatot tekintették a legerősebb példának, pedig e csapat még nem Szerb volt hanem valódi Jugoszláv, hiszen a csapatot nem csak Szerbek alkották, hanem az akkori Jugoszlávia mind a hat tagállama erősen jelen volt benne a játékosok által. A szerb: Stojanović, a horvát: Prosinečki, a bosnyák: Sabanadović, a montenegrói: Savičević, a macedón: Pančev és a Romániából átszökött, magát most szerbnek valló: Belodedić képezte a csapat gerincét és az akkori Jugoszláviát. Ők voltak ekkoriban a legnagyobb Jugoszláv sztárok és később nevesebbnél-nevesebb Európai klubokba kerültek.. 

***
Az 1990-1991-es Jugoszláv Bajnok, BEK és Világkupa győztes csapat a Crevena Zvezda lett. Így festett az akkori Crevena Zvezda:. Stojanović -- Marović, Belodedić, Sabanadović, Najdoski -- Binic, Prosinečki, Jugović, Mihajlović -- Savičević, Pančev.. Edző: Ljupko Petrović.. Az akkori Dinamó Zagreb csapatában pedig olyan ászok szerepeltek, mint: Ladić, Boban, Suker, és Cvitanović, akik később az '1998-as vébé bronzérmes Horvát válogatottjának frontemberei lettek. A Zágrábiak a Szerbek karóba húzását követelték, a Zvezdások viszont kezdetben még Titót, a Jugoszláv diktátort éltették, de aztán rágyújtottak a szerb nacionalista nótákra. A Horvátok erre lecigányozták a Belgrádiakat, akik azzal vágtak vissza, hogy nekik már van: McDonald's-uk. Azt aztán később ők maguk gyújtották fel nagy Amerika-ellenességükben. A Horvát rendőrség előbb a hazai szurkolókat kezdte el verni, a küzdelembe beavatkozott: Zvonimir Boban, a Milan későbbi sztárja is.

***
A hajdani Jugoszláv labdarúgó bajnokság az egyik legerősebb volt Európában, hiszen hat hagyományosan erős labdarúgással rendelkező délszláv tagállamból állt: Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Bosznia, Montenegró, Macedónia. A Szerb, Horvát, Bosnyák csapatok vitték a prímet, míg a Szlovén, Macedón, Montenegrói csapatok mindig kevesebben voltak. Az általában évről-évre: 16 csapatos Jugoszláv első-osztályú labdarúgó bajnokság igencsak sok klubot felvonultatott története során, azonban mégis volt néhány kiemelkedő csapat nemzetközileg is, főleg a nagyobb városokból, íme a legfontosabbak. A Szerb csapatok:. Crevena Zvezda, Partizan Beograd, OFK Beograd, Radnicki Beograd, Radnicki Niš, Vojvodina Novi Sad. A Horvát csapatok:. Dinamó Zagreb, Lokomotiva Zagreb, Hajduk Split, NK Rijeka, NK Osijek. A Bosnyák csapatok:. Željezničar Sarajevó, FK Sarajevo, Borac Banja Luka, Sloboda Tuzla, Velež Mostar. A Szlovén csapatok:. Olimpija Ljubljana, NK Maribor. A Montenegrói csapatok:. Budućnost Podgorica, Rad Nikšić. A Makedón csapatok:. Vardar Skopje, NK Bitola.... 

***
A korábban szinte teljesen egységesnek mondható anti nacionalista Jugoszláv szurkolói folklórt az 1980-as évek végére, az 1990-es évek elejére-re felváltotta a nacionalista hőzöngés és rivalizálás. Az előtte egyöntetű és hasonló módon megjelenő szurkolói rajongás megváltozott nagy Jugoszlávia egész területén. A Crevena Zvezda szurkolóinak vezére Arkan lett, a későbbi szabadcsapatos vezér, háborús bűnös, aki Belgrádi Obilić csapatát is megvette és szerbiai bajnokok is lettek, de ez nem volt nehéz: az össze rabolt pénzeknek köszönhetően, ezen a pénzen bárkit megvehetett, az ellenfél játékosai pedig nemigen mertek a kapura törni, hisz életükkel játszottak volna. Akár Arkan, akit 2000-ben gyilkoltak meg. Arkan amúgy a titkos szolgálatnak is dolgozott, Zágrábban 1990-ben le is tartóztatták egy meccs után. Daliái már a nyolcvanas évek végén Slobodan Milosević mellé álltak.

