"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Film sorozatok legjobb darabjai, szériái - Városi Blanka

2022.07.28 14:52

 

Film sorozatok legjobb szériái.

A televíziós sorozatok népszerűsége mára vetekszik a filmekével. Egyre jobb, igényesebb, kidolgozottabb sorozatok készülnek minden műfajban, amelyek már minden nézői réteg ízlését kielégítik. Televíziós sorozatnak vagy tévé sorozatnak nevezzük a rendszerint egy vagy több főhős élete köré szerveződött esemény sorozatot képernyőn elbeszélő több részes alkotást, amely nagy nézettséget vonz, ezért az alkotók, műsorszórók rendszerint ismétlik, újra feldolgozzák, utánozzák.

Öt film és sorozat, amit ne hagyj ki augusztusbanA sorozatok után érkezik egy török film is | Türkinfo

A tévé sorozatok áttörése és térnyerése.

--  A televíziós sorozatok népszerűsége mára vetekszik a filmekével. Egyre jobb, igényesebb, kidolgozottabb sorozatok készülnek minden műfajban, amelyek már minden nézői réteg ízlését kielégítik. Televíziós sorozatnak vagy tévé sorozatnak nevezzük a rendszerint egy vagy több főhős élete köré szerveződött esemény sorozatot képernyőn elbeszélő több részes alkotást, amely nagy nézettséget vonz, ezért az alkotók, műsorszórók rendszerint ismétlik, újra feldolgozzák, tovább írják vagy utánozzák.
--  Egy-egy rész, idegen kifejezéssel, epizód hossza általában fél és egy óra között van, sokszor reklámokkal szabdalva, néha azok kitiltásával. A cselekmény dramaturgiailag a sajtóban közölt folytatásos regény nyomdokain halad. Hagyomány, hogy az elején gyakran összefoglalják az eddig történteket, a végén gyakran előzetest adnak a következő részben várható eseményekből, habár ezek egyre kevésbé számítanak kötelező műfaji elemnek, és sok sorozatban elmaradnak.
--  Népszerűségükre jellemző, hogy a lakosság bizonyos rétegei (pl. idősek, egyedülállók, munkanélküliek, kismamák, kamaszkorú fiatalok stb.) alig várja a kedvenc sorozat vetítési időpontját, az epizód megnézése szinte minden egyéb lehetséges időtöltési programot kiszorít, és a szereplők élete, sorsa a nézők személyes ügyévé válik

Sorozatok kialakulás: 1930-as évek.

--  A sorozat rajongás nem a mostani, még csak nem is az előző évszázadban kezdődött: a 19. század közepétől egyre több népszerű folyóirat jelentkezett folytatásokban közölt történetekkel, amelyeket általában a legizgalmasabb résznél hagytak abba, hogy az olvasók a következő számot is megvásárolják. A médium más volt, a hatás nagyon hasonló.
--  A nap, amely megváltoztatta nagy tömegek folytatásos történetekhez való viszonyát, 1930. október 20-a volt. Ekkor indult ugyanis az Egyesült Államokban Painted Dreams (Festett álmok) címmel az első rádiós szappan-opera, amely nevét egyébként szó szerint a műsor szerkezetébe beépített szappan hirdetésről kapta.
--  A rádió aranykora után a televízió vette át az uralmat, és az 1950-es években olyan, máig kultikus szappan-operák érkeztek a piacra, mint a The Donna Reed Show, vagy a Leave it to Beaver.

Társadalmi fordulat: 1990-es évek

--  Az újabb fordulat az 1990-es évek végén jelentkezett, amikor világszerte a "Vészhelyzet" volt az egyik legnépszerűbb sorozat. A széria már nem hagyományos szappan-operaként, hanem sokkal inkább sorozatként működött, számos társadalmilag érzékeny élethelyzetet megjelenítve a családon belüli erőszaktól a női vezetők problémáin át az AIDS-krízisig.
--  Egy kulturális termék akkor válik népszerűvé, ha olyan kérdéseket és témákat mutat be, amelyek sokakat foglalkoztatnak, ezért nevezzük a népszerű kultúrát tömegkultúrának. A népszerűség nem mindig jelent egyet a silányabb minőséggel, igazolja ezt szinte az összes nézett sorozat példája.
--  A népszerű termékek népszerű hagyományokat és gyakorlatokat mutatnak be, és magyarázatot kínálnak a világ kérdéseire.

Áttörés a sorozatokban a: 2000-es évek

--  A 2000-es évek elejétől kezdve a sorozatok, immáron kitörve a hagyományos szappan-operák keretei közül, olyan társadalmi és kulturális kérdésekkel foglalkoznak, amelyek szinte mindenkit érintenek, legyen az akár párkapcsolati krízis, morális dilemma, a magánéletet vagy a közéletet érintő égető problémák.
--  Az élet határokról, nemi szerepekről, hatalomról, vágyról, függőségről és kétségről. Követhető történetek alkotnak bonyolult hálózatokat, olyan helyzetekről mesélve, amelyek a közösség és az egyéni sors szempontjából is megkerülhetetlenek.


