"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Film története, a legjobb filmek - Bíró Csaba

2019.12.25 23:24

 

A Film története, a legnagyobb filmek.

A 20. század legnagyobb találmánya a Film lett, amely évszázadon át milliókat szórakoztatott folyamatosan. A Mozi hőskora az 1940-es és 1960-as évek közötti időszakra tehető. A film napjaink egyik legnépszerűbb információs, ismeretterjesztő, szórakoztatási és művészeti célú technikai eszköze.

          

Filmtörténet

-- Lumiére-fivérek. 1895 februárjában szabadalmaztatták a kinematográfot, a Lumière fivérek találmányát. 1895. december 28-án Louis Jean Lumière és fivére, Auguste saját filmjeikből álló előadásukat a párizsi Grand Caféban tartották.
-- Pathé-fivérek. A Pathé Cinema céget Charles és Émile Pathé saját filmek gyártására alapította. A Pathé Fréres pedig a kinematográfok építésével foglalkozott. A két vállalkozás vezető pozíciót vívott ki egész Európában.

Megszólal a film

-- A fonográf megjelenése után Muybridge javasolta Edisonnak, hogy a két találmányt kombinálják. 1904-ben Oscar Mester, német producer saját fejlesztésű berendezésével, a biofonnal kápráztatta el a St. Louis-i világkiállítás látogatóit az új hangosítási kísérletével. 1929. szeptember 20-án, Budapesten levetítették az első hangosfilmet "Az éneklő bolond" címmel

Színes film

-- 1907-ben a Lumière fivérek bemutatták az autokróm eljárást. 1909-ben a londoni Palace varietében levetítették az első színes hatású filmet. 1917-ben a tényleges színes film bemutatkozására az Amerikai Egyesült Államokban a technicolor eljárás adott lehetőséget..
-- 1936-ban a szubtraktív színkeverés fejlettebb eljárást alkalmazták, ami az Agfacolor néven vált ismerté a színes filmek körében. A német gyártót az Eastman Kodak követte Kodakchrome néven.

Számítógépes film

-- Az 1980-as–1990-es évekre a számítógépek fejlődésével egyre inkább elterjedt a CGI (Computer-Generated Imagery – számítógépes ábrázolás). Ez egyre meggyőzőbbé, könnyebbé és olcsóbbá vált, így fokozatosan kiszorította a maketten alapuló ábrázolást..
-- 2002-ben A Gyűrűk Ura második fejezetében sok ezernyi mellékszereplő nélkül hoztak létre élethű méretű hadsereget több hónapnyi számítógépen végzett képszerkesztés segítségével. Az igazi áttörés egy évvel korábban az animációs filmek terén következett be, a Final fantasy – A harc szelleme című egész estés filmmel, amely teljes egészében számítógéppel készült, és az ábrázolás csaknem fényképhű.

Amerikai Filmstúdiók

-- 20th Century Fox – A cég William Fox (született Fried Vilmos, édesanyja után azonban Fuchs Vilmos.) filmszínház birodalmából, a Fox Film Corporation-ből (alapítva: 1914) és a Twentieth Century Pictures-ből fejlődött ki. A két cég 1933-ban olvadt egybe.
-- Columbia Pictures – Az 1919-ben alapított vállalat működésének első három évtizedében a cég elnöke Harry Cohn volt. Neki köszönhetően még a gazdasági világválság idején is nyereségesen működött a Columbia.
-- DreamWorks SKG – A céget 1994-ben alapította Steven Spielberg, David Geffen és Jeffrey Katzenberg. Az SKG rövidítés hármójuk nevének kezdőbetűiből származik.
-- Miramax – A céget Harvey és Bob Weinsten alapította 1980-ban. A 90-es évek elején vált sikeres filmforgalmazóvá.
-- Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) – az MGM a harmincas években Hollywood leghíresebb stúdiója volt.
-- New Line Cinema – A Robert Shyne által létrehozott New Line 1967-ben kezdett el tevékenykedni underground filmek független forgalmazójaként
-- Orion Pictures – Az Orion Pictures vállalat a Kaszás csillagkép latin nevéről kölcsönözte a nevét, maga a logója is a csillagkép. 1978-ban alapította öt, United Artists-ból kivált vezető.
-- Paramount Pictures – A magyar származású Adolf Zukor alapította a Famous Players Film Company átszervezésével.
-- Universal Pictures – Carl Laemmle alapította 1912-ben. Los Angeles környékén nyitotta meg a Universal City stúdiótelepét, a világ legnagyobb filmgyártó vállalkozását
-- Warner Brothers – 1903-ban kezdték meg működésüket, de csak 1925-ben kezdődött a Warners Stúdió szárnyalása, mikor a cég hajlandó volt kockáztatni a hangosfilm technológiájával.
-- RKO Pictures – A Radio–Keith–Orfeum a többi stúdióhoz képest későn, 1928-ban jelent meg, mikor a stúdiók a hangosfilm átállás lázában égtek.

    
 

Minden Idők Legjobb Filmjei
A-tól Z-ig, ABC Sorrendben
        TOP - 222. Film

-------------------------------------------------------------------------
1.)
-------------------------------------------------------------------------
A Bolygó neve: Halál -- Aliens -- (1984) -- 8,0 p.
Amerikai-Angol Sci-Fi film. "98 perc".
Rendezte: James Cameron.
Szereplők: Sigourney Weaver, Bill Paxton, Lance Henriksen, Michael Biehn.
A Bolygó neve: Halál, eredeti cím: Aliens, 1986-ban készült sci-fi folytatása: A nyolcadik utas: a Halál című 1979-es: Ridley Scott filmnek. James Cameron alkotása nagyobb sikernek bizonyult, mint az első rész, ráadásul számos rajongó és kritikus szerint jobb is lett annál. 57 év telt el azóta, hogy a Nostromo űrhajó legénységét egy ismeretlen földönkívüli lény elpusztította. Ellen Ripley (Sigourney Weaver) felébred a hibernálásból, a Földön hitetlenkedve fogadják történetét. Ellen Ripley vezetésével ismét visszatérnek a bolygóra ahol egy kihalt emberi kolóniát találnak. A földönkívüliek újra támadásba lendülnek, akik sok katonát elpusztítanak. Ripley hadnagynak végül sikerült kilöknie az Idegent a világűrbe.
----------------------------------------------------------
2.)
----------------------------------------------------------
A hét mesterlövész -- The Magnificent Seven -- (1960) -- 9,5 p.
Amerikai Western film. "120 perc".
Rendezte: John Sturges.
Szereplők: Yul Brynner, Eli Wallach, Charles Bronson, Steve McQueen.
A hét mesterlövész című filmet a japán: Akira Kurosawa nagy kassza sikere: "A hét szamuráj" ihlette az amerikai western filmek változatára. A korszaknak ez az egyik ragyogó western alkotása. A klasszikus hős hét alakra bomlik, s mindegyik magában hordja az eredeti figura valamelyik jellegzetes vonását. Vérbeli vadnyugati történetben ismerjük meg e magányos, büszke: cowboyok bátorságát és emberségét. Szinte minden cselekedetük rituálé, búcsú egy nagy műfajtól, a vadnyugati: western filmektől. Calvera (Eli Wallach) rabló bandája évek óta fosztogatja Mexikó falvait. A banditák időnként lejönnek a hegyekből, majd elviszik a pénzt és a termést. Ixcatlan falu lakosai megelégelik az évente megismétlődő támadásokat, fegyvereket vásárolnak és hívnak: Hét mesterlövészt: Chris (Yul Brynner), Vin (Steve McQueen), Bernardo (Charles Bronson), Britt (James Coburn), Chico (Horst Buchholz), Lee (Robert Vaughn), Harry (Brad Dexter). A csata végeztével szinte mindenki meghal: Chris és Vin elhagyja a falut. Itt hangzik el Chris igazsága, ami a western-mítoszt zárja le: "Csak a parasztok nyertek. Mi mindig csak veszítünk."
----------------------------------------------------------
3.)
----------------------------------------------------------
A hét szamuráj -- Shichinin no samurai -- (1954) -- 9,5 p.
Japán Eastern film. "207 perc".
Rendezte: Akira Kurosawa.
Szereplők: Simura Takashi Shimura, Yoshio Inaba, Keiko Tsushima.
A hét szamuráj egy japán eastern film, szamuráj film, a japán rendező: Akira Kurosawa remekműve, legnagyobb alkotása. Különleges alkotás,amely fontos és morális kérdéseket feszeget. A légköre percek alatt beszippantja az embert. Többet nem is lehet róla érdemben írni, ezt a filmet látni kell. Egy ismétlődő rabló támadásoknak kitett falu szamurájokat (roninokat) fogad fel, hogy azok, mint a harc művészei, megvédjék a termésüket. A Hét szamuráj: Simada (Simura Takasi), Okamoto (Kimura Isao), Katajama (Inaba Josio), Sicsiródzi (Kató Dasuke), Hajasida (Csiaki Minoru), Kiúzó (Mijagucsi Szeidzsi), Kikucsijo (Mifune Tosiró). Ez végül nem kis áldozat árán és a falusiak részvételével sikerül is. A rendkívül mozgalmas csata jelenetekben megjelenített harc ellenére sem egyszerű kosztümös film. Ez a nagy kritikai és közönségsikert aratott, filozófikus mélységű szamuráj film szolgált egy hasonlóképpen közkedvelt amerikai western: "A hét mesterlövész" alapjául.
-------------------------------------------------------------------
4.)
-------------------------------------------------------------------
A Jó, a Rossz, a Csúf -- Il Buono, il Brutto, il Cattivo -- (1966) -- 10 p.
Olasz-Spanyol-NSZK Western film. "155 perc".
Rendezte: Sergio Leone.
Szereplők: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Eli Wallach, Luigi Pistilli
A Jó, a Rossz, a Csúf egy olasz spagetti western film, amely a Dollár-trilógia 3. része, befejezése. A filmet: Sergio Leone rendezte, a zenéjét: Ennio Morricone szerezte. A trilógia legjobb része, a mesterien zseniális film remekül ötvözi a keserű iróniát és a fekete humort. A film három főszereplője: A Jó, a Szőke: (Clint Eastwood), a Rossz, Angyalszem: (Lee Van Cleef), a Csúf, Tuco: (Eli Wallach). Az amerikai polgárháború idején sajátos módját választja a pénz keresetnek a mexikói: Tuco és társa, akit: Szőkének neveznek. A Tuco fejére kitűzött vérdíjak begyűjtéséből élnek. Szőke leszállítja a banditát a seriffnek, majd megmenti az akasztófától. Azután jöhet a következő város. Az üzlet virágzik, ám a két fickó összemarakodik az osztozkodásnál. A sivatagban egy kirabolt pénz szállító kocsira bukkannak, ám amikor Tuco le akar számolni társával, kiderül, hogy a haldokló tiszt elmondta Szőkének, hol rejtették el az aranyat. Tuco így kénytelen megint társulni Szőkével, ám az arany utáni hajszába Angyalszem is belép.
-------------------------------------------------------------------------
5.)
-------------------------------------------------------------------------
A Nyolcadik utas: a Halál --  Alien -- (1979) -- 8,5 p.
Amerikai-Angol Sci-Fi film. "97 perc".
Rendezte: Ridley Scott.
Szereplők: Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, John Hurt, Tom Skerritt.
A Nyolcadik utas: a Halál, eredeti cím: Alien, idegen, földönkívüli lény. Ez volt az első egyik film, amelyben egy nő játszotta: Ellen Ripley (Sigourney Weaver), az akció hős szerepét. A film másik főszereplője egy agresszív földönkívüli lény, egy tökéletes gyilkos, aki ösztöneitől hajtva egyesével levadássza egy űrhajó legénységét. Az hazatérő Nostromo űrhajó legénysége eljut egy lakatlan bolygóra, ahol találkoznak a földönkívülivel, aki támadásba lendül és öl. Ripley hadnagy végül úgy végez vele, hogy kinyitja a légzsilipet, majd a hajtóművel elhamvasztja a lényt. A film végén Ripley és Jones is hiperálomba merül. A sci-fi és horror elemeket ötvöző mű világsiker lett, kultusz filmmé vált, a sci-fi műfaj jelentős filmje, stílus teremtő alkotásaként is számon tartják.
-------------------------------------------------------------------------
6.)
-------------------------------------------------------------------------
A Szárnyas fejvadász -- Blade Runner -- (1982) -- 8,5 p.
Amerikai-Hongkongi Sci-Fi film. "117 perc"
Rendezte: Ridley Scott.
Szereplők: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos.
A Szárnyas fejvadász elnevezés egy allegóriára utal: a replikánsokat megalkotó Tyrell vállalat jelenti a teremtő Istent, a fejvadász pedig az Úr angyalát. A történet 2019-ben játszódik. Ebben a fiktív jövőben rabszolgaként tartott replikánsokat, különféle feladatokra gén manipulációval előállított, külsőre az emberekhez hasonló, erős és intelligens, de csak néhány éves élet tartamú androidokat használnak nehéz munkák elvégzésére a földönkívüli kolóniákon, akiknek tilos a Földre visszatérniük. A replikánsok azonban néha fellázadnak rabtartóik ellen, az ilyen Földre szökött androidok elfogására és megsemmisítésére hozták létre a Blade Runner nevű speciális rendőri egységet. A film egy csoport szökött replikáns és Rick Deckard (Harrison Ford), egy visszavonult Los Angeles-i "blade runner" küzdelmét mutatja be.
---------------------------------------------------------------
7.)
---------------------------------------------------------------
A vágy törvénye -- La Ley del deseo -- (1987) -- 9,0 p.
Spanyol Drámai film. "102 perc".
Rendezte: Pedro Almodóvar.
Szereplők: Eusebio Poncela, Carmen Maura, Antonio Banderas, Nacho Martínez.
A vágy törvénye a spanyol filmes zseni: Pedro Almodóvar egyik legjobb filmje a rá jellemző stílus jegyekkel. Megtalálja a film a finom harmóniáját a humornak, és fajsúlyos dráma. Sok szürreális motívum, amitől ez csak egy mese. "A vágy törvénye nem a témája miatt hatásos, hanem mert őszinte." Pablo (Eusebio Poncela) és Tina (Carmen Maura) testvérek, szüleik korán elváltak. Tinát eredetileg Tino-nak hívták, de mikor a válás után az apjához került nemet változtatott, és a férfi szeretője lett. Szakításuk óta Tina gyűlöli a férfiakat, undorodik tőlük. Később egy női modellel költözik össze, aki szintén elhagyja. A rendezőt az utcán leszólító Antonio (Antonio Banderas) viszont bármit megtenne a férfiért. Kapcsolatuk azonban nem működhet, hiszen Pablo mást szeret, Antonio nehezen veszi tudomásul. Tina újra szerelmes lesz Antonioba.
----------------------------------------------------------------------
8.)
----------------------------------------------------------------------
A vágy villamosa -- A Streetcar Named Desire -- (1951) -- 9,0 p.
Amerikai Drámai film. "114 perc".
Rendezte: Elia Kazan.
Szereplők: Vivien Leigh, Marlon Brando, Kim Hunter, Karl Malden.
Az 1951-es nagy sikert aratott amerikai film dráma, Elia Kazan rendezésében készült. A főszerepben: Vivien Leigh, Marlon Brando, Kim Hunter, Karl Malden. A produkciót 12. Oscar-díjra jelölték, amiből 4-et nyert meg, ezenkívül Golden Globe-díjat és BAFTA-díjat is nyert. A film főhőse: Blanche Du Bois (Vivien Leigh), a magánéleti válsága elöl testvéréhez költözik: New Orleans-ba. A húga lakásában egy olyan környezetbe kerül, ahol a primitív és korlátolt perspektívájú ízléstelenség kikezdi, lerántja és megerőszakolja a magasabb vágyak iránt sóvárgó, és gyámolításra vágyó személyiséget. A vágy villamosa így lesz a beilleszkedés lehetetlenségének drámája. Blanche történetéből kiderül, hogy a földhöz ragadt és egyszerűségükben is boldog személyek világában nincs helye nagy eszméknek és tomboló szerelmeknek, csak a kicsinyes dühöngésnek és a hétköznapi, alantas vágyaknak.
-------------------------------------------------------
9.)
-------------------------------------------------------
A világ legszebb története -- The Greatest Story Ever Told -- (1965) -- 9,0 p.
Amerikai Történelmi film. "185 perc".
Rendezte: George Stevens.
Szereplők: Max von Sydow, Charlton Heston, Martin Landau, Robert Loggia.
A hatalmas és monumentális Hollywood-i film freskó Jézus életét eleveníti fel a filmművészet legnemesebb eszközeivel. Ez a film egyike a bibliai történet legszebb, legteljesebb feldolgozásainak. Vallás történeti hűséggel követi a Biblia világát, s nemcsak Jézus történetét beszéli el, hanem hitelesen megeleveníti a kort, az időt, amikor élt. Jézus Krisztus (Max von Sydow) és Keresztelő Szent János (Charlton Heston) főszereplésével. Az alkotók megpróbálták érzékeltetni, mit gondolhatott és mondott egyidejűleg Augustus császár és miként cselekedtek a rómaiak és a zelóták. A Betlehemi születéstől az apostolok összehívásán, a hegyi beszéden és a számos csodatételen keresztül egészen a kereszt-útig, a keresztre-feszítésig és a feltámadásig, Jézus történetének szinte minden fontos állomása megelevenedik e filmben.
------------------------------------------------------------------
10.)
------------------------------------------------------------------
Az élet szép -- La vita e bella -- (1997) -- 10 p.
Olasz Drámai-Romantikus film. "122 perc".
Rendezte: Roberto Begnini.
Szereplők: Roberto Begnini, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Giustino Durano.
Roberto Benigni szinte tökéletes filmet készített. A Film elnyerte Cannes-ban az Arany Pálmát, majd Los Angeles-ben 3 Oscar-díjat. A történet a nevetés és a képzelet erejéről szól. A film 1940-ben, Toszkánában indul, ahol: Guido (Roberto Begnini) pincérként dolgozik nagybátyjánál. Beleszeret a szépséges lányba: Dora (Nicoletta Braschi), akinek évekig udvarol. Miután összeházasodnak, Guido könyvesboltot nyit, és megszületik gyermekük, Giosuè. Mikor a fasiszták Olaszországban hatalomra jutnak, sorsuk nehézzé válik, innentől kezdve sok nehézséggel kell szembenézniük. A körülményeket Guido humorával igyekszik elviselhetőbbé tenni. Mikor apát és fiát deportálják, Dora önként utánuk indul. A táborban Guido, hogy kisfia lelkét megvédje a háború és a halál borzalmaitól, kínjában kitalálja, hogy az egész csak jól megszervezett játék, melynek győztese nyer egy tankot. Guido végül eléri célját, a fia megmenekül, és a film végén újra találkozik anyjával.
--------------------------------------------------------------
11.)
-------------------------------------------------------------
Az év asszonya -- Woman of the Year -- (1942) -- 8,0 p.
Amerikai Romantikus-Vígjáték film. "114 perc".
Rendezte: George Stevens.
Szereplők: Katharine Hepburn, Spencer Tracy, Fay Bainter, Reginald Owen.
A film főszereplője: Katharine Hepburn a korszak nagy női sztárja és szépség ideálja, négyszeres Oscar-díjas amerikai színésznő, a színészek között ő a legtöbb Oscar-díjjal kitüntetett színész. E filmjéért is Oscart kapott, nagyszerű játékáért. Mind az irodalom, mind a film egyik kedvelt témája a nemek harca. Tess (Katharine Hepburn), a talpraesett újságírónő kinézi magának a mindent körülményesen megfontoló sport tudósítót: Sam-et (Spencer Tracy). A nő fondorlatosan ötlet gazdag helyzeteket teremt, a férfi folyamatosan igyekszik a kivetett hálóból menekülni. Harciasan induló szerelmüket a házas élet hétköznapi csatározásai követik, miközben a férj egyre alább adja férfiúi gőgjét és az asszony egyre nagyobb irányítói szerephez jut. Annyira meg akarnak felelni a házastársi, illetve a hivatali elvárásoknak, hogy az már házasságukat és szakmájukat veszélyezteti, de túllendülnek a nehézségeken.
-----------------------------------------------------------------------
12.)
-----------------------------------------------------------------------
Az öreg halász és a tenger -- The Old Man and the Sea -- (1958) -- 10 p.
Amerikai Drámai film. "85 perc".
Rendezte: John Sturges.
Szereplők: Spencer Tracy, Felipe Pazos, Harry Bellaver, Donald Diamond.
Az öreg halász és a tenger 1958-ban készült amerikai film dráma: Spencer Tracy főszereplésével. A film: Ernest Hemingway Nobel-díjas író világhírű regénye alapján készült, melyben az ember és a természet örök harcát eleveníti meg. Már 84 napja, hogy az öreg halász nem fogott semmit. Ezután úgy dönt, egyedül indul útnak, hátha így mellé szegődik a szerencse. A nyílt tengeren egyszer csak kapást jelez a csali. A horogra akadt hal vontatni kezdi a csónakot. Az öreg halász a tenger végtelenjében pillantja meg először a hatalmas halat. A vadász és a vad között élet-halál harc indul meg. A küzdelem harmadik napján a hal végre láthatóvá válik a vízen. Az öreg összeszedi maradék erejét, és ledöfi a szigonyával. A hal feldobja magát, és ekkor látszik igazán, hogy nagyobb, mint a csónak. Az öreg a csónak oldalához köti, és haza indul. Azonban keservesen szerzett zsákmány végül a cápák martalékává lesz.
--------------------------------------------------------------
13.)
--------------------------------------------------------------
Anna Karenina -- Аnna Karenina -- (1997) -- 7,5 p.
Amerikai-Angol Romantikus-Drámai film. "104 perc".
Rendezte: Bernard Rose.
Szereplők: Sophie Marceau, Sean Bean, Alfred Molina, Mia Kirshner.
Az Anna Karenina a világirodalom leghíresebb szerelmi története, az orosz: Lev Tolsztoj regénye. A film változata is pazarul szép és megragadó. Anna Karenina (Sophie Marceau), a gyönyörű, szépséges asszony, nagy tekintélyű férjével és kisfiával él Oroszországi birtokán. Anna Karenina egy rokon látogatás alkalmával 1874-ben találkozik Moszkvában a fiatal, vonzó: Vronszkij gróffal (Sean Bean), és első látásra egymásba szeretnek. Bár tisztában vannak a következményekkel, szembefordulnak környezetükkel, és vállalják szerelmüket. Ám önpusztító szenvedélyük, a kor társadalmának vaskalapos erkölcsei megakadályozzák boldogságukat. Egy nagy hatású szerelmi történet méltó film változata ez a mű.
--------------------------------------------------------------
14.)
--------------------------------------------------------------
Annie Hall -- Annie Hall -- (1977) -- 8,5 p.
Amerika Romantikus-Vígjáték film. "96 perc".
Rendezte: Woody Allen.
Szereplők: Woody Allen, Diane Keaton, Carol Kane, Tony Roberts.
Az Annie Hall 1977-ben bemutatott romantikus komédia: Woody Allen rendezésében, ami a leghíresebb filmje lett. A komédiás: Alvy Singer (Woody Allen) azon elmélkedik, hogy miért szakadt meg kapcsolata egy évvel ezelőtt: Annie Hall-al (Diane Keaton). New Yorkban nőtt fel, állandóan a létezés értelmetlenségén elmélkedett, de már nagyon felnőtt módon kezelte szexuális kíváncsiságát. Annie és Alvy vitába keverednek, miközben a moziban sorban állnak. Aznap este Annie-nek nincs kedve szexelni Alvy-val. Inkább első feleségéről: Allison (Carol Kane) beszélgetnek, akivel igen kevés élvezete volt szexuális téren. Második felesége egy New York-i értelmiségi volt, de szexuális kapcsolatuk szintén nem elégítette ki Alvyt. Annie-vel azonban más a helyzet. Ők ketten nagyon jól megvannak egymással. Alvy szeret gúnyolódni azokon a figurákon, akikkel Annie korábban együtt járt.
---------------------------------------------------------------------
15.)
---------------------------------------------------------------------
Aranypolgár -- Citizen Kane -- (1941) -- 10 p.
Amerikai Drámai film. 1941 - "119 perc".
Rendezte: Orson Welles
Szereplők: Orson Welles, Dorothy Comingore, Joseph Cotten, Ruth Warrick.
Az "Aranypolgár" egy klasszikusan nagy film, ami a korában még nem, csak később vált naggyá. A film: Charles Foster Kane (Orson Welles) nevű sajtó mágnás történetét meséli el. Kane-t anyja még gyerekkorában egy Chicagó-i bank vezetőjének: Walther Thatchernek a gondjaira bízza egy arany bányáért cserében. Anyja cselekedetének eredeti okát nem lehet tudni, talán a legjobbat akarja fiának, de az is lehet, hogy egyszerűen nem szereti. Kane 25 évesen megörökli szülei vagyonát, amiből később megveszi a The Inquirer című helyi lapot. Az egész országra kiterjedő sajtó birodalmat hoz létre és feleségül veszi az elnök unokahúgát, ami által Amerika egyik legbefolyásosabb és leghíresebb embere válik belőle. Ám magánélete nem lesz boldog, feleségeitől mindig elválik. Kane magányosan, összetörten fejezi be életét. Halála előtti utolsó szava, a "rózsabimbó”"lesz a film kulcsa.
-------------------------------------------------------------
16.)
-------------------------------------------------------------
Arábiai Lawrence -- Lawrence of Arabia -- (1962) -- 9,5 p.
Angol-Amerikai Kaland film. "187 perc".
Rendezte: David Lean.
Szereplők: Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins.
Az Arábiai Lawrence hatalmas közönség és szakmai siker volt. A  film: 7. Oscart nyert, minden idők: 7. legjobb amerikai filmje. T. E. Lawrence, aki, Arábiai Lawrence-ként vált ismertté, az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt: tudós, katona, ügynök, kalandor, élete filmre kívánkozott. T. E. Lawrence (Peter O'Tole) a Brit Hadsereg hadnagya az első világháborúban. Azzal bízzák meg 1916-ban felettesei Kairóban, hogy szervezze meg az Arab törzsek felkelését a Török Birodalom ellen, ami reményeik szerint hozzá járulna a törökök háborús vereségéhez. Lawrence az arab sivatagban megpróbálja az egymás ellen is állandó harcban élő arab törzseket kibékíteni és egyesíteni, majd gerilla hadsereget szervezni belőlük, hogy török érdekeltségeket, vonalakat támadjon meg velük. Megbízatásában nagyon sikeres, Aqabat és Damaszkuszt is elfoglalja arab csapatával, azonban a politika már nem az ő terepe.
-------------------------------------------------------------
17.)
-------------------------------------------------------------
Austin Powers I. -- Austin Powers I. -- (1997) -- 7,5 pont.
Amerikai-Angol Vígjáték film. "97 perc".
Rendező: Jay Roach.
Szereplők: Mike Myers, Elizabeth Hurley, Michael York, Mimi Rogers.
Az Austin Powers I. - Őfelsége titkolt ügynöke film címmel jelent meg. Az Austin Powers filmek egy James Bond paródia, a Brit titkos ügynököt, a 007-est, James Bond-ot parodizálja ki, a szerepet remekül alakító: Mike Myers főszereplésével. Sir Austin Powers (Mike Myers) a brit titkos szolgálat ügynöke akit minden ügyet megold, feltűnik álmai nője, a szép: Vanessa Kensington: (Elizabeth Hurley) is a filmben., és legnagyobb ellenfele: Dr. Genya (Mike Myers).. Austin Powers jobb mint: James Bond, sármosabb mint: Arsene Lupin, hülyébb mint: Lord Sinclaire és Danny Wilde együttvéve. Ő, a kémek kémje, az udvarias, a sima modorú, a kihívó és a szuper laza: Austin Powers, a brit titkosszolgálat sajátos gondolkodású csodafegyvere, aki mindig jókor sül el. Az 1960-as évek nyüzsgő Londonjában menő divat fotósnak álcázza magát, de még így sem tudja lerázni az őt üldöző nők hadát. Soha egyetlen ellenfele sem tudott kicsúszni a kezei közül, küldhették hová: Austin Powers minden küldetését sikerrel teljesítette.
-------------------------------------------------------------
18.)
-------------------------------------------------------------
Austin Powers II. -- Austin Powers II. -- (1999) -- 7,5 pont.
Amerikai-Angol Vígjáték film. "110 perc".
Rendező: Jay Roach.
Szereplők: Mike Myers, Elizabeth Hurley, Heather Graham, Michael York.
Az Austin Powers II - Kicsi Kém film címmel jelent meg. Sir Austin Powers (Mike Myers), mint Brit titkos ügynök üldöz elme betegeket és szed fel jobbnál jobb nőket téren és időn át. Kedvenc nője és segítője: Vanessa Kensington (Elizabeth Hurley).  Régi ellenfele, a kissé bizarr, Dr. Genya (Mike Myers) is újra feltűnik a színen. Hatalmas váltságdíjat követel, s cserében talán nem pusztítja el a Földet. Austin az egyetlen, aki megmentheti az emberiséget. Dr. Genya-nak sok sikertelen próbálkozás után rá kellett döbbennie, hogy nem győzheti le Austin-t, ha csak meg nem szerzi annak "mojoját", finoman fogalmazva azt a libidó-szerű valamit, ami Austin-t legyőzhetetlen szex-szimbólummá teszi. Visszautazik hát az időben, úgy 1969 körülre, és ellopja a hibernált Austin "mojoját". Eközben Austin, egy orosz kémnő karjaiban rádöbben, hogy valami baj történt. Férfiassága felmondta a szolgálatot. Austin egy idő-gépbe pattan, szert tesz egy csodaszép segítőtársra, és elindulnak visszaszerezni a "mojot", legyőzni Dr. Genyát, megmenteni a világot.

