"A világon azért vagyunk, hogy valahol otthon legyünk benne" -- Tamási Áron

Déli Nap Krónika

"Az ember hasonlóvá válik ahhoz, mint amiben gyönyörködik."
--Platón--

"Minden jó helyen és minden ember szívében megleled Istent."
--Seneca--

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét."
-- Leonardo da Vinci --

Film, dokumentum filmek legjobbjai - Városi Blanka

2022.07.28 14:50

 

Dokumentum filmek legjobbjai.

A dokumentum film széles kategóriája azon filmeknek amelynek célja a valóság: bemutatása, "dokumentálása". Ez lehet vizuális ábrázolás is szavak, cselekményes történet nélkül; de leggyakrabban valós eseményekről és emberekről szól, tényeken alapul. A műfaj megnevezése a Francia: "Documentaire" kifejezésből származik, amelyet eredetileg úti-filmekre használtak.

Online filmek, teljes filmek magyarul ingyen,teljes filmek ...Engem nem a tudományos megközelítés érdekel, hanem a természet ...

A Dokumentum filmek története

-- A dokumentum film széles kategóriája azon filmeknek amelynek célja a valóság: bemutatása, "dokumentálása". Ez lehet vizuális ábrázolás is szavak, cselekményes történet nélkül; de leggyakrabban valós eseményekről és emberekről szól, tényeken alapul. Utóbbi eredete a film híradókban gyökerezik. A műfaj megnevezése a Francia: "Documentaire" kifejezésből származik, amelyet eredetileg úti-filmekre használtak.
-- Angliában Scott kapitány déli sarki expedíciójáról gyártottak 90 perces dokumentum filmet, ami 1911-ben jelent meg. Az USA-ban D. W. Griffith forgatta a Pancho Villa által vezetett Mexikói népfelkelésről szóló filmet, melyeket műtermi felvételekkel kombinált össze. 1914-ben John Ernest és George M. Williamson tengeri filmeket készítettek. A kreatív filmes dokumentarizmus az USA-ban Robert Flaherty filmjeivel született meg 1922-ben, aki az eszkimók életéről forgatott filmeket.

A Dokumentum film műfajai

1. -- Koncert-film 
A koncert film egy zenei együttes, csapat koncertjeinek élményeit, pillanatait örökíti meg.
2. -- Portré-film 
A portré-film, életrajzi film egy ember életének rövidebb, hosszabb életútját mutatja be.
3. -- Ismeretterjesztő-film 
Az ismeretterjesztő film bemutat a világból olyan dolgokat, amivel megismertet.
4. -- Természet-film
A természet film bemutatja a Földünk élő természeti környezetét, növény és állat világát.
5. -- Úti-film
Az úti film bemutat utazásokat, kontinensek, országok, városok között a nézőnek.
6. -- Werk-film
A werkfilm egy olyan filmnapló, amely bemutatja egy filmes produkció állomásait.

 

Dokumentum Filmek Legjobbjai
        30. Dokumentum Film
               ABC-Sorrend