Film Sorozatok Legjobbjai
      30. Film Sorozat
         ABC-Sorrend

------------------------------------------------------------
1.)
------------------------------------------------------------
Angyal -- Saint -- "1962--1969"
Angol kaland film sorozat.
     118. epizód, rész.
     Rendezte: Peter Yates.
     Szereplők: Roger Moore, Ivor Dean, Arnold Diamond, Aubrey Morris,
                       Lois Maxwell, Alexandra Bastedo, Dawn Adams, Julia Arnall.
Az Angyal (The Saint) egy Angol-Brit televíziós sorozat, amely az 1960-as évek ikonikus, népszerű, emblematikus tévé sorozata volt, 1962 és 1969 között az ITC forgatott le az ITV televíziós hálózat számára. A címszereplő, a főszereplő az "Angyal", Simon Templar (Roger Moore). Az első négy évad: 71 epizód fekete-fehérben készült, színes csak az utolsó két évad: 47 epizódja lett. A sorozat főhőse: Simon Templar, becenevén az Angyal egy sármos, kalandor úriember. Teal (Ivor Dean), a Scotland Yard felügyelője, a regényhez hasonlóan, minden epizódban megpróbálja Simon Templart letartóztatni, miközben ő beleveti magát a kalandokba. Az Angyal Robin Hood modern kori reinkarnációjaként, habozás nélkül, akár a törvényes határok feszegetésével is fellép a csalókkal, a gyönyörű nők irányában erőszakos bűnözőkkel, vagy gazdagokkal, sőt néha formálisan vagy informálisan még a brit vagy amerikai titkosszolgálatokkal szemben is.
------------------------------------------------------------
2.)
-------------------------------------------------------------
Baywatch -- Baywatch -- "1989–1999"
Amerikai kaland film sorozat.
     241. epizód, rész.
     Rendezte: Cliff Bole, Gabrielle Beaumont, Michael Berk.
     Szereplők: David Hasselhoff, Jeremy Jackson, Erika Eleniak,
                       Pamela Anderson, Caroline Holder, Logan Fowler.
A Baywatch egy népszerű amerikai televíziós sorozat, amely 10 éven át futott: 1989-1999 közötti időszakban. A Baywatch sorozat nézettségi rekordot döntött: 1,1 milliárd nézőjével szakasza a sorozat sugárzásának, amikor az összes földrészen adásban volt valamelyik Baywatch-epizód, kivéve az Antarktiszt. A sorozatban a napfényes Californiai, Los Angeles-i, Malibu Beach-i vízi mentők, a parti őrség vízímentői  mindennapjait követhetjük figyelemmel, élükön: Mitch Buchannon (David Hasselhoff), akik a tengerparton vagy a vízben bajba került emberek kimentésén kívül a közrend betartásával is foglalkoznak. Közben pedig a magánéletük és érzelmi, szerelmi kapcsolataik alakulásába is bepillantást nyerhetünk. A filmben szereplő fiúk és lányok mindannyian: szépek, fiatalok, lelkesek, miközben élik a maguk életét, örömeit, kudarcait. A nem egyszer izgalmas, veszélyes kalandok során ők maguk is kockára teszik életüket mások épségének, biztonságának megőrzése érdekében.
------------------------------------------------------------
3.)
-------------------------------------------------------------
Borostyán -- Edera -- "1991–1992"
Olasz romantikus film sorozat.
     44. epizód, rész.
     Rendezte: Fabrizio Costa.
     Szereplők: Agnese Nano, Nicola Farron, Maria Rosaria Omaggio,
                       Susana Bequer, Carlo Simoni, Marina Giulia Cavalli.
A "Borostyán - Edera" 1992-ben bemutatott olasz filmsorozat, amely nagyon szép, érzelmes, romantikus történet, amit akár mesekönyvben is megírhattak volna. A rendezője: Fabrizio Costa. A főcím dalt "I ricordi del cuore" a szerzője: Amedeo Minghi énekli. A Borostyán 1992-ben a televíziók képernyőjére tapasztotta a romantikára, intrikára és a jó győzelmére szomjazó szempárokat. A történet egy árva lányról, Borostyánról szól: Rosa Maria "Edera" (Agnese Nano) aki apácák közt nevelkedik, senki sem tudja, honnan származik, a nyakában talált medálról kapta a nevét. A zárdából kikerülve divat üzletben lesz eladó, barátnője: Cinzia Ravelli (Susana Bequer). Borostyán 20 évesen férjhez megy egy jóképű, gazdag, kedves férfihoz: Andrea Davila (Nicola Farron), akitől gyermeke születik. A férfi anyja: Leona Satti (Maria Rosaria Omaggio) mindent elkövet, hogy szétválassza őket. Andrea ezután amnéziát kap, Borostyánnak májátültetésre lesz szüksége, egy ideig úgy tűnik, hogy minden összeomlott, de természetesen a végén minden jó, a szép pár újra egymásra talál.
------------------------------------------------------------
4.)
-------------------------------------------------------------
Bűvölet -- Incantesimo -- "1997–2008"
Olasz romantikus film sorozat.
     588. epizód, rész.
     Rendezte: Gianni Lepre, Leandro Castellani.
     Szereplők: Delia Boccardo, Paola Pitagora, Agnese Nano,
                       Giovanni Guidelli, Alessio Boni, Valentina Chico.
A "Bűvölet - Incantesimo" olasz tévé-filmsorozat, amelynek fő színhelye a Római New Life klinika, ahol az ott dolgozó orvosok, ápolók és mások érzelmi történetei játszódnak. A nagy sikerű olasz sorozat szép és gazdag érzelmi és szerelmi történetei: orvosok, ápolók, emberek között. Az olasz RAI tévécsatorna adta le a részeket: 1997-2008 között, 10. évadot ért meg. Nagyon hosszú és népszerű sorozattá vált mindenhol.  A sorozatok főszereplői: Giovanna Medici (Paola Pitagora), a Life fő részvényese, az 1. sorozattól a 9-ig, Tilly Nardi (Delia Boccardo) Ivano Nardi második felesége, mindegyik sorozatban szerepelt. A szerelmes történetek főszereplői: 1-2 évad: Barbara Nardi (Agnese Nano) és Thomas Berger (Vanni Corbellini), 3-4 évad: Caterina (Valentina Chico) és Marco (Alessio Boni). 5-6 évad: Paola Dupré (Vanessa Gravina) és Michele Massa (Giorgio Borghetti). 7-8 évad: Giulia Donati (Samuela Sardo) és Antonio Corradi (Walter Nudo).
------------------------------------------------------------
5.)