------------------------------------------------------------------------
19.)
------------------------------------------------------------------------
Avatar -- Avatar -- (2009) -- 8,5 p.
Amerikai Sci-Fi film. "155 perc".
Rendezte: James Cameron.
Szereplők: Sam Worthington, Zoe Saldaña,, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez.
Az Avatar 2009 decemberében bemutatott amerikai sci-fi film: James Cameron rendezésében. A filmben sok modern technikai újítást és trükköt alkalmaztak, 40%-ban élőszereplős, 60%-ban számítógépes grafikákkal készített kassza siker lett, mely a világ legelső, teljesen 3D-s élményt nyújtó filmje. A 22. század közepén az emberek már képesek a Csillagközi utazásra, ami megoldás a Föld problémáira. A hatalmas háborúk és az egyre szaporodó emberi faj ugyanis felemésztette a bolygó szinte minden készletét. Az emberek így elmennek az Alfa Centauri-rendszerbe, ahol felfedeznek egy lakható holdat, a Pandorát, melyen életre lelnek. A buja növényzet és a különös állatok mellett egy értelmes humanoid faj, a navik is élnek a bolygón. Az emberiség 2154-ben telepeket és bázisokat épít, hogy bányászni tudják az igen értékes kristályt, az unobtaniumot. Az Avatar-projekt lényege, hogy egy ember DNS-eiből és egy navié-ból létrehoznak egy mesterséges hibridet, a hibrid lényt nevezik "Avatárnak", ami nem önálló, egy ember irányítja. A naivik és az emberek között ezután harcok folytatódnak.
---------------------------------------------------------------
20.)
---------------------------------------------------------------
Áldott mélységek -- Entre tinieblas -- (1983) -- 9,0 p.
Spanyol Drámai film. "105 perc".
Rendezte: Pedro Almodóvar.
Szereplők: Cristina Sánchez, Laura Cepeda, Miguel Zúniga, Julieta Serrano.
A spanyol filmes zseni, Pedro Almodóvar első nagy drámai filmje, amely az 1980-as években még tisztán utat tört magának. Yolanda (Cristina Sanchez), az egykori gimnáziumi tanárnő most bárokban énekel, így tartja el fiatal, drogos szeretőjét. Ám a fiú túladagolásban meghal Yolanda lakásán, és a rendőrség az énekesnőt gyanúsítja, aki pénz és cél nélkül menekül. Utolsó mentsvára a "Megalázott Megváltó Nővérek" közössége, ez a furcsa apáca rend, melyet nemrég alapított egy különc, gazdag arisztokrata. A nehéz anyagi helyzetben lévő rend befogadja a rászorulót, de ezzel Yolanda problémái még nem oldódnak meg. Az apácák drogoznak és leszbikusok, szeretkeznek és egymás szeretői, az életet ott bent a zárt falak mögött is tömény valóságában élik meg. Az egyházak és apácák álszentsége annyira jelen van. Almodóvar tabu témákat döngetett ebben a filmjében is.
----------------------------------------------------------------
21.)
----------------------------------------------------------------
Álmomban már láttalak -- Maid in Manhattan -- (2002) -- 8,0 p.
Amerikai Romantikus-Vígjáték film. "105 perc".
Rendezte: Wayne Wang.
Szereplők: Jennifer Lopez, Ralph Fiennes, Stanley Tucci, Natasha Richardson.
Marisa Ventura (Jennifer Lopez) gyermekét egyedül nevelő anya, aki egy előkelő Manhattani szállodában dolgozik mint szobalány. Egy napon aztán a világ a feje tetejére áll, mert Marisa találkozik: Christopher Marshall-al (Ralph Fiennes) a sármos politikussal, aki a hotelban száll meg és összetéveszti őt egy vagyonos társasági hölggyel. Chris halálosan beleszeret a lányba, aki nem meri felfedni előtte a tényt, hogy ő "csak" egy egyszerű szobalány. Marisa egy ideig eljátssza ezt a hamis szerepet, de később természetesen kiderül az igazság mint mindig, de ekkor már a szerelemnek nem lehet parancsolni a társadalmi különbségek ellenére sem.
----------------------------------------------------------------
22.)
----------------------------------------------------------------
Álom Luxuskivitelben -- Breakfast at Tiffany's -- (1961) -- 8,5 p.
Amerikai Romantikus film. "110 perc".
Rendezte: Blake Edwards.
Szereplők: Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Martin Balsam.
Az Álom luxuskivitelben egy örökké emlékezetes jelenete és máig legjobb film plakátja, a gyönyörű főszereplő: Audrey Hepburn megáll a Tiffany ékszerüzlet kirakata előtt, hogy elfogyassza a reggelijét, New York, 5. sugárútján. Holly (Audrey Hepburn) reggelizés közben egyre csak a luxus ékszerbolt csábító kirakatát bámulja. Ez álmai netovábbja, hiszen 18 évesen otthagyta szülővárosát és férjét, hogy divatos frizurával mint play-girl meghódítsa: New York előkelő világát. Adakozó kedvű kísérőkben és hóbortos partikban nincs is hiány, épp csak érzelmeknek van szűkében. Mindaddig, amíg bele nem habarodik egy ágrólszakadt, sikertelen íróba: Paul (George Peppard) aki első látásra szerelembe esik a gyönyörű lányba.
-------------------------------------------------------------
23.)
-------------------------------------------------------------
Balfácán -- La Chevre -- (1981) -- 9,0 p.
Francia Vígjáték film. "90 perc".
Rendezte: Francis Veber.
Szereplők: Pierre Richard, Gérard Depardieu, Corynne Charbit, Pedro Armendáriz.
A Balfácán egy remek francia film vígjáték, dőlni lehet rajta végig a nevetéstől, egy igazán remekbe szabott film. A 21 éves Marie (Corynne Charbit) egy gazdag iparmágnás lánya nyomtalanul eltűnik egy mexikói vakáció alatt. A lány természete vonzza magához a bajt, így az aggódó apa mindent elkövet, hogy lányát megtalálja. Felbérel egy nyomozót: Campana (Gerard Depardieu), aki viszont eredménytelenül tér meg a mexikói nyomozásból. Ekkor a milliomos, egy pszichológus javaslatára: Francois Perrin-hez (Pierre Richard) fordul, aki a cégében könyvelőként dolgozik. Választásuk azért esik Perrin-re, mert a férfi éppoly szerencsétlenül kétbalkezes, mint Marie, ő is éppúgy vonzza magához a baleseteket. Azt remélik, hogy a két csetlő-botló fiatal majd egymás útjába bukfencezik valahogy. És így is lesz, ha csodával határos módon is, de végül egymás nyomára bukkannak.
-------------------------------------------------------------
24.)
-------------------------------------------------------------
Balekok -- Les Compéres -- (1983) -- 9,0 p.
Francia Vígjáték film. "90 perc".
Rendezte: Francis Veber.
Szereplők: Pierre Richard, Gérard Depardieu, Anny Duperey, Stéphane Bierry.
A Balekok egy kiváló francia vígjáték, időtlen poénokkal, a régi szép időkből, amikor még ilyen jó filmek készítettek a franciák. A Richard - Depardiue páros talán legjobban sikerült filmje a három közül. (Anne Duperey) 16 éves fia, Tristan (Stéphane Bierry) elszökik otthonról egy kétes hírű ifjú hölggyel. A leleményes asszony, mivel férje alkalmatlan a feladatra, a volt kedveseit kéri meg fia felkutatására. Elhiteti a két férfivel, hogy övék az eltűnt gyerek. Az egyik apa-jelölt: Jean Lucas (Gérard Depardieu) újságíró, kemény kötésű fickó, ő aztán képes volna megtalálni az elkóborolt lurkót, csakhogy nem sok hitelt ad Christine szavainak. A másik apa-jelölt: Francois Pignon (Pierre Richard), az örökös depressziós viszont készséggel vállalkozik a feladatra. A két apa-jelölt lázasan nyomozni kezd. A nagy meglepetések csak ezután kezdődnek, miután kiderülnek a dolgok sorban egymás után.
----------------------------------------------------------------------
25.)
----------------------------------------------------------------------
Batman -- Batman -- (1990) -- 7,0 p.
Amerikai Akció-Sci-Fi film. "121 perc".
Rendezte: Tim Burton.
Szereplők: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Jack Palance.
A Batman: Denevérember, egy 1990-ben bemutatott Oscar-díjas amerikai akciófilm Tim Burton rendezésében. A film az azonos című képregény-sorozat adaptációja, amely a maga évében óriási anyagi sikerhez juttatta megalkotóit. Gotham City – egy alternatív valóságban – a korrupt politikusok, szabadon garázdálkodó gengszterek és az örök sötétség nyomasztó városa. Ebben a kilátástalan világban a lakosság csupán egyetlen megmentőre támaszkodhat: Batmanre (Michael Keaton), az éjszakában fantomként megjelenő, sötét lovagra, aki megszállottja a bűnösök üldözésnek. A hős azonban nappal szórakozott milliomos: ő Bruce Wayne, egy dúsgazdag vállalat magányos ura, aki óriási kastélyában él. Bonyolítja a helyzetet régi ellensége: Joker, aki sötét terveket forral Gotham város lakói ellen, azonban Batman állandó rajtaütései sorra meghiúsítják. És beleszeret: Vicki Vale, a gyönyörű fotóriporternő.
-------------------------------------------------------------------
26.)
-------------------------------------------------------------------
Bazi nagy görög lagzi -- My Big Fat Greek Wedding -- (2001) -- 8,5 p.
Amerikai Romantikus-Vígjáték film. "95 perc".
Rendezte: Joel Zwick.
Szereplők: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine, Lainie Kazan.
A "Bazi nagy görög lagzi" egy 2002-es romantikus-vígjáték, amit: Nia Vardalos írt és a női főszerepet is ő játssza. A film rendezője: Joel Zwick. A történet középpontjában: Tula Portokalos (Nia Vardalos) áll, egy középosztálybeli görög-amerikai nő, aki a családi elvárásokkal ellentétben nem görög fiúba, hanem egy felső középosztálybeli amerikai fiúba: Ian Miller-be (John Corbett) lesz szerelmes. Tula apja: Kostas Portokalos (Michael Constantine) konzervatív görög ember, a lány azt hallja 15 éves kora óta az apjától, hogy ő egyre öregebb lesz, és már férjhez kellett volna mennie. Családja azt várja tőle, hogy „menjen hozzá egy görög férfihoz, szüljön gyerekeket és etesse őket. Tula és Ian szerelme miután kiderül, a görög családfő és család ezt nehezen akarja tudomásul venni, de végül a fiatalok románca meglágyítja mindenki szívét. Megtörténik végül a bazi nagy görög lagzi.
-----------------------------------------------------
27.)
-----------------------------------------------------
Ben Hur -- Ben Hur -- (1959) -- 10 p.
Amerikai Kaland film. "222 perc".
Rendezte: William Wyler.
Szereplők: Charlton Heston, Stephen Boyd, Jack Hawkins, Haya Hararet.
A Ben Hur a mozi történetének legnagyobb történelmi filmje, grandiózus, monumentális film eposza 1959-ben készült. A legtöbb Oscar-díjat, 11-Oscart nyert alkotás elkészítésében 50 ezer közreműködő és 10 ezer statiszta vett részt, Hollywood arany korszakában. Júda Ben Hur (Charlton Heston) egy gazdag jeruzsálemi zsidó család fia, találkozik barátjával, a római légió parancsnokával: Messala-val (Stephen Boyd), aki szerint az új tanok, melyeket: Krisztus hirdet, felforgathatják az egész Római birodalmat. Ben Hur meghallgatja a hegyi beszédet, ott van a kálváriánál, egy szépséges rabszolga lány: Esther (Haya Hararet) társaságában. Amikor tévesen megvádolják, hogy megpróbálta megölni Messalát, száműzik és rabszolga sorba döntik. Egy tengeri csata során megmenti: Quintus Arrius életét, aki ezért cserébe fiává fogadja. Rómába indul, hogy részt vegyen egy kocsiversenyen. Legnagyobb ellenfele régi barátja, Messala. Kettejük versenyfutásának egy ütközés vet véget, melyet Ben Hur éppen csak túlél, ám eldönti, hogy a kardját felcseréli Jézus tanaival, Krisztus követőévé válik.
-----------------------------------------------------
28.)
-----------------------------------------------------
Betépve -- Blow -- (2001) -- 8,5 p.
Amerikai Dráma film. "118 perc".
Rendezte: Ted Demme.
Szereplők: Johnny Depp, Penélope Cruz, Franka Potente, Paul Reubens.
A "Betépve" Ted Demme rendező 2001-ben bemutatott bűnügyi filmdrámája, a főszerepet: Johnny Depp játsszotta. A film igaz történeten alapul, George Jung életét mutatja be. George Jung (Johnny Depp) az amerikai álmot a maga sajátos módján valósítja meg. Meglátja a nagy üzletet a kábítószerben, először marihuánát terjeszt, majd kokaint, és elsőként importálja, méghozzá nagy mennyiségben az Egyesült Államokba. Hamarosan óriási vagyonra tesz szert, bármit megtehet, bármit megkaphat, kivéve egyet. A gyönyörű: Mirtha (Penelope Cruz) szerelme még számára is megfizethetetlen. A legnagyobb kolumbiai kokain kereskedő üzletfele lesz, az üzlet évekig gond nélkül megy, amivel dollár milliókat keresnek a résztvevők.
Azonban a barátok árulása után jön az anyagi bukás, a családja széthullása, majd a 60 év börtönbüntetés. Példátlan sikerei így zárulnak le végül.
-----------------------------------------------------
29.)
-----------------------------------------------------
Bombajó Bokszoló -- Bomber -- (1982) -- 8,5 p.
Olasz Sport-Vígjáték film. "112 perc".
Rendezte: Michele Lupo.
Szereplők: Bud Spencer, Jerry Calá, Kallie Knetze, Stefano Mingardo, Valeria Cavalli.
A Bomber - Bombajó bokszoló című film egy örök emlék, egy nagyszerű boksz-vígjáték, amivel az olaszok megcsinálták saját: Rocky filmjüket. A film rendezője: Michele Lupo, zenéjét: Guido és Maurizio de Angelis szerezte. Bud Graziano (Bud Spencer) egykori nehézsúlyú boksz bajnok volt, akinek karrierjét kettétörte: Rosco Dunn (Kallie Knetze) nevű bokszoló. Rosco Bud ellenfele volt, de úgy tudta padlóra küldeni a Bombajót, hogy a meccs előtt eltörette a kezét. Bud Graziano (Bud Spencer) egy lepukkant hajós kapitány, ám elveszítette hajóját és a kikötőben belebotlik a bohókás: Jerry-be (Jerry Calá) akinek van egy boksz klubja de nincs ütőképes játékosa. Bud találkozik egy utca sráccal: Giorgio Desideri (Stefano Mingardo) aki tehetsége miatt elvállalja az edzősködést. Bud mindent megtesz, hogy Giorgione profi ökölvívóvá váljon, remekül edzi a fiút. Rosco Dunn ismét feltűnik és kihívja Giorgionét, akinek a meccs előtt szintén eltöreti egyik kezét. Miután így a meccsen legyőzi, a szorítóba lép a fiú edzője, egykori nagy ellenfele: Bud aki elégtételt véve régi sérelméért: kiüti, legyőzi.
-----------------------------------------------------
30.)
-----------------------------------------------------
Bonnie és Clyde -- Bonnie and Clyde -- (1967) -- 7,5 p.
Amerikai Gengszter film. "107 perc".
Rendezte: Arthur Penn.
Szereplők: Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael Pollard, Gene Hackman.
A Bonnie és Clyde egy 1967-ben bemutatott színes, amerikai gengszter film. Arthur Penn alkotása az 1930-as évek híres bűnöző szerelmes párja: Bonnie Parker (Faye Dunaway) és Clyde Barrow (Warren Beatty) történetének idealizált feldolgozása. Bonnie és Clyde, az 1930-as évek hírhedt amerikai gengszter párosa egy korszak szimbólumának számított. Botcsinálta műkedvelőkből hamarosan vérbeli bűnözőkké válnak, s bravúros profizmussal rabolnak: boltot, bankot, benzinkutat. Ha már nagyon szorul a hurok, a pandúroknak orrot mutatva nemes egyszerűséggel továbbállnak a szomszédos államba. Végül már a rend őreinek valóságos hadserege próbál a nyomukra bukkanni, ám az egyszerű emberek számára ők testesítették meg a legendák várva várt hőseit, a Nagy Álmot. A történetük vége a tragikus, végül tőrbe csalták és szitává lőtték őket a rendőrök, ám legendává váltak.
--------------------------------------------------------------
31.)
--------------------------------------------------------------
Bor, Mámor, Provence -- A Good Year -- (2006) -- 7,0 p.
Amerikai-Angol Romantikus-Vígjáték film. "118 perc"
Rendezte: Ridley Scott.
Szereplők: Russell Crowe, Marion Cotillard, Albert Finney, Tom Hollander.
Magával ragadóan szép és romantikus film. Elvarázsol az a kettősség, ami a Londoni komor üzleti világ és a harmonikus Provance-i borvidék között jön létre. A London-i bankár: Max (Russell Crowe) élete gyökeresen megváltozik, amikor: Dél-Franciaország-ban, Provence-ba utazik, ahol kastélyt és szőlőbirtokot örökölt nagybácsijától (Albert Finney). Max maga sem tudja, mihez kezdjen, vegye át az irányítást, vagy értékesítse. Szinten minden percét lekötik emlékei a múltról. Közben felbukkan: Fanny (Marion Cotillard), a közeli étterem elbűvölően szép tulajdonosnője. Max a birtokot eleinte el akarta adni, de ahogy telik az idő egyre jobban kezdi megszeretni a csodálatos: Provence-i vidéket, dombjaival, szőlő ültetvényeivel, zamatos boraival. Meg még ráadásként ott van a szép: Fanny akiért lángra lobban a szíve és az érzelmeknek nem lehet parancsolni, végül a mesés vidéken marad.
--------------------------------------------------------------
32.)
--------------------------------------------------------------
Borsalino -- Borsalino -- (1970) -- 9,0 p.
Francia-Olasz Gengszter film. "126 perc"
Rendezte: Jacques Deray.
Szereplők: Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Catherine Rouvel, Michel Bouquet.
A Borsalino című film arról emlékezetes, hogy: Belmondo és Delon a korszak két legnagyobb francia sztárja egy közös bűnügyi gengszter filmben vállaltak közös főszerepet. A Borsalino egyébként egy kalap, a film pedig izgalmas és sikeres lett. Capella (Jean-Paul Belmondo) és Siffredi (Alain Delon), két ágrólszakadt gazembert játszanak, akiket a véletlen tett szövetségessé, hogy szembeszálljanak a Marseille városát uraló maffia klánokkal. Bohém és nő tisztelő gengszterek szállnak szembe a humortalan és fogcsikorgató klán főnökökkel. A filmben ádáz alvilági leszámolásoknak lehetünk tanúi, sokszor komikus formában előadva. Ez egy máig emlékezetes remek film a két akkori nagy színész sztárral.
----------------------------------------------------------------------
33.)
----------------------------------------------------------------------
Börtön Rock -- Jailhouse Rock -- (1957) -- 6,0 p.
Amerikai Drámai-Zenés film. "92 perc".
Rendezte: Richard Thorpe.
Szereplők: Elvis Presley, Judy Tyler, Dean Jones, Vaughn Taylor.
A Börtönrock - Jailhouse Rock, egy híressé vált amerikai film 1957-ből, egy zenés-dráma, amelyben: Elvis Presley játszotta a főszerepet, a kor legnagyobb amerikai énekes sztárja. Elvis már életében legenda lett, halála után meg még nagyobb. Elvis életében még csak néhány imitátora volt, ma az ő számuk több százezer, és ilyen formában sokak szerint: Elvis tovább él. 1977-ben Elvis arcképe volt a világon a második leggyakrabban reprodukált kép, Mickey egér után. Elvis a film elején meg akar menteni egy lányt, de véletlen megöli a támadóját, és szinte azonnal a börtönben találja magát. Ott unalomból megtanul gitározni és énekelni, és pár társával együtt a börtön legnépszerűbb bandájává válnak. Eltervezik, hogy ha mind kiszabadulnak, akkor zenekart alapítanak, és szerencsét próbálnak a zeneiparban. Ez meg is történik, nagy sztárok lesznek, de a siker személyiségük és az életük megváltozáshoz vezet.
----------------------------------------------------------------
34.)
------------------------------------------------------------------
Brian élete -- Monty Python's Life of Brian -- (1979) -- 6,5 p.
Angol Vígjáték film. "90 perc".
Rendezte: Terry Jones.
Szereplők: Graham Chapman, John Cleese, Michael Palin, Terry Jones.
A "Brian élete" című filmet az Angol: Monthy Python színjátszó csoport tagjai készítették, és a Bibliai időkbe visznek vissza, egy komédia, vígjáték formájában. A film: Brian (Graham Chapman) életéről szól, aki véletlenül pont akkor és pont ott született és halt meg mint Jézus Krisztus. A klasszikussá vált komédia Júdeában játszódik, ott és akkor, amikor Jézus született. Jézust és Briant tévedésből sokszor össze tévesztik, összekeverik a filmben. Brian. Júdea ekkoriban forrong: zsidók harcolnak a szabadságért, a rómaiak és egymás ellen is. Brian közelebbi kapcsolatba kerül az egyik lázadó csapattal, méghozzá: Judith, a szépséges, ám feminista forradalmár lány révén. Brian velük harcol a szabadságért. A film végén a humoros szövegű dalt egy tömeges keresztre feszítés áldozatai éneklik: "Always look on the bright side of life" - "Mindig az élet napos oldalát nézd". A dalt később újra kiadták, és nagy sikert ért el.
-------------------------------------------------------------------
35.)
-------------------------------------------------------------------
Butch Cassidy és a Sundance kölyök -- Butch Cassidy and the Sundance Kid -- (1969) -- 7,0 p,
Amerikai Kaland film. "112 perc".
Rendezte: George Roy.
Szereplők: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin.
A Butch Cassidy és a Sundance kölyök az 1969-es Hollywoodi film termés legsikeresebb darabja lett, 4. Oscar díjával. A két rokonszenves csirkefogó: Butch Cassidy (Paul Newman) és Sundance kölyök (Robert Redford) a vadnyugat legnépszerűbb rablói. Egy nagyszabású vonat rablás után a kifosztottak csapatot szerveznek a kézre kerítésükre. Miután üldözőik majdnem a halálba kergetik őket, a pénzzel és és a szépséges: Ettával (Katharine Ross) Dél-Amerikába, Bolíviába szöknek, ahol már hárman fosztják ki a bankokat. Ott folytatják, rabolnak bankot, mindent, mindenkit, aki vagy ami az útjukba kerül és értéket rejthet. A szeretni való rabló páros egyszer csak az egész Bolíviai hadsereggel találja szembe magát. A túlerővel szemben ugyan semmi esélye hőseinknek, de ők megmutatják, hogy Butch Cassidy és Sundance kölyök az utolsó leheletéig harcol.
-------------------------------------------------------------------
36.)
------------------------------------------------------------------
Casablanca -- Casablanca -- (1942) -- 10 p.
Amerikai Drámai-Romantikus film. "102 perc".
Rendezte: Michael Curtiz.
Szereplők: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Claude Rains, Paul Henried.
A Casablanca legendás film, igazi klasszikus, sok kritikus a világ legjobb filmjének tartja. A filmet a magyar származású: Michael Curtiz (Kertész Mihály) rendezte, a két főszereplő pedig a szerelmesek: Humphrey Bogart és Ingrid Bergman. A film a második világháború idején, a Marokkóban lévő Casablancában játszódik, amely akkor nem tartozott a Németek által uralt Franciaországhoz. Casablancában minden emigráns: Rick (Humphrey Bogart) mulatójába jár, ez a színhelye a filmnek. Ez az egyedüli hely, ahol a nácik elől Amerikába menekülők hamis papírokhoz juthatnak. Rick eddig még mindenkin segített, ám egy nap feltűnik régi szerelme: Ilsa (Ingrid Bergman) egy másik férfi társaságában, s akkor elveszíti korábbi határozottságát. A Casablanca különleges film, sok anekdota és híres idézet maradt fent róla. A film egyik legismertebb mondata a zongoristához szól: "Play it Again, Sam - "Játszd újra, Sam.
-------------------------------------------------------------------
37.)
------------------------------------------------------------------
Casanova -- Casanova -- (1976) -- 7,0 p.
Olasz-Amerikai Drámai film. "150 perc".
Rendezte: Federico Fellini.
Szereplők: Donald Sutherland, Tina Aumont, Clara Algranti, Carmen Scarpitta.
A Casanova egy 1976-ban bemutatott olasz–amerikai film dráma. Federico Fellini alkotása a legendás Velencei kalandor és nőcsábász: Giacomo Casanova emlék iratainak motívumai alapján készült. Miután Fellini a posztmodernhez csatlakozott, ennek lett jelentős műve a Casanova. Casanova (Donald Sutherland) olyan hölgyekkel szerepel a filmben mint: Marcolina (Tina Aumont), Henriette (Clara Algranti), Charpillon (Carmen Scarpitta). Casanova élete és kalandjai máig érdeklődésre tartanak számot. Ezt a sokszor és sokféle értelmezésben feldolgozott témát Fellini a 70-es évekre utalóan főleg egy aspektusára élezte ki: Casanova, aki kora művelt, önálló szellemiségű alakja volt, éppen ebben a minőségében nem kellett senkinek. Szexuális látványosságként, erotikus gerjesztőként kezelték, hiába próbált újra meg újra teljes emberként érvényesülni, ez még a szerelmében sem sikerült.
-------------------------------------------------------------------
38.)
------------------------------------------------------------------
Cápa -- Jaws -- (1975) -- 7,5 p.
Amerikai Thriller film. "124 perc".
Rendezte: Steven Spielberg.
Szereplők: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary.
A Cápa (Jaws) című 1975-ben bemutatott film: Steven Spielberg rendezésében készült. A film nagyon közönség siker lett: 3. Oscar-díjat nyert, a rajongók a legfélelmetesebb horror filmek között tartják számon. Az Atlanti-Óceán egy idilli turista paradicsomán: Amity szigetén a tinédzser: Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton folytatják a bulizást. Nem látják, hogy a lányt egy titokzatos, pokoli erő váratlanul a mélybe rántja. Másnap emberi testrészekre bukkannak a parton. Martin Brody (Roy Scheider) a helyi rendőrfőnök úgy sejti, emberevő: fehér cápa garázdálkodik a környéken. Azonnal le szeretné záratni a strandokat, Amity vezetősége viszont jól tudja, hogy ez anyagi csőddel járna a város számára. Az ismétlődő cápa támadások után végül a rendőrfőnök kényszerül tengerre szállni egy biológus és egy veterán cápa vadász oldalán, megküzdeni a szörnyeteggel.
--------------------------------------------------------------
39.)
--------------------------------------------------------------
Cherbourg-i esernyők -- Les parapluies de Cherbourg -- (1964) -- 6,0 p.
Francia-Német Romantikus-Zenés film. "88 perc".
Rendező: Jacques Demy.
Szereplők: Catherine Deneuve, Nino Castelnuovo, Anne Vernon, Marc Michel.
A Cherbourgi esernyők 1964-ben bemutatott romantikus-zenés film, a francia film legendás és nemzedékeket andalító, szeretetre méltó szép giccse. Jellegzetessége, hogy az operához hasonlóan, a leghétköznapibb párbeszédeket is éneklik benne. A "Cherbourg-i esernyők" egy bolt, Madame Emery (Anne Vernon) és Geneviève nevű lánya (Catherine Deneuve) ernyőket árulnak a Normandiai tengerparti városkában: Cherbourg-ban. Geneviève szerelme: Guy (Nino Castelnuovo) autószerelőként dolgozik, és idős, beteg nagynénjével él, akit a csendes természetű Madeleine ápol. Madeleine titokban szerelmes Guyba. A fiút besorozzák, és el kell mennie az Algériai háborúba. A bevonulása előtti éjszakát együtt tölti Geneviève-vel, aki terhes marad. A lány egyedül érzi magát, így férjhez megy egy gazdag Párizsi ékszerészhez. Az életük megváltozik, később találkoznak, de a varázs elmúlik.
----------------------------------------------------------------
40.)
----------------------------------------------------------------
Cinema Paradiso -- Nuovo Cinema Paradiso -- (1988) -- 10 p.
Olasz-Francia Drámai-Romantikus film. "123 perc".
Rendezte: Giuseppe Tornatore.
Szereplők: Salvatore Cascio, Marco Leonardi, Jacques Perrin, Philippe Noiret.
A Cinema Paradiso a világ legjobb filmje, legfőbb témája az emberi hűség egymás iránt és a mozi iránt, amely az új technológiák miatt jelentős válságba került az 1980-90-es évek fordulójára. A korszak legjelentősebb filmje. Nekem a nagybetűs: MOZI, FILM, amihez nincs fogható, az én filmem, a világ legnagyobb filmje. A Cinema Paradiso fő helyszíne Szicília, Tornatore szülőhelye, Giancaldo nevű kisváros, és Róma. A gyermek: Salvatore, Toto (Salvatore Cascio) minden szabadidejét a moziban tölti a gépteremben a mozigépész mellett: Alfredo (Philippe Noiret). Amikor a mozi kigyullad, Totó menti ki Alfredót, aki megvakul, úgy tűnik vége a mozinak, ám egy gazdag ember segítségével ismét megnyílik, immár: Nuovo Cinema Paradiso néven. Totó főiskolai tanulmányai mellett lesz a mozigépész. A főiskolán beleszeret: Elenába, aki megígéri, hogy elutazása előtt eljön a moziba, hogy megbeszéljék, hogyan tovább, de nem érkezik meg. Alfredo megmondja Totónak, hogy el kell mennie szülőföldjéről, hogy megvalósítsa filmes álmait. Totó fájó szívvel elutazik, és világhírű filmrendező lesz belőle. Itt az idő, hogy Totó, aki a fájó emlékektől: 30 évig nem mert visszatérni a szülővárosába, most visszatérjen.
----------------------------------------------------------------------
41.)
----------------------------------------------------------------------
Csendőr Saint-Tropez -ben -- Le Gendarme de Saint-Tropez -- (1964) -- 8,0 p.
Francia-Olasz Vígjáték film. "95 perc".
Rendezte: Jean Girault.
Szereplők: Louis De Funes, Geneviéve Grad, Michel Galabru, Jean Lefebvre.
A Csendőr filmek sorozata jelentette a nagy áttörést: Louis De Funes számára, ezzel lett világhírű a legnagyobb francia komikus színész. Funés alakja és poénjai máig feledhetetlennek az akkori mozi néző ifjúság számára. Az ambiciózus: Lütyő őrmester (Louis De Funes) Saint-Tropez tengerparti városába helyezik át, ahová lányával: Nicole-al (Geneviéve Grad) érkezik. Új főnöke: Gabaj törzsőrmester (Michel Galabru), aki nem nézi jó szemmel a túlzott buzgóságot. Ahogy megérkezik új állomás helyére, a bűn paradicsomában azonnal nekilát a rend csinálásnak. Nudista strandolókkal veszi fel a "harcot", majd egy nagy értékű festmény rablói után nyomoz. A film nagy sikere is közrejátszott az akkoriban még kisvárosias: Saint-Tropez felvirágzásában.
----------------------------------------------------------------------
42.)
----------------------------------------------------------------------
Csendőr New York -ban -- Le Gendarme a New York -- (1965) -- 8,0 p.
Francia-Olasz Vígjáték film. "94 perc".
Rendezte: Jean Girault.
Szereplők: Louis De Funes, Genevieve Grad, Michel Galabru, Jean Lefebvre.
A Csendőr New York-ban a sorozat második filmje. Nagy dicsőség érte: Lütyő őrmester (Louis De Funes) csendőr őrsét: ők képviselhetik Franciaországot a csendőrség nemzetközi konferenciáján, New Yorkban. Nicole (Geneviéve Grad), Lütyő lánya nagyon szeretett volna az édesapjával menni, de ő hallani sem akart róla, hisz még: Gabaj főtörzsőrmester (Michel Galabru) sem viheti magával a feleségét. Ám amikor a csodálatos France tengeralattjáró kifut a kikötőből, már Nicole is a fedélzeten van potya utasként. Reszkess, New York, jönnek a humor edzett francia Saint Tropez-iek! Sok-sok kalandban lesz részük New York-ban, Lütyő keresi a városban elveszett lányát és mindent megtesz a felkutatásáért.
----------------------------------------------------------------------
43.)
----------------------------------------------------------------------
Csendőr nősül -- Le Gendarme se marie -- (1968) -- 8,0 p.
Francia-Olasz Vígjáték. "86 perc".
Rendezte: Jean Girault.
Szereplők: Louis De Funes, Genevieve Grad, Michel Galabru, Jean Lefebvre.
A Csendőr nősül 1968-ban bemutatott francia–olasz film, amely a népszerű Csendőr-filmek harmadik része. A sok galibát okozó: Lütyő őrmester (Louis De Funes) beevez a házasság révébe. Egy ezredes csinos özvegye veti ki a hálóját a derék csendőrre, remélve, hogy némi ösztönzéssel és összeköttetéssel tisztet csinál majd belőle. És kit ne szédítene meg a díszes tiszti egyenruha, különösen, ha a kedves: Ludovika, aki Saint-Tropez-ban nyaral, még a jelentkezését is elintézi a tisztképző iskolára. A film Lütyő és Ludovika esküvőjével ér véget a Saint Anne kápolnánál.
-----------------------------------------------------------------------
44.)
-----------------------------------------------------------------------
Csillagközi invázió -- Starship Troopers -- (1997) -- 7,0 p.
Amerikai Sci-Fi - Akció film. "129 perc"
Rendezte: Paul Verhoeven.
Szereplők: Casper Van Dien, Dina Meyer, Denise Richards, Jake Busey.
A Csillagközi invázió 1997-ben bemutatott színes, amerikai sci-fi akciófilm. A távoli jövőben játszódó történetben az érettségizett ifjak legbiztosabb pályája a katonaság, az állam tökéletes szolgálata. Johnny és Dizzy a két fiatal is ezt a hivatást választja. Nem annyira hazafias érzelmek vezérlik, mint inkább egyfajta édes rivalizálás barátnője kegyeiért, aki viszont csillagközi pilótának állt. Johnny és Dizzy lesznek egyszerű közlegények, akik a kemény kiképzés után belekerülnek a legvéresebb küzdelmekbe a Klendathu bolygón. A csaták, pláne az egész háború kimenetele kétséges, hiszen az óriásbogarak nem egyszerűen darabokra tépik a katonákat, hanem harcmodoruk, szervezettségük figyelemre méltó intelligenciáról tanúskodik.
-------------------------------------------------------------------------
45.)
-------------------------------------------------------------------------
Csillagok Háborúja -- Star Wars -- (1977) -- 7,5 p.
Amerikai Sci-Fi film. "125 perc"
Rendezte: George Lucas.
Szereplők: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing.
A Star Wars: Csillagok háborúja című filmet: 1977. május 25-én mutatták be a mozikban, ahol néhány hét alatt a film történelem egyik legsikeresebb alkotása lett több mint 798 millió dolláros bevétellel világszerte. A film cselekménye 19 évvel a Galaktikus Birodalom megalapítása után kezdődik: befejeződött a Halálcsillag építése, azé a fegyveré, amely képes elpusztítani egy egész bolygót. Miután Leia hercegnő, a lázadók szövetségének vezére megszerezte az egyedülálló fegyver titkos terveit abban a reményben, hogy talál rajta gyenge pontot, a birodalom elfogja és bezárja őt a Halálcsillag börtönébe. Akiket személyesen Darth Vader, a birodalmi hadsereg operatív hadura vezet. Eközben Luke Skywalker találkozik Obi-Wan Kenobival, aki remeteségben él a Tatuin bolygón. Miután Luke házát lerombolják a rohamosztagosok Obi-Wan megkezdi Luke jedivé való kiképzését, és együtt kiszabadítják a hercegnőt a Birodalom karmai közül.
-----------------------------------------------------------------------
46.)
-----------------------------------------------------------------------
Csillagok között -- Interstellar -- (2014) -- 7,0 p.
Amerikai-Angol Sci-Fi film. "102 perc"
Rendezte: Christopher Nolan
Szereplők: Matt Damon, Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain.
A Csillagok között egy 2014-es tudományos-fantasztikus kalandfilm, amely felvonultatja a 21. századi elméleti fizika elképzeléseit a világűrről, a tér és idő viszonyáról, felvázolja a zsákutcába jutott emberiség lehetséges fejlődési útját, jövőjét. A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. A film főhőse Joseph Cooper, aki korábban NASA-tesztpilóta volt, egy titkos NASA kísérleti telephelyen találkozik Dr. Brand-al, a korábbi professzorával. A professzor bevezeti Coopert a kutatás lényegébe. Felfedeztek egy féreglyukat amely elvezet egy másik galaxishoz. Megkezdődik az utazás az űrben, a csillagok között.
--------------------------------------------------------------
47.)
--------------------------------------------------------------
Csokoládé -- Chocolat -- (2000) -- 8,5 p.
Angol-Amerikai Romantikus-Vígjáték film. "121 perc".
Rendezte: Lasse Hallström.
Szereplők: Juliette Binoche, Johnny Depp, Judi Dench, Alfred Molina, Lena Olin.
A Csokoládé vidám mese arról, mennyire meg tud változtatni bennünket, ha megízleljük az élet örömeit. Csodálatos film, tele emberi érzelmekkel, szeretettel, közben még vicces is. Egy titokzatos csokoládé bolt megnyitása valóságos lavinát indít el a francia kisvárosban: Lansquenet-ben, ahol mintha száz éve semmi sem változott volna. Az üdítő fuvallatot: Vianne Rocher (Juilette Binoche) érkezése hozza meg: a lányával céltalanul utazgató asszony csokoládé boltot nyit a faluban, amely édes ínyencségeivel felszabadítja a helybeliek rejtett vágyait. Vianne-nek mágikus képessége van arra, hogy minden vásárlója számára kiválassza a személyre szóló finomságot, és egyesek csakhamar teljesen át is adják magukat érzékeik csábításának. Mások viszont, mint Reynaud grófja, a nemesség helyi dísze, ellenzik a csokoládét, de Reynaud szíve is meglágyul a végén a finom édességektől.
-------------------------------------------------------------------------
48.)
-------------------------------------------------------------------------
Dark Star -- Dark Star -- (1974) -- 6,5 p.
Amerikai Sci-Fi film. "87 perc"
Rendezte: John Carpenter.
Szereplők: Brian Narelle, Dre Pahich, Cal Kuniholm, Adam Beckenbaugh.