----------------------------------------------------------------------------
1.)
-----------------------------------------------------------------------------
A Csend Világa -- Le monde du silence -- "1956" -- 10 p.
Francia-Olasz természet film. "95 perc".
     Rendezte: Jacques Cousteau.
     Szereplők: Jacques Cousteau, Albert Falco, Frédéric Dumas, François Saout.
Cousteau "kapitány", a világhírű francia tengerkutató és könnyűbúvár természet filmje művészi élményt nyújtó dokumentum film. Messze túlmegy a valóság képi ábrázolásán. Filmjében a lélegzetelállító képek, a kommentár és a zene tökéletesen összhangban vannak. A lényegében tudományos-ismeretterjesztő anyag, a varázslatos víz alatti világ ezer arcának megörökítése. Louis Malle és Jacques-Yves Cousteau közös alkotása méltán nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó "Oscar-díjat, valamint "Cannes-ban az Arany Pálmát. Cousteau már életében legendává vált, a híres Oceanográfus imádott Calypso nevű hajóján, a szerelmét az Óceánokat kutatta, a mélység titkait fürkészte.
----------------------------------------------------------------------------
2.)
-----------------------------------------------------------------------------
A Föld -- Earth -- "2007" -- 10 p.
Amerikai-Angol-Német természet film. "95 perc".
     Rendezte: Alastair Fothergill, Mark Linfield.    
     Narrátor: Patrick Stewart, James Jones.
A Föld egy lélegzetelállítóan gyönyörű természetfilm, ami egy felejthetetlen utazásra viszi a nézőt, az Északi-sarktól indulva a Déli-sark felé, követve a Nap útját, és az évszakok változásait. A film főszereplői olyan csodálatos teremtmények, akiknek a mindennapjain keresztül bepillantást nyerhetünk Bolygónk varázslatos, de sokszor kegyetlen világába. Lenyűgöző képeket láthatunk egy téli álmából ébredő jegesmedve családról; elefántokról, akik a sivatagon átkelve, számtalan veszéllyel szembenézve igyekeznek, hogy elérjék az Okavango folyót; és bálnákról, aki bejárják az óceánokat, hogy élelemhez jussanak. A film egyszerre ünnepli a Földi élet szépségét, és figyelmeztet az ember felelősségére, annak megőrzése érdekében.
--------------------------------------------------------------------------
3.)
---------------------------------------------------------------------------
Az Élő Bolygó -- The Living Planet -- "1985" -- 10 p.
Angol természet film sorozat.
     Rendezte: Richard Brock.
     Szereplők: Sir David Attenborough.
Az Élő Bolygó egy csodás természet film a Földről, amely egy ugyanolyan élőlény mint bármely más, egy egész élő szervezet, egy teljes ökoszisztéma. A  film készítője: Sir David Attenborough angol természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője. A Cambridge-i Egyetemen végzett, illetve a London School of Economics-on, 1957 óta készít természetfilmeket és sorozatokat a brit BBC televíziócsatorna számára. Generációk nőttek fel filmjein, amelyekkel közelebb hozta hozzánk az élővilágot. A Föld egyedül álló azzal, hogy mindenhol élet van rajta. Még a legkopárabb sivatagban is élnek állatok. Különleges bolygónk felszínét kétharmad részt víz borítja, és az élet valójában itt, a vízben keletkezett. A tengerből kiindulva azután elterjedt mindenütt. Még a legmagasabb hegycsúcsokra is eljutott, mert az állatok és a növények alkalmazkodtak a Föld változó arculatához. David Attenborough világsikerű sorozata a Föld flórájával és faunájával foglalkozik, azzal, hogyan tudnak a különböző élőlények adaptálódni fizikai környezetükhöz és egymáshoz.
---------------------------------------------------------------------------
4.)
---------------------------------------------------------------------------
Atlantisz -- Atlantis -- "1991" -- 9,5 p.
Francia-Olasz természet musical film. "80 perc".
     Rendezte: Luc Besson.
     Filmzene: Eric Serra.
Luc Besson a zseniális francia rendező "A Nagy Kékség" után újra a tenger mélyére merült, hogy onnan egy csodálatos, költői szépségű dokumentum, természet filmmel térjen vissza. Az Atlantisz nem tudományos ismeretterjesztő film, nem is hagyományos dokumentumfilm, hanem sokkal több annál. A film a szó megszokott értelmében nem mesél történetet, mégis ősi titkokról szól. A film lírai és rejtélyes is, amely Atlantisz elsüllyedt világát idézi. A moziban látható delfinek, bálnák és játszadozó cápák sokáig megmaradnak emlékeinkben. A film részei színekre szerkesztettek, külön kiemelendő: Eric Serra hipnotikus hatású film zenéje, amely tökéletes összhangban van a magas szintű képi anyaggal. Egy sosem látott világba, a tengerek alatti világ mélységeibe kalauzol el minket és igazi csodát teremt, csupán a zene és a képek erejével.
--------------------------------------------------------------------------
5.)
---------------------------------------------------------------------------
Bolygónk a Föld I. -- Planet Earth I. -- "2006" -- 10 p.
Angol ismeretterjesztő film sorozat. "50 perc".
     Rendező: Alastair Fothergill.
     Narrátor: Sir David Attenborough.
