"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Film, James Bond filmek, a 007-es ügynök - Bíró Csaba

2022.07.28 15:01

 

James Bond a 007-es Ügynök.

James Bond, más néven a 007-es ügynök egy kitalált brit kém, akinek a figuráját a brit: Ian Fleming író és újságíró alkotta meg 1953-ban. Hőse nevét James Bond philadelphiai ornitológustól kölcsönözte. Fleming számos regényt és novellát írt hőse kalandjairól. Bár eredetileg a regények által vált híressé, James Bondot a legtöbben az EON Productions filmjeiből ismerik. A James Bond széria a világ legsikeresebb film eposza: 50. év alatt: 24. film készült el: 1962-2015 között.

Képtalálat a következőre: „james bond”Képtalálat a következőre: „james bond”

James Bond sztori

-- Ian Fleming (1908. május 28. – 1964. augusztus 12.) brit író, újságíró, a második világháborúban tengerésztiszt és hírszerző volt. James Bond figurájának megalkotója, Ian Fleming vagyonos angol családba született. John Lanchester szerint Ian nem szívesen követte volna a családi hagyományokat a közgazdaságtan területén, így gyakran teljesen más véleményen volt, mint családja többi tagja.
-- Diákévei sem teltek unalmasan, hiszen anyja azért vette ki egy híres angol iskolából, mert nemi betegséget szedett össze egy prostituálttól. Hosszabb-rövidebb szünet után a tengerészet kém elhárításánál kapott állást. Goldfrey admirális, a felettese ihlette Bond főnökének, M-nek karakterét.
-- Goldfrey admirálisnak köszönhető Bond egyik legjelentősebb ismertető jegye, a "vodka-martini" rázva nem keverve, hiszen az admirális csak így itta. Moneypenny figurája is ebből a korszakából származik. Az iroda titkárnőjének személyisége annyira megragadta az írót, hogy egyik legjelentősebb tulajdonságát kölcsönvette James Bond számára. Ugyanis a titkárnő kivételesen jól tudta a kalapot az iroda egyik sarkából a szoba másik sarkában lévő fogasra dobni.

Képtalálat a következőre: „james bond”Képtalálat a következőre: „james bond logo”

James Bond film eposz

-- Az EON Productions 24. James Bond filmet gyártott: 1962-2015 között, valamint készült két függetlenül forgatott film. Ezt a 24. filmet tekintik „hivatalosnak”. 1974-ig Albert R. Broccoli és Harry Saltzman készítették ezek legtöbbjét, amikor is Broccoli lett az egyedüli producer. Broccoli halálát követően 1995 után a lánya, Barbara Broccoli és mostohafia, Michael G. Wilson folytatták a filmek készítését.
-- James Bond filmek jellegzetes nyitánya az ellenség pisztoly csövének perspektívája (Gun Barrel): feltűnik egy fehér kör, ami egy Bondot célba vevő, huzagolt fegyvercső, de ő hirtelen szembefordul, lő és a képet elárasztja a lefolyó vér. Ezután egy mozgalmas előzmény következik, majd a főcím a külön a filmhez írt főcím dallal, amiben lenge öltözetű nők, fegyverek, és más, az adott film témájába vágó motívumok színes összeállítása sorjázik.
-- Ezeket Maurice Binder látvány tervező találta ki, amik idővel szintén a sorozat védjegyeivé váltak. Daniel Craig első három filmjénél az "újítás jegyében" máshova került a pisztoly csöves motívum, ettől eltekintve az előzmény és a főcím maradt. Előzmény csak a legelső Bond-filmből, a Dr. No-ból hiányzik, ahogy a saját főcím dal is.

Képtalálat a következőre: „james bond”Képtalálat a következőre: „james bond”

James Bond

-- James Bond feladata leginkább nagy hatalmú, kiterjedt bűnözői szindikátusok és azok vezetőinek likvidálása, akik világuralomra törnek, vagy a világot jelentősen befolyásoló sötét üzelmekbe kezdenek, illetve olyan dúsgazdag mágnásoké, akik az anyagi helyzetükből fakadó hatalommal visszaélve szintén globális monopóliumra törnek saját érdekeltségükben, gyilkosságoktól és egyéb bűncselekményektől sem visszariadva.
-- Az agresszoroknak mindig van kapcsolatuk az alvilággal vagy ellenséges titkosszolgálatokkal, így Bond képességeire van szükség a problémák megszüntetéséhez, főleg mivel legtöbbször „diszkréten” kell azokat megoldani. Jellemző még a történetekre, hogy Bond útja legtöbbször különböző nagyvilági luxus miliőbe is elvezet, mivel rendszerint a kulcsemberek is ezekben a körökben forgolódnak.
-- James Bond abszolút otthonosan mozog a luxus világában is, visszatérő példa erre a pezsgők, borok, konyakok évjárat szerinti ismerete és élvezete. Ennek oka, hogy Fleming maga is kedvelte a luxust és a kulináris élvezeteket, ezért ezekkel a tulajdonságokkal felruházta a film hősét is.
-- 1962-től kezdve eddig összesen hat színész alakította Bondot a hivatalos sorozatban, származásukat tekintve javarészt Britek voltak.. Az eddigi: 6. James Bond:. Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Craig. A kivételek: George Lazenby (Ausztrál), Pierce Brosnan (Ír).