Dark Star - Sötét Csillag című filmet korát messze megelőzte. A technológiai fejlődésnek köszönhetően az emberiség a 21. század közepére eljutott arra a szintre, hogy gyarmatosítsa az univerzum távoli pontjait. A Dark Star felderítő űrhajó exponenciális thermosztatikus bombákkal van felszerelve, és az űr legsötétebb részein portyázik azzal a feladattal, hogy felkutassa és elpusztítsa az instabil bolygókat még a telepesek érkezése előtt. Csak azzal nem számolnak, hogy az egyik bomba önállósítja magát, ami a hajó és a legénység pusztulásával fenyeget. Az emberiség távoli csillag rendszerek kolonizációjára készül. A Dark Star nevű űrhajó feladata, hogy elpusztítsa a kijelölt területek instabil bolygóit, ám jönnek a problémák.
------------------------------------------------------------------------
49.)
------------------------------------------------------------------------
Déja Vu -- Déja vu -- (2002) -- 7,0 p.
Amerikai-Angol Sci-Fi-Akció film. "128 perc".
Rendezte: Tony Scott.
Szereplők: Denzel Washington, Val Kilmer, Jim Caviezel, Paula Patton.
A film az időutazás egyik lehetséges verzióját mutatja be, vissza mehetünk e a múltba, vagy jövőbe, hogy a már megtörtént eseményeket megváltoztassuk. Mindenki tapasztalta már, van amikor úgy érzi, hogy a vele zajló eseményeket egyszer már átélte, ez a: "déja vu" érzés. Doug Carlin ügynököt (Denzel Washington) rutin nyomozás közben ez a déja vu vezeti egy titokzatos bűncselekmény nyomára. A New Orleans-i kompon történt robbanás ügyében nyomoz, amikor hatalmába keríti az érzés. Carlin egyre biztosabb abban, hogy a lányt, akinek a holttestét a nyomozás során megtalálták, látta már valahol, és abban is, hogy a komp nem egyszerű baleset okán vált a lángok martalékává. A szigorúan titkos katonai eszköz segítségével próbálja elkapni a tetteseket.
----------------------------------------------------------------------
50.)
----------------------------------------------------------------------
Die Hard -- Die Hard -- (1988) -- 6,0 p.
Amerikai Akció film. "105 perc".
Rendezte: John McTiernan.
Szereplők: Bruce Willis, Bonnie Bedelia, Alan Rickman, Alexander Godunov.
A Die Hard - Drágán add az életed, egy amerikai akciófilm, melyet 1988-ban mutattak be. A főszerepben: Bruce Willis látható, akinek a produkció a rendkívüli sikernek köszönhetően meghatározó állomás volt karrierjében, megalapozta akció hősi imázsát. John (Bruce Willis) nyomozó New Yorkból Los Angelesbe tart, hogy rendbe hozza házasságát. Még csak nem is sejti, hogy mások is nagy dobásra készülnek Los Angelesben. Terroristák egy csapata a hidegvérű: Gruber (Alan Rickman) vezényletével arra készül, hogy megszabadítsa a multinacionális Nakatomi céget a kötvényeitől. A terroristák behatolnak az épületbe, túszul ejtik a Nakatomi cég dolgozóit, köztük: John feleségét, Hollyt (Bonnie Bedelia), és nekilátnak, hogy kinyissák a cég széfjét. Ám ott van: John, aki mindent elkövet, hogy meghiúsítsa a tervüket. A 34 emeletes épületben megkezdődik a macska-egér harc.
-------------------------------------------------------------------
51.)
-------------------------------------------------------------------
Dirty Dancing -- Dirty Dancing -- (1987) -- 6,0 p.
Amerikai Romantikus-Tánc film. "100 perc"
Rendezte: Emile Ardolino.
Szereplők: Jennifer Grey, Patrick Swayze, Jerry Orbach, Cynthia Rhodes.
A Dirty Dancing az 1980-as évek végének egyik siker filmje, a zene és a tánc őrületet elindító romantika, a tánc és egy személyes történet ötvözete. A film story 1963 nyarán kezdődik, egy luxus nyaraló helyen tölti vakációját: Baby (Jennifer Gray), egy 17 éves lány, akinek életében a táncé a döntő szerep. Megismerkedik: Johnny-val (Patrick Swayze), a jóképű tánc tanárral, akibe hamarosan fülig szerelmes lesz. Amikor Johnny-t faképnél hagyja tánc partnere egy nagy verseny előtt, Baby veszi át a helyét, s kiderül, hogy remek kettőst alkotnak. Ám Baby szülei nem nézik jó szemmel a turbékoló párost. Baby elvállalja, hogy Johnny táncpartnere lesz a versenyen. Miközben gyakorolnak a versenyre, egymásba szeretnek. Az előadásuk a Sheldrake-ben nagyszerűen sikerül. Ezután Johnny egy zavaros ügybe keveredik, de Baby segítségével tisztázzák magukat.
--------------------------------------------------------------
52.)
--------------------------------------------------------------
Don Quijote -- Don Quijote -- (2000) -- 6,0 p.
Amerikai Kaland film. "140 perc".
Rendezte: Peter Yates.
Szereplők: John Lithgow, Bob Hoskins, Isabella Rossellini, Vanessa Williams.
A "Don Quijote" a spanyol író Cervantes világhírű regénye a hóbortos nemes ember története, ebből készült ez a szép képi világú film. Don Quijote (John Lithgow) falujában él és lovag regények olvasásával tölti idejét. Olvasmányai lassan betöltik napjait és már nem tud különbséget tenni a valóság és a regények világa között. Felveszi a Don Quijote de La Mancha nevet, szerelme: Dulcinea (Vanessa Williams), a lovának: Rocinante nevet adja, és hű szolgájával, az együgyű paraszttal: Sancho Panza (Bob Hoskins) elindul kalandos útjaira, hogy legyőzze az óriásokat és a varázslókat, védelmezze az ártatlanokat és a nőket. Képtelen kalandok során próbálja bizonyítani élete értelmét.
-------------------------------------------------------------------------
53.)
-------------------------------------------------------------------------
Dupla Dinamit -- Double Impact -- (1991) -- 6,0 p.
Amerikai Akció film. "106 perc".
Rendezte: Sheldon Lettich.
Szereplők: Jean-Claude Van Damme, Belo Yeung, Frank Avery, Alonna Shaw.
A Dupla dinamit egy 1991-es amerikai akciófilm, amit Sheldon Lettich rendezett, a főszerepet pedig a híres belga akciósztár, Jean-Claude Van Damme alakítja, aki ebben a filmjében dupla szerepet vállalt. Sok harcművész rajongó kedvence Bolo Yeung, akinek ez a második filmje Van Damme-mal. A Hongkongi üzletembert megtámadják és kivégzik. Csodával határos módon iker fiai megmenekülnek, és egymástól elválasztva a világ két végén nőnek fel. A történet 25 évvel később veszi fel a fonalat. Chad egy Los Angeles-i tanár, aki karatét tanít. Alex pedig egy Hongkongi csempész. Frank elérkezettnek hiszi a bosszút és a jogos jutalék visszaszerzését, ami az ikreket illeti meg, ezért Chaddel Hongkongba utaznak, ahol egy bárban találkozik a két ikerpár. Először nem akarnak együttműködni, majd mindketten belemennek a dologba. A film végén Chad és Alex megbosszulják szüleik halálát és győznek.
-------------------------------------------------------------------------
54.)
-------------------------------------------------------------------------
E. T., a földönkívüli -- E.T. the Extra-Terrestrial -- (1982) -- 6,0 p.
Amerikai Sci-Fi film. "125 perc"
Rendezte: Steven Spielberg.
Szereplők: Henry Thomas, Dee Wallace, Robert MacNaughton, Drew Barrymore.
A film egy Californiai kisvárosban játszódik, az erdőben láthatjuk, amint egy földönkívüli űrhajó száll le. A különös, totyogó idegen lények növényeket keresgélnek. Amikor találkoznak egymással, a mellkasuk vöröses fénnyel izzik, közöttük ez egyfajta köszönésnek felel meg. Az időközben a helyszínre érkező rendőrök azonban megzavarják a lényeket, akik ezért menekülni kényszerülnek. A történet főszereplője, E. T. nem tud időben visszaérni az űrhajóhoz, ezért az otthagyja őt, és így a Földön reked. E. T. a rá vadászó rendőrök elől menekülve elindul az erdőből a közeli kisváros felé. Egy ház teraszán találkozik Elliott-al, a 10 éves kisfiúval. Először mindketten megijednek, de aztán a fiú a házba csábítja a földönkívüli lényt. Lassan barátság szövődik kettejük közt. Elliott hamarosan testvéreit is beavatja a titokba. A gyerekek megtudják E. T.-től, hogy egy távoli bolygóról származik.
---------------------------------------------------------------
55.)
---------------------------------------------------------------
Egy angyal a földön -- Ein Engel auf Erden -- (1959) -- 6,5 p.
Francia-Német Romantikus-Vígjáték film.
Rendezte: Radványi Géza.
Szereplők: Romy Schneider, Henri Vidal, Michéle Mercier, Jean-Paul Belmondo.
Egy angyal a Földön: Ein Engel auf Erden, 1959-ben bemutatott romantikus, francia-német filmvígjáték, a magyar: Radványi Géza rendezésében, Romy Schneider főszereplésével, aki valóban egy angyalian szép teremtés volt. Egy nagyon szép romantikus történet, ami után el is hiszük, hogy angyalok vannak. Egy csinos, kedves légiutaskísérő: Line (Romy Schneider) beleszeret egy híres autóversenyzőbe: Pierre-be (Henri Vidal). A sportoló figyelemre sem méltatja a lányt, ő egy csalfa hercegnőbe szerelmes. Azonban pórul jár, mert az esküvő napján a menyasszonya elhagyja őt. A férfi végezni akar magával, de az őrangyala - a stewardess: Line alakjában - megakadályozza a tragédiát. Az angyal a későbbiekben úgy irányítja a dolgokat, hogy a lóvá tett vőlegény ne a beképzelt hercegnő után fusson, hanem szerelmes legyen abba a lányba, akinek az alakját az őrangyal felvette.
-----------------------------------------------------
56.)
-----------------------------------------------------
Egy asszony meg a lánya -- La ciociara -- (1960) -- 9,0 p.
Olasz-Francia Drámai film. "110 perc".
Rendezte: Vittorio de Sica.
Szereplők: Sophia Loren, Eleonora Brown, Jean-Paul Belmondo, Emma Baron.
Az "Egy asszony meg a lánya" a film történet nagy klasszikusa lett, benne az örök nő: Donna Cesira alakításáért: Sophia Loren Oscar-díjat kapott. A Római fűszerboltos asszony, származása szerint vidéki parasztlány, olaszul: La Ciociara, ez a film eredeti címe. Róma bombázás sújtotta városában járunk 1943 nyarán. Cesira (Sophia Loren) az özvegy élelmiszerbolt tulajdonos, és 15 éves lánya: Rosetta (Eleonora Brown) együtt élnek. A háború rémségei elöl elmenekülnek Rómából és egy hegyi faluban keresnek menedéket. Útközben anya és lánya megismerkednek a bátortalan, kommunista nézeteket valló fiúval: Michele (Jean-Paul Belmondo) Az ifjú titokban szerelmes lesz Cesirába, ugyanakkor a tizenéves Rosetta iránta kezd el táplálni gyengéd érzelmeket. A háború lassan a végéhez közeledik és a két Római nő úgy dönt, visszatér az örök városba. A hazafelé vezető úton: Cesira és Rosetta marokkói katonák fogságába esik, akik megerőszakolják őket, ami drámai események láncolatát indítja el.
-------------------------------------------------------------
57.)
-------------------------------------------------------------
Egy marék dinamit -- Giu la testa -- (1971) -- 7,0 p.
Olasz-Spanyol-NSZK Western film. "115 perc".
Rendezte: Sergio Leone.
Szereplők: Rod Stieger, James Coburn, Romolo Valli, Maria Monti.
Ha: Sergio Leone filmjeiről beszélget az ember, nagyon ritkán kerül szóba az "Egy marék dinamit" a "Dollár-trilógia" mellet kicsit eltörpül, pedig ez is egy remek filmje. A főhős: Juan (Rod Steiger) egy rongyos csavargóként kéredzkedik föl egy postakocsira. Az elképedt utasok megvetéssel, gyűlölettel fogadják. Néhány perc múlva azonban Juan bosszút áll rajtuk, kirabolja őket. Véletlenül találkozik az egykori ír forradalmárral, John-al (James Coburn), aki mostanában robbantással keresi a kenyerét. A "pukkantónak" csúfolt férfi a környék német bánya tulajdonosa megbízásából ezüst után kutat. Juan más munkát ajánl neki. Be is mennek a közeli városba, hogy kirabolják a bankot. Ott azonban pénz helyett politikai foglyokat őriznek. Juan így akarata ellenére belekeveredik a forradalomba. Mivel tudja, hogy ahol forradalom van, ott elszabadul a pokol, minél gyorsabban igyekszik megszabadulni a "nemzeti hős" szerepétől.
-------------------------------------------------------------
58.)
-------------------------------------------------------------
Egy maréknyi dollárért -- Per un pugno di dollari -- (1964) -- 9,0 p.
Olasz-Spanyol-NSZK Western film. "95 perc".
Rendezte: Sergio Leone.
Szereplők: Clint Eastwood, Gian Maria Volonté, Marianne Koch, Wolfgang Luksicki.
Az "Egy maréknyi dollárért" című filmet a "spagetti westernek" atyja, az olasz: Sergio Leone rendezte és az akkor még ismeretlen: Clint Eastwood játszotta a főszerepet. Leone fel akarta éleszteni a western műfajt Itáliában. Ez a film egy új műfajt hozott létre, amit azóta is "európai-olasz, spagetti-western" stílusnak hívnak. A filmnek két folytatása készült, a "Pár dollárral többért" és "A Jó, a Rossz és a Csúf", így ezt a trilógiát: "Dollár-trilógiának" nevezik. A filmeket Spanyolországban, Almería városában forgatták. Egy magányos, névtelen fegyveres: Joe (Clint Eastwood) érkezik a kis határvidéki városkába, ahol két banda rivalizál egymással. Az idegent eleinte nem nézik jó szemmel, de a titokzatos fegyveres tudja, hogyan kovácsoljon előnyt magának a kényes helyzetből. Mindkét bandának felajánlja segítségét, biztos kezét, célt soha nem tévesztő fegyverét, és mindkét bandát sikerül csőbe húznia. Míg a rivalizáló rossz fiúk egymásnak esnek, a névtelen szerencsevadász a háttérből mozgatja a szálakat, és ha kell, a fegyverét is előveszi. Miért teszi mindezt? Egy maréknyi dollárért!
-------------------------------------------------------------
59.)
-------------------------------------------------------------
Egy nehéz nap éjszakája -- A Hard Day's Night -- (1964) -- 8,0 p.
Angol Zenés film. "87 perc".
Rendezte: Richard Lester
Szereplők: John Lennon, George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr.
A Beatles, The Beatles angol zenei együttes tagjai a film főszereplői, minden idők legnépszerűbb, és legnagyobb tömeg hisztériát kiváltó zenekara egy 1964-ben bemutatott angol zenés filmben szerepel. A Beatles együttes tagjai a főszereplők, a Liverpool-i srácok, a "négy gombafejű": John Lennon, George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr. Egészen zseniális film minden idők egyik legmeghatározóbb kulturális jelenségéről, a The Beatles-ről. A film valósághű stílusban készült, nyomon követi: John, Paul, George, Ringo egy napját, amint viharként rájuk ront a hírnév. Épp most határozták el, hogy életükben először megszegik a szabályokat. Az elkövetkező 24 órában kidobják idő beosztásukat, semmibe veszik kötelezettségeiket és belekóstolnak a szabadságba. Sikoltozó rajongókat kell majd kicselezniük, el kell kerülniük a sajtót, ellen kell szegülniük menedzserüknek és ellenőrzésük alatt kell tartaniuk mindent.
-----------------------------------------------------------
60.)
-----------------------------------------------------------
Elfújta a szél -- Gone With the Wind -- (1940) -- 10 p.
Amerikai Drámai-Romantikus film. "222 perc".
Rendezte: George Cukor.
Szereplők: Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland.
Az "Elfújta a szél" a legnagyobb filmek közé tartozik, a legendás filmet a magyar származású: George Cukor (Cukor György) rendezte. A film egy nagy szerelem története: Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) és Rhett Butler (Clark Gable) között. Az Amerikai polgárháború idején játszódó történet főhőse egy Georgiai ültetvényes gyönyörű lánya: Scarlett O'Hara. A tüzes teremtés szerelmes a szomszéd birtokos fiába: Ashley-be, a fiatalember mégsem őt, hanem egy másik lányt: Melanie Hamiltont veszi feleségül. Bosszúból: Scarlett hozzá megy Melanie bátyjához: Charles Hamiltonhoz. A Wilkes birtoki mulatság napján találkozik: Scarlett először: Rhett Butler-el és ezen a napon tör ki az Amerikai polgárháború. A hosszúra nyúló szerelmi történetük itt veszi kezdetét, amely életükben évtizedekig tartó bonyodalmakat, szétválásokat és mindig újra egymásra találásokat hozz majd számukra.
-----------------------------------------------------------------------
61.)
-----------------------------------------------------------------------
Elysium -- Elysium -- (2013) -- 6,5 p.
Amerikai-Angol Sci-Fi film. "109 perc"
Rendezte: Neill Blomkamp.
Szereplők: Matt Damon, Jodie Foster, Alice Braga, Diego Luna.
Az Elysium - Zárt világ 2013-ban bemutatott nagy sikerű sci-fi-film. 2154-re az emberiség két részre szakadt, gazdagokra és szegényekre. 2154-ben az Elysiumon, a Föld körül keringő mesterséges bolygón a gazdagok luxus körülmények között, egészségben élhetnek. A túlnépesedett Föld bolygón a szegények milliói elképesztő nyomorban tengetik az életüket. Az Elysium-on védik előjogaikat a lentiektől, az illegális bevándorlók ellen fegyvert is bevetnek. Max (Matt Damon) a Földön szerzett betegsége után az élete múlik azon, hogy a lehető leggyorsabban feljusson az Elysium-ra, ott remélhet gyógyulást. Max elvállal egy veszélyes munkát, ha sikerül teljesítenie, akkor kap egy jegyet a kiváltságosok tökéletes világába. Azt azonban a férfi nem sejti, hogy a célszemély különösen fontos az Elysium védelmi minisztere, Delacourt  számára. A nő egyik kiválóan felszerelt különítményét küldi harcba Max ellen.
-----------------------------------------------------------------------
62.)
-----------------------------------------------------------------------
Emlékmás -- Total Recall -- (1990) -- 6,5 p.
Amerikai Sci-Fi-Akció film. "113 perc".
Rendezte: Paul Verhoeven.
Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone, Rachel Ticotin, Michael Ironside.
Az Emlékmás című filmben a 21. században vagyunk, 2084-et írunk. Doug Quaid-et (Arnold Schwarzenegger) olyan különleges eljárásnak vetik alá, amellyel a férfi emlékeit teljesen összekuszálják. Így akarják megakadályozni, hogy emlékezzen arra, amire szerintük nem kellene. Egy napon azonban Quaid mégis ráébred arra, hogy ki is ő valójában. Ez a felismerés pedig arra készteti, hogy a Marsra utazzon és ott felvegye a harcot egy kíméletlen gengszterrel, aki romba döntötte életét. A Mars bolygóra érve azonnal feltűnik neki, hogy a bűnöző is felkészült már érkezésére. Quaid-nek rá kell jönnie arra, hogy senkiben sem bízhat. Menekülnie kéne, de a bosszú visszatartja és felveszi a harcot a kegyetlen gonosztevővel. A végén Quaid és Melina a Marsi levegőn sétálnak.
---------------------------------------------------------------
63.)
---------------------------------------------------------------
Emmanuelle -- Emmanuelle -- (1974) -- 6,0 p.
Francia Erotikus-Romantikus film. "92 perc."
Rendezte: Just Jaeckin.
Szereplők: Sylvia Kristel, Alain Cuny, Daniel Sarky, Marika Green, Jeanne Colletin.
Az Emmanuelle film alapmű, ez az erotikus filmek ősapja, a többi hasonló film azóta is innen veszi az ötletet. Just Jaeckin, francia képzőművész tevékenységi körét 1974-ben kiterjesztette a filmvilágra is. Az Emmanuelle-t filmesítette meg, az erotika művészi szintű ábrázolására tett kísérletet. A fiatal és bájos Emanuelle (Silvia Kristel) a francia diplomata, Jean (Daniel Sarky) felesége, akit Bangkok-ba küldenek. Az idősebb férj szexualitás terén jóval tapasztaltabb a feleségénél, ezért türelmes vele, és nyitott minden újításra. A nő eleinte bátortalan az új környezetben, de fokozatosan megismeri Bangkok szépségét. A lány, két barátnője - Bee és Marie felügyelete alatt éli át első erotikus tapasztalatait. A testi örömök igazán tiltott, korlátoktól mentes világába az excentrikus olasz arisztokratának, Mario (Alain Cuny) köszönhetően lép be. Az Emanuelle folytatásai is még az erotika határát jelentette.
-------------------------------------------------------------------------
64.)
-------------------------------------------------------------------------
Eredet -- Inception -- (2010) -- 7,0 p.
Amerikai-Angol Sci-Fi film. "106 perc".
Rendezte: Christopher Nolan.
Szereplők: Leonardo Di Caprio, Tom Hardy, Michael Caine, Marion Cotillard.
Az Eredet a fantasztikus műfaj egyik sikeres és népszerű filmje. Dom Cobb (Leonardo Di Caprio) az ipari kémkedés legzseniálisabb bűnözője, aki mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata az álom fázisba jut, ő belopózik az elméjükbe, és hozzáfér a legtitkosabb álmaikhoz, információkhoz is. Egy kecsegtető és életveszélyes ajánlattal keresik fel. Egy gondolatot kell elültetnie a haldokló milliárdos tudat alattijába úgy, hogy a célszemély halálos védelmi rendszerrel felvértezett elméje ne kaphassa el. A legjobb emberét, Arthurt bízza meg a csapat összeállításával. Mottó: A tudatod lesz a tetthely. Az álom valóság, (The dream is real).
-----------------------------------------------------------------
65.)
-----------------------------------------------------------------
Esőember -- Rain Man -- (1988) -- 10 p.
Amerikai Drámai film. "155 perc".
Rendezte: Barry Levinson.
Szereplők: Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino, John Mooney.
Az Esőember: Rain Man 1988-ban bemutatott nagy sikerű amerikai filmdráma: Tom Cruise és Dustin Hoffman főszereplésével. A film 4 Oscar-díjat nyert. Charlie Babbit (Tom Cruise) egy arany ifjú, aki csalódottan veszi tudomásul, hogy édesapjától, akivel soha nem jött ki valami jól, alig örökölt valamit. Kiderül, hogy van egy bátyja, aki a hagyaték mintegy 3 millió dollárnyi részét kapja, ő: Raymond Babbit, Esőember (Dustin Hoffman). Charlie egy intézetben talál rá az autista és Savant-szindrómás Raymondra, s magával viszi őt annak reményében, hogy megszerezheti a bátyja számára értéktelen vagyont mint: Raymond gyámja. Raymond kívülről tudja Shakespeare összes művét, zseniális fejszámoló. A közös útjuk során Charlie őszintén megszereti Raymondot, s lassanként megtanul együtt élni bátyja fogyatékosságával és különc szokásaival, s már nem is érdekli a három millió dolláros örökség megszerzése.
-----------------------------------------------------------------------
66.)
-----------------------------------------------------------------------
Édes élet -- La Dolce Vita -- (1960) -- 10 p.
Olasz-Francia Drámai-Romantikus film. "174 perc".
Rendezte: Federico Fellini.
Szereplők: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée, Yvonne Furneaux.
Az Édes élet: La Dolce Vita, 1960-ban bemutatott olasz-francia film: Federico Fellini híres és nagy alkotása, máig klasszikus film jeleneteivel, Marcello Mastroianni és Anita Ekberg főszereplésével. A film az 1960-as Cannes-i fesztiválon elnyerte az Arany Pálmát. Marcello (Marcello Mastroianni) egy Római bulvárlap munkatársa. A Via Veneto-val jelképezett fényűző, hazug és cinikus társasági élet ismert figurája. A hamis csillogású filmipar teljes erkölcsi kiüresedést tapasztalja, mégis ennek a világnak adja el magát. Marcello képtelen eldönteni, merre menjen az életben, innen van unottan egykedvű. A film nő alakjai: Marcello barátnője, Emma (Yvonne Furneaux), aki otthonról, gyermekekről álmodik és végtelenül unalmas. Sylvia (Anita Ekberg), a vérbő svéd színésznő, aki látszólag maga az életöröm, csak veri a férje. Maddalena (Anouk Aimée), a gazdag, unatkozó, léha nő, Marcello egyedül belé szerelmes.
--------------------------------------------------------------
67.)
--------------------------------------------------------------
És Isten megteremté a nőt -- Et Dieu, créa la femme -- (1956) -- 6,0 p.
Francia-Olasz Romantikus-Vígjáték. "95 perc".
Rendezte: Roger Vadim.
Szereplők: Brigitte Bardot, Curd Jürgens, Christian Marquand, Jean-Louis Trintignant.
A film főszereplője nem más, mint: Brigitte Bardot, akkoriban az egyik legragyogóbb női sztár. Brigitte Bardot volt a francia szexbálvány az 1960-as években, B.B.-ért akkoriban a fél világ rajongott. Juliette (Brigitte Bardot) a 18 éves Saint-Tropez-i árva mindenkit magába bolondít: a gazdag külföldit, a gátlásos fiút és annak bátyját egyaránt. Az első udvarlója a jóval idősebb, dúsgazdag: Eric Carradine, az érzékeny, természetes, ámde érzéki lány erőteljes erotikus kisugárzása nagy hatással van gazdag hódolójára, a lánynak azonban Antoine Tardieu tetszik, aki nem igazán törődik vele. Antoine naiv öccse, Michel, aki titokban imádja a lányt, hogy megmentse az intézettől, házassági ajánlatot tesz, amit Juliette elfogad, holott valójában a bátyjába szerelmes. És habár az esküvői vacsora is botrányosra sikeredik, Juliette végül példás feleséggé válik és a házasságuk boldog lesz.
----------------------------------------------------------------
68.)
----------------------------------------------------------------
Fatima csodája -- Fatima -- (1997) -- 9,0 p.
Portugál-Olasz Történelmi film. "104 perc".
Rendezte: Fabrizio Costa.
Szereplők: Vanessa Antunes, Vanessa Staiss, Filipe Carvalho, Catarina Furtado.
A Fatima című nagyon szép portugál-olasz film az 1917-es híres Fatimai Mária jelenéseknek és Nap csodának állít emléket, ami Portugáliában történt meg. Az 1917-ben játszódó történetben három tanulatlan pásztor gyermek: Lúcia: (Vanessa Antunes), Jacinta: (Vanessa Staiss), Francisco (Felipe Carvalho) többször is találkozik a gyönyörű: Szent Szűz-el, Szűz Mária-val, aki rajtuk keresztül fontos üzeneteket ad át a világnak. Az üzenetek olyan mély és titkos információkat tartalmaznak, amelyekről egyszerű gyermekeknek csodás közbenjárás nélkül nem lehet tudomásuk. E titok mély üzenete szó szerint megrázza az egész világot és állásfoglalásra késztet minden embert a hitről, szeretetről, az élet legfontosabb kérdéseiről. Egyik kritika a filmről ezt írja: "Egy film, amit látni kell mindazoknak, akik nem vesztették el a hitüket, és azoknak, akik még nem tudnak hinni."
----------------------------------------------------------------
69.)
----------------------------------------------------------------
Fekete tulipán -- La tulipe noire -- (1964) -- 8,0 p.
Francia-Olasz-Spanyol Kaland film. "107 perc".
Rendezte: Christian Jaque.
Szereplők: Alain Delon, Virna Lisi, Dawn Addams, Adolfo Marsillach.
A Fekete tulipán egy kaland film klasszikus, amire szívesen emlékeznek akik látták. Guillaume gróf (Alain Delon) kettős életet él, nappal arisztokrata, éjjel sötét oldala a kalandorkodás és rablás. A sebesülését leleplezné, felhozatja vidékről öccsét, hogy a gyógyulás idejére a világ előtt helyettesítse. Julien (Alain Delon) boldogan vállalja a szerepet, mert azt hiszi, bátyja is osztozik az ő eszméiben és az igazságért harcol. Keserves csalódás éri, mikor kiderül, hogy az csak a saját élvezeteire gondol. A mellette lévő szép lány: Caroline (Virna Lisi) is rájön a fortélyra. A két testvér életre keltése Delon számára külön jutalom volt, hiszen ilyen kettős szerep ritkán adatik meg egy színésznek, főleg, hogy a fivérek személyisége meglehetősen eltérő: Guillaume nagyvilági karakter, csupa nemtörődömség és merészség, míg Julien inkább naiv és idealista. Egy 50 éves filmről van szó, ami ma is megállja a helyét.
-----------------------------------------------------------------
70.)
-----------------------------------------------------------------
Felhők fölött 3 méterrel -- Tres metros sobre el cielo -- (2010) -- 6,5 p.
Spanyol Romantikus-Drámai film. "102" perc.
Rendezte: Fernando González Molina.
Szereplők: Mario Casas, María Valverde, Álvaro Cervantes, Marina Salas.
A "Felhők fölött 3 méterrel" egy nagy sikert elért spanyol romantikus-dráma, a szerelem erejéről és hatásáról szól. A történet két különböző világban élő tinédzserről szól. A rossz fiú és a jó kislány találkozása és kapcsolatát mutatja be. Egy valószerűtlen kapcsolat krónikája, ami gyakorlatilag lehetetlen, mindazonáltal elkerülhetetlen. Hache (Mario Casas) ellenben lobbanékony, lázadó alkat, és megbízhatatlan természet. Állandóan keresi a veszélyt, folyamatosan harcban áll mindennel és mindenkivel, illegális motor versenyeken vesz részt. Babi (Maria Valverde) tehetős felső középosztálybeli családból származó lány, aki korlátok közt nőtt fel, jól nevelt, ártatlan és betart minden szabályt. A két fiatal különbözőségük ellenére is megtapasztalja az igazi szerelem érzését.
----------------------------------------------------------------
71.)
----------------------------------------------------------------
Felhők fölött 3 méterrel II.,Téged akarlak -- Tengo ganas de ti -- (2012) -- 6,5 p.
Spanyol Romantikus-Drámai film. "124 perc".
Rendezte: Fernando González Molina.
Szereplők: Mario Casas, María Valverde, Clara Lago, Marina Salas.
A "Téged akarlak" a nagy sikerű spanyol romantikus dráma a "Felhők fölött 3 méterrel" című film folytatása. Hache (Mario Casas) elutazik néhány évre London-ba, de Babit (Maria Valverde) nem tudta kitörölni szívéből, az idő múlásával sem, visszaköltözik Barcelona-ba. Mire vissza érkezik, azt tapasztalja, hogy minden megváltozott körülötte, ő is. A Babi új életet kezdett, egy másik férfivel jár. Hace előröl kezd mindent, elköltözik, új barátokat talál, munkát vált. Találkozik egy lánnyal Gin-nel (Clara Lago), aki lenyűgözi a fiút különleges  vad és őszinte természetével és kisugárzásával. Hace végre teljesen túl tud lépni első szerelmén, de amikor újra találkozik Babival és együtt látja őt új vőlegényével összezavarodik és nem tudja mihez kezdjen az újra és újra feltörő érzelmeivel. A halott barát emléke és a két lány közti vívódás az őrület határára sodorják Hache-t, ezért egyre őrültebb kalandokba sodródik.
--------------------------------------------------------------------
72.)
--------------------------------------------------------------------
Féktelenül -- Speed -- (1994) -- 6,5 p.
Amerikai Akció film. "116 perc".
Rendezte: Jan de Bont.
Szereplők: Keanu Reeves, Dennis Hopper, Sandra Bullock, Joe Morton.
A Féktelenül (Speed) egy 1994-ben készült nagy sikerű amerikai akciófilm. A filmet Jan de Bont rendezte, a főszerepekben Keanu Reeves, Dennis Hopper és Sandra Bullock láthatóak. A mindenre elszánt pszichopata: Howard Payne (Dennis Hopper) felrobbantja Los Angeles egyik toronyházának liftjét. Terve azonban meghiúsul, amikor: Jack Traven (Keanu Reeves) speciális mentő a robbanás előtt kimenti a felvonóban rekedt túszokat. Bosszúból Howard egy pokolgéppel felszerelt, utasokkal tömött száguldó buszt szabadít a városra, ami fékezéskor robban. Őrült hajsza kezdődik az utasok életéért, melyben egy bátor utas: Annie Porter (Sandra Bullock) és Jack Traven minden idők egyik legveszélyesebb és leglátványosabb mentő akcióját hajtják végre. Annie Porter veszi át a volánt, a szabályok szerint a busz nem mehet: 50 mérföld, (80 km/h) alatti sebességgel, és senki nem szállhat le.
---------------------------------------------------------------
73.)
---------------------------------------------------------------
Férfi vadászat -- La chasse a l'homme -- (1964) -- 6,0 p.
Francia-Olasz Romantikus-Vígjáték film. "88 perc".
Rendezte: Edouard Molinaro.
Szereplők: Francoise Dorléac, Catherine Deneuve, Claude Brialy, Jean-Paul Belmondo.
A férfi vadászat című romantikus vígjáték unikuma az, hogy együtt szerepel benne a gyönyörű testvérpár: Francoise Dorléac és Catherine Deneuve Dorléac. Catherine Deneuve világhírű színésznő lett, testvére Francoise autó balesetben fiatalon elhunyt. De a filmszalag örökre megőrizte szépségét. Antoine nemsokára oltár elé vezeti a szerelmét, Gisele-t. A barátja, Julien, a megrögzött agglegény azonban a saját fájdalmas tapasztalataira hivatkozva, kétségbeesetten próbálja lebeszélni erről. És persze ott van Fernand is, aki a fölötte uralkodó felesége éber felügyelete alatt éli mindennapjait. Végül az elbizonytalanodott Antoine elmenekül Gisele elől a hajóra, mellyel a nászútjukra mentek volna. A hajón szerelembe esik egy másik nővel, Sandrával, nem sejtve, hogy ő a pénzes pasikra utazik. Azonban a szerelemnek nincs határa, végül mindkét férfi megházasodik, egy-egy szép feleséggel.
------------------------------------------------------------------
74.)
------------------------------------------------------------------
Flashdance -- Flashdance -- (1983) -- 7,0 p.
Amerikai Romantikus-Tánc film. "90 perc".
Rendezte: Adrian Lyne.
Szereplők: Jennifer Beals, Michael Nouri, Lilia Skala, Belinda Bauer.
A Flashdance egy amerikai romantikus-tánc film, ami az 1980-as évek elejének egyik siker filmje volt. A Flashdance videó klip-szerű jelenetei több 80-as évekbeli filmre is nagy hatással voltak. A Flashdance remek a zenével és nagyszerű tánc betétekkel operál. A film story: Alex Owens (Jennifer Beals) története, aki nappal hegesztő munkásként dolgozik, éjszaka pedig bár táncosként, de arról álmodik, hogy balett táncos legyen. Az érvényesüléséhez azonban csak tehetségét és tánc tudását hajlandó latba vetni, a szépségével járó támogatást, csakúgy, mint minden más protekciót élből visszautasítja. Alex sokat táncol, sokat gyakorol, majd szerelmes lesz ahogyan egy fiatal lánynál lenni szokott. A kitartása végül meghozza az eredményét, egy bizottság elé kerül, ahol megmutathatja fergeteges tánc tudását.
------------------------------------------------------------------
75.)
------------------------------------------------------------------
Forrest Gump -- Forrest Gump -- (1994) -- 9,5 p.
Amerikai Drámai film. "142 perc".
Rendezte: Robert Zemeckis.
Szereplők: Tom Hanks, Robin Wright, Mykelti Williamson, Sally Field.
A Forrest Gump ma már egy klasszikus film, alapmű, minden filmes lista elején található. A film világszerte óriási bevételt szerzett a mozi pénztárakban. A film: Forrest Gump (Tom Hanks) egy déli államokbeli fiú rögös élet útjáról szóló történet. Forrest gyenge szellemi képességei ellenére mégis sikert sikerre halmoz az életben, akaratának és kitartásának köszönhetően, de képtelen felfogni dicsőségeit. Forrest nagyon kalandos életet élt, volt ő: amerikai-futball sztár, katona, háborús hős, válogatott pingpongozó, rákászhajó-kapitány, ultramaratoni futó. Egész élete folyamán mégis egyetlen cél vezérelte, hogy elnyerje gyermekkori barátnője kezét, aki élte világát és a gyermekkori emlékeken kívül semmi más szál nem fűzte Forrest-hez. Később mégis egymásra találnak és megszületik a kis Forrest, ám: Jenny (Robin Wright) meghal. A film példát mutat az egyszerű embereknek is a siker, megbecsülés, tisztelet eléréséhez.
---------------------------------------------------------------
76.)
---------------------------------------------------------------
Futball faktor -- The Football Factory -- (2004) -- 8,5 p.
Angol Drámai film. "91 perc".
Rendezte: Nick Love.
Szereplők: Danny Dyer, Frank Harper, Dudley Sutton, Tamer Hassan.
A 2004-ben bemutatott, immár a kultuszfilmek között számon tartott "Futball faktor" talán éppen amiatt emelkedik ki a számtalan futball huligán film közül, mert ezt az alapvetően mindenkit foglalkoztató és kínzó kérdést helyezi a központi témájává: mikor kell abbahagyni? Mert ahogy a futballista, a bokszoló vagy a torreádor, úgy a futballhuligán is megöregszik egyszer. A Futball faktor annak ellenére lett kultmozi, hogy a története nem is a brit futball huliganizmus "aranykorában", az 1980-as években játszódik, hanem már a 2000-es években, amikor a jelenség a stadionokon túlra, a szigetországi közélet perifériájára szorult. A Chelsea szurkoló főszereplő: Tommy Johnson (Danny Dyer) az önmaga identitását kereső, ám unalmában céltalanul bolyongó huszonéves Chelsea-drukker és barátai, akik a kicsapongó hétvégéknek, az alkalmi szexuális kapcsolatoknak, a sörivászatoknak, a drogozásnak és persze néhanapján az igazi férfias bunyóknak élnek. Tommy bandáján keresztül három férfi generációt ismerhetünk meg, annak minden örömével, nyűgével és bajával.  
-----------------------------------------------------------------------
77.)
-----------------------------------------------------------------------
Függetlenség Napja -- Independence Day -- (1996) -- 6,0 p.
Amerikai Sci-Fi-Akció film. "145 perc".
Rendezte: Roland Emmerich.
Szereplők: Will Smith, Bill Pullman, Mary McDonnell, Jeff Goldblum.