***
A Crevena Zvezda nemzetközi menetelése a szerbek mindenhatóságát bizonyította, a sportsajtó kezdte el a média háborút is, a szurkolói jelszavak felerősítésével. Gyűlölködő hangnemben szidták a stadionokban az albánokat, és a szerb fajt éltették. Míg a nyolcvanas években az angol és olasz minták nyomán a drog, a szex és az erőszak dicsőítése folyt szurkolói körökben, utána már az etnikai jelleg dominált. A szurkolói folklór átalakulását kutatva: Ivan Čolović egy Belgrádi antropológus kimutatta, hogy a lelátói dalok milyen eredetűek: az egykori szerb és horvát népdalokból lettek a partizán-, illetve, csetnik- dalok a II. világháborúban, a szocializmusban ezek természetesen jugoszláv felhangot kaptak, majd 1990 tájékán nacionalista szöveget komponáltak alájuk. Mivel e folklór lényege a kihívó hangnem és az ellenfél sértegetése, a csetnik dalok szurkolói változataiban több vér és mészárlás van, mint az eredeti szövegekben: Készüljetek, készüljetek, Sírásók, kemény harc vár ránk, hullnak majd a hős fejek, mészároljuk le az usztasa, más verzióban: a cigány testvéreket.

***
Érdekes, hogy: Franjo Tudjman egykoron a Jugoszláv hadsereg tábornokaként a Belgrádi Partizán elnöke volt, Horvát elnökként viszont a Zágrábi Dinamóra tette rá a kezét, új nevet is adott neki: Croatia Zagreb, de a szurkolók ezt sohasem fogadták el. Tudjman szerint a Horvátok 1998-as világbajnoki bronzérme a Horvát nemzet nemzetközi elfogadása terén éppen olyan fontos volt, mint a németek 1954-es világbajnoki diadala. Amint Tudjman meghalt, a Dinamo is visszakapta a nevét. Az 1998-as világbajnoki bronzérem legalább annyit jelentett a horvátoknak, mint a szerbeknek a Crevena Zvezda 1991-es BEK győzelme. A nemzeti függetlenségüket kiharcoló Horvátok az 1998-as Franciaországi világbajnokságon fanatikusan küzdöttek és hősökké váltak.. Az 1998-as Világbajnoki bronzérmes Horvátország:. Ladić -- Stimać, Bilić, Stanić, Jarni -- Asanović, Prosinečki, Boban, Soldo -- Suker, Vlaović.. A remek horvát csapatot Miroslav Blažević, becenevén "Ciro" szövetségi kapitány vezette diadalra, aki végig fanatizálni tudta játékosait, amely a világbajnoki bronzban csúcsosodott ki...

***
Az 1990-es Olaszországi világbajnokság volt az egységes nagy Jugoszlávia utolsó fellépése a nemzetközi porondon, történt mindez: 1990 nyarán, júniusban. Az 1990-es Itáliai mondialén részt vett Jugoszláv válogatott olyan erős volt, hogy akár világbajnokságot is nyerhetett volna.!. A Jugók a negyeddöntőig meneteltek is magabiztosan, majd ott a későbbi döntős Argentínával szemben 11-es rúgásokkal estek csak ki. Egy nagy generáció végét jelentette ez a mérkőzés.. Így festett az 1990-es Olaszországi világbajnokságon szerepelt Jugó:. Ivković -- Jozić, Spasić, Sabanadović, Vulić -- Brnović, Stojković, Prosinečki, Hadzibegić -- Pančev, Vujović.. Ivica Osim kapitány világbajnoki keretében olyan sztárok voltak megtalálhatók mint a szerb: Stojković, Brnović, Vujović, a horvát: Prosinečki, Suker, Boksić, a szlovén: Katanec, a bosnyák: Sabanadović, a macedón: Pančev, és a montenegrói: Savicević... Ki tudja azt, hogy mi lett volna akkor, ha ez az óriási egyéniségekből álló csapat így együtt marad. Egyénileg is mind nagyon sikeresek lettek, de így együtt verhetetlennek lehettek volna. Még akár világbajnokok is lehettek volna. Ezután kitört a délszláv háború, jött az embargó, és ezek a játékosok a legjobb korukban lettek megfosztva a válogatottságtól és akár egy világraszóló eredmény elérésétől..