A "Bolygónk a Föld" egy 2006-ban bemutatott: 12. részes televíziós Brit dokumentumfilm sorozat, melyet a BBC csapata készített. Az 5 évnyi forgatással és gyártási folyamatokkal együtt ez a legdrágább televíziós ismeretterjesztő sorozat, amelyet a BBC valaha is készített. A Föld bolygó teljes élővilágáról készített film legjobb és legátfogóbb amit eddig valaha is készítettek. Világszerte: 130 országban sugározták. Egy újabb és talán ezidáig a leghatalmasabb BBC mega-produkció képsorainak lehetünk szemtanúi, mely során életünk forrásának nyomába eredünk: Bolygónk, a Föld kerül a természettudományos felfedezőkörút középpontjába, Attenborough tolmácsolásában. Az 5 év alatt, 40 operatőr munkáját összefogó forgató stáb, mintegy 200 helyszínen forgatott filmjének elképesztő felvételei eddig soha nem látott területeket járnak be.
---------------------------------------------------------------------------
6.)
----------------------------------------------------------------------------
Bolygónk a Föld II.-- Planet Earth II. -- "2016" -- 10 p.
Angol ismeretterjesztő film sorozat. "50 perc".
     Rendező: Michael Gunton.
     Narrátor: Sir David Attenborough.
A "Bolygónk a Föld" nagy sikerű sorozat folytatása, második része 2016-ban, 10 évvel az első sorozat után készült el. És ugyanígy fantasztikus az, hogy a készítők 40 országon és 117 filmes túra során, 5 évnyi forgató munkával összehozták ezeket a felvételeket. Rengeteget tesz az élményhez Hanz Zimmer zenéje és persze Attenborough jelenléte. Az elképesztő technikának köszönhetően a sorozatot úgy harangozták be, hogy valami elképesztőt fogunk látni, amit 10 évvel ezelőtt még így fel sem lehetett volna venni. Már az első széria is korszakalkotó volt a természet filmezésben, ez a széria túlnőtt rajta. Az első rész óta hatalmasat fejlődött a drón technológia és más távirányítású felvételi lehetőségek, valamint a kamerastabilizátori megoldások is, ami jól láthatóak. A készítők mindent bevetettek, a legfrissebb fejlesztéseket használták, ez lett a BBC első olyan műsora, ami 4K-ban készült.
---------------------------------------------------------------------------
7.)
----------------------------------------------------------------------------
Európa kék szalagja, a Duna -- Duna -- "2000" -- 9,5 p.
Magyar ismeretterjesztő, úti film sorozat. "30 perc".
     Rendező: Gyenes Károly.
     Narrátor: Gróf Miklós.
Az "Európa kék szalagja, a Duna" egy 28. részes magyar ismeretterjesztő filmsorozat, ami egy evezős túra keretében mutatja be a Dunát és a folyó partján lévő nevezetességeket, a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. A Duna az Európai népek kultikus folyója. A Duna csodás folyama "Kék szalagként" halad végig Európán. A folyó történetében a sorsdöntő események mindig a Duna mentén történtek. Egy Újpesti evezős társaság ezért úgy határozott, hogy a Millennium alkalmából végigevez a folyó: 2888 km-es teljes hosszán. A sorozat készítői nyomon követik őket ezen az úton. A túrát: 1999. július 9-én kezdték meg, először a Fekete-erdőtől -- Budapestig tartó szakaszt evezték végig: 28 nap alatt. Majd 1 évvel később: 2000. július 8-án a Budapest -- Fekete-tenger szakasz következett, amit: 33 nap alatt teljesítettek.
---------------------------------------------------------------------------
8.)
----------------------------------------------------------------------------
Évszakok -- Les saisons -- "2015" -- 8,0 p.
Francia-Német természet film. "94 perc".
     Rendező: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud.    
     Narrátor: Bruno Coulais.
Az "Évszakok" a híres francia alkotók: Jacques Perrin és Jacques Cluzaud, nagyszabású természet filmet forgattak éveken keresztül, négy évszakon át, amely 40 millió dollárba került. Amikor befejeződött az utolsó jégkorszak, egy 80 ezer évig tartó télnek szakadt vége Európa nagy részén. A jég elvonulása után újra elkezdődött az évszakok váltakozása. Az Európai kontinenst hamarosan sűrű, élettel teli erdőségek borították be, amelyekben a vadállatok számos fajtája jelent meg. Az Évszakok a bölények, a farkasok, a hiúzok, medvék és a többi Európai vad állat története, ahogy próbálnak alkalmazkodni és túlélni, dacolva a klíma változással és a magának egyre nagyobb területet kiszakító emberrel. Díj-jelölés: IFMCA-díj - a Nemzetközi Filmkritikusok és Zeneszerzők Szövetségének a díja a legjobb zenéért: Bruno Coulais.
---------------------------------------------------------------------------
9.)
----------------------------------------------------------------------------
Forma-1 Aranykora -- F-1 -- "2013" -- 8,5 p.
Amerikai-Angol dokumentum film. "112 perc".
     Rendező: Paul Crowder.
     Narrátor: Michael Fassbender.
A Forma-1, az autós gyorsasági világbajnokság, a száguldó cirkusz 1950-óta íródó története nagyon gazdag eseményekben. A Formula-1 autóinak és pilótáinak varázsa ma is milliókat tart lázban és ez nem volt másképp az "Aranykorban", az 1960-as, 70-es, 80-as években sem, amikor a verseny történetének legnagyobbjait rock sztároknak kijáró rajongás és tisztelet övezte. A film archív felvételekkel repít vissza a hőskorba, amiről: Bernie Ecclestone és Max Mosley mellett nem kevesebb mint 12 egykori Formula-1-es világbajnok mesél, többek közt: Alain Prost, Damon Hill, Emerson Fittipaldi, Jackie Stewart, John Surtees, Jenson Button, Lewis Hamilton, Michael Schumacher, Mario Andretti, Nigel Mansell, Niki Lauda, Sebastian Vettel, is felbukkan a fimben, a FOM hivatalos felvételei és ritka amatőr felvételek is megtalálhatóak.