Amerika nagyvárosai felett hatalmas méretű idegen űrhajók jelennek meg. Az emberek menekülni kezdenek, kitör a tömeg pánik. Az idegen űrhajók támadni kezdenek, romba döntik: Washingtont, New Yorkot, Los Angelest, ahol a First Lady is tartózkodik. Az Amerikai Légierő ellentámadása kudarcba fúl: az idegen űrhajókra mért csapások sikertelenek. Az elnököt biztonságos helyre, az 51-es körzetbe szállítják, ahol meglepő dologba avatják be Davidékkel együtt: Okun professzor megmutatja nekik az 1947-ben Roswellnél lezuhant, még működő - űrhajót és az ufó-k testeit, melyekkel hosszú ideje kísérleteznek. David rájön, hogy az idegen űrhajókat meg tudják semmisíteni számítógépes vírussal. David és Hiller sikeresen megfertőzik és felrobbantják a fő űrhajót. Russell Casse nevű pilóta öngyilkos akciót hajt végre, ezzel pedig megsemmisíti a bázist fenyegető hajót és megmenti a Földet.
----------------------------------------------------------------
78.)
----------------------------------------------------------------
Gilda -- Gilda -- (1946) -- 6,5 p.
Amerikai Romantikus-Drámai film. "100 perc".
Rendezte: Charles Vidor.
Szereplők: Rita Hayworth, Glenn Ford, George Macready, Steven Geray.
A Gilda egy 1946-ban bemutatott fekete-fehér amerikai romantikus-dráma, a magyar származású: Charles Vidor (Vidor Károly) rendezésében. A főszerepet: Rita Hayworth alakítja, a korszak legnagyobb szex-szimbóluma, női bálványa, a leglátványosabb női sex appeal-je, egyeduralkodója az 1940-es éveknek. Rita akit ikonikus karakterében, karrierje csúcspontján láthatunk ebben a filmben. Rita Hayworth legnagyobb sikerét a Gildában aratta: valami szándékos szexuális jelentőséget nyert az, ahogyan Rita lassan lehúzta híressé vált hosszú, fekete kesztyűjét. Gilda énekesnőként lép fel férje kétes hírű Dél-Amerikai, Buenos Aires-i kaszinójában. Ide vetődik egykori rajongója, egy fiatal szerencselovag, aki dolgozni kezd a férjnek. Nem veszélytelen vállalkozás, különösen, ha még ég a régi tűz köztük. A gyönyörű nő és a két férfi között egy furcsa szerelmi háromszög alakul ki végül.
-------------------------------------------------------------
79.)
-------------------------------------------------------------
Gladiátor -- Gladiátor -- (2000) -- 10 p.
Amerikai-Angol Kaland film. "149 perc".
Rendező: Ridley Scott.
Szereplők: Russell Crowe, Joaquin Phoenix, Connie Nielsen, Richard Harris.
A Gladiátor a legjobb történelmi kalandfilm, hatalmas erejű alkotás: Ridley Scott rendezésében, Russell Crowe főszereplésével, 5 Oscar-díjat nyer 2000-ben. A film a Római birodalomban játszódik, 180-ban kezdődik, Marcus Aurelius utolsó hódító hadjáratán. Maximus (Russell Crowe), a hatalmas római generális, a nép kedvence, és az idős uralkodó: Marcus Aurelius (Richard Harris) bizalmát is élvezi, őt teszi meg örökösévé hatalom éhes fia: Commodus (Joaquin Phoenix) ellenében. Commodus átveszi mégis a hatalmat, és halálra ítéli Maximust: ő megmenekül, a Hispania-ból. Rabszolga kereskedők kezére jut, akik eladják Gladiátor-nak egy Afrikai provinciába. Majd Rómába viszik, ahol nagy Gladiátor győzelmeket arat. Commodus 150 napig tartó Gladiátor játékot rendez. Maximus nagy győzelmeket arat és népszerű lesz, végül belehal a sérüléseibe, de dicsőségesen látja viszont családját: a túlvilágon.
--------------------------------------------------------------------
80.)
--------------------------------------------------------------------
Hannah és nővérei -- Hannah and Her Sisters -- (1986) -- 8,0 p.
Amerikai Romantikus-Vígjáték film. "106 perc"
Rendezte‎: ‎Woody Allen.
Szereplők: Woody Allen, Michael Caine, Mia Farrow, Carrie Fisher.
A Hannah és nővérei: Woody Allen 1986-os amerikai vígjátéka, amely egy nagy család tagjainak egymásba gabalyodó történeteit meséli el 2 éves időtartamban. A filmet Woody Allen írta és rendezte, maga is játszik benne olyan sztárokkal, mint: Hannah (Mia Farrow), Hannah férje: Elliot (Michael Caine), Hannah nővérei: Holly (Dianne Wiest), Lee (Barbara Hershey). Mickey (Woody Allen), mint Hannah korábbi férje és Holly lehetséges férje, leginkább a fő történet szálon kívül jelenik meg. Hannah van a középpontban végig. Az összes jelenet, ami a fő történetszál kétéves időszakán kívül játszódik, visszatekintés: Mickey és Hannah korábbi házasságára, Hannah és Mickey küzdelmére a terméketlenség ellen, majd későbbi papa pótló szerepére, amelyet Hannah gyermekeinél töltött be, illetve az első randevújára Hannah nővérével Holly-val. Mickey hipochondriájával küzd, szakmai és alkotói válságba kerül.
--------------------------------------------------------------------
81.)
--------------------------------------------------------------------
Halálos Fegyver -- Lethal Weapon -- (1987) -- 7,0 p.
Amerikai Akció film. "110 perc".
Rendezte‎: ‎Richard Donner.
Szereplők: Mel Gibson, Danny Glover, Gary Busey, Tom Atkins.
A Halálos fegyver "Lethal Weapon" 1987-ben bemutatott, nagy sikerű amerikai akció film. A főszerepekben: Mel Gibson és Danny Glover látható. A film nagy sikerére való tekintettel készült három folytatás is. A film meghatározó alkotás lett a maga műfajában. Roger Murtaugh (Danny Glover) gyilkossági ügyekben nyomozó zsaru létére otthonülő, családszerető ember. Ám egy teljesen más típusú nyomozóval, Martin Riggs-szel (Mel Gibbson) hozza össze a sors. Riggs felesége életét vesztette, a férfi azóta magányosan él. A két rendőrnek egy bűnügyet kell megoldania, de a túlélésre csak akkor van esélyük ha megtanulnak együttműködni. Nem telik el 48 óra, és máris túlélnek egy lövöldözést a sivatagban, felveszik a küzdelmet helikopterekkel és géppuskákkal, kézigránátokat hajigálnak, tetőről ugrálnak, megmentik Murtaugh elrabolt lányát, keresztülhajtanak a falon, és elsütnek jó sok poént.
-----------------------------------------------------------------------
82.)
-----------------------------------------------------------------------
Haragban a világgal -- Rebel Without a Cause -- (1955) -- 8,5 p.
Amerikai Drámai film. "107 perc".
Rendezte: Nicholas Ray.
Szereplők: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo, Jim Backus.
A kritika generációs filmként írja le ezt a kitűnő alkotást. A történet szereplői tipikus, 1950-es évekbeli, amerikai fiatalok. A film főszereplője, az autó balesetben Porsche-jével fiatalon életét vesztő: James Dean legenda lett a fiatalok körében. Jim Stark (James Dean) puhány apja és zsarnoki anyja mellett képtelen férfivá válni, ezért inkább vadabb kortársai között keresi a figyelmet. Jim bajkeverő hírében áll, és kétes hírnevére nem is cáfol rá, amikor: Los Angelesbe költözik. Már érkezése első napján összeütközésbe kerül a törvénnyel randalírozás és részegség miatt. A felnőttek és társai erőszakos világával szemben Jim csupán a bandavezér volt barátnőjében: Judy-ban (Natalie Wood) és egy dúsgazdag árva gyerekben, Plató-ban (Sal Mineo) talál némi támaszt. Ezt a maga korában iskolát teremtő melodrámát az "ok nélküli lázadó" prototípusát megtestesítő: James Dean játéka teszi felejthetetlenné.
------------------------------------------------------------------------
83.)
------------------------------------------------------------------------
Harmadik típusú találkozások -- Close Encounters of the Third Kind -- (1981) -- 6,5 p.
Amerikai Sci-Fi film. "134 perc".
Rendezte: Steven Spielberg.
Szereplők: Richard Dreyfuss, Melinda Dillon, François Truffaut, Teri Garr.
A Harmadik típusú találkozások Roy Neary-ről (Richard Dreyfuss), egy átlagos munkásról szól, akinek az életét gyökeresen megváltoztatta egy UFO-val való találkozás. Világszerte szokatlan jelenségeket észlelnek, csakúgy, mint az egyik amerikai kisváros lakói. Akik valamilyen formában kapcsolatba kerültek az UFO-val, rejtélyesen és furcsán kezdenek viselkedni. A tudósok szerint egy földön kívüli, idegen civilizáció küldöttei szeretnék felvenni a kapcsolatot az emberiséggel. Ez a feladat a hadseregre és az amerikai kormányra hárul. A Harmadik típusú találkozások című film 18 millió dollárból készült. Bemutatása óta kultusz és alap film lett belőle, és mérföldkő a science fiction műfajban.  Később a nagy ufó alja kinyílik, és réges-rég eltűnt emberek jönnek elő belőle, majd nagy szemű idegen lények is kiszállnak. Nearyt magukkal viszik az ufóba, amely felszáll, a film pedig véget ér.
---------------------------------------------------------------------
84.)
---------------------------------------------------------------------
Házasság olasz módra -- Matrimonio all'italiana -- (1964) -- 9,5 p.
Olasz-Francia Drámai-Romantikus film. "95 perc".
Rendezte: Vittorio de Sica.
Szereplők: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi, Tecla Scarano.
A Házasság olasz módra: Matrimonio all'italiana egy 1964-es olasz romantikus filmdráma: Vittorio De Sica rendezésében. Az idejétmúlt olasz erkölcsöket kifigurázó komédia könnyűvérű hősnője számos furfang árán végül eléri, hogy szeretőből végre igazi feleség lehessen. Filumena Marturano (Sophia Loren) tizenhét éves korában került egy Nápolyi nyilvánosházba, itt ismerte meg: Domenico Sorianit (Marcello Mastroianni), a jóképű, vagyonos kávéház tulajdonost. A futó ismeretségből évekig tartó viszony lett. Domenico azonban cselédsorban tartja szeretőjét, aki hosszú évek után végre fellázad sanyarú sorsa ellen. Filumena egy csellel házasságot köt Domenico-val, aki miután ezt nem akarja elismerni, a nő megmondja neki hogy három fia közül egy az övé. Domenico végül elfogadja, hogy nem tudja, melyik a három közül a saját fia. Elveszi feleségül Filumenát, és mind a három fiút sajátjaként ismeri el.
-------------------------------------------------------------
85.)
-------------------------------------------------------------
Híd a Kwai folyón -- The Bridge on the River Kwai -- (1957) -- 9,0 p.
Angol-Amerikai Háborús film. "155 perc".
Rendezte: David Lean.
Szereplők: William Holden, Alec Guinness, Jack Hawkins, Sessue Hayakawa.
A Híd a Kwai folyón egy híres, 7. Oscar díjas brit-amerikai háborús film. Délkelet-Ázsia a második világháború idején. A japánok az angolokkal egy stratégiai szempontból igen fontos hídat építtetnek. Ha a híd felépül, az a szövetségesek nagyon sok katonájának életébe kerül. A tábor két részre szakad: a foglyok egy része rombolna, míg mások engedelmesen építenének. Mindeközben útnak indul egy kommandós egység, hogy felrobbantsa a hídat a Kwai folyón. Nicholson ezredes (Alec Guinness) azt követeli, hogy embereivel tisztességesen bánjanak a japán fogva tartóik a Burmai hadifogoly táborban a Burma-vasút építése alatt. Később mégis megszervezi, hogy emberei vasúti hidat építsenek az ellenségnek, miközben a táborból megszökött amerikai: Shears hadnagy (William Holden) angol katonákkal elindul, hogy felrobbantsa a hidat. A tábor két részre szakad, az egyik fél építene, a másik fél rombolna.
--------------------------------------------------------------
86.)
--------------------------------------------------------------
Hogyan fogjunk milliomost -- How to Marry a Millionaire -- (1953) -- 6,0 p.
Amerikai Romantikus-Vígjáték film. "92 perc".
Rendezte: Jean Negulesco.
Szereplők: Marilyn Monroe, Betty Grable, Lauren Bacall, David Wayne, Rory Calhoun.
A Hogyan fogjunk milliomost 1953-ban bemutatott népszerű romantikus vígjáték. A korszak legszebb színésznői a főszereplők: Marilyn Monroe, Betty Grable, Lauren Bacall, akik pénzes férjekre vadásznak. Három csábos és szépségesen vonzó New York-i modell összefog, és közösen egy exkluzív lakást bérelnek, hogy valóra váltsák nagy álmukat. Mindhárman milliomos férjet akarnak fogni, hogy végre-valahára megszabaduljanak az olcsójánosoktól. Így már nem lehet gond egy szál se, leszámítva, hogy egyáltalán nem könnyű őket megkülönböztetni, egy milliomost egy felvágós sznobtól. És bár a maga módján mindhárom lány sikerrel jár, felmerül a kérdés: biztos, hogy csak a pénz boldogít. Hát nem csak az.
---------------------------------------------------------------
87.)
---------------------------------------------------------------
Ifjúság -- La Giovinezza -- (2015) -- 8,0 p.
Olasz Vígjáték film. "140 perc".
Rendezte: Paolo Sorrentino.
Szereplők: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano.
Paolo Sorrentino az Oscar-díjas olasz film rendező ismét egy olyan alkotással jelentkezik, melyet. Federico Fellini hagyatékának atmoszférája leng körül. Az Ifjúság azonban nem az Édes életet, hanem a "Nyolc és ½"-t helyezi a célkeresztjébe. A helyszín ezúttal a költői szépségű Svájc, ahol a hegyek, az Alpok oltalmában egy luxus-szálloda bújik meg. Amiképp a 8½ elején a Fellini-alteregóként értelmezett: Guido, így itt az Ifjúság főhőse: Fred (Michael Caine) is ebbe az elzárt közegbe menekül a külvilág elvárásai elől. Az idős férfi nyugdíjba vonult zeneszerző, a legjobb idős barát: Mick (Harvey Keitel) személyében, aki legutolsó filmjén dolgozik. Feltűnik a szerepére készülő fiatal amerikai színész (Paul Dano), vagy depresszióval küszködő lány (Rachel Weisz), aki szakítása után a hotelben lel menedékre. Az Ifjúság atmoszféráját, paradox módon, teljes mértékben az élet alkonya hatja át.  
----------------------------------------------------------------
88.)
----------------------------------------------------------------
Igazából szerelem -- Love Actually -- (2003) -- 7,5 p.
Angol Romantikus-Vígjáték film. "129 perc".
Rendező: Richard Curtis.
Szereplők: Hugh Grant, Laura Linney, Colin Firth, Emma Thompson.
A film történet mozgató rugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra, nemre, és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolás fiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. A történet: 5 héttel karácsony előtt kezdődik, és hétről hétre mutatja be a szereplők életét az ünnepekig. Számos neves női és férfi brit színész alakítja a szerelmi történeteket a filmben. Karácsony szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés vagy szerencsétlen.
--------------------------------------------------------------
89.)
--------------------------------------------------------------
Isten Fia -- Son of God -- (2014) -- 8,5 p.
Amerikai Történelmi film. "138 perc".
Rendezte: Christopher Spencer.
Szereplők: Diogo Morgado, Amber Rose Revah, Joe Wredden, Sebastian Knapp.
Az "Isten Fia" című film, ami: Jézus Krisztus életét, születését, tanításait, keresztrefeszítését és feltámadását mutatja be. Christopher Spencer nagyszabású rendezői munkája 2014-ben készült, a 2004-ben készült Passió óta ez az első nagyszabású film, mely széles vásznon mesél Jézus életéről; és csaknem 50 év óta az első, amely a kereszténység központi alakjának teljes életútját bemutatja. Jézus Krisztus (Diogo Morgado) életét feldolgozó film, az egyik legjobb műfajában, Krisztus egész életét, születését, tanításait, keresztre feszítésének, és feltámadásának részleteit ismerhetjük meg. A film valós eseményeken alapuló, történelmi vonalat követő feldolgozás melyben Jézus gyerekkorát, életét és halálát ismerhetjük meg.
-------------------------------------------------------------------
90.)
-------------------------------------------------------------------
Isten városa -- Cidade de Deus -- (2002) -- 8,0 p.
Brazil Drámai film. "130 perc".
Rendezte: Fernando Meirelles.
Szereplők: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Matheus Nachtergaele, Alice Braga.
Az Isten városa megdöbbentő alkotás, elsősorban a brutalitása miatt az. A cselekmény: Brazília, Rio de Janeiro egyik nyomor negyedében, egy favellában, és annak utcáin játszódik, aminek neve: Isten városa - Cidade de Deus. A film főszereplői gyerekek, a kialakuló kábítószer-kereskedelmet, a rivális bandák háborúját, az öldöklést mutatja be. Két különböző utat bejáró fiú útját követi nyomon 15 éven át, az 1960-as évek végétől az 1980-as évek elejéig. Az egyikből fotós lesz: Buscape (Alexandre Rodrigues), a másikból drog díler: Ze (Leandro Firmino). A film rövid történetek sorozatán keresztül mutatja be életútjukat, melyekből sokszor igen rövidre sikeredett sorsok rajzolódnak ki. Az Isten városa főszereplője nem egy személy, hanem egy hely. Az Isten városa egy 60-as években elkezdett, szegényeknek épült lakótelep, amely a 80-as évek elejére Rio de Janeiro egyik legveszélyesebb város részévé vált.
--------------------------------------------------------
91.)
--------------------------------------------------------
Jézus -- Jesus -- (1999) -- 8,0 p.
Amerikai-Olasz-Német Történelmi film. "240 perc".
Rendezte: Roger Young.
Szereplők: Jeremy Sisto, Debra Messing, Jacqueline Bisset, Armin Muller.
A Jézus című filmben minden idők legismertebb története megelevenedik a filmvásznon. Ebben az ezredfordulón készült, nagyszabású filmben: Jézust (Jeremy Sisto) alakítja. Az Isten fia Jézus, aki egyszerű ácsból válik szellemi vezetővé, filozófussá és végül mártírrá. Jézus nagyon is ember közeli személyiségként jelenik meg ebben a filmben. Láthatjuk ember feletti küzdelmét, melyet a hatalom fantasztikus vízióit elé táró Sátán és a kicsinyes földi hatalmasságok, mint Poncius Pilátus ellen vív meg, de láthatjuk nagyon is emberi szenvedéseit a keresztfán, majd feltámadását. A film vége nagyon szépen és pozitívan zárul, amikor a már feltámadt Jézus gyerekekkel találkozik és együtt örülnek a tengerparton.
----------------------------------------------------------------------
92.)
----------------------------------------------------------------------
Jézus élete -- Jesus -- (1979) -- 7,5 p.
Amerikai Drámai film. "117 perc".
Rendezte: John Krish, Peter Sykes.
Szereplők: Brian Deacon, Rivka Neuman, Joseph Shiloach, Niko Nitai.
A Jézus életét bemutató film 1979-ben készült, amely bemutatja Jézus Krisztus életét. A Lukács evangéliumát végig követő alkotást az eredeti helyszíneken: Izraelben, a Szentföldön forgatták, ott élő szereplőkkel. Lukács Jézust úgy mutatja be, mint a Messiást, aki eljött, hogy megmutassa a tökéletes életet. Az evangéliumon keresztül végigkísérhetjük Jézus életét. Az evangélium nagy jelentőséget ad a templomnak, hiszen ott kezdődik és fejeződik be Lukács írása. Halála pillanatában megnyílik az út az ember és Isten között, hogy majd temetése után három nappal feltámadjon maga a Közvetítő is. Feltámadása után az emmauszi úton, majd Jeruzsálemben is megjelenik az apostoloknak, hogy bizonyítsa nekik, tényleg ő a Messiás.
-----------------------------------------------------------------------
93.)
-----------------------------------------------------------------------
Jurassic Park -- Jurassic Park -- (1993) -- 6,5 p.
Amerikai Sci-Fi-Kaland film. "142 perc".
Rendezte: Steven Spielberg.
Szereplők: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough.
A Jurassic Park 1993-as tudományos-fantasztikus film Steven Spielberg rendezésében, Michael Crichton: Őslény park című regénye alapján. A film középpontjában: Isla Nublar fiktív szigete áll, ahol a multimilliomos: John Hammond (Richard Attenborough) és cégének genetikus tudósai klónozott Dinoszauruszokkal teli látvány parkot hoznak létre. Hammond három tudóst, (akiket: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum alakítanak) hív vendégül, hogy szemre vételezzék a létesítményt megnyitása előtt. A jónak látszó parki élet azonban rosszra fordul. Szabotázs következtében az őskori Dino lények azonban elszabadulnak, és elkezdenek ragadozni, vadászni, a technikusok és a látogatók pedig menekülni kényszerülnek előlük.
----------------------------------------------------------------------
94.)
----------------------------------------------------------------------
Kalandorok -- Les Aventuriers -- (1967) -- 8,0 p.
Francia-Olasz Kaland film. "98 perc".
Rendezte: Robert Enrico.
Szereplők: Alain Delon, Lino Ventura, Joanna Shimkus, Serge Reggiani.
A Kalandorok (Les Aventuriers) egy 1967-ben bemutatott, Robert Enrico által rendezett, olasz–francia koprodukcióban készült kaland film. A Franciaországban és Afrikában játszódó: Kalandorok igen nagy sikert aratott a mozikban. A film füttyös-zongorás zene száma örökzöld sláger lett. A két kalandor: Manu (Alain Delon) és Roland (Lino Ventura), a két barát, egyikük sportpilóta, másikuk autóversenyző, Párizs környékén élnek és életük álmát próbálják megvalósítani. Miután nem jönnek be terveik, egy térkép alapján, Afrikába, Kongóba utaznak kincset keresni barátnőjükkel: Laetitia (Joanna Shimkus). A  tengerben meg is találják a lezuhant repülőt, a kincsekkel tele, de a zsoldosok is üldözik őket érte, Laetitia halálos lövést kap, a tengerbe temetik. Dúsgazdag, de meghasonlott, boldogtalan, önvádló emberekként térnek haza: La Rochelle-be. Ám ott is üldözik őket, Manu is lövést kap, Roland végül egyedül marad.
----------------------------------------------------------------------
95.)
----------------------------------------------------------------------
Kapj el, ha tudsz -- Catch Me If You Can -- (2002) -- 8,0 p.
Amerikai bűnügyi film. "135 perc".
Rendezte: Steven Spielberg.
Szereplők: Leonardo Di Caprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen.
A "Kapj el ha tudsz" című nagy sikerű film, Steven Spielberg rendezésében, egy igaz történetet filmesítettek meg. Frank Abagnale (Leonardo Di Caprio) egy zseniális szélhámos volt, aki túljárt mindenki eszén, dolgozott orvosként, ügyvédként, egy légitársaság másod pilótájaként, és mindezt a 21. születésnapja előtt. A szélhámosság nagymestere emellett briliáns csekk hamisító is volt, szakértelme több millió dollárt hozott neki a konyhára. Carl Hanratty (Tom Hanks) FBI ügynök legfontosabb küldetésének tartotta, hogy elkapja Franket és a törvény színe elé vigye, de Frank mindig egy lépéssel előtte járt és a hajsza folytatására kényszerítette.
----------------------------------------------------------------------
96.)
----------------------------------------------------------------------
Katona -- Soldier -- (1998) -- 7,5 p.
Amerikai-Angol Akció-Sci-Fi film, "94 perc".
Rendezte: Paul Anderson.
Szereplők: Kurt Russell, Jason Isaacs, Jason Scott Lee, Connie Nielsen.
A történet a távoli galaktikus jövőben játszódik. Todd, a veterán katona már számos galaktikus háborút vészelt át sikeresen. Ám dicsőséges napjai véget érnek, a tudomány és technika új katona generációt fejleszt ki. A Káin 607-es névre hallgató, modernebb típusú gyilkológép fölénye megkérdőjelezhetetlen, hiszen a kormány kérésére éppen Todd-dal és annak két tapasztalt társával eresztik össze tesztelés gyanánt. Az eredmény látványos: a három öreg katona közül csupán Todd éli túl a küzdelmet. Az életveszélyesen megsebesült, kiszolgált katonát egy távoli bolygóra száműzik, amely amolyan űrbéli szemétlerakó helyként funkciónál. A kis bolygó lakói összebarátkoznak a katonával. Az idillnek azonban hamar vége szakad, mert Káin 607 és társai megtámadják az őrbolygót. Todd most már nemes cél érdekében, fogadott hazája védelmében, kezd harcba régi ellenfeleivel és legyőzi őket.
----------------------------------------------------------------------------
97.)
----------------------------------------------------------------------------
Keresztapa I. -- The Godfather I. -- (1972) -- 9,5 p.
Amerikai Gengszter film. "175 perc".
Rendező: Francis Ford Coppola.
Szereplők: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton.
A Keresztapa a gengszter filmek legnagyobbika, világhírű színészek és rendező munkája, minden idők egyik legnagyobb szabású és legjobb maffia filmje. A Keresztapa: Mario Puzo azonos című regényéből készült 1972-ben bemutatott világhírű film. A történet bemutatja azokat az embereket és azt a gépezetet, ami az olasz maffiában gyökerezve, a világ leghatalmasabb és legrettegettebb hatalmává vált az Amerikai Egyesült Államokban. Don Vito Corleone (Marlon Brando) és fiai, Michael Corleone (Al Pacino) és Sonny Corleone (James Caan) vezetésével nyomon követhetjük a kegyetlen módszereket, amivel a Corleone család dolgozik. Tanúi lehetünk a hihetetlen összetartásnak, az érdekek és a félelem összetartó erejének, ami ezt a világot jellemzi. Emberek sorsa, élet és halál kérdése dől el Don Vito Corleone dolgozó szobájában. Egyesek védelemért fordulnak a nagyúrhoz, mások hadüzenettel érkeznek. A rivális maffia, a Tattaglia család ugyanis végső leszámolásra szólította fel a Corleone családot, a két család között kitör a háború.
----------------------------------------------------------------------------
98.)
----------------------------------------------------------------------------
Keresztapa II. -- The Godfather II. -- (1974) -- 9,5 p.
Amerikai Gengszter film. "200 perc".
Rendező: Francis Ford Coppola.
Szereplők: Al Pacino, Robert De Niro, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton.
A Keresztapa II-ben az alkotók a nagy sikerre való tekintettel folytatták a cselekményt. Don Vito Corleone halála után: Don Michael Corleone (Al Pacino) lép apja örökébe. A férfi szerteágazó kapcsolat rendszerének felhasználásával új profilt alakít ki a családja vezette maffiának. Hamarosan újabb összeütközések és árulások veszik kezdetüket, s Michael nem habozik a legveszedelmesebb fegyverekhez nyúlni, hogy hatalmát, befolyását és pénzét megtartsa, s védelmet biztosítson családjának. Az 1974-ben moziba került folytatás az ötvenes évek végén játszódik, és Michael Corleone keresztapaságát mutatja be, melyet a fiatal: Vito Corleone (Robert De Niro) alakításában, az ő történetével egészítettek ki. A történet egy része a forrongó Kubában játszódik, de vannak a filmben utalások az amerikai maffia korabeli tevékenységére is. Közben az is kiderül, hogy néhai apja hogyan alapozta meg a Corleone család hírnevét.
----------------------------------------------------------------------------
99.)
----------------------------------------------------------------------------
Keresztapa III. -- The Godfather III. -- (1990) -- 9,5 p.
Amerikai Gengszter film. "165 perc".
Rendező: Francis Ford Coppola.
Szereplők: Al Pacino, Andy Garcia, Diane Keaton, Talia Shire, Sofia Coppola.
A Keresztapa III. 1990-es e nagyszabású film méltó lezárása a filmtörténet legklasszikusabb család regényének, trilógiájának. Don Michael Corleone (Al Pacino) a hatvanas éveiben járó mindenható Keresztapa, akit két cél vezérel: hogy családját letérítse a bűn útjáról, és hogy megfelelő utódot találjon magának. Lehet, hogy ez az utód a heves: Vincent (Andy García) lesz. A Keresztapa harmadik része, amely 1978-ban játszódik, a Vatikán és a Maffia kapcsolatát tárgyalja, meglehetősen provokatívan; utalnak: I. János Pál pápa titokzatos halálának okaira is. 1979-et írunk. Michael Corleone elhagyta Lake Tahoe-i birtokát és visszaköltözött New Yorkba. Létrehozta a Vito Corleone alapítványt, és azon munkálkodott, hogy vállalkozásait törvényes útra terelje. A Vatikánban Lamberto bíborost pápává választják, I. János Pál néven, aki hajlandó az Immobiliare-üzletbe belemenni. Miután a merénylők megmérgezik a pápát, már csak Michaelt kell eltüntetniük az útból. Azonban nem Michaelt, hanem Maryt sebzi halálra a két golyó. A film végén: Michael Corleone szicíliai kertjében a narancs fák alatt hal meg.
-------------------------------------------------------------
100.)
-------------------------------------------------------------
Kék Lagúna -- The Blue Lagoon -- (1980) -- 7,0 p.
Amerikai Kaland film. "104 perc".
Rendezte: Randal Kleiser.
Szereplők: Brooke Shields, Christopher Atkins, Paddy Button, William Daniels.
A Kék Lagúna cselekménye a tengeren és egy csodálatos trópusi szigeten játszódik. A női főszerepet a korszak divatos tizenéves színésznője: Brooke Shields játszotta. A film nagy siker lett, főleg a tizenévesek körében. A Kék Lagúna tulajdonképpen egy modern Ádám és Éva-történet. Egy hajón utazva két gyermek: Emmeline (Broke Shildes) és Richard (Christopher Atkins) és a hajó szakács a Csendes-Óceán déli részén hajó törést szenvednek, amit csak ők élnek túl. Emmeline és Richard nem sokáig számíthat az idős férfire, mert Paddy néhány nap múlva meghal. A két gyermek teljesen magára marad a lakatlan szigeten. Lassanként alkalmazkodnak a körülményekhez és berendezkednek a paradicsomi helyen. Richard a szigeten egy gyönyörű Lagúnához viszi Emmeline-t: ez lesz az új otthonuk. Évek múlnak el, a gyerekek kamasszá serdülnek, majd felnőtté válnak, és gyermekük születik.
-------------------------------------------------------------
101.)
-------------------------------------------------------------
Kék Lagúna: Ébredés -- Blue Lagoon: The Awakening -- (2012) -- 6,0 p.
Amerikai Kaland film. "85 perc".
Rendezte: Mikael Salomon.
Szereplők: Indiana Evans, Brenton Thwaites, Denise Richards, Frank Hughes.
A Kék Lagúna régi klasszikus filmjének át-és újra- dolgozása ez a film, egy új változata, ami persze már közel sem lett akkora siker mint a régi, az eredeti. Az új feldolgozásban a középiskolás: Emma (Indiana Evans) és Dean (Brenton Thwaites) kiváló tanulók, egy Trinidadi osztály kirándulásra mennek, ahol részt vesznek a hajón rendezett vad partin. A rendőrségi razzia során Emma kiesik a hajóból, és Dean utána ugrik, hogy megmentse. Végül a motor nélküli kis csónakban találnak menedéket. Az árral sodródnak, majd egy lakatlan trópusi szigeten érnek partot. Miközben a szüleik kétségbe esetten kutatnak utánuk, Emma és Dean egymásra támaszkodik a túlélés reményében. Egyre jobban vonzódnak egymáshoz, majd egymásba szeretnek. Végül egy sziget fölött átrepülő helikopter veszi őket észre és szerencsésen megmenekülve visszatérnek szüleikhez és az emberi társadalomba.
---------------------------------------------------------------------
102.)
---------------------------------------------------------------------
Két tűz között -- True Lies -- (1994) -- 7,5 p.
Amerikai Akció film. "134 perc".
Rendezte: James Cameron.
Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tia Carrere, Tom Arnold.
A Két tűz között, eredeti cím: True Lies, egy 1994-es amerikai akciófilm. Rendezője: James Cameron, főszereplője: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tia Carrere, Tom Arnold. A film kategóriájában sikeres lett egy jó sztorival. Harry Tasker (Arnold Schwarzenegger) igazi szuper-titkos ügynök, szakértője a közelharcnak, a fegyvereknek, a robbanószereknek, bármit elvezet és több nyelven is beszél. Kényes, gyors titkos akcióra mindig őt veti be az Omega csoport nevű titkosszolgálat. Felesége, Helen (Jamie Lee Curtis) és lánya azonban erről mit sem sejt, előttük csak számítógépekkel foglalkozó kereskedő. A szürke hétköznapoknak azonban egy csapásra vége, amikor az atombombával fenyegetőző terrorista, Salim Abu Aziz foglyul ejti Harryt és Helent. Tasker ügynöknek és az eddig mit sem sejtő feleségének gyorsan kell cselekedni, hogy megakadályozzák a milliókat veszélyeztető terrortámadást.
---------------------------------------------------------------
103.)
---------------------------------------------------------------
Két hét múlva örökké -- Two Weeks Notice -- (2002) -- 8,5 p.
Amerikai-Ausztrál Romantikus-Vígjáték film. "101 perc".
Rendezte: Marc Lawrence.
Szereplők: Sandra Bullock, Hugh Grant, David Haig, Alicia Witt, Dana Ivey.
A film egy emlékezetesen jó romantikus-vígjáték: Hugh Grant és Sandra Bullock főszereplésével. George Wade (Hugh Grant) New York egyik vezető ingatlan fejlesztési vállalatának felelős pozícióját tölti be. Bátyja, Howard (David Haig) a cég üzleti sikereinek motorja, és egyáltalán nem nézi jó szemmel testvére hóbortját. George ugyanis minden jogász nővel kikezd és amikor meghódított nő valami hibát vét, Howardra vár, hogy kirúgja a hölgyet. Most azonban betelt a pohár, Howard választás elé állítja öccsét: alkalmaz végre egy komoly ügyvédet, vagy búcsút mondhat a részvényeinek. Így kerül a céghez: Lucy (Sandra Bullock), a Harvardon végzett, intelligens, stratégiai elmével megáldott ügyvéd, akinek megvannak a saját elképzelései a főnökét illetően. Kettejük között azonban szerelem szövődik.
----------------------------------------------------------------------
104.)
----------------------------------------------------------------------
Kifulladásig -- Á bout de souffle -- (1960) -- 9,0 p.
Francia Drámai film. "95 perc".
Rendezte: Jean-Luc Godard.
Szereplők: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger, Jean-Pierre Melville.
A Kifulladásig nemcsak a Francia, hanem az egyetemes film történetben is határkő, korszaknyitó állomás. Az Európai filmművészet egyik legkiemelkedőbb darabja és egyik legjobb filmje a Jean-Luc Godard rendezte Kifulladásig. A film a "Nouvelle vague", azaz a francia "Új hullám" első darabja, egyszerű történetek hétköznapi emberekről. Michel (Jean-Paul Belmondo) autó tolvaj, aki az amerikai gengsztereket próbálja utánozni. Egyik lopása után kénytelen megölni egy országúti járőrt. A fiú megpróbál egy időre Párizsban elrejtőzni, illetve pénzt szerezni, hogy Olaszországba szökhessen. Itt él a fiatal amerikai lány, Patricia (Jean Seberg), akibe Michel szerelmes. Patriciának is tetszik a fiú, de a karrierjét fontosabbnak tartja kapcsolatuknál. Amikor már úgy érzi, hogy túlságosan is kötődik Michelhez, akkor feladja a rendőrségen. A túl későn menekülni kezdő férfit a rendőrök egy utca sarkon lelövik.
----------------------------------------------------------------------
105.)
----------------------------------------------------------------------
Kilenc és 1/2 hét -- Nine 1/2 Weeks -- (1986) -- 7,0 p.
Amerikai Erotikus film. "112 perc".
Rendezte: Adrian Lyne.
Szereplők: Kim Basinger, Mickey Rourke, Margaret Whitton, David Margulies.
A Kilenc és 1/2 hét egy 1986-os erotikus dráma: Adrian Lyne rendezésével. A film főszereplői: Mickey Rourke és Kim Basinger. A filmet jelölték az 1985-ös Golden Raspberry Awards-ra a legrosszabb forgatókönyv és legrosszabb színésznő kategóriákban. Ezen jelölések ellenére a film a nézők között hatalmas sikert aratott, s a jegy pénztárakból: 100 millió dolláros bevétel folyt be. Elizabeth (Kim Basinger) gyönyörű, okos, kedves. Mégis, szinte kerüli a férfiakat. A múltban már annyiszor megégette magát, hogy fél egy bensőségesebb kapcsolattól. A csibészes mosolyú: John (Mickey Rourke) megnyerő egyéniségének azonban ő sem tud ellenállni. Hamarosan az ágyban kötnek ki, és a szexualitás egyre újabb és újabb, rejtett bugyraiba és mélységeibe mennek bele. Európában óriási sikert lett a produkció, Párizsban öt éven keresztül vetítették, összbevételei végül meghaladták a 100 millió dollárt.
-----------------------------------------------------------------------
106.)
-----------------------------------------------------------------------
King Kong -- King Kong -- (1933) -- 6,5 p.
Amerikai Sci-Fi-Kaland film. "112 perc"
Rendezte: Ernest B. Schoedsack, Merian C. Cooper.
Szereplők: Fay Wray, Frank Reicher, Bruce Cabot, Robert Armstrong.
King Kong egy mára klasszikussá vált film történet, ami a mozik nagy sikere volt. King Kong egy óriás majom, óriás gorilla, aki New York városában tartja rettegésben az embereket. A felhő karcolók között embereket fogdos, repülőgépeket kapkod. King Kong történetének rengeteg feldolgozása van, mégsem érhetett egy sem ennek a klasszikusnak a közelébe. Az óriás majom az Empire State Building tetején mára fogalommá vált, amelyet egy rendkívüli embernek köszönhetünk, Merian C. Cooper-nek, aki tehetségének köszönhetően az adott kor leglátványosabb és legjobb filmjét hozta össze, megteremtette: King Kong legendáját, akinek tragikus sorsa máig meg tudja mozgatni a nézők és a filmesek millióinak fantáziáját.