Képtalálat a következőre: „james bond”Képtalálat a következőre: „bond girls”


James Bond filmek szereplői

-- 'James Bond' a 007-es ügynök a brit kém, aki a legjobb szakmájában, mindenhez ért és mindenben jártas. Bond feladata leginkább a nagy hatalmú, kiterjedt bűnözői szindikátusok és azok vezetőinek likvidálása, akik világuralomra törnek, vagy a világot jelentősen befolyásoló sötét üzelmekbe kezdenek, illetve olyan dúsgazdag mágnásoké, akik az anyagi helyzetükből fakadó hatalommal visszaélve szintén globális monopóliumra törnek.
-- 'M' Bond főnöke, a titkosszolgálat, fedőnevén Universal Exports igazgatója, aki a különböző küldetésekre küldi Bondot, gyakran a miniszterelnök vagy a hadügyminiszter közvetlen utasítására. Nem egyszer vitázik vagy kerül ellentétbe Bonddal egy ügy megoldása kapcsán, de alapvetően kedveli Bondot, már csak a hatékonysága miatt is.
-- 'Q' Boothroyd őrnagyként is ismerhetjük, ő az ellátmányos osztály főnöke, aki rendszerint ellátja Bondot valamilyen átlagos használati tárgynak tűnő, különleges eszközzel. Ezek legtöbbször jeladóval, robbanószerekkel, fegyverekkel, golyóálló vagy más funkcióval felvértezett holmik, mint: autó, aktatáska, karóra, toll.
-- 'Miss Moneypenny' M titkárnője, aki gyakran flörtöl Bonddal, és ez sokszor nem is marad viszonzatlan, bár a vonzalmuk megmarad a szavak szintjén. Ilyenkor M rendszerint kiszól telefonon a titkárnőjének, tudván, hogy feltartja emberét és gyorsan véget vet a csevegésnek. Moneypenny ismeri Bond számtalan nő ügyét, emiatt sokszor tesz erre célzó, humoros, kétértelmű megjegyzéseket.
-- 'Bond Girls' - Bond Lányok, elsőre mindenkinek azok a szép, csinos, szexi színésznők jutnak eszükbe, akik James Bond mellett a legfontosabb szereplői voltak a 007-es ügynök történeteinek. A producerek mindig ügyeltek arra, hogy a világ legszebb színésznői, modelljei és Playmate-jei kapják a Bond-lányok szerepét.1962. október 5-én Ursula Andress kagyló gyűjtő, modern Vénuszként emelkedett ki a habokból a Dr. No legemlékezetesebb jelenetében, örökre bebetonozva ezzel a Bond-lány fogalmát a pop kultúrába. A 007-es ügynök kedvenc szmokingját 6. színész cserélgette az elmúlt öt évtizedben, bikinis főhősnőből viszont: 56. szerepelt a filmekben.

Képtalálat a következőre: „james bond”Képtalálat a következőre: „bond girls”

James Bond Filmek

-- A 2015-ben 53 éves James Bond-sorozat a világ leghosszabb ideig folyamatosan futó filmes szériája. 1962 óta: 24. James Bond mozi filmet forgattak, 2015-ben a 24-et. Ezt a teljesítményt csak egy ember feletti figura, Godzilla tudta megismételni. Az alábbiakban az összes, mind a 24 Bond-film története olvasható.
-- 24 hivatalos James Bond film készült el eddig, ezek között vannak jók, rosszak és közepesek is. Habár nagy általánosságban tartotta a jó szintet a sorozat, mégis vannak óriási sikerek és hatalmas melléfogások is az alkotások között. Sokszor rezgett a léc, de amikor nagyon nagy szükség volt rá, az alkotók összekapták magukat és vissza rántották a szakadék széléről a franchise-t.
-- Mivel a legendás Bond feelinget végig sikerült fenntartani, ezért nem pártoltak el a nézők a filmektől, kitartott a bizalom. Hosszú évtizedekig az 'akciófilm de luxe' a Bond-mozi volt, hatalmas várakozás előzött meg minden újabb darabot, a Bond-színészek isten státuszban voltak. Mára ez már megváltozott, Daniel Craig sztár, de soha nem lesz olyan legenda, mint Sean Connery és Roger Moore volt egykoron.

Képtalálat a következőre: „james bond”Képtalálat a következőre: „bond girls”

James Bond Filmek: 1962 - 2015

---------------------------------------------------------------------
1.
Dr No -- Dr No - '1962' - (9,6 p)

Angol-Amerikai kaland film. "102 perc".
     Rendezte: Terence Young.
     Szereplők: Sean Connery, Joseph Wiseman, Bernard Lee,
                       Eunice Gayson, Ursula Andress, Zena Marshall.
Az első James Bond-film 1962-ben készült, amely máig legendás és klasszikus. A 007-es 'Sean Connery' egy meggyilkolt kolléga, egy másik dupla nullás ügynök gyilkosai után nyomozva Jamaikába érkezik, ahol rájön, hogy a szálak egy bizonyos Dr. No-hoz vezetnek, akinek a gyilkosságon kívül úgy tűnik az amerikai űrrakétákat eltérítő titokzatos sugarakhoz is köze van. Bond amerikai barátjával, a CIA-s Felix Leiterrel szövetkezve próbálja megállítani a gonosz tudóst. Ursula Andress első Bond lányként a tenger hullámaiból kiemelkedve máig egy klasszikusan szép film jelenet.
----------------------------------------------------------------------
2.
From Russia With Love -- Oroszországból Szeretettel - '1963' - (10 p)

Angol-Amerikai kaland film. "115 perc".
     Rendezte: Terence Young.
     Szereplők: Sean Connery, Pedro Armendariz, Bernard Lee,
                       Martina Beswick, Eunice Gayson, Aliza Gura, Daniela Bianchi.
Talán a legjobb Bond film, szép képekkel, csodás helyszínekkel, izgalmas történettel. Bondot Isztambulba küldik azzal a megbízással, hogy a szovjet követségről lopjon el egy dekódert. Ezúttal nem a világ a tét. Csupán egy szovjet technikai csoda, egy kódfejtő szerkezet, a Lektor, amely azonban hatalmas veszélyt jelenthet, ha rossz kezekbe kerül. A Lektort nem csak a Brit Titkosszolgálat szeretné megkaparintani, hanem egy gátlástalan terrorista szervezet, a Spectre is. Egy egykori KGB ügynöknő és egy szovjet mestersakkozó ördögi tervet eszel ki, amelynek kulcsa James Bond. A sakkozó tökéletes logikával dolgoz ki minden lépést. Tudja, hogy Bond képes megszerezni a szerkezetet, és tudja, hogy a 007-es nem képes ellenállni a szép nőknek.
------------------------------------------------------------------
3.
Goldfinger -- Goldfinger - '1964' - (9,9 p)