-------------------------------------------------------------
Columbo -- Columbo -- "1971–1978"
Amerikai bűnügyi film sorozat.
     69. epizód, rész.
     Rendezte: Richard Irving.
     Szereplők: Peter Falk, Martin Landau, Mel Ferrer, Leonard Nimoy,
                       Anne Baxter, Janet Leigh, Louise Latham, Vera Miles.
A Columbo egy híres amerikai krimi tévéfilm sorozat, amelyet Richard Levinson és William Link készített. A sorozat 1971 és 1978 között futott, 7. évadon át. Címszereplője: Columbo hadnagy, a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági ügyosztályának nyomozója. Columbo (Peter Falk) az olasz származású, divatra, luxusra igénytelen rendőrségi nyomozó, a tökéletes kispolgár megtestesítője. Látszólag naiv, lassú észjárású, ezért a tettesek eleinte félvállról veszik, míg ki nem derül számukra, hogy a látszat csal. Columbo valójában: okos, eszes, csavaros észjárású, dörzsült és tapasztalt nyomozó. Van egy sohasem látható felesége, és nincs gyermeke. Valamicskét még beszél olaszul, népes olasz rokonságával tartja a kapcsolatot. Nem keres jól, szerény, kertes házban él. Egyáltalán nem sportol, viszont szenvedélyes szivarozó, ami miatt sokszor van problémája. Felesége tiltakozása ellenére szinte mindig ugyanazt a viseltes ballon-kabátot hordja, drapp öltönyt krémszínű inggel és zöld nyakkendővel.
------------------------------------------------------------
6.)
-------------------------------------------------------------
Csillagkapu -- Stargate SG-1 -- "1997–2007"
Amerikai-Kanadai sci-fi film sorozat.
     215. epizód, rész.
     Rendezte: Mario Azzopardi, Dennis Berry.
     Szereplők: Ben Browder, Amanda Tapping, Christopher Judge,
                       Michael Shanks, Corin Nemec, Tony Armendola.
A Csillagkapu (Stargate SG-1) az 1994-es Csillagkapu című filmen alapuló amerikai–kanadai televíziós sci-fi sorozat. Középpontjában a csillagkapu nevű eszközök állnak, amelyek azonnali utazást tesznek lehetővé a világűr távoli pontjai között. A sorozat főhősei a CSK-1 nevű csapat tagjai, akik egy szigorúan titkos, amerikai katonai bázisról fedeznek fel más világokat a Földön talált kapu segítségével, és megvédik a Föld bolygót a filmben bemutatott idegen fenyegetéssel szemben. Más sci-fi művekkel ellentétben, a Csillagkapu napjainkban játszódik, és főleg emberi civilizációkat mutat be. A Csillagkapu sorozat hosszú ideig futott: 10. évadot ment, 215. résszel, és ezzel akkoriban a leghosszabb ideig futott sci-fi sorozat lett az amerikai televíziózás történetében, megelőzve az X-akták: 9 évadját és 202 epizódját.
------------------------------------------------------------
7.)
-------------------------------------------------------------
Dallas -- Dallas -- "1980–1991"
Amerikai családi film sorozat.
     357. epizód, rész.
     Rendezte: Michael Preece, Leonard Katzman.
     Szereplők: Larry Hagman, Patrick Duffy, Victoria Principal.
                       Linda Gray, Charlene Tilton, Ken Kercheval.
A Dallas egy nagyon népszerű Amerikai televíziós filmsorozat volt, amely egy Texas-i olaj-mágnás család, az: Ewing família hétköznapjait követte nyomon 13 különböző hosszúságú évadon keresztül, Amerikában 1978. és 1991. között. A sorozat először: Bobby Ewing (Patrick Duffy) és Pamela Barnes (Victoria Principal) házassága körül forgott, családjaik ugyanis egymás kibékíthetetlen ellenségei. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy lép elő főszereplőként: Jockey Ewing (Larry Hagman) és felesége: Samantha (Linda Gray). Jockey dörzsölt játszmái és üzleti trükkjei kerültek a középpontba. ő a vad-kapitalista céljai érdekében minden eszközt felhasználó üzletember. A filmben megismerhetjük a Dallas-ban működő olaj-kartell életét.
------------------------------------------------------------
8.)
-------------------------------------------------------------
Derrick -- Derrick -- "1974–1998"
NSZK bűnügyi film sorozat.
     280. epizód, rész.
     Rendezte: Theodor Gradler.
     Szereplők: Horst Tappert, Fritz Wepper, Günther Stoll, Willy Schäfer
                       Siegfried Lowitz, Helga Anders, Paula Denk, Susanne Uhlen.
A Derrick egy híres és kedvelt: NSZK (Nyugat-Német) televíziós bűnügyi filmsorozat, amelyet a Telenova koprodukcióban készített a ZDF, az ORF és az SRG tévécsatornákkal: 1974 és 1998 között. A sorozat főszereplői: Stephan Derrick (Horst Tappert) rendőr-főfelügyelő és Harry Klein (Fritz Wepper) rendőrfelügyelő, akik gyilkossági ügyeket oldanak meg München város környékén. Összesen három megoldatlan ügyük volt, mégpedig a 145., a 200. és a 250. epizódban. A Derrick című bűnügyi filmsorozat összesen: 280 részes. A legtöbb epizódot: Theodor Gradler rendezte, de maga a főfelügyelőt alakító Horst Tappert is rendezett néhány epizódot. A sorozat hatalmas népszerűségnek örvendett, és több mint 100 országban vetítették, kultusz-sorozattá vált. A sorozat nem a csökkenő nézettség miatt szakadt meg, hanem azért, mert Horst Tappert elérte azt a korhatárt, amit magának kijelölt.
------------------------------------------------------------
9.)
-------------------------------------------------------------
Esmeralda -- Esmeralda -- "1996–1998"
Mexikói telenovella film sorozat.
     136. epizód, rész.
     Rendezte: Beatriz Sheridan, Martha Luna.
     Szereplők: Leticia Calderón, Fernando Colunga, Enrique Lizalde,
                       Raquel Morell, Laura Zapata, Nora Salinas.