-------------------------------------------------------------------------
107.)
-------------------------------------------------------------------------
Királyok csillaga -- La stella dei re -- (2007) -- 7,5 p.
Olasz Történelmi film. "100 perc".
Rendezte: Fabio Jepcott.
Szereplők: Leo Gullotta, Luca Ward, Jan Cornet, Ariadna Cabrol.
A Királyok csillaga egy nagyon szép olasz film feldolgozás a Háromkirályokról, egy új megvilágításba helyezve őket. Kik voltak a Háromkirályok. Azok a napkeleti bölcsek akik megjósolták Jézus születését és a Betlehemi csillagot követve mentek köszönteni. A filmben: Gaspar (Leo Gullotta), Melchior (Luca Ward), Balthazar (Jan Cornet). A hármas szám utal a három földrészre: Európa, Ázsia, Afrika, Krisztus méltóságaira: arany királyság, tömjén istenség, mirha ember. Ebben a film feldolgozásban Baltazár kegyetlen rabló vezér, aki rettegésben tartja Perzsia lakóit. Az ifjú Gáspár apjának is ő okozta a halálát. Menyhért viszont igazi bölcs, akinek a vezérlete mellett az ellenségek is összebékülnek. A három különböző ember végül mégis együtt teszi meg a kisdedig vezető hosszú utat, városokon és sivatagokon át. Végül mindhárman megérkezve, megtérve és megvilágosodva boldogan köszöntik a Megváltót.  
-------------------------------------------------------------------
108.)
--------------------------------------------------------------------
Királyok Királya -- King of Kings -- (1961) -- 8,0 p.
Amerikai Történelmi film. "168 perc".
Rendezte: Nicholas Ray.
Szereplők: Jeffrey Hunter, Hurd Hatfield, Briqid Bazlen, Robert Ryan.
A Jézus Krisztus élet történetét bemutató film a legjobb Jézus filmek közé tartozik, Nicholas Ray nagyszerű rendezésében. A nagyon szépen megkomponált jeleneteivel igen hatásosra sikerült, szuggesztív film. Heródes királyságát komoly veszély fenyegeti. Nem csak Pontius Pilátus (Hurd Hatfield) hatalma gyengíti a tekintélyét, hanem egy rongyos próféta egyre növekvő népszerűsége is. A Názáreti Jézus (Jeffrey Hunter) és tanítványai félelemmel töltik el a Rómához hű uralkodókat, akik a gyilkosságtól sem riadnak vissza, hogy megállítsák a számukra kedvezőtlen folyamatokat. A szépséges: Salome (Briqid Bazlen) szemet vet: Keresztelő Jánosra (Robert Ryan), és mindent elkövet, hogy a fejét vegyék.
--------------------------------------------------------------
109.)
--------------------------------------------------------------
Kleopátra -- Cleopatra -- (1963) -- 9,0 p.
Amerikai-Angol Történelmi film. "243 perc".
Rendezte: Joseph L. Mankiewicz.
Szereplők: Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Martin Landau.
A Kleopátra egy híres történelmi kaland film, középpontjában a világtörténelem egyik legismertebb személyisége, VII. Kleopátra, Egyiptomi királynő áll. Egy családi viszály dúl Egyiptom trónja körül, s Caesarra (Rex Harrison) vár a feladat, hogy Ptolemaiosz és két nővére között igazságot tegyen. Kleopátra (Elizabeth Taylor) szépsége teljesen rabul ejti Caesart, aki a tervezettnél tovább időzik Egyiptomban. Végül azonban Rómába szólítja a kötelessége és rövid időn belül megszilárdítja hatalmát az ellene forduló szenátusban. Kleopátra Caesar távollétében minden fortélyát beveti Róma imperátorával, Antonius-al (Richard Burton) szemben, és szépségével elcsábítja a férfit. Caesar mit sem sejt románcukról és népszerűsége csúcspontján meghívja Kleopátrát Rómába, ahol a nép ellenségesen fogadja. A gyönyörű nő azonban páratlan vonzerejével és ravaszságával végül lehengerli Rómát.
-------------------------------------------------------------
110.)
-------------------------------------------------------------
Koktél -- Cocktail -- (1988) -- 7,8 p.
Amerikai Romantikus film. "95 perc".
Rendezte: Roger Donaldson.
Szereplők: Tom Cruise, Brayn Brown, Elisabeth Shue, Lisa Banes.
A Koktél az 1980-as évek végének egy emblematikus filmje, fiatalkori álmokról, pénzről, sikerről. A jóképű, ifjú és ambiciózus: Brian Flanigan (Tom Cruise) miután leszerelt New Yorkba megy, hogy munkát találjon. De nem talál, diploma nélkül ugyanis nem megy. Beiratkozik, tehát az egyetemre és hogy fedezni tudja a költségeit, mixerkedik egy belvárosi bárban. Itt találkozik Doug Coughlinnal (Brayn Brown), aki a szakma legapróbb fortélyaira is megtanítja, míg végül a város leghíresebb mixerei lesznek. Brian immár egy saját, exkluzív koktélbárról álmodik, ám ehhez még több pénz kell, mint az egyetemhez. Jamaikába utazik, a mixerek paradicsomába, ahol szépek a nők és vastagok a "jattok". A szépen kitervelt részleteket azonban meglehetősen összekuszálja egy váratlan fordulat: Brian fülig szerelmes lesz, feltűnik: Jordan (Elisabeth Shue) egy gyönyörű lány aki összekuszálja a szálakat.
------------------------------------------------------------------
111.)
------------------------------------------------------------------
Kommandó -- Commando -- (1985) -- 6,5 p.
Amerikai Akció film. "95 perc".
Rendezte: Mark L. Lester.
Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Alyssa Milano, Rae Dawn Chong, Vernon Wells.
A Kommandó, eredeti cím: Commando, 1985-ben bemutatott amerikai akció film: Mark L. Lester rendezésében. A főszerepben: Arnold Schwarzenegger. John Matrix ezredes (Arnold Schwarzenegger), egy elit kommandós alakulat nyugalmazott vezetője visszavonultan él lányával, Jenny-vel (Alyssa Milano). Egy napon volt felettese: Kirby tábornok felkeresi és figyelmezteti Matrix-et, hogy régi egységének tagjait ismeretlenek sorra kivégezték. Ezután fegyveresek támadnak Matrix otthonára és lányával együtt elrabolják az exkommandóst. Hamarosan kiderül, hogy a hátterében: Bennett, Matrix csapatának egyik volt tagja és Arius áll, aki Matrixnak és alakulatának "köszönheti" bukását. Arra kényszerítik Matrix-et, hogy ölje meg Arius utódját, különben Jenny meghal. Matrix-nek csupán tizenegy órája marad lánya megmentésére és ellenségei likvidálására, amit sikeresen végrehajt.
------------------------------------------------------------------------
112.)
------------------------------------------------------------------------
Krisztus utolsó megkísértése -- The Last Temptation of Christ -- (1988) -- 7,5 p.
Amerikai Drámai film. "158 perc".
Rendezte: Martin Scorsese.
Szereplők: Willem Dafoe, Barbara Hershey, Harvey Keitel, Dean Stanton.
Krisztus utolsó megkísértése című film sok kritikát kapott, mert egy másik nézőpontból mutatja be Jézust. Voltak akik nem értették, és vannak akik zseniálisnak tartják. Martin Scorsese filmje úgy mutatja be Krisztust mint egy embert, akinek kételyei, vágyai, álmai vannak, és csak másodsorban mint megváltót. Scorsese filmje nem egyszerű bibliai adaptáció, hanem egy alternatív verzió, ahol Jézus (Willem Dafoe) nem veti meg szexualitása megélését, majd isteni hatalmát felhasználva leszáll a keresztről, hogy boldogan élhessen tovább Mária Magdolnával. Aztán persze az is kiderül, hogy mindez csak az ördög munkája, kísértés, a boldog jövő lehetősége valójában a bukás elutasítása a megdicsőülés. Ezt nem mindenki értette elsőre. A testi szenvedések közepette, a halál árnyékában Jézus elképzeli, mi történne, ha engedne a gonosz csábításának és az isteni helyett az emberi sorsot választaná.
-----------------------------------------------------------------------
113.)
------------------------------------------------------------------------
Latin vér -- Il Ciclone -- (1996) -- 7,5 p.
Olasz Romantikus-Vígjáték film.
Rendezte: Leonardo Pieraccioni.
Szereplők: Leonardo Pieraccioni, Lorena Forteza, Barbara Enrichi, Natalia Estarda.
A Latin vér "Il Ciclone" egy könnyed nyári kikapcsolódást ígérő olasz romantikus-vígjáték, ami a meseszép dombokkal tarkított Toscana vidékén játszódik. Levante (Leonardo Pieraccioni) egy kisvárosi könyvelő, Selvaggia (Barbara Enrichi )a kissé nehéz természetű családjával él. Számára nő még a láthatáron sincs, amikor a városba érkezik egy szép nőkből álló spanyol: Flamenco tánc csoport. A tüzes spanyoloktól felbolydul az egész környék élete. Mindenki rájuk kíváncsi, és Levante is szerelembe esik az egyik táncos lányba: Caterina (Lorena Forteza). A fiúnak nincs könnyű dolga, hisz ő egy vidéki srác, a lány meg egy menő táncosnő. De ő minden lehetőséget megpróbál, és sikerül is neki. A film egyszerű történettel dolgozik, különleges helyzet, szerelem, kaland a szokásos mélypont a filmben, majd happy end. Mégis érdemes megnézni, mert nagyon jó humorral dolgozzák fel a történetet.
-----------------------------------------------------------------------
114.)
------------------------------------------------------------------------
Leghosszabb Nap -- The Longest Day -- (1962) -- 9,0 p.
Amerikai Háborús film. "180 perc".
Rendezte: Ken Annakin.
Szereplők: Henry Fonda, John Wayne, Sir Sean Connery, Richard Burton.
A Leghosszabb nap az egyik legjobb második világháborús film, sztár szereplőket csillogtatva. A második világháború végkifejlete számos történész szerint a Normandiai partraszállás sikerén múlt. A szövetségesek merész terve, egy összehangolt és váratlan támadást intézni a németekre, onnan, ahonnan a legkevésbé számítanak rá, 1944. június 6-án súlyos veszteségek árán, de sikerrel járt. Az 1962-ben forgatott klasszikus minden idők egyik legnagyobb ambícióval alkotott filmje, amelynek alkotói a lehető legpontosabban, leghitelesebben, szinte dokumentarista módon szerették volna bemutatni a "Leghosszabb nap" eseményeit. Ellentétben számos, a partraszállásról szóló filmmel, ebben az alkotásban mind az angolok, mind az amerikaiak, mind a franciák, mind pedig a németek szemszögéből megismerhetjük a csata szinte minden pillanatát.
----------------------------------------
115.)
----------------------------------------
Lolita -- Lolita -- (1997) -- 6,5 p.
Amerikai Thriller film. "132 perc".
Rendezte: Adrian Lyne.
Szereplők: Jeremy Irons, Dominique Swain, Melanie Griffith, Frank Langella.
A Lolita című film: Adrian Lyne rendezésében készült: Vladimir Nabokov híressé vált: Lolita című nagy sikerű regénye alapján. A történet egy amerikai kisvárosban kezdődik, ahol a negyvenes éveiben járó: Humbert (Jeremy Irons) állást vállal tanárként. Egy csinos özvegy nőnél: Charlotte (Melanie Griffith) bérel szobát. Ám Humbert vágyainak titokzatos tárgya nem a szépséges özvegy, hanem annak a 12. éves lánya, a bájos: Lolita (Dominique Swain). Humbert hamarosan feleségül veszi az özvegyet, csak hogy Lolita közelében lehessen. Közben azon gondolkodik, hogyan iktathatná ki a nőt, miközben az baleset áldozata lesz. Ezután a kislány: Lolita önszántából, testi fenyegetés nélkül lesz Humbert szeretője, de kapcsolatuk mégsem több a kölcsönös rabságnál. Miután kiderül hogy Lolita virágszálát egy másik férfi is leszakította, a végén: Humbert elégtételt véve megöli a férfit.
-------------------------------------------------------------------------
116.)
-------------------------------------------------------------------------
Lourdes -- Lourdes -- (2000) -- 8,0 p.
Olasz-Francia Történelmi film. "188 perc".
Rendezte: Lodovico Gasparini.
Szereplők: Angéle Osinski, Florence Darel, Alessandro Gassman, Stefania Rocca.
A Lourdes-i csoda - Szent Bernadett élete kerül film vászonra ebben a 2000-ben készített, gyönyörű szép filmben. Lodovico Gasparini rendező: Szent Bernadett életéről készült filmjében a jelenbe helyezett házaspár történetén keresztül mutatja be a Lourdes-i csodát. A Dél-Franciaországi: Lourdes-ban: 1858. február 11. és július 16. között a Massabielle-barlangnál a 14 éves pásztor lány: Bernadette Soubirous előtt: 18 Mária jelenés, látomás volt. Bernadette Soubirous, Szent Bernadett egy szegény családban született kedves és jóságos lány, akinek megjelent: Mária, kit csak "Úrnőnek" nevezett a Gave-folyó közelében. A folyónál lévő forráshoz sokan látogattak el. Bernadettnek számos kételkedővel is szembe kellett, hogy nézzen, de mindig az igazat mondta. A kételkedők között felbukkant egy Párizsi orvos is, akinek felesége csodálatos módon gyógyult meg. A Bernadett-ból sugárzó szeretet és egyszerűség megérintette mindenki lelkét.   
-------------------------------------------------------------------------
117.)
-------------------------------------------------------------------------
Mad Max I. -- Mad Max I. -- (1979) -- 7,0 p.
Ausztrál Akció-Sci-Fi film. "95 perc".
Rendezte: George Miller.
Szereplők: Mel Gibson, Steve Bisley, Joanne Samuel, Tim Burns.
A Mad Max egy 1979-ben készült ausztrál: disztopikus, utopisztikus, poszt-apokaliptikus, sci-fi, akció film, amely mára a műfaj klasszikusává vált. A film a legközelebbi jövőben játszódik, amelyben az egész Földi civilizáció hanyatlik, általános a pusztulás, globális felmelegedés, sivatagosodás, általános az áru, víz, és üzemanyag hiány. A városok és utak az autós és motoros bandák garázdálkodásának, fosztogatásának van kitéve, közbiztonság már nincs sehol. Max (Mel Gibson) rendőrként küzd a rablók ellen, de felesége unszolására, kilép a rendőrség kötelékéből és elindul hogy új életet kezdjen. Ám más van megírva számára a sors könyvében, a banda bosszúja elől nincs menekvés: a következő áldozat Max gyermeke. Az dühös férfi újra szolgálatba áll, és egy speciálisan neki készített autóval ered a gazemberek nyomába.
-------------------------------------------------------------------------
118.)
-------------------------------------------------------------------------
Mad Max II. -- Mad Max II. -- (1982) -- 7,0 p.
Ausztrál Akció-Sci-Fi film. "95 perc".
Rendezte: George Miller.
Szereplők: Mel Gibson, Bruce Spence, Max Phipps, Vernon Wells.
Az 1982-ben bemutatott ausztrál anti-utópia, akciófilm, a Mad Max filmek második része, Mel Gibson főszereplésével. A film eredeti címe Mad Max 2: The Road Warrior, Az Országuti Harcos. Az első rész befejezése óta 5 év telt el. A hanyatló, pusztuló emberi civilizáció Ausztrália belső, sivatagos részén mostanra teljesen felbomlott. A partvidék városairól és lakóik sorsáról semmit sem tudni, valószínűleg minden elpusztult. A sivatagban a legnagyobb kincs a víz és az élelem, és az üzemanyag. Az ember életnek nincs értéke. Az elpusztított, kietlen vidéken Max (Mel Gibson) épphogy megmenekül Humungus vérszomjas motorosai elől. A menekülés során megismerkedik egy pilótával, aki elvezeti őt egy csoporthoz, akik egy olaj finomítót működtetnek. A közösséget időközben bekerítik, és egy nap haladékot kapnak, hogy élve elhagyják a telepet. Max-tól kérnek segítségét, aki vakmerő tervet eszel ki.
----------------------------------------------------------------------
119.)
----------------------------------------------------------------------
Majmok bolygója -- Planet of the Apes -- (1968) -- 6,0 p.
Amerikai Sci-Fi-Kaland film. "105 perc".
Rendezte: Franklin J Schaffner.
Szereplők: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, James Whitmore.
A film főhőse: Taylor (Charlton Heston) egy balsikerű űrrepülés következtében egy Földhöz hasonló bolygón landol 2000 évvel a felszállás után. Ezen a bolygón az emberszabású majmok a domináns fajok, az ember pedig vadállat. Az USA 1972-ben útnak indít négy asztronautát, utazzanak az Alfa Centauri csillag rendszerbe és vissza. A számítások szerint: 9 év elteltével kellene visszatérniük, de rejtélyes módon eltűnt az űrhajójuk. Az oka az az ismert fizikai tétel, miszerint a fény sebességhez közeli sebességgel közlekedő jármű utasai számára lelassul az idő. Míg ők az eltelt időt másfél évnek észlelik, addig a Földön 2000 év telt el. A négy űrhajós lezuhan egy ismeretlen bolygón, földi idő szerint 3978-ban. Ezen a bolygón majmok élnek és uralkodnak. Dodge-ot megölik a majmok, Taylort és Landont pedig magukkal hurcolják a majom városba.
------------------------------------------------------------------
120.)
------------------------------------------------------------------
Maléna -- Malena -- (2000) -- 9,5 p.
Olasz-Amerikai Drámai film. "109 perc".
Rendezte: Giuseppe Tornatore.
Szereplők: Monica Bellucci, Giuseppe Sulfaro, Luciano Federico, Pietro Notarianni.
A Maléna 2000-ben bemutatott olasz-amerikai filmdráma Giuseppe Tornatore rendezésében, Monica Bellucci főszereplésével, Ennio Morricone zenéjével. A film egy Szicíliai kisvárosban élő kamasz felnőtté érésének időszakát mutatja be a második világháború idején. Renato (Giuseppe Sulfaro) megkapja élete első biciklijét, és még aznap meglátja élete első szerelmét, Maléna (Monica Bellucci) alakjában. A gyönyörű nő férjét behívták katonának. Lesütött szemmel suhan át az utcákon, ahol mindenhol bámuló férfi tekintetek és irigy női megjegyzések kísérik útját. Renato úgy érzi neki kell megvédenie az egész várossal szemben. A fiú árnyékként követi mindenhová, így akkor is néma tanúként van jelen, amikor a nőt bíróság elé citálják azzal a váddal, hogy elcsábította a nős fogorvost. Bár Malénát felmentik, helyzete egyre elviselhetetlenebb. Miután férje halál hírét kapja a frontról, jövedelem híján elfogadja a város közvéleménye által ráosztott szerepet: prostituált lesz.
-----------------------------------------------------------------------
121.)
-----------------------------------------------------------------------
Manolete -- Manolete -- (2007) -- 8,5 p.
Spanyol-Angol Drámai film. "135 perc"
Rendezte: Menno Meyjes.
Szereplők: Adrien Brody, Penélope Cruz, Nacho Aldeguer, Santiago Segura.
Manolete a híres spanyol bikaviador, matador, torreádor, aki fiatalon vesztette életét az arénában, róla szól ez a kiváló film. A két színész valóban zseniális, Adrien Brody és Penelopé Cruz játéka kiemelkedően visszaadja a feszültséget, a vibrálást, és a film képi világa is egészen magával ragadó. Manolete (Adrien Brody), a híres spanyol matador Sevilla-ból Linares-be utazik. Útközben azonban megáll Córdoba-ban, hogy meglátogassa az édesanyját. A városban egy ifjú titán versenyre hívja ki. Manolete, akit egykor hősként ünnepelt a nép, elfogadja a kihívást. Temperamentumos barátnője: Lupe Sino (Penélope Cruz) a végsőkig kitart mellette, de képtelen még egy életveszélyes küzdelmet végignézni. A versengés során Manolete mindent megtesz, hogy visszaszerezze a közönség szeretetét, ám ezért nagy árat kell fizetnie.
-------------------------------------------------------------------------
122.)
-------------------------------------------------------------------------
Mária, Jézus anyja -- Mary, Mother of Jesus -- (1999) -- 7,0 p.
Amerikai Történelmi film. "96 perc".
Rendezte: Kevin Connor.
Szereplők: Melinda Kinnaman, Christian Bale, David Threlfall, Simone Bendix.
Ebben a szép film alkotásban a Bibliai történetet új szemszögből ismerhetjük meg; a szerető, gondoskodó és a keresztfa mellett is kitartó édesanya: Mária nézőpontjából. A film főszereplői: Názáreti Mária (Melinda Kinnaman), Názáreti Jézus (Christian Bale), Názáreti József (David Threlfall), Mária Magdaléna (Simone Bendix). Mária ártatlan, szép, jóságos kislány, a szülei papokhoz adják tanulni. Ott is marad mindaddig, amíg meg nem ismeri Józsefet, a Názáreti ácsot, akivel majd összeköti életét. Mikor isteni látomás adja Mária tudtára, hogy áldott állapotba került, József először hitetlenkedik. Végül mégis magához veszi a gyermeket váró asszonyt, és élete hátralévő részében óvja-védi anyát és gyermekét minden veszedelemtől. A film Jézus életét is végigköveti, megfoganásától az emberiség megváltását jelentő kereszthalálig és feltámadásig, úgy, ahogy azt Mária, Jézus édesanyja láthatta.
-------------------------------------------------------------------------
123.)
-------------------------------------------------------------------------
Mária, Jézus anyja -- Maria, figlia del suo figlio -- (2000) -- 7,5 p.
Olasz Történelmi film. "176 perc".
Rendezte: Fabrizio Costa.
Szereplők: Yael Abecassis, Nicolas Rogers, Nancho Novo, Caterina Vertova.
Fabrizio Costa filmje a Bibliához hűen mutatja be a boldog és fájdalmas anya: Mária életét. Mária (Yaël Abecassis), és fia Jézus: (Nicolas Rogers) remek alakításával. Mária kislány korától kezdve örökké mosolygós, életvidám teremtés, túlcsordul benne a szeretet Isten iránt. Az egész világot magához ölelné a Teremtő végtelen szeretetében, elveti a korlátokat. Mária nyílt, tiszta lélek, távol áll tőle minden álnokság. Élete vezér fonala, hogy mindenkor teljesítse Isten akaratát. A kislány Máriát szülei felajánlják templomi szűznek. Fabrizio Costa filmje arányosan ötvözi a drámaiságot és a líraiságot, élethűen mutatja be Mária és Jézus történetét. Mária Jézushoz fűződő viszonyát két alapvető érzés határozza meg: a rajongó szeretet és az aggódó félelem. Máriát és Jézust mély lelki kapcsolat köti össze, az egyik jelenetben Jézus szeretettel mondja anyjának: "Én mindig a te fiad leszek".  
-----------------------------------------------------------
124.)
-----------------------------------------------------------
Máté evangéliuma -- Il vangelo secondo Matteo -- (1964) -- 10 p.
Olasz-Francia Történelmi film. "130 perc".
Rendezte: Pier Paolo Pasolini.
Szereplők: Enrique Irazoqui, Margherita Caruso, Susanna Pasolini, Marcello Morante.
Jézus Krisztus élete Máté evangéliuma alapján elevenedik meg: Pier Paolo Pasolini rendezésében. A L’Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos lapja "A valaha készült legjobb Jézus-filmnek” nevezte: Pier Paolo Pasolini 1964-ben készült Máté Evangéliuma című alkotását. A főszereplő: Jézus (Enrique Irazoqui) egy olasz-spanyol fiatalember. A film egyszerre szól a hitről, az emberi reményről, a szegénységről, a fájdalomról és a szeretetről. Olyan alkotás, amely nemcsak a hívő embereket, hanem az ateistákat is megindítja. "Az Evangélium feldolgozása során, természetesen teljes mértékben hű akartam maradni Mátéhoz, mert így láttam helyesnek, elsősorban esztétikai, de történelmi okok miatt egyaránt: Pasolini".
-----------------------------------------------------------------------
125.)
-----------------------------------------------------------------------
Mátrix -- Mátrix -- (1999) -- 9,0 p.
Amerikai-Ausztrál Sci-Fi film. "98 perc".
Rendezte: Lily Wachowski, Lana Wachowski
Szereplők: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving.
A Mátrix című film egy Disztopikus jövőt fest meg, melyben az érzékelt világ valójában a Mátrix, egy szimulált valóság, amelyet a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkottak meg és kibernetikus csatlakozókkal kapcsolják rá az emberek agyát, amelyben az embereket a gépek tenyésztik, azzal a céllal, hogy saját energiájuk forrásaként hasznosítsák őket. Thomas Anderson (Keanu Reeves programozó egy nagy számítástechnikai cégnél dolgozik, éjjel azonban Neo néven hacker az interneten, kutatási alatt egyre többet találkozik a Mátrixal. A világ csak átverés, egy nagyszabású összeesküvés része, amelynek kiagyalói mesterséges intelligenciájú gépek. A hatalom az ő kezükben van és az emberek mind rabszolgák.  A film vallási elméleteket is felvonultat: Buddhista, Védánta, ideológiák. A történet lebilincselő, a speciális effektusok páratlanul újszerűek. A film egyszerűen korszakos és zseniális.
-----------------------------------------------------------------------
126.)
-----------------------------------------------------------------------
Mechanikus narancs -- A Clockwork Orange -- (1971)
Angol Drámai--Sci-Fi Film. "95 perc"
Rendezte: Stanley Kubrick.
Szereplők: Malcolm McDowell, Steven Berkoff, David Prowse, George Coulouris.
A Mechanikus narancs egy 1971-ben bemutatott szatirikus science-fiction film adaptáció Anthony Burgess 1962-ben megjelent Gépnarancs című regényéből. A film rendezője: Stanley Kubrick, főszereplője: Malcolm McDowell, aki a pszichopata Alex-t alakítja. Alex és bandája éjszakánként a város utcáit járja és terrorizálja az embereket. A megvadult fiatalok törnek, zúznak, rabolnak és gyilkolnak. A börtönben Alex önként vállalkozik egy új átnevelési gyógymódra. A sajátos agymosás célja, hogy kiölje az emberből az agresszivitást. Miután a kezelést követően gyógyultnak nyilvánítják, szabadon engedik. Alex azonban élet képtelenné vált a társadalomban, teljesen kiszolgáltatott és védtelen lesz egykori áldozatai bosszújának.
-----------------------------------------------------------
127.)
-----------------------------------------------------------
Metropolis -- Metropolis -- (1927) -- 7,0 p.
Német Sci-Fi film. "135 perc"
Rendezte: Fritz Lang.
Szereplők: Alfred Abel, Brigitte Helm, Gustav Fröhlich, Rudolf Klein.
A Metropolis a tudományos-fantasztikus film legrégebbi darabja, a legfontosabb hivatkozási alap, ha a sci-fi műfajáról van szó. A zseniális rendező: Fritz Lang utolsó néma filmje, amely nagyon meghaladta korát. A Metropolis egy nemzetközi közönség számára készített szuper produkció volt.  A film 2026-ban játszódik, egy csodálatos, gigantikus, technikailag szuper fejlett Metropolis-ban, melynek ura: John Masterman, akinek irányítása alatt csak a gazdag és kiváltságos emberek élvezhetik az életet. A város alsó szintjén azonban szegények laknak, akik sosem láthatják a napfényt és más sem teszi ki az idejüket, csak a megállás nélkülinek tűnő munka. Ezt a két, egymástól igencsak különböző szintet liftek kötik össze, ám a lakók között semmilyen kapcsolat nincs. Azonban egyszer egy gyermekcsapat és a tanítónőjük: Maria feltéved a fenti idillbe. Masterman fia, Eric beleszeret a lányba és követi az alsó szintre.
---------------------------------------------
128.)
---------------------------------------------
Miami Vice -- Miami Vice -- (2006) -- 7,0 p.
Amerikai Akció film. "132 perc".
Rendezte: Michael Mann.
Szereplők: Jamie Foxx, Colin Farrell, Gong Li, Naomie Harris.
A Miami Vice egy népszerű és innovatív akció tévésorozat volt az 1980-as években, ebből készült ez a mozi film változat, szintén: Michael Mann rendezésében. A filmnek nagyon jó a képi és hangulat világa, remek betét zenékkel, ebben hasonlít a Miami Vice film sorozathoz. Miami, Florida fővárosa, ahol nem életbiztosítás nyomozónak lenni, csak az ügyes, erős, és kemény zsaruk marad életben. Ricardo Tubbs (Jamie Foxx) dörzsölt városi vagány, és a társa Sonny Crockett (Colin Farrell) sem hétköznapi fazon, ráadásul imádja a nőket. Külön-külön sem könnyű eset a két nyomozó, hát még együtt. Az új megbízatás során Tubbsnak be kell épülnie a Floridai kábítószer-kereskedő hálózatba, hogy megtalálják azokat a rossz fiúkat, akiknek három gyilkosság van a számlájukon. Az akció remekül halad, egészen addig, míg Crockett bele nem szeret az egyik fegyver és drog nepper gyönyörű feleségébe.
----------------------------------------------------------------
129.)
----------------------------------------------------------------
Micsoda nő -- Pretty Woman -- (1990) -- 7,0 p.
Amerikai Romantikus film. "119 perc".
Rendezte: Garry Marshall.
Szereplők: Julia Roberts, Richard Gere, Jason Alexander, Laura San Giacomo.
A Micsoda nő! az 1990-es év legnagyobb bevételét produkáló mozija, Julia Roberts és Richard Gere nagyszerű főszereplésével. A film Julia Roberts-nek pedig meghozta a világhírt. A film a megszokott romantikus kliséket vonultatja fel, de mégis több a megszokott romantikus filmeknél. A filmet a két főszereplő kiváló játéka teszi emlékezetessé. A jóképű és sikeres üzletember: Edward Lewis (Richard Gere) üzleti ügyben Los Angelesben tartózkodik, amikor egyik este szórakozásképpen felcsípi az utcán sétáló csinos, de kezdő örömlányt: Vivian Ward (Julia Roberts). Az este kellemesen telik, s másnap a férfi különös ajánlatot tesz a nőnek: megkéri, vegye át partnere szerepét egy igen fontos üzleti héten. Viviannek tetszik az ajánlat, bár gyakran nehéz feladatok elé kerül, ám varázslatos természetességgel és különös megérzéseivel oldja meg a kihívásokat. A különleges és izgalmas lánynak még végül a jégszívű üzletember sem állhat ellen, szerelmes lesz belé.
---------------------------------------------------------------
130.)
---------------------------------------------------------------
Mielőtt felkel a Nap -- Before Sunrise -- (1995) -- 7,0 p.
Amerikai Romantikus film. "105 perc".
Rendezte: Richard Linklater.
Szereplők: Ethan Hawke, Julie Delpy, Andrea Eckert, Hanno Pöschl.
A "Mielőtt felkel a Nap": "Before Sunrise" 1995-ben bemutatott amerikai-svájci romantikus dráma: Richard Linklater rendezésében. A "Before-sorozat" további részei a Mielőtt lemegy a Nap (2004) és a Mielőtt éjfélt üt az óra (2013). A film egyszerű történetet mond el, két fiatal találkozik a vonaton, megismerkednek, szerelembe esnek, mindez rövid idő alatt történik meg, mindössze egy nap alatt. Jesse (Ethan Hawke), az amerikai srác, és Celine (Julie Delpy), a francia végzős diáklány a Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkednek össze. A két fiatal kellemesen elbeszélget az út során, melynek következtében a fiú arra kéri a lányt, tartson vele a Bécsi éjszakában. Celine belemegy a dologba és a két fiatal együtt tölti azt a néhány órát, ami reggelig van. Kapcsolatuk elsöprő szerelemben teljesedik ki, csakhogy napkeltekor el kell válniuk.
--------------------------------------------------------------
131.)
--------------------------------------------------------------
Mielőtt lemegy a Nap -- Before Sunset -- (2004) -- 7,0 p.
Amerikai Romantikus film. "77 perc".
Rendezte: Richard Linklater.
Szereplők: Ethan Hawke, Julie Delpy, Louise Lemoine, Mariane Plasteig.
A Mielőtt lemegy a Nap: Before Sunset 2004-ben bemutatott amerikai romantikus dráma, a Mielőtt felkel a Nap (1995) folytatása és a Mielőtt éjfélt üt az óra (2013) előzménye. (Ethan Hawke) és Celine (Julie Delpy) 9 évvel később találkoznak újra, most: Párizsban, a férfi könyv bemutatóján. Közös könyvükén, mely a legvarázslatosabb éjszakáról szól, amit együtt éltek át. A sors most sem kegyes hozzájuk, csupán pár órájuk van, mielőtt Jesse visszarepül: New Yorkba. Ezt az időt sétával és beszélgetéssel töltik. Kiderül, hogy Jesse ígéretének megfelelően ott volt Bécsben, ám Céline nem, mivel nagyanyja hirtelen meghalt a randevú előtt. Jesse és Céline soha nem adták meg egymásnak a címüket, nem tudtak kapcsolatba lépni egymással találkozni. Beszélgetésük során mindketten elmesélik, a harmincas éveik elején járnak, Jesse író, megnősült, van egy fia. Céline környezetvédő, van egy barátja.
-----------------------------------------------------------------
132.)
-----------------------------------------------------------------
Mielőtt éjfélt üt az óra -- Before Midnight -- (2013) -- 7,0 p.
Amerikai Romantikus film. "110 perc".
Rendezte: Richard Linklater.
Szereplők: Ethan Hawke, Julie Delpy, Jennifer Prior, Charlotte Prior.
A Mielőtt éjfélt üt az óra (eredeti címe: Before Midnight) 2013-ban bemutatott amerikai romantikus dráma Richard Linklater rendezésében, a Mielőtt felkel a Nap (1995), illetve a Mielőtt lemegy a Nap (2004) folytatása. Az előző részekhez hasonlóan ezt a filmet is Richard Linklater rendezte. A "Mielőtt lemegy a Nap" vége után kilenc évvel Jesse (Hawke) és Céline (Delpy) már együtt élnek és két iker lányuk van, akik akkor fogantak, amikor a főszereplők másodszor találkoztak. Jesse azon fáradozik, hogy életben tartsa kapcsolatát a már tinédzser fiával, miután a nyarat Jessevel és Céline-nel töltötte a Görögországi: Peloponnészosz félszigetén. Jesse továbbra is sikeres író, míg Céline éppen válaszúthoz érkezett a karrierjében, azon gondolkodik, hogy elfogad egy állást a kormánynál. Céline és Jesse átbeszélik kapcsolatuk holtpontjait és arra jutnak, továbbra is szeretik egymást és együtt maradnak.
---------------------------------------------------------------------
133.)
---------------------------------------------------------------------
Mission: Impossible -- Mission: Impossible -- (1996) -- 6,0 p.
Amerikai Akció film. "110 perc"
Rendezte: Brian De Palma
Szereplők: Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart, Jean Reno.
A Mission: Impossible 1996-os amerikai akciófilm, mely az 1966-ban bemutatott Mission: Impossible című tévésorozat alapján készült. A film azután jött létre, hogy Tom Cruise, aki állítólag nagy rajongója volt a sorozatnak megvette a sorozat jogait, hogy saját maga játssza el a főszerepet is, ahogy a későbbi folytatásokban is. Az akciófilm egy kémfilm, a kémek életének izgalmas kalandjait mutatja be filmszerűen és pörgősen. Egy volt orosz kém titkos nemzetközi információkat dob a fekete piacra: egy listát a világ legjobb titkos ügynökeinek nevével. Ha az információ rossz kezekbe kerül, a következmények beláthatatlanok. Így nincs más hátra: a szuper csoport akcióba lép, a mesterkémek a legfejlettebb csúcstechnikát és találékonyságukat együtt vetik latba a siker érdekében.
------------------------------------------------------------
134.)
------------------------------------------------------------
Monte Cristo grófja -- The Count of Monte Cristo -- (2002) -- 7,5 p.
Amerikai-Angol Kaland film. "131 perc".
Rendezte: Kevin Reynolds.
Szereplők: Jim Caviezel, Guy Pearce, Richard Harris, Dagmara Dominczyk.
A "Monte Cristo grófja" Alexandre Dumas 1846-ben megjelent világhírű regény klasszikusa, ebből készült ez a remek kaland film. Monte Cristo grófja=Edmond Dantes (Jim Caviezel) a szép jövő előtt álló, fiatal tengerész tiszt őszinte és becsületes embernek. Két szerelme van, a tenger és a gyönyörű Mercedes (Dagmara Dominczyk), akivel már a házasságot tervezik. A legjobb barátja: Fernand (Guy Pearce) annyira féltékeny rá sikerei miatt, hogy titokban feljelenti őt. Elítélik és a Marseille mellet Földközi-tengeri: If várának börtönébe zárják. A sok megpróbáltatás után egy napon felbukkan cellájában egyik rabtársa, Faria abbé (Richard Harris), aki barátja és tanítója lesz a hosszú évek alatt. Miután csodával határos módon sikerül megszöknie a börtönből, már nem Edmond Dantes lép a világ elé, hanem egy rejtélyes és dúsgazdag különc, aki Monte Cristo grófjának nevezi magát. Ezután bosszút áll szépen sorban mindazokon akik tönkretették az életét.
---------------------------------------------------------
135.)
---------------------------------------------------------
My Fair Lady -- My Fair Lady -- (1964) -- 6,5 p.
Amerikai Zenés film. "164 perc".
Rendezte: George Cukor.
Szereplők: Audrey Hepburn, Rex Harrison, Wilfrid White, Stanley Holloway.
A "My Fair Lady" 1964-ben bemutatott többszörös Oscar-díjas amerikai film musical: George Cukor rendezésében, mely: George Bernard Shaw "Pygmalion" című színpadi művéből készült. Henry Higgins (Rex Harrison) a talpig úriemberként is érdes modorú nyelvész professzor fogadást köt kollégájával, hogy az útszéli nyelven és tájszólással, elviselhetetlen hangon rikácsoló, piszkos külsejű, elhanyagolt virágárus lányból pár hónap leforgása alatt kifogástalan társasági dámát farag. Eliza Doolittle (Audrey Hepburn), a fogadás tárgya "nehéz kiképzés" elé néz, a fonetikán kívül el kell sajátítania az úri viselkedés szabályait, a műveltség alap elemeit, s le kell vetkőznie megrögzött régi rossz szokásait. A történet sikerrel jár és jól végződik, és végül a nézőre van csak bízva hogy Henry és Eliza egymásba szeretnek e?.
-------------------------------------------------------------------------
136.)
------------------------------------------------------------------------
Nagy Kékség -- Le Grand Bleu -- (1988) -- 10 p.
Francia-Olasz-Amerikai Kaland film. "168 perc".
Rendezte: Luc Besson.