Angol-Amerikai kaland film. "110 perc".
     Rendezte: Guy Hamilton.
     Szereplők: Sean Connery, Gert Fröbe, Bernard Lee,
                       Honor Blackman, Shierly Eaton, Tania Mallet.
A Goldfinger egy klasszikusan nagy Bond film. A legnagyobb angol bank felfedezi, hogy valaki hatalmas mennyiségű aranyat halmoz fel, és úgy tűnik, a nemzetközi arany kereskedő: Auric Goldfinger is érintett az ügyben. A bank azt kéri, James Bond titkos ügynököt küldjék nyomozni az ügyben. Bond hamarosan feldezi, hogy az arcátlanul vakmerő terv az évszázad bűnténye lenne, melynek célja teljes gazdasági káoszt kavarni a Nyugaton. Nincs könnyű dolga, Goldfingernek ugyanis olyan segítők egyengetik rögös útját, mint: Pussy Galore, a szexis pilótalány, vagy a megjelenésével is riasztó: Oddjobb, aki speciális acélpenge karimájú kalapjával gyilkolja ellenfeleit.
------------------------------------------------------------------
4.
Thunderball -- Tűzgolyó - '1965' - (8,5 p)

Angol-Amerikai kaland film. "135 perc".
     Rendezte: Terence Young.
     Szereplők: Sean Connery, Adolfo Celi, Bernard Lee,
                       Claudine Auger, Molly Peters, Luciana Palauzzi.
Az alvilági szuper bűnözőket tömörítő szervezet, a Spectre ismét egy világbékét fenyegető ördögi tervet eszelt ki. Elrabolják a NATO egyik atom rakétákkal felszerelt gépét és a bombákat az óceán mélyén rejtik el. Azzal fenyegetőznek, hogy felrobbantják őket, ha nem kapnak a nagyhatalmaktól százmillió font váltságdíjat. A nagyszabású terv ötlete a gátlástalan Emilio Largo fejéből pattant ki. Largo titkos főhadiszállása valahol a Bahamákon található, onnan irányítja az akciót. A 007-es ügynöknek nincs könnyű dolga: nem csak a szárazföldön és a levegőben, de ezúttal a tenger mélyén is meg kell küzdenie a Spectre gyilkos zsoldosaival és a cápákkal. Largo ugyanis előszeretettel eteti kedvenc házi állatait ellenségeivel.
-------------------------------------------------------------------------
5.
You Only Live Twice -- Csak Kétszer Élsz - '1967' - (8,4 p)

Angol-Amerikai kaland film. "117 perc".
     Rendezte: Lewis Gilbert.
     Szereplők: Sean Connery, Donald Pleasence, Bernard Lee,
                       Mie Hama, Akiko Wakabayasi, Karin Dor.
A legendás 007-es ügynök ezúttal különös üggyel és különös ellenféllel találja szemben magát. A látszólag minden hájjal megkent Blofeld egy kialudt vulkán mélyén rendezte be főhadiszállását, és innen irányítja bombabiztos konspirációját. Egy rejtélyes űrhajó teljes legénységével együtt elragad egy Föld körül keringő űrállomást. Az eset több, mint gyanús. A szuper hatalmak nem tudják mire vélni a történteket, és felkészülnek a harmadik világháborúra. Ebben a helyzetben csupán egy ember segíthet: James Bond.
-------------------------------------------------------------------------
6.
On Her Majesty Secret Service -- Őfelsége Titkosszolgálatában - '1969' - (8,6 p)

Angol-Amerikai kaland film. "150 perc".
     Rendezte: Peter Hunt.
     Szereplők: George Lazenby, Telly Savalas, Bernard Lee,
                       Diana Rigg, Angela Scoular, Catherine Schell.
Az egyetlen Bond film amelyben az ausztrál színész: George Lazenby a 007-es. Fordulatos és izgalmas Bond sztori ez, egy jól sikerült Bond film. Tracy Darcy, egy maffiavezér lánya öngyilkosságot akar elkövetni, mikor Bond megmenti őt. A papa, hogy megóvja lányát, megkéri a 007-es ügynököt, hogy vegye el Tracyt feleségül, cserébe pedig információkkal szolgálna Ernst Blofeldről, Bond régi nagy ellenségéről. Az ügy azonban bonyolódik, mert időközben kiderül, hogy Ernst egy halálos vírussal próbálja meg elpusztítani az emberiséget, Bond pedig beleszeret a lányba...
--------------------------------------------------------------------
7.
Diamonds Are Forever -- Gyémántok az Örökkévalóságnak - '1971' - (9,5 p)

Angol-Amerikai kaland film. "120 perc".
     Rendezte: Guy Hamilton.
     Szereplők: Sean Connery, Charles Gray, Bernard Lee,
                       Jill St. John, Lana Wood, Lois Maxwell.
James Bond szerepében utoljára tűnt fel a vásznon: Sean Connery. Az angol titkosszolgálat ásza, James Bond most a legnagyobb maffia szervezetek által kézben tartott gyémánt csempész hálózatot próbálja felgöngyölíteni, de úgy látszik, ezzel az üggyel alaposan meggyűlik a baja. Rájön, hogy a gyémántok holttestek belsejében érkeznek az országba, és egy krematóriumban kerülnek elő a hamvakból. Bond is „beszáll az üzletbe”. Éppen az egyik csempész koporsója mellett „gyászol”, és várja, hogy előkerüljenek a drágakövek. De amikor átvenné az urnát, valaki hátulról leüti. Szűk fa ládában tér magához. Kinyitja a szemét, mögötte becsukódik egy nehéz vas ajtó, és megérzi az égett fa szagát. De végül a szuperkém megmenekül.
--------------------------------------------------------------
8.
Live And Let Die -- Élni és Élni Hagyni - '1973' - (8,3 p)

Angol-Amerikai kaland film. "121 perc".
     Rendezte: Guy Hamilton.
     Szereplők: Roger Moore, Yaphet Kotto, Bernard Lee,
                      Jane Seymour, Gloria Hendry, Lois Maxwell.
James Bond szerepében először tűnt fel: Roger Moore, aki más volt mint elődje: lazább, könnyedebb, viccesebb. Bond egyszerű ügyben kezd vizsgálódni, de hamarosan észreveszi, hogy rejtélyes merényletek céltáblájává vált. Ellenfelei ezúttal a fekete mágia alkalmazásától sem riadnak vissza. Lassan kiderül, hogy az egész ügy hátterében Kananga áll, akit az alvilágban csak Mister Big néven ismernek. Mivel több tonna heroin forog kockán, a bűnöző nem ismer tréfát. Igencsak megszorongatná Bond nyakát, ha az nem lelne szövetségesre Solitaire-ben, a gyönyörű jósnőben. És nem olyan könnyű térdre kényszeríteni a 007-es ügynököt, aki holtbiztosan üt és lő, de semmi sem hozza ki sodrából. Meg sem kottyan neki néhány krokodil és egy véres voodoo szertartás.
------------------------------------------------------------------
9.
The Man With The Golden Gun -- Az Aranypisztolyos férfi - '1974' - (9,4 p)