---------------------------------------------------------------------------
10.)
----------------------------------------------------------------------------
Hemingway nyomában -- Hemingway Adventure -- "1999" -- 9,0 p.
Angol ismeretterjesztő, úti film sorozat. "50 perc".
     Rendezte: David Turnbull.
     Szereplők: Michael Palin.
Michael Palin a népszerű angol színész és nagy világ utazó ezúttal a 20. század egyik legmeghatározóbb, legünnepeltebb személyiségének ered nyomába, aki nem más mint: Ernest Hemingway amerikai Nobel-díjas regényíró. Hemingway rendkívül kalandos élete során nagyon sokat utazott mindenfelé az egész világon, Amerika, Afrika, Európa, és életének jelentős részét Kuba szigetén töltötte. Palin követi az író útját: Kubán, Spanyolországon, Kenyán, és más gyönyörű helyeken át. Könnyed de sosem felszínes érdeklődéssel tárja fel az író karakterét, kedvenc passzióit: autók, bikaviadal, vadászat, és legjobb irodalmi alkotásai segítségével. Ennek a depresszióra hajlamos, az alkoholt, a nőket kedvelő, szabálytalan hősnek az életébe, életének helyszíneire látogat el Michael Palin. Megismerteti velünk mindazokat a helyeket, melyeket szeretett az író, s melyeket regényei, novellái színteréül választott.
---------------------------------------------------------------------------
11.)
----------------------------------------------------------------------------
Himalája Michael Palinnel -- Himalaya with Michael Palin -- 2004 -- 9,5 p.
Angol ismeretterjesztő, úti film sorozat. "50 perc".
     Rendezte: Roger Mills, Paul Davidson.
     Szereplők: Michael Palin.
Michael Palin a népszerű angol színész és utazó alig tért vissza a Szaharából, máris újabb utazás tervezésébe fogott, a Himalája hegységbe. Ezúttal egy 2000 mérföldes út következik az erő, a fenség és a titok birodalmába. A Himalája a világ legmagasabb hegysége a célpont: a gazdagság és a nyomor végletei, a magasság és a fagy kihívásai. Ismét tanúi lehetünk a hajdani Monty Python csapattag kivételes humorának, szellemének és bölcsességének. Utazása közben érinti: Afganisztánt, átutazik: Indián, eljut a rettegett: Death Zero pont-ig a az Everest lábánál, majd tovább a Bhutanba, és végül a Bengáli-öbölbe. Igazi csemegékkel szolgál útja során: láthatjuk, amint egy utcai fogász kezelésbe veszi Peshawar-ban, ahogy ellátogat: Dharamsala-ba és kihallgatást kap a Dalai Lámától. Ahogy tíz napig vándorol amíg eljut az Annapurna bázisra, ahogy megismerkedik a Himalája legkeletibb csücskében élő tibeti törzsekkel, ahogy a királyi család tagjaival múlatja az időt Bhutanban és ahogy megérkezik Bangladeshbe.
--------------------------------------------------------------------------
12.)
--------------------------------------------------------------------------
Hullámok lovagjai -- Riding Giants -- 2004 -- 8,5 p.
Amerikai-Francia dokumentum film. "101 perc".
     Rendezte: Stacy Peralta.
     Szereplők: Jeff Clark, Dave Kalama, Darrick Doerner.
A "Hullámok lovagjai" című dokumentum film által bepillantást nyerhetünk a Surf, a Szörfözés történelmébe, a kezdetektől egészen napjainkig. A Hawaii-ból származó Szörf sport már az '1950-es években nagy népszerűségnek örvendett. A filmben: 3 szörföst ismerhetünk meg, akik rávilágítanak erre a több generáció óta tartó sportra. Azon kívül, hogy megismerjük a szörf történetét, képet kapunk a szörfösök életmódjáról és mindennapi szokásairól. Megismerhetjük a Földön található legjobb szörföző helyeket, ahol a legnagyobb hullámok vannak. És végül pedig arról is betekintést nyerhetünk, hogy mekkora hatalmas és nagy üzlet épül erre az extrém sportra.  
---------------------------------------------------------------------------
13.)
----------------------------------------------------------------------------
Istenek ivadékai vagyunk -- Mysteries of the Gods -- 1976 -- 8,0 p.
Német-Svájci ismeretterjesztő film. "121 perc".
     Rendezte: Harald Reinl.
     Szereplők: Erich von Daniken.
Erich von Däniken svájci író, dokumentum filmes, előadó, a paleo-asztronautika legismertebb alakja, melynek tézise, hogy a prehisztorikus időkben egy vagy több magasan fejlett földönkívüli civilizáció látogatást tett a Földön, és segédkezett őseink civilizációinak felemelkedésében. Könyveit 32 nyelvre fordították le, és több mint 63 millió eladott példánnyal is büszkélkedhet, amivel a legsikeresebb írók között tartják számon. Erich von Däniken a legismertebb képviselője a paleo-asztronautikának vagy a „paleo-SETI” hipotézisnek, mely szerint földönkívüliek látogatták meg a Földet a történelem előtti időkben, akik hatással voltak az emberiség fejlődésére. Az ősemberek varázslatnak hitték az idegenek fejlett technológiáját, így isteneknek tartották őket. A különböző földi kultúrák ezeket a találkozásokat mondáikban, vallásaikban, művészetükben örökítették meg. Däniken felveti azt a kérdést, hogy olyan látványos és hatalmas épületek, mint a Gízai piramisok, a Húsvét-sziget kőszobrai, a Stonehenge felépíthetőek-e a primitív ókori építészeti, csillagászati ismeretek alapján.