Szereplők: Jean-Marc Barr, Jean Reno, Rosanna Arquette, Jean Bouise, Marc Duret.
A film úgy ahogy van tökéletes, zseniális, a világ legjobb filmje, minden telitalálat, a zene, a szereplők, a helyszínek. Luc Besson csodálatos filmje két egymástól teljesen különböző, oxigénpalack nélkül merülő búvár sorsán keresztül mutatja be, milyen szép a Nagy kékség, a tenger és óceán. Enzo Molinari (Jean Reno) és Jacques Mayol (Jean Marc Barr) gyerek koruk óta barátok, egy görög szigeten: Amorgos-on nőttek fel, mindketten a tenger szerelmesei, légzőkészülék nélküli könnyű búvárok. Enzo a világbajnok, az élet császára, Jacques vele szemben visszahúzódó, magányos alkat, aki jobban érzi magát a delfinek, mint az emberek között. Jacques találkozik Peruban egy újságíró nővel: Johana Baker (Rosanna Arquette), akivel egymásba szeretnek. De jön a világbajnokság, Enzo, a szabad merülés világbajnoka, versenyre hívja barátját. Küzdelmük, vonzódásuk, vágyakozásuk tárgya mindig ugyanaz: A Nagy Kékség.
---------------------------------------------------------------
137.)
---------------------------------------------------------------
Nagy szépség -- La grande bellezza -- (2012) -- 8,0 p.
Olasz Vígjáték film. "140 perc".
Rendezte: Paolo Sorrentino.
Szereplők: Toni Servillo, Fanny Ardant, Luca Marinelli, Isabella Ferrari.
Paolo Sorrentino filmje: "A Nagy szépség" az olasz film művészet legjobb hagyományaira támaszkodik. A film alaphelyzete sokban hasonlít: Fellini "Édes élet" című filmjének kiinduló szituációjára, de Sorrentino mégis egyedi, rá jellemző alkotást hozott létre. Jep Gambardella (Toni Servillo) Rómában élő író és újságíró 65-dik születésnapjával kezdődik a film. A szüli nap egy óriási buli a Római társasági élet jellegzetes figuráival. Jep számára mindez megszokott, 40 éve részt vesz a felső tízezer partijain. Amikor 26 évesen Rómába érkezett, nem csak egy nagypolgár szeretett volna lenni, hanem a társasági élet királya. És ezt sikerült is elérnie. Jep társaságára pontosan ez a legjellemzőbb: a csalódottság, az illúzióvesztés, és a haszontalanság érzése. Hiába a sok buli, és a magasabb életszínvonal, ez az elit elégedetlen a sorsával, és sokszor önmagának is hazudik. Jep 65-dik születésnapja után egyre inkább elgondolkodik, keresi a zaj mögött meghúzódó "nagy szépséget."  
---------------------------------------------------------
138.)
---------------------------------------------------------
Nagyfiúk I. -- Grown Ups I. -- (2010) -- 6,0 p.
Amerikai Vígjáték film. "102 perc".
Rendezte: Dennis Dugan.
Szereplők: Adam Sandler, Kevin James, Rob Schneider, Salma Hayek.
A Nagyfiúk egy fergetegesen jó vígjáték, jó poénokkal, sok nevetéssel. A középiskola után 30 évvel az öt egykori jó barát: Lenny (Adam Sandler), Eric (Kevin James), Kurt (Chris Rock), Marcus (David Spade), Rob (Rob Schneider) a kedvenc kosárlabda-edzőjük: Blake Clark temetésén találkozik újra, s ha már így együtt vannak, együtt is maradnak egy hétvégére. Méghozzá edzőjük tó parti házban, ahova feleségeik: Roxie (Salma Hayek), Sally (Maria Bello), Gloria (Maya Rudolph) és gyerekeik is elkísérik őket. A csapat most is a régi formáját hozza: a bulizás, egymás ugratása együtt a legjobb, hiszen a kor amúgy sem számít, ha egy kis bolondozásról van szó. Megpróbálják bebizonyítani gyerekeiknek, hogy szórakozni régi módon is lehet. A korosodó apákban felélednek a régi emlékek, beindul a bulizás, egymás ugratása.
---------------------------------------------------------
139.)
---------------------------------------------------------
Nagyfiúk II. -- Grown Ups II. -- (2013) -- 6,0 p.
Amerikai Vígjáték film. "100 perc".
Rendezte: Dennis Dugan.
Szereplők: Adam Sandler, Kevin James, Salma Hayek, Maria Bello.
Az öt középiskolai haver, hosszú szünet után, az egykori kosárlabda-edzőjük temetésén találkozott újra, és egy emlékezetes hétvégét töltött egymással. Három esztendővel később Lenny (Adam Sandler) a családjával együtt a nyüzsgő: Los Angelesből visszaköltözött az Isten háta mögötti szülővárosába: Connecticutba, ahol a gyerekkori barátaival nőtt fel, a régi haverokhoz. A suliban éppen befejeződik a tanítás, az utolsó nap mindenki számára tartogat valami meglepetést. Nem kivétel ez alól: Lenny, Eric, Kurt, Marcus sem, akik meglátogatják a régi bányát, ahol gyerek korukban úsztak. Lenny segít Roxie-nak előkészíteni az 1980-as évek hangulatú partit a barátaiknak. A parti hatalmas poénokkal és kacagással folytatódik.
---------------------------------------------------------
140.)
---------------------------------------------------------
Nagymenők -- Good Fellas -- (1990) -- 9,0 p.
Amerikai Gengszter film. "107 perc".
Rendezte: Martin Scorsese.
Szereplők: Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci, Lorraine Bracco.
A Nagymenők, "Good Fellas" egy 1990-ben bemutatott Oscar-díjas, igaz történeten alapuló bűnügyi dráma, Martin Scorsese rendezésében. Az alkotás a gengszter filmek sorában a legjobbak közé tartozik. A nyitó jelenetben: Henry (Ray Liotta), Jimmy (Robert De Niro), Tommy (Joe Pesci) egy autóban ülnek, és készülnek eltenni láb alól Billyt (Frank Vincent), akit a csomagtartóba rejtettek. Henry gyerek kora óta nagymenő szeretett volna lenni, vágyakozva bámulta a szemközt lakó maffiózót, aki mindig nagy kocsikon érkezett haza, akit mindig a legjobb nők kísértek, és akit soha nem zaklatott a rendőrség. Hát később az is lett belőle, egy igazi nagymenő, aki a maffia berkein belül lentről kapaszkodott fel a legmagasabb szintre. Scorsese nem ítélkezik, pusztán elmesél egy történetet, amely a valóságon alapul, de mégis az emberekről, az érzelmeikről, döntéseikről, felemelkedésükről és bukásukról szól.
--------------------------------------------------------------------
141.)
--------------------------------------------------------------------
Napfivér, Holdnővér -- Fratello sole, Sorella luna -- (1972) -- 9,5 p.
Olasz-Angol Életrajzi film. "120 perc".
Rendezte: Franco Zeffirelli.
Szereplők: Graham Faulkner, Judi Bowker, Leigh Lawson, Kenneth Cranham.
A Napfivér, Holdnővér című film: Assisi Szent Ferenc életének legismertebb és legnépszerűbb filmes feldolgozása. Szép film, szép képekkel és zenével: Franco Zeffirelli rendezésében. A történeti hűség, időnként elég lazán van kezelve, de a rendező inkább érzelmileg akart hatni, nem tényekkel. A gazdag kereskedő család sarja: Francesco (Graham Faulkner) a 12. századi: Itáliában, Assissi városában él. Barátaival együtt léhűtő életmódot folytat. Ám a Perugia ellen vívott háborúból egy egészen más ifjú tér vissza. A fogságból megszökött, betegséggel küszködő Francesco megvilágosodik, felfedezi az élet apró örömeit, a madarak énekét, a virágok illatát. Ennek hatására szakít korábbi életével, és családját elhagyva Istennek szenteli életét. Kolduló szerzetesként, a saját kezével épít templomot. Francescónak és tanainak egyre több követője akad szerte a vidéken.
------------------------------------------------
142.)
------------------------------------------------
Napsütötte Toszkána -- Under the Tuscan Sun -- (2003) -- 8,5 p.
Amerikai-Olasz Romantikus film. "115 perc".
Rendezte: Audrey Wells.
Szereplők: Diane Lane, Sandra Oh, Lindsay Duncan, Raoul Bova.
A Napsütötte Toszkána egy jól tálalt romantikus darab, könyvben és filmben egyaránt, legnagyobb erénye hogy teljesen át tudja adni az igazi laza és könnyed olasz élet érzést. Frances (Diane Lane) a harmincas évei közepén járó sikeres és boldog amerikai írónő volt egészen mostanáig. Házassága megromlott, elvált, nem véletlen, hogy az írás sem megy már neki. A barátnője: Patti (Sandra Oh) egy repülőjeggyel ajándékozza meg, mondván két hét a távoli: Itáliában, Olaszországban, megtisztítja a szellemet és a lelket. Frances egy elhanyagolt, ódon, Toszkánai villában kap szállást, és szinte pillanatok alatt elvarázsolja a környezet szépsége, a kisváros és lakóinak melegsége, sármja. Hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy hátat fordít eddigi életének, és megvásárolja a csodás Toszkániai villát. Aztán a szerelem is újra rátalál a hölgyre: Marcello (Raoul Bova) személyében, aki tenyerén hordozza.
------------------------------------------------
143.)
------------------------------------------------
Navarone ágyúi -- The Guns of Navarone -- (1961) -- 6,5 p.
Amerikai Háborús film. "158 perc".
Rendezte: J. Lee Thompson.
Szereplők: Gregory Peck, David Niven, Irene Papas, Anthony Quinn.
A Navarone ágyúi egy híres, Oscar díjjal is jutalmazott amerikai háborús film. Keith Mallory kapitány (Gregory Peck), Miller (David Niven) a robbantás szakértő, és egy jó hely ismerettel rendelkező görög hazafi: Stavros (Anthony Quinn) titkos szabotázs akciójának sikerétől függ 2 ezer bajba jutott Brit katona élete. Az időpont, a második világháború dereka, a helyszín egy Görög sziget az Égei-tengeren. A Németek ezen a szigeten állították fel új fegyverüket, két nagy hatósugarú ágyút, amellyel sakkban tartják a szövetségeseket. Az ágyúk megsemmisítése szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, de még kilátástalanabbá válik a helyzet, amikor kiderül, hogy a szigorúan titkos akció végrehajtói között áruló van.
--------------------------------------------------------------------
144.)
--------------------------------------------------------------------
Názáreti Jézus -- Jesus of Nazareth -- (1977) -- 10 p.
Olasz--Angol Történelmi film. "371 perc".
Rendezte: Franco Zeffirelli.
Szereplők: Robert Powell, Anne Bancroft, Olivia Hussey, Laurence Olivier, Claudia Cardinale.
A Názáreti Jézus című film, egy monumentális, 6 órás mű, a leghosszabb film: Franco Zeffirelli rendezésében, amely Jézus élet történetét mutatja be a film művészet legnemesebb eszközeivel. Az alkotás lenyűgöző hatásával, történeti és vallástörténeti hűségével egyaránt magával ragadja a nézőket. Zeffirelli film freskója Jézus életének, a Bibliai történetnek legszebb feldolgozása, melyben világhírű művészek nyújtanak feledhetetlen alakítást. A szereposztás nagyszerű, minden fő- és mellék- szereplő telitalálat, mindenkinek megvan a maga helye és szerepe a filmben, remekül játszanak a színészek. Robert Powell egyébként éppen a "Krisztusi" korban, 33 évesen játszotta el a főszerepet. A film a Bibliát követi a fő vonalakon, a történeti hűség kedvéért, de ez nem zavarjon senkit, mindenki úgy gondolja tovább ahogyan szeretné. Mindenkinek más az Isten, a Jézus képe és története. Az olasz rendező óriás: Franco Zeffirelli számára ez a Jézus-képe elevenedik meg a filmben.
-------------------------------------------------------------------------
145.)
-------------------------------------------------------------------------
Názáreti Mária -- Maria di Nazaret -- (2012) -- 7,5 p.
Olasz-Német Történelmi film. "112 perc".
Rendezte: Giacomo Campiotti.
Szereplők: Alissa Jung, Andreas Pietschmann, Luca Marinelli, Paz Vega.
Ez a csodálatos Olasz-Német film alkotás: Názáreti Mária életét tárja elénk, kislány korától egészen Jézus feltámadásáig. Az eredeti helyszínen játszódó, kitűnő karakterekkel gazdagított mű teljes játék ideje alatt átérezhető Mária személyisége, mélységes hite és fia iránti mérhetetlen szeretete. A film főszereplői: Szűz Mária (Alissa Jung), Jézus Krisztus (Andreas Pietschmann), Szent József (Luca Marinelli), Mária Magdolna (Paz Vega). Mária személyében fedezhetjük fel azt a gazdag élet történetet, amelyet az Istennek szóló "Íme, itt vagyok" kinyilatkoztatásban van. Mária kislány korában: jóságos, kedves, őszinte. Mária olyan édesanya, aki mindig vágyakozott fia után, ám tudta, hogy nem az övé, hanem Istené, azonban akkora szeretettel van Jézus iránt, hogy képes elfogadni a rá váró küldetést. Názáreti Mária igent mondott Istennek, amit még a fia elvesztésekor érzett fájdalmában is megerősített.  
----------------------------------------------------------------------
146.)
----------------------------------------------------------------------
Neruda postása -- Il Postino -- (1994) -- 10 p.
Olasz Romantikus-Drámai film.
Rendezte: Massimo Troisi.
Szereplők: Massimo Troisi, Philippe Noiret, Maria Grazia Cucinotta, Renato Scarpa.
A Neruda postása egy 1994-ben bemutatott olasz film, amely hatalmas sikert aratott világszerte minden film fesztiválon. Egy nagyon alkotás, bár a költészet és a szavak élményekkel teli hatását élteti, mégis halk szavú film. Érzékenyen körbejárva az egyszerűség gyönyörét, érzelem gazdag skálán, túlfűtött érzelgősség nélkül. Sikerét mi sem bizonyítja jobban: 30 filmes díj, köztük BAFTA és öt Oscar-díj támasztja alá. Az 1950-es évek elején, a népszerű, Nobel-díjas, Chilei költő: Pablo Neruda (Philippe Noiret) emigrációja során Olaszországba érkezik. A kis sziget, ahol idejét tölti, a filmben: Cala di Sotto. Itt lakik: Mario Roppolo (Massimo Troisi) nem találja a helyét halászként, ezért postásként vállal munkát. Mivel a lakók nagy része analfabéta, egyetlen feladata van: ő kézbesíti a leveleket: Pablo Nerudának (Philippe Noiret), a világhírű chilei költőnek, aki száműzetését tölti a festői szigeten. A kedves, naiv fiatalember a költő segítségét kéri ahhoz, hogy elnyerje szereleme, a szép: Beatrice (Maria Grazia Cucionitta) szívét, ennyire fel tudja éleszteni az érzelmeket a költészet.
----------------------------------------------------------------------
147.)
----------------------------------------------------------------------
Nyolc és fél -- Otto e mezzo -- (1963) - 10 p.
Olasz-Francia Drámai film. "132 perc."
Rendezte: Federico Fellini.
Szereplők: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Sandra Milo.
A Nyolc és fél, 8½, eredeti címe: Otto e mezzo, 1963-ban bemutatott fekete-fehér, olasz–francia film dráma, Federico Fellini alkotása. Federico Fellini legismertebb filmje 18 díjat, köztük két Oscar-díjat vívott ki magának. A 8½ talán az egyetlen Fellini-mű, amelynek széles körű hatása a film művészetre egyértelműen kimutatható. A film történet első rendezői önvallomása, benne a művész alteregóját: Marcello Mastroianni formálta meg. Guido, a filmrendező visszavonul egy magánklinikára. Szeretne elbújni a világ elől, azonban minden kísérlete kudarcba fullad. Nemcsak felesége és szeretője üldözi folyvást, hanem az a rengeteg ember is, aki tőle vár újabb munkát, egy következő, lehetőleg ismét nagy sikerű filmhez. A zseniális ötlet várat magára, helyette álmok, gyerekkori szorongások gyötrik. Képzeletében elvonulnak mind a nők, akik valamilyen szerepet játszottak az életében.
---------------------------------------------------------------------
148.)
---------------------------------------------------------------------
Országúton -- La Strada -- (1958) -- 10 p.
Olasz-Francia Drámai film. "110 perc".
Rendezte: Federico Fellini.
Szereplők: Giulietta Masina, Anthony Quinn, Aldo Silvani, Marcella Rovere.
Ez a film beépült az életünkbe, mint az emlékeink, és ott maradt örökre, hiába változik az idő, az ízlés, mindig szépek maradnak. Az Országúton egy ilyen film, Fellini remekműve. Fellini felesége, Giulietta Masina alakítását a francia sajtó Chaplin-éhez hasonlította. A film egyszerű történetet emel himnikus költőiséggel nagy magasságba. Zampanò (Anthony Quinn), az utcai artista társat keres, szegény anyjától megveszi: Gelsomina (Giulietta Masina) nevű lányát segítő társnak a cirkuszba. Zampanò kegyetlenül bánik vele. Gelsomina többször is megpróbál megszökni, de Zampanò nem engedi. Gelsomina később mellette marad akkor is, amikor Zampanót börtönbe zárják és akkor is amikor megöli a kötéltáncost. Zampanò, látva, hogy Gelsomina már nem alkalmas betanított feladatait ellátni, elhagyja. Gelsominát befogadja egy család, ott él egészen haláláig, soha többet nem szólal meg.
---------------------------------------------------------------
149.)
---------------------------------------------------------------
Ördögűző -- The Exorcist -- (1973) -- 8,5 p.
Amerikai Horror film. "122 perc"
Rendezte: William Friedkin.
Szereplők: Ellen Burstyn, Linda Blair, Jason Miller, Max von Sydow.
Az ördögűző (The Exorcist) egy kultikus film, egy 1973-ban készült amerikai horror film: William Friedkin rendezésében. A produkció az év legnagyobb film sikere lett, 10. Oscar-díjra jelölték, 15 millió dollárból készült és 402 millió dollárt hozott a stúdiónak. Az ördögűzőt 1973 karácsonyának másnapján mutatták. Azóta több mint 45 év telt el, ám az alkotás mit sem veszített aktualitásából és vonzerejéből. Az ördögűző volt az első nagy költségvetésű, A-kategóriás horror film. Minden idők legfélelmetesebb filmjében, Chris MacNeil (Linda Blair) színésznő, a 12 éves kislányával: Regan-nal (Ellen Burstyn) Georgetown-ban él. A kislányt megszállja az ördög. Édesanyja, Chris döbbenten figyeli kislánya egyre különösebb viselkedését, és egyik orvostól a másikig jár, hátha valaki megfejti különleges betegsége okát. Chris elkeseredésében: Merrin (Max Von Sydow) atyához fordul, az ismert ördögűzőhöz, aki segítségül hív egy papot: Karras (Jason Miller) atyát, mert a Regan testét uraló gonosz már a gyilkosságoktól sem riad vissza. Az ördögűzés nehéz és hosszú lesz.  
--------------------------------------------------------
150.)
--------------------------------------------------------
Őrült, Dilis, Szerelem -- Crazy, Stupid, Love -- (2011) -- 8,0 p.
Amerikai Vígjáték film. "118 perc".
Rendezte: John Requa.
Szereplők: Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Emma Stone, Marisa Tomei.
Az egyik legjobb vígjáték ez a film, egy nagyon jó szerelmes komédia, meglepetésekkel, váratlan fordulatokkal. A negyven éves: Cal (Steve Carell) ideális élete összeomlik, amikor a felesége: Emily (Julianne Moore) váratlanul bejelenti, hogy van valakije, és válni akar. Hirtelenjében nagyon egyedül találja magát, de a legrosszabb, hogy elfelejtette, hogy kell randizni a nőkkel. A környékbeli bárban próbálkozik, ahol találkozik a nagy nőcsábász, nőfaló sráccal: Jacob (Ryan Gosling), aki megsajnálja Calt, és felajánlja neki, hogy megtanítja őt a nők felszedésének mesterségére. Megújult külsejének és Jacob technikáinak köszönhetően Cal elcsábítja Kate-t (Marisa Tomei), majd hamarosan más nőkkel is megismerkedik és lefekszik. Közben lánya: Hannah (Emma Stone) szerelmes lesz Jacob-ba, ami újabb megpróbáltatások elé állítja Calt.
------------------------------------------------------------------------
151.)
------------------------------------------------------------------------
Passió -- The Passion of the Christ -- (2004) -- 8,0 p.
Amerikai Dráma film. "122 perc".
Rendezte: Mel Gibson.
Szereplők: Jim Caviezel, Maia Morgenstern, Monica Bellucci, Hristo Jivkov.
A Passió, azaz Krisztus passiója egy 2004-ben bemutatott független film, mely Jézus életének utolsó tizenkét óráját filmesíti meg. A filmet: Mel Gibson rendezte, sok véres jelenet látható végig, amely nagyon megrázó. A film arámi nyelvezete egy érezhető angol kiejtéssel ejtett arámi nyelv. A film nyitó jelenete az Olajfák hegyének lábánál, a Gecsemáné-kertben játszódik, ahová Jézus elvonul az Utolsó Vacsora után imádkozni. Jézus ellenáll a Sátán kísértésének. Iskarióti Júdás árulása miatt Jézust elfogják és visszaviszik Jeruzsálem város falain belülre, tárgyalása halálos ítélettel végződik. Jézusnak átadják a keresztet és utasítják, hogy vigye végig Jeruzsálem utcáin, fel a Golgotára. A Golgota hegyén Jézust a keresztre szegezik. A film vége Jézus sírját mutatja az üres lepedővel, majd a kínzások sebeitől meggyógyult, sugárzó Jézus arcát látni: megtörtént a feltámadás.
-------------------------------------------------------------
152.)
-------------------------------------------------------------
Pár dollárral többért -- Per qualche dollaro in piu -- (1965) -- 9,5 p.
Olasz-Spanyol-NSZK Western film. "122 perc".
Rendezte: Sergio Leone.
Szereplők: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonté, Klaus Kinski.
A "Pár dollárral többért" az olasz: Sergio Leone "Dollár-trilógiájának" második része, második meséje. Az "Egy maréknyi dollárért" sikere után több filmgyártó azt kívánta: Sergio Leone-től és újdonsült producerétől, hogy készítsék el a folytatást, ami sikeresen el is készült. Indio (Gian Maria Volonté) a veszedelmes bandita kitör a börtönből. Két egymással versengő fejvadász, Monco (Clint Eastwood) és Mortimer (Lee Van Cleef) is el akarja kapni. Rájönnek, hogy egyedül nem boldogulnak vele, így kényszerű szövetséget kötnek. Megtudják, hogy Indio a bandájával ki akarja rabolni az El Paso-i bankot. Elhatározzák, hogy Monco megpróbál beépülni a banditák közé. Sikerrel jár, a banda vezér megbízza, hogy néhány emberével menjen Santa Cruzba, és egy látszólagos bank rablással csalják oda az El Paso-i seriffet, miközben Indioék kirabolják a helyi bankot. Monco a kezébe veszi az irányítást.
-------------------------------------------------------------
153.)
-------------------------------------------------------------
Picasso -- Picasso -- (1996) -- 8,5 p.
Angol Életrajzi film. "113 perc".
Rendezte: James Ivory.
Szereplők: Anthony Hopkins, Natascha McElhone, Julianne Moore, Diane Venora.
Pablo Picasso a 20. század legnagyobb művésze, festője volt, hosszú életében megelevenedik az egész XX. század története. Picasso a Malagai születésű Spanyol festő óriás: regényes, színes élete is mozi vászonra kívánkozott, ezért is készítették róla ezt a remek életrajzi filmet. Pablo Picasso (Anthony Hopkins) a festészet szereteténél csak a nők iránt érzett szenvedélye volt nagyobb Picasso-nak. Híres szerelmei, múzsái  is életre kelnek a filmben: Francoise (Natascha McElhone), Dora Maar (Julianne Moore), Jacqueline Roque (Diane Venora). Életének minden meghatározó művészeti időszakában más és más nő volt a múzsája. A zseniális művész 1943-ban a hatvanas éveinek közepén járt. A németek által megszállt Párizsban találkozott a fiatal Francoise-al. A 23 éves lány festészetet tanult. Picasso meghívta, hogy látogassa meg a műtermében, és ezzel egy különös kapcsolat vette kezdetét. Az öntörvényű művész beleszeretett a művész növendékbe. Tíz viharos évet töltöttek együtt, Francoise két gyermeket szült neki.
----------------------------------------------------------------------
154.)
----------------------------------------------------------------------
Piedone a zsaru -- Piedone lo sibrro -- (1973) -- 7,0 p.
Olasz Akció-Vígjáték. "95 perc".
Rendezte: "Steno" Stefano Vanzina.
Szereplők: Bud Spencer, Enzo Cannavale, Enzo Maggio, Domenico Barto.
A Piedone, a zsaru "Piedone lo sbirro" 1973-ban bemutatott olasz bűnügyi filmvígjáték, amelynek főszereplője: Bud Spencer, aki eljátssza Piedonét, a nagydarab, igazságos, szerethető, Nápolyi nyomozót. A film a híres Piedone-tetralógia első része. Az játékfilm rendezője: Steno, zenéjét: Guido és Maurizio de Angelis szerezte. A mozi filmet Itáliában: 1973. október 23-án mutatták be. Piedone, Rizzo felügyelő (Bud Spencer), (Carlo Pedersoli) a Nápolyi rendőrség kikötői körzetének felügyelője, aki sajátos módszereivel küzd a bűnözők ellen. Fegyver helyett az öklével és óriási testi erejével üti ki ellenfeleit. Ám a zöldfülű, újdonsült főnöke nem ért egyet a felügyelő módszereivel. Nápolyt elárasztja a kábítószer, az ellenséges bandák egymásnak esnek, és Piedonét is felfüggesztik rendőri állásából. De ez nem akadályozza meg abban, hogy szembeszálljon a kábítószert terjesztő bűnözőkkel, köztük a Báróval és a Csonka kezűvel is leszámolva.
----------------------------------------------------------------------
155.)
----------------------------------------------------------------------
Piedone Hongkongban -- Piedone a Hong Kong -- (1974) -- 7,0 p.
Olasz Akció-Vígjáték. "109 perc".
Rendezte: "Steno" Stefano Vanzina.
Szereplők: Bud Spencer, Enzo Cannavale, Renato Scarpa, Francesco Rosa.
A Piedone Hongkongban "Piedone a Hong Kong" 1974-ben bemutatott olasz akciófilm-vígjáték, amely a Piedone-tetralógia második része. A film főszereplője Bud Spencer, aki második alkalommal játssza el Piedonét, a nápolyi nyomozót. Piedone, Rizzo felügyelő (Bud Spencer) (Carlo Pedersoli) egy drogokkal foglalkozó rendőr Nápolyban aki megpróbálja felderíteni az egész Európát befedő drog központot! Egy gyilkossági ügynek nyomai Bangkok-ba vezetnek, ahol Rizzo felügyelő megismerkedik egy profi zsebtolvajjal, aki először ellensége, majd pár perccel később segítője lesz, aki még egy fegyveres bűnözőt is megakadályoz, hogy felszálljon egy repülőgépre. Továbbá van egy Amerikából Nápolyba küldött drog díler segítője, akit a nyomozás érdekében nem tartóztat le a rendőrség. Rizzo felügyelő idő közben rájön, hogy rendőrségen van egy "fekete bárány", amivel először magát Rizzo felügyelőt vádolnak meg. De a film végén kiderül, hogy a fekete bárány nem más mint, az Amerikából besegítő rendőr, Tom Ferramenti, aki a film végén börtönbe megy.
----------------------------------------------------------------------
156.)
----------------------------------------------------------------------
Piedone Afrikában -- Piedone L'Africano -- (1978) -- 7,0 p.
Olasz Akció-Vígjáték. "115 perc".
Rendezte: "Steno" Stefano Vanzina.
Szereplők: Bud Spencer, Enzo Cannavale, Baldwyn Dakile, Dagmar Lassander.
A Piedone Afrikában "Piedone L'Africano" 1978-ban bemutatott olasz akció-vígjáték, amely a Piedone-tetralógia harmadik része. A film főszereplője: Bud Spencer, aki harmadik alkalommal játssza el Piedonét, a Nápolyi nyomozót. Piedone holtan találja Afrikai informátorát. Azonnal a gyilkos nyomába szegődik, és hamarosan Dél-Afrikában találja magát, ahol először az árván maradt kisfiúról kell gondoskodnia, aki aztán egy percre sem tágít mellőle. A nyomozás szálai egy gyémánt bánya tulajdonosához vezetnek, aki orvvadászattal múlatja az időt. Nem véletlenül, ugyanis az illegálisan elejtett állatok segítségével a világ minden tájára sikerül eljuttatnia a kábítószert. Már csak arra kell választ adni, hogy miért nem találják meg a rendőr kutyák az elrejtett anyagot. A film egyik jelenetében arról kérdezik Piedonét, hogy olasz-e, mire Piedone azt feleli: "Nem, Nápolyi vagyok".
----------------------------------------------------------------------
157.)
----------------------------------------------------------------------
Piedone Egyiptomban -- Piedone L'Egitto -- (1980) -- 7,0 p.
Olasz Akció-Vígjáték. "115 perc".
Rendezte: "Steno" Stefano Vanzina.
Szereplők: Bud Spencer, Enzo Cannavale, Baldwyn Dakile, Cinzia Monreale.
A Piedone Egyiptomban "Piedone L'Egitto" egy 1980-ban bemutatott olasz akció-filmvígjáték, amely a Piedone-tetralógia negyedik és utolsó része. A film főszereplője Bud Spencer, aki utolsó alkalommal játssza el Piedonét, a Nápolyi nyomozót. Piedone, Rizzo felügyelő (Bud Spencer) a Nápolyi zsarunak egy amerikai nőt kell kiszabadítania. Nem sejti, hogy az olaj milliárdos ifjú unokahúgát csalétekként használják egy nagyszabású bűntényhez. A nyomokat követve: Egyiptomba, Kairóba utazik, ahol kiderül: egy másik ember rablási ügy szálai is ide vezetnek. Valahol itt rejtegetnek ugyanis egy professzort is, aki állítólag meg tudja határozni: hol rejt olajat a föld. A két ügy összefügg. A Bodót játszó Baldwyn Dakile ma  a Dél-Afrikai Johannesburg-ban él és ügyvédként dolgozik, de szoros barátság fűzte: Bud Spencerhez. Ez volt a Piedone sorozat, negyedik, egyben befejező része.
-------------------------------------------------------------
158.)
-------------------------------------------------------------
Pillangó hatás -- The Butterfly Effect -- (2004) -- 9,0 p.
Amerikai Thriller film. "113 perc".
Rendezte: Eric Bress.
Szereplők: Ashton Kutcher, Melora Walters, Amy Smart, Elden Henson.
A pillangó-effektus elmélet szerint, ha egy pillangó meglebbenti a szárnyát: Peking-ben, az akár tornádót is gerjeszthet: New York-ban. Világunkban minden mindennel összefügg, minden cselekedetünk alapjában változtathatja meg a jövőt. Még elképzelni is rémes, hogy mi lenne, ha valaki képes lenne a múltunkat megváltoztatni, ez kiszámíthatatlan következménnyel járna jelenünkre nézve. Evan Treborn (Ashton Kutcher) gyerek korában számtalanszor elvesztette az öntudatát, élete egyes szakaszai sötét foltok csupán az emlékezetében. Amikor tudatánál volt, naplót vezetett és most, hogy felnőttként megpróbál vissza emlékezni a múltra, a naplója segít neki ebben. Miközben Evan lassan feltérképezi saját múltját, rájön, hogy egy különös adottság birtokában van: képes az időutazásra. Így visszatér a múltba, hogy helyre hozzon néhány baklövést, amelyek zsákutcába juttatták szeretett barátait. Ám amikor visszatér a jelenbe, rájön, hogy a múlt apró változásai nem javítottak a helyzeten, hanem még nagyobb problémákat okoztak a jelenben.
-------------------------------------------------------------
159.)
-------------------------------------------------------------
Pompei -- Pompei -- (2007) -- 6,0 p.
Olasz történelmi film. "180 perc".
Rendezte: Giulio Base.
Szereplők: Lorenzo Crespi, Massimo Venturiello, Andrea Osvárt, Maria Grazia Cucinotta.
A Római Birodalom egyik pompásabb városa: Pompei éli megszokott életét: polgárai mindennapi életét: szerelem, munka, politika színesíti. Azonban van valami, amitől egyetlen birodalom sem képes megvédeni magát, a természet hatalmas ereje, egy természeti csapás. Pompeii ókori városában, 79. augusztus 24-én a Vezúv váratlanul kitört. A vulkáni hamuból képződött sötét felhő Pompeiit 7–8 méter vastag hamu réteg fedte be. Pompei az ókori Római város a mai Nápoly közelében, a Vezúv 1280 méter magas hegy lábánál teljesen elpusztult. Marcus (Lorenzo Crespi), a légió tisztje, megkéri szerelme: Valeria (Andrea Osvárt) kezét. Pompei zsarnok ura: Chelidone (Massimo Venturiello) azonban szemet vet a lányra, hitvese: Lavinia (Maria Grazia Cucinotta) sejti a dolgot. Valeria élete veszélybe kerül, Marco mindent elkövet, hogy bebizonyítsa barátja ártatlanságát, és megmentse Valeriát.
-------------------------------------------------------------
160.)
-------------------------------------------------------------
Pompeii -- Pompeii -- (2014) -- 6,0 p.
Amerikai-Német Történelmi film. "102 perc".
Rendezte: Paul Anderson.
Szereplők: Kit Harington, Emily Browning, Carrie-Anne Moss, Kiefer Sutherland.
A Római Birodalomban járunk, Pompeii ókori városában, 79. augusztus 24-én a Vezúv váratlanul kitört. Az eget elsötétítette a vulkáni hamuból képződött sötét felhő, amely azután három napig gomolygott a katasztrófa színhelye fölött. Pompeiit a vulkán kitörés teljesen elpusztította, a várost 7–8 méter vastag hamu réteg fedte be. Milo (Kit Harington) a gladiátor a kitörés előtt az élettért harcolt a társaival együtt a város amfiteátrumában. Később meg kellett találnia szerelmét: Cassia (Emily Browning), hogy kimenekítse a hamuval elárasztott városból, mielőtt azt teljesen betemeti a láva és a szüntelenül alá hulló kőzápor. A szerelmeseknek a természeti katasztrófa mellett meg kellett küzdeniük: Corvus szenátorral (Kiefer Sutherland) és embereivel is. Az égből záporozó hamu, kövek, láng csóvák a korábban virágzó várost teljesen elpusztították. A városból menekülő emberek a legtöbben a kikötő felé menekültek el.
---------------------------------------------------------
161.)
---------------------------------------------------------
Profi -- Le Professionnel -- (1981) -- 9,5 p.
Francia Akció film. "104 perc".
Rendezte: Georges Lautner.
Szereplők: Jean-Paul Belmondo, Michel Beaune, Cyrielle Claire, Jean Desailly.
A Profi egy kiemelkedően jó francia film, ikonikus film, műfajának igazi klasszikusává vált. Josselin Beaumont (Jean-Paul Belmondo)) azzal a titkos megbízással küldik Malagavay-ba, hogy ölje meg a köztársaság elnökét, a diktátor: Yala ezredest. A politikai helyzet azonban megváltozik és a francia kormány érdekei úgy kívánják, hogy inkább feladják: Beaumont-ot. Bár az elnök nem végezteti ki, fegyenctáborba viteti, ahol iszonyú megpróbáltatások várnak rá. Két év elteltével azonban sikerül megszöknie. Visszatér Párizsba, hogy küldetését eltántoríthatatlanul befejezze, amikor Yala ezredes három napra érkezik a francia fővárosba. Bár Rosen felügyelő és Eduard százados minden eszközzel próbálja megakadályozni a merényletet. Beaumont állandóan kicsúszik a kezükből. Egy lépéssel mindig előttük jár, ő a Profi.  Beaumont nem kerülheti el sorsát, becsülete többet ér számára, mint az élete.
------------------------------------
162.)
------------------------------------
Quo Vadis? -- Quo Vadis? -- (1951) -- 8,0 p.
Amerikai Történelmi film. "165 perc".
Rendező: Mervyn Le Roy.
Szereplők: Robert Taylor, Deborah Kerr, Leo Genn, Peter Ustinov.
Henryk Sienkiewicz a 19. század nagy lengyel regényírója, 1896-ban írta meg: Quo Vadis? című regényét, melyért irodalmi Nobel-díjat kapott. A nagy film sikert az 1951-es Amerikai feldolgozás hozott, amely a korszak legjobb színészeit vonultatta fel. A történet nagy pillanata, amikor Péter előtt megjelenik Jézus, mire Péter apostol megkérdezi: "Quo vadis, Domine?, Hová mész, Uram? Va a Roma, Rómába megyek". A jelenés hatására Péter visszatér Rómába, hogy kereszthalált haljon Jézus Krisztusért. Marcus Vinicius (Robert Taylor) légió parancsnok szerelemre lobban egy gyönyörű rabszolga lány: Lygia (Deborah Kerr) iránt, amivel átlépi a szigorú határvonalat a Római Birodalom uralkodó elitje és a keresztények között. Sorsuk: Nero (Peter Ustinov) kezében van. Róma fényűző birodalmának császárán fokozatosan a téboly lesz úrrá, felgyújtatja Rómát, keresztényeket vetnek az oroszlánok elé, s feszítenek keresztre.
-------------------------------------------------------------------------
163.)
-------------------------------------------------------------------------
Rambo I. -- Rambo I. -- (1982) -- 6,0 p.
Amerikai Akció film. "97 perc"
Rendezte: Ted Kotcheff.
Szereplők: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Brian Dennehy, David Caruso.
A Rambo - Első vér (First Blood) 1982-ben bemutatott amerikai akciófilm. A Rambo filmek az 1980-as évek egyik legsikeresebb és legnépszerűbb akció filmje volt a mozikban. John Rambo (Sylvester Stallone) a vietnami veterán katona miután a Vietnami háborúból hazatért az Államokba, évekig csavargóként élt, csak az országot járta. 1982 decemberében felkeresi az egyik régi társát, akiről azonban kiderül, már nem él. A helyi seriff, aki ott korlátlan úrnak érezve magát, csavargásért letartóztatja Rambo-t. A fogdai inzultusok hatására a civil életre alkalmatlan, gyilkos gépezetté alakított katonában elszabadulnak az indulatok, az emlékek beindítják a pusztítás ördögét. Profi módon elpusztítja az ellene fordulókat. A Rambo első részét nem múlták felül a későbbi folytatások, a Rambo II már csupán csak az akcióról szólt, a Rambo III-ban voltak drámaibb pillanatok, de már az sem volt sikeres.
-------------------------------------------------------------------------
164.)
-------------------------------------------------------------------------
Rambo II. -- Rambo II. -- (1984) -- 6,5 p.
Amerikai Akció film. "97 perc"
Rendezte: George P Cosmatos.
Szereplők: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Charles Napier, Stephen Berkoff.