Az Esmeralda 1997-1998-ben futott, a Televisa által gyártott és sugárzott Mexikói televíziós filmsorozat: Leticia Calderón és Fernando Colunga főszereplésével. A sorozat az 1970-es venezuelai Esmeralda remake-je. Műfaját tekintve tele-novella. A magyar változatot az RTL Klub vetítette 1998-ban és 2000-ben. A sorozat romantikus történetet mesél el: két ártatlan gyermek jön a világra egy viharos éjszakán a Casa Grande haciendán. Mind a ketten szerető, boldog családot érdemelnének, ám a végzet megváltoztatja életüket: a lány apja fiú gyermekre vágyik, így az előkelő sorba született lánygyermeket titokban elcserélik a szegény sorba született fiúra. Esmeralda Rosales (Leticia Calderón) és José Armando (Fernando Colunga). 18 évvel később a férfivá érett José Armando Mexikóvárosból visszatér a Casa Grandéba. Esmeralda, aki vakon született, még mindig Domingával él. Később találkoznak és egymásba szeretnek.
------------------------------------------------------------
10.)
-------------------------------------------------------------
Extralarge -- Extralarge -- "1991–1993"
Amerikai-Olasz vígjáték film sorozat.
     12. epizód, rész.
     Rendezte: Enzo Castellari.
     Szereplők: Bud Spencer, Philip Michael Thomas, Michael Winslow,
                       Lou Bedford, Bob Deacon, Michael Caterbone.
Az "Extralarge" egy amerikai-olasz koprodukciós film sorozat, Enzo Castellari rendezésében, Bud Spencer főszereplésével. A "Big Man - Óriási nyomozó" sikerei után jött az ötlete: Enzo Castellari-nak, hogy készítsenek hasonló sorozatot a "nagydarad", joviális, szerethető emberrel: Bud Spencer-el. Az Extralarge a napfényes Floridában, Miami, Miami Beach és annak környékén játszódik. Jack Costello (Bud Spencer) és segédje: Dumas (Philip Michael Thomas) magán nyomozók, mindenféle bűnügy megoldásában jeleskednek. Az Extralarge filmek még ma is a kedvencek közé tartoznak, az epizódok is jók, amelyekben: Bud Spencer és Michael Winslow játszott.
------------------------------------------------------------
11.)
-------------------------------------------------------------
Forró szél -- Vruć vetar -- "1980"
Jugoszláv film vígjáték sorozat.
     10. epizód, rész.
     Rendezte: Aleksandar Đorđević.
     Szereplők: Ljubiša Samardžić, Vesna Čipčić, Blagoje Popović,
                       Slobodan Mihajlović, Čedomir Petrović, Ljubica Ković.
A Forró szél egy 1980-as, 10 részes Jugoszláv vígjáték sorozat, amely Magyarországon 1984–1985–ben futott először, és nagy siker lett. Šurda kalapja és alakja máig emlékezetes. A főszereplő: Borivoje Šurdilović "Šurda" (Ljubiša Samardžić), egy kávé függő Belgrádi borbély, aki nagyanyjánál, és annak: Firga (Blagoje Popovic) nevű fiánál él. Mivel eredeti foglalkozása nem tetszik neki, különféle vállalkozásokba, ügyeskedésekbe kezd. Legtöbbször komája, a magát nagymenőnek mutató: Bob (Slobodan Mihajlovic) segíti. Később feleségül veszi Vesna-t (Vesna Čipčić), és gyereke is születik, de a gondok ezzel csak sokasodnak. Nagy nehezen lakáshoz jut a család. Végül Šurda visszatér eredeti foglalkozásához, és fodrászként sikeres lesz.
------------------------------------------------------------
12.)
-------------------------------------------------------------
Jóbarátok -- Friends -- "1994–2004"
Amerika film vígjáték sorozat.
     236. epizód, rész.
     Rendezte: David Crane.
     Szereplők: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow,
                       Matthew Perry, Matt Leblanc, David Schwimmer.
A "Jóbarátok - Friends" amerikai televíziós filmsorozat, amely tíz éven keresztül futott a televízióban, 1994-2004 között. A sorozat hat, a húszas, később harmincas éveiben járó fiatal, három férfi és három nő mindennapjait követi nyomon. A sorozatot az NBC tévéadó megrendelésére a Warner Bros. készítette. Az első epizód 1994. szeptember 22-én került adásba az Egyesült Államokban, az utolsó epizód pedig 2004. május 6-án.A sorozat főcímdala, az I'll Be There for You a The Rembrandtstól hatalmas slágerré vált, miután egy Nashville-i műsorvezető a 45 másodperces főcím zenéből 3 perces dalt vágott össze, és többször lejátszotta a rádióban.
------------------------------------------------------------
13.)
-------------------------------------------------------------
Klinika -- Die Schwarzwaldklinik -- "1985–1989"
NSZK klinikai film sorozat.
     70. epizód, rész.
     Rendezte: Hans-Jürgen Tögel, Alfred Vohrer.
     Szereplők: Klausjürgen Wussow, Gaby Dohm, Sascha Hehn,
                       Barbara Wussow, Karin Hardt, Eva Maria Bauer.
A Klinika, Die Schwarzwaldklinik, szó szerinti magyar cím: "A Fekete-erdei klinika" 1985-től 1989-ig futott NSZK televíziós filmsorozat, amely: Glottertalban játszódott, és 28 milliós néző számával akkoriban óriási nézettséget produkált. A Német Szövetségi Köztársaságban (NSZK) a ZDF tűzte műsorra az epizódjait: 1985 októbere és 1989 márciusa között, heti 2-3 estén. Magyarországon 1988-ban a TV-1 kezdte sugározni. A Baden-Württembergi: Glottertal területe a klinika külső helyszíneként szolgált forgatásához, a professzor háza pedig a Fekete-Erdei: Grafenhausen-ben található. A Klinikai csodálatos természeti környezetben, a Fekete-Erdőben fekvő életét mutatja be. Dr. Klaus Brinkmann professzor (Klausjürgen Wussow) a Fekete-erdei klinika megnyerő, sármos főorvosa, és felesége: Dr. Christa Brinkmann orvos (Gaby Dohm), kezdetben nővér, és eleinte Udo barátnője; később befejezi orvosi tanulmányait, és orvos lesz.
------------------------------------------------------------
14.)
-------------------------------------------------------------
Kórház a város szélén -- Nemocnice na kraji města -- "1978–1981"
Csehszlovák kórházi film sorozat.
     20. epizód, rész.
     Rendezte: Jaroslav Dudek.
     Szereplők: Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Josef Abrhám,
                       Eliška Balzerová, Jana Štěpánková, Josef Vinklar.