Angol-Amerikai kaland film. "125 perc".
     Rendezte: Guy Hamilton.
     Szereplők: Roger Moore, Christopher Lee, Bernard Lee,
                       Britt Ekland, Maud Adams, Lois Maxwell.
A Brit titkosszolgálat büszkesége végre stílusban is méltó ellenféllel áll szemben. Scaramanga elegáns, kimért és profi gyilkos. Bond: Hongkong, Thaiföld, Kína egzotikus tájain nyomoz egy titokzatos napenergiával működő fegyver után és hamar eljut Scaramanga szigetére is, ahol az aranypisztolyos férfi már régóta készül arra, hogy szembeszálljon a legendás 007-es ügynökkel. A szigeten egy őrült elmével kiagyalt, tükrökkel és csapdákkal teli labirintus vár Bondra, no és Scaramanga, aki úgy gondolja, ezúttal is elég lesz csupán egyetlen arany pisztoly golyó, hogy megszabaduljon a nagy ellenféltől. A film Ian Fleming utolsó, befejezetlen Bond-regénye alapján készült.
-----------------------------------------------------------------
10.
The Spy Who Loved Me -- A Kém aki szeretett engem - '1977' - (9,3 p)

Angol-Amerikai kaland film. "125 perc".
     Rendezte: Lewis Gilbert.
     Szereplők: Roger Moore, Curd Jürgens, Bernard Lee,
                       Barbara Bach, Caroline Munro, Lois Maxwell.
James Bond nem pihenhet: ismét rá vár a feladat, hogy megmentse a világot egy őrült elme gaztetteitől. Ezúttal egy Stromberg nevű gonosztevő veszi a fejébe, hogy kirobbantja a harmadik világháborút. Embereivel szovjet és amerikai atom tengeralattjárókat térít el. Azt a látszatot kelti, mintha a szembenálló nagyhatalmak provokatív akcióiról lenne szó, és arra számít, hogy a feszült nemzetközi helyzetben egy szikra elég ahhoz, hogy lángra lobbantsa az indulatokat. Úgy tervezi, hogy nevető harmadikként egy tengeralatti város teljhatalmú uraként kivár majd, hogy a felszínen mindent elpusztító háború után új világot teremthessen a romokon és ő legyen ott is az egyeduralkodó. Szerencsére Bond és egy igen csinos szovjet ügynöknő már dolgozik az ügyön, a munka mellett barátkoznak is egymásal.
-----------------------------------------------------------------
11.
Moonraker -- Holdkelte - '1979' - (8,2 p)

Angol-Amerikai kaland film. "126 perc".
     Rendezte: Lewis Gilbert.
     Szereplők: Roger Moore, Michael Lonsdale, Bernard Lee,
                       Lois Chilles, Corinne Cléry, Lois Maxwell.
Megtanultuk már: James Bond egyaránt verhetetlen földön, vízen, levegőben. Ám jobb, ha azt sem felejtjük el, hogy mindig akad valaki, akinek gonoszsága nem ismer határokat, és szembeszáll a világgal. Drax, az őrült multimilliomos terve meghaladja a Föld méreteit, gonoszsága pedig a Galaxis határait súrolja. Világuralmi terveiben csupán egy valami akadályozza, az Emberiség. Elhatározza hát, hogy megszabadul tőle: terve szerint csak néhány „tökéletes pár” élhetné túl a pusztítást, akik idővel újra benépesíthetnék a Bolygót, és Drax lehetne maga az Isten. Ehhez csak egy titkos űrállomásra van szükség, ahol az "Ádámok és Évák” átvészelhetik a Földre becsapódó vegyi fegyverek pusztítását. Bond a szuper biztos űrállomáson is szembeszáll ellenfelével, és végül győzedelmeskedik felette.
----------------------------------------------------------------
12.
For Your Eyes Only -- Szigorúan Bizalmas - '1981' - (8,0 p)

Angol-Amerikai kaland film. "127 perc"
     Rendezte: John Glen.
     Szereplők: Roger Moore, Julian Glover, Michael Gothard,
                       Carole Bouquet, Holly Johnson, Lois Maxwell.
A Britek egyik megfigyelő hajója elsüllyed a görög szigetek mellett a Földközi-tengeren. A hajóval együtt a tenger sírba merül egy szupertitkos, high-tech eszköz, az ATAC is, amelyet szívesen megkaparintanának az oroszok is. Nem is tétlenkednek sokáig. Mire Bond a helyszínre érkezik, már társasága is akad, akik szintén az ATAC megszerzésén munkálkodnak. Havelockot, aki tudhatja a hajó hollétét, a nejével együtt egy bérgyilkos megöli, csak a lányuk, Melina marad életben aki Bond társává szegődik. A cél megtudni ki a barát, ki az ellenfél, és hogy hol van a hajó, nehogy az ATAC rossz kezekbe kerüljön, és ebből egy nagyobb baj legyen a Földön.
-------------------------------------------------------------------
13.
Octopussy -- Polipka - '1983' - (8,1 p)

Angol-Amerikai kaland film. "131 perc".
     Rendezte: John Glen.
     Szereplők: Roger Moore, Louis Jourdan, Kabir Bedi,
                       Maud Adams, Kristina Wayborn, Lois Maxwell.
A Brit Titkosszolgálat egyik ügynöke lélekszakadva menekül Kelet-Berlinen át a Brit Nagykövetség felé. Nyomában egy utazó cirkusz késdobáló testvérpárja, akik profi gyilkosok. Az ügynök nem éli túl az akciót, de zsákmányát, amiért életével fizetett, még sikerül eljuttatnia a követségre. A cári Oroszország egy ritka kincséről, egy gyémánttal ékesített Faberge-tojásról van szó, pontosabban a műkincs tökéletes hamisítványáról. Bond feladata kideríteni, milyen nyomot talált meggyilkolt kollégája és kinek állt érdekében eltenni őt láb alól. Amikor egy aukción egy utazó cirkusz igazgatója nagy áron megvásárolja a Faberge-gyűjtemény egyik darabját, a 007-es gyanút fog.
---------------------------------------------------------------------
14.
A View To A Kill -- Halálvágta - '1985' - (7,7 p)