A Rambo II, 1985. május 22-én jelent meg a mozikban. Ez volt a Rambo-sorozat második része. John Rambo szerepét ezúttal is Sylvester Stallone játszotta. A filmnek 44 millió dolláros költségvetése volt, hatalmas siker lett. Amerikában 150 milliós bevételt produkált. Egykori parancsnoka, Trautman ezredes azzal keresi fel a börtönbüntetését töltő Rambo-t, utazzon Kambodzsába és derítse ki vannak-e ott amerikai hadifoglyok, fényképes bizonyítékot kell szereznie a fogvatartottakról. Vesztenivalója nem lévén, Rambo vállalja a veszélyes feladatot. Rambo fegyvert fog és a foglyokért indul. Megöli az őt üldöző oroszok egy részét, ellop egy helikoptert, letarolja a tábort, majd felszedi a foglyokat. Ám a visszaút felé megjelenik ugyancsak helikopterrel Podovski. Rambo kicselezi és egy rakétavetővel felrobbantja. Rambo sikeresen megoldotta a feladatot.
-----------------------------------------------------------------------
165.)
-----------------------------------------------------------------------
Rambo III. -- Rambo III. -- (1988) -- 6,0 p.
Amerikai Akció film. "98 perc"
Rendezte: Peter McDonald.
Szereplők: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Kurtwood Smith, Spiros Focas.
John Rambót ismét egykori parancsnoka és egyetlen jó barátja, Trautman ezredes keresi fel egy új akció ajánlatával. Rambónak ezúttal egy fegyver szállító küldetés biztosítása lenne a feladata. Az amerikaiak titokban Stinger rakétákkal szeretnék felszerelni a szovjet megszállók ellen harcoló afgán csapatokat. Rambo azonban nemet mond, számára minden háború véget ért. Nem sokkal később tudomást szerez arról, hogy a fegyver szállítmány nem ért célba, az oroszok lecsaptak az egységre. Trautman ezredes az oroszok elleni afganisztáni háborúban fogságba esik. Rambo pénzért nem volt hajlandó újra fegyvert ragadni, de barátja életéért bármire képes. Rambo gyorsan Afganisztánba utazik és megkezdi az egyszemélyes fegyveres kommandót és könyörtelenül elpusztít mindent és mindenkit ami és aki az útját állja. Rambo végül is győzedelmeskedik a nagy túlerő felett is.
-------------------------------------------------------------------
166.)
-------------------------------------------------------------------
Remény Rabjai -- The Shawshank Redemption -- (1994) -- 10 p.
Amerikai Dráma film. "137 perc".
Rendezte: Frank Darabont.
Szereplők: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton, William Sadler.
A film a mai napig etalon, sok film listán első helyen áll, sok helyen a világ legjobb filmjeként tartják számon. A filmet a magyar származású: Frank Darabont (Darabont Ferenc) rendezte. A film egy 1947-ben, felesége és annak szeretője meggyilkolásának vádjával, ártatlanul életfogytiglanra ítélt bankárról szól. Andy Dufresne (Tim Robbins) egy Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtön személyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal. Azonban Andy nem törik meg. A banki életben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét, majd elvállalja egyik rabtársa illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését, kivívja "társai" elismerését is. Cserébe viszont lehetőséget kap a börtön könyvtár fejlesztésére, ezzel némi emberi méltóságot csempészve a keserű körülmények között élő rabok mindennapi életébe.
---------------------------------------------------------
167.)
---------------------------------------------------------
Riói kaland -- L'Homme de Rio -- (1964) -- 8,5 p.
Francia-Olasz Kaland film. "108 perc".
Rendezte: Philippe de Broca.
Szereplők: Jean-Paul Belmondo, Françoise Dorléac, Roger Dumas, Jean Servais.
A "Riói kaland" az 1960-as évek egyik jeles és máig emlékezetes francia-olasz kaland-vígjátéka. Adrien (Jean-Paul Belmondo) az egyhetes eltávozáson lévő katona Párizsba megy, hogy meglátogassa menyasszonyát: Agnes (Françoise Dorléac). Agnes apját három évvel korábban meggyilkolták egy rejtélyes agyag szobrocska miatt, amely egy letűnt civilizáció egyik utolsó ereklyéje volt. A lányt egy muzeológussal együtt fegyveresek elrabolják és Brazíliába, Rio de Janeiro-ba hurcolják. Adrien repülővel, hidroplánnal, hajóval, biciklivel, gyalogosan üldözőbe veszi a rablókat, hogy kiszabadítsa szívszerelmét. Rio-ban sok-sok izgalmas és mulatságos kaland után fény derül a rejtélyes agyagszobrok titkára.
-------------------------------------------------------------
168.)
-------------------------------------------------------------
Robin Hood -- Robin Hood -- (2010) -- 7,5 pont.
Amerikai-Angol Kaland film. "97 perc".
Rendezte: Ridley Scott.
Szereplők: Russell Crowe, Cate Blanchett, Max von Sydow, Mark Strong.
Roobin Hood a szegények és tolvajok fejedelme, régi és legendás alak. Akár tolvaj ő, akár hős, de ez a szegénysorból jött férfi lesz a szabadság örök szimbóluma népe számára. Az Oscar-díjas: Russell Crowe alakítja ezúttal a legendás figurát, akit hosszú nemzedékek óta: Robin Hood-ként ismer a világ. Hőstettei beépültek populáris mitológiánkba, és megihlették mindazok képzeletét, akikben ott lakozik a kalandvágy és az igazságosság szelleme. A történet a 13. századi: Angliában, Nottingham városában, a Sherwood-i erdőben játszódik. Robin Hood (Russell Crowe) Angliába haza érkezve rossz hírek fogadják, az uralkodó távollétét kihasználva anarchiába süllyedt az ország, a nottinghami seriff és társai magukhoz ragadták a hatalmat. Robin újra találkozik gyermekkori barátjával, az azóta szép fiatal nővé serdült Marian-al (Cate Blanchet). Robin a Sherwood-i erdőben lel menedékre, ahol már számos üldözött bujdosik. Robin az élükre áll, hadsereggé szervezi őket, és felveszi a harcot a seriff és emberei ellen.
-------------------------------------------------------------
169.)
-------------------------------------------------------------
Robinson Crusoe -- Robinson Crusoe -- (1997) -- 7,5 pont.
Amerikai-Angol Kaland film. "94 perc".
Rendezte: George Miller.
Szereplők: Pierce Brosnan, Williem Takaku, Damian Lewis, Polly Walker.
A Robinson Crusoe az angol író: Daniel Defoe világhírű regénye, a méltán híres kalandjai: Pierce Brosnan főszereplésével látható e filmben. Robinson Crusoe (Pierce Brosnan) elhagyja Angliát, miután párbajban megöl egy embert. A törvény szigora elől Föld körüli útra indul hajójával és legénységével. A Csendes-óceánon azonban hajótörést szenvednek, ő pedig egyedüli túlélőként egy lakatlan szigetre vetődik. Erkölcsi és fizikai erejével, egyedül képes fenntartani magát egy lakatlan szigeten. A magára maradt ember megszervezi az egyedüllétet, képe a természet felett úrrá levő embernek. Robinson egymagában is képes megőrizni ember voltát és emberi méltóságát és egymagában is polgári életet él. Amikor: 18 év után egy odatévedő vadembert szolgájává teszi, Péntek nevet adja neki. Végül: 28 év után egy hajó rátalál, és végre visszatérhet az emberi közösségbe.
------------------------------------------------------------------
170.)
------------------------------------------------------------------
Robotzsaru -- Robocop -- (1987) -- 6,0 p.
Amerikai Akció--Sci-Fi film. "102 perc"
Rendezte: Paul Verhoeven.
Szereplők: Peter Weller, Nancy Allen, Dan O'Herlihy, Ronny Cox.
Detroit-ban játszódik a történet, a jövőben, a 21. században, a város végnapjait éli, a bűnözés elszabadult. A szolgálata teljesítése közben egy bűnöző banda meggyilkol egy rendőrt, Alex Murphy-t. A rendőr holttestét azonban a legújabb technológiák segítségével sikerül újraéleszteni. A rendőrség és az azt irányító szervezet ugyanis Murphy elroncsolódott végtagjai és szervei helyett mesterséges karokat és szerveket ültet a férfiba. Így változik át Alex Murphy a világ legkorszerűbb "rendőrévé" a félig robot félig ember Robotzsaruvá. A programozás szerint a Robotzsarunak gondolkodás nélkül végre kellene hajtani a parancsokat, bármi legyen is az. Él azonban a robotban az ember is, s ennek egészen más céljai vannak: leszámolni azokkal akik megölték és megölették. Célja eléréséhez pedig meg kell szegnie a felettesei által adott parancsok legnagyobb részét. A robotzsaru leszámol a bűnözőkkel.
-----------------------------------------------------------------------
171.)
-----------------------------------------------------------------------
Rocco és fivérei -- Rocco e i suoi fratelli -- (1960) -- 9,0 p.
Olasz-Francia Drámai film. "169 perc".
Rendezte: Luchino Visconti.
Szereplők: Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot, Claudia Cardinale.
A Rocco és fivérei: Luchino Visconti az olasz "neorealizmus" egyik fő alakjának korszak alkotóan nagy és remek filmje. Az 1950-es évek közepén egy Dél-Olasz család érkezik a többi emigránssal együtt az ipari csoda központjába: Milánóba. Az öt Parondi testvér: Vincenzo, Simone, Luca, Ciro, Rocco valamennyien másképp reagálnak erre a gyökeres változásra, amely kétségessé teszi mindazokat az értékeket, amelyek között felnőttek. Az öt fiú tragédiája fokozatosan bontakozik ki előttünk. Simone (Renato Salvatori) a bokszban találja meg a megélhetését, azonban lefelé süllyed. Rocco (Alain Delon), a középső fiú az, aki a családot összetartja, és bátyját is védi. Simone beleszeret egy prostituáltba, ám Nadia elhagyja őt. Másfél év múlva: Rocco és a lány között szerelem szövődik. A testvér ez képtelen elfogadni és megöli a lányt. Rocco ezután is bátyja mellett áll, és teszi igazi hőssé.
----------------------------------------------------------------------
172.)
-----------------------------------------------------------------------
Rocky I. -- Rocky I. -- (1976) -- 7,5 p.
Amerikai Akció-Sport film. "120 perc".
Rendezte: John G. Avildsen.
Szereplők: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers.
A Rocky filmek: Sylvester Stallone leghíresebb filmjei a bokszolóról, ez a film emelte azonnal a Hollywoodi sztárok sorába. A film csupán 1 millió dollárból készült, de világszerte 225 millió dollárt bevételt ért el. Rocky Balboa kitalált amerikai ökölvívó, egyike a film történelem legismertebb és legheroikusabb alakjainak. Balboa egy kisstílű, olasz-amerikai, Philadelphiában élő bokszoló, aki élete nagy esélyét kapja, miután megmérkőzhet a nehézsúlyú ökölvívó-világbajnokkal, Apollo Creed-el (Carl Weathers) a bajnoki övért. Rocky tudja, hogy esélye sincs a győzelemre, mégis kemény edzésbe kezd, hogy bizonyítson. Rockyt a Creed elleni meccsre edzője: Mickey készíti fel, nagyon keményen. Apollo kezdetben elvicceli a mérkőzést, de amikor Rocky az első menetben padlóra küldi a bajnokot, hevessé válik a harc. A 15 meneten át tartó küzdelemben mindkét fél komoly sérüléseket szerez. Apollo pontozással végül megőrzi világbajnoki övét. Rockyt ez nem érdekli, ő volt Apollo első ellenfele, aki talpon maradt.
---------------------------------------------------------------------------
173.)
---------------------------------------------------------------------------
Rocky II. -- Rocky II. -- (1979) -- 7,0 p.
Amerikai Akció-Sport film. "112 perc".
Rendezte: Sylvester Stallone.
Szereplők: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers.
A nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok: Apollo Creed (Carl Weathers) visszavágót követel: Rocky Balboa-tól (Sylvester Stallone), aki először hallani sem akar erről, de aztán az anyagi nehézségek és Apollo folyamatos támadásai hatására ismét ringbe száll ellene. Rocky ismét kemény edzésbe kezd edzőjével. Mickey-el. A sportolók a Philadelphia Spectrum-ban találkoznak. A VB-döntőben Apollo gyors támadásba kezd, hogy minél előbb kiüsse ellenfelét és bizonyítsa fölényét. A ringben a két harcos között brutális ütközet alakul ki, Rocky többször is padlóra kerül és a pontozást tekintve behozhatatlan lemaradást szerez. Rocky egy ütéssel padlóra küldi Apollót, de a kimerültség miatt ő is elesik, a bíró számolni kezd, mindkét bokszoló próbál talpra állni, de végül az utolsó pillanatban Rockynak sikerül felállnia, ezzel megnyeri a meccset. Rocky Balboa megszerezte a világbajnoki övet.
---------------------------------------------------------------------------
174.)
---------------------------------------------------------------------------
Rocky III. -- Rocky III. -- (1982) -- 7,0 p.
Amerikai Akció-Sport film. "112 perc".
Rendezte: Sylvester Stallone.
Szereplők: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers.
Rocky Balboa már világbajnok, ünnepelt bokszoló, Philadelphiában szobrot kap. A tömegben feltűnik: Clubber Lang, egy fekete bokszoló aki kihívja őt egy meccsre, Rocky elfogadja a kihívást. A két sportoló 1981. augusztus 15-én méri össze erejét. Rocky edzője Mickey szívrohamot kap és az öltözőben marad, így az edzője egészségi állapotáért aggódó Rocky nem tud a meccsre koncentrálni és vereséget szenved. Rockyt az edzője halála után a visszavágóra Apollo készíti fel Clubber ellen. A visszavágót 1982. január 12-én tartják a New York-i: Madison Square Gardenben. Rocky az Apollótól tanult stílusban bokszol és az összezavarodott Clubber szinte hozzá sem tud érni. A harmadik menetben a gyors KO-győzelmekhez szokott Clubber kifárad, Rocky elsöprő erejű támadásba lendül és kiüti Langet, megnyerve a világbajnoki címet.
---------------------------------------------------------------------------
175.)
---------------------------------------------------------------------------
Rocky IV. -- Rocky IV. -- (1985) -- 6,5 p.
Amerikai Akció-Sport film. "92 perc"
Rendezte: Sylvester Stallone.
Szereplők: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers.
Rocky Balboa már mindent elért a sportágában, pár éve visszavonult a versenyektől és békésen él családjával. Ám egy napon Amerikába érkezik: Ivan Drago (Dolph Lundgren), a gigászi erejű, veretlen szovjet boksz bajnok, aki egy barátságosnak induló jótékonysági meccsen halálra veri Apollót. Felesége tiltakozása ellenére Rocky a Szovjetunióba utazik, hogy egy tét nélküli mérkőzésen revansot vegyen barátja haláláért. Apollo edzőjének, Duke-nak a támogatásával Rocky spártai körülmények között, a zord Szibériában készül Drago ellen, aki ezzel egyidőben a legmodernebb edzőtermekben, orvosok és trénerek segítségével edz. A meccsen nem csupán két bokszoló, hanem Kelet és Nyugat is összecsap. A meccs hatalmas csatát hoz, amin sokáig Drago vezet, ám Rocky nem adja fel és végül a saját közönsége előtt győzi le Moszkvában a félelmetes oroszt újra felérve a csúcsra.
---------------------------------------------------------------------------
176.)
---------------------------------------------------------------------------
Rocky V. -- Rocky V. -- (1990) -- 5,0 p.
Amerikai Akció-Sport film. "111 perc".
Rendezte: John G. Avildsen.
Szereplők: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Tommy Morrison.
Rocky ugyan heroikus küzdelemben kiütötte: Ivan Dragót és bosszút állt Apollóért, de komoly árat kell érte fizetnie; a meccsen súlyosan megsérül és agykárosodást szenved, ezért orvosai eltiltják a bokszolástól. Rocky ismét megnyitja Mickey egykori edző termét és hamar felfigyel egy tehetséges fiúra: Tommy Gunnra (Tommy Morrison), aki mesteréül hívja az általa csodált Rockyt. Az Olasz Csődör reméli, hogy saját egykori edzőjéhez, Mickey-hez hasonlóan ő is segíthet a fiatal reménységnek elnyerni a világbajnoki címet, de emiatt egyre jobban elhanyagolja saját fiát, ráadásul egy gátlástalan boksz menedzser, George Washington hatására a gyors sikerről és sok pénzről álmodó Tommy is mestere ellen fordul. Rocky elveszti hidegvérét és utcai verekedésre hívja volt tanítványát. Rocky pár ütéssel a földre küldi Tommyt, aki azonban egy óvatlan pillanatban hátba támadja, Rocky végül legyőzi Tommyt.
---------------------------------------------------------------------------
177.)
---------------------------------------------------------------------------
Rocky Balboa VI.-- Rocky Balboa VI. -- (2006) -- 6,0 p.
Amerikai Akció--Sport film. "102 perc".
Rendezte: Sylvester Stallone.
Szereplők: Sylvester Stallone, Burt Young, Antonio Traver, Geraldine Hughes.
A Rocky Balboa (Rocky VI) egy 2006-os amerikai film, amely a három évtizedet átölelő: Rocky-sorozat hatodik, egyben befejező része. 15 év telt el az előző rész eseményei óta, felesége halála óta Rocky egyedül él és saját éttermében a régi meccsek felidézésével szórakoztatja vendégeit. Fiával való kapcsolata nem felhőtlen, az ifjabb Rocky úgy érzi, apja hírneve túl nagy árnyékot vet rá az életben. Amikor egy számítógéppel szimulált mérkőzés szerint a jelenlegi világbajnok: Mason Dixon (Antonio Tarver) és Rocky Balboa összecsapásából az Olasz Csődör kerülne ki győztesen, Rocky úgy dönt, kiáll a nála jóval fiatalabb bokszoló ellen, hogy bebizonyítsa; még mindig képes a győzelemre. A meccs egy nem várt hatalmas csatát hoz a fiatal és öreg bokszoló között, amelyen Rocky végig talpon marad, Dixon nem tudja kiütni, végül pontozással megőrzi világbajnoki címét de Rocky ugyanolyan győztesként ünnepel.
-------------------------------------------------
178.)
-------------------------------------------------
Róma, nyílt város -- Roma, cittá aperta -- (1945) -- 8,0 p.
Olasz Háborús film. "100 perc".
Rendezte: Roberto Rossellini.
Szereplők: Anna Magnani, Aldo Fabrizi, Marcello Pagliero, Maria Michi.
A "Róma, nyílt város" Roberto Rossellini olasz rendező 1945-ben bemutatott filmje, a neorealizmus kiemelkedő alkotása. A film 1944-ben játszódik: Róma német megszállása alatt. Manfredi (Marcello Pagliero) a német titkosrendőrség, a Gestapo elől menekülő kommunista mérnök szeretője nővére: Pina (Anna Magnani) házában keres menedéket. Az asszony a paptól: Don Pietro (Aldo Fabrizi) kér segítséget, aki már bújtat egy osztrák katona szökevényt. Pina másnap tartaná az esküvőjét, de a németek elfogják a vőlegényét: Francescót, őt magát pedig agyonlövik az utcán. Marina, Pina narkomán húga feladja a németeknek szeretőjét. Manfredit, a Nemzeti Felszabadítási Front egyik vezetőjét, az őt bújtató: Don Pietrót és a katona szökevényt elhurcolja a Gestapo. A dezertőr öngyilkos lesz, a mérnök belehal a kínvallatásba, a papot pedig agyonlövik.
-------------------------------------
179.)
-------------------------------------
Római Birodalom bukása -- The Fall of the Roman Empire -- (1964) -- 7,0 p.
Amerikai Történelmi film. "188 perc".
Rendezte: Anthony Mann.
Szereplők: Christopher Plummer, Sophia Loren, Alec Guinness, Stephen Boyd.
A Római Birodalom hanyatlásáról és bukásáról szól ez a nagy stílű, nagy volumenű, kosztümös történelmi film. Anthony Mann 1964-ben ezzel a 16 millió dolláros költségvetésű Római-eposszal Hollywood egyik leglátványosabb történelmi filmjét készítette el. Időszámításunk után 180, az idős császár: Marcus Aurelius (Alec Guinness) fiát: Commodust (Christopher Plummer) nevezi ki utódjául, de mielőtt a döntését hivatalossá tehetné, meggyilkolják. Eközben lánya: Lucilla (Sophia Loren) - bár érzelmei máshoz kötik - kelet békéje érdekében összeházasodik Örményország királyával. Commodus, akinek a hatalom a kezébe került, zsarnoki módon kormányozza Rómát, mely így már megállíthatatlanul halad a végső bukás felé. A Római Birodalom mérföldkőnek számított a nyugati civilizáció történetében, amelynek bukása után a nyugat több mint hatszáz évig tartó középkori sötétségbe zuhant.
----------------------------------------------------------------
180.)
----------------------------------------------------------------
Római vakáció -- Roman Holiday -- (1953) -- 10 p.
Amerikai Romantikus film. "118 perc".
Rendezte: William Wyler.
Szereplők: Audrey Hepburn, Gregory Peck, Eddie Albert, Hartley Power.
A gyönyörű hercegnő: Anne (Audrey Hepburn), egy távoli ország trón örököse, egy Európai körutazást tesz. Mire Rómába ér, már olyannyira unja a hivatalos látogatási rendet és közszereplést, hogy enyhe hisztériás rohamot kap. Az orvosok nyugtatót adnak a hercegnőnek és azt tanácsolják neki, hogy pihenjen. Anne azonban mást forgat a fejében, úgy dönt, hogy a pihenés helyett inkább elmegy mulatni. A szállodájából kiszökve egyedül vág neki Róma utcáinak. Így találkozik össze: Joe Bradley-vel (Gregory Peck), az amerikai újságíróval, aki élete sztorijának reményében saját lakására viszi. Majd a lány kérésére elkezdik bejárni a várost, egész: Rómát ami csodás élményekkel ajándékozza meg a hercegnőt.
----------------------------------------------------------------------
181.)
----------------------------------------------------------------------
Rómeó és Júlia -- Romeo and Juliet -- (1968) -- 10 p.
Olasz-Angol Drámai-Romantikus film. "138 perc".
Rendezte: Franco Zeffirelli.
Szereplők: Olivia Hussey, Leonard Whiting, Michael York, John McEnery.
William Shakespeare halhatatlan remekművének ez a legsikeresebb és legszebb feldolgozása: Franco Zeffirelli filmje. Az eredeti helyszínen: Veronában forgatták. A Rómeót és Júliát alakító színészek korukat meghazudtoló hitelességgel és mély átéléssel alakítják a tragikus sorsú szerelmeseket. Júlia (Olivia Hussey) és Rómeó (Leonard Whiting) hatalmas erejű és tiszta szerelme beteljesületlen marad és ezért halállal végződik, ha nem lehetnek egymáséi akkor nem akarnak tovább élni. Ebben a filmben minden együtt van, amit csak elvárhatunk. A díszletek és jelmezek varázslatos reneszánsz hangulatot varázsolnak elénk, míg Nino Rota szép dallamai elandalítanak. Ez a filmek filmje, mert tökéletes. Shakespeare is örömmel nézné ezt az előadást, az biztos. Ez a film még 100 év múlva is fenn marad és csodálattal nézik. Egy időtlen filmalkotás ez a remekül kiválasztott szereplőkkel és a mesteri rendezéssel.
---------------------------------------------------------------
182.)
---------------------------------------------------------------
Sárkány útja -- Way of the Dragon -- (1972) -- 7,5 p.
Hong-Kongi Kung-Fu film. "92 perc".
Rendezte: Bruce Lee.
Szereplők: Bruce Lee, Chuck Noris, Nora Miao, Ping Vei.
Bruce Lee harcművészeti, kung-fu filmjeivel nagy hatást gyakorolt a populáris kultúrára. Csillaga van a Hollywoodi és Hong-Kongi hírességek sugárútján. Hongkongi származású szülők gyermekeként az USA-ban született, de Hongkongban nőtt fel. Bruce Lee hatással volt a filmművészetre, a harcművészetre, számos rendezőt, színészt inspirált. A Sárkány útja, Bruce Lee első saját rendezésű filmje és legjobb filmje. A szép: Csen Hua (Nora Miao) megörökölte az apja éttermét, amit egy maffiózó akar megkaparintani. Csen a Hongkongi bácsikájától kér segítséget, aki elküldi hozzá: Tang Lung (Bruce Lee). Miután Lung megérkezik Rómába, többször verekszik a helyiekkel, és megvédi őket. A feldühödött nagyfőnök felbéreli: Colt (Chuck Norris), a pénzért mindenre kapható karatemestert, Amerika bajnokát, hogy a pusztakezes harcban likvidálja Tang Lungot. A Római: Colosseum a helyszíne a végső küzdelemnek, a modern gladiátorok titáni küzdelmének. A harcban eleinte Colt kerekedik felül, de Lung rájön az ellenszerére és végül nagy harcban legyőzi.  
-------------------------------------------------------------
183.)
-------------------------------------------------------------
Schindler listája -- Schindler's List -- (1993) -- 8,5 p.
Amerikai Történelmi film. "188 perc".
Rendezte: Steven Spielberg.
Szereplők: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall.
A Schindler listája egy amerikai film, amely: Oskar Schindler német üzletember történetét mutatja be, aki több mint ezer lengyel zsidó életét mentette meg a második világháború alatt. A film egyszerre vált anyagi sikerré és 7 Oscar-díj nyertesévé. A film főhőse: Oskar Schindler (Liam Neeson) született üzletember és szerencsejátékos. A film 1940-ben kezdődik, amikor a németek a lengyel zsidókat a környező területekről a Krakkó-i gettóba helyezik át röviddel a második világháború kitörése után. Schindler érkezik a városba, hogy a háború alatt vagyont szerezen. A hadsereg által támogatott Schindler szert tesz egy gyárra, ahol étkezdei felszereléseket gyártanak. Mivel nem tudja pontosan, hogy kell egy ilyen gyárat vezetni, felvesz egy segítőt: Stern-t (Ben Kingsley), majd zsidókat kezd foglalkoztatni, megmentve ezzel őket a haláltól. Schindler egy Cseh területre költözik és magával viszi a gyárából a zsidó munkásait, akiket pénzért vesz meg. Hét hónap alatt elfogy a vagyona, de véget ér a háború, és a "Schindler-zsidók" megmenekülnek.
------------------------------------------------
184.)
------------------------------------------------
Sebhelyesarcú -- Scarface -- (1983) -- 9,0 p.
Amerikai Gengszter film. "170 perc".
Rendezte: Brian De Palma.
Szereplők: Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer, Robert Loggia.
A Sebhelyesarcú egy 1983 amerikai gengszterfilm, melyet Brian De Palma rendezett, az Al Pacino által életre keltett Tony Montana alakját Al Capone karaktere ihlette. A film a mozikban jól teljesített és bemutatása óta a kultuszfilmek sorába emelkedett, nagy hatást gyakorolva a populáris kultúrára. A film egy Kubai menekültről szól: Tony Montana (Al Pacino) a Sebhelyesarcú az 1980-as évek elején Florida-ba, Miami-ba érkezve társaival együtt beszáll a kokain-bizniszbe és a maffia ranglétráján egyre magasabbra sikerül felkapaszkodnia, de eközben óhatatlanul megváltozik. Tony Montana elszegődik Miami legnagyobb drog bárójához, Frank Lopez-hez. Tony gyorsan kapaszkodik felfelé a ranglétrán, a kitartásának, hűségének köszönhetően a drogbáró egyik bizalmasa lesz. A Sebhelyesarcú azonban ennél többre vágyik, Lopez barátnőjét felhasználva át akarja venni a hatalmat.
---------------------------------------------------------------
185.)
---------------------------------------------------------------
Silvio és a többiek -- Loro -- (2018) -- 7,0 p.
Olasz-Francia Életrajzi-Vígjáték film. "176 perc".
Rendezte: Paolo Sorrentino.
Szereplők: Toni Servillo, Elena Sofia Ricci, Riccardo Scamarcio, Kasia Smutniak.
A Silvio és a többiek, "Loro" 2018-ban bemutatott francia-olasz film. Paolo Sorrentino, az Oscar-díjas: "A nagy szépség, és Ifjúság" rendezője most egy emblematikus olasz politikus, üzletember, többször miniszterelnök: Silvio Berlusconi portréját készítette el, egy kiválóan karakteres és komikus filmben. Silvio Berlusconi (Toni Servillo) Itália, Olaszország leggazdagabb és legirigyeltebb, népszerű embere. Sergio Morra (Riccardo Scamarcio) egy feltörekvő fiatalember, aki a népszerű politikus közelébe akar kerülni, és ezt leginkább a szép lányokkal és partikkal tudja elérni. Sorrentino rögtön a film elején leszögezi: őt nem a bulvár érdekelte, a filmjében összemosta a valóságot és a fikciót, és ami létrejött, az művészet. A film témája adja, rengeteg szép és fiatal nő van benne, rengeteg parti, tánc, meztelenség, szex-parti, orgia-jelenet, unga-bunga parti, sok pucér mell és tangás fenék színesítik a filmet, ami vizuálisan kiváló.  
---------------------------------------------------------------
186.)
---------------------------------------------------------------
Sissi -- Sissi -- (1955) -- 7,0 p.
Osztrák-Német Romantikus film. "101 perc".
Rendezte: Ernst Marischka.
Szereplők: Romy Schneider, Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Josef Meinrad.
A fiatal Sissi (Romy Schneider) csodaszép lány, egy kastélyban él szüleivel és testvéreivel, apja, a Bajor főherceg, Ausztriai, Tirol-i birtokán. Életük békés, nyugodt, szépséges, a hegyek és erdők vidékén töltik napjaikat. Nem ér el hozzájuk a Habsburg birodalom nagyhatalmi zaja. Egy nap levelet kapnak: Ferenc József császár édesanyjától, Zsófia királynőtől, aki ki szeretné házasítani a fiát és választása: Sissi nővérére esett. Az örömtől repeső császárnő jelölt, édesanyja és Sissi azonnal csomagolni kezdenek, hogy részt vegyenek azon a bálon, amit Zsófia a leendő menyasszony és fia összeismertetése miatt szervez. Az ifjú Ferenc József azonban véletlenül összetalálkozik a báltól eltiltott Sissi-vel. A két fiatal egymásba szeret és ezzel kihívják maguk ellen a birodalmi szokásrendet. Romy Schneider sikere folytatódott, újabb két film követte a Bajor hercegnő történetét, aki később Ausztria császárnéja lett.
------------------------------------------------------
187.)
------------------------------------------------------
Spartacus -- Spartacus -- (1960) -- 7,5 p.
Amerikai Történelmi film. "184 perc".
Rendezte: Stanley Kubrick.
Szereplők: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Tony Curtis, Peter Ustinov.
A Spartacus egy 1960-ban készült nagy Hollywood-i történelmi film, amely a hős Spartacus életét és a rabszolga lázadást dolgozza fel. Spartacus (Kirk Douglas), a volt trák fejedelem, majd római rabszolga kényszerűségből Gladiátor lesz, majd a megaláztatások ellen lázadó rabszolga felkelés élére állva a kor legnagyobb haderejével, a Római Birodalom hadseregével szemben is sokáig győzelmet győzelemre halmoz. A túlerővel szemben végül szükségszerűen elbukva, majd a kínok kínját, a kereszthalált is vállalva, holtában is legendává vált. A látványos történelmi tablókon, a lenyűgöző tömeg jeleneteken, és egy megkapó szerelem kibontakozásán kívül bepillantást nyerhetünk Róma belső intrikáiba, a köztársaságiak és a diktátorpártiak küzdelmébe, a római sereg vezére, a dúsgazdag Crassus cselszövéseibe, miközben a háttérben az ügyesen taktikázó Julius Caesar várja, mikor jön el az ő ideje.
------------------------------------------------------
188.)
------------------------------------------------------
Spinédzserek -- Clueless -- (1995) -- 6,0 p.
Amerikai Romantikus vígjáték. "115 perc".
Rendezte: Amy Heckerling.
Szereplők: Alicia Silverstone, Paul Rudd, Brittany Murphy, Stacey Dash.
A Spinédzserek az 1990-es évek közepének népszerű amerikai vígjátéka, amely a 90-es évek divat kalauzaként szolgált, mára kult filmmé vált. Nem könnyű a legnépszerűbb és legdögösebb csajnak lenni a Beverly Hills gimiben. Főleg ha téged irigyel minden ármánykodó Babesz (nőnemű baba), tapadós Bunyesz (gusztustalan pasi) és bekattant (kiakadt) tanár, ha későn adod le a leckédet. Mégis a 15 éves Cher (Alicia Silverstone) valahogy egyben tartja a dolgokat, sőt, még olyan tananyagon kívüli projektekre is talál időt, mint megtalálni a megfelelő párt a retorika tanárnak, vagy fazon alakítást csinálni egy slampos barátnőnek. De Cher takaros világa kezd szétbomlani, amikor hirtelen feltűnik a színen két Baresz (gusztusos pasi): egy szexi és stílusos új osztálytárs és Cher darabos de aranyos ex-féltestvére. Cher most megtudja, hogy milyen az, ha felbukkan a szerelem.
-----------------------------------------------------------------------
189.)
-----------------------------------------------------------------------
Sötét zsaruk -- Men in Black -- (1997) -- 6,0 p.
Amerikai Sci-Fi--Vígjáték. "122 perc"
Rendezte: Barry Sonnenfeld.
Szereplők: Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino, Vincent Onofrio.
A film sci-fi, vígjáték formában előadva, ám sok valóság alappal, a fekete öltönyös ügynököket mutatja be, akik állítólag a földönkívüliek megjelenése után megjelennek. Jay (Will Smith) és Kay (Tommy Lee Jones) különleges ügynök nem a CIA-nak, nem az FBI-nak dolgoznak. Ők egy titkosabb szervezet ügynökei, akiknek az a feladata, hogy figyelemmel kísérjék a földönkívüliek aktivitását bolygónkon. Ügyfeleik, létformától függetlenül, galaxis szerte rettegik nevüket. Egy veszélyes intergalaktikus terrorista a Földön akar megölni két galaktikus nagykövetet. A sötét zsaruk a csillagközi háború megelőzése érdekében azonnal akcióba lépnek, és sikeresen megoldják a feladatot. A filmben van egy tollszerű készülék, ami fényvillanás közben törli az emlékezet egy részét. Ezt olyanoknál használják, akik földönkívülit láttak. Az ügynökök napszemüveget viselnek, különben az ő emlékezetük is törlődne.
------------------------------------------------------------------------
190.)
------------------------------------------------------------------------
Sráckor -- Boyhood -- (2002--2013) -- 6,0 p.
Amerikai Életrajzi film. "166 perc".
Rendezte: Richard Linklater.
Szereplők: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Nick Krause.
A "Sráckor - Boyhood" Richard Linklater egyedi és egyedül álló filmje, egy példátlan filmes kísérlet és mozis élmény. Olyan fikciós film, amely ugyanazt a néhány színészt követi egy 12 éves időszakon át, 2002-től 2013-ig. A filmben megtett páratlan utazás egyszerre nagy ívű és intim, végig vezet a gyermekkor élet örömén, a modern család mindent megrendítő változásain, és magán az időn. A film a 6 éves: Mason (Ellar Coltrane) követi az ember életének radikálisan változó évtizedén át a családi költözések, viták, házassági kudarcok, újra házasodások, új iskolák, első szerelmek, elvesztett szerelmek, jó időszakok, ijesztő időszakok, és a szívfájdalom kavargásán keresztül. A történet kezdetén Mason egyedül álló, keményen dolgozó édesanyja: Olivia (Patricia Arquette) úgy döntött, hogy elköltöznek Houstonba. Pont amikor régóta távol lévő apjuk, az idősebb: Mason (Ethan Hawke) visszatér Alaszkából. Mason életének jelentős periódusát járjuk be a filmben.
-------------------------------------------------------------------------
191.)
-------------------------------------------------------------------------
Star Trek -- Star Trek -- (2009) -- 6,5 p.
Amerikai Sci-Fi film. "127 perc"
Rendezte: Jeffrey Jacob Abrams.
Szereplők: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Simon Pegg.
A Star Trek film, Csillag vándorlás, mely az eredeti film sorozat szereplőit vonultatja fel, más színészekkel. A film szakítva az eddigi hagyományokkal a Star Trek kezdetéhez nyúlik vissza, amikor az először megismert: Enterprise csillaghajó, űrhajó eredeti legénységével elkezdi emlékezetes pályafutását. Ez már egyértelműen egy alternatív Star Trek-idővonal, kezdve Nero időutazásával és annak következményeivel, beleértve a Vulcan bolygó elpusztítását is. A tér-idő változására és annak hatásaira egyébként a film szereplői is utalnak. De az időutazásoktól függetlenül is láthatóan ez másmilyen világ, mint amit az eredeti történetek mutattak: maga az Enterprise csillaghajó is másmilyen, fejlettebb, formásabb, modernebb.
-------------------------------------------------------------
192.)
-------------------------------------------------------------
Szerelmünk lapjai -- The Notebook -- (2004) -- 8,0 p.
Amerikai Romantikus film. "123 perc".
Rendezte: Nick Cassavetes.
Szereplők: Rachel McAdams, Ryan Gosling, Gena Rowlands, James Garner.
A "Szerelmünk lapjai" a valaha volt egyik legromantikusabb film, 2008-ban a Yahoo látogatók szavazati alapján ez lett a legromantikusabb film. A film egy egész életen át tartó szerelem történetét mondja el tizenéves koruktól egész öregkorukig. A történet 1940-ben kezdődik. Egy karneválon, Seabrook Island-en, Dél-Karolinában a helybéli, Noah Calhoun (Ryan Gosling) meglátja a 17 éves Allie Hamiltont (Rachel McAdams) és első pillantásra beleszeret. Kibontakozó szerelmük hamar beteljesedik. A lány gazdag szülei azonban ellenzik kapcsolatukat, így a két fiatal útja elválik egymástól. Amikor néhány esztendővel később újra találkoznak, a szerelmük újjá éled, és Allie-nek hamarosan választania kell társa és társadalmi rangja között. Történetüket, melynek fontos jelentősége van számára, egy idős úr olvassa egy hasonló korú hölgynek.
----------------------------------------------------------------
193.)
----------------------------------------------------------------
Szicíliaiak klánja -- Le clan des Siciliens -- (1969) -- 9,5 p.
Francia-Olasz Gengszter film. "130 perc"
Rendezte: Henri Verneuil.
Szereplők: Jean Gabin, Alain Delon, Lino Ventura, Irina Demick, Amedeo Nazzari.