A Kórház a város szélén 1978-tól 1981-ig vetített Csehszlovák televíziós filmsorozat, amely Csehszlovákiában majd egész Közép-Európában nagy sikernek örvendett. A Magyar Televízió keddenként vetítette főműsor időben. A filmsorozat egy kórház életét, napjait mutatja be egy kitalált Csehszlovák, Cseh kisvárosban: Bor-ban játszódik, de a filmet a Most-i kórházban vették fel. A film főszereplői: Karel Sova doktor, főorvos (Ladislav Chudík), Arnošt Blažej doktor, főorvos (Josef Abrhám), Alžběta Čeňková doktornő (Eliška Balzerová), Josef Štrosmajer doktor, főorvos (Miloš Kopecký), Dana Králová doktornő, főorvos (Jana Štěpánková). Az NSZK-ban Eliška Balzerová 1982. márciusában megkapta a Bambi-díjat a filmben nyújtott alakításáért.
------------------------------------------------------------
15.)
-------------------------------------------------------------
Miami Vice -- Miami Vice -- "1984–1990"
Amerikai bűnügyi film sorozat.
     111. epizód, rész.
     Rendezte: Michael Mann.
     Szereplők: Don Johnson, Philip Michael Thomas, Michael Talbott,
                       Olivia Brown, Saundra Santiago, Edward James Olmos.
A Miami Vice egy népszerű és innovatív tévé-sorozat volt az 1980-as években, 1984-1990 között, a két főszereplő: James "Sonny" Crockett (Don Johnson) és Ricardo "Ricco" Tubbs (Philip Michael Thomas) játszotta, akik két Miami-ban, Florida-ban nyomozó titkos detektívet alakítottak, akik a Metro-Dade rendőr-kapitányságon dolgoztak. A történet élesen elütött a korábbi krimiktől, és az aktuális 1980-as évek világára fókuszált, megjelent a kábítószer és fegyver kereskedelem, a kokain, a dél-amerikai drog-háború. A zsaruk Ray-Ban napszemikben, olyan sport-autók száguldoztak, mint: Ferrari, Lamborghini, Porsche. A ’’Miami Vice’’ ismert volt az innovatív zenéiről, különösen a számtalan pop és az 1980-as évek slágereinek köszönhetően és sok énekes járult hozzá dalaival a filmhez. A zenei betétek, az 1980-as évek slágerei és a helyszínek elérték, mintha egy videó-klip lenne, ebben is eltért más sorozatoktól. A szereplők nagyrészt az akkor divatos Armani-öltönyöket viselték, nagyrészt: kék, sárga, rózsa színűek. Gianni Versace és Hugo Boss voltak a ruhatervezők.
------------------------------------------------------------
16.)
-------------------------------------------------------------
Minden lében két kanál -- The Persuaders -- "1971–1972"
Angol krimi-vígjáték film sorozat.
     24. epizód, rész.
     Rendezte: Basil Dearden, Leslie Norman.
     Szereplők: Tony Curtis, Roger Moore, Laurence Naismith, Victor Platt,
                       Lois Maxwell, Juliet Harmer, Carol Clevland, Susan George.
A "Minden lében két kanál" - "The Persuaders" egy népszerű angol krimi-vígjáték, az '1970-es évek kultikus sorozata, Roger Moore és Tony Curtis-el. A 24 részes sorozatot 1971-72-ben készítette az ITC Entertainment, könnyű műfaja és szerethető karakterei gyorsan népszerűvé tették. A ’70-es évek kult-klasszikus sorozata, krimi-kaland komédia, amit fanyar angol humorral fűszereztek. A sorozat két főhőse: Lord Sinclar (Roger Moore) és Danny Wilde (Tony Curtis) a playboyok arany életét élték, partiztak, koktéloztak, csajoztak, a Côte d'Azur napfényes partvidékén, és a legjobb sport-autókkal száguldoztak. Lord Sinclair és Danny Wilde gazdag playboyok, ám különbözőek. Lord Sinclair angol, Londoni arisztokrata család sarja, aki jó neveltetést, előkelő iskolákat kapott. Danny Wilde amerikai, New Yorkból, Bronxból származik, ahol egyszerű utcagyerekből hosszú utat megtéve tört fel. Fulton bíró (Laurence Naismith) tisztában van a két férfi képességeivel ezért segítségüket kéri különböző ügyek megoldásában. Elindul közös kalandjaik sorozata, jó párossá válnak, kiváló barátok lesznek.
------------------------------------------------------------
17.)
-------------------------------------------------------------
Montalbano felügyelő -- Il commissario Montalbano -- "1998–1999"
Olasz bűnügyi film sorozat.
     36. epizód, rész.
     Rendezte: Andrea Camilleri.
     Szereplők: Luca Zingaretti, Cesare Bocci, Peppino Mazzotta,
                       Katharina Bhöm, Davide Verde, Roberto Nobile.
A "Montalbano felügyelő" egy jó és szellemes stílusú olasz bűnügyi filmsorozat, amely a napfényes Szicília szigetén játszódik és főszereplője egy jó és rafinált gondolkodású rendőr felügyelő. Montalbano felügyelő (Luca Zingaretti) egy nem létező Szicíliai kisvárosban, Vigata-ban ütközik bele nap mint a sziget alvilágának ügyeibe, bűnözőibe, illetve lakóinak ügyes-bajos dolgaiba. Az embereivel kissé nyers, de mindig végtelenül korrekt és rendes ember. Az olasz konyha remekeit, és saját hasát is feltétel nélkül imádó felügyelő a végigdolgozott napok után esténként Vazquez Montalbán-krimiket olvas vagy Észak-Olaszországban élő barátnőjével folytat esetenként csípős hangulatú beszélgetéseket. Emlékezetesen szellemes sorozat volt.
------------------------------------------------------------
18.)
-------------------------------------------------------------
Óriási nyomozó -- Big Man -- "1988–1988"
Olasz-Francia vígjáték film sorozat.
     6. epizód, rész.
     Rendezte: Stefano Vanzina "Steno".
     Szereplők: Bud Spencer, Nello Pazzafini, Michele Alberti,
                       Maria Martinez, Giovanni Cianfriglia, Dennis Karvil.