Angol-Amerikai kaland film. "130 perc".
     Rendezte: John Glen.
     Szereplők: Roger Moore, Christopher Walken, Robert Brown,
                       Tanya Roberts, Grace Jones, Lois Maxwell.
Max Zorin a komputer báró nem elégszik meg azzal, hogy milliárdokat keressen a számítástechnikai piacon. Azt akarja, hogy cége legyen az egyetlen meghatározó erő az új iparágban. Ebben már csak a konkurencia, a kaliforniai Szilikon-völgyben virágzó high-tech üzemek akadályozzák, de talán már nem sokáig.. Zorin azt tervezi, hogy az egyébként is veszélyeztetett környéken mesterségesen idéz elő olyan nagyerejű földrengést, amely pillanatok alatt elpusztítja a Szilikon-völgyet. Ez az utolsó Bond film: Roger Moore főszereplésével 1985-ben.
---------------------------------------------------------------
15.
The Living Daylights -- Halálos Rémületben - '1987' - (7.9 p)

Angol-Amerikai kaland film. "130 perc".
     Rendezte: John Glen.
     Szereplők: Timothy Dalton, Jeroen Krabbé, Robert Brown,
                       Maryam d' Abo, Virginia Hey, Caroline Bliss.
Most először Timothy Dalton tűnt fel új James Bond figuraként. Egy ismeretlen alvilági szervezet sorra gyilkolja a nyugati világ legjobb titkos ügynökeit, megbontva ezzel a kelet és a nyugat hidegháborús, langyos egyensúlyát. Bár az akció kétségtelenül a szovjetek malmára hajtja a vizet, kivételesen nem a KGB keze van a dologban, hanem egy köpönyegforgató orosz tábornoké, akinek egykor még maga James Bond segített nyugatra szökni. A 007-es ügynöknek azonban most el kell kapnia a tábornokot, akihez csak egyetlen módon kerülhet közel: ha megtalálja egykori barátnőjét, Karát, a cseh csellista lányt. Bond kalandjai során Szovjetunió és Csehszlovákia után ópium és fegyver csempészekkel hozza össze a sors és belecsöppen az Afgán háborúba is.
------------------------------------------------------------------
16.
Licence To Kill -- A Magányos Ügynök - '1989' - (7,8 p)

Angol-Amerikai kaland film. "133 perc".
     Rendezte: John Glen.
     Szereplők: Timothy Dalton, Robert Davi, Robert Brown,
                       Carey Lowell, Talisa Soto, Caroline Bliss.
Ezúttal nem a hazáért, nem a királyért kockáztatja életét a 007-es ügynök, a bosszú vágy hajtja. Miután legjobb barátjának, Felix Leiternek egy kegyetlen drogbáró megölette fiatal feleségét és Felix is csak komoly sérülésekkel, félholtan úszta meg a dolgot, Bond engedélyt kér a szolgálattól arra, hogy lekapcsolja a drogkereskedőt. A titkosszolgálat nem támogatja az ügynököt, így Bond komoly lépésre szánja el magát: leadja szolgálati fegyverét és bejelenti, hogy kilép a szervezetből. Szigorúan magánemberként, a szolgálat támogatása nélkül kezdi el élete legszemélyesebb akcióját, de akadnak barátok, akik így is segítenek neki.
---------------------------------------------------------------
17.
GoldenEye -- Aranyszem - '1995' - (9,8 p)

Angol-Amerikai kaland film. "130 perc".
     Rendezte: Martin Campbell.
     Szereplők: Pierce Brosnan, Sean Bean, Judi Dench,
                       Famke Janssen, Izabella Scorupco, Samantha Bond.
Az új James Bondot innentől Pierce Brosnan formálja meg, aki nagyon sikeres lett. James Bondot eddig szinte csupa zöldfülűvel hozta össze a sors, ám mostani ellenfelét tényleg kemény fából faragták. Ez a mindenre elszánt bandita az orosz alvilággal is összeszűri a levet, csak hogy megkaparinthasson egy hétpecsétes titokként kezelt katonai helikoptert, majd megszerezze a legféltettebb és legveszélyesebb szovjet űrfegyvert is, az Aranyszemet. Ilyen arzenállal akár az egész nyugati civilizációt le lehet söpörni a föld színéről. A 007-es ügynök éppen ezt akarja megakadályozni.
--------------------------------------------------------
18.
Tomorrow Never Dies  -- A Holnap Markában - '1997' - (9,5 p)

Angol-Amerikai kaland film. "120 perc"
     Rendezte: Roger Spottiswoode.
     Szereplők: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce, Judi Dench,
                       Michelle Yeoh, Teri Hatcher, Samantha Bond.
A Holnap Markában egy olyan látványos Bond film, amiben sok az üldözés és bravúr. Valaki egymás torkának akarja ugrasztani a világ nagyhatalmait. A nyomok: Elliott Carverhez, a nagy befolyású sajtó mogulhoz vezetnek, aki hatalmas média birodalma segítségével könnyedén manipulál bárkit. Ha Carveren múlik, az egész világon úrrá lesz a káosz. Itt csakis egyvalaki csinálhat rendet! Bond, James Bond... Bond először Carver szexis feleségét, korábbi barátnőjét, Parist próbálja megkörnyékezni, majd egyesíti erőit: Wai Linnel, a lélegzet elállítóan gyönyörű kínai ügynöknővel.
-------------------------------------------------------------------
19.
The World Is Not Enough -- A Világ Nem Elég - '1999' - (9,7 p)