A Szicíliaiak klánja a műfaja egyik legjobbja, az egyik legjobb és legtökéletesebb gengszter film amit valaha csináltak. Henri Verneuil műve olyan pompás közönség film, amely filmben szinte minden tökéletesen a helyén van. A film óriási kritikai és közönség siker lett. A filmben: Jean Gabin, Alain Delon, Lino Ventura remek játékát csodálhatjuk. A bűnöző: Roger Sartet (Alain Delon) elszökik egy rabszállítóból, és a Vittorio Manalese (Jean Gabin) vezette szicíliai maffia család szolgálatába áll, nagyobb rablásokat terveznek. A film képi világa is színes, a gyönyörű szépségében pompázó olasz tengerpart, lélegzetelállító luxusvillák, repülőgép eltérítés, feszült hajsza, egy kis meztelenség, szerelem, a szicíliaiakból álló gengszter banda működése.
----------------------------------------------------------------
194.)
----------------------------------------------------------------
Sztárom a párom -- Notting Hill -- (1999) -- 6,0 p.
Angol-Amerikai Romantikus vígjáték. "124 perc".
Rendezte: Roger Michell.
Szereplők: Julia Roberts, Hugh Grant, Hugh Bonneville, Emma Chambers.
A könyv kereskedő: William Thacker (Hugh Grant) csendesen éli az elvált, csalódott férfi életét, míg a világhírnév be nem toppan az ajtaján. Anna Scott (Julia Roberts), a híres amerikai film színésznő nem csak a mozi vásznon csodás, hanem az életben is egy igazi szépség.. William el sem hiszi szerencséjét, amikor véletlenül másodszor is találkoznak. Ezt már úgy gondolja, hogy nem szabad annyiban hagyni. Lassan megismerik egymás életét, amely meglehetősen szokatlan a másik fél számára. Mivel Annát mindenhova szenzáció hajhász újságírók hada kíséri, kapcsolatuk nem sokáig marad titokban. Hamarosan feltűnik a színen a színésznő barátja, korántsem barátságos szándékkal.
-------------------------------------------------------------
195.)
-------------------------------------------------------------
Taxi I. -- Taxi I. -- (1998) -- 7,5 pont.
Francia Akció-Vígjáték. "98 perc".
Rendezte: Luc Besson.
Szereplők: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Emma Sjöberg.
A Taxi egy nagy sikerű és népszerű francia akció-vígjáték: Luc Besson rendezésében. Daniel (Samy Naceri), a pizza futárból előlépett taxis őrülten száguldozik Marseille-ben Peugeot 406-os fehér taxijával. Egyik utasa azonban egy rendőrtiszt: Émilien (Frédéric Diefenthal) aki a fuvar végén megbünteti. El akarja venni a jogosítványát, ám épp azokban a napokban tűnik fel egy Mercedeses német banda, akik bankokat rabolnak. A rendőrségnek sürgősen segítségre van szüksége. Daniel vállalja a segítő szerepét, ha vissza kaphatja a jogosítványát. Barátaival, a robogós pizza futárokkal sikerül csapdába csalni őket, és még Émilient is összehozza nagy szerelmével: Petrával.
-------------------------------------------------------------
196.)
-------------------------------------------------------------
Taxi II. -- Taxi II. -- (2000) -- 7,0 pont.
Francia Akció-Vígjáték. "88 perc".
Rendezte: Luc Besson.
Szereplők: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Emma Sjöberg.
A népszerű francia akció-vígjáték második része szintén jól sikerült. Émilien (Frédéric Diefenthal), a két ballábas rendőr végre nehezen megszerzi a jogosítványt. Daniel (Samy Naceri), a turbó meghajtású Peugeot 406-os taxis pedig szép barátnőjével randizik: Lily (Marion Cotillard). Ám az események elszabadulnak, amikor a városba látogat a japán védelmi miniszter, akit elrabol négy rejtélyes nindzsa. A miniszternek nyoma sincs, ahol pedig a rendőrség tehetetlen, csupán egy megoldás van: a taxis, aki utálja a zsarukat, de barátjáért a gázba tapos, frontálisan megütközik a nindzsákkal, és megmenti a franciák becsületét. Hamarosan fékezhetetlen banditák és csúcsra pörgő ellenfeleik üldözik egymást Marseille kanyargó és szűk sikátoraiban.
-------------------------------------------------------------
197.)
-------------------------------------------------------------
Tenger zamata -- Sapore di Mare -- (1983) -- 7,5 p.
Olasz Vígjáték film. "96 perc".
Rendezte: Carlo Vanzina.
Szereplők: Christian De Sica, Jerry Cala, Virna Lisi, Marina Suma.
A "Tenger zamata" című olasz romantikus-vígjáték sokak számára egy kedves film, egy kellemes emlék. A régebbi idők, az 1960-as évek: itáliai, olasz nyári napjaiba repít vissza minket ez a film, amikor a fiatalok még gondtalanul nyaraltak a tengerparton. Nyár, napsütés, meleg, kéklő tenger, szép partok, vakációzó, gondtalan fiatalok. Találkozások és elválások, szerelem, féltékenység, sírás és nevetés. A filmben szereplő fiatalok gondtalanul nyaralnak, szórakoznak, ugratják egymást: Luca (Jerry Cala), Felicino (Christian De Sica), Adriana (Virna Lisi), Marina (Marina Suma), Selvaggia (Isabella Ferrari). Az olasz Riviérán járunk, a nyugati parton, Versilia vidékén, Forte dei Marmi-ban vagyunk. A háttérben pedig végig az 1960-as évek legnépszerűbb olasz slágerei szólnak, Bobby Solo, Adriano Celentano, Caterina Caselli, Ornella Vanoni énekel.
-------------------------------------------------------------------------
198.)
-------------------------------------------------------------------------
Terminátor I. -- Terminátor I. -- (1985) -- 6,5 p.
Amerikai Akció--Sci-Fi film. "110 perc"
Rendezte: James Cameron
Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Paul Winfield.
A Terminátor filmek a mozik történetének egyik legnagyobb kassza sikere volt a 80-as, 90-es években. A közeli jövőben, 1984-ben a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek fellázadnak és az emberiség elpusztítására törekednek. Újabb és újabb harci robotokat fejleszt ki a Skynet nevű szuper számítógép, hogy megnyerhesse a háborút. Az emberiség majdnem elbukik, ám egy John Connor nevű férfi az emberek élére áll, és megfordítja a háború menetét. A gépek visszaküldenek a múltba, 1984-be egy Terminátort, azt remélve, ha az megöli Sarah Connort, John Connor anyját, az megváltoztatja a háború kimenetelét. Az emberek is elküldenek egy önként jelentkezőt 1984-be, Los Angelesbe; Kyle őrmestert. Sarah és Kyle a menekülés során egymásba szeretnek majd végül elpusztítják a Terminátort.
-----------------------------------------------------------------------
199.)
-----------------------------------------------------------------------
Terminátor II. -- Terminator II. -- (1991) -- 6,5 p.
Amerikai Akció--Sci-Fi film. "112 perc"
Rendezte: James Cameron.
Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick.
Terminátor II, Az ítélet napja - Terminator II, Judgment Day. Az első rész óta 10 év telt el, 1995-öt írunk. John Connor, a jövőben dúló gépek elleni háború leendő vezetője immár egy vagánykodó kamasz, a nevelő szüleivel él. Anyja: Sarah Connor a Pescadero elmegyógyintézet lakója, ugyanis nem hittek neki, hogy egy jövőből visszaküldött robot, azaz egy Terminátor az életére tört. Úgy gondolja, hogy a cég, melynek gyárában elpusztította a gépet, eltussolta a dolgot. Ám téved; a terminátorból megmaradt csipet és karját a Skynet központjában őrzik. 2029-ből ismét két terminátor érkezik; a gépek által John Connor likvidálására küldött T-1000-es modell, illetve az emberek Connor védelmére átprogramozott T-101-ese. A két robot azonnal megkezdi küldetése beteljesítését.
-----------------------------------------------------------------------
200.)
-----------------------------------------------------------------------
Terminátor III. -- Terminator III. -- (2003) -- 6,0 p.
Amerikai Akció--Sci-Fi film. "118 perc"
Rendezte: Jonathan Mostow.
Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Kristanna Loken, Claire Danes.
Terminátor III: A gépek lázadása - Terminator III: Rise of the Machines. 2004-et írunk, John Connor, a jövőbeli gépek elleni háború leendő vezére immár felnőtt férfivá cseperedett, noha anyja, Sarah Connor évekkel ezelőtt meghalt. A fiú úgy gondolja, nem menekülhet végzete és az Ítélet napja elől, ennek ellenére folyton úton van, fél a jövőtől és a háborútól. A Skynet ismételten egy Terminátort, egy T-X modellezésű robotot küld vissza az időben, hogy megölje a jövő egyik kulcsfontosságú alakját: Katrine Brewstert, és likvidálja a leendő emberi ellenállás tagjait. John és Kate útjai éppen keresztezik egymást, amikor a gép a nőre támad, ám megjelenik az emberek újabb átprogramozott és visszaküldött kiborgja, a T850-es, aki mindkét fiatalt megmenti. Az emberek vezére: John lesz a gigászi küzdelemben.
-----------------------------------------------------------------------
201.)
-----------------------------------------------------------------------
Titanic -- Titanic -- (1997) -- 6,5 p.
Amerikai kaland film. "118 perc"
Rendezte: James Cameron.
Szereplők: Leonardo Di Caprio, Kate Winslet, Kathy Bates, Billy Zane.
A Titanic egy 11. Oscar-díjas, 1997-es romantikus, dráma és katasztrófa film, amit: James Cameron írt és rendezett a tengerben elsüllyedő luxus-hajóról, a Titanic-ról. A főszerepben: Kate Winslet és Leonardo Di Caprio látható mint két különböző társadalmi osztály képviselői, akik egymásba szeretnek a hajó végzetes,1912-es első útján. 1912-ben a jómódú, 17 éves lány: Rose (Kate Winslet) édesanyjával, és vőlegényével: Cal (Billy Zane) száll fel a Titanic fedélzetére az angliai Southampton-ban. Rose azonban torkig van vőlegényével és azzal hogy házasságba akarják kényszeríteni. akarata ellenére. A hajó tatjáról a vízbe akarja vetni magát, azonban: Jack Dawson (Leonardo Di Caprio), a csavargó művész közbelép és megmenti. Egymásba szeretnek, azonban ez nem tart sokáig, a Titanic jéghegynek ütközik és elsüllyed. A tragédiát csak kevesen élik túl, Rose megmenekül, Jack viszont a jeges vízbe vesz.
------------------------------------------------------------------
202.)
------------------------------------------------------------------
Top Gun -- Top Gun -- (1986) -- 7,0 p.
Amerikai Akció film. "110 perc"
Rendezte: Tony Scott.
Szereplők: Tom Cruise, Kelly McGillis, Anthony Edwards, Val Kilmer.
A Top Gun egy 1986-ban készült amerikai akciófilm, amelyet Tony Scott rendezett. A forgatókönyvet Ehud Yonay a kaliforniai Magazinban megjelent 'Top Gun' című cikke ihlette. A film az 1980-as évek egyik meghatározó filmje, filmzenéje a Berlin - Take My Breath Away. A filmből videó játék is készült. A film az amerikai vadászrepülőgép pilóták életét és rivalizálását mutatja be. Mitchell hadnagy (Tom Cruise), becenevén "Maverick" remek vadászpilóta, de ez neki nem elég: ő a legjobbak között is a legjobb akar lenni. Sikerül is bekerülnie az USA haditengerészetének elitképzőjébe, a híres "Top Gun"-ba. Ha sikerül lehiggadnia, és kerülnie a lélegzetelállító légi mutatványok közepette a felesleges hősködést, valóra válthatja minden álmát. Azt is, ami a dermesztően szép Charlotte-tal kapcsolatos (Kelly McGillis), aki matekra oktatja a pilótákat, de civilként beavatja Mavericket a tananyagon túlmenő titkokba is.
-------------------------------------------------------------
203.)
-------------------------------------------------------------
Torrente I. -- Torrente I. -- (1997) -- 8,5 pont.
Spanyol Vígjáték. "97 perc".
Rendezte: Santiago Segura.
Szereplők: Santiago Segura, Javier Cámara, Neus Asensi, Tony Leblanc.
Torrente egy nagy sikerű spanyol vígjáték, ami egy kultusz film lett, írója, rendezője, főszereplője: Santiago Segura. "Torrente, a törvény két balkeze", ez az első film címe. José Luis Torrente (Santiago Segura), egy spanyol: nacionalista, fasiszta, önző, lusta, durva, rasszista, szexista, alkoholista, Atletico Madrid szurkoló, ex-zsaru, de mégis egy poénos és szerethető figura, aki esténként rumba zenére járőrözik a 78-as évjáratú rozzant: Seat autójával. Apját koldulásra kényszeríti. Új szomszédok költöznek melléjük. Torrente szeme megakad a hamvas és szexi Amparitón, ezért összebarátkozik a lány kissé ütődött bátyjával, Rafi-val (Javier Cámara) Torrente tudomására jut egy közeli kínai étteremben székelő kábítószer-elosztó banda tevékenysége. Barátaiból és egy kínai pincérnőből akció csoportot állít fel a banda leleplezésére. A tét: Torrente megtépázott hírneve és rendőri becsületének vissza szerzése.
-------------------------------------------------------------
204.)
-------------------------------------------------------------
Torrente II. -- Torrente II. -- (1999) -- 7,5 pont.
Spanyol Vígjáték. "99 perc".
Rendezte: Santiago Segura.
Szereplők: Santiago Segura, Gabino Diego, Carolina Bona, Tony Leblanc.
A Torrente 2. - A Marbella küldetés a sorozat második epizódja. Ez lett a legnagyobb bevételt teremtő spanyol film. Torrente miután felélte ebül szerzett összes pénzét, az 50 millió pesetát a kaszinókban, a csodálatos: Marbella tenger-parti városába költözik és újra magán-nyomozónak áll. Abban bízik, hogy oda még nem jutott el a híre. Társa, a kábítószeres: Cuco (Gabino Diego) segítségével hamarosan egy terrorista összeesküvés nyomára bukkan: az elvetemült Spinelli két rakétát akar a tengerparti városra kilőni. Spinelli épp meg akarja öletni Torrentét, ám megérkezik Mauricio, aki léket robbant a hajóra. Hogy elkerüljék a bajt, Torrente és Cuco az utolsó pillanatban átprogramozzák a rakétát, hogy az Marbella helyett Gibraltárra mutasson. Mauricio és Spinelli a végjátékban felrobbannak a hajóval együtt. Torrentét pedig ünnepélyesen visszafogadják a rendőrség állományába.
-------------------------------------------------------------------------
205.)
-------------------------------------------------------------------------
Tökéletes Katona -- Universal Soldier -- (1992) -- 7,0 p.
Amerikai Akció--Sci-Fi film. "100 perc"
Rendezte: Roland Emmerich.
Szereplők: Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren, Ally Walker, Jerry Orbach.
A Tökéletes katona (Universal Soldier) 1992-ben készült színes, amerikai akciófilm. Ez volt a német Roland Emmerich első amerikai produkciója, a főszerepeket az akciófilmek két akkori sztárja, a belga: Jean-Claude Van Damme és a svéd: Dolph Lundgren játszották. Egy szupertitkos katonai bázis hibernáló kamrájában majdnem kopaszra borotvált, acélos izmú férfiak alusszák gépálmukat. Olyan univerzális harcosok ők, akik bármikor, bárhol bevethetők, akikből egy speciális programmal kiirtották az emberi érzelmeket is. Nincsenek emlékeik, nem éreznek fájdalmat. Luc (Jean-Claude Van Damme) csak egy közülük, és mégis más, mint a többi. Amikor az egyik akcióban társai lelövik egy tévériporternő kameramanját, kilép a sorból. Döntésével nem akármilyen hadsereget zúdít magára: a tökéletes katonákat és mániákus parancsnokukat, Andrew Scottot (Dolph Lundgren) alakít.
------------------------------------------------------------------
206.)
------------------------------------------------------------------
Trainspotting -- Trainspotting -- (1997) -- 8,0 p.
Angol-Skót Drámai film. "90 perc".
Rendezte: Danny Boyle.
Szereplők: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Kevin McKidd, Kelly Macdonald.
A Trainspotting az 1990-es évek legnagyobb európai kult filmje, emblematikus film, amelyben sorra felcsendülnek a 90-es évek legjobb zenéi és élet érzése. Egy kultikus film: Mark Renton-ról és drogos barátairól, egy csapat skót heroin függő fiatal életét követi nyomon. A film szereplői: Renton, Spud, Betegfiú, Tommy, Begbie, Diane, a film helyszínei: Skócia és Anglia: Edinburgh, Glasgow, London. A zenék döbbenetesen jól támogatják meg a hangulatot, legendás "Válaszd az életet" kábítószer ellenes monológot. Mark és haverjai képtelenek beilleszkedni a társadalomba, a gazdaságilag lepusztuló Edinburgh-ben sok lehetőségük nincs. Csupa vesztes figura, akik parttalanul sodródnak ide-oda. Az egyetlen menekülést a drog kínálja számukra, heroinnal belőve utaznak a képzeletben. Szárnyalásuknak csak az szab gátat, ha elfogy az anyag. Azért élnek, hogy hozzájussanak a következő adag narkóhoz.
------------------------------------------------------------------------
207.)
------------------------------------------------------------------------
Úszó Erőd -- Under Siege -- (1992) -- 8,0 p.
Amerikai Akció film. "102 perc".
Rendezte: Andrew Davis.
Szereplők: Steven Seagal, Tommy Lee Jones, Gary Busey, Erika Eleniak.
Az Úszó erőd (eredeti cím: Under Siege magyarul: Ostrom alatt) 1992-ben bemutatott amerikai akciófilm. Az akciófilm Steven Seagal legsikeresebb filmjének számít, kritikai és bevételi szempontból is, Oscar-jelöléseket kapott. Főszereplője: Steven Seagal, aki egykori Navy Seals kommandósként próbál szembeszállni egy hadihajót elfoglaló zsoldos csapattal. Az amerikai haditengerészet csatahajója, a USS Missouri útjára indul a Csendes-óceánon. Casey Ryback, a hajó szakácsa valamikor harcosként szolgált Vietnámban és a Közel-Keleten, járatos a harcművészetekben, ért a robbanóanyagokhoz és a CIA alkalmazásában állt. A  Missouri fedélzetére a kapitány születésnapjára helikopteren rockzenészek érkeznek, akikről kiderül, hogy terroristák és az áruló első tiszt segítségével megszerzik a hajó nukleáris fegyvereit. Ryback maroknyi embert vezet harcba, hogy megvédje a hajót.
----------------------------------------------------------------------
208.)
----------------------------------------------------------------------
2001: Űrodüsszeia -- 2001: A Space Odyssey -- (1968) -- 8,0 p.
Amerikai-Angol Sci-Fi film. "141 perc"
Rendezte: Stanley Kubrick.
Szereplők: Keir Dullea, Gary Lockwood, Daniel Richter, William Sylvester.
A filmet a sci-fi műfaj egyik klasszikusaként tartják számon, több rétege és mély értelmű képi szimbolikája, a művész- és közönségfilm kategóriák közti átmeneti volta az egyik legtöbbet elemzett sci-fi filmmé tette. 4 millió éve egy idegen civilizáció segített egy főemlős csoportnak elindulni az emberré válás útján. 1999-ben amerikai tudósok idegen civilizáció nyomára bukkannak a Holdon, több méterrel a felszín alatt. Az amerikai kormány expedíciót küld a Jupiterhez, Bowman vezetésével, hogy megtudják, kinek/minek küldött üzenetet az évmilliók óta eltemetett fekete tömb. Az űrhajó legénysége az út során az űrhajót irányító HAL 9000 számítógép programozási hiba miatt úgy véli, hogy a legénység veszélyt jelent a küldetésre, ezért megöli a tudósokat. Bowman-nel is végezni próbál, de ő még idejében kikapcsolja. Egy szobában ébred. Rájön, hogy ez csak egy szimuláció, amit az idegenek az ő kedvéért hoztak létre.
----------------------------------------------------------------
209.)
----------------------------------------------------------------
Valentin nap -- Valentine's Day -- (2010) -- 6,0 p.
Amerikai Romantikus-Vígjáték film. "125 perc".
Rendező: Garry Marshall.
Szereplők: Jessica Alba, Jessica Biel, Anne Hathaway, Julia Roberts, Bradley Cooper.
A Valentin nap: Valentine’s Day 2010-ben bemutatott amerikai romantikus film, amelynek a rendezője: Garry Marshall. A film egy tucat film sztárt vonultat fel, akik különböző szerelmi történeteket alakítanak. A főszerepekben Jessica Biel, Jessica Alba, Anne Hathaway és Bradley Cooper láthatóak. A Valentin-nap a szerelmesek ünnepe, ám ez a nap sem mentes a feszült pillanatoktól, forduló pontoktól. Új kapcsolatok születnek, és régiek érnek véget, egy már véget ért kapcsolat elejtett fonalát épp ma veszik fel. Szerelmek, szakítások, újrakezdések. Morley (Jessica Alba), Liz (Anne Hathaway), Reed (Ashton Kutcher), Holden (Bradley Cooper), Kara (Jessica Biel), Kate (Julia Roberts) és a többiek a szerelem csapdájába estek, és nem tudják, hogyan másszanak ki belőle.
----------------------------------------------------------------------
210.)
----------------------------------------------------------------------
Van, aki forrón szereti -- Some Like It Hot -- (1959) -- 8,5 p.
Amerikai Vígjáték film. "120 perc".
Rendezte: Billy Wilder.
Szereplők: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon, George Raft, Pat O'Brien.
A "Van aki forrón szereti" minden idők egyik legjobb vígjátéka, egy 1920-as években játszódó gengszter-film paródia. Ez hozta meg a világhírt: Jack Lemmon számára, aki a szépfiú: Tony Curtis és szexbomba: Marilyn Monroe méltó partnereként hozza a komikumok végtelen sorát. A két munkanélküli zenész, Joe és Jerry miután akaratlanul szemtanúi lettek a rivális bandák leszámolásának: Chicago-ban, női ruhában, női zenekarban menekül.. Csak akkor jönnek rá, hogy megfogták az Isten lábát, amikor felszállnak a vonatra, amellyel az együttes Floridába indul, egy háló kocsiban kell ugyanis tölteniük az éjszakákat a zenekar tucatnyi lány tagjával, akik hamar bizalmukba fogadják az új lányokat. Az énekesnő: Sugar Kane egy igazi bombázó, akibe mindkét nőimitátor halálosan beleszeret. Tangójuk és a film végső poénja: "Senki sem tökéletes!", azóta film történet lett.
----------------------------------------------------------------------
211.)
----------------------------------------------------------------------
Vanília és Csokoládé -- Vaniglia e Cioccolato -- (2004) -- 8,0 p.
Olasz Romantikus film. "98 perc".
Rendezte: Ciro Ippolito.
Szereplők: Maria Grazia Cucinotta, Alessandro Prezioi, Joaquín Cortés, Serra Yilmaz.
A vanília és csokoládé: két különleges íz, teljesen különböznek egymástól, mégis mindkettő ínycsiklandó. A romantikus film története hasonlóan édes, olaszos, szirupos. Penelopé (Maria Grazia Cucinotta) mikor megtudja, hogy férje, Andrea (Alessandro Prezioi) ismét megcsalta, nagymamája régi házába költözik el gondolkodni. Felidézi élete nagy szerelmeit, kapcsolatát az ellenállhatatlan: Carlos-al (Joaquín Cortés), és megismerkedését Andreával. Mindeközben Andrea egyedül küzd otthon három gyermekével, és lassan rájön, nem csak emiatt hiányzik neki Penelope, hanem igazán őt szereti. Ciro Ippolito az első adandó alkalommal szirupba fojtja történetét, ami aztán később se tud kijönni az érzelgősség hálójából. Van itt minden, tánc az esőben, forró csók alatt felhangzó vonósnégyes, és boldog egymásra találás. Az olaszos mentalitás rányomja bélyegét a film minden kockájára, és ezért is szerethető.
----------------------------------------------------------------------
212.)
----------------------------------------------------------------------
Vasember -- Iron Men -- (2008) -- 7,5 p.
Amerikai-Angol Akció film. "121 perc".
Rendezte: Jon Favreau.
Szereplők: Robert Downey Jr, Terrence Howard, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow.
A Vasember: Iron Man egy 2008-ban bemutatott szuperhős film a Marvel Comics: Vasember-képregényei alapján, melynek bemutatója világszerte, 2008-ban volt. Tony Stark (Robert Downey Jr.), a milliárdos fegyvergyárost terroristák ejtik foglyul Afganisztánban. Rakéta összeszerelésére kényszerítik, azonban Stark a rendelkezésre álló eszközökből páncélzatot épít magának a szökéshez. A fogságban szembesül a saját cége gyártmányai okozta pusztítással. Amerikába visszatérve továbbfejleszti művét, s a technológiára támaszkodó szuperhős, Vasember válik belőle, aki az ellen kezd harcolni, aminek azelőtt maga is vezető képviselője volt. Tony Stark eltökéltté válik, hogy helyre hozza múltbeli hibáit.
--------------------------------------------------------------------
213.)
--------------------------------------------------------------------
Vérző olaj -- There Will Be Blood -- (2007) -- 9,5 p.
Amerikai Dráma film. "158 perc"
Rendezte: Paul Thomas Anderson.
Szereplők: Daniel Day-Lewis, Kevin O'Connor, Ciarán Hinds, Paul Dano.
A Vérző olaj (There Will Be Blood) 2007-es amerikai film dráma: Paul Thomas Anderson rendezésében. A főszerepben: Daniel Day-Lewis látható, aki Daniel Plainview Dél-Kaliforniai olaj vállalkozót alakítja a XX. század elején. A filmet 7 Oscar-díjra jelölték. Az 1890-es évek végi Kaliforniában a küszködő ezüst bányász: Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) megleli szerencséjét a kőolaj lepárlásban, s magához vesz egy árván maradt kisgyermeket. 1911-ben Plainview fülest kap egy értékes olaj-lelőhelyről, amely a Sunday család ranch-én, egy kisvárosban: Little Bostonban van. A terület megszerzésére során összehozza a sors Eli Sunday-el, a család ifjú tagjával, egyben a helyi vallási vezetővel, akinek megvannak a tervei gyülekezete számára az olajból nyert profittal. Ahogy a bányászat halad előre, a konfliktusok is fokozódnak. Plainview alatt minden emocionális kötelék felszakad, amiket a gazdagság nem helyettesíthet.
---------------------------------------------------------------
214.)
---------------------------------------------------------------
Vicky, Cristina, Barcelona -- Vicky, Cristina, Barcelona -- (2008) -- 8,5 p.
Amerikai-Spanyol romantikus film. "108 perc".
Rendezte: Woody Allen.
Szereplők: Javier Bardem, Penélope Cruz, Scarlett Johansson, Rebecca Hall.
A Vicky Cristina Barcelona egy 2008-ban bemutatott amerikai-spanyol koprodukcióban készült romantikus film: Woody Allen rendezésében. A történet középpontjában két amerikai nő: Vicky és Cristina áll, akik a nyarat Barcelonában töltik. Ott találkoznak egy művésszel, aki mindkettőjüket egy közös éjszakai kalandra hívja. Vicky (Rebecca Hall) és Cristina (Scarlett Johansson) kimozdulnak hazulról, hogy ne legyen nyomasztó a nyár. Barcelonába mennek. A lányok egy kiállításon találkoznak: Juan Antonio (Javier Bardem) festőművésszel. Cristina és Vicky is intim kapcsolatba kerül a festővel. Cristina idővel beleszeret Juanba. Juant volt felesége: María Elena (Penelopé Cruz) megpróbált öngyilkos lenni. Juan hazaviszi a nőt, és kijelenti, hogy egy darabig velük fog lakni, amíg rendbe nem jön. Az esték hármasban telnek. María és Cristina között szexuális kapcsolat is kialakul. A szerelmi háromszögbe Juan is harmonikusan belefér, mivel mindketten szeretik őt. Végül azonban Cristina nem tudja elfogadni a kialakult helyzetet és Vickyvel együtt visszautazik New Yorkba.  
-----------------------------------------------------------------------
215.)
-----------------------------------------------------------------------
Vissza a Jövőbe I. -- Back to the Future I. -- (1985) -- 6,5 p.
Amerikai Sci-Fi-Vígjáték film. "116 perc".
Rendezte: Robert Zemeckis.
Szereplők: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover.
A Vissza a Jövőbe: Back to the Future 1985-ben bemutatott sci-fi-komédia, az év siker filmje lett, a Vissza a jövőbe trilógia első része. A filmet Robert Zemeckis rendezte, a producere Steven Spielberg volt. A film az időutazásról, az időgépről szól, vígjáték formában előadva. A Doki (Christopher Lloyd) izgatottan elmagyarázza Marty-nak (Michael J. Fox)), hogy a kocsit időgéppé alakította át és most előreküldte a jövőbe. Mikor újra felbukkan, a Doki bemutatja Marty-nak az időáram-köröket és találmányát, az időutazást lehetővé tévő "fluxus-kondenzátort". Elmondja, bár a DeLorean motorja benzinnel működik, minden időugráshoz egy adag plutónium is kell. Fox alakítja Marty-t, a tizenéves srácot, aki balszerencsés körülmények közepette visszakerül  az időben: 1955-be, ahol találkozik majdani szüleivel. Nemcsak össze kell hoznia őket, de annak is meg kell találnia a módját, hogy Dr. Brown segítségével visszajusson 1985-be..
------------------------------------------------------------------------
216.)
------------------------------------------------------------------------
Vissza a Jövőbe II. -- Back to the Future II. -- (1989) -- 6,5 p.
Amerikai Sci-Fi-Vígjáték film. "108 perc".
Rendezte: Robert Zemeckis.
Szereplők: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover.
A film ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért. A Doki (Christopher Lloyd) a DeLorean időgépével a visszatér a jövőből és elmondja, hogy Marty (Michael J. Fox) és Jennifer (Lea Thompson) tini korú fia, rossz úton jár, ezért mindkettejüknek azonnal: 2015-be kell utazniuk a Dokival. Marty és Doki 2015-ben tett lélegzetelállító utazása úgy tűnik, megoldotta a McFly család néhány jövőbeni problémáját. Amikor visszatérnek a jelenbe, rá kell jönniük, valaki felforgatta az időt és rémséges körülményeket teremtett az 1985-ös Hill Valley-ben. Az egyetlen remény: megint visszautazni: 1955-be, ahol meg kell állítani Biffet, a család esküdt ellenségét. A Vissza a jövőbe 2 volt az első olyan film, ahol olyan technikával dolgoztak, hogy ugyanaz a színész kétszer legyen látható a képernyőn.
-------------------------------------------------------------
217.)
-------------------------------------------------------------
Volt egyszer egy Vadnyugat -- C'era una volta il West -- (1968) -- 10 p.
Olasz-Amerikai Western film. "165 perc".
Rendezte: Sergio Leone.
Szereplők: Charles Bronson, Henry Fonda, Claudia Cardinale, Jason Robards.
Volt egyszer egy vadnyugat, Sergio Leone remek műve. Sokak szerint ez a valaha volt legjobb western film, a zenéje pedig egyenesen lenyűgöző, abszolút 10/10-es film.!. Az egykori örömlány, Jill (Claudia Cardinale) postán keresztül megy férjhez, ám mire a vadnyugati kisvárosba érkezik, Frank (Henry Fonda) és bandája legyilkolja családját. Kiderül, hogy nagyszabású telek spekuláció áll a gyilkosságok hátterében, Frank megbízója akarja fölvásárolni a környék telkeit. A nyomorék üzletember számításába azonban hiba csúszik. Először is, a gyönyörű özvegy asszony a történtek ellenére ragaszkodik a birtokához. A másik, hogy Jill oldalán Harmonika (Charles Bronson), a mexikói félvér, és Cheyenne (Jason Robards), a szökött bandita személyében felbukkan két titokzatos figura.
-------------------------------------------------------------
218.)
-------------------------------------------------------------
Volt egyszer egy Amerika -- Once Upon a Time in America -- (1984) -- 10 p.
Amerikai-Olasz Gengszter film. "219 perc".
Rendezte: Sergio Leone.
Szereplők: Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Joe Pesci.
A "Volt egyszer egy Amerika" a legjobb gengszter film, remek színészek, kiváló filmzene, jó történet, egy remekmű. Sergio Leone, a "Volt egyszer egy Vadnyugat" rendezőjét az olasz spagetti-western atyjaként tartják számon, pedig ez a film történet talán egyik legzseniálisabb gengszter filmje, a színvonalában csak a "Keresztapához" hasonlítható. Sergio Leone fantasztikus epikai érzékkel meséli el két New York-i srác közel fél évszázadot felölelő történetét attól kezdve, ahogy három társukkal süldő korukban belevágtak a szesz csempészetbe, egészen a végső párbajig. A két jó barát: Noodles (Robert de Niro), és Max (James Woods) New York zsidó negyedében nőtt fel. Hamar rájönnek, hogy a szegénységből egyetlen kiút van számukra, a bűnözés, de álmukban sem fordul meg a fejükben, hogy egy napon egymás ellen fordulnak. 1933-ban kezdődik a történet és 1968-ban tér újra vissza New Yorkba.
-------------------------------------------------------------
219.)
-------------------------------------------------------------
Wall Street farkasa -- The Wolf of Wall Street -- (2013) -- 8,5 p.
Amerikai Életrajzi-Drámai film. "179 perc".
Rendezte: Martin Scorsese.
Szereplők: Leonardo Di Caprio, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Margot Robbie.
A film a pénzügyi világ ördögi körét, a pénz hajszolásának végtelen abszurdját mutatja be, Jordan Belfort emlékiratai alapján, aki a tőzsdepiac gátlástalan szélhámosaként a "Wall Street farkasa" becenevet kapta. A pénz sosem elég. Jordan Belfort (Leonardo Di Caprio) becsületes tőzsde ügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is utolérte. A 1980-as évek végére az egyik legnagyobb bróker cég tulajdonosa lett, 26 évesen heti 1 millió dollárt keresett. Az idáig vezető út azonban korrupcióval és tisztességtelen üzletekkel kikövezett csábító hullámvasútnak bizonyult. Mert minél nagyobb volt a kísértés ő annál többet akart, mit sem törődve az illegális üzelmekkel és a nyomában loholó FBI ügynökökkel. Még több pénz, még több hatalom, még több nő és megint még több pénz: ez volt Jordan élet filozófiája. Jordan és falkája azt sem tudták mit kezdjenek az illegálisan megszerzett milliárdokkal.
-------------------------------------------------------------
220.)
-------------------------------------------------------------
Waterworld -- Waterworld -- (1995) -- 7,5 p.
Amerikai Sci-Fi film. "125 perc".
Rendezte: Kevin Reynolds.
Szereplők: Kevin Costner, Dennis Hopper, Jeanne Tripplehorn, Tina Majorino
A Waterworld – Vízivilág egy 1995-ös amerikai poszt-apokaliptikus sci-fi film, melyet: Kevin Reynolds rendezett. A film a távoli jövőben játszódik, ahol a Földi jégsapkák megolvadtak, hatalmas tengerré változtatva az egész Föld bolygót. Az egymással harcoló túlélők a legendás Szárazföldet keresik, melynek létezéséről senki sem tud biztosat. A történet főhőse a magányos Tengerész (Kevin Costner), aki kopoltyúval, illetve lábujjai között úszóhártyákkal rendelkezik és egy csata után felvesz a hajójára egy Enola (Tina Majorino) nevű kislányt és annak nevelőjét Helen-t (Jeanne Tripplehorn). Együtt kénytelenek menekülni az őket üldöző kalózok elől, akik a kislányt, valamint annak hátán található különös tetoválást követik: a tetoválás ugyanis a Szárazföldhöz vezető út térképe.
-----------------------------------------------------------------------
221.)
-----------------------------------------------------------------------
Zorba, a Görög -- Zorba the Greek -- (1964) -- 9,0 p.
Amerikai-Görög Drámai film. "142".
Rendezte: Mihalis Kakogiannis.
Szereplők: Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas, Lila Kedrova.
A Zorba, a görög: egy 1964-es, háromszoros Oscar-díjas, legendássá vált amerikai-görög film. A film alapjául: Nikosz Kazantzakisz nagy sikerű regénye szolgált. Anthony Quinnt Görögországban annyira nagyra tartották a játékáért, hogy jutalmul megkapta a görög állampolgárságot. A film: Kréta szigetén játszódik. Basil (Alan Bates) angol író egy Makedóniai faluban megismerkedik: Alexis Zorbával (Anthony Quinn), a bányásszal. Zorba eredeti egyéniség, énekel, táncol, zenél, akinek élete a vad görög tájat és a népi temperamentumot jeleníti meg. Mély benyomást gyakorol Basilre, aki emellett egy másfajta mentalitással is megismerkedik, ami összeegyeztethetetlen hagyományos gondolkodás módjával. Így értetlenül szemléli az egyik ifjú öngyilkossága miatt haragra gerjedt falusiak dühét a falu szépével szemben, aki nem adta oda magát a fiúnak. a két ember különbözőségük ellenére is barátságot köt.
-----------------------------------------------------------------------
222.)
-----------------------------------------------------------------------
Zorro -- Zorro -- (1998) -- 7,0 p.
Amerikai Kaland film. "136 perc".
Rendezte: Martin Campbell.
Szereplők: Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Stuart Wilson.
Zorro egy kitalált személy, Johnston McCulley író fantáziájában született 1919-ben. Zorro azonban egy híres alakká vált, aki titokzatos fekete álarca és ruhája mögé rejtőzve sikerrel vívja egyszemélyes harcát California vaskezű kormányzója és a spanyol uralom ellen. Don Diego Vega, Zorro (Antonio Banderas) fekete álarca mögé rejtőzve sikerrel vívta egyszemélyes harcát a vaskezű kormányzó, Don Rafael Montero és a spanyol uralom ellen. Egy suhintás az acél pengével, egy nagy Z betű, s már mindenki tudja, Zorro járt itt, hogy oltalmazza a gyengéket és kiszolgáltatottakat, s bosszút álljon az elszenvedett igazságtalanságokért. Ám e legyőzhetetlen, sebezhetetlen hős jelmeze hús-vér embert takar, akit a kormányzó végül mégis sarokba szorít és megfoszt mindattól, amiért él: a családjától és a szabadságtól. Megöli feleségét, magához veszi kislányát, őt magát börtönbe záratja.