Az "Óriási nyomozó - Big Man" 1988-ban futott olasz–francia televíziós filmsorozat, Bud Spencer főszereplésével, Steno rendezésében, Guido és Maurizio de Angelis zene szerzésében. A sorozat főhőse: Jack Clementi (Bud Spencer) egy Nápolyi származású egykori rendőrtiszt, aki a Francia Riviérán, Cap D'Antibes mellett él egy kis hotelben, amelyet egy kedves, de kissé hebrencs asszonyság: Fernande (Maria Martinez) vezet, aki finom ételeivel mindig igyekszik kedvében járni a kissé szűkszavú, de joviális és megfontolt természetű Clementi-nek. Fernande asszony jó szándéka ellenben mindig túlzott anyáskodásba csap, ami kissé bosszantja Clementit, akinek nagy bánatára Fernande nem elég jó szakácsnő. Clementi magán detektívként különböző ügyekben nyomoz. A sorozat összesen hat epizódot ért meg, folytatását a rendező halála akadályozta meg. Enzo Castellari viszont ennek alapján készítette el Bud Spencerrel a maga sorozatát olasz–amerikai változatban, amely "Extralarge" címen futott.
------------------------------------------------------------
19.)
-------------------------------------------------------------
Pampák királya -- O Rei do Gado -- "1996–1997"
Brazil telenovella film sorozat.
     130. epizód, rész.
     Rendezte: Benedito Barbosa.
     Szereplők: Antônio Fagundes, Patricia Pillar, Raul Cortez,
                       Glória Píres, Fábio Assunção, Mariana Lima.
A "Pampák királya - O Rei do Gado" egy Brazil telenovella, melyet 1996 és 1997 között sugároztak Brazíliában. A kezdeti részek a második világháború alatt játszódnak, 1940-ben. São Paulo belvárosában két olasz bevándoroló család, a Berdinazzik és a Mezengák egy földbirtok miatt vesznek össze. A két család sarja, Giovanna Berdinazzi és Enrico Mezenga egymásba szeretnek, kivívva ezzel apáik haragját. A későbbiekben már 1996-ban jár a történet. Bruno Mezenga (Antonio Fagundes) már egy ismert ültetvényes, aki a Pampák királya néven ismernek, a hatalmas nyájára célozva, amely a pampákon legel. Nevét Bruno Mezenga alakban használja, nem szívesen árulja el, mi a középső neve. Nagy problémája, hogy birtokán földfoglalók portyáznak. Bruno megismerkedik Luanával, egy idény munkással. Luana (Patricia Pillar), aki a föld foglalók táborában él, igazából: Marieta Berdinazzi, a balesetben elhunyt: Giacomo Berdinazzi egyetlen élő lánya, aki sok éve eltűnt már. Azóta Geremias kávé ültetvényeiből és tej gazdaságából jelentősen meggazdagodott.
------------------------------------------------------------
20.)
-------------------------------------------------------------
Petrocelli -- Petrocelli -- "1974–1976"
Amerikai krimi film sorozat.
     44. epizód, rész.
     Rendezte: Irving Moore, Richard Donner.
     Szereplők: Barry Newman, Susan Howard, Albert Salmi,
                       David Huddleston, Richard Kelley, William Shatner.
A Petrocelli 1974 és 1976 között forgatott, 44. részes amerikai bűnügyi tévéfilm sorozat. Az 1980-as években Magyarországon is nagy sikerrel vetítették, a különböző tévé csatornák időről időre és a mai napig műsoron tartják. A sorozat címszereplője: Tony Petrocelli, a Bostoni születésű, olasz gyökerekkel rendelkező ügyvéd, aki egy Arizonai kisvárosban: San Remo-ban praktizál. A sorozatnak mindössze három állandó szereplője van: Tony Petrocelli (Barry Newman), a felesége: Maggie Petrocelli (Susan Howard), és segédje: Pete Ritter (Albert Salmi). Az 50 perces epizódokban mindig egy eleve vesztésre álló büntetőjogi ügyben vállalja el a vádlott jogi védelmét, Pete Ritter helyi farmer segítségével nyomoz. A fejezetek happy endjeként, a tárgyalóteremben előadott, a valódi tettest leleplezve sikerül a bírót meggyőznie védence ártatlanságáról. A sorozat egészén átívelő komikus motívum, Petrocelli és Maggie a városka szélén álló lakókocsiban él, szabadidejükben a soha el nem készülő házuk építésén fáradoznak.
------------------------------------------------------------
21.)
-------------------------------------------------------------
Polip -- La Piovra -- "1984–2001"
Olasz bűnügyi film sorozat.
     470. epizód, rész.
     Rendezte: Damiano Damiani, Luigi Perelli.
     Szereplők: Michele Placido, Nicole Jamet, Patricia Millardet,
                       Vittorio Mezzogiorno, Raoul Bova, Remo Girone.
A "Polip - La Piovra" az olasz filmgyártás egyik legnagyobb sikere, 10 évadból álló olasz televíziós sorozat (1984-2001), amelyet 1984-ben kezdtek sugározni a Rai olasz televízió csatornák, és a vetítések mintegy 17 éven át folytatódtak. A széria a szervezett bűnözés, maffia elleni olasz küzdelem magányos, kemény figuráinak megpróbáltatásáról szól, erős társadalom bírálat, kivételes atmoszféra jellemzi. A Polip mindent behálózó karjai, csápjai, a maffiokrácia, a Szicíliai alvilági hálózatot választva fő témául a film, s azt a jellegzetes miliőt, amely a valóságban is rettegésben tartotta Olaszország lakosait egészen az 1980-as évek végéig. Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bírák makacs tisztességgel folytatott maffia ellenes hadjárata az 1990-es évekre meghozta gyümölcsét. A film főszereplői a felügyelők, az első négy évad: Corrado Cattani (Michele Placido) felügyelő maffia ellenes hadjáratát meséli el. A halála után a nyomozást: Davide Licata (Vittorio Mezzogiorno) veszi kezébe, majd miután ő is életét veszti, később: Gianni Breda (Raoul Bova) vállalja a maffia elleni küzdelmet.
------------------------------------------------------------
22.)
-------------------------------------------------------------
Rabszolgasors -- Escrava Isaura -- "1976–1977"
Brazil telenovella film sorozat.
     100. epizód, rész.
     Rendezte: Milton Gonçalves.
     Szereplők: Lucélia Santos, Rubens de Falco, Beatriz Liria.
                       Gilberto Marthino, Roberto Pirillo, Maria das Graças.