Angol-Amerikai kaland film. "128 perc".
     Rendezte: Michael Apted.
     Szereplők: Pierce Brosnan, Robert Carlyle, Judi Dench,
                       Sophie Marceau, Denise Richards, Maria Grazia Cucinotta.
James Bondnak egy meggyilkolt olajmágnás látszólag védtelen lányát kell megvédenie a rá leselkedő veszélyektől. Egy szó szerint „agyafúrt” gonosztevővel kell felvennie a harcot: Renarddal, akiről nem tudni, hogy őrült tervei az agyában megragadt puska golyónak köszönhetően születtek, vagy éppen őrült tervei miatt kapta a golyót. Ami biztos: a „baleset” óta még veszélyesebb, mint valaha, ugyanis azóta nem érez fájdalmat. Kapzsiság, bosszú, világuralom az olaj hatalmán keresztül, csúcstechnikájú terrorizmus. Ez csak néhány összetevője a 007-es ügynök kalandjának, mely Spanyolországban, a Bilbaói Guggenheim Múzeumban kezdődik, és Londonban a Temzén folytatódik egy látványos, őrült tempójú hajós üldözéssel, ahonnan hősünk előbb a Skót Felföldre megy, majd túlél egy lavinát a Kaukázuson és egy potenciális nukleáris robbanást egy hatalmas Törökországi olaj vezetékben.
----------------------------------------------------------------
20.
Die Another Day -- Halj Meg Máskor - '2002' - (8,9 p)

Angol-Amerikai kaland film. "133 perc".
     Rendezte: Lee Tamahori.
     Szereplők: Pierce Brosnan, Toby Stephens, Judi Dench,
                       Halle Berry, Rosamund Pike, Samantha Bond.
Bond ezúttal az Észak- és Dél-Korea közötti acsarkodásokban vesz részt. Az északiak mindenre kapható banditája, Zao (Rick Yune) foglyul ejti. Szabadulásakor Bond bosszút esküszik ellene. Következő megbízatása egy rejtélyes milliomos, Gustav Graves (Toby Stephens) ellen szól, akinek nagy tervei vannak a világ leigázására. Két hölgy is nehezíti Bond dolgát: Jinx (Halle Berry), a gyönyörű gyémánt csempész és a nyugtalanító Miranda Frost (Rosamund Pike). Koreába Londonon és Kubán át vezetnek vissza a szövevényes szálak. Halle Berry egy gyönyörű Bond lányként a tenger hullámaiból kiemelkedve máig egy klasszikus nagy film jelenete ennek az alkotásnak.
---------------------------------------------------------------------
21.
Casino Royale -- Casino Royale - '2006' - (9,2 p)

Angol-Amerikai kaland film. "144 perc".
     Rendezte: Martin Campbell.
     Szereplők: Daniel Craig, Mads Mikkelsen, Judi Dench,
                       Eva Green, Caterina Murino, Ivana Milicevic.
A Casino Royal film Ian Fleming 1953-ban megjelent első regényén alapul, és a 007-es ügynök pályafutásának kezdetéig vezeti vissza a nézőt. Daniel Craig ebben a filmben debütált James Bond szerepében. M. első küldetésében James Bondot a terroristák bankárával, Le Chiffre-rel "ismerteti össze": Montenegróban a Casino Royale-ban egy hatalmas tétekre menő póker mérkőzésen kell legyőznie a nagystílű bűnözőt. Bondot eleinte bosszantja, hogy a gyönyörű: Vesper Lynd személyében felvigyázót rendelnek ki mellé. Ám miután közösen túlélik Le Chiffre és bérgyilkosainak merénylet sorozatát, beleszeret a lányba, és ez olyan bonyodalmakhoz vezet, melyek örökre átformálják Bond életét. A Casino Royale-ban Montenegró mellett a szabad világ ellenségeinek legyűréséhez Bondnak helyt kell állnia még sokfelé, több országban: Angliában, Ugandában, Madagaszkáron, Miamiban és a Bahamákon is.
----------------------------------------------------------------
22.
Quantum Of Solace -- Quantum Csendje - '2008' - (9,1 p)

Angol-Amerikai kaland film. "108 perc".
     Rendezte: Marc Forster.
     Szereplők: Daniel Craig, Mathieu Amalric, Judi Dench,
                       Olga Kurylenko, Gemma Arterton, Giancarlo Giannini.
A Quantum of Solace története ott folytatódik, ahol a Casino Royale véget ért: Bond magával cipeli a kocsijában az előző film végén megsebesített Mr. White-ot, hogy egy titkos helyen kikérdezhessék. Miközben folytatja az előző részben megkezdett harcát, hogy felfedje az ügynökség valódi arcát, Bond és M kikérdezi Mr. White-ot, aki ráérbreszti őket arra, hogy a szervezet sokkal veszélyesebb, mint gondolták. A szervezet utáni nyomozás során bukkan egy Dominic Greene nevű emberre, aki a szervezet fontos embereként Bolívia víz készletét akarja megszerezni. Egy MI6 ügynök boncolási eredményei egy Haitin levő bank számlához vezeti őket, ahol Bond a gyönyörű, de életvészélyes Camille kezei közé kerül, aki bosszúja eszközeként kívánja felhasználni.
--------------------------------------------------------------------
23.
Skyfall -- Skyfall - '2012' - (8,8 p)

Angol-Amerikai kaland film. "142 perc".
     Rendezte: Sam Mendes.
     Szereplők: Daniel Craig, Javier Bardem, Judi Dench,
                       Naomie Harris, Bérénice Marlohe, Ralph Finnes.
A Skyfall című filmben Daniel Craig alakításában tovább zajlik Bond karakterének újra értelmezése, ahogy ez a 2006-os Casino Royale óta történik. M szerepét utoljára alakítja Judi Dench, ugyanakkor régi-új karakterek is bemutatkoznak a filmben. Bond ellenfelét a szintén Oscar-díjas: Javier Bardem alakítja. A kritika kedvezően fogadta és dicsérte a filmet, főleg Craig előző kettő, megosztóbb Bond-filmjei után. Bond útja ezúttal a távol-keletre vezet, és egy Silva nevű hacker ellen veszi fel a harcot. A film 2012-es bemutatója egybe esett az első Bond-film, a Dr. No 1962-es bemutatójának ötvenéves jubileumával, emiatt ebben a filmben is elhelyeztek utalásokat a korábbi filmekre.
----------------------------------------------------------------------
24.
Spectre -- Spectre - '2015' - (8.7 p)