***
1990 október 11-étől a hajdani Jugoszlávia területén a politikai, etnika és a vallási helyzet is kezdett egyre feszültebbé válni.. 1991 tavaszán elkezdtek dörögni a fegyverek Horvátországban, kitört a délszláv polgárháború.!. Arkan a Zvezda kemény magjából szervezi meg hírhedt szabadcsapatát, a Tigriseket. Akár a totalitarizmusban, a sport tehát itt is mobilizáló erejű: a huligánok kemény kiképzést kapnak, és a szurkolói dalokat énekelve indulnak népet irtani. A futball pedig a nemzeti legitimáció kiváló eszközévé válik: a mai napig az adott nemzet felsőbbrendűségét bizonyítja. Eközben aztán városokat lőttek szét, százezrek haltak meg - Boszniában pedig a legtöbb focipályából temető lett sajnos....

***
1990-ben Arkan létrehozott egy katonai jellegű szervezetet a Szerb Önkéntes Gárdát, mely egyben a Jugoszláv Néphadsereg vezérkarának pártfogását is élvezte. Arkan volt a parancsnoka ennek az újonnan alakult egységnek mely elsődlegesen football-huligánokból szerveződött, akik akkori kedvenc klubjának, a Partizan Belgrádnak szurkolói voltak. Érdekesség, hogy a Partizan ultrái, pontosabban a szurkolótábor egyik része a Grobari, vagyis „Sírásók” nevet viselik... 1990 novemberében Arkan Kninbe utazott, a Szerb-Krajnai Köztársaság háborús tanácsának ülésére. November 29-én a hazaúton Belgrád felé a horvát rendőrség: 5 társával együtt letartóztatta illegális fegyver birtoklásért. Őt és társait az újonnan megalakult horvát állam államellenes összeesküvéssel , valamint a nemrég megválasztott horvát elnök –Franjo Tudman- elleni merénylet kísérlettel vádolták. A börtönből máig tisztázatlan körülmények között szabadult: 1991 június 14-én egy nagy feltűnést keltő Zágrábi bírósági tárgyalás után. Az általa alapított „Arkan Tigrisei” nevű egység Erdődön állította fel főhadiszállását és kiképzőtáborát.. 

***
Erdőd egyébiránt ma csak egy jelentéktelen falu Horvátország keleti végében, egykor azonban az Alsólendvai: Bánffy család tulajdonában állt, valószínűleg a Magyar Királyságból betelepült népesség alapította,a XIV: században, amiről a magyaros neve is tanúskodik. Önkéntes serege eleinte főleg Vukovár környékén vett részt bevetéseken: 1991 közepétől egészen: 1995 végéig. Korábbi jelentések szerint ez az irreguláris katonai egység több mint: 10.000 jól képzett harcost számlált, modern fegyverekkel, tankokkal és helikopterekkel felszerelkezve, melyekkel a Szerb rendőrség látta el őket a Horvátországi és Boszniai harcok ideje alatt... Magda Marinkóról kevesen tudják, hogy mielőtt megfordult az idegenlégióban, katonai és gyilkosi pályáját szintén Arkan tigrisei között kezdte el és csak utána jött Magyarországra, hogy ismert rém tetteit elkövesse. Zeljko Raznatovic Arkan neve máig rettegéssel tölti el emberek százezreit, akik átélték a délszláv háború borzalmait. Arkan erőszakos életet élt és így erőszakos halál is érte, 2000-ben Belgrádban lőtték agyon. Magyarországon nemrégiben mégis elő fordulhatott, hogy az egész országot megrázó Veszprémi gyilkosság kapcsán néhány internetes fórumon egyesek szinte már megváltóként várták Arkan tigriseinek eljöttét... Hát ilyen az élet.....