A "Rabszolgasors - Escrava Isaura" egy Brazil televíziós filmsorozat, amely 1976-ban készült: Bernardo Guimarães regénye alapján, és a Rede Globo csatorna készítette. Főszereplői: Lucélia Santos, Rubens de Falco. Brazíliában 1976 és 1977 között tűzték műsorra. Ez volt az első Latin-Amerikai teleregény, ami eljutott Európába, így Magyarországra is. Isaura (Lucélia Santos) a rabszolga lány egy Rio de Janeiro melletti ültetvényen él keresztanyja és egyben úrnője: Doña Ester (Beatriz Liria) védelme alatt, aki megvédi gonosz férje, Almeida zsarnokságától. Isaura élete pokollá változik, amikor hazaérkezik a gróf fia: Leonció de Almeida (Rubens de Falco) aki szerelmével üldözi, s minden alkalmat megragad, hogy megalázza, s éreztesse vele, hogy a rabszolgája. A rabszolgalány ezalatt megismeri édesapját, Miguelt, valamint találkozik Tobias-al (Roberto Pirillo), a szomszédos birtok urával, akibe beleszeret. Kapcsolatuk kezd kiteljesedni, ám Leoncio és intézője Francisco megölik Tobiast, Isaurával elbánnak.
------------------------------------------------------------
23.)
-------------------------------------------------------------
Rosalinda -- Rosalinda -- "1976–1977"
Mexikói telenovella film sorozat. "45 perc".
     80. epizód, rész.
     Rendezte: Beatriz Sheridan.
     Szereplők: Thalia Sodi, Fernando Carillo, Angélica Maria,
                       Nora Salinas, Adriana Fonseca, Jorge de Silva.
A Rosalinda mexikói televíziós filmsorozat, amelyet a Televisa készített, 1999-ben, a népszerű énekesnő, Thalía Sodi, és Fernando Carrillo főszereplésével. Rosalinda (Thalia Sodi) egy elragadó 20 éves lány, aki egy virágboltban dolgozik. Egy nap megismerkedik Fernando Joséval (Fernando Carillo), egy jóképű zongoristával, és első látásra egymásba szeretnek. Rosalinda nem is sejti, hogy Fernando José valójában egy nagyon gazdag családból származó ügyvéd. A sorozat számos országban nagy sikert aratott, ahol vetítették. Magyarországon nézettségi rekordokat döntött 1999–2000-ben, amikor először bemutatták a TV2 kereskedelmi csatornán. Népszerűségének köszönhetően a főhőst alakító Thalíát 2000. szeptemberben meghívták Magyarországra, ahol a televízió igazgatója személyesen adta át neki a „legnézettebb telenovella hős”-nek járó elismerést. A sorozat 80, egyenként 45 perces részből áll.
---------------------------------------------------------------
24.)
---------------------------------------------------------------
Séfek csatája -- Benvenuti a tavola -- "2012–2013"
Olasz vígjáték film sorozat. "55 perc".
     30 epizód.
     Rendezte: Francesco Micciché.
     Szereplők: Fabrizio Bentivoglio, Debora Villa, Giorgio Tirabassi,
                       Lorenza Indovina, Antonio Catania, Marco D'Amore.
A "Séfek csatája" egy jó hangulatú igazi olaszos vígjáték sorozat. Két Itália déli részéről érkező család éttermet nyit Milánó belvárosában, egymással szemben. A Conforti házaspár: Carlo Conforti (Fabrizio Bentivoglio) és Elisabetta Conforti (Debora Villa), a Perrone házaspár: Giorgio Perrone (Giorgio Tirabassi) és Anna Perrone (Lorenza Indovina). A Conforti család, gazdag, előkelő vendégekre építi vállalkozását, a Perrone család, természetes, bio élelmiszerekkel készíti ételeit, hétköznapi emberek számára. Harc alakul ki a két séf, a két étterem, és a két család között. A családfők kezdetektől fogva gyűlölni kezdik egymást, de a feleségeik barátnők lesznek, ráadásul a Conforti család jóképű fia beleszeret a Perrone család csinos lányába..
------------------------------------------------------------
25.)
-------------------------------------------------------------
Szerelmek Saint Tropez-ban -- Sous le Soleil -- "1996–2008"
Francia romantikus film sorozat. "50 perc".
     470. epizód, rész.
     Rendezte: Pascal Breton.
     Szereplők: Adeline Blondieau, Bénédicte Delmas, Tonya Kinzinger,
                       Frédéric Deban, Romeo Sarfati, Stéphane Slima.  
A "Szerelmek Saint Tropez-ban - Sous le Soleil"  egy szép francia romantikus sorozat, melyet a francia TF1 csatorna 1996 és 2008 között sugárzott. Több országban is nagy sikert ért el a sorozat, mint például: Franciaországban, Belgiumban, Svájcban, Olaszországban, Oroszországban, Törökországban, Lengyelországban, Magyarországon. Közel 100 országban volt műsoron. A történetnek három lány a főszereplője: Laure Olivier (Bénédicte Delmas), Caroline Drancourt (Adeline Blondieau), Jessica Lowry (Tonya Kinzinger). Laure, Caroline, Jessica életéről és szerelmeikről szól, akik Saint-Tropez-ban a Francia Riviérán élnek. Az események középpontjában "Saint-Tropez" a tengerparti "Plázs" áll, ahol a fiatalok minden évben eltöltik a nyarat. A sorozat kezdő epizódjában döbbenten hallják, hogy Claude Lacroix el akarja adni a part bérlési jogát anyagi gondok miatt, ezért a fiatalok összefognak, hogy megtartsák azt. A tulaj fia: Louis Lacroix (Romeo Sarfati) segítségével sikerül megtartaniuk. A strand jelképezi a köteléket, amely összetartja őket, és amely mindig az övék lesz.
-------------------------------------------------------------------------
26.)
-------------------------------------------------------------------------
Szex és New York -- Sex and the City -- "1998–2004"
Amerikai romantikus film sorozat. "52 perc".
     94. epizód, rész.
     Rendezte: Allison Anders, Daniel Algrant, Allen Coulter.
     Szereplők: Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Kim Cattrall,
                       Chris Noth, David Eingenberg, John Corbett, Willie Garson.