---------------------------------------------------------------------------
14.)
----------------------------------------------------------------------------
Kék Bolygó I. -- The Blue Planet I. -- "2001" -- 10 p.
Angol ismeretterjesztő film sorozat. "50 perc".
     Rendező: Alastair Fothergill.
     Narrátor: Sir David Attenborough.
A "Kék Bolygó" című dokumentum film sorozatot a BBC 2001-ben vetítette, 7. epizód, 5 év forgatás után, amely Bolygónk Óceánjainak élővilágáról szólt, és forduló pontot jelentett az Óceánok történetével kapcsolatban. A kritikusok elismerése mellett nagy nézettséget is produkált és ennek elismeréséül több díjat is kapott. Ezenfelül egy igencsak népszerű és jövedelmező műsorrá vált, mivel világszerte 150 országban vetítették. A közönség különösen epikai hangvétele, a szokatlan és ismeretlen fajok bemutatása és a sorozat filmesen jó minőségű képi világa miatt kedvelte meg. A program készítőiben ezért felötlött, hogy egy egész Föld Bolygóra kiterjedő, átfogó dokumentumfilm sorozatot kellene készíteni, ezért Alastar Forthegill, a sorozat producere úgy döntött, hogy a Natural History Unit csapata megismétli a forgatást. A Bolygónk, a föld című sorozat ötlete tehát útnak indult a kidolgozás felé.
---------------------------------------------------------------------------
15.)
----------------------------------------------------------------------------
Kék Bolygó II. -- The Blue Planet II. -- "2018" -- 10 p.
Angol ismeretterjesztő film sorozat. "50 perc".
     Rendező: Mark Brownlow.
     Narrátor: Sir David Attenborough.
A "Kék Bolygó" című világhírű angol ismeretterjesztő sorozat folytatását: 17 év után készítette el a BBC, a Kék Óceánok élővilágáról, David Attenborough-al: 7. epizód-al. A filmet a legmodernebb technológiai felfedezések segítségével vették fel 4 év alatt, jelentette be a BBC. Az innovatív eszközök között volt a cápák és orkák hátára erősített tapadó korongos kamera is. “Örömmel tölt el, hogy csatlakozhatok a bolygónk legnagyobb részét borító, mégis a legtöbb titkot rejtő vízi világ új felfedezéséhez, mondta: David Attemborough. A BBC természettudományi csoportja olyan technológiai újításokat használt, mint a “vontatott kamera”, amellyel szemből filmezhetők a ragadozó halak és a delfinek, a tapadó-koronggal a cetcápák és az orkák hátára erősített film felvevő, amely az állat szemével láttatja a világot, és egy tengeri kamera szonda.
---------------------------------------------------------------------------
16.)
----------------------------------------------------------------------------
Maradona, az aranykölyök -- Maradona, un gamin en or -- "2006" - 8,0 p.
Francia portré film. "60 perc".
     Rendezte: Jean-Christophe Rosé.
     Szereplők: Diego Maradona.
Maradona az évszázad focistája, a legnagyobb hatású játékosa. Beceneve "El pibe de oro", azaz "Aranykölyök. Diego Maradona 1960. október 30-án született Argentínában. Az Argentinos Juniorban kezdte pályafutását, majd a Boca Juniorhoz igazolt, és 1979-ben az Argentin ifi csapatot vezette VB-győzelemre. Ezt követően a csodagyerek a Barcelona játékosa és két szezont Spanyolországban játszott. 1984-ben a Napoli-hoz ment és mindenki bálványává vált. Argentína hősként ünnepelte, amikor az 1986-os Mexikói mundialon, világbajnokságon győzelemre vitte az Argentin válogatottat. Szakemberek szerint ezen a világkupán lőtte a történelem leggyönyörűbb gólját, mikor hat játékost és a kapust kicselezve lőtt az gólt az Angol csapat ellen. 2000-ben a FIFA szavazásán az évszázad focistájának választották. 
---------------------------------------------------------------------------
17.)
----------------------------------------------------------------------------
80 nap alatt a Föld körül -- Around the World in 80 Days -- "1990" -- 9,5 p
Angol ismeretterjesztő, úti film sorozat. "50 perc".
     Rendezte: Roger Mills.
     Szereplők: Michael Palin, Basil Pao, Chris Collins, Terry Gilliam.
Michael Palint, a népszerű angol színészt választotta ki és kereste meg a BBC azzal, lenne-e kedve: Jules Verne regény hőse: Phileas Fogg nyomán, 80. nap alatt megkerülni a Földet. A szabályok ismerősek a Verne regényből: csak olyan járműveket vehet igénybe, amelyek a múlt században is elődje rendelkezésére álltak. Michael Palin útja során, csakúgy mint: Mr. Fogg, rengeteg érdekes emberrel, különös csodabogárral találkozott. Ámde rezzenéstelen arcú, nyugodt 19. századi gentleman elődjétől eltér Palin sajátos egyénisége. Miközben átszáguld a kontinenseken sármos személyisége, humorral fűszerezett kíváncsisága, készsége a helyi szokások elfogadására, kapcsolatteremtő képessége elbűvöli a karosszékben ülő, de lélekben vele utazó nézőt. A sorozat bemutatása után azonnal tudni lehetett, hogy az első utat még több is fogja követni. Így is lett. Azóta Mr. Palin járt az északi és a déli-sarkon, körbeutazta a Csendes-óceánt, Hemingway nyomdokain haladva felfedezte Kubát, barangolt a Szaharában, legutóbb a Himálájára is felmerészkedett.
---------------------------------------------------------------------------
18.)
----------------------------------------------------------------------------
Otthonunk -- Home -- "2009" -- 9,5 p.
Francia ismeretterjesztő film sorozat. "120 perc".