Angol-Amerikai kaland film. "148 perc".
     Rendezte: Sam Mendes.
     Szereplők: Daniel Craig, Christoph Waltz, Ralph Finnes,
                       Léa Seydoux, Naomie Harris, Monica Bellucci.
A Spectre film rendezője a Skyfall-hoz hasonlóan az Oscar-díjas Sam Mendes. A filmben Bond múltjából tér vissza egy többször is felbukkanó ellenség, akinek megjelenésével értelmet nyer Craig Bondjának sorsa. James Bond egy magán akcióban felszámol egy merényletre készülő csoportot Mexikóvárosban, amivel azonban kivívja M haragját, akit amúgy is nyomaszt, hogy a Bond-féle akciók miatt is a titkosszolgálat átszervezésére készülnek. Minden információt egy központi megfigyelő szerv venne át, akinek új igazgatója M hivatalát is fenyegeti. Az akció közben Bond azonban rátalál egy titkos, mindent behálózó szervezet, a Spectre nyomára, ami a korábbi ellenfelei mögött is állt. Bond egyetlen esélye a Spectre-rel való lépés előnyre korábbi ellenfele, Mr. White lánya, Madeleine Swann révén lehetséges.
---------------------------------------------------------------------------

Képtalálat a következőre: „james bond”Képtalálat a következőre: „james bond girls”

James Bond Filmek Listája 

Angol Filmcím Magyar Filmcím Évszám
1.  Dr. No Dr. No 1962
2.  From Russia With Lowe Oroszországból szeretettel 1963
3.  Goldfinger Goldfinger 1964
4.  Thunderball Tűzgolyó 1965
5.  You Only live Twice Csak Kétszer Élsz 1967
6.  On Her Majesty Secret Service Őfelsége titkosszolgálatában 1969
7.  Diamonds Are Forever Gyémántok az Örökkévalónak 1971
8.  Live and Let Die Élni és élni hagyni 1973 
9.  The Man the Golden Gun Az Arany pisztolyos férfi 1974
10.  The Spy Who Loved Me A Kém aki szerettet engem 1977
11.  Moonraker Holdkelte 1979
12.  For Your Eyes Only Szigorúan bizalmas 1981
13.  Octopussy Polipka 1983
14.  A View to a Kill Halálvágta 1985
15.  The Living Daylights Halálos rémületben 1987
16.  Licence to Kill Magányos ügynök 1989
17.  Goldeneye Aranyszem 1995
18.  Tomorrow Never Dies A holnap markában 1997
19.  The World is Not Enough A világ nem elég 1999
20.  Die Another Day Halj meg máskor 2002
21.  Casino Royale Casino Royale 2006
22.  Quantum of Solace Quantum csendje 2008
23.  Skyfall Skyfall 2012
24.  Spectre  Spectre 2015

 

James Bond Filmek Rangsora 


James Bond Filmcím Évszáma Értékelés
1.   From Russia With Lowe -- Oroszországból szeretettel 1963 10,0
2.   Goldfinger -- Aranyujj 1964 9,9
3.   GoldenEye -- Aranyszem 1995 9,8
4.   The World is Not Enough -- A világ nem elég 1999 9,7
5.   Dr. No -- Dr. No 1962 9,6
6.   Diamonds are Forever -- Gyéméntok az örrökévalónak 1971 9,5
7.   The Man with the Golden Gun -- Az Arany pisztolyos férfi 1974 9,4
8.   The Spy Who Loved Me -- A kém aki szeretett engem 1977 9,3 
9.   Casino Royale -- Casino Royale 2006 9,2
10.  Quantum of Solace -- Quantum csendje 2008 9,1
11.  Tomorrow Never Dies -- A holnap markában 1997 9,0
12.  Die Another Day -- Halj meg máskor 2002 8,9
13.  Skayfall -- Skyfall 2012 8,8
14.  Spectre -- Spectre 2015 8,7
15.  On Her Majesty Secret Service -- Őfelsége titkosszolgálatában 1969 8,6
16.  Thunderball -- Tűzgolyó 1965 8,5
17.  You Only Live Twice -- Csak kétszer élsz 1967 8,4
18.  Live and Let Die -- Élni és élni hagyni 1973 8,3
19.  Moonraker -- Holdkelte 1979 8,2
20.  Octopussy -- Polipka 1983 8,1
21.  For Your Eyes Only -- Szigorúan bizalmas 1981 8,0
22.  The Living Daylights -- Halálos rémületben 1987 7,9 
23.  Licence To Kill -- Magányos ügynök 1989 7,8
24.  A View To A Kill -- Halálvágta 1985 7,7

 

James Bond Filmek Zenéi

Film Dalcím Előadó
1.  Dr. No - 1962 "The James Bond Theme"
2.  Oroszországból szeretettel - 1963 From Russia with Love Matt Munro
3.  Goldfinger - 1964 Goldfinger Shirley Bassey
4.  Tűzgolyó - 1965 Thunderball Tom Jones
5.  Csak kétszer élsz - 1967 You Only Live Twice Nancy Sinatra
6.  Őfelsége titkosszolgálata - 1969 We Have the Time the World Louis Armstrong
7.  Gyémántok örökkévaló - 1971 Diamonds Are Forever Shirley Bassey
8.  Élni és halni hagyni - 1973 Live and Let Die Paul McCartney 
9.  Az aranypisztolyos férfi - 1974 The Man the Golden Gun Lulu
10.  A kém, aki szeretett - 1977 Nobody Does It Better Carly Simon
11.  Moonraker - 1979 Moonraker Shirley Bassey
12.  Szigorúan bizalmas - 1981 For You Eyes Only Sheena Easton
13.  Polipka - 1983 All Time High Rita Coolidge
14.  Halálvágta - 1985 A View to a Kill Duran Duran
15.  Halálos rémületben - 1987 The Living Daylights A-ha
16.  A magányos ügynök - 1989 License to Kill Gladys Knight
17.  Aranyszem - 1995 Goldeneye Tina Turner
18.  A holnap markában - 1997 Tomorrow Never Dies Sheryl Crow
19.  A világ nem elég - 1999 The World Is Not Enough Garbage
20.  Halj meg máskor - 2002 Die Another Day Madonna
21.  Casino Royale - 2006 You Know My Name Chris Cornell
22.  Quantum csendje - 2008 Another Way To Die Alicia Keys 
23.  Skyfall - 2012 Skyfall Adele
24.  Spectre - 2015 Writing's on the Wall Sam Smith