A "Szex és New York - Sex and the City" amerikai televíziós filmsorozat, amely négy New York-i szingli nő életét mutatja be: Carrie, Charlotte, Miranda a harmincas, Samantha pedig a negyvenes éveiben jár. Abszolút szabad szájú nőiességet sugall a sorozat, ám óriási mennyiségű öniróniával szól a nőiességről, valamint a szinglilét előnyeiről és hátrányairól. A sorozat négy főszereplője: Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker), Charlotte York (Kristin Davis), Miranda Hobbes (Cynthia Nixon), Samantha Jones (Kim Cattrall) tipikus New York-i szinglikként élik mindennapjaikat Manhattan szigetén. Egyikük sem ért még révbe, mindannyian keresik a nagy Őt. Szinte mindenki megvallja vágyait a csendes családi életről, ám a legelső fuvallat tovasodorja álmaikat és kezdhetik elölről sorsuk építgetését. "Tele van a város szerelemmel!" - Ezt az alapigazságot vallja a csípős nyelvű újságírónő, Carrie, aki hetente jelentkezik Szex és New York című rovatával New York egyik legolvasottabb lapjában a The New York Star-ban. Az olvasók hétről hétre új kalandokat várnak Carrie-től.
-----------------------------------------------------------------------------
27.)
-----------------------------------------------------------------------------
Született feleségek -- Desperate Housewives -- "2004–2017"
Amerikai romantikus-vígjáték film sorozat.
     180. epizód, rész.
     Rendezte: Marc Cherry.
     Szereplők: Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria,
                       James Denton, Ricardo Antonio Chavira, Mark Moses.  
A Született feleségek egy amerikai televíziós vígjáték-sorozat, melyet: Marc Cherry rendezett, gyártója az ABC Studios és a Cherry Productions, 2004-2017 között futott. A sorozat fő helyszíne a fiktív Amerikai "Eagle State" állambeli "Széplak" kertvárosban található "Lila Akác" köz. A sorozat egy csoportnyi nő életét mutatja be, 8 évadon keresztül 13 évnyi történést fed le a nők életéből 2004 és 2008, majd 2013 és 2017 között. A nők főként a háztartásbeli és családi helyzetekkel küszködtek, miközben titkokkal, bűntényekkel és rejtélyekkel néztek szembe a látszólag gyönyörű és tökéletes kertvárosi utcában. A sorozat egy csoportnyi szereplőt sorakoztatott fel, az élükön: Susan Mayer (Teri Hatcherrel), Lynette Scavo (Felicity Huffman), Bree de Kamp (Marcia Cross), Gabrielle Solis (Eva Longoria). A Született feleségeket egyaránt jól fogadták a kritikusok és a nézők is, igazi közönségsiker lett a sorozat.
-------------------------------------------------------------
28.)
-------------------------------------------------------------
Vészhelyzet -- ER -- "1994–2008"
Amerikai kórház film sorozat.
     331. epizód, rész.
     Rendezte: Christopher Chulack, Jonathan Kaplan, Richard Thorpe.
     Szereplők: Anthony Edwards, George Clooney, Sherry Stringfield,
                       Noah Wyle, Shane West, Eriq La Salle, Julianna Margulies.
A Vészhelyzet (ER) egy hosszú életű amerikai kórházi tévé-filmsorozat, melyet Michael Crichton író alkotott. Helyszíne egy megyei kórház sürgősségi osztálya: Chicago-ban, Illinois államban. A tv-sorozatot a 15 évadával 1994-2008 között az egyik leghosszabb volt. A sorozat a gyors és pörgő emberi és baleseti vészhelyzetek megoldásában járt az élen. Az eredeti szereplőgárda relatíve ismeretlen színészekből állt: dr. Mark Greane (Anthony Edwards), dr. Doug Ross (George Clooney), dr. Susan Lewis (Sherry Stringfield), John Carter medikus (Noah Wyle), dr. Peter Benton (Eriq La Salle) alkották a csapatot. Carol Hathaway nővér (Julianna Margulies) vendégszerepelt az első epizódban, később ő is állandó szereplővé vált.
-------------------------------------------------------------
29.)
-------------------------------------------------------------
T.I.R -- T.I.R -- "1984–1987"
Olasz-Magyar kaland film sorozat.
     12. epizód, rész.
     Rendezte: Giovanni Fago, Tonino Valeri.
     Szereplők: Renato D'Amore, Christian Fremont, Alba Mottura,
                       Philippe Leroy, Giulio Scarpati, Siria Lentini.
A T.I.R. (Due assi per un Turbo) 1984-től 1987-ig készült, 1987-ben bemutatott Olasz–Magyar koprodukciós filmsorozat, amely a kamionosok életét mutatja be. Az epizódok mind önálló történeteket mesélnek el, nem épülnek egymásra. A főszereplő két olasz kamionos, kamion-vezető: Franco (Renato D'Amore) és Giovanni (Christian Fremont). A kamionjuk egy korabeli olasz: Iveco Turbostar, hívó neve: Vörös Rák. További állandó szereplők: Orazio (Philippe Leroy), a szállítmányozó cég elnöke és a lánya: Gio (Alba Mottura). A film azokban a legendás '1980-as években játszódik, amikor még a T.I.R feliratú nemzetközi kamionok járták: Európa, Afrika, Ázsia ország útjait, és a kamionosok még igazi királyok voltak ezeknek a hatalmas és stílusos járgányoknak a volánja mögött.
-------------------------------------------------------------
30.)
-------------------------------------------------------------
X-akták -- The X-Files -- "1993–2018"
Amerikai sci-fi film sorozat.
     218. epizód, rész.
     Rendezte: Rob Bowman.
     Szereplők: David Duchovny, Gillian Anderson, Robert Patrick,
                       Annabeth Gish, Mitch Pileggi, Brian Thompson.
Az X-akták egy népszerű amerikai televíziós sci-fi sorozat. Műfajilag a sci-fi, a thriller és a politikai dráma között mozog. 9. évadot ért meg: 1993-tól 2002-ig, illetve 2016-ban a 10. évad és 2018-ban a 11. évad. A sorozat sikere nem kis mértékben volt köszönhető a két főszereplő: David Duchovny és Gillian Anderson játékának. Fox William Mulder (David Duchovny) és Dana Katherine Scully (Gillian Anderson) két FBI-ügynök, társak, együtt dolgoznak, akik paranormális jelenségek kivizsgálásával foglalkoznak. A cselekmény főként UFO-összeesküvés-elméletek és magas szintű kormányon belüli titkok és leleplezések körül bonyolódik. A szereplők nagy része FBI-os, e köré épül a sorozat misztikuma. A sorozat szlogenje: "Az igazság odaát van" (The Truth Is Out There) azóta szállóigévé vált. De a "Ne bízz senkiben" (Trust No One), a "Higgy a hazugságban" (Believe the Lie), a "Mindent tagadni" (Deny Everything).
---------------------------------------------------------------