     Rendező: Yann Arthus-Bertrand.
     Narrátor: Yann Arthus-Bertrand, Glenn Close, Jacques Gamblin.
Az "Otthonunk - Home" egy 2009-ben bemutatott Francia dokumentumfilm, melynek producere: Luc Besson, rendezője pedig: Yann Arthus-Bertrand. Al Gore a Globális felmelegedésről szóló "Kellemetlen igazság" című könyve, Nadia Conners és Leila Conners "Utolsó óra" című filmje után 2009 nyarán bemutatták az "Otthonunkat". Teljesen mindegy, hogy vezető politikusok felismerik-e a fizikai, földrajzi katasztrofális változásokat, ha nem tesznek ellen hatékonyan. A folyamatok összefogás nélkül megállíthatatlanok. A film eleje szimplán a Föld ökoszisztémáját mutatja be. Majd a környezetszennyezés mai mértékét elképesztő adatokkal, tényekkel alátámasztva. Las Vegas, New York, Los Angeles, Sencsen, Mumbai, Tokió és Dubai tipikus példái a pazarló világ fellegvárainak. A film második része a legérdekesebb: az új technológiai eljárásokon keresztül mutatja be a film a nem is olyan távoli jövőt.
---------------------------------------------------------------------------
19.)
----------------------------------------------------------------------------
Óceánok -- Océans -- "2009" -- 9,0 p.
Francia-Spanyol-Svájci ismeretterjesztő film. "100 perc".
     Rendezte: Jacques Perrin.
     Szereplők: Aldo Baglio, Matthias Brandt, Pierce Brosnan, Pedro Armendáriz.
Az "Óceánok" című ismeretterjesztő film bemutatja a Föld "Nagy Kékségét" az Óceánok élővilágát. Az Óceán a kontinensek között elterülő és beltengernek nem tekinthető nagy tengerek valamelyike, mely nagy kiterjedésű (több tízmillió km²), nagy mélységű (több ezer méter), önálló áramlási rendszerrel rendelkező világtenger. A Föld: 510 millió km² felszínéből mintegy: 361 millió km²-t fed le az Óceán, ez a Föld felületének 70%-a. Az Óceánok területének több mint a felének átlagos mélysége 3000 méternél mélyebb, ami rejtélyes világ számunkra. Az Óceánok a földfelszín legmélyebb pontjai az árkokban találhatók. Több száz kilométer hosszúak, és akár 15 000 m-t is megközelíti a szintkülönbség. Jelenleg 26 mély-tengeri árok ismert, közülük a legmélyebb a Mariana-árok, mélysége: 11.034 méter.
---------------------------------------------------------------------------
20.)
----------------------------------------------------------------------------
Özönvíz előtt -- Before the Flood -- "2016" -- 10 p.
Amerikai ismeretterjesztő film. "112 perc".
     Rendező: Fisher Stevens.
     Narrátor: Leonardo Di Caprio.
Az "Özönvíz előtt - Before the Flood" egy 2016-ban bemutatott amerikai dokumentumfilm, melyet az Oscar-díjas színész és környezetvédelmi aktivista: Leonardo Di Caprio, a National Geographic-nak forgatott éghajlat változásról szóló alkotása, amely a Föld megmentésére keresi a választ. Az Özönvíz előtt az elmúlt évek legnézettebb dokumentumfilmje lett. Di Capriót 2015-ben a film elkészítésére az a tény ihlette, hogy a klímaváltozásról már több mint egy évtizede lehet hallani a világban, de mintha mégsem történne semmi ellenlépés. Az ENSZ béke nagyköveti tisztségét is betöltő Di Caprio, a Föld különböző országaiba, régióiba látogat, hogy feltárja az emberiség okozta globális felmelegedés hatását és arra keresi a választ, hogy miként lehetne megállítani, vagy mérsékelni a klímaváltozást. Di Caprio a film főszereplője és narrátora. Interjú alanyai: Barack Obama, Bill Clinton, John Kerry, Pan Gimun, Ferenc pápa, a NASA vezetői.
---------------------------------------------------------------------------
21.)
----------------------------------------------------------------------------
Pelé, a futball király -- Pelé, King of Football -- "2008" - 8,0 p.
Angol portré film. "60 perc".
     Rendezte: Evan Clark.
     Szereplők: Pelé, Zagallo, Zico.
Pelé, eredeti nevén "Edson Arantes do Nascimento" a 3-szoros világbajnok brazil labdarúgó, minden idők legnagyobb brazil játékosa. Pelé életében: 1363 mérkőzésen lépett pályára és 1284 gólt szerzett, mérkőzésenkénti gólátlaga 0,94 volt, ő az örök gólrekorder. A legenda szerint szülővárosa mellék utcáiban tanult meg focizni, itt rúgta labdaként a ronggyal kitömött zoknit. Szegény családban nőtt fel, amelyben a futballnak nagy hagyományai voltak, hiszen apja is labdarúgó volt. 1957 és 1971 között 92 alkalommal lépett pályára a brazil válogatottban és 77 gólt szerzett. 1957-ben 16 évesen mutatkozik be. 1958-ban a svédországi világbajnokságon 17 éves volt, amikor világbajnok lett. 1962-ben is tagja volt a végső győztes brazil keretnek, de egy sérülés miatt csak az első két mérkőzésen szerepelt. 1970-ben, Mexikóban harmadszor nyert világbajnokságot. Pelé a futball királya.
---------------------------------------------------------------------------
22.)
----------------------------------------------------------------------------
Puskas Hungary -- Puskas Hungary -- "2009" -- 9,0 p.
Magyar portré film. "116 perc".
     Rendezte: Almási Tamás.
     Szereplők: Puskás Ferenc, Grosics Gyula, Szepesi Görgy, Di Stéfano, Kopa, Pelé.