 

James Bond's

James Bond Filmcím - Évszáma Életkor
1.   Sean Connery Dr. No - 1962 32
2.   Sean Connery From Russia with Love - 1963 33
3.   Sean Connery Goldfinger - 1964 35
4.   Sean Connery Thunderball - 1965 36
5.   Sean Connery You Only Live Twice - 1967 38
6.   George Lazenby On Her Majesty Secret Service - 1969  30
7.   Sean Connery Diamonds Are Forever - 1971 41
8.   Roger Moore Live and Let Die - 1973 45 
9.   Roger Moore The Man with the Golden Gun - 1974 46
10.  Roger Moore The Spy Who Loved Me - 1977 49
11.  Roger Moore Moonraker - 1979 51
12.  Roger Moore For Your Eyes Only - 1981 53
13.  Roger Moore Octopussy - 1983 55
14.  Roger Moore A View To a Kill - 1985 57
15.  Timothy Dalton    The Living Daylights - 1987 40
16.  Timothy Dalton Licence To Kill - 1989 42
17.  Pierce Brosnan Golden Eye - 1995 42
18.  Pierce Brosnan Tomorrow Never Dies - 1997 44
19.  Pierce Brosnan The World Is Not Enough - 1999 46
20.  Pierce Brosnan Die Another Day - 2002 49
21.  Daniel Craig Casino Royale - 2006 38
22.  Daniel Craig Quantum Of Solace - 2008 40 
23.  Daniel Craig Skyfall - 2012 42
24.  Daniel Craig  Spectre - 2015 45

 

Bond Girls - Bond Lányok

Színésznő Szerep Film Életkor 
1.  Eunice Gayson Silvia Dr. No - 1962 31
Oroszországból szeretettel - 1963 32
2.  Ursula Andress Honey  Dr. No - 1962 26
3.  Zena Marshall Miss Taro Dr. No - 1962 37
4.  Daniela Bianchi Tatjana  Oroszországból szeretettel - 1963  21
5.  Aliza Gur Vida Oroszországból szeretettel - 1963 20
6.  Martine Beswick Zora Oroszországból szeretettel - 1963 22
7.  Honor Blackman Pussy  Goldfinger - 1964 37
8.  Tania Mallet Tilly  Goldfinger - 1964 23
9.  Shirley Eaton Jill  Goldfinger - 1964 27
10.  Claudine Auger Domino Tűzgolyó - 1965 23
11.  Molly Peters Patricia  Tűzgolyó - 1965 23
12.  Luciana Paluzzi Fiona  Tűzgolyó - 1965 28
13.  Akiko Vakabajasi Aki Csak kétszer élsz - 1967 26
14.  Mie Hama Kissy  Csak kétszer élsz - 1967 24
15.  Karin Dor Helga  Csak kétszer élsz - 1967 29
16.  Diana Rigg Teresa  Őfelsége titkosszolgálata - 1969 31
17.  Angela Scoular Ruby Őfelsége titkosszolgálata - 1969 24
18.  Catherine Schell Nancy Őfelsége titkosszolgálata - 1969 25
19.  Jill St. John Tiffany  Gyémántok az örökkévaló - 1971 31
20.  Lana Wood Plenty  Gyémántok az örökkévaló - 1971 25
21.  Gloria Hendry Rosie  Élni és halni hagyni - 1973 24
22.  Jane Seymour Solitaire Élni és halni hagyni - 1973 22
23.  Britt Ekland Mary Az aranypisztolyos férfi - 1974 32
24.  Maud Adams Andrea  Az aranypisztolyos férfi - 1974 29
Octopussy Polipka - 1983 38
25.  Barbara Bach Ánya A kém, aki szeretett - 1977 30
26.  Caroline Munro Naomi A kém, aki szeretett - 1977  27
27.  Lois Chiles Holly Moonraker - 1979 32
28.  Corinne Cléry Corinne  Moonraker - 1979 29
29.  Carole Bouquet Melina  Szigorúan bizalmas - 1981 24
30.  Holly Johnson Bibi  Szigorúan bizalmas - 1981 23
31.  Kim Basinger Domino Soha ne mondd, soha - 1982 30
32.  Barbara Carrera Fatima Soha ne mondd, soha - 1982 32
33.  Kristina Wayborn Magda Polipka - 1983 29
34.  Tanya Roberts Stacey  Halálvágta - 1985 30
35.  Grace Jones Mayday Halálvágta - 1985 37
36.  Maryam d’Abo Kara Halálos rémületben - 1987 27
37.  Virginia Hey Rubavitch Halálos rémületben - 1987 35
38.  Carey Lowell Pamela A magányos ügynök - 1989 28
39.  Talisa Soto Lupe  A magányos ügynök - 1989 22
40.  Izabella Scorupo Natalia  Aranyszem - 1995 25
41.  Famke Janssen Xenia  Aranyszem - 1995 30
42.  Michelle Yeoh Wai Lin A holnap markában - 1997 35
43.  Teri Hatcher Paris  A holnap markában - 1997 33
44.  Denise Richards Christmas  A világ nem elég - 1999 28
45.  Sophie Marceau Elektra  A világ nem elég - 1999 33
46.  Halle Berry Giacinta   Halj meg máskor - 2002 36
47.  Rosamund Pike Miranda  Halj meg máskor - 2002 23
48.  Eva Green Vesper  Casino Royale - 2006 26
49.  Caterina Murino Solange Casino Royale - 2006 29
50.  Ivana Milicevic Valenka Casino Royale - 2006 32
51.  Olga Kurilenko Camille A Quantum csendje - 2008 29
52.  Gemma Arterton Fields A Quantum csendje - 2008 22
53.  Bérénice Marloe Sévérine Skyfall - 2012 33
54.  Naomie Harris Eva Skyfall - 2012 36
55.  Léa Seydoux Madeleine Spectre - 2015 30
56.  Monica Bellucci Lucia  Spectre - 2015  51