A Puskás Hungary egy 2009-ben bemutatott életrajzi portré film, Puskás Ferencről, minden idők legnagyobb és leghíresebb magyar labdarúgójáról. Puskás sztorija önmagában egy Hollywoodi történet: a külvárosi szegénységből a világ tetejére jutva, a polgári kispesti belvárosból menyasszonyt találva őrjöngve rajongott világsztár lesz, aki táviratok százait kapja minden szállodában, ahol csak pár éjszakára megszáll bárhol a világon. Olyan világsztár, aki egész életében, politikától, háborútól, társadalmi konvencióktól függetlenül, mindig csak azt csinálja, amit szeret, s amit a legjobban tud a világon: focizik. Igazi öntörvényű művész, szikrázóan szellemes mókamester, szeretni való népi hős, a világon a legismertebb magyar. Puskás titka abban van, hogy ő olyan volt, mint amilyenek mi szeretnénk lenni. Élete során folyamatosan vált egyre jobbá, Puskás neve jelenti Magyarországot.
---------------------------------------------------------------------------
23.)
----------------------------------------------------------------------------
Senna -- Senna -- "2010" -- 10 p.
Angol portré film. "116 perc".
     Rendezte: Asif Kapadia
     Szereplők: Ayrton Senna, Alain Prost, Frank Williams, Ron Dennis, Viviane Senna.
A Senna című portré film magával ragadó igaz történetet mesél el. Ayrton Senna a brazil fenomén, 3-szoros Forma-1-es autós világbajnok, a legendás brazil versenypilóta, aki sokak szerint minden idők legjobb autóversenyzője volt. A leggyorsabb volt az biztos, szédületesen gyors. A film felöleli Senna monumentális Forma-1-es karrierjét: 1984-től kezdve, amikor kiemelkedően tehetséges kezdőként berobbant az F-1 világába, egészen az 1994-ben történt tragikus eseményekig. Bemutatja a verseny pályán innen és túl folytatott testi-lelki küzdelmét azért, hogy tökéletes pilótává válhasson. A Senna-család és a Forma 1-es vezetőség közreműködésével készült Senna a legendás pilóta életéről szóló első hivatalos dokumentumfilm, benne számos archív felvétellel.
---------------------------------------------------------------------------
24.)
---------------------------------------------------------------------------
Sivatagi show -- Animals Are Beautiful People -- "1974" -- 10 p.
Dél-Afrikai természet film. "93 perc".
     Rendezte: Jamie Uys.
     Narrátor:  Paddy O'Byrne.
A Sivatagi show egy szenzációs felvételekben bővelkedő, furcsán szerkesztett természet film, amely Afrika különböző területeinek állatvilágát mutatja be. Megismerkedhetünk a Kalahári-sivatagban és a Namíbiai-sivatagban élő állatokkal és különleges szokásaikkal. Tanulmányozhatjuk viselkedésüket, humoros képeket láthatunk mindennapi életükről, és küzdelmükről a fennmaradásért vívott harcban. S persze mindezt a film rendező: Jamie Uys különleges, irónikus, sőt néha cinikus látásmódján keresztül. Jamie Uys az afrikai filmgyártás talán legérdekesebb alakja sajátos látásmódú filmjeivel szerzett világhírt magának. Nálunk: "Az istenek a fejükre estek" című fergeteges vígjátéka tette ismertté a nevét. Ez az a film, ami egyértelműen 10/10-es, kétség nem fér hozzá. Egy szuper természetfilm, azonfelül nagyon érdekes és vicces is egyben, szórakoztató.
-----------------------------------------------------------------------------
25.)
-----------------------------------------------------------------------------
Szaharai utazás Michael Palinnel -- Sahara with Michael Palin -- "2002" -- 9,5 p.
Angol ismeretterjesztő, úti film filmsorozat. "50 perc".
     Rendezte: Roger Mills.
     Szereplők: Michael Palin.
Michael Palin folytatja epikus utazásainak sorát egy 3. részes film sorozatban. Ezúttal az Afrikai Szahara sivatag végtelen hosszú útjának vág neki, bejárva a Sahara országait és vidékeit. Palin a Föld talán legmagányosabb, legkülönösebb, képződményét utazza be. Ám távolról sem azt kapja, amire számít, mert magányos, üres homok sivatagi világ helyett, színes populációra lel, különféle kultúrákat talál, hagyományokban gazdag népeket, és egyedi történelmet ismer meg. Marokkóban kezdődik az utazás, ahol Palin-nak meg kell küzdenie a Szahara előtt fekvő Atlas hegység csúcsaival. A hegység után, lassan feltárul a Szahara birodalma, ahol a végtelen homok, a kivédhetetlen szél és a vad viharok uralkodnak, néha szinte az őrületbe kergetve az ide merészkedőt. De azért nem minden ennyire reménytelen, hiszen Nyugat Szaharából Mauritánián át eljut Szenegálba, és a régi francia gyarmati városokba, ahol a rabszolga vásár volt, majd: Mali, és a hajóút a Niger folyón. Innen: Algéria, Líbia, Tunézia jön.
---------------------------------------------------------------------------
26.)
----------------------------------------------------------------------------
Univerzum -- Univerzum -- "2005" -- 9,5 p.
Ausztriai ismeretterjesztő film. "50 perc".
     Rendezte: Manfred Christ, Karl Königsberger.
     Szereplők: Otto Clemens, Alfred Vendl.
Az "Univerzum" egy bámulatosan szép képi világú: 100. részes osztrák természet film sorozat, amely bemutatja körben a Földünket, körbejárja a Földgolyót. A film sorozatban eljutunk mind az öt kontinensre: Európa, Afrika, Amerika, Ázsia, Ausztrália, földrészek legszebb tájaira. Az embert kezdetek óta érdekli az idő, az idő múlása. A Nap és a Hold égi vándorútja a természet órája. A Nap jelentette az emberek számára is az első időmérő eszközt. Őseink felfedezték, hogy a Nap mindig állandó pályán halad az égen, az idő múlását tehát az árnyékok segítségével is lehet mérni, mindaddig, míg süt a nap. Mechanikus eszközökkel még pontosabban lehet mérni az időt. Ráadásul sem a Nap, sem a Hold nem kell hozzá. Ezek az eszközök viszont olyan érzést keltenek bennünk, mintha az idő meghatározott ütemben telne, ahogy az óra jár. 
---------------------------------------------------------------------------
27.)
----------------------------------------------------------------------------
Utazás a Csendes-óceán körül -- Full Circle with Michael Palin -- "1997" -- 9,5 p.
Angol ismeretterjesztő, úti film sorozat. "50 perc."
     Rendezte: Clem Vallance, Roger Mills.
     Szereplők: Michael Palin, Basil Pao, Chris Collins, Terry Gilliam.
Michael Palin és stábja ezúttal egy páratlan utazásra vállalkozik: Utazás a Csendes-Óceán körül: Michael Palin-al, 50 ezer mérföldet járnak be a sorozat folyamán, teljes körben megkerülve a Csendes Óceánt. A világ legnagyobb vizének partjai mentén, Diomedétől, azaz a Bering-szorostól indul a műsor stábja és reményeik szerint egy évvel később vissza is érnek ide, miközben eljutnak: Oroszországba, Japánba, Koreába, Kínába, Vietnamba, a Fülöp-szigetekre, Borneóba, Indonéziába, Ausztráliába, Új-Zélandba, Amerikába. Habár hősünket nem hagyja el a humora és nagy várakozással néz a számtalan kaland elébe, az mindenesetre megjegyzendő, hogy ezen az úton már a kezdet sem úgy sikerült ahogy várták és az utazás folyamán számtalan váratlan meglepetéssel, Csendes-Óceáni viharokkal is kell a csapatnak szembe néznie.
---------------------------------------------------------------------------
28.)
----------------------------------------------------------------------------
Utolsó óra -- The 11th Hour -- "2007" -- 8,5 p.
Amerikai ismeretterjesztő film. "110 perc".
     Rendező: Nadia Conners, Leila Conners.
     Narrátor: Leonardo Di Caprio.
Az "Utolsó óra - The 11th Hour" egy 2007-ben készült amerikai dokumentum film a Föld Globális felmelegedéséről, melynek producere és narrátora: Leonardo DiCaprio, rendezői pedig Leila Conners és Nadia Conners. A premierre 2007-ben, a 60. Cannes-i film fesztiválon került sor. A film egy évvel Al Gore hasonló témájú "Kellemetlen igazság" című könyve után készült el. A Globális felmelegedés, az erdőirtások, a tömeges fajkipusztulások és az óceánok elsavasodása mind sorra kerülnek. A film alapvetése, hogy az emberiség jövője hatalmas veszélyben van, pedig az ember által okozott természeti károk visszafordításához szükséges technológiák 90%-a már létezik. A film reményt és potenciális megoldásokat kínál ezen aggályokra. Határozott tettek szükségesek a globális emberi tevékenységek újraformálására és újragondolására a technológia, szociális felelősség és konzerválás segítségével.
---------------------------------------------------------------------------
29.)
----------------------------------------------------------------------------
Vándormadarak -- Le peuple migrateur -- "2001" -- 9,0 p.
Francia-Német-Olasz-Spanyol-Svájci természet film. "98 perc".
     Rendező: Jacques Perrin.
     Narrátor: Jacques Perrin, Philippe Labro.
A "Vándormadarak" egy meseszép és érdekes természet film egy igazi csodáról, a madarak kontinensek közötti vándorlásáról. A madarak körülbelül: 80 millió éve uralják az eget, ők az ég madarai. És azóta is minden esztendőben vándor útra kelnek, minden tavasszal fölkerekednek, és hatalmas távolságokat tesznek meg, majd ősszel ugyanazon az útvonalon visszatérnek. A népszerű francia producer és filmes: Jacques Perrin arra vállalkozott, hogy megmutassa, mi készteti erre a madarakat, és hogyan zajlik ez a fantasztikus "Légi Odüsszeia". A filmben 5 filmes csapat: 7 kontinensen, 50 országon keresztül követi nyomon a különböző madár vonulásokat.
---------------------------------------------------------------------------
30.)
----------------------------------------------------------------------------
Zetgeist -- Zetgeist -- "2008" -- 9,5 p.
Amerikai ismeretterjesztő film. "117 perc".
     Rendező: Peter Joseph.
     Narrátor: Peter Joseph.
A Zetgeist (Korszellem) egy korszakalkotó dokumentum film, amely olyan lehetőségeket vázol fel, amely teljesen megváltoztathatja jelenlegi világunkat. A Peter Joseph által készített 2008-as Zeitgeist dokumentumfilm inspirálására alapították meg a Zeitgeist-mozgalmat. A Zeitgeist mozgalom nem tartozik egyetlen országhoz, vagy politikai erőhöz sem. A világra egyetlen rendszerként tekint, az emberiségre pedig egyetlen nagy családként, és felismeri, hogy ha hosszú távon szeretnénk fennmaradni, akkor az országoknak fel kell hagyniuk a fegyverkezéssel, meg kell osztaniuk az erőforrásokat és ötleteket. Tehát a megoldások, amelyekre jutott, és amelyeket terjeszt a Földön mindenki érdekeit szolgálja, nem csak egy bizonyos csoportét. A Zeitgeist-mozgalom legalapvetőbb céljának tartja a jelen társadalom monetáris pénz-alapú gazdaságról való erőforrás-alapú gazdaságára történő átállását. A mozgalom arra a következtetésre jutott, hogy a nacionalizmus, kormányok, rasszok, vallások, felekezetek és társadalmi osztályok téves, idejétmúlt megkülönböztetési formák.
---------------------------------------------------------